Groeidocument trainingen blok 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groeidocument trainingen blok 1"

Transcriptie

1 Groeidocument trainingen blok 1 Jeroen Dusseldorp

2 Inleiding... 3 Training 1 Competenties... 4 Training 2 Reflecteren... 5 Training 3 Overtuigen... 6 Training 4 Intake (deel 1)... 7 Training 5 Intake (deel 2)... 7 Training 6 Intake (deel 3)... 8 Training 7 Argumenteren... 9 Training 8 Rapporteren (deel 1) Training 9 Rapporteren (deel 2) Training 10 Presenteren (deel 1) Training 11 Presenteren (deel 2) Training 12 Presenteren (deel 3)... 12

3 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 1 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant te kunnen zijn moet je over een aantal competenties en vaardigheden beschikken die in deze minor behandeld worden. Er worden trainingen gegeven door de docenten van Avans Hogeschool. In dit document zijn de onderwerpen van de gegeven trainingen te vinden, én de leerpunten die ik eruit heb kunnen halen. In het totaal zijn er 12 trainingen gegeven over 7 verschillende gebieden.

4 Training 1 Competenties Dit was de eerste training van de minor Consultancy. De competenties van een consultant stonden hierbij centraal. We werkten hier in aparte groepen volgens een nieuwe techniek, de Round Robin. De opdracht was om na te denken over de activiteiten waar een consultant mee te maken krijgt tijdens het uitvoeren van zijn/haar werk. Normaal gesproken beginnen mensen al dingen te roepen, maar tijdens deze training was het de bedoeling om eerst individueel na te denken. Later werd de leiding genomen door de projectleiders om iedereen aan het woord te laten. We kregen een poster waar we post-its, met daarop de activiteiten, op moesten plakken. Na deze Round Robin was het de bedoeling om bij de activiteiten, vaardigheden te bedenken. Over welke vaardigheden moet een consultant beschikken om de activiteiten succesvol af te ronden? Ook deze post-its werden op de poster geplakt. Hierna werd er nagedacht over competenties, die bij de activiteiten en vaardigheden horen. Na deze derde Round Robin werden de post-its met competenties aan de buitenkant van de posters geplakt. Aan het einde van de training werd er voor de klas kort toegelicht waarom wij op deze resultaten zijn gekomen en welke bekende personen hier goed bij passen volgens ons. Hieronder is de uiteindelijke mindmap te zien. Ik vond deze training leerzaam omdat er goed gebrainstormd werd over de consultant en zijn/haar competenties. Hierdoor start je met een goede basis aan kennis aan de minor wat heel fijn is. Daarnaast kreeg ik meteen een goed inzicht in de vaardigheden die ik al bezit, en waar ik nog aan moet werken om een succesvolle consultant te zijn. Netwerken is bijvoorbeeld een heel belangrijk, vandaar dat ik dit ook in mijn PAP heb opgenomen. De Round Robin techniek heb ik zeer prettig ervaren, omdat er daardoor veel meer input over een bepaald onderwerp op tafel komt. Dit ga ik zeker vaker gebruiken in groepswerk.

5 Training 2 Reflecteren Het onderwerp van deze training was reflecteren en leiderschap. In deze training werden er veel voorbeelden gegeven van leiderschap, die later klassikaal werden gereflecteerd. Het leiderschap stond hier centraal en hier werd in het tweede deel van de training ook wel de nadruk op gelegd. Vanaf het begin werden we gevraagd om na te denken over eerdere ervaringen met reflecteren, positief én negatief. Veel hadden het over negatieve ervaren met reflecteren, met name in de H8. Wat me goed is bijgebleven van deze training is het voorbeeld van een jongen die in zijn eentje heel voorschut staat te dansen. Later komen er steeds meer mensen mee dansen totdat er een hele grote groep staat. Vaak is er maar één veranderaar nodig, en de rest die volgt. Het belang van reflecteren is goed naar voren gekomen in deze training, en ik denk dat veel studenten er nu ook anders naar kijken. Eerdere ervaringen met reflecteren van mij zijn vaak saai of negatief. Na deze training is dit beeld bij mij wel veranderd. Door deze training ben ik toch meer gaan inzien dat je d.m.v. reflecteren jezelf continu kan verbeteren. Wat ik ook leerzaam vond is het leiderschap. In blok 2 moet ik zelf ook leiding geven en d.m.v. deze training weet ik nu dat de leider zelf niet het succes maakt, maar de volgers die je hebt.

6 Training 3 Overtuigen Deze training werd gegeven ter voorbereiding op de Case Battle. Overtuigen stond centraal, want dat was ook de bedoeling van de Case Battle. We werden meteen aan het denken gezet, want iedereen kreeg een opdracht. Het ging over een ballon waar 4 bekende Nederlands in zitten, maar waar er twee uit moeten om te kunnen overleven. Ieder groepje moest een pitch voor de klas geven waarom hij/zij (de BN-er) in de ballon zou moeten blijven. Na deze praktijkgerichte opdracht kregen we theorie over overtuigend spreken. Hier merkte ik dat de aandacht dan wel meteen wegzakt. Na deze theorie kregen we weer een nieuwe opdracht. Nu moest je een pitch voorbereiden om Maarten (de docent) te overtuigen om een bepaald merk telefoon te kopen. Ook hier kwamen hele interessante argumenten ter sprake om de luisteraars én Maarten te overtuigen. Wat ik lastig vond aan deze training is dat je maar kort de tijd had om voor te bereiden, waardoor het moeilijk wordt om heel zelfverzekerd over te komen. Wat ik heel handig vond aan deze training is de inhoud van een goed pitch. Er werd ons precies verteld hoe je een pitch sterk en krachtig moet maken. Hiermee bedoel ik een goede pakkende opening, niet te teveel argumenten, voorbeelden, houding, stemgebruik, een goede afsluiting etc. Wat ik ook zeker meeneem is dat je houding heel veel zegt in een pitch. Al heb hele goede argumenten maar een ongeïnteresseerde houding, dan zal je de opdracht waarschijnlijk niet krijgen.

7 Training 4 Intake (deel 1) Deze training is gegeven ter voorbereiding op het intakegesprek dat we later bij Vincent van Gogh zouden moeten gaan houden. Tijdens deze training is er al veel aan bod gekomen over een intake. In het begin zijn we met ons groepje gaan nadenken over wat een intake nou eigenlijk is, en welke aspecten er belangrijk bij zijn. We kregen in deze training ook theorie over de manieren waarop je het meeste informatie uit een persoon kan halen, en toch professioneel blijft. Er is ook veel gesproken over de voorbereiding op een intakegesprek want dit is essentieel. Om een opdracht binnen te slepen moet je niet alleen interesse tonen, maar ook een goede indruk achterlaten. Na de theorie zijn er wat voorbeelden van gesprekken met Anne geweest voor de klas. Hierbij werd het al snel duidelijk of er goede vragen gesteld werden, of dat het anders moest. Dit vond ik fijn aan de training want hierdoor werd de gegeven theorie meteen toegepast in praktijk. Wat ik bij deze training geleerd heb is dat het heel belangrijk is om de ander ook centraal te stellen. Er moet een goede band uit het intake gesprek voorvloeien, wil je de opdracht krijgen. Verder is de manier van vragen stellen ook leerpunt. Bij oefengesprekjes werd het bijvoorbeeld goed duidelijk dat je niet veel informatie krijgt wanneer je gesloten vragen blijft stellen. Training 5 Intake (deel 2) Deze training was een vervolg op de eerste training voor het intakegesprek. Hier stond de manier van vragen stellen centraal. We kregen een oefencase Route Mobiel die eigenlijk nog niet echt heel duidelijk geformuleerd was. Het doel hiervan was om zo veel mogelijk informatie uit het oefen intakegesprek te halen. Voor deze opdracht werd ik ook naar voren gehaald om te oefenen met Anne. Hier was ook al snel te merken dat Anne hele korte onduidelijke antwoorden gaf, waardoor ik betere open vragen moest stellen voor bruikbare informatie. Het belangrijkste leerpunt van deze training is toch wel dat de manier van vragen stellen alles wat daarna komt bepaald. Wanneer je alleen maar specifieke gesloten vragen stelt aan de persoon voor je dan krijg je weinig bruikbare informatie. Het doel is om de ander zoveel mogelijk aan het woord te laten en dus open vragen te stellen in brede zin.

8 Training 6 Intake (deel 3) Deze training was echt gericht op de voorbereiding op het intakegesprek die al snel ging aankomen. Hier hebben we in de projectgroepen gewerkt om vragen te bedenken die gesteld konden gaan worden in het officiële intakegesprek. De vragen werden niet alleen voor onze eigen organisatie bedacht, maar ook voor de andere groepen zodat zij meer input vanuit andere groepen hadden. Dit was fijn want hierdoor kom je toch op meer vragen uit dan wanneer je alleen met je eigen groep brainstormt. Ook dit werd weer gedaan d.m.v. de Round Robin techniek die in de eerste training competenties geïntroduceerd werd. Aan het einde van de training had iedere groep twee flipovers met daarop vragen die gesteld konden worden. Dit was heel nuttig voor de voorbereiding op het intakegesprek bij Vincent van Gogh. Wat ik bij deze training heb geleerd is dat je heel veel aan andere groepen kan hebben door middel van informatie uit te wisselen. Wanneer je allemaal ook voor een andere groep nadenkt heb je er allebei wat aan, en wordt er op meerdere manieren naar het onderwerp gekeken. Zo hadden andere groepen bijvoorbeeld suggesties voor vragen waar wij nog niet op waren gekomen.

9 Training 7 Argumenteren Deze training argumenteren stond in het teken van een debat. Het beargumenteren van een bepaalde standpunt stond hierbij centraal. Al snel werden er groepjes gemaakt die vóór of tegen een bepaalde stelling moesten zijn. Ik was samen met Marcel vóór het invoeren van de doodstraf. Het was lastig omdat we maar een kwartiertje de tijd hadden om onze argumenten voor te bereiden. Ook in deze training kregen we van tevoren wat belangrijke theorie over debatteren en argumenteren. Toen iedereen het debat voorbereid had werd er geoefend voor de klas. Marcel en ik wonnen uiteindelijk het debat doordat we zo goede opening hadden. Hij begon over zijn broer die onterecht de doodstraf heeft gekregen omdat er DNA op de kleren van vermiste kinderen was gevonden (fictief). Uiteindelijk bleek dat zijn broer in een fabriek werkte waar die kleren gefabriceerd worden. Vandaar het DNA op de kleren. Nou is dit niet zo boeiend, maar de manier waarop hij het vertelde Iedereen was meteen nieuwsgierig en luisterde aandachtig. Door de korte tijd om voor te bereiden kwamen veel groepjes wel met tegenstrijdige argumenten, maar dit was niet erg. Wat ik in deze training geleerd heb, is dat alleen argumenten niet goed genoeg zijn. Je moet het zo vertellen dat iedereen ook naar je wilt luisteren. Wanneer je alleen argumenten opsomt is het niet zo sterk als wanneer je zelf ook enthousiast en overtuigend overkomt. Een voorbeeld hiervan is de opening die Marcel tijdens het debat gebruikte.

10 Training 8 Rapporteren (deel 1) Tijdens deze training is eigenlijk alles aan bod gekomen wat er in een goede offerte moet zitten. Iedere groep ging weer apart over haar offerte brainstormen, maar op een andere manier dan gewoonlijk. Ieder lid van de groep kreeg een bepaald onderwerp van de offerte toegewezen en ging hier een paar minuten individueel over brainstormen. Daarna werden alle mindmaps doorgegeven zodat je een mindmap van een ander onderwerp kreeg die je moest aanvullen. Uiteindelijk had iedereen dus nagedacht over de inhoud van de offerte en konden we verder met de volgende opdracht. De groep werd opgesplitst in tweeën en ieder kreeg een andere opdracht. Wij kregen de opdracht om na te denken over de verschillende adviesrollen die er zijn en het andere groepje over de verschillende kleuren van de Caluwé. Deze training was heel behulpzaam voor het maken van de offerte. Hierdoor was het voor iedereen duidelijk wat er absoluut in moest zitten en waarom. Dankzij deze training hadden we ook meteen een goede basis voor de offerte en was de opzet al eigenlijk klaar. Met deze training heb ik geleerd wat er allemaal in een goede offerte moet zitten. Ook was het leerzaam om al na te denken over de verschillende adviesrollen en kleuren van de Caluwé omdat dit sowieso nog gaat terugkomen in de minor. Training 9 Rapporteren (deel 2) In het tweede deel van de training rapporteren hebben we eigenlijk vooral andere stukken nagekeken en beoordeeld. Iedereen had hun concept offerte al klaar en op VLC gezet. In de training zijn we in tweetallen een stuk van de offerte van een andere groep gaan nakijken en verbeteren. We hebben niet alleen de fouten aangegeven, maar ook meteen verbeterd voor de andere groep. Omdat iedere groep een andere organisatie heeft was dit heel fijn om te doen. Na het nakijken van elkaars stukken gaven we hier feedback op zodat de andere groep hier ook iets mee konden doen. Uiteraard is het voor jezelf ook heel fijn om feedback van anderen te ontvangen voordat je je definitieve offerte gaat opsturen. Van deze training hebben we niet echt veel nieuwe dingen geleerd. Uiteraard was het handig om feedback te krijgen van anderen op je offerte. Na deze training konden we veel foutjes en onduidelijkheden verbeteren. Het is wel leerzaam geweest om ook naar andere

11 offertes te kijken want hierdoor kom je er achter dat je eigen offerte misschien nog dingen mist, of juist veel duidelijker en helder heeft. Training 10 Presenteren (deel 1) In het eerste deel van de training presenteren ging het vooral om het geven van een goede pakkende opening en het zetten van een thema. Anne liet ons voorbeelden zien van Steve Jobs, die dit heel goed kan. We kregen in tweetallen de tijd om een goede opening voor de presentatie over de offerte te bedenken. Samen met Dylan zijn we uiteindelijk op een opening gekomen maar het was moeilijker als we dachten. Iedereen kwam aan de beurt om zijn/haar opening te vertellen voor de klas. Een aandachtspunt hierbij was de non-verbale communicatie, want dit ging bij veel van ons nog niet helemaal goed. Ook met non-verbale communicatie kan je de luisteraar boeien en meenemen in je verhaal. Het leerpunt van deze training is eigenlijk een goede opening bij het geven van een presentatie. Dit is heel belangrijk want dit bepaald of de luisteraar geboeid is, of niet. Door middel van het zetten van een thema kan je de luisteraar meteen nieuwsgierig maken naar de rest van de presentatie. Dat is wat je eigenlijk wilt. Ook non-verbale communicatie is zeer belangrijk en dit zal ik zeker meenemen voor in de toekomst. Training 11 Presenteren (deel 2) Voor deze training moesten we in tweetallen een korte presentatie voorbereiden om in de les te geven. Hierbij moest de nadruk gelegd worden op de opening, het thema en de afsluiting. Ieder tweetal zou aan de beurt komen om de presentatie alleen te geven, maar Dylan en ik hadden het verkeerd begrepen. Wij dachten dat we de presentatie samen moesten geven. Vandaar dat wij de presentatie uiteindelijk samen hebben gegeven. Iedereen in de klas kreeg een feedbackformulier om de spreker te beoordelen. Ik vond zelf dat ik het niet zo goed had gedaan, ondanks positieve kritiek. Iedereen kwam een keer aan de beurt om te presenteren, en om een keer feedback op een ander te geven. Waar ik zelf nog vooruitgang in kan boeken is zelfverzekerd praten. Ik merk bij mezelf dat ik niet zo zelfverzekerd kan praten als ik niet goed voorbereid ben. Ik vond het goed dat iedereen een keer aan de beurt zou komen om te presenteren want hierdoor wordt je ertoe

12 gezet om er ook echt te gaan staan. Het belangrijkste wat ik dankzij deze training geleerd heb is dat de beste manier om presenteren te leren oefenen, oefenen en nog eens oefenen is. Training 12 Presenteren (deel 3) Deze training was eigenlijk puur om te kijken of je klaar was voor de officiële presentatie. Groepen mochten zelf bedenken op welke manier ze beoordeeld wilden worden en op welke manier hun tijd ingedeeld werd. Wij hebben er voor gekozen om de presentatie te geven, en later feedback te ontvangen op basis van de Round Robin techniek. Het ene groepje zou de presentatie inhoudelijk observeren, en het andere groepje het presenteren zelf. Eerst allemaal individueel verwerken, en daarna met de groep bespreken waar de positieve en negatieve punten lagen. Dit is heel goed uitgepakt Wat er dankzij deze training duidelijk werd is dat onze presentatie inhoudelijk nog niet zo goed was. We misten nog zaken zoals een dia met de inhoud en de verwachte resultaten/opbrengsten. Dit zijn dingen die er echt in moeten dus wij vonden het fijn dat er een kans werd gegeven om een generale presentatie te geven.

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Verslag Creatief Denken en Pitchen

Verslag Creatief Denken en Pitchen Verslag Creatief Denken en Pitchen Jeroen Dusseldorp 2041664 PM1DV Leraar: Serge verwiel 1 Voorwoord Korte evaluatie van trainingen De beroepsvaardigheden trainingen vond ik dit blok toch wel het leukste

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Presenteren & Promoveren 2014

Presenteren & Promoveren 2014 Presenteren & Promoveren 2014 Een training voor promovendi De dissertatie is af. Het was een klus, maar de manuscriptcommissie heeft haar goedkeuring gegeven. De datum voor de promotie is al weken bekend.

Nadere informatie

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten.

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten. 360 graden feedback Hieronder wordt door ieder groepslid een feedback gegeven op al zijn groepsgenoten. Zo kan iedereen zijn mening geven op de werkhouding van de betreffende persoon. Feedback van de groep

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

TRAINING WERKBEGELEIDING

TRAINING WERKBEGELEIDING TRAINING WERKBEGELEIDING Door Martje Kuijlenburg Student no: 500618854 Jaar 3 Hogere Beroepsopleiding Verpleegkunde In opdracht van: de Hogeschool van Amsterdam Docent: Yvonne van Marle INHOUDSOPGAVE Inleiding...

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

1/19/2015 Samenwerken. Project 2. Esat Karaer HOGESCHOOL ROTTERDAM

1/19/2015 Samenwerken. Project 2. Esat Karaer HOGESCHOOL ROTTERDAM 1/19/2015 Samenwerken Project 2 Esat Karaer HOGESCHOOL ROTTERDAM Inhoudsopgave Individueel procesverslag... 3 Reflectieverslag Thema Leiderschap en leiderschapsstijlen... 6 Observatieformulier... 7 Test

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Persoonlijk Ontwikkelingsplan De leerdoelen Leerdoel 1 Producer Tijdens het project van de verdieping wil ik graag meer kennis opdoen over de productie van een film. Tijdens mijn stage heb ik al verschillende

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

Onderhandelen en afspraken maken

Onderhandelen en afspraken maken OPDRACHTFORMULIER Onderhandelen en afspraken maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

Nadere informatie

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding

Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Checklist Gesprek voeren 2F - handleiding Inleiding De checklist Gesprek voeren 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een gesprek moeten kunnen voeren op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht hoe de

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt Evaluatie minor SportTechnologie 2006 Respons: 20 van 25 deelnemers (80%) Question 1 Multiple Choice De informatie over de mogelijkheid om deel te nemen aan de minor Sporttechnologie heeft mij tijdig bereikt

Nadere informatie

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf!

Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Ontwikkellijn 1: Ik zorg ervoor dat ik aan het werk ga en blijf! Het gaat erom dat je laat merken dat jij zélf verantwoordelijk bent voor het leren: jij kiest de opdrachten, workshops en klussen zélf,

Nadere informatie

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat.

U levert maatwerk, wij ook. Zakelijke taaltrainingen op maat. Klantbeoordelingen 2015 - zakelijke taaltrainingen januari t/m december 2015, n = 1.247 Klantenwaardering Vraagstelling Uitstekend Goed Voldoende Onvoldoende Slecht Wat vindt u van het gebruikte lesmateriaal?

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

VERSLAG LEIDINGGEVEN 29-11-2013. Naam : Jeroen Dusseldorp. Tutor : Anne ten Ham. Minor : Consultancy

VERSLAG LEIDINGGEVEN 29-11-2013. Naam : Jeroen Dusseldorp. Tutor : Anne ten Ham. Minor : Consultancy VERSLAG LEIDINGGEVEN 29-11-2013 Naam : Jeroen Dusseldorp Tutor : Anne ten Ham Minor : Consultancy VOORWOORD Voor u ligt mijn verslag leidinggeven waar ik gedurende mijn periode als projectleider aan gewerkt

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo

WERKVORMEN MAGAZIJN. Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo WERKVORMEN MAGAZIJN Wat is netwerken? Landelijk Stimuleringsproject LOB in het mbo Voorwoord Voor u heeft u Thema boekje 1 Wat is netwerken? Dit themaboekje is een onderdeel van de lessenserie Netwerken.

Nadere informatie

HAVO 4 presenteren + debat + betoog periode

HAVO 4 presenteren + debat + betoog periode HAVO 4 presenteren + debat + betoog periode 3 2018-2019 In deze periode kies je in groepjes een onderwerp, houd je een presentatie, debatteer je tegen andere groepen en schrijf je een betoog over je eigen

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Overtuigen in de rechtszaal

Overtuigen in de rechtszaal Presentatietraining voor gedragsdeskundigen Overtuigen in de rechtszaal Over de drempel! Ik ontdekte: plezier in spreken en presenteren...zelfs op zitting Een zitting kun je niet opnieuw doen en moet je

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Dit artikel en onderzoek zijn onderdeel van mijn afstudeeropdracht bij de eerstegraadsopleiding wiskunde bij het IVLOS in Utrecht.

Dit artikel en onderzoek zijn onderdeel van mijn afstudeeropdracht bij de eerstegraadsopleiding wiskunde bij het IVLOS in Utrecht. Han Bäumer han.baumer@xs4all.nl Vaardigheden inzichtelijk UniC en!mpulse zijn twee scholen die naast de cognitieve vaardigheden ook (persoonlijke) vaardigheden trainen. Om deze vaardigheden te concretiseren

Nadere informatie

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal

TRAINING 1. Tijd: Onderwerp: Waarom Resultaat Werkvorm Materiaal DRAAIBOEK TRAINING 1, 2,3,4,5 REALISTEN ROADMOVIE De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten vindt u via de onderstaande link. https://prezi.com/0txqqdqmauta/training-realisten-roadmovie-5-bijeenkomsten/

Nadere informatie

Krachtig samenwerken: meer bereiken

Krachtig samenwerken: meer bereiken Of ligt het misschien ook aan mij? Krachtig samenwerken: meer bereiken Voor verantwoordelijke, resultaatgerichte managers en professionals die willen leren hoe ze meer voor elkaar krijgen. Belangrijke

Nadere informatie

Aan het einde van deze training ben je in staat om zelfs de meest ongeïnteresseerde

Aan het einde van deze training ben je in staat om zelfs de meest ongeïnteresseerde TRAINING 8 MEI 2014 INHOUD Welke functie of beroep je ook hebt en in welke branche je ook actief bent, communicatie is een belangrijk onderdeel van je werk. We beginnen s ochtends vroeg met communiceren

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Leerdoelen en reflecties op de leerdoelen. Lisa van Ginkel

Leerdoelen en reflecties op de leerdoelen. Lisa van Ginkel Leerdoelen en reflecties op de leerdoelen Lisa van Ginkel 1571514 Leerdoelen Wat wil ik leren met dit project? Ik wil beter worden in mijn visuele vaardigheden. Ik wil beter worden in Photoshop, Illustrator

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6

Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Ambassadors Club Nieuwsbrief #6 Beste leden, Onder andere in nieuwsbrief nummer zes: - Examenorganisatie World Travel Academy zoekt surveillanten / assessoren - Zomerstop 2013 - Stageproject Drieuit Creatief

Nadere informatie

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier

2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier 2.9 Lesplan opzet workshop 8 Lesformulier Naam docent: Onderwerp van de les/training/ workshop: Aantal deelnemende studenten: Datum: Presenteren Beginsituatie: Groep kent elkaar nu al redelijk goed. Er

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Mijn artfiact 3. Proces 4. Mijn beoordelingsblad en presentatie 5. Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Mijn artfiact 3 Proces 4 Mijn beoordelingsblad en presentatie 5 Autotic Selfie eindproduct (ware grootte) 6 2 Autobiotic Selfie Inleiding De autobiotic selfie heeft mij heel

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009

UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 UITKOMSTEN EVALUATIE TESTREIS LEEUWARDEN 10 OKTOBER 2009 ingevuld door 18 van de 26 deelnemers deelnemers waren heel divers eb varieerden in leeftijd van 13 t/m 23 jaar oud Welk cijfer geef je de training?

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

VOLLEDIGE INSTRUCTIES LEESVAARDIGHEID

VOLLEDIGE INSTRUCTIES LEESVAARDIGHEID VOLLEDIGE INSTRUCTIES LEESVAARDIGHEID Maak een mindmap of schema van een tekst ga je dan doen? Naar aanleiding van een titel, ondertitel, plaatjes en of de bron van de tekst ga je eerst individueel (en

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek

Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Studentbegeleiding: Analyse van en reflectie op het begeleidingsgesprek Docent: Soort gesprek: Manon Kessels Voortgangsgesprek 1. Wat is het doel van het gesprek en heb je dit bereikt? Het doel van het

Nadere informatie

MEDIACONTACT SITUATIE

MEDIACONTACT SITUATIE MEDIACONTACT Wilco Bontenbal SITUATIE U, als manager, krijgt ongetwijfeld wel eens te maken met de. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in uw natuurlijke stijl van optreden in de en uw voorkeur

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie!

1 Kies je onderwerp Samen met je buurman of buurvrouw. Ons onderwerp: Voorbeeld: Michael Jackson was de beste artiest ooit! Nu jullie! Na deze les kun je presenteren in vijf stappen: 1. Kies een onderwerp 2. Bedenk een goede opbouw 3. Verzamel informatie 4. Oefen je presentatie 5. Presenteren maar! 8 Vertel je verhaal Regelmatig moet

Nadere informatie

52 responses in 260 results

52 responses in 260 results Van: Secretariaat Vrouw&Zorg Onderwerp: Evaluatie CTG Scholingsdag --3 Datum: 3 februari 4 9:5:45 GMT+: EVALUATIE CTG scholingsdag -3 No data to display. Huidige functie 5 responses

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Presenteren the easy way

Presenteren the easy way Presenteren the easy way Dit is een uitgave van Marie-Jose Custers van CustersCoaching (niets uit deze uitgave mag gekopieerd worden) Voor de meeste mensen is presenteren een echte opgave. Ze weten dat

Nadere informatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie

Voor de paboopleider. Werkvorm 9: voor de opleider (1) Reageren op discriminatie Werkvorm 9: voor de opleider (1) Hoe kun je reageren op discriminatie op school? Iedereen in het onderwijs krijgt er vroeg of laat mee te maken: vooroordelen en discriminatie. Het is zaak om hier goed

Nadere informatie

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2 Toetsopdracht Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 2B2 Datum: 15 januari 2013 Reflectieverslag bijeenkomst 1,2 en 3 Zingevingsgesprekken Dit

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: Communiceren en sociaal contact onderhouden Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 1: : Thema 1 1. Introductieles De leerling vertelt waarom het belangrijk is om goed te presenteren. Arbeidsvoorbereidend

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie

Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie Oefenvragen Management Assistent A - Communicatie 1. De meeste mensen zijn primair: A. visueel ingesteld. B. kinesthetisch ingesteld. C. socialistisch ingesteld. D. auditief ingesteld. 2. Wat is het belangrijkste

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011

Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Gespreksvaardigheden Naam: Nathalie Kombolitis Klas: VD-1H2 Docent: Osiriscode: VD-A240-07 Inleverdatum: 20-01-2011 Reflectieverslag eindpresentatie Handelen Gespreksvaardigheden Ik wilde door de geleerde

Nadere informatie

Zelfmanagement en Communicatie practicum

Zelfmanagement en Communicatie practicum Zelfmanagement en Communicatie practicum Heleen Bulthuis 10-1-16 Jenna Hardin GI1B ZMC practicum opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Na mijn afgeronde MBO 4 opleiding voor Styling en Design

Nadere informatie

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten

Duur van de les Introductie (gesprek) 15 minuten Kern (reflecteren en controleren met werkblad) 30 minuten Afsluiting, uitleg volgende les 5 minuten Les 9 Reflecteren en controleren Voorbereiden U zorgt ervoor dat u weer groepjes aan elkaar heeft gekoppeld voor de feedback en dat de nieuwsitems, geprint of digitaal, beschikbaar zijn voor de groepjes.

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Opdrachtformulier Feedback geven

Nadere informatie