Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage)"

Transcriptie

1 De intakefase Vóór plaatsing. Kinderen met specifieke onderwijsbehoeften zijn alleen toelaatbaar tot sbo de Blinker indien het SWV PO een toelaatbaarheidsverklaring heeft afgegeven. De procedure om een toelaatbaarheidsverklaring te verkrijgen en de rol die onze school hierbij heeft wordt op dit moment met alle betrokkenen uitgewerkt op het niveau van het samenwerkingsverband. In de bijlage is een schema opgenomen hoe het proces van het afgeven van een toelaatbaarheidsverklaring verloopt. Als ouders bericht hebben ontvangen dat hun kind toelaatbaar is tot een speciale school voor basisonderwijs kunnen zij hun kind aanmelden. De administratie van de school stuurt de ouders een aanmeldingsformulier en een akkoordverklaring om gegevens te mogen opvragen toe. Vervolgens wordt het onderwijskundig rapport bij het samenwerkingsverband opgevraagd. Als het onderwijskundig rapport ontvangen is, maakt de administratie een papieren en digitale dossier aan. Het papieren dossier bestaat uit een inhoudelijk deel en een zakelijk deel. Het digitale dossier bestaat uit een leerlingmap op het netwerk en gegevensbestanden in ESIS A (administratieve gegevens) en ESIS B (leerlingvolgsysteem). In bijlage 5 informatie over de bewaartermijn van de diverse onderdelen van het dossier en het inzagerecht van ouders. Het proces van verwerking en acties tot aan plaatsing wordt bijgehouden in een overzicht van nog te plaatsen leerlingen. De administratie nodigt de ouders en de nieuwe leerling uit voor een kennismakingsgesprek. De kennismakingsgesprekken worden gevoerd door leden van het zorgteam. Het komt regelmatig voor dat er al een oriënterend gesprek met ouders plaatsvindt voordat de toelaatbaarheidsverklaring is afgegeven. Ouders die vragen om een oriënterend gesprek krijgen ter bevestiging van de afspraak van de administratie een brief waarin het doel en de duur van het gesprek is vermeld. De administratie vraagt het digitale dossier (DOD) op bij de verwijzende school. Het DOD wordt ingelezen in ESIS. Indien nodig worden de meest recente (didactische) gegevens door de administratie opgevraagd bij de verwijzende school en ook in ESIS geplaatst.

2 Overzicht voorbereiden / verwerken plaatsing (zie ook bijlage) Werkwijze bij het opstellen van het ontwikkelplan Het ontwikkelplan van bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een tekstdocument en het tweede deel is het onderdeel ontwikkelingsperspectief uit het leerlingdossier van ESIS. Het ontwikkelingsperspectief in ESIS beschrijven we in de fase van reflectie in de cyclus van het systeem van zorg Het ontwikkelplan (tekstdocument) geeft een beeld van de leerling en heeft tot doel de onderwijsbehoeften van de leerling te beschrijven zodat het voor alle betrokkenen duidelijk wordt wat nodig is voor een optimale ontwikkeling van deze leerling op het gebied van instrumentele vaardigheden, sociale competentie en leren leren. Zich veilig kunnen voelen, optimale afstemming tussen alle betrokkenen en eigenaarschap zijn begrippen die hierbij centraal staan. In het ontwikkelplan wordt verder vermeld welk leerrendement verwacht mag worden. Op grond van het intelligentie onderzoek stellen we eerst een theoretisch leerrendement vast en na de eerste reflectiefase op de Sbo wordt dit vergeleken met de gerealiseerde leeropbrengsten en waar nodig bijgesteld. Naast de beschrijving van de aandachtspunten voor de begeleiding en de leerrendementen worden de te behalen doelen per half jaar verwoord in te leren vaardigheden. De doelen van de voorgaande periode worden geëvalueerd. Hier ligt de verbinding met de doelen in het groepsplan. Dit alles behoort tot de verantwoordelijkheid van de leerkracht. De leerkracht kan hierbij ondersteuning vragen. Het ontwikkelplan is een groeidocument. Tijdens de intake en de plaatsing op school wordt relevante informatie van kind, ouders, leerkracht en andere betrokkenen toegevoegd. Dit maakt dat het ontwikkelplan naast een product -document ook een proces-document is. Als er een afspraak is gemaakt voor een kennismaking met een nieuwe leerling krijgt de afdeling psychologie hier een melding van. In het format van het ontwikkelplan vult de psychologe relevante gegevens in van derden over het psychologisch onderzoek, de protectieve en risicofactoren die voortvloeien uit het psychologisch rapport en maakt op grond hiervan een theoretische

3 leerrendementsverwachting voor de nieuwe leerling, ook voor leerlingen van de groepen 1 tot en met 4. Het moge duidelijk zijn dat de leerrendementsverwachting bij deze jonge kinderen nog niet zo betrouwbaar is als bij oudere kinderen, het is puur een richtinggever. Op grond van deze gegevens wordt een voorlopige uitstroombestemming vastgelegd: Voor de groepen 1-4 kan dit SBO, BAO of SO zijn Voor de groepen 5 en hoger kan dit PrO, VMBO BB of hoger, BAO of SO zijn. De intern begeleider vult in het ontwikkelplan op basis van het aangeleverde onderwijskundig rapport ook relevante gegevens in van derden. Het gaat hier om algemene basisgegevens, protectieve en risicofactoren en aandachtspunten voor de begeleiding van de leerling. Het kennismakingsgesprek Het kennismakingsgesprek van ouders en kind met school duurt ongeveer anderhalf uur. Aan de hand van een mindmap worden de verschillende onderdelen van het gesprek met kind en ouder besproken. Afhankelijk van hun vragen kunnen onderdelen meer of minder aandacht krijgen. Het kennismakingsgesprek richt zich in eerste instantie op het in kaart brengen van de mogelijkheden en kwaliteiten van het kind. De intern begeleider voert aan de hand van de mindmap met het kind een gesprek over de onderdelen van het gesprek en laat het kind de MI cirkel invullen. Mocht dit nog niet lukken dan kan de MI cirkel over het kind ook met de ouders ingevuld worden. In voorkomende gevallen kan het kind de MI cirkel thuis met ouders invullen en meenemen naar het gesprek. Cirkel van meervoudige intelligentie (H. Gardner) In het gesprek is ook aandacht voor de betekenis van de naam van de school en de gedeelde waarden. Een rondleiding door het gebouw en het bezoeken van een klas maakt ook deel uit van de kennismaking. Indien mogelijk laten we het kind kennismaken met de werkwijze in een groep. Het ontwikkelplan wordt met ouders besproken en ouders geven aanvullingen op protectieve en risicofactoren. Deze aanvullingen worden door de intern begeleider (schuin gedrukt) toegevoegd aan het ontwikkelplan. De aandachtspunten voor begeleiding in de klas worden door de intern begeleider handelingsgericht en zo concreet mogelijk geformuleerd.

4 Mindmap opbouw kennismakingsgesprek Voorafgaand aan de start van het kind in zijn of haar nieuwe groep is er nog een kennismakingsmoment met de leerkracht en de andere leerlingen van de nieuwe groep. De nieuwe leerlingen komen voor een ochtenddeel opnieuw naar de Blinker. Van tevoren hebben ze per brief te horen gekregen in welke groep ze zijn ingedeeld. De groepsplaatsing vindt plaats op basis van didactische leeftijd en /of huidige groep van de leerling op de vorige school en indien mogelijk en nodig op basis van sociaal emotionele ontwikkeling. Start op de Sbo In de eerste zes weken van de plaatsing in de nieuwe groep observeert en handelt de leerkracht op basis van de begeleidingsadviezen uit het ontwikkelplan. Alle leerlingen in de groep vullen de MI cirkel in. De MI cirkels worden aan elkaar gepresenteerd. Op deze wijze leren de kinderen elkaar beter kennen en zien en horen ze elkaars kwaliteiten. Deze opbrengsten vertaalt de leerkracht samen met de kinderen naar een cirkel van meervoudige intelligentie van de hele groep. De leerlingen en de leerkracht krijgen zo een beter inzicht in de kwaliteiten van de groep. De leerkracht voert in de eerste zes weken gesprekken met de individuele leerlingen. De leerkracht formuleert een aantal voor de leerling relevante vragen in de vorm van variabelen. Met behulp van de gedragspatroongrafiek of de thermometer kan de leerling zijn ervaringen aan de leerkracht duidelijk maken. De mindmap Dit ben ik wordt met de leerkracht ingevuld.

5 Mindmap Dit ben ik. Aan het einde van deze periode van zes weken heeft de psycholoog een gesprek met de leerkracht. Voorafgaand aan dit gesprek komt de psycholoog voor een observatie in de klas. Tijdens het gesprek worden de protectieve en risicofactoren zoals die in het ontwikkelplan staan vermeld geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. De ervaringsgegevens van de leerkracht worden toegevoegd aan het ontwikkelplan. De leerkracht en de psycholoog reflecteren op de vraag: welke specifieke onderwijsbehoeften heeft dit kind? Begrijpen we wat dit kind nodig heeft (stap 3 in de cyclus van HGW)? De leerkracht notuleert tijdens het gesprek met de psycholoog de aanvullingen en bijstellingen in het ontwikkelplan. Tijdens de bespreking staat de psycholoog ook stil bij de ondersteuningsbehoefte van de leerkracht. De mogelijke coachingsvragen die dit oplevert kunnen tijdens de eerste zorgdag (vragen op groepsniveau) of tijdens een aparte leerlingbespreking (vragen m.b.t. individuele leerlingen) besproken worden met de betrokken intern begeleider of in het intern zorgteam. Voor de leerlingen die al langer de sbo bezoeken geldt dat het ontwikkelplan (tekstdocument) elk jaar wordt gearchiveerd. De administratie plaatst het gearchiveerde document in de digitale leerlingmap. Bij de start van het nieuwe schooljaar vernieuwt de leerkracht het beeld van de leerling d.w.z. de MI cirkel en de mindmap Dit ben ik. Hij voegt dit nieuwe beeld toe aan het ontwikkelplan. In de intakefase worden op groepsniveau de stappen 1,2 en 3 van de cyclus HGW doorlopen. Er wordt gestart met het waarnemen het verzamelen van gegevens (stap 1 en 2). Het betreft hier de gegevens uit het leerlingvolgsysteem (opbrengsten van de laatst afgenomen toets), de (theoretische ) leerrendementsverwachting uit het ontwikkelplan met daaraan gekoppeld een passend arrangement op basis van het (voorlopig) uitstroomniveau en de aandachtspunten voor de begeleiding. Op basis van het arrangement worden streefdoelen in vaardigheidsscores geformuleerd. Deze verzamelde gegevens noteert de leerkracht in het groepsoverzicht van het groepsplan. Op basis van dit groepsoverzicht wordt een plannend aanbod geformuleerd met convergente doelen (stap 3). De mate waarin deze doelen (concreet, complex) beheerst moeten worden hangt af van de uitstroombestemming. Er vindt differentiatie plaats al naar gelang de specifieke onderwijsbehoeften van het kind wat betreft instructiebehoefte en leertijd. Tijdens een gezamenlijke studiedag van het team in de derde week van het schooljaar krijgt de leerkracht de gelegenheid om de groepsplannen verder uit te werken. Hij kan hierbij gebruik maken van (specifieke) deskundigheid van de andere teamleden.

6 We maken didactische groepsplannen voor de instrumentele vaardigheden: technisch lezen, begrijpend lezen, rekenen en spelling. Voor taal wordt (nog) geen specifiek groepsplan gemaakt. Vanaf de start van het schooljaar werkt de leerkracht met een basisgroepsplan t.a.v. het pedagogisch klimaat Het groepsplan is gericht op veiligheid en afstemming waarbij de volgende vraag aan de orde is: Hoe willen wij als groep samen leren, werken, leven? De leerkracht maakt een koppeling met de centrale waarden die gevisualiseerd worden door de dieren. De leerkracht observeert hoe de kinderen de waarden voorleven en kan dit koppelen aan het ontwikkelplan van elk kind. In deze periode worden ook de schoolbreed gehanteerde routines aangeleerd, geoefend en verder verdiept waar dit kan of nodig is (zie bijlage 2). De intakefase wordt afgesloten met een groepsbespreking (zorgdag 1). Bij groepsbesprekingen zijn de leerkracht en de intern begeleider betrokken. Bij alle groepsbesprekingen staat het handelen en het reflecteren van de leerkracht centraal. Voorafgaand aan de zorgdag vindt er een klassenbezoek plaats door de intern begeleider van de groep. De intern begeleider observeert met behulp van een kijkwijzer (mindmap) het primaire proces in de groep. Tijdens de eerste zorgdag gaan de leerkracht en de intern begeleider hierover met elkaar in gesprek. Onderwerpen die tijdens deze eerste zorgdag aan de orde komen: -coachingsvragen naar aanleiding van het gesprek met de psychologe -coachingsvragen naar aanleiding van de observatie door de intern begeleider Tijdens de groepsbespreking (of voorafgaand aan) wordt de basisopzet groepsplannen geëvalueerd. Samen met de handelingsgerichte adviezen uit het gesprek met de psycholoog kan dit leiden tot een bijstelling van de didactische groepsplannen voor de komende periode. Voor een groep met nieuwe leerlingen kan de groepsbespreking daarom pas plaatsvinden na het voeren van het gesprek met de psycholoog en leerkracht.

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider

Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Bijeenkomst 1 Maatwerktraject onderwijskundig begeleider Opbrengst-en handelingsgericht werken Ad Kappen, Gerdie Deterd Oude Weme Programma 16.00 16.15 17.30 17.45 18.30 20.30 opening Marielle lezing ogw

Nadere informatie

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN

ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN ROUTEPLANNER BIJ GROEIDOCUMENT HANDELINGSGERICHT INTEGRAAL ARRANGEREN Bronnen: Handelingsgericht werken: een handreiking voor het schoolteam (Pameijer, Van Beukering & De Lange, 2009, ACCO) Handelingsgerichte

Nadere informatie

Ontwikkelings Perspectief. Plan

Ontwikkelings Perspectief. Plan Ontwikkelings Perspectief Plan Ontwikkelingsperspectief Met de invoering van Passend Onderwijs wordt de toewijzing van extra ondersteuning, voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen

Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen Met handelingsgericht werken opbrengstgericht aan de slag 1. Inleiding Arjan Clijsen, Noëlle Pameijer & Ad Kappen Wat is de samenhang tussen handelingsgericht werken (HGW) en opbrengstgericht werken (OGW)?

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER

ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER ZORGGids CBS TOERMALIJN FRANEKER Inleiding In deze zorggids willen we de zorgstructuur van de Toermalijn uitleggen. U zult zicht krijgen op de afgesproken procedures rondom de leerlingenzorg. Leerlingenzorg

Nadere informatie

structuurwijziging passend onderwijs STEUNPUNT ONDERWIJSZORG Ad Kappen

structuurwijziging passend onderwijs STEUNPUNT ONDERWIJSZORG Ad Kappen structuurwijziging passend onderwijs STEUNPUNT ONDERWIJSZORG. 2011-2012 Ad Kappen Opbrengstgericht werken-handelingsgericht werken -passend onderwijs. Laag 1: algemeen. (85%) Laag 2: specifiek (10%) laag

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen.

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Algemeen: Alle scholen hebben in hun School Ondersteunings Profiel uitgewerkt en verantwoord hoe er invulling wordt gegeven aan de

Nadere informatie

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen

Samen voor kinderen 20-2-2014. Agenda. Ondersteuningsplan SWV PO 30 07. Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? 1. Passend Onderwijs algemeen Wat betekent Passend Onderwijs voor mij? Samen op weg... Agenda 1. Passend Onderwijs algemeen Ouders School 2. Onderwijs in Best 3. Onderwijs op deze school Kind 4. Gedeelde verantwoordelijkheid Passend

Nadere informatie

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief

Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Werken vanuit een ontwikkelingsperspectief Masterclass Lunteren, 19, 20 en 21 maart Arjan Clijsen, KPC Groep Judith Hollenberg, Cito Programma masterclass Korte schets beleid: stand van zaken Doel en uitgangspunten

Nadere informatie

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen

Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken. Schoolpsychologencongres maart 2013 Arjan Clijsen Werken met groepsplannen in het VO Naar handelingsgericht werken Schoolpsychologencongres 2013 15 maart 2013 Arjan Clijsen Programma workshop Aanleiding Doel en uitgangspunten Ontwerpen eigen onderwijszorgroute

Nadere informatie

HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016

HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016 HGW en OGW, de Groepsbespreking centraal! Jildou Grovenstein- Piersma November 2016 De groepsbespreking. Daar waar de ontwikkeling van individuele leerlingen en de ambities van de school samenkomen. Het

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid S(B)O

Protocol Terugplaatsingsbeleid S(B)O 1 Aanleiding: in de herstelopdracht (inspectie) van het ondersteuningsplan 2015-2018 is de omissie m.b.t. het terugplaatsingsbeleid genoemd. Inmiddels heeft het bestuur hiervoor een erratum (hoofdstuk

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus versie 7-11-2014 Inhoud: Voorwoord pag. 3 1 Stap verder met 1-Zorgroute pag. 4 Groepsniveau pag. 6 Intern niveau

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus

Ondersteuningsstructuur. Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus Ondersteuningsstructuur Kbs Petrus en Paulus versie 07-04-2017 Inhoud: Voorwoord pag. 3 1 Stap verder met 1-Zorgroute pag. 4 Groepsniveau pag. 6 Intern niveau

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO 1 Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO A. Algemeen. 1. Doelstelling. Het kind op de juiste plaats; onderwijs dat past bij de behoeften van het kind... Terugplaatsing van leerlingen van het Speciaal

Nadere informatie

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014

SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 SBO 3 BOOR ZORGPLAN 2013-2014 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie op zorg... 4 Opbrengstgericht werken en passend onderwijs... 5 De structuur van de zorg... 9 Ontwikkelingsperspectief...

Nadere informatie

Toelichting bij het gebruik van een eigen OPP formulier

Toelichting bij het gebruik van een eigen OPP formulier Toelichting bij het gebruik van een eigen OPP formulier Inleiding Scholen van ons samenwerkingsverband SPPOH zijn vrij om eigen formulieren te gebruiken die bijdragen aan planmatig en handelingsgericht

Nadere informatie

Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp)

Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp) Notitie Commissie voor Begeleiding (CvB) en Commissie ontwikkelingsperspectiefplan (copp) O410 Notitie Commissie voor Begeleiding en Commissie ontwikkelingsperspectief 3 september 2015 Pagina 1 van 6 Inleiding:

Nadere informatie

Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO

Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO Kwaliteitszorgkalender SG De Keyzer SO Algemeen: Elke twee weken is er een CVB-bijeenkomst afwisselend OB/ BB. Leden CvB: adjunct-directeur (voorzitter), gedragswetenschapper, intern begeleider, schoolmaatschappelijk

Nadere informatie

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010

Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs. 24 maart 2010 Handelingsgerichte ontwikkelingsperspectieven in het basisonderwijs 24 maart 2010 Programma Wat is een ontwikkelingsperspectief (OPP) Voor wie een OPP? Waarom van een OPP? Wanneer een OPP opstellen? Hoe

Nadere informatie

Plaatsingsprocedure leerjaar 1. Clusius College Castricum

Plaatsingsprocedure leerjaar 1. Clusius College Castricum Plaatsingsprocedure leerjaar 1 Inhoud 1. Plaatsingscommissie blz. 3 A. Doel van de plaatsingscommissie blz. 3 B. Samenstelling, taken blz. 3 C. Ondersteuning: blz. 3 externe deskundigen interne deskundigen

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN Toelichting bij stroomschema zorgplicht aanmelding 1. Voorwaarden aanmelding bij reguliere school De aanmeldingsprocedure van de school is leidend. Natuurlijk kunnen ouders voor de inschrijving het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Klik hier voor de map met bestanden GROEIDOCUMENT AANMELDING LEERLING MULTIDISCIPLINAIR OVERLEG (MDO)

Klik hier voor de map met bestanden GROEIDOCUMENT AANMELDING LEERLING MULTIDISCIPLINAIR OVERLEG (MDO) GROEIDOCUMENT AANMELDING LEERLING MULTIDISCIPLINAIR OVERLEG (MDO) Dossiernummer: {value:dossiernummer:owner} Ontvangen d.d.: {value:gd_ontvangen:owner} Loket d.d.: {value:loket:owner} School en ouders:

Nadere informatie

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen

Strategische kernen Passend Onderwijs. Sander, groep 8. Belangrijke overgangsmomenten in de ontwikkeling van kinderen Leerlingen met een opvallende ontwikkeling Hoe ga je om met leerlingen met speciale onderwijsbehoeften? Cruciaal in de zorgstructuur is de kwaliteit van instructie. Maar inspelen op onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Handleiding Esis opstellen van een groepsplan

Handleiding Esis opstellen van een groepsplan Handleiding Esis opstellen van een groepsplan december 2014 versie 0, uitsluitend voor intern gebruik Inhoud Werken met groepsplannen binnen Esis-B 3 Groepsoverzicht maken. 4 Groepsplan opstellen.. 11

Nadere informatie

1-zorgroute, onderwijscontinuüm en 1 stap verder met de 1-zorgroute 1

1-zorgroute, onderwijscontinuüm en 1 stap verder met de 1-zorgroute 1 1-zorgroute, onderwijscontinuüm en 1 stap verder met de 1-zorgroute 1 Om passend onderwijs vorm te geven kunnen scholen kiezen voor de 1-zorgroute. Het groepsniveau, het schoolniveau en het bovenschools

Nadere informatie

BIJLAGE 5: UITWERKING STAPPEN ARRANGEREN

BIJLAGE 5: UITWERKING STAPPEN ARRANGEREN BIJLAGE 5: UITWERKING STAPPEN ARRANGEREN ARRANGEREN IN VERSCHILLENDE STAPPEN Stap 1: Groep Stap 2: School Stap 3: Wijk Stap 4: MDT Omschrijving De leerkracht werkt in de groep vanuit de handelingsgerichte

Nadere informatie

In het zorgplan wordt beschreven hoe er op de CBS De Ark invulling wordt gegeven aan de leerlingenzorg.

In het zorgplan wordt beschreven hoe er op de CBS De Ark invulling wordt gegeven aan de leerlingenzorg. Zorgplan In het zorgplan wordt beschreven hoe er op de invulling wordt gegeven aan de leerlingenzorg. Inleiding In onze missie staat beschreven dat wij op onze school het kind centraal stellen. Dit betekent

Nadere informatie

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs

Toelating. tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Toelating tot het leerwegondersteunend- en praktijkonderwijs Waarom deze brochure? Het Samenwerkingsverband VO-VSO Nijmegen e.o. wil u door middel van deze brochure informatie geven over de toelating tot

Nadere informatie

September Ondersteuningsplan Afspraken en protocollen R.K. Basisschool Willibrordus

September Ondersteuningsplan Afspraken en protocollen R.K. Basisschool Willibrordus September 2018 Ondersteuningsplan Afspraken en protocollen R.K. Basisschool Willibrordus 2018-2019 Inhoudsopgave Algemene inleiding 1. Inleiding 2. De doelen 2.1 Ondersteuningsniveaus 3. Ondersteuning

Nadere informatie

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer versie 1, 17 mei 2017 Dit formulier geeft een overzicht van de negen fasen/stappen in een MDO overleg. In de eerste kolom staan

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Niveaus van zorg in 6 stappen

Niveaus van zorg in 6 stappen Niveaus van zorg in 6 stappen Acties op school (inter)actie naar ouders Ondersteuning op school Stap 1 Leerkracht werkt handelingsgericht in de groep Stap 2 Leerkracht overlegt met collega-leerkrachten

Nadere informatie

Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute. Dag van de zorgcoördinator 2013

Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute. Dag van de zorgcoördinator 2013 Handelingsgericht werken in het VO Op maat ontwerpen en invoeren onderwijszorgroute Dag van de zorgcoördinator 2013 21 november 2013 Arjan Clijsen en Wout Schafrat Programma workshop Aanleiding Doel en

Nadere informatie

Groeidocument SWV Primair Onderwijs Midden Holland Herziening versie 101215. Groeidocument GROEIDOCUMENT. Naam leerling

Groeidocument SWV Primair Onderwijs Midden Holland Herziening versie 101215. Groeidocument GROEIDOCUMENT. Naam leerling Groeidocument GROEIDOCUMENT Dossiernummer (niet invullen door school) Toestemming van ouder(s)/verzorger(s)* Ouder(s)/verzorger(s)* hebben kennis genomen van de inhoud van dit Groeidocument. Ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs

Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs Inschatting extra ondersteuning in het voortgezet onderwijs De PO school maakt een inschatting over de extra ondersteuning die de leerling nodig heeft om succesvol te zijn na de overstap in het voortgezet

Nadere informatie

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof

Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof Protocol aanname- en inschrijving RK BS de Veldhof BS de Veldhof 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Inschrijving 2.1 0 4 jaar 2.2 Kinderen van 4 jaar en ouder 2.3 Inschrijving van kinderen met speciale onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014

Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs. Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Maart 2014 Ontwikkelingsperspectief in het basisonderwijs Inhoudsopgave Deel A : Basis Ontwikkelingsperspectief: voor wie, wat, waarom, wanneer en hoe? Deel

Nadere informatie

Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017

Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017 Zorgroute voor alle kinderen Juni 2017 Leerkrachten en school (Inter)actie naar ouders Stap 1 Leerkracht observeert, signaleert, toetst en werkt handelingsgericht. Dit betekent o.a. dat wij werken met

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

Overgangsprocedure PO-VO 2019

Overgangsprocedure PO-VO 2019 Overgangsprocedure PO-VO 2019 Samenwerkingsverband PassendWijs en Samenwerkingsverband V(S)O 25.06 coördineren samen de overgang van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs binnen de gemeentes Arnhem,

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat op basisschool Hulsberg gevolgd wordt om tot een goed

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Algemeen. Opstellen van het ontwikkelingsperspectief. Bronvermelding. Bijlagen. Pagina 1 van 10

Inhoudsopgave. Inleiding. Algemeen. Opstellen van het ontwikkelingsperspectief. Bronvermelding. Bijlagen. Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Inleiding 2 Algemeen 3 Opstellen van het ontwikkelingsperspectief 5 Bronvermelding 9 Bijlagen 10 Pagina 1 van 10 Inleiding Voor u ligt de handleiding voor het ontwikkelingsperspectief zoals

Nadere informatie

Zorg en begeleiding. Passend onderwijs en schoolondersteuningsprofiel

Zorg en begeleiding. Passend onderwijs en schoolondersteuningsprofiel Zorg en begeleiding Passend onderwijs en schoolondersteuningsprofiel Passend Onderwijs Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Hiermee hebben de schoolbesturen binnen een bepaald

Nadere informatie

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore

Verplichte heroverweging basisschooladvies bij hogere eindtoetsscore De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een belangrijk moment in de schoolloopbaan van leerlingen. Daarom is er terecht veel aandacht voor: bij ons als school, bij ouders en leerlingen.

Nadere informatie

1. De plus van SBO De Springplank: onze visie

1. De plus van SBO De Springplank: onze visie speciaal voor het basisonderwijs Plus: Plezier, Leren, Uniek en Samen 1. De plus van SBO De Springplank: onze visie SBO De Springplank zorgt voor een veilige plek waar iedereen erbij hoort en waar iedereen

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken -instructiebehoeften -pedagogische behoeften Handelingsgerichte-proces-diagnostiek. November 2011 Ad Kappen

Opbrengstgericht werken -instructiebehoeften -pedagogische behoeften Handelingsgerichte-proces-diagnostiek. November 2011 Ad Kappen Opbrengstgericht werken -instructiebehoeften -pedagogische behoeften Handelingsgerichte-proces-diagnostiek November 2011 Ad Kappen Opbrengstgericht werken - Ad Kappen 1 Voortschrijdend inzicht Start opleiding

Nadere informatie

gevorderd voldoende minimum

gevorderd voldoende minimum Opbrengsten SO Het Mozaïek onderbouw Inleiding Iedere school heeft tot taak onderwijs te bieden waarbij de leerlingen kennis, vaardigheden en houdingen verwerven. Uitgangspunt voor dat aanbod zijn de kerndoelen

Nadere informatie

Simeacongres 12 december. Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO

Simeacongres 12 december. Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO Simeacongres 12 december Handelingsgericht werken (ppt gebaseerd op Pameijer en 1 zorgroute, zie beschrijving workshop Aartje Bouman Fontys OSO Programma Welkom en toelichting: interactie!!!! Inventarisatie

Nadere informatie

Werkwijzer Onderwijsondersteuners

Werkwijzer Onderwijsondersteuners Werkwijzer Onderwijsondersteuners De onderwijsondersteuners zijn sinds de invoering van passend onderwijs actief op de scholen in het samenwerkingsverband. Zij leveren middels hun inzet een bijdrage aan

Nadere informatie

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar

LWOO / PrO-show. Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar LWOO / PrO-show Voorlichting over LWOO-PrO Schooljaar 2017-2018 vanuit (s)bao naar vmbo basisberoeps- gerichte leerweg kaderberoeps- gerichte leerweg gemengde/ theoretische leerweg Leerwegondersteuning

Nadere informatie

SBO C. Leeflang school ZORGPLAN

SBO C. Leeflang school ZORGPLAN SBO C. Leeflang school ZORGPLAN 2012/2013 1 Inhoud: Inleiding 3 Visie op zorg 4 Op weg naar passend onderwijs. 5 Opbrengstgericht werken in 4D 6 Opbrengstgericht werken 7 Handelingsgericht werken 9 De

Nadere informatie

Om dit te realiseren hebben we in het Strategisch Beleidsplan de volgende beleidsvoornemens geformuleerd:

Om dit te realiseren hebben we in het Strategisch Beleidsplan de volgende beleidsvoornemens geformuleerd: Beleidsplan opbrengstgericht werken aan Onderwijs en Kwaliteit Beleid en doelen voor het thema Onderwijs en Kwaliteit voor de jaren 2013 2016 Vastgesteld juli 2013 Inleiding Onderwijs is onze kerntaak.

Nadere informatie

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden:

Binnen deze driehoek geldt een aantal randvoorwaarden: Beleidsstuk ouderbetrokkenheid 3.0 In onderstaand document geven wij weer hoe we als school omgaan met oudercommunicatie en het weergeven van de behaalde resultaten van leerlingen. Dit beleidsstuk is geschreven

Nadere informatie

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast.

1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. BIJLAGE 2 Het basisprofiel Standaard A: pedagogische aanpak 1. Ons beleid over ons pedagogisch klimaat wordt door alle teamleden toepast. Toelichting: denk aan regels over informatie verschaffen, omgangsvormen,

Nadere informatie

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7

Verantwoording 3. Hoofdstuk 1 Gegevens school Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 Ondersteuningsplan 2016-2017 1 Inhoudsopgave: Verantwoording 3 Hoofdstuk 1 Gegevens school 2016-2017 4 Hoofdstuk 2 Interne procedure: Handelingsgericht werken 7 3.1 Schoolvisie op ondersteuning 3.2 Cyclus

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel (SOP)

Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Schoolondersteuningsprofiel (SOP) Ken de populatie! Wat vraagt de populatie? Wat heeft de school in huis om die vraag te beantwoorden? Wat heeft de school (nog) niet in huis om die vraag te beantwoorden

Nadere informatie

Ouderavond 16 november. 7 mei 2007

Ouderavond 16 november. 7 mei 2007 Ouderavond 16 november 7 mei 2007 Durf te stralen, je dient de wereld niet door je klein te houden! Durf te ervaren wat je kunt! Kijk naar mogelijkheden, dat motiveert om het beste naar boven te halen!

Nadere informatie

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek

Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek Mei 2018 Basisondersteuning in het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek In het samenwerkingsverband is voor ieder kind een plek en krijgt het de gelegenheid zich binnen zijn/haar

Nadere informatie

Jaarplan light SBO It Heechhôf

Jaarplan light SBO It Heechhôf 0. Algemene uitgangspunten Bevinding directie Passend onderwijs 0.1 Missie / Visie De school heeft juni 2015 een uitgewerkt, gecorrigeerd School OndersteuningsProfiiel (SOP), waarin o.a. een doelgroepenbeschrijving

Nadere informatie

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren

Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren Schets van de Procesgang Handelingsgericht Arrangeren SWV VO 20.02 Groningen Ommelanden november 2014 1 Gerelateerd aan de procesgang handelingsgericht arrangeren SWV PO 20.01 Het handelingsgericht arrangeren

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS: samenwerken aan kwaliteit.

PASSEND ONDERWIJS: samenwerken aan kwaliteit. Fleringenbrink 2, 7544 XN Enschede tel.: 053-4308678 info@spoe.nl PASSEND ONDERWIJS: samenwerken aan kwaliteit. Strategisch beleidsplan in kader van passend onderwijs 2011-2015. 1 1. Opdracht bestuur samenwerkingsverband

Nadere informatie

HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS

HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS HANDLEIDING GROEIDOCUMENT in PARNASSYS Het groeidocument van RSV Breda is naast de word-versie ook te gebruiken in ParnasSys, waarvoor u hier de beschrijving vindt. De modulaire opbouw is voor het gebruik

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Werken met een ontwikkelingsperspectief

Werken met een ontwikkelingsperspectief Werken met een ontwikkelingsperspectief Conferentie SPPOH 12 november 2014 Arjan Clijsen OPP driedimensionaal Hoe nu verder? Wat willen we bereiken? leerkracht Ik kan leermoment het niet bij benen. Help

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Praktijkvoorbeeld 2 Format ontwikkelingsperspectief samenwerkingsverband

Praktijkvoorbeeld 2 Format ontwikkelingsperspectief samenwerkingsverband Praktijkvoorbeeld 2 Format ontwikkelingsperspectief samenwerkingsverband Samenwerkingsverbanden, besturen of scholen stellen zelf een format samen voor het opstellen van het OPP (zie de basiselementen

Nadere informatie

Wat doet de Ondersteuningscommissie?

Wat doet de Ondersteuningscommissie? Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ondersteuningscommissie Biezenvijver 5 3297 GK Puttershoek Tel. 078-6295997 1 Ter inleiding Beste ouders,

Nadere informatie

Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03

Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03 Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03 inleiding Door de invoering van passend onderwijs en de inrichting van het RSV Breda PO 30.03, is ook een aanpassing van de ondersteuningsstructuur

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS. SBO Het Palet

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS. SBO Het Palet RAPPORT VAN BEVINDINGEN VERIFICATIEONDERZOEK SPECIAAL BASISONDERWIJS SBO Het Palet Plaats : Weert BRIN nummer : 00LS C1 Onderzoeksnummer : 267158 Datum onderzoek : 10 februari 2014 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring en toelaatbaarheidscommissie PPO Rotterdam Auteur: N. Teeuwen e.a. 1 Versie Datum 27-5-2014 Overzicht besluitvormingstraject Datum: Datum: 12 juni 2014 Projectbestuur

Nadere informatie

5 oktober 2010 ZORGTRAJECT DE POELJEUGD

5 oktober 2010 ZORGTRAJECT DE POELJEUGD Schema 1 zorgroute: Er zijn 3 niveau s te onderscheiden: Zorg op groepsniveau, zorg op schoolniveau en bovenschoolse zorg. In het bovenstaande model zijn deze als volgt weergegeven: De rode cirkel (linksbovenin

Nadere informatie

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken

De inrichting van de organisatie, een overzicht van de betrokkenen en een overzicht van de zorgniveaus. De cyclus handelings gericht werken Zorg op de Overlaet Voor u ligt het zorgplan van de Overlaet. In dit document maken we inzichtelijk dat we planmatig omgaan met zorg. Het document is als volgt opgesteld: Onderdeel 1: Onderdeel 2: Onderdeel

Nadere informatie

Doel bijeenkomst 05-11-12. programma. CITO eindtoets. CITO eindtoets; kwaliteit. CITO eindtoets: voorspeller.

Doel bijeenkomst 05-11-12. programma. CITO eindtoets. CITO eindtoets; kwaliteit. CITO eindtoets: voorspeller. leerwinst en toegevoegde waarde. Toekomstperspectief en ontwikkelingsperspectief Doel bijeenkomst 051112 Kennis over wettelijke bepalingen Kennis over ontwikkelingsperspectief Kennis over leerwinst en

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2016-2017 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van Jenaplan basisschool De Sterrenkring. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij het OnderSteuningsLoket Inleiding Elke school heeft de plicht om kinderen goede ondersteuning te bieden, in een veilige omgeving. Daarbij

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie

Groeidocument/ontwikkelperspectief

Groeidocument/ontwikkelperspectief Groeidocument/ontwikkelperspectief INLEIDING Het digitale groeidocument is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken die door school en ouders worden ingevuld. Het groeidocument heeft verschillende functies,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Hart voor zorg Even voorstellen Agenda 1. Externen. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Externen Met wie hebben wij te maken en in welke mate? WSNS-Salland

Nadere informatie

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL (Leerling staat nog niet ingeschreven bij een school) Aanmelding S(B)O school en voorwaarden Het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft. Ouders moeten

Nadere informatie

Arrangeren. Arrangeren/ Algemene inleiding. ( Eerste ervaringen/ aandachtspunten vanuit het loket en context arrangeren/ passend onderwijs)

Arrangeren. Arrangeren/ Algemene inleiding. ( Eerste ervaringen/ aandachtspunten vanuit het loket en context arrangeren/ passend onderwijs) Arrangeren Arrangeren/ Algemene inleiding ( Eerste ervaringen/ aandachtspunten vanuit het loket en context arrangeren/ passend onderwijs) Good Practice 1. Arrangement 1 casus instromer half jaar 2. Arrangement

Nadere informatie

Schoolgids Deel b VSO De Triviant

Schoolgids Deel b VSO De Triviant Schoolgids 2018-2019 Deel b VSO De Triviant Inleiding Onze schoolgids is opgeknipt in twee delen, deel A en B. Dit is deel B. Dit deel gaat met name over de schoolontwikkeling en de onderwijsopbrengsten.

Nadere informatie

Jaarplan afdeling Ommen

Jaarplan afdeling Ommen Jaarplan 2017-2018 afdeling Ommen Onderwerp Doelen 17-18 Acties Betrokkenen Planning Aandachtspunten Zelfevaluatie Zorgscans Gegevens inspectiebezoek -Op indicatoren Ondersteuning en begeleiding minimaal

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie

Handleiding KIJK! Webbased. Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Handleiding KIJK! Webbased Beredeneerd aanbod: werken met groepsoverzichten en groepsplannen op basis van uw KIJK! registratie Inhoud Inleiding... 3 1. Training en Implementatie... 4 2. Starten met de

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Verwijzen naar het voortgezet onderwijs.

Verwijzen naar het voortgezet onderwijs. Verwijzen naar het voortgezet onderwijs. De Wet. Het schooladvies in groep 8. In groep 8 geeft de basisschool advies over het soort middelbare school dat past bij uw kind. De school kijkt daarvoor onder

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

12/11/2013. Passende perspectieven. Referentiekader taal en rekenen (Meijerink 2010) Passende perspectieven. Wat komt aan bod:

12/11/2013. Passende perspectieven. Referentiekader taal en rekenen (Meijerink 2010) Passende perspectieven. Wat komt aan bod: Handelingsgericht werken met rekenen op basis van Passende Perspectieven Ina Cijvat Joukje Nijboer Renske Daanje - Hamstra december 2013 Wat komt aan bod: Passende Perspectieven Keuzes in leerstof Handelingsgericht

Nadere informatie