KOHNSTAMM INSTITUUT. Deelname aan het onderzoek COOL Speciaal in het schooljaar Wat betekent dat praktisch voor de scholen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KOHNSTAMM INSTITUUT. Deelname aan het onderzoek COOL Speciaal in het schooljaar 2010-2011. Wat betekent dat praktisch voor de scholen?"

Transcriptie

1 KOHNSTAMM INSTITUUT Deelname aan het onderzoek COOL Speciaal in het schooljaar Wat betekent dat praktisch voor de scholen?

2 In deze notitie laten we in de vorm van een stappenschema zien wat het onderzoek COOL Speciaal vraagt van de scholen. Bij elke stap vermelden we wanneer die plaatsvindt, wie de betreffende werkzaamheden uitvoert en hoeveel tijd dat kost. Waar nodig geven we een toelichting. Stap 1 Informatiebijeenkomst op de school Wanneer: September oktober Wat: De school wordt bezocht door een regiocoördinator. Dit is iemand die namens het onderzoeksinstituut het contact met de school onderhoudt over het onderzoek. De regiocoördinator komt uitleg geven over het onderzoek. Wie nemen deel: Leerkrachten die onderzoeksleerlingen in hun groep hebben (zie bij stap 2) en de intern begeleider of andere vertegenwoordiger van de school die als contactpersoon voor het onderzoek optreedt. Naar keuze van de school kunnen natuurlijk ook andere betrokkenen (directie, administratief medewerk(st)er) aanwezig zijn. Benodigde tijd: Ongeveer een uur. De uitleg gaat over: - doel en opzet van het onderzoek - welke leerlingen in het onderzoek worden opgenomen - te gebruiken toetsen, keuze van toetsen - overige gegevensverzameling (administratieve gegevens, afname vragenlijsten) - procedure bij leerlingen die niet getoetst kunnen worden en/of geen vragenlijsten kunnen invullen - informatie aan/toestemming van de ouders - website COOL Speciaal als bron van informatie De regiocoördinator brengt de onderzoeksinstrumenten mee en laat ze zien. Verder wordt dit stappenschema besproken: wanneer gaat wat gebeuren, en wie moet dan wat doen? De regiocoördinator beantwoordt vragen en noteert eventuele bijzonderheden of wensen.

3 Stap 2 Verzamelen van administratieve gegevens van de onderzoeksleerlingen Wanneer: September - oktober Wat: Aan het begin van het onderzoek vragen we enkele administratieve gegevens op van de onderzoeksleerlingen. Dat gebeurt met registratieformulieren, waarin de school de gevraagde gegevens invult voor al haar leerlingen uit de geboortejaren 2001 en Dit kan naar keuze van de school via papieren formulieren of via een digitaal Excelformulier. De school (contactpersoon) stuurt de ingevulde formulieren per post of terug. Daarmee maken we een bestand met onderzoeksleerlingen. Wie: In de meeste gevallen zal een administratief medewerker van de school dit kunnen invullen aan de hand van de leerlingenadministratie van de school. Benodigde tijd: Is afhankelijk van de grootte van de school. Naar schatting maximaal enkele uren. De onderzoeksleerlingen op de school zijn: alle leerlingen geboren in 2001 alle leerlingen geboren in 1998 Door deze groepen te kiezen, verkrijgen we gegevens over de ontwikkeling van leerlingen halverwege en aan het eind van speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs. Per leerling vragen we in het formulier naar de naam, geboortedatum, geslacht, klas/leerkracht en - indien bij de school bekend - de IQ-score van het kind en de opleiding en het geboorteland van de ouders. Dit zijn voor het onderzoek belangrijke achtergrondgegevens. Stap 3 Informeren van de ouders Wanneer: Oktober Wat: De ouders van de onderzoeksleerlingen krijgen via de school een door de onderzoekers opgestelde brief met uitleg over het onderzoek. Ouders die bezwaar hebben tegen deelname van hun kind, kunnen dat kenbaar maken bij de school. De betreffende leerling doet dan verder niet mee. Wie: de leerkracht van de betreffende leerling geeft de brief mee aan het kind of, indien niet mogelijk, de school verstuurt de brief per post naar het adres van de ouders. Eventuele weigeringen worden door de leerkracht/school geregistreerd en doorgegeven aan het onderzoeksinstituut. Benodigde tijd: Circa 10 minuten. Ouders hoeven niet actief toestemming te geven. Vragen om actieve toestemming levert voor het onderzoek te veel uitval op, omdat niet alle ouders reageren. De gebruikte toestemmingsprocedure in het onderzoek heet informed consent : ouders worden geïnformeerd en kunnen vervolgens zelf actie ondernemen als ze iets niet willen. Dit is in sociaal-wetenschappelijk onderzoek een gangbare en volgens ethische richtlijnen adequate procedure. In de brief wordt vermeld dat bij het onderzoek ook een oudervragenlijst hoort, die de ouders in januari zullen ontvangen (zie stap 6).

4 Stap 4 Bepalen welke instrumenten bij welke leerlingen kunnen worden afgenomen Wanneer: Oktober november Wat: De school ontvangt een digitaal Excelformulier met daarop alle namen van de onderzoeksleerlingen. Op dit inventarisatieformulier geeft de school voor elke onderzoeksleerling aan: 1) of de leerling toetsbaar is met Cito-LOVS toetsen; zo niet, wat de reden daarvoor is 2) indien toetsbaar: welke Cito-LOVS toetsen voor technisch lezen, begrijpend lezen, woordenschat en rekenen de leerling aankan (niveaubepaling, per domein) 3) of de school zelf al bij deze leerling Cito-LOVS toetsen afneemt; zo ja, welke 4) of de leerling in staat is om (evt. met hulp) de vragenlijst(en) voor het onderzoek in te vullen. Invullen kan naar keuze van de school digitaal of op papier (het formulier moet dan op school geprint worden). De school (contactpersoon) stuurt de ingevulde formulieren weer per post of terug. De onderzoekers gebruiken deze gegevens om per school de benodigde onderzoeksinstrumenten te produceren en op naam van de leerling te zetten. Wie: Leerkrachten van de betreffende leerlingen en contactpersoon. Benodigde tijd: Voor de leerkrachten circa 30 minuten (afhankelijk van het aantal onderzoeksleerlingen in de klas). - Bij zml-leerlingen worden geen toetsgegevens verzameld of vragenlijsten afgenomen - Bij overige leerlingen in principe wel, tenzij dit om specifieke redenen niet kan - Het toetspakket bestaat uit de toetsen Rekenen-Wiskunde, Drie-Minuten-Toets (technisch lezen), Begrijpend Lezen en (Lees)Woordenschat, M-versies. Voor scholen die nog geen/weinig ervaring hebben met Cito-LOVS toetsen is het eventueel mogelijk te kiezen voor een beperkt pakket: alleen Rekenen-Wiskunde en Drie-Minuten-Toets voor de leerlingen met geboortejaar 2001 en alleen Rekenen-Wiskunde en Begrijpend Lezen voor de leerlingen met geboortejaar De school kan zelf kiezen, per onderzoeksleerling en domein, welke Citotoets van welk niveau wordt ingezet. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de nieuwe tussentoetsen die het Cito speciaal voor het SBO en SO heeft ontwikkeld.

5 Stap 5 De school ontvangt de onderzoeksmaterialen, tweede bezoek regiocoördinator Wanneer: Januari Wat: De school wordt opnieuw bezocht door de regiocoördinator. Deze brengt de onderzoeksmaterialen en instrueert de betreffende leerkrachten over de wijze van afnemen. Alle onderzoeksmaterialen (toetsen, vragenlijsten, oudervragenlijst) staan op naam van de leerling. Wie: leerkrachten die onderzoeksleerlingen in de groep hebben, contactpersoon van de school, eventueel overige betrokkenen (bijvoorbeeld onderwijsassistenten, als die worden ingezet voor toetsafnames e.d.). Benodigde tijd: Ongeveer een uur. Voor alle leerlingen die geregistreerd zijn in stap 2 ontvangt de school dan: 1. Het leerlingprofiel: vragenlijst die de leerkracht voor elk kind afzonderlijk moet invullen 2. Oudervragenlijst: vragenlijst die de leerkracht/school aan alle onderzoeksleerlingen moet meegeven/aan ouders moet opsturen. Voor de leerlingen die toetsen en/of vragenlijsten aankunnen ontvangt de school: 3. De gekozen toetsen met handleiding voor afname. Indien de leerling regulier al getoetst wordt en toetsen dus al op school aanwezig zijn: alleen richtlijnen voor het doorgeven van de scores. 4. De leerlingenvragenlijsten over (a) welbevinden, zelfvertrouwen en taakmotivatie, en (b) burgerschap (alleen voor de leerlingen met geboortejaar 1998 en alleen als de school hier zelf voor kiest) Stap 6 Uitvoering van het onderzoek op de school, eerste ronde Wanneer: Januari maart Wat: In de periode januari t/m maart is het de bedoeling dat leerkrachten/scholen het volgende doen: Oudervragenlijst verspreiden en weer inzamelen Leerlingprofielen invullen voor de eigen onderzoeksleerlingen (ca. 10 minuten per leerling) Toetsen en vragenlijsten afnemen bij de onderzoeksleerlingen die dat kunnen Toetsen nakijken en scores registreren De regiocoördinator houdt in deze periode tussentijds telefonisch contact met de school, volgt de voortgang, is bereikbaar voor vragen en verantwoordelijk voor het binnenkomen van de gegevens. Wie: leerkrachten die onderzoeksleerlingen in de groep hebben, contactpersoon van de school, regiocoördinator. Benodigde tijd: hangt voor de leerkrachten af van het aantal onderzoeksleerlingen in de klas, het aantal leerlingen dat getoetst wordt, de organisatie die in de school/in de klas nodig is om de onderzoeksactiviteiten uit te voeren en de ervaring die de leerkracht al heeft met afname en nakijken van Cito LOVS toetsen. We geven daarom geen opgave van de benodigde tijd (alleen voor het leerlingprofiel, zie boven).

6 Stap 7 Leveren van de toetsscores Wanneer: Maart april Wat: De school krijgt internetformulieren voor het doorgeven van de toetsscores, vult deze in en retourneert ze weer via internet. Wie: leerkrachten van de onderzoeksleerlingen, contactpersoon van de school. Benodigde tijd: hangt voor de leerkrachten af van het aantal onderzoeksleerlingen in de klas dat getoetst is, het aantal afgenomen toetsen en de hoeveelheid bijzonderheden bij de afname. We geven daarom geen opgave van de benodigde tijd. Op het formulier wordt gevraagd naar vaardigheidsscores. Bij elke score wordt ook gevraagd naar de afnamedatum en eventueel afwijkende vormen van afnemen (bijvoorbeeld voorlezen van vragen). Indien een toetsscore ontbreekt, wordt gevraagd naar de reden. Stap 8 Uitvoering van het onderzoek op de school, tweede ronde Wanneer: Mei juni Wat: Medio mei ontvangen de school/de betrokken leerkrachten nog twee onderzoeksinstrumenten: 1. Het zorgprofiel: vragenlijst over zorgkenmerken die de leerkracht voor elke onderzoeksleerling moet invullen 2. Het uitstroomprofiel: vragenlijst over uitstroom naar het vervolgonderwijs, alleen voor de leerlingen met geboortejaar 1998 die in de hoogste klas zitten Deze moeten beide in de periode mei-juni worden ingevuld en geretourneerd, via internet en/of per post (wordt later over beslist). Wie: Leerkrachten van de onderzoeksleerlingen, contactpersoon van de school. Benodigde tijd: Circa 10 minuten per leerling voor het zorgprofiel en 5 minuten voor het uitstroomprofiel.

7 Stap 9 Schoolrapport Wanneer: September oktober Wat: De school krijgt een schoolrapport met de uitkomsten van de eigen leerlingen, gerelateerd aan de resultaten van vergelijkbare scholen en leerlingen elders in Nederland. Ook ontvangt de school een uitnodiging voor een uitlegbijeenkomst hierover. Tevens zal daar gelegenheid zijn om het onderzoek te evalueren. Stap 10 Samenvatting onderzoeksrapport Wanneer: December Wat: De school krijgt een samenvatting van de uitkomsten van het onderzoek over alle deelnemende scholen heen. In het rapport wordt antwoord gegeven op de volgende vragen: Is er op basis van relevante leerlingkenmerken een typologie te maken van zorgleerlingen in het onderwijs? Zo ja, welke prestaties taal, lezen, rekenen behalen leerlingen van elk type gemiddeld in de verschillende onderwijsvormen*? Zijn er ook leerlingen die niet presteren naar vermogen; welke criteria kunnen daarbij worden gehanteerd? Wat is het niveau van aspecten van sociaal-emotionele ontwikkeling van verschillende typen zorgleerlingen in de onderscheiden onderwijsvormen? Wat is voor de verschillende groepen leerlingen de relatie tussen cognitieve prestaties en sociaalemotionele kenmerken? *regulier onderwijs, speciaal basisonderwijs, verschillende clusters so

o h o r t o n d e r z o e k o n d e r w ij s l o o p b a n e n stap voor stap

o h o r t o n d e r z o e k o n d e r w ij s l o o p b a n e n stap voor stap o h o r t o n d e r z o e k o n d e r w ij s l o o p b a n e n stap voor stap In dit overzicht worden, stap voor stap, de werkzaamheden voor het onderzoek COOL 5-18 beschreven. Bij elke stap vermelden

Nadere informatie

COOL Speciaal Cohortonderzoek onderwijsloopbanen in speciaal (basis)onderwijs in 2010/11. Kohnstamm Instituut/ITS September 2012

COOL Speciaal Cohortonderzoek onderwijsloopbanen in speciaal (basis)onderwijs in 2010/11. Kohnstamm Instituut/ITS September 2012 COOL Speciaal Cohortonderzoek onderwijsloopbanen in speciaal (basis)onderwijs in 2010/11 Kohnstamm Instituut/ITS September 2012 Achtergrond Passend onderwijs: prestaties en loopbanen van zorgleerlingen,

Nadere informatie

Omschrijving van het symposium

Omschrijving van het symposium De cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden van leerlingen in het speciaal (basis)onderwijs en het regulier onderwijs. Verkenningen op de data van COOL Speciaal en COOL 5-18. Symposiumvoorstel voor

Nadere informatie

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Groep 5, 6 en 7 Nieuw: Kurzweilversie voor groep 6 en 7 en verbeterde rapportages Compact: de belangrijkste

Nadere informatie

Samenvatting. Zie hiervoor het werkplan van de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs 2008-2012. ECPO, oktober 2008.

Samenvatting. Zie hiervoor het werkplan van de Evaluatie- en adviescommissie passend onderwijs 2008-2012. ECPO, oktober 2008. Rapport 827 Jaap Roeleveld, Guuske Ledoux, Wil Oud en Thea Peetsma. Volgen van zorgleerlingen binnen het speciaal onderwijs en het speciaal basisonderwijs. Verkennende studie in het kader van de evaluatie

Nadere informatie

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk

Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk Groep 5, 6 en 7 Compact: de belangrijkste onderdelen van uw onderwijsprogramma getoetst Compleet: alle basisvaardigheden

Nadere informatie

COOL SPECIAAL Technisch rapport

COOL SPECIAAL Technisch rapport COOL SPECIAAL Technisch rapport GUUSKE LEDOUX JAAP ROELEVELD ANNEMARIE VAN LANGEN TINEKE PAAS COOL speciaal Technisch rapport meting schooljaar 2010/2011 GUUSKE LEDOUX JAAP ROELEVELD ANNEMARIE VAN LANGEN

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Toetsen voor peuters

Toetsen voor peuters Kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Cito Volgsysteem Toetsen voor peuters Taal en Rekenen opvolgers van de toetsen Taal, Ordenen en Ruimte uit het peutervolgsysteem (2000) nieuwe opgaven met duidelijke

Nadere informatie

Voor een goed verloop van de testprocedure is de medewerking van uw basisschool noodzakelijk.

Voor een goed verloop van de testprocedure is de medewerking van uw basisschool noodzakelijk. Aan: Scholen voor primair onderwijs in de gemeente Arnhem t.a.v. directies, groepsleraren groep 7 en 8 en interne begeleiders Ter kennisname: scholen voor vmbo en praktijkonderwijs in de gemeente Arnhem

Nadere informatie

Graag informeren wij u via deze e-nieuwsbrief over schoolzelfevaluatie voor SO en SBO, proeftoetsen VSO

Graag informeren wij u via deze e-nieuwsbrief over schoolzelfevaluatie voor SO en SBO, proeftoetsen VSO E-nieuwsbrief speciale leerlingen Graag informeren wij u via deze e-nieuwsbrief over schoolzelfevaluatie voor SO en SBO, proeftoetsen VSO Dagbesteding en Arbeid, Hét Congres en nog veel meer. Stuur deze

Nadere informatie

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3

SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 SKOEM e.o. Stichting Katholiek Onderwijs Echt-Maasbracht e.o. Overgang groep 1-2-3 Geldig t/m 31/07/2017 Inleiding: De wet Primair Onderwijs stelt dat de kalenderleeftijd van een kind niet langer bepalend

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS)

Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Toetsen Begrijpend lezen Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Opbouw Info over Cito Volgsysteem primair onderwijs (LOVS) Info over de toetsen Speciale leerlingen Vernieuwing bij toetsen Begrijpend

Nadere informatie

Compacten bij rekenen

Compacten bij rekenen Compacten bij rekenen Kinderen die hoog scoren op de methode toetsen en op de Citotoetsen komen in aanmerking de oefenstof te compacten. Scores van 4.4 en hoger geven een A+ score aan. Deze kinderen hebben

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier klas 1

Aanmeldingsformulier klas 1 ruimte voor foto Aanmeldingsformulier klas 1 Deel 1: Ouderformulier in te vullen door de ouder(s) / verzorger(s) Vertrouwelijk 1. Gegevens aangemelde leerling Achternaam (officiële) Te hanteren achternaam

Nadere informatie

COOL SPECIAAL Inhoudelijk rapport

COOL SPECIAAL Inhoudelijk rapport COOL SPECIAAL Inhoudelijk rapport GUUSKE LEDOUX JAAP ROELEVELD ANNEMARIE VAN LANGEN ED SMEETS COOL SPECIAAL Inhoudelijk rapport GUUSKE LEDOUX JAAP ROELEVELD ANNEMARIE VAN LANGEN ED SMEETS KOHNSTAMM INSTITUUT,

Nadere informatie

D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO. STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur

D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO. STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur D 1.35 Beleidsnotitie Eindtoets en schooladvies VO STATUS: Vaststelling DB Besluit College van Bestuur Evaluatie 10-04-2017 Versie: 1 10-04-2017 19-04-2017 Jaarlijks, 04-2018 5 blz. Samenvatting; In dit

Nadere informatie

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn

Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Informatie voor proefpersonen over het onderzoek: Haal meer uit je leven, met pijn Enschede, februari 2011 Geachte heer/mevrouw, We vragen u vriendelijk om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012, 2013, 2014 en 2015 Taal voor Kleuters en Technisch lezen 2015 Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding Voor het vierde achtereenvolgende

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 3

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 3 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Rekenen-Wiskunde 3.0 Groep 3 op papier en digitaal vanaf schooljaar 2013/2014 zowel kale sommen als contextopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie

Nadere informatie

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 5

Rekenen-Wiskunde 3.0. Groep 5 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Rekenen-Wiskunde 3.0 Groep 5 op papier en digitaal vanaf schooljaar 2015/2016 zowel kale sommen als contextopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie

Nadere informatie

SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING

SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING We meten op onze school twee keer per jaar het sociaal-emotionele functioneren van onze leerlingen mee. Dat doen we met VISEON van Cito. Viseon staat voor Volg Instrument

Nadere informatie

Basisoperaties Groep 4 t/m 8 Januari/februari 2013

Basisoperaties Groep 4 t/m 8 Januari/februari 2013 Handleiding BAO M4 t/m M8 Primair onderwijs Cito Volgsysteem Basisoperaties Groep 4 t/m 8 Januari/februari 2013 Handleiding voor de leerkracht Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Doel van het onderzoek 3 1.2

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Groepsprocedure dyslexie groep 6/7/8

Groepsprocedure dyslexie groep 6/7/8 Groepsprocedure dyslexie groep 6/7/8 Procedure Aanmelding: De basisschool geeft de namen van de leerling(en) door aan de eigen onderwijsadviseur van OnderwijsAdvies. Stap 1. Verzamelen van gegevens bij

Nadere informatie

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden:

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden: Beleidsstuk ouderbetrokkenheid 3.0 In onderstaand document geven wij weer hoe we als school omgaan met oudercommunicatie en het weergeven van de behaalde resultaten van leerlingen. Dit beleidsstuk is geschreven

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen CBS Merula email: info@merula.nl, website: www.merula.nl Bloemendaele 4, 3218 XA Heenvliet tel.: 0181-662551 fax.: 0181-665617 Protocol doubleren en versnellen CBS Merula is één van de scholen van www.vcodekring.nl

Nadere informatie

Protocol schooladvies groep 8

Protocol schooladvies groep 8 Protocol schooladvies groep 8 Augustus 2017 PROCEDURE SCHOOLADVIES OBS HOUTRUST INLEIDING De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs (VO) is een belangrijke stap. Tenslotte willen

Nadere informatie

Toelichting rapportages Entreetoets 2014

Toelichting rapportages Entreetoets 2014 Toelichting rapportages Entreetoets 2014 Cito verwerkt de antwoordbladen en berekent de scores van de leerlingen. In tweevoud ontvangt u automatisch de papieren leerlingprofielen op school; één voor de

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in maart 2017 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Foto en naam van uw kind(eren) Via het pijltje achter de naam van uw kind, krijgt u een menu met :

Foto en naam van uw kind(eren) Via het pijltje achter de naam van uw kind, krijgt u een menu met : Beste ouder(s)/ verzorger(s), Als team van de Willibrordschool vinden we openheid naar en communicatie met ouders belangrijk. We hopen u met deze handleiding wegwijs te maken in het ouderportaal van ons

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

Eindtoets Basisonderwijs (Citotoets)

Eindtoets Basisonderwijs (Citotoets) Eindtoets Basisonderwijs (Citotoets) Marleen van der Lubbe Manager Leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS) Cito, Arnhem Inhoud LOVS Ontstaan EB Functie EB Doelgroep EB Inhoud EB Rapportage EB Gebruik

Nadere informatie

Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3

Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Fleringenbrink 2, 7544 XN Enschede tel.: 053-4308678 info@spoe.nl Protocol overgang groep 1 naar groep 2 Protocol overgang groep 2 naar groep 3 Algemeen..afname van Taal voor Kleuters en toets Ordenen.gegevens

Nadere informatie

Woordenschat: de basis van alles

Woordenschat: de basis van alles Woordenschat 3.0 Gebaseerd op de BasiLex-woordenlijst Eén toetspakket voor groep 3 tot en met 8 Ontwikkeld in samenwerking met scholen Nu ook met contextopgaven Combineren van losse toetsdelen mogelijk

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012 tot en met 2016: Taal voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012 tot en met 2016: Taal voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012 tot en met 2016: Taal voor Kleuters en Technisch lezen 2015 en 2016: Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding Voor het vijfde

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro:

Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: Tips vanuit het secretariaat lwoo/pro: L E E R W E G O N D E R S T E U N E N D O N D E R W I J S ( L W O O ) E N P R A K T I J K O N D E R W I J S ( P R O ) Start procedure in OT! Zet de ll.en in OT en

Nadere informatie

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012

Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Patiënteninformatieblad voor deelname monitoren Zorgprogramma Kanker Versie 1.0 juli 2012 Onderzoek naar de antroposofische zorg die verleend wordt aan patiënten met kanker en het effect van de zorg. Geachte

Nadere informatie

Protocol Methode-onafhankelijke toetsen

Protocol Methode-onafhankelijke toetsen Protocol Methode-onafhankelijke toetsen Sint Maartensschool Wijkerlaan 10 2271 EP Voorburg November 2016 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 METHODE-ONAFHANKELIJKE TOETSEN EN DE TOETSKALENDER.... 3 3 ALGEMENE RICHTLIJNEN...

Nadere informatie

Toetsen Begrijpend lezen

Toetsen Begrijpend lezen Toetsen Begrijpend lezen Wat staat er eigenlijk? Voor veel leerlingen gaat er een wereld open als ze begrijpend leren lezen. Zelf kunnen analyseren wát een schrijver precies zegt, voor wíe en met wélk

Nadere informatie

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden.

DE WEIDE LEEUWARDEN. Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. DE WEIDE LEEUWARDEN Juni 2017 een goede school ben je niet maar moet je iedere dag opnieuw worden. Pagina 1 van 5 Inhoud Communicatie school en ouders... 2 Nieuwsberichten / documenten / activiteiten...

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Schoolnaam: BS. T Plaats: E.

Schoolnaam: BS. T Plaats: E. Schoolnummer: 9999 BRIN-nummer: XXXX Schoolnaam: BS. T Plaats: E. Schooljaar 2010/2011 1. Vooraf Dit schooljaar (2010/11) heeft uw school deelgenomen aan de tweede meting van het Cohort Onderzoek 5-18

Nadere informatie

Begrijpend lezen 3.0. Groep 3 en groep 4

Begrijpend lezen 3.0. Groep 3 en groep 4 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Begrijpend lezen 3.0 Groep 3 en groep 4 op papier vanaf schooljaar 2014/2015 ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

Toetsen voor speciale leerlingen

Toetsen voor speciale leerlingen Primair en speciaal onderwijs Toetsen voor speciale leerlingen Toetsen voor speciale leerlingen Voor functioneringsniveaus groep 3 t/m 8 Compleet volgsysteem voor speciale leerlingen Ontwikkeling van de

Nadere informatie

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013

Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap! Het Congres 29 november 2013 #speciaalgewoon Wie bent u? Wie zijn wij? Aleid Schipper Maartje Reitsma Jos Vinders en Kees Verweij Van terugplaatsen

Nadere informatie

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ Protocol Doorstroom CBS Mons Sinaϊ versie 2014 Inhoudsopgave Overgangscriteria van groep 1 naar groep 2 Pag.3 Kinderen die instromen in groep 1 en geboren zijn in de periode 1 oktober 31 december Pag.6

Nadere informatie

VISEON 2.0. Groep 3 tot en met 8

VISEON 2.0. Groep 3 tot en met 8 Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem VISEON 2.0 Groep 3 tot en met 8 nieuwe categorieën, compleet beeld van sociaal-emotionele ontwikkeling unieke combinatie leerkrachtlijst, leerlinglijst en

Nadere informatie

Begeleiding op basis van meten en observatie

Begeleiding op basis van meten en observatie Van kleuter tot Voortgezet Onderwijs Begeleiding op basis van meten en observatie Toetsen volgens het Leerling Volg Systeem opgenomen in de toetskalender Advisering overgang van kleutergroepen naar groep

Nadere informatie

Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen. Programma. Cito Volgsysteem

Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen. Programma. Cito Volgsysteem Kiezen van passende toetsen voor begrijpend lezen Maartje Hilte Eindhoven, 25 september 2013 Programma doel van toetsen keuze passende toets keuze passend niveau aanpassing toetsomstandigheden relatie

Nadere informatie

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O Volledige naam van het instrument De Zorgmeter Afkorting Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor ook geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O

Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O Naam leerling Geboortedatum BSN Geslacht Huidige groep M / V Naam ouders/verzorgers Adres Postcode & woonplaats Contactpersoon, indien ouders/ verzorgers

Nadere informatie

Procedure PO-VO

Procedure PO-VO Procedure PO-VO 2018-2019 beschrijving voor ouders Montessorischool Houtwijk Schooljaar 2018-2019 1 PROCEDURE PO-VO 2018-2019 Inhoudsopgave Procedure overgang PO-VO... 3 1. Voorlichtingsavond VO... 3 2.

Nadere informatie

Bijlage bij de Terugkoppeling Leerresultaten PO in het Internet Schooldossier

Bijlage bij de Terugkoppeling Leerresultaten PO in het Internet Schooldossier Bijlage bij de Terugkoppeling Leerresultaten PO in het Internet Schooldossier Alle besturen en scholen vinden in hun Internet Schooldossier (ISD) onder Archief

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname van uw kind

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Kiwa Nederland B.V. Mijn Keurmerk d.d. januari 2015

Kiwa Nederland B.V. Mijn Keurmerk d.d. januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Minstens 3 cliënten per jaar... 2 2. Cliënten vragenlijsten proces... 3 2.1 Hoe werkt het?... 3 2.2 Wie gaat u enquêteren?... 3 2.3 Papieren vragenlijst... 4 3. Instructie

Nadere informatie

Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012

Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012 Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012 Voor de leerkrachten van groep 7 en 8 moet duidelijk zijn aan welke

Nadere informatie

> Leerling- en. onderwijsvolgsysteem > Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk voor groep 5, 6 en 7. Primair onderwijs

> Leerling- en. onderwijsvolgsysteem > Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk voor groep 5, 6 en 7. Primair onderwijs > Leerling- en Entreetoets Compact, compleet en overzichtelijk voor groep 5, 6 en 7 Compact: u toetst de belangrijkste onderdelen van uw onderwijsprogramma Compleet: u beschikt over één pakket met alle

Nadere informatie

Betreft: Aanpassing normen LVS-toetsen van Cito. Beste ouders, verzorgers,

Betreft: Aanpassing normen LVS-toetsen van Cito. Beste ouders, verzorgers, Betreft: Aanpassing normen LVS-toetsen van Cito. Beste ouders, verzorgers, In januari/februari en juni neemt uw school Cito LVS-toetsen af bij uw kind. Met ingang van het schooljaar 2013/2014 heeft Cito

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

Vragen bij hoofdstuk 1 t/m 5. Toetsen op School Primair onderwijs. www.toetsenopschool.nl. Toetsen op School Primair onderwijs

Vragen bij hoofdstuk 1 t/m 5. Toetsen op School Primair onderwijs. www.toetsenopschool.nl. Toetsen op School Primair onderwijs Vragen bij hoofdstuk 1 t/m 5 Toetsen op School Primair onderwijs www.toetsenopschool.nl Hoofdstuk 1 Het doel van toetsen Vraag 1 De Drempeltest van Boom test uitgevers is een klassikaal af te nemen aanlegtest

Nadere informatie

Handleiding beoordelingsformulier Examen Eerste Hulp van

Handleiding beoordelingsformulier Examen Eerste Hulp van Handleiding beoordelingsformulier Examen Eerste Hulp van Het Oranje Kruis 2014 Datum van ingang: 1 november 2014 Inleiding Deze handleiding is geschreven om examinatoren meer informatie te verschaffen

Nadere informatie

Protocol overgang PO VO

Protocol overgang PO VO Protocol overgang PO VO In dit protocol beschrijven we hoe op onze school de overgang van het basisonderwijs (PO) naar het voortgezet onderwijs (VO) is geregeld. Het traject start in groep 7 en loopt door

Nadere informatie

Onderwijskundig rapport nieuwkomers Oberon, maart 2012

Onderwijskundig rapport nieuwkomers Oberon, maart 2012 Onderwijskundig rapport nieuwkomers Oberon, maart 2012 Voor u ligt het onderwijskundig rapport voor nieuwkomers. Dit rapport is ontwikkeld op verzoek van LOWANpo. Zij heeft in het kader van het Kortlopend

Nadere informatie

Leerlingdossier: onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie

Leerlingdossier: onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Leerlingdossier: onderzoek en behandeling van ernstige dyslexie Bestemd voor school / interne begeleider Om te bepalen of een leerling in aanmerking komt voor vergoede diagnostiek in het kader van de vergoedingsregeling

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal Parnassys

Handleiding ouderportaal Parnassys Handleiding ouderportaal Parnassys Inleiding Als team van de Sint Jozefbasisschool vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust gekeken

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve

Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Handleiding Parnassys Ouderportaal de Klimophoeve Versie 1.0 18 mei 2014 Inleiding Als team van de Klimophoeve vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Bij ons administratie- en leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Kinderopvang Op Kop

Klachtenregeling Stichting Kinderopvang Op Kop Klachtenregeling Stichting Kinderopvang Op Kop Stichting Kinderopvang Op Kop en haar medewerkers doen hun uiterste best om goede kinderopvang te verzorgen. Toch kan het voorkomen dat een ouder niet tevreden

Nadere informatie

Aanmelding tot instroom 2014-2015

Aanmelding tot instroom 2014-2015 Aanmelding tot instroom 2014-2015 Inleiding Deze notitie is bedoeld om duidelijkheid te geven over de aanname en instroom van nieuwe leerlingen op basisschool Kadoes. Door het vastleggen van afspraken

Nadere informatie

Zittenblijven en verwijzing in het basisonderwijs

Zittenblijven en verwijzing in het basisonderwijs Zittenblijven en verwijzing in het basisonderwijs Onderzoek naar uitvallers tussen de tweede en derde meting van het cohortonderzoek COOL 5-18 Jaap Roeleveld Hermann Vierke Lia Mulder o h o r t o n d e

Nadere informatie

Protocol. Overgang PO/VO

Protocol. Overgang PO/VO Protocol Overgang PO/VO Algemeen In de procedure onderscheiden we op hoofdlijnen 2 stappen. De eerste stap betreft het opstellen van het basisschooladvies. De tweede stap heeft betrekking op de vergelijking

Nadere informatie

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen beschikken over zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op de om tot een goed advies te

Nadere informatie

Begrijpend lezen 3.0. Groep 5. ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen voor speciale leerlingen

Begrijpend lezen 3.0. Groep 5. ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen voor speciale leerlingen Primair en speciaal onderwijs Cito Volgsysteem Begrijpend lezen 3.0 Groep 5 ook met voorspelopgaven sluit aan bij het onderwijs van nu integratie toetsen voor speciale leerlingen Nieuwe toetsen Begrijpend

Nadere informatie

ENQUÊTE: toetsing op maat

ENQUÊTE: toetsing op maat ENQUÊTE: toetsing op maat Bezoekers van de website van de PO-Raad konden hun mening geven over toetsing op maat. Tussen 22 januari en 6 februari 2013 hebben 201 mensen de enquête volledig ingevuld. De

Nadere informatie

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Inleiding Elk jaar stellen wij als team van o.b.s. De Boomhut gezamenlijk een jaarplan op. Vanuit de evaluatie van het vorige jaarplan, gekoppeld aan de strategische

Nadere informatie

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan.

Adviseer het Van Lodenstein College als ouders van harte achter de identiteit van deze school staan. Advies voortgezet onderwijs Wegwijzer bij het opstellen van het advies van de groepsleerkracht bij de overgang van leerlingen van de basisschool naar voortgezet onderwijs Doel van de wegwijzer Ouders en

Nadere informatie

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof BS de Veldhof 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Inschrijving 2.1 0 4 jaar 2.2 Kinderen van 4 jaar en ouder 2.3 Inschrijving van kinderen met speciale onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Uw brief van. 10 februari 2006

Uw brief van. 10 februari 2006 logoocw De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Den Haag Ons kenmerk 6 maart 2006 PO/KO/06/9735 Uw brief van 10 februari 2006 Uw kenmerk 2050607850 Onderwerp

Nadere informatie

Borgdocument BAS + A Instroom. B Leerlingvolgsysteem. obs Valkenhorst Planningsysteem; instroom en leerlingvolgsysteem, pagina 1 van 6

Borgdocument BAS + A Instroom. B Leerlingvolgsysteem. obs Valkenhorst Planningsysteem; instroom en leerlingvolgsysteem, pagina 1 van 6 Borgdocument BAS + Ontwikkelingslijn: Ontwikkelingsveld: Planningssysteem Instroom en leerlingvolgsysteem. A Instroom 1. Doel In deze cel is het de bedoeling dat er binnen de school duidelijkheid ontstaat

Nadere informatie

Zorgstructuur de Hasselbraam

Zorgstructuur de Hasselbraam Zorgstructuur de Hasselbraam Aanpak Er worden 5 niveaus van zorg onderscheiden. Per zorgniveau brengen we in kaart: Inhoud Verantwoordelijkheid: wie is waar verantwoordelijk voor Communicatie: wie praat

Nadere informatie

Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool.

Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool. Een onderzoek naar de mening van schoolleiders over het verschuiven van de afname datum van de CITO eindtoets in het 8 e jaar van de basisschool. Onderzoek CNV Schoolleiders Cito-Eindtoets 14-5-2011 pagina

Nadere informatie

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol

Verzuimprotocol. Verzuimprotocol Voorwoord In dit verzuimprotocol leggen we vast hoe we omgaan met geoorloofd en ongeoorloofd verzuim, extra verlof en te laat komen. Dit stappenplan beschrijft de handelingen, die dagelijks, wekelijks

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Februari 2011 1 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders

Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders Protocol Informatievoorziening bij gescheiden ouders INHOUDSOPGAVE Inleiding en doel 2 Vormen van gezag/toezicht en werkwijze school 3 Verwachtingen van school en ouders 4 Verlofaanvraag, ophalen, gezinsvoogd,

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier nieuwe leerling

Aanmeldingsformulier nieuwe leerling Aanmeldingsformulier nieuwe leerling Gegevens leerling Achternaam Voornamen (voluit) Roepnaam Adres (waar leerling is ingeschreven) Postcode en woonplaats Telefoonnummer van het gezin Geslacht M / V* Geboortedatum

Nadere informatie

Interne zorgstructuur

Interne zorgstructuur Interne zorgstructuur Zorgniveau 1: Adaptief onderwijs Doel: Preventie van problemen door tegemoet te komen aan de basisbehoeften van kinderen: relatie, competentie en autonomie. In deze fase staat het

Nadere informatie

Formulier voor ouders/verzorgers Verzoek tot inschrijving op BS De Regenboog door ouders/verzorgers

Formulier voor ouders/verzorgers Verzoek tot inschrijving op BS De Regenboog door ouders/verzorgers Tijmstraat 1 5571 HS Bergeijk, Tel 0497-574914 e-mail: info@bsderegenboogbergeijk.nl Formulier voor ouders/verzorgers Verzoek tot inschrijving op BS De Regenboog door ouders/verzorgers Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G

H A N D L E I D I N G Digitaal invoeren van Cito/Art data in Excel. Een programma, ontwikkeld door Bas van der Hijden. Aruba, H A N D L E I D I N G Inleiding Deze handleiding met gebruikerstips is ontstaan naar aanleiding van

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding 1 Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Op onze school vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij met de scholen van De Oude Vrijheid

Nadere informatie