Afdelingsmanager Meijer, H.Q :22:05 Financiën

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afdelingsmanager Meijer, H.Q :22:05 Financiën"

Transcriptie

1 AF D R UKVOORBEEL D B E ST UURL IJK B E H ANDEL VOORST EL Registratiedatum 10 augustus 2016 Programma Bestuur, organisatie en Datum doorgezet 18 augustus 2016 Afdeling Uiterlijke einddatum Opsteller Vreeswijk, J. postregistratienr. (dis) Toestelnummer ONDERWERP Oneigenlijk grondgebruik (snippergroen) en omgang met adoptiegroen. ONTWERPBESLUIT 1. in te stemmen met de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende oneigenlijk grondgebruik; 2. in te stemmen met de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende adoptiegroen; 3. het enkelvoudig gunnen van 'pilot Essesteijn' voor het project oneigenlijk grondgebruik, met gebruikmaking van de afwijkingsbevoegdheid voor aanbesteding, en daarmee af te wijken van het gemeentelijk inkoopbeleid; 4. het opstarten van een Europese aanbestedingsprocedure voor het project oneigenlijk grondgebruik voor de gehele gemeente; 5. Het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit met een tekstuele aanpassing vast te stellen en te verzenden naar de voorzitter van de raad. Het college machtigt de wethouder het voorstel aan te passen. financiële gevolgen vertrouwelijk communicatie/p.r. Bespreken / conform Ja Ja Extern Bespreken TIJDSCHEMA BEHANDELING AGENDAVERZOEK: GEPLANDE VERGADERING: ROUTING De parafering vindt plaats in Verseon. Te paraferen door: Besluit: Paraaf gezet: Afdelingsmanager Meijer, H.Q :22:05 Financiën Dit is een afdrukvoorbeeld. Het originele (digitale) bestuurlijke behandelvoorstel in Verseon is leidend. Wijzigingen moeten worden aangebracht in het bestuurlijke behandelvoorstel in Verseon Kenmerk bestuurlijk behandelvoorstel ). Datum afdrukvoorbeeld: maandag 12 juni 2017

2 Pagina 2/10 Concerncontrol Gemeentesecretaris Akkoord Hogetoorn, R.M :11:50 Rozenberg, P.F. Akkoord Hogetoorn, R.M :04:46 BESLUITVORMING B&W 30 augustus 2016 Het college besluit: 1. In te stemmen met de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende oneigenlijk grondgebruik; 2. In te stemmen met de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende adoptiegroen; 3. Het enkelvoudig gunnen van 'pilot Essesteijn' voor het project oneigenlijk grondgebruik, met gebruikmaking van de afwijkingsbevoegdheid voor aanbesteding, en daarmee af te wijken van het gemeentelijk inkoopbeleid; 4. Het opstarten van een Europese aanbestedingsprocedure voor het project oneigenlijk grondgebruik voor de gehele gemeente; 5. Het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit met een tekstuele aanpassing vast te stellen en te verzenden naar de voorzitter van de raad. Het college machtigt de wethouder het voorstel aan te passen. Het college verzoekt het raadsbesluit aan te passen: punt 1 en 2 van het besluit zijn akkoord, punt 3 en 4 van het besluit samenvoegen en kennisnemen de raad niet te laten besluiten over de procedure, maar kennis te laten nemen van de voorgestelde procedure. Dit betreft een collegebevoegdheid. Het college verzoekt ook in de raadsbrief op te nemen dat we social return eisen opnemen bij de aanbesteding. Het college machtigt de portefeuillehouder het voorstel aan te passen. Op basis van de pilot en in het kader van de genoemde maatregelen in het voorstel te toetsen of de huidige notitie snippergroen nog actueel is. Met name de hierin opgenomen verklaring van geen bezwaar.

3 Pagina 3/10 Collegevoorstel 1. Samenvatting (verplicht veld) Het college wordt gevraagd in te stemmen met het voorgestelde beleid over oneigenlijk grondgebruik en adoptiegroen. Tevens wordt het enkelvoudig gunnen van 'pilot Essesteijn' voor het project oneigenlijk grondgebruik, met gebruikmaking van de afwijkingsbevoegdheid voor aanbesteding, voorgesteld met daarop volgend het opstarten van een Europese aanbestedingsprocedure voor het project oneigenlijk grondgebruik voor de gehele gemeente. In het raadsvoorstel wordt het proces over de totstandkoming van het beleid en de uitvoering hiervan geschetst. 2. Inhoudelijke toelichting Voor nadere informatie wordt verwezen naar het raadsvoorstel. 3. Financiele paragraaf (verplicht veld) Voor nadere informatie wordt verwezen naar het raadsvoorstel. 4. Communicatie (verplicht veld) Voor nadere informatie wordt verwezen naar het raadsvoorstel. 5. Collegeadvies (verplicht veld) 1. in te stemmen met de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende oneigenlijk grondgebruik; 2. in te stemmen met de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende adoptiegroen; 3. het enkelvoudig gunnen van 'pilot Essesteijn' voor het project oneigenlijk grondgebruik, met gebruikmaking van de afwijkingsbevoegdheid voor aanbesteding, en daarmee af te wijken van het gemeentelijk inkoopbeleid; 4. het opstarten van een Europese aanbestedingsprocedure voor het project oneigenlijk grondgebruik voor de gehele gemeente; 5. Het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit met een tekstuele aanpassing vast te stellen en te verzenden naar de voorzitter van de raad. Het college machtigt de wethouder het voorstel aan te passen.

4 Pagina 4/10 Raadsvoorstel 1. Samenvatting De afgelopen 20 jaar is er niet tot nauwelijks actief opgetreden tegen oneigenlijk grondgebruik. Om hier verandering in te gaan brengen heeft het college bij besluit d.d. 10 november 2015 extra (incidentele) middelen voor handhaving beschikbaar gesteld, dit budget is mede bestemd voor de aanpak van illegaal gebruik van gemeentegrond. Een extern bureau heeft alle stukjes gemeentegroen in kaart gebracht die door voornamelijk particulieren, zonder medeweten van de gemeente, in gebruik zijn genomen. Het externe bureau heeft thans op basis van de gevonden resultaten een businesscase gepresenteerd, welke als bijlage is toegevoegd. Daarnaast is er enige tijd geleden een pilot gestart met de uitgifte van percelen gemeentegrond als adoptiegroen. Nu de resultaten van de inventarisatie van de in gebruik genomen percelen gemeentegrond bekend zijn en de pilot met betrekking tot adoptiegroen al enige tijd loopt, is het tijd om te gaan vaststellen welke beleidslijnen gevolgd zullen gaan worden met betrekking tot deze twee onderwerpen. 2. Inhoudelijke toelichting 2.1 Beleidslijn oneigenlijk grondgebruik (snippergroen) De voornaamste redenen om oneigenlijk grondgebruik aan te pakken zijn het voorkomen van verjaring en het creëren van rechtsgelijkheid. Er moet namelijk voorkomen worden dat de ene burger zonder consequenties zomaar gemeentegrond in gebruik kan nemen, terwijl een ander die zich netjes aan de regels houdt dit niet kan. Daarnaast is het voor de beeldkwaliteit binnen de gemeente van belang om een wildgroei van carports, schuttingen, tuinhuisjes e.d. op gemeentegrond te voorkomen. De businesscase geeft een duidelijk overzicht van de verschillende soorten situaties van oneigenlijk gebruik van 855 adressen. In hoofdstuk 5 van de businesscase is een voorstel opgenomen voor een projectmatige aanpak. Om te komen tot positieve resultaten zijn hierbij de volgende uitgangspunten gehanteerd, deze uitgangspunten vormen de kern van de beleidslijn voor oneigenlijk grondgebruik: - Het formaliseren van de ongeregistreerde ingebruiknames; - Circa 75% van de oneigenlijk in gebruik genomen gronden komen in aanmerking voor uitgifte; - Een tijdelijk verlaagde projectprijs van 125,- per m². Voor de uitvoering én het rendement van het project is het van belang dat de grond die de bewoners oneigenlijk gebruiken als tuingrond te verkopen is. Met andere woorden; de bereidheid moet er zijn om percelen snippergroen te verkopen aan de direct belanghebbende. Bovendien is de beleving van de bewoners van belang. De verlaagde projectprijs zal er voor zorgen dat de aankoop van gemeentegrond als een eenmalige kans wordt gezien en bevestigt dat de gemeente geen handhavingsproject start, maar een project waarin legalisatie van grondgebruik centraal staat.

5 Pagina 5/ Verhuur van snippergroen Circa 20% van het ongelijke gebruik bevindt zich nabij huurwoningen. Het is raadzaam om een huurmogelijkheid in het beleid op te nemen voor huurwoningen en alleen in uitzonderingsgevallen bij koopwoningen. Indien er geen verhuurmogelijkheid bestaat en de eigenaar niet wil aankopen, is de gemeente genoodzaakt handhavend op te treden. Voorgesteld wordt om een verhuurprijs van 7% van de verkoopprijs voor snippergroen te hanteren, dit komt neer op een bedrag van 8,75 p/m² per jaar bij een snippergroenprijs van 125,- p/m². Dit sluit aan bij het landelijke gebruik om 7-10 procent van de verkoopprijs voor snippergroen te hanteren voor de verhuurprijs. 2.2 Beleidslijn adoptiegroen In 2014 hebben VVD, PvdA en GB een motie op de Kadernota 2013 ingediend met de vraag te onderzoeken of 'De Buurt Bestuurt' kan worden ingevoerd in Leidschendam-Voorburg. In dit kader is gestart met een pilot om percelen gemeentegrond uit te geven als adoptiegroen, waarbij één of twee bewoners(-groepen) in de gelegenheid zouden worden gesteld om een stuk openbare ruimte zelf te gaan beheren. Vanuit de afdeling Stadsbeheer zijn daarbij randvoorwaarden ontwikkeld voor zelfbeheer (o.a. handhaven openbaar karakter, waarborgen van de beeldkwaliteit etc.). De onderwerpen 'adoptiegroen' en 'in gebruik genomen snippergroen' hangen sterk met elkaar samen en deze pilot is destijds dan ook deels ingezet om een aantal situaties van oneigenlijk grondgebruik toch op één of andere manier te regelen en tevens als stuiting van mogelijke verjaring. Tot op heden zijn circa 40 percelen als adoptiegroen uitgegeven. Er is echter nog geen evaluatie geweest van het adoptiegroenbeleid en de vraag is nu hoe om te gaan met adoptiegroen in relatie tot het snippergroen. Adoptiegroen betreft percelen gemeentegrond die in beheer zijn uitgegeven door middel van een overeenkomst aan direct omwonenden, zonder dat hier een vergoeding voor wordt betaald. De meest belangrijke voorwaarden zijn dat het perceel het openbare en groene karakter moet behouden, het perceel eigendom is en blijft van de gemeente en tevens als zodanig herkenbaar dient te blijven. Als de pilot van het adoptiegroen naast de inventarisatie van het snippergroen wordt gelegd, valt op dat er scherp moet worden gekeken wat er precies als (oneigenlijk in gebruik genomen) snippergroen wordt aangemerkt en welke percelen in aanmerking komen voor adoptie. Dit om te voorkomen dat de ene burger een huur- of koopovereenkomst aangaat met de gemeente, terwijl een andere zegt 'doe mij maar een adoptieovereenkomst' (welke 'om niet' worden gesloten). Dit betekent concreet dat in bepaalde gevallen ervoor gekozen kan worden om de adoptieovereenkomst te beëindigen en het perceel te koop of te huur wordt aangeboden. Voorgesteld wordt percelen in adoptiegroen uit te geven die voldoen aan de volgende definitie: 'percelen groen die niet voor privégebruik mogen worden aangewend en niet kunnen worden gezien als het verlengde van een tuin en waarvan het groene en openbare karakter gewaarborgd dient te blijven'. Het aanbrengen van materialen, verhardingen, opstallen, hekwerken of andere vormen van afscheidingen en bijvoorbeeld het plaatsen van speelwerktuigen is niet toegestaan, tenzij de gemeente hiervoor expliciet toestemming heeft gegeven. Dit geldt ook voor het verwijderen van beplanting, bomen, hekken e.d. die zich in/op het perceel bevinden. Het perceel is en blijft eigendom van de gemeente en de afdeling Stadsbeheer zal beoordelen of een perceel voor adoptiegroen in aanmerking komt.

6 Pagina 6/ Pilot oneigenlijk grondgebruik Om snel met het project te kunnen starten is het voorstel om te beginnen met een pilot in de wijk Essesteijn. De wijk Essensteijn is een wijk die bekend staat om een hoge dichtheid aan ingebruiknames van gemeentegrond. Gezien de bouwjaren van de wijk (4 buurten die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd en de buurten Sijtwende en Nieuw-Essesteijn die eind jaren '90 zijn gerealiseerd) is de verwachting dat veel bewoners zich op termijn zullen gaan beroepen op bevrijdende verjaring. Van bevrijdende verjaring is sprake als een bewoner een perceel grond in bezit heeft voor een periode van minimaal twintig jaar. Bij bevrijdende verjaring speelt het begrip 'goede trouw' geen rol en na verloop van twintig jaar kan de gemeente geen vordering tot beëindiging van het onrechtmatige bezit meer instellen. Dat betekent dat de eigendom van de grond door verjaring is overgegaan op de bezitter. Het uitvoeren van een pilot in de wijk Essesteijn heeft als voordeel dat mogelijke beroepen op verjaring tijdig worden gestuit. Als de gemeente het gemeentelijk grondbezit niet goed beheert, kan gemeentegrond zoals gezegd aan de bezitter vervallen na een periode van twintig jaar. Ter illustratie: als het aantal in gebruik genomen vierkante meters in de wijk Essesteijn (circa m²) tegen een (standaard) tarief van 175,- wordt gewaardeerd en de gemeente laat alles op zijn beloop, dan betekent dat een bedrag van circa ,- aan gemeentelijk bezit verloren gaat. Het college vindt dit onverantwoord. 2.4 Aanbesteding Omdat de totale kosten van het project boven de grens van Europese aanbesteding komt, zal deze opdracht in de markt gezet moeten worden. Het is namelijk niet mogelijk om een opdracht met een dergelijke omvang onderhands te gunnen (het kostenplafond hiervoor is ,-) aan de externe partij die de inventarisatie heeft uitgevoerd. Wel is het mogelijk om gemotiveerd af te wijken van de genoemde grens tot aan de grens waarvoor een Europese aanbesteding geldt ( ,-), hiervoor is een afwijkingsbevoegdheid. Voor wat betreft de wijze van uitvoering zijn er de volgende opties; - Vooraf geheel Europees aanbesteden. Dit levert vertraging op, hetgeen niet wenselijk wordt geacht in verband met verjaring; - Enkelvoudig gunnen tot aan het kostenplafond ( ,-), daarna Europees aanbesteden. De gemeente moet er echter wel op bedacht zijn dat niet de hele wijk Essesteijn opgepakt kan worden met dit budget (risico op verjaring) en dat het aantal dossiers dat met dit budget kan worden afgehandeld (circa 63 dossiers) geen representatief beeld van het project geven en bovendien kan leiden tot willekeur. Daarnaast zal de uitvoering van het project direct vertraging gaan oplopen omdat eerst de hele aanbesteding voor de rest van het project moet worden doorlopen; - Enkelvoudig gunnen pilot Essesteijn (de kosten hiervoor bedragen ,-, zie businesscase,pagina 18) met gebruikmaking van de afwijkingsbevoegdheid en tegelijkertijd de Europese aanbestedingsprocedure voor de rest van het project opstarten om verdere vertraging te voorkomen. Voordeel hiervan is dat de wijk Essesteijn in zijn geheel binnen afzienbare tijd

7 Pagina 7/10 opgepakt kan worden (noodzakelijk in verband met het genoemde risico op verjaring) en een representatief beeld wordt gekregen van de resultaten van het project ten behoeve van de evaluatie voor de aanbesteding. Starten met een kleiner gedeelte van het project (alleen de wijk Essesteijn) en een kostenplafond tot aan de grens van Europese aanbesteding levert geen bezwaren op, zolang de besluitvorming over het project over het geheel wordt genomen. Daarom wordt voorgesteld om van deze afwijkingsbevoegdheid gebruik te gaan maken en te kiezen voor optie 3, aangezien het externe bureau dat de inventarisatie heeft uitgevoerd snel kan starten. De aankomende verjaringskwesties zijn de belangrijkste motivaties om af te wijken van het aanbestedingsbeleid en te kiezen voor een pilot in de wijk Essesteijn. In deze wijk doen zich de meeste ingebruiknames voor, en is de verwachting dat er op korte termijn veel verjaringszaken zullen zijn (dit heeft te maken met de bouwjaren van de wijk). Wanneer te lang wordt gewacht met handhaving, is de kans groot dat de gemeente eigendommen verliest door middel van verjaring. 2.5 Conclusie Voor de voortgang van het project is het allereerst van belang dat er een keuze wordt gemaakt worden over de wijze van uitvoering van het snippergroenproject en het vaststellen van de in dit voorstel omschreven beleidslijn betreffende oneigenlijk grondgebruik en adoptiegroen. De volgende stap in het proces is om de bewoners die gekoppeld kunnen worden aan het in gebruik genomen snippergroen te gaan benaderen. Hierbij zullen zij worden gewezen op de geconstateerde feiten en zal er een voorstel worden gedaan om de ontstane situatie te herstellen c.q. te formaliseren. Voor het snippergroen zal de paragraaf 2.1 omschreven beleidslijn leidend gaan worden en de uitvoering hiervan kan door het externe bureau plaatsvinden in samenwerking met medewerkers van de gemeente. Adoptiegroen maakt dan wel geen onderdeel uit van de businesscase snippergroen, maar zal wel conform de beleidslijn als omschreven in paragraaf 2.2 integraal worden meegenomen in het project om aan alle onduidelijke of onwenselijke situaties een einde te maken. Nadat de uitvoering van het project 'oneigenlijk grondgebruik' heeft plaatsgevonden en alle adoptiegroenpercelen opnieuw zijn beoordeeld is het van belang om de dan ontstane nul-situatie (te weten een situatie waarbij geen sprake is van oneigenlijk grondgebruik) te gaan waarborgen. Hiertoe dient mogelijk het huidige snippergroenbeleid geactualiseerd en aangevuld te worden. Gedurende het project 'oneigenlijk grondgebruik' kan immers worden bezien waar mogelijke knelpunten zitten in het huidige beleid. Indien er aanpassingen nodig zijn van het huidige beleid zal dit middels een apart voorstel worden ingebracht. 3. Financiële paragraaf In hoofdstuk 4 van de businesscase is een financiële forecast opgenomen met een overzicht van (te verwachten) opbrengsten, waarbij ervaringscijfers zijn gebruikt van inventarisaties bij andere gemeenten. Daar tegenover is in de businesscase ook een overzicht gegeven van de te maken kosten (hoofdstuk 6). Belangrijkste conclusie is dat als de kosten en opbrengsten naast elkaar worden gelegd, dat in alle

8 Pagina 8/10 scenario s ( worst, normal and best case scenario ) er positieve resultaten geboekt zullen worden na aftrek van alle bijkomende kosten. De hoogte van het uiteindelijke resultaat zal hierbij afhankelijk zijn van de bereidheid van inwoners om gemeentegrond aan te kopen, te huren of te ontruimen. Pilot Essesteijn Indien wordt ingestemd met optie 3 om het externe bureau de pilot in de wijk Essesteijn uit te laten voeren volgens een dossierprijs, worden daarover de volgende verwachtingen aan inkomsten en kosten afgegeven. Er wordt dan direct na besluitvorming gestart met de pilot. Er wordt vanuit gegaan dat in een normaal scenario 35 procent van het oneigenlijke grondgebruik in Essesteijn verkocht gaat worden. De kosten voor de pilot bedragen ,- terwijl de opbrengsten bij een 'normal case scenario' ca ,- bedragen wat resulteert in een netto resultaat van circa ,- (zie onderstaande grafiek). Onderdeel van de opdracht zal zijn dat facturatie pas zal plaatsvinden na afronding van de dossiers. 4. Communicatie Een belangrijkst aspect in het project is de communicatie. Zeker wanneer de gemeente grond actief wil uitgeven, is de ervaring van het projectbureau dat goede communicatie richting bewoners sterk bijdraagt aan het positieve verloop van het project. Onderdeel van de aanpak van het projectbureau is dan ook om op brede manier te communiceren met bewoners/belanghebbenden, bijvoorbeeld door het uitdelen van informatieflyers, het plaatsen van krantenberichten, het organiseren van een informatieavond en het voeren van persoonlijke gesprekken (indien noodzakelijk). Uitgangspunt hierbij is een positieve houding, waarbij we bewoners wijzen op geconstateerde afwijkingen, die we graag herstelt willen zien. De communicatielijn zal worden uitgezet in samenspraak met de afdeling Communicatie van de gemeente. Er wordt geen nieuwsflits na de besluitvorming verzonden. De communicatie start wanneer het project start.

9 Pagina 9/10 Concept Raadsbesluit De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gezien het voorstel van het college d.d. 30 augustus 2016, registratienummer voorstel 2016/ ; 1. artikel 160, lid1, sub e van de Gemeentewet; 2. artikel 169, lid 4 van de Gemeentewet; 3. artikel 7, lid 4, sub b van de gemeentelijke financiële beheersverordening; 4. de gemeentelijke nota Grondprijsbeleid; 5. de gemeentelijk nota Snippergroen; 6. het advies van de commissie Openbaar Gebied d.d. 27 september Besluit: 1. beleidslijn betreffende oneigenlijk grondgebruik vast te stellen; 2. beleidslijn betreffende adoptiegroen vast te stellen; 3. kennis te nemen van de procedure omtrent het enkelvoudig gunnen van 'pilot Essesteijn' voor het project 'Oneigenlijk grondgebruik', waarbij het college gebruik maakt van zijn afwijkingsbevoegdheid voor aanbesteding (en daarmee afwijkt van het gemeentelijk inkoopbeleid), alsmede kennis te nemen van het opstarten van een Europese aanbestedingsprocedure voor het project 'Oneigenlijk grondgebruik' voor de gehele gemeente. Raadsbrief Het college heeft bij besluit d.d. 10 november 2015 extra (incidentele) middelen voor handhaving beschikbaar gesteld. Dit budget is mede bestemd voor de aanpak van illegaal gebruik van gemeentegrond. Een extern bureau heeft hieropvolgend alle stukjes gemeentegroen in kaart gebracht die door (voornamelijk) particulieren, zonder medeweten van de gemeente, in gebruik zijn genomen. Daarnaast hebben in 2014 VVD, PvdA en GB een motie op de Kadernota 2013 ingediend met de vraag te onderzoeken of 'De Buurt Bestuurt' kan worden ingevoerd in Leidschendam-Voorburg. In dit kader is gestart met een pilot om percelen gemeentegrond uit te geven als adoptiegroen, waarbij één of twee bewoners(-groepen) in de gelegenheid zouden worden gesteld om een stuk openbare ruimte zelf te gaan

10 Pagina 10/10 beheren. Vanuit de afdeling Stadsbeheer zijn daarbij randvoorwaarden ontwikkeld voor zelfbeheer (o.a. handhaven openbaar karakter, waarborgen van de beeldkwaliteit etc.). De onderwerpen 'adoptiegroen' en 'in gebruik genomen snippergroen' hangen nauw met elkaar samen. Nu de resultaten van de inventarisatie van de in gebruik genomen percelen gemeentegrond bekend zijn en de pilot met betrekking tot adoptiegroen al enige tijd loopt, is het tijd om vast te stellen welke beleidslijnen gevolgd worden met betrekking tot deze twee onderwerpen. Inmiddels heeft het college een keuze te gemaakt voor de wijze van uitvoering van het snippergroenproject, waarbij de voorkeur uitging naar het starten met een pilot voor de wijk Essesteijn gezien het aantal dreigende verjaringszaken in deze wijk. Hiervoor heeft het college gebruik gemaakt van zijn afwijkingsbevoegdheid voor aanbesteding. Tevens zal er gedurende deze pilot een Europese aanbestedingsprocedure worden voorbereid voor de uitvoering van de rest van het project. Een zwaarwegende factor bij de gunning van de Europese aanbestedingsprocedure zal zijn de social return die de aanbestedende partij zal bieden bij de uitvoering van het project. Ten slotte zal er worden nagegaan of het huidige snippergroenbeleid nog wel actueel is. De pilot is hierbij een uitstekende gelegenheid om de theorie op grote schaal te toetsen aan de praktijk. Daar waar nodig zal het snippergroenbeleid worden aangescherpt dan wel worden aangevuld om op zoveel mogelijk verschillende situaties van toepassing te zijn en eventuele onduidelijkheden over de strekking van het huidige snippergroenbeleid weg te nemen.

ONDERWERP ONTWERPBESLUIT. financiële gevolgen vertrouwelijk communicatie/p.r. Bespreken / conform. Nee Nee Geen Bespreken TIJDSCHEMA BEHANDELING

ONDERWERP ONTWERPBESLUIT. financiële gevolgen vertrouwelijk communicatie/p.r. Bespreken / conform. Nee Nee Geen Bespreken TIJDSCHEMA BEHANDELING AF D R UKVOORBEEL D B E ST UURL IJK B E H ANDEL VOO R ST EL Registratiedatum 20 januari 2017 Programma Volksgezondheid en Datum doorgezet 23 januari 2017 Afdeling Uiterlijke einddatum 31-1-2017 Opsteller

Nadere informatie

*Z007AEC22F9* documentnr.: INT/G/14/08831 zaaknr.: Z/G/13/05134

*Z007AEC22F9* documentnr.: INT/G/14/08831 zaaknr.: Z/G/13/05134 Grave *Z007AEC22F9* documentnr.: INT/G/14/08831 zaaknr.: Z/G/13/05134 Raadsvoorstel Onderwerp Datum college : 16 juni 2014 : Doorstart project snippergroen Portefeuillehouder Afdeling Commissie : H.A.W.M.

Nadere informatie

Inhoud H1 Algemeen... 3

Inhoud H1 Algemeen... 3 Notitie februari 2017 Inhoud H1 Algemeen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Groenbeleidsplan, thema snippergroen... 3 1.3 Inventarisatieronde... 3 1.4 Niets doen is geen optie... 3 1.5 Doel notitie... 4 H2 Verjaring...

Nadere informatie

Desgevraagd heeft Metafoor een tussenrapportage (tot ) uitgebracht.

Desgevraagd heeft Metafoor een tussenrapportage (tot ) uitgebracht. COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Project (On)eigenlijk gebruik van gemeentegrond Te besluiten om 1. Het project voort te zetten en in 2018 af te ronden; 2. Schadevergoeding te eisen in geval van verjaring; 3.

Nadere informatie

Evaluatie pilot snippergroen Augustus 2016, Stadsdeelbeheer.

Evaluatie pilot snippergroen Augustus 2016, Stadsdeelbeheer. Evaluatie pilot snippergroen Augustus 2016, Stadsdeelbeheer. Doel van de evaluatie Deze evaluatie geeft weer welke inzichten en concrete resultaten de pilot snippergroen heeft opgeleverd ten aanzien van:

Nadere informatie

Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015)

Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015) Beleidsregels Snippergroen (Vastgesteld bij besluit van 15 juli 2014 en gewijzigd bij besluit van 3 februari 2015) 2 1. Inleiding 1.1 Aanleiding beleidsregels snippergroen Deze beleidsregels zijn opgesteld

Nadere informatie

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes.

Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Beleidsnotitie gebruik gemeentelijke grondstrookjes. Inleiding. In de loop der jaren is een groot aantal grondstrookjes die eigendom zijn van de gemeente Weert bij overeenkomst in gebruik gegeven aan particulieren.

Nadere informatie

3 0 JAN : dhr. J.L.M. Vlaar : Onderwerp: Beleid zelfbeheer openbaar groen en verkoop snippergroen en illegaal ingebruikname gemeentegrond 2016

3 0 JAN : dhr. J.L.M. Vlaar : Onderwerp: Beleid zelfbeheer openbaar groen en verkoop snippergroen en illegaal ingebruikname gemeentegrond 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 1 6 JAN. 2017 Zaaknummer : 171831 Datum Raadsvergadering 3 0 JAN. 2017 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: :

Nadere informatie

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER Beleid en Ontwikkeling

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER Beleid en Ontwikkeling BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER Beleid en Ontwikkeling 17-10-14 A. Deze nota is in overleg met de volgende disciplines geconcipieerd: Ruimte/Ontwerp; OBM/Vastgoed B. Er is wel

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 3 december 2013 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: mr. F. Doting Onderwerp: gemeente eigendommen Hazenweg achter nummers 1 t/m 12 Afdeling

Nadere informatie

Rapportage Gebruik gemeentegrond

Rapportage Gebruik gemeentegrond Rapportage Gebruik gemeentegrond Gemeente Ridderkerk December 2017 Inhoud 1. Inleiding pagina 1 2. Inventarisatie pagina 5 2.1 Ongeregistreerd grondgebruik 2.2 Verkopen 2.3 Overig groen 3. Mogelijke financiële

Nadere informatie

SBH/ Leefbaarheid en stedelijk beheer 4 RAADSINFORMATIE inzake Handhaving Onrechtmatig Grondgebruik

SBH/ Leefbaarheid en stedelijk beheer 4 RAADSINFORMATIE inzake Handhaving Onrechtmatig Grondgebruik BOUÜUECh Retouradres: Postbus 8 Aan 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spui boulevard 300 3311 GR DORDRECHT de gemeenteraad F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum Begrotingsprogramma Bijlage(n) Betreft

Nadere informatie

Nota behoud eigendomsrecht en aanpak van onrechtmatig gebruik gemeentegrond en verhuur reststroken

Nota behoud eigendomsrecht en aanpak van onrechtmatig gebruik gemeentegrond en verhuur reststroken Onderwerp Nota behoud eigendomsrecht en aanpak van onrechtmatig gebruik gemeentegrond en verhuur reststroken Zaaknummer 307895 Teammanager Henk Loonen B & W datum 23 januari 2017 Team Groen en Vastgoed

Nadere informatie

Verkoop/verhuur van groenstroken en aanpak illegaal grondgebruik

Verkoop/verhuur van groenstroken en aanpak illegaal grondgebruik Collegevoorstel Inleiding Elk jaar worden de grondprijzen in de gemeente Heusden vastgesteld in de nota grondprijzen. De verhuurprijzen voor groenstroken zijn daarin niet meegenomen en bovendien wordt

Nadere informatie

lnleiding: Voorstel Het vaststellen van het Snippergroenbeleid Argumenten: Muiden,20 mei 2015

lnleiding: Voorstel Het vaststellen van het Snippergroenbeleid Argumenten: Muiden,20 mei 2015 2 g Jt\tt 2t15 Commissie Vergaderdatum Comm issie Vergaderdatum Raad Onderwerp Registratienummer Ruimte en Samenleving 10 juni 2015 25 juni 2015 Snippergroenbeleid 20 1 5 1 060 Voor technische vragen over

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN GEBRUIK GEMEENTEGROND ZONDER TOESTEMMING

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN GEBRUIK GEMEENTEGROND ZONDER TOESTEMMING STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN GEBRUIK GEMEENTEGROND ZONDER TOESTEMMING Situatie waarbij in rood de erfgrens is aangegeven. 1. Inleiding Dit stappenplan maakt

Nadere informatie

Aangepaste Bestuursopdracht project 'Gebruik gemeentegrond'

Aangepaste Bestuursopdracht project 'Gebruik gemeentegrond' Aangepaste Bestuursopdracht project 'Gebruik gemeentegrond' Sector Team Onderwerp : Grondgebied : Wegen & Riolering : oneigenlijk gebruik van gemeentegrond Status : > besluit van de gemeenteraad (juni

Nadere informatie

Beleidsregels handhaving onrechtmatig gebruik gemeentegrond 2013

Beleidsregels handhaving onrechtmatig gebruik gemeentegrond 2013 Beleidsregels handhaving onrechtmatig gebruik gemeentegrond 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Consequenties handhavingsbeleid 3 3 Inventarisatie 3 4 Privaatrechtelijk of publiekrechtelijk? 4 5 Opheffen

Nadere informatie

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 9 december 2014 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 9 december 2014 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : C.C.J.M. Grootswagers Datum collegebesluit : 9 december 2014 Corr. nr.: 2014.15827 Onderwerp : Tussentijdse aanpassing beleid "Uitgifte reststroken" Programma : 3. Woon-

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: OOP Parkeren bij bedrijven 2013 Collegevoorstel Inleiding In de regel moeten bedrijven zorgen dat parkeren op eigen terrein plaatsvindt. De afgelopen periode heeft een aantal bedrijven aangegeven in de knel te zitten met hun parkeercapaciteit.

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. R.G.J. ter Beek SB OA / G Nota snippergroen Facetagenda: Duurzaamheid

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. R.G.J. ter Beek SB OA / G Nota snippergroen Facetagenda: Duurzaamheid SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 13G200295 R.G.J. ter Beek SB OA 505205 / 505205 ONDERWERP Nota snippergroen 2013 AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/FACETAGENDA

Nadere informatie

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN ONRECHTMATIG GEBRUIK GEMEENTEGROND

STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN ONRECHTMATIG GEBRUIK GEMEENTEGROND STAPPENPLAN BEHORENDE BIJ DE BELEIDSREGEL BEHOUD EIGENDOMSRECHT EN AANPAK VAN ONRECHTMATIG GEBRUIK GEMEENTEGROND Situatie waarbij in rood de erfgrens is aangegeven. 1. Inleiding Dit stappenplan maakt onderdeel

Nadere informatie

Revindicatiebeleid. Er zijn een tweetal vormen van verjaring:

Revindicatiebeleid. Er zijn een tweetal vormen van verjaring: Revindicatiebeleid Inleiding Het is bekend dat er gemeentegrond, doorgaans groenstroken, in bezit/gebruik genomen zijn. Na een globale inventarisatie blijkt dat het gaat om een gemeentebrede problematiek.

Nadere informatie

De mogelijkheid van incourante bedrijfspercelen op te nemen in de Nota Grondbeleid met de prijsstellingen zoals genoemd in het voorstel.

De mogelijkheid van incourante bedrijfspercelen op te nemen in de Nota Grondbeleid met de prijsstellingen zoals genoemd in het voorstel. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Aanpassen Nota grondbeleid ten aanzien van incourante bedrijfspercelen Soort: Besluitvormend Opsteller: P. Engelvaart Portefeuillehouder: W. Hanssen Zaaknummer: SOM/2014/013597

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / R.G.J, ter Beek. Voorstel continuering groenprojecten Hasseler Es.

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / R.G.J, ter Beek. Voorstel continuering groenprojecten Hasseler Es. SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200612 111111111 / 421707 R.G.J, ter Beek WZ OA ONDERWERP AGENDANUMMER Voorstel continuering groenprojecten Hasseler Es.

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota B&W-voorstel en besluitnota Domein d.d. B&W Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratie- 29-11-2016 datum Opsteller Bert Borggreve 24-1-2017 Portefeuille Sociale Wijkteams Registratienummer Bestuurlijk

Nadere informatie

Reactienota Zienswijzen (en ambtshalve wijzigingen) Ontwerp Wijzigingsplan Reststroken Kernen Lingewaard

Reactienota Zienswijzen (en ambtshalve wijzigingen) Ontwerp Wijzigingsplan Reststroken Kernen Lingewaard Behoort bij besluit van het college van Burgemeester en wethouders d.d. 5 juni 2018, Mij bekend de secretaris,.. J. Wijnia Reactienota Zienswijzen (en ambtshalve wijzigingen) Ontwerp Wijzigingsplan Reststroken

Nadere informatie

REVINDICATIEBELEID Inleiding Revindicatie Verjaring Revindicatieprocedure

REVINDICATIEBELEID Inleiding Revindicatie Verjaring Revindicatieprocedure REVINDICATIEBELEID Inleiding Het komt regelmatig voor dat onrechtmatig gebruik wordt gemaakt van gemeentegrond. Onrechtmatig gebruik houdt in dat particulieren of bedrijven zonder toestemming van de gemeente

Nadere informatie

Beleidsnotitie Uitgangspunten voor uitgifte reststroken

Beleidsnotitie Uitgangspunten voor uitgifte reststroken Beleidsnotitie Uitgangspunten voor uitgifte reststroken 1. Algemeen Voor de uitoefening van de gemeentelijke taak bezit de gemeente gronden die openbaar toegankelijk zijn en waar iedereen gebruik van mag

Nadere informatie

Verkoop Openbaar Groen

Verkoop Openbaar Groen Beleidsnotitie Verkoop Openbaar Groen [Concept - Versie] Datum: Januari 2014 Naam: Beleidsnotitie Verkoop Openbaar Groen, afdeling Omgeving Sectie: Openbaar Groen 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 1.1

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: openbaar Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 11 juni 2013 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: Doting Onderwerp: Motie Politiek Landsmeer aangaande B&B Kanaalweg 29 Afdeling

Nadere informatie

Beleidsregel reststroken en adoptiegroen gemeente Weert

Beleidsregel reststroken en adoptiegroen gemeente Weert GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Weert Nr. 25163 7 februari 2018 Beleidsregel reststroken en adoptiegroen gemeente Weert HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Inleiding De gemeente ontvangt regelmatig vragen

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota 2016/255593 B&W-voorstel en besluitnota Domein Domein Stedelijke Ontwikkeling Registratiedatum 30-11-2016 Opsteller A. Post d.d. B&W 13-12-2016 Agendapunt 18 Portefeuille Grondzaken A. Verschuren Registratienummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Groningen 2019 Steller/telnr. Robert Bleeker/ 7049 Bijlagen 1.

Raadsvoorstel. Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Groningen 2019 Steller/telnr. Robert Bleeker/ 7049 Bijlagen 1. Raadsvoorstel Onderwerp Verordening leerlingenvervoer gemeente Groningen 2019 Steller/telnr. Robert Bleeker/ 7049 Bijlagen 1 Classificatie Openbaar Vertrouwelijk Portefeuillehouder Wethouder Bloemhoff

Nadere informatie

Vragen over het project

Vragen over het project Vragen over het project Wat is de aanleiding? Het project Verkoop en verhuur reststroken openbaar groen is nieuw leven ingeblazen. Het is de wens van het huidige college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg

Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Verslag vergadering college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg Datum: 10 oktober 2017, 9.30 uur in het Gemeentehuis (kamer D1.03) te Leidschendam 1. Opening Agendapunten 6C en 9C

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota 2017/47907 B&W-voorstel en besluitnota Registratiedatum Opsteller 26-10-2017 d.d. B&W 05-12-2017 A. Post Contact (075) 655 31 12 Agendapunt B5 Portefeuille Grondzaken A. Verschuren Registratienummer Bestuurlijk

Nadere informatie

Onderwerp Aansprakelijkheidsstelling door bewoners Zwembadweg

Onderwerp Aansprakelijkheidsstelling door bewoners Zwembadweg Onderwerp Aansprakelijkheidsstelling door bewoners Zwembadweg Voorgesteld besluit 1. Afwijzen van aansprakelijkheid en het bijbehorend verzoek tot schadeloosstelling; 2. Niet in te stemmen met het verzoek

Nadere informatie

NOTITIE EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDENBEHEER (oktober 2015)

NOTITIE EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDENBEHEER (oktober 2015) NOTITIE EVALUATIE BELEIDSNOTA GRONDENBEHEER 2012-2015 (oktober 2015) Inleiding De evaluatie is als volgt opgebouwd. De punten A en B geven inzicht in de behaalde resultaten en in de actuele stand van de

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 13971

\ Raadsvoorstel Zaak 13971 \ Raadsvoorstel Zaak 13971 Onderwerp: Nota Inkoopbeleid gemeente Voerendaal 2015 heid: Portefeuillehouder: Wethouder Leunissen Datum Raad: 18-12-14 Nummer: 2014/13/ \ Samenvatting In mei 2012 is de Nota

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

Beleidsnotitie Snippergroen.

Beleidsnotitie Snippergroen. Beleidsnotitie Snippergroen. 1.1 Inleiding. Regelmatig ontvangt het college van burgemeester en wethouders verzoeken van burgers inzake het aankopen, huren of gebruiken (lees hierna voor deze termen gezamenlijk:

Nadere informatie

Agendanr.: Voorstelnr.: RB Onderwerp: Verhuurregeling openbaar groen. Aan de Raad, Heerhugowaard, 29 januari 2013

Agendanr.: Voorstelnr.: RB Onderwerp: Verhuurregeling openbaar groen. Aan de Raad, Heerhugowaard, 29 januari 2013 Agendanr.: Voorstelnr.: RB2013019 Onderwerp: Verhuurregeling openbaar groen Aan de Raad, Heerhugowaard, 29 januari 2013 Beknopt voorstel Om meer marktconform met de uitgifte van openbaar groen om te kunnen

Nadere informatie

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein

Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Raadsvoorstel *Z02CFE5B97C* Aan de raad Documentnummer : INT-16-27003 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Dekking afwikkeling Meerplein Inleiding Op 17 april 2009 heeft de gemeente met de VoF Meerplein,

Nadere informatie

Beleidsnota snippergroen Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Beleidsnota snippergroen Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Beleidsnota snippergroen Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Inhoudsopgave 2 Openbaar groen... 4 2.1 Wat is snippergroen?... 4 2.2 Doel van het nieuwe beleid... 4 2.3 Redenen om snippergroen te verkopen...

Nadere informatie

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief.

B&W Vergadering. 7. de gemeenteraad te informeren door middel van bijgevoegde raadsinformatiebrief. 2.1.7 Realiseren van een veilige schoolomgeving Synergieschool en Basisschool Neel 1 Dossier 384 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 384 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 14 juni 2016 Agendapunt 2.1.7

Nadere informatie

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen.

2 De brief aan de raad over de verkoop Arsenaal vast te stellen. Openbaar Onderwerp Verkoop Arsenaal Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting Delmo B.V. wil het gebouw Het Arsenaal kopen. Het Arsenaal (Arsenaalpoort 1-18) is

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Definitie, criteria en randvoorwaarden 1.1 Niet functionele groen- of reststroken binnen de bebouwde kom

Hoofdstuk 1 Definitie, criteria en randvoorwaarden 1.1 Niet functionele groen- of reststroken binnen de bebouwde kom Aanleiding, Jaarlijks worden vele verzoeken ingediend tot het aankopen of huren van groen- of reststroken binnen de gemeente Boxmeer. Meestal worden dergelijke verzoeken ingediend ter vergroting van een

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed

AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 99396 Sector: Grondgebied Team : Gebiedsontwikkeling Ontworpen door: Onderwerp: voorbereiding verkoop gemeentelijk onroerend goed Besluit: 1. te starten met de voorbereidingen

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding.

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : 1. Raadsbesluit 2. Memo m.b.t. aanbesteding. Aan de Raad Made, 3 februari 2009 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26-02-2009 Nummer raadsnota: 12 Onderwerp: Sociaal-culturele accommodaties Portefeuillehouder: Bijlagen:

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

Weth. C.J. den Blanken (bestemmingsplan) datum raadsvoorstel :

Weth. C.J. den Blanken (bestemmingsplan) datum raadsvoorstel : RAADSVOORSTEL/-BESLUIT Nummer 2010/25 datum raadsvergadering : 20 mei 2010 onderwerp : Voortgang woninggroen portefeuillehouder : Weth. B.M. Veltkamp (woninggroen) Weth. C.J. den Blanken (bestemmingsplan)

Nadere informatie

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen

Openbaar. Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ontwerp Talent Centraal Nijmegen Programma Grondbeleid; Sport & Accommodaties Portefeuillehouder B. Velthuis; R. Helmer-Englebert Samenvatting Na het succesvol afronden

Nadere informatie

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs

Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Wijziging statuten Alliantie voortgezet onderwijs Programma Onderwijs BW-nummer Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De stichting Alliantie Voortgezet

Nadere informatie

De totale opbrengst uit deze verkopen ad ,25 gaat naar de algemene reserve ten behoeve van integrale afweging.

De totale opbrengst uit deze verkopen ad ,25 gaat naar de algemene reserve ten behoeve van integrale afweging. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verkoop landbouwgronden in de Ooijpolder en aan het Klappijenpad te Berg en Dal Programma / Programmanummer Groen & Water / 1023 BW-nummer BW-00899 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Maatschappelijk effect en doel van het voorstel. Voorstel. Basis. Gemeente Zeist. mimommomov immimmw' immumr =Nor..

Maatschappelijk effect en doel van het voorstel. Voorstel. Basis. Gemeente Zeist. mimommomov immimmw' immumr =Nor.. mimommomov immimmw' immumr =Nor..amon RAADSVOORSTEL ONTVVERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN VOOR HET OpRICHTEN VAN ZES STUKS GARAGE UNITS ACHTER VAN DER HEIJDENLAAN 15 Gemeente Zeist Portefeuillehouder

Nadere informatie

M. van Leeuwen /

M. van Leeuwen / steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.4 M. van Leeuwen 0402083584 Maarten.van.Leeuwen@Valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 110987/729701 22 02 2018 portefeuillehouder

Nadere informatie

Inkoopstrategie accountantscontrole boekjaar 2017 en volgende Datum voorstel: 23 februari 2017 Vergaderdatum: 21 maart 2017 Registratienr.

Inkoopstrategie accountantscontrole boekjaar 2017 en volgende Datum voorstel: 23 februari 2017 Vergaderdatum: 21 maart 2017 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt 9 Onderwerp: Inkoopstrategie accountantscontrole boekjaar 2017 en volgende Datum voorstel: 23 februari 2017 Vergaderdatum: 21 maart 2017 Registratienr.: 009-2017 Opsteller: Fred

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o.

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Openbaar megen Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Programma Stedelijke Ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

EVALUATIE BELEIDSNOTITIE SNIPPERGROEN

EVALUATIE BELEIDSNOTITIE SNIPPERGROEN EVALUATIE BELEIDSNOTITIE SNIPPERGROEN Augustus 2012 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Werkwijze en resultaten 2012 4 3. Conclusies en aanbevelingen 6 Evaluatie beleidsnotitie Snippergroen 2 1. INLEIDING In september

Nadere informatie

Aanvraagformulier adoptiegroen

Aanvraagformulier adoptiegroen Aanvraagformulier adoptiegroen Graag willen wij een stukje groen van de gemeente Stichtse Vecht adopteren. Door middel van dit formulier willen we de gemeente vragen voor het gewenste stuk grond na te

Nadere informatie

Van 14 oktober 2014 Openbaar

Van 14 oktober 2014 Openbaar 1 Onderwerp Notulen van de B&W-vergadering d.d. 07 oktober 2014 Akkoord. BW-007620 2 Onderwerp Aanwijzen van dagen ten behoeve van collectieve festiviteiten 2015 R 1) Het aanwijzen van dagen ten behoeve

Nadere informatie

Voortuinen Professor Kouwerstraat en Professor Eijkmanlaan Nummer 2019/ Datum college 11 juni 2019

Voortuinen Professor Kouwerstraat en Professor Eijkmanlaan Nummer 2019/ Datum college 11 juni 2019 Raadsinformatiebrief Onderwerp Voortuinen Professor Kouwerstraat en Professor Eijkmanlaan Nummer 2019/457140 Datum college 11 juni 2019 Portefeuillehouder Programma/beleidsveld Afdeling Auteur Jos Wienen

Nadere informatie

1. OPENING Het college besluit conformstuk 4c,6c, en 9c te bespreken. 2. BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 21 MAART 2017

1. OPENING Het college besluit conformstuk 4c,6c, en 9c te bespreken. 2. BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 21 MAART 2017 804 V E R SL AG van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg van 28 maart 2017, 9.30 uur in het Gemeentehuis (kamer D1.03) te Leidschendam Aanwezig: de heer

Nadere informatie

2. BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 18 APRIL 2017

2. BESLUITENLIJST VERGADERING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN 18 APRIL 2017 830 V E R SL AG van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg van 9 mei 2017, 9.00 uur in het Gemeentehuis (kamer D1.03) te Leidschendam Aanwezig: de heer

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel / Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel / Fatale termijn: besluitvorming vóór: Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Straatnaamgeving: Nijmegen Goffert Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing B. van Hees Samenvatting Op 3 oktober 2007 heeft de raad de naam Nijmegen Goffert

Nadere informatie

Embargo tot 5 maart Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad

Embargo tot 5 maart Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade. Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad Collegevoorstel Embargo tot 5 maart 2015 Onderwerp Ontmanteling waterkunstwerk Waalkade Programma Cultuur & Cultuurhistorie & Citymarketing BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting In 2009

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.

RAADSVOORSTEL. raadsvergadering: 21 september 2011 Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve. datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr. RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 21 september 2011 onderwerp: Aanbesteding Masterplan Anna's Hoeve bijlage: ontwerp-besluit datum: 12 september 2011 gemeenteblad I nr.: 68 agenda nr.: 9 Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 16 juli 2013 Onderwerp Project Rustoord: Toepassing coördinatieregeling Categorie A Verseonnummer 878771 / 882847 Portefeuillehouder Mevrouw Mijdam

Nadere informatie

Stadsdeel Noord Bestuursflap

Stadsdeel Noord Bestuursflap Stadsdeel Noord Bestuursflap Samenvatting Onderwerp Zaaknummer Behandelend ambtenaar Afdeling Programma Doelstelling Bevoegd bestuursorgaan Procedure Na besluitvorming Soort notitie Kopieën naar Opschorten

Nadere informatie

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Gemeente Bussum Ter beschikking stellen krediet en budget t.b.v. transformatie Grondwal De Nieuwe Vaart

Nadere informatie

Motie Wat betekent dat voor U?II. In de notitie bij dit voorstel zijn die gevolgen, toegespitst op woonlasten voor woningen, uitgewerkt.

Motie Wat betekent dat voor U?II. In de notitie bij dit voorstel zijn die gevolgen, toegespitst op woonlasten voor woningen, uitgewerkt. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Motie Wat betekent dat voor U?II Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Op 14 mei 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

: mevr. F. Langerak-Oostrom. : M. van Dam

: mevr. F. Langerak-Oostrom. : M. van Dam 11 DEC 2017 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 28 november 2017 Zaaknummer :500127 Datum Raadsvergadering : 11 december 2017 Portefeuillehouder : mevr. F. Langerak-Oostrom

Nadere informatie

Portefeuillehouder: E Tijmstra. Behandeld door: M. Matthijsse

Portefeuillehouder: E Tijmstra. Behandeld door: M. Matthijsse P U R N E R E 'f O.,.. RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1457675 Datum: 6 november 2018 Domein / Team: RUID / ONTW Portefeuillehouder: E Tijmstra Behandeld door: M. Matthijsse Onderwerp:

Nadere informatie

gemeente BUPIISSIim 11

gemeente BUPIISSIim 11 gemeente BUPIISSIim 11 Oplegnotitie Inkoopbeleid Brunssum 2014 Registratiekenmerk 444478 Gemeenteblad nr. 2013/69 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd in het kader van de uitvoering

Nadere informatie

Onderwerp: Gunning aanleg en onderhoud rioolaansluitingen in Teylingen - Besluitvormend

Onderwerp: Gunning aanleg en onderhoud rioolaansluitingen in Teylingen - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 17 maart 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00200 Onderwerp: Gunning aanleg en onderhoud rioolaansluitingen in Teylingen - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De gemeente

Nadere informatie

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme

Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Raadsvergadering : 15 september 2003 Agendapunt : 23. Voorstel : Vaststellen nota Dorpshuizen in Sint Anthonis, inclusief beleid ten aanzien van paracommercialisme Aan de Raad, In het coalitieprogramma

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk. B&W-besluit: Onderwerp Kredietafwikkeling Stadsdeelhart Schalkwijk Nota van B&W Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Alex Jansen Telefoon 5113661 E-mail: a.jansen@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. 2007/215162 Bijlage A B & W-vergadering

Nadere informatie

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan Snippergroen. Gemeente Deventer Januari 2016

Nota zienswijzen. Bestemmingsplan Snippergroen. Gemeente Deventer Januari 2016 Nota zienswijzen Bestemmingsplan Snippergroen Gemeente Deventer Januari 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. ZIENSWIJZEN BESTEMMINGSPLAN... 4 INGEDIENDE ZIENSWIJZEN... 4 BIJLAGE 1 LUCHTFOTO S... 6

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND y^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND 1 7 datum indiening: 10 september 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: afdeling: Juridische Zaken en Eigendommen Onderwerp:

Nadere informatie

1. Brief aan de raad vast te stellen.

1. Brief aan de raad vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vonnis rechtbank Arnhem inzake rechtszaak Connexxion versus Nijmegen inzake afgegeven garanties bij verkoop Novio Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042

Nadere informatie

advies: In te stemmen met de Nota van Uitgangspunten aanbesteding vervoer (CVV-deel) Basismobiliteit voor de Europese aanbesteding. Burg.

advies: In te stemmen met de Nota van Uitgangspunten aanbesteding vervoer (CVV-deel) Basismobiliteit voor de Europese aanbesteding. Burg. z B&W-nota zaaknummer zaaktitel blad programma werkdoel onderwerp :115004 : INK-PRODD Mens en omgeving Europese aanbesteding vervoer CW deel Basismobiliteit : 1 / 5 datum nota : 02-05-2016 : 8: Basismobiliteit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Behoud en renovatie flat 11, Kerckebosch

RAADSVOORSTEL Behoud en renovatie flat 11, Kerckebosch RAADSVOORSTEL Behoud en renovatie flat 11, Kerckebosch Portefeuillehouder Wethouder Fluitman Ronde Tafel 05 september 2017 Opsteller R. Faems Debat 19 september 2017 Zaak/stuknummer 231576 Raadsvergadering

Nadere informatie

Kadernota integraal grondbeleid Gemeente Sint Anthonis 2014

Kadernota integraal grondbeleid Gemeente Sint Anthonis 2014 Kadernota integraal grondbeleid Gemeente Sint Anthonis 2014 1 Inhoudsopgave kadernota integraal grondbeleid Aanleiding kadernota pag. 3 Visie op grondbeleid pag. 4 Doelen pag. 5 Principes/kader pag. 6

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN B&W AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A.A. Buwalda AFDELING: FJZ - AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2014 Dokkum, 26-11-2015 ONDERWERP: Wijziging bijlage

Nadere informatie

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 11 09/281 låçéêïéêéw= Inkoopvoorstellen inzake investeringsversnellingen economische crisis

categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA A 11 09/281 låçéêïéêéw= Inkoopvoorstellen inzake investeringsversnellingen economische crisis o~~çëîççêëíéä= låçéêïéêéw= Inkoopvoorstellen inzake investeringsversnellingen economische crisis Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Ondersteuning CJZ-Juridische zaken F.J. Esendam, telefoon ((0591)68

Nadere informatie

Stafeenheid Bestuurs- en directieondersteuning. Openbare besluitenlijst d.d. 09-06-2015. Nr. afd. agendapunt/beslissing

Stafeenheid Bestuurs- en directieondersteuning. Openbare besluitenlijst d.d. 09-06-2015. Nr. afd. agendapunt/beslissing 1. VVH Aanschaf dienstvoertuig t.b.v. toezicht en handhaving VVH Van meerdere kanten zijn wij er op gewezen dat het uit veiligheidsoverwegingen in toenemende mate ongewenst is dat de toezichthouders/handhavers

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: Voortgang uitvoering plan van aanpak voor de realisatie van risicomanagement

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: Voortgang uitvoering plan van aanpak voor de realisatie van risicomanagement RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1 Raadsvergadering van 2 oktober 2008 Onderwerp: Voortgang uitvoering plan van aanpak voor de realisatie van risicomanagement Verantwoordelijke portefeuillehouder: M.G. de

Nadere informatie

Onrechtmatig Grondgebruik

Onrechtmatig Grondgebruik Beleidsnotitie Onrechtmatig Grondgebruik [Concept - Versie] Datum: Januari 2014 Naam: Beleidsnotitie Onrechtmatig Grondgebruik, afdeling Omgeving Sectie: Openbaar Groen 1 VOORWOORD De ene bewoner gaat

Nadere informatie

Agendapunt 14 Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder F. Groen Begrotingsprogramma 4 Veerdienst Tiel-Wamel / veerpont Pomona

Agendapunt 14 Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder F. Groen Begrotingsprogramma 4 Veerdienst Tiel-Wamel / veerpont Pomona Raadsvoorstel Agendapunt 14 Raadsvergadering 19 juni 2019 Portefeuillehouder F. Groen Begrotingsprogramma 4 Onderwerp Veerdienst Tiel-Wamel / veerpont Pomona Besluit om: 1. Kennis te nemen van de voorlopige

Nadere informatie

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015

Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Openbaar Onderwerp Wensen en bedenkingen ten aanzien van herziene (concept) grondexploitatie Waalfront 2015 Programma Grondbeleid BW-nummer B. Velthuis Samenvatting De grondexploitatie (GREX) Waalfront

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

Notitie verkoop snippergroen voor de gemeente Leidschendam-Voorburg 2011

Notitie verkoop snippergroen voor de gemeente Leidschendam-Voorburg 2011 Notitie verkoop snippergroen voor de gemeente Leidschendam-Voorburg 2011 Gemeente Leidschendam-Voorburg 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Uitgangspunten 3. Criteria toetsing uitgifte/verkoopvoorwaarden

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 18 DECEMBER 2018

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 18 DECEMBER 2018 OPENBARE BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE STEDE BROEC D.D. 18 DECEMBER 2018 Aanwezig: Afwezig: R. Wortelboer, burgemeester, L. Groot, N. Slagter en B. Nootebos,

Nadere informatie

Memo. Aan : Gemeenteraad Blaricum. Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid. Datum : 6 april Van : Bestuurstaf Blaricum

Memo. Aan : Gemeenteraad Blaricum. Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid. Datum : 6 april Van : Bestuurstaf Blaricum Memo Aan : Gemeenteraad Blaricum Onderwerp : Plan van Aanpak Bermenbeleid Datum : 6 april 2011 Van : Bestuurstaf Blaricum Naam opsteller : M.v.d. Marel, K. Prosetiko, tel.nr. 219 Geachte raadsleden, Op

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi

Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi Besluit Raad Nr. Datum 0 2 NQV 7fifi RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 15 oktober 2015 Zaaknummer : 178794 Datum Raadsvergadering : 0 2 NOV 2D15 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie