Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ!"

Transcriptie

1 Vitaliteit voor de zorg 3 Vitaliteitvoordezorg.nl Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers Van inzicht naar actie Veel zorginstellingen investeren in de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Vitale medewerkers hebben immers meer energie, zijn proactief, kennen hun talenten en zetten deze in voor het werk. Daarnaast zijn ze fysiek beter belastbaar, mentaal weerbaar en hebben emotionele veerkracht. Inzicht in de actuele stand van de vitaliteit en tevredenheid van uw medewerkers is noodzakelijk om gericht verbeteringen door te kunnen voeren. Met Vitaliteitvoordezorg.nl helpt Stichting IZZ u om doelgericht te sturen op de vitaliteit, inzetbereidheid en tevredenheid van uw medewerkers. Vitaliteitvoordezorg.nl geeft unieke aanknopingspunten voor strategisch hr-beleid en zet in op het vitaler maken van uw medewerkers.

2 4 Vitaliteit voor de zorg Maak werk van vitale medewerkers Om de vitaliteit van uw personeel te verbeteren, is inzicht in de actuele stand van zaken een vereiste. Hoe denken uw medewerkers over hun werk? Hoe vitaal en tevreden zijn ze en waar ervaren ze knelpunten? Vitaliteitvoordezorg.nl geeft antwoord op al dit soort vragen en is speciaal voor de zorg ontwikkeld door Stichting IZZ in samenwerking met PwC. Het webbased programma geeft inzicht in het welbevinden van uw medewerkers en meet onder meer de beleving van vitaliteit, inzetbereidheid en tevredenheid. Bovendien geeft het oorzaken aan en legt het verbanden met hr-instrumenten die u inzet rond de thema s Training en Ontwikkeling, Prestatiemanagement, Autonomie en Leiderschap en Samenwerking. Met Vitaliteitvoordezorg.nl meten we zowel de actieve als de passieve effecten. De actieve effecten zijn gericht op de vitaliteit van medewerkers. Leidt meer training bijvoorbeeld tot meer proactiviteit in het werk? Daarnaast kijken we naar de passieve effecten zoals tevredenheid, verzuim en verloop. We noemen deze passief omdat ze niet direct met meer werkinzet te maken hebben. Beide effecten zijn belangrijk. Het gaat niet alleen om tevredenheid maar juist om vitaliteit. Instellingen willen medewerkers die net dat stapje extra zetten. Aanknopingspunten voor effectiever beleid Met de uitkomsten kunt u direct aan de slag om de inzetbaarheid van uw medewerkers te verbeteren. Vitaliteitvoordezorg.nl geeft namelijk de resultaten weer op instellingsen afdelingsniveau. Deze resultaten kunt u vergelijken met de resultaten van andere zorginstellingen, de branche en de zorgsector als geheel. Voor zorginstellingen betekent een verbetering van inzetbaarheid minder verzuim, meer betrokkenheid bij de instelling, een stijging van productiviteit en daarmee ook een daling in de kosten. De resultaten van het onderzoek geven u meer inzicht en kunt u bij uitstek gebruiken om uw strategisch hr-beleid aan te scherpen en te onderbouwen. Het programma wordt afgesloten met een managementrapportage en een reflecterend adviesgesprek. Dit biedt een uitstekende basis voor bijvoorbeeld een meerjarig strategisch hr-beleidsplan.

3 Vitaliteitvoordezorg.nl 3 Wat biedt Vitaliteitvoordezorg.nl? Wetenschappelijk onderbouwd De vragenlijst en scorecard van Vitaliteitvoordezorg.nl zijn gebaseerd op High Performance Work Practices. Dit zijn hr-instrumenten die tot doel hebben de prestaties van medewerkers te bevorderen. Daarbij gaat het om training, salaris, autonomie, leidinggeven, samenwerken en persoonlijke ontwikkeling. Vitaliteitvoordezorg.nl onderzoekt de effecten van deze hrinstrumenten op de vitaliteit, inzetbereidheid en tevredenheid van medewerkers. Vitaliteitvoordezorg.nl past binnen de kwaliteitscriteria van NIAZ/HKZ voor een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) en kan als input dienen voor het maatschappelijk jaarverslag. Dit zorgt ervoor dat u hiernaast niet nog een ander onderzoek hoeft uit te voeren. Bovendien is Vitaliteitvoordezorg.nl door de Inspectie SWZ goedgekeurd als verdiepend werkdrukonderzoek. Wat levert het u op? Inzicht in de huidige beleving van tevredenheid en vitaliteit per instelling en afdeling. Inzicht in de oorzaken van hoge of lage scores op vitaliteit en tevredenheid. Benchmark in de zorg: u kunt de resultaten van uw eigen zorginstelling vergelijken met die van andere zorginstellingen, uw branche en de zorgsector als geheel. Koppeling van zachte data (beleving van medewerkers) aan harde data (cijfers over verzuim). Anonimiteit gewaarborgd Anonimiteit van de medewerkers en van de instelling is gegarandeerd. We rapporteren niet onder de 10 respondenten per afdeling. Stichting IZZ heeft geen toegang tot de gegevens van instellingen. Het instrument voldoet aan de wet- en regelgeving op dat vlak.

4 Vitaliteitvoordezorg.nl 4 Hoe werkt het? Aanmelden voor 11 maart of 15 juli Intake doorlooptijd 4 weken Afnemen vragenlijst doorlooptijd 4 weken Analyse doorlooptijd 4 weken Rapportage en adviesgesprek Twee maanden na de start van de enquête hebt u de resultaten in huis! Stap 1 Intake Tijdens de intake verzamelen we de basisgegevens van uw instelling en maken afspraken over contactpersonen en communicatie. Wij faciliteren u met basisformats voor uitnodigingen, nieuwsbrieven en dergelijke, om de communicatie in uw instelling zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo helpen wij u om met minimale inspanning een optimale voorbereiding te hebben. Stap 2 Invullen vragenlijst (online-onderzoek) De basis van het vitaliteitsprogramma is een webbased onderzoek onder uw medewerkers. De vragenlijst richt zich op de beleving van vitaliteit, tevredenheid en hr-instrumenten als training & ontwikkeling, prestatiemanagement, autonomie, leiderschap en samenwerking. Medewerkers kunnen de vragen online, vanachter de eigen computer, beantwoorden. Dit kost ongeveer vijftien minuten. De antwoorden worden centraal verzameld en geanonimiseerd opgeslagen in een database. Effecten High Performance Work Practices: Oorzaken Training & Ontwikkeling Prestatiemanagement Vitaliteit Actief uitdaging zoeken in het werk Inzetbereidheid Trainingsmogelijkheden Doorgroeimogelijkheden Feedback Autonomie Zelfstandigheid tijdens het werk Invloed op beslissingen Werkdruk Salaris Aannamebeleid Work-life beleid Leiderschap & Samenwerking Relatie met leidinggevende Communicatie door leidinggevende Samenwerking binnen team Energie Gezondheid Tevredenheid Arbeidstevredenheid Verloopgeneigdheid Betrokkenheid bij de organisatie Verzuim & Verloop Verzuim Verloop Stap 3 Managementrapportage, scorecard & adviesgesprek Binnen twee maanden na de start van de enquête zijn de resultaten bekend en ontvangt u een overzichtelijke managementrapportage. Hierin krijgt u de bevindingen gepresenteerd op instellings- en afdelingsniveau. Tevens ontvangt u de benchmark van alle deelnemende instellingen. De rapportage wordt inhoudelijk toegelicht door de specialisten van PwC in een gesprek dat de IZZ-contactpersoon zal organiseren.

5 5 Vitaliteitvoordezorg.nl Benchmark In 2012 deden bijna medewerkers van Ziekenhuizen, Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Thuiszorg, Geestelijke Gezondheidszorg en Gehandicaptenzorg mee aan Vitaliteitvoordezorg.nl. Zij gaven online antwoord op vragen over de beleving van vitaliteit, tevredenheid en hr-instrumenten als Training & Ontwikkeling, Prestatiemanagement, Autonomie, Leiderschap en Samenwerking. High Performance Work Practices: Oorzaken Training & Ontwikkeling Prestatiemanagement 7,1 Trainingsmogelijkheden 5,8 Salaris 4,4 5,8 Doorgroeimogelijkheden Feedback 6,6 7,1 Aannamebeleid Work-life beleid 7,3 Effecten Vitaliteit 6,9 5,6 5,8 Autonomie Zelfstandigheid tijdens het werk Invloed op beslissingen Werkdruk Leiderschap & Samenwerking 7,0 6,6 7,7 Relatie met leidinggevende Communicatie door leidinggevende Samenwerking binnen team GROOTSTE IMPACT Actief uitdaging zoeken in het werk Inzetbereidheid Energie Gezondheid Tevredenheid Arbeidstevredenheid Relatie met leidinggevende grootste beïnvloeder vitaliteit zorgmedewerker De manier waarop leidinggevenden medewerkers feedback geven, hun medewerkers coachen en de mate waarin medewerkers invloed kunnen uitoefenen op beslissingen, bieden kansen voor werkgevers. Uit het onderzoek van Stichting IZZ blijkt namelijk dat de relatie met de leidinggevenden de grootste beïnvloeder is van de vitaliteit van zorgmedewerkers. Verloopgeneigdheid Betrokkenheid bij de organisatie Verzuim & Verloop Verzuim Verloop Iets voor u? Ook benieuwd hoe uw instelling ervoor staat in vergelijking met andere deelnemende zorginstellingen? Meld u aan voor 11 maart of 15 juli om mee te doen aan de volgende ronde van Vitaliteitvoordezorg.nl. Vitaliteit +7% Tevredenheid +10% Coachend leiderschap +20%

6 Kosten van deelname De investering voor de ontwikkeling van Vitaliteitvoordezorg.nl komt voor rekening van Stichting IZZ. Daardoor betaalt elke deelnemende instelling die een werkgeversarrangement heeft met Stichting IZZ, alleen de operationele kosten. Omdat er meerdere instellingen tegelijkertijd aan het onderzoek deelnemen, zijn de kosten van deelname relatief laag. De prijzen (exclusief btw) per instelling voor deelname in 2013 zijn: < medewerkers: medewerkers: medewerkers: > medewerkers: Extra mogelijkheden Tegen een geringe meerprijs kunt u het onderzoek uitbreiden of aanpassen aan de wensen van uw instelling. Zo is er de mogelijkheid om enkele vragen toe te voegen om daarmee aan te sluiten op eerder uitgevoerd onderzoek. Ook kunt u, naast een onderzoek op instellings- en afdelingsniveau, kiezen voor een onderzoek op divisieniveau. Om aan te sluiten bij verschillende samenwerkingsverbanden in de zorgmarkt is het ook mogelijk om een benchmarkanalyse en rapportage uit te laten voeren voor een zelfgekozen peer group van deelnemende instellingen. Werken aan een gezonde zorgsector Stichting IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Het doel is zorgmedewerkers een eigen zorgverzekering te bieden en een bijdrage te leveren aan de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers. Stichting IZZ is opdrachtgever voor de IZZ Zorgverzekering; een zorgverzekering zonder winstoogmerk die is afgestemd op de behoeften van de zorgmedewerkers en op de specifieke gezondheidsrisico s van het werken in de zorg. De IZZ Zorgverzekering is opgenomen in de belangrijkste zorg-cao s. Bijna een half miljoen Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering bij IZZ. Het bestuur van Stichting IZZ bestaat uit vertegenwoordigers van aangesloten werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg. Aangesloten werkgeversorganisaties zijn Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, GGZ Nederland, VGN, Jeugdzorg Nederland en ActiZ. Aangesloten werknemersorganisaties zijn Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU 91 en FBZ. D Stichting IZZ Amersfoortseweg 15h 7313 AB Apeldoorn Telefoon (055) Stichting IZZ

Benchmark 2012. Vitaliteitvoordezorg.nl. Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers

Benchmark 2012. Vitaliteitvoordezorg.nl. Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers voordezorg.nl Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers Benchmark 2012 Samenvatting onderzoek vitaliteit hoofdverzekerden IZZ 2 IZZ Samenvatting voordezorg.nl IZZ Samenvatting voordezorg.nl

Nadere informatie

Jeugdzorg 7 juni 2013. RAPPORTAGE totaalset

Jeugdzorg 7 juni 2013. RAPPORTAGE totaalset Jeugdzorg 7 juni 2013 RAPPORTAGE totaalset Resultaten voordezorg.nl Zes jeugdzorgorganisaties hebben meegedaan aan voordezorg.nl. Medewerkers hebben antwoord gegeven op de vragen: Hoe denkt u over uw werk?

Nadere informatie

Vitaliteit voor de zorg

Vitaliteit voor de zorg Vitaliteit voor de zorg Wat kun je als professional doen? V&VN 2 oktober 2013 Anouk ten Arve, programma manager 1 Stichting IZZ van werknemers en werkgevers in de zorg Stichting IZZ Stichting met twee

Nadere informatie

SPECIAL. Zicht op zorggebruik van zorgmedewerkers. Grote verschillen tussen zorgorganisaties

SPECIAL. Zicht op zorggebruik van zorgmedewerkers. Grote verschillen tussen zorgorganisaties HÉT MAGAZINE OVER GEZOND WERKEN IN DE ZORG 2 SPECIAL 2015 Zicht op zorggebruik van zorgmedewerkers Grote verschillen tussen zorgorganisaties 2 INZICHT SPECIAL 2-2015 ZORGGEBRUIK INHOUD LAAG ZORGVERBRUIK,

Nadere informatie

Gezond werken in de zorg Onderzoeksrapport. Onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting onder zorgmedewerkers

Gezond werken in de zorg Onderzoeksrapport. Onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting onder zorgmedewerkers 1 Onderzoeksrapport Gezond werken in de zorg Gezond werken in de zorg Onderzoeksrapport Onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting onder zorgmedewerkers 2 Onderzoeksrapport Gezond werken

Nadere informatie

Vitale medewerkers maken een vitale HvA

Vitale medewerkers maken een vitale HvA Vitale medewerkers maken een vitale HvA Beleidskader Vitaliteit Larissa Kras Beleidsmedewerker stafafdeling P&O In opdracht van Conny Vermolen, directeur P&O Januari 2013 Inleiding De Hogeschool van Amsterdam

Nadere informatie

Producten en diensten van het nationaal inzetbaarheidsplan

Producten en diensten van het nationaal inzetbaarheidsplan Producten en diensten van het nationaal inzetbaarheidsplan 6 redenen om aan duurzame inzetbaarheid te werken Elk bedrijf is gebaat bij goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. Kortom,

Nadere informatie

IZZ Kompas 2012. Verzekeringen en Wetgeving Informatie voor werkgevers in de zorgsector. IZZ Zorg voor de zorg

IZZ Kompas 2012. Verzekeringen en Wetgeving Informatie voor werkgevers in de zorgsector. IZZ Zorg voor de zorg IZZ Kompas 2012 Verzekeringen en Wetgeving Informatie voor werkgevers in de zorgsector IZZ Zorg voor de zorg IZZ Kompas 2012 2 IZZ Kompas 2012 De IZZ-verzekeringen 3 Voorwoord Met plezier bied ik u onze

Nadere informatie

ZorgZijn. Werkt DE VERANDERENDE ARBEIDSMARKT. HRM-Proeverij

ZorgZijn. Werkt DE VERANDERENDE ARBEIDSMARKT. HRM-Proeverij ZorgZijn Arbeidsmarktmagazine zorg & welzijn Werkgeversvereniging voor en Welzijn Werkt jaargang 01 oktober 2013 HRM-Proeverij Programma pag. 10-11 Dit is een publicatie van werkgeversvereniging ZorgZijn

Nadere informatie

Nationaal Bevlogenheidsonderzoek in de Zorg Diagnostiek voor u

Nationaal Bevlogenheidsonderzoek in de Zorg Diagnostiek voor u Nationaal Bevlogenheidsonderzoek in de Zorg Diagnostiek voor u Rapportage Datum: 7 maart 2013 Auteur Schouten & Nelissen Inzicht Periode onderzoek Februari 2013 Print dit rapport in kleur voor optimale

Nadere informatie

Op weg naar data-gedreven personeelsbeslissingen

Op weg naar data-gedreven personeelsbeslissingen Op weg naar data-gedreven personeelsbeslissingen AnalitiQs Quality in Research, Reporting & Analytics 0 "Iedere maand neemt Corporate diverse HR KPI's op in het rapport dat ze maken voor het management.

Nadere informatie

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014 Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE Voorbeeld teamrapportage 1 Aantal deelnemers: 10 26-10-2014 1 Dit rapport geeft een overzicht op groepsniveau van hun bevlogenheid, energie- en stressbronnen en de gemiddelde

Nadere informatie

3D Organisational Navigator. Inzicht in tevredenheid, motivatie en gedrag van groepen medewerkers

3D Organisational Navigator. Inzicht in tevredenheid, motivatie en gedrag van groepen medewerkers 3D Organisational Navigator Inzicht in tevredenheid, motivatie en gedrag van groepen medewerkers Deze prospectus is afgedrukt op FSC-papier. Contactgegevens Dr.Ir. Niek van Duivenbooden Hogestraat 12,

Nadere informatie

Nationaal Bevlogenheidsonderzoek in de Zorg Uw Organisatie

Nationaal Bevlogenheidsonderzoek in de Zorg Uw Organisatie Nationaal Bevlogenheidsonderzoek in de Zorg Uw Organisatie Voorbeeld rapportage Datum: 31 januari 2013 Auteur Schouten & Nelissen Inzicht Periode onderzoek januari 2013 Print dit rapport in kleur voor

Nadere informatie

Informatie over : Vitaliteitssubsidie - 5.000,- ESF subsidie Duurzame inzetbaarheid Gratis tool + ondersteuning: Huis van Werkvermogen Gratis tool +

Informatie over : Vitaliteitssubsidie - 5.000,- ESF subsidie Duurzame inzetbaarheid Gratis tool + ondersteuning: Huis van Werkvermogen Gratis tool + Informatie over : Vitaliteitssubsidie - 5.000,- ESF subsidie Duurzame inzetbaarheid Gratis tool + ondersteuning: Huis van Werkvermogen Gratis tool + ondersteuning: Vitaliteitsportal Aanbieders producten

Nadere informatie

expertisecentrum meubel cover Sectorplan Meubelindustrie- en interieurbouw

expertisecentrum meubel cover Sectorplan Meubelindustrie- en interieurbouw cover Sectorplan Meubelindustrie- en interieurbouw Een overzicht van activiteiten Juni 2015 VOORWOORD: www.ec.nl Sectorplan Meubelindustrie en interieurbouw een positieve impuls voor de branche We moeten

Nadere informatie

Werk maken van duurzame inzetbaarheid. Met meetbaar én voelbaar resultaat. - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen

Werk maken van duurzame inzetbaarheid. Met meetbaar én voelbaar resultaat. - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen verantwoord veranderen Werk maken van duurzame inzetbaarheid vbent.org - Vitaliteitsscans - Vitaliteitsgesprekken - Vitaliteitstrainingen Met meetbaar én voelbaar resultaat Naar een duurzame en vitale

Nadere informatie

Naar een betere match? - 2

Naar een betere match? - 2 Naar een betere match? - 2 Peiling onder werkgevers naar de bekendheid van en hun mening over STRONG ZW Haaglanden Drs. Marlies Rosenbrand 079-3290707 m.rosenbrand@zwhaaglanden.nl Naar een betere match

Nadere informatie

Bevlogen leiden in de zorg

Bevlogen leiden in de zorg Bevlogen leiden in de zorg Naar aanleiding van de masterthesis Engaging leadership in health care organizations: the mediating role of work engagement ZorgpleinNoord Koos van der Kleij Haren, februari

Nadere informatie

Hollen & stilstaan bij werkdruk

Hollen & stilstaan bij werkdruk Hollen & stilstaan bij werkdruk dát maakt zorg beter Aandacht Inspectie SZW voor psychosociale arbeidsbelasting in zorg blijft nodig In het kader van de aanpak Zorg en Welzijn 2012 2015 heeft de Inspectie

Nadere informatie

De route naar de antwoorden in het sociaal domein

De route naar de antwoorden in het sociaal domein De route naar de antwoorden in het sociaal domein Onderzoeksaanbod 2014-2015 onderzoek 2 Inhoudsopgave Introductie.... 5 Overzicht onderzoeksaanbod sociaal domein... 6 Hoofdstuk 1 - Zicht op prestaties...

Nadere informatie

Doorgroeien met de A+O Ontwikkel- of Loopbaanscan

Doorgroeien met de A+O Ontwikkel- of Loopbaanscan Stimuleert de ontwikkeling van medewerkers Doorgroeien met de A+O Ontwikkel- of Loopbaanscan INFORMATIE VOOR HR EN LEIDINGGEVENDEN WILLEM VAN ROSMALEN, GEMEENTESECRETARIS GEMEENTE SCHIJNDEL De Loopbaanscan

Nadere informatie

Iedere generatie op de werkvloer zijn eigen energiebronnen. Zin in werk hebben en houden

Iedere generatie op de werkvloer zijn eigen energiebronnen. Zin in werk hebben en houden Iedere generatie op de werkvloer zijn eigen energiebronnen Zin in werk hebben en houden Oktober 2012 Samengevat De arbeidsmarkt zoals we die kennen verdwijnt langzaam en er ontstaat een andere dynamiek.

Nadere informatie

De Ondernemende Commissaris Testlounge.

De Ondernemende Commissaris Testlounge. u zelf. uw team. uw bedrijf. De Ondernemende Commissaris Testlounge. Goed bestuur: het fundament onder goed ondernemerschap. GOED bestuur gaat over mensen. 1 mensen. In onze testlounge vindt u gevalideerde

Nadere informatie

Duurzame Professionals. Een groene kijk op bijzonder professionalschap

Duurzame Professionals. Een groene kijk op bijzonder professionalschap Duurzame Professionals Een groene kijk op bijzonder professionalschap Inhoud Voorwoord : p. 3 Bijzonder Professionalschap : p. 5 De duurzame focus : p. 7 Ontwikkelen gedrag : p. 9 Ontwikkelen talent :

Nadere informatie

HR analytics en de rol van HR als business partner

HR analytics en de rol van HR als business partner HR analytics en de rol van HR als business partner Hoe bestuurders, HR-managers en medewerkers aankijken tegen de veranderende rol van HR Inhoudsopgave Voorwoord 3 Infographic 4 Inleiding 5 1 HR beperkt

Nadere informatie

Onze Trainingen en Diensten

Onze Trainingen en Diensten Kick-off Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich op

Nadere informatie

Programma Arbeid en Gezondheidszorg Eindproduct Maart 2015

Programma Arbeid en Gezondheidszorg Eindproduct Maart 2015 Geïntegreerde arbeidsgerelateerde zorg Het verbeteren van de relatie tussen arbeid en zorg Inleiding Macropotentieel van 26 miljard euro door huidige non-participatie De gezondheidszorg voor weknemers

Nadere informatie

Werken aan bevlogenheid

Werken aan bevlogenheid Werken aan bevlogenheid Onderzoek onder gemeentelijke professionals Foto Sjaak van der Tak 4 voorwoord Ingrijpende ontwikkelingen als de decentralisaties en digitalisering van de dienstverlening stellen

Nadere informatie

Livvit Gids 2014. Gezond Ondernemen. Doe je samen!

Livvit Gids 2014. Gezond Ondernemen. Doe je samen! Livvit Gids 2014 1 Gezond Ondernemen Doe je samen! 2 Livvit Gids 2014 Wat u kunt lezen in de Livvit Gids De hogescholen hebben voor de ondersteuning van hun gezondheidsmanagement weer voor Livvit gekozen

Nadere informatie