1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders)"

Transcriptie

1 Les Glazen Boerderij - Stap 1: confrontatie/introductie. Start met de omgeving en het thema van deze les benoemen. Dit koppelen aan de leeromgeving van de Regenboog op dit moment onze leefomgeving. Leerlingen zien ook al dingen hangen in de klas die te maken hebben met Schijndel en de PowerPoint met een foto. Dit roept vragen en interesse op. - Doelen van deze les benoemen. - Stap 2: verkennen. Kijk wat de leerlingen weten van de Glazen Boerderij. Vervolgens geef je informatie over de Glazen Boerderij. Dit resulteert de volgende stappen: 1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders) 3. Het resultaat (de glazen boerderij) 4. De grootte van de Glazen Boerderij (afmetingen) 5. Eromheen (melkbussen en banken) 6. Wat is er te doen (restaurant, winkels en trainingscentrum) 7. Jan Heestershuis (daar staat een kleine boerderij, model, wat is een model?) 8. En nu jullie (bouwen van een eigen model) Hieronder de weergave van de informatie van deze les: 1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het plein van Schijndel veel gebombardeerd, het plein is toen vergroot en meerdere keren verbouwd. Het bleek een te groot plein. Winy Maas schreef in 1980 als twintigjarige een brief aan de burgemeester om op het plein een gebouw te maken. In 2000 vroeg is er pas weer gestart met nadenken over het gebouw. Vanaf toen zijn er vele ontwerpen gemaakt voor de plek. De Glazen Boerderij die er nu staat is het zevende idee. Er was zelfs een idee om een theater te bouwen. 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders) Veel mensen leefde mee met het idee. Er waren gesprekken tot middernacht, veel vragenlijsten en de pers was vaak druk bezig. Uiteindelijk was iedereen overtuigd. 3. Het resultaat (de glazen boerderij) Uiteindelijk was het idee om een glazen boerderij te maken. Er zijn veel foto s gemaakt van bestaande Schijndelse boerderijen. Hiervan is een gemiddelde gemaakt. Dit is de Glazen Boerderij. De boerderij moet lijken op een Schijndelse boerderij.

2 Het marktgebouw met een oppervlak van m2 bevat naast kantoren ook publieke ruimten zoals restaurants, winkels en een wellness centrum. 4. Grootte van de Glazen Boerderij De boerderij is 1800m2. Dit is dus de oppervlakte van het gebouw. De boerderij is van buiten helemaal gemaakt van gebrandschilderd glas. De Glazen Boerderij is 14 meter hoog en is 1,6 keer groter dan een normale boerderij. Dit valt op als je naar de deur kijkt. Deze is vier meter hoog. 5. Eromheen (melkbussen en banken) Ook om de Glazen Boerderij staan spullen die te maken hebben met een boerderij. Zo kun je denken aan melkbussen en banken die rondom de boerderij staan. Deze hebben te maken met de omgeving van een boerderij. Ook deze voorwerpen zijn groter dan normaal. 6. Wat is er te doen (restaurant, winkels en trainingscentrum) Er zijn veel winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum. Je hebt een ijs café, kledingwinkels en restaurants als Le Verre. 7. Jan Heestershuis (daar staat een kleine boerderij, model, wat is een model?) In het Jan Heestershuis is er veel informatie over de Glazen Boerderij. Zo kun je boeken vinden en er is een rondleiding. Er is ook een model van de Glazen Boerderij. Een model is de Glazen Boerderij in het klein. Je zou het kunnen vergelijken met schaal. De boerderij is in het klein nagemaakt, maar nu ook in hoogte. Stap 3: verwerking. De leerlingen gaan de informatie verwerken in een opdracht. Ze mogen een eigen Glazen Boerderij maken. Deze mogen ze zelf inkleuren en vervolgens uitknippen en in elkaar zetten. Deze komen allemaal samen in een dorpje. KLAAR! De leerlingen mogen nog randzaken maken. Dit kunnen melkbussen en putten zijn bijvoorbeeld die tussen de boerderijen staan. Uiteindelijke resultaat: vele Glazen Boerderijen in een soort dorpje. 8. En nu jullie (bouwen van een eigen model) Jullie gaan nu een eigen model bouwen van de Glazen Boerderij. Er zijn platen van de boerderij. Zij gaan deze platen uitknippen en in elkaar zetten.

3 Stap 4: evaluatie en slot: deze les wordt afgesloten door kort terug te komen op de Glazen Boerderijen in het dorpje. Verder is er ook een korte quiz. Deze kan klassikaal, maar kan ook individueel afgenomen worden. A, B, C of D. Leerlingen houden papiertje omhoog met juiste antwoord per groepje bijvoorbeeld, maar leerlingen kunnen ook gewoon vinger opsteken. Of je laat leerlingen het antwoord opschrijven en de antwoorden laten checken aan het einde van de quiz. Door deze manier check je de kennis en wat de leerlingen ervan vonden. Korte informatie: In de lesvoorbereiding staan de stappen kort aangegeven (zoals: stap 1: uitwerking). Voor info: Jan Heestershuis Voor deze les is informatie verkregen bij het Jan Heestershuis. Hier kreeg ik adressen, werkvormen en een bouwplaat van de Glazen Boerderij. Dit is verwerkt in deze les.

4 Koppeling naar design De stappen zoals hierboven zijn genoemd worden gebruikt uit het design. Verder is de leerkracht de inspiratiebron bij stap 1 en 2, maar ook de begeleider. De leerlingen geven in stap 1 eigen informatie over dit onderwerp. Omdat dit thema de leerlingen raakt (eigen omgeving), zullen zij al veel kunnen vertellen. Ik vertel vervolgens de rest. De leerlingen gaan in stap 3 (verwerking) een boerderij maken. Hier is de leerkracht de begeleider en zal waar nodig terugkoppelen naar informatie van de Glazen Boerderij. Denkvragen zullen hier gebruikt worden. Leerlingen worden zo gestimuleerd om zelf tot het juiste antwoord te komen. Leraar moet echt de begeleider zijn! Betrokkenheid leerlingen Onderwerp sluit aan bij belevingswereld, omdat de Glazen Boerderij in hetzelfde dorp staat. Veel leerlingen zullen veel kunnen vertellen. Ik ga deze kennis nog verder uitbreiden. Verder is het onderwijsthema van de Regenboog op dit moment onze leefomgeving. Deze les sluit ook daar goed bij aan. Ik zal hier nog even naar verwijzen in stap 1 (introductie van de les). Verder weet ik dat de leerlingen enthousiast worden over de Glazen Boerderij. Ik merkte dit toen ik een foto op het bord had staan toevallig. De leerlingen kwamen met veel verhalen. Vandaar nog een aansluiting bij de vraag van de leerlingen. Omgeving wordt juist deze les optimaal gebruikt. Leerlingen krijgen informatie die verkregen is van het Jan Heestershuis. Ook komen platen daar vandaan. De leerlingen krijgen afwisseling in werkvormen. er is een klassikale en interactieve uitleg, vervolgens werken aan een eigen boerderij. We sluiten de les af met een quiz die in groepjes is. De Quiz is ook meteen een spelelement. Een stimulans voor meerdere leerlingen in deze groep. 21st Century Skills Zelfregulering en ICT komen terug in deze les. Er staat een stappenplan op het bord. Deze laat de leerlingen zien wat zij moeten doen gedurende de verwerkingsfase. Leerlingen hoeven niet te vragen, maar kunnen zelf checken wat er nog moet gebeuren binnen de daarvoor bestemde tijd. Verder is er een afsluitingsquiz op het digibord. Dit is het gebruik van een ICT bron. Niet alle bovenstaande informatie komt nogmaals in de les voor (slechts zeer kort). Bovenstaande tekst geeft een goede uitleg van mijn les geïnspireerd op mijn design: De lesvoorbereiding is vooral praktisch en laat het resultaat van het design zien.

5 Les Glazen Boerderij Studentnummer SLB Ad van Rangelrooij Basisschoolcoach Elma Koenders School De Regenboog Stagegroep 6a Mentor Angela Brüggink Datum activiteit Domein, vak-/vormingsgebied Aardrijkskunde Beeldende Vorming Inhoud en doelen: Inhoud en onderwerp van de leeractiviteit: Aardrijkskunde (doelen vanuit TULE): Kerndoel 47 (TULE): De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving te vergelijken met die in omgevingen elders, in binnen- en buitenland, vanuit de perspectieven landschap, wonen, werken, bestuur, verkeer, recreatie, welvaart, cultuur en levensbeschouwing. In ieder geval wordt daarbij aandacht besteed aan twee lidstaten van de Europese Unie en twee landen die in 2004 lid werden, de Verenigde Staten en een land in Azië, Afrika en Zuid-Amerika - De leerlingen leren deze les over bijzondere gebouwen in Schijndel. Deze les gaat het over de Glazen Boerderij. Er zijn hier verschillende voorzieningen. De leerlingen leren over sociale gemakken, ze leren dat het gebouw cultuur is en dat het ook economische en politieke belangen heeft. Dit komt terug in de Geografische zienswijze. Kunstzinnige Vorming (doelen vanuit TULE): Kerndoel 56 (TULE): De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. - De leerlingen leren deze les meer over de Glazen Boerderij en hoe deze is gebouwd (zij zien vele boerderijen waarop de Glazen Boerderij is gebaseerd. Ook omgevingsfactoren (melkbussen en waterputten) worden benoemd die passen bij een boerderij en die ook rondom de Glazen Boerderij staan. Kerndoel 54 (TULE): De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. - De leerlingen gaan een eigen Glazen Boerderij model maken. Hierbij gebruiken ze de inspiratie van de informatie van boerderijen hiervoor. Zij mogen een eigenheid geven door zelf de kleuren te geven aan de boerderij. Ook mogen er omgevingsfactoren (melkbussen en waterputten) gemaakt worden die passen bij een boerderij.

6 Kerndoel 55 (TULE): De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. - Afsluiting door quiz en reflecteren op het Glazen Boerderijen dorp. Wat vonden de leerlingen van deze les en was het moeilijk om tot een eigen Glazen Boerderij te komen. Doelen voor de leerlingen: De leerlingen leren deze les: - Hoe de Glazen Boerderij is ontstaan - Over de bouw van de Glazen Boerderij (grootte en omgeving) - Wat er te doen is in de Glazen Boerderij - wat een model is en hoe je deze zelf kan maken Beginsituatie van de leerlingen: - organisatie: de PowerPoint met digi bord, whitebord met stift, spullen die te maken hebben met de boerderij en Schijndel. Verder bouwplaten en tekenmateriaal voor de leerlingen. - niveau: deze les is nieuw voor iedereen en op start niveau. Sommige leerlingen kunnen al wat meer weten over de Glazen Boerderij, maar ik geef dan ook waarschijnlijk nieuwe informatie. Ik leg alles duidelijk uit en loop rond voor eventuele vragen. - leefwereld: deze les gaat over een bekend gebouw in Schijndel De Glazen Boerderij. Dit is de leefomgeving van de leerlingen en het onderwijsthema van de Regenboog is op dit moment de leefomgeving. Deze les sluit op meerdere vlakken mooi aan op de leefwereld van de leerlingen. Persoonlijke leerdoelen, gerelateerd aan het persoonlijk ontwikkelingsplan: - B.5 Vakoverstijgend ontwerpen vanuit de profilering: Vakinhoudelijke en vakdidactische keuzes in het onderwijsontwerp worden onderbouwd vanuit inhouden uit de profieldelen van de kennisbases van de gekozen profilering (3.4) Het design is toegepast. In dit design zijn verschillende theorieën vanuit mijn profiel toegepast. Dit design is toepast op deze les en dus wordt het profieldeel onderbouwd. Verder is de geografische zienswijze gebruikt in deze les (aardrijkskunde). Bij de in het onderwijsontwerp gehanteerde werkvormen wordt gebruik gemaakt van actuele media en technologie (3.8) Het digibord wordt deze les gebruikt met een PowerPoint. Deze dient als inspiratie door plaatjes, maar ook is deze gebruikt om een quiz weer te geven. De in het onderwijsontwerp op bouwniveau beschreven leerdoelen zijn vakoverstijgend (verbonden aan ten minste rekenen en taal en de vakken van de gekozen profilering) en verantwoord vanuit landelijke tussenen einddoelen (3.5) Doelen vanuit TULE gebruikt. Zie doelen van deze les. De leeromgeving zodanig in te richten dat alle leerlingen worden uitgedaagd tot leren in hun eigen zone van naaste ontwikkeling (4.3) Er zijn veel dingen die te maken hebben met de Glazen Boerderij en Schijndel. Ook de PowerPoint bevat

7 plaatjes die de leerlingen aanspreken. Dit zal tot intrinsieke motivatie zorgen. Verder maken de leerlingen zelf een Glazen Boerderij model. Dit laat de omgeving nog verder te maken hebben met het leerdoel. Het onderwijsontwerp heeft een expliciet gemaakte relatie met actuele, relevante ontwikkelingen op lokaal, regionaal, nationaal en/of internationaal niveau (3.19) 21st Century Skills zijn gebruikt (zie de beschrijving van de les hierboven). Zowel ICT als zelfverantwoordelijkheid. In het onderwijsontwerp is verantwoord op welke manier gebruik is gemaakt van kansen en mogelijkheden in de omgeving van de school 6.3) Het Jan Heestershuis (museum, heeft al vele lessen voor scholen) is gebruikt. Ik ben daar naar toe gegaan met de vraag of zij meer informatie hadden over de Glazen Boerderij. Deze kreeg ik en zelfs een bouwplaat van de Glazen Boerderij. Ik heb deze informatie verwerkt tot een mooie les. Deze les stuur ik op naar het Jan Heestershuis. Misschien dat zij er nog werkvormen van konden gebruiken, of misschien de les konden gebruiken. Opbouw van de leeractiviteit: Tijd Inleiding: - Stap 1: confrontatie/introductie. Start met de omgeving en het thema van deze les benoemen. Dit koppelen aan de leeromgeving van de Regenboog op dit moment onze leefomgeving. Leerlingen zien ook al dingen hangen in de klas die te maken hebben met Schijndel en de PowerPoint met een foto. Dit roept vragen en interesse op. - leerdoelen van deze les benoemen. Kern: - Stap 2: verkennen. Ik kijk wat de leerlingen weten van de Glazen Boerderij. Vervolgens geef ik informatie over de Glazen Boerderij. Dit resulteert de volgende stappen (meer informatie over wat ik zeg, staat op de eerste pagina van dit bestand) (geografische zienswijze is verwerkt, theorie staat eronder): 1. Heel lang geleden was er een idee (theater bijvoorbeeld) 2. Veel tijd kostte het (veel tegenstanders en voorstanders) (politiek en sociaal, wat mensen vinden en de politiek moest kijken naar vergunningen en wat toegestaan mag worden). 3. Het resultaat (de glazen boerderij) (cultureel, omdat de boerderij geïnspireerd is op meerdere bestaande boerderijen van Schijndel) 4. De grootte van de Glazen Boerderij (afmetingen) 5. Eromheen (melkbussen en banken) (cultureel, omdat de leerlingen zien dat deze spullen vroeger ook om een boerderij stonden) 6. Wat is er te doen (restaurant, winkels en trainingscentrum) (economisch, de winkels zijn goed voor de economie en er wordt geld verdiend) 7. Jan Heestershuis (daar staat een kleine boerderij, model, wat is een model?) 3 min. 15 min. 15 min.

8 Theorie: geografische kubus Je hebt verschillende factoren: menselijke factoren (veranderingen door mensen), economische factoren (geld verdienen, rijk en arm), culturele factoren (godsdienst, jong of oud), politieke factoren (bestuur, wetten). Er is samenhang tussen deze thema s. Je kunt maatschappelijke thema s hiermee bespreken, als duurzaamheid. Je kunt iets bekijken vanuit meerdere invalshoeken, dat heet Multi perspectiviteit. Dit kun je ook doen bij deze les. Je gaat de Glazen Boerderij bekijken vanuit de verschillende perspectieven. Hierboven staat ieder kopje verder toegelicht met welke zienswijze te zien is en waarom (dit is rood)(geowijzer, 2010). 5 min. - ten slotte een eindopdracht. Stap 8 is nu jullie. Stap 3: verwerking. De leerlingen gaan de informatie verwerken in een opdracht. Ze mogen een eigen Glazen Boerderij maken. Er zijn bouwplaten van de Glazen Boerderij. Deze mogen ze zelf inkleuren en vervolgens uitknippen en in elkaar zetten. Ik leg uit hoe dit kan. De randen met stippellijn vouwen bijvoorbeeld en deze vervolgens plakken. Deze komen allemaal samen in een dorpje. KLAAR! De leerlingen mogen nog randzaken maken. Dit kunnen melkbussen en putten zijn bijvoorbeeld die tussen de boerderijen staan. Uiteindelijke resultaat: vele Glazen Boerderijen in een soort dorpje. Afsluiting: - Stap 4: evaluatie en slot: deze les wordt afgesloten door kort terug te komen op de Glazen Boerderijen in het dorpje. Verder is er ook een korte quiz. Deze wordt klassikaal gegeven. De leerlingen mogen een vinger opsteken bij het antwoord dat zij denken dat klopt. De quiz test de kennis van de leerlingen. Wijze van evalueren met de kinderen: Interactief. Didactische werkvormen Doelen: klassikaal en interactief, zelfstandig een boerderij maken, een interactieve quiz. Speelleeractiviteiten Doelen: de leerlingen luisteren naar mijn uitleg en informatie, maar mogen ook eigen ervaringen en kennis delen. Vervolgens in een bouwplaat een eigen Glazen Boerderij creëren. De kennis wordt getoetst in een quiz. Organisatie / materialen - een bord met PowerPoint. - 23x de bouwplaat van de Glazen Boerderij. - 1x de bouwplaat uitgewerkt als voorbeeld. - tekenspullen voor de leerlingen, scharen en lijm. - spullen die te maken hebben met de Glazen Boerderij. NB: je evaluatie en reflectie plaats je als feedbacknotitie bij deze voorbereiding. Gebruik daarbij de stappen

9 van reflectie achteraf. Ook de feedback van mentor, medestudent, basisschoolcoach en/of studieloopbaanbegeleider laat je plaatsen als feedbacknotitie. Evaluatie van mijzelf: Door Tom Berkers , Top: - Veel werk in de voorbereiding, maar wel erg goed geregeld. Alles zat in de les en was duidelijk. De uitleg was precies lang genoeg en de opdracht kwam op tijd. - De stappen van de opdracht gaven duidelijkheid en rust aan mij. Ik kon het daardoor kort en bondig uitleggen. Geen vragen over de opdracht. - Er werd goed aan de opdracht gewerkt door de leerlingen. - Leuke evaluatievorm door quiz en briefjes rond laten gaan. Waarover meer bij design toelichting. Tip: - Duidelijk zijn wanneer ik het echt stil wil hebben bij de opdracht en hoe rustig het moet zijn. - Verder zorgen dat ik nog meer ideeën aandraag voor de spullen om de boerderijen heen. Persoonlijke leerdoelen: - B.5 Vakoverstijgend ontwerpen vanuit de profilering: Vakinhoudelijke en vakdidactische keuzes in het onderwijsontwerp worden onderbouwd vanuit inhouden uit de profieldelen van de kennisbases van de gekozen profilering (3.4) Het design is toegepast. In dit design zijn verschillende theorieën vanuit mijn profiel toegepast. Dit design is toepast op deze les en dus wordt het profieldeel onderbouwd. Verder is de geografische zienswijze gebruikt in deze les (aardrijkskunde). Bij de in het onderwijsontwerp gehanteerde werkvormen wordt gebruik gemaakt van actuele media en technologie (3.8) Het digibord wordt deze les gebruikt met een PowerPoint. Deze dient als inspiratie door plaatjes, maar ook is deze gebruikt om een quiz weer te geven. De in het onderwijsontwerp op bouwniveau beschreven leerdoelen zijn vakoverstijgend (verbonden aan ten minste rekenen en taal en de vakken van de gekozen profilering) en verantwoord vanuit landelijke tussenen einddoelen (3.5) Doelen vanuit TULE gebruikt. Zie doelen van deze les. De leeromgeving zodanig in te richten dat alle leerlingen worden uitgedaagd tot leren in hun eigen zone van naaste ontwikkeling (4.3) Er zijn veel dingen die te maken hebben met de Glazen Boerderij en Schijndel. Ook de PowerPoint bevat plaatjes die de leerlingen aanspreken. Dit zal tot intrinsieke motivatie zorgen. Verder maken de leerlingen zelf een Glazen Boerderij model. Dit laat de omgeving nog verder te maken hebben met het leerdoel.

10 Deze zijn erg leuk geworden en goed gelukt. Goed niveau voor de meeste leerlingen. Verder stond alles goed klaar. Nog wel even 1600m2 als oppervlakte was 1800m2. Het onderwijsontwerp heeft een expliciet gemaakte relatie met actuele, relevante ontwikkelingen op lokaal, regionaal, nationaal en/of internationaal niveau (3.19) 21st Century Skills zijn gebruikt (zie de beschrijving van de les hierboven). Zowel ICT als zelfverantwoordelijkheid. Dit was goed. De stappen waren duidelijk en leerlingen volgden deze goed zonder dit enkele keren aan mij te hoeven vragen. In het onderwijsontwerp is verantwoord op welke manier gebruik is gemaakt van kansen en mogelijkheden in de omgeving van de school 6.3) Het Jan Heestershuis (museum, heeft al vele lessen voor scholen) is gebruikt. Ik ben daar naar toe gegaan met de vraag of zij meer informatie hadden over de Glazen Boerderij. Deze kreeg ik en zelfs een bouwplaat van de Glazen Boerderij. Ik heb deze informatie verwerkt tot een mooie les. Deze les stuur ik op naar het Jan Heestershuis. Misschien dat zij er nog werkvormen van konden gebruiken, of misschien de les konden gebruiken. Nog geen reactie gehad van het Jan Heestershuis. Dit volgt waarschijnlijk nog. Koppeling naar design (evaluatie) De stappen waren weer overzichtelijk en duidelijk voor mijzelf, maar vandaag ook gevraagd of de leerlingen dit merkten de afgelopen lessen. Dit bleek en zij vonden het over het algemeen een hele fijne manier van werken. Er is verder voor stap 4 nog een evaluatie toegevoegd. Quiz in eigen klas, was succesvol, maar nog krachtiger als dit Kahoot zou kunnen zijn bijvoorbeeld. Was nu niet erg duidelijk een quiz. Verder nog briefjes gegeven aan enkele leerlingen om de evaluatie te geven op deze les en om aan te geven wat zij geleerd hadden. Dit was een mooie manier. De leerlingen zijn op deze manier wat duidelijker en specifieker. Het blijft niet meer bij leuk, maar het is nu ook duidelijk wat zo leuk was. De werkvorm bleek bijvoorbeeld (stap 3) erg nuttig en leuk. De leerlingen gaven ook aan veel geleerd te hebben en deze manier van vertellen was fijn en niet te lang. Leerkracht als begeleider was prima. De leerlingen hadden zelf veel inbreng, maar gaven aan veel ook nog niet te weten. Dit was vooral de hoogte van 14 meter bijvoorbeeld wat terug kwam. Ook de leerkracht als inspiratie was fijn. Leerlingen vonden het leuk om dingen te horen en waren erg enthousiast. Zowel bij de werkvorm, als bij de uitleg. Dit was een goede menging van de les. Ongeveer een kwartier luisteren tot 20 minuten is vaak het maximale. Dit blijkt uit de afgelopen lessen. De leerlingen gaven ook aan dat zij de afgelopen lessen erg leerzaam vonden, maar vooral erg leuk. Het was anders dan normaal en heel verschillend. Het was top, dit zij een meisje uit de klas. 21st Century Skills Zelfregulering en ICT komen terug in deze les. Er staat een stappenplan op het bord. Deze laat de leerlingen zien wat zij moeten doen gedurende de verwerkingsfase. Leerlingen hoeven niet te vragen, maar kunnen zelf checken wat er nog moet gebeuren binnen de daarvoor bestemde tijd. Dit bleek een erg effectieve manier te zijn, omdat de leerlingen voorheen vaak dit vroegen (wat moeten we doen of ik ben klaar, wat nu). Nu was het duidelijk en de leerlingen konden makkelijk verder. Verder is er een afsluitingsquiz op het digibord. Dit is het gebruik van een ICT bron.

11 Deze bron mag nog specifieker zijn. Meer tijd maken en de quiz op Kahoot zetten. Dan wel laptops nodig en deze zo nodig reserveren. Einde evaluatie door Tom Berkers. Reactie van Jan Heestershuis Schijndel (via mail): In het onderwijsontwerp is verantwoord op welke manier gebruik is gemaakt van kansen en mogelijkheden in de omgeving van de school 6.3)

12 Reactie van mijn mentor (feedback): Foto s:

13

14

15

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas

Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas Les Rekenen en BVO De pakjes van Sinterklaas In deze twee lessen gaan de leerlingen rekenen. Het thema rondom deze lessen zijn de pakjes van Sinterklaas. Dit is meteen de belevingswereld van de leerlingen

Nadere informatie

Lessencyclus Blits kaartlezen

Lessencyclus Blits kaartlezen Lessencyclus Blits kaartlezen Onderstaande lessencyclus bestaat uit twee zelfbedachte en ontwikkelde lessen en een toets over kaartlezen. De doelen voor de leerlingen komen uit de methode Blits. Deze les

Nadere informatie

Lessencyclus Blits kaartlezen

Lessencyclus Blits kaartlezen Lessencyclus Blits kaartlezen Onderstaande lessencyclus bestaat uit twee zelfbedachte en ontwikkelde lessen en een toets over kaartlezen. De doelen voor de leerlingen komen uit de methode Blits. Deze les

Nadere informatie

Les Dans en Muziek De man met de hoed

Les Dans en Muziek De man met de hoed Les Dans en Muziek De man met de hoed In deze les gaan de leerlingen een lied zingen dat gaat over de belevingswereld van de leerlingen. Eerst gaat het over een man met een hoed. Deze man bedenkt veel

Nadere informatie

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling

Aardrijkskunde. Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis. Bedoeling Aardrijkskunde Thema / onderwerp Aardrijkskundeles met gebruikmaking van de geografische vierslag. Betekenis Welke betekenis heeft het thema / onderwerp voor de kinderen? Hoe leg je de relatie met de beginsituatie?

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder. Student(e) Klas Stageschool Plaats Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Mentor Datum Groep Aantal lln Vak- vormingsgebied: beeldende

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: Februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: BVO Handvaardigheid

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Sterkte-Zwakte Analyse

Sterkte-Zwakte Analyse Sterkte-Zwakte Analyse Naam en klas student: Dirkje Martens PEH16DA Stagegroep: Groep 5 en 6. Naam SLB: Frank Verwater Datum: februari 2017 t/m april 2017 Naam Werkplekbegeleider: Stageschool: Taal stellen

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag door J. 875 woorden 26 oktober 2016 5,5 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Lesvoorbereiding Verantwoording (waarom ga je dit doen) Beginsituatie

Nadere informatie

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1

GELOVEN IN DE WERELD LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! GELOVEN IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 GELOVEN IN DE WERELD VOORTGEZET ONDERWIJS LESBRIEF WAAR GELOOF JIJ IN? Overal in de wereld geloven mensen. Ze geloven in goden, natuurkrachten, voorouders of geloven juist dat dit allemaal niet

Nadere informatie

Een kasteel in de buurt bezoeken

Een kasteel in de buurt bezoeken Een kasteel in de buurt bezoeken Als leerkracht heb je hier een begeleidende en sturende rol. Het is afhankelijk of jij als leerkracht de kinderen meeneemt en dingen aan ze verteld of dat er bijvoorbeeld

Nadere informatie

Basisschoolcoach: Hedwig Molenkamp Domein/vak: - AK, Taal, Rekenen, Muziek

Basisschoolcoach: Hedwig Molenkamp Domein/vak: - AK, Taal, Rekenen, Muziek Naam student: Tim van grunsven Studentnummer: 2562685 School: BS Bernadette Plaats: Veghel Stagegroep: 3,5,7 Datum activiteiteten 19-12-17 (3) 12-1-18 (5,7) Studieloopbaanbegeleider: Erni Aerts Duur activiteit:

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 1/2 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Inleiding Aan het begin van de les wordt het verhaal van James

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015

Driestar lesschema Pabo 1 2014-2015 Driestar lesschema Pabo 1 2014-201 Gegevens opleiding Naam Sandra Kögeler van Helden Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd Slb er L. van Hartingsveldt Periode 4 Gegevens stageschool Code Kri Naam

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Optische illusie en gezichtsbedrog

Optische illusie en gezichtsbedrog Start Hoe gaan het doen Wat gaan klaarleggen Betekenis of Hoe vergroten hun Wat is rol bij deze Optische illusie en gezichtsbedrog We denken met de leerlingen na over optische illusie en gezichtsbedrog.

Nadere informatie

Primair Onderwijs. 6 lessen

Primair Onderwijs. 6 lessen Maak je eigen land! Voor de docent Vak(gebied) Schooltype/afdeling Oriëntatie op jezelf en de wereld, Aardrijkskunde Primair Onderwijs Leerjaar Groep 3/4 Tijdsinvestering Vakinhoud Kerndoelen 6 lessen

Nadere informatie

China. - Zending in China -

China. - Zending in China - Colofon James Fraser Les voor groep 3/4 Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Beeldende Vorming Godsdienst China - Zending in China - Pagina 1 Leerkracht - handreiking Aan het begin van de les wordt het verhaal

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Aardrijkskunde in groep 1/2.

Aardrijkskunde in groep 1/2. Aardrijkskunde in groep 1/2. Naam: Tamira Oosting Studentnummer: 2527537 SLB: Nina Plompen Basisschoolcoach: Helma Otten School: Dommelrode Mentor: Petra van Dijk Microsoft Inhoudsopgave Verhaallijn...

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

- Het bamboebos - Leerkracht - handreiking

- Het bamboebos - Leerkracht - handreiking Colofon De reuzenpanda Les voor groep 3/4 Tijdsduur: 3 x 1 uur China - Het bamboebos - Aardrijkskunde Pagina 1 Inleiding In deze les gaan de leerlingen een maquette bouwen. De klas wordt in vier groepen

Nadere informatie

Kleding met een boodschap

Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Kleding met een boodschap Een opdracht voor groep 8 gericht op kritisch denken Door kritisch naar een show van Louis Vuitton te kijken en hardop te denken ontdekken de leerlingen

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 THUIS IN DE WERELD PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 ------------ THUISGEVOEL LESBRIEF Overal ter wereld voelen mensen zich thuis. Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Betekent dat fijne thuisgevoel

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Leef je in/uit! Leef je in/uit! KIJKEN, MAKEN Kerndoel 54 en 55 van kunstzinnige oriëntatie. KIJKEN VOELEN NADENKEN SAMENWERKEN MAKEN

Leef je in/uit! Leef je in/uit! KIJKEN, MAKEN Kerndoel 54 en 55 van kunstzinnige oriëntatie. KIJKEN VOELEN NADENKEN SAMENWERKEN MAKEN Een opdracht voor groep 5/6, gericht op goed kijken, inleven en creëren. Leerlingen kijken aandachtig naar wat er allemaal te zien is op het schilderij. Leerlingen plakken tekstballonnetjes met een zelfbedacht

Nadere informatie

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1

DAAR ZIT MUZIEK IN! LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIKALE REIS TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! DAAR ZIT MUZIEK IN! PAG > 1 PAG > 1 DAAR ZIT PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 3 T/M 6 MUZIEK IN! LESBRIEF MUZIKALE REIS Overal in de wereld maken mensen muziek en laten mensen zich door elkaars muziek inspireren. De door reizigers meegebrachte

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces

Samen Zichtbaar Verbeteren. kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces kort cyclisch verbeteren van het onderwijsleerproces week 6 tussenmeting zonder tips week 1 hjggv?-vragen stellen week 0 cyclus uitleggen tijdens de slb-les week 2 t/m 10 team in actie week 2 respons

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

HANDLEIDING TALENTENQUIZ

HANDLEIDING TALENTENQUIZ HANDLEIDING TALENTENQUIZ STAPPENPLAN TALENTENQUIZ 1. Download alle nodige bestanden van de talentenquiz kleur bekennen met kinderen op de studentenpagina bij de pagina voor de coördinator bedenk & doe

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Vak-vormgevingsgebied: Speelwerkthema / onderwerp: Lesdoelen: 1. De

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Groep: Aantal leerlingen: Tijdens de les zorg ik dat er aanzet gemaakt

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van

Bouw je eigen stad. Bronnen: Pictogrammen van Bouw je eigen stad Korte omschrijving werkvorm: Wat is politiek? Het besturen van het land. Maar je kunt het ook kleiner maken: het besturen van een stad of een dorp. Waar moet je allemaal aan denken als

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Voorbereiding en planning van een thema

Voorbereiding en planning van een thema Voorbereiding en planning van een thema Thema: Bouw / groep(en): Periode: Doelstellingen: Kernbegrippen relatie kerndoelen en vakken: Wat is de inbreng van kinderen? (Wat zijn de interesses van leerlingen

Nadere informatie

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1

BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 BIJLAGE 1.1 Lesplan les 1 Datum: 12-05- 2014 Tijd: 11.40-12.40 Klas: 3hvD Aantal aanwezigen: 24 Lesonderwerp Talen in Spaanstalige landen; reizen in Latijns-Amerika Beginsituatie (De lln voelt, vindt,

Nadere informatie

datum: aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7

datum: aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7 Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Betül Günes stageschool: Het Loo Iselinge klas: VR2B mentor/mentri: Juliët Hageman datum: 12-5-2016 aantal leerlingen: 31 tijd:9:00/10:00 groep: 6&7 Inhoudelijke

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Wereldoriëntatie, China.

Lesvoorbereiding. Inhoudelijke gegevens vak of vormingsgebied: Wereldoriëntatie, China. Lesvoorbereiding Zakelijke gegevens naam student: Anouk Bluemink stageschool: O.B.S Jan Ligthart, Zelhem Iselinge klas: VR2B mentrix: Mieke van den Berg datum: 13-05-2014 aantal leerlingen: 21 tijd: 13:45-14:35

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Fase 7: Presenteren en exposeren

Fase 7: Presenteren en exposeren Fase 7: Presenteren en exposeren 2 uur Geef leerlingen in deze fase een podium zodat ze met trots hun werkstuk kunnen tonen en over ervaringen kunnen vertellen. Maak er een feest van en organiseer een

Nadere informatie

Stappenplan Ontdekken van de Wereld

Stappenplan Ontdekken van de Wereld Stappenplan 2.1.2 Ontdekken van de Wereld In dit document lees je wat het beroepsproduct bij de onderwijseenheid Ontdekken van de Wereld inhoudt en volgens welke stappen je er aan kunt werken. Inleiding

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder

Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Persoonlijk leerdoel: Tijdens deze les activeer ik de leerlingen om van elkaar te leren.

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie

BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING. Doel van de lessenserie BIJLAGEN DOCENTENHANDLEIDING Doel van de lessenserie De lessenserie is ontworpen met het oog op inzicht te geven over het schrijfproces. Als de leerlingen nu weten hoe een tekst te schrijven en die kennis

Nadere informatie

Jessica Huizer. aardrijkskunde

Jessica Huizer. aardrijkskunde Naam: Studentnummer: Opleiding: Klas: Vak: Docent: Jessica Huizer 0541685 Pabo 2P aardrijkskunde Vincent Bax 3 lessen * Introductie thema: Identiteit * introductie venster: Hindoeïsme * Les1: godsdiensten

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en)

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32. Leeractiviteit leergedrag leerling(en) Evaluatie rekenles: Ik heb met de kinderen gewerkt met rekenen met lengtematen (m-cm etc). Dit was een herhalingsoefening. Dit kon ik goed merken, want sommige kinderen beheersten de stof erg goed. Anderen

Nadere informatie

Driestar lesschema Pabo

Driestar lesschema Pabo Driestar lesschema Pabo 2 2014-2015 Gegevens opleiding Naam Jan de Boer Klas D1B Dag- of deeltijdopleiding Deeltijd opleiding Slb W. Meuleman Periode 4 Gegevens stageschool Code Naam Ds. E. du Marchie.

Nadere informatie

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken.

Tijd Activiteit Leerling Activiteit Docent Hulpmiddelen Opening Het IOP met persoonlijke leerdoelen (opnieuw) bespreken. Werken met de Cirkel van Ontwikkeling Les 1: Introductie Cirkel van Ontwikkeling. Beginsituatie De leerlingen weten wat persoonlijke leerdoelen zijn en wat een IOP is. Leerdoelen Na de les kent de leerling

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Leerkracht - handreiking

Leerkracht - handreiking Colofon Chinees Nieuwjaar Les voor groep 1/2 China - Het Chinees Nieuwjaar - ervaar het maar! - Duur les: 60 min. Aardrijkskunde Handvaardigheid Pagina 1 Deze les gaat over het feest vieren in China. Bij

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32

Mentor Datum Groep Aantal lln. Helma Goudsmits a 32 Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Dilia Couwenberg P14EhvADT t Startblok Eindhoven Vak-

Nadere informatie

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd).

Algemene benodigdheden: Beamer/digibord, powerpoint(bijgeleverd), lijst met stellingen (bijgeleverd). Streetart: illegaal? Lesontwerp 0 Gegevens Naam van de school: Klas type: Aantal leerlingen: Aantal lessen: vmbo, havo of vwo 20 tot 30 leerlingen 1 les van 45 tot 60 minuten 1 Inleiding Beginsituatie:

Nadere informatie

Opdrachten bij hoofdstuk 1

Opdrachten bij hoofdstuk 1 Opdrachten bij hoofdstuk 1 1.1 Het portfolio op jouw opleiding Ga na met welke portfolio s er binnen jouw pabo gewerkt wordt. Probeer in handboeken en studiegidsen van je opleiding omschrijvingen van het

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Fontys Hogeschool voor de Kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING hoofdfase Naam student: Valerie Maas Studentnummer: 1880 Jaar: VT Naam stageschool: Het College Naam SPD: Robert Tobben

Nadere informatie

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming

BASISPLAN, PROCESFASENFORMULIER & OBSERVATIEFORMULIER BEELDENDE VORMING. Bloeiende bloemen. Lesvoorbereiding beeldende vorming Bloeiende bloemen Lesvoorbereiding beeldende vorming Carlijn Luttikhuizen PEH16DA Basisplan : Les: Groep: Bron/Methode: Datum: Betekenis Wat zijn de inhouden en associatiemogelijkheden? Vorm Met behulp

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO. docentenhandleiding Migratie Ik vertrek - Zij vertrokken 2 HAVO\VWO docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken VMBO 2. docentenhandleiding

Migratie. Ik vertrek - Zij vertrokken VMBO 2. docentenhandleiding Migratie Ik vertrek - Zij vertrokken VMBO 2 docentenhandleiding Colofon Deze lessen zijn gemaakt in opdracht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Realisatie: Codename Future: www.codenamefuture.nl

Nadere informatie

Een verhalend ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van Tamira Oosting.

Een verhalend ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van Tamira Oosting. Een verhalend ontwerp aan de hand van de ontwerpprincipes van Tamira Oosting. Datum: 21-11-16 t/m 05-12-16 1 Inhoudsopgave Mijn ontwerpprincipes... 3 Verhaallijn... 4 De doelen voor de kinderen:... 5 Belangrijke

Nadere informatie

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International!

Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje voor jouw MaS bij Amnesty International! DRAAIBOEK LEER ZE N LESJE Wat goed dat je geïnteresseerd bent in de stage '' Leer ze 'n Lesje "voor jouw MaS bij Amnesty International! 1. Je kunt beginnen met het doen van de e-learning op de Amnesty

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

lesformulier en -planning

lesformulier en -planning lesformulier en -planning opleiding docent Beeldende Kunst en Vormgeving student(e) :.Danique Voorthuijzen stagecoach : meneer Arends studiejaar: : 1 2 3 4 (LiO) school : van Heemskerkschool RENN 4 VSO

Nadere informatie

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 De leerlingen gaan in groepjes aan de slag om uit te rekenen hoeveel een schoolreisje kost. Ze gebruiken hierbij een computer om prijzen op te kunnen zoeken

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 26 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: tot Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 26 februari 2013 aantal

Nadere informatie

Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar

Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Les 2 Radboud Kids: Meet the professor Voor de leraar Overzicht Doelen Leerlingen leren wat een faculteit is Leerlingen leren meer over de faculteiten op de Radboud Universiteit Leerlingen leren om een

Nadere informatie

Verbouw een gebouw in samenwerking Expertisecentrum W&T Zuid-Holland

Verbouw een gebouw in samenwerking Expertisecentrum W&T Zuid-Holland Verbouw een gebouw in samenwerking Expertisecentrum W&T Zuid-Holland Leerlingen bedenken een nieuwe bestemming voor een gebouw. Ze houden rekening met de wensen van bewoners. bovenbouw leerkracht focus

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie