-- IV onafhankelijk zijn van elkaar. Het gebruik van een produktfunctie houdt dus een "independent elektron model" in.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "-- IV onafhankelijk zijn van elkaar. Het gebruik van een produktfunctie houdt dus een "independent elektron model" in."

Transcriptie

1 -- IV - -- HOOFDSTUK IV DE HÜCKELMETHODE Er zijn in de voorgaande hoofdstukken genoeg gereedshappen behandeld om enige Quantumhemie te bedrijven. Hoewel de ehte Shrödinger vergelijking voor alle eletronen is en dus de ehte golffuntie ook een funtie van alle eletronen-oördinaten is, kun je al heel aardig werken met één-elektron funties. Dit houdt in dat gebruik wordt gemaakt van de orbital benadering. De meeste methoden maken gebruik van deze benadering. In dit hoofdstuk wordt de eenvoudigste semi-empirishe berekeningsmethode, de Hükelmethode besproken. In semi-empirishe berekeningen wordt de Hamilton-operator gewoonlijk vereenvoudigd en/of worden de te berekenen grootheden vervangen door parameters om het resultaat aan te kunnen passen aan experimentele gegevens. Toen omputers nog niet gebruikt konden worden was de Hükel methode van belang, omdat met betrekkelijk weinig inspanning informatie over de Moleulaire Orbitals (en dus over de ladingsverdeling en energie) van een moleule verkregen kan worden. Nu is de methode nog nuttig om variatie-rekening en het gebruik van orbitals te illustreren, terwijl het nog steeds kan dienen om snel kwalitatief inziht te verkrijgen. De methode die we behandelen is oorspronkelijk bestemd voor π systemen. Er is een extensie van de methode waarmee ook σ en π systemen tezamen kunnen worden behandeld. Deze heet dan ook de Extended Hükel Methode. De "orbital"-benadering In de orbital-benadering worden de oplossingen van de meer elektronen SV benaderd door gebruik te maken van funties die elk slehts afhangen van de oördinaten van één elektron. Dergelijke één-elektron funties worden "orbitals" genoemd ( bij atomen : AO's, bij moleulen : MO's ). De eenvoudigste manier om dit te doen is de n-elektron golffuntie te shrijven als een produkt van n één-elektron funties : Ψ(,,....., n ) = φ a () φ b ()..... φ k (n) () De totale kansfuntie Ψ is volgens () (en postulaat ) gelijk aan het produkt van de - elektron kansfunties φ i. Dit betekent dat alle waarshijnlijkheidsverdelingen φ i onafhankelijk zijn van elkaar. Het gebruik van een produktfuntie houdt dus een "independent elektron model" in. <> Een soortgelijke situatie van onafhankelijke kansen doet zih voor bij het werpen met een regelmatig gevormde dobbelsteen. Hoe groot is de kans om in één worp 6 te gooien? En hoe groot is de kans om in twee ahtereenvolgende worpen tweemaal 6 te gooien?

2 -- IV - -- Als de elektronenhamiltoniaan geshreven zou kunnen worden als een som van éénelektron operatoren : ^ H (,,...., n) =! n ^h (i) i= dan zou het mogelijk zijn de oplossingen van de Shrödinger-vergelijking te shrijven als een produkt volgens (). () <> Verifieer dat produkten van de één-elektron eigenfunties uit h^(i) φ j (i)= ε j φ j (i) (3) eigenfunties zijn van de operator ^H (,,... n ) uit (). Ga na dat de eigenwaarden dan een som van één-elektron energieën zijn : E = ε j (4) j Hint : gebruik de methode uit hoofdstuk I, verg. (7)-(9), of vul gewoon de ^H uit () in. Merk op, dat het eigenwaardeprobleem h^ φ j = ε j φ j maar éénmaal opgelost hoeft te worden omdat de vorm van de eigenfunties φ j niet afhangt van het elektronnummer ( i in ( 3) ). In werkelijkheid kan de meer-elektron hamiltoniaan niet geshreven worden als een som van één-elektron operatoren. Immers de elektronenhamiltoniaan luidt voor een moleule (of atoom) opgebouwd uit N kernen en n elektronen n ^ H =! i= - m h N " i -! #= Z e n n # e +!! 4$ % 0 4$ %0 (5a) r i# j>i i= r ij of in atomaire eenheden : De kern-kern repulsie operatoren V kk werken niet op eletron-oördinaten en mogen daarom weggelaten worden uit ^H, mits ze later - teneinde een totale energie te verkrijgen - bij de elektronenenergie worden opgeteld ( zie opgave II -3 ).

3 -- IV n ^ H =! i= N Z - "i -! # r #= i# n +!! n r (5b) i < j ij De tweede term bevat de attratie-energie van elektron i en kern α (met lading Z α ). De laatste term is die voor de elektronenrepulsie-energie; de voorwaarde j>i voorkomt termen als e /r ii en het tweemaal tellen van elke repulsieterm. De elektronenrepulsie-termen zijn - elektron operatoren en maken het onmogelijk de hamiltoniaan te shrijven als een som volgens (). Een (al te) simpele uitweg uit deze moeilijkheid is verwaarlozing van de elektronenrepulsietermen. Met deze grove benadering krijgen we de volgende -elektron operatoren : h ˆ i =! " i! N $ Z # # =r i# (6) Dit is in feite de elektronenhamiltoniaan van het systeem opgebouwd uit de N kernen en één elektron. De oplossingen van dit één-elektron systeem vormen de orbitals waaruit de produktfuntie opgebouwd kan worden. Dit houdt in dat bij een meer-elektron atoom volgens dit model de produktfuntie is opgebouwd uit waterstofahtige golffunties. <3> Beredeneer dat bij verwaarlozing van elektronenrepulsie-termen de elektrononfiguraties s s p en s s p 3 van het koolstofatoom ontaard zijn. Er bestaan een aantal mogelijkheden om impliiet min of meer rekening te houden met de elektronenrepulsie, terwijl toh vastgehouden wordt aan de produktfuntie (). De netste is de Hartree-Fok methode (hoofdstuk VII), waar geen benaderingen gemaakt worden (anders dan het kiezen van de eenvoudigste golffuntie, die nog de goede (anti-)symmetrie heeft). De Hükel-methode is het eenvoudigste voorbeeld. De Hükel-MO-methode De Hükel-MO-methode (HMO-methode) is een semi-empirishe methode die reeds rond 930 voor vlakke geonjugeerde koolwaterstoffen ontwikkeld werd. De MO's van deze moleulen kunnen worden verdeeld in σ- en π-mo's. De σ-mo's zijn symmetrish bij spiegeling t.o.v. het vlak van het moleule, terwijl π-mo's bij deze spiegeling van teken veranderen. De σ-mo's hebben een maximale ladingsdihtheid in het vlak van het moleule,

4 -- IV terwijl dit vlak voor π-mo's een knoopvlak is. Het vershil in karakter van de σ- en π-mo's maakt het mogelijk een benaderde behandeling van geonjugeerde moleulen te geven waarin σ- en π-elektronen apart beshouwd worden. Een goede beshrijving van de π- elektronen is slehts mogelijk met gedelokaliseerde MO's, terwijl voor de σ-elektronen gelokaliseerde MO's redelijk goed bruikbaar zijn. Experimenteel was bekend dat geonjugeerde koolwaterstoffen veel reatiever zijn dan verzadigde koolwaterstoffen en het lag voor de hand dit toe te shrijven aan de aanwezigheid van π-elektronen. Voor het beshrijven van de binding in een moleule en de spetrale eigenshappen zijn de hoogst bezette en de laagst onbezette MO's het belangrijkste en men gaat er in de Hükel-theorie van uit dat dit bij geonjugeerde koolwaterstoffen π- MO's zijn. De Hükel theorie beshouwt dan ook alleen π-mo's. Met de Hükel-theorie kunnen ook bindingslengten en resonantie-energieën (bindings-sterkten) berekend worden. Een rehtvaardiging hiervoor vormt de bruikbaarheid van de voorspellingen die deze eenvoudige theorie kan doen. <4> Algemeen geldt dat wanneer de overlapintegraal tussen twee orbitals om symmetrieredenen nul is, deze orbitals niet tot één MO geombineerd kunnen worden. Laat zien dat de overlap integraal tussen een σ- en π-mo om symmetrie-redenen nul is. Bij onafhankelijke behandeling van σ- en π-elektronen is het mogelijk een effetieve hamiltoniaan ( ^H π ) voor de π-elektronen op te shrijven, die vervolgens overeenkomstig vergelijking () als volgt benaderd wordt : ^ n H! (,,... n) =! ^ h (i) (7) i = waarin n het aantal π-elektronen in het moleule is. Als basisfunties φ s voor de π-mo's ψ j worden p π -AO's genomen en wel één op elk atoom dat deel uitmaakt van het geonjugeerde systeem. De gezohte MO's voldoen formeel aan de volgende vergelijking ( zie opgave IV- ) : ^ h (i)! j (i) = " j! j (i) (8) Op deze vergelijking past men lineaire variatierekening toe door de orbital ψ j te shrijven als een lineaire ombinatie van een aantal (k) basisfunties (φ s ) :

5 -- IV k! j (i) = # js " s (i) s= (9) Volgens hoofdstuk III levert variatierekening k orbitals, waarvan de oëffiiënten js voldoen aan de volgende lineaire vergelijkingen : k! js ( h rs - " j S rs ) = 0 voor r =,,..., k (0) s= met als seulairdeterminant :! h rs - " j S rs! = 0 met r, s =,,... k () waarin h rs = <φ r (i) ^h(i) φ s (i)> en S rs = <φ r (i) φ s (i)>. Oplossen van deze determinant-vergelijking levert de energiewaarden ε j op, waarna de oëffiiënten js berekend kunnen worden door invullen van de ε j 's in (0) en gebruik te maken van de normeringseis. De totale elektronen-energie is gelijk aan de som van de orbital-energieën E =! j " j # j () waarin de bezettingsgraad ν j het aantal elektronen in de orbital ψ j aangeeft (maximaal ). Vergelijking () wordt in de Hükel-methode nog verder vereenvoudigd. a. De integraal h rr wordt voor alle C-atomen in het moleule dezelfde waarde gegeven h rr =α. Men noemt α de Coulomb integraal. (α < 0 ) b. De integraal h rs wordt voor elk paar buuratomen r en s dezelfde waarde gegeven : h rs = β. Men noemt β de resonantie integraal. (β < 0 ) Wanneer r en s geen buuratomen zijn neemt men h rs = 0.. Alle overlap-integralen worden verwaarloosd : S rs = δ rs (n.b. : S rr =, want de AO's zijn genormeerd). Men neemt de Coulomb integraal α vaak gelijk aan de energie van de betrokken orbital in het atoom ( = -IP ); α heeft dan in vershillende geonjugeerde π-systemen dezelfde waarde. De resonantie integraal β kan bijvoorbeeld uit spetrosopishe gegevens bepaald worden.

6 -- IV <5> Van etheen (H C=CH ) is experimenteel bekend dat het vlak is en dat de bindingshoeken diht bij 0 liggen. a. Geef met gelokaliseerde bindingen een zo eenvoudig mogelijke beshrijving van de binding in het σ-elektronensysteem; beshouw op de C-atomen, s, s en p-ao's en op de H-atomen s-ao's. Uit de struktuur volgt dat voor de gelokaliseerde MO's uitgegaan kan worden van sp -hybridisatie op de C-atomen (zie Quantumhemie I). b. Hoeveel π-elektronen bezit dit moleule in de grondtoestand?. Bereken nu de energie van het π-elektronensysteem van etheen in de grondtoestand (in de Hükel-benadering). <6> Geef een MO-beshrijving van de binding in het ethyl-moleule. <7> In het vlakke allylradikaal (CH -CH-CH ) hebben de π-mo's de vorm ψ j = j φ + j φ + j3 φ 3 a. Ga na dat de Hükel-methode als seulair vergelijking geeft! x 0 x 0 x! = 0 waarin x = "#$ % b. Bereken de drie orbital-energieën en de oëffiiënten van de genormeerde MO's.. Geef het energiediagram en bereken de totale π-elektronenenergie in de grondtoestand. <8> a. Verifieer met de Hükel-methode de energieniveau's van butadieen. Gebruik bij het oplossen van de seulair vergelijking x = (α-ε)/β (zoals bij som 6). b. Verifieer dat bij de vier energieniveaus de volgende MO's behoren (de C-atomen van de keten zijn opvolgend genummerd ) : ε 4 = α -,6β ψ 4 = 0,37 φ - 0,60 φ + 0,60 φ 3-0,37 φ 4 ε 3 = α - 0,6β ψ 3 = 0,60 φ - 0,37 φ - 0,37 φ 3 + 0,60 φ 4 α ε = α + 0,6β ψ = 0,60 φ + 0,37 φ - 0,37 φ 3-0,60 φ 4 ε = α +,6β ψ = 0,37 φ + 0,60 φ + 0,60 φ 3 + 0,37 φ 4. Bereken de totale π-elektronenenergie. d. Vaak geldt dat de energie van een MO toeneemt, naarmate het aantal knoopvlakken toeneemt. Ga dit na voor de in (b) berekende MO's.

7 -- IV Merk op dat de Hükel-methode geen energievershil voorspelt tussen is- en transbutadieen (is : en trans : ) <9> De oëffiiënten in de π-mo's van etheen volgen rehtstreeks uit de symmetrie van het moleule en uit de normeringseis. Ga dit na. π-elektronenladingen In de Hükel-benadering volgt uit de normeringseis voor de MO ψ j :! = js (gaditna) s Dit is de totale kans om een elektron beshreven door ψ j ergens in de ruimte aan te treffen. De kans dat dit elektron zih in de buurt van kern s bevindt, wordt nu gedefinieerd als js. Wanneer ν j de bezettingsgraad van de MO ψ j is, wordt de totale π-elektronenlading bij kern s gegeven door : q s =! j " j # js # Deze definitie van lading op een atoom is slehts mogelijk dankzij verwaarlozing van de overlapintegralen. Merk op dat q s in feite een getal is; om de π-elektronenlading op een atoom te vinden moet q s nog vermenigvuldigd worden met de lading van het elektron. De getalswaarde van q s stemt (afgezien van het teken) overeen met de π-elektronenlading in atomaire eenheden van lading. (3) <0> Ga na dat de som van de π-elektronenladingen (in a.e.) in het moleule in getalswaarde gelijk is aan het aantal π-elektronen. <> Bereken de π-elektronenlading op elk van de atomen in het allylradikaal. Bondorders De π-elektronen- (of mobiele) bondorder tussen de atomen r en s wordt gedefinieerd als: p rs =! j " j jr js (4)

8 -- IV De π-elektronenlading - hierboven q r genoemd - kan formeel opgevat worden als een bondorder p rr. De grootheden p rr en p rs kan men dan beshouwen als elementen van een matrix p, de zogenaamde dihtheidsmatrix. <> Bereken de mobiele bondorders P en P 3 in het allylradikaal. Stel de dihtheidsmatrix voor het allylradikaal op. Bondorder vs. bindingslengte Er blijkt in vlakke geonjugeerde koolwaterstoffen een vrijwel lineair verband te bestaan tussen de berekende mobiele bondorder en de gemeten lengte R rs van een C-C binding : R rs (in Å ) =,5-0,8 p rs (5) Als ijkpunten neemt men de lengte van de zuivere dubbele binding in etheen (,34 Å) met bondorder en de lengte van de C-C binding in benzeen (,40 Å), waarvoor de bondorder /3 bedraagt. Berekening van de mobiele bondorders in butadieen met de Hükel-theorie levert de volgende waarden op : 0,89 0,45 0,89 CH CH CH CH (ga dit na) Het "ouderwetse" beeld met twee dubbele bindingen en één enkele binding levert resp., de bondorders, 0 en op. Volgens de Hükel-theorie ehter heeft de entrale binding gedeeltelijk het karakter van een dubbele binding, terwijl de eindstandige bindingen geen zuivere dubbele bindingen meer zijn. <3> Voorspel uit de hierboven gegeven bondorders in butadiëen, de lengte van de C-C bindingen. Vergelijk deze waarden met de experimenteel gevonden waarden van,483 Å en,337 Å). A. Streitwieser, MO theory for organi hemists, blz. 68.

9 -- IV Toepassing op ylishe geonjugeerde koolwaterstoffen Benzeen is een van de beroemdste geonjugeerde systemen. Simpelweg drie π-bindingen tussen de atomen is niet te rijmen met zes equivalente bindingen. Er bestaat een beshrijving met geloaliseerde bindingen, maar deze past niet in het simpele MO model. De Hükel determinant voor dit moleule luidt x x x x x x met x =! " # $ (6) De lineaire vergelijkingen (0) hebben voor monoylishe geonjugeerde koolwaterstoffen in de Hükel-benadering de volgende algemene gedaante : r- + x r + r+ = 0 r =,,..., N (7) waarbij r-, r en r + opeenvolgende C-atomen zijn op de ring (opgebouwd uit N C-atomen ) en x= a-ε b.een stelsel lineaire vergelijkingen van de gedaante (7) heeft de volgende x- wortels x = - os k ofwel ε =α + β os k waarbij k = π j /N (j loopt van 0 t/m N-) (8) <4> Ga eens na hoe je het bijbehorende eigenwaarde probleem ook met bijv. mathematia zou kunnen oplossen; Je kunt dan natuurlijk ook grotere systemen simpel aanpakken. Zie o.a. C.A. Coulson, Pro. Roy. So. (London), A64, 383 (938)

10 -- IV Hükel energie ën en MO's voor benzeen ENERGIENIVEAUS MO-COËFFICIENTEN (ONGENORMEERD)! j j=3 " # $ # # # j=4 j= j=5 j= } " # $ { } { " + $ # j=0 " + $ <5> Bereken voor benzeen, aan de hand van de tabel hierboven, a. de genormeerde oëffiiënten voor de MO's in hun reële vorm. b. de π-elektronenlading op elk der C-atomen.. de mobiele bondorder tussen twee buuratomen. <6> Ga voor benzeen na hoe de knoopvlakken van de reële π-mo's verlopen. De uit verg(8) berekende energieniveau s kunnen voor de monoylishe polyenen met N=3 t /m 8 in shema gezet worden:

11 -- IV - --!"#!"#!!+#!+# n=3 n=4 n=5 n=6 n=7 n=8 Uit deze figuur kunnen we aflezen dat alleen de monoylishe polyenen met (4n+) elektronen een "losed shell" onfiguratie zullen hebben, wat leidt tot een 4n+ regel in de organishe hemie. De symmetrie van de moleulen maakt dat deze konklusie ook geldt voor een "nettere" MO-behandeling. De moleulen of ionen met regelmatige veelhoek-struktuur waarvoor een "open shell" konfiguratie voorspeld wordt, komen in de natuur niet voor. Indien dergelijke ringsystemen voorkomen is het kernskelet geen regelmatige veelhoek. Zo vormen de koolstofatomen in ylobutadieen een rehthoek met twee lange en twee korte bindingen en is yloötatetraëen niet vlak, maar heeft het koolstofskelet van dit moleule een bootvorm; een beshrijving van de binding levert dan wel een "losed shell" konfiguratie op. <7> Ga na dat van de vijfring alleen het anion en van de zevenring allen het kation zullen voorkomen : (beide met regelmatige veelhoek-struktuur). Voor een driering systeem is dus enkel het kation een losed shell, d.w.z. met enkel dubbel bezette orbitals. Dat is ook te zien aan de uitkomst van onderstaande som. (waarom is het anion niet losed shell?) <8> Bereken de energieniveaus en de MO's voor het ylopropenylkation C 3 H 3 + uitgaande van de seulairvergelijking. De oëffiiënten van de twee gedegenereerde MO's blijken niet onmiddellijk te volgen uit de lineaire vergelijkingen van de normeringseis. Door de ontaarding ligt de vorm van de MO's niet volledig vast (waarom?), zodat het mogelijk is in één van de MO's een oëffiiënt willekeurig te kiezen, b.v. nul. Kies de oëffiiënten van de tweede MO zó, dat de beide ontaarde MO's orthogonaal zijn.

12 -- IV - -- Bepaling van β Exitatie-energieën zijn volgens de Hükel-methode slehts een funtie van de parameter β (wanneer het moleule geen hetero atomen bevat); in prinipe kan β uit het experimenteel bepaalde spetrum van een moleule bepaald worden. De bepaling van β uit het spetrum van etheen of ethyn levert moeilijkheden op, daar deze moleulen in sommige aangeslagen toestanden een andere onformatie hebben : etheen is niet vlak meer en ethyn niet meer lineair. Verder doet zih het probleem voor dat de Hükel-methode dezelfde energie voorspelt voor vershillende spintoestanden (bijv. singlet en triplet aangeslagen toestanden, zie hoofdstuk VI), terwijl experimenteel de energie van een triplet-toestand á ev lager blijkt te liggen dan de energie van de bijbehorende singlet-toestand.wanneer men zih beperkt tot een aantal aromatishe koolwaterstoffen en de exitatie vanuit de grondtoestand naar de eerste aangeslagen singlet-toestand beshouwt, is het toh mogelijk onlusies te trekken omtrent de parameter β. Zo vindt men een lineair verband, als voor aromatishe koolwaterstoffen de exitatieenergie naar de laagste aangeslagen singlet-toestand wordt uitgezet tegen de met Hükel berekende ΔE (uitgedrukt in β). Hieruit krijgt men β = -.7 ev. De eerste twee π-ionisatie potentialen van benzeen behorend bij ionisatie vanuit de hoogst-bezette π-mo π, dan wel vanuit de daaropvolgende MO π, zijn : IPπ = 9.3 ev en IPπ =.5 ev. Het vershil hiertussen levert als β-waarde -3. ev (vgl. p.iv-9), wat niet te ver van bovengenoemde waarde ligt. Fridh, Åsbrink, Lindholm, Chem.Phys.Lett., 5, 8 (97)

Voorbeeld Tentamen Quantumchemie II

Voorbeeld Tentamen Quantumchemie II voorbeeld-tentamens - - Voorbeeld Tentamen Quantumchemie II -- L e e s d e o p g a v e n z o r g v u l d i g. L i c h t a l U w a n t w o o r d e n t o e. opgave (20 pnt.) We behandelen het vlakke vierkante

Nadere informatie

Tentamen Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HG00.068, 30 aug 2013

Tentamen Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HG00.068, 30 aug 2013 Tentamen Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HG00.068, 30 aug 013 Vraag 1: Valence bond theorie voor CH In de grondtoestand heeft het methyleen radicaal CH een H-C-H bindingshoek

Nadere informatie

Tentamen Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HG00.304/065, 17:30-20:30/21:30, 6 feb 2014

Tentamen Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HG00.304/065, 17:30-20:30/21:30, 6 feb 2014 Tentamen Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HG00.304/065, 17:30-20:30/21:30, 6 feb 2014 Vraag 1: Moleculaire orbitalen diagram voor NO 1a. MaakeenMOdiagramvoorNO,inclusiefdecoreMOs.

Nadere informatie

Quantum Chemie II 2e/3e jaar

Quantum Chemie II 2e/3e jaar Quantum Chemie II e/3e jaar Universiteit Utrecht Faculteit Bèta Wetenschappen Departement Scheikunde Vakgroep Theoretische Chemie 008 Het college Quantumchemie wordt met wisselende omvang en naam, al sinds

Nadere informatie

Tentamen QCB juni 2007, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird

Tentamen QCB juni 2007, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird Aantal pagina s: 6 1 Tentamen QCB 3 27 juni 2007, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird Vraagstuk 1 1a. Teken een MO energieschema (correlatiediagram) van het molecuul O 2, uitgaande van de atomaire niveau

Nadere informatie

Uitwerking Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HAL 1, 12:30-15:30, 7 nov 2013

Uitwerking Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HAL 1, 12:30-15:30, 7 nov 2013 Uitwerking Chemische Binding NWI-MOL056 Prof. dr. ir. Gerrit C. Groenenboom, HAL 1, 12:30-15:30, 7 nov 2013 Vraag 1: Moleculaire Orbitalen (MO) diagram voor N 2 1a. Maak een MO diagram voor N 2, inclusief

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Quantumchemie (MST1171)

Tentamen Inleiding Quantumchemie (MST1171) Datum: 3 April 7 Tentamen Inleiding Quantumchemie (MST1171) *** Schrijf duidelijk je naam, je Leidse studienummer en studierichting op je antwoordblad *** *** Het tentamen bestaat uit vijf opgaven. Maak

Nadere informatie

-- III De variatiemethode berust voor de grondtoestand op het volgende theorema:

-- III De variatiemethode berust voor de grondtoestand op het volgende theorema: -- III - 1 - HOOFDSTUK III VARIATIEREKENING Alleen voor enele zeer eenvoudige systemen an de Schrödinger Vergeliing exact worden opgelost, in alle andere gevallen moeten benaderingen worden toegepast.

Nadere informatie

Tentamen QCB augustus 2005, 14:00-17:00 uur, A. van der Avoird

Tentamen QCB augustus 2005, 14:00-17:00 uur, A. van der Avoird Aantal pagina s: 5 1 Tentamen QB 3 9 augustus 005, 14:00-17:00 uur, A. van der Avoird Vraagstuk 1 et B atoom heeft grondtoestand 1s s p en het atoom grondtoestand 1s, dus het molecuul B heeft vier valentie-elektronen.

Nadere informatie

Tentamen QCB 3. 7 juli 2006, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird

Tentamen QCB 3. 7 juli 2006, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird Aantal pagina s: 5 1 Tentamen QCB 3 7 juli 2006, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird Vraagstuk 1 Het Be atoom heeft grondtoestand 1s 2 2s 2, dus het molecuul BeH 2 heeft vier valentie-elektronen: twee van

Nadere informatie

-- V HOOFDSTUK V STORINGSREKENING

-- V HOOFDSTUK V STORINGSREKENING -- V - 1 - HOOFDSTUK V STORINGSREKENING Storingsrekening is een in eerste benadering goedkopere methode dan variatierekening. Indien de storingsreeks convergeert, is het in principe net zo exact als variatierekening.

Nadere informatie

Vraag 1: Ne-He en Ne-He +

Vraag 1: Ne-He en Ne-He + Uitwerking tentamen chemische binding, MOL056, 4 januari 01 1 (Uitwerking versie 4 januari 01, dr. ir. Gerrit C. Groenenboom) Vraag 1: Ne-e en Ne-e + De elektronenconfiguratie van e is 1s en die van Ne

Nadere informatie

Tentamen QCB 3. 12 juli 2005, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird

Tentamen QCB 3. 12 juli 2005, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird Aantal pagina s: 5 1 Tentamen QCB 3 12 juli 2005, 9:00-12:00 uur, A. van der Avoird Vraagstuk 1 Het molecuul NH heeft een triplet grondtoestand. N heeft atoomnummer 7, en we nemen aan dat de 1s en 2s electronen

Nadere informatie

Toegepaste Quantumchemie NWI-MOL106 Prof. G. C. Groenenboom en Prof. F. M. Bickelhaupt, HG00.068/HG00.310, 8:30-11:30/12:30, 28 okt 2015

Toegepaste Quantumchemie NWI-MOL106 Prof. G. C. Groenenboom en Prof. F. M. Bickelhaupt, HG00.068/HG00.310, 8:30-11:30/12:30, 28 okt 2015 NWI-MOL106 Prof. G. C. Groenenboom en Prof. F. M. Bickelhaupt, HG00.068/HG00.310, 8:30-11:30/12:30, 28 okt 2015 Vraag 1: Lewis zuren en basen en HSAB theorie Volgens de HSAB theorie zijn kleine atomen

Nadere informatie

Tentamen. Kwantumchemie & Fysica (4051QCHFY-1314FWN) Datum: 10 April Tijd/tijdsduur: 3 uur

Tentamen. Kwantumchemie & Fysica (4051QCHFY-1314FWN) Datum: 10 April Tijd/tijdsduur: 3 uur Tentamen Kwantumchemie & Fysica (4051QCHFY-1314FWN) Datum: 10 April 2014 Tijd/tijdsduur: 3 uur Docent(en) en/of tweede lezer: Dr. F.C. Grozema Prof. dr. L.D.A. Siebbeles Dit tentamen bestaat uit 5 opgaven:

Nadere informatie

Moleculaire Modelering - Mogelijke theorievragen - december 2005

Moleculaire Modelering - Mogelijke theorievragen - december 2005 1 ste Masterjaar Burgerlijk Scheikundig Ingenieur. Moleculaire Modelering - Mogelijke theorievragen - december 2005 0.0.1 Hoofdstuk 1 : Spin Opgave 1. Spin (a) Schets het historisch experiment waarin men

Nadere informatie

Tentamen Quantum Mechanica 2

Tentamen Quantum Mechanica 2 Tentamen Quantum Mechanica 9 juni 5 Het tentamen bestaat uit 4 opgaven, waarmee in totaal 9 punten zijn te verdienen. Schrijf op elk vel dat je inlevert je naam, voorletters en studentnummer.. (a) (5 punten)

Nadere informatie

-- IX (q)e - ie 2 t/h

-- IX (q)e - ie 2 t/h -- IX - -- HOOFDSTUK IX TIJDSAFHANKELIJKE PROCESSEN Dit oofdstuk is bedoeld om enig inzict te geven in de manier waarop de intensiteiten van de lijnen in een spectrum berekend kunnen worden. Omdat een

Nadere informatie

Tentamen QCB 3. 30 augustus 2006, 14:00-17:00 uur, A. van der Avoird

Tentamen QCB 3. 30 augustus 2006, 14:00-17:00 uur, A. van der Avoird Aantal pagina s: 6 1 Tentamen QCB 3 30 augustus 2006, 14:00-17:00 uur, A. van der Avoird Vraagstuk 1 Neem het molecuul CH 2 met het C atoom in de oorsprong, de beide H atomen in het xy-vlak en de x-as

Nadere informatie

ANTWOORDEN TENTAMEN. Van Quantum tot Materie

ANTWOORDEN TENTAMEN. Van Quantum tot Materie ANTWOORDEN TENTAMEN Van Quantum tot Materie Prof. Dr. C. Gooijer en Prof. Dr. R. Griessen Januari 13, 2005 18.30-21.30 KC 137 Dit schriftelijk tentamen bestaat uit 6 opdrachten. Na de titel van elk opdracht

Nadere informatie

Toegepaste Quantumchemie NWI-MOL106 Prof. G. C. Groenenboom en Prof. F. M. Bickelhaupt, HG00.068/HG00.310, 8:30-11:30/12:30, 28 okt 2015

Toegepaste Quantumchemie NWI-MOL106 Prof. G. C. Groenenboom en Prof. F. M. Bickelhaupt, HG00.068/HG00.310, 8:30-11:30/12:30, 28 okt 2015 NWI-MOL106 Prof. G. C. Groenenboom en Prof. F. M. Bickelhaupt, HG00.068/HG00.310, 8:30-11:30/12:30, 28 okt 2015 Vraag 1: Lewis zuren en basen en HSAB theorie Volgens de HSAB theorie zijn kleine atomen

Nadere informatie

Quantum Chemie Computational Chemistry 2e jaar

Quantum Chemie Computational Chemistry 2e jaar Quantum Chemie Computational Chemistry 2e jaar UNIVERSITEIT UTRECHT FACULTEIT SCHEIKUNDE VAKGROEP THEORETISCHE CHEMIE 2003 Het college Quantumchemie wordt met wisselende omvang en naam, al sinds 968 gegeven.

Nadere informatie

-- VII Bij gefixeerde kernen (Born-Oppenheimer benadering) luidt de SV als volgt :

-- VII Bij gefixeerde kernen (Born-Oppenheimer benadering) luidt de SV als volgt : -- VII - 1 -- HOOFDSTUK VII AB INITIO METHODEN Inleiding In dit hoofdstuk houden we ons bezig met het zo exact mogelijk bepalen van de elektronenstructuur van n-elektronsystemen. Het woord Ab Initio (vanaf

Nadere informatie

ANTWOORDEN EN UITWERKINGEN TENTAMEN QUANTUMMECHANICA 2 VAN 8 JUNI e +" 1 = 1. e (" )=(k BT )

ANTWOORDEN EN UITWERKINGEN TENTAMEN QUANTUMMECHANICA 2 VAN 8 JUNI e + 1 = 1. e ( )=(k BT ) ANTWOORDEN EN UITWERKINGEN TENTAMEN QUANTUMMECHANICA VAN 8 JUNI ) (Andere antwoorden zijn niet noodzakelijk (geheel) incorrect) (a) Volgens het Pauli-principe kunnen fermionen zich niet in dezelfde quantumtoestand

Nadere informatie

-- VII - 1 -- HOOFDSTUK VII AB INITIO BEREKENINGEN IN DE PRAKTIJK

-- VII - 1 -- HOOFDSTUK VII AB INITIO BEREKENINGEN IN DE PRAKTIJK -- VII - 1 -- HOOFDSTUK VII AB INITIO BEREKENINGEN IN DE PRAKTIJK Basis sets Omdat we zowel in de Hartree-Fock als in de CI methode de LCAO-MO benadering gebruiken moeten we bij het opzetten van zo'n berekening

Nadere informatie

Kies voor i een willekeurige index tussen 1 en r. Neem het inproduct van v i met de relatie. We krijgen

Kies voor i een willekeurige index tussen 1 en r. Neem het inproduct van v i met de relatie. We krijgen Hoofdstuk 95 Orthogonaliteit 95. Orthonormale basis Definitie 95.. Een r-tal niet-triviale vectoren v,..., v r R n heet een orthogonaal stelsel als v i v j = 0 voor elk paar i, j met i j. Het stelsel heet

Nadere informatie

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER

TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER TRILLINGEN EN GOLVEN HANDOUT FOURIER Cursusjaar 2009 / 2010 2 Inhoudsopgave 1 FOURIERANALYSE 5 1.1 INLEIDING............................... 5 1.2 FOURIERREEKSEN.......................... 5 1.3 CONSEQUENTIES

Nadere informatie

De pariteitstestmatrix van de (6,4) Hamming-code over GF(5) is de volgende: [ H =

De pariteitstestmatrix van de (6,4) Hamming-code over GF(5) is de volgende: [ H = Oplossing examen TAI 11 juni 2008 Veel plezier :) Vraag 1 De pariteitstestmatrix van de (6,4) Hamming-code over GF(5) is de volgende: H = [ 1 0 1 2 3 ] 4 0 1 1 1 1 1 (a) Bepaal de bijhorende generatormatrix

Nadere informatie

Kwantummechanica HOVO cursus. Jo van den Brand Lecture 4: 13 oktober 2016

Kwantummechanica HOVO cursus. Jo van den Brand Lecture 4: 13 oktober 2016 Kwantummechanica HOVO cursus Jo van den Brand Lecture 4: 13 oktober 2016 Copyright (C) VU University Amsterdam 2016 Overzicht Algemene informatie Jo van den Brand Email: jo@nikhef.nl 0620 539 484 / 020

Nadere informatie

VI.Covalente verbindingen: Orbitalen

VI.Covalente verbindingen: Orbitalen VI.Covalente verbindingen 1 Orbitalen microscopische eigenschappen bindingslengten en -hoeken, bindingsorde (BO), elektronendistributie, polariteit gelokaliseerd e-model molecule = som discrete bindingen

Nadere informatie

168 HOOFDSTUK 5. REEKSONTWIKKELINGEN

168 HOOFDSTUK 5. REEKSONTWIKKELINGEN 168 HOOFDSTUK 5. REEKSONTWIKKELINGEN 5.7 Vraagstukken Vraagstuk 5.7.1 Beschouw de differentiaalvergelijking d2 y d 2 = 2 y. (i) Schrijf y = a k k. Geef een recurrente betrekking voor de coëfficienten a

Nadere informatie

IV. Chemische binding

IV. Chemische binding 1 IV. Chemische binding De covalente binding 2 De covalente binding 3 delen elektronen covalente binding A-B elektrostatische interactie tussen kernen/elektronen ongelijk delen elektronen covalente binding

Nadere informatie

V Kegelsneden en Kwadratische Vormen in R. IV.0 Inleiding

V Kegelsneden en Kwadratische Vormen in R. IV.0 Inleiding V Kegelsneden en Kwadratische Vormen in R IV.0 Inleiding V. Homogene kwadratische vormen Een vorm als H (, ) = 5 4 + 8 heet een homogene kwadratische vorm naar de twee variabelen en. Een vorm als K (,

Nadere informatie

Opgave 1. Lewis-elektronenstructuren 12 punten, 15 minuten

Opgave 1. Lewis-elektronenstructuren 12 punten, 15 minuten Tentamen rganische hemie A, 8S110 Donderdag 25 januari 2007 9.00-12.00 uur Bij het begin van de 8 opgaven staat het aantal punten dat te verdienen is en de geadviseerde tijdsbesteding. Succes! pgave 1.

Nadere informatie

Hoofdstuk 22 De Wet van Gauss

Hoofdstuk 22 De Wet van Gauss Hoofdstuk 22 De Wet van Gauss Electrische Flux De Wet van Gauss Toepassingen van de Wet van Gauss Experimentele Basis van de Wetten van Gauss en Coulomb 22-1 Electrische Flux Electrische flux: Electrische

Nadere informatie

Correctievoorschrift Schoolexamen Moderne Natuurkunde

Correctievoorschrift Schoolexamen Moderne Natuurkunde Correctievoorschrift Schoolexamen Moderne Natuurkunde Natuurkunde 1, VWO 6 9 maart 004 Tijdsduur: 90 minuten Regels voor de beoordeling: In zijn algemeenheid geldt dat het werk wordt nagekeken volgens

Nadere informatie

Toets 01 Algemene en Anorganische Chemie. 30 september 2015

Toets 01 Algemene en Anorganische Chemie. 30 september 2015 Toets 01 Algemene en Anorganische Chemie 30 september 2015 Naam: Studentnummer Universiteit Leiden: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad, enkele pagina s met informatie

Nadere informatie

-- I HOOFDSTUK I INLEIDING TOT ENKELE QUANTUMMECHANISCHE BEGRIPPEN

-- I HOOFDSTUK I INLEIDING TOT ENKELE QUANTUMMECHANISCHE BEGRIPPEN -- I - 1 - HOOFDSTUK I INLEIDING TOT ENKELE QUANTUMMECHANISCHE BEGRIPPEN Inleiding Op basis van de klassieke mechanica kunnen het bestaan van stabiele atomen en de vorming van moleculen niet verklaard

Nadere informatie

Buiging van een belaste balk

Buiging van een belaste balk Buiging van een belaste balk (Modelbouw III) G. van Delft Studienummer: 0480 E-mail: gerardvandelft@email.com Tel.: 06-49608704 4 juli 005 Doorbuigen van een balk Wanneer een men een balk op het uiteinde

Nadere informatie

Berekening van de saturatie-index

Berekening van de saturatie-index Compendium voor de monsterneming, meting en analyse van water Berekening van de saturatieindex Versie november 2018 WAC/III/A/011 Inhoud INHOUD 1 Doel 3 2 Toepassingsgebied 3 3 Werkwijze 3 3.1 Doel van

Nadere informatie

Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB januari 2013, uur

Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB januari 2013, uur Technische Universiteit Eindhoven Tentamen Thermische Fysica II 3NB65 23 januari 2013, 1400-1700 uur Het tentamen bestaat uit drie, de hele stof omvattende opgaven, onderverdeeld in 15 deelopgaven die

Nadere informatie

Voor kleine correcties (in goede benadering) geldt:

Voor kleine correcties (in goede benadering) geldt: Antwoorden tentamen stralingsfysica 3D100 d.d. 25 juni 2010 (Antwoorden onder voorbehoud van typefouten) a) In de opstelling van Franck en Hertz worden elektronen versneld. Als de energie van een elektron

Nadere informatie

Biofysische Scheikunde: NMR-Spectroscopie

Biofysische Scheikunde: NMR-Spectroscopie De Scalaire Koppeling Vrije Universiteit Brussel 13 maart 2012 Outline 1 De Invloed van Andere Kernen 2 Outline 1 De Invloed van Andere Kernen 2 Opnieuw Ethanol (1) Met een nauwkeuriger NMR-instrument

Nadere informatie

V.Covalente verbindingen: Ruimtelijke structuur

V.Covalente verbindingen: Ruimtelijke structuur V.Covalente verbindingen: 1 Ruimtelijke structuur Zelfstudie: VSEPR Geen examenstof: 4.2 isomerie: p. V-13 t.e.m. V-28 microscopische eigenschappen: bindingslengten en -hoeken, bindingsorde (BO), elektronendistributie,

Nadere informatie

Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Hoofdstuk 23 Electrische Potentiaal Elektrische flux Een cilinder van een niet-geleidend materiaal wordt in een elektrisch veld gezet als geschetst. De totale elektrische flux door het oppervlak van de

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D020. Datum: Vrijdag 26 maart 2004. Tijd: 14.00 17.00 uur. Plaats: MA 1.41 Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf

Nadere informatie

(vi) Als u een stelling, eigenschap,... gebruikt, formuleer die dan, toon aan dat de voorwaarden vervuld zijn, maar bewijs die niet.

(vi) Als u een stelling, eigenschap,... gebruikt, formuleer die dan, toon aan dat de voorwaarden vervuld zijn, maar bewijs die niet. Examen Functieruimten - Deel theorie 15 januari 2016, 08:30 uur Naam en Voornaam: Lees eerst dit: (i) Naam en voornaam hierboven invullen. (ii) Nietje niet losmaken. (iii) Enkel deze bundel afgeven; geen

Nadere informatie

Toets T1 Algemene en Anorganische Chemie. 02 oktober 2013

Toets T1 Algemene en Anorganische Chemie. 02 oktober 2013 Toets T1 Algemene en Anorganische Chemie 02 oktober 2013 Naam: Studentnummer Universiteit Leiden: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad, enkele pagina s met informatie

Nadere informatie

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 3 juli uur

Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C110 3 juli uur Tentamen Simulaties van biochemische systemen - 8C0 3 juli 0-4.00-7.00 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 6 opgaven verdeeld over 3 pagina s. Op pagina 3 staat voor iedere opgave het

Nadere informatie

Verstrooiing aan potentialen

Verstrooiing aan potentialen Verstrooiing aan potentialen In deze notitie zullen we verstrooiing beschouwen aan model potentialen, d.w.z. potentiaal stappen, potentiaal bergen en potentiaal putten. In de gebieden van de potentiaal,

Nadere informatie

( ) wiskunde B pilot vwo 2016-I. Kettinglijn = 1. Hieruit volgt e = 4. Dus x = ln(4) (of een gelijkwaardige uitdrukking) 1. De y-coördinaat van T is 3

( ) wiskunde B pilot vwo 2016-I. Kettinglijn = 1. Hieruit volgt e = 4. Dus x = ln(4) (of een gelijkwaardige uitdrukking) 1. De y-coördinaat van T is 3 wiskunde B pilot vwo 06-I Vraag Antwoord Sores Kettinglijn maimumsore 4 f' ( ) e e = 4 f' ( ) = 0 geeft 4 e = e Hieruit volgt e = 4 Dus = ln(4) ( een gelijkwaardige uitdrukking) maimumsore 6 De y-oördinaat

Nadere informatie

Opgaven bij Numerieke Wiskunde I

Opgaven bij Numerieke Wiskunde I Opgaven bij Numerieke Wiskunde I 7 november 8 1. (a) Gegeven verschillende interpolatiepunten x, x 1, x [a, b], en getallen y, y 1, y, z 1, toon aan dat er hooguit 1 polynoom p P 3 is met p(x i ) = y i,

Nadere informatie

1 Eigenwaarden en eigenvectoren

1 Eigenwaarden en eigenvectoren Eigenwaarden en eigenvectoren Invoeren van de begrippen eigenwaarde en eigenvector DEFINITIE Een complex (of reëel getal λ heet een eigenwaarde van de n n matrix A als er een vector x is met Ax = λx Dan

Nadere informatie

FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE Afdeling Kwantitatieve Economie

FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE Afdeling Kwantitatieve Economie FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE Afdeling Kwantitatieve Economie Lineaire Algebra, tentamen Uitwerkingen vrijdag 4 januari 0, 9 uur Gebruik van een formuleblad of rekenmachine is niet toegestaan. De

Nadere informatie

Bekijk nog een keer het stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden x en y: { De tweede vergelijking van de eerste aftrekken geeft:

Bekijk nog een keer het stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden x en y: { De tweede vergelijking van de eerste aftrekken geeft: Determinanten Invoeren van het begrip determinant Bekijk nog een keer het stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden x en y: { a x + b y = c a 2 a 2 x + b 2 y = c 2 a Dit levert op: { a a 2 x

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D. Datum: Donderdag 8 juli 4. Tijd: 14. 17. uur. Plaats: MA 1.44/1.46 Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je

Nadere informatie

TENTAMEN. Van Quantum tot Materie

TENTAMEN. Van Quantum tot Materie TENTMEN Van Quantum tot Materie Prof. Dr. C. Gooijer en Prof. Dr. R. Griessen Vrijdag 22 december 2006 12.00-14.45 Q105/ M143/ C121 Dit schriftelijk tentamen bestaat uit 5 opdrachten. Naast de titel van

Nadere informatie

Hertentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde

Hertentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde Hertentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde 2 juni 2014; 18:30-20:30 NB. Geef een duidelijke toelichting bij de antwoorden. Na correctie liggen de tentamens ter inzage bij het onderwijsbureau. Het

Nadere informatie

Kwantummechanica Donderdag, 29 september 2016 OPGAVEN SET HOOFDSTUK 1 - OPLOSSINGEN

Kwantummechanica Donderdag, 29 september 2016 OPGAVEN SET HOOFDSTUK 1 - OPLOSSINGEN 1 Kwantummehania Donderdag, 29 september 2016 OPGAVEN SET HOOFDSTUK 1 - OPLOSSINGEN ALGEMENE VRAGEN Opgave 1: Wat is de maximum snelheid dat een deeltje kan hebben, zodat zijn kinetishe energie geshreven

Nadere informatie

Stelsels Vergelijkingen

Stelsels Vergelijkingen Hoofdstuk 5 Stelsels Vergelijkingen Eén van de motiverende toepassingen van de lineaire algebra is het bepalen van oplossingen van stelsels lineaire vergelijkingen. De belangrijkste techniek bestaat uit

Nadere informatie

Tentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde

Tentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde Tentamen Biostatistiek 3 / Biomedische wiskunde 25 maart 2014; 12:00-14:00 NB. Geef een duidelijke toelichting bij de antwoorden. Na correctie liggen de tentamens ter inzage bij het onderwijsbureau. Het

Nadere informatie

Deeltjes in Airshowers. N.G. Schultheiss

Deeltjes in Airshowers. N.G. Schultheiss 1 Deeltjes in Airshowers N.G. Shultheiss 1 Inleiding Deze module volgt op de module Krahten in het standaardmodel. Deze module probeert een beeld te geven van het ontstaan van airshowers (in de atmosfeer)

Nadere informatie

Nuclear Magnetic Resonance

Nuclear Magnetic Resonance Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy (Kernspin resonantie spectroscopie) Toepassingen van NMR spectroscopie Structuuropheldering van (vaak) organische verbindingen Identificatie van onbekende stoffen

Nadere informatie

Opgaven bij het college Kwantummechanica 3 Week 14

Opgaven bij het college Kwantummechanica 3 Week 14 Opgaven bij het college Kwantummechanica 3 Week 14 Opgave 29: De elektromagnetische golfvergelijking: relativiteitsprincipe en spin Beschouw de vrije elektromagnetische golfvergelijking A µ (x) µ( ν A

Nadere informatie

Tentamen Lineaire Algebra B

Tentamen Lineaire Algebra B Tentamen Lineaire Algebra B 29 juni 2012, 9-12 uur OPGAVEN Uitwerkingen volgen na de opgaven 1. Gegeven is de vectorruimte V = R[x] 2 van polynomen met reële coefficienten en graad 2. Op V hebben we een

Nadere informatie

. g) Dit wordt bepaald door de Q-waarde van het vervalproces. Het verschil tussen de beginmassa en de eindmassa is gelijk aan:

. g) Dit wordt bepaald door de Q-waarde van het vervalproces. Het verschil tussen de beginmassa en de eindmassa is gelijk aan: ntwoorden enten Strlingsfysi D00 d.d. 9 jnuri 008 Door outerrobleen heb ik de ntwoorden llel oeten overtikken er kunnen dus links en rehts tikfouten in stn. Grg e- ilen nr.h..utsers@tue.nl Ogve Elektronenonfigurtie:

Nadere informatie

QUANTUM FYSICA 1 3NB50. donderdag 28 oktober uur. Dit tentamen omvat 2 opgaven.

QUANTUM FYSICA 1 3NB50. donderdag 28 oktober uur. Dit tentamen omvat 2 opgaven. 1 QUANTUM FYSICA 1 3NB5 donderdag 8 oktober 1 14. 17. uur Dit tentamen omvat opgaven. Bij ieder onderdeel wordt aangegeven wat de maximale score is op een schaal van 1 punten. Het formuleblad voor dit

Nadere informatie

opgaven formele structuren tellen Opgave 1. Zij A een oneindige verzameling en B een eindige. Dat wil zeggen (zie pagina 6 van het dictaat): 2 a 2.

opgaven formele structuren tellen Opgave 1. Zij A een oneindige verzameling en B een eindige. Dat wil zeggen (zie pagina 6 van het dictaat): 2 a 2. opgaven formele structuren tellen Opgave 1. Zij A een oneindige verzameling en B een eindige. Dat wil zeggen (zie pagina 6 van het dictaat): ℵ 0 #A, B = {b 0,..., b n 1 } voor een zeker natuurlijk getal

Nadere informatie

Herkansing Toets T1 en T2 AAC. 08 november 2013

Herkansing Toets T1 en T2 AAC. 08 november 2013 Herkansing Toets T1 en T2 AAC 08 november 2013 Naam: Studentnummer Universiteit Leiden: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad, enkele pagina s met informatie en vervolgens

Nadere informatie

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen!

(iii) Enkel deze bundel afgeven; geen bladen toevoegen, deze worden toch niet gelezen! Examen Wiskundige Basistechniek, reeks A 12 oktober 2013, 13:30 uur Naam en Voornaam: Lees eerst dit: (i) Naam en voornaam hierboven invullen. (ii) Nietje niet losmaken. (iii) Enkel deze bundel afgeven;

Nadere informatie

Antwoorden op de theoretische vragen in de examen voorbereiding

Antwoorden op de theoretische vragen in de examen voorbereiding Antwoorden op de theoretische vragen in de examen voorbereiding Theorie vraag Zij A een m n-matrix. Geef het verband tussen de formule voor de dimensie d van een niet-strijdig stelsel, d = n rang (A) (zie

Nadere informatie

EXAMEN LINEAIRE ALGEBRA EN MEETKUNDE I

EXAMEN LINEAIRE ALGEBRA EN MEETKUNDE I EXAMEN LINEAIRE ALGEBRA EN MEETKUNDE I Theorie Opgave 1. In deze opgave wordt gevraagd om een aantal argumenten of overgangen uit de cursusnota s in detail te verklaren. In delen (a) (b) peilen we naar

Nadere informatie

4 11 juni EINDTOETS THEORIE antwoordmodel

4 11 juni EINDTOETS THEORIE antwoordmodel 29 e ATIALE SCEIKUDELYMPIADE 4 juni 2008 EIDTETS TERIE antwoordmodel maandag 9 juni 2008, 8.30 2.30u Deze eindtoets bestaat uit 32 deelvragen verdeeld over 7 opgaven Bij deze toets hoort een antwoordblad

Nadere informatie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie

Combinatoriek groep 1 & 2: Recursie Combinatoriek groep 1 & : Recursie Trainingsweek juni 008 Inleiding Bij een recursieve definitie van een rij wordt elke volgende term berekend uit de vorige. Een voorbeeld van zo n recursieve definitie

Nadere informatie

Eigenwaarden en Diagonaliseerbaarheid

Eigenwaarden en Diagonaliseerbaarheid Hoofdstuk 3 Eigenwaarden en Diagonaliseerbaarheid 31 Diagonaliseerbaarheid Zoals we zagen hangt de matrix die behoort bij een lineaire transformatie af van de keuze van een basis voor de ruimte In dit

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) Opmerkingen: 1. Dit tentamen bestaat uit 4 vragen met in totaal 19 deelvragen. Elke deelvraag levert 3 punten op. 2. Het is toegestaan gebruik te maken van bijgeleverd

Nadere informatie

Uitwerkingen van het Tentamen Moleculaire Simulaties - 8C Januari uur

Uitwerkingen van het Tentamen Moleculaire Simulaties - 8C Januari uur Uitwerkingen van het Tentamen Moleculaire Simulaties - 8C030 25 Januari 2007-4.00-7.00 uur Vier algemene opmerkingen: Het tentamen bestaat uit 6 opgaven verdeeld over 3 pagina s. Op pagina 3 staat voor

Nadere informatie

1 ELECTROSTATICA: Recht toe, recht aan

1 ELECTROSTATICA: Recht toe, recht aan 1 ELECTROSTATICA: Recht toe, recht aan We beschouwen eerst een oneindig lange lijnlading met uniforme ladingsdichtheid λ, langs de z-as van ons coördinatenstelsel. 1a Gebruik de wet van Gauss en beredeneer

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen lineaire algebra 2 13 januari 2017, 10:00 13:00

Uitwerkingen tentamen lineaire algebra 2 13 januari 2017, 10:00 13:00 Uitwerkingen tentamen lineaire algebra 3 januari 07, 0:00 3:00 Hint: Alle karakteristiek polynomen die je nodig zou kunnen hebben, hebben gehele nulpunten. Als dat niet het geval lijkt, dan heb je dus

Nadere informatie

Tentamen Quantum Mechanica 2

Tentamen Quantum Mechanica 2 Tentamen Quantum Mechanica 9 juni 5 Het tentamen bestaat uit 4 opgaven, waarmee in totaal 9 punten zijn te verdienen. Schrijf op elk vel dat je inlevert je naam, voorletters en studentnummer.. (a) (5 punten)

Nadere informatie

. Maak zelf een ruwe schets van f met A = 2, ω = 6π en ϕ = π 6. De som van twee trigonometrische polynomen is weer een trigonometrisch polynoom

. Maak zelf een ruwe schets van f met A = 2, ω = 6π en ϕ = π 6. De som van twee trigonometrische polynomen is weer een trigonometrisch polynoom 8. Fouriertheorie Periodieke functies. Veel verschijnselen en processen hebben een periodiek karakter. Na een zekere tijd, de periode, komt hetzelfde patroon terug. Denk maar aan draaiende of heen en weer

Nadere informatie

Cursus Chemie 2-1. Hoofdstuk 2: Chemische bindingen 1. INLEIDING

Cursus Chemie 2-1. Hoofdstuk 2: Chemische bindingen 1. INLEIDING Cursus Chemie 2-1 Hoofdstuk 2: Chemische bindingen 1. INLEIDING In hoofdstuk 1 hebben we geleerd over de atoombouw. De atoomstructuur bepaalt de chemische en fysische eigenschappen van de stoffen. In chemische

Nadere informatie

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten

Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Netwerkdiagram voor een project. AON: Activities On Nodes - activiteiten op knooppunten Opmerking vooraf. Een netwerk is een structuur die is opgebouwd met pijlen en knooppunten. Bij het opstellen van

Nadere informatie

More points, lines, and planes

More points, lines, and planes More points, lines, and planes Make your own pictures! 1. Lengtes en hoeken In het vorige college hebben we het inwendig product (inproduct) gedefinieerd. Aan de hand daarvan hebben we ook de norm (lengte)

Nadere informatie

Systeemtheorie en Regeltechniek

Systeemtheorie en Regeltechniek Systeemtheorie en Regeltehnie Oefenzitting Lineaire Tijds-invariante (LTI) Disrete tijdssystemen: Oplossen van de differentievergelijing wouter.biesmans@esat.uleuven.be Hoe unnen we een system voorstellen?

Nadere informatie

Tentamen Lineaire Algebra

Tentamen Lineaire Algebra Tentamen Lineaire Algebra 3 januari 214, 8:3-11:3 uur - Bij dit tentamen mogen dictaten en boeken niet gebruikt worden - Een eenvoudige rekenmachine, hoewel niet nodig, is toegestaan, maar geen grafische

Nadere informatie

HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D00. Datum: vrijdag 3 juni 008. Tijd: 09:00-:00. Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je naam en studentnummer

Nadere informatie

3 Wat is een stelsel lineaire vergelijkingen?

3 Wat is een stelsel lineaire vergelijkingen? In deze les bekijken we de situatie waarin er mogelijk meerdere vergelijkingen zijn ( stelsels ) en meerdere variabelen, maar waarin elke vergelijking er relatief eenvoudig uitziet, namelijk lineair is.

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D2. Datum: dinsdag 29 april 28. Tijd: 14: 17:. Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je naam en studentnummer

Nadere informatie

HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN HERTENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D. Datum: Vrijdag juli 3. Tijd: 9.. uur. Plaats: AUD 5. Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf je naam en studentnummer

Nadere informatie

Tentamen Modellen en Simulatie (WISB134)

Tentamen Modellen en Simulatie (WISB134) Tentamen Modellen en Simulatie (WISB4) Vrijdag, 7 april 5, :-6:, Educatorium Gamma Zaal Schrijf op elk vel dat je inlevert je naam en op het eerste vel je studentnummer en het totaal aantal ingeleverde

Nadere informatie

wiskunde B pilot vwo 2016-I

wiskunde B pilot vwo 2016-I Formules Goniometrie sin( t+ u) = sin( t)os( u) + os( t)sin( u) sin( t u) = sin( t)os( u) os( t)sin( u) os( t+ u) = os( t)os( u) sin( t)sin( u) os( t u) = os( t)os( u) + sin( t)sin( u) sin( t) = sin( t)os(

Nadere informatie

Opgave 1 Golven op de bouwplaats ( 20 punten, ) Een staalkabel met lengte L hangt verticaal aan een torenkraan.

Opgave 1 Golven op de bouwplaats ( 20 punten, ) Een staalkabel met lengte L hangt verticaal aan een torenkraan. TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Opleiding Elektrotechniek EE1200-B - Klassieke en Kwantummechanica - deel B Hertentamen 13 maart 2014 14:00-17:00 Aanwijzingen:

Nadere informatie

Tentamen TCl l8 januari 2008' 9-12uur, zaal Cl (Gorlaeus).

Tentamen TCl l8 januari 2008' 9-12uur, zaal Cl (Gorlaeus). I Tentamen TCl l8 januari 2008' 9-12uur, zaal Cl (Gorlaeus). 1. Basisinzichten Geef van de onderstaande beweringen aan of zewaar of niet waar zijn (er hoeven geen argumenten gegeven te worden; het mag

Nadere informatie

Inwendig product, lengte en orthogonaliteit

Inwendig product, lengte en orthogonaliteit Inwendig product, lengte en orthogonaliteit We beginnen met een definitie : u u Definitie. Als u =. en v = u n v v. v n twee vectoren in Rn zijn, dan heet u v := u T v = u v + u v +... + u n v n het inwendig

Nadere informatie

Toets T1 Algemene en Anorganische Chemie. 01 oktober 2014

Toets T1 Algemene en Anorganische Chemie. 01 oktober 2014 Toets T1 Algemene en Anorganische Chemie 01 oktober 2014 Naam: Studentnummer Universiteit Leiden: Dit is de enige originele versie van jouw tentamen. Het bevat dit voorblad, enkele pagina s met informatie

Nadere informatie

Hoofdstuk A9 Hellinggrafieken - alternatief

Hoofdstuk A9 Hellinggrafieken - alternatief Hoofdstuk A9 Hellinggrafieken - alternatief Hellinggrafieken a. Maak instap opgaven I-a en I-b (zonder de formules van instap opgave I- te gebruiken). snelheid (m/s) tijd (seconden) b. Hoe kun je met de

Nadere informatie