Parkeervisie Drachten gemeente Smallingerland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parkeervisie Drachten gemeente Smallingerland"

Transcriptie

1 Parkeervisie Drachten gemeente Smallingerland 3 november 2009.

2

3 1. Inleiding 1.1 Aanleiding In 2004 is voor het centrum van Drachten het parkeerbeleid vastgesteld. Aanleiding destijds voor het opstellen van een parkeerbeleidsplan was een aantal concrete vraagstukken met betrekking tot capaciteit, overloop, tarieven et cetera. In het plan is een aantal van deze vraagstukken beantwoord en is aangegeven hoe de regulering van het parkeren in het centrum van Drachten zou moeten worden vormgegeven. Na het vaststellen van het plan op hoofdlijnen is begonnen met de uitwerking waarin concrete vragen over de uitgifte van ontheffingen en tarieven verder worden gedetailleerd. In de uitwerking van het parkeerbeleid zit een aantal moeilijke beslis- en discussiepunten. Het ontbreken van voldoende data, twijfels over onderliggende cijfers, discussie op verschillende abstractieniveau's en voortschrijdend inzicht hebben er toe geleid dat de uitwerking van het oorspronkelijke plan van 2004 nog niet is afgerond. Daarnaast zijn er twijfels ontstaan over de afstemming tussen enerzijds het parkeerbeleid en de meest actuele ontwikkelingen c.q. wensbeelden zoals geformuleerd in het vastgestelde Masterplan Centrum. Begin 2008 is er voor gekozen om alle probleem- en discussiepunten te integreren in één verhaal waarin met name de kwantitatieve aspecten van het parkeerbeleid worden gekoppeld aan de wensen uit het Masterplan en de vastgestelde ontwikkelingen zoals het Raadhuisplein. Vragen met betrekking tot de toekomstige reguleringsvorm en de haalbaarheid van wensen uit het Masterplan staan hierin centraal. 1.2 Werkwijze In voorliggende notitie zijn de kwantitatieve problemen voor het planjaar 2015 in beeld gebracht en zijn oplossingen geformuleerd. Gestart is met het duidelijk definiëren van het centrumgebied, bestaande uit centrum, centrum-plus en schil. De bestaande parkeerproblemen zijn vervolgens geformuleerd aan de hand van data betreffende vraag en aanbod. Vervolgens zijn de vaststaande ontwikkeling met behulp van een theoretisch parkeermodel vertaald in concrete getallen met betrekking tot vraag en aanbod van parkeerplaatsen. Aan de hand van deze getallen zijn de toekomstige probleempunten inzichtelijk gemaakt. Hieraan gekoppeld zijn de wensen uit het Masterplan en beleidsplan parkeren gekwantificeerd in toe- en afname van parkeervraag. Ten slotte is op basis van de vastgestelde doelen een oplossingsrichting geformuleerd voor de probleempunten en is een voorzet gedaan betreffende de haalbaarheid van de wensen uit het Masterplan Leeswijzer In voorliggende notitie worden in de hoofdstukken 2, 3 en 4 achtereenvolgens de huidige parkeersituatie, de ontwikkelingen in het centrum en de impact die deze hebben op de parkeerdruk toegelicht. In hoofdstuk 5 worden de wensbeelden ten aanzien van het centrum, zoals opgenomen in eerdere beleidsplannen en het Masterplan Centruim toegelicht. Ten slotte worden in hoofdstuk 6 de doelen van het parkeerbeleid en voorstel ten aanzien van het toekomstige parkeerregime toegelicht.

4

5 2. Huidige situatie centrum Drachten 2.1 Begrenzing gebied Daar waar we in het kader van het parkeerbeleid praten over het centrumgebied betreft dit het gebied dat globaal wordt begrensd door de Gauke Boelensstraat, Oude Nering, Vogelzang, Drift en het gebied direct rondom de Noord- en Zuidkade (zie afbeelding 2.2.1). De gebieden grenzend aan het centrum, waar overloop vanuit het centrum acceptabel is en dit in de praktijk ook veelvuldig gebeurd, noemen we centrum-plus (o.a. K.O. Plein). De overige woongebieden rondom het centrum worden aangeduid als schil (o.a. De Bouwen). Afbeelding 2.1.1; Begrenzing centrumgebied en centrum-plus 2.2 Parkeerregime Het grootste deel van het centrumgebied kent momenteel een betaald parkeerregime. Slechts voor een beperkt aantal plaatsen geldt nog gratis parkeren (Lidl, Aldi (Kaden), Kaden oost). Naast de openbare gratis en betaalde parkeerplaatsen bevinden zich in het gebied een aantal privé parkeerplaatsen en straten welke zijn aangewezen als vergunninghouderszone (Oudeweg). In het gebied dat we aanduiden als centrum-plus is het parkeren grotendeels gratis. In de schilgebieden rondom het centrum geldt deels geen parkeerregime en is het parkeren gratis. In een aantal straten is parkeren voor vergunninghouders ingevoerd.

6 2.3 Parkeerbalans centrum Drachten (2007) Rekenmethodiek De huidige situatie met betrekking tot het aanbod en vraag naar parkeerplaatsen in het centrum, centrum-plus en de schil is stapsgewijs in beeld gebracht in de volgende alinea's. Parkeerbalans centrum Om de bestaande parkeercapaciteit in het centrum van Drachten in beeld te brengen is in 2005 een telling uitgevoerd. In tabel zijn de resultaten van deze telling voor wat betreft het gedefinieerde centrumgebied weergegeven. De totale parkeercapaciteit in het centrum bedraagt ruim 2100 parkeerplaatsen. Het grootste deel hiervan is openbaar toegankelijk. Tabel 2.3.1; Huidige aanbod parkeerplaatsen centrumgebied Type parkeervoorziening Aantal aanwezige parkeerplaatsen centrum Openbaar betaald 1450 Openbaar gratis 270 Privéplaatsen bewoners (waaronder vergunninghouderszones) 180 Privéplaatsen bedrijven (waaronder vergunninghouderszones) 210 Totaal 2110 In tabel is de huidige parkeervraag van het centrumgebied weergegeven. De parkeervraag is, zoals het woord impliceert, de vraag naar parkeerplaatsen, of te wel het aanbod van auto's. De parkeervraag is geen constante waarde en fluctueert gedurende de dag en week. 's nachts is de totale vraag naar parkeerplaatsen in het centrum bijvoorbeeld kleiner dan op een zaterdagmiddag. De totale parkeervraag is verdeeld in een drietal groepen; bewoners, bezoekers en werkers. Deze driedeling is gemaakt om dat deze groepen elk een specifiek eigen parkeerpatroon kennen en hiermee een beter inzicht wordt verkregen in de situatie. De parkeervraag van bewoners kent een piek in de nachtperiode, wanneer bijna alle bewoners van het centrum thuis zijn. De parkeervraag voor bijvoorbeeld werkers zal 's nachts daarentegen nihil zijn. De piek voor deze groep ligt op een werkdagmiddag. Als basis voor het parkeerbeleid zijn met name de piekmomenten in de parkeervraag van belang. Het afstemmen van het aantal parkeerplaatsen op een dalmoment zou betekenen dat er gedurende de drukkere momenten grote problemen ontstaan. In het geval van Drachten ligt het piekmoment op zaterdagmiddag. Naast deze zaterdagmiddag is de werkdagmiddag meegenomen in de beschouwing omdat dit het piekmoment is voor wat betreft de parkeervraag van de werkers. De parkeervraag is bepaald met behulp van een door Mobycon opgesteld parkeermodel. Dit parkeermodel berekent de parkeervraag op basis van landelijk geldende richtlijnen en de daadwerkelijke aantallen woningen, werkplekken en winkels in het centrum van Drachten. Tabel 2.3.2; Huidige parkeervraag centrumgebied Parkeervraag centrum werkdagmiddag zaterdagmiddag Bewoners 320 auto's 320 auto's Bezoekers 780 auto's 1670 auto's Werkers 360 auto's 290 auto's Totaal 1460 auto's 2280 auto's

7 Afgaande op het voorgaande zou simpelweg geconcludeerd kunnen worden dat de vraag van 2280 auto's op zaterdagmiddag groter is dan het aanbod van in totaal 2110 plaatsen en er dus een tekort is van circa 170 plaatsen. Het ligt echter iets gecompliceerder. Niet alle beschikbare plaatsen kunnen en zullen door alle doelgroepen worden gebruikt. Als bezoeker van het centrum kan je simpelweg niet op een privéplaats van een bewoner gaan staan. Daarnaast zal met het huidige parkeerregime een werker niet snel op een betaalde parkeerplaats in het centrum gaan staan maar een gratis plek buiten het centrum zoeken. Uitgangspunt is wel dat de bezoekers van het centrum op de betaald parkeerplaatsen parkeren. In de tabellen en is weergegeven hoe de parkeervraag zich in de praktijk (binnen het huidige regime) verdeelt over de bestaande capaciteit op respectievelijk de werkdagmiddag en zaterdagmiddag. Tabel 2.3.3; Parkeerbalans, huidige situatie, werkdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar gratis Bewoners (ontheffingen bp) Privé bewoners Privé bedrijven Balans Centrum Bezoekers Werkers (ontheffingen bp) Uitgangspunt hierbij is dat er 80 ontheffingen (betaald parkeren) zijn uitgegeven voor bewoners en 30 voor werkers. Op een werkdagmiddag zijn niet alle 80 ontheffinghouders (bewoners) aanwezig, maar slechts 50. Richtlijn is dat circa 60% van de bewoners overdag aanwezig is. Hetzelfde principe geldt voor de privéplaatsen (waaronder vergunninghouderszones) voor bewoners. Overdag zal slechts 60% van de privéplaatsen voor bewoners bezet zijn. In principe is overdag de parkeervraag van werkers maximaal. Dit suggereert dat alle privéplaatsen bij bedrijven bezet zouden moeten zijn. In de praktijk (bijvoorbeeld terrein ING) ligt de bezettingsgraad van deze privéplaatsen echter lager. Uitgangspunt is in deze is een maximale bezettingsgraad van 70% op werkdagen en 50% op zaterdagen. Tabel 2.3.4; Parkeerbalans, huidige situatie, zaterdag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar gratis Privé bewoners Privé bedrijven Balans Centrum Bewoners (ontheffingen bp) Bezoekers Werkers (ontheffingen bp)

8 Parkeerbalans centrum-plus In de tabellen en is de parkeervraag en het aanbod in het gebied centrum-plus aangegeven. Het betreft hier het absolute aanbod binnen de begrenzing van de gebieden alsmede de vraag welke door de gebieden zelf wordt geproduceerd. Overloop vanuit het centrum zit hier nadrukkelijk niet in. De gehanteerde rekenmethodiek is gelijk aan hetgeen gebruikt in de voorgaande paragraaf. Tabel 2.3.5; Huidige aanbod parkeerplaatsen centrum (+) Parkeeraanbod centrum (+) Aantal aanwezige Openbaar betaald Openbaar gratis Privéplaatsen bewoners Privéplaatsen bedrijven parkeerplaatsen 100 pp 730 pp 110 pp 70 pp Totaal 1010 Tabel 2.3.6; Huidige parkeervraag centrum (+) Parkeervraag schil werkdagmiddag zaterdagmiddag Bewoners Bezoekers Werkers Totaal Tabel 2.3.7; Parkeerbalans, huidige situatie, werkdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar Privé bewoners Privé bedrijven Balans gratis Centrum-plus 100 pp 730 pp 110 pp 70 pp Bewoners Bezoekers Werkers pp +130 pp +40 pp +20 pp Tabel 2.3.8; Parkeerbalans, huidige situatie, zaterdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar Privé bewoners Privé bedrijven Balans gratis Centrum-plus 100 pp 730 pp 110 pp 70 pp Bewoners Bezoekers Werkers pp +170 pp +40 pp +20 pp Het aanbod aan parkeerplaatsen is groter dan de (autonome) vraag. De overcapaciteit in het gebied centrum-plus bedraagt circa 230 (werkdag) en 270 (zaterdag) parkeerplaatsen, zo blijkt uit tabel en De overcapaciteit aan privéplaatsen is hierbij nadrukkelijk niet genoemd omdat deze niet gebruikt kan worden door andere doelgroepen en in het kader van deze beschouwing niet relevant is.

9 Parkeerbalans totale centrum Tabel 2.3.9; Parkeerbalans gehele centrum en overloop in schil Tekort centrum Overschot centrum-plus Totaal minimale overloop Werkdag Zaterdag 160 bewoners 0 bezoekers 160 werkers 160 bewoners 80 bezoekers 170 werkers 100 betaald 130 openbaar gratis 100 betaald 170 openbaar gratis schil 190 bewoners en werkers 160 bewoners en werkers Werkdag Op werkdagen is de totale parkeercapaciteit in het centrumgebied ruim voldoende. De capaciteit sluit echter niet geheel aan op de wensen van de doelgroepen. Met name langparkerende bewoners en werkers betalen niet graag voor een parkeerplek. Een deel van deze doelgroepen wijkt dus uit naar het gebied centrum-plus en schil. Aangezien de overloop vanuit het centrum (in totaal circa 320 auto's) groter is dan de aanwezige gratis overcapaciteit in het gebied centrum-plus (circa 130 parkeerplaatsen) is het een logisch gevolg dat een deel van de overloop vanuit het centrum plaatsvindt in de schil, de woonstraten rondom het centrum, zoals bijvoorbeeld de Gauke Boelensstraat, J.M. Houwenstraat en HBS Straat. Niet in dit rekenmodel meegenomen maar wel de realiteit is dat de overloop naar de schil in de praktijk nog groter zal zijn omdat een aantal centrumbezoekers in de schil parkeert om zodoende te ontkomen aan het betaald parkeren. Zaterdag Op zaterdagen is de parkeervraag in het centrumgebied groter dan op werkdagen en is de totale capaciteit van het centrum niet toereikend. Dit betekent dat enerzijds bijna het gehele centrum vol staat en dat er anderzijds nog meer dan op werkdagen overloop plaatsvindt naar het gebied centrumplus en de schil. Het tekort in het centrum bedraagt circa 410 parkeerplaatsen. In het gebied centrumplus is een overschot van 270 plaatsen. Dit betekent dat minimaal 160 auto's van bewoners en werkers een plek moeten vinden in de schil. In de praktijk zullen dit, zoals eerder toegelicht, nog meer zijn. 2.4 Problemen huidige situatie Werkdagen De problemen ten aanzien van de parkeersituatie in het centrum van Drachten beperken zich op de werkdagen tot drukte en overlast in de schilgebieden. Veroorzakers zijn mensen die in het centrum werken of wonen. De bewoners van de schilgebieden kunnen soms zelf moeilijk een plek vinden, hun uitritten worden geblokkeerd of de doorgang wordt belemmerd. Dit leidt mogelijk weer tot verkeersonveilige situaties. Zaterdagen De problemen op zaterdag zijn van dezelfde strekking als op werkdagen. Overlast in de schilgebieden voor de bewoners. Ook voor bezoekers van het centrum is de situatie op zaterdag niet optimaal. De hoge parkeerdruk leidt tot veel zoekverkeer. Niet alleen rondom het centrum en centrum-plus maar ook in de schil ontstaat ongewenst zoekverkeer. Dit zoekverkeer levert in directe zin overlast op voor bewoners van de schil. Elke extra autokilometer is vanuit het perspectief van leefbaarheid niet wenselijk. Ten slotte zal de bezoeker het centrum van Drachten mogelijk als minder goed bereikbaar gaan beoordelen en in het winkelgedrag andere keuzes gaan maken. De effecten op dit niveau zijn moeilijk te kwantificeren. Opgemerkt moet worden dat de parkeerbalansen in de voorgaande paragraaf de theoretische overloop weergegeven. Over de vrijwillige overloop van bezoekers (Wij willen niet betalen!) naar het gebied centrum-plus en de schil is qua aantallen weinig te zeggen. In de praktijk is dit naar verwachting een relevante groep. Dit betekent dat de druk op de schil en daarmee de beschreven problemen alleen maar groter zijn dan nu al (op basis van de berekeningen) weergegeven.

10

11 3. Vaststaande ontwikkelingen periode tot Autonome groei autobezit en -gebruik In de periode tot en met 2015 zal, zo is de algemene verwachting, het autobezit en het autogebruik nog toenemen. De toename van het autobezit en het autogebruik heeft een toename van de parkeervraag in het centrumgebied tot gevolg. Verwacht wordt dat de toename van de parkeervraag 1,5% per jaar bedraagt (Bron: onderzoek Mobycon). 3.2 Wijzigingen regime en tarieven Uitgangspunt in deze notitie is dat in 2015 (en daarvoor ook al) voor het oostelijke deel van de Kaden betaald parkeren zal gelden. 3.3 Ruimtelijke ontwikkelingen Raadhuisplein De plannen rondom het Raadhuisplein in het centrum van Drachten betreffen de sloop en nieuwbouw van woningen (appartementen) en winkels. Ook de bestaande parkeervoorzieningen aan de Drift en op het Raadhuisplein worden in het licht van deze ontwikkelingen vernieuwd. De huidige parkeercapaciteit op het Raadhuisplein verdwijnt en het terrein aan de Drift wordt vernieuwd. Onder het complex wordt een parkeergarage gerealiseerd met een capaciteit van circa 700 parkeerplaatsen. De bewoners van de appartementen (175) in het nieuwe complex krijgen een ontheffing om in de garage te mogen parkeren (zonder plaatsgarantie). Vogelzang Op de locatie Vogelzang worden, zo is het uitgangspunt, circa 5000 m2 bvo commerciële ruimte en 50 appartementen ontwikkeld. De voorzieningen zullen in de eigen parkeerbehoefte voorzien door de aanleg van een openbare parkeergelegenheid (betaald). De bewoners krijgen hiervoor een ontheffing. Ten behoeve van het gehele centrumgebied zal in dit gebied een extra 100 parkeerplaatsen worden aangelegd. Drachtstervaart Door de realisatie van de Drachtster Vaart verdwijnen 42 betaalde parkeerplaatsen in het centrum. Markt Op zaterdagen is gedurende de gehele dag in het centrum van Drachten markt. In de huidige situatie is de markt gesitueerd op het Moleneind. Door de ontwikkelingen in het kader van de Drachtstervaart zal de markt verdwijnen van deze locatie. De Markt (het plein) is aangewezen als tijdelijke locatie. Nog bekeken wordt waar de markt definitief wordt geplaatst in de toekomst. Uitgangspunt is dat de markt in de toekomst niet (of nauwelijks) ten koste gaat van parkeercapaciteit. De (extra) parkeervraag die de markt met zich meebrengt zit verdisconteerd in de parkeervraag van het centrumgebied (zowel huidige als toekomstige situatie). Opgemerkt moet worden dat als de markt in de toekomst ten koste gaat van parkeercapaciteit deze op één of andere manier gecompenseerd moet worden om geen toename van de bezettingsgraad te krijgen.

12

13 4. 0-situatie 2015, vaststaande ontwikkelingen 4.1 Parkeerbalans centrumgebied Rekenmethodiek Met het door Mobycon ontwikkelde DYPA-model en een toedeling op basis van gefundeerde aannames is doorgerekend welke effecten de in het voorgaande hoofdstuk genoemde ontwikkelingen hebben op de parkeersituatie in het centrumgebied, centrum-plus en de omliggende schil. In de volgende tabellen zijn de resultaten van deze rekenslag weergegeven. Opgemerkt wordt dat de wensen van de gemeente in het kader van het parkeerbeleidsplan en bijvoorbeeld het Masterplan niet zijn opgenomen in deze rekenslag. Het betreft de huidige situatie opgehoogd naar 2015 met in acht name van de vaststaande ontwikkelingen. Dit betekent dat het huidige parkeerregime en de bestaande vergunningregelingen nog van kracht zijn. Opzet van de tabellen en rekenmethodiek komen overeen met hetgeen gehanteerd in hoofdstuk 2 betreffende de huidige situatie. Parkeerbalans centrum In de tabellen t/m is de toekomstige vraag en de parkeercapaciteit (aanbod) in het centrum weergegeven. Tabel 4.1.1; Vraag naar parkeerplaatsen centrum (0-situatie 2015) Parkeervraag centrum werkdagmiddag zaterdagmiddag Bewoners 500 (+180) 500 (+180) Bezoekers 1380 (+600) 2070 (+400) Werkers 550 (+190) 440 (+150) Totaal Tabel 4.1.2; Aanbod parkeerplaatsen centrum (0-situatie 2015) Parkeeraanbod centrum Aantal aanwezige parkeerplaatsen Openbaar betaald 2190 pp (+740) Openbaar gratis 165 pp (-105) Privéplaatsen bewoners 180 pp (+0) Privéplaatsen bedrijven 210 pp (+0) Totaal 2745 Uit de tabellen blijkt dat de vraag naar parkeerplaatsen voor alle doelgroepen in de toekomst toe zal nemen. Dit geldt zowel voor de werkdagmiddag als de zaterdagmiddag. In de ontwikkelingen, welke de toename van de vraag genereren, is ook een toename van het aanbod opgenomen (voorbeeld: parkeergarage Raadhuisplein). Netto zal de capaciteit in het centrum met ruim 600 parkeerplaatsen toenemen.

14 In 2015 worden 225 extra ontheffingen uitgegeven aan bewoners (Raadhuisplein en Vogelzang). Overdag zijn hiervan circa 140 aanwezig. In de tabellen en is weergegeven hoe de vraag en het aanbod op elkaar is afgestemd in het centrum. Op werkdagen is er voor ruim 300 werkers geen geschikte parkeerplaats in het centrum. Opgemerkt moet worden dat er nog ruim 500 betaalde parkeerplaatsen vrij zijn. Op zaterdagmiddag is er met een tekort voor met name de bezoekers en werkers. Op zaterdagmiddag is in tegenstelling tot de werkdagmiddag geen overcapaciteit aan openbare betaalde parkeerplaatsen in het centrum. Tabel 4.1.3; Parkeerbalans 0-situatie 2015, werkdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar gratis Privé bewoners Privé bedrijven vraag\cap Balans vraagzijde Bewoners Bezoekers Werkers Balans Aanbodzijde Tabel 4.1.4; Parkeerbalans 0-situatie 2015, zaterdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar Openbaar betaald gratis bewoners Centrum Vraag/cap Bewoners Bezoekers Werkers Privé Privé bedrijven Balans Parkeerbalans centrum-plus In de tabellen t/m is de toekomstige parkeervraag en het aanbod in het gebied centrumplus weergegeven. Het aanbod van parkeerplaatsen zal afnemen. De toename van de parkeervraag in het gebied centrum-plus is een gevolg van de groei van het autobezit en gebruik. Tabel 4.1.5; Toekomstige aanbod parkeerplaatsen centrum-plus Parkeeraanbod centrum (+) Aantal aanwezige parkeerplaatsen Openbaar betaald 100 pp (+/- 0) Openbaar gratis 680 pp ( -50) Privéplaatsen bewoners 90 pp (-20) Privéplaatsen bedrijven 40 pp (-30) Tabel 4.1.6; Toekomstige parkeervraag centrum-plus Parkeervraag schil werkdagmiddag Zaterdagmiddag Bewoners 110 (+10) 110 (+10) Bezoekers 250 (+10) 390 (+20) Werkers 390 (+10) 210 (+/-0) Totaal 750 (+30) 710 (+30)

15 Tabel 4.1.7; Parkeerbalans, huidige situatie, werkdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar Privé bewoners Privé bedrijven Balans gratis Centrum-plus Bewoners Bezoekers Werkers Tabel 4.1.8; Parkeerbalans, huidige situatie, zaterdagmiddag Categorie parkeervraag Openbaar betaald Openbaar Privé bewoners Privé bedrijven Balans gratis Centrum-plus Bewoners Bezoekers Werkers Het aanbod aan parkeerplaatsen in het gebied centrum-plus is groter dan de (autonome) vraag. De overcapaciteit in het gebied centrum-plus bedraagt circa 120 (werkdag) en 150 (zaterdag) parkeerplaatsen, zo blijkt uit tabel en De overcapaciteit aan privéplaatsen is hierbij nadrukkelijk niet genoemd omdat deze niet gebruikt kan worden door andere doelgroepen en in het kader van deze beschouwing niet relevant is. Parkeerbalans totale centrum In tabel is weergegeven hoe groot de overloop naar de schilgebieden minimaal zal zijn in de toekomst. Tabel 2.3.9; Parkeerbalans gehele centrum en overloop in schil Tekort centrum Overschot centrum-plus Totaal minimale overloop Werkdag Zaterdag 200 bewoners 0 bezoekers 350 werkers 200 bewoners 0 bezoekers 300 werkers 100 openbaar betaald 20 openbaar gratis 100 openbaar betaald 50 openbaar gratis schil 530 bewoners en werkers 450 bewoners en werkers Werkdagen Op werkdagen is het totale aanbod van parkeerplaatsen in het centrum groter dan de vraag. In principe is de capaciteit dus ook in de toekomst voldoende. Het aanbod is echter niet geheel afgestemd op de wensen van de doelgroepen. Hierdoor ontstaat overloop naar het gebied centrumplus en de schil. Op werkdagen zal het gebied centrum-plus vol staan. Voor circa 530 auto's van bewoners en werkers, is geen geschikte (lees: gratis) plek in het centrum of centrum-plus te vinden. Logischerwijs worden deze auto's geparkeerd in de woonstraten rondom het centrum (schil). Dergelijke aantallen zijn zorgwekkend. Zaterdag Op zaterdagen is de totale vraag naar parkeerplaatsen ongeveer gelijk aan het aanbod in het centrum (essentieel verschil met werkdag!). Het centrum zal afgezien van een aantal privéplaatsen en niet

16 volledig te benutten gratis plaatsen bijna vol staan. Ook de plekken in het gebied centrum-plus staan op zaterdagen vol met werkers, bewoners en bezoekers. Voor ruim 450 auto's (met name bewoners en werkers) zal geen plaats zijn in centrum of centrum-plus. Deze groepen zullen een plek zoeken in de schil, de woonstraten rondom het centrum. Van 2008 naar 2015 De grote ontwikkelingen, welke de komende jaren in het centrum gaan plaatsvinden, voorzien minimaal in de eigen parkeerbehoefte voor wat betreft de bezoekers. Voor bijvoorbeeld de Vogelzang geldt dat de intentie bestaat om naast de eigen behoefte (inclusief compensatie voor verdwenen plaatsen) een extra 100 parkeerplaatsen aan te leggen. Uit de tabel blijkt echter dat ondanks dat de grote ruimtelijke ontwikkelingen meer dan voorzien in de eigen behoefte voor wat betreft de bezoekers, de parkeerbalans van het centrum verder in het negatieve komt. Dit heeft met name te maken met het feit dat de ontwikkelingen niet alleen een groei veroorzaken onder bezoekers maar ook onder werkers. De groeiende vraag onder werkers wordt binnen de huidige regulering niet gefaciliteerd in het centrum of centrum-plus. Ook voor de nieuwe woningen in het centrum geldt dat één auto wordt gefaciliteerd binnen de huidige regeling. Gemiddeld ligt het autobezit echter hoger wat betekent dat de vraag meer toe zal nemen dan het aanbod. 4.2 Problemen toekomstige situatie Werkdag De problemen voortvloeiende uit overloop vanuit het centrum naar de woongebieden in de schil zijn al eerder aangegeven. Het levert voor de bewoners van de woonstraten overlast op. De bewoners kunnen soms zelf moeilijk een plek vinden, hun uitritten worden geblokkeerd of de doorgang voor verschillende weggebruikers waaronder bijvoorbeeld de hulpdiensten wordt belemmerd. Dit leidt mogelijk weer tot verkeersonveilige situaties. Zaterdag De nadelen met betrekking tot de toename van overlast in de woongebieden gelden zowel voor de werkdag als voor de zaterdag. Op zaterdagen is de overloop groter dan door de week en zal de overlast dientengevolge ook groter zijn dan door de week. Op macro niveau kan de geschetste situatie leiden tot een afname van het bezoek aan het centrum. Dit omdat het centrum als minder goed bereikbaar zal worden gekwalificeerd (meer zoeken en groter loopafstanden). Andere winkelcentra worden aantrekkelijker.

17 5 Gemeentelijke wensbeelden ten aanzien van het Centrum 5.1 Wensbeelden en effecten De problemen met betrekking tot het parkeren in het centrumgebied vinden hun oorsprong deels al in de bestaande situatie en deels in de toename van de parkeervraag ten gevolge van de ontwikkelingen. Bovenop de ontwikkelingen en de hiermee gemoeide effecten heeft de gemeente Smallingerland in verschillende beleidsplannen en visies aanvullende wensen ten aanzien van het centrum die van invloed zijn op het parkeren. In onderstaande alinea's zijn de wensen en de hiermee gepaard gaande effecten beschreven. 5.2 Masterplan centrum Het basisidee van het Masterplan centrum is het versterken van de stedelijke structuur en de kwaliteit van de ruimte in het centrum van Drachten. De bestaande versnippering van parkeren en bebouwing moet worden beperkt onder andere door het realiseren van gesloten bouwblokken. Dit gaat ten koste van een deel van de bestaande parkeercapaciteit op maaiveld. Uitgangspunten en visie ten aanzien van parkeren uit het Masterplan: - Het langparkeren wordt opgelost in grootschalige parkeervoorzieningen, gekoppeld aan de invalswegen; - Het kortparkeren wordt gekoppeld aan de winkelvoorzieningen; - Expeditie, parkeren voor werkers en parkeren voor bewoners wordt opgelost op eigen terrein. Voorgaande impliceert dat parkeren voor bezoekers van het centrum voor een groot deel wordt geconcentreerd in grootschalige parkeergarages of -terreinen op de locaties Vogelzang, Raadhuisplein, en Markt. Parkeren voor bewoners vindt plaats aan de binnenzijde van de gesloten bouwblokken (in garages of eventueel op maaiveld). De effecten van de ideeen uit het Masterplan op de parkeersituatie in het centrum zijn hieronder samengevat Realiseren gesloten bouwblokken Het realiseren van gesloten bouwblokken in het centrum en het hieraan gerelateerde weghalen van maaiveld parkeerplaatsen omvat onder andere het Sander Isrealplein, Oosterstraat en het terrein bij Marktstede. De effecten van de wensen zijn hieronder weergegeven. Wens uit Masterplan: Kwantitatief effect op parkeersituatie: Kwalitatief effect op de parkeersituatie: Realiseren gesloten bouwblokken en weghalen versnipperde parkeerplaatsen op maaiveld. Verlies van circa 300 openbare parkeerplaatsen (Sander Israelplein, Oosterstraat en Markstede) Minder parkeercapaciteit voor bezoekers en daarom op zaterdagen meer overloop naar de schil, meer zoekverkeer, mindere bereikbaarheid centrum en op zowel zaterdagen als werkdagen.

18 Sloop garage van Knobbeldorfsplein en verkeersluw centrum Nergens in het Masterplan wordt gerept over de parkeergarage van Knobbeldorfsplein. Dit impliceert dat het wenselijk is dat deze komt te vervallen en vervangen wordt door andersoortige bebouwing. De sloop van de garage staat in nauw verband met de wens uit het Masterplan om de zuidelijke entree van het centrum verkeersluw/verkeersvrij te maken. Het effect hiervan is een beperking van de parkeercapaciteit voor bezoekers maar ook voor bewoners en werkers die middels een vergunning gebruik maken van deze garage. Als de vergunninghouders een andere plek wordt geboden in het centrum, bijvoorbeeld in de nieuwe garage onder het Raadhuisplein gaat dit ten koste van de capaciteit voor bezoekers. Op werkdagen is dit niet direct problematisch maar op zaterdagen en koopavonden leidt dit tot meer overloop naar de schil. Wens uit Masterplan: Kwantitatief effect op parkeersituatie: Kwalitatief effect op de parkeersituatie: Afbreken parkeergarage van Knobbeldorfsplein en verkeersluw maken centrum Verlies van circa 300 parkeerplaatsen Minder parkeercapaciteit voor bezoekers en daarom op zaterdagen meer overloop naar de schil, meer zoekverkeer, mindere bereikbaarheid centrum en op zowel zaterdagen als werkdagen. 5.3 Effecten Het effect van de masterplanambitities is dat er circa 700 parkeerplaatsen verdwijnen. Om de parkeerinfrastructuur in Drachten te laten functioneren, is het noodzakelijk dat deze capaciteit op enige wijze weer wordt teruggebouwd. Gegeven de ambities ligt het voor de hand om terug te bouwen in de vorm van parkeergarages. Met de bouwkosten en exploitatie van zulke extra garages is financieel geen rekening gehouden in de kredieten die destijds zijn aangevraagd voor realisatie van de centrumplannen. De kosten van 100 ondergrondse parkeerplaatsen worden geschat op circa per jaar. Dit bedrag bevat de kosten voor rente en afschrijving (inclusief een marge van 10% voor onvoorzien) en de kosten voor beheer en exploitatie (onderhoud, schoonmaak e.d.). Bij ongeveer 700 parkeerplaatsen komt dit neer op een structurele last van 2 tot 2,5 miljoen. Binnen de gereserveerde middelen voor het centrum is hiervoor geen dekking beschikbaar (te maken). 5.4 Afweging Er zal een keuze gemaakt moeten worden in (het tempo van realisatie van) de masterplan ambities en bijbehorende middelen. Realisatie van het Masterplan rond 2015 vraagt om aanvullende structurele middelen. Realisatie op een langere termijn biedt de mogelijkheid om ruimte die ontstaat als gevolg van periodieke verhogingen van de parkeertarieven te reserveren voor toekomstige centrumprojecten.

19 6 Doelstellingen, oplossingsrichtingen en afwegingen 6.1 Inleiding Ongeacht de keuze in de afweging die aan het einde van hoofdstuk vijf is gepresenteerd, zijn verschillende maatregelen en acties noodzakelijk. Om de nieuwe situatie die in het centrum ontstaat goed te laten functioneren, is het nodig de verschillende doelgroepen nadrukkelijker dan nu naar de juiste, meest wenselijke plek te leiden. Behalve logische routes en duidelijke bewegwijzering is hiervoor ook een pakket maatregelen nodig, waarin onder meer vergunningen, parkeerduur en parkeertarieven zijn opgenomen. Het parkeergedrag van veel mensen zal behoorlijk (moeten) gaan veranderen. Bovengronds wordt voor veel mensen ondergronds en vertrouwde plekken moeten worden ingeruild voor anderen. Zoiets laat zich niet alleen vanuit modellen voorspellen en sturen. Met het voorliggende pakket maatregelen is het mogelijk om iedereen die in het centrum van Drachten wenst te parkeren op een goede manier te faciliteren. De komende jaren moeten echter goed benut worden om via monitoring na te blijven gaan of de voornemens en verwachtingen - in voldoende mate - uitkomen. Als dat niet het geval is, kan bijsturing op het maatregelenpakket mogelijk aan de orde komen. 6.2 Doelstellingen parkeerbeleid In het parkeerbeleidsplan 2004 zijn bepaalde doelen gesteld met betrekking tot de parkeersituatie in het centrumgebied. De oorspronkelijke doelen en uitgangspunten zoals gesteld in het Beleidsplan parkeren van 2004 bieden een kader en voorzien in oplossingen voor de problematiek die ook in voorliggend stuk weer naar voren is gekomen. Aan deze doelen hoeft in die zin niet te worden getornd. De in het stuk beschreven uitwerking staat gezien recente ontwikkelingen in het centrum echter wel ter discussie. De in dit stuk aangegeven cijfermatige onderbouwing werpt een nieuw licht op de uitwerking. De doelstellingen van het parkeerbeleid laten zich als volgt samenvatten: - Het verbeteren van de bereikbaarheid van het centrum door onder andere voldoende parkeercapaciteit op plaatsen met een directe relatie met het centrum (de koppen) direct aan de in- en uitvalsroutes (hiermee ook het zoekverkeer beperken); - Verbeteren van de bereikbaarheid van het centrum door de looproute's tussen voorzieningen en parkeerplaatsen te verbeteren; - Verhogen gebruiksgemak door het instellen van achteraf betalen bij parkeerplaatsen; Randvoorwaarden en uitgangspunten hierbij zijn: - Optimale benutting (schaarse) ruimte en minder ruimtebeslag voor parkeren; - Parkeertarieven op basis van reële kosten maar niet zodanig hoog dat de concurrentiepositie wordt aangetast; - De druk van het parkeren rondom het centrum moet afnemen (vergunninghouderszones of betaald parkeren); - Capaciteit bundelen en afstemmen op piekmomenten (max. 90% bezetting); - Hanteren stringente parkeernormen voor nieuwe ontwikkelingen (1,5 pp per woning); - Gratis parkeren rondom het centrum (o.a. K.O. Plein) moet gehandhaafd blijven voor werkers en langparkerende centrumbezoekers; 6.3 Voorstel parkeermodel 2015 Om invulling te geven aan de in het parkeerbeleidsplan gestelde doelen en een oplossing te kunnen creëren voor de te verwachten problemen heeft de gemeente verschillende instrumenten tot haar beschikking. In grote lijnen zijn de instrumenten te verdelen in reguleren en bijbouwen.

20 Op basis van de doelstellingen, de problematiek en de beschikbare instrumenten is een voorstel uitgewerkt voor de het parkeren in het centrum van Drachten. Parkeermodel, grote lijnen Centrum: Centrum-plus: Schil: Openbaar gebied: betaald parkeren (ma-vr, zoveel mogelijk achteraf betalen), uitgezonderd Lidl en Aldi en bestaande vergunninghouderszones. Openbaar gebied, Grotendeels gratis, klein deel betaald parkeren. Vergunninghouderszone (ma-za). Inpassing doelgroepen Bewoners centrum: Werkers centrum: Bezoekers centrum: Bewoners centrum-plus: Werkers centrum-plus: Bezoekers centrum-plus: Bewoners schil: Werkers schil: Bewoners van het centrumgebied parkeren hun auto op eigen terrein of binnen de bestaande vergunninghouderszones, indien mogelijk. Daarnaast krijgt een aantal bewoners een ontheffing om te mogen parkeren op (aangewezen) betaalde plaatsen in het centrum (voorbeeld: Raadhuisplein). Reeds gemaakte afspraken liggen aan deze keuze ten grondslag. Overige bewoners krijgen de mogelijkheid een parkeervergunning te kopen voor een aangewezen gebied in de schil. Voor een eventuele 2 e en 3 e auto kan indien geen plaats is op eigen terrein een soortgelijke vergunning worden verkregen, indien plekken voorradig binnen de vergunninghouderzone. Mensen die in het centrum werken parkeren in eerste instantie, indien mogelijk op het privéterrein van het bedrijf. Daarnaast kunnen zij in het gebied centrum-plus gratis parkeren. Zij accepteren hiermee veelal een grotere loopafstand. Daarnaast kunnen werkers voor weekdagen in aanmerking komen voor een ontheffing voor het betaald parkeren in (een bepaald deel van) het centrum. Dit geldt nu al voor medewerkers van het gemeentehuis en is een goede manier om de druk in de schil te beperken en de lege plaatsen in het centrum op te vullen. (regeling uitwerken). Bezoekers van het centrum parkeren hun auto in beginsel op de betaald parkeervoorzieningen in het centrum (achteraf betalen is wenselijk). Bezoekers die niet willen betalen voor het parkeren hebben de mogelijkheid om in het gebied centrum-plus of verder weg te parkeren. De schil wordt ontoegankelijk voor bezoekers door instellen van een vergunninghouderszone. De bewoners van het gebied centrum-plus parkeren op eigen terrein of gratis in het openbare gebied (in centrum-plus). Mensen die werken in het gebied centrum-plus parkeren hun voertuig op het terrein van het bedrijf of gratis in openbaar gebied (centrumplus). Bezoekers met een bestemming in het gebied centrum-plus parkeren gratis of betaald in het gebied centrum-plus. Alternatief is betaald parkeren in het centrumgebied. De bewoners van de schilgebieden parkeren in de eerste plaats op eigen terrein. Indien hiertoe geen mogelijkheid is kunnen zij met een parkeervergunning in het openbare gebied parkeren (2 e auto afhankelijk van beschikbaarheid). Alternatief is de gratis parkeercapaciteit in het gebied centrum-plus. Mensen die in de schilgebieden werken parkeren in eerste instantie op eigen terrein van het bedrijf. Als alternatief kunnen zij (onder voorwaarden) een vergunning krijgen om in de schil te parkeren.

21 Bezoekers schil: Bezoekers van de schilgebieden parkeren gratis in de gebieden centrum-plus. Voor bezoekers van de bewoners van vergunninghouderszones wordt nog een regeling uitgewerkt. Effecten De effecten van voornoemd systeem zijn globaal doorgerekend. Ten opzichte van de 0-situatie zoals beschreven in hoofdstuk 4 betekent dit systeem dat de problematiek in de schil, door het instellen van vergunninghouderszones wordt opgelost. Tot op zekere hoogte (max. 80%) worden bewoners van het centrum in de vergunninghouderszones in de schil toegelaten. Naar schatting gaat het hier om 200 auto's van centrumbewoners. Om alle werkers op week- en zaterdagen dagen een plek te bieden en verdere overloop tegen te gaan worden werkers (onder voorwaarden) een plek geboden in het centrum (ontheffing betaald parkeren). Hiermee wordt een passende oplossing geboden voor de werkers welke geen plek vinden in het centrum en het gebied centrum-plus. Ook kan worden aangenomen dat het stringente reguleringsbeleid in de schil zal leiden tot een beter en optimaler gebruik van de privé- en gratis parkeerplaatsen in het centrum en centrum-plus. Op zaterdagen wordt alle beschikbare capaciteit in het centrum benut voor bezoekers. De werkers moeten dan uitwijken naar het gebied centrum-plus of verder weg. Ook op zaterdagen geldt dat de strenge regulering zal leiden tot een optimaler gebruik van de privé- en gratis parkeerplaatsen in het centrum en centrum-plus. Toch blijft er nog een groep van maximaal circa 250 werker waarvoor geen plek is in het centrum of centrum-plus. Deze groep moet een alternatieve vervoerwijze dan wel een plek verder van het centrum af accepteren (vv Drachten). Wijziging in regulering ten opzichte van huidige situatie: - Uitbreiding vergunninghouderszones in de schilgebieden - Bewoners centrum kunnen onder voorwaarden vergunning krijgen voor vergunninghouderszones in de schil (regeling uitwerken / maximaal 80% uitgifte) - Werkers / bedrijven in het centrum kunnen een ontheffing betaald parkeren kopen (abonnement) voor ma vr op aangewezen plaatsen (bijv. van Knobbeldorfsplein). - Er komt een regeling voor bezoekers (visite) van vergunninghoudersgebieden (bezoekerskaarten uitwerken)

Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering

Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering Bezetting parkeerplaatsen centrum Venray zonder regulering Datum: 15 juli 2015 Algemeen Algemene bevindingen op basis van het parkeeronderzoek in 2014 (Parkeerbalans 2014 en 2020, dd. 19 september 2014).

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912

Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Parkeerbalans centrumgebied Epe 2 juli 2013 - nadere onderbouwing - Gemeente Epe 1. Inleiding In het centrum van Epe worden mede

Nadere informatie

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser

Gemeente Losser. Parkeeronderzoek. Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Gemeente Losser Parkeeronderzoek Gemeente Losser Datum 4 maart 2016 LSR018/Grd/0450.01 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina

Nadere informatie

Parkeren in het centrum van Drachten Maatregelenplan 2009 2015. Oktober 2009

Parkeren in het centrum van Drachten Maatregelenplan 2009 2015. Oktober 2009 Parkeren in het centrum van Drachten Maatregelenplan 2009 2015 Oktober 2009 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Parkeerregime centrum Drachten... 4 2.1 Instrumenten... 4 2.2 Regulering Centrum... 5 2.3 Regulering

Nadere informatie

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek Beleidskader Parkeren Gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergronden 4 3. Visie 5 3.1 Visie 5 3.2 Hoofdvarianten 5 3.3 Meetbaar 5 4. Beleidskader 6 2 1. Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Gemeente Midden-Delfland. Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders Den Hoorn Resultaten parkeeronderzoek

Gemeente Midden-Delfland. Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders Den Hoorn Resultaten parkeeronderzoek Gemeente Midden-Delfland Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders Den Hoorn Resultaten parkeeronderzoek Gemeente Midden-Delfland Aanpak overlast wijkvreemde parkeerders Den Hoorn Resultaten parkeeronderzoek

Nadere informatie

Parkeren Winkelcentrum Bisonspoor

Parkeren Winkelcentrum Bisonspoor Wintertrust BV Parkeren Winkelcentrum Bisonspoor Balans en onderzoek Wintertrust BV Parkeren Winkelcentrum Bisonspoor Balans en onderzoek Datum 12 mei 2017 WET005/Rta/0024.02 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase

Informatienota. Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase Informatienota Onderwerp Afdoening Motie 50: maak van een groen Emmaplein een sluitende businesscase Nummer 2018/64875 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Parkeeronderzoek Huyck Aertsenstraat te Breukelen. in opdracht van Dols Project Ontwikkeling

Parkeeronderzoek Huyck Aertsenstraat te Breukelen. in opdracht van Dols Project Ontwikkeling Parkeeronderzoek Huyck Aertsenstraat te Breukelen in opdracht van Dols Project Ontwikkeling Parkeeronderzoek Huyck Aertsenstraat te Breukelen versie: concept datum: 15 maart 2012 projectnummer: 11063 opdrachtgever:

Nadere informatie

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016 Memo Registratienummer 2016-36408 / 16Z.002701 Van Aan : Guido de Bruijn : College van burgemeester en wethouders Datum : 16 november 2016 Onderwerp : Parkeeroplossingen Centrum Schipluiden Inleiding De

Nadere informatie

Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar

Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar Gemeente Zevenaar Parkeeronderzoek centrumgebied en schil Zevenaar status kenmerk definitief GZv1101 datum 21 april 2011 Gemeente Zevenaar Inhoudsopgave

Nadere informatie

In de voorliggende notitie is onderbouwd hoe in de parkeerbehoefte van het zwembad in Hart van Zuid wordt voorzien.

In de voorliggende notitie is onderbouwd hoe in de parkeerbehoefte van het zwembad in Hart van Zuid wordt voorzien. In de voorliggende notitie is onderbouwd hoe in de parkeerbehoefte van het zwembad in Hart van Zuid wordt voorzien. Programma en parkeereis In het bestemmingsplan Hart van Zuid zijn de parkeernormen uit

Nadere informatie

Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven

Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven Informatie t.b.v. discussie over parkeertarieven Beeld plaatsen ter grootte van dit kader 8 september 2015 Annet Dijk-Schepman Rico Andriesse 2 Opzet Aanleiding Doel en proces Kennis delen Wat kunnen we

Nadere informatie

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA

NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA NOTITIE PARKEERNORMEN LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA INHOUDSOPGAVE Parkeernormen 3 Uitgangspunten 3 Parkeernorm woningen 3 Rekenfactoren parkeren op eigen terrein 5 Parkeernormen overige voorzieningen 6 Dubbelgebruik

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem

Parkeerbalans ontwikkeling Parkstaete Hattem Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid

Adviesnotitie Inleiding Stap 1: bepalen parkeerbeleid Adviesnotitie Aan : De heer R. Toffolo, gemeente Nuth Van : De heer M. Brust, Buiten-Ruimte Onderwerp : Parkeerbalans ontwikkelingen tenniscomplex Hulsberg Projectnummer : 2015NUT01 Datum : 8 december

Nadere informatie

Parkeer 3 juni 2008 jaargang 4

Parkeer 3 juni 2008 jaargang 4 Parkeer 3 juni 2008 jaargang 4 3 Beleid Betaalt de gebruiker? Beleid Clearing House zorgt voor eenvoudiger parkeren Ontwerp Quick scan biedt inzicht Operationeel Betrouwbare rapportages voor groeiend Almere

Nadere informatie

Parkeren Dorpshart Leimuiden. Gemeente Kaag en Braassem

Parkeren Dorpshart Leimuiden. Gemeente Kaag en Braassem Gemeente Kaag en Braassem SPARK Nieuwstraat 4 2266 AD Leidschendam T. 070 3177005 F. 070 3178066 www.spark-parkeren.nl 24 februari 2010 Versie: 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Situatiebeschrijving...

Nadere informatie

Buro SRO. Parkeeronderzoek Singer Laren

Buro SRO. Parkeeronderzoek Singer Laren Buro SRO Parkeeronderzoek Singer Laren Buro SRO Parkeeronderzoek Singer Laren Datum 8 januari 2015 Kenmerk SRO014/Bkd/0028.01 Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten

Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten (Bijdragenr. 71) Parkeerbehoefte berekenen, niet schatten Sjoerd Stienstra (ir. Sj. Stienstra Adviesbureau stedelijk verkeer BV) Samenvatting: Parkeerkentallen geven slechts een globale benadering van

Nadere informatie

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016

Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand. 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand 5 januari 2016 Kaders Parkeerbeleid Loon op Zand Vastgesteld door de gemeenteraad op 2016 Contactpersoon Loon op Zand: A. van der Lee Tekst en advies: Adviesbureau Met

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbalans Markt en omgeving. Gemeente Hardenberg. Definitief. 25 mei 2011 HDB152/Bkc/1702

1 Inleiding. Parkeerbalans Markt en omgeving. Gemeente Hardenberg. Definitief. 25 mei 2011 HDB152/Bkc/1702 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

TOELICHTING PARKEERREGIME PARKEERGARAGE

TOELICHTING PARKEERREGIME PARKEERGARAGE TOELICHTING PARKEERREGIME PARKEERGARAGE Datum : 8 februari 2017 Aan : Kopie aan : Van : Vincent van Zuijlen Onderwerp : Toelichting parkeerregime parkeergarage Raalte Inleiding Vanwege het afschaffen van

Nadere informatie

Kapelle. Woonzorgcomplex Wemeldinge. Parkeeronderzoek 130183.009393.00 27-11-2013. ing. W.K. Swolfs. auteur(s):

Kapelle. Woonzorgcomplex Wemeldinge. Parkeeronderzoek 130183.009393.00 27-11-2013. ing. W.K. Swolfs. auteur(s): Kapelle Woonzorgcomplex Wemeldinge Parkeeronderzoek identificatie planstatus projectnummer: datum: 130183.009393.00 27-11-2013 projectleider: ing. J.A. van Broekhoven opdrachtgever: PMB Marsaki b.v. auteur(s):

Nadere informatie

Parkeerbeleid. Juli 2014

Parkeerbeleid. Juli 2014 Parkeerbeleid Juli 2014 Colofon Een product van de gemeente Waddinxveen Tekst: Rick Luimes Foto s: Rick Luimes Parkeerbeleid Versie: 10 juni 2014 Vastgesteld door de gemeenteraad: 9 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli Toepassing ASVV2012

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli Toepassing ASVV2012 Nota Parkeernormen Toepassing ASVV2012 Vastgesteld door het college van B en W op 16 juli 2013 Nota Parkeernormen Gemeente Bodegraven Reeuwijk 2013 1 Inhoud 1. Parkeernormen en parkeereis... 3 2. Parkeernormen

Nadere informatie

Stedelijke Ontwikkeling. Plannen & Projecten. Gemeente Vlaardingen. De heren Boers en Hoogendijk VLAARDINGEN. Geachte heren Boers en Hoogendijk,

Stedelijke Ontwikkeling. Plannen & Projecten. Gemeente Vlaardingen. De heren Boers en Hoogendijk VLAARDINGEN. Geachte heren Boers en Hoogendijk, Stedelijke Ontwikkeling Plannen & Projecten Gemeente Vlaardingen De heren Boers en Hoogendijk VLAARDINGEN rdingen Bezoekadres: Westnieuwland 6 3131 VX Vlaardingen Telefoon: (010) 248 4000 www.vlaardingen.nhlcontact

Nadere informatie

Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum

Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum Raadsvoorstel Parkeerbalans en parkeermaatregelen Leidschendam Centrum BIJLAGE 2 1. Inleiding In 2017 is de parkeerbalans van Leidschendam Centrum herzien. Deze balans wordt gebruikt om de bouwplannen

Nadere informatie

Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Uitvoeringsplan Parkeerbeleid 2013-2020

Parkeerbeleid 2013-2020. Tot stand gekomen in combinatie met het Uitvoeringsplan Parkeerbeleid 2013-2020 Parkeerbeleid 2013-2020 Tot stand gekomen in combinatie met het Uitvoeringsplan Parkeerbeleid 2013-2020 Vastgesteld door de raad in juni 2013 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 4 1.1 Aanleiding 1.2 Wat hebben

Nadere informatie

PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling

PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling PARKEERBALANS Haarlem Schalkstad na (her)ontwikkeling Den Haag, 28 april 2014 Auteurs: Peter Kerklaan/Roger Kersten/Machiel Broeren Status: Definitief Kenmerk: RK/MB/60-140114 Balans Schalkstad.docx Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart Toepassing CROW (publicatie 317)

Nota Parkeernormen. Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart Toepassing CROW (publicatie 317) Nota Parkeernormen Toepassing CROW (publicatie 317) Vastgesteld door het college van B en W op 10 maart 2015 Nota Parkeernormen Gemeente Bodegraven Reeuwijk 2013 1 Inhoud 1. Parkeernormen en parkeereis...

Nadere informatie

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem

Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Parkeerbeleid Gulpen-Wittem Scenario's nieuw beleid Niels Bosch 13 juli 2017 Project related Agenda 1. Evaluatie parkeerbeleid Huidig parkeerbeleid Enquête Input stakeholders 2. Nieuw parkeerbeleid Mogelijke

Nadere informatie

inzake Parkeren In Morgenstond Midden tussen Hoogeveenlaan-Leyweg te

inzake Parkeren In Morgenstond Midden tussen Hoogeveenlaan-Leyweg te MEMO Datum : 19 april 2011 Aan : en Rechtbank Den Haag Sector Bestuursrecht Onderwerp Reactie op aanvullend verweer van de gemeente Den Haag d.d. 8 april 2011 inzake Parkeren In Morgenstond Midden tussen

Nadere informatie

Gemeente Apeldoorn. Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar

Gemeente Apeldoorn. Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar Gemeente Apeldoorn Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar Gemeente Apeldoorn Parkeeronderzoek Winkelcentrum Anklaar Datum 27 juni 2018 APD269/Nbc/1577.02 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl

Nadere informatie

7 Parkeren op orde: Parkeernormen en parkeereis

7 Parkeren op orde: Parkeernormen en parkeereis 7 Parkeren op orde: Parkeernormen en parkeereis 2. PROTOCOL VOOR BEPALING PARKEEREIS STAP 1: VASTSTELLEN PARKEERNORMEN 1.1 De te hanteren parkeernormen zijn bijeengebracht in het 'Overzicht parkeernormen

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk

Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Veelgestelde vragen betaald parkeren Bomenwijk Waarom is er gekozen voor een Review Panel? Uit eerdere enquêtes blijkt dat er niet voldoende draagvlak is in de Bomenwijk voor het invoeren van betaald parkeren.

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbehoefte Badhoevedorp Centrum. Figuur 1.1: Locatie plangebied. Gemeente Haarlemmermeer. 16 april 2018 HMR380/Bkd

1 Inleiding. Parkeerbehoefte Badhoevedorp Centrum. Figuur 1.1: Locatie plangebied. Gemeente Haarlemmermeer. 16 april 2018 HMR380/Bkd Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB)

Behandeld door: Jorg Meijerink. Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend (versie na behandeling in commissie SOB) RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1037384 Datum: 15 juni 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Parkeervisie binnenstad Purmerend

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Concept Parkeervisie 2012-2020. Downloadversie website

Concept Parkeervisie 2012-2020. Downloadversie website Concept Parkeervisie 2012-2020 Downloadversie website Inhoud presentatie Doelen Inventarisatie Concepten Doelen Doelen Vergroten van de aantrekkelijkheid en de bereikbaarheid van de binnenstad Aanpak parkeerknelpunten

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Centrum-West Gerwin Foesenek 6 augustus 2015 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet en de Parkeerverordening 2019;

Het college van burgemeester en wethouders van Smallingerland; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet en de Parkeerverordening 2019; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Smallingerland Nr. 28334 31 december Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland houdende regels omtrent het aanwijzen

Nadere informatie

Verkeerseffecten KPNlocatie

Verkeerseffecten KPNlocatie HBB Ontwikkeling Verkeerseffecten KPNlocatie IJmuiden Definitief Utrecht, 1 juli 2016 Inhoudsopgave 1. Gewijzigde bouwplannen vragen om update verkeersonderzoek 4 1.1 Bouwplannen 4 1.2 Update verkeersonderzoek

Nadere informatie

Parkeerbalans supermarktontwikkeling Alblasserdam

Parkeerbalans supermarktontwikkeling Alblasserdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Gemeente Mill en St. Hubert. Parkeeronderzoek centrum Mill

Gemeente Mill en St. Hubert. Parkeeronderzoek centrum Mill Gemeente Mill en St. Hubert Parkeeronderzoek centrum Mill Gemeente Mill en St. Hubert Parkeeronderzoek centrum Mill Datum 28 oktober 2009 MSH005/Hdt/0067 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina Opdrachtgever(s)

Nadere informatie

TOEKOMSTIGE PARKEERSITUATIE CENTRUMGEBIED PAPENDRECHT

TOEKOMSTIGE PARKEERSITUATIE CENTRUMGEBIED PAPENDRECHT TOEKOMSTIGE PARKEERSITUATIE CENTRUMGEBIED PAPENDRECHT I. Inleiding Over de parkeersituatie die in het nieuwe centrumgebied zal ontstaan en de oplossing daarvan bestaat binnen de gemeenteraad in de huidige

Nadere informatie

Parkeerbalans omgeving Lambertusstraat - Stationsstraat Bepalen parkeersituatie in combinatie met ontwikkelingen

Parkeerbalans omgeving Lambertusstraat - Stationsstraat Bepalen parkeersituatie in combinatie met ontwikkelingen Parkeerbalans omgeving Lambertusstraat - Stationsstraat Bepalen parkeersituatie in combinatie met ontwikkelingen 10-03-2015 Gemeente Etten-Leur Gerwin Foesenek 1 1. Inleiding Tussen de Stationsstraat en

Nadere informatie

Harmonisatie parkeerbeleid. Jan-Anne Waagmeester

Harmonisatie parkeerbeleid. Jan-Anne Waagmeester Harmonisatie parkeerbeleid Jan-Anne Waagmeester Stand van zaken: het planproces 21 mei 2016: gemeentegesprek over parkeren Gesprekken met diverse ondernemers- en bewonersgroeperingen Najaar 2016: bewonerspanel

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij

GEMEENTE VA EKEN SWAAR D. Hierbij informeren wij u over het antwoord op de motie Parkeren Kerverij V GEMEENTE VA EKEN SWAAR D Leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 121321/213124 Beantwoording Motie -

Nadere informatie

Verkeerstoets bouwplan Oranjezicht Monnickendam. 2 Voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling

Verkeerstoets bouwplan Oranjezicht Monnickendam. 2 Voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling Gemeente Waterland Verkeerstoets bouwplan Oranjezicht Monnickendam Datum 5 november 2009 Kenmerk WTL017/Adr/0171 Eerste versie 27 oktober 2009 1 Inleiding Achter de Bernhardlaan ligt tussen de bebouwing

Nadere informatie

Bijlage 2. Analyse van de parkeergaragebezetting

Bijlage 2. Analyse van de parkeergaragebezetting Bijlage 2 Analyse van de parkeergaragebezetting De maatregel Bewoners naar de parkeergarages laat bewoners uit parkeerzone B en C hun voertuig in de parkeergarage parkeren. Zij dienen daarvoor hun vergunning

Nadere informatie

Parkeren. Analyse n.a.v onderzoek Ontwikkelingen in vraag en aanbod Oplossingsrichtingen

Parkeren. Analyse n.a.v onderzoek Ontwikkelingen in vraag en aanbod Oplossingsrichtingen Parkeren Analyse n.a.v onderzoek Ontwikkelingen in vraag en aanbod Oplossingsrichtingen Parkeerbalanscentrum Son Opiniërende bespreking commissie GZ 16 januari 2017 25 Aanleiding - Ontwikkelprogramma centrum

Nadere informatie

Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort

Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort Toelichting op de Parkeerbalans Badhuisplein Zandvoort 4 maart 2017 1. Inleiding De gemeente Zandvoort heeft aan gevraagd de parkeerbalans voor het project Badhuisplein in Zandvoort te maken. Dit document

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Opzetten van een uitrolbare aanpak voor parkeeronderzoek met wijk De Grient als pilot.

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Opzetten van een uitrolbare aanpak voor parkeeronderzoek met wijk De Grient als pilot. Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Opzetten van een uitrolbare aanpak voor parkeeronderzoek met wijk De Grient als pilot. Gerwin Foesenek 20-3-2013 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3

Nadere informatie

Wonen Wijdemeren. Parkeeronderzoek Godelindehof

Wonen Wijdemeren. Parkeeronderzoek Godelindehof Wonen Wijdemeren Parkeeronderzoek Godelindehof Wonen Wijdemeren Parkeeronderzoek Godeli delindehof Datum 14 november 2014 WWM001/Bkd/0003.03 Kenmerk Eerste versie www.goudappel.nl goudappel@goudappel.nl

Nadere informatie

Z I E N S W I J Z E. het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus BA Leidschendam

Z I E N S W I J Z E. het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus BA Leidschendam Z I E N S W I J Z E Aan: het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Postbus 1005 2260 BA Leidschendam 25 februari 2018 Betreft: Zienswijze inzake het Ontwerpbesluit Omgevingsvergunning

Nadere informatie

Onderzoeken bezettingsgraad parkeren omgeving Czaar Peterstraat gemeente Amsterdam

Onderzoeken bezettingsgraad parkeren omgeving Czaar Peterstraat gemeente Amsterdam Onderzoeken bezettingsgraad parkeren omgeving Czaar Peterstraat gemeente Amsterdam Status : Definitief Datum : 11 maart 2016 Auteur : W.H. de Haan 1 1. Inleiding Aanleiding Het stadsdeel Centrum van de

Nadere informatie

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

Nadere informatie

Afbeelding 2.1. Conceptuele weergave van de huidige parkeeroplossing

Afbeelding 2.1. Conceptuele weergave van de huidige parkeeroplossing 2. HUIDIGE PARKEEROPLOSSING In de notitie uitwerking thema verkeer en parkeren 1 is in het kader van het voorontwerp bestemmingsplan Hildo Kropstraat 35 uitgerekend hoeveel parkeerplaatsen benodigd zijn

Nadere informatie

MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen

MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen MEMO Parkeeronderzoek Project Kerkweg-Oost te Waddinxveen aan: Hans Jung (Lithos Bouw & Ontwikkeling ), Paula Valkier en Maarten Oudshoorn (Gemeente Waddinxveen) van: Falco Bruens (Van Riezen & Partners)

Nadere informatie

Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie Goudappel Coffeng d.d. 8 september 2015.

Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie Goudappel Coffeng d.d. 8 september 2015. M E M O Aan : Commissie SOB Van : Hans Krieger Tel. nr : 0299-452682 Datum : 8 oktober 2015 Onderwerp : Parkeertarieven binnenstad Purmerend Bijlage : Samenvatting parkeeronderzoek 2009 en 2013; Presentatie

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Grauwe Polder Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/ Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2018/684410 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862

Nadere informatie

PARKEREN STATIONSOMGEVING DIEREN GEMEENTE RHEDEN. Eindrapport d.d. 8 mei 2013

PARKEREN STATIONSOMGEVING DIEREN GEMEENTE RHEDEN. Eindrapport d.d. 8 mei 2013 PARKEREN STATIONSOMGEVING DIEREN GEMEENTE RHEDEN Eindrapport d.d. 8 mei 2013 1 2 Inhoud 1 INLEIDING 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Uitgangspunten 3 2 HUIDIGE PARKEERSITUATIE 4 2.1 Inleiding 4 2.2 Huidige parkeercapaciteit

Nadere informatie

Nota parkeernormen Winterswijk

Nota parkeernormen Winterswijk Afdeling OPR team Civiel en Verkeer Mei 2013 1 1. Inleiding. Het parkeerbeleid in Winterswijk is onderdeel van het verkeer- en vervoersbeleid, zoals vastgelegd in het Verkeersstructuurplan (VSP 2010) en

Nadere informatie

Parkeren centrum Haren

Parkeren centrum Haren Parkeren centrum Haren Parkeren centrum Haren Gemeente Haren Grontmij Nederland B.V. Haren, 4 november Verantwoording Titel : Parkeren centrum Haren Projectnummer : 345 Referentienummer R39 Datum : 4 november

Nadere informatie

Addendum Parkeernota 2010

Addendum Parkeernota 2010 Addendum Parkeernota 2010 Parkeerregulering in Heerlen Inleiding Heerlen streeft naar een evenwichtige balans tussen parkeervraag- en aanbod. Iedere wijk in Heerlen kent echter locaties waar de balans

Nadere informatie

Bestemmingsplan Lith Centrum bijlage 9 bij toelichting - parkeeronderzoek nieuwe ontwikkelingen 2013

Bestemmingsplan Lith Centrum bijlage 9 bij toelichting - parkeeronderzoek nieuwe ontwikkelingen 2013 Bestemmingsplan Lith Centrum - 2014 bijlage 9 bij toelichting - parkeeronderzoek nieuwe ontwikkelingen 2013 Bijlage 9 - parkeeronderzoek nieuwe ontwikkelingen 2013 Parkeeronderzoek Centrumontwikkelingen

Nadere informatie

NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM

NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM NOTITIE PARKEREN AALBURG, WERKENDAM EN WOUDRICHEM Vastgesteld: college Aalburg Datum: In opdracht van: Gemeente Woudrichem Gemeente Aalburg Gemeente Werkendam

Nadere informatie

Referentienummer Datum Kenmerk 8 februari 2011 297914

Referentienummer Datum Kenmerk 8 februari 2011 297914 Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 8 februari 2011 297914 Betreft Berekening en beoordeling van verkeersgeneratie en parkeerberekening zuidelijke bouwstrook Wageningen Campus (De Goor) 1 Inleiding

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.

Informatienota. Onderwerp Bewoners naar de garage. Nummer 2019/ Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5. Informatienota Onderwerp Bewoners naar de garage Nummer 2019/240231 Portefeuillehouder Berkhout, R Programma/beleidsveld 5.2 Parkeren Afdeling BBOR Auteur Brant, S. van den Telefoonnummer 023-5113862 Email

Nadere informatie

Overzicht aanvullingen Addendum op Parkeerbeleidsplan

Overzicht aanvullingen Addendum op Parkeerbeleidsplan Overzicht aanvullingen Addendum op Parkeerbeleidsplan Parkeernorm Onderwerp Parkeernorm Parkeerbeleidsplan 2012 Addendum Parkeerbeleidsplan 2016 Onderdeel Beleid Onderdeel Beleid Voor 49 functies zijn

Nadere informatie

Parkeerbehoefte Project Langerhuize Amstelveen

Parkeerbehoefte Project Langerhuize Amstelveen Parkeerbehoefte Project Langerhuize Amstelveen Opdrachtgever: M.J. de Nijs Care ECORYS Transport en Mobiliteit Amsterdam, 23 september 2011 ECORYS Transport en Mobiliteit Rhijnspoorplein 28 1018 TX Amsterdam

Nadere informatie

Parkeeronderzoek Hazeslinger Breukelen

Parkeeronderzoek Hazeslinger Breukelen Aldi Vastgoed Parkeeronderzoek Hazeslinger Breukelen parkeeronderzoek 2017 Aldi Vastgoed Parkeeronderzoek Hazeslinger Breukelen Parkeeronderzoek 2017 Datum 28 juni 2017 Kenmerk AIV006/Tol/0019.01 Eerste

Nadere informatie

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad

Onderbouwing parkeerbalans (her)ontwikkeling Schalkstad Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nota parkeernormen 2016

Nota parkeernormen 2016 Nota parkeernormen 2016 Samenvatting en rekenvoorbeelden voor ontwikkelaars in Asten Inleiding De gemeente Asten heeft in 2016 een nieuwe Nota Parkeernormen vastgesteld. Daarin zijn parkeernormen opgenomen

Nadere informatie

Nota Parkeerregulering Steenwijk

Nota Parkeerregulering Steenwijk Nota Parkeerregulering Steenwijk 1. Inleiding Deze Nota is een nadere uitwerking van het parkeerbeleid binnenstad Steenwijk dat in de raad van 16 februari 2010 is vastgesteld. In dat kader is door de raad

Nadere informatie

Vrije parkeercapaciteit omgeving Burg. Langmanstraat e.o.

Vrije parkeercapaciteit omgeving Burg. Langmanstraat e.o. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

CONCEPT. 1 Inleiding. 2 Parkeeronderzoek. Nulmeting rondom complex Brittenstein. Rijnhart Wonen. 14 december 2011 RHW009/Msm/0022 2 december 2011

CONCEPT. 1 Inleiding. 2 Parkeeronderzoek. Nulmeting rondom complex Brittenstein. Rijnhart Wonen. 14 december 2011 RHW009/Msm/0022 2 december 2011 Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

2 Beschouwing op de parkeersituatie

2 Beschouwing op de parkeersituatie Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Notitie. : Second opinion parkeergarage Marnixstraat. Figuur 1 Plangebied Marnixgarage (Bron: maps.live.nl)

Notitie. : Second opinion parkeergarage Marnixstraat. Figuur 1 Plangebied Marnixgarage (Bron: maps.live.nl) Notitie Aan : de heer ing. B. Wouwenaar Van : ir. N.G.P. van der Velden Datum : 3 augustus 2009 Kopie : J. Herbschleb, D. de Baan Onze referentie : 9V3739.A0/N00001/904122/Rott Betreft : Second opinion

Nadere informatie

Parkeeronderzoek. Tiel Centrum. Concept versie. Onderzoeksperiode: April Rapportnummer:

Parkeeronderzoek. Tiel Centrum. Concept versie. Onderzoeksperiode: April Rapportnummer: Parkeeronderzoek Tiel Centrum Concept versie Onderzoeksperiode: April 2017 Opdrachtgever: gemeente Tiel Rapportnummer: 171016-01 Documentatiepagina Opdrachtgever(s) : Gemeente Tiel Titel rapport : Parkeeronderzoek

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling Europastraat Deurne

Parkeerbalans ontwikkeling Europastraat Deurne Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Binnen het verkeersplan staan nog negen punten die nader moeten worden uitgewerkt.

Binnen het verkeersplan staan nog negen punten die nader moeten worden uitgewerkt. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bewonersvereniging Vesting Heusden. Parkeren in de vesting

Bewonersvereniging Vesting Heusden. Parkeren in de vesting Bewonersvereniging Vesting Heusden Parkeren in de vesting Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Huidige parkeerproblematiek in de vesting Heusden... 3 2.1 Inleiding... 3 2.2 De parkeercapaciteit in de vesting... 3

Nadere informatie

Parkeerbalans ontwikkeling woontoren Bètaplein

Parkeerbalans ontwikkeling woontoren Bètaplein Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Winkelcentrum De Schoof, Hendrik-Ido-Ambacht

Winkelcentrum De Schoof, Hendrik-Ido-Ambacht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015

Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015 Bijlage 3: Beantwoording reacties informatieavond december 2015 Nota Parkeernormen Delft 2013: Parkeervisie bij grote gebiedsontwikkelingen In onderstaande tekstblok wordt ingegaan op waar een parkeervisie

Nadere informatie

PARKEERBELEID ANNO 2007

PARKEERBELEID ANNO 2007 PARKEERBELEID ANNO 2007 Dag van Verkeer en Mobiliteit 12.00-12.45 uur WWW.XTNT.NL 1 november 2007 INHOUD 1. Parkeerdrukte in woonwijken: parkeercapaciteit uitbreiden of andere maatregelen toepassen? 2.

Nadere informatie

Bedrijfsbelangenvereniging. Landsmeer. Parkeren centrum. Landsmeer

Bedrijfsbelangenvereniging. Landsmeer. Parkeren centrum. Landsmeer Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer Parkeren centrum Landsmeer Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer Parkeren centrum Landsmeer Datum 26 oktober 2013 Kenmerk BLM002/Mdm/0007 Eerste versie 24 september

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam

Parkeerkundige onderbouwing bestemmingsplan ABC-gebouw Nieuwpoortstraat, Amsterdam Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Bijlage 1: Autoluwe binnenstad (discussiestuk)

Bijlage 1: Autoluwe binnenstad (discussiestuk) Bijlage 1: Autoluwe binnenstad (discussiestuk) Koers autoluwe binnenstad Doel autoluwe binnenstad (wat staan we voor): Verbeteren bereikbaarheid binnenstad Verbeteren leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit

Nadere informatie

Stilstaan in de toekomst Parkeerbeleid op de middellange termijn (2020)

Stilstaan in de toekomst Parkeerbeleid op de middellange termijn (2020) Stilstaan in de toekomst Parkeerbeleid op de middellange termijn (2020) Gemeente Oosterhout Stedelijke ontwikkeling Definitief, 15 december 09 Addendum De beleidsnota stilstaan in de toekomst; parkeerbeleid

Nadere informatie

1 Inleiding. Parkeerbalans ontwikkeling ROC Leiden. Figuur 1.1: Bestemmingsplanlocatie indicatief (bron ondergrond: Bing Maps)

1 Inleiding. Parkeerbalans ontwikkeling ROC Leiden. Figuur 1.1: Bestemmingsplanlocatie indicatief (bron ondergrond: Bing Maps) Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Reguleren met betaald parkeren

Reguleren met betaald parkeren 2 Wat ga ik vertellen? Info over Leiden algemeen Reguleren met betaald parkeren Parkeerbeleid van de gemeente Leiden Parkeerbeleid in Leiden Waarom betaald parkeren? Reinout van Gulick, Ruimtelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Communicatieavond. Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt. Woensdag 7 juni Parkeermaatregelen Hoven- en Schouwenbuurt

Communicatieavond. Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt. Woensdag 7 juni Parkeermaatregelen Hoven- en Schouwenbuurt Communicatieavond Parkeermaatregelen Hovenbuurt en Schouwenbuurt Woensdag 7 juni 2017 1 Programma 18:45u Inloop 19:00u Opening, toelichting huidige situatie 19:10u Toelichting proces 19:15u Mogelijke maatregelen

Nadere informatie

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2

Gemeente Etten-Leur. Parkeeronderzoek. Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gemeente Etten-Leur Parkeeronderzoek Onderzoek naar parkeerdruk in de wijk Banakkers 1 & 2 Gerwin Foesenek 24-11-2014 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Vraag... 3 1.3 Doelstelling...

Nadere informatie