Grafieken in Word. Soort Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5"

Transcriptie

1 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan duizend woorden. Dat gaat zeker op voor reeksen getallen. Neem bijvoorbeeld het volgende overzicht van hypotheekrentes. Tabel 16.1 Rentepercentages hypotheken Aantal jaren vast Soort Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Worden deze gegevens in de vorm van een grafiek gepresenteerd, dan ziet u sneller de verschillen dan in zo n serie getallen.

2 252 Les 16 Afbeelding 16.1 Dit ziet er overzichtelijker uit. Voor de exacte cijfers blijft een tabel met de getallen natuurlijk nodig. Maar om even snel te kijken wat de verschillen zijn is een grafiek een handig hulpmiddel. In de volgende oefening gaat u deze grafiek maken. 1. Begin een nieuw leeg document. 2. Typ: Hypotheekoverzicht. 3. Druk tweemaal op Enter. 4. Klik op het tabblad Invoegen. 5. Klik in de groep Illustraties op Diagram. 6. Klik in het nieuwe venster Grafiek invoegen op de categorie Kolom. 7. Klik op het eerste type grafiek. 8. Klik op OK. Er wordt overgeschakeld naar Excel en er is een standaardtabel met gegevens klaargezet. Deze gegevens moeten nu vervangen worden door de rentepercentages en de bijbehorende teksten. 1. Vul de gegevenstabel nu zoals aangegeven in afbeelding De blauwe lijn geeft de grens van de gegevenstabel aan.

3 Notities 253 Afbeelding 16.2 Kies een gegroepeerde kolom. Afbeelding 16.3 Er is overgeschakeld naar Excel. 3. Sleep het blauwe vierkantje rechtsonder naar boven, zodat alleen cellen met gegevens zijn geselecteerd.

4 254 Les Verwijder overbodige gegevens. Afbeelding 16.4 De nieuwe gegevens. Aanwijzingen: Afbeelding 16.5 Selecteer alleen cellen met gegevens Begin in de cel met de tekst Reeks 1 en plaats daar het cijfer 1 (van 1 jaar rentevaste periode). Gebruik Tab om een cel naar rechts te gaan en aan het einde van het blauwe gebied naar beneden te gaan. Gebruik de pijltoetsen om een rij omlaag te gaan. Gebruik Shift+Tab om een cel naar links te gaan (u kunt ook pijl links gebruiken). Dit zijn de gegevens; nu moet de grafiek nog gemaakt worden. Het lijkt een beetje dubbel werk, omdat in Word al een grafiektype is geselecteerd, maar het moet toch gebeuren. 1. Klik in de gegevenstabel. 2. Klik op het tabblad Invoegen. 3. Klik in de groep Grafieken op Kolom. 4. Klik in de lijst op het eerste type bij 2D-kolom. 5. De grafiek verschijnt als een object naast de gegevens. 6. Klik in het Excel-venster op Sluiten.

5 Notities 255 Afbeelding 16.6 Dat is niet echt gemakkelijk vergelijken. De verdere bewerking vindt plaats in Word. Het is de bedoeling dat de rentepercentages voor de verschillende rentevaste perioden goed met elkaar vergeleken kunnen worden. De gegevens voor die perioden staan in de cellen B1 tot en met I1 en de soorten staan in A2 en A3. Deze twee moeten omgewisseld worden. Daarna voorzien we de grafiek nog van titels bij de assen en een algemene titel. 1. Klik in het lint in de groep Gegevens op de knop Rijen/kolommen omdraaien. Afbeelding 16.7 Rijen en kolommen moeten omgewisseld worden. 2. Klik aan de rechterkant op het tabblad Indeling. 3. Klik in de groep Labels op de knop Astitels. Afbeelding 16.8 Er moet een titel bij de as komen. 4. Klik op Titel van primaire horizontale as.

6 256 Les Klik op Titel onder as. 6. Wijzig de tekst Astitel in: Rentevaste periode. 7. Klik in de groep Labels op de knop Astitels. 8. Klik op Titel van primaire verticale as. 9. Klik op Horizontale titel. 10. Wijzig de tekst Astitel in: %. 11. Klik op de knop Grafiektitel. 12. Klik op Boven grafiek. 13. Wijzig de tekst Grafiektitel in: Rentepercentages. Selecteren Na het toevoegen van een titel, bij de assen of aan de hele grafiek, is de tekst Astitel of Grafiektitel al geselecteerd. U kunt meteen de nieuwe titel typen. Afbeelding 16.9 Zo ziet de grafiek er netjes uit. Klikt u nu buiten de grafiek, dan ziet u een complete grafiek in het Worddocument. Om de grafiek te bewerken moet u op het grafiekvlak klikken. Dan verschijnt in de titelbalk de tekst Hulpmiddelen voor Grafieken en daaronder de tabbladen Ontwerpen, Indeling en Opmaak.

7 Notities 257 Een ander grafiektype kiezen Met de knop Ander grafiektype kunt u een andere weergave kiezen. U selecteert een van de vele grafiektypen en de grafiek wordt bijgewerkt. Afbeelding De hypotheekgrafiek met lijnen. 1. Klik op de knop Grafiektype. 2. Klik op de knop Lijn met gegevensmarkeringen (de vierde knop bij Lijn). 3. Klik op OK. De grafiek is omgezet in een lijngrafiek. Wat opvalt, is dat de lijnen nogal dicht bij elkaar liggen. Als u naar de getallen kijkt, dan klopt dat ook wel. Toch is ook daar iets aan te doen. U kunt de schaal van de as aanpassen. De schaal van de as wijzigen In de grafiek van afbeelding liggen de lijnen wel erg dicht bij elkaar. Op deze manier is het verschil niet zo duidelijk. U kunt de schaal van de verticale as (waardeas) aanpassen. Geen enkele hypotheek komt onder de 4%. Dus als u de grafiek nu bij 4% laat beginnen, kan de schaal wat nauwkeuriger worden. Eerst wordt gebruikgemaakt van de rechtermuisknop, daarna wordt beschreven hoe u dit doet door gebruik te maken van knoppen in het lint. 1. Rechtsklik op de verticale as. 2. Klik op As opmaken. 3. Het venster As opmaken verschijnt.

8 258 Les Controleer of de categorie Opties voor as is geselecteerd. 5. Klik bij Minimum op Vast. 6. Wijzig de waarde in: 4,0. 7. Klik op Sluiten. Afbeelding De schaal van de verticale as is aangepast. 8. Druk op Ctrl+Z (Ongedaan maken). 9. Klik op het tabblad Indeling. 10. Klik in de groep Assen op de knop Assen. 11. Klik op Primaire verticale as. 12. Klik op Meer opties voor primaire verticale as. 13. Het venster As opmaken verschijnt. 14. Controleer of de categorie Opties voor as is geselecteerd. 15. Klik bij Minimum op Vast. 16. Wijzig de waarde in: 4, Klik op Sluiten. De stijl aanpassen Bij een bepaald type grafiek hoort ook weer een aantal stijlen. Op het tabblad Ontwerpen treft u een groep Grafiekstijlen aan. Daar is al een viertal stijlen

9 Notities 259 te zien, maar als u op de knop Meer, rechtsonder, klikt, wordt een groter aantal stijlen weergegeven. 1. Klik op het tabblad Ontwerpen. 2. Klik in de groep Grafiekstijlen op de knop Meer. 3. Klik op een van de vele stijlen. 4. De grafiek is met de nieuwe stijl opgemaakt. Afbeelding Maak een keuze uit de vele stijlen. De achtergrond wijzigen De achtergrond van de grafiek is met de nieuwe stijl uitgevoerd in stemmig zwart, maar dat kan ook heel iets anders worden. In de oefening gebruikt u voor de achtergrond een marmerpatroon. 1. Rechtsklik in het midden van de grafiek. 2. Klik op Tekengebied opmaken. 3. Klik in het venster Tekengebied opmaken in de categorie Opvulling voor Opvulling met figuur of bitmappatroon. 4. Klik op de keuzepijl bij Bitmappatroon. 5. Selecteer het laatste patroon op de tweede rij. 6. Klik tweemaal op Sluiten. U kunt ook twee kleuren kiezen die in elkaar overlopen, of een logo. In dat geval selecteert u in het venster Tekengebied opmaken weer Opvulling met figuur of bitmappatroon. Klik daarna op de knop Bestand en blader naar de map met het juiste bestand.

10 260 Les 16 Grafiekgebied De hele achtergrond wordt het Grafiekgebied genoemd. Dat kan ook een andere kleur of opvulling krijgen. Het is dan meestal verstandig het tekengebied (met de eigenlijke grafiek) geen opvulling te geven. Afbeelding Verschillende bitmappatronen. Afbeelding De grafiek in de nieuwe stijl.

11 Notities 261 De kleuren aanpassen Elk onderdeel van de grafiek kan worden gewijzigd door er met de rechtermuisknop op te klikken. Is dat werken met de rechtermuisknop niet uw stijl, klik dan op het tabblad Opmaak. Helemaal links staat de groep Huidige selectie en in die groep kunt u met de keuzepijl bij de eerste knop een onderdeel van de grafiek selecteren. Bevalt de kleur van een van de lijnen u niet? Selecteer een andere kleur. 1. Rechtsklik op een van de lijnen. 2. Klik op Gegevensreeks opmaken. 3. Selecteer in het venster Gegevensreeks opmaken op de categorie Lijnkleur. 4. Klik dan aan de rechterkant voor Ononderbroken streep. 5. Selecteer bij Kleur een andere kleur. 6. Klik op Sluiten. Afbeelding De gegevensreeks opmaken.

12 262 Les 16 De legenda aanpassen De legenda (de toelichting op de grafiek waarin u kunt zien welke lijn wat voorstelt) kan wel eens te groot zijn. De vorm van de legenda kunt u snel wijzigen. Zodra u op het vlak klikt, verschijnen de hoekpunten waarmee u de grootte kunt wijzigen. In het venster Legenda opmaken vindt u de Opties voor legenda, Opvulling, Randkleur, Randstijlen en Schaduw. Ook de Legenda kan voorzien worden van een achtergrondkleur of patroon. Het lettertype en de grootte kunt u aanpassen door de legenda te selecteren en dan op het tabblad Start te klikken. Maak vervolgens gebruik van de opmaakmogelijkheden in de groep Lettertype. De plaats waar de legenda in de grafiek wordt afgebeeld, kunt u wijzigen op het tabblad Indeling. In de groep Labels staat een knop Legenda. Klikt u op de keuzepijl, dan kunt u kiezen uit een aantal mogelijkheden. Nadat u de legenda een plaats hebt gegeven, kunt u door te slepen de exacte plaats bepalen. Afbeelding Waar wilt u de legenda hebben? Snelle indeling Hebt u niet zo veel tijd of zin om zelf de onderdelen van de grafiek op een bepaalde plek te zetten, maak dan gebruik van de knop Snelle indeling op het tabblad Ontwerpen. Zo is er de indeling waarbij onder de horizontale as een tabelletje met de exacte waarden wordt geplaatst. Dat is handig voor mensen die én het overzichtelijke van een grafiek én de exacte waarden willen weten.

13 Notities Zorg ervoor dat de grafiek is geselecteerd. 2. Klik op het tabblad Ontwerpen. 3. Klik in de groep Grafiekindeling op de knop Snelle indeling. 4. Klik op de indeling met de gegevenstabel onder de grafiek. Afbeelding De grafiek krijgt een indeling met een gegevenstabel 5. Bekijk het resultaat. Afbeelding De nieuwe indeling met gegevenstabel.

14 264 Les 16 Een cirkeldiagram maken De laatste grafiek die in deze les aan de orde komt, is een cirkeldiagram. Dit is een bijzonder soort grafiek, omdat maar van één gegevensreeks tegelijkertijd de grafiek kan worden gemaakt. Als voorbeeld wordt de informatie gebruikt die op een pak melk te vinden is. Zie de volgende tabel. Voedingswaarde per 100 ml Eiwit Koolhydraten Vet Voedingsvezel Natrium Calcium 3,5 g 5,0 g 1,5 g 0 g 0,05 g 0,12 g 1. Klik onder de eerste grafiek of gebruik een nieuw leeg document. 2. Klik op het tabblad Invoegen. 3. Klik op Diagram. 4. Klik in het venster Grafiek invoegen op de categorie Cirkel. 5. Klik op het eerste type cirkeldiagram. 6. Klik op OK. 7. Neem de tabel over (gebruik Tab om naar de volgende cel te gaan). 8. Sluit het Excel-venster. 9. Bekijk het resultaat in Word. Afbeelding Neem de tabel over. 10. Sluit het document; u kunt de wijzigingen opslaan onder een zelf bedachte naam.

15 Notities 265 U kunt zelf de grootte van de grafiek aanpassen, zodat alles netjes afgebeeld wordt, en eventueel andere wijzigingen aanbrengen. Afbeelding Het cirkeldiagram. In deze les hebt u de gegevens uit tabellen gebruikt om grafieken te maken.

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

Office 2007 voor het examen! Oefeningen Deel 2 Word 2007. Saskia Jacobsen Bert Pinkster Michiel Pinkster Jan Dols Onder redactie van Saskia Jacobsen

Office 2007 voor het examen! Oefeningen Deel 2 Word 2007. Saskia Jacobsen Bert Pinkster Michiel Pinkster Jan Dols Onder redactie van Saskia Jacobsen Office 2007 voor het examen! Oefeningen Deel 2 Word 2007 Saskia Jacobsen Bert Pinkster Michiel Pinkster Jan Dols Onder redactie van Saskia Jacobsen Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen

Nadere informatie

Word 2010 tips & trucs

Word 2010 tips & trucs Word 2010 tips & trucs I N H O U D S O P G A V E 1 Algemeen... 1 1.1 Werkbalk snelle toegang... 1 1.2 Laatst geopende document sluiten... 1 1.3 Bestand direct als e-mail bijlage... 1 1.4 Schermopnamen

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7 Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail:d.grooters@home.nl WORD:basis,workshops,tips Introductie.... 2 Basishandelingen. 2 Pictogram op Bureaublad zetten: 4 Lettertype kiezen

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren.

Beknopte handleiding. Uw bestanden beheren Klik op Bestand om uw Word-bestanden te openen, op te slaan, af te drukken en te beheren. Beknopte handleiding Microsoft Word 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Werkbalk Snelle toegang

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

1. KENNISMAKING MET WORD

1. KENNISMAKING MET WORD 1. KENNISMAKING MET WORD 1.1. Het beginscherm in Word Word start met een welkomstscherm. Daama ziet U een nagenoeg leeg scherm (zie figuur 1.2). Als U vertrouwd bent met Windows of met een ander Windows-programma,

Nadere informatie

Een bestand. Is een verzameling van gegevens, bijvoorbeeld een adressenbestand, een boekenbestand, een verzameling artikelen.

Een bestand. Is een verzameling van gegevens, bijvoorbeeld een adressenbestand, een boekenbestand, een verzameling artikelen. Het gebruik van Acces. Wat is acces. Acces is een programma voor bestandsgegevens. Met deze gegevens kunnen onder meer lijsten of etiketten gemaakt worden. Je kunt het omschrijven als een elektronische

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 6 Tips bij werkboekje A Puzzelvierkanten Werkblad 1 Vierkant linksboven Zoek eerst uit hoeveel één hartje waard is. Daarna kun je ook berekenen hoeveel een rondje waard is. Vierkant

Nadere informatie

Handleiding Word voor gevorderden

Handleiding Word voor gevorderden Word voor gevorderden Anne-Martine Gielis Versie 1.2 oktober 2002 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Instituut voor de lerarenopleiding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Automatische inhoudsopgave in Word... 2 Opmaakprofiel

Nadere informatie

Van Word 2007 naar Word 2010

Van Word 2007 naar Word 2010 Danny Devriendt Van Word 2007 naar Word 2010 Beknopte overstapgids www.wwwsoft.be 1 W Woord vooraf Deze beknopte overstapgids sluit aan bij de reeks Word 2007-2010, deel 1 Basis en deel 2 Gevorderd van

Nadere informatie

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13

Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Versie 1.5 Cursus Cyberlink PowerDirector 12 / 13 Cursus inhoud: Blz. 1. Algemene informatie 2 2. Start 3 3. Vastleggen (inlezen) van materiaal 4 4. Bewerken videomateriaal 5 5. Plaatsen van overgangen

Nadere informatie

Wil je een meer gepersonaliseerde standaardbrief versturen naar een aantal personen, dan is een mailing een goede oplossing.

Wil je een meer gepersonaliseerde standaardbrief versturen naar een aantal personen, dan is een mailing een goede oplossing. Mailmerge In deze handleiding gaan we nader bekijken hoe we een mailing uitvoeren. We gaan kijken hoe we een adressenbestand manipuleren, hoe we een selectie maken in een adressenlijst en een mailing uitvoeren

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

A & A Consultancy Het samenvoegen van een adressenbestand en het afdrukken op adresetiketten in Word. (versie 2003)

A & A Consultancy Het samenvoegen van een adressenbestand en het afdrukken op adresetiketten in Word. (versie 2003) Het samenvoegen van een adressenbestand en het afdrukken op adresetiketten in Word. (versie 2003) Open een leeg Word document en klik op menu Extra Brieven en verzendlijsten Controleer of er een vinkje

Nadere informatie

Word 2000 voor thesisstudenten

Word 2000 voor thesisstudenten Word 2000 voor thesisstudenten Copyright, 2002 Ward 1 INHOUDSOPGAVE 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 5 3 Tijdsindeling... 7 3.1 Alvorens te beginnen typen... 7 3.2 Tijdens het typen... 7 3.3 Helemaal

Nadere informatie

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers

BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0. 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export versie 2.18.x naar 2.19.0 2012 Sdu uitgevers BTW Code Conversie Legal Eagle Integratie Zonder Export Inhoudsopgave BTW Conversie Legal Eagle Integratie

Nadere informatie

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode

Handleiding Excel. bij. hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode Handleiding Excel bij hoofdstuk 18 Cijfers in Orde Wageningse Methode oktober 2008 1 Excel (Nederlandtalig) Excel is een programma dat snel allerlei berekeningen kan uitvoeren. Ook kan het programma gemakkelijk

Nadere informatie