- Mw. Mr. J. Saman (Beleidsmedewerker Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- Mw. Mr. J. Saman (Beleidsmedewerker Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme"

Transcriptie

1 DELEGATIE: - Mw. Mr. J. Saman (Beleidsmedewerker Ministerie van Transprt, Cmmunicatie en Terisme INLEIDING: Gedurende de Summit f the Americas, gehuden in Quebec City in 2001, hebben de staatshfden van de Amerikas vereenstemming bereikt ver een "Agenda fr Cnnectivity" in de Americas welke de vrdelige integratie van het halfrnd in een tenemende knwledge gebaseerde gemeenschap zal faciliteren. Aan de OAS/CITEL is mandaat verleend m een dcument p te stellen inzake het vrbereiden van een dcument ver de Cnnectivity Agenda vr de Amerikas. Er werd k vereenstemming bereikt tt het instellen van een Insitute fr Cnnectivity in the Americas (ICA), die cnnectivity in de Americas met prmten dr het gebruik van ICT. De ICA heeft sinds begin 2002 een aanvang gemaakt met het uitveren van het mandaat verkregen van de Quebec Summit van de Americas m te wrden het frum vr vernieuwing in de tepassing van ICT p het halfrnd m zdende demcratie te versterken, welvaart te creëren en het menselijk ptentieel te realiseren. In februari 2002 is dr de ITU een brief verznden naar Caribische verheden en de reginale rganisaties inzake het creëren van een gunstige mgeving vr ICT investering in de Caribische regi. In april 2002 is een aantal cnsultatie meetings inzake ICT investeringen in de Caribische regi dr de ITU gerganiseerd in Barbads, nadat een Actie Plan m de digitale klf te verkleinen was aangenmen in de Wrld Telecm Develpment Cnference (WTDC). Op deze meetings werd een mgelijkheid gezien vr een reginale ICT Strategie en een gecördineerd mechanisme m ICT infrmatie en kennis uit te wisselen, als aanzet tt een reginaal ICT beleid. In deze cntext hebben de ITU en de ICA beslten m, met assistentie van de Canadian Internatinal Develpment Agency (CIDA), een rundtable te rganiseren bedeld m een Caribisch Actie Plan en een mechanisme te ntwikkelen m reginale ICT prestaties te cördineren en m de inzichten van de stakehlders te integreren. DOELEN ROUNDTABLE: Primair: 1. Bijeenbrengen van experts p het gebied van cnnectivity en ICT in de regi m een strategische richting te helpen ntwikkelen vr de sectr en te beginnen met het prces van ntwikkelen van een ICT Actie Plan vr het Caribisch gebied. 2. Vaststellen van een vrtdurend mechanisme vr cördinatie en prmtie van reginale integratie van Caribisch ICT beleid, planning, ntwikkeling en management en het identificeren van de rganisaties die verantwrdelijk zullen zijn vr de cördinatie. 3. Vaststellen van een kader vr een Caribisch ICT ntwikkelings strategie m te dienen als basis vr ICT ntwikkeling in elk land.

2 Secundair: 1. het verzamelen en uitwisselen van infrmatie ver de huidige ICT ntwikkeling in de regi; wie zijn de stakehlders, de succesvlle en mislukte ervaringen (en hun lessen). 2. het begrijpen, vanuit het perspectief van de regi, wat de pririteiten, nderwerpen en nden in termen van ICT ntwikkeling in het Caribisch gebied zijn en he ze aangepakt dienen te wrden. VERWACHTE RESULTATEN VAN DE ROUNDTABLE: 1. Een cncept raamwerk vr een Caribisch ICT ntwikkelings strategie, in acht nemende reeds verricht werk inzake ICT in de regi. 2. Identificatie van elementen en aspecten van een mgelijk Caribisch Actie Plan. 3. Identificatie van rganisaties m de Caribische ICT Strategie te prmten en te cördineren en m de ntwikkeling van een reginaal Actie Plan te prmten. 4. Identificatie van Terms f References (taken, prcessen, verantwrdelijkheden etc) vr de geselecteerde rganisaties. 5. Overeenkmst tt vrtdurende peridieke "Caribbean ICT rundtables". DOELGROEPEN: Relevante stakehlders actief p het gebied van ICT in de Caribische regi binnen de Overheid, private sectr, Caribische rganisaties, NGO s en de academische wereld. OPENINGSSESSIE: Openingsspeeches werden gehuden dr: de heer Philip Crss, Caribische vertegenwrdiger ITU; de heer Randy Zadra, Managing Directr ICA; de heer Jerrel Thmpsn, Minister van Cmmunicatie en Openbare Werken van St. Vincent and the Grenadines tevens President van de CTU; de heer Philip Gddard, Senatr van Barbads. WORKSHOPS: WORKSHOP 1: ICT beleid en regulerend kader Deze wrkshp is gecncentreerd p zaken geasscieerd met het frmuleren van een ICT beleid en het regulerend kader.

3 Een ICT beleid, zwel vr een specifiek land als vr de regi, geeft richting aan de ntwikkeling van ICT tepassingen in alle sci-ecnmische sectren van dat land f de regi. Een bedachtzame ICT Strategie kan bewerkstelligen zwel de cördinatie van al de acties en initiatieven van de publieke sectr ( e-gvernment, nderwijs, gezndheid, handel etc) als de betrkkenheid van de publieke sectr met het werk van andere stakehlders (business, civil sciety etc) Bij de frmulering van een natinaal beleid en regulerend kader in de Caribische regi meten in acht genmen wrden de initiatieven, de ervaringen en de vrbeelden en kaders binnen de Caribische regi als daarbuiten WORKSHOP 2: ICT tepassingen en pririteiten Deze wrkshp is gecncentreerd p zaken geasscieerd met de selectie en implementatie van ICT tepassingen binnen specifieke Caribische landen als in de Caribische regi in het geheel. ICT tepassingen en gerelateerde prcessen kunnen in vele secren van nze samenlevingen vrkmen, inclusief verheids-, cmmerciële-, educatieve-, gezndheids- en culturele instituten. De ervaring in de regi heeft uitgewezen dat deze ICT tepassingen van grt belang kunnen zijn vr samenlevingen met betrekking tt cruciale zaken zals armede, nderwijs, versterken van mensenrechten (in het bijznder vr vruwen en kinderen). De identificatie van ICT mgelijkheden in specifieke Caribische landen als in de regi vereist lpende analyse. Er bestaat een vrtdurende nd m effectieve implementatie van particuliere ICT initiatieven te verzekeren zwel p natinaal als reginaal niveau. WORKSHOP 3: Nieuwe netwerken en management strategieën vr kennis, human resurces en rganisaties Deze wrkshp is gecncentreerd p het identificeren van de nieuwe uitdagingen en mgelijkheden gebden dr ICT aan gemeenschappen en rganisaties in de cntext van structurele transfrmatie p zwel micr als macr niveau. Glbalisatie, knwledge netwerken, netwerk rganisaties en nieuwe prductie prcessen zijn enkele van de uitdagende transfrmaties. WORKSHOP 4: Infrastructuren, ICT investeringen, vernieuwde business mdellen en de rl van de private sectr Deze wrkshp is gecncentreerd p het bekijken van de ICT infrastructuur in de Caribische regi; de gerelateerde investeringen en nden vr financiering; de mgelijke rl van de regi in de glbale e- ecnmy en de mgelijke partnerschap tussen de private sectr, de verheid en de civil sciety m ICT ntwikkeling te stimuleren. Het vrzien van adequate infrastructuur en tegang is een pe-cnditie vr de implementatie van ICT tepassingen in de regi. Alhewel, het is k ndzakelijk m te verzekeren aantrekkelijke

4 vrwaarden vr nieuwkmers, businesses en tepassingen in termen van hgere kwaliteit en lagere ksten. Het del van vrzien van universal access, welke een cruciale rl speelt in elke strategie, nwrpen m de digitale klf te verkleinen, hudt k in het tegankelijk maken van deze nieuwe technlgieën tegen een redelijke prijs, binnen handbereik, met geschikte kundigheid en ndersteuning en met geschikte mechanismen vr participatie van de gemeenschap. Belangrijk vr ICT ntwikkeling in de regi zijn zaken gerelateerd aan investering, regulering, partnerschap en plitieke wil. De Caribische stakehlders meten samenwerken. Win-win partnerschap met ntwikkeld wrden tussen alle stakehlders m de tegang tt en het juist gebruik van ICT in de regi te ntwikkelen en te verspreiden. WORKSHOP 5: reginale ICT cördinatie structuren en Terms f Reference In deze wrkshp is gediscussieerd ver vragen m.b.t het ntwerpen van een werkplan (aangeduid als Terms f Reference) vr de rganisaties die (1) een Caribische ICT Strategie (ICT-S) zullen prmten en cördineren en (2) die belast zullen zijn met het ntwikkelen van een Reginaal ICT Actie Plan (RAP). Er is verder gediscusieerd ver welke Caribische rganisaties het best de reginale ICT-S prmtie en de RAP cördinatie verantwrdelijkheden kunnen leiden. WORKSHOP 6: een Caribische reginale ICT Strategie en Actie Plan In deze wrkshp is gediscussieerd ver de frmulering van een cncept ICT Strategie (ICT-S) vr het Caribisch gebied en de identificatie van mgelijke elementen en pririteiten van een geasscieerd Reginaal Actie Plan (RAP). In deze wrkshp diende getracht te wrden een cncept verklaring vr te bereiden vr de Caribische Reginale ICT Strategie. RESULTATEN DISCUSSIES IN WORKSHOPS: 1. Capacity Building: digital literacy, frmele en niet frmele educatie syatemen; training van trainers in ICT s tepassingen p alle niveau s; vestigen van centra vr hg niveau data verwerking p een ksten delende basis met verscheidene landen. 2. Schlen: schlen terusten met ICT s en geschikte multimedia training faciliteiten m interactief nderwijs te bewerkstelligen; de beschikbaarheid van sftware verzekeren m digtal literacy te bereiken. 3. Distance learning:

5 Herzien de ervaringen van distance learning initiatieven, ndernmen in de regi met een inzicht m methdlgieën te harmnisren en in verweging nemende de beschikbaarheid van nieuwe technlgieën en de mgelijkheid vr glbaal effect. 4. Het betrekken van alle grepen: Geschikte acties ndernemen m de tegang tt infrmatie en nieuwe ICT s te verzekeren vr alle grepen inclusief de nadelen, speciale nden, de invaliden, urbane uitgesltenen en diegenen in rurale en verre gemeenschappen. 5. E-Gvernment: ntwikkelen van e-gvernment systemen en kundigheid als een katalysatr vr bestuur en de participatie van bedrijven en het publiek mgelijk maken; relevant nderzek verrichten naar de ntwikkeling van deze systemen; universiteiten linken met andere nderzeks netwerken. 6. Ontwikkelen nderhandelings kundigheid: Participatie van private sectr en civil sciety p internatinale handels fra m.b.t ICT s uitbreiden met een zicht p versterking van de capaciteit vr reginale nderhandeling p dit gebied. 7. Onderzek: Vestigen van een kern data reeks en algemene reginale aanwijzingen inclusief definities vr "digital divide"en "teleaccessibility" welke geschikt zijn vr de regi. 8. Infrastructuur: sterke, flexibele bradband infrastructuur; nderhandelien ver billijke tarieven vr het gebruik van inkmende en uitgaande bandbreedte; verbeteren van reginale intercnnectie; cntrleren van alle beschikbare bandbreedte. 9. Afgelegen gebieden: Ontwikkeling van fysieke infrastructuur zu mede meten inhuden de ndzaak vr alternatieve energie brnnen in het bijznder vr afgelegen en minder bevrrechte gebieden. 10. Knwledge netwerken:

6 ntwikkelen van knwledge netwerken in pririteitsgebieden z.a. HIV/AIDS; het algemeen publiek de mgelijkheid bieden tegang te hebben tt knwledge en infrmatie brnnen via het internet. 11. Tepassingen van ICT s: Ontwikkelen van pref tepassingen vr het gebruik van ICT s p gebieden z.a nderwijs, gezndheid, telemedicine, cultuur, e-business, industrie en verheid. 12. Telecenters: buwen p de ervaringen van de pref prjecten vr telecenters en gemeenschaps multimedia centers in de regi; ntwikkelen van een Caribisch netwerk van gemeenschaps telecenters, geincrpreerd lkale capaciteit en faciliteiten vr training gebruikers; versterken van gemeenschaps gebaseerde iniatitieven m de massa media met ICT s te integreren vr kennis vergrting en vrtdurende menselijke ntwikkeling (UNESCO Caribbean Cmmunity Multimedia Centre Netwrk). 13. Wetgeving en beleid: privacy en data bescherming; hervrming tarieven; intellectuele eigendmsrechten. 14. Harmnisatie van wetgeving: Ontwikkelen van een systeem vr de harmnisatie van reginale wetgeving, gerelateerd aan het gebruik van ICT s. 15. Business: herzien van huidige wetgeving en tepassingen, gerelateerd aan incrpratie van ICT ntwikkelings activiteiten met een inzicht m restricties p gebruik van ICT s te verwijderen; gebieden identificeren waar wetgeving m.b.t ICT s tegang tt business mgelijkheden kan beletten. 16. Regulerend: Vestigen van een nafhankelijk, financieel rgaan met de macht m wettelijke vrschriften ten uitver te brengen.

7 17. Liberalisatie van de telecmmunicatie: Ondersteuning verlenen vr het herzien van huidige telecmmunicatiewetgeving in de regi en assistentie in de frmulering van richtlijnen m liberalisatie te faciliteren. 18. Integratie van ICT s ICT s integreren in verall sectrale strategieën, gesteld p ecnmische en sciale ntwikkeling. 19. Ecnmisch: ecnmische aktiviteiten ntplien vr tenemende prductiviteit z.a tepassingen in handel, prductie en nderwijs; verwijderen van restricties die de mgelijkheid belemmeren m vrdeel te halen uit business mgelijkheden. 20. Aanmediging vernieuwing: ntwikkelen van lkale capaciteit welke de culturele diversiviteit van de regi vergrt; bemedigen van de ntwikkeling van meertalige infrmatie en cmmunicatie systemen; ntwikkelen van een ingang vr infrmatie vrziening aan het algemeen publiek; ntwerpen van systemen m in verweging te nemen de lkale gewnten en de sciecnmische nden van de gemeenschappen. De verplichting van alle stakehlders met k meegerekend wrden in de systeem ntwikkeling; een serie van multimedia c-prducties van inlandse cntent p een Caribisch niveau fr uitwisseling en distributie. Zulke initiatieven zullen bijdragen aan de verkleining van taal barriéres. 21. Vrije strm van infrmatie: een actief infrmatie systeem ntwikkelen m infrmatie ver de status van ICT s in de regi te identificeren, rgniseren en uitwisselen; tijdige ntwikkeling en dcumentatie van case studies en reginale ervaringen verzekeren. 22. Public awareness: public awareness van de rl van ICT s in het verbeteren van de kwaliteit van het leven, gezndheid etc. creëren;

8 alle media gebruiken m geschikt gebruik van ICT s in ntwikkelings activiteiten aan te spren; een serie van awareness prgramma s ntwikkelen en implementeren vr beleidsmakers m de geschikte selectie en gebruik van ICT s in rganisatrische en ntwikkelings activiteiten aan te spren. 23. Prductiviteit en efficiency: Stimuleren van awareness en demnstreren he ICT s kunnen bijdragen aan tenemende prductiviteit en efficiëntie in het werkprces. 24. Snelheid van implementatie: gegeven de snelheid van verandering in ICT s, meten prjecten met snelheid geimplementeerd wrden m te verzekeren dat ze hun vlle effectivteit kunnen bereiken; verzekeren dat geschikte vervangingsmaatregelen bestaan in afwachting van de intrductie van de verall strategie: 25. Gender en ICT s: Verzekeren dat er een gender gelijkheid is in de intrductie en het gebruik van ICT s. 26. Partnerschap: De samenwerking van dnren en partners is een essentieel element vr het ntwikkelen van de strategie. Beide grepen meten de ndzaak tt de verplichting tt lange termijn betrkkenheid inzien. 27. Reginaal: Verzekeren dat reginale rganisaties z.a de Caricm en de Reginal Negtiating Machinery (RNM) geinfrmeerd wrden dr de ICT stakehlders m hen in staat te stellen p adequate wijze reginale belangen te vertegenwrdigen in de nderhandelingen. 28. Private sectr betrkkenheid: verheden en de private sectr meten vereenkmen m.b.t de basis principes m private sectr betrkkenheid aan te medigen; dnren en partners meten financierings strategieën herzien m te verzekeren dat fndsen hun del bereiken. 29. Mbiliseren van hulpbrnnen:

9 implementatie van de strategie zal identificatie en ntwikkeling van geschikte mechanismen vr het mbiliseren van hulpbrnnen vereisen; nderzek verrichten naar industriële eigendmsrechten en wetgeving in de regi met een zicht p het tt stand brengen van wetgeving waar ndig vr de bescherming en het waarbrgen van reginale hulpbrnnen. 30. Mnitring: Een mntrings mechanisme implementeren vr het Actie Plan en de reginale strategie. 31. Bestaande instituten: De rl van bestaande instituten in relatie met de genemde activiteiten meten gemaximaliseerd wrden en het ntstaan van nieuwe instituten met wrden vermeden. 32. Stakehlders: het aantal stakehlders en spelers in de infrmatin sciety; een database creëren m dialg m.b.t implementatie tt de strategie te cntinueren. OPMERKINGEN: 1. De Cnnectivity agenda vr de Americas is ndersteund dr de verheden van de regi en heeft enige aanwijzingen vrzien vr de discussies in de wrkshps. 2. De resultaten van deze meeting zullen bijdragen aan de finalisatie van het dcument "Twards a CARICOM Cnnectivity Agenda and Platfrm fr Actin" en aan de Caribische agenda vr de "Wrld Summit n the Infrmatin Sciety". 3. De tweede Special Meeting f Ministers respnsible fr Infrmatin, Cmmunicatin and Technlgy (ICT) vindt in nvember 2002 in Guyana plaats. 4. Belangrijke dcumenten m.b.t. cnnectivity: het CITEL dcument: "Cnnectivity in the Americas, Plan f Actin f Quit" het CARICOM dcument: "Twards CARICOM cnnectivity: Agenda and Platfrm fr actin" CONCLUSIES: 1. Het Caribisch Actie Plan dient in te huden:

10 verwijderen van restricties die de mgelijkeid tt het kunnen benutten van business mgelijkheden beletten; de Caribische regi met rsprnkelijke sftware ntwikkelen; ntwikkelen van een mnitrings mechanisme; belasting beleid van de Overheid met IT vriendelijk en samenhangend zijn. 2. Uit de discussies in de wrkshps zijn elementen en aspecten vrtgevleid, p basis waarvan het Caribisch Actie Plan en een Caribische (reginale) ICT Strategie respectievelijk zullen wrden ntwikkeld en gefrmuleerd. (Bijlage 1) AANBEVELING: Gelet p get belang van ICT vr de Caribische regi in het algemeen en vr Suriname in het bijznder, dienen wij de vlgende zaken ter hand te nemen: het frmuleren van een natinaal ICT beleid; het ntwikkelen van een natinaal ICT Actie Plan; ICT awareness. Mw. Mr. J-Ann Saman Paramarib, 12 nvember 2002 Bijlage 1 Recmmendatins fr:a Caribbean ICT Strategy, a Reginal Actin Plan and their implementatin frm the Caribbean ICT Rundtable participants, held in Barbads Oct 28-30, Elements fr a draft reginal ICT Strategy: Rbust, flexible, cst-effective infrastructure Digital literacy in schls Address digital divide Develp supprting legislatin privacy legislatin, data prtectin, e-cmmerce legislatin E gvernment as catalyst fr gvernment and business and the public

11 Supprting legislatin re: privacy, data prtectin, cnsumer prtectin, e-cmmerce, rules f evidence Centers fr data prcessing with cst shared by varius cuntries Train the trainers Tariff refrms Industrial prperty rights Pay attentin t the cultural aspects Develp quality f cntent Encurage multi lingual develpment Prmte right t cmmunicate Fcus n the needs f cmmunity Cmmitment f stakehlders key Identify best and wrst practices in ther cuntries Develp Incentive framewrk Ecnmic pprtunities fr applicatins in trade, prductin, educatin etc. Identify resurces Strategy must have mre private sectr and civil sciety fcus Training pprtunities shuld be available at all levels Need dnrs t cllabrate and willing t cmmit t lng term invlvement Onging Evaluatin prcess Gvernment must agree n basic principles t encurage private sectr invlvement Technlgy incubatrs Fster awareness, cnsciusness f ICT Integrate ICT int verall sectrs ecnmic, scial develpment dynamics f the cuntry, regin; priritizing educatin, health, agriculture, gvernance, etc Link reginal ICT strategy t capture develpment synergies t prmte cmmn ecnmic, scial, cultural space

12 Ensure that reginal rgs. Eg CARICOM, RNM are infrmed by the ICT stakehlders t adequately negtiate and represent reginal interest Prmte knwledge netwrks fr sharing experiences in ICT Take int accunt wrk in Jamaica, Dminican Republic, Trinidad and Tbag and the OECS CARICOM agenda fr ICT 2003 fr reference Need frmal input int Wrld Summit n Infrmatin Sciety (WSIS) Fstering respect fr ethical culture and psitive human values Encurage use f ``pen surce technlgies`` Dnrs and partners review funding strategies t ensure funds reach target Pst fact (impact evaluatins) necessary User friendly prtals with access t lcal cntent Fcus n cmmunity based activities Use traditinal technlgies such as a radi, televisin, print in cnjunctin with newer ICTs t develp indigenus cntent, and t exchange knwledge and infrmatin Invlve mass media in raising awareness f ICT Digital literacy fr all Crdinatin and cllabratin at sectral, natinal and reginal levels Mechanism fr resurce mbilizatin Need fr cntinued harmnizatin f reginal legislatin re. CSME. CARICOM can spearhead this Strng independent financially autnmus regulatr immune t plitical pressure with pwer t enfrce Infrmatin system t identify current studies and infrmatin gaps Need t recgnize the celerity in implementatin Need t put interim measures in place while we await the grand plan Prmte gender equity

13 Fcus n the grups which are disadvantaged- special needs, the disabled, peple in rural and remte cmmunities 2. Elements and pririties fr a reginal ICT Actin Plan Remve restrictins that inhibit ability t grasp business pprtunities Regin must develp indigenus sftware mre relevant t the culture Develp mnitring mechanism fr actin plan and strategy Gvernment tax plicies must be IT friendly and chesive Equip schls with ICTs Make affrdable bandwidth available t cuntries Negtiate equitable pricing fr use f incming and utging bandwidth Develp cmmunity telecentres, train users Strengthen netwrks Use and expand cverage f general public access t the netwrk Use standardized mnitring mechanism Create prgrams t encurage plicy makers t use ICTs Develp and dcument case studies and reginal experiences n a timely basis Encurage c-prductins t vercme language barriers; crss cuntry cllabratin Netwrks must be financially viable and sustainable in rder t cntinue the implementatin f prject aims and reduce dependency n dnr funding Resist the urge t develp a new rganizatin Need fr public awareness prgrams Imprve and implement natinal and reginal intercnnectin Optimize the ruting and flw f Internet traffic in the regin Harmnize telecentre prcedures and practices Safeguard regin s intellectual and physical prperty rights and resurces prtectin Assessment f reginal ICT readiness and capacity, building apprpriate mdels

14 Establish a system fr exchanging infrmatin fr ICT prjects Prmte and crdinate ICT initiatives in educatin, health, agriculture, financial refrm, industry and gvernance Telecm liberalizatin Audit f all available bandwidth including ptential rbital slt psitins Building capacity fr negtiatin skills in internatinal trade fra specifically fr ICT by facilitating wider participatin by private sectr and civil sciety Creating data base f stakehlders t cntinue dialgue Build a crpus f knwledge n sci-cultural impacts f ICTs fr evaluatin and plicy frmulatin Establish a cre data set and cmmn reginal indicatrs fr ICT develpment; including definitins fr `digital divide, teleaccessibility which are apprpriate Cllabrative and demand driven dnr initiatives t avid duplicatin and fster sustainability 3. Functins f a reginal ICT crdinatin/netwrk mechanism Represent views f Caribbean t internatinal task frces/orgs Act as an active central nline database/clearing huse fr lessns/cases Facilitate agreement n standards and perfrmance indicatrs, mnitr and evaluatin f ICT activities in the Regin Facilitating "smart" partnerships Raising awareness n rle f ICTs Ensure cherence & cntinuity f the regin s cllective ICT activities with ther reginal & internatinal ICT develpment initiatives Calesce the effrts f the reginal gvernments t include ICT in verall develpment strategy. T safeguard ICT develpment cntinuity at the level f the natin state & regin, durable natinal /reginal calitins f ICT (with state, civil sciety & private sectr shuld be prmted

15 4. Natinal/reginal articulatin fr a reginal ICT crdinatin/netwrking mechanism (UNICT task frce has been apprached t supprt the wrk f the ad hc crdinating cmmittee fr Caribbean ICT; cntact shuld cntinue) Natinal cmpnent crdinating cmmittee cmprising, gvt inter-ministerial cmmittee, private sectr, trade unins, NGOs Each sectr/sub sectr shuld cnvene (even virtually) including civil sciety Establish Plan fr each sectr Natinal plicy and strategic cnsensus n ICT applicatins fr develpment is integrated by the Natinal Crdinating Cmmittee t infrm the Reginal Crdinatin Cmittee as an pen ended interface. Natinal fcal pint at the highest pssible level is the critical cntact pint fr the Reginal Wrking Grup fr ICT Reginal regulatry mechanism re: mnitring the participatry prcess at the natinal level t increase the representatin f civil sciety in reginal ICT plicy frmulatin. Reginally mre pen paradigm facilitating participatin f nn-state actrs fr ICT Develpment At this reginal level, pen participatin related t transparency, equity and justice. 5. Prcess fr a reginal crdinatin/netwrking mechanism Create Online netwrk: Strengthen natinal capacity t crdinate and cnvene n-ging participatin with civil sciety, etc., using appraches designed t gather views f stakehlders. Funding: ICA, UNDP, OAS, Dnrs Tasks/Terms f reference fr a reginal crdinatin/netwrking mechanism Assess Demands fr ICT Inventry Existing ICT Services Prmting Transparency Share Infrmatin Gathering and Disseminatin

16 Assess and Disseminate Best Practices and Strategies, e.g., E-Cmmerce Legislatin and Regulatin Assess and Adapt Standards fr Ptential Caribbean Applicatins Fster ICT-related Reginal r Multi-natinal Prjects Identify Funding and Ecnmies-f-Scale Opprtunities fr Reginal r Natinal Prjects Set Financial Self-sufficiency Gals. Seek Start-up Funding, including public and private sectr mnies. Identify Reginal Service-based Surces r tap int Universal Service Funds. 7. Gvernance Structure Structures need t evlve as the prcess unflds Create an annual ICT frum fr discussin at reginal level Pitch frum t ensure senir managers and leaders in public and private sectr e.g. Prime Minister, Ministers, CEOs etc. t facilitate mind-set change and drive the prcess frward Natinal frums shuld prceed a reginal frum t cnsult and btain natinal cnsensus and ideas Include Ministers f Cmmunicatin, Telecm in frum (check earlier slide) It may be necessary t target the Ministers f Finance because f the fragmentatin f the ICT prtfli acrss Ministries. Use existing grups f peple t further netwrking pprtunities e.g. Permanent Secretaries, sectrs (e.g., health, ag), CEOs, Ministers etc. Prmtin Stimulate mre nline frums and develp a culture f netwrking, including a pivtal rle fr the cmmunity multi-media centers, supprted by prmtin and sensitizatin Use f the talk-shws, ther radi prgrammers, ther media t d nging prmtin. Use existing grups f peple t further netwrking pprtunities e.g. Permanent Secretaries, sectrs (e.g., health, ag), CEOs, Ministers etc. Encurage pliticians t supprt and champin the imprtant rle fr ICT.

17 Identify mechanism t vercme pssible fear f the rle f ICTs by pliticians re: transitin mechanisms, change prcess, identifying new pprtunities. Use the mechanism f key cnferences and meetings (eg. CLAA--Miami Cnference) t stimulate CEOs & Ministers and ther key persns attending t stimulate and sensitize key peple Other Imprtant tasks and pririties fr a reginal crdinatin/netwrking mechanism Recgnize the cultural shift t quick actin -celerity - t implement ICT actin plans. Devise apprpriate mdels fr mnitring and evaluatin fr prjects at each level in implementing ICT actin plans. Explre ptins fr the frmulatin and harmnizatin f ICT plans t get Caribbean cuntries t prepare plans with the widest pssible participatry prcess. Recgnize the implicit assumptins inherent in the plan and build incentives fr cuntries willing t mve frward quickly t prgress while nt excluding thers (e.g. dnr incentives). Explre the ptin f reginal framewrk Need t have a fcus at bth levels recgnize the different level f develpment at natinal level, but als find mechanisms t ensure success f reginal plan f actins Need t nte the benefits f imprved prductivity, efficiency, grwth in pprtunities, as well as the need t be cnnected digitally and therefre nt be able t d business glbally and becme slwly islated. This message shuld reach all plicy makers. A rle fr ICA as an rganizatin t supprt reginal initiatives Infrastructure is imprtant and needs t be all encmpassing (e.g. energy supply) 9. Reginal negtiatins Establish reginal partnerships t imprve negtiating psitin at internatinal levels, e.g. WTO, and WSIS. Use a mechanism t feed input frm stakehlders at pre-cnference meetings t feed ideas int the subsequent CARICOM and UN meetings Organizatins fr the reginal mechanism Use what exist SMES shuld be fcal pint

18 Build natinal structures and link them Bring the yuth int the natinal structures e.g. yung entrepreneurs Braden the mandate f CTU t incrprate the participatin f mre private sectr, yuths and ther lcal rganizatins Get career riented prgrams t invlve yuth e.g. graphics, editing, multi-media Create a frum where all stakehlders can meet, discuss views and create a way frward Use what exists but re-engineer t respnd t new needs Use educatinal institutins and their influence n training e.g. thrugh exams, CXC r Tertiary level; intrduce new curses such as telecmmunicatin plicy; increase distance learning prgrams Adpted Organizatinal Structure fr immediate fllw up After a lng discussin n wh shuld fllw and implement this recmmendatins, an agreement was made t have an pen, permanent, virtual, Caribbean ICT Wrking Grup, with the fllwing characteristics: Principles pluralistic, demcratic, participatr, Bttm-Up Apprach, Everybdy part f the Wrking Cmmittee, Includes Key rganizatins, Private Sectr, Dnrs, Civil Sciety, Peple Wh Wrk; Open, N Filters n Willing Participatin; 5-7 vlunteer thematic mderatrs with task assignments t: liaise with stakehlders (Caribbean ICT Wrking Grup) t facilitate their input t define prgrams and activities The initial self appinted vlunteers, accepted by the participants are Infrastructure: Felipe Nguera Capacity Building: Meldy Wng Cntent & Applicatins: Vidya Kissn Private Sectr Rle: Gerge Nichlsn Civil Sciety: Rsevelt King Plicy & Regulatin: Sylvester Cadette

19 Diversity Crdinatr Daniel Pimienta

De local host was de National Telecommunications Regulatory Commission (NTRC) van Grenada.

De local host was de National Telecommunications Regulatory Commission (NTRC) van Grenada. DELEGATIE: - Mw. Mr. J. Saman (Beleidsmedewerker Ministerie van TCT) - Mw. Mr. J. Olff (Directeur Telecmmunicatie Autriteit Suriname) INLEIDING: De cursus getiteld Designing Effective Telecm Regulatin

Nadere informatie

Commissieplan 2016 Normcommissie 381040, IT Service Management and IT Governance

Commissieplan 2016 Normcommissie 381040, IT Service Management and IT Governance kenmerk Errr! Bkmark nt defined. datum 2016-05-03 pagina 1/4 Cmmissieplan 2016 Nrmcmmissie 6 NORMCOMMISSIE NEN Kennis- en Infrmatiediensten Pstbus 5059 2600 GB Delft Vlinderweg 6 2623 AX Delft T 015 2

Nadere informatie

Local knowledge. Global power. Risk Management AEGON Nederland

Local knowledge. Global power. Risk Management AEGON Nederland Lcal knwledge. Glbal pwer. Risk Management AEGON Nederland 12 juni 2012 3 lines f defence 3 rd line: Internal Audit Nederland Rapprteren mtrent vlledigheid en juistheid risk assessment Tetsing werking

Nadere informatie

Groundbreaking Innovative Financing of Training in a European Dimension. D2.1 GIFTED MODEL November 2012

Groundbreaking Innovative Financing of Training in a European Dimension. D2.1 GIFTED MODEL November 2012 Grundbreaking Innvative Financing f Training in a Eurpean Dimensin D2.1 GIFTED MODEL Nvember 2012 Prject Reference n. 517624-LLP-1-2011-1-AT-GRUNDTVIG-GMP Wrkpackage n. WP 2 Mdelling Deliverable n. D 2.1

Nadere informatie

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013

AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 AGE Algemene Vergadering 2013 Declaratie 17 May 2013 De Eurpese Unie is p een cruciaal mment gekmen en nderzekt de hervrming van haar visie en haar bij vrrang belangrijkste dmeinen, in het licht van de

Nadere informatie

Evaluatie van de integrale aanpak van overgewicht

Evaluatie van de integrale aanpak van overgewicht Evaluatie van de integrale aanpak van vergewicht Marije van Kperen Vrije Universiteit Amsterdam, Gezndheidswetenschappen CIAO Sympsium Utrecht, 14 juni 2012 Cnsrtium Integrale Aanpak Overgewicht He evalueer

Nadere informatie

I-Week on Sustainability. een voorbeeld van Internationalization@Home

I-Week on Sustainability. een voorbeeld van Internationalization@Home I-Week n Sustainability een vrbeeld van Internatinalizatin@Hme 12 juni 2014 Overzicht 1. Waarm? 2. Cmpetenties 3. Praktisch 4. Prgramma 5. Evaluatie 6. Knelpunten 2 1. Waarm? Strategische lijnen Universiteit

Nadere informatie

REGIONALE SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST UITPAS MEETJESLAND. 1. UiTPAS 2. PARTNERS 3. RELEVANTE DOCUMENTEN

REGIONALE SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST UITPAS MEETJESLAND. 1. UiTPAS 2. PARTNERS 3. RELEVANTE DOCUMENTEN REGIONALE SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST UITPAS MEETJESLAND 1. UiTPAS Deelname aan vrijetijdsactiviteiten is een recht vr iedereen. In dat kader ntwikkelde publiq de UiTPAS. Een participatiebevrderend prject

Nadere informatie

Evaluatie op systeemniveau: Reflectie op de OESO aanbevelingen. Rianne Janssen

Evaluatie op systeemniveau: Reflectie op de OESO aanbevelingen. Rianne Janssen Evaluatie p systeemniveau: Reflectie p de OESO aanbevelingen Rianne Janssen Evaluatie p systeemniveau Definitie: Evaluatie (sub)natinaal nderwijssysteem Vlaamse nderwijs lcal authrities in Vlaanderen?

Nadere informatie

Checklist voor de people manager

Checklist voor de people manager Checklist vr de peple manager 4 weken vr aanvang dienstverband New hire aanmelden bij HR vr intrductieprgramma (IT en Facilities wrden dr HR aangehaakt) Mentr bereid vinden new hire te begeleiden gedurende

Nadere informatie

Het Bologna-proces: sisyfusarbeid, pyrrusoverwinning of triomftocht? Bruno Broucker & Kurt De Wit

Het Bologna-proces: sisyfusarbeid, pyrrusoverwinning of triomftocht? Bruno Broucker & Kurt De Wit Het Blgna-prces: sisyfusarbeid, pyrrusverwinning f trimftcht? Brun Brucker & Kurt De Wit Overzicht Onderzeksvragen Cnceptueel mdel van verandering Tepassing p Vlaanderen vr 4 thema s kwaliteitszrg bachelr/master-structuur

Nadere informatie

VOORSTEL VOOR DREMPELWAARDEN VOOR DE MAXIMUMCAPACITEIT VAN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE- EENHEDEN VAN HET TYPE B, C EN D

VOORSTEL VOOR DREMPELWAARDEN VOOR DE MAXIMUMCAPACITEIT VAN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE- EENHEDEN VAN HET TYPE B, C EN D VOORSTEL VOOR DREMPELWAARDEN VOOR DE MAXIMUMCAPACITEIT VAN ELEKTRICITEITSPRODUCTIE- EENHEDEN VAN HET TYPE B, C EN D Elia TNB vrstel vlgens de NC RfG Art. 5(3) 17/05/2018 INHOUDSTABEL 1. Frmeel vrstel van

Nadere informatie

E-car sharing in Zuid - Limburg

E-car sharing in Zuid - Limburg E-car sharing in Zuid - Limburg Januari 2014 Inhudspgave 1. Intrductie e-car sharing 2. Visie en tepassing in Zuid Limburg 3. Pilt prject Sittard - Geleen Intrductie e-car sharing Wat is (e-) car sharing

Nadere informatie

EUROPEAN PARLIAMENT 2009-2014. Committee on Industry, Research and Energy

EUROPEAN PARLIAMENT 2009-2014. Committee on Industry, Research and Energy EUROPEAN PARLIAMT 2009-2014 Cmmittee n Industry, Research and Energy 2010/2245(INI) 9.2.2011 DRAFT REPORT n Innvatin Unin: transfrming Eurpe fr a pst-crisis wrld (2010/2245(INI)) Cmmittee n Industry, Research

Nadere informatie

Introductie MVO Prestatieladder

Introductie MVO Prestatieladder Intrductie De is een certificeerbare nrm vr Maatschappelijke Verantwrdelijkheid van Organisaties (MVO). De nrm is gemaakt vr rganisaties die hun eigen MVO ambities en perfrmance aantnbaar willen maken,

Nadere informatie

GOVERNANCE MVO PLATFORM

GOVERNANCE MVO PLATFORM Gvernancedcument MVO Platfrm, 22 nvember 2012 GOVERNANCE MVO PLATFORM Inleiding Het MVO Platfrm is een in 2002 pgericht infrmeel samenwerkingsverband van maatschappelijke rganisaties 1 en vakbndsrganisaties

Nadere informatie

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Prjectfrmulier ten beheve van Openbare Instellingen Praktische infrmatie naam van penbare instelling die het prject heeft ingediend: Federale Overheidsdienst Infrmatieen Cmmunicatietechnlgie (Fedict).

Nadere informatie

TITELSTIJL VAN MODEL BEWERKEN

TITELSTIJL VAN MODEL BEWERKEN TITELSTIJL VAN MODEL BEWERKEN TITELSTIJL HET EEN OF VAN HET MODEL ANDER? BEWERKEN Maatschappelijke uitdagingen aanpakken is ndzakelijk: vergrijzing, armede, klimaatverandering, milieu, eenzaamheid, diversiteit,

Nadere informatie

Excellente werving, Excellente studenten. Studentenwerving

Excellente werving, Excellente studenten. Studentenwerving Excellente werving, Excellente studenten Studentenwerving Ondersteuningstraject werving Vraag vanuit de Centres en Centra Gebaseerd p ndersteuningsvraag Individuele benadering, inzichten vr iedereen 2

Nadere informatie

NL Ingenieurs SE-AM Marktvisie

NL Ingenieurs SE-AM Marktvisie NL Ingenieurs SE-AM Marktvisie Digitale samenwerking infrastructuur AM en SE Daan Alsem Digitale samenwerking met pen standaards 1. Digitaal samenwerken in wegen Asset Management 2. Vrbeeld 2 As-is Bestaande

Nadere informatie

Volgende generatie rekenmodellen voor energiesimulaties in stedelijke omgevingen

Volgende generatie rekenmodellen voor energiesimulaties in stedelijke omgevingen Vlgende generatie rekenmdellen vr energiesimulaties in stedelijke mgevingen Dirk Saelens KU Leuven, Department f Civil Engineering, Building Physics Sectin EnergyVille NVBV wrkshp "Buwfysische kennisntwikkeling

Nadere informatie

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid

Communicatie voor beleid Interactie (raadplegen, dialoog, participatie) en procescommunicatie; betrokkenheid, betere besluiten en beleid Samenvatting BEELDEN OVER COMMUNICATIE TEYLINGEN Bevindingen gesprekken ver Cmmunicatie, raad- en cllegeleden, rganisatie en samenleving In deze ntitie zijn de resultaten van zwel de gesprekken van 9 ktber

Nadere informatie

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken.

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Ondersteuning gericht p kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van persnen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Bea Maes KU Leuven Een veld in beweging Vlwaardig burgerschap

Nadere informatie

Chemelot, directeur Marketing en Business Development

Chemelot, directeur Marketing en Business Development Verslag achtste bijeenkmst NSI Denktank 14 nvember 2012 Lcatie: Service Science Factry, Universiteit Maastricht, Tngersestraat 6 Deelnemers: Jchen Barth Maurice Benneker Lex Brghans Hetty van Emmerik Anita

Nadere informatie

Werkgroep : verbetering Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 27 september Verslag

Werkgroep : verbetering Veiligheidsoverleg Spoorwegexploitatie 27 september Verslag Werkgrep : verbetering Veiligheidsverleg Sprwegexplitatie 27 september 2013 Verslag 1. Inleiding / cntext (T.Breyne - DVIS) De parlementaire cmmissie Buizingen stelde de prichting van een verlegplatfrm

Nadere informatie

HOE WERKT HET INTERGOVERNMENTAL PANEL ON CLIMATE CHANGE (IPCC)?

HOE WERKT HET INTERGOVERNMENTAL PANEL ON CLIMATE CHANGE (IPCC)? HOE WERKT HET INTERGOVERNMENTAL PANEL ON CLIMATE CHANGE (IPCC)? Wat is IPCC en wat is het niet? Het Intergvernmental Panel n Climate Change van de VN is pgericht dr de Wrld Metelgical Organizatin ( WMO)

Nadere informatie

Implementatie van het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren

Implementatie van het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren Implementatie van het nieuw geestelijk gezndheidsbeleid vr kinderen en jngeren Template vr de beschrijving van het netwerk 1. Inleiding Op 30 maart 2015 werd de Gids naar een nieuw geestelijk gezndheidsbeleid

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Jaarverslag Cliëntenraad. Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Jaarverslag 2016 Cliëntenraad Juvans Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Vrwrd Gewaardeerde lezer, Graag bieden we u hierbij ns jaarverslag 2016 aan zdat u geïnfrmeerd bent ver nze inbreng in het beleid

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

SIG Groene ICT & Duurzaamheid jaarverslag 2014 / jaarplan 2015

SIG Groene ICT & Duurzaamheid jaarverslag 2014 / jaarplan 2015 SIG Grene ICT & Duurzaamheid jaarverslag 2014 / jaarplan 2015 Inleiding Hiernder treft u het jaarverslag 2014 en het jaarplan 2015 van de Special Interest Grup Grene ICT & Duurzaamheid aan. Het jaarverslag

Nadere informatie

Business Breakthrough Biomimicry. Green Business Benefits oktober 2015

Business Breakthrough Biomimicry. Green Business Benefits oktober 2015 Business Breakthrugh Bimimicry ktber 2015 Business Breakthrugh Bimimicry Wat is de achtergrnd van het traject? Veel prduct- en prcesntwerpen ntlenen ideeën en principes aan vrbeelden uit de natuur. Het

Nadere informatie

Convenant. Publieke uitvoeringsorganisaties bevorderen internationale handel. Betrokken partijen

Convenant. Publieke uitvoeringsorganisaties bevorderen internationale handel. Betrokken partijen De Er Publieke Rijk, De De 22januari2018 versterking handelsbevrdering vr Nederlandse bedrijfsleven en instellingen Cnvenant Publieke uitveringsrganisaties bevrderen internatinale handel Betrkken partijen

Nadere informatie

Beoogde resultaten in de beheersovereenkomst voor de periode 2012-2016

Beoogde resultaten in de beheersovereenkomst voor de periode 2012-2016 JAARPLAN 2012 Begde resultaten in de beheersvereenkmst vr de peride 2012-2016 De Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging vr Jeugdgezndheidszrg (VWVJ) werkt aan de realisatie van de vlgende resultaatgebieden:

Nadere informatie

Geaccrediteerd worden in de Wetenschap van Werkgeluk

Geaccrediteerd worden in de Wetenschap van Werkgeluk Geaccrediteerd wrden in de Wetenschap van Werkgeluk 1 Accreditatie in de nieuwe Wetenschap van Werkgeluk Wie met geaccrediteerd wrden in de nieuwe Wetenschap van Werkgeluk? Het iopener Institute ndigt

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

Corporatie Benchmark Centrum. 30 mei 2013

Corporatie Benchmark Centrum. 30 mei 2013 Crpratie Benchmark Centrum 30 mei 2013 PROGRAMMA 13.00 uur Deel I: pening, aanleiding, delstelling en ntwikkelingen CBC 13.20 uur Deel II: besturingsmdel en nline benchmarktl 13.40 uur Deel III: wrkshp

Nadere informatie

Copyright Alle teksten en andere items in dit document zijn beschermd door het auteursrecht. Voor niet-commercieel gebruik mogen de teksten en de

Copyright Alle teksten en andere items in dit document zijn beschermd door het auteursrecht. Voor niet-commercieel gebruik mogen de teksten en de Cpyright Alle teksten en andere items in dit dcument zijn beschermd dr het auteursrecht. Vr niet-cmmercieel gebruik mgen de teksten en de gegevens znder vrafgaande testemming gratis wrden gereprduceerd

Nadere informatie

Alle Vlaamse/Nederlandse jongeren kennen goed Engels. Elke Peters Onderzoeksgroep Taal, Onderwijs & Samenleving

Alle Vlaamse/Nederlandse jongeren kennen goed Engels. Elke Peters Onderzoeksgroep Taal, Onderwijs & Samenleving Alle Vlaamse/Nederlandse jngeren kennen ged Engels Elke Peters Onderzeksgrep Taal, Onderwijs & Samenleving Waarm wrdenschatkennis? Alle Vlaamse/Nederlandse jngeren KENNEN ged Engels. WrdenschatKENNIS vaardigheden

Nadere informatie

MASTER OF ENGINEERING: INDUSTRIAL ENGINEERING & OPERATIONS RESEARCH

MASTER OF ENGINEERING: INDUSTRIAL ENGINEERING & OPERATIONS RESEARCH MASTER OF ENGINEERING: INDUSTRIAL ENGINEERING & OPERATIONS RESEARCH Master in de Ingenieurswetenschappen: Bedrijfskundige Systeemtechnieken en Operatineel Onderzek BEDRIJFSKUNDIG INGENIEUR: Flexibele persn

Nadere informatie

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020

Openbare raadpleging over de evaluatie van de Europese strategie inzake handicaps 2010/2020 Openbare raadpleging ver de evaluatie van de Eurpese strategie inzake handicaps 2010/2020 Er zijn in de EU ngeveer 80 miljen mensen met een handicap. Vr deze mensen is het, dr allerlei belemmeringen, vaak

Nadere informatie

ICT IN HET BASISONDERWIJS?

ICT IN HET BASISONDERWIJS? OVERZICHT SESSIE DATAGEBRUIK BIJ HET VORMGEVEN VAN SCHOOLSPECIFIEK ICT-BELEID ICT in het nderwijs ICT-eindtermen 22 NOVEMBER 2012 Dr. Ruben Vanderlinde Vakgrep Onderwijskunde Meer inf: Ruben.Vanderlinde@UGent.

Nadere informatie

VOORSCHOOLSE KINDEROPVANG

VOORSCHOOLSE KINDEROPVANG VOORSCHOOLSE KINDEROPVANG STANDPUNT EN ADVIES DOOR KINDERRECHTENCOALITIE VLAANDEREN Gedgekeurd p de Algemene Vergadering van dnderdag 25 nvember 2010. AANLEIDING EN WERKWIJZE In juli 2010 kreeg de Kinderrechtencalitie

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Gevangenenzorg Albanië

Beleidsplan Stichting Gevangenenzorg Albanië Stichting Gevangenenzrg Albanië Stichting Gevangenenzrg Albanië Inhudspgave Intrductie... 3 Missie en visie... 4 Strategische delstellingen... 5 Fndswerving... 7 Financieel beleid... 8 Stichting Gevangenenzrg

Nadere informatie

PARTIJEN. Achtergrond

PARTIJEN. Achtergrond PARTIJEN Het Cllege van de Onafhankelijke Pst- en Telecmmunicatieautriteit, vertegenwrdigd dr de vrzitter mr. C.A. Fnteijn, verder te nemen: OPTA; en De Minister van Binnenlandse Zaken en Kninkrijksrelaties,

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding. Module. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscmmunicatie Mdule MarketingManagement Cde A2 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte ttale studiebelasting (in uren) 1 Mgelijkheid tt JA aanvragen

Nadere informatie

Opstelling. ISO 9001:2015 Meerwaarde of veranderen om te veranderen? 11/27/2014. Annemarie de Jong NEN. Waarom herziening ISO 9001?

Opstelling. ISO 9001:2015 Meerwaarde of veranderen om te veranderen? 11/27/2014. Annemarie de Jong NEN. Waarom herziening ISO 9001? ISO 9001:2015 Meerwaarde f veranderen m te veranderen? 25 nvember 2014 Annemarie de Jng NEN 1 Opstelling ISO-werk Waarm herziening ISO 9001? Vrbereidingen Belangrijkste veranderingen Planning en implementatie

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting River of Life

Jaarverslag 2013. Stichting River of Life Jaarverslag 2013 Stichting River f Life Inhud 1. Stichting River f Life 3 2. Jaarverzicht 2013: activiteiten en resultaten 4 3. Tekmstplannen vr 2014 7 4. Fndsenwerving en cmmunicatie 8 2 1. Inleiding:

Nadere informatie

Niet wijkgebonden ,00. De activiteiten die u heeft opgenomen in uw aanvraag zijn de basis van deze subsidieverlening. 35.

Niet wijkgebonden ,00. De activiteiten die u heeft opgenomen in uw aanvraag zijn de basis van deze subsidieverlening. 35. Pstadres: Pstbus 2158, 3500 GD Utrecht Telefn: 030 286 33 36 Internet: www.utrecht.nl/subsidie Hlland Startup B.V. t.a.v. Bthstraat 5 3512BT Utrecht Behandeld dr: Datum: 18 juli 2016 Dssiernr.: 3620481

Nadere informatie

De begeleiding van leren in academisch onderwijs: waar, wie en hoe? 21 mei 2013

De begeleiding van leren in academisch onderwijs: waar, wie en hoe? 21 mei 2013 De begeleiding van leren in academisch nderwijs: waar, wie en he? 21 mei 2013 Begeleiding van leren Leren in hger nderwijs = prces dat leidt tt verandering in kennis, vaardigheden en attitudes Studievaardigheden

Nadere informatie

Factsheet. 2 e Nationale Vergadering. Versterken governance van IT & Innovatie. Factsheet Nationale Vergadering 2014

Factsheet. 2 e Nationale Vergadering. Versterken governance van IT & Innovatie. Factsheet Nationale Vergadering 2014 Factsheet 2 e Natinale Vergadering Versterken gvernance van IT & Innvatie p 19 nvember 2014 Natinale Vergadering Versterken Gvernance p IT & Innvatie 19 nvember 2014 Delstelling INSEIT INSEIT ( INSTITUTE

Nadere informatie

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau Biblitheek en basisvaardigheden Handreiking vr een structurele aanpak p lkaal niveau 1 Inhud Een structurele aanpak van laaggeletterdheid p lkaal niveau 3 1. Draagvlak bij de gemeente 3 2. Draagvlak in

Nadere informatie

Gefaseerde implementatie projectbeheersing methodiek Hogeschool van Utrecht

Gefaseerde implementatie projectbeheersing methodiek Hogeschool van Utrecht Prject Shared Services Gefaseerde implementatie prjectbeheersing methdiek Hgeschl van Utrecht Vervlg van Deelprjectplan Prjectadministraties (januari 2004) Het beheersen van prjectadministraties dr de

Nadere informatie

Transmuraal Programma Management

Transmuraal Programma Management Transmuraal Prgramma Management Een prpsitie van Vitha versie 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Transmurale behandelpraktijken... 3 2.1 Transmurale zrg nader gedefinieerd... 3 2.2 Transmurale zrg in de

Nadere informatie

Vooraf. Operationeel programma ESF. 01.01.2014 t/m 31.12.2020

Vooraf. Operationeel programma ESF. 01.01.2014 t/m 31.12.2020 Subsidieregeling ESF 2014-2020 De Subsidieregeling ESF 2014-2020 (ESF) is gericht p de ndersteuning van prjecten p het gebied van actieve inclusie en actief en geznd uder wrden. Algemene infrmatie Aanvraagtermijn:

Nadere informatie

Marketing Management Prof. dr. Yves Van Vaerenbergh

Marketing Management Prof. dr. Yves Van Vaerenbergh Marketing Management Prf. dr. Yves Van Vaerenbergh 1. Marketing? 2. Vrstelling van de afstudeerrichting 3. De student aan het wrd 1. Marketing? 2. Vrstelling van de afstudeerrichting 3. De student aan

Nadere informatie

Solutions by creative engineering & expert technical service

Solutions by creative engineering & expert technical service Slutins by creative engineering & expert technical service Trends service & maintenance 2016-2021 Influence f stakehlders & financial investrs Cmpliancy by lcal and gvernmental authrities ICT develpments

Nadere informatie

CURSISTENSITE Cursistensite.nl is het leerportaal voor onze cursisten.

CURSISTENSITE Cursistensite.nl is het leerportaal voor onze cursisten. CURSISTENSITE Cursistensite.nl is het leerprtaal vr nze. Wij maken nze trainingen p maat. Hiervr hebben wij teksten en andere gegevens van de deelnemers ndig. Deze gegevens slaan wij p in ns CRM-systeem

Nadere informatie

Fit for Work: werkbehoud bij chronische aandoeningen

Fit for Work: werkbehoud bij chronische aandoeningen Fit fr Wrk: werkbehud bij chrnische aandeningen Prgramma van Centrum Werk Gezndheid Ondersteund dr AbbVie, Pfizer, Rche Fit fr Wrk prgramma Werkbehud: aan het werk kunnen blijven Ketenaanpak: werknemers,

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Kenneth Smit Consulting -1-

Kenneth Smit Consulting -1- Versneld en cntinu verbeteren van de perfrmance en de resultaten van uw medewerkers en rganisatie. Perfrmance en rendementsverbetering van uw rganisatie is de fcus waarp de activiteiten van Kenneth Smit

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Masterclass SharePoint Online. in het onderwijs. APS IT-diensten, Utrecht

Masterclass SharePoint Online. in het onderwijs. APS IT-diensten, Utrecht Office 365 in het nderwijs Masterclass SharePint Online Masterclass Office 365 - SharePint Online in het nderwijs. APS IT-diensten, Utrecht Micrsft Office 365 in het nderwijs Micrsft Office 365 biedt nderwijsinstellingen

Nadere informatie

Missie, visie en strategie Informatievoorziening veiligheidsregio s Definitief RBC 5/11/14

Missie, visie en strategie Informatievoorziening veiligheidsregio s Definitief RBC 5/11/14 Missie, visie en strategie Infrmatievrziening veiligheidsregi s Definitief RBC 5/11/14 Inleiding Relatie met prgrammaplan en werkplannen Deze missie, visie en strategie vrmen de basis vr het Prgramma Infrmatievrziening

Nadere informatie

STATEN VAN SINT MAARTEN

STATEN VAN SINT MAARTEN STATEN VAN SINT MAARTEN Vicinr. S tix tiled "Draft Natinal Ordinance amending the penalty registry t implement recmmendatin 6 f the Financial Actin Task Frce t implement the restrictive measures withut

Nadere informatie

Verslag Ronde Tafel-sessie van de Security Community voor Smart Mobility

Verslag Ronde Tafel-sessie van de Security Community voor Smart Mobility Verslag Rnde Tafel-sessie van de Security Cmmunity vr Smart Mbility Dnderdag 24 augustus 2017 Tijdstip: 14.30 17.30 uur Lcatie: RDW Zetermeer GJA WWW.DITCM.EU 24 AUGUSTUS 2017 Verslag Rnde Tafel-sessie

Nadere informatie

JINT ZOEKT ASSESSOREN VOOR ERASMUS+: YOUTH IN ACTION EN EUROPEAN SOLIDARITY CORPS

JINT ZOEKT ASSESSOREN VOOR ERASMUS+: YOUTH IN ACTION EN EUROPEAN SOLIDARITY CORPS JINT ZOEKT ASSESSOREN VOOR ERASMUS+: YOUTH IN ACTION EN EUROPEAN SOLIDARITY CORPS Het Natinaal Agentschap JINT vert de Eurpees subsidieprgramma s Erasmus+: Yuth in Actin (2014-2020) en Eurpean Slidarity

Nadere informatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie

Duurzaam inzetbaar in een vitale organisatie Duurzaam inzetbaar in een vitale rganisatie Vitaliteit en bevlgenheid vrmen sleutelbegrippen vr het ptimaal en duurzaam inzetten van medewerkers. Vitale medewerkers bruisen van energie, velen zich fit

Nadere informatie

Vacature. Account & Sales Manager

Vacature. Account & Sales Manager Vacature Accunt & Sales Manager Januari 2014 Wie is ivox? ivox is actief p vlak van marktnderzek en nline marketing. ivox specialiseert zich in cnsumenten data- en infrmatieverzameling, data- en infrmatiebewerking

Nadere informatie

OIZ beleidsdocument

OIZ beleidsdocument OIZ beleidsdcument 2018-2020 OIZ: OIZ is een vereniging van bedrijven die actief zijn in het ntwikkelen en leveren van ICT plssingen (hardware, middleware, sftware en daaraan gerelateerde diensten) en

Nadere informatie

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014

Uitstroomprofiel opleiding Klinisch Informatica September 2014 Uitstrmprfiel pleiding Klinisch Infrmatica 1 Inleiding Dit uitstrmprfiel sluit aan p het berepsprfiel van de klinisch infrmaticus. Het berepsprfiel beschrijft evenwel de ttale breedte van het veld van

Nadere informatie

Hoera, we doen aan inclusie!

Hoera, we doen aan inclusie! Hera, we den aan inclusie! VU-Divsa Cllegereeks Avnd 2 31 mei 2017 Alice Schippers Directeur Disability Studies in Nederland Senir nderzeker Disability Studies, VU medisch centrum, Amsterdam Hit the rad...

Nadere informatie

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer

Regeling: strategisch plan duurzame ontwikkeling werknemer Regeling: strategisch plan duurzame ntwikkeling werknemer Lptijd : 1 maart 2017 t/m 31 december 2018 Aanbd vr metalektrbedrijven He verandert u daadwerkelijk het gedrag en de werkwijze van teams/afdelingen

Nadere informatie

Deelprojectplan. Projectadministraties

Deelprojectplan. Projectadministraties Deelprjectplan Prjectadministraties Het beheersen van prjectadministraties dr de invering van een hgeschlbrede methdiek. 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Prbleemverkenning en stelling 3. Prjectdelen 4.

Nadere informatie

Richtlijnen met betrekking tot de informatieveiligheidsaspecten binnen het continuïteitsplan

Richtlijnen met betrekking tot de informatieveiligheidsaspecten binnen het continuïteitsplan Richtlijnen met betrekking tt de ISMS (Infrmatin Security Management System) Richtlijnen met betrekking tt de Versin cntrl please always check if yu are using the latest versin. : Dc. Ref. :isms.052.security

Nadere informatie

Een cultureel plan voor Brussel, hoofdstad en laboratorium van Europa

Een cultureel plan voor Brussel, hoofdstad en laboratorium van Europa Een cultureel plan vr Brussel, hfdstad en labratrium van Eurpa 1. Visie Brussel is in vele pzichten een bijznder actieterrein p cultureel vlak. Dr de grte diversiteit aan culturen en talen kent deze stad

Nadere informatie

Brandpreventie en veiligheid van gebouwen in Bangladesh

Brandpreventie en veiligheid van gebouwen in Bangladesh Fair Wear Fundatin Brandpreventie & veiligheid van gebuwen Bangladesh Brandpreventie en veiligheid van gebuwen in Bangladesh Op 24 april 2013 strtte het Rana Plaza Building in Savar, Bangladesh in. Aan

Nadere informatie

Integratie via buitenschoolse activiteiten Een initiatief van het Fonds Baillet Latour, beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Integratie via buitenschoolse activiteiten Een initiatief van het Fonds Baillet Latour, beheerd door de Koning Boudewijnstichting Prjectprep 2016 Integratie via buitenschlse activiteiten Een initiatief van het Fnds Baillet Latur, beheerd dr de Kning Budewijnstichting Begeleiding en ndersteuning van actren van buitenschlse activiteiten

Nadere informatie

INVESTEREN IN EXCELLEREN. Energiefonds Brabant. Marktconform investeren in duurzame energie

INVESTEREN IN EXCELLEREN. Energiefonds Brabant. Marktconform investeren in duurzame energie INVESTEREN IN EXCELLEREN Energiefnds Brabant Marktcnfrm investeren in duurzame energie Integrale dienstverlening Missie BOM: kansen creëren vr Brabant dr het versterken van de ecnmische grei- en innvatiekracht

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

WST7 AP6: Integratie tot een Multidisciplinair Patiëntendossier

WST7 AP6: Integratie tot een Multidisciplinair Patiëntendossier WST7 AP6: Integratie tt een Multidisciplinair Patiëntendssier Cntext Eén hlistisch, geïntegreerd, multidisciplinair patiëntendssier maken, waarin alle zrgverstrekker alle relevante (gedeelde) infrmatie

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

umière Eisen definitief strategisch ondernemingsverslag 2006

umière Eisen definitief strategisch ondernemingsverslag 2006 Eisen definitief strategisch ndernemingsverslag 2006 umière A. Intrductie De afsluiting van het semester en het prject vindt plaats dr het schrijven van een verslag waarin beschreven wrdt he jullie rganisatie

Nadere informatie

ORGANOGRAM INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

ORGANOGRAM INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN ORGANOGRAM INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN Managementcmité Integrale Jeugdhulp (MC) De uitvering van de delstellingen uit het decreet Integrale Jeugdhulp (art. 8) wrdt aangestuurd

Nadere informatie

LESEC. presentatie faculteitsraad Wetenschappen

LESEC. presentatie faculteitsraad Wetenschappen LESEC presentatie faculteitsraad Wetenschappen LESEC Del van de presentatie? Wat is LESEC? Wat det LESEC? Wat kan LESEC vr u betekenen? Cnclusie Del van deze presentatie? Del van deze presentatie? LESEC

Nadere informatie

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces

Checklist Veranderaanpak Inhoud en Proces list Veranderaanpak Inhud en Prces AdMva 2011 www.admva.nl www.arbcatalgusvvt.nl list Veranderaanpak Inhud en Prces www.arbcatalgusvvt.nl Clfn Sturen p Werkdrukbalans en Energie AdMva 2011 Erna van der

Nadere informatie

Start duurzame inzetbaarheid

Start duurzame inzetbaarheid Start duurzame inzetbaarheid Een praktijkcasus Dr: Rlf Weijers, Pauline Miedema Hewel duurzame inzetbaarheid een veelbesprken thema is, blijft het lastig m het cncreet te maken en er handen aan veten aan

Nadere informatie

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen

Hoe kan uw overheidsorganisatie professionalisering en verduurzaming van het inkoopproces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen He kan uw verheidsrganisatie prfessinalisering en verduurzaming van het inkpprces bewerkstelligen UITWERKING

Nadere informatie

18 april 2012. Jan Joost Flim adviseur

18 april 2012. Jan Joost Flim adviseur 18 april 2012 Jan Jst Flim adviseur Prgramma draaijer+partners Ontwikkelingen Het Nieuwe Werken Vragen De uitgangspunten Ervaringen Prces 2 De feiten ver draaijer+partners 2 vestigingen, in Bunnik en Grningen

Nadere informatie

Bedrijfsstrategie; een groeimodel van ontwikkeling tot realisatie De route naar duurzaam concurrentievoordeel. Utrecht, februari 2012

Bedrijfsstrategie; een groeimodel van ontwikkeling tot realisatie De route naar duurzaam concurrentievoordeel. Utrecht, februari 2012 Bedrijfsstrategie; een greimdel van ntwikkeling tt realisatie De rute naar duurzaam cncurrentievrdeel Utrecht, februari 2012 Victalis Services B.V. 2012 Inhudspgave 1. Over Victalis 2. Aanpak 3. Prpsitie

Nadere informatie

Visietekst Continuïteitsmanagement Bekrachtigd tijdens Comité art.107 RELING op 13/05/2015

Visietekst Continuïteitsmanagement Bekrachtigd tijdens Comité art.107 RELING op 13/05/2015 Visietekst Cntinuïteitsmanagement Bekrachtigd tijdens Cmité art.107 RELING p 13/05/2015 Van ntslagmanagement naar cntinuïteitsmanagement Ontslagmanagement (OM) werd als methdiek binnen de psychiatrische

Nadere informatie

Patiëntenparticipatie in

Patiëntenparticipatie in Patiëntenparticipatie in Europees perspectief Marleen Kaatee Oprichter & voorzitter Patiëntenparticipatie in Europa: 1. PSC Patients Europe 2. EMA 3. ERNs, European Reference Networks Noodzaak: internationaal

Nadere informatie

Leden & Vrijwilligers

Leden & Vrijwilligers Leden & Vrijwilligers 2018 1 Visie en missie IIA NL wil een sterke waarde prpsitie bieden aan huidige, tekmstige en vrmalige internal auditrs, zdat zij hun lidmaatschap ervaren als een must have. Verder

Nadere informatie

Jaarplan 2008 Publicatie 15 januari 2008

Jaarplan 2008 Publicatie 15 januari 2008 Jaarplan 2008 Publicatie 15 januari 2008 Geschikt vr publicatie Inhudspgave Overzicht van dit dssier Overzicht van dit dssier 2 Intrductie 3 Missie 4 Delstellingen 5 Activiteiten & prjecten 7 Cmmunicatie

Nadere informatie

Vacature. Account & Sales Manager

Vacature. Account & Sales Manager Vacature Accunt & Sales Manager Januari 2014 Wie is ivox? ivox is actief p vlak van marktnderzek en nline marketing. ivox specialiseert zich in cnsumenten data- en infrmatieverzameling, data- en infrmatiebewerking

Nadere informatie

Play on: Gaming voor de Nieuwe Generatie Senioren

Play on: Gaming voor de Nieuwe Generatie Senioren Play n: Gaming vr de Nieuwe Generatie Seniren Jacc van Uden www.stt.nl/gaming Dmtica & E-health Eindhven, 23 juni 2011 STT Tekmstverkenningen p snijvlak technlgie en samenleving Onafhankelijk, pen en interdisciplinair

Nadere informatie

Haren mei Initiatiefvoorstel Sociaal Platform. Initiatiefvoorstel. Sociaal Platform in de gemeente Haren. Haren, 27 mei 2015 AAN DE RAAD

Haren mei Initiatiefvoorstel Sociaal Platform. Initiatiefvoorstel. Sociaal Platform in de gemeente Haren. Haren, 27 mei 2015 AAN DE RAAD Haren mei 2015 Initiatiefvrstel Sciaal Platfrm Initiatiefvrstel Onderwerp: Sciaal Platfrm in de gemeente Haren Haren, 27 mei 2015 AAN DE RAAD 1. Samenvatting Dit vrstel is een pleidi vr het pzetten van

Nadere informatie

Bestuurskracht: wat is het en hoe kan je het vaststellen?

Bestuurskracht: wat is het en hoe kan je het vaststellen? Bestuurskracht: wat is het en he kan je het vaststellen? Bart De Peuter KU Leuven Instituut vr de Overheid Inhud Bestuurskracht is? Over een geëvlueerde definitiekracht Bestuurskracht meten met indicatren

Nadere informatie

Stichting de Wielborgh Wonen, zorg en welzijn. Van harte welkom. Training Meten moet! Casper van der Most

Stichting de Wielborgh Wonen, zorg en welzijn. Van harte welkom. Training Meten moet! Casper van der Most Stichting de Wielbrgh Wnen, zrg en welzijn Van harte welkm Training Meten met! Casper van der Mst Stichting de Wielbrgh Wnen, zrg en welzijn Prfessinele rganisatie Meten Analyseren Plannen Verbeteren Reviews

Nadere informatie