Beleidsplan Zorg. schooljaar 2013/ Oecumenische Basisschool Troelstralaan CT Brummen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan Zorg. schooljaar 2013/ 2014. Oecumenische Basisschool Troelstralaan 76 6971 CT Brummen 0575-563527"

Transcriptie

1 Beleidsplan Zorg schooljaar 2013/ 2014 Oecumenische Basisschool Troelstralaan CT Brummen

2 VOORWOORD BIJGEWERKT : DEC Het zorgdocument van de Oecumenische Basisschool in Brummen is opgebouwd uit een algemeen gedeelte en een gedeelte met bijlagen. In het algemene gedeelte is beschreven hoe de zorg binnen de school inhoud krijgt en zijn er verwijzingen gedaan naar de bijlagen. Dit document is een leidraad voor het handelen van de leerkrachten en het geeft inzicht in de interne en externe zorgstructuur van dit moment binnen de school. Het document heeft een dynamisch karakter, wat betekent dat het jaarlijks wordt geëvalueerd en daar waar noodzakelijk bijgesteld. Het zorgdocument ligt op school ter inzage voor de ouders/verzorgers van de leerlingen van onze school. Opmerkingen die tot verbetering leiden zijn van harte welkom. De IB-er van de school Ellen Smit oecellen@gmail.com

3 INHOUDSOPGAVE 1. Zorg voor leerlingen 1.1 Passend onderwijs 1.2 Passend onderwijs binnen onze school 2. Handelingsgerichte procesdiagnostiek 2.1 HGPD binnen het samenwerkingsverband 2.2 De betekenis van HGPD voor alle betrokkenen 2.3 Stappen in de leerlingbegeleiding 3. Dossiervorming en beheer 3.1 Het Leerling- en Onderwijs Volg Systeem (LOVS) 3.2 Signaleringsinstrumenten 3.3 Leerling dossier 3.4 Klassenmap 3.5 Leerlingenmapje/ zorgmap 3.6 Map interne begeleider 4. De planning 4.1 Afname verwerking van de toetsen en observaties 5. Handelingsplan 5.1 Groepshandelingsplan of individueel handelingsplan 5.2 Stappenplan groepsplan 5.3 Mogelijkheden extra zorg 5.4 Evaluatie 5.5 Protocol tweede leerweg 6. Vergaderingen en overlegmomenten 6.1 Groepsbesprekingen 6.2 Bouwvergaderingen 6.3 Intervisie 6.4 Oudergesprekken 6.5 Consultatiegesprekken 6.6 ZAT 6.7 Jeugdgezondheidszorg GGD 7. Procedure van aanmelding voor het speciaal onderwijs 7.1 Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) Welke gegevens heeft de PCL nodig? 7.2 Wat is het SBO? SBO Het Mozaïek Zutphen Kan een kind ook naar het SBO in een andere regio? Plaatsingsmomenten SBO 7.3 Hoe worden de ouders geïnformeerd? 7.4 Wat kan het ZAT doen? 7.5 Bezwaar en beroep 8 Aanmelding nieuwe leerlingen 8.1 Aannamebeleid 8.2 Inschrijfformulier 8.4 Het intakegesprek/ huisbezoek 8.5 Kennismakingsbezoekjes 9 Taakverdeling 9.1 De directeur 9.2 De intern begeleider 9.3 De groepsleerkracht Bijlage 1 : Bijlage 2 : Bijlage 3 : Bijlage 4: Bijlage 5 : Bijlage 6 : Smart doelen stellen Toetskalender Technisch lezen Gemaakte afspraken zorg Dag- en weektaken Verbeterplan Tafels

4 1. ZORG VOOR LEERLINGEN 1.1 Passend Onderwijs Passend Onderwijs gaat over alle kinderen en jongeren in de leeftijd van 2 tot 23 jaar. Het wettelijk kader schetst de hoofdlijnen voor de vormgeving van Passend Onderwijs. De uitgangspunten voor het nieuwe stelsel zijn: Kinderen krijgen zo goed mogelijk onderwijs Ouders zijn betrokken bij hun kind op school Leraren zijn goed toegerust Scholen werken samen met jeugdzorg en gemeenten Doelmatige investeringen De schoolbesturen in het Samenwerkingsverband spreken af hoe Passend Onderwijs voor iedere leerling zo goed mogelijk kan worden gerealiseerd. Ze leggen deze afspraken vast in een ondersteuningsplan, deze is te vinden op de site van WSNS. 1.2 Passend onderwijs binnen onze school Ons doel is om passend onderwijs te bieden voor alle kinderen die op onze school zitten. Hierbij maken wij gebruik van de hulp en informatie van kinderen, ouders, leerkrachten, IB er en externe betrokkenen. Op sommige momenten ervaren wij helaas ook een grens aan passend onderwijs. In het zorgplan staat beschreven hoe onze zorg geboden wordt.

5 2. HANDELINGSGERICHTE PROCES DIAGNOSTIEK 2.1 HGPD binnen het samenwerkingsverband Binnen het samenwerkingsverband Weer Samen Naar School Berkeldal is gekozen voor een gezamenlijk model voor de leerlingenzorg. De Handelings Gerichte Proces Diagnostiek (HGPD). De belangrijkste uitgangspunten van HGPD zijn: pedagogisch optimism oplossings- en handelingsgericht denken (benutten van de kansen) zelfvertrouwen geven 2.2 De betekenis van HGPD voor alle betrokkenen De betekenis van HGPD voor alle betrokkenen houdt het volgende in: De leerling wordt benaderd vanuit een pedagogisch optimistisch perspectief. Welke kansen zijn er om deze leerling zo goed mogelijk te begeleiden. De leerkracht reflecteert op eigen handelen en wordt gestimuleerd te zoeken naar een goede afstemming en interactie met de leerlingen. De ouders worden gezien als partner en hebben hun eigen deskundigheid in het omgaan met hun kind. Leerkracht en ouders komen gezamenlijk tot een aanpak, met ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. 2.3 Stappen in de leerlingbegeleiding Op de volgende bladzijde staat het schema met de stappen in de leerlingbegeleiding.

6

7 Stap 1 De leerkracht onderneemt interventies naar aanleiding van observaties en resultaten van de leerlingen. De ontwikkeling van iedere leerling wordt nauwkeurig gevolgd door middel van methodegebonden toetsen en methode-onafhankelijke toetsen. Bij interventies denken we aan o.a. verlengde instructie, kleine aanpassingen in het standaard leerstofaanbod, een goede relatie met iedere leerling; kortom goed onderwijs en een goed pedagogisch klimaat, handelingsgericht werken in de groep. Met de ouders zijn er regelmatig gesprekken over de ontwikkeling van hun zoon of dochter. Indien de hulp weinig of geen resultaat oplevert volgt stap 2. Stap 2 De leerkracht gaat op collegiaal niveau op zoek naar reflectie en feedback om oplossingen te zoeken. Dat doen we op de volgende manieren: Maatjesoverleg. De leerkracht reflecteert samen met een collega op de ontwikkeling van leerlingen die opvallen. Uitwisselen van ideeën en oplossingen, waarmee de collega de volgende dag verder kan. Intervisie. Een leerkracht brengt een probleem in en een aantal collega s komen door te luisteren en door te vragen, met tips zodat de leerkracht de volgende dag weer verder kan ( mogelijk in een bouwoverleg ). Stap 3 Leerkracht met ouders en eventueel de IB-er. Het HGPD-formulier wordt ingevuld waardoor alle belemmerende en beschermende factoren in beeld worden gebracht, daaruit volgt een voorlopige probleemverklaring en handelingsgerichte acties. De visie en ervaringen van de ouders/verzorgers worden hierbij meegenomen. Er wordt bekeken welke andere vorm van expertise nodig is om een volgende stap te kunnen nemen. Daarbij kan gedacht worden aan de orthopedagoog van de IJsselgroep, de schoolverpleegkundige van de GGD of een schoolmaatschappelijk werker die ingezet kunnen worden. Overwogen kan worden om de leerling in te brengen bij het ZAT (= zorgadviesteam).

8 Stap 4 De leerling wordt besproken tijdens een HGPD-bespreking in een klein zorgteam binnen de school nadat de ouders hiervoor toestemming hebben gegeven. De externe HGPD gesprekken zijn voor het hele jaar gepland en vinden onder schooltijd plaats. De leerkracht, orthopedagoog (IJsselgroep), ouders, schoolmaatschappelijk werker, schoolverpleegkundige en de IB-er zoeken samen naar bruikbare oplossingen en kijken daarbij naar de rol van alle betrokkenen in de omgeving van het kind. Bij deze besprekingen kunnen ook ander deskundigen door de school worden betrokken, zoals bijvoorbeeld de logopediste. Samen wordt gezocht naar kansen in zowel de onderwijsleersituatie als de thuis- en vrije tijd situatie. Er kan besloten worden tot nadere onderzoeken, waar dat zinvol is en een beter inzicht geeft in het functioneren van de leerling. Het kan dan gaan om psycho diagnostisch onderzoek op bepaalde gebieden of observatie in de groep. Bij vraagtekens rond het gedrag van de leerling kan er een gedragsvragenlijst worden gebruikt of een observatie in de groep. Uit het gesprek komen in elk geval handvatten waar we mee aan de slag kunnen. Leerkrachten kunnen leerlingen aanmelden en de IB er overlegt tijdens groepsgesprekken of een leerling aangemeld moet worden. De IB er mailt minimaal 3 weken voor het gesprek nogmaals de datum en de vraag of er nog aanmeldingen zijn. Minimaal 1 week voor het gesprek moeten de HGPD formulieren binnen zijn (via de mail bij de IB er). Ook het toestemmingsformulier moet ondertekend opgeslagen zijn in de zorgmap onder de map HGPD. Stap 5 Verwijzing naar het Speciaal Basisonderwijs (SBO) of Speciaal Onderwijs (SO REC s). Plaatsing op het SBO kan alleen met een beschikking van de PCL. Plaatsing op een SO school kan alleen met een indicatie van het CVI (cluster leerling). Stap 6 Verwijzing naar het Speciaal Basisonderwijs (SBO) of Speciaal Onderwijs (SO REC s). Plaatsing op het SBO kan alleen met een beschikking van de PCL. Plaatsing op een SO school kan alleen met een indicatie van een CVI.

9 3. DOSSIERVORMING EN BEHEER Registratie van leerlinggegevens vindt plaats in: een klassen- en/of zorgmap, (met daarin registratieformulieren van methoden- en groepsoverzichten), observatielijsten, leerlingdossiers (in afgesloten ruimte), rapporten, LOVS en Esis. De groepen hanteren dezelfde indeling van de zorgmap (K-schijf). Deze wordt elk jaar door de intern begeleider overgezet en voor het nieuwe schooljaar klaargezet. In de leerling-dossiers (in afsluitbare dossierkast) worden alle vertrouwelijke gegevens van de zorgleerlingen opgeslagen zoals: HGW formulieren of onderzoeksrapporten, verslagen van oudergesprekken, verslagen van gesprekken met derden (zoals b.v. hulpverleningsinstanties) die niet digitaal zijn opgeslagen. Binnenkort gaan we starten om in groep 1 geen dossierkast meer voor alle leerlingen aan te maken maar alles digitaal te archiveren. De leerlingendossiers bevinden zich in een metalen kast in het kantoor van de IB-er. De leerkracht zorgt samen met de IB-er voor het beheer van het leerlingendossier. We gaan zoveel mogelijk digitaal opslaan en hierdoor zal het papieren leerlingendossier in de toekomst verdwijnen. Alleen het onderwijskundig personeel heeft inzage. Ouders/verzorgers kunnen op verzoek inzage krijgen in het dossier van hun kind. De ouders maken hiervoor een afspraak met de groepsleerkracht of IB-er. Leerlinggegevens worden alleen met toestemming van ouders/verzorgers aan derden verstrekt. De klassen- en zorgmappen worden beheerd door de groepsleerkracht. Dossiers van oud-leerlingen worden 5 jaar bewaard en daarna door de IB-er vernietigd. 3.1 Het Leerling- en Onderwijs Volg Systeem (LOVS) Het LOVS bestaat uit: De af te nemen toetsen en observatieformulieren De toetsresultaten, in groepsoverzichten en individuele overzichten Het leerlingdossier De toetskalender Observatie afspraken groep 1+2 t.a.v. rekenen en taal** ** In november, januari en juni worden de observatielijsten ingevuld.

10 3.2 Signaleringsinstrumenten Wij hanteren de volgende signaleringsinstrumenten: Leer- en vormingsgebied: Toets/instrument: Groep: Cognitieve ontwikkeling Taal voor kleuters (Cito) 1 en 2 Rekenen voor kleuters (Cito) 1 en 2 Technisch lezen Protocol Leesproblemen en dyslexie 1 t/m 8 AVI 3 t/m 8 DMT (drie minuten toets) 3 t/m 8 Begrijpend lezen Begrijpend lezen (Cito) 3 t/m 8 Woordenschat Woordenschat (Cito) T.A.K. toets (incidenteel) Spelling Spellingvaardigheid (Cito) 3 t/m 8 P.I. dictee (incidenteel) Klepel incidenteel v.a. gr.5 Rekenen Rekenen-Wiskunde (Cito) 3 t/m 8 TTR-tempo toets 3 t/m 8 Entreetoets Cito Entreetoets 7 Eindtoets CITO Eindtoets (Cito) 8 Bij een vermoeden van dyslexie, wordt er een leesdossier samengesteld door de betreffende leerkracht in overleg met de IB-er. Alle LOVS toetsen en remediërende methoden staan in de IB-ruimte.

11 3.3 Het leerlingdossier Van elke leerling wordt een dossier samengesteld. In dit dossier komen in ieder geval: Het inschrijfformulier Formulier van de logopedische screening Kopie van het schaduwrapport Verslagen van gesprekken met ouders/verzorgers inclusief gemaakte afspraken (Groeps-) handelingsplannen Informatie van voorgaande jaren Verder kan het leerling-dossier bevatten: HGPD formulieren De toetsen van het leesprotocol dyslexie Verslagen van externe onderzoeken Handelingsplannen, ook door ambulant begeleiders opgestelde adviezen Onderwijskundig rapport andere school 3.4 Klassenmap In iedere groep is een algemene klassenmap aanwezig. De inhoud van de klassenmap is bij iedereen bekend en bestaat uit minimaal: Adressenlijst van de leerlingen Groepsindeling/ Plattegrond Absentielijst (niet nodig als het digitaal ingevuld wordt in ESIS) Pleinwacht- en gymrooster Activiteitenplan Groepsinformatie Noodrooster voor een invaller van ongeveer 30 min. Zelfstandig Klassenafspraken Specifieke leerling- en groepsafspraken Dagrooster Op het dagrooster moet duidelijk aangegeven worden wanneer er met een handelingsplan gewerkt wordt en om welke kinderen het gaat. Handelings- groepsplan

12 3.5.1 Leerlingenmapje/zorgmap In iedere groep is een leerlingenmapje aanwezig. In deze leerlingenmap komen in ieder geval: Leerlingenlijst Handelingsplannen met logbook Groepsoverzichten van observaties, methode gebonden en niet methode gebonden toetsen Overdrachtsformulier 3.6 Map interne begeleider * Leerlingenlijst van alle groepen * Toetskalender * Korte notities van afspraken over zorgleerlingen ( voor extra informatie gebruikt de IB-er de zorgmap van de groepsleerkracht of het leerling-dossier (geen dubbele administratie) * Aantekeningen en afspraken n.a.v. de groepsgesprekken * Kopie van groepsoverzichten ( methode onafhankelijke toetsen zoals: Cito, Avi, DMT)

13 4. DE PLANNING Aan het begin van het schooljaar wordt de toetskalender gemaakt. (zie bijlage 2 ) Hierin is aangegeven: De weken waarin de betreffende toetsen en observaties plaats zullen vinden. Welke toetsen en observaties in welke groepen moeten worden afgenomen. In welke maand er een groepsgesprek plaatsvindt De toetsgegevens worden in Esis verwerkt of in de zorgmap geregistreerd. Op de jaarkalender is aangegeven: De data waarop de HGPD gesprekken plaatsvinden De weken waarop de gegevens met de IB-er worden besproken. Indien bekend de data waarop de verschillende gesprekken worden gehouden, zoals gesprekken met ambulant begeleiders van de clusterkinderen. 4.1 De afname en verwerking van de toetsen en observaties Hiervoor is onderstaand protocol opgesteld: Afnameprotocol ( LOVS ) Toetsen: - Klassikale toetsen worden per definitie door de eigen groepsleerkracht afgenomen. Heeft een groep meer leerkrachten, dan worden de toetsen bij voorkeur door de leerkracht afgenomen, die de groep het grootste deel van de week heeft en/ of de leerkracht, die binnen een bepaald vakgebied de meeste lessen geeft (veiligheid). - Individuele toetsen kunnen door externe collega s, de onderwijsassistent of de IB-er worden afgenomen ( zoals bij ziekte, of extern onderzoek ). - LOVS toetsen worden bij voorkeur s morgens afgenomen, op momenten dat de leerlingen nog fris zijn. - De toetsen worden in principe alleen op maandag-, dinsdag-, woensdag-, en donderdag afgenomen. - Toetsen worden zo min mogelijk in een week direct volgend op een schoolvakantie afgenomen. - De toetskalender vormt de basis voor bovenstaande punten. - De leerkrachten voeren zelf de toetsgegevens op de computer in. - Uitslagen van LOVS toetsen worden 2 keer per jaar met de IB-er besproken, tijdens dit overleg kunnen/worden er, voor de leerkracht bindende, handelingsafspraken (evt. opstellen van een handelingsplan) vastgesteld.

14 - Voor dyslectische leerlingen zijn er specifieke compenserende en/ of dispenserende afspraken vastgelegd. Dit geldt ook voor kinderen waarbij een vermoeden is van dyslexie zonder dat er een verklaring is. Als dit het geval is moet dit besproken worden moet de IB er. Zij zal dit eventueel nog voorleggen aan de orthopedagoog. Deze kunnen bestaan uit: o Meer tijd. o Vergrote versie. o Teksten en vragen worden integraal voorgelezen. o Teksten zijn via bandje of CD beschikbaar ( Entree toets groep 7 ). - Gebruik kladpapier bij hoofdrekenen toegestaan. - Hulpmiddelen zijn toegestaan voor leerlingen die dat altijd al gebruiken, zoals: rekenmachine, opzoekboekje. Hiervan moet een registratie bij de toets komen. Dit moet van te voren besproken zijn met de IB er. Wij nemen de volgende LOVS toetsen af: Rekenen voor groep 1 en 2. Taal voor kleuters voor groep 1 en 2. Begrijpend lezen voor de groepen 3 t/m 8. Rekenen en wiskunde voor de groepen 3 t/m 8. Spellingvaardigheid voor de groepen 3 t/m 8. Avi en DMT voor de groepen 3 t/m 8. Woordenschat voor de groepen 3 t/m 8 - Na afname van de toetsen, worden de benodigde materialen door de leerkracht gecontroleerd en compleet op de goede plek terug gezet (in de IB ruimte ). - Vanuit het protocol dyslexie worden toetsen afgenomen voor de groepen 1 t/m 8. - Voor technisch lezen wordt de Avi en DMT afgenomen. - In groep 7 wordt de Entreetoets afgenomen, deze toets bevat 16 onderdelen. - In groep 8 wordt de eind toets van CITO afgenomen. - De toetsresultaten worden tijdens de 10 minutengesprekken met de ouders besproken. Bij een 4 of 5 score wordt tussendoor contact opgenomen met de ouders als er niet op korte termijn (max. 3 weken) een 10 min. gesprek gepland staat. De concrete acties worden met de ouders besproken. - Bij alle LOVS toetsen, blijven alle aanwezige schema s, kaarten e.d. die normaal ook in de groep hangen, ook tijdens de toets hangen.

15 Jaarplanning IB er November November IB er bekijkt de groepsmap van elke groep. toetsresultaten en informatie uit het dossier worden besproken in het groepsgesprek. Januari Febr./ maart Febr./ maart intervisie gesprek overzicht per groep van de Cito scores trendanalyse maakt de IB er en bespreekt deze met het team Maart toetsresultaten en informatie uit het dossier worden besproken in het groepsgesprek. April Mei Juni Juni Juni Juni intervisie gesprek gesprek schoolverpleegkundige, schoolmaatschappelijk werk en IB er overzicht per groep van de Cito scores trendanalyse maken en bespreken deze met het team nieuwe toetskalender wordt gemaakt en met het team besproken. toetsresultaten en informatie uit het dossier worden besproken in het groepsgesprek. Overdracht komt in dit gesprek ook aan de orde. Binnenkort gaan we starten om in groep 1 geen dossierkast meer voor alle leerlingen aan te maken maar alles digitaal te archiveren.

16 5. HANDELINGSPLAN Voor alle leerlingen die bij de Cito een 3/ 4 of 5 scoren hebben wordt een handelingsplan opgesteld. Het kan zijn dat dit verwerkt is in een groepsplan (voorbeeld zie bijlage 1). Elke plan wordt voorafgegaan aan een analyse van de testresultaten. Een (groeps-)handelingsplan is een basisplanning voor een leerling waarin aangepaste leerstof en/of begeleiding is opgesteld. Verder worden doelen en evaluatie nauwkeurig omschreven (SMART). Wanneer een kind in het HGW traject is opgenomen dan dient het HGW formulier als aanvulling op het handelingsplan. De leerkracht kan deze informatie in zijn plan verwerken. Het handelingsplan wordt door de leerkracht opgesteld. De ib-er kan behulpzaam zijn bij het opstellen van het plan. Zij zorgt voor overleg momenten rondom de groepsplannen zodat we elkaar plannen kunnen bekijken en bespreken. Het handelingsplan bevindt zich in de zorgmap op de K-schijf en in de groepsmap, is in elk geval in de klassenmap aanwezig. Naast het handelingsplan is er in de weekplanning terug te vinden wanneer, en hoe vaak de leerling extra ondersteuning krijgt en welke remediërende middelen gehanteerd worden. 5.1 Groepshandelingsplan of individueel handelingsplan Sinds 2011 zijn wij gestart met het maken van groepsplannen. In een groepsplan staan alle leerlingen van de groep vermeld. Er wordt minimaal gewerkt met 3 niveau groepen. Ook kan er een individueel plan voor een leerling in staan. Bij een groepsplan hoort een groepsoverzicht waar de laatste toets resultaten en onderwijsbehoeften vermeld staan. Op dit moment, schooljaar 2012/ 2013 heeft elke groep minimaal voor 2 tot 3 vakken een groepshandelingsplan. Verder is er voor alle leerlingen met een 3/ 4 of 5 score is een plan aanwezig. De afspraken en acties rondom groepsplannen staan na dit hoofdstuk vermeld.

17 5.2 Stappenplan Groepsplan Hieronder staan de zes stappen die wij gebruiken bij het maken van een groepsplan. Stap 1 Verzamelen van leerlingengegevens in het groepsoverzicht en evalueren van het vorig groepsplan Stap 2 Stap 3 Stap 4 Signaleren van leerlingen die extra aandacht nodig hebben (S) Benoemen van onderwijsbehoeften Clusteren van leerlingen met vergelijkbare onderwijsbehoeften en/of onderwijskundige doelen. Stap 5 Opstellen groepsplan (aanpak 1,2 en 3) Stap 6 Uitvoeren groepsplan

18 Toelichting Stap 1 De voorbereidende fase Denk aan: de ontwikkeling van kinderen observeren, gesprekken met kinderen en met ouders voeren, werk van kinderen analyseren, toetsen afnemen en interpreteren, de sociaalemotionele ontwikkeling van de kinderen volgen, interactiepatronen tussen leerkracht en kind en kinderen onderling waarnemen en interpreteren, de verzamelde gegevens adequaat registeren, naast belemmerende factoren ook stimulerende factoren bij het kind waarnemen, kritisch kijken naar het effect van het eigen didactisch en pedagogisch handelen en bereid zijn de eigen aanpak aan te passen. Doelen vaststellen. Wat wil ik bereiken? Bij evaluatie: Heb ik dit bereikt? Stap 2 De zorgleerling Wat heeft dit kind nodig, welke aanpassingen in de leerstof/ instructie/begeleiding kan ik doen zodat het wel lukt en het kind succeservaringen op doet. Kinderen zodanig clusteren dat zij van en met elkaar leren. Vastleggen in handelingsplan, hierbij ook de excellente leerlingen meenemen ( )! Stap 3 Speciale onderwijsbehoeften Wat heeft dit kind nodig, welke aanpassingen in de leerstof/ instructie/begeleiding kan ik doen zodat het wel lukt en het kind succeservaringen op doet. Kinderen zodanig clusteren dat zij van en met elkaar leren. Vastleggen in Onderwijsbehoeften. Stap 4 Clusteren van leerlingen met vergelijkbare onderwijsbehoeften en/ of onderwijskundige doelen Keuze maken voor een passende differentiatievorm, waarmee (op een haalbare manier) tegemoet gekomen wordt aan de verschillen in onderwijsbehoeften tussen leerlingen in de groep, kinderen zodanig clusteren dat zij van en met elkaar leren, maatregelen in het klassenmanagement nemen om de gekozen organisatie in de klas uit te kunnen voeren en effectief instructie en begeleiding te kunnen bieden.

19 Stap 5 Opstellen groepsplan Concrete en meetbare doelen stellen (voor de duur van het groepsplan), inzicht hebben in de leerlijn en de methode, inzicht hebben in variaties van instructie, leerstof, begeleiding, werkvormen, aanpak en leeromgeving om de gestelde doelen te bereiken, maatregelen nemen in de organisatie en leertijd om het groepsplan uit te kunnen voeren, vaststellen hoe geëvalueerd wordt of de gestelde doelen bereikt zijn Stap 6 Opstellen groepsplan Groepsplan uitwerken in dag- of weekplanning, gedifferentieerde instructie en begeleiding kunnen geven, gedifferentieerde instructie en begeleiding kunnen uitvoeren (klassenmanagement en zelfstandig werken), reflectie op het resultaat eigen handelen en de eigen aanpak op basis van deze reflectie het groepsplan (tussentijds) bijstellen 5.3 Mogelijkheden voor extra zorg Hieronder staan de mogelijkheden die geboden kunnen worden voor een leerling die extra zorg nodig heeft: - pré,(of verlengde) instructive; - individuele aanpassing in de gebruikte methoden; - eigen programma binnen de gebruikte methoden (eigen leerlijn). Deze kan gestart worden als een leerling minimaal 1 jaar meer dan 1 jaar achterstand heeft. Ook een IQ test kan een aanleiding geven voor het starten van een eigen leerlijn. Dit kan voor de leerlingen die de stof niet aan kunnen maar ook voor leerlingen die al veel verder zijn (zie punt 5.5); - eigen programma, opgezet vanuit verschillende methodieken ter ondersteuning; - herhalings- en verdiepingsstof voor excellente leerlingen Extra zorg vindt plaats binnen de groep (in overleg met de ib-er). In uitzonderlijke situaties kan hier een uitzondering op gemaakt worden.

20 5.4 Evaluatie Na iedere handelingsplanperiode wordt de evaluatie nauwkeurig omschreven. Bij een handelingsplan die 3 maanden duurt wordt er minimaal 1 keer een tussentijdse evaluatie uitgevoerd. Evaluatie vindt plaats door de leerkracht en hieraan gekoppeld een oudergesprek als het gaat om individuele afspraken. De handelingsplannen en evaluaties worden besproken in het groepsbesprekingsoverleg. Hoe het vervolgtraject eruit zal zien hangt af van de vooruitgang die de leerling/groep heeft gemaakt. Mogelijkheden zijn: - de prestaties zijn verbeterd, het handelingsplan wordt afgesloten - er is vooruitgang, maar bepaalde vaardigheden worden nog onvoldoende beheerst (of het kind is nog niet op het gewenste niveau), het traject wordt vervolgd/verlengd, het bestaande handelingsplan wordt bijgesteld - de prestaties zijn niet optimaal verbeterd. Het traject wordt vervolgd voor nog een periode of het kind krijgt een aangepast programma (adaptief), - Is de problematiek te complex en de vooruitgang nihil, dan wordt aanmelding binnen het HGW traject overwogen. Indien de leerling al in een eerder stadium opgenomen is binnen het HGW traject, dan wordt met de orthopedagoog (Leerlingbegeleider van de school) overlegd welke stappen ondernomen moeten worden.

21 5.5 Protocol tweede leerweg/ontwikkelingsperspectief Wij starten in overleg met leerling, ouders, leerkracht en IB er eventueel een tweede leerlijn als een leerling bij dat vak een achterstand van minimaal 1 jaar lang 10 DLE s of meer. Het kan zijn dat een leerling voor meerdere vakken een Tweede leerweg nodig heeft. Wanneer kies je beredeneerd voor afbuigende leerlijnen? - Er is met handelingsplannen gewerkt, minimaal gedurende drie interventieperioden - Uit pedagogisch-didactisch onderzoek blijkt, dat de einddoelen van gr. 8 voor deze leerling onhaalbaar zijn - De leerling is uitvoerig besproken met collega s en de IB-er. Hierbij wordt altijd onze orthopedagoog betrokken. Een andere reden voor een tweede leerweg kan zijn dat een leerling op een bepaald gebied veel verder is dan de groep. We proberen ernaar te streven om een leerling zoveel mogelijk in de breedte uit te dagen. De leerkracht (in overleg met de ib-er en orthopedagoog) stelt een programma op voor de leerling. Hieraan voorafgaand gaat altijd een HGW consult met de orthopedagoog (stap 4 zorgroute) Indicatie voor relatie uitstroomniveau, intelligentieniveau en ontwikkelingsperspectief Uitstroomniveau Intelligentieniveau Indicatie ontwikkelingsperspectief voor RW, TL, BL PRO Eind niveau groep 5 LWOO Eind niveau groep 6 LWOO en specifieke stoornis (bv dyslexie, dyscalculie) Eind niveau groep 6 voor het betreffende vakgebied LWOO en sociaal-emotionele problemen Eind niveau groep 7

22 Het ontwikkelingsperspectief wordt door de interne begeleider opgesteld en twee maal per jaar geëvalueerd en bijgesteld. De ouders worden hiervan op de hoogte gesteld en tekenen samen met de leerkracht en de directeur het ontwikkelingsplan. Het protocol wordt met ouders besproken en door hen ondertekend op een formulier protocol tweede leerweg /ontwikkelingsperspectief (zie bijlage). De kinderen maken wel CITO-toetsen, maar veelal toetsen van een lager jaar (aansluitend bij hun niveau, of hoger als het gaat om excellente leerlingen).met behulp van het LOVS op de computer kan de ontwikkelingslijn van het kind nauwkeurig gevolgd worden (vaardigheidsscores en DLE) Binnen het ib-netwerk hebben we een keuze gemaakt voor een inspectie goedgekeurd format. Afspraken rondom de handelingsplannen: Schooljaar 2013/ 2014 De kleuters hebben een groepshandelingsplan voor rekenen en taal. De groepen 3 t/m 8 hebben voor minimaal 2 vakken (waaronder rekenen) een groepshandlingsplan. Tussentijds wordt een logboek bijgehouden en minimaal 1 keer per zes weken wordt het plan geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Schooljaar 2014/2015 De kleuters hebben een groepshandelingsplan voor rekenen en taal. De groepen 3 t/m 8 hebben voor minimaal 3 vakken (waaronder rekenen) een groepshandelingsplan. Tussentijds wordt een logboek bijgehouden en minimaal 1 keer per zes weken wordt het plan geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Schooljaar 2015/2016 De kleuters hebben een groepshandelingsplan voor rekenen en taal. Zij maken dit jaar ook een groepsplan voor gedrag. De groepen 3 t/m 8 hebben voor rekenen, taal, spelling en begrijpend lezen een groepshandelingsplan. Er wordt een begin gemaakt met een groepsplan voor gedrag. Tussentijds wordt een logboek bijgehouden en minimaal 1 keer per zes weken wordt het plan geëvalueerd en eventueel bijgesteld. Goed om groepsplan, meeste mee te nemen in je wanneer heeft je plan het effect?

23 Jaarlijkse acties IB er - November Groepshandelingsplannen bespreken tijdens de groepsgesprekken - December Groepshandelingsplannen bespreken tijdens de vergadering in december, Leerkrachten bekijken elkaar plannen en geven gerichte feedback n.a.v. een kijkwijzer. - Februari Evalueren en groepshandelingsplannen maken tijdens de vergadering, Aandacht besteden aan de analyse van toetsen (samen doen). - Juni Februari Evalueren en groepshandelingsplannen maken tijdens de vergadering,

24 6. VERGADERINGEN/ OVERLEGMOMENTEN Met betrekking tot de zorg vinden er regelmatig besprekingen en vergaderingen plaats. Hieronder staat kort vermeld welk dit zijn en wat er besproken wordt. 6.1 Groepsbesprekingen Het doel van de bespreking is tweeledig: Het opsporen van leerlingen waarvan de ontwikkeling stagneert ( wat zijn de redenen, welke stappen moeten we nemen enz), afspraken over het opstellen van een handelingsplan. Het trekken van conclusies t.a.v. het rendement van het gegeven onderwijs, wat kan de oorzaak zijn van tegenvallende resultaten, is de gehanteerde methode nog wel goed, welke maatregelen moeten we nemen om het rendement te verhogen. 6.2 Bouwvergaderingen In een bouwvergadering is het altijd mogelijk om samen met collega s over de ontwikkeling van een leerling te praten ( stap 2 ), zodat je de volgende dag weer verder kunt. (dit moet wel van tevoren bij de bouwcoördinator aangegeven worden). Bouwcoördinator Onderbouw is Tamara en bouwcoördinator Bovenbouw is Gerda. 6.3 Intervisie Tijdens de vergadering vinden er 2 keer per jaar een intervisie plaats, de leerkracht brengt een probleem in en de collega s komen door te luisteren en door te vragen met tips, zodat de betrokken leerkracht de volgende dag weer verder kan. De Intern begeleider coördineert dit. Als er behoefte aan is zou dit ook in de bouwvergadering nog extra gedaan kunnen worden. 6.4 Oudergesprekken Naast de vaste oudergesprekken zal er in geval van stagnerende ontwikkeling bij een leerling altijd met de ouders/verzorgers worden gesproken. De eerst verantwoordelijke hiervoor is de groepsleerkracht. Hij/zij dient de ouders op de hoogte te brengen van zijn/haar zorgen over de ontwikkeling van hun kind.

25 De procedure is als volgt: De leerkracht bespreekt tijdens de reguliere oudercontacten de ontwikkeling van de leerling met de ouders/verzorgers. De leerkracht kan in een gesprek zijn/haar zorgen kenbaar maken en samen met de ouders/verzorgers de oorzaken bespreken, het is van belang dat de leerkracht hiermee niet wacht tot er een contactavond is. Hiervan wordt een oudergesprek registratie gemaakt en opgeslagen in de zorgmap onder het mapje gesprekken. Eventueel worden vervolgafspraken gemaakt. De leerkracht kan in het gesprek aangeven dat hij/zij de problematiek met de IBer wil bespreken. HGPD gesprekken (IB-er, leerkracht en ouders) Gemaakte afspraken worden vastgelegd op het HGPD formulier! Alle informatie die voor een leerling relevant kan zijn, afspraken die met ouders gemaakt zijn, worden opgeslagen in de zorgmap onder oudergesprekken. 6.5 Consultatiegesprekken Externe deskundigen kunnen worden geraadpleegd en ingeschakeld (natuurlijk in overleg met de ouders/verzorgers). De IB-er coördineert de consultatie van externe deskundigen.

26 Momenteel wordt in meer of mindere mate gebruik gemaakt van de expertise van de volgende instanties of personen: Zorgadviesteam Zutphen ( ZAT ), voor schoolproblemen. Zorgadviesteam Brummen ( ZAT ) voor problemen in de thuissituatie. WSNS Zutphen Ysselgroep, orthopedagoog ( HGPD gesprekken ) Schoolarts, schoolverpleegkundige en logopediste van de GGD Particuliere logopediste Maatschappelijk werk/ SWB BJZ Orthopedagoog Marijke Spits of soortgelijke instanties Twee stromen en soortgelijke instanties Netwerk Brummen Eerbeek van intern begeleiders Rec 2, Marjo Bekkers Rec 3, Jan Braamhorst Rec 4, Hilde Tissingh 6.6 ZAT Bij het ZAT Zutphen kunnen alle vragen worden neer gelegd m.b.t leerlingenzorg. Het kunnen eenvoudige vragen zijn die direct via de telefoon of mail kunnen worden beantwoord. Bij het ZAT Brummen kunnen vragen rondom de thuissituatie worden neergelegd. NB: Voor aanvragen voor het ZAT moeten aanvraagformulieren ingevuld worden, ouders vullen een toestemmingsformulier in. Het ZAT zal in de toekomst verdwijnen. Problemen worden besproken in de zorgteams op school. Deze zijn sinds 2012/2013 uitgebreid met een schoolmaatschappelijk werker en de schoolverpleegkundige.

27 6.7 Jeugdgezondheidszorg GGD GGD Gelre-IJssel voert het basistakenpakket voor jeugdgezondheid uit. Hiervoor zijn een aantal vaste onderzoekmomenten: Preventief gezondheidsonderzoek 5-jarigen Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de arts en assistente, een ouder is bij dit onderzoek aanwezig. Vooral vullen ouders een tweetal vragenlijsten in. De resultaten worden terug gekoppeld aan de groepsleerkracht. Preventief verpleegkundig onderzoek 11-jarigen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de verpleegkundige, ouder is aanwezig bij dit onderzoek, ouder en kind vullen vooraf een vragenlijst in. Extra onderzoeken en controles zijn mogelijk en kan ook op advies van de school aangevraagd worden. Omdat er geen structurele screening meer is voor logopedie (5 jarigen) verwijst de leerkracht bij enige twijfel een leerling zelfstandig door naar de logopedist. Eén keer per jaar is er overleg tussen de verpleegkundige, de maatschappelijk werker ( SWB) en de IB-er. Dit zullen we plannen na een HGPD gesprek als de schoolverpleegkundige de leerlingen van groep 7 heeft gezien. tap 5

28 7. DE PROCEDURE VAN AANMELDING VOOR HET SPECIAAL BASISONDERWIJS Sinds augustus 1998 is de Wet op het Primair Onderwijs (WPO) van kracht. Onder Primair Onderwijs wordt verstaan het onderwijs aan alle kinderen van 4 t/m 12 jaar voor de basisschool en de speciale school voor basisonderwijs (SBO). Elke basisschool in Nederland is aangesloten bij een WSNS (Weer Samen Naar School) samenwerkingsverband. De school waar uw kind op zit, valt onder WSNS regio Zutphen. 7.1 Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) De Wet op het Primair Onderwijs regelt ook dat er in elk samenwerkingsverband een Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) ingesteld is. De commissie bestaat uit minimaal 3 deskundigen op het gebied van het (speciaal) basisonderwijs en van leer- en gedragsproblemen bij kinderen. De commissie heeft de wettelijke taak om te beoordelen of plaatsing van uw kind op een speciale basisschool (van het samenwerkingsverband) noodzakelijk is. Het is een onafhankelijke commissie die in opdracht van het samenwerkingsverband toetst of een kind aan de criteria voor toelating tot het SBO voldoet. Binnen WSNS regio Zutphen gebeurt dit handelingsgericht. Die criteria zijn door het samenwerkingsverband vastgesteld en kunnen daardoor ook verschillen per samenwerkingsverband en dus per SBO-school. De PCL in ons samenwerkingsverband bestaat uit 3 personen: - Voorzitter: Ben Hilderink - Lid met expertise van het SBO: Hennie Stegeman (ib er op 'Het Mozaïek') - Orthopedagoog en coördinator: Karen van Kooten (WSNS)

29 7.1.1 Welke gegevens heeft de PCL nodig? Voor de aanvraag van een beschikking moet een dossier worden opgebouwd met de volgende gegevens: Aanmeldformulier voor ouders en de school HGPD/HGW-formulier Didactische gegevens, recente gegevens en inzicht in het verloop van de ontwikkeling: een uitdraai van het leerlingvolgsysteem van de school en een beschrijving van de onderwijsbehoeften Verdere relevante informatie, zoals bijv. onderzoeksgegevens Bij binnenkomst worden de dossiers op volledigheid gecontroleerd door de coördinator leerlingenzorg. Bij onvolledigheid worden de school en/of de ouders hierover benaderd. Alleen volledige dossiers worden ingeschreven en gearchiveerd. De administratie stuurt de dossiers door naar de leden van de PCL. De dossiers gaan na behandeling in de PCL door naar het SBO of -wanneer er geen beschikking wordt afgegeven- worden deze bewaard gedurende 5 jaar. NB. Dossiers moeten twee weken vóór de vergadering binnen zijn. 7.2 Wat is het SBO? Het SBO is een speciale basisschool waar kinderen basisonderwijs krijgen aangeboden, met meer mogelijkheden voor specifieke ondersteuning en begeleiding. Deze extra begeleiding en ondersteuning kan deze school bieden, omdat er wordt gewerkt met kleine groepen. De groepsgrootte op het SBO is gemiddeld 15 leerlingen. Natuurlijk is dat niet het enige verschil. Er zijn ook meer speciaal geschoolde personeelsleden op deze school. Dat zijn bijvoorbeeld een psycholoog, een dyslexiespecialist, een speltherapeut en een logopedist. Er zijn ook mogelijkheden voor fysiotherapie. Voor de inzet van deze mensen heeft het SBO extra middelen beschikbaar. Het SBO is een onderdeel van het samenwerkingsverband WSNS. Een deel van de middelen krijgt het SBO rechtstreeks van het ministerie en een ander deel komt van het samenwerkingsverband. De aangesloten scholen (besturen) van het samenwerkingsverband kunnen gezamenlijk specifieke opdrachten aan de SBO school geven, zoals bijvoorbeeld het specialiseren in gedragsproblematiek. Op het SBO staat de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind centraal, er wordt gewerkt aan het opbouwen van het zelfvertrouwen van het kind. In de eerste plaats door het creëren van een veilige omgeving waarin ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen met zijn/haarspecifieke behoeften blijft daarbij altijd voorop staan.

30 Er is een ouderfolder SBO beschikbaar. Meer informatie is ook te lezen in de speciale ouderfolder van WSNS die verkrijgbaar is op de school. U kunt deze ook aanvragen bij het Loket Passend Onderwijs van WSNS (tel ). De folder krijgt u dan thuisgestuurd SBO Het Mozaïek in Zutphen SBO Het Mozaïek in Zutphen is de SBO van WSNS regio Zutphen. Bij dit samenwerkingsverband zijn 38 basisscholen in de regio aangesloten. De leerlingen van deze scholen met specifieke onderwijs behoeften kunnen bij Het Mozaïek worden aangemeld. De directeur is de heer Gerrit Brummelman. Bij hem kunt u terecht voor specifieke vragen of om een afspraak te maken voor een rondleiding in de school Kan een kind ook naar een SBO in een andere regio? Ja, dat kan. Maar dan moet toch eerst een beschikking worden aangevraagd bij de PCL in Zutphen. Met deze beschikking en het dossier kunt u dan naar de PCL van het samenwerkingsverband waar de SBO school van uw keuze bij hoort. Informatie hierover kunt u bij de administratie van de PCL opvragen Plaatsingsmomenten voor het SBO Wettelijk zijn er 3 momenten waarop een kind op het SBO geplaatst kan worden. Deze momenten zijn: Na de zomervakantie. Na de kerstvakantie. Na 1 april. Alleen in uitzonderlijke gevallen en bij verhuizing kan in overleg met de PCL van deze momenten afgeweken worden.

31 7.3 Hoe worden de ouders geïnformeerd? Een aanvraag bij de PCL is een uitkomst vanuit de HGPD-gesprekken op school waarbij ouders altijd betrokken horen te zijn. De ouders hebben inzage gehad in het dossier voordat dit naar de PCL is verzonden. De ouders kunnen hun eigen visie op het aanvraag formulier (Formulier 3A) kwijt. Dit formulier is voor de PCL zeer belangrijke informatie en weegt zwaar bij de besluitvorming. Wanneer de PCL een besluit genomen heeft worden de ouders schriftelijk op de hoogte gesteld. Een afschrift daarvan gaat naar de school. Naast deze schriftelijke informatie kan er ook een mondelinge toelichting zijn van de PCL. Dit gebeurt echter alleen als de uitkomst sterk afwijkt van de verwachtingen die er zijn. Soms komt het voor dat de PCL besluit geen beschikking af te geven, bijvoorbeeld omdat men de onderwijsbehoeften van het kind te specifiek vindt voor het SBO. Er wordt dan in een gesprek nadere toelichting gegeven en geadviseerd om naar één van de cluster scholen voor speciaal onderwijs te gaan. Hiervoor moeten ouders dan LGF (Leerling Gebonden Financiering) aanvragen. In dat geval kan bij de basisschool verdere informatie en ondersteuning worden gevraagd voor het nemen van de vervolgstappen. Ook het ZAT kan hierbij een ondersteunende en adviserende rol spelen. 7.4 Wat kan het ZAT doen? Wanneer er nog twijfel is of wanneer nog niet alle gegevens compleet zijn, dan kan het ZAT adviseren en helpen het dossier compleet te maken. Ook na een negatieve beschikking kan het ZAT worden gevraagd om advies, zoals hier boven al vermeld. Dat kan door telefonisch of via de mail vragen te stellen. Ook kan gevraagd worden om een bespreking in het multidisciplinair team van het ZAT. Klik hier voor de formulieren voor het ZAT. Vaak is het kind al in het ZAT besproken voordat er een bespreking in de PCL plaatsvindt. Meer informatie over het ZAT kunt u lezen in de speciale ouderfolder die verkrijgbaar is op de school. U kunt deze ook aanvragen bij het Loket Passend Onderwijs van WSNS (tel ). De folder krijgt u dan thuisgestuurd.

32 7.5 Bezwaar en beroep Indien de ouders een beschikking hebben ontvangen van de PCL waar zij het niet mee eens zijn kunnen zij binnen 6 weken tegen deze beschikking bezwaar aantekenen bij de PCL. De PCL stelt vervolgens vast of er zwaarwegende redenen zijn om de beschikking te herzien. In dat geval vindt herziening plaats. Indien geen herziening plaatsvindt, is de PCL verplicht u te horen en advies te vragen aan de Regionale Verwijzingscommissie. (RVC) Binnen vier weken moet de PCL bericht krijgen van de RVC (in sommige gevallen kan deze termijn herhaald worden). De PCL moet u binnen zes weken op de hoogte stellen van het besluit van de RVC. Bent u het hier niet mee eens dan kunt u nog in beroep gaan bij de rechter.

33 8. AANMELDINGEN NIEUWE LEERLINGEN Als ouders zich aan het oriënteren zijn voor een school voor hun zoon of dochter starten wij altijd met een informatie gesprek. Hierbij geeft de directeur informatie over de school en een rondleiding. Ouders hebben dan natuurlijk de mogelijkheid om vragen te stellen. 8.1 Aannamebeleid Als er kinderen worden aangemeld die ouder zijn dan 4 jaar zullen wij eerst informatie inwinnen voordat we een leerling aannemen. Intern begeleider neemt contact op met de intern begeleider van de andere school om informatie m.b.t. de zorg op te vragen. Indien nodig neemt de directeur contact op met de directeur van de andere school om informatie te verzamelen. In overleg met de directeur, groepsleerkracht, IB er en deels ouders zal er besloten worden of wij deze leerling aannemen. Hierbij is het belangrijk dat wij kijken welke hulp heeft deze leerling nodig, kunnen wij deze hulp ook bieden binnen onze school. Het kan zijn dat er voorwaarden worden gesteld aan een plaatsing. Ouders zullen deze voorwaarden ondertekenen. Na het eerste gesprek geeft de directeur aan dat wij eerst contact hebben met de huidige school en dat wij binnen een week laten weten of er eventuele bezwaren zijn om de leerling aan te nemen. 8.2 Inschrijfformulier Als ouders hun kind aanmelden op onze school dan ontvangen zij een inschrijfformulier. Hierop worden vooral algemene gegevens ingevuld. Dit formulier moet worden ingeleverd voordat de leerling op school begint.

34 8.3 Het intakegesprek/ huisbezoek Na aanmelding bij ons op school vindt er een intakegesprek/ huisbezoek plaats. Voorafgaande aan dit gesprek vullen ouders een intakeformulier in. Het intakeformulier is zo gemaakt dat er alle ruimte en tijd is voor een eerste kennismaking. Het intakegesprek wordt bijvoorkeur gevoerd door de klassenleerkracht. De groepsleerkracht neemt contact op met ouders om een afspraak te maken. Ongeveer 6 weken voordat de leerlingen begint bij ons op school komt de groepsleerkracht op bezoek Dit geeft ons de mogelijkheid om (belangrijke) dingen met ouders te bespreken en zo een goede start met de leerlingen te maken en aan te sluiten bij de onderwijsbehoefte van de kinderen. Wij gaan bij elk nieuwe gezin op huisbezoek, dus ook bij leerlingen die later bij ons op school komen. Komt er een tweede zoon of dochter uit èèn gezin bij ons op school dan voeren we het intakegesprek gewoon op school 8.4 Kennismakingsbezoekjes in de klas Voordat de leerlingen vier worden maakt de groepsleerkracht afspraken met ouders voor een aantal bezoekjes. De leerlingen komt ongeveer 4 tot 5 keer een dagdeel meedraaien om alvast te wennen.

35 9 DE TAAKVERDELING 9.1 De directeur Is eindverantwoordelijk voor de zorg binnen de school. Laat zich informeren over en heeft regelmatig overleg met de IB-er op maandag of donderdagochtend. Stimuleert nascholing op het gebied van specifieke leerlingen zorg. Houdt zich op de hoogte van actuele ontwikkelingen m.b.t. onderwijsinnovaties Heeft regelmatig overleg met de adjunct Coördineert het MT ( overleg met bouwcoördinatoren, IB-er en directie ). Ondersteunt de IB er m.b.t. het invoeren van veranderingen, aansporen van leerkrachten, opzetten van verbeterplannen etc. 9.2 De intern begeleider Coördineert de interne zorg Opstellen van de toetskalender Voeren van interne HGPD-gesprekken en adviseert bij het invullen van het HGPDformulier Aanwezig bij de externe HGPD gesprekken Organiseren en leiden van groepsbesprekingen Evalueert met de groepsleerkracht de zorg voor leerlingen Ondersteunen van leerkrachten bij de zorg voor individuele leerlingen Ondersteunen bij het maken van handelings- en groepsplannen Het bewaken van handelings- en groepsplannen Advies en consultatiegesprekken Bewaken van kwaliteit van onderwijs en zorgverbreding Is op de hoogte van beleidsontwikkelingen m.b.t. WSNS en zorgverbreding Inzetten van kennis binnen de school

36 Bijwonen netwerkvergaderingen intern begeleiders Contactpersoon WSNS Beheer orthotheek/leerling-dossier/leerling-administratie Onderhouden van externe contacten Heeft overleg met directie en bouwcoördinatoren Maken van verbeterplannen m.b.t. onderwijs en zorg (bijlage 4 plan dag en weektaken, bijlage 5 plan tafels. Opstellen en up to dat houden van het zorgplan Overzetten digitale zorgmap Plannen van vergadermomenten m.b.t. de zorg 9.3 De groepsleerkracht Is altijd verantwoordelijk voor de zorg voor de leerling Neemt in de op de toetskalender aangegeven weken de toetsen af en voert de observaties uit. Stelt ouders op de hoogte van de zorg rondom hun zoon of dochter. Stelt de toetsscores vast en verwerkt de gegevens op de juiste wijze. Verwerkt de toetsgegevens in het LOVS Bijhouden van de individuele leerling-dossiers. Dossier maken voor nieuwe leerlingen. Doet gericht onderzoek naar de oorzaken van tegenvallende resultaten van de groep als totaal en/of individuele leerlingen Heeft een actieve rol bij groepsgesprek, maatjesoverleg en intervisie Licht de ouders in over de extra zorg die hun kind zal worden geboden. Stelt handelingsplannen op en voert deze uit. Evalueert met de IB-er de zorg. Zorgt ervoor dat onbevoegden niet in het bezit kunnen komen, dan wel inzage kunnen hebben in de leerlingendossiers Zorgt aan het eind van het schooljaar voor een goede overdracht naar de volgende leerkracht.

37 Bijlage 1 Smart doelen stellen Specifiek Wat wil je precies gaan doen? Meetbaar: Hoeveel wil je halen? Acceptabel Sluit het aan bij de huidige (begin)situatie, met wiens hulp en wie voert het uit? Realistisch Is het te verwachten dat het doel te halen is? Op welke manier kan dat dan? Tijdsgebonden Binnen welke tijd wil je het doel halen. evaluatie datum: Doelstelling: Formuleer nu een SMART doel.

38 Handleiding SMART handelingsplan Omschrijf het doel duidelijk en concreet. Het moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven. Een heldere doelstelling geeft antwoord op 6 W-vragen: - Wat willen we bereiken? - Wanneer gebeurt het? - Wie zijn erbij betrokken? - Welke delen van de doelstelling zijn essentieel? - Waar gaan we het doen? - Waarom willen we dit doel bereiken? Hoe preciezer de doelstelling geformuleerd, hoe makkelijker het is er invulling aan te geven. Specifiek Wat wil je precies gaan doen. Formuleer kort en krachtig. Meetbaar Hoeveel gaan we doen? Hoe kunnen we dat meten. Welk instrument ga je ervoor gebruiken. Doe zo mogelijk een nulmeting om de startsituatie te bepalen. Acceptabel Is er draagvlak voor wat je gaat doen? Het moet duidelijk zijn wie wat moet doen om het doel te bereiken. Realistisch Is het doel haalbaar en uitvoerbaar? Hoe ga je het doen? Tijdgebonden Wanneer beginnen we met de activiteit, wanneer zijn we klaar? Geef duidelijk de startdatum en einddatum aan. Voorbeeld 1: S: leren lezen M: twee woorden (ik, maan) A: met ondersteuning van de groepsleerkracht R: door gebruik te maken van de methode VLL T: 1 december Binnen 1 december 2 woorden (ik maan) leren lezen met ondersteuning van de lkr. door gebruik te maken van de methode VLL)

39 Bijlage 2 De toetskalender

40

41 Bijlage 3 Technisch lezen Bij het AVI lezen gaan we uit van 3 verschillende niveaus: Beheersingsniveau: Een kind kan alle teksten op dit niveau lezen. De leestechnieken en het leestempo worden voldoende beheerst. Een kind hoeft niet meer te oefenen op dit niveau. Bij het stillezen mag het kind natuurlijk wel boeken op dit niveau lezen. Het leesplezier staat dan immers centraal. Bij het toetsen moet je nu verder toetsen. Instructieniveau: De algemene regel is dat dit het oefenniveau van een kind is. Er komen nog specifieke leestechnieken aan bod die het kind moet oefenen. Bij de lessen technisch lezen, leest het kind dus op dit niveau. Bij het instructieniveau letten we op de tijd en het aantal fouten. Er zijn kinderen die van nature traag zijn of dyslectische kenmerken vertonen. Deze kinderen hebben vaak moeite met het tijdsaspect en komen vaak niet tot een bepaald beheersingsniveau omdat de tijd steeds overschreden wordt. Voor deze kinderen is het belangrijk om door te toetsen. Het blijkt dat deze kinderen vaak meerdere leeskaarten op een instructieniveau lezen. Als je de kinderen op het laagste instructieniveau laat oefenen dan lezen ze waarschijnlijk onder kunnen en komen zo niet met moeilijkere leestechnieken in aanraking. Deze leerlingen oefenen op het hoogste instructieniveau, maar hebben wel wat meer begeleiding nodig. (leerkracht of een goede tutor) Frustratieniveau: Dit niveau is te moeilijk, het kind heeft waarschijnlijk teveel moeite met de tekst. Het wordt niet aangeraden om teksten op dit niveau te lezen. Cito DMT (Drie minuten toets) Bij deze toets lezen de kinderen 3 verschillende kaarten Bij iedere kaart in 1 minuut, zoveel mogelijk woorden lezen. Deze woorden zijn willekeurig gekozen. Uit de context kunnen ze dus niets opmaken. Snel decoderen en samenvoegen van letters of lettercombinaties is dus belangrijk. Conclusie: Er zijn kinderen die de AVI kaarten op een voldoende niveau lezen.maar bij de DMT halen ze een matige of onvoldoende score. Dit zijn kinderen die veel steun hebben aan de tekst. Het lijkt alsof het technisch leesproces prima verloopt, maar dit is niet waar. Ze hebben nog veel moeite met het snel decoderen. Deze kinderen hebben ook vaak meer leestijd nodig.

5 oktober 2010 ZORGTRAJECT DE POELJEUGD

5 oktober 2010 ZORGTRAJECT DE POELJEUGD Schema 1 zorgroute: Er zijn 3 niveau s te onderscheiden: Zorg op groepsniveau, zorg op schoolniveau en bovenschoolse zorg. In het bovenstaande model zijn deze als volgt weergegeven: De rode cirkel (linksbovenin

Nadere informatie

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT

ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT Telefoon 0317-350815 ZORG OP MAAT OMDAT IEDER KIND TELT DON BOSCOSCHOOL RENKUM Versie april 2011 ZORGSYSTEEM DON BOSCOSCHOOL RENKUM Iedere school heeft de plicht voor alle kinderen zorg op maat te bieden.

Nadere informatie

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Hart voor zorg Even voorstellen Agenda 1. Externen. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Externen Met wie hebben wij te maken en in welke mate? WSNS-Salland

Nadere informatie

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008

Stroomdiagram zorg. Versie september 2008 Stroomdiagram zorg Versie september 2008 1 Fase 1: Reguliere zorg in de groep Start 2. Lkr differentieert: * aanpassing leerstof (weektaak) * instructie (afpelmodel) * leertijd (zelfstandig werken) 1.

Nadere informatie

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken.

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken. Ontwikkelingslijn: Planningssysteem Ontwikkelingsveld 1: Leerlingenadministratie Eigenaren: Anja van Manen en Marian Brands Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen

Nadere informatie

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken.

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken. Ontwikkelingslijn: Planningssysteem Ontwikkelingsveld 1: Leerlingenadministratie Eigenaren: Marian Brands en Lidy Meyer Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen

Nadere informatie

Interne zorgstructuur

Interne zorgstructuur Interne zorgstructuur Zorgniveau 1: Adaptief onderwijs Doel: Preventie van problemen door tegemoet te komen aan de basisbehoeften van kinderen: relatie, competentie en autonomie. In deze fase staat het

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

ZORGPLAN 5 NIVEAUS VAN ZORG

ZORGPLAN 5 NIVEAUS VAN ZORG ZORGPLAN 5 NIVEAUS VAN ZORG 1 NIVEAU 1: ALGEMENE PREVENTIEVE ZORG IN DE GROEP De leerkracht geeft kwalitatief goed onderwijs aan een groep leerlingen en realiseert een positief werkklimaat. De algemene

Nadere informatie

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken.

Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen op een eenduidige wijze om de doorgaande lijn te bewaken. Ontwikkelingslijn: Planningssysteem Ontwikkelingsveld 1: Leerlingenadministratie Eigenaren: Nils Schutte en Marian Brands Doel Het verzamelen, noteren en bewaren van de belangrijke gegevens van de leerlingen

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool

Procedure Schooladvies Sint Jozefbasisschool Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen beschikken over zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op de om tot een goed advies te

Nadere informatie

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage)

Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage) De intakefase Vóór plaatsing. Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zijn alleen toelaatbaar tot sbo de Blinker indien het SWV PO 31.04 een toelaatbaarheidsverklaring heeft afgegeven. De procedure

Nadere informatie

Zorgverbreding. Rekenen/wiskunde. Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine

Zorgverbreding. Rekenen/wiskunde. Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine Zorgverbreding Rekenen/wiskunde Basisschool Jahesuja Jantine, Heleen, Suzanna, Jacobine ZORG OP MAAT Rekening houden met de mogelijkheden van ieder kind. hoge eisen pedagogische en didactische vaardigheden

Nadere informatie

Beleidsplan Zorg schooljaar 2015/2016

Beleidsplan Zorg schooljaar 2015/2016 Beleidsplan Zorg schooljaar 2015/2016 Beleidsplan Zorg versie september 2015 E.C. Theo Thijssen 1 1. Zorg voor leerlingen. Binnen het samenwerkingsverband Ijssel Berkel is het doel passend onderwijs te

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Inleiding Doubleren op de Wiekslag kan worden omschreven als: Een proces waarbij in de groepen 1 t/m 4 een situatie is ontstaan, waarbij de ontwikkeling van een

Nadere informatie

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken Zorg op de Overlaet Voor u ligt het zorgplan van de Overlaet. In dit document maken we inzichtelijk dat we planmatig omgaan met zorg. Het document is als volgt opgesteld: Onderdeel 1: Onderdeel 2: Onderdeel

Nadere informatie

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart)

2.2 Zorgniveau 2 Signalering: LOVS spelling januari en juni PI-dictee voor leerlingen met een IV en V score op Cito spelling. (in oktober en maart) SPELLING 1. ALGEMEEN In schooljaar 2007-2008 is er voor het vakgebied spelling het werken met groepsplannen in de groepen ingevoerd. Hierin is vastgelegd hoe we extra ondersteuning bieden. In dit beleidsdocument

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs

3. De zorg voor de leerlingen Passend Onderwijs 3. De zorg voor de leerlingen 3.1. Passend Onderwijs Het doel van Passend Onderwijs is dat scholen in de regio gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de zorg voor de leerlingen. Onze scholen zijn aangesloten

Nadere informatie

De Zorgstructuur van de Wiekslag. Schooljaar

De Zorgstructuur van de Wiekslag. Schooljaar De Zorgstructuur de Wiekslag Schooljaar 2013-2014 1 Zorgschema. Werken met het zorgmodel binnen de Wiekslag naast basisschema WSNS IJssel/Berkel Uitgangspunten: Er wordt handelingsgericht gewerkt wat o.a.

Nadere informatie

Leerling-zorg op onze school

Leerling-zorg op onze school Leerling-zorg op onze school Inhoud 1. Inleiding blz. 3 1.1 Onze visie op zorg 1.2 Doelstelling van de zorg 1.3 Zorgbreedte 2. Wanneer is een leerling een zorgleerling? 4 3. leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften:

Nadere informatie

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Zorgstructuur de Hasselbraam

Zorgstructuur de Hasselbraam Zorgstructuur de Hasselbraam Aanpak Er worden 5 niveaus van zorg onderscheiden. Per zorgniveau brengen we in kaart: Inhoud Verantwoordelijkheid: wie is waar verantwoordelijk voor Communicatie: wie praat

Nadere informatie

C:\Users\admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\DY4SI3QT\Zorgstructuur de Reuzepas.doc

C:\Users\admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\DY4SI3QT\Zorgstructuur de Reuzepas.doc De zorgstructuur op de Reuzepas Het team van de Reuzepas heeft voor zichzelf de volgende missie geformuleerd: De Reuzepas biedt onderwijs, dat kinderen in een sociale, veilige en uitdagende leeromgeving

Nadere informatie

INTERNE ZORGSTRUCTUUR

INTERNE ZORGSTRUCTUUR Basisondersteuning Niveau 1 Groepsniveau In deze fase staat het handelen van de leerkracht centraal. Deze signaleert met behulp van toetsen en observaties de voortgangsresultaten van de leerlingen, zowel

Nadere informatie

Ondersteuning van leerlingen op. CBS De Rank

Ondersteuning van leerlingen op. CBS De Rank Ondersteuning van leerlingen op CBS De Rank Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Onze uitgangspunten en ambitie... 2 3. De organisatie van de zorg op De Rank... 2 4. Wanneer spreken we van leerlingen die ondersteuning

Nadere informatie

Openbare Daltonschool Overschie Postbus AC Rotterdam. Zorgplan

Openbare Daltonschool Overschie Postbus AC Rotterdam. Zorgplan Openbare Daltonschool Overschie Postbus 10111 3004 AC Rotterdam Zorgplan 1 Inhoudsopgave Zorgplan Hoofdstuk Blz 1 Typering van ons onderwijssysteem 3 1.1 De interne begeleiding 3 1.2 De werkzaamheden van

Nadere informatie

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker Juli 2019 Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Inhoud: De coördinatie van de leerlingenzorg op CBS De Akker... 3 De structuur van de leerlingenzorg

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus versie 7-11-2014 Inhoud: Voorwoord pag. 3 1 Stap verder met 1-Zorgroute pag. 4 Groepsniveau pag. 6 Intern niveau

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus versie 07-04-2017 Inhoud: Voorwoord pag. 3 1 Stap verder met 1-Zorgroute pag. 4 Groepsniveau pag. 6 Intern niveau

Nadere informatie

Groeidocument SWV Primair Onderwijs Midden Holland Herziening versie 101215. Groeidocument GROEIDOCUMENT. Naam leerling

Groeidocument SWV Primair Onderwijs Midden Holland Herziening versie 101215. Groeidocument GROEIDOCUMENT. Naam leerling Groeidocument GROEIDOCUMENT Dossiernummer (niet invullen door school) Toestemming van ouder(s)/verzorger(s)* Ouder(s)/verzorger(s)* hebben kennis genomen van de inhoud van dit Groeidocument. Ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010 Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs 24 maart 2010 Programma Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP) Voor wie een OPP? Waarom van een OPP? Wanneer een OPP opstellen? Hoe

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. leerlingenzorg

PROTOCOLLEN. leerlingenzorg pag.: 1 versie: 3 Doel Het doel van dit protocol is ouders te informeren over de werkwijze op onze school t.a.v.. Tevens is het een werkvoorschrift voor het personeel bij de omgang met zorgleerlingen.

Nadere informatie

Niveaus van zorg in 6 stappen

Niveaus van zorg in 6 stappen Niveaus van zorg in 6 stappen Acties op school (inter)actie naar ouders Ondersteuning op school Stap 1 Leerkracht werkt handelingsgericht in de groep Stap 2 Leerkracht overlegt met collega-leerkrachten

Nadere informatie

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen:

PROTOCOLLEN. Stappenplan t.a.v. doubleren Bij de besluitvorming over een doublure worden de volgende stappen genomen: Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouders informeren hoe wij als school omgaan met de beslissing om een leerling al dan

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; 2 e rapport groep 6: Bij het tweede rapport van groep 6, worden de Cito grafieken voor ouders, vanuit

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

Leerlingenzorg op de Bataaf

Leerlingenzorg op de Bataaf Leerlingenzorg op de Bataaf Combinatiegroepen Op de Bataaf zijn alle groepen ingedeeld in combinatiegroepen: 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8. Iedere groep heeft twee leerkrachten, zij zijn verantwoordelijk voor de

Nadere informatie

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs? Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Elk jaar is het opstellen van een advies voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een verantwoordelijke taak. Wij gaan hier zorgvuldig

Nadere informatie

Protocol Leerlingenzorg

Protocol Leerlingenzorg Protocol Leerlingenzorg O.b.s. Commissaris Gaarlandt Rembrandtstraat 2 7948 AW Nijeveen Tel.: 0522 491618 E-mail: info@obscommissarisgaarlandt.nl Website: www.obscommissarisgaarlandt.nl Protocol Leerlingenzorg

Nadere informatie

Doorstromen, vertragen en versnellen.

Doorstromen, vertragen en versnellen. Doorstromen, vertragen en versnellen. Openbare Basisschool t Koppel Nieuw-Weerdinge Vastgesteld op: 7 maart 2011 Evalueren op: schooljaar 2011-2012 Protocol doorstromen, vertragen en versnellen obs t Koppel

Nadere informatie

4. De zorg. 4.1 De gewone zorg en het leerlingvolgsysteem

4. De zorg. 4.1 De gewone zorg en het leerlingvolgsysteem 4. De zorg 4.1 De gewone zorg en het leerlingvolgsysteem Ieder kind is anders en iedereen moet voldoende aandacht krijgen. Om de vorderingen bij te houden gebruiken wij observatielijsten en toetsen. Bij

Nadere informatie

Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure

Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure Procesgang PO- VO Leidend in deze is de BOVO Procedure De totstandkoming van het basisschooladvies Indicatie advies groep In het ontwikkelgesprek van februari wordt met de ouders besproken aan welke adviesrichting

Nadere informatie

Zorgplan

Zorgplan Zorgplan 2017-2018 1 Inhoudsopgave De zorg voor kinderen 3 Het zorgsysteem op groepsniveau 4 Signaleren Registreren Analyseren Diagnosticeren Handelen Het zorgsysteem op schoolniveau 5 Het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; In januari wordt met de ouders besproken aan welke adviesrichting zij kunnen

Nadere informatie

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3

Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3 Februari 2011 1 Overgangsprotocollen Van groep 1 naar groep 2 en van groep 2 naar groep 3. Hoofdstuk 1 Inleiding p. 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan

Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Dyscalculieprotocol Cluster Jenaplan Eerste versie 2015-2016 Het volgen van - en begeleiding bij ernstige rekenproblemen en dyscalculie Stappenplan bij (ernstige ) rekenproblemen en dyscalculie De vier

Nadere informatie

1-zorgroute voorschoolse voorzieningen. Plein Midden Twente

1-zorgroute voorschoolse voorzieningen. Plein Midden Twente 1-zorgroute voorschoolse voorzieningen Plein Midden Twente Voorwoord De 1-zorgroute in de praktijk; 6 stappen Binnen alle zes stappen binnen de zorgroute geldt: het bieden van een goed pedagogisch klimaat

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht.

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht. De zorg voor onze leerlingen Zorgbreedte Op de Koningin Emmaschool streven we ernaar om alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Naast de normale zorg die de leerkrachten aan de kinderen besteden,

Nadere informatie

Begeleiding op basis van meten en observatie

Begeleiding op basis van meten en observatie Van kleuter tot Voortgezet Onderwijs Begeleiding op basis van meten en observatie Toetsen volgens het Leerling Volg Systeem opgenomen in de toetskalender Advisering overgang van kleutergroepen naar groep

Nadere informatie

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 Ondersteuningsplan 2016-2017 1 Inhoudsopgave: Verantwoording 3 Hoofdstuk 1 Gegevens school 2016-2017 4 Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 3.1 Schoolvisie op ondersteuning 3.2 Cyclus

Nadere informatie

Wat weet de leerkracht van uw kind?

Wat weet de leerkracht van uw kind? Wat weet de leerkracht van uw kind? Uitleg termen / afkortingen IB-er Balans heeft 4 IB-ers. Dit zijn de mensen die de zorg rondom leerlingen coördineren en de RT-ers aansturen. Zij ondersteunen de leerkrachten

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van Jenaplan basisschool De Sterrenkring. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, toetsen we leerlingen. Dat doen we toetsen uit de methode.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2017-2018 Naam school: CBS t Kompas Radewijk Ingevuld op: 1 oktober 2017 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening We hebben in ons team 1 interne begeleider

Nadere informatie

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker

Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker Organisatie van de leerlingen zorg CBS De Akker September 2018 Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Inhoud: De coördinatie van de leerlingenzorg op CBS De Akker... 3 De structuur van de leerlingenzorg

Nadere informatie

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 September Oktober November * KIJK registratie * KIJK registratie signaleringslijst gr.2 (zie zorgmap) * Herfstsignalering signaleringslijst gr.3 (zie zorgmap) December Januari

Nadere informatie

De zorgstructuur op de Antoniusschool oktober 2016

De zorgstructuur op de Antoniusschool oktober 2016 1. Inleiding Zorgstructuur Antoniusschool Kinderen verschillen van elkaar. Verschillen zijn er ten aanzien van de leergeschiktheid, de sociaalemotionele ontwikkeling en het gedrag, de lichamelijke ontwikkeling,

Nadere informatie

1 Werken vanuit ontwikkelingsperspectief. Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief

1 Werken vanuit ontwikkelingsperspectief. Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief 1 Werken vanuit ontwikkelingsperspectief Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel van het ontwikkelingsperspectief 3. Criteria 4. Voorwaarden 5. Verantwoordelijkheden

Nadere informatie

DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1

DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1 DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011 1 Inhoudsopgave DYSLEXIEPROTOCOL 2010-2011... 3 1 Inleiding... 3 2 Vergoedingsregeling Dyslexie... 3 3 Interventies en hulp in de klas bij (vermoeden van ) dyslexie... 4 4 Signaleringslijst

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ

Protocol. Doorstroom. CBS Mons Sinaϊ Protocol Doorstroom CBS Mons Sinaϊ versie 2014 Inhoudsopgave Overgangscriteria van groep 1 naar groep 2 Pag.3 Kinderen die instromen in groep 1 en geboren zijn in de periode 1 oktober 31 december Pag.6

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten?

Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? Uw kind heeft moeite met lezen Wat kunt u van De Noordkaap verwachten? 1 Inhoud Voorwoord... 3 1 Leesproblemen... 4 2 Mogelijk dyslexie... 4 2.1. De dagelijkse lespraktijk.... 4 2.2: De stappen die genomen

Nadere informatie

6. Ondersteuning voor de leerlingen

6. Ondersteuning voor de leerlingen 6. Ondersteuning voor de leerlingen 6.1 Passend onderwijs SWV Unita Op 1 augustus 2014 gaat de wet Passend Onderwijs van kracht. Deze wet regelt de samenwerking tussen het regulier en het speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs? Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Elk jaar is het opstellen van een advies voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een verantwoordelijke taak. Wij gaan hier zorgvuldig

Nadere informatie

Zorgplan van de Larense Montessorischool

Zorgplan van de Larense Montessorischool Zorgplan van de Larense Montessorischool Vooraf Het zorgplan van de Larense Montessorischool beschrijft de zorgstructuur van de school. Het doel is ervoor te zorgen dat problemen van leerlingen zo vroeg

Nadere informatie

De Zorgstructuur van de Wiekslag. Schooljaar

De Zorgstructuur van de Wiekslag. Schooljaar De Zorgstruct van de Wiekslag Schooljaar 2016-2017 1 Zorgschema. Werken met het zorgmodel binnen de Wiekslag. Uitgangspunten: Er wordt handelingsgericht gewerkt wat o.a. inhoudt dat er gedifferentieerde

Nadere informatie

De Zorgstructuur van de Wiekslag. Schooljaar

De Zorgstructuur van de Wiekslag. Schooljaar De Zorgstruct van de Wiekslag Schooljaar 2017-2018 1 Zorgschema. Werken met het zorgmodel binnen de Wiekslag. Uitgangspunten: Er wordt handelingsgericht gewerkt wat o.a. inhoudt dat er gedifferentieerde

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure 2017-2018 Leidend is de BOVO Haaglanden procedure voor het betreffende schooljaar. In het schooljaar 2017-2018 is de procedure aangepast. Het tijdpad voor

Nadere informatie

Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012

Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012 Stappenplan schoolverlaters (welke kinderen komen in aanmerking voor de NIO?) afname laatste week september, eerste week oktober 2012 Voor de leerkrachten van groep 7 en 8 moet duidelijk zijn aan welke

Nadere informatie

PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen

PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen PROTOCOL Ernstige Rekenwiskundeproblemen en dyscalculie Stichting Primair Onderwijs Achterhoek Lohmanlaan 23 7003 DJ Doetinchem INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Visie en uitgangspunten... 3 Route... 4 Wat

Nadere informatie

Zorgstructuur de Hasselbraam

Zorgstructuur de Hasselbraam Zorgstructuur de Hasselbraam Aanpak Er worden 5 niveaus van zorg onderscheiden. Per zorgniveau brengen we in kaart: Inhoud Verantwoordelijkheid: wie is waar verantwoordelijk voor Communicatie: wie praat

Nadere informatie

ZORGPROTOCOL. Versie juni 2009

ZORGPROTOCOL. Versie juni 2009 ZORGPROTOCOL 1. Wat bedoelen we met leerlingenzorg? Onder leerlingenzorg verstaan wij het geheel van maatregelen dat genomen wordt om kinderen te helpen om op hun ontwikkelingsniveau te kunnen functioneren.

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden:

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden: Beleidsstuk ouderbetrokkenheid 3.0 In onderstaand document geven wij weer hoe we als school omgaan met oudercommunicatie en het weergeven van de behaalde resultaten van leerlingen. Dit beleidsstuk is geschreven

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen Leerlingen met een opvallende ontwikkeling Hoe ga je om met leerlingen met speciale onderwijsbehoeften? Cruciaal in de zorgstructuur is de kwaliteit van instructie. Maar inspelen op onderwijsbehoeften

Nadere informatie

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen

PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen PROTOCOL instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen Protocol instroom, doorstroom en uitstroom Jenaplanschool de Wiekslag okt 15 1 Inhoud Instroom leerlingen... 3 Aanmelding vierjarige;... 3 Aanmelding

Nadere informatie

4. De zorg voor kinderen.

4. De zorg voor kinderen. 4. De zorg voor kinderen. 4.1 De opvang van nieuwe leerlingen in de school. Wanneer uw kind de leeftijd van 4 jaar heeft bereikt, kan het groep 1 van onze school bezoeken. Tevoren ontvangt u een uitnodiging

Nadere informatie

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij het OnderSteuningsLoket Inleiding Elke school heeft de plicht om kinderen goede ondersteuning te bieden, in een veilige omgeving. Daarbij

Nadere informatie

Procedure Aanvraag TLV

Procedure Aanvraag TLV Procedure plaatsing leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) / Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) VSO Voor het afgeven van een TLV, zodat de leerling toelaatbaar is tot het VSO, kent het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Beleidsplan. Ieder kind telt. Werken volgens de 1-zorgroute

Beleidsplan. Ieder kind telt. Werken volgens de 1-zorgroute Beleidsplan Ieder kind telt Werken volgens de 1-zorgroute November 2012 Voorwoord 3 Schematisch overzicht van de 1-zorgroute 4 Handelingsgericht werken op groepsniveau 5 Waarnemen 5 1. Groepsoverzicht

Nadere informatie

BLIJF GELUKKIG OP SCHOOL

BLIJF GELUKKIG OP SCHOOL BLIJF GELUKKIG OP SCHOOL Werken met een eigen leerlijn & OPP op de basisschool Dienst Ambulante Begeleiding WSNS Uitgangspunten en visie Wat is een eigen leerlijn? Een leerling heeft een eigen leerlijn

Nadere informatie

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar

Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar Bovo procedure O.B.S. Prinses Catharina Amalia schooljaar 2016-2017 In de bovenbouw begint de voorbereiding op het voortgezet onderwijs (VO). Vanaf groep 6 worden de leerlingen nauw gevolgd als er achterstanden

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Advies schoolkeuze Voortgezet Onderwijs Aanmelding

Nadere informatie

Het draaiboek rond het werken met het ontwikkelingsvolgmodel Kijk! Op basisschool Finlandia

Het draaiboek rond het werken met het ontwikkelingsvolgmodel Kijk! Op basisschool Finlandia Het draaiboek rond het werken met het ontwikkelingsvolgmodel Kijk! Op basisschool Finlandia Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Inleiding: Het draaiboek voor het werken met het Ontwikkelingsvolgmodel Kijk!

Nadere informatie

Beleid voor NT2- leerlingen/ taalzwakke leerlingen op de Leilinde

Beleid voor NT2- leerlingen/ taalzwakke leerlingen op de Leilinde Beleid voor NT2- leerlingen/ taalzwakke leerlingen op de Leilinde Als kinderen aangemeld worden bij de Leilinde voor de groepen 3 t/m 8 hebben ze altijd een jaar onderwijs in Nederland gehad. Zo niet dan

Nadere informatie

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid.

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid. TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT Formuleren schoolspecifiek beleid. De toets weken zijn in oktober, januari, maart, mei en juni gepland. De ondersteuning komt in de geplande toets weken waar nodig te vervallen,

Nadere informatie

Intern Begeleider (schaal 9)

Intern Begeleider (schaal 9) Intern Begeleider (schaal 9) 1. Functie-informatie: Functienaam: Intern Begeleider Salarisschaal: schaal 9 Indelingsniveau: 9IVb Werkterrein: Onderwijsproces - Onderwijsbegeleiding Activiteiten: Beleid-

Nadere informatie