CASESTUDY Vergrijzing is de nieuwe Verjonging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CASESTUDY Vergrijzing is de nieuwe Verjonging"

Transcriptie

1 CASESTUDY Vergrijzing is de nieuwe Verjonging Lees alles over de invloed van 55+ op de arbeidsmarkt School for Customer Management is onderdeel van hét Kennishuis voor klantcontact

2 Deze casestudy komt voort uit een afstudeeronderzoek dat werd uitgevoerd voor de Master Customer Management aan de School for Customer Management te Houten. School for Customer Management is een initiatief van Philipse Business School, sinds 1984 de autoriteit in trainingen en opleidingen op het gebied van klantrelaties en klantmanagement. De visie van de School for Customer Management is dat alleen een begrip- en respectvolle samenwerking tussen alle domeinen van klantcontact zal leiden tot meer waarde van de organisaties die dat inzien en doorvoeren. School for Customer Management verzorgt erkende opleidingen op diverse niveau s: van MBO- tot en met Post HBO-opleidingen en Master. Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van deze Casestudy worden uitdrukkelijk voorbehouden. Niets uit deze Casestudy mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, en evenmin in een retrieval systeem worden opgeslagen, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbenden. Tenzij het tegendeel uitdrukkelijk is bepaald, wordt deze toestemming stilzwijgend verleend voor het citeren van gedeelten uit deze Casestudy, mits zonder winstoogmerk en met expliciete bronvermelding.

3 Management samenvatting Vijftigplussers zijn uit. Als vijftigplusser kom je op allerlei gebieden niet meer mee, én dat is erg lastig op de werkvloer. Is dit het beeld dat u heeft van uw vijftigplus medewerkers? Tijd om dat te veranderen, want de dertiger van 20 jaar geleden is de vijftigplusser van vandaag. Nederland vergrijst, en deze groei van het aantal ouderen heeft gevolgen voor iedereen. Voor de zorg, de woningmarkt, de beroepsbevolking en dus ook zeker voor uw contactcenter. Organisaties krijgen steeds meer te maken met een vergrijzing in hun personeelsbestand en het imago van deze medewerkers is niet positief. 'Oudere medewerkers zijn vaak minder flexibel, duurder, langzamer en kunnen niet mee met de moderne maatschappij. Kortom ze kosten alleen maar geld'. Zomaar enige onderwerpen die naar boven komen als er aan de oudere medewerker wordt gedacht. Typeringen die vooral lijken gebaseerd op vooroordelen en stigmatisering, want de oudere medewerker heeft wel degelijk waarde voor uw contactcenter! De oudere medewerker blijkt niet onder te doen voor de kwaliteiten van de jongere medewerker en bovenal bespaart het in dienst hebben van oudere medewerkers aanzienlijk op de verloopkosten. In deze casestudy wordt een onderzoek naar de invloed van 55+ klantcontactmedewerkers* op het behalen van organisatiedoelstellingen uiteengelegd. Het onderzoek dat werd uitgevoerd, bestaande uit een literatuurstudie, deskresearch en praktijkonderzoek, richt zich met name op de invloed van de veranderde arbeidsmarkt op de volgende speerpunten van Webhelp: - klanttevredenheid - kwaliteit - laag kostenmanagement. De medewerker, en met name de klantadviseur in de operatie die het klantcontact heeft via telefoon, en social media, is hierbij een essentieel onderdeel om de speerpunten te behalen. De belangrijkste conclusies die voortkomen uit de resultaten van dit onderzoek zijn: - De 55+ medewerker binnen het klantcontact levert een even goede kwaliteit en klanttevredenheid als de jongere medewerker - De 55+ medewerker blijft langer bij de organisatie en genereert hiermee minder vrloopkosten. Bovendien kunnen met deze besparingen de extra kosten (langere AHT, meer training) worden terugverdiend. In deze casestudy leest u meer over de totstandkoming en de uitvoering van het onderzoek. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de gedeelde verantwoordelijkheid die werkgever en medewerker hebben om een optimale inzetbaarheid van de oudere medewerker te waarborgen. De term 55+ medewerker wordt in deze casestudy gebruikt als het gaat om oudere medewerkers.

4 Over de auteur Marijke Kolen, MC Marijke Kolen (55) beweegt zich al ruim 23 jaar in de contactcenter branche. Van Teammanager tot vestigingsmanager van een Internationale vestiging, en van HRM Beleidsadviseur Instroom nieuwe medewerkers weer terug in de operatie als Client Director, waar zij verantwoordelijk is voor meerdere opdrachtgevers, zowel insourcing als outsourcing teams. De ontwikkelingen in de contactcenter branche staan met deze brede ervaring goed op het netvlies. In 2015 studeerde Marijke af aan de School for Customer Management waar zij koos voor de Master Customer Management. De reden om deze opleiding te volgen was dat ik na jaren werkzaam te zijn in de facilitaire contactcenter branche behoefte had om mijn passie en kennis over klantcontact nog meer te verbreden. Ik wilde over grenzen heen kijken en een bijdrage leveren aan het algemeen en commercieel belang in de branche, vertelt Marijke. Ik heb de branche zien transformeren in professionele organisaties met daarbij een verandering in het vak van de contactcenter medewerker. Ik volg de arbeidsmarkt en zie de groei van de vergrijzing. Ook merk ik dat organisaties zich nog niet goed bewust zijn van deze groeiende vergrijzing. De populatie instromers wordt ouder en echt stilstaan of vergrijzing impact kan hebben op het behalen van de organisatiedoelstellingen wordt door veel organisaties nog niet diepgaand onderzocht. Laat staan dat er gekeken wordt naar de maatregelen die een organisatie kan nemen om de vergrijzing in personeelsbestanden op te vangen. Duurzame inzetbaarheid is een veelbesproken onderwerp, maar staat nog niet actief op de agenda's in de boardrooms, legt Marijke uit. Dit was de reden dat ik voor mijn eigen organisatie, Webhelp, duidelijkheid voor de toekomst wilde creëren. 'Welke groei van 55+ klantadviseurs kan mijn organisatie verwachten op korte en middellange termijn?' 'Welke impact heeft de groei van 55+ klantadviseurs op het behalen van de speerpunten?' 'In hoeverre is het nodig om maatregelen te nemen?'. Op deze vragen zocht Marijke een antwoord.

5 Vergrijzing is de nieuwe Verjonging Ze zouden trager zijn, duurder, minder flexibel en vaker ziek. De 55+ medewerker. Maar is deze onzekere en minder positieve perceptie wel rechtvaardig? De oudere medewerker bekleedt een moeizame positie op de arbeidsmarkt. De relatief hoge lonen, leeftijdsafhankelijke ontslagvergoedingen en pensioenkosten maken oudere medewerkers duurder. Werkgevers zijn hierdoor vaak terughoudend met het in dienst nemen van oudere werklozen. Toch klinken er ook positieve geluiden. Zo zouden oudere leidinggevenden eerder oudere medewerkers aannemen dan jongere medewerkers. De vergrijzing leidt dus ook tot grotere kansen voor oudere werkzoekenden. Dat door vergrijzing van de beroepsbevolking de arbeidsparticipatie van ouderen toeneemt staat vast. In ieder geval tot het jaar 2041, waar het aantal 65-plussers met 4,7 miljoen op het hoogtepunt zal zijn. Daarnaast stijgt, sinds 2014, de uitdiensttredingsleeftijd met een rap tempo naar 67 jaar. Welke groei valt te verwachten en welke impact heeft dit voor uw organisatiebeleid en -doelstellingen? Webhelp deed onderzoek en kwam tot de volgende conclusie: omarm die 55+ klantcontactmedewerkers! Ze zijn van onmisbare waarde voor uw contactcenter. Diehl, P.J. en Stoffelsen, J. (2006) De afgelopen decennia is er weinig erkenning geweest voor de kwaliteiten van ouderen De keuze om te onderzoeken of oudere medewerkers eenzelfde bijdrage (o.a. gelijke klanttevredenheid, kwaliteit en productiviteit) leveren dan jongere medewerkers aan de doelstellingen van het contactcenter komt voort uit de onzekere en minder positieve beleving van de oudere medewerker in de organisatie. De groep oudere medewerkers kent een langere verblijfsduur, maar wordt echter ook gezien als duur en minder flexibel inzetbaar voor nu en in de toekomst. Onder de klant-adviseurs van Webhelp zijn 192 medewerkers ouder dan 55 jaar. Bevonden werd dat indien de trend zich voortzet in 2025 circa 447 klantadviseurs (19%) ouder zijn dan 55 jaar. Webhelp vraagt zich af welke impact de verwachte groei van 55+ klantadviseurs heeft op het behalen van haar speerpunten. Het onderzoek onderbouwt of en hoe Webhelp haar beleid tijdig kan aanpassen aan de vergrijzende arbeidsmarkt.

6 De invloed van 55+ Vanuit Webhelp werd de volgende onderzoeksvraag geformuleerd: Hebben 55+ klantadviseurs een nadelige invloed op het behalen van de organisatiedoelstellingen van het contactcenter en is het aanpassen van het Human Resources beleid noodzakelijk? De populatie klantadviseurs is in dit onderzoek opgesplitst in twee groepen, te weten medewerkers jonger en ouder dan 55 jaar. Om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag werd het volgende onderzoek uitgevoerd: Een literatuuronderzoek: theoretische onderbouwing, wat is er al bekend over de relatie tussen jongere en oudere medewerkers in de rol van klantadviseur anno 2015 en verdere jaren. Een praktijkonderzoek (semigestructureerd interview, vragenlijsten en stuurdata 2014): het verzamelen en analyseren van data met betrekking tot resultaten op persoonsniveau (leeftijd, kwaliteit, productiviteit en prestaties) binnen twee klantteams die representatief zijn voor het gehele personeelsbestand van klantadviseurs van Webhelp. De vragenlijst werd ook extern uitgezet om te onderzoeken of medewerkers met vergelijkend werk gelijkenis of verschillen tonen. Duurzame inzetbaarheid? Uit het literatuuronderzoek komt naar voren dat de productiviteit en de inzetbaarheid van de oudere medewerker nog niet goed in beeld zijn gebracht. Wel wordt gezien dat oudere medewerkers langer ziek zijn en minder vitaal. Oudere medewerkers links laten liggen is geen goed idee en zal ten koste gaan van de organisatie. Organisaties zullen moeten inzetten op duurzame inzetbaarheid. Alleen op die manier kunnen zij hun medewerkers op een dusdanige wijze uitrusten zodat beide partijen kunnen profiteren van een blijvende productiviteit en inzetbaarheid. Maar wat is duurzame inzetbaarheid en hoe doet u dat? Duurzame inzetbaarheid kunnen we omschrijven als: het vermogen van de medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren. Hoe een duurzame inzetbaarheid gerealiseerd kan worden, wordt later in deze casestudy besproken. Langere verwerkingstijd De data (2014) die werd geanalyseerd in het onderzoek is gekoppeld aan de volgende Key Performance Indicatoren (KPI's): - Verwerkingstijd per contact, de afhandeltijd (AHT) - Transactiemonitoringspercentage (QM) - Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Uit stuurdata van de klantteams blijkt dat de oudere medewerker meer tijd nodig heeft om het gesprek met de klant tot een goed einde te brengen. De gemiddelde AHT in 2014 was 508 seconden. Na filtering van de medewerkers met een bijzonder hoge of lage AHT, lag de gemiddelde AHT van de oudere medewerker 34 seconden hoger dan de jongere medewerker en 32 seconden boven het gemiddelde. Deze langere afhandeltijd beïnvloedt de bezettingsgraad van het contactcenter negatief, wat meer inzeturen vraagt. Hier tegenover staat dat de langere afhandeltijd geen invloed heeft op de kwaliteit van het gesprek of op de klanttevredenheid. Op de KPI's QM (kwaliteit) en KTO (klanttevredenheid) zijn nauwelijks tot geen verschillen zichtbaar.

7 Work positive Uit het literatuuronderzoek komt naar voren dat de productiviteit en de inzetbaarheid van de oudere medewerker nog niet goed in beeld zijn gebracht. Wel wordt gezien dat oudere medewerkers langer ziek zijn en minder vitaal. Oudere medewerkers links laten liggen is geen goed idee en zal ten koste gaan van de organisatie. Albert Einstein (gezegd hebbende op 68 jarige leeftijd) 'We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them' Jong verdient zichzelf niet altijd terug Ook onder de leidinggevenden werd er opgemerkt dat de oudere medewerker meer moeite heeft met nieuwe technieken en minder goed kan multitasken. De investering in training, opleiding en begeleiding is daardoor hoger. Maar is de potentie er eenmaal, dan wil de oudere medewerker ook blijven werken tot aan het pensioen. Een belangrijk gegeven voor contactcenters. Medewerkers die langer bij een organisatie blijven, genereren lage verloopkosten. De kosten voor het opleiden van een medewerker, het productieverlies tijdens de inwerkperiode en verloop kosten een organisatie veel geld. De gemiddelde lengte van een dienstverband binnen Webhelp is 2,2 jaar. Met 7,3 jaar laat de 55+ medewerker dan ook een opvallend lange verblijfsduur zien. De jongere medewerker daarentegen zal zichzelf, met een duur van 1,7 jaar, niet terugverdienen. In het geval van Webhelp verdient een klantcontact medewerker zich namelijk pas terug bij een dienstverband van 1,9 jaar. Vitaliteit wordt het beleid Binnen het huidige HRM beleid van Webhelp werd nog geen aandacht gegeven aan het behalen van doelstellingen met betrekking tot de verschillende leeftijdscategorieën. Een beleid waarin aandacht wordt geschonken aan optimale inzetbaarheid van de oudere medewerkers is gezien de verwachte groei wenselijk. Maar ook medewerkers zelf moeten zorgen dat zij gezond en gepassioneerd blijven om voortijdig uitval te voorkomen. Organisaties moeten zich gaan focussen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers, waarbij het succes ligt in een wederkerige relatie tussen de mensaspecten en de organisatiedoelstellingen. Niet alleen de markt verandert met daarbij de werkomgeving, ook de wensen en de verwachtingen van de medewerker veranderen net zo hard mee. Succes kan worden bereikt mét medewerkers, die op de juiste toegemeten taken worden ingezet, gepassioneerd werken en op een lenige wijze inzetbaar blijven. Met andere woorden: zet in op vitaliteitsbeleid! Hierdoor wordt het beeld van anderen, maar ook het zelfbeeld van de oudere medewerker positief beïnvloed. 'Duurzame inzetbaarheid: het vermogen van de medewerker om nu en in de toekomst toegevoegde waarde te leveren voor een organisatie en daarbij zelf ook meerwaarde te ervaren

8 Organisaties moeten zich gaan focussen op duurzame inzetbaarheid van medewerkers, waarbij het succes ligt in een wederkerige relatie tussen de mensaspecten en de organisatiedoelstellingen. Niet alleen de markt verandert met daarbij de werkomgeving, ook de wensen en de verwachtingen van de medewerker veranderen net zo hard mee. Succes kan worden bereikt mét medewerkers, die op de juiste toegemeten taken worden ingezet, gepassioneerd werken en op een lenige wijze inzetbaar blijven. Met andere woorden: zet in op vitaliteitsbeleid! Hierdoor wordt het beeld van anderen, maar ook het zelfbeeld van de oudere medewerker positief beïnvloed. 6 Kernpunten voor een optimale inzetbaarheid Talenten maximaal benutten Medewerkers betrokken en gemotiveerd houden Een laag verzuim en lage (faal)kosten hebben In staat zijn goed personeel aan te trekken en te houden Continuïteit en kwaliteit van de productie of dienstverlening waarborgen Adequaat reageren om te kunnen omgaan met veranderende omstandigheden door conjuncturele schommelingen (wisselende economie) Investeer in ouderen Verloop kost geld en oudere medewerkers binnen het contactcenter blijven langer bij de organisatie. Bovendien kunnen met deze besparingen de extra kosten (langere AHT, meer training) worden terugverdiend. Daarnaast is inzetten op duurzame inzetbaarheid een mooi begin om een start te maken met beleid voor de toekomst, gericht op vergrijzing van de arbeidsmarkt en op de ouder wordende medewerker binnen het contactcenter. Voor het realiseren van duurzame inzetbaarheid zal er breder moeten worden gekeken dan de medewerker. Pas ingrijpen als er sprake is van disfunctioneren of wanneer de medewerker frequent of langdurig verzuim vertoont, is te laat. Duurzame inzetbaarheid start bij het vroege begin, de werving en selectie, van de relatie tussen medewerker en werkgever. Met oog op het opschuiven van de AOW-leeftijd en de vergrijzing in Nederland is het in het belang van medewerkers en organisaties om in de oudere medewerker te blijven investeren.

9 NEXT STEP? Download vandaag nog de Inspiratiegids Ga naar: schoolforcustomermanagement.com/inspiratie Wij zijn hét Kennishuis voor klantcontact. T

WHITEPAPER. Alleen struisvogels duiken voor Quality Monitoring. Quality Monitoring als de kritische succesfactor

WHITEPAPER. Alleen struisvogels duiken voor Quality Monitoring. Quality Monitoring als de kritische succesfactor WHITEPAPER Alleen struisvogels duiken voor Quality Monitoring Quality Monitoring als de kritische succesfactor School for Customer Management is onderdeel van hét Kennishuis voor klantcontact Deze Whitepaper

Nadere informatie

De traditionele beoordelingscyclus is passé! Performance Management dat wel werkt

De traditionele beoordelingscyclus is passé! Performance Management dat wel werkt CASESTUDY De traditionele beoordelingscyclus is passé! Performance Management dat wel werkt School for Customer Management is onderdeel van hét Kennishuis voor klantcontact Deze Casestudy komt voort uit

Nadere informatie

CASESTUDY. Talent behouden doet u met een sticker. School for Customer Management is onderdeel van hét Kennishuis voor klantcontact

CASESTUDY. Talent behouden doet u met een sticker. School for Customer Management is onderdeel van hét Kennishuis voor klantcontact CASESTUDY Talent behouden doet u met een sticker School for Customer Management is onderdeel van hét Kennishuis voor klantcontact Management Samenvatting Neemt u ook elk jaar ongewenst afscheid van 50%

Nadere informatie

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure Brochure Uw situatie Nederlandse werkgevers zijn ervan overtuigd dat een vergrijzende en ontgroenende arbeidsmarkt leidt tot stijgende personeelskosten [bron: CBS/2013]. De kans dat relatief meer ouderen

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 1787 woorden 2 juni 2002 6.5 58 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Ik doe mijn praktische opdracht over Flexwerk. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat je er veel mensen over hoort

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

Veranderende arbeidsmarkt

Veranderende arbeidsmarkt Veranderende arbeidsmarkt De arbeidsmarkt staat aan de vooravond van een grote verandering. Na decennia van een groeiend arbeidspotentieel neemt sinds 2010 de beroepsbevolking af. Commissie Bakker becijfert

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid. Enkele voorbeelden

Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid. Enkele voorbeelden Business Case Vitaliteit & Inzetbaarheid Enkele voorbeelden Gallup Consulting, 2002 (200.000 werknemers uit 36 multinationals): 12% meer klantgroei 62% minder veiligheidsincidenten 18% meer productiviteit

Nadere informatie

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs.

TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS. Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs. ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers TEVREDEN WERKEN IN HET PRIMAIR ONDERWIJS Onderzoek naar de tevredenheid en werkbeleving van personeel in het primair onderwijs april 2016 1

Nadere informatie

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid 1 Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid Inleiding Het streven naar gezonde werknemers die zo weinig mogelijk ziek zijn is een streven van iedere werkgever. Het werken aan duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever: een literatuur onderzoek OPENHEID OVER PSYCHISCHE GEZONDHEID WERKT

Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever: een literatuur onderzoek OPENHEID OVER PSYCHISCHE GEZONDHEID WERKT Psychische diversiteit op het werk en de rol van de werkgever: een literatuur onderzoek OPENHEID OVER PSYCHISCHE GEZONDHEID WERKT 2 MANAGEMENT- SAMENVATTING Aanleiding literatuuronderzoek Stichting Samen

Nadere informatie

Kwaliteits- monitoring 2.0

Kwaliteits- monitoring 2.0 Kwaliteits- monitoring 2.0 Hoe meet je kwaliteit in het contactcenter? En hoe kun je vervolgens de kwaliteit verbeteren. Het besturingsmodel COPC geeft hiervoor praktische handvatten. Talloze onderzoeken

Nadere informatie

Even voorstellen 10/20/2017

Even voorstellen 10/20/2017 Even voorstellen Sectorinstituut Transport en Logistiek: Werkt voor mens en werk in transport en logistiek. Opgericht door TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek, CNV Vakmensen. Doel is zorgen voor: Instroom

Nadere informatie

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Programma Workshop Eerste deel: Presentatie Visie op Gezond Ondernemen Een paar voorbeelden van

Nadere informatie

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID

WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID HEALTH WEALTH CAREER MERCER WERKNEMERS- ONDERZOEK SERIES WERKNEMERS ZELF AAN DE SLAG MET HUN DUURZAME INZETBAARHEID DUURZAME INZETBAARHEID PRODUCTIEVE, GEMOTIVEERDE EN GEZONDE WERKNEMERS DIE IN STAAT ZIJN

Nadere informatie

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. (Albert Einstein)

We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. (Albert Einstein) We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them. (Albert Einstein) Sociale Innovatie, wat is dat eigenlijk? Sjiera de Vries, lector Sociale Innovatie Innoveren:

Nadere informatie

WGA: Pijler van inzetbaarheidsbeleid

WGA: Pijler van inzetbaarheidsbeleid WGA: Pijler van inzetbaarheidsbeleid Toenemende werkdruk, krapte op de arbeidsmarkt en langer doorwerken zijn een aantal van de factoren die steeds vaker leiden tot fysieke en psychische problemen bij

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu

Vitaliteit en leeftijd Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu Symposium Vitaliteit voor organisatie en individu 21 september 2010 Tinka van Vuuren Inhoud presentatie Waarom is beleid gericht op vitaliteit en leeftijd noodzakelijk? Is er verband tussen vitaliteit

Nadere informatie

50 plussers op de arbeidsmarkt

50 plussers op de arbeidsmarkt 50 plussers op de arbeidsmarkt Onderzoek arbeidsparticipatie 50-plus werknemers in het bedrijfsleven Het 50+ Adviescentrum heeft in de maanden februari tot en met juni 2016 onderzoek gedaan naar de participatie

Nadere informatie

AOW & PENSIOEN GERECHTIGDEN OP DE ARBEIDSMARKT

AOW & PENSIOEN GERECHTIGDEN OP DE ARBEIDSMARKT AOW & PENSIOEN GERECHTIGDEN OP DE ARBEIDSMARKT Resultaten tot nu toe TNO: Romy Steenbeek, Wendela Hooftman, Lennart van der Zwaan ROA: Didier Fouarge, Raymond Montizaan, Ineke Bijlsma DEEL I Omvang en

Nadere informatie

Kansen op de arbeidsmarkt Wat maakt het verschil?

Kansen op de arbeidsmarkt Wat maakt het verschil? Kansen op de arbeidsmarkt Wat maakt het verschil? Hans Boer, directeur Van Ede & Partners Jolet Woordes, verenigingsmanager OVAL Utrecht, 22 maart 2016 Even voorstellen Hans Boer Van Ede & Partners Jolet

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Op weg naar wendbaarheid

Op weg naar wendbaarheid Op weg naar wendbaarheid Thema: Talent 28 juni 2011 Management summary Krapper wordende arbeidsmarkt vraagt om actie Steeds meer positieve signalen zijn waarneembaar uit het Nederlandse bedrijfsleven dat

Nadere informatie

Op weg voor mensen en werk

Op weg voor mensen en werk Op weg voor mensen en werk uitzenden outplacement re-integratie loopbaanadvies www.personeelsned.nl Wie is PersoneelsNed PersoneelsNed zorgt voor mensen èn werk. Een tweeledige en belangrijke doelstelling!

Nadere informatie

De business case voor Vitaliteit. Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011

De business case voor Vitaliteit. Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011 De business case voor Vitaliteit Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011 1 Vitaliteit: wat levert het op? Onderzoek 2009/2010 (Securex): optimalisering van vitaliteit werknemers is zeer belangrijk. Vitale

Nadere informatie

De business case voor Vitaliteit

De business case voor Vitaliteit De business case voor Vitaliteit Loes Meijlink, TheSparkCompany, 2011, 2012 T: +31 (0)6 11799488 E: Loes@TheSparkCompany.nl W: www.thesparkcompany.nl 1 Vitale bedrijven presteren beter Gallup Consulting,

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Sociaal ondernemen: passie en poen. Inventarisatie mogelijke succes- en faalfactoren sociale ondernemingen Nathan Rozema & Senna Bouteba

Sociaal ondernemen: passie en poen. Inventarisatie mogelijke succes- en faalfactoren sociale ondernemingen Nathan Rozema & Senna Bouteba Sociaal ondernemen: passie en poen Inventarisatie mogelijke succes- en faalfactoren sociale ondernemingen Nathan Rozema & Senna Bouteba Inhoud Auteurs rapport:, Chris Veldhuysen, Derk Berends, Nathan Rozema

Nadere informatie

Aantrekkende Economie en Toekomstige Vacatures

Aantrekkende Economie en Toekomstige Vacatures Aantrekkende Economie en Toekomstige Vacatures Digitaal Werkgevers - Panelonderzoek 12 WoonWerk Jonna Stasse Woerden, oktober 2006 In geval van overname van het datamateriaal is bronvermelding verplicht.

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012

Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012 Duurzame inzetbaarheid in de HR praktijk Onderzoeksrapport 2012 Zicht krijgen op duurzame inzetbaarheid en direct aan de slag met handvatten voor HR-professionals INHOUDSOPGAVE 1. Duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant!

Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Het Nationale Klantbelevingsonderzoek 2012 (preview) Beleef en beïnvloed de klant! Klantenbinding is essentieel voor organisaties om te overleven. Klanten worden steeds veeleisender; naast een goede functionele

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Personeelsmanagement HRM

Exact Synergy Enterprise. Krachtiger Personeelsmanagement HRM Exact Synergy Enterprise Krachtiger Personeelsmanagement HRM 1 Inleiding Waar gaat het om? Uw mensen zijn uw meest waardevolle bezit. U spaart tijd noch geld om uw mensen de erkenning te geven die zij

Nadere informatie

Werkende perspectieven voor oudere werknemers

Werkende perspectieven voor oudere werknemers Werkende perspectieven voor oudere werknemers De aantrekkelijkheid van oudere werknemers volgens werkgevers; een economische en arbeidspsychologische benadering Driebergen, 23 mei 2016 Arjan Heyma www.seo.nl

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid Samenvatting en conclusies

Duurzame inzetbaarheid Samenvatting en conclusies Duurzame inzetbaarheid Samenvatting en conclusies Uitgevoerd op : Juni t/m oktober 2017 Uitgevoerd door : MODINT Arbo B.V. Adviseur : mevrouw C. Creemers (Arbeidsdeskundige) MODINT Arbo Postbus 284 1900

Nadere informatie

Investeren in werkgeluk als business model

Investeren in werkgeluk als business model Investeren in werkgeluk als business model Zandvoort, 15 juni 2017 Visie op relatie medewerker - bedrijfsresultaat Gezondheid Succesvolle organisatie Bart van Opstal Client Consultant Health & Benefits

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 729 Evaluatie Wet inkomensvoorziening oudere werklozen Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek

Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Onderzoek vitaliteit en arbeidsmotivatie in de zorg Achtergrond van het Odyssee onderzoek Bij onze opdrachtgevers en relaties in de zorg zien wij een veelheid aan discussies en projecten die ons inziens

Nadere informatie

WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT

WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT WERVEN EN TRAINEN IN CUSTOMER CONTACT DE IDEALE OPZET ONDERZOCHT De recessie loopt ten einde. De markt trekt aan en het aantal vacatures

Nadere informatie

Werkend leren in de jeugdhulpverlening

Werkend leren in de jeugdhulpverlening Werkend leren in de jeugdhulpverlening en welzijnssector Nulmeting Samenvatting Een onderzoek in opdracht van Sectorfonds Welzijn Bernadette Holmes-Wijnker Jaap Bouwmeester B2796 Leiden, 1 oktober 2003

Nadere informatie

Tinnitus en arbeid. Een onderzoek naar de invloed van stressoren op tinnitus en de mogelijkheid tot werken

Tinnitus en arbeid. Een onderzoek naar de invloed van stressoren op tinnitus en de mogelijkheid tot werken Rijksuniversiteit Groningen Wetenschapswinkel Geneeskunde en Volksgezondheid Universitair Medisch Centrum Groningen Tinnitus en arbeid Een onderzoek naar de invloed van stressoren op tinnitus en de mogelijkheid

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 8 april 2011 Betreft Evaluatie IOW

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 8 april 2011 Betreft Evaluatie IOW > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamerder Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Burn-out: een uitslaande brand?

Burn-out: een uitslaande brand? Burn-out: een uitslaande brand? Maar liefst 84 % van de Limburgers kent iemand die een burn-out had. Dit blijkt uit een grootschalige bevraging die ACV Limburg in november en december van het voorbije

Nadere informatie

concurrentiefactor arbeid Arbeid Werkt! Logistic Labour Survey 2014 NDL, TLN, Tempo-Team Agenda

concurrentiefactor arbeid Arbeid Werkt! Logistic Labour Survey 2014 NDL, TLN, Tempo-Team Agenda Logistiek Nederland en de concurrentiefactor arbeid Arbeid Werkt! Logistic Labour Survey 2014 NDL, TLN, Tempo-Team Agenda Waarom dit onderzoek? Logistieke arbeidsmarkt Arbeid als concurrentiefactor Slim

Nadere informatie

Professionele klanten beoordelen de prestatie van uw contactcenter. Mystery Contact Onderzoek door Stichting KIRC en Top30 Contactcenters

Professionele klanten beoordelen de prestatie van uw contactcenter. Mystery Contact Onderzoek door Stichting KIRC en Top30 Contactcenters Professionele klanten beoordelen de prestatie van uw contactcenter Mystery Contact Onderzoek door Stichting KIRC en Top30 Contactcenters Stichting KlantInteractie Research Centrum 2017 Het belang van klanttevredenheid

Nadere informatie

persoonlijk professioneel prettig

persoonlijk professioneel prettig persoonlijk professioneel prettig Verbinden en ontwikkelen, dat is onze missie! onze visie social media vergrijzing technologische ontwikkelingen globalisering afwisseling trends en ontwikkelingen social

Nadere informatie

Kortom, van visie naar werkelijkheid!

Kortom, van visie naar werkelijkheid! Wie zijn wij Scopeworks is een internationaal bureau wat zich richt op executive search, interim management en consulting. Ons kantoor is gevestigd in Nederland en vanuit hier worden onze diensten wereldwijd

Nadere informatie

Over Jos Brenninkmeijer

Over Jos Brenninkmeijer Over Jos Brenninkmeijer Jos Brenninkmeijer heeft sinds 2010 verschillende directiefuncties vervuld bij KPN. Zij heeft vervolgens de overstap gemaakt naar ManpowerGroup Nederland in de functie van Commercieel

Nadere informatie

Venray 25 maart Conclusies & Aanbevelingen als uitkomst van DOiO-onderzoek bij Dichterbij

Venray 25 maart Conclusies & Aanbevelingen als uitkomst van DOiO-onderzoek bij Dichterbij Dichterbij een levensfasegericht personeelsbeleid Venray 25 maart 2009 Conclusies & Aanbevelingen als uitkomst van DOiO-onderzoek bij Dichterbij 1 Opdracht aan Stichting Senior Werkt Doe aanbevelingen

Nadere informatie

Naar een betere Match. Inventarisatie knelpunten onderwijs arbeidsmarkt in Zorg en welzijn in Haaglanden Nieuwe Waterweg Noord

Naar een betere Match. Inventarisatie knelpunten onderwijs arbeidsmarkt in Zorg en welzijn in Haaglanden Nieuwe Waterweg Noord Samenvatting Naar een betere Match. Inventarisatie knelpunten en oplossingen bij de aansluiting onderwijs arbeidsmarkt in Zorg en welzijn in de regio Haaglanden Nieuwe Waterweg Noord 1 Samenvatting van:

Nadere informatie

Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en

Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en Enquête duurzame inzetbaarheid Bewustwording duurzame inzetbaarheid lijkt nu de grootste uitdaging Gezondheid, kennis en vaardigheden, motivatie en werk-privébalans. Het zijn de vier thema s die ertoe

Nadere informatie

Workshop Mobiliteit en Vitaliteit. Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk 1 november 2012

Workshop Mobiliteit en Vitaliteit. Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk 1 november 2012 Workshop Mobiliteit en Vitaliteit Tinka van Vuuren en Astrid Wolswijk 1 november 2012 Inhoud 1. Wat is mobiliteit, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid 2. Oefening mobiliteit in beeld 3. Handreiking Mobiliteit

Nadere informatie

Meer doen met minder mensen

Meer doen met minder mensen Meer doen met minder mensen Aryan de Leeuw A.deLeeuw@vcd.nl Healthtivity, 25 september Agenda Inleiding Sector zorg Productiviteit Businesscase Health Intelligence Inleiding Hoe kunnen we meer doen met

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Investeren in duurzame inzetbaarheid loont Investeren in duurzame inzetbaarheid loont Samen verantwoordelijk voor mens en organisatie Een belangrijk onderwerp binnen organisaties is de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. We zitten midden in

Nadere informatie

Leef Slimmer. Werk Slimmer.

Leef Slimmer. Werk Slimmer. Leef Slimmer. Werk Slimmer. Vitaliteit, focus en meer energie. Een visie op duurzame inzetbaarheid van werknemers Whitepaper 2015 Het Belang van Duurzaamheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een

Nadere informatie

ERVAREN WERKDRUK IN HET MBO

ERVAREN WERKDRUK IN HET MBO ERVAREN WERKDRUK IN HET MBO onderzoeksverslag Rozemarijn van Toly, Annemarie Groot, Andrea Klaeijsen en Patricia Brouwer 01 AANLEIDING ONDERZOEK Er is recent veel aandacht voor werkdruk onder docenten;

Nadere informatie

Vragenlijst Leeftijdsscan

Vragenlijst Leeftijdsscan De leeftijdsscan Dit document is een blanco vragenlijst ter voorbereiding van het invullen van de leeftijdsscan op www.leeftijdsscan.be. Die website helpt u in real time om een duidelijk beeld te vormen

Nadere informatie

LEREN OP DE WERKVLOER. Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC

LEREN OP DE WERKVLOER. Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC LEREN OP DE WERKVLOER Dr. Jessica van Wingerden MBA MCC DE WERELD VERANDERT In tijden waarin maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, neemt veranderen,

Nadere informatie

Landelijke CliëntenRaad ~ Nieuwegein 6 april - Piet Vessies

Landelijke CliëntenRaad ~ Nieuwegein 6 april - Piet Vessies Landelijke CliëntenRaad ~ Nieuwegein 6 april - Piet Vessies allemaal, iedereen, overal brede doelgroep van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Onderzoeksvraag: Wat draagt Inclusief Werkgeven

Nadere informatie

Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Op weg naar duurzame inzetbaarheid Op weg naar duurzame inzetbaarheid Nederland vergrijst. De pensioenleeftijd gaat omhoog. Er dreigt krapte op de arbeidsmarkt. En landelijk is er steeds meer langdurig ziekteverzuim. Allemaal factoren om

Nadere informatie

The digital transformation executive study

The digital transformation executive study The digital transformation executive study De noodzaak van transformatie voor kleine en middelgrote producerende bedrijven Technologie verandert de manier waarop kleine en middelgrote bedrijven zakendoen.

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA

De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA De online bedrijfsanalysetool PARTNERPROGRAMMA MKB ondernemer wil duiding cijfers & strategisch advies van zijn accountant Uitkomst wetenschappelijk onderzoek onder ondernemers Klantonderzoek SRA en Universiteit

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Internet jaarrapportage werk.nl 2013

Internet jaarrapportage werk.nl 2013 werk.nl 2 van 10 Samenvatting In stond de online dienstverlening van UWV veel in de belangstelling. Werkzoekenden en werkgevers maken steeds meer gebruik van de online dienstverlening van UWV die onder

Nadere informatie

Managementinformatie bij gemeenten: er is nog veel winst te behalen

Managementinformatie bij gemeenten: er is nog veel winst te behalen Onderzoeksrapport Managementinformatie bij gemeenten: er is nog veel winst te behalen Trends en ontwikkelingen in het gebruik van Business Intelligence en het toepassen van managementinformatie binnen

Nadere informatie

Managementinformatie bij gemeenten: er is nog veel winst te behalen

Managementinformatie bij gemeenten: er is nog veel winst te behalen Onderzoeksrapport Managementinformatie bij gemeenten: er is nog veel winst te behalen Trends en ontwikkelingen in het gebruik van Business Intelligence en het toepassen van managementinformatie binnen

Nadere informatie

Grafimediabranche: 10 kerncijfers Age Unlimited

Grafimediabranche: 10 kerncijfers Age Unlimited Grafimediabranche: 1 kerncijfers Age Unlimited Januari 24 Drs. Jos Teunen Figuur 1 45% Structuur Grafimediabranche Veel kleine bedrijven, werkgelegenheid vooral bij midden- en grootbedrijf bedrijven werkzame

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing

Duurzame Inzetbaarheid. Plan van Aanpak. Verstarring erger dan vergrijzing Duurzame Inzetbaarheid Plan van Aanpak Verstarring erger dan vergrijzing Energiek zijn en blijven is motivatie x competenties x conditie Definitie: Duurzame inzetbaarheid is de mate, waarin medewerkers

Nadere informatie

Leiderschapsrollen Uitgelicht

Leiderschapsrollen Uitgelicht Leiderschapsrollen Uitgelicht Waarom wil je als organisatie een verandering van onderop laten ontstaan De huidige organisatievorm - doorgaans hiërarchisch - voldoet niet meer Om gebruik te maken van de

Nadere informatie

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ!

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Vitaliteit voor de zorg 3 Vitaliteitvoordezorg.nl Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers Van inzicht naar actie Veel zorginstellingen

Nadere informatie

Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3

Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3 Samenvatting Economie Werk hoofstuk 1 t/m 3 Samenvatting door H. 1812 woorden 16 juni 2013 6 4 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Economie samenvatting Werk hoofdstuk 1, 2 en 3 Hoofdstuk 1. Werken

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. - Afdeling HR van Coöperatie Univé Rivierenland is ondergebracht in Univé Rivierenland Organisatie B.V.

FUNCTIEPROFIEL. - Afdeling HR van Coöperatie Univé Rivierenland is ondergebracht in Univé Rivierenland Organisatie B.V. FUNCTIEPROFIEL Opdrachtgever: Functienaam: Werklocatie: Univé Rivierenland Organisatie B.V. Manager HR Sliedrecht Doel van de functie Het bijdragen aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen van

Nadere informatie

Mensen maken het verschil. Driessen HRM

Mensen maken het verschil. Driessen HRM Mensen maken het verschil Driessen HRM Bas van Leeuwen Programma manager Onderzoek Thema s Publicaties HRM-advies en ondersteuning Actief in 3 domeinen Driessen: brengt mens en werk bij elkaar; zorgt via

Nadere informatie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie Jaarrapportage werk.nl 2014 Publieksversie 2 Samenvatting Werkzoekenden en werkgevers maken ook in 2014 weer meer gebruik van de online dienstverlening van UWV die onder meer op werk.nl en in de Werkmap

Nadere informatie

P&O als strategische partner

P&O als strategische partner P&O als strategische partner Meten = Weten = Sturen Jacob van de Groep, manager P&O St. Antonius Ziekenhuis 22 juni 2011 Inhoud presentatie - Ontwikkelingen extern - Gevolgen intern (St. Antonius Ziekenhuis)

Nadere informatie

Hoe houden we de sector Zorg en Welzijn gezond? Gezien de toenemende vergrijzing en ziekteverzuim in de Zorg en Welzijn sector

Hoe houden we de sector Zorg en Welzijn gezond? Gezien de toenemende vergrijzing en ziekteverzuim in de Zorg en Welzijn sector Hoe houden we de sector Zorg en Welzijn gezond? Gezien de toenemende vergrijzing en ziekteverzuim in de Zorg en Welzijn sector Bart Boon Bart.boon@achmea.nl Vergrijzing: Grote generaties groeien op, mensen

Nadere informatie

smartops people analytics

smartops people analytics smartops people analytics Introductie De organisatie zoals we die kennen is aan het veranderen. Technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden zorgen dat onze manier van werken verandert. Waar veel

Nadere informatie

Over wie gaat het? Een beeld van werknemers die onder de garantiebanen vallen. Feiten en cijfers Context Karakteristieken en voorbeelden

Over wie gaat het? Een beeld van werknemers die onder de garantiebanen vallen. Feiten en cijfers Context Karakteristieken en voorbeelden Over wie gaat het? Een beeld van werknemers die onder de garantiebanen vallen Feiten en cijfers Context Karakteristieken en voorbeelden Banenafspraak 1 Mensen die onder de Participatiewet vallen en die

Nadere informatie

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties

Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties in de architectenbranche QUICKSCAN mei 2013 Inhoud Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties 3 Resultaten 6 Bureau-intermediair I Persoonlijk urenbudget 6 Keuzebepalingen

Nadere informatie

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together

Gids voor werknemers. Rexel, Building the future together Gids voor werknemers Rexel, Building the future together Editorial Beste collega s, De wereld om ons heen verandert snel en biedt ons nieuwe uitdagingen en kansen. Aan ons de taak om effectievere oplossingen

Nadere informatie

Strategic Decisions Monitor. Juni 2013 Dilemma s in Klantcontact

Strategic Decisions Monitor. Juni 2013 Dilemma s in Klantcontact Strategic Decisions Monitor Juni 2013 Dilemma s in Klantcontact KIRC 2013 Niets uit deze publicatie mag geheel of gedeeltelijk op enigerlei schriftelijke, elektronische of andere wijze openbaar worden

Nadere informatie

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics

Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Strategische personeelsplanning objectief onderbouwen met People Analytics Na het lezen van deze white paper weet u: Wat een strategische personeelsplanning (SPP) is Hoe organisaties veranderen door automatisering

Nadere informatie

Pompen of verzuipen Arbeidsmarktontwikkelingen en de noodzaak van inclusieve organisaties

Pompen of verzuipen Arbeidsmarktontwikkelingen en de noodzaak van inclusieve organisaties Pompen of verzuipen Arbeidsmarktontwikkelingen en de noodzaak van inclusieve organisaties Introductie Arbeidsmarktontwikkelingen Ontwikkelingen in functies Kwalitatieve misfit tussen functie en arbeidsaanbod

Nadere informatie

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016

FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE. Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek mei 2016 ARBEIDSMARKTPLATFORM PO. Van en voor werkgevers en werknemers FORMELE GESPREKKEN, REGELDRUK EN REGELRUIMTE Analyse op basis van het Personeels- en Mobiliteitsonderzoek 2014 mei 2016 1 Arbeidsmarktplatform

Nadere informatie

waag door Hans Wensing

waag door Hans Wensing waag door Hans Wensing Met passie en plezier werken aan de opgaven van de stad Ongelukkige medewerkers Hoog ziekteverzuim Niet belangrijk Wel belangrijk GELUKKIG ZIJN Een van de belangrijkste thema s in

Nadere informatie

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers.

Inzetbaarheid verbeteren door het activeren van werknemers. Wij zijn SistersChange. Ervaren veranderaars. Enthousiaste verbeteraars. Sociale zekerheidskenners. Wij helpen de inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Inzetbaarheid verbeteren door het activeren

Nadere informatie

Masterpiece Autonomie bij de geriatrische zorgvrager na invoering van het Baxtersysteem

Masterpiece Autonomie bij de geriatrische zorgvrager na invoering van het Baxtersysteem Masterpiece Autonomie bij de geriatrische zorgvrager na invoering van het Baxtersysteem Een beeld vormen en in kaart brengen van de autonomie bij de geriatrische zorgvrager na invoering van het Baxtersysteem

Nadere informatie

Bureau BERGS. Outplacement & Loopbaanadvies. Nu ook mogelijk met Online Coaching!

Bureau BERGS. Outplacement & Loopbaanadvies. Nu ook mogelijk met Online Coaching! Outplacement & Loopbaanadvies Nu ook mogelijk met Online Coaching! Ron Bergs 06-34187540 KvK 67575870 info@bureaubergs.nl www.bureaubergs.nl 1 Ron Bergs 06-34187540 KvK 67575870 info@bureaubergs.nl www.bureaubergs.nl

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie

Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie Rob Gründemann Faculteit Maatschappij en Recht Captains of Arbo, 13 mei 2009 Opzet van de presentatie 1. De economische recessie 2. Vergrijzing

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Trends in Service 2010

Onderzoeksopzet. Trends in Service 2010 Onderzoeksopzet Trends in Service 2010 Utrecht, oktober 2010 1. Inleiding De sociale netwerken nemen een steeds belangrijker plaats in in de communicatie tussen bedrijven en hun (potentiële) klanten en

Nadere informatie

HET NIEUWE WERKEN: gestart op idealen, gereduceerd tot huisvestingsproject

HET NIEUWE WERKEN: gestart op idealen, gereduceerd tot huisvestingsproject HET NIEUWE WERKEN: gestart op idealen, gereduceerd tot huisvestingsproject Resultaten Het Nieuwe Werken Barometer Auteurs: Nynke Willemsen en Sawan Bruins Eurogroup Consulting Oktober 2013 INTRODUCTIE

Nadere informatie