We don t like to grow old, but think of the alternative.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "We don t like to grow old, but think of the alternative."

Transcriptie

1 We don t like to grow old, but think of the alternative. Drie dagen masterclass Agemanagement in Helsinki voor het Hoger Onderwijs In mei 2009 trokken vertegenwoordigers van verschillende hbo-instellingen in op uitnodiging van Zestor naar Finland, om zich drie dagen onder te laten dompelen in de theorieën van professor Juhani Ilmarinen, de grondlegger van Agemanagement. Een meerderheid van de hogescholen besteedt al een aantal jaar in meer of mindere mate aandacht aan levensfasebeleid. Om de krachten meer te bundelen en de bewustwording in een breder perspectief te delen met verschillende betrokken partijen, zijn bestuurders, HR managers en adviseurs én leden van medezeggenschapsraden uitgenodigd om deel te nemen aan de studiereis. Daarbij waren ook een aantal bestuurders van Zestor aanwezig. Vakbondsbestuurders wilden vooral de Finse ervaring gebruiken bij de voorbereiding op de nieuwe CAO. Uiteindelijk bestond de groep deelnemers uit drie bestuursleden, de secretaris, een projectmanager, negen HR vertegenwoordigers en vijf MR leden. De deelnemers kwamen uit negen verschillende hogescholen. Doel van de reis De doelstelling was tweeledig. Enerzijds was er een belangrijk inhoudelijk doel op het gebied van kennisoverdracht en vergroten van de bewustwording. Door de Masterclass te volgen zijn de deelnemers dieper ingevoerd in de materie: Zij weten nu hoe de Finnen het vergrijzingsvraagstuk hebben aangepakt, de participatiegraad aanzienlijk hebben vergroot. En ze hebben zicht gekregen op mogelijke aanpakken voor hun eigen organisatie. Een ander belangrijk doel van de reis was om de deelnemers de gelegenheid te geven hun ervaringen met elkaar te delen. Dit betekende dat de ontwikkelingen op het gebied van agemanagement binnen het Hoger Onderwijs in Nederland, en de mogelijkheden om vraagstukken gezamenlijk op te pakken zijn besproken. Cao-hbo De cao-partners in het hbo hebben het onderwerp levensfasebewust Personeelsbeleid in de cao opgenomen en hebben het fonds verzocht om hogescholen te ondersteunen bij het invulling geven aan dit onderwerp. Deze masterclass is één in de lange reeks ondernomen activiteiten. De noodzaak om levensfasebeleid op de agenda te krijgen wordt ondersteund door de uitkomsten van de arbeidsmarktmonitor hbo. Daarin staat onder andere beschreven dat de participatiegraad van de onderwijsgevende medewerkers tussen de 60 en 65 jaar nog maar 30% is en dat de gemiddelde leeftijd (2007) 44,7 is. Workability Professor Ilmarinen heeft het Workability-concept ontwikkeld waarop het nationaal programma Agemanagement van Finland is gestoeld. De kern van dat concept is gericht op de workability (vermogen om werk te verrichten) van de individuele medewerker. Leeftijdsekse en andere kenmerken zijn daarbij van minder tot geen belang.

2 Workability huis In onderstaand figuur wordt het begrip workability afgebeeld als een huis dat is opgebouwd uit vier verdiepingen. De onderste drie zijn kenmerken van de individuele medewerker: de gezondheid, competenties en de persoonlijke waarden en de attitude van de individuele medewerker. De vierde verdieping betreft kenmerken van de organisatie en het werk: leiderschap, cultuur, de eisen die gesteld worden en de organisatie van werk. Tezamen vormen deze vier verdiepingen de workability van de medewerker. De workability wordt verder beïnvloed door factoren van buiten, zoals de thuissituatie en maatschappelijke ontwikkelingen. Prof. Juhani Ilmarinen and Dr. Tomi Hussi, FIOH / GITP Age Management Course, Helsinki / De gezamenlijke zorg van de werkgever en de werknemer voor goede condities ten aanzien van werkvermogen, creëert een gegarandeerde win-win situatie. Wanneer de werkgever en de werknemer gezamenlijk zorgdragen voor een goede workability van de medewerker, zijn beiden daarbij gebaat, zo zegt Ilmarinen. Immers gelukkige medewerkers zijn productiever dan ongelukkige én productieve medewerkers zijn gelukkiger dan niet productieve medewerkers! Workability is een belangrijk sleutelbegrip in het verbeteren en behouden van de (duurzame) inzetbaarheid van medewerkers. Ook in de strijd tegen de krapte op de arbeidsmarkt is het werken aan het werkvermogen van het zittend personeel cruciaal. Eén van de conclusies na de reis naar Helsinki was dan ook: Het gaat niet zozeer om leeftijd en leeftijdsbeleid, maar het gaat om het werkvermogen (workability) van mensen uit alle generaties.

3 Om de workability van individuele medewerkers te meten heeft professor Ilmarinen de Work Ability Index (WAI) ontwikkeld. Dit is een korte vragenlijst van 7 items. Het invullen duurt maximaal 10 minuten. Uiteindelijk rolt er een workabilityscore uit in vier categorieën: slecht, gemiddeld, goed, uitstekend. De score zegt niet meer of minder dan of er gewerkt moet worden aan het werkvermogen van de medewerker. Het instrument op zich is een krachtig en eenvoudig instrument, dat een mooie aanleiding geeft om op regelmatige basis de dialoog aan te gaan tussen medewerker en leidinggevende. Maar, het instrument mag maar een klein radertje zijn in het groter geheel van cultuur, attitude en organisatie van werk- en beleidsprocessen. De deelnemers zijn zich ervan bewust dat alléén met het implementeren van de WAI er nog te weinig verandert, het gaat juist om de inbedding van het instrument in een groter geheel! Het ministerie van SZW heeft vier ton euro uitgetrokken om het instrument WAI in Nederland te promoten, heeft het ministerie van SZW daarvoor extra middelen uitgetrokken. De vragenlijst is ook in het Nederlands vertaald. Het is opgenomen als instrument van de Stichting Blik op Werk (zie die optreedt als licentiehouder. Visies Agemanagement Het concept Agemanagement in Finland is vergelijkbaar met wat we in Nederland Levensfasebeleid noemen. Om Agemanagement op een goede manier te kunnen implementeren zijn een aantal stappen nodig, zo stelt Ilmarinen. Hij onderscheidt 8 belangrijke elementen van een succesvol agemanagement- beleid: Prof. Juhani Ilmarinen and Dr. Tomi Hussi, FIOH / GITP Age Management Course, Helsinki / Op basis van het bovenstaande model hebben de deelnemers een vertaling gemaakt van acties die uitgezet moeten worden om levensfasebeleid in het Hoger Onderwijs in Nederland effectief te kunnen implementeren. Vision 1: Awareness Goede kennis van leeftijdsopbouw binnen de organisatie Het is belangrijk dat de beslissers in de organisatie op de hoogte zijn van de leeftijdsopbouw en zich uitspreken over wat zij belangrijk vinden tav leeftijdsopbouw. Daarbij is inzicht in Facts and Figures belangrijk. Ook het laten zien van best practices van andere organisaties helpt. Ook het management moet betrokken en geïnformeerd worden, bijvoorbeeld in het management development programma. Om de bewustwording bij de medewerkers te vergroten is het opnemen van agemanagement als item in careermanagement programma s of een pilot met de WAI een mogelijkheid. Het zou goed zijn als de directie de ideale situatie zou kunnen beschrijven om vervolgens te bepalen wat er moetgebeuren om die situatie te bereiken.

4 Vision 2: Attitude Een objectieve houding tov leeftijd. Meer aandacht besteden aan positieve aspecten van ouder worden. Laten zien dat iedere generatie eigen kracht heeft en dat ook gebruiken. Daar veel meer op sturen. Het helpt om het verhaal persoonlijker te maken, mensen te vragen hoe kijk ik tegen mijn eigen leeftijd aan? Dan zijn mensen over het algemeen positiever. We don t like to grow old: but think of the alternative..death. Is that better? Vision 3: Manager s duty Goed management dat diversiteit en individualiteit begrijpt en erkent. Managers moeten open gesprekken kunnen voeren met hun medewerkers over hun individuele wensen en behoeften. Daarmee ook durven differentiëren. Gelijkheidsbeginsel is sterk vertegenwoordigd in Nederland. Managers hebben ook nauwelijks middelen waarmee ze kunnen differentiëren. Het is belangrijk dat managers geïnformeerd worden over de verschillen in werkbeleving tussen de verschillende generaties, zodat zij daar ook op kunnen sturen. Het is ook goed om vanuit de medewerkers feedback te vragen op het functioneren van het management. Volgens Ilmarinen is training van het management een van de kritische succesfactoren bij de implementatie van agemanagement. Vision 4: Agestrategy Een goede en werkbare strategie tav leeftijdsbeleid is aanwezig in de organisatie Het zou goed zijn als bedrijven een soort keurmerk van agefriendly organisatie kunnen verdienen. Daarbij is het wel belangrijk dat de term agefriendly wordt ingevuld. Wat betekent dat? Vision 5: Workability and Productivity Er is in de organisatie een goed werkvermogen, motivatie en werkbereidheid aanwezig. Managers moeten getraind worden op werkvermogen en motivatie op de agenda van functionerings- en ontwikkelingsgesprekken te zetten. Maak het bespreekbaar! De medewerkers moeten door de managers geïnformeerd worden over de mogelijkheden die er zijn in de organisatie om zo hun werkvermogen en motivatie te kunnen optimaliseren. Werkvermogen gaat over de relatie tussen werk en mens, niet alleen over de mens! Er moet dus ook niet alleen geïntervenieerd worden aan de menskant, maar ook aan de werkkant! Vision 6: Competence Het niveau van competentieontwikkeling is hoog. Bij het overdragen van kennis en vaardigheden is organisatie en planning belangrijk. Overdracht hiervan kan niet aan de spontaniteit of toeval worden overgelaten. Vision 7: Organisation of work De werkomgeving en organisatie van het werk is goed geregeld. De input van zowel managers als medewerkers over wat er nodig is om het werk goed te organiseren is meer dan belangrijk. Deze (eigen) inbreng is noodzakelijk voor ieder om de betrokkenheid van zijn/haar te behouden en te verbeteren. Het verhoogt en optimaliseert de productiviteit en het welbevinden van de medewerkers. Geef het team zelf daarin ook verantwoordelijkheid en leg het niet alleen bij de manager.

5 Vision 8: Good Life Goed leven. Mensen in onze organisatie hebben een goede motivatie en werkbeleving die goed te combineren zijn met de rest van hun leven. Daarbij wordt er ook vanuit het werk rekening gehouden met zaken buiten het werk. Er wordt al gekeken hoe het werk te combineren is met vrije tijd om zo het leven van de medewerker zo prettig mogelijk te maken. WERK MENS WERKVERMOGEN PRODUCTIVITEIT WELZIJN Wat belangrijk is, is dat we ons moeten realiseren dat als we willen werken aan het werkvermogen van medewerkers, dat we dan niet alleen aan de mens, de medewerker, moeten sleutelen, maar ook de werkomgeving stevig onder de loep moeten nemen. Alleen als de organisatie bereid is aan beide kanten te investeren zal het werkvermogen toenemen en daarmee de productiviteit en het welzijn van de medewerker. Verschillen Finland en Nederland Hoewel in Finland het concept Agemanagement op veel plekken is geaccepteerd en geïmplementeerd en het ook werkt bij verschillende organisaties, is het niet mogelijk om het concept één op één te kopiëren naar de HBO sector in Nederland. Zo is het in Finland gangbaar om oude regelingen nog niet af te schaffen voordat er iets nieuws is dat werkt. Daar lopen oude en nieuwe regelingen vaak een aantal jaar naast elkaar, om het nieuwe systeem op een geleidelijke wijze te kunnen implementeren. In de CAO onderhandelingen in het Hoger Onderwijs in Nederland lijkt er soms weinig ruimte om oude en nieuwe regelingen naast elkaar te kunnen laten bestaan. Positieve uitzonderingen zijn de universitair medische centra in Nederland, die in hun nieuwe CAO naast het schrappen van de seniorenregelingen de mogelijkheid open hebben gelaten dat oudere medewerkers met hun persoonlijk budget dagen kunnen kopen. Op deze manier wordt voor die groep de pijn verzacht en ze ervaren dat niet in één keer alles wordt afgepakt (want zo voelt het voor veel mensen).

6 Daarnaast komt het gezondheidsbeleid in Finland meer vanuit het individu, van beneden af. In Nederland wordt het meer vanuit de afdeling P&O geïnitieerd. Een medewerker kan wel initiatieven nemen om zijn of haar gezondheid te verbeteren, maar in het Hoger Onderwijs gaan de beslissingen hierover eigenlijk altijd via de leidinggevende. Als we met elkaar willen dat medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid nemen, dan zou het makkelijker gemaakt moeten worden om als medewerker zelf actie te ondernemen. De bedrijfsarts in Finland treedt vooral op als gezondheidsadviseur van de medewerker, terwijl in Nederland de bedrijfsarts eerder en formeel gezien, als adviseur van de werkgever optreedt. Als de bedrijfsarts in Nederland ook meer als gezondheidsadviseur van de Nederlandse medewerker zou optreden, zou de medewerker ook makkelijker zelf initiatief kunnen nemen om verbeteringen aan te brengen. Ook is het belangrijk dat we ons realiseren dat we in Nederland in tien jaar tijd proberen te realiseren, wat ze in Finland in dertig jaar voor elkaar hebben gekregen. We zijn zeker op de goede weg, maar het vraagt ook echt om een cultuuromslag die niet zo snel gemaakt is. Zichtbaar is bijvoorbeeld dat in Finland het preventieve beleid al veel meer gemeengoed is. In Nederland zijn we het met elkaar eens dat we meer preventief dan curatief moeten werken, maar is het nog niet overal zover. Vanuit de aansturing van de overheid zijn eveneens verschillen zichtbaar. Zo is Agemanagement een nationaal programma in Finland. Dat betekent dat het programma vanuit verschillende ministeries en wetgeving serieus wordt opgepakt. In Nederland valt het eigenlijk alleen onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het zou goed zijn als we op alle niveau s, maatschappelijk en binnen de organisaties, het thema meer multidisciplinair zouden aanpakken. Ook binnen de hogescholen zou het thema breder gedragen moeten worden dan alleen binnen HR. Toepasbaarheid Hoewel er verschillen zijn met de Finse cultuur is het in Nederland heel goed mogelijk om elementen van de concepten van Ilmarinen te implementeren. Zo wordt erop steeds meer plekken gewerkt met de Work Ability Index. Onder andere Windesheim en de Fontys Hogeschool werken al met de WAI in pilotprojecten. Op de site zijn verschillende best practices te vinden van Europese organisaties die het gedachtegoed van Ilmarinen uitdragen. Belangrijke voorwaarden om met de WAI te kunnen gaan werken zijn: > Om succesvolte kunnen zijn met het implementeren van levensfasebeleid of het introduceren van het Workability concept, is het van belang dat er op alle niveau s in de organisatie draagvlak is. Dat zowel bestuurder, direct leidinggevenden, HR, OR én de medewerkers achter het beleid staan. > Het is een screeningsinstrument, een momentopname, en vraagt om uitleg in de vorm van een dialoog. > Het gebruik van het instrument moet ingebed zijn in een breder kader op het gebied van inzetbaarheid, levensfasebeleid, vitaliteit, productiviteit en gezondheidsmanagement. > Er dient een bredere visie en beleid aan ten grindslag te liggen, dat aansluit bij het strategisch HRM beleid van de organisatie. > Het invullen van de WAI is vrijwillig en de privacy van de medewerker moet gegarandeerd zijn. Het beschermen van de medewerkers tegen misbruik van de gegevens is van groot belang. Het instrument dient ingezet te worden om de medewerkers te ondersteunen in het behouden of verbeteren van hun inzetbaarheid. De communicatie over het vervolg van het traject is ook heel belangrijk. > De leidinggevenden hebben een belangrijke rol in het traject. Zij dienen goed toegerust te worden om de gesprekken die volgen na het invullen van de WAI op een kwalitatief goede manier te voeren. Daarnaast is het ook van belang dat zij de cultuur van flexibiliteit, jobrotation en andere vormen van mobiliteit ondersteunen in woord en daad.

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

1 VERBETER HET WERKVERMOGEN VAN UW BEDRIJF

1 VERBETER HET WERKVERMOGEN VAN UW BEDRIJF 1 VERBETER HET WERKVERMOGEN HUIS VAN WERKVERMOGEN VERBETER HET WERKVERMOGEN VERBETER HET WERKVERMOGEN WAT IS WERKVERMOGEN? Werkvermogen is de mate waarin een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk

Nadere informatie

Peiling Duurzame Inzetbaarheid voor SIGRA Rapport

Peiling Duurzame Inzetbaarheid voor SIGRA Rapport Peiling Duurzame Inzetbaarheid voor SIGRA Rapport Peiling Duurzame inzetbaarheid onder leden van SIGRA Datum: april 2019 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4 2.1 Functie... 4 2.2 Aandacht voor duurzame

Nadere informatie

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008

Workability & Inzetbaarheid. The Finnish Experience. Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, 26 maart 2008 Workability & Inzetbaarheid Boaborea ledenplatform 'Gezond Werken' Bussum, Rob Gründemann, Teamleider Personeelsbeleid Lector Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht De opzet van de presentatie De situatie

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Frank Brinkmans Rccm RCMC RCDI, 26 oktober 2018 Senior Consultant Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame Inzetbaarheid. Frank Brinkmans Rccm RCMC RCDI, 26 oktober 2018 Senior Consultant Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid Frank Brinkmans Rccm RCMC RCDI, 26 oktober 2018 Senior Consultant Duurzame Inzetbaarheid Dank voor jullie aanwezigheid! Tip 1 Zorg voor een duidelijk kader Definitie van Duurzame

Nadere informatie

Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid

Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid Monitor 1 Bedrijf: Adviseur: Datum: Foto bedrijf 1 Registratie Bedrijfsgegevens KVK nummer: Adres: Postcode: Plaats: Website: Ondernemer: Contactpersoon DI: Telefoon:

Nadere informatie

Dat is de belangrijkste boodschap die volgt uit de masterclass. Met als belangrijkste wapenfeiten:

Dat is de belangrijkste boodschap die volgt uit de masterclass. Met als belangrijkste wapenfeiten: If you can, if you will, if you may Werkvermogen van mensen met een chronische ziekte Verslag van de masterclass Work, Workability and Chronically ill met Prof. Juhani Ilmarinen voor patiëntenorganisaties

Nadere informatie

Inhoudsopgave - Personal Radar en Company Radar

Inhoudsopgave - Personal Radar en Company Radar Inhoudsopgave - Personal Radar en Company Radar Welke factoren bepalen het werkvermogen?... 3 De Work Ability Index (WAI)... 3 De verdiepingen van het Huis van Werkvermogen... 5 Begane grond: Gezondheid...

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in het hbo: het team heeft het voor het zeggen

Duurzame inzetbaarheid in het hbo: het team heeft het voor het zeggen Duurzame inzetbaarheid in het hbo: het team heeft het voor het zeggen Willem de Lange Emeritus lector Avans Hogeschool Tijdschrift voor HRM HRM Praktijk en onderzoek congres Hogeschool Windesheim Zwolle,

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

Workshop Mobiliteit en Vitaliteit. Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk 1 november 2012

Workshop Mobiliteit en Vitaliteit. Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk 1 november 2012 Workshop Mobiliteit en Vitaliteit Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk 1 november 2012 Inhoud 1. Wat is mobiliteit, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid 2. Oefening mobiliteit in beeld 3. Handreiking Mobiliteit

Nadere informatie

VOOR ONDERNEMINGSRADEN

VOOR ONDERNEMINGSRADEN VOOR ONDERNEMINGSRADEN BESPREEKBAAR MAKEN VAN PSYCHISCHE DIVERSITEIT WERKT! CHECKLIST VOOR ONDERNEMINGSRADEN Psychische aandoeningen komen veel voor. Het kan letterlijk iedereen overkomen. Maar als het

Nadere informatie

III Werkvermogen en de Work Ability Index

III Werkvermogen en de Work Ability Index III Werkvermogen en de Work Ability Index Sietske van Rossum, productmanager Stichting Blik op Werk Inleiding Een goed werkvermogen draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Dit is belangrijk

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers

Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers Loyalis als deskundige partner Inzicht in uw organisatie en uw werknemers De expertise van Loyalis is mensenwerk U wilt altijd het beste voor uw werknemers. Als HR-professional neemt u uw verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA. 14 februari 2018

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA. 14 februari 2018 Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van SIGRA 14 februari 2018 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Aandacht voor duurzame inzetbaarheid... 3 2.2 Directie is enthousiast over

Nadere informatie

The best investment in productivity is to improve the workability

The best investment in productivity is to improve the workability The best investment in productivity is to improve the workability Werk, werkvermogen en werknemers met een chronische ziekte Verslag van de business masterclass Work, Workability and Chronically ill met

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Themabijeenkomst Management FMR, 31 januari 2008 Leeftijdsopbouw HBO, overheid en totaal in 2005 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5%

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Aan de slag met werkvermogen in de Nederlandse praktijk. Dinsdag 29 januari 2013 Drs. Sietske van Rossum Brussel

Aan de slag met werkvermogen in de Nederlandse praktijk. Dinsdag 29 januari 2013 Drs. Sietske van Rossum Brussel Aan de slag met werkvermogen in de Nederlandse praktijk Dinsdag 29 januari 2013 Drs. Sietske van Rossum Brussel Onderwerpen Opzet WAI-netwerk Nederland Waarom WAI in Nederland? Nederlands onderzoek met

Nadere informatie

Van het workabilityhuis naar change management Vierdaagse studiereis naar Helsinki

Van het workabilityhuis naar change management Vierdaagse studiereis naar Helsinki Het arboservicecentrum voor het voortgezet onderwijs Van het workabilityhuis naar change management Vierdaagse studiereis naar Helsinki Op zondag 22 november 2009 vertrokken 18 vertegenwoordigers uit het

Nadere informatie

FYSERGO IN BEDRIJF ERVAAR DE KRACHT VAN MENSEN

FYSERGO IN BEDRIJF ERVAAR DE KRACHT VAN MENSEN FYSERGO IN BEDRIJF ERVAAR DE KRACHT VAN MENSEN Continuïteit Winst Prestaties Minder kosten Gezond WERKEN Energie Prestaties waardering Fysergo kiest voor een duurzame aanpak die de doelstellingen van de

Nadere informatie

De rol van de WAI in het gezond aan het werk

De rol van de WAI in het gezond aan het werk De rol van de WAI in het gezond aan het werk houden van onze medewerkers Periodiek Gezondheidskundig Onderzoek N.V. Elke 4 jaar: PGO voor alle medewerkers Vrijwillige deelname Invullen WAI vragen formulier

Nadere informatie

Advies Coaching Training

Advies Coaching Training Advies Coaching Training Denken Delen DoenDuurzaam powered by DHC Employability Scan & PAP Employability heeft veel definities met als kern dat iemand zijn brood kan verdienen. Nu en in de toekomst. Voor

Nadere informatie

Oudere werknemer in de gezondheidszorg. Lutgart Braeckman Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde Universiteit Gent

Oudere werknemer in de gezondheidszorg. Lutgart Braeckman Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde Universiteit Gent Oudere werknemer in de gezondheidszorg Lutgart Braeckman Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde Universiteit Gent Inhoud 1. Informatie leeftijdsbewust personeelsbeleid 2. Geldende wetgeving 3. Analyse

Nadere informatie

Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP)

Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP) Aanleiding levensfasebewust personeelsbeleid (LP) Vergrijzing personeelsbestand 2012: aandeel > 50 jaar 50% of meer Actie noodzakelijk Stijgende leeftijd leidt tot meer verzuim Nadelig voor werknemer:

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015

Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015 Duurzame Inzetbaarheid Seminar Ontwikkelingen in arbeid Windesheim Zwolle Maandag, 9 november 2015 Rob Gründemann Lector Hogeschool Utrecht Suzanne Jungjohann HR directeur Delta Lloyd Opzet presentatie

Nadere informatie

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen

crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen crisishulpverlening bedrijfsmaatschappelijk werk verzuim aanpak re-integratie teambalans het nieuwe leidinggeven trainingen Zinthese Plus is een bureau gespecialiseerd in het gedrag van mensen in hun werkomgeving.

Nadere informatie

Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017

Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017 Workshop Fit in je loopbaan! 16 NOVEMBER 2017 S OPHIE ABERSON, CONSULENT VIAZORG Inhoud workshop 1. Wat is duurzame inzetbaarheid? 2. Ontwikkelingen loopbaan en zorg en welzijn 3. Wat kan je doen om duurzaam

Nadere informatie

Work Ability Index Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers

Work Ability Index Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers Work Ability Index Duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers JA-Groep Arbo Verzuimmanagement Licentiehouder Blikopwerk.nl Het Ravelijn 1 (gebouw Kamer van Koophandel) 8233 BR Lelystad T 0320 286724 info@jonkmanassurantiegroep.nl

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid en ouder worden op het werk? Dr. Annet H. de Lange

Duurzame inzetbaarheid en ouder worden op het werk? Dr. Annet H. de Lange Duurzame inzetbaarheid en ouder worden op het werk? Dr. Annet H. de Lange Agenda 1. Wat is duurzame inzetbaarheid? 2. Ouder worden en Werkvermogen? 3. Antecedenten duurzame inzetbaarheid? 4. Onderzoek

Nadere informatie

Workshop: Duurzame Inzetbaarheid op elke Leeftijd. Werken aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Den Haag, 1 juli 2014

Workshop: Duurzame Inzetbaarheid op elke Leeftijd. Werken aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Den Haag, 1 juli 2014 Workshop: Duurzame Inzetbaarheid op elke Leeftijd Werken aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers Den Haag, 1 juli 2014 Rob Gründemann, TNO Hoofddorp HU University of Applied Sciences Utrecht Opzet

Nadere informatie

DSM case: Geef handen en voeten aan DI in 3 stappen. Elise Goosens, Go Sens! Voormalig project director DI DSM. Partners: WWW.OVERDI.

DSM case: Geef handen en voeten aan DI in 3 stappen. Elise Goosens, Go Sens! Voormalig project director DI DSM. Partners: WWW.OVERDI. DSM case: Geef handen en voeten aan DI in 3 stappen Elise Goosens, Go Sens! Voormalig project director DI DSM Partners: Mijn drive: Mensen in organisaties in hun kracht zetten Mijn missie: Het verbinden

Nadere informatie

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid

Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers? Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid MT-presentatie Succesvol verzekeren in 2015: wat vraagt dat van onze medewerkers?. Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid Campagne De verzekeringsbranche werkt aan inzetbaarheid Start Startsein in

Nadere informatie

Toch Angelsaksisch model boven Rijnlands Model?

Toch Angelsaksisch model boven Rijnlands Model? Toch Angelsaksisch model boven Rijnlands Model? Zijn mensen te vatten in cijfers? Geld is het opperste stuurmechanisme? Managen = MBA? .en hard HRM Management stuurt op cijfers (kunnen we het beheersen,

Nadere informatie

Bestuurders workshop. Prof. Dr. Annet de Lange Tjerry Verhoeven

Bestuurders workshop. Prof. Dr. Annet de Lange Tjerry Verhoeven Bestuurders workshop Prof. Dr. Annet de Lange Tjerry Verhoeven K=25 instellingen hebben vragenlijsten ingevuld 2 2 projecten: werknemer & werkgever Werknemersproject Zelfleiderschapstraining 14 instellingen

Nadere informatie

Leiderschap bij organisatie verandering. Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Divosa, 22 mei 2015

Leiderschap bij organisatie verandering. Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Divosa, 22 mei 2015 1 1 Leiderschap bij organisatie verandering Prof. dr. Janka Stoker Faculteit Economie en Bedrijfskunde Divosa, 22 mei 2015 Het belang van leiderschap: overal om ons heen 2 Thema s 3 1. Wat is leiderschap?

Nadere informatie

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm. 26 januari 2017

Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm. 26 januari 2017 Rapportage Peiling Duurzame Inzetbaarheid onder leden van Transvorm 26 januari 2017 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 De respondenten... 3 2.2 Aandacht voor duurzame inzetbaarheid... 3 2.3

Nadere informatie

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid

(Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek. Uitkomsten enquête duurzame inzetbaarheid (Hoe) houden organisaties zich bezig met duurzame inzetbaarheid? Uitkomsten onderzoek Datum: november 2012 Samensteller: Nicole Plugge, onderzoeker Business development, marketing en communicatie E-mail:

Nadere informatie

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek

Workshop opleiding op leeftijd. Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Margreet Verbeek Workshop opleiding op leeftijd Werken aan een gezonde toekomst Kom in beweging! 2 Wat gaan we doen? Kennismaking: Wie zijn wij? Actieve kennismaking Ik ga

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo professionaliseren doe je samen Stimuleringsregeling Teamontwikkeling

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo professionaliseren doe je samen Stimuleringsregeling Teamontwikkeling arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo professionaliseren doe je samen Stimuleringsregeling Teamontwikkeling Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: inleiding In de cao-hbo 2014-2016 hebben

Nadere informatie

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK!

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! Roadshow West4work, 26 juni 2017 Vokans WERKBAAR WERK?????????????????? WERKBAAR WERK Werkbaar werk is werk dat: Geen overmatige stress oplevert Motiverend is Voldoende leerkansen

Nadere informatie

De Loopbaanversneller

De Loopbaanversneller hr De Loopbaanversneller Duurzame inzetbaarheid is een thema in veel organisaties. Waarschijnlijk ook bij jou staat het op de agenda, of zal het binnenkort op de agenda gezet worden door medewerkers, ondernemingsraad,

Nadere informatie

FACTSHEET. Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen. Stand van zaken en ervaringen van OR-leden, HR-medewerkers en regionale vakbondsbestuurders

FACTSHEET. Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen. Stand van zaken en ervaringen van OR-leden, HR-medewerkers en regionale vakbondsbestuurders FACTSHEET Generatiebeleid in de branche ziekenhuizen Stand van zaken en ervaringen van OR-leden, HR-medewerkers en regionale vakbondsbestuurders 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Stand van zaken en ervaringen

Nadere informatie

Seminar Sociale Innovatie 3 februari 2011

Seminar Sociale Innovatie 3 februari 2011 Seminar Sociale Innovatie 3 februari 2011 Workshop Werken op maat Nog even terugblikken.. Waar hebben we het ook al weer over gehad..? De arbeidsrelatie van nu, en het steeds groter wordende verschil met

Nadere informatie

BEN JIJ DI-PROOF? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid

BEN JIJ DI-PROOF? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid BEN JIJ DI-PROOF? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid Deze Praktische Wegwijzer is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de sub-unit Vitaliteit en het Lectoraat HRM Colofon Ben

Nadere informatie

Work Ability Index (WAI)

Work Ability Index (WAI) Work Ability Index (WAI) Informatiebrochure november 2009 2009 Blik op Werk 1. INLEIDING 1.1 Werkvermogen Werkvermogen vormt één van de basisvoorwaarden voor het welbevinden van medewerkers en de productiviteit

Nadere informatie

Aan de slag Plan van aanpak Naar een meer Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Waterschap..

Aan de slag Plan van aanpak Naar een meer Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Waterschap.. Aan de slag Plan van aanpak Naar een meer Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Waterschap.. Datum Versie Afdeling/auteurs 1. PROJECTDEFINITIE 1.1 Vraagstuk Welke problemen doen zich voor omdat een leeftijdsbewuste

Nadere informatie

Zeist, 10 februari 2010

Zeist, 10 februari 2010 Loyalis Seminar Rien Fait, SOML Zeist, 10 februari 2010 Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) 4 brede scholengemeenschappen ruim 1.000 medewerkers tot 2001 structureel hoog ziekteverzuim: > 11% 2001:

Nadere informatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie

Advies. Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie DIENST Advies over en ondersteuning bij het (initieel) inrichten/optimaliseren van de structuur van de(it Service Management)organisatie Advies over en ondersteuning bij het initieel inrichten/optimaliseren

Nadere informatie

VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS

VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS VOORTVAREND AAN HET WERK MET DUURZAME INZETBAARHEID BASIS & BELEID ORGANISATIEADVISEURS DUURZAME INZETBAARHEID IN DE PRAKTIJK Duurzame inzetbaarheid van medewerkers en levensfasebewust personeelsbeleid

Nadere informatie

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer?

Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? Hoe creëer je meer geluk op de werkvloer? In deze bijdrage neemt Gea Peper, eigenaar van het HappinessBureau, ons mee in het belang van geluk op het werk in de vorm van een interview met Onno Hamburger.

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Opzet van de presentatie 1. Leeftijdsopbouw Hoger onderwijs 2. Ontwikkelingen

Nadere informatie

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Bij onze opdrachtgevers en relaties in de zorg zien wij een veelheid aan discussies en projecten die ons inziens

Nadere informatie

Duurzaam Inzetbaarheids-beleid DSM FIT Worklife Center. Over de zin en onzin van duurzame inzetbaarheid

Duurzaam Inzetbaarheids-beleid DSM FIT Worklife Center. Over de zin en onzin van duurzame inzetbaarheid Duurzaam Inzetbaarheids-beleid DSM FIT Worklife Center Over de zin en onzin van duurzame inzetbaarheid 1 Duurzame inzetbaarheid 2 Inzetbaarheid @ DSM Nederland Life Science & Materialen 46.5 jaar (NL 41.7)

Nadere informatie

Duurzaam Strategisch Vitaliteitbeleid

Duurzaam Strategisch Vitaliteitbeleid Duurzaam Strategisch Vitaliteitbeleid 2013/2015 projectleider Panta Rhei: Gerard van Bruggen projectleider DSV: Hans Duivenvoorden Wat er aan voorafging Activiteiten i.h.k.v. de Subsidieregeling risicoregio

Nadere informatie

De spiegel, hoe smaakt dat? Aperitief: Waarom de Strategisch HRM? Waarom de Spiegel?

De spiegel, hoe smaakt dat? Aperitief: Waarom de Strategisch HRM? Waarom de Spiegel? De spiegel, hoe smaakt dat? Aperitief: Waarom de Strategisch HRM? Waarom de Spiegel? Klimaatverandering: het lot van onze planeet ligt in uw handen. Ontbossing Smeltende ijskappen Overstromingen Droogte

Nadere informatie

Even voorstellen. Stelling: eens of oneens? Stelling: eens of oneens? Peoplemanagement: gedeelde verantwoordelijkheid lijn en HR

Even voorstellen. Stelling: eens of oneens? Stelling: eens of oneens? Peoplemanagement: gedeelde verantwoordelijkheid lijn en HR Even voorstellen Peoplemanagement: gedeelde verantwoordelijkheid lijn en HR Dr. Eva Knies Universiteit Utrecht NVP Midden-Nederland, 18 maart 2014 Onderzoeker bij Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap,

Nadere informatie

Maakt draagvlak meetbaar V2.0

Maakt draagvlak meetbaar V2.0 Maakt draagvlak meetbaar V2.0 Wat is de impact als jouw verandertrajecten niet het gewenste voordeel leveren? Investering? Concurrentiepositie? Imago? Loopbaan? Klanten? Het succes van projecten wordt

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016

Duurzame Inzetbaarheid. Jaarplan 2016 Duurzame Inzetbaarheid Jaarplan 2016 1 Inleiding Binnen de sector Zorg en Welzijn zijn grote veranderingen (transitie en transformatie) aan de gang. In 2015 was het daarom spannend om te zien of de aandacht

Nadere informatie

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Programma Workshop Eerste deel: Presentatie Visie op Gezond Ondernemen Een paar voorbeelden van

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid: de visie van ITS

Duurzame inzetbaarheid: de visie van ITS Duurzame inzetbaarheid: de visie van ITS Duurzame inzetbaarheid is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt van werkgevers en werknemers. De mate waarin bedrijven erin slagen medewerkers

Nadere informatie

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012

Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Workshop De preventiemedewerker neemt de leiding, 25 oktober 2012 Uitwerking van de resultaten, 6 nov. 2012 Pieter Diehl (Voorzitter BvAA en Management & Consultant bij Edux te Breda, pdiehl@edux.nl) Jos

Nadere informatie

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren

Scripts voor vitaliteit. 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Scripts voor vitaliteit 16 februari 2011 Tinka van Vuuren Inhoud Wat is vitaliteit? Welke scripts gericht op vitaliteit zijn het beste? Wat is de rol van werknemer en werkgever hierbij? Wat is vitaliteitmanagement?

Nadere informatie

FINSE LESSEN Leeftijdbeleid als sleutel voor duurzame inzetbaarheid

FINSE LESSEN Leeftijdbeleid als sleutel voor duurzame inzetbaarheid FINSE LESSEN Leeftijdbeleid als sleutel voor duurzame inzetbaarheid Huub van Wersch Programma Innoveren en Levensfasebewust Personeelsbeleid NVP/IMP 15 oktober 2009 verwachte effecten van ontgroening en

Nadere informatie

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2

AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2 AGRIFIRM PERFORMANCE MANAGEMENT REGELING AUGUSTUS 2015, VERSIE 2015-2 INLEIDING Bij Agrifirm maken onze mensen het verschil. De missie, visie en strategische doelen van Agrifirm worden door onze medewerkers

Nadere informatie

Ben jij di-proof? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid voor de medewerkers van Hogescholen

Ben jij di-proof? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid voor de medewerkers van Hogescholen Ben jij di-proof? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid voor de medewerkers van Hogescholen Colofon Ben jij di-proof? Een praktische wegwijzer over duurzame inzetbaarheid voor medewerkers

Nadere informatie

rapport onderzoek duurzame inzetbaarheid 2016

rapport onderzoek duurzame inzetbaarheid 2016 rapport onderzoek duurzame inzetbaarheid 2016 Inhoud Samenvatting 3 1 Beleid en praktijk 4 Oriëntatie 4 Vervolg 4 Vijf elementen van de score 4 Score 7 2 Doelen, successen en belemmeringen 9 Beleidsdoelen

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

Over Performance Dialogue

Over Performance Dialogue Over Performance Dialogue Wij ondersteunen organisaties bij het versterken van de dialoog tussen de organisatie en haar medewerkers over functioneren en presteren. Dit doen wij door middel van training

Nadere informatie

Investeren in werkgeluk als business model

Investeren in werkgeluk als business model Investeren in werkgeluk als business model Zandvoort, 15 juni 2017 Visie op relatie medewerker - bedrijfsresultaat Gezondheid Succesvolle organisatie Bart van Opstal Client Consultant Health & Benefits

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

stimuleringsregeling leiderschapsontwikkeling arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo

stimuleringsregeling leiderschapsontwikkeling arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling leiderschapsontwikkeling arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: initiatief van sociale partners De sociale partners in het hbo hebben

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008

Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang. Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Sandra Terwolbeck, Amstelveen 8 oktober 2008 Secundaire arbeidsvoorwaarden van primair belang Huidige uitdagingen voor organisaties Veranderd werknemersperspectief

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Checklist (E)-health producten

Checklist (E)-health producten Checklist (E)-health producten Met deze checklist kunt u een goed beeld vormen over een (E)- health product dat u wellicht wilt gaan gebruiken in uw organisatie. De checklist kan ook gebruikt worden door

Nadere informatie

SLOW & QUICK SCAN COPE 7

SLOW & QUICK SCAN COPE 7 Onderstaand treft u zowel een SLOW als een QUICK SCAN aan voor uw organisatie volgens de COPE 7 organisatie principes. De SLOW SCAN: Als uw antwoord op een hoofdvraag NEE betreft, dan scoort u 0 punten

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom

Realitycheck HRM-thema s in de boardroom Realitycheck HRM-thema s in de boardroom U kunt deze vragenlijst digitaal invullen, opslaan en delen. Naam: Datum: Deze Realitycheck is bedoeld voor (leden van een) raad van toezicht (RvT) of raad van

Nadere informatie

Motiveren is de sleutel

Motiveren is de sleutel Motiveren is de sleutel 1 Werken aan betere bedrijfsresultaten door je medewerkers te motiveren Motivatie is de sleutel Een medewerker die van binnenuit gemotiveerd is voor zijn werk, kan ook saaie of

Nadere informatie

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord

Profiel. Strategisch HR adviseur. 8 december 2015. Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Profiel Strategisch HR adviseur 8 december 2015 Opdrachtgever Stichting Openbaar Onderwijs Noord Voor meer informatie over de functie Erik Frieling, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 evt. mobielnummer

Nadere informatie

Kwaliteit van Goed Werkgeverschap

Kwaliteit van Goed Werkgeverschap Kwaliteit van Goed Werkgeverschap Meting KWH-Goed Werkgeverschaplabel Rapportage opgesteld door KWH in samenwerking met EVZ organisatie-advies Bijlagen Corporatie Rotterdam, 20xx Inhoudsopgave

Nadere informatie

De visie en doelen van de ondernemingsraad.

De visie en doelen van de ondernemingsraad. De visie en doelen van de ondernemingsraad. Juni 2013 1 1. Inleiding Blz. 3 2. Visie van de ondernemingsraad. Blz. 3 3. Hoofddoelen Blz. 4 4. Visie op Medezeggenschap Blz. 4 5. Aandachtsgebieden & Speerpunten

Nadere informatie

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Bijna een of de vijf werknemers heeft mantelzorgtaken. Dat werkt door in uw organisatie. Praktisch, maar ook financieel. Hoe voorkomt u overbelaste medewerkers ten gevolge

Nadere informatie

Goed werkgeverschap en Goed werknemerschap

Goed werkgeverschap en Goed werknemerschap en Goed werknemerschap Presentatie Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, Opzet van de presentatie 1. Achterliggend onderzoek van TNO Onderzoek naar de stand van zaken Onderzoek naar determinanten

Nadere informatie

Coöperatie verbindend leiden

Coöperatie verbindend leiden Coöperatie verbindend leiden Document ter oprichting Versie 01-01-2016 Visie De verhouding van burgers tot de overheid, van werknemers tot hun werkgevers en van het individu ten opzichte van het collectief

Nadere informatie

Blik op werk 24 juni 2014 Utrecht. Rendement van leren in Bedrijf, 24 juni Blik op werk

Blik op werk 24 juni 2014 Utrecht. Rendement van leren in Bedrijf, 24 juni Blik op werk Rendement van leren in Bedrijf, 24 juni Blik op werk 1 2 Onderwerpen Introductie ROCKWOOL EVC Vakbekwaamheidsassessment Factoren 3 Carrièretrajecten Regio Ervaringen Anekdotes 3 Introductie ROCKWOOL INTERNATIONAL

Nadere informatie

Loopbaanadvisering door HR

Loopbaanadvisering door HR Loopbaanadvisering door HR White paper Auteur: drs. Willem de Jong Februari 2014 Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. www.avansplus.nl Loopbaanadvisering

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

De inzetbaarheid van oudere medewerkers

De inzetbaarheid van oudere medewerkers De inzetbaarheid van oudere medewerkers In vergrijzende samenleving is er een toenemende noodzaak om langer door te werken Sterk oplopende kosten pensioenuitkeringen. Sterk toenemende vervangingsbehoefte

Nadere informatie

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1

Instroom 1. Inclusie. Uitstroom. Doorstroom. Universiteit Utrecht 1 Instroom 1 4 Uitstroom 3 Inclusie 2 Doorstroom Universiteit Utrecht 1 Rapportage 2018 Prof. Dr. Naomi Ellemers Prof. Dr. Jojanneke van der Toorn Dr. Wiebren Jansen Inhoud Voorwoord 4 Algemeen 6 Hoe is

Nadere informatie