Parametervariatie voor Cell-Mapping: Toepassing op een 1-DOF model van een draagbare CD-speler. Rob de Bruyn. Rapportnummer: WFW-93.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parametervariatie voor Cell-Mapping: Toepassing op een 1-DOF model van een draagbare CD-speler. Rob de Bruyn. Rapportnummer: WFW-93."

Transcriptie

1 Parametervariatie voor Cell-Mapping: Toepassing op een -DF model van een draagbare CD-speler. Rob de Bruyn Rapportnummer: WFW-9.

2 Parametervariatie voor Cell-Mapping: Toepassing op een -DF model van een draagbare CD-speler. auteur: Rob de Bruyn stagebegeleider: J.A.W. van der Spek Eindhoven, januari 994 VAKGREP FUNDAMENTELE WERKTUIGKUNDE FACULTEIT WERKTUIGBUWKUNDE TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHVEN

3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Samenvatting Symbolenlij st. Inleiding. Modellering van de CD-speler. Simple Cell Mapping. Inleiding. Discretisatie van de toestandsruimte. Systeemevolutie.4 Toepassing van SCM op de CD-speler 4. Parametervariatie met PARVAR 4. Inleiding 4. Methode Vergelijking van SCM en PARVAR Conclusies Aanbevelingen Literatuur Bijlagen A tot en met J.

4 Samenvattins Samenvatting In dit verslag worden, met behulp van de Simple-Cell- Mapping-methode (SCM), attractoren (stabiele oplossingen) en attractiegebieden bepaald van een -dof-model van een harmonisch geexciteerde, portable cd-speler. In de context van SCM worden attractoren gerepresenteerd door een (verzameling) cel(en) in het fasevlak. De bijbehorende verzameling van cellen, die leiden tot die oplossing, representeert het attractiegebied. Door het variëren van systeemparameters kunnen er veranderingen in de oplossingen (in vorm, grootte,aantal, stabiliteit of soort) optreden. Met behulp van het programma PARVAR kan de vormverandering van attractiegebieden, als gevolg van parametervariatie, bepaald worden. PARVAR is ook in staat om het verdwijnen van oplossingen te voorspellen. Dit programma stelt ons in staat om de gevoeligheid van oplossingen ten opzichte van bepaalde parameters te bekijken. Doel van deze stage is het testen van PARVAR. De attractiegebieden, verkregen met PARVAR, kunnen vergeleken worden met de attractiegebieden, verkregen met een Simple-Cell-Mapping-som die gedraaid is bij de gevarieerde systeemparameters. Er blijkt dat, wanneer de systeemparametervariatie niet groter is dan lo%, de attractiegebieden van beide methoden vrijwel overeenkomen, maar dat de methode die gebruik maakt van PARVAR ongeveer keer sneller is dan de SCM-methode. Deze verkorting van rekentijd levert vooral voordelen op wanneer veel cellen beschouwd worden en/of bij systemen met meerdere ( of meer) graden van vrijheid. De nauwkeurigheid van PARVAR is mede afhankelijk van de soort parameter die gevariëerd wordt.

5 Symbolenliist Symbolenlijst amp~itucie van de excitatie dempingsconstante veerconstante o t * x hoeksnelheid tijd positie snelheid I

6 Inleidincl Inleiding Er bestaat een methode, die van een niet-lineair dynamisch systeen alle periodieke en niet-periodieke opiossingen kan vinden: Cell Mapping[l]. Tevens worden hiermee de attractiegebieden bepaald voor de stabiele oplossingen, ook wei attractoren genaamd. m deze methode toe te kunnen passen dient de toestandsruimte opgedeeld te worden in cellen. m nauwkeurige berekeningen uit te kunnen voeren dienen deze cellen klein te zijn. Hoe kleiner de cellen, des te nauwkeuriger de berekeningen, maar des te meer rekentijd er nodig is. Wanneer voor een vaste systeemparameterset een SCM uitgevoerd is en de attractoren en attractiegebieden bepaald zijn, willen we graag weten wat er met het systeem gebeurt voor een andere set parameters. Een manier is uitvoeren van een nieuwe SCM met de nieuwe set parameters, maar dat kan veel tijd kosten. Een andere manier is het gebruik van PARVAR. PARVAR is een programma dat, met informatie uit een eerder gemaakte SCM, een parametervariatie uitvoert en de nieuwe attractiegebieden uitrekent die horen bij de gevarieerde systeemparameterset. Hoewel PARVAR ook gebruik maakt van SCM, worden bij deze methode veel minder cellen beschouwd en vergt PARVAR derhalve minder rekentijd. In dit verslag worden deze snellere methode en het bijbehorende programma PARVAR beschreven en getest op een model van een portable CD-speler. Eerst wordt een SCM gedaan. p de resultaten hiervan worden kleine parameter-variaties uitgevoerd met PARVAR. Controle op de resultaten van PARVAR gebeurt weer door het uitvoeren van een SCM met de nieuwe waarden voor de systeemparameters.

7 Modellerins van de CD-speler 4. Modellering de portable CD-speler. We beschouwen een portable CD-speler, hangend aan een draagriem om de schouder van een jogger. We veronderstellen dat het ophangpunt (de schouder) harmonisch geëxciteerd wordt met amplitude a en frequentie f. Het systeem heeft één graad van vrijheid, x, welke de verticale positie van de CD-speler aangeeft. De draagriem wordt gerepresenteerd door een éénzijdige veer met veerconstante k en een éénzijdige demper met dempingsconstante b. De CD-speler heeft massa m. p het systeem werkt nog de zwaartekracht met versnelling g.een schematische voorstelling van het systeem wordt gegeven in figuur.. Figuur.. Een schemat i sche voorstelling van de CD-speler. De bewegingcvergelijking luidt : met: 6 = a-sin (o t) -x( t) (.) en: s>o H(6) = i o s<o

8 Modellerinq van de CD-speler 5 De tijd wordt dimensieloos gemaakt met: = at. De positie wordt dimensieloos gemaakt met: De snelheid wordt gegeven door: met x(t) = a.4 (). (.) (t) = a.e/(z)*o, (.4) Voor de versnelling geldt dan: (t) = a-t (.c) -o. (.5) Verder geldt: 6 = a.(sin(z) -4 ()), (.6) De bewegingsvergelijking, in dimensieloze vorm, luidt nu : Na invullen van (.5),(.6) en (.7) in (.8) levert dit: E (7) = -- g + H(6).[-- k d (sin() a-o m-o mu - E (7) ) +- (cos (7) -E (T) ) I

9 Simple Cell Mamincl 6.Simple Cell Mapping. Inleiding Voor het gebruik van de SCM-methode wordt een toestandsvariabele, die een deel van de toestand van een dynamisch systeem beschrijft, niet beschouwd als een continuum, liiâaï als se= grootheid, die slechts discrete waarden kan aannemen.de gehele toestandsruimte van het systeem moet dan beschouwd worden als een discrete verzameling van cellen; de cel-toestandsruimte. Voor meer informatie wordt de lezer verwezen naar [l].. Discretisatie van de toestandsruimte De toestand van een dynamisch systeem ligt meestal binnen een deelverzameling van de gehele toestandsruimte. Deze deelverzameling, a, delen we op in M rechthoekige cellen, het overige deel laten we buiten beschouwing en heet de sink-cell. Iedere cel krijgt een index, lopend van tot M. De toestand van het systeem wordt nu niet meer beschreven door een vector x(t), maar door de index van een cel die deze toestand bevat. t(n)=j * x(n0 e celj waarbij n=0,,,.. en T de tijd tussen twee toestandsbeschouwingen voorstelt. Figuur. toont een schematische discretisatie van een -dimensionale toestandsruimte. I * Y Y Figuur.. Schematische voorstelling van de toestandsruimte.

10 Simple Cell Mappinq 7. Systeemevolutie We nemen aan dat de evolutie van het systeem uitgedrukt kan worden door de volgend-e relatie: waarbij C een afbeelding is van N -f N. Van een cel <(n) wordt, door middel van integratie van de bewegingsvergelijking(en) over een periode T, de beeldcel <(n+l) bepaald. Relatie. is dan geldig wanneer T gelijk is aan de periodetijd T van het onderzochte systeem. We onderscheiden verschillende soorten cellen: een evenwichtscel is een cel die na één stap op zichzelf wordt afgebeeld. Een periodieke cel is een cel die na m stappen op zichzelf afgebeeld wordt en heet daarom een P-m-cel. Een transiente cel is een cel die niet periodiek is. Wanneer van iedere cel de beeldcel bepaald is kunnen de cellen ingedeeld worden in groepen. Een oplossing wordt gerepresenteerd door een groep periodieke cellen. Alle transiente cellen die leiden tot die oplossing vormen het attractiegebied van die oplossing. Niet-periodieke (chaotische) bewegingen kunnen gerepresenteerd worden door een relatief grote groep periodieke cellen. Wanneer een groep periodieke cellen gevonden is kan met numerieke integratie onderzocht worden wat deze groep voorstelt (bv. periodiek of chaotisch gedrag).

11 Simple Cell Maminq 8.4 Toepassing van SCM op de CD-speler De SCM-methode is toegepast op de harmonisch geëxciteerde, portable CD-speler uit H, voor de volgende parameterwaarden: a = 0.05 m k = 0 Nm d= Ns 0. 6 ~ - m LI: -4 XI < 0, - < xz < Met M = 00 cellen (0*0) werden er bij o= 6 7 met behulp van de scm-methode (integratie-interval T) twee verschillende groepen gevonden: een P--oplossing en een P-4-oplossing. In figuur. zijn de verschillende groepen en hun attractiegebieden te zien. Figuur.a en.b tonen de resultaten van numerieke integratie: van beide oplossingen is een verplaatsing-tijd-grafiek en een snelheid-verplaatsing-grafiek gemaakt. Bij o= 8 7 werden weer twee verschillende oplossingen gevonden (integratie-interval T): een chaotische en een P-6- oplossing. Figuur. toont hiervan de grafische resultaten. Door middel van numerieke integratie is weer nagegaan wat de gevonden groepen voorstellen. In figuur.a zien we het chaotische gedrag, in figuur.b het gedrag van de P-ó-oplossing. In figuur.~ is de Poincaré-sectie van de chaotische oplossing te zien. In beide gevallen werden twee oplossingen en twee bijbehorende attractie-gebieden gevonden: de grens tussen deze twee gebieden zal een belangrijke rol spelen bij parametervariaties o

12 ~ Simple Cell Mappin9 9 x Figuur.. Attractoren en attractiegebieden gevonden met de SCM-methode bij 0=67r. Het zwarte gebied stelt de sink-cel voor, het witte het attractiegebied van de P--oplossing met attractoren (o),het grijze gebied representeert het attractiegebied van de P-4-oplossing met attractoren (*).

13 Simple Cell Mappinq 0 c\ X - J o X Figuur.a Positie-snelheid-grafiek en tijd-positie-grafiek van de P--oplossing. t

14 Simple Cell Mappinq m X t -l I I I t I I I I I.5 I xl I I I I I.5 4 X I I I I I t Figuur.b Positie-snelheid-grafiek en tijd-positie-grafiek van de P-4-oplossing.

15 Simple Cell Mappinq Figuur.. Attractoren en attractiegebieden gevonden met de SCM-methode bij o=8n. Het zwarte gebied stelt de sink-cel voor, het witte het attractiegebied van de chaotische oplossing met chaotische attractor(o),het grijze gebied representeert het attractiegebied van de P-6-oplossing met attractoren (*). Door de relatief lage demping wordt de P-6-oplossing gerepresenteerd door meer dan 6 punten.

16 Simple Cell Mappin w o r\l.5 - I, I I I I I xl - - T-l X I i I I I I I I I t Figuur.a Positie-snelheid-grafiek en tijd-positie-grafiek van de chaotische oplossing.

17 Simple Cell Mappinq 4 0 xl I I I I I I Figuur.b Positie-snelheid-grafiek en tijd-positie-grafiek van de P-6-oplossing. t

18 Simple Cell Mappinq c\ X xl 4 5 Figuur.~ Poincaré-sectie van de chaotische oplossing.

19 Parametervariatie 6 4. Parametervariatie 4.. Inleiding In dit hoofdstuk wordt een methode gepresenteerd, dbe het verloop van de grenscellen bij een paramëtervariâtiz RIr=n U I L velgen. Grenscellen zijn cellen die grenzen aan een cel, die, als periodieke of als transiente cel tot een andere groep behoort. De CPU-tijd, nodig voor de toepassing van deze methode, is beduidend korter dan de tijd die nodig is om een geheel nieuwe cell-map-som door te rekenen, omdat nu alleen grenscellen beschouwd worden in plaats van het hele gebied SZ []. 4.. Methode We gaan uit van een niet-lineair dynamisch systeem met één graad van vrijheid, dat periodiek geëxciteerd wordt, XI =X waarin p een systeemparameter is. Er is een SCM uitgevoerd bij p = po, waarbij iedere cel, zowel periodiek als transient, een groepsnummer gekregen heeft, dat aangeeft bij welke groep hij hoort. We nemen aan dat er zijn twee verschillende groepen gevonden zijn, genummerd en, die ieder een attractor representeren. Per definitie heeft de sinkcell groepsnummer. De attractiegebieden van beide groepen, B en B,, zijn gescheiden door een grens SB. Gebied B bevat alle grenscellen. zie figuur 4.. en figuur 4.. Figuur 4. Definitie van B, B,, 6B.

20 Parametervariatie 7 I Figuur 4. Defintie van B. De grenscellen voor p = p0 zijn een eerste schatting voor B. Parametervariatie gaat nu 9s volgt: bepaal de beeldcel van iedere cel uit B voor p = p en bepaal het nieuwe groepsnummer van iedere cel uit B, aan de hand van dieng beeldcel. Een cel die afgebeeld worgt buiten B op een cel z, krijgt hetzelfde groepsnummer als z. Nu is er een nieuwe grens 6B gevormdldoor de nieuwe groepsnummers van de cellen in B. Wanneer 6B op de grens van B ligt op bepaalde plaatsen, moet B daar uitgebreid worden. Zie figuur 4.. Na uitbreiding van B met nieuwe grenscellen worden weer de groepsnummers bepaald van deze nieuwe grenscellen. Verdere uitbreiding van B gebeurt herhaaldelijk, totdat er geen nieuwe grenscellen meer gevonden worden. Dan zijn alle cellen definitief ingedeeld bij een groep. Deze groepen vormen de nieuwe attractiegebieden van het systeem voor de gevarieerde systeemparameter. Voor meer gedetailleerde informatie wordt de lezer verwezen naar []. Figuur 4. Uitbreiding van B, nieuwe grens 6B.

21 Verseliikins van SCN en PARVAR 8 Vergelijking van SCM en PARVAR Vergelijking tussen SCM en PARVAR kan gemaakt worden door de attractie-gebieden, verkregen met PARVAR, te bekijken naast de attractie-gebieden, die verkregen zijn met de SCM-methode bij de nieuwe parameter. A tot eri r,et j bevatteli tellkzns Grie plotc: linksboven staat de uitgangssituatie, rechtcboven staan de PARVAR-resultaten en linksonder de attractie-gebieden die berekend zijn met de SCM-methode voor de nieuwe parameterwaarde. Verschillende parameters zijn gevarieerd (a,k,d,a), zowel in positieve als in negatieve richting. Er werd steeds één parameter tegelijk gevarieerd en dit gebeurde in één stap. In onderstaande tabel zijn de rekentijden (in sec.) gegeven voor alle variaties voor beide methoden. o (677) o Variatie Parvar-tijd SCM- t i j d d k k o (877) 0.5~ k a

22 Verseliikins van SCM en PARVAR 9 In bijlage A. is de hoeksnelheid in positieve richting gevariëerd: PARVAR vindt exact dezelfde resultaten als de SCM-methode. In bijlage B., variatie in negatieve richting, gaat het mis: de variatie is te groot. In bijlage C. en D. is de demping gevariëerd: voor beide variaties vindt PARVAR de exacte oplocsing. Uit bijlage E. en F. blijkt dat een te grote variatie van de veerkonstante foutieve resultaten oplevert. Het attractiegebied van de P--oplossing wordt hier niet gevonden door PARVAR. ok bij een relatief grote variatie van de excitatieamplitude gaat het mis: PARVAR vindt weer het attractiegebied van de P--oplossing niet. Bijlage H. Bijlagen I.(variatie veerkonstante) en J.(variatie amplitude) laten zien dat het verdwijnen van oplossingen ook door PARVAR geregistreerd wordt.

23 Conclusies en aanbevelinsen 0 Conclusies * PARVAR is ongeveer een factor drie sneller dan de SCM-methode. * PARVAR benadert de werkelijke attractie-gebieden goed, Z iany- de L.-- *. VclL~clLie~ niet te grûût zìn (kleiner dan 5 a I %). * het verdwijnen van oplossingen wordt ook geregistreerd door PARVAR. * sommige parameters (@,a) zijn relatief veel gevoeliger voor variaties dan andere (k,d), zie bijlagen B. en G. Aanbevelingen * betere resultaten voor grote variaties kunnen wellicht geboekt worden door dit in stappen te doen. * de variatie van twee parameters tegelijkertijd moet nog onderzocht worden.

24 Literatuur [i] C.S. Hsu. Cell to Cell Mapping; A Method of Global Analysis for Nonlinear Systems. Springer-Verlag,l987. [] J. van der Spek. The Cell Mapping Method: a Tool for Investigating Nonlinear Dynamic Systems, 99,WFW9.. [] J.W.W. van der Spek e.a. Parame%er Variation Methods or Ceii îvîappfng, Noïiliììeâï Dyricimizs f SUUmftted.

25 I Bijlage A SCM, Lcr=67c PAXVAR A* =. z X 0.5 x 0.5 (I.: -5 r - x SCM* W=ó. 7c.5.5 X 0.5 C.5 r 'L

26 Bijlage B SCM, cii=4a.5.5 X 0.5 C -6.5 ri -L 5 0 x x.5.5 x 0.5 a.5 r -L 5 0

27 Bijlage C SCM9 d=.8 PARVAR, Ad= ic *.d.5 x 0.5 x x x SCM, d=! x 0.5 -a.5 fi -L

28 Bijlage D SCM, d=.8 PARVAR bd=q..5.5.j.5 x 0.5 x 0.5 a.5.5 c - D x x.5.5 x

29 Bijlage E.5 i.5 x 0.5 C.: SCM, k=0 PARVAR, Ak=-5 I x.5.5 x 0.5 o.5 - SCM, k= '. 0

30 Bijlage F.5 i.5 SCM, k= 0 PARVAR, Ak=5 x 0.5 x ' lo io X x.5 \.5 x 0.5 (I.5 -

31 Bijlage G SLM, a=0.05 PARVAR, Aa= i-.- 5 i X 0.5 c.5 6 I 5 0 *- Al Al.... í i SCM, a=,045,.5.5 x 0.5 a x

32 Bijlage H SChll, w =8x PARVAR, AL =. 5x i.5-5 lo

33 Bijlage I S Ck4, k= 0.5 FARVAR, bk=l í 5 *.d x 0.5 f Iri * * E x,.5-5 0

34 Bijlage J PARVAR, aa=-q I.5 x 0.5 E x x SCM9 a=g.04$.5-5 0

Bewegingen en Trillingen. Nokkenmechanisme: deel B

Bewegingen en Trillingen. Nokkenmechanisme: deel B Katholieke Universiteit Leuven Faculteit Ingenieurswetenschappen Departement Werktuigkunde Bewegingen en Trillingen Nokkenmechanisme: deel B Groepsnummer 35 Jan-Pieter Jacobs Christophe Mestdag 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

1 VRIJE TRILLINGEN 1.0 INLEIDING 1.1 HARMONISCHE OSCILLATOREN. 1.1.1 het massa-veersysteem. Hoofdstuk 1 - Vrije trillingen

1 VRIJE TRILLINGEN 1.0 INLEIDING 1.1 HARMONISCHE OSCILLATOREN. 1.1.1 het massa-veersysteem. Hoofdstuk 1 - Vrije trillingen 1 VRIJE TRILLINGEN 1.0 INLEIDING Veel fysische systemen, van groot tot klein, mechanisch en elektrisch, kunnen trillingen uitvoeren. Daarom is in de natuurkunde het bestuderen van trillingen van groot

Nadere informatie

Opgave 1 Golven op de bouwplaats ( 20 punten, ) Een staalkabel met lengte L hangt verticaal aan een torenkraan.

Opgave 1 Golven op de bouwplaats ( 20 punten, ) Een staalkabel met lengte L hangt verticaal aan een torenkraan. TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Opleiding Elektrotechniek EE1200-B - Klassieke en Kwantummechanica - deel B Hertentamen 13 maart 2014 14:00-17:00 Aanwijzingen:

Nadere informatie

Dynamica van de logistische afbeelding. chaos 08-09

Dynamica van de logistische afbeelding. chaos 08-09 Dynamica van de logistische afbeelding. chaos 08-09 Daniël Wedema January 12, 2009 1 inleiding In 1976 publiceerde May een artikel waarin hij liet zien dat hele simpele nietlineaire dynamische systemen

Nadere informatie

TU/e - Mechanical Engineering Sectie, Dynamics and control Eindhoven, 9 augustus 2009 Supervisie, dr. ir. Rob Fey

TU/e - Mechanical Engineering Sectie, Dynamics and control Eindhoven, 9 augustus 2009 Supervisie, dr. ir. Rob Fey lsakf Vergelijking van steady-state responsies voor systemen met stuksgewijs lineair en Hertz contact Auteur: M. van Laarhoven (61288) Documentnummer: DCT 29.74 TU/e - Mechanical Engineering Sectie, Dynamics

Nadere informatie

Stelsels lineaire differentiaalvergelijkingen (homogeen)

Stelsels lineaire differentiaalvergelijkingen (homogeen) Stelsels lineaire differentiaalvergelijkingen (homogeen) Voorbeeld Voorbeeld ( 7., Opgave 22) Op t = 0 bevatten de vaten respectievelijk 25 en 5 oz (ounces) zout. 3 september 206 Onderzoeken we hoeveel

Nadere informatie

De cell mapping methode

De cell mapping methode De cell mapping methode Oudemans, J.F. Gepubliceerd: 01/01/1997 Document Version Uitgevers PDF, ook bekend als Version of Record Please check the document version of this publication: A submitted manuscript

Nadere informatie

Theory Dutch (Netherlands) Lees eerst de algemene instructies uit de aparte enveloppe voordat je begint met deze opgave.

Theory Dutch (Netherlands) Lees eerst de algemene instructies uit de aparte enveloppe voordat je begint met deze opgave. Q1-1 Twee problemen uit de Mechanica (10 punten) Lees eerst de algemene instructies uit de aparte enveloppe voordat je begint met deze opgave. Deel A. De verborgen schijf (3.5 punten) We beschouwen een

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren 8C120-2011 6 april 2011, 09:00-12:00

Tentamen Inleiding Meten en Modelleren 8C120-2011 6 april 2011, 09:00-12:00 Tentamen Inleiding Meten en Modelleren 8C20-20 6 april 20 09:00-2:00 Dit tentamen bestaat uit 4 opgaven. Indien u een opgave niet kunt maken geeft u dan aan hoe u de opgave zou maken. Dat kan een deel

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 8, Bewegen in functies

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 8, Bewegen in functies Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 8, Bewegen in functies Samenvatting door een scholier 1016 woorden 19 januari 2003 5,6 80 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting hoofdstuk

Nadere informatie

PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism

PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism KINEMATICA EN DYNAMICA VAN MECHANISMEN PROJECT 1: Kinematics of a four-bar mechanism Lien De Dijn en Celine Carbonez 3 e bachelor in de Ingenieurswetenschappen: Werktuigkunde-Elektrotechniek Prof. Dr.

Nadere informatie

Chaos, voorspelbaarheid, en bemonstering

Chaos, voorspelbaarheid, en bemonstering Chaos, voorspelbaarheid, en bemonstering Jason Frank Centrum Wiskunde & Informatica e-mail: jason@cwi.nl In dit college behandelen we lange-tijd simulaties van chaotische dynamische systemen, met als doel

Nadere informatie

De bisectie methode uitgelegd met een makkelijk voorbeeld

De bisectie methode uitgelegd met een makkelijk voorbeeld De Bisectie methode De bisectie methode uitgelegd met een makkelijk voorbeeld De bisectie methode is een recursieve methode om punten van een functie te gaan afschatten. Hierbij gaat men de functiewaarde

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde B Profi

Examen VWO. Wiskunde B Profi Wiskunde B Profi Eamen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak Donderdag 25 mei 3.30 6.30 uur 20 00 Dit eamen bestaat uit 7 vragen. Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel punten met een

Nadere informatie

Snelle glijbanen. Masterclass VWO-leerlingen juni Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD Faculteit EWI, Toegepaste Wiskunde

Snelle glijbanen. Masterclass VWO-leerlingen juni Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD Faculteit EWI, Toegepaste Wiskunde Masterclass VWO-leerlingen juni 2008 Snelle glijbanen Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD 2009 1 Technische Universiteit Delft Probleemstelling Gegeven: een punt A(0,a) en een punt B(b, 0) met a 0.

Nadere informatie

Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5

Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5 ECHNISCHE UNIVERSIEI EINDHOVEN Faculteit Biomedische echnologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica entamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel AB herkansing, blad 1/5 vrijdag 3 februari 2012, 9.00-12.00

Nadere informatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA. BvtH/M08.079. Onderwerp. Documentinformatie

VORtech Computing. Experts in Technisch Rekenwerk MEMO. Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA. BvtH/M08.079. Onderwerp. Documentinformatie Experts in Technisch Rekenwerk Postbus 260 2600 AG DELFT MEMO Datum Auteur(s) Onderwerp BvtH/M08.079 24-nov-2008 Bas van 't Hof Verwerking van diagonale overlaten in WAQUA tel. 015-285 0125 fax. 015-285

Nadere informatie

VISUALISATIE VAN KROMMEN EN OPPERVLAKKEN. 1. Inleiding

VISUALISATIE VAN KROMMEN EN OPPERVLAKKEN. 1. Inleiding VISUALISATIE VAN KROMMEN EN OPPERVLAKKEN IGNACE VAN DE WOESTNE. Inleiding In diverse wetenschappelijke disciplines maakt men gebruik van functies om fenomenen of processen te beschrijven. Hiervoor biedt

Nadere informatie

4051CALC1Y Calculus 1

4051CALC1Y Calculus 1 4051CALC1Y Calculus 1 College 23 23 oktober 2014 1 Programma Vanmiddag Trillingen (8.7) 2 Herhaling 2 e orde homogene lineaire differentiaal vergelijking De algemene oplossing voor ay + by + cy = 0 wordt

Nadere informatie

Deeltentamen A+B Netwerkanalyse

Deeltentamen A+B Netwerkanalyse Vul op alle formulieren die u inlevert uw naam en studentnummer in. Deeltentamen AB Netwerkanalyse Datum: vrijdag 22 november 2002 Tijd: 9:0012:00 Naam: Studentnummer: ijfer A ijfer B Lees dit eerst Vul

Nadere informatie

Programmeren en Wetenschappelijk Rekenen in Python. Wi1205AE I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 6 mei 2014

Programmeren en Wetenschappelijk Rekenen in Python. Wi1205AE I.A.M. Goddijn, Faculteit EWI 6 mei 2014 Programmeren en Wetenschappelijk Rekenen in Python Wi1205AE, 6 mei 2014 Bijeenkomst 5 Onderwerpen Het maken van een model Numerieke integratie Grafische weergave 6 mei 2014 1 Voorbeeld: sprong van een

Nadere informatie

Beweging. De beginvoorwaarden voor het numerieke programma zijn als volgt: x(0) = 0 m y(0) = 2,0 m. Plaats: vx(0) = 4,0 m/s vy(0) = 0 m/s.

Beweging. De beginvoorwaarden voor het numerieke programma zijn als volgt: x(0) = 0 m y(0) = 2,0 m. Plaats: vx(0) = 4,0 m/s vy(0) = 0 m/s. Beweging Voorbeeld: Roofjump II Bij één van de voorgaande opgaven heb je moeten berekenen hoe snel iemand moet rennen om van een hoger gelegen dak naar een lager gelegen dak te springen. In het eenvoudige

Nadere informatie

Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003

Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003 Tweede Programmeeropgave Numerieke Wiskunde 1 De golfplaat Uiterste inleverdatum : vrijdag 16 mei 2003 I Doelstelling en testcase In deze programmeeropgave zullen we een drietal numerieke integratiemethoden

Nadere informatie

Uitwerking Tentamen Klassieke Mechanica I Dinsdag 10 juni 2003

Uitwerking Tentamen Klassieke Mechanica I Dinsdag 10 juni 2003 Uitwerking Tentamen Klassieke Mechanica I Dinsdag juni 3 OPGAE : de horizontale slinger θ T = mg cosθ mg m mg tanθ mg a) Op de massa werken twee krachten, namelijk de zwaartekracht, ter grootte mg, en

Nadere informatie

2 Vraagstuk Dynamicaboek (Kermisattractie)

2 Vraagstuk Dynamicaboek (Kermisattractie) Kermisattractie Wisnet-HB update april 009 1 Benodigde wiskunde-onderwerpen Vectoren (eerst in de R) Poolcoördinaten (r en φ) Differentiëren (plaats, snelheid en versnelling en maximum/minimum bepalen)

Nadere informatie

QUANTUMFYSICA DE EPR-PARADOX. Naam: Klas: Datum:

QUANTUMFYSICA DE EPR-PARADOX. Naam: Klas: Datum: DE EPR-PARADOX QUANTUMFYSICA DE EPR-PARADOX Naam: Klas: Datum: DE EPR-PARADOX DE EPR-PARADOX EEN GEDACHTE-EXPERIMENT Volgens de wetten van de quantummechanica kunnen bepaalde deeltjes spontaan vervallen.

Nadere informatie

10.0 Voorkennis. y = -4x + 8 is de vergelijking van een lijn. Hier wordt y uitgedrukt in x.

10.0 Voorkennis. y = -4x + 8 is de vergelijking van een lijn. Hier wordt y uitgedrukt in x. 10.0 Voorkennis y = -4x + 8 is de vergelijking van een lijn. Hier wordt y uitgedrukt in x. Algemeen: Van de lijn y = ax + b is de richtingscoëfficiënt a en het snijpunt met de y-as (0, b) y = -4x + 8 kan

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Numerieke Methoden voor Werktuigbouwkunde (2N460) op donderdag 23 juni 2011, 1400-1700 uur Deel 1: Van 1400 uur tot uiterlijk

Nadere informatie

PROJECT 4: Kinematics of Stephenson 2 mechanism

PROJECT 4: Kinematics of Stephenson 2 mechanism KINEMATICA EN DYNAMICA VAN MECHANISMEN PROJECT 4: Kinematics of Stephenson 2 mechanism ien De Dijn en Celine Carbonez 3 e bachelor in de Ingenieurswetenschappen: Werktuigkunde-Elektrotechniek Prof. Dr.

Nadere informatie

HET COBB-DOUGLAS MODEL ALS MODEL VOOR DE NUTSFUNCTIE IN DE ARBEIDSTHEORIE. 1. Inleiding

HET COBB-DOUGLAS MODEL ALS MODEL VOOR DE NUTSFUNCTIE IN DE ARBEIDSTHEORIE. 1. Inleiding HET COBB-DOUGLAS MODEL ALS MODEL VOOR DE NUTSFUNCTIE IN DE ARBEIDSTHEORIE IGNACE VAN DE WOESTYNE. Inleiding In zowel de theorie van het consumentengedrag als in de arbeidstheorie, beiden gesitueerd in

Nadere informatie

Meten en experimenteren

Meten en experimenteren Meten en experimenteren Statistische verwerking van gegevens Een korte inleiding 3 oktober 006 Deel I Toevallige veranderlijken Steekproef Beschrijving van gegevens Histogram Gemiddelde en standaarddeviatie

Nadere informatie

5 Lineaire differentiaalvergelijkingen

5 Lineaire differentiaalvergelijkingen 5 Lineaire differentiaalvergelijkingen In veel toepassingen in de techniek en de exacte wetenschappen wordt gewerkt met differentiaalvergelijkingen om continue processen te modelleren. Het gaat dan meestal

Nadere informatie

m C Trillingen Harmonische trilling Wiskundig intermezzo

m C Trillingen Harmonische trilling Wiskundig intermezzo rillingen http://nl.wikipedia.org/wiki/bestand:simple_harmonic_oscillator.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/simple_harmonic_motion_animation.gif Samenvatting bladzijde 110: rilling

Nadere informatie

wiskunde B pilot vwo 2017-II

wiskunde B pilot vwo 2017-II wiskunde B pilot vwo 017-II Formules Goniometrie sin( tu) sin( t)cos( u) cos( t)sin( u) sin( tu) sin( t)cos( u) cos( t)sin( u) cos( tu) cos( t)cos( u) sin( t)sin( u) cos( tu) cos( t)cos( u) sin( t)sin(

Nadere informatie

Zomercursus Wiskunde. Module 10 De afgeleide functie: Rekenregels en Toepassingen (versie 22 augustus 2011)

Zomercursus Wiskunde. Module 10 De afgeleide functie: Rekenregels en Toepassingen (versie 22 augustus 2011) Katholieke Universiteit Leuven September 2011 Module 10 De afgeleide functie: Rekenregels en Toepassingen (versie 22 augustus 2011) Inhoudsopgave 1 Definitie Betekenis van de afgeleide 1 2 Standaardafgeleiden

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen

Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 Trillingen en cirkelbewegingen Samenvatting Natuurkunde Samenvatting 4 Hoofdstuk 4 rillingen en cirkelbewegingen Samenvatting door Daphne 1607 woorden 15 maart 2019 0 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Samenvatting

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 maandag 15 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B. tijdvak 1 maandag 15 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 017 tijdvak 1 maandag 15 mei 13:30-16:30 uur wiskunde B Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 14 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 69 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2016 PRACTICUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2016 PRACTICUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2016 PRACTICUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam. 2. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert.

Nadere informatie

Essential University Physics Richard Wolfson 2 nd Edition

Essential University Physics Richard Wolfson 2 nd Edition Chapter Hoofdstuk 13 13 Lecture Essential University Physics Richard Wolfson nd Edition Trillingen Slide 13-1 13.1 Trillingen Een systeem voert een trilling uit (of oscilleert) als het een periodieke beweging

Nadere informatie

Respons van een voertuig bij passage over een verkeersdrempel

Respons van een voertuig bij passage over een verkeersdrempel Respons van een voertuig bij passage over een verkeersdrempel G. Lombaert en G. Degrande. Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.Leuven, Kasteelpark Arenberg 40, B-3001 Leuven 1 Formulering van het probleem

Nadere informatie

Als l groter wordt zal T. Als A groter wordt zal T

Als l groter wordt zal T. Als A groter wordt zal T Naam: Klas: Practicum: slingertijd Opstelling en benodigdheden: De opstelling waarmee gewerkt wordt staat hiernaast (schematisch) afgebeeld. Voor de opstelling zijn nodig: statief met dwarsstaaf, dun touw

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 21 juni uur

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 21 juni uur Eamen VW 017 tijdvak woensdag 1 juni 13.30-16.30 uur wiskunde B (pilot) Dit eamen bestaat uit 17 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 74 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

3 Veranderende krachten

3 Veranderende krachten 3 Veranderende krachten B Modelleren Een computermodel van bewegingen in SCYDynamics NLT-module Het lesmateriaal bij deze paragraaf vormt een onderdeel van de NLT-module Dynamische Modellen VWO. Wat gaan

Nadere informatie

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag

Practicum algemeen. 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag Practicum algemeen 1 Diagrammen maken 2 Lineair verband en evenredig verband 3 Het schrijven van een verslag 1 Diagrammen maken Onafhankelijke grootheid en afhankelijke grootheid In veel experimenten wordt

Nadere informatie

Ijkingstoets industrieel ingenieur UGent/VUB, september 2015

Ijkingstoets industrieel ingenieur UGent/VUB, september 2015 IJkingstoets 4 september 05 - reeks - p. /0 Ijkingstoets industrieel ingenieur UGent/VUB, september 05 Oefening De evolutie van een bepaalde radioactieve stof in de tijd volgt het wiskundig model N (t)

Nadere informatie

Toelatingstest Wiskunde, dinsdag 21 juni 2011, uur.

Toelatingstest Wiskunde, dinsdag 21 juni 2011, uur. Technische Universiteit Delft Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Mekelweg 4, Delft Toelatingstest Wiskunde, dinsdag 1 juni 011, 930-100 uur Het gebruik van een telefoon is niet toegestaan

Nadere informatie

Lineaire Algebra voor ST

Lineaire Algebra voor ST Lineaire Algebra voor ST docent: Judith Keijsper TUE, HG 9.31 email: J.C.M.Keijsper@tue.nl studiewijzer: http://www.win.tue.nl/wsk/onderwijs/2ds06 Technische Universiteit Eindhoven college 3 J.Keijsper

Nadere informatie

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport IJkingstoets burgerlijk ingenieur 4 september 05 - reeks - p. IJkingstoets september 05: statistisch rapport In totaal namen studenten deel aan deze toets. Hiervan waren er 06 geslaagd. Verdeling van de

Nadere informatie

Cijfer = totaal punten/10 met minimum 1

Cijfer = totaal punten/10 met minimum 1 VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN OPLEIDING TOETSCODE GROEP Me MeWIS1-T1 MeP1 TOETSDATUM 7 november 011 TIJD 13.00 14.30 uur AANTAL PAGINA S (incl. dit voorblad) 6 DEZE TOETS BESTAAT UIT (aantal) GEBRUIK

Nadere informatie

1 Efficient oversteken van een stromende rivier

1 Efficient oversteken van een stromende rivier keywords: varia/rivier/rivier.tex Efficient oversteken van een stromende rivier Een veerpont moet vele malen per dag een stromende rivier oversteken van de ene aanlegplaats naar die aan de overkant. De

Nadere informatie

Hoe belangrijk is lineaire algebra voor akoestiek en omgekeerd?

Hoe belangrijk is lineaire algebra voor akoestiek en omgekeerd? Hoe belangrijk is lineaire algebra voor akoestiek en omgekeerd? 9 februari 2007 Overzicht 1 Situering 2 Numerieke simulatie 3 Gedempt massa-veersysteem 4 Numerieke simulaties voor trillingen 5 Versnellingstechnieken

Nadere informatie

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport IJkingstoets burgerlijk ingenieur 4 september 05 - reeks - p. IJkingstoets september 05: statistisch rapport In totaal namen 33 studenten deel aan deze toets. Hiervan waren er 06 geslaagd. Verdeling van

Nadere informatie

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport

IJkingstoets september 2015: statistisch rapport IJkingstoets burgerlijk ingenieur 4 september 05 - reeks 4 - p. IJkingstoets september 05: statistisch rapport In totaal namen 33 studenten deel aan deze toets. Hiervan waren er 06 geslaagd. Verdeling

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Riemannsommen en integralen

Riemannsommen en integralen Riemannsommen en integralen MET DE TI-NSPIRE Vervangt een deel van 0. uit VWO B deel gghm EEBII 0-0 Inhoud Oppervlakte onder de grafiek... Ondersom... 4 Bovensom... 4 Middensom... 4 Riemannsom... 5 Riemannsom

Nadere informatie

wiskunde B vwo 2017-I

wiskunde B vwo 2017-I wiskunde vwo 017-I Formules Vlakke meetkunde Verwijzingen naar definities en stellingen die bij een bewijs mogen worden gebruikt zonder nadere toelichting. Hoeken, lijnen en afstanden: gestrekte hoek,

Nadere informatie

De comfortabele auto

De comfortabele auto De comfortabele auto 1e Matlab practicum Inleiding Wiskundige Systeemtheorie (156056) (inleveren tot en met vrijdag 13 Maart 2009, via Teletop). Dit is de eerste van twee verplichte Matlab/Simulink-practica

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/39638 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Pelt D.M. Title: Filter-based reconstruction methods for tomography Issue Date:

Nadere informatie

Experiment DutchBE (Belgium) Dansende korrels - Een model voor fase-overgangen en instabiliteiten

Experiment DutchBE (Belgium) Dansende korrels - Een model voor fase-overgangen en instabiliteiten Q2-1 Dansende korrels - Een model voor fase-overgangen en instabiliteiten (10 punten) Lees de algemene instructies in de aparte enveloppe voor je met het experiment begint. Introductie Fase-overgangen

Nadere informatie

5.7. Boekverslag door P woorden 11 januari keer beoordeeld. Wiskunde B

5.7. Boekverslag door P woorden 11 januari keer beoordeeld. Wiskunde B Boekverslag door P. 1778 woorden 11 januari 2012 5.7 103 keer beoordeeld Vak Methode Wiskunde B Getal en ruimte Wiskunde Hoofdstuk 1 Formules en Grafieken 1.1 Lineaire verbanden Van de lijn y=ax+b is de

Nadere informatie

Statistiek: Herhaling en aanvulling

Statistiek: Herhaling en aanvulling Statistiek: Herhaling en aanvulling 11 mei 2009 1 Algemeen Statistiek is de wetenschap die beschrijft hoe we gegevens kunnen verzamelen, verwerken en analyseren om een beter inzicht te krijgen in de aard,

Nadere informatie

6. Goniometrische functies.

6. Goniometrische functies. Uitwerkingen R-vragen hodstuk 6 6. Goniometrische functies. R1 Wat heeft een cirkelomwenteling te maken met een sinus cosinus? ls een punt met constante snelheid een cirkelbeweging uitvoert en je zet hoogte

Nadere informatie

wiskunde B havo 2018-I

wiskunde B havo 2018-I Macht van 2 De functie f is gegeven door 0,3x 2 f( x) 4 2. Op de grafiek van f ligt een punt R. De y-coördinaat van R is 2. 3p 1 Bereken exact de x-coördinaat van R. De grafiek van f snijdt de x-as in

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N7) deel A1, blad 1/4 maandag 1 oktober 27, 9.-1.3 uur Het tentamen

Nadere informatie

Oefenopgaven wi3097: Numerieke methoden voor differentiaalvergelijkingen

Oefenopgaven wi3097: Numerieke methoden voor differentiaalvergelijkingen Oefenopgaven wi3097: Numerieke methoden voor differentiaalvergelijkingen 1 Introductie Taylor polynoom, floating point getal, afrondfout Orde symbool Landau 1. Laat f(x) = x 3. Bepaal het tweede orde Taylor

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Numerieke Methoden voor Werktuigbouwkunde N460 op donderdag 4 juni 010, 14.00-17.00 uur. De uitwerkingen van de opgaven dienen

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni Nummer vragenreeks: 1 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica 29 juni 206 Nummer vragenreeks: IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 29 juni 206 - reeks - p. /0 Oefening Welke studierichting wil je graag volgen? (vraag

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Stelsels eerste orde lineaire differentiaalvergelijkingen

Hoofdstuk 7: Stelsels eerste orde lineaire differentiaalvergelijkingen Hoofdstuk 7: Stelsels eerste orde lineaire differentiaalvergelijkingen Bij het vak Lineaire Algebra hebben we reeds kennis gemaakt met stelsels eerste orde lineaire differentiaalvergelijkingen We hebben

Nadere informatie

0. voorkennis. Periodieke verbanden. Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen

0. voorkennis. Periodieke verbanden. Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen 0. voorkennis Periodieke verbanden Bijzonder rechthoekige driehoeken en goniometrische verhoudingen Er zijn twee verschillende tekendriehoeken: de 45-45 -90 driehoek en de 30-0 -90 -driehoek. Kenmerken

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni 2010, uur

Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni 2010, uur Technische Universiteit Delft Mekelweg Faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica 8 CD Delft Tentamen Inleiding Kansrekening wi juni, 9.. uur Bij dit examen is het gebruik van een (evt. grafische

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding)

De bepaling van de positie van een. onderwatervoertuig (inleiding) De bepaling van de positie van een onderwatervoertuig (inleiding) juli 2006 Bepaling positie van een onderwatervoertuig. Inleiding: Het volgen van onderwatervoertuigen (submersibles, ROV s etc) was in

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB227) 31 januari 28 van 9: tot 12: uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding

Nadere informatie

Oefentoets - Lineaire problemen

Oefentoets - Lineaire problemen Oefentoets - Lineaire problemen Schrijf je antwoorden zo volledig mogelijk op. grafiek potlood en lineaal. Gebruik voor het tekenen van een Vraag 1 Voetbal is een sport met steeds meer leden. Het aantal

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 - Recursie

Hoofdstuk 5 - Recursie Hoofdstuk 5 - Recursie Een banktegoed waarover je jaarlijks rente krijgt uitgekeerd is een voorbeeld van recursie. Je kunt steeds het nieuwe banktegoed berekenen op basis van het banktegoed van vorig jaar.

Nadere informatie

BIOFYSICA: Toets I.4. Dynamica: Oplossing

BIOFYSICA: Toets I.4. Dynamica: Oplossing 1 ste jaar Bachelor BIOMEDISCHE WETENSCHAPPEN Academiejaar 006-007 BIOFYSICA: Toets I.4. Dynamica: Oplossing 1 Opgave 1 Een blokje met massa 0, kg heeft onder aan een vlakke helling een snelheid van 7,

Nadere informatie

Veerconstante bepalen

Veerconstante bepalen Veerconstante bepalen m.b.v. een massa-veersysteem FORTES LYCEUM February 20, 2017 Opgesteld door: Nikki van Doesburg, Anoir Koolhoven Veerconstante bepalen m.b.v. een massa-veersysteem Inhoudsopgave Inleiding...2

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1 vwo 2002-I

Eindexamen wiskunde B1 vwo 2002-I Eindexamen wiskunde B1 vwo 00-I Verschuivend zwaartepunt Een kubusvormige bak met deksel heeft binnenmaten 10 bij 10 bij 10 cm en weegt 1 kilogram. Het zwaartepunt B van de bak ligt in het centrum van

Nadere informatie

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN

TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN TENTAMEN WISKUNDIGE BEELDVERWERKINGSTECHNIEKEN Vakcode: 8D020. Datum: Vrijdag 26 maart 2004. Tijd: 14.00 17.00 uur. Plaats: MA 1.41 Lees dit vóórdat je begint! Maak iedere opgave op een apart vel. Schrijf

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Basiswiskunde, 2DL03, woensdag 3 oktober 2007.

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Uitwerking Tentamen Basiswiskunde, 2DL03, woensdag 3 oktober 2007. TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica. Algemeen deel. Bij het vermenigvuldigen met van de ongelijkheid moet u rekening houden met twee gevallen, te weten > 0 en < 0 en u moet

Nadere informatie

SCHRIFTELIJK TENTAMEN VAN 22 JANUARI Dit tentamen bevat verschillende soorten vragen of deelvragen:

SCHRIFTELIJK TENTAMEN VAN 22 JANUARI Dit tentamen bevat verschillende soorten vragen of deelvragen: FYSICA I PRACTICUM FYSICA I J. DANCKAERT J. DANCKAERT en L. SLOOTEN SCHRIFTELIJK TENTAMEN VAN JANUARI 007 OPGEPAST Dit tentamen bevat verschillende soorten vragen of deelvragen: o Meerkeuzevragen waarbij

Nadere informatie

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica september 2017: algemene feedback

IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica september 2017: algemene feedback IJkingstoets wiskunde-informatica-fysica 18 september 017 - reeks 1 - p. 1/14 IJkingstoets Wiskunde-Informatica-Fysica september 017: algemene feedback Positionering ten opzichte van andere deelnemers

Nadere informatie

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica UNIVERSITEIT TWENTE Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Uitwerking Proeftentamen 3 Functies van één veranderlijke (15126 De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd en overzichtelijk

Nadere informatie

WISB134 Modellen & Simulatie. Lecture 5 - Scalaire recursies (deel 2)

WISB134 Modellen & Simulatie. Lecture 5 - Scalaire recursies (deel 2) WISB134 Modellen & Simulatie Lecture 5 - Scalaire recursies (deel 2) Overzicht van ModSim Meeste aandacht (t/m 1 apr.) Basisbegrippen dynamische modellen Definities recursies, DVs, numerieke methoden Oplossingen

Nadere informatie

vwo wiskunde b Baanversnelling de Wageningse Methode

vwo wiskunde b Baanversnelling de Wageningse Methode 1 1 vwo wiskunde b Baanversnelling de Wageningse Methode 1 1 2 2 Copyright 2018 Stichting de Wageningse Methode Auteurs Leon van den Broek, Ton Geurtz, Maris van Haandel, Erik van Haren, Dolf van den Hombergh,

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) De sterkte van het zwaarteveld in Nederland

Raad voor Accreditatie (RvA) De sterkte van het zwaarteveld in Nederland Raad voor Accreditatie (RvA) De sterkte van het zwaarteveld in Nederland Document code: RvA-Tk-2.27 Datum vaststelling: 14 september 2004 Een RvA-Toelichting beschrijft het beleid en/of de werkwijze van

Nadere informatie

TEST JE WISKUNDEKENNIS!

TEST JE WISKUNDEKENNIS! Bewegingswetenschappen Je overweegt Bewegingswetenschappen te gaan studeren. Een goede keus. Het gaat hier immers om een interessante, veelzijdige studie met gezonde arbeidsmarktperspectieven. Je hebt

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE @! TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN FACULTEIT DER TECHNISCHE NATUURKUNDE Tentamen Computers bij fysische experimenten (3BB0) op donderdag 3 november 006, 10:30-1:00 Het tentamen duurt 90 minuten en wordt

Nadere informatie

7. Hamiltoniaanse systemen

7. Hamiltoniaanse systemen 7. Hamiltoniaanse systemen In de moleculaire dynamica, maar ook in andere gebieden zoals de hemelmechanica of klassieke mechanica, worden oplossingen gezocht van het Hamiltoniaanse systeem van differentiaalvergelijkingen

Nadere informatie

d. Bereken bij welke hoek α René stil op de helling blijft staan (hij heeft aanvankelijk geen snelheid). NB: René gebruikt zijn remmen niet.

d. Bereken bij welke hoek α René stil op de helling blijft staan (hij heeft aanvankelijk geen snelheid). NB: René gebruikt zijn remmen niet. Opgave 1 René zit op zijn fiets en heeft als hij het begin van een helling bereikt een snelheid van 2,0 m/s. De helling is 15 m lang en heeft een hoek van 10º. Onderaan de helling gekomen, heeft de fiets

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 13 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 woensdag 13 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen VW 015 tijdvak 1 woensdag 13 mei 13.30-16.30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 16 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 80 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVESITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel A1, blad 1/4 maandag 29 september 2008, 9.00-10.30

Nadere informatie

Hoofdstuk 9: Niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en stabiliteit

Hoofdstuk 9: Niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en stabiliteit Hoofdstuk 9: Niet-lineaire differentiaalvergelijkingen en stabiliteit Hoewel we reeds vele methoden gezien hebben om allerlei typen differentiaalvergelijkingen op te lossen, zijn er toch nog veel differentiaalvergelijkingen

Nadere informatie

Sinds de jaren 70 zijn wetenschappers bezorgd om de vervuiling van onze oceanen door allerhande plastiek afval. De laatste 10 jaar loopt het echt uit

Sinds de jaren 70 zijn wetenschappers bezorgd om de vervuiling van onze oceanen door allerhande plastiek afval. De laatste 10 jaar loopt het echt uit Sinds de jaren 70 zijn wetenschappers bezorgd om de vervuiling van onze oceanen door allerhande plastiek afval. De laatste 10 jaar loopt het echt uit de hand en wetenschappers schatten dat er jaarlijks

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Tentamen Klassieke Mechanica, 29 Augustus 2007

Tentamen Klassieke Mechanica, 29 Augustus 2007 Tentamen Klassieke Mechanica, 9 Augustus 7 Dit tentamen bestaat uit vijf vragen, met in totaal negen onderdelen. Alle onderdelen, met uitzondering van 5.3, zijn onafhankelijk van elkaar te maken. Mocht

Nadere informatie

Introductie. Wiskunde in actie : Bungeejumpen met een rugzak!

Introductie. Wiskunde in actie : Bungeejumpen met een rugzak! Introductie Wiskunde in actie : Bungeejumpen met een rugzak! Kees Lemmens, Email: C.W.J.Lemmens@Ewi.TUDelft.nl, Faculty of Electrotechnical Engineering, Mathematics and Computer Science, Delft University

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2002-I

Eindexamen wiskunde B1-2 vwo 2002-I Uit de kust Een kustlijn bestaat uit drie rechte stukken AB, BC en CD, die hoeken van 90 met elkaar maken. De lengte van elk recht stuk is 4 kilometer. Zie figuur. In de figuur zijn twee stippellijnen

Nadere informatie

n-queens minimale dominantie verzamelingen Chessboard Domination on Programmable Graphics Hardware door Nathan Cournik

n-queens minimale dominantie verzamelingen Chessboard Domination on Programmable Graphics Hardware door Nathan Cournik n-queens minimale dominantie verzamelingen Chessboard Domination on Programmable Graphics Hardware door Nathan Cournik Rick van der Zwet 4 augustus 2010 Samenvatting Dit schrijven zal

Nadere informatie