PC 112 PSC en PSC

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PC 112 PSC 149.02 en PSC 149.04"

Transcriptie

1 Overzicht van de engagementen/ acties per sector voor levenslang leren ANPCB (bedienden) PC 218 * Garantie van het jaarlijks recht op 2 dagen vorming voor elke bediende in sector (cfr CAO). * Bij intekening op de CAO zijn sterke stimulansen ingebouwd tot het maken van opleidingsplannen. * Ondersteunende rol van sector in uitbouw opleidingsmanagement. * Opleiden en sensibiliseren opleidingsverantwoordelijken. * Ondersteunen van deelnemers dmv individuele consultancy in bedrijf. * Sessies opleidingsmanagement voor gevorderden. * Ondersteunen trainers met opleidingsmodules. * Sector wil constructieve discussie aangaan rond competentiecentra, certificeren van werkzoekenden, werknemers en bedrijven en EVC. Niet standaard * Wel constructieve discussie voeren inzake EVC, loopbaanbegeleiding en competentiecentra. / Niet standaard * Wel constructieve discussie voeren inzake EVC, loopbaanbegeleiding en competentiecentra. / / Autosector en aanverwante sectoren PC 112 PSC en PSC * Sector wil 350 bedrijven/ jaar bereiken die geen vorming organiseren.

2 * Via consulenten in 150 bedrijven opleiding in niet-vormingsbedrijven via een opleidingsplan gestructureerd uitwerken. * Participeren in het Trivisi proces 'lerende bedrijven' via kenniscentrum EDUCAM. * Principe van gedifferentieerd instromen en korte opleidingsmodules om drempelvrees te verlagen voor 350 KMO's. * Sectoraal certificeringsbeleid: proefprojecten (600 wn) om te onderzoeken hoe men tot certificering kan komen dmv kennis en competentietesten + uitbouw mogelijkheden tot herkansing. * Het instrument 'de opleidingsplanner' voor detectie opleidingsbehoeften verder uitwerken. * Uitbouw van competentiecentrum te Wondelgem; concrete modaliteiten bepaald in overeenkomst met VDAB, voor 2002 worden 175 klantservices vooropgesteld. * Sector wenst profielen mbt sectoractiviteiten te valideren. * Competentieprofielen m.b.t. sectorale activiteiten dienen door sector gevalideerd. * Sociale partners bouwen met VR een kader uit rond certificeren en erkennen en EVC. Diverse proefprojecten voor een totaal van 600 werknemers dienen te onderzoeken hoe de sector tot certificering kan komen van kennis en vaardigheden van de cursist dmv het inrichten van kennis- en competentietesten, al dan niet gelinkt aan het volgen van een EDUCAM-opleidingstraject. * Binnen de sector is er permanente kwaliteitsbewaking van de opleidingsverstrekkers o.a. via kwaliteitsaudit. Het verfijnen van de methodiek resulteerde in uitreiken branchepaspoorten met certificaat aan personen in 2001 in Vlaanderen. Gewijzigde standaard * Noodzaak tot bevorderen. De sector neemt deze sectoroverschrijdende competentie op in zijn (sectorspecifiek) aanbod en ondersteunt elke concrete opleidingsvraag die voldoet aan de sectorale kwaliteitscriteria. * Sector wil i.k.v. hun bijscholingsactiviteit meestappen in dit initiatief. * Vraag van sector om het kenniscentrum Educam te erkennen. * Sector wil worden opgenomen in raad van experten voor erkenning. * Sector werkt mee aan bekendmaking initiatief. * Sector heeft reeds een intense samenwerking met. * Sector wenst dat hefboomkrediet ten goede komt aan de werknemers van alle bedrijven. Educam zal sectordossier indienen tvv deze KMO s. VR zal tijdig informatie verschaffen via het netwerk LLL rond mogelijke projecten en wijzigingen.

3 Uitzendsector PC 322 * Sector wil zijn rol als intermediair op arbeidsmarkt spelen: -bevorderen van strategisch en kwalitatief ; -bij klantenondernemingen aanmoedigen van sectorale en overheidsaanbod van beroepsopleidingen. / / * Sociale partners werken mee aan erkennen en herkennen van verworven vaardigheden. * Voorwaarden onderzoeken om pilootproject op te starten. * Sectorale know how uitwisselen inzake meten van competenties. * Opleidingsbehoeften inzake korte modules signaleren. * Zal onderzoeken in welke mate concrete projecten inzake ICTbasisvaardigheden kunnen uitgewerkt worden. * Zullen inspelen op het instrument van de opleidingscheques. * Sector zal steun verlenen door informatie aan te reiken en informatiecampagnes te voeren. * Onderzoeken of er op sectoraal vlak een deelprotocol kan worden afgesloten. / Metaal/ bedienden PC 209 * Algemeen: standaard. * INOM-bedienden: sensibiliseringsacties om de bedrijven aan te moedigen te investeren in permanente vorming. * LIMOB: sensibiliseringsacties: bedrijfsbezoeken, website, tweemaandelijkse nieuwsbrief, gerichte mailings, infosessies en events zoals de Dag van de Technologie. * OBMB:sensibiliseringsacties om de bedrijven aan te moedigen te investeren in permanente vorming. * VIBAM: sensibiliseringsacties: bedrijfsbezoeken, werkgroepen, infobeurs, brochures, website en infokaft. * Vormetal:sensibiliseringsacties:bedrijfsbezoeken, website en brochures.

4 * Algemeen: standaard * Inom-bedienden:/ * Limob: het ter beschikking stellen van een opleidingssoftware aan bedrijven zodat ze meer planmatig met opleidingen kunnen omgaan. * OBMB:/ * Vibam: aanbieden van opleidings-en ontwikkelingsgerichte opleidingen, telefonisch advies aan bedrijven in verband met concrete opleidingsvragen ter beschikking stellen van opleidingsinstrumenten en de begeleiding ervan; * Vormetal: aanbieden van een opleidingspakket: "Beter en efficiënter opleiden" met als mogelijke onderwerpen opleidingsplan, onthaal nieuwe medewerkers, projectbeheer, het opstellen van tevredenheidsanalyses... * Algemeen:standaard. * Inom-bedienden: openstellen van opleiding voor de risicogroepen. * Limob:openstellen van opleiding voor de risicogroepen. * OBMB:openstellen van opleiding voor de risicogroepen. * Vibam:openstellen van opleiding voor de risicogroepen. * Vormetal:openstellen van opleiding voor de risicogroepen. * Algemeen: standaard * Inom-bedienden: / * Limob: gratis begeleiden van ontslagen of met ontslag bedreigde bedienden bij het zoeken naar een nieuwe fuctie in het loopbaanoriënteringscentrum door het ter beschikking stellen van infrastructuur voor sollicitatie-activiteiten, ontslagbegeleiding en loopbaanbegeleiding. * OBMB: / * Vibam: gratis begeleiden van ontslagen of met ontslag bedreigde bedienden bij het zoeken naar een nieuwe fuctie in het loopbaanoriënteringscentrum door het ter beschikking stellen van infrastructuur voor sollicitatie-activiteiten, ontslagbegeleiding en loopbaanbegeleiding. * Vormetal: ontslagbegeleiding voor bedienden PC 209. * Algemeen: / * Inom-bedienden: / * Limob: / * OBMB: / * Vibam: / * Vormetal: / * Algemeen: / * Inom-bedienden: / * Limob: / * OBMB: / * Vibam: / * Vormetal: /

5 * Algemeen:standaard * Inom-bedienden: maatregelen ter bevordering van zowel ICTbasisvaardigheden als van meer gespecialiseerde ICT-opleidingen en nagaan hoe in dit domein meer specifieke aandacht kan gaan naar vrouwen, opleidingen ter voorbereiding van het Europees Computerrijbewijs, proefproject e-learning,... * Limob: ondersteunen van bedrijven die cursussen rond ICTbasisvaardigheden willen opzetten. * OBMB: verhogen van ICT gerelateerde competenties door informaticaopleidingen (Word, Excel...) en AutoCADopleidingen. * Vibam: verhogen van ICT gerelateerde competenties door aanbod klassikale opleidingen in PC-paketten onder andere access, Excel...,aanbod aan zelfstudiemogelijkheden, blended leren en EHBO PC. * Vormetal: verhogen van ICT gerelateerde competenties door informaticaopleidingen (Word, Excel...) en AutoCADopleidingen. * Algemeen:standaard. * Inom-bedienden: hebben zich laten erkennen als opleidingsverstrekker. * Limob:hebben zich laten erkennen als opleidingsverstrekker. * OBMB: hebben zich laten erkennen als opleidingsverstrekker. * Vibam: hebben zich laten erkennen als opleidingsverstrekker. * Vormetal: hebben zich laten erkennen als opleidingsverstrekker. * Algemeen: standaard * Inom-bedienden: standaard * Limob: infosessie organiseren om Inspire en de competentie-en organisatieontwikkeling van bij de bedrijven te promoten. Hiervoor worden contacten gelegd met de plaatselijke coördinatoren, doorspelen van vragen van bedrijven, het promoten van de diensten en het vervolmakingsaanbod van de -centra in Limburg. * OBMB: / * Vibam: / * Vormetal: / * Algemeen:standaard * Inom-bedienden: verspreiding van info en ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. * Limob: verspreiding van info en ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. * OBMB: verspreiding van info en ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. * Vibam: verspreiding van info en ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. * Vormetal: verspreiding van info en ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. Voedingsnijverheid PC 118 en PC 220 * Inzake vorming het bereiken van 10 procent van de werkgevers en 10 procent van de werknemers van de sector.

6 * Inzet van volgende opleidingen: beter en efficiënt opleiden, onthaal nieuwe medewerkers, succesvol peterschap, train-the-trainer. * Coaching bij opleidingsplanning in samenwerking met externe consultants. * Actief participeren aan het Trivisi-proces. * Een communicatie rond het thema "leren en werken in de voedingsnijverheid" door middel van brochures, beroepenvideo's en website. * Het verder uitwerken van het instrument voor het screenen van de competenties van produktieoperator. * Pilootexperiment inzake loopbaanbegeleiding. * Uitwerken van een project inzake. * Verspreiding van info via IPV-nieuws, IPV-website en IPV-mailings. * Ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. Hout PC 126, PSC s , en * Uittekenen van een voor werknemers waarbij rekening wordt gehouden met de evoluerende kwalificatievereisten. * Voorzien van opleidingsaanbod voor de aanpassing van de competenties van de zittende werknemers aan de technologische vooruitgang. * Bedrijven schriftelijk informeren over de sectorale vormingsprogramma's en over de stimuleringsmaatregelen. * Jaarlijks bezoeken van 75 ondernemingen om te komen tot een praktisch competentiemanagement. * Op 2 jaar tijd in 22 bedrijven projecten opstarten waarin gewerkt wordt aan een verbetering van de kwaliteit van het. * Participeren in het Trivisi-proces en verspreiding van de producten ervan. * Participeren in -projecten. * Gemiddeld bereik van 50% opgeleiden uit de (ongeveer 300). * Verder werken in 4 bedrijfsvakscholen voor de opleiding van werkzoekenden. * Onderzoek in samenwerking met de VDAB naar de mogelijkheden tot sectorale screening. Indien aan de verwachtingen van de sector op dat gebied wordt voldaan zal de sector euro inbrengen.

7 * Werken rond de kwaliteit van de opleidingsverstrekkers en de methodiek rond elders verworven competenties. * Organiseren van specifieke acties rond waarbij er 100 werknemers per jaar worden bereikt. De opleidingen kunnen georganiseerd worden tijdens of buiten de werkuren. Men kan hierbij beroep doen op de opleidingsmodules zoals ze uitgewerkt worden door de VDAB. * Inzake functionele vaardigheden (CNC-opleidingen en CAD-CAMopleidingen) streeft de sector naar een bereik van 20 werkzoekenden en werknemers per jaar. * Jaarlijks aanbieden van bijscholingen aan leraars van de middenstandsopleiding. * Inrichten in samenwerking met OCH van opleidingen "plaatsers brandwerende deuren". Goederenvervoer PSC en PSC * Inzetten van sectorconsulenten om via bedrijfscontacten een opleidingscultuur in alle bedrijven te promoten. * Via de kredietlijn van de VDAB gratis aanbieden van opleidingen Nederlands op de werkvloer. * Als basis de sectoroverschrijdende beroepsprofielen zoals vrachtwagenmecanicien en vrachtwagenchauffeur. * In het kader van nieuwe beroepsopleidingsprojecten zal nauw worden samengewerkt met de Vlaamse Regering. * In het kader van de modularisering van de opleidingen van transportarbeiders zal de sector meewerken aan de uitwisselbare deelcertificaten (onderwijs-vdab). * Werken aan vernieuwde ADR-opleiding door gebruik van CD-rom en afstandsleren. /

8 * Aanzetten van 5 ondernemingen om een dossier in te dienen in het kader van het hefboomkrediet. Metaal/ arbeiders PC 111 Gewijzigde standaard * Geen engagementen inzake ontwikkelen instrumenten en geen advisering van bedrijven. * VR en sociale partners erkennen dat een goede afstemming bij de ontwikkeling van opleidingsmethodieken en inhouden nodig is. Specifiek m.b.t. de automotive sector kan worden onderzocht op welke wijze samenwerking op dit vlak tussen de vestigingen en de toeleveranciers kan uitgebouwd en ondersteund worden. Gewijzigde standaard * Omschrijving zoals in CAO. Gewijzigde standaard * Geen engagement uitbouw van competentiecentra; * Sociale partners zijn principieel bereid om mee te werken aan het certificeren van opleidingen en zullen onderzoeken hoe zij dit in de sector vorm kunnen geven. Gewijzigde standaard * ECDL wordt niet gepromoot en (beperkte) omschrijving zoals in CAO. Visserijsector PC 143 /

9 / * Sector neemt engagement om voldoende vissers toe te leiden naar beroepsopleidingen als opwaardering van de competenties tot stuurman of motorist. Gewijzigde standaard * Sector zal investeringen ondernemen voor ontwikkeling van het competentieprofielensysteem. * Zal werk maken van vernieuwde evaluatie en examenprocedure voor wettelijk verplichte brevetten nautisch personeel. / / / / Social Profit PSC's en , PC's 319, 318, 329, 327 en openbare social profit sector

10 * Ondersteunen en promoten van initiatieven inzake loopbaandienstverlening en onderzoeken welke plaats loopbaandienstverlening kan krijgen binnen het competentiebeleid van de sector en binnen het kader van het VIA-akkoord. * Het uitwerken van de beroepsprofielen (privé-ziekenhuizen, socio-culturele sector, de podiumkunsten, beschutte werkplaatsen, sociale werkplaatsen, gezinszorg, openbare sector, thuisverpleging en de rusthuizen). * De beroepsprofielen zullen ontwikkeld worden in functie van de opleidingen binnen onderwijs en de beroepsopleidingen van de VDAB. * Het uitwerken van de beroepenstructuren van de beschutte werkplaatsen en de sociale werkplaatsen. * Socio-culturele sector: op basis van het onderzoek van professor Pacolet wordt een beroepenstructuur in kaart gebracht. Per beroep en per deelsector zal op basis hiervan een beroepsprofiel door de SERV worden uitgewerkt. Daarna zal men het de beroepsprofielen en de concrete vacaturebeschrijvingen met elkaar vergelijken en zal onderzocht worden voor welke knelpuntberoepen en in welke deelsector er functiedifferentiatie mogelijk is. * Indien voor bepaalde knelpuntberoepen een taakuitsplitsing mogelijk is zal de sector overgaan tot jobcreatie voor werkzoekenden met een lage werkzaamheidsgraad (conform logistiek assistent). * Het in kaart brengen van de instrumenten van opleidingen voor werkgever en werknemer. * Werken met projecten zoals Investors in people. * Onderschrijven van de noodzaak van de bevordering van ICTbasisvaardigheden in het bijzonder voor de en de personen die met ontslag worden bedreigd; / Elektriciens PSC * De sector wil 200 bedrijven bereiken die geen vorming organiseren via Vormelek. Concreet zal sector: * In 20 bedrijven projecten opstarten waarin gewerkt wordt aan een verbetering van de kwaliteit. * In 20 bedrijven de opleidingsplanning initiëren. * Participeren in Trivisi. * Met VDAB pilootproject opstarten (vnl voor laaggeschoolden) waarin de competenties van zittende arbeiders m.b.t. 'algemene electriciteit en veiligheid' worden verhoogd.

11 Concreet zal sector: * Gemiddeld bereik vooropstellen van 10% ouderen, 0,5% vrouwen en 10% allochtonen in opleidingsacties +Vormingsacties naar specifieke. * Bedrijven informeren en sensibiliseren inzake opleiding VCA van Provinciaal Veiligheidsinstituut. * Sector zal bestaande sectorinformatie, ervaring met permanente vorming en een sectorconsulent inbrengen als bijdrage in de uitbouw van een competentiecentrum. * Binnen sector wordt gewerkt rond kwaliteit opleidingsverstrekkers en EVC. * I.k.v. een Europees project wordt gewerkt aan een lastenboek dat de procedure voor kwaliteitsaudit van opleidingsaanbieders vastlegt. * Sector engageert zich tot informatieuitwisseling inzake criteria, proces en de resultaten van de audits. * Sector onderzoekt mogelijkheden om te integreren in Vormelek-aanbod dus tijdens werktijduren. * Sector heeft reeds samenwerking met Grafische sector PC 130 * Het in kaart brengen van het grafisch opleidingsaanbod zodanig dat bedrijven worden aangezet om vorming te organiseren. * Hulp bieden aan bedrijven bij het luik "opleidingen van werknemers" in de sociale balans (globaal zicht van de opleidingen binnen de bedrijven). * Ter beschikking stellen van een basisopleidingsplan aan de bedrijven. * Opsporen van knelpuntvacatures en aanpassen van het opleidingsaanbod in functie daarvan. * Opbouwen van know how om de VDAB te kunnen adviseren bij de rekrutering van de via een gepaste opleiding binnen de sector. * Analyse van offsetdrukker.

12 * Aanmoedigen van om over te beschikken. * Hiervoor een beroep doen op de opleidingsmodules van de VDAB. * Promotie. * Nagaan of bijkomende financiële middelen door de sector kunnen worden ingezet. / * Verspreiding van info. * Ondersteunen van bedrijven bij het indienen van een dossier. Montagesector PSC * Enquête naar de opleidingsbehoeften binnen de sector. * Uitbouwen van de kredietlijn van de VDAB tot sectoraal instrument. * Aansluiten bij initiatieven verwante sectoren (bouw, metaalbouw en/of vervoer). / / * Onderzoeken van de mogelijkheden om acties rond ICTbasisvaardigheden op te zetten en dit in samenwerking met de VDAB. Textiel PC 120 en PC 214 * Inzet van de textielcentra in Oost en West-Vlaanderen.

13 * In 10 bedrijven projecten opstarten (verbetering kwaliteit ). * Participeren in het Trivisi-proces en verspreiden van de producten. * Evaluatie en follow-up van de gerealiseerde opleidingen. * Ondernemen van acties indien er een onevenwicht blijkt. standaard / * Verspreiden van de info en ondersteuning van de bedrijven. * IBO gebruiken als instroomkanaal. Vlaamse Kusthavens PSC , PSC en PSC * Sector draagt nu reeds 0,80% van brutoloonmassa bij bovenop de 0,10% voor Enkel engagement inzake loopbaanbegeleiding maar niet voor de uitbouw van de competentiecentra. Sector heeft reeds diverse zaken ontwikkeld op vlak van LLL: * 60 verschillende beroepsmonografieën van beroepen in de havens - moet geactualiseerd worden. * Flexibiliteitsmatrix: moet ook geactualiseerd worden ifv nieuwe beroepsmonografieën. * Screening havenarbeiders door VDAB consult (mogelijkheden en opleidingsbehoeften). * Merendeel van de havenbedrijven werken met zelfde personeelssysteem OPLA. * Sector heeft paritaire Cel Beroepsopleiding waarin ook VDAB zit.

14 / Groensectoren PC 132, PC 144 en PC 145 * Verbeteren van de kwaliteit van het door na te gaan hoe het vormingsaanbod kan worden verbreed en verdiept. / Bezoldigd personenvervoer PSC , PSC en PSC * 2 CAO's: voor de risicogroepen een bijdrage van 0,5% en voor bijscholing een bijdrage van 0,2%

15 / Horeca PC 302 * Bereiken van horecabedrijven die geen vorming organiseren (via geschreven communicatie en vormingsconsulenten). * Opstarten van projecten waarbij wordt gewerkt aan de verbetering van de opleiding van de werknemers door het financieel ondersteunen van opleidingsplannen. * Nemen van een aantal vormingsinitiatieven specifiek naar allochtone jongeren. * Meewerken aan de uitbouw van het competentiecentrum te Oostkamp (sector brengt euro in). * Organiseren van specifieke acties rond. / Verspreiden van info over hefboom en ondersteunen van bedrijven die een dossier indienen.

16 Binnenscheepvaart PC 139 * Inzet van 0,95 procent van de loonmassa voor vorming. * Onderzoeken hoe dit kan gebeuren via Promotie Binnenvaart Vlaanderen. / / De VR zal toezien dat er een aangepaste screening zal gebeuren van werkzoekenden met een kwalificatie binnenscheepvaart. Die screening kan leiden tot certificering. / Scheikundige nijverheid PC 116 en PC 207 Gewijzigd standaard * Indien werken rond verbetering bedrijfsopleidings-beleid relevant wordt bevonden zal sector in 2de werkjaar een aantal concrete objectieven vooropstellen. * Sector en VR zijn overtuigd van relevantie sectorspecifieke opleidingscentra : ACTA en VDAB enerzijds en VKC en VDAB anderzijds zullen synergieën ontwikkelen. * Sector verwijst naar zijn projecten WEB en ARON.

17 Gewijzigde standaard: alleen voor loopbaanbegeleiding. * Uitbouw competentiecentra: sector zal concept onderzoeken en is bereid als opportuniteit zich voordoet, en volgens nog onderling overeen te komen modaliteiten, mee te werken aan de uitbouw rekening houdend met eigenheid sector. / Gewijzigde standaard * Bevordering van ICTbasisvaardigheden. * Sector verwijst naar de acties van de sectorale Vormingsfondsen op dit vlak. / Bouw PC 124 * + acties * Inbreng in certificeren/ attesteren opleiding verderzetten en opleidingen attesteren via pasje. * Opleidingen vanaf 32u worden volledig gefinancierd door sectorfonds. Specifieke clausule, niet standaard * Sector en VR werken samen aan uitbouw sectorale competentiecentra te Roeselare, Schoten en Zottegem die van start gaan. * In 1e werkjaar vooral uitwerken van (sectorale) infotheek en opstarten nieuwe loopbaandienstverlening. * In 2 werkjaar sterker werken rond herkennen en erkennen van competenties. - sector vraagt dat centra uitdrukkelijk openstaan voor werknemers en werkzoekenden.

18 /

Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR METAAL/BEDIENDEN PARITAIR COMITE 209

Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR METAAL/BEDIENDEN PARITAIR COMITE 209 Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR METAAL/BEDIENDEN PARITAIR COMITE 209 Tussen de Vlaamse regering, vertegenwoordigd door Vlaams

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit Brussel, 5 maart 2004 050304_Aanbeveling_wg_bouw_mbt_diversiteit Aanbeveling van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit INHOUD INHOUD...

Nadere informatie

Vlaamse regering. PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004

Vlaamse regering. PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004 Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN PC 209 Tussen de Vlaamse regering, vertegenwoordigd

Nadere informatie

DE OVEREENKOMST. en mediarte.be,...vertegenwoordigd door...

DE OVEREENKOMST. en mediarte.be,...vertegenwoordigd door... Samenwerkingsovereenkomst VDAB mediarte.be 2013-2014 DE OVEREENKOMST Tussen De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap

Nadere informatie

Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN HET ANPCB

Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN HET ANPCB 1 Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN HET ANPCB Tussen de Vlaamse regering, vertegenwoordigd door Vlaams minister van Onderwijs en Vorming,

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Overzicht van de realisaties voor de engagementen/ acties van de sector m.b.t. aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt

Overzicht van de realisaties voor de engagementen/ acties van de sector m.b.t. aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt Overzicht van de realisaties voor de engagementen/ acties van de sector m.b.t. aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt ANPCB (bedienden) PC 218 *I.s.m. OSP sectoraal aanbod uitwerken van informatica en talen,

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2010 FTMA

ACTIVITEITENVERSLAG 2010 FTMA ACTIVITEITENVERSLAG 2010 FTMA 1 OVERZICHT Opleidingsinitiatieven voor werknemers Projecten voor werkzoekenden Campagnes voor het onderwijs Denkdagen 2010. ANTTEC 21/06/2011 2 OPLEIDINGSINITIATIEVEN VOOR

Nadere informatie

De dynamische kracht van sectorconvenants

De dynamische kracht van sectorconvenants De dynamische kracht van sectorconvenants De Rick, K. & Vermaut, H. 2008. De dynamische kracht van sectorconvenants. Leuven: K.U.Leuven. Hoger Instituut voor de Arbeid. Meer mensen aanzetten tot levenslang

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

JAARRAPPORT 2004 SECTORCONVENANTS. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Administratie Werkgelegenheid afdeling Tewerkstelling cel Migratie

JAARRAPPORT 2004 SECTORCONVENANTS. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Administratie Werkgelegenheid afdeling Tewerkstelling cel Migratie JAARRAPPORT 2004 SECTORCONVENANTS Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Administratie Werkgelegenheid afdeling Tewerkstelling cel Migratie Markiesstraat 1 1000 Brussel website: www.vlaanderen.be/werk INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Vlaamse Regering. PROTOCOL VAN SAMENWERKING In het kader van het Akkoord 2003 2004

Vlaamse Regering. PROTOCOL VAN SAMENWERKING In het kader van het Akkoord 2003 2004 Vlaamse Regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING In het kader van het Akkoord 2003 2004 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN HET BEZOLDIGD PERSONENVERVOER PSC 140.01 PSC 140.02

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW

JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW JAARACTIEPLAN Sept 2015 Aug 2016 RTC Vlaams-Brabant VZW Periode 1 september 2015-31 augustus 2016 Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 17/06/2015 1 Inleiding RTC Vlaams-Brabant vzw wil, net als zijn

Nadere informatie

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010 Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid An Bistmans 29 november 2010 BE- kernopdracht geletterdheid Duidelijke plaats in de samenleving en flexibiliteit Modularisering - certificering VKS1

Nadere informatie

Jaar- en evaluatierapport sectorconvenants 2005-2006

Jaar- en evaluatierapport sectorconvenants 2005-2006 Jaar- en evaluatierapport sectorconvenants 2005-2006 Eindrapport In opdracht van: Vlaams Ministerie van Werk en Sociale Economie VIONA Uitgevoerd door: IDEA Consult: Dr. Anneleen Peeters Katrien Rommens

Nadere informatie

PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS, VAN DE SECTOR VAN DE MONTAGE (PC 111.03)

PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS, VAN DE SECTOR VAN DE MONTAGE (PC 111.03) 1 Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS, VAN DE SECTOR VAN DE MONTAGE (PC 111.03) Tussen de Vlaamse regering, vertegenwoordigd door Vlaams minister

Nadere informatie

PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE ELEKTRICIENS

PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE ELEKTRICIENS Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE ELEKTRICIENS Tussen de Vlaamse Regering vertegenwoordigd

Nadere informatie

WEGWIJS IN DE FINANCIERING VAN UW OPLEIDINGEN

WEGWIJS IN DE FINANCIERING VAN UW OPLEIDINGEN 3.4 WEGWIJS IN DE FINANCIERING VAN UW OPLEIDINGEN Er bestaan verschillende mogelijkheden om opleidingen financieel te laten ondersteunen. Zowel de overheid als de sectoren ondersteunen opleidingsinitiatieven

Nadere informatie

Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011. Vele wegen leiden naar Verpleegkunde

Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011. Vele wegen leiden naar Verpleegkunde Trefdag Arbeidsbemiddelaars 21/10/2011 Vele wegen leiden naar Verpleegkunde 1 FE.BI Sociaal Fonds voor de privé-ziekenhuizen Het sociaal fonds voor de privé-ziekenhuizen financiert en organiseert opleidingen

Nadere informatie

Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit

Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit Achtergrond en context code 10 tips voor een leeftijdsbewust aanwervingsbeleid Achtergrond

Nadere informatie

Functieprofiel projectmedewerker

Functieprofiel projectmedewerker Functieprofiel projectmedewerker Situering L4-volwassenenonderwijs vzw is het netwerk van de centra voor volwassenenonderwijs en het centrum voor basiseducatie in de regio Leuven-Hageland-Tervuren. Door

Nadere informatie

Reflectiegesprek: toekomstbeelden

Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1 Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1. Mastercampussen: nog sterkere excellente partnerschappen in gezamenlijke opleidingscentra (VDAB West-Vlaanderen) 2. Leertijd+: duaal leren van de toekomst (Syntra

Nadere informatie

PROTOCOL VAN SAMENWERKING. TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE SCHEIKUNDIGE INDUSTRIE (PC 116 en PC 207)

PROTOCOL VAN SAMENWERKING. TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE SCHEIKUNDIGE INDUSTRIE (PC 116 en PC 207) 1 Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE SCHEIKUNDIGE INDUSTRIE (PC 116 en PC 207) Tussen de Vlaamse regering, vertegenwoordigd

Nadere informatie

Vlaamse regering. PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004

Vlaamse regering. PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004 Vlaamse regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR, VAN DE INTERNATIONALE HANDEL, HET VERVOER EN DE AANVERWANTE

Nadere informatie

Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010. De g-factor in uw bedrijf of organisatie

Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010. De g-factor in uw bedrijf of organisatie Conferentie Met Recht Geletterd 29 november 2010 De g-factor in uw bedrijf of organisatie Achtergrond G-factor Kadert in toenemende aandacht voor laaggeletterdheid op de werkvloer: Pact van Vilvoorde (2001)

Nadere informatie

Mag het iets meer zijn?

Mag het iets meer zijn? Levenslang leren West-Vlaanderen Werkt 3, 2010 Mag het iets meer zijn? De opleidingsbehoeften in de West-Vlaamse bedrijven en organisaties Syntra West - Chris Cardinael Tanja Termote sociaaleconomisch

Nadere informatie

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Wij focussen op opleiding, tewerkstelling en competentiebeleid, om toekomstige

Nadere informatie

Audiovisuele Mediacademie

Audiovisuele Mediacademie Audiovisuele Mediacademie mediarte.be, als spil voor talentmanagement in de audiovisuele sector mediacademie.be, als regisseur, moderator, facilitator en monitor voor talentmanagement in de audiovisuele

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2012

Activiteitenverslag 2012 Activiteitenverslag 2012 1 Overzicht evolutie sector opleidingsinitiatieven voor werknemers projecten voor werkzoekenden campagnes voor het onderwijs 25 jaar FTMA Talentenfabriek samenwerking VIBAM activiteitenverslag

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE MEDEWERKERS VERDER ONTWIKKELEN DOELSTELLINGEN

DE COMPETENTIES VAN DE MEDEWERKERS VERDER ONTWIKKELEN DOELSTELLINGEN DOELSTELLINGEN Het is van essentieel belang om de competenties van alle werknemers uit de voedingsindustrie verder te blijven verbeteren. Via IVP (Initiatieven voor Professionele Vorming van de Voedingsnijverheid),

Nadere informatie

Voorstelling door Chantal Lefever Directeur 16 December 2009

Voorstelling door Chantal Lefever Directeur 16 December 2009 Voorstelling door Chantal Lefever Directeur 16 December 2009 Ontstaan in 2009 Opgericht door de sociale partners Voor alle werkgevers en werknemers onder het Paritair Subcomité 322.01 Missie: Ontwikkeling

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2007 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie

Protocol van samenwerking TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN HET PC 314 DEELSECTOREN HAARKAPPEN, FITNESS EN SCHOONHEIDSZORGEN

Protocol van samenwerking TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN HET PC 314 DEELSECTOREN HAARKAPPEN, FITNESS EN SCHOONHEIDSZORGEN Vlaamse Regering Protocol van samenwerking In het kader van het akkoord 2005-2006 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN HET PC 314 DEELSECTOREN HAARKAPPEN, FITNESS EN SCHOONHEIDSZORGEN

Nadere informatie

vergadering 38 zittingsjaar Handelingen Plenaire Vergadering

vergadering 38 zittingsjaar Handelingen Plenaire Vergadering vergadering 38 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Plenaire Vergadering van 25 mei 2011 Plenaire vergadering nr. 38 (2010-2011) 25 mei 2011 23 ACTUELE VRAAG van de heer Robrecht Bothuyne tot de heer Philippe

Nadere informatie

Voorbeelden van mentoropleidingen

Voorbeelden van mentoropleidingen Voorbeelden van en De opleidingen hieronder zijn voorbeelden van opleidingen die als doel hebben aan werknemers vaardigheden bij te brengen op het vlak van begeleiding, coaching en opleiding van werkpleklerenden

Nadere informatie

Brussel, 10 december _Advies_accreditatieverdrag. Advies. Accreditatieverdrag met Nederland

Brussel, 10 december _Advies_accreditatieverdrag. Advies. Accreditatieverdrag met Nederland Brussel, 10 december 2003 111903_Advies_accreditatieverdrag Advies Accreditatieverdrag met Nederland Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding en situering adviesvraag... 3 2. Samenvatting... 4 3. Advies...5 2 1.

Nadere informatie

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen?

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Cascade van beleidsniveaus en beleidsteksten Beleid EU Strategie Europa 2020 Europees werkgelegenheidsbeleid Richtsnoeren

Nadere informatie

VORM UW MENSEN. ZIJ VORMEN UW BEDRIJF.

VORM UW MENSEN. ZIJ VORMEN UW BEDRIJF. PSC 149.04 METAALHANDEL VORM UW MENSEN. ZIJ VORMEN UW BEDRIJF. PERMANENTE VORMING ORGANISEREN IN UW BEDRIJF IN 2019 Permanente vorming is noodzakelijk voor u en uw medewerkers. Medewerkers ontwikkelen

Nadere informatie

The Story of the Untapped Diamonds. Federaal Ministerie van Werk 21/01/2014

The Story of the Untapped Diamonds. Federaal Ministerie van Werk 21/01/2014 + The Story of the Untapped Diamonds Federaal Ministerie van Werk 21/01/2014 + Activeren Jeugdwerklozen 2 Pilootproject Cocom 1. Context en problematiek 2. Huidige initiatieven 3. Wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord

PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord Vlaamse Regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003-2004 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE BINNENSCHHEPVAART PARITAIR COMITE 139 Tussen: de

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands

VDAB aanbod NT2 NT2 SCHAKKETTEN. VDAB Aanbod NT2. 1) NT2 + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB aanbod Turnhout, 12/12/2018 VDAB Aanbod 2 1) + Mijn Loopbaanatelier 2) Sectorspecifiek Nederlands 3) Sector-overschrijdend Nederlands 1 VDAB Aanbod 3 1) + MIJN LOOPBAAN@TELIER Mijnloopbaan@telier

Nadere informatie

Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie. Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014

Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie. Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014 Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014 Voedingsindustrie stabiele factor in industrie IPV van Sectorfonds naar Personeelsadviseur Werken aan Werkbaarheid

Nadere informatie

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity Randstad Diversity voor een succesvol diversiteitsbeleid www.randstad.be/diversity inhoud Randstad en diversiteit Wat is diversiteit? Waarom diversiteit? Onze dienstverlening Coaching 22 Consulting onze

Nadere informatie

VR DOC.0271/5

VR DOC.0271/5 VR 2017 2403 DOC.0271/5 Reguleringsimpactanalyse voor het ontwerpbesluit tot bepaling van de kwaliteitscriteria voor de instroomopleiding Havenarbeider Gebruik de RIA-leidraad en de RIA-checklist om deze

Nadere informatie

Takenpakketprofiel ( )

Takenpakketprofiel ( ) Takenpakketprofiel (3-2-2017) Bemiddelaar Algemene informatie Nummer profiel Omschrijving profiel C10N Bemiddelaar Doel van de functie Vanuit een specialisatie professioneel advies of begeleiding geven

Nadere informatie

AIRCO, een RTC project

AIRCO, een RTC project Terugwinning van gefluoreerde broeikasgassen uit klimaatregelingssystemen in bepaalde motorvoertuigen AIRCO, een RTC project Externe certificaten en onderwijs 19 december 2012 Vlor studiedag Agenda Uitleg

Nadere informatie

Wegwijs in de social-profitsector

Wegwijs in de social-profitsector 09/10/2014 Schaarbeek Wegwijs in de social-profitsector SPREKERS: Bart van Opstal (VIVO) Sandra Vermeulen (Servicepunt Zorg Gent) 09/10/2014 Wegwijs in de social-profitsector Opbouw van de sessie VIVO

Nadere informatie

Activiteitenverslag 2013

Activiteitenverslag 2013 Activiteitenverslag 213 Algemene Vergadering 6 juni 214 een initiatief van 1 Agenda Doelpubliek & bereik Activiteiten Coachen, Adviseren en Begeleiden Opleiding werknemers Zoekopdrachten Opleiding werkzoekenden

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2011-2012 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2011

Nadere informatie

1/09/ /12/2015

1/09/ /12/2015 Extra tewerkstellingsplaatsen in PC 319.01 voor laatstejaars studenten uit het deeltijds onderwijs 1/09/2014 31/12/2015 BROCHURE VOOR CLW PC 319.01 1. Het project Werken en studeren Situering project Eind

Nadere informatie

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak?

c) Hoe evalueert de minister deze taalopleidingen? Hoe loopt de geïntegreerde aanpak? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 370 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 17 februari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Sluitend taalbeleid De lage werkzaamheid van

Nadere informatie

PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord

PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord Vlaamse Regering PROTOCOL VAN SAMENWERKING in het kader van het Akkoord 2003 2004 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN DE SCHEIKUNDIGE INDUSTRIE (PC 116 en PC 207) Tussen

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen 7 Schooljaar 2010-2011 BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2010

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen

Deel 7 ANDERE OPLEIDINGSVORMEN. Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen Deel ANDERE OPLEIDINGSVORMEN Hoofdstuk 1 : VDAB-opleidingen BEROEPSOPLEIDING VAN DE VDAB Aantal beëindigde opleidingen, opgesplitst naar activiteit werknemers - werkzoekenden 2008 Werknemers (1) Werkzoekenden

Nadere informatie

RTC informeert! Infomoment 20/10/2015

RTC informeert! Infomoment 20/10/2015 Infomoment 20/10/2015 Infomoment: Welkom (Mil Kooyman, voorzitter RTC Oost-Vlaanderen) RTC-beheersovereenkomst 2015-2020: situering en toelichting en acties (Emmanuel Depoortere, coördinator RTC Oost-Vlaanderen)

Nadere informatie

GROEPSSECTORFOTO 2012

GROEPSSECTORFOTO 2012 GROEPSSECTORFOTO 2012 Colofon Samenstelling Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan 35 bus 20 1030 Brussel 02 553 42 56 monitoring@vlaanderen.be

Nadere informatie

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening

Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code. Advies. deontologische code voor loopbaandienstverlening Brussel, 21 januari 2004 210104_Advies_deontologische_code Advies deontologische code voor loopbaandienstverlening Inhoud Op 2 december 2003 vroeg de Vlaamse Minister van Werkgelegenheid en Toerisme R.

Nadere informatie

Protocol van samenwerking

Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Protocol van samenwerking In het kader van het akkoord 2005-2006 TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR VAN HET BEZOLDIGD PERSONENVERVOER PSC 140.01 PSC 140.02

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. Bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. Bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum Bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Vzw FE.BI. Sociale Fondsen in de social profit op federaal en bicommunautair niveau. Luc Van Waes, directeur

Vzw FE.BI. Sociale Fondsen in de social profit op federaal en bicommunautair niveau. Luc Van Waes, directeur Vzw FE.BI Sociale Fondsen in de social profit op federaal en bicommunautair niveau Luc Van Waes, directeur 'Wegwijs op de arbeidsmarkt in de zorgsector - POM 1 Welke sectoren? zorgsector - POM 2 Welke

Nadere informatie

Activiteiten en instrumenten op het gebied van arbeidsmarkt en HRM-beleid

Activiteiten en instrumenten op het gebied van arbeidsmarkt en HRM-beleid Sectorconvenant Lokale Besturen? Samen met lokale besturen Werken aan een divers personeelsbeleid In 2005 ondertekende de Vlaamse Regering samen met de werkgeversorganisatie VVSG en de drie werknemersorganisaties

Nadere informatie

Vlaamse regering PROTOCOL TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR SOCIAL PROFIT

Vlaamse regering PROTOCOL TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR SOCIAL PROFIT 1 Vlaamse regering PROTOCOL TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR SOCIAL PROFIT Tussen: Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Mieke Vogels; Vlaams minister

Nadere informatie

Gemeenschappelijke platformtekst Vlaamse regering en sociale partners Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit

Gemeenschappelijke platformtekst Vlaamse regering en sociale partners Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit Gemeenschappelijke platformtekst Vlaamse regering en sociale partners Evenredige arbeidsdeelname en diversiteit 2010 1. Doelstellingen De Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners stellen vast dat

Nadere informatie

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat:

1. Voor de jaren 2013 en 2014 kreeg ik graag een overzicht van het aantal 50-plussers dat: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 496 van EMMILY TALPE datum: 27 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Informatiesessies voor oudere werklozen - VDAB en vakbonden

Nadere informatie

Voorstel Stad Gent: wijkantennes gekoppeld aan de centrale werkwinkels. Werkgroep GSIW 4 juni 2013

Voorstel Stad Gent: wijkantennes gekoppeld aan de centrale werkwinkels. Werkgroep GSIW 4 juni 2013 Voorstel Stad Gent: wijkantennes gekoppeld aan de centrale werkwinkels Werkgroep GSIW 4 juni 2013 Aansluiting te vinden bij andere vormen van dienstverlening om de maatschappelijke positie van de werkzoekende

Nadere informatie

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002

ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 ADVIES I.V.M. HET POSITIEF ACTIEPLAN ALLOCHTONEN EN ARBEIDSGEHANDICAPTEN 2002 Brussel, 13 februari 2002 2. Op 4 januari 2002 vroeg de heer Van Grembergen, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden,

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

Een opleidingskrediet, uitgedrukt in aantal dagen per jaar, wordt, voor het jaar 2014, collectief op bedrijfsvlak als volgt bepaald:

Een opleidingskrediet, uitgedrukt in aantal dagen per jaar, wordt, voor het jaar 2014, collectief op bedrijfsvlak als volgt bepaald: CAO BIJWERKING 1 maart 2014 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST VAN 13 FEBRUARI 2014 BETREFFENDE HET SECTORAKKOORD 2013-2014 1 1. Toepassingsgebied Artikel

Nadere informatie

STIMULATIE VAN WERKBAARHEID IN DE VERHUISSECTOR DOOR DE IMPLEMENTATIE VAN DE CAO OPLEIDING

STIMULATIE VAN WERKBAARHEID IN DE VERHUISSECTOR DOOR DE IMPLEMENTATIE VAN DE CAO OPLEIDING STIMULATIE VAN WERKBAARHEID IN DE VERHUISSECTOR DOOR DE IMPLEMENTATIE VAN DE CAO OPLEIDING 13/11/2018 Door: Juan Caballero Directeur Ambassador Verhuisopleidingen vzw 1 Sectorbeeld Verhuissector Valt onder

Nadere informatie

ACTUELE BELEIDSKADER VOOR SECTORCONVENANTS. Contactdag Levenslang Leren

ACTUELE BELEIDSKADER VOOR SECTORCONVENANTS. Contactdag Levenslang Leren ACTUELE BELEIDSKADER VOOR SECTORCONVENANTS Contactdag Levenslang Leren Wat zijn sectorconvenants? De sectorconvenants zijn protocols van samenwerking tussen de sectoren (sectorale sociale partners) en

Nadere informatie

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Presentatie Lerend netwerk Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Vormelek vzw is het sectoraal opleidingsfonds van de elektriciens, installatie en distributie (PSC 149.01). Samen met Tecnolec en FBZ behoort

Nadere informatie

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP)

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Viona-studieopdracht WSE Arbeidsmarktcongres 11 februari 2015 Daphné Valsamis & An De Coen Agenda Methodologie Wat is een LDP? 10 vaststellingen uit het

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur 3 november 2008 Rita Dunon Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Wat is een kwalificatie? Afgerond geheel van competenties Competenties: geheel van kennis, vaardigheden

Nadere informatie

Cultuursensitieve zorg: hoe gaan we verder?

Cultuursensitieve zorg: hoe gaan we verder? 14/03/2019 Brussel Cultuursensitieve zorg: hoe gaan we verder? SPREKER: Luc Van Waes 14/03/2019 Inhoud Verloop project Bedenkingen richting Beleid Welke rol wil VIVO verder spelen: Algemeen rond diversiteit

Nadere informatie

Medewerker pedagogische cel - Kwaliteitsbewaking

Medewerker pedagogische cel - Kwaliteitsbewaking Doel van de functie Medewerker pedagogische cel - Kwaliteitsbewaking De medewerker pedagogische cel coördineert ook de EVC- en EVK-procedure en ziet toe op de correcte afhandeling van de aanvragen. Ook

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Wat? = een educatief centrum voor jongeren tussen 11 en 14 jaar oud, hun ouders en hun

Wat? = een educatief centrum voor jongeren tussen 11 en 14 jaar oud, hun ouders en hun Wat? = een educatief centrum voor jongeren tussen 11 en 14 jaar oud, hun ouders en hun leerkrachten om op interactieve en ervaringsgerichte wijze kennis te maken met een brede waaier aan praktisch uitvoerende

Nadere informatie

Gezamenlijke doelstellingen

Gezamenlijke doelstellingen 1 Gezamenlijke doelstellingen Stad Antwerpen Lokale tewerkstelling Ondersteunen onderwijs Antwerpen fvb-ffc Constructiv Gekwalificeerde bouwvakarbeiders Eén loket voor iedereen. VDAB Arbeidsbemiddeling

Nadere informatie

VR DOC.0167/1BIS

VR DOC.0167/1BIS VR 2019 0802 DOC.0167/1BIS VR 2019 0802 DOC.0167/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT BISNOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van uitvoeringsbesluit voor hervorming

Nadere informatie

Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen

Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen Krachtlijnen voor het beleid volwassenenonderwijs en levenslang en levensbreed leren in de provincie West-Vlaanderen Carl Vereecke gedeputeerde voor onderwijs Resoc ZWVL Platform Levenslang en Levensbreed

Nadere informatie

Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector van de papier- en kartonverwerkende nijverheid (PC 136)

Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector van de papier- en kartonverwerkende nijverheid (PC 136) Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector van de papier- en kartonverwerkende nijverheid (PC 136) Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

Personenvervoer 2008

Personenvervoer 2008 SECTORFOTO Personenvervoer 2008 Departement Werk en Sociale Economie Colofon Samenstelling: Vlaamse overheid Beleidsdomein Werk en Sociale Economie Departement Werk en Sociale Economie Koning Albert II-laan

Nadere informatie

(Koninklijk besluit van 26 november 2013 in uitvoering van artikel 191, 3, van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen)

(Koninklijk besluit van 26 november 2013 in uitvoering van artikel 191, 3, van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen) 1 BIJKOMENDE PROJECTEN RISICOGROEPEN (2016-2017) (Koninklijk besluit van 26 november 2013 in uitvoering van artikel 191, 3, van de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen) P(s)C Verantwoord.

Nadere informatie

AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang

AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang AFKORTINGEN EN BEGRIPPENKADER Ervaringsbewijs begeleider buitenschoolse kinderopvang BKO BSO CVO CVS ERSV ESF EVC EVK IBO K&G PLOT POP RESOC SERR SERV VBJK VCOK VDAB VDKO VLOR VSPW VZW Buitenschoolse Kinderopvang

Nadere informatie

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITÉS BETREFFENDE DE RAPPORTERING

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITÉS BETREFFENDE DE RAPPORTERING A A N B E V E L I N G Nr. 16 ---------------------------------------- AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITÉS BETREFFENDE DE RAPPORTERING VAN DE SECTORALE VORMINGSINSPANNINGEN ---------------- 27.01.2004

Nadere informatie