Agendapunt: Sliedrecht, 17 november Voorgesteld besluit: Het veegbesluit 2009 vast te stellen en de begroting 2009 conform aan te passen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agendapunt: Sliedrecht, 17 november Voorgesteld besluit: Het veegbesluit 2009 vast te stellen en de begroting 2009 conform aan te passen."

Transcriptie

1 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 17 november 2009 Onderwerp: Veegbesluit 2009 Voorgesteld besluit: Het veegbesluit 2009 vast te stellen en de begroting 2009 conform aan te passen. Advies opiniërende bijeenkomst: Alternatieven, keuze en overwegingen: Hierbij ontvangt u het laatste voorstel voor de wijziging van de begroting 2009; het zogenoemde veegbesluit. Hierin zijn de B&W-besluiten tot en met de vergadering van 10 november 2009 meegenomen. Voor een goede budgetbewaking moeten budgetmutaties vóór het aangaan van verplichtingen worden ingediend. Hiermee stimuleren we het actieve budgetbeheer in de ambtelijke organisatie. Ook geeft het invulling aan het budgetrecht van de raad, zodat zij haar controlerende taak kan uitoefenen. Bij het veegbesluit komen alleen financieel administratieve wijzigingen aan de orde. Wanneer het gaat om besluitvorming over een beleidsinhoudelijk onderwerp, dan moet dit via een afzonderlijk raadsvoorstel. Alleen bedragen groter dan worden in het veegbesluit meegenomen. Overschrijdingen en onderschrijdingen kleiner dan komen in de jaarrekening tot uitdrukking. Totaal Portefeuillehouder: Diversen Programma 10 Financiën en organisatie Product: Onvoorzien Verlaging c.q. verhoging van diverse posten naar aanleiding van het zogenoemde veegbesluit. Per saldo daalt de post voor onvoorziene uitgaven met

2 - 2 - De budgetmutaties hebben betrekking op 29 onderwerpen: 1. Herstraten schoolplein Bleijburghschool, Maaslaan 6 Programma 3: Jeugd en Onderwijs Product 38: Overige randdiensten onderwijs Budget ter beschikking stellen van voor het herstraten van het schoolplein van de Bleijburghschool. Dit kan gedekt worden uit de voorziening huisvesting onderwijs. Het herstraten van het schoolplein is doorgeschoven, tot na diverse onderhoudswerkzaamheden, naar De kosten hiervan bedragen in totaal In de voorziening huisvesting onderwijs zijn hiervoor voldoende middelen beschikbaar. 2. Extra middelen schuldhulpverlening 2009 Programma 6: Werk, Inkomen, Zorg en Welzijn Product 76: Zorg (WMO-ex WVG) De extra toegekende middelen van beschikbaar stellen aan de Sociale Dienst Drechtsteden. Sliedrecht ontvangt een bedrag van voor een impuls aan de schuldhulpverlening. Aangezien de Sociale Dienst Drechtsteden de schuldhulpverlening uitvoert wordt deze specifieke uitkering van beschikbaar gesteld aan de Sociale Dienst Drechtsteden. 3. Aanvullende subsidie Wsw 2009 i.v.m. stijgende arbeidskosten en overdracht taakstelling. Programma 6: Werk, Inkomen, Zorg en Welzijn Product 67: Sociale werkvoorziening We ontvangen meer subsidie van het Wsw van Ook is er een verhoogde taakstelling van Deze gelden dienen ter dekking van de gestegen arbeidskosten Wsw. De subsidie per toegekend arbeidsjaar is verhoogd met , i.v.m. de ontwikkeling van de arbeidskosten. De taakstelling neemt als gevolg van een overdracht van taakstelling met 0,52 fte toe, evenals het bijbehorende budget van De aanvullende subsidie dient ter compensatie van de gestegen arbeidskosten voor de sociale werkvoorziening en uitruil taakstelling.

3 - 3-4.Bijdrage Stichting Kringloopcentrum aan NME-centrum De Hooizolder Programma 4: Openbare Ruimte Product 49: Natuur en Milieueducatiecentrum Bijdrage van de Stichting Kringloopcentrum van in ontvangst nemen en reserveren voor de ver- of nieuwbouwkosten van het NME-centrum. Stichting Kringloopcentrum schenkt voor een meerjarig project met een milieudoelstelling. Het NME-centrum voorziet in deze doelstelling. De intentie is om ook de komende jaren schenkingen te doen en uiteindelijk de volledige financiering voor haar rekening te nemen. Voorwaarde is wel om dit geld te reserveren voor de verbouwplannen van het NME-centrum. 5. Vervanging voertuigen Plantsoenendienst Programma 10: Financiën en organisatie Product IP 138: Tractiemiddelen Krediet beschikbaar stellen van als aanvulling voor de aanschaf van een wagen met veegopbouw en voor de aanschaf van een elektotruck. Dit kan ten laste van de reserve vervanging materieel PR. Voor de buitendienst van de afdeling Plantsoenen is het noodzakelijk een electrotruck en een bestelbus te vervangen. 6. Uitkering OVA 2009 Brede doeluitkering Centra voor Jeugd en Gezin Programma 6: Werk, Inkomen, Zorg en Welzijn Product 78: Algemene gezondheidszorg De aanvullende overheidsbijdrage van beschikbaar stellen aan de GGD en Rivas Zorggroep. De aanvullende overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling t.b.v. de jeugdgezondheidszorg. Deze uitkering geldt als aanvulling op de middelen die in het gemeentefonds aanwezig zijn voor de jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar. 7. Energie en Binnenmilieu Advies (EBA) voor scholen Programma 3: Jeugd en Onderwijs Product 38: Overige randdienst onderwijs Beschikbaar stellen van voor een EBA onderzoek van alle schoolgebouwen. Binnen de voorziening huisvesting onderwijs kan dit bedrag worden opgevangen.

4 - 4 - Voor de verbetering van het binnenklimaat in schoolgebouwen kan de gemeente een subsidie aanvragen van 60 % van de projectkosten. De overige 40 % moet de gemeente zelf betalen. Het gaat om aanpassingen ter verbetering van de energiezuinigheid en het binnenmilieu van bestaande scholen. Voorwaarde is dat er ter ondersteuning van de aanvraag er per school een EBA-advies beschikbaar is. 8. Uitvoering plan Burgemeester Winklerplein Programma 6: Werk, Inkomen, Zorg en Welzijn Product 70: Economische zaken Hogere kosten voor de uitvoering van plan Burg. Winklerplein van Een bedrag van zal worden doorberekend aan de ontwikkelaar en komt ten laste van de Algemene Reserve (reservering project BW-plein). In 2009 zijn diverse deskundigen ingeschakeld voor de contractvorming en planvorming voor het Burg. Winklerplein. Voor de planvorming dient voor 2009 een extra bedrag van aan kosten te worden gemaakt. Deze kosten worden gelijk verdeeld tussen de gemeente en de ontwikkelaar. Daarnaast is er voor de gemeente nog een second opinion op het contract nodig van bureau Fakton. De kosten hiervan worden geraamd op De extra kosten van worden gedekt door de doorberekening van een bedrag van aan de ontwikkelaar en een bedrag van ten laste van Algemene Reserve. 9. Schutting tussen woningen Molendijk (gemeentewoning) Programma 9: Wonen Product 111: Gemeentewoningen Beschikbaar stellen van voor de kosten van de tweede helft van de rekening voor het plaatsen van een nieuwe schutting/damwand. Dit bedrag kan ten laste gebracht worden van de stimuleringsreserve woningbouw. Een bewoner aan de Molendijk (perceel gelegen naast een gemeentewoning) weigert zijn helft van de kosten voor het plaatsen van een nieuwe schutting te betalen. De gemeente gaat deze rekening nu voorlopig betalen en via het Juridisch Kenniscentrum uitzoeken of een verhaalactie voldoende slagingskans heeft voordat er een rechtzaak aangespannen wordt. Portefeuillehouder: R.G van de Ven 10. Vaststellen exploitatiesubsidie 2008 sport- en culturele verenigingen Programma 5: Cultuur, Sport en Recreatie Product 64: Sportbeleid en subsidiering Terug vorderen van aan subsidies van 2008 en dit ten gunste brengen van de post onvoorzien.

5 - 5 - Voor een aantal sportvereniging zijn de lasten van de zaalhuur lager uitgevallen dan waarvoor subsidie is aangevraagd. Zij moeten dan ook het verschil tussen de uitbetaalde subsidie en het vastgestelde bedrag terugbetalen aan de gemeente. Het totaal hiervan bedraagt Diverse mutaties van de kostenplaatsen plantsoenen en reiniging Programma 10: Financiën en Organisatie Product IP138: Tractiemiddelen Beschikbaar stellen van voor hogere lasten voor onderhoud machines uit de post onvoorzien. De onderhoudskosten voor diverse machines die gebruikt worden voor de plantsoenen en reiniging zijn hoger dan verwacht. Dat komt deels doordat extra groot onderhoud nodig was; deels door slijtage. 12. Diverse mutaties afvalinzameling Programma 4: De Openbare Ruimte Product 54: Verwijdering huisvuil Per saldo lagere lasten op het terrein van de afvalinzameling. Dit voordeel toevoegen aan de voorziening egalisatie afvalstoffenheffing. De lagere lasten zijn het gevolg van lagere verwerkingstarieven en/of lagere aangeboden hoeveelheden dan begroot Het bedrag van is als volgt opgebouwd: - lagere lasten bouw- en sloopafval lagere lasten houtafval lagere lasten klein chemisch afval Totaal Mutaties GR Drechtsteden op basis van 2 e Marap Programma 10: Financiën en Organisatie Product IP145: Dienstverlening Drechtsteden Hogere lasten Servicecentrum Drechtsteden ( ). Hogere gemeentelijke bijdrage Onderzoek Centrum Drechtsteden ( ). Deze posten komen ten laste van de stelpost verhoging bijdrage GRD. OCD In de 2 e Marap van de GR Drechtsteden wordt een totaal bedrag van aan budgetoverschrijdingen geraamd. De gemeenten moeten bijbetalen, waaronder Sliedrecht Daarnaast wordt een bedrag van onttrokken aan de reserve OCD. In de marap wordt een toelichting gegeven op de overschrijdingen van personele en materiële lasten. Alsmede overschrijdingen Apparaatslasten GRD en Dienstverlening SCD.

6 - 6 - SCD 2009 In de begrotingswijzigingen van de 2 e Marap van de GR Drechtsteden wordt 3,6 miljoen extra lasten geraamd. De hogere lasten worden voor 2,5 miljoen gedekt door opbrengsten uit bestaande dienstverleningsovereenkomsten, voor 0,2 miljoen door een onttrekking aan de reserve SCD, en voor 1 miljoen aan ICT en telefonie door het meergebruik bij de klantorganisatie in rekening te brengen. Voor Sliedrecht komt dit laatst genoemde neer op 11 werkplekken x is Mutaties diverse producten onderwijs Programma 3: Jeugd en Onderwijs Product 33: Diversen bijzonder speciaal onderwijs Product 37: Leerlingenvervoer Hogere lasten van vanwege extra kosten gymvervoer en een toename van het aantal te vervoeren leerlingen. Ten laste van de post onvoorzien. Er zijn extra kosten voor gymvervoer gemaakt i.v.m. toename vso leerlingen Bleijenburhschool. De extra kosten bedragen Er is een toename van het aantal te vervoeren leerlingen naar diverse schooladressen. (150 kinderen per 1 januari en 165 kinderen per 1 september 2009). De extra kosten hiervoor bedragen Bijkomend aspect is dat voor het verover van kinderen uit de Merwebolder, gelet op o.a. gedragsproblematiek, steeds vaker sprake is van noodzakelijke begeleiding, vervoer in kleinere aantallen of zelf incidenteel vervoer. 15. Afrekening energiesubsidie De Lockhorst Programma 5: Cultuur, Sport en recreatie Product 63: Zwemaccommodaties Hogere energielasten de Lockhorst van ( ) ten laste van de reserve Innovatie zwembad. Contractueel is afgesproken dat de gemeente jaarlijks achteraf een compensatie betaalt aan de exploitant van De Lockhorst voor de eventuele prijsstijgingen van de energietarieven. De compensatie geldt uitsluitend voor een in 2007 vastgesteld energieverbruik (eenheden). De afrekening voor 2007 en verder moet nog plaatsvinden. Op basis van de definitieve afrekening 2007, resteert een bijbetaling van , en voor het jaar 2008, een bijbetaling van De prognose voor het jaar 2009 levert een verwachte bijbetaling van Hierdoor komt de totale extra energielast op een verwacht bedrag van Als dekking voor deze energie-afrekening kan de Reserve innovatie zwembad dienen. Deze reserve stamt uit de tijd dat de gemeente nog zelf voor productinnovaties moest zorgen. Deze verantwoordelijkheid ligt nu bij de exploitant van De Lockhorst.

7 Planontwikkeling Kerkbuurt Programma 9: Wonen Product 123: Kerkbuurt Hogere lasten van voor studie voor planvorming van Kerkbuurt Deze kosten worden gedekt uit de bouwgrondexploitatie. Het is noodzakelijk om voor het terrein Kerkbuurt een studie uit te voeren voor de planvorming voor deze locatie. Hiervoor wordt voor 2009 een bedrag geraamd van Deze worden gedekt uit de bouwgrondexploitatie. 17. Herstructureringsplan Woonboulevard Sliedrecht Programma 6: Werk, Inkomen, Zorg en Welzijn Product 70: Economische zaken Portefeuillehouder: M.C. Boevée Hogere lasten van voor het opstellen van een herstructureringsplan voor de Woonboulevard Sliedrecht. Deze kosten worden gedekt uit de reserve renovatie Nijverwaard. Voor de Woonboulevard Sliedrecht moet een herstructureringsplan gemaakt worden. In relatie met andere locatie dient: - al dan niet een duidelijke bestemmingsbegrenzing te worden gemaakt; - een exact programma van eisen voor de invulling worden opgesteld; - de ontbrekende schakeling te worden gemaakt naar regionaal volledig gedragen idee- en mastervorming; - in samenwerking met de regio wordt hieraan gewerkt. De kosten voor deze werkzaamheden van adviesbureau Kardol e.a. bedragen naar verwachting Deze worden gedekt uit de Reserve Renovatie Nijverwaard. 18. Terugvordering bijdrage Breedtesportimpuls Programma 5: Cultuur, Sport en recreatie Product 64: Sportbeleid en subsidiering Portefeuillehouder : J.A. Lavooi Hogere lasten van door de terugvordering van de bijdrage voor het project Breedtesportimpuls. Deze kosten gaan ten laste van de Algemene Reserve. In 2009 heeft het Ministerie van VWS de bijdrage voor het project Breedtesportimpuls ( ) vastgesteld. De vaststelling resulteerde in een terugvordering van Met deze terugvordering was al voor het bedrag van in de boekhouding rekening gehouden. Het restant m.b.t. de vordering van komt te laste van de A.R. Dit omdat het kosten betreffen van een periode vóór 2009.

8 Extra uitgaven Stichting Ouderenwerk Programma 6: Werk, Inkomen, Zorg en Welzijn Product 82: Ouderenzorg Hogere lasten van voor frictiekosten bij de Stichting Ouderenwerk. Dit wordt gedekt door de post onvoorzien. In de begroting 2009 is onder het product coördinerend ouderenbeleid een bedrag van begroot voor subsidie Stichting Ouderenwerk Sliedrecht, onderdeel Ouderenwerk. Voorgesteld wordt om vanuit de algemene middelen hieraan eenmalig een bedrag toe te voegen van De Stichting Ouderenwerk Sliedrecht heeft dit jaar extra uitgaven moeten doen aan frictiekosten (juridische procedure, ontbindingsovereenkomst, ziekteverlof en vervanging) i.v.m. het vertrek van een personeelslid per 1 september Daarnaast heeft de Belastingdienst de stichting in 2009 een Btwheffing inclusief boetes en heffingsrente heeft opgelegd van Van dit bedrag is een deel verhaalbaar op derden. Naar verwachting zal de stichting een bedrag tussen de en niet kunnen vorderen. De extra uitgaven voor frictiekosten en de belastingaanslagen kunnen niet gedekt worden vanuit de aan de stichting toegelaten risicoreserve. Om de stichting te ondersteunen wordt om een eenmalig bijdrage gevraagd. 20. Aankoop levenslange ouderdomspensioen Programma 1: Bestuur en Dienstverlening Product 2: Coördinatiebesluiten college van Burgemeester en Wethouders Beschikbaar stellen van voor de aanvullende koopsom voor de aankoop levenslange ouderdomspensioen. Dit kan gedekt worden ten laste van de Algemene Reserve. De pensioenafspraken met een voormalig wethouder zijn in 2009 definitief door Loyalis vastgesteld. Met het opstellen van de jaarrekening 2008 is met de kosten die dit met zich meebrengen geen rekening gehouden Deze kosten voor het aankopen van het levenslange ouderdomspensioen bedragen Omdat dit kosten betreffen van vóór 2009 kost deze post ten laste van de AR. 21. Melding in het kader van Rechtmatigheid Programma 3: Jeugd en Onderwijs Melding in het kader van de rechtmatigheid Product : Voor de nieuwe wijk Baanhoek-West wordt nu een Brede school ontworpen. Volgens het huidige plan wordt de school in 2011 gerealiseerd. Het project bevindt zich inmiddels in de fase van het voorlopig ontwerp. In 2008 heeft de gemeenteraad besloten om een werkbudget ter beschikking te stellen voor

9 - 9 - de voorbereidingen van de Brede school. Het werkbudget is beschikbaar gesteld ten laste van de Voorziening huisvesting onderwijs, onderdeel krediet Baanhoek-West onderwijsvoorziening. Na het afronden van het ontwerp is het precieze inzicht in de financiële aspecten van de Brede school (i.c. exploitatieopzet) te verwachten. Dit zal eind van dit jaar, begin 2010 zijn. De exploitatieopzet is opgebouwd uit alle kosten en de te maken investeringen, vertaald in exploitatielasten; daar tegenover staan de exploitatiebaten die voornamelijk gevoed worden door de Voorziening Onderwijs, naast de baten van de huuropbrengsten van de toekomstige huurders. Op dit moment worden de werkzaamheden voor het ontwerp van de Brede school verricht door de betreffende architect. Begin 2010 zal aan de gemeenteraad verzocht worden om de gelden die opgenomen zijn in de Voorziening huisvesting onderwijs, onderdeel krediet Baanhoek-West onderwijsvoorziening ter beschikking te stellen. De betaling van de kosten voor de architect overschrijden het ter beschikking gestelde werkbudget van met circa Tot die tijd betekent het maken van de genoemde uitgaven een overschrijding van dit werkbudget. Deze overschrijding zal meegenomen worden in de kredietaanvraag begin 2010 en wordt dan geheel gedekt bij de definitieve aanvraag van het krediet. Om problemen met de rechtmatigheid over 2009 te voorkomen, wordt dit nu aan uw raad gemeld. Wanneer de exacte gegevens bekend zijn wordt de raad hiervan op de hoogte gesteld. 22. Overschrijding budget onderhoud steigers gemeentehaven Programma 7: Verkeer en Vervoer Product 95: Binnenhaven Overschrijding van het budget onderhoud steigers gemeentehaven van Dit willen we dekken uit de voorziening onderhoud haven. In het vastgestelde beheerplan Gemeentehaven is in de Voorziening onderhoud haven beschikbaar voor onderhoud steigers gemeentehaven. In 2009 gaan we het reguliere onderhoudsbudget ( ) met overschrijden en willen dit negatieve saldo dekken uit de voorziening onderhoud haven. 23. Aankoop van een perceel (volks)tuingrond met opstallen aan de Parallelweg te Sliedrecht Programma 10: Financiën en Organisatie Product 137: Grondzaken Beschikbaar stellen van voor de aankoop van een perceel (volks)tuingrond aan de Parallelweg. De kosten kunnen worden gedekt door de post onvoorzien. De gemeente heeft een perceel (volks)tuingrond gekocht van een particulier. Voorlopig zal het perceel verhuurd kunnen worden als volkstuin.

10 Verkoop en verhuur van diverse gronden Programma 10: Financiën en Organisatie Product 137: Grondzaken De opbrengst van de verkoop en verhuur van diverse gronden van Dit bedrag komt ten gunste van de post onvoorzien. Het betreft een aantal verkopen met een opbrengst van (Prickwaert en Molendijk) en een aantal huuropbrengsten van (Baanhoek, stormrand en Parallelweg). 25. Verkoop gemeentewoning Kerkbuurt 181 Programma 10: Financiën en Organisatie Product 137: Grondzaken De opbrengst van de verkoop van Kerkbuurt 181 van Dit bedrag komt ten gunste van Stimuleringsreserve woningbouw na aftrek van notariële kosten. De gemeente heeft een gemeentewoning aan de Kerkbuurt 181 verkocht. De opbrengst van deze verkoop is De notariskosten bedragen ca Subsidie verbetering toegankelijkheid openbaar vervoer Programma 7: Verkeer en Vervoer Er is een projectsubsidie, via Bureau Drechtsteden ontvangen van voor de verbetering van de toegankelijkheid van het Product 93: Verkeer (algemeen) openbaar vervoer in Sliedrecht. De hiermee samenhangende werkzaamheden zijn inmiddels gedeeltelijk uitgevoerd of worden nog uitgevoerd.. Er is een subsidie verkregen voor de verbetering van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Het bedrag dat we aan subsidie ontvangen is is/wordt voor de verbetering van de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Sliedrecht.. Portefeuillehouder: M.C. Boevée 27. Deelname aan Regionale Informatie en Expertise Centrum Zuid-Holland Zuid (RIEC ZHZ) Programma: 2 Openbare Orde en Veiligheid Product: 27 Beschermende maatregelen Het beschikbaar stellen van een krediet van voor het deelnemen aan dit project, als pilot in de jaren 2010 en Dit bedrag kan worden gedekt door de lagere uitgaven op het product Beschermende maatregelen, als gevolg van lagere uitgaven in 2009.

11 Voor de deelname aan de Pilot wordt gereserveerd ten laste van het budgetoverschot in Dit overschot is ontstaan als gevolg van het wegvallen van de bijdrage aan de Stichting Veiligheid en toezicht. 28. Externe deskundigheid risicomanagement Programma 10: Financiën en Organisatie Product: 27 Beschermende maatregelen Het beschikbaar stellen van een krediet van voor het opstellen van een risicoanalyse en het bepalen van het weerstandsvermogen. Dit bedrag komt ten laste van de post onvoorzien Voor het invoeren van risicomanagement in de gemeente Sliedrecht moeten een aantal stappen worden doorlopen: 1) Risico-inventarisatie: inzicht in de risico's relevant voor de paragaaf weerstandsvermogen. 2) Risicokwantificatie: een financiële vertaling van de impact van deze risico's. 3) Weerstandscapaciteit: een financiële analyse ter bepaling van de aanwezige (on)zichtbare financiële buffercapaciteit om risico's mee op te vangen. 4) Beleid weerstandsvermogen: hoe wenst de gemeente met risico's en de financiële buffer om te gaan. Daarnaast is het belangrijk dat de organisatie zich bewust is van de risico s die zich voordoen en de te nemen beheersmaatregelen om de gevolgen, van eventuele risico s zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor wordt, ter ondersteuning de hulp ingeroepen van een externe deskundige. 29. Inhuur personeel Programma 10: Financiën en Organisatie Product Kosten van inhuur De kosten van inhuur worden gedekt door besparingen op personeelskosten als gevolg van o.a. niet vervulde vacatures en uit ziekte- en zwangerschapsuitkeringen van huidige medewerkers. Als gevolg van het vertrek van enkele medewerkers van diverse afdelingen, langdurig ziekteverzuim en zwangerschapsverlof, heeft er inhuur plaatsgevonden. Het betreft hier tijdelijke inhuur om de lopende processen niet te verstoren. Hiervoor is een extra budget nodig van Hogere kosten voor inhuur in 2009: a. Inhuur personeel WEZ: b. Inhuur personeel ROBM c. Inhuur personeel P&C d. Inhuur personeel BV e. Inhuur personeel Brandweer f. Inhuur personeel W&W g. Inhuur personeel Reiniging Totaal

12 Dit bedrag wordt in 2009 gedekt door: 1. Zwangerschapsuitkeringen WAO-uitkeringen Spaarverlof Voorziening egalisatie afvalstoffenheffing Budgetoverschot overige dienstverlening Vacatureruimte (salarisruimte) Totaal Financiële kaders: Het saldo van de post voor onvoorziene uitgaven 2009 is na het comptabiliteitsbesluit van september ,- positief. Dit saldo neemt door de voorgestelde besluiten af met , waardoor het saldo van de post onvoorziene uitgaven na de raadsvergadering in december wordt. Externe communicatie: De besluiten worden gecommuniceerd zoals aangegeven in de ter inzage gelegde adviesnota s. Vervolgtraject: De vervolgstappen van de besluiten worden geëffectueerd zoals aangegeven in de ter inzage gelegde adviesnota s. Hoogachtend, Burgemeester en Wethouders van Sliedrecht, de secretaris, de burgemeester, M.J. Verhoef M.C. Boevée

13 CONCEPT Raadsbesluit De raad van de gemeente Sliedrecht; gezien de diverse voorstellen van burgemeester en wethouders b e s l u i t : De comptabiliteitsbesluiten/veegbesluit voor december vast te stellen en de begroting 2009 conform aan te passen. Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Sliedrecht op 7 december De griffier, De voorzitter, A. Overbeek M.C. Boevée

14 Toelichting op het comptabiliteitsbesluit van december 2009 In het voorstel van 11 november 2009 en de diverse ter inzage gelegde adviesnota s worden de meeste budgetmutaties uitgebreid toegelicht. Deze toelichting bij het raadsbesluit bevat een samenvatting van de mutaties in de AR (algemene reserve) en een overzicht van het verloop van de post voor onvoorziene uitgaven. AR In dit comptabiliteitsbesluit zijn de volgende mutaties op de AR opgenomen: Omschrijving Bedrag Uitvoering plan BW-plein Breedtesportimpuls Aankoop oudedagpensioen Totaal mutatie ABR Post Onvoorzien Het verloop van de post Onvoorzien tot nu toe is als volgt: Verloop van de post onvoorziene uitgaven 2009 Raad Omschrijving Bedrag Primaire begroting Januari Jaarlijkse inspectie kinderopvang/peuterspeelzalen Januari Verkiezingen Europees Parlement Januari Bijeenkomst nieuwe inwoners Juni Donatie stichting Pand September Begeleiding vestigen voorkeursrecht September Subsidieverlening Optisport September Exploitatielasten 2009 gronden de Driehoek September Ontbinding huurovereenkomst koffiehuis September Liquidatie IZA regeling December 29 posten Saldo onvoorzien

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Gewijzigd Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 15 Sliedrecht, 17 november 2009 Onderwerp: Veegbesluit 2009 Voorgesteld besluit: Het veegbesluit 2009 vast te stellen en de begroting

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 29 maart 2011 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2011 Voorgesteld besluit: De comptabiliteitsbesluiten voor april

Nadere informatie

Gewijzigd Raadsvoorstel

Gewijzigd Raadsvoorstel Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 11 Sliedrecht, 14 september 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 29 april 2010 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2010 Voorgesteld besluit: De comptabiliteitsbesluiten voor april

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 augustus 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor

Nadere informatie

Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007

Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Gewijzigd Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 13 Sliedrecht, 16 september 2008 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2008 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel

Nadere informatie

Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober 2007

Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober 2007 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 oktober 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten oktober 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt. Sliedrecht, 2 september Comptabiliteitsbesluiten september 2005

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt. Sliedrecht, 2 september Comptabiliteitsbesluiten september 2005 RAADSVOORSTEL De raad der gemeente Sliedrecht. Agendapunt Sliedrecht, 2 september 2005 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2005 Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging van de begroting

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 20 OKTOBER 2009 Aanwezig: de heer M.C. Boevée, burgemeester de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer J.P. Tanis, wethouder

Nadere informatie

Agendapunt: 12a Sliedrecht, 18 augustus Onderwerp: Vestigen gemeentelijk voorkeursrecht op drie locaties aan de Baanhoek ex artikel 5 Wvg.

Agendapunt: 12a Sliedrecht, 18 augustus Onderwerp: Vestigen gemeentelijk voorkeursrecht op drie locaties aan de Baanhoek ex artikel 5 Wvg. Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 12a Sliedrecht, 18 augustus 2009 Onderwerp: Vestigen gemeentelijk voorkeursrecht op drie locaties aan de Baanhoek ex artikel 5 Wvg. Voorgesteld

Nadere informatie

3. Onderwerp MT verslag d.d. 8 november Besluit Het MT verslag d.d. 8 november 2007 voor kennisgeving aannemen.

3. Onderwerp MT verslag d.d. 8 november Besluit Het MT verslag d.d. 8 november 2007 voor kennisgeving aannemen. Aanwezig: de heer M.C. Boevée, burgemeester de heer H. van Kooten, wethouder de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer R.G. van de Ven, wethouder de heer M.J. Verhoef, gemeentesecretaris Afwezig: - 1. enlijst

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Gewijzigd Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 10 Sliedrecht, 1 december 2006 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten december 2006 A (veegbesluit) Samenvatting: Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Afwezig: - 1. Onderwerp Besluitenlijst d.d. 19 februari 2008. Besluit De besluitenlijst d.d. 19 februari 2008 gewijzigd vast te stellen.

Afwezig: - 1. Onderwerp Besluitenlijst d.d. 19 februari 2008. Besluit De besluitenlijst d.d. 19 februari 2008 gewijzigd vast te stellen. Aanwezig: de heer M.C. Boevée, burgemeester de heer H. van Kooten, wethouder de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer R.G. van de Ven, wethouder de heer M.J. Verhoef, gemeentesecretaris Afwezig: - 1. enlijst

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen Adviesnota voor de raad Onderwerp Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit dinsdag 24 april 2012 Datum raadsvergadering Donderdag 24 mei 2012 Agendapunt Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 7 november Geachte raad,

Raadsvoorstel. 7 november Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 169925 Behandeld door: A. van de Kamp Datum: 7 november 2017. Agendapunt: Onderwerp: Najaarsrapportage 2017. Geachte raad, Samenvatting: Dit voorstel betreft de najaarsrapportage,

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario.

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 3 december 2008 / 196/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 1 december 2008 Onderwerp Plan van aanpak EKD Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn /

Nadere informatie

Eerste nota van wijziging 2013

Eerste nota van wijziging 2013 Eerste nota van wijziging 2013 Economie en Werk technische wijziging TW-EW-01 (Fonds bijzondere noden) Programma Economie en Werk Bijzondere Inkomensvoorziening en Individuele Bijzondere Bijstand + 21.626

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 22 november 2011 Steller : G.A. Beumer Telefoonnummer: (0343) 565600 E-mailadres : info@heuvelrug.nl Onderwerp : 2 e Bestuurlijk Financiële rapportage, peildatum 15

Nadere informatie

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken')

Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Onderwerp Eindrapportage risicovoller ramen ('Keuzes maken') Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2012/14240 Datum : 29 mei 2012 Programma : Diverse programma s Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr.

Nadere informatie

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008

Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 bijlage 10 Vergadernotitie voor de Drechtraad van 18 juni 2008 Onderwerp Begrotingswijziging 2008 Service Centrum Drechtsteden agendapunt 10 datum 19 mei 2008 steller J. van Dijk doorkiesnummer 078 6398513

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE)

Financiën Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuid-Hollandse Eilanden (GGD ZHE) Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.: datum: 11 augustus 2009 sector/stafafdeling: samenleving portefeuillehouder: W. A. J. Borgonjen ontworpen door: J. Laurs-Breur par. par. afd.hfd. par.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/14830 Datum : 3 september 2013 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder : dhr. T.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie M. Boutsma T. Schaafsma Titel Nummer 14/47 Jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek Waterland Datum 22 mei 2014 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2013 van de GGD Zaanstreek Waterland

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 7 APRIL 2009 Aanwezig: de heer M.C. Boevée, burgemeester de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer J.P. Tanis, wethouder

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 26 MEI 2009 Aanwezig: de heer M.C. Boevée, burgemeester de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer J.P. Tanis, wethouder

Nadere informatie

Managementrapportage 2017

Managementrapportage 2017 Managementrapportage 2017 Gouda, 15 september 2017 TER VASTSTELLING Algemeen Bestuur 29 november 2017 Versienummer: 1.0 Datum: 15 september 2017 Productnummer Omschrijving Managementrapportage 2017 Status

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie

Onderwerp Bijdrage gemeente t.b.v. subsidie verbetering binnenklimaat en energiezuinigheid primair onderwijs

Onderwerp Bijdrage gemeente t.b.v. subsidie verbetering binnenklimaat en energiezuinigheid primair onderwijs OPENBAAR Adviseur: S. de Jong (WSO, tst. 848) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 09.16084 1 ADVIESNOTA POLITIEKE RONDE d.d. 14 januari 2010 Raadsvergadering d.d. 28 januari 2010 Voorstel

Nadere informatie

Agendapunt: Sliedrecht, 13 mei 2008

Agendapunt: Sliedrecht, 13 mei 2008 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 13 mei 2008 Onderwerp: Strategisch IP&A-plan Drechtsteden 2007 2010, onderdeel deelprogramma IB: overdracht gemeentelijke eigendommen

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-068 Houten, 1 oktober 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Tweede bestuursrapportage 2013 Beslispunten: 1. De begroting 2013 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële effecten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging).

Gevraagde beslissing college: 1. Instemmen met de 3e wijziging Programmabegroting (Najaarswijziging). G E M E E N T E Brielle Aan burgemeester en wethouders ingekomen: reg.nr.:,\ >).(OO'/IÖ atum: 11 november 2013 Sector/stafafdeling: BZM/Middelen Portefeuillehouder: Wethouder Verbeek Ontworpen door: E.

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

22 september Begrotingswijziging

22 september Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 22 september 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni Begrotingswijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni Begrotingswijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11 juni 2015 Onderwerp: swijziging (juniversie) Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. de wijzigingen van de budgetten te autoriseren 2. de subsidieplafonds

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend

Aan de Raad. BV - Financiën / SH Besluitvormend Aan de Raad Agendapunt: 6b Onderwerp: Jaarverslag 2012 Kenmerk: Status: BV - Financiën / SH Besluitvormend Kollum, 28 mei 2013 Samenvatting Het jaar 2012 wordt door de gemeente Kollumerland c.a. afgesloten

Nadere informatie

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007

: Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Nummer Onderwerp : B-2.14.2006 : Aanvullend voorstel voor voorjaarsnota 2006 en kadernota 2007 Korte inhoud : Voor de voorjaarsnota moet de begrote algemene uitkering worden verhoogd met 144.637 en de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool

Raadsvoorstel. Nieuwbouw Noorderschool. Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Titel Nummer 12/52 Nieuwbouw Noorderschool Datum 4 september 2012 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke Participatie besluitvorming Krediet voor nieuwbouw Noorderschool Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt

Nadere informatie

OPENBAAR LICHAAM BONAIRE

OPENBAAR LICHAAM BONAIRE OPENBAAR LICHAAM BONAIRE Eilandsverordening tot vierde wijziging van de voorlopige begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017. 2017 MEMORIE VAN TOELICHTING No.3 Algemeen In de

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii

Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii eeme ^Echt-Susteren Raadsinformatiebrief llllllllllllllll llll! llllllllllllllllllll illllillllillllllii Kenmerk Z19/010306 / D - 18943 Datum B&W-vergadering Portefeuillehouder(s) G.H.C. Frische Onderwerp

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000)

Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) Samenvatting resultaat 2014 6.2.1 Domein Service en Samenwerking Service & Samenwerking excl. financieringsresultaat (X 1.000) ICT 275 Niet ingevulde taakstelling 44 Bijdragen projecten derden 32 Vacatureruimte

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 286734 Datum : 25 april 2016 Programma : Wmo, Jeugd, W&I Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: mw. M.J.T.G.

Nadere informatie

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017

14 september Begrotingswijziging 14 september 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 14 september 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 14 september 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij

Raadsvoorstel. Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD. Maatschappelijke participatie. Beleid en regie H.L. Klomberg M. Olij Titel Nummer 13/39 Jaarrekening 2011 en begroting 2013 GGD Datum 15 mei 2013 Programma Fase Onderwerp Maatschappelijke participatie Zienswijze over de jaarrekening 2012 van de GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Besluit om:

Raadsvoorstel. Besluit om: Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 21 november 2018 Portefeuillehouder Mw. C. Kreuk-Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (Programma 2) Onderwerp 2 e begrotingswijziging 2018 Veilig Thuis

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

categotie/ agendanr

categotie/ agendanr Raadsvoorstel Jaar Raad categotie/ agendanr. B.enW. 2016 RA16.0095 B 2 16/760 (b ~Gemeente ~ Emmen 2018-2020 Portefeuillehouder: J. Otter Afdeling: Financiën & Belastingen Team: Financieel Advies AS Berghuis

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009

Aan de Raad. Made, 20 mei 2008. Ontwerp begroting GROGZ 2009 Aan de Raad Made, 20 mei 2008 Raadsvergadering: 26 juni 2008 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: Ontwerp begroting GROGZ 2009 Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook Ambtelijke coördinatie:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012.

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012. Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen 2012 Van: Het college van B&W van 4 december 2012 Doel: Toelichting: Besluiten Voorliggende besluitvorming Aan de raad

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

Bestuursvoorstel. Onderwerp 3 e begrotingswijziging 2016

Bestuursvoorstel. Onderwerp 3 e begrotingswijziging 2016 Bestuursvoorstel Onderwerp 3 e begrotingswijziging 2016 Status Gevraagd besluit Intrekken van eerdere besluitvorming Portefeuillehouder bestuur Besluitvormend Het Algemeen Bestuur wordt gevraagd: 1. In

Nadere informatie

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit

2015-415. Nieuwegein. Gemeenteraad. Raadsvoorstel Afdeling Financiën. 1 Onderwerp. Programmabegroting 2016. 2 Gevraagd besluit Nieuwegein m S\ Gemeenteraad Onderwerp Programmabegroting 2016 Datum 25 september 2015 Raadsvoorstel Afdeling Financiën Portefeuillehouder mr. J.A.N. Gadella 2015-415 1 Onderwerp Programmabegroting 2016

Nadere informatie

2012 actuele begroting op 31-12-12

2012 actuele begroting op 31-12-12 WMO 4 e berap Bestuurlijke samenvatting Landelijke ontwikkelingen bij de overheid hebben in voor nogal wat wijzigingen, maar ook onzekerheid gezorgd. Zo werd besloten dat de overgang van Begeleiding naar

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 juni 2016

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad oktober 2012

T.J. Kolsteren raad oktober 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Bestuursrapportage 2012 (begrotingswijziging) 12raad00592

Nadere informatie

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden.

Advies: In te stemmen met de Bestuursrapportage 2014 en deze ter vaststelling aan de raad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr.: 8856 Nummer: 14A.00661 Datum: 5 september 2014 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn

EMCOBGROEP. College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn EMCOBGROEP DOOR NAAR W f R K W E R K 1 5. 5 4 6 2 INK d.d. 2/3/215 Abel Tasmanstraat 7 Postbus 24 781 CA Emmen Tel. (591)6366 Fax (591)63663 www.emco-groep.nl College van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP

Doorkiesnummer : (0495) 575 521 Agendapunt: 8 ONDERWERP Wijnen, Peter FIN S3 RAD: RAD131106 2013-11-06T00:00:00+01:00 BW: BW131001 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 6 november 2013 Portefeuillehouder : J.M. Cardinaal Behandelend ambtenaar

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M.

Raadsvoordracht. Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013. Gevraagde beslissing. Datum: 19 september 2013. Portefeuillehouder: A.J.M. Raadsvoordracht Onderwerp: Derde kwartaalbrief 2013 Datum: 19 september 2013 Steller: P.J. van den Blink Portefeuillehouder: A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland

Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland Raadsvoorstel Begroting 2017 Gemeenschappelijke Regeling: Werkvoorzieningsschap Noord Kennemerland Raadsvergadering: 23-06-2016 agendapunt : bijlage nr. : 2016-1052 Commissie: Portefeuillehouder: Sociaal

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 15 SEPTEMBER 2009 Aanwezig: de heer J.A. Lavooi, wethouder de heer J.P. Tanis, wethouder R.G. van der Ven, Wethouder

Nadere informatie

7.4 Over te hevelen budgetten

7.4 Over te hevelen budgetten 7.4 Over te budgetten Grootboeknr. Omschrijving Over te lasten Over te baten Motivering 600100 434701 Raad & Commissies :raadsexcursie 1.850,00 Raadsexcursie 2010 is niet doorgegaan. Voorgesteld wordt

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016

B&W Vergadering. B&W Vergadering 22 november 2016 2.1.8 Financiële verwerking Moties & Amendementen Begroting 2017 1 Dossier 1056 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 1056 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 22 november 2016 Agendapunt 2.1.8 Omschrijving

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Begrotingswijziging 14 december 2017 Te besluiten om 1. de raad voor te stellen de begroting volgens het bijgevoegde voorstel aan te passen; 2. de wijzigingen binnen de programma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1. Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.1 Raadsvergadering van 12 november 2009 Onderwerp: Jaarstukken, ontvlechting en liquidatie Welstandszorg Noord- Brabant (WzNB) Mooi Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder:

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 11. Voorstel tot instemmen met de begroting 2018 en kennis nemen van de jaarrekening 2016 van de Oda AAN DE RAAD

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 11. Voorstel tot instemmen met de begroting 2018 en kennis nemen van de jaarrekening 2016 van de Oda AAN DE RAAD Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 11 Voorstel tot instemmen met de begroting 2018 en kennis nemen van de jaarrekening 2016 van de Oda AAN DE RAAD Samenvatting De raad wordt geadviseerd kennis te nemen van de

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00614963 Op voorstel B&W d.d.: 4 juli 2017 Datum vergadering: 11 juli 2017 Portefeuillehouder: Rol gemeenteraad: Herstelwerkzaamheden en meerjarenonderhoud

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur Tussentijdse rapportage januari tot en met Algemeen Bestuur Inleiding Voor u ligt de Tussentijdse rapportage. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële resultaten van Holland Rijnland over de periode

Nadere informatie

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd.

Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Concept-Raadsvoorstel, gewijzigd. Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 19 augustus 2008 Onderwerp: Verhardingsbeheer 2008-2012 in Sliedrecht. Samenvatting: We constateren met

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

Managementrapportage. Najaar 2015

Managementrapportage. Najaar 2015 Vergadering 7 oktober 2015 Agendapunt Aan: Algemeen Bestuur Regio Midden-Holland Bijlage(n): - Betreft: Managementrapportage najaar 2015 Datum: 31 augustus 2015 Managementrapportage Najaar 2015 September

Nadere informatie