Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn"

Transcriptie

1 Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus AC Apeldoorn [T] (055) [F] (055) [E] [I] Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 24 juni 2009 V. Doorn Datum 10 juni 2009 Opgemaakt door Financiële en Nummer Economische Zaken Beleidsproduct 913 Code Bijlage(n) - 1 Beslispunten Voorgesteld wordt: Kennis te nemen van het voorlopig resultaat 2009 (inzicht per eind april 2009). Kennis te nemen van de rapportage grondaankopen periode 1/1/ /4/2009. De bruto kredietbedragen voor onderhanden werken overeenkomstig de tabel aan te passen. In te stemmen met de gewijzigde doelstellingen. In te stemmen met de onttrekking van ,-- uit de bestemmingsreserve verwerking van afvalstoffen t.b.v. het opstellen van het acceptatie- en verwerkingsbeleid t.b.v. de verwerking van afvalstoffen (zie toel. paragraaf 3.2). 2 Inleiding Hierbij bieden wij u de eerste bestuursrapportage (Burap ) aan over het jaar Het betreft een rapportage van de stand van zaken van de doelstellingen, van het voorlopig resultaat 2009, van de grondaankopen en van de stand van zaken onderhanden werken per eind april Een specificatie van de doelstellingen en de stand van zaken onderhanden werken zijn beschikbaar via intranet. Conform het besluit van het algemeen bestuur van 22 april 2009 is de burap opgebouwd naar de doelen Veiligheid, Waterbeheer, Waterketen en Bestuur en bedrijfsvoering. 3 Toelichting 3.1 Rapportage doelstellingen Algemeen beeld In onderstaande tabel worden de bereikte doelen van de beleidsbegroting 2009 schematisch weergegeven. De kleur in de tabel geeft aan hoe de stand van zaken is ten opzichte van de doelstelling uit de begroting Daar waar de doelstelling niet is gerealiseerd wordt een nadere toelichting gegeven.

2 Blad 2 van 17 Programma Burap t.o.v. begroting Programma 1 Veiligheid Prognose 2009 t.o.v begroting Veilige dijken Programma 2 Waterbeheer Gewenste grond- en oppervlaktewaterregime (GGOR) Verminderen wateroverlast en water voor droge tijden Goede kwaliteit oppervlaktewater en waterbodem Herstel en behoud bijzondere natuur Stedelijk water: Goede afstemming watersysteem en waterketen Goede onderhoudsituatie watersystemen Brede Kijk Meten is weten Beekherstel Programma 3 Waterketen Waterketen integraal benaderen Getransporteerd afvalwater Gezuiverd afvalwater Slibverwerking Bedrijfsvoering Waterzuivering Goede onderhoudssituatie waterzuivering Programma 4 Bestuur en bedrijfsvoering Waterbeheersplan Belastingheffing en invordering Bestuur Externe communicatie Legenda Norm (ruim) behaald Norm nagenoeg behaald Norm niet behaald

3 Blad 3 van 17 Toelichting Programma 1 Veiligheid Veilige dijken De planvoorbereiding voor de projecten in het kader van Ruimte voor de Rivier verloopt conform planning. De toetsing van de Randmeerdijken wordt uitgesteld tot volgend jaar. De coördinerende Provincie Overijssel schrijft een volledige toetsing voor. Hiervoor is eerst aanvullend grondonderzoek nodig. Programma 2 Waterbeheer Gewenste grond- en oppervlaktewaterregime (GGOR) De gebiedsprocessen in de 4 clusters met TOP-lijst gebieden verlopen conform planning. Doordat de provincie besloten heeft haar doelstelling om de TOP-lijst gebieden in 2013 ingericht te hebben te laten vervallen,zullen de GGOR en de hydrologische herstelplannen niet voor de zomer van 2009 de inspraak zal ingaan. Mede daardoor zal einde van dit jaar een prioritering plaatsvinden op basis van haalbaar en betaalbaar. Verminderen wateroverlast en water voor droge tijden De uitvoering van de Eekterbeek (1 ha) is vertraagd vanwege de subsidieperikelen. Fliert wordt wel uitgevoerd. De plannen voor het oplossen van de knelpunten in de Noordelijke IJsselvallei in het kader van aanpak EVZ en waterlichamen liggen gereed. Ook is uit modelstudies is gebleken, dat een groot aantal stroomgebieden voldoen aan de norm, waardoor geen extra maatregelen noodzakelijk zijn. Dit geldt voor o.a. Zuidelijke IJsselvallei, stedelijk gebied Apeldoorn en Smallertsebeek. Goede kwaliteit oppervlaktewater en waterbodem De geprognosticeerde m 3 bagger (29.000) in het landelijk gebied zijn conform de planning. Al wordt dit bereikt met minder kilometers. De baggerwerkzaamheden in het stedelijk gebied van Apeldoorn naderen voltooiing. Herstel en behoud bijzondere natuur De Hen-doelstelling wordt niet gehaald, omdat landgoedeigenaren (o.a. Veldbeek) geen medewerking verlenen. Vanwege subsidieperikelen is de offerteaanvraag voor nieuwbouw stuwen en vispassages BOP Doornspijkerbeken en BOP Puttenerbeek (12 stuwen; 6 vispassages) in februari stopgezet. In april is dit weer opgestart.

4 Blad 4 van 17 In overleg met de provincie zal eind van dit jaar subsidies voor de vispassages voorgelegd worden aan Gedeputeerde Staten conform lijst 2. Stedelijk water: Goede afstemming watersysteem en waterketen In verband met onduidelijkheid omtrent de subsidieverlening is de uitvoering van Orderbeek gestagneerd. Doordat veel stedelijke beekprojecten gekoppeld zijn aan ruimtelijke ontwikkelingen stagneert de doelstelling. De waterplannen en de stedelijke wateropgaven verlopen conform planning Goede onderhoudsituatie watersystemen De doelstelling van duurzame inrichting wordt niet gehaald. De pilot voor concrete maatregelen in Twello wordt dit seizoen gemonitored en in het najaar geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt vastgesteld, of de berekening van de modelstudie klopt. Vervolgens worden concrete maatregelen in andere gebieden voorbereid en uitgevoerd. Het optimaliseren van de onderhoudssituatie wordt bij elk project uit een van de andere thema s meegenomen. (o.a. beekherstel) Brede Kijk Bij het opstellen van de beleidsbegroting 2009 zijn niet de juiste km en ha s meegenomen bij de EVZ-modellen. Vanwege subsidieperikelen is de start van de renovatie van de Koudhoornse Sluis in het Apeldoorns Kanaal tot nader order uitgesteld. Meten is weten Met IRIS worden verschillende landelijke geografische systemen geïntegreerd tot één systeem. Dit betekent dat er één landelijke basis ontstaat waarin basisinformatie (kadaster, topografie, etc.), watersysteem- en keteninformatie (legger, beheerregister, waterkwaliteit, kwantiteit, overeenkomsten eigendommen, vergunning, etc.) wordt opgeslagen en ontsloten. De implementatie van IRIS is voorbereid in de eerste maanden van Beekherstel Ondanks de subsidieperikelen wordt de doelstelling voor beekherstel wel gehaald. Dit wordt mede veroorzaakt door de gedeeltelijke doorloop van 2008.

5 Blad 5 van 17 Programma 3 Waterketen Waterketen integraal benaderen De verwachting is, dat de geprognosticeerde Oas-sen dit jaar afgerond worden. Getransporteerd afvalwater De doelstellingen betreffende het schriftelijk vastleggen van de afspraken met gemeenten over de afnameverplichting en het voldoen aan de afnameverplichting worden, volgens de huidige prognose, gehaald. Met de gemeente Voorst zijn ambtelijke afspraken gemaakt n.a.v. de OAS. Met de gemeenten Oldebroek en Hattem is de OAS begin dit jaar afgerond. Voor dit jaar staan nog in de planning te starten met OAS-en Elburg, Heerde en Epe. Gezuiverd afvalwater De prestaties van het zuiveren van afvalwater zijn conform planning. Uitzondering vormt het voldoen aan de Wvo-vergunning, waarbij lozingen van bedrijven (rwzi Elburg en Heerde) en zwevende stof problemen (rwzi Apeldoorn) een rol spelen. Hiervoor vinden corrigerende maatregelen plaats. Slibverwerking Doordat er nog enkele restpunten van het project slibontwatering zijn, wordt nog niet volledig aan de doelstelling voldaan. Verwacht wordt dat dit in de loop van het jaar wordt opgelost. Bedrijfsvoering waterzuivering Volgens de prognose voor 2009 wordt er dit jaar 0,5% meer eigen energie opgewekt dan was geraamd. Verder zijn er geen afwijkingen te melden. Goede onderhoudssituatie waterzuivering De verwachting is dat de doelstelling wordt gehaald.

6 Blad 6 van 17 Programma 4 Bestuur en bedrijfsvoering Algemeen Het concept-waterbeheersplan is opgesteld en kan in december worden vastgesteld conform de doelstelling in de begroting. Belastingheffing en invordering (Tricijn) De prestaties/activiteiten voor 2009 verlopen conform of beter dan de doelstelling met uitzondering van de telefonische bereikbaarheid. Deze is gemiddeld uitgekomen op 82% bij een doelstelling van groter dan 85%. Als oorzaken worden genoemd een telefoonstoring en een telefoontraining waardoor er minder mensen beschikbaar waren. Bestuur Op 8 januari jl. is het college van dijkgraaf en heemraden door het algemeen bestuur benoemd en telt 5 heemraden. Voor het nieuwe bestuur zijn diverse kennismakingsbijeenkomsten georganiseerd, zoals een heidag voor het college van dijkgraaf en heemraden, een excursie voor het algemeen bestuur en een info-avond. Een programma voor de komende bestuursperiode zal binnenkort worden vastgesteld in het algemeen bestuur. Hierin is tevens de maatschappelijke betrokkenheid en verantwoording van het bestuur opgenomen. Externe communicatie De werkzaamheden op het gebied van externe communicatie en educatie verlopen conform de planning. 3.2 Prognose voorlopig resultaat 2009 Het management is door middel van maandelijkse managementrapportages op de hoogte gehouden van de financiële mee- en tegenvallers in Het totaal beeld van deze rapportages geeft op dit moment een tekort aan van ,-- als resultaat over 2009 ten opzichte van de begroting. Onderstaand is een overzicht van deze herziene raming op kostensoortgroepen en een toelichting hierop opgenomen. In de stand van zaken onderhanden werken is aangegeven dat een (krediet)bedrag van ,-- is verminderd in de kredieten, aangezien uitgaven voor werken en plannen lager dan ,-- conform het afschrijvingsbeleid in de exploitatie dienen te worden verantwoord. Een bedrag van ,-- (Waterplan Ermelo) is reeds opgenomen in onderstaande herziene raming. Verwacht wordt dus dat in komende maraps/buraps nog een extra bedrag van ,-- wordt aangevraagd.

7 Blad 7 van 17 Kostensoortgroepen Voordelig Nadelig Incidenteel Structureel Afschrijvingslasten Salarissen incl. sociale lasten Overige personele lasten en inhuur personeel Duurzame gebruiksgoederen Overige gebruiks- en verbruiksgoederen Onderhoud door derden Overige diensten door derden Bijdragen aan derden Toevoeging voorzieningen Goederen en diensten voor derden Opbrengst waterschapsbelastingen TOTAAL Saldo herziene raming Burap (nadelig) Verwachte hogere exploitatie-uitgaven uit stand van zaken onderhanden werken (nadelig) Toelichting van de belangrijkste verschillen: Algemene toelichting Waterschapshuis: Het Waterschapshuis heeft in de achterliggende jaren een aantal groei-ontwikkelingen doorgemaakt. Met name 2007 was daardoor een lastige periode. In deze periode heeft besluitvorming plaats gevonden over aansturing en taakopvatting. Dit heeft geleid tot een gewijzigde aanpak. Verder is ingespeeld op de landelijke ontwikkelingen/eisen aan onderwerpen zoals e-government. De kosten die gemoeid zijn met landelijke ict voorzieningen zoals, e-government, binnen de waterschappen worden gefaciliteerd door het Waterschapshuis. De begroting van het Waterschapshuis is de afgelopen jaren gestegen. De uitbreiding van taken heeft geleid tot een hogere begroting. Dit komt enerzijds door het verhogen van interne ambities als ook hogere ambities op regeringsniveau waaraan de waterschappen moeten voldoen. Het algemeen bestuur van de Unie heeft ingestemd met deze aanpak. Voor het jaar 2009 leidt dit tot een extra uitgave voor ons waterschap van ,--. Het Waterschapshuis heeft ook schaalvoordelen behaald waarvan de kosten oorspronkelijk bij de waterschappen tot budgetverhogingen geleid zou hebben, zoals op het gebied van licenties. Ons waterschap heeft ingespeeld op de ontwikkelingen met betrekking tot het Waterschapshuis. Hierdoor zijn een aantal begrote ict-projecten niet of in gewijzigde vorm uitgevoerd, waardoor een aantal begrote investeringen in afgelopen jaren niet zijn aangewend ( ,--). De financiële gevolgen zijn bij de betreffende paragrafen weergegeven.

8 Blad 8 van 17 Afschrijvingslasten (voordeel ,--) De afschrijvingslasten t/m april zijn geboekt. Naar aanleiding van deze uitkomsten is een prognose gemaakt van het verwachte overschot/tekort van de afschrijvingslasten. Op basis van deze prognose worden de afschrijvingslasten ,-- lager ingeschat. Deze lagere lasten zijn het gevolg van: * Het project Slibontwatering rwzi Apeldoorn is in de begroting opgenomen met als ingebruikname datum 1/1/2009. Hierdoor zou dit project conform het nieuwe afschrijvingsbeleid worden opgenomen. Dit wil zeggen inclusief een uitsplitsing voor mechanisch/elektrisch, procesautomatisering (waarvoor vanaf 2009 kortere afschrijvingstermijnen gelden), civiel etc. In werkelijkheid is dit project per februari 2008 al geactiveerd, waardoor het oude afschrijvingsbeleid (alle investeringskosten worden over 30 jaar afgeschreven) van toepassing is. Hierdoor vallen de afschrijvingslasten circa ,-- lager uit. * De investeringskosten van I en O projecten zijn voor wat betreft oude jaren verlaagd met ,-- daarnaast is in 2008 circa ,-- teruggegeven aan krediet. De afschrijvingslasten vallen hierdoor circa ,-- lager uit (afschrijvingstermijn bedraagt 5 jaar). * Door de lagere investeringsuitgaven m.b.t. projecten van watersysteembeheer in 2009 vallen de afschrijvingslasten lager uit. De prognose is dat deze circa ,-- lager uitvallen. * In de begroting 2009 is de afschrijving voor grond van dijklichamen opgenomen. Conform het nieuwe afschrijvingsbeleid wordt alle gronden niet afgeschreven. Daarnaast vallen diverse afschrijvingslasten lager uit, waaronder investeringsuitgaven die in de exploitatie zijn verantwoord. Ook hierdoor worden de afschrijvingslasten met ,-- verlaagd. Salarissen incl. sociale lasten (voordeel ,--) * De ww-premie voor werknemers is per 1 januari 2009 op 0% gesteld (besluit november 2008). Deze premie was een opbrengst voor de werkgever. Hier tegenover staat dat de werkgever risicodrager is met daarbij de eventuele financiële gevolgen. Door dit besluit vervalt de begrote opbrengst ad ,--. * Openstaande vacatures konden moeizaam ingevuld worden aan het begin van het jaar. Als gevolg hiervan is ,-- aan salarislasten teruggegeven. Overige personele lasten (nadeel ,--) * De reiskosten vallen circa ,-- hoger uit dan begroot. De werkelijke kosten over 2008 vielen ook al hoger uit dan de raming in * De kosten van bijdrage levensloopregeling zijn ,-- hoger i.v.m. het afschaffen van de leeftijdsdagen voor werknemers jonger dan 50 jaar. De levensloopregeling is hiervoor in plaats met 0,65% verhoogd. Dit was niet in de begroting opgenomen. * De jubileumuitkeringen zullen hoger uitvallen dan begroot. Een bedrag van ,-- wordt extra geraamd.

9 Blad 9 van 17 Overige ge- en verbruiksgoederen (nadeel ,--) * Algemene Hoogtekaart Nederland, verhoging van de exploitatie met ,-- als gevolg van sectorale afspraken gemaakt door Het Waterschapshuis en: In het verleden werden alleen delen van het beheersgebied (randen) afgenomen en nu is het gehele beheersgebied afgenomen; De kwaliteit van de Algemene Hoogtekaart Nederland is sterk verbeterd. * De post C-bron dosering t.b.v. de slibontwateringinstallatie is niet begroot, aangezien destijds de verwachting was dit product kostenvrij binnen te kunnen halen. De verwachte kosten o.b.v. 6 maanden inkoop bedraagt ,--. Onderhoud door derden (nadeel ,--) * De IRIS (Integraal Resultaatgericht informatiesysteem) bijdrage aan het Waterschapshuis is verhoogd met ,-- (van ,-- in 2008 naar ,-- in 2009). Deze verhoging komt voort uit de samenvoeging van de geografische informatiesystemen Intwis en Gis-Zes en de verdere ontwikkeling van de verschillende IRIS modules, benodigd voor de ondersteuning van de primaire processen van Waterschap Veluwe. Met de afname van meer modules zal de bijdrage (onderhoudskosten modules) aan het Waterschapshuis stijgen. In 2009 worden twee nieuwe modules geïmplementeerd (Iris-metingen en Iris-Rioken). * De waterschappen dienen, net zoals gemeenten en provincies, aan te sluiten bij de Landelijke voorziening Omgevingsloket waarmee zowel de omgevingsvergunning als de watervergunning aangevraagd kunnen worden. De Omgevingsvergunning module wordt onder regie van VROM gebouwd met de gemeenten en provincie als doelgroep. Indien er sprake is van indirecte lozing moet de gemeente een dwingend advies vragen aan het Waterschap. Waterschappen zijn dus geen hoofdgebruiker van deze module. Hoewel de LVO-watervergunning volgens planning 1 januari 2010 in productie wordt genomen, worden de onderhoudskosten van de ontwikkelde software al wel in rekening gebracht. Op basis van de gehanteerde kostenverdeling bedragen de kosten voor Waterschap Veluwe 5.853,--. * De kosten van ,-- voor het herstelplan afwerking kruin Bomendijk zijn niet opgenomen in de begroting. * Per 1 januari 2009 is het nieuwe afschrijvingsbeleid van toepassing. Bij het opstellen van de begroting is rekening gehouden met bepaalde onvoorziene overboekingen vanuit de projecten naar de exploitatie en is hiervoor een budget onder toezicht van de secretaris directeur geplaatst. Inmiddels zijn de investeringsuitgaven t/m april 2009 beoordeeld. Hieruit zijn een aantal bedragen overgeboekt naar de exploitatie. Afdelingen hebben middels de marap diverse budgetverhogingen hiervoor aangevraagd. Voorgesteld wordt tegenover deze verhogingen nu een bedrag van ,-- uit dit budget beschikbaar te stellen (en dus te verlagen).

10 Blad 10 van 17 Overige diensten door derden (nadeel ,--) * In de Taskforce Crisisbeheersing waterschappen Midden-Nederland werken zes waterschappen samen aan calamiteitenzorg. De vaste bijdrage per deelnemer voor 2009 komt uit op ,-- en voor projecten (opleidingen en trainingen etc.) is voor ,-- begroot (totaal dus ,--). In de exploitatiebegroting was echter 7.500,-- begroot. Voor Taskforce komt dat dan neer op ,-- extra. Er komt nog een bestuursvoorstel met betrekking tot Taskforce. * In het waterplan Oldebroek worden voor 2009 activiteiten voorgesteld van ,--. * Dit jaar zal de afdeling Onderhoud volgens de normen van VCA**08/05 werken. De kosten van certificering bedragen ,-- voor externe audit en externe begeleiding. * De kosten voor het transporteren van het centraat uit de slibontwatering, zijn deels (voor ,--) begroot in de transportkosten van nat slib (totaal ,-- voor het beheersgebied). De verwachting o.b.v. 6 maanden inkoop bedraagt ,--. Dit houdt een tekort van ,-- op deze post in. * Waterschap Rijn en IJssel zuivert afvalwater voor Waterschap Veluwe. Er is extra budget ad ,-- benodigd vanwege het ontvangen van de eindafrekening * In de jaren 2005 t/m 2008 werd gemiddeld ,-- als oninbaar afgeboekt. De raming van oninbare belastinggelden is hierop aangepast en met ,-- verhoogd. * Momenteel wordt een specifiek Acceptatie- en Verwerkingsbeleid (A&V-beleid) opgesteld ten behoeve van de verwerking van afvalstoffen met de nieuwe slibgistingstank op rwzi Apeldoorn. Dit beleid is noodzakelijk in het kader van de lopende revisievergunning Wet milieubeheer en de erkenning van de voedsel- en warenautoriteiten. Dit traject dient versneld uitgevoerd te worden voordat de nieuwe gistingstank in gebruik genomen zal worden, hetgeen zal worden uitbesteed aan een gespecialiseerde organisatie, voor een bedrag van ,--. Voorgesteld wordt dit bedrag te onttrekken uit de bestemmingsreserve afvalstoffen. Bijdragen aan derden (nadeel ,--) * Het algemeen bestuur van Tricijn heeft op 13 mei 2009 ingestemd met de bestuursrapportage januari t/m maart Deze bestuursrapportage geeft een verhoging te zien van de begroting 2009 met de volgende posten: - Opname van een post onvoorzien ,-- - Hogere salariskosten ,-- Beide verhogingen volgen uit eerdere besluitvorming als gevolg van de budgetoverschrijdingen in Voor Waterschap Veluwe leiden deze verhogingen tot een toename van de bijdrage aan Tricijn van ,--. * De stuurgroep VIKING heeft in de vergadering van 18 december 2008 het plan van aanpak Programma VIKING III vastgesteld. Voor Waterschap Veluwe betekent dit voor de periode een jaarlijkse bijdrage van ,--. Er komt nog een bestuursvoorstel met betrekking

11 Blad 11 van 17 tot VIKING III. * De kosten van Het Waterschapshuis vallen hoger uit dan begroot. Naast de hogere bureaukosten betreft het hier hogere kosten m.b.t. Waterschapsdatabase (als aanvulling op centraal belastingsysteem), budget stuurgroep WIA, kosten van beheer en onderhoud website en intranet welke separaat worden gefactureerd. Verder zijn een aantal nieuwe projecten opgestart door Het Waterschapshuis waarvan de exploitatiekosten zijn/worden doorberekend. In totaliteit vallen de kosten van Het Waterschapshuis ,-- hoger uit. * Voor goed beheer van het tekeningbeheerssysteem en een eenduidige inrichting voor toekomstgerichte aansluitingen met andere systemen, is 6.000,-- extra benodigd. * Conform het afschrijvingsbeleid worden uitgaven voor werken en plannen tot een bedrag van ,-- niet geactiveerd en moeten derhalve in de exploitatie verantwoord worden. Hierdoor moeten de uitgaven van Waterplan Ermelo naar de exploitatie ( ,--). * Door Het Waterschapshuis is een landelijke deal afgesloten m.b.t. Oracle-licenties. De uitkomst hiervan is dat de bijdrage aan Het Waterschapshuis ,-- hoger is dan de huidige raming. Toevoeging voorzieningen (nadeel ,--) * De voorziening wachtgeld voormalig personeel en bestuur dient aangepast te worden n.a.v. de wijzigingen in het dagelijks bestuur. In 2009 wordt ,-- toegevoegd aan de voorziening. Opbrengst Goederen en diensten voor derden (voordeel ,--) * In de begroting 2009 is abusievelijk de doorberekende ondersteunende kosten (automatisering) dubbel opgenomen. Het betreft een dubbel opgenomen opbrengst van ,--. * De opbrengsten voor verhuur Huisvesting en Catering (Staatsbosbeheer) kunnen beide ,-- hoger worden opgenomen. * In de doorberekende kosten van het project Ruimte voor de rivier wordt een deel van het uurtarief geboekt op opbrengst ondersteuning (interne faciliteiten). Deze opbrengst is niet opgenomen in de begroting en bedraagt ,--. * Per 1 januari 2009 is gemaal Veluwe overgenomen van de Waterlandstichting. In de onderhoudsvoorziening zat nog een bedrag van ,--. Dit bedrag is vrijgevallen. Zie ook paragraaf 3.3 tabel grondtransacties. Opbrengst waterschapsbelastingen (voordeel ,--) Van Tricijn Belastingen is een bestuursrapportage 2009/1 ontvangen met daarin een prognose van de te verwachten belastingopbrengsten. De volgende conclusies kunnen worden gemaakt: * Zuiveringsheffing huishoudelijk: De belastingopbrengsten m.b.t. zuiveringsheffing huishoudelijk zijn circa ,-- hoger.

12 Blad 12 van 17 * Zuiveringsheffing bedrijven: Het verschil tussen de geprognosticeerde en de begrote opbrengsten bedraagt ,-- lager en wordt veroorzaakt door het (bekende) feit dat dit jaar alleen de forfaitaire aanslagen definitief zijn opgelegd. De machtigingen en aangiften worden in het heffingsjaar 2010 (en de navolgende belastingjaren) definitief vastgesteld. De heersende economische crisis is ook van invloed op de belastingopbrengsten. Dit betekent dat, op grond van de huidige gegevens/berekening de prognose gerealiseerd is. Pas na het 3e en 4e kwartaal is er meer inzicht of deze prognose hoger of lager uitvalt. * Belastingopbrengsten Ingezetenenheffing: De woonruimten zijn door Tricijn te laag begroot (ook in 2008 waren de woonruimten hoger). Er zijn circa meer woonruimten aangeslagen, derhalve ,-- hogere opbrengst dan begroot. * Gebouwd bemalen en onbemalen: De huidige prognose valt circa ,-- hoger uit doordat de WOZ-waarde circa 2% hoger uitvalt dan begroot. Stand van zaken exploitatie en investeringsuitgaven per programma In de financiële paragrafen in bijlage 2 (beschikbaar via intranet) worden de werkelijke netto kosten per programma afgezet tegen de begroting. De begroting per programma is tot stand gekomen door toerekening van de primaire producten aan de 4 programma s. De begroting per programma wordt hiermee voor 2009 vastgesteld. Dit o.b.v. het besluit van het algemeen bestuur op 22 april (Financiële aspecten, onderdeel burap 2009).

13 Blad 13 van Rapportage grondaankopen Grondtransacties periode januari t/m april 2009 Aan-/ Verkoop Project Oppervlakte (m2) Koopsom ( ) Teruglevering opstalrecht Gemaal Veluwe te Wapenveld van de Waterlandstichting Gemaal Veluwe ,-- Aankoop grasland nabij Bredeweg te Hushorst BOP Bijssels Beken Ca ,-- Rectificatie percelen grond langs de Werverdijk Wapenveld Nog uit de tijd van de dijkverbetering n.v.t. n.v.t. Ruiling van gronden Vliegveld Teuge Ingebracht ha en toebedeeld ha Geen kosten Aankoop grond Renovatie rioolgemaal Uddel Ca 34 ca 850,-- Gemeente Voorst gronden Ingebracht ca ha en Ruiling grond nabij sportvelden toebedeeld ca ha Geen kosten Verkoop grond Bustransferium De Keet A50-Heerde Ca ha ,-- TOTAAL Verhandeld Ca ha

14 Blad 14 van Stand van zaken onderhanden werken In deze paragraaf wordt inzicht gegeven in de financiële stand van zaken van onderhanden werken voor integraal waterbeheer, waterkeringen, zuiveringstechnische werken en overige projecten. Van een beperkt aantal projecten is de prognose bijgesteld t.o.v. de vorige rapportage. Deze zijn op in de volgende tabel opgenomen. Een specificatie is via intranet beschikbaar. Project/cluster Bruto bedrag verlaging (x 1.000,--) Bruto bedrag verhoging (x 1.000,--) Planvorming 26 Beekherstel 183 Baggeren waterbodems 20 Beheer hoeveelheid water 2 Getransporteerd afvalwater 165 Gezuiverd afvalwater 710 Overig 115 Projecten in onderhoudsperiode 20 Afsluiten kredieten a.g.v. nieuw afschrijvingsbeleid 386 (projecten < ,--) Totaal generaal Toelichting afwijkingen Planvorming Waterkwaliteitsspoor De Maten (-/ ,--) Op verzoek van de gemeente is dit project vervallen. Er is geen noodzaak meer voor een waterkwaliteitsspoor De Maten. Het krediet van ,-- wordt teruggegeven. Beekherstel Planvorming Vrijenbergerspreng (-/ ,--) Door meevallende aanbesteding van het herstel van kunstwerken en renovatie in plaats van herbouw van de kunstwerken kan een bedrag van ,-- worden teruggegeven. SUP s (-/ ,--) De SUP s Harderwijk/Nunspeet, Apeldoorns Kanaal/Grift, Zuidelijke IJsselvallei en Ermelo/Putten zijn in 2006 afgerond. Een totaal bedrag van ,-- wordt teruggegeven.

15 Blad 15 van 17 Stapsteen Stroombreed fase 1 ( ,--) Extra krediet is nodig door noodzakelijk aanvullend onderzoek naar explosieven en enkele meerwerkopdrachten (partijkeuringen grond) die buiten het bestek vallen. Baggeren waterbodems Baggeren vijvers Harderwijk (-/ ,--) Door meevallende kosten van verwerking van verontreinigde baggerspecie die vrij is gekomen bij baggerwerkzaamheden in Harderwijk wordt een bedrag van ,-- teruggegeven. Getransporteerd afvalwater Renovatie gemaal Uddel ( ,--) In verband met verstoppingproblemen wordt een andere waaier in de pomp geplaatst, wat resulteert in meerkosten van ,--. N302 Harderwijk (-/ ,--) Met de provincie is een afspraak gemaakt dat de werkzaamheden voor een vast bedrag worden gerealiseerd. Dit bedrag is lager dan oorspronkelijk begroot. Een bedrag van ,-- wordt teruggegeven. Gezuiverd afvalwater 3 e gisting Apeldoorn + WKK ( ,--) Vanwege een andere interpretatie van de ATEX-richtlijn en het isoleren van de gistingstank is ,-- extra krediet benodigd. Elektrische aanpassing rwzi Terwolde ( ,--) Gedurende de uitvoering van het project zijn wij geconfronteerd met zaken die tijdens de kredietaanvraag niet waren voorzien. Hierbij moet o.a. gedacht worden aan: de hijsvoorziening van de terreinwater moet worden verplaatst en aangepast. tijdens de uivoering moeten tijdelijke voorzieningen worden getroffen om installatiedelen in bedrijf te houden. aanbrengen van een extra afsluiter in de afvoer van de slibgistingstank. bij het aanbrengen van de brand-, inbraak- en gasmeldingsinstallatie is geconstateerd dat de plafonds in de werkplaats, gasmeterhok, watermeterhok en gascompressorhok uitgevoerd zijn met asbestbeplating. Deze asbestbeplating moet worden verwijderd. extra kosten inleen projectmedewerker door uitloop van de planning. Hanzelijn Hattem (-/ ,--) Met Prorail zijn aanvullende afspraken gemaakt waardoor de vereiste mantelbuis onder de nieuw aan te leggen Hanzespoorlijn voor rekening van Prorail komen en niet voor Waterschap Veluwe. Dit resulteert in een teruggave van ,-- ATEX-maatregelen ( ,--) In verband met extra werkzaamheden op het gebied van ATEX en extra werkzaamheden in verband met het verplaatsen van een gasmotor van de rwzi Apeldoorn naar rwzi

16 Blad 16 van 17 Elburg is extra krediet benodigd. Tevens zijn er noodzakelijke aanpassingen verricht om te voldoen aan de certificeringseisen gesteld door KIWA die niet waren geraamd. Bedrijfswater Apeldoorn ( ,--) De totale kosten van het project bedrijfswater Apeldoorn worden geraamd op 1,1 miljoen. Tot nu toe is reeds goedgekeurd door het algemeen bestuur: In 2007 is door het algemeen bestuur ingestemd met de overname van diverse installatieonderdelen van Vartech voor een bedrag van ,--. Ten laste van het resultaat 2007 is daarom een bestemmingsreserve gevormd. Door voortschrijdend inzicht zijn de installaties toch in gebruik genomen door het waterschap en moeten de overname kosten daarom worden opgenomen onder de materiële vaste activa. Het saldo van de bestemmingsreserve installaties Vartech is in 2008 toegevoegd aan de algemene reserve waterkwaliteitsbeheer. Gevolg is dat het krediet voor dit bedrag wordt opgehoogd. Via burap is een krediet van ,-- goedgekeurd. Extra krediet van ,-- is benodigd voor het volgende: bij de slibontwatering op de rwzi Apeldoorn zou geen drinkwater worden toegepast als proceswater. Na het opstarten en inregelen van de installatie blijkt achteraf dat de bestaande bedrijfswatervoorziening op de rwzi niet toereikend is om altijd voldoende bedrijfswater te leveren. Hierdoor valt de installatie te vaak in storing. Bij de overname van bedrijfsonderdelen van Vartech is ook de bedrijfswaterinstallatie overgenomen en een slibnoodbuffer. Deze installatieonderdelen kunnen worden ingezet om de huidige problemen op een efficiënte manier op te lossen. Overig Tentoonstelling Beken en Sprengen (netto uitgaven: geen verhoging) Voor het project Tentoonstelling Beken en Sprengen is op 5 maart 2008 door het algemeen bestuur een kredietaanvraag ad ,-- goedgekeurd. Dit aangevraagde krediet is echter het netto-bedrag dat Waterschap Veluwe aan dit project bijdraagt. Waterschap Veluwe is trekker van dit project en zal na voltooiing eigenaar van de tentoonstelling zijn. De brutouitgaven bedragen in totaliteit ,-- en de subsidie bedraagt ,-- (provincie en Vitens). Netto verandert er dus niets voor Waterschap Veluwe. Projecten in onderhoudsperiode BOP Cluster Soerensebeek ( ,--) Aanvullend krediet is noodzakelijk voor afronding van het deelproject waterval Gieteling. Het betreft herstelwerkzaamheden na noodzakelijke dwarssleuven en schadevergoedingen die niet waren begroot.

17 Blad 17 van 17 Renovatie gemaal Veessen ( ,--) Voor rioolgemaal Veessen waren andere type pompen benodigd dan voorzien. De huidige pompopstelling voldoet niet, waardoor de begroting ,-- hoger uitkomt. Afsluiten kredieten a.g.v. nieuw afschrijvingsbeleid In verband met het nieuwe afschrijvingsbeleid, dat per 1 januari 2009 van kracht is geworden, worden uitgaven voor projecten onder het drempelbedrag van ,-- niet meer geactiveerd. Dit betreft de uitgaven die in 2009 zijn voorzien. Het betreft een totaal aan kredietbedragen van ,--. Dit bedrag wordt bij het voorlopig resultaat 2009 als verhoging van de exploitatielasten meegenomen. Hiervoor wordt verwezen naar paragraaf 3.2. Het college van dijkgraaf en heemraden.

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 22 april 2009 V. Doorn

Nadere informatie

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen:

In de organisatieverordening is met betrekking tot overschrijding van de netto kosten in de begroting het volgende opgenomen: Aan algemeen bestuur 4 oktober 2017 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 975673 Programma Bestuur en belasting Projectnummer -- Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n) 1

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 14 maart 2017 Agendapunt : 10. Bijlagen : Bestuursrapportage 2016-3 Onderwerp : Bestuursrapportage 2016-3 Informatie bij

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013

B1303722. 28 november 2013 7. Datum: Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Burap 2-2013 Datum: Agendapunt nr: 28 november 2013 7. B1303722 Aan de Verenigde Vergadering Burap 2-2013 Aard voorstel Besluitvormend voorstel met investerinq Aantal Bijlagen 2 Voorstel behandeld door Datum Verenigde

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011

Voorstel. Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Voorstel Aan algemeen bestuur 1 maart 2011 Portefeuillehouder A.H. Nooteboom Datum 16 februari 2011 Thema Herstel en behoud bijzondere natuur Opgemaakt door Projecten Docbasenummer 217283 Onderwerp Voortgang

Nadere informatie

Datum 14 april 2011 Thema Gewenst grond- en. Docbasenummer 220805 Onderwerp Renovatie gemaal Cortenoever

Datum 14 april 2011 Thema Gewenst grond- en. Docbasenummer 220805 Onderwerp Renovatie gemaal Cortenoever Voorstel Aan algemeen bestuur 27 april 2011 Portefeuillehouder A.H. Nooteboom Datum 14 april 2011 Thema Gewenst grond- en Opgemaakt door Bouw en Kwaliteit oppervlaktewaterregime Docbasenummer 220805 Onderwerp

Nadere informatie

2e wijziging programmabegroting

2e wijziging programmabegroting 2e wijziging programmabegroting 2014 Datum : 4 augustus 2014 Versie : 1.0 Datum: 4 augustus 2014 Versie: 1.0 Registratienummer: 2014021298 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Lelystad 21 april 2011, het college van Dijkgraaf en Heemraden, 26 mei 2011 SMO / Financiën. 21 april 2011 B.C.

ALGEMENE VERGADERING. Lelystad 21 april 2011, het college van Dijkgraaf en Heemraden, 26 mei 2011 SMO / Financiën. 21 april 2011 B.C. VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 26 mei 2011 SMO / Financiën STUKDATUM NAAM STELLER 21 april 2011 B.C. Donker ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 6 Jaarrekening 2010 en beleidsjaarverslag 2010 PROGRAMMA

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013

DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 DATUM VERGADERING 27 juľ1i 2013 BDLAGE(N) 2 AGENDAPUNTNUMMER ļ DATUM BEHANDELING IN D&H 21 [Tiei 2013 commissie 0 Water (10 juni 2013) 0 WWV (11 juni 2013) 0 MBH (12 juni 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING

Nadere informatie

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015

Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen. 9 december Commissie Water & Wegen. Datum vergadering CHI. 16 december 2015 Voorstel CHI (college van hoofdingelanden) 15.53542 Commissie Bestuur, Middelen & Waterketen 9 december 2015 Datum behandeling D&H 17 november 2015 Commissie Water & Wegen Portefeuillehouder J.D. Kramer

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken 18 oktober 2016 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 25 oktober 2016 Agendapunt : 6.1. Bijlagen :

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 26 oktober 2016 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 5. Bedrijfsvoering Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Najaarsrapportage

Nadere informatie

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 28 april 2010 V. Doorn

Nadere informatie

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/ Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015

Voorstel aan het AB * * Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/ Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015 FPC Algemeen Fout! Ongeldige bestandsnaam. Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. porten/2015.05769 Onderwerp Werkbegroting 2015; 1e begrotingswijziging 2015 Agendapuntnr. 11 AB-vergadering

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN

VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Commissie Financiën en Bestuurlijke Zaken 23 februari 2016 VOORSTEL AAN HET COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HEEMRADEN Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 1 maart 2016 Agendapunt : Bijlagen : Bestuursrapportage

Nadere informatie

Welkom Presentatie investeringsagenda 2016/2017 zeven waterschappen Midden en Oost Nederland

Welkom Presentatie investeringsagenda 2016/2017 zeven waterschappen Midden en Oost Nederland Welkom Presentatie investeringsagenda 2016/2017 zeven waterschappen Midden en Oost Nederland Deelnemende Waterschappen Exploitatie en Investeringen 2016-2017 Afdelingshoofd Projectrealisatie Patrick

Nadere informatie

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 25 november 2009 V.

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 januari 2016 Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7. Opsteller/indiener J.R. Limbeek R.S.

Vergaderdatum 6 januari 2016 Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7. Opsteller/indiener J.R. Limbeek R.S. Voorstel voor Commissie waterketen Vergaderdatum 6 januari 2016 Onderwerp Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7 Kenmerk B2015/u1005 Portefeuillehouder R.K. van der Veen

Nadere informatie

Voorstel. Aan algemeen bestuur 25 november 2010

Voorstel. Aan algemeen bestuur 25 november 2010 Voorstel Aan algemeen bestuur 25 november 2010 Portefeuillehouder W. van der Hoek Datum 11 november 2010 Thema Goede kwaliteit oppervlaktewater en Opgemaakt door Planvorming waterbodem Docbasenummer 210606

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Beheerbegroting. Versie: D&H 29 Oktober Inclusief verplichte bijlagen en overige uitvoeringsinformatie

Beheerbegroting. Versie: D&H 29 Oktober Inclusief verplichte bijlagen en overige uitvoeringsinformatie Beheerbegroting 2014 Versie: D&H 29 Oktober 2013 Inclusief verplichte bijlagen en overige uitvoeringsinformatie 1 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen... 3 2 Uitvoeringsinformatie met betrekking tot de begroting...

Nadere informatie

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur

Algemeen Bestuur. De commissie heeft geadviseerd het voorstel door te geleiden voor besluitvorming in het Algemeen Bestuur Algemeen Bestuur Onderwerp: Jaarstukken 2014 Portefeuillehouder: B. de Jong Vertrouwelijk: nee Vergaderdatum: 8 juli 2015 Afdeling: MO Medewerker: A Peek Dossiernummer: 927419 versie 7 Behandeld in Datum

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Waterschapswet Waterschapsbesluit. Lelystad, 7 mei 2013. het college van Dijkgraaf en Heemraden,

ALGEMENE VERGADERING. Relevante kaders Waterschapswet Waterschapsbesluit. Lelystad, 7 mei 2013. het college van Dijkgraaf en Heemraden, VERGADERDATUM SECTOR/AFDELING 28 mei 2013 SMO / Financiën STUKDATUM NAAM STELLER 16 april 2013 B.C. Donker ALGEMENE VERGADERING AGENDAPUNT ONDERWERP 6b Jaarverslag en jaarrekening 2012 PROGRAMMA Bedrijfsvoering

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 15 maart 2016 Agendapunt : 3. Bijlagen : Bestuursrapportage 2015-3 Onderwerp : Bestuursrapportage 2015-3 Informatie bij

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Jaarverslag 2009. Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.

Jaarverslag 2009. Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe. Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Datum 27 april 2010 Afdeling Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave

Nadere informatie

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010.

Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. Overzicht vragen en antwoorden rekeningcommissie gehouden op 10 mei 2010. A. Hiemstra (Algemene Waterschapspartij) Jaarrekening 1. Vraag: In 2009 is het aantal ingevulde fte s 314, in de begroting van

Nadere informatie

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl

: kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 12 Onderwerp : kredietaanvraag restauratie Wetsingerzijl KORTE SAMENVATTING: De Wetsingerzijl, gelegen in het Wetsingermaar (gemeente

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 8 april 2019 VOORSTEL Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1370331/1370333 Programma Bestuur en belasting Projectnummer - Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Bijlage(n)

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28mei

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28mei ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 28mei 1 OPSTELLER VOORSTEL: M. Gorter AFDELING: Openbare Werken PORTEFEUILLEHOUDER: R.J. Boersma. Agendapunt: No. /'05 Dokkum, 15 april 2009 ONDERWERP: Overdracht

Nadere informatie

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn

Aan. Portefeuillehouder. V. Doorn Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 28 april 2010 V. Doorn

Nadere informatie

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar.

Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. Rapportage 2013 HEA 1. Algemeen Deze rapportage is opgedeeld in een rapportage over de opbrengsten van de voorgaande jaren en de opbrengst in het huidige belastingjaar. In de tabellen worden de netto belastingopbrengsten

Nadere informatie

1e wijziging programmabegroting

1e wijziging programmabegroting 1e wijziging programmabegroting 2015 Datum : 2 april 2015 Versie : 1.0 Datum: 2 april 2015 Versie: 2.0 Registratienummer: 2014036914 Inhoudsopgave 1 Inhoud wijziging programmabegroting... 3 2 Begrotingswijziging

Nadere informatie

Bijlage I: Kostentoerekening 2012

Bijlage I: Kostentoerekening 2012 Bijlage I: Kostentoerekening 2012 In artikel 4.2 lid 4 van het Waterschapsbesluit, is opgenomen dat de kostentoerekening plaats vindt op basis van objectieve, bedrijfseconomische criteria. De totale begroting

Nadere informatie

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013

Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Ontwerp- 5 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Medio 2013 heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met als bijlage de herziene begroting 2013, van de Veiligheidsregio Zeeland vastgesteld. Deze begroting

Nadere informatie

Aan Verenigde Vergadering JAARREKENING 2010. Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 30-6-2011

Aan Verenigde Vergadering JAARREKENING 2010. Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 30-6-2011 agendapunt B.01 927470 Aan Verenigde Vergadering JAARREKENING 2010 Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 30-6-2011 1. De jaarrekening 2010 vast te stellen. 2. Het tekort van 18.240.832 van de taak watersysteembeheer

Nadere informatie

A L G E M E E N B E S T U U R

A L G E M E E N B E S T U U R A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d.: 11 juli 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Programma: 1. Waterveiligheid Portefeuillehouder: Luitjens Route: DB-AB Onderwerp Aanvullend voorbereidingskrediet

Nadere informatie

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen

Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming. Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Datum 14 januari 2011 Opgemaakt door afdeling Planvorming Huidige samenwerking in de Veluwse afvalwaterketen Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Huidige situatie; wat is er al bereikt?... 4

Nadere informatie

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief

Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 2012-2017 Datum 13 oktober 2011 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Oplegnotitie werkboek Waterschap verkenning mogelijkheden clustering

Oplegnotitie werkboek Waterschap verkenning mogelijkheden clustering Publicatie 15 juli 2015 Oplegnotitie werkboek Waterschap verkenning mogelijkheden clustering Inleiding Waterschappen zijn functionele overheden die het regionaal en lokaal waterbeheer mogen uitvoeren,

Nadere informatie

Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl

Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl Verantwoording Belastingen opbrengsten 2010......... Tricijn belastingen Westeinde 23 3844 DD Harderwijk www.tricijn.nl Inhoudsopgave Belastingverantwoording 2010 INLEIDING...4 1. BELASTINGINKOMSTEN PER

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het eerste half jaar van

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur Tussentijdse rapportage januari tot en met Algemeen Bestuur Inleiding Voor u ligt de Tussentijdse rapportage. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële resultaten van Holland Rijnland over de periode

Nadere informatie

Nota waardering en afschrijving vaste activa

Nota waardering en afschrijving vaste activa Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Nota waardering en afschrijving vaste activa Datum 25 november 2009 Afdeling

Nadere informatie

Bijlage II. Toelichting op het overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2015

Bijlage II. Toelichting op het overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2015 Bijlage II. Toelichting op het overzicht voor- en nadelen voorjaarsrapportage 2015 1. Contributie Unie van Waterschappen (nadeel 40.000,-) Vanaf 2015 wordt een aantal bijdragen via de Unie geïnd. Het betreft

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland Hoogheemraadschap van Delfland Jaarrekening 2007 Beleidsveld: Aard voorstel: Ondersteunend organisatie Besluitvormend Vergaderdatum: Agendapunt: Kenmerk VV: Aantal bijlagen: 24 april 2008 B.21 686284 2

Nadere informatie

1. Voorstel aan commissie

1. Voorstel aan commissie Aan commissie F.B.A. 9 april 2018 VOORSTEL Datum 12 maart 2018 Portefeuillehouder B.J. van Vreeswijk Documentnr. 1032113 Programma Bestuur en belasting Projectnummer Afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning

Nadere informatie

Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp

Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp : Kredietaanvraag project Voldoen en implementeren veiligheidsnormen bestaande rwzi Garmerwolde KORTE SAMENVATTING:

Nadere informatie

ONDERWERP Overdracht beheer en onderhoud stedelijk water (beleidsharmonisatie)

ONDERWERP Overdracht beheer en onderhoud stedelijk water (beleidsharmonisatie) VOORSTEL AB CATEGORIE: Bespreekstuk DATUM DB VERGADERING : 15 januari 2019 DATUM AB VERGADERING : 29 januari 2019 PORTEFEUILLEHOUDER : H. Pereboom REGISTRATIENUMMER : Z/16/005807-102457 OPSTELLER : Sandra

Nadere informatie

Beleidsbegroting 2010

Beleidsbegroting 2010 Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Concept Datum 20 oktober 2009 Opgemaakt door Afdeling Financiële en Economische

Nadere informatie

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder

Aan. V. Doorn. Portefeuillehouder Voorstel Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Aan Portefeuillehouder algemeen bestuur 25 november 2009 V.

Nadere informatie

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting.

18-2-2015. Opdrachtgever: Erica Mosch. Voldoen aan de afnameverplichting. Onderwerp: Evaluatie renovatie rioolgemalen 2010 tot en met 2014 en voorstel renovatie 2015 tot en met 2019 Nummer: Bestuursstukken\1783 Agendapunt: 5 DB: Ja 2-2-2015 BPP: Nee FAZ: Ja 18-2-2015 VVSW: Ja

Nadere informatie

: 3 informatiseringsprojecten Load-it, Z-info en Mcmain

: 3 informatiseringsprojecten Load-it, Z-info en Mcmain A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 7 september 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp : 3 informatiseringsprojecten Load-it, Z-info en Mcmain KORTE SAMENVATTING: Binnen het programma Gezuiverd water

Nadere informatie

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 3 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over de periode 1 januari tot

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Begroting naar kosten- en opbrengstensoorten

Hoofdstuk 4: Begroting naar kosten- en opbrengstensoorten Hoofdstuk 4: Begroting naar kosten- en opbrengstensoorten 4.1 Overzicht van de begroting per kosten- en opbrengstensoort Rekening Begroting Kadernota Begroting 2012 2013 2014 2014 LASTEN (alle bedragen

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 15-07-2014 Agendapunt 6 Steller / afdeling W. Coenen / Projecten en Waterkeringen Openbaar Ja Bestuurder J.H.J. van der Linden / L.H. Dohmen Bijlage(n)

Nadere informatie

Pagina 1. grondwater- Watersysteem- Zuiverings- Wegenbeheer? beheer beheer beheer ** Planvorming

Pagina 1. grondwater- Watersysteem- Zuiverings- Wegenbeheer? beheer beheer beheer ** Planvorming Pagina 1 Planvorming 1 Eigen plannen 1.1 Beheersplan waterkeringen x 1.2 Waterbeheersplan x x x 1.3 Beheersplan wegenbeheer x* x 1.4 Beheersplan vaarwegenbeheer x 1.5 Thema- en gebiedsgerichte plannen

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in artikel 12 en 13 van de Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

Gelet op het bepaalde in artikel 12 en 13 van de Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 6 a/b Onderwerp: Aanpassing afschrijvingsbeleid Nummer: 713406 In D&H: 17-09-2013 Steller: I. van Bijsteren 29-10-2013 In Cie: BMZ 16-10-2013 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Waterschap. Vallei en Veluwe. Meerjarenperspectief

Waterschap. Vallei en Veluwe. Meerjarenperspectief Waterschap Vallei en Veluwe Meerjarenperspectief 212-217 Datum 13 oktober 211 Opgemaakt door Werkgroep Financiën Afdeling Staf en Financiële en Economische Zaken Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Uitgangspunten

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder ir. G.W. Broens Vergadering : 5 november 2013 Agendapunt : 9. Bijlagen : 1. Begroting 2014 2. Tarieven 2014 3. Te betalen bedragen per gezin en bedrijf

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

agendapunt 06.07 Aan Verenigde Vergadering AANSLUITING BERKEL-RODENRIJS OP TRANSPORTSTELSEL HARNASCHPOLDER

agendapunt 06.07 Aan Verenigde Vergadering AANSLUITING BERKEL-RODENRIJS OP TRANSPORTSTELSEL HARNASCHPOLDER agendapunt 06.07 897703 Aan Verenigde Vergadering AANSLUITING BERKEL-RODENRIJS OP TRANSPORTSTELSEL HARNASCHPOLDER Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 28-10-2010 Kennis te nemen van: I. De geschiedenis

Nadere informatie

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest

Rapportage 2 e kwartaal 2018 Waterschap Noorderzijlvest Rapportage 2 e kwartaal Waterschap Noorderzijlvest 1. Inleiding In deze rapportage leest u de voortgang van de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het eerste half jaar van. In

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013

Voorstel aan het AB. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858. Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 FPC Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. pjmans/2012.10858 Onderwerp Afsluiten kredieten + kredietvotering nieuwe projecten 2013 Agendapuntnr. 7 AB-vergadering 6-12-2012 Besluit 1. Ten aanzien

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener

B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A. Langeslag- Linssen Opsteller/indiener Voorstel Algemeen bestuur Vergaderdatum 2 juli 2014 Onderwerp Begroting 2015 en meerjarenraming 2016-2018 GBLT Agendapunt 11 Kenmerk B2014/u186 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder W. Stegeman M.J.L.A.

Nadere informatie

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren

Exclusief kwijtschelding/ oninbaar. Watersysteem Zuiveren TARIEVENNOTA 2017 1. Inleiding Het Beleidsjaarplan 2017 naar programma s sluit met een totaal aan lasten van 74.797.100. Aan baten is een bedrag geraamd van 15.344.400. Het saldo bedraagt derhalve 59.452.700.

Nadere informatie

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Den Haag 28 juni 2012 Inleiding Dit document bevat jaarcijfers van Avalex over het boekjaar 2011. Het bevat een balans

Nadere informatie

Kredietaanvraag landinrichting Rijssen Agendapunt 6 Kenmerk. B. Ordelmans. J.F.W. Clasie b.ordelmans@vechtstromen.nl 06-21882477 Aard voorstel.

Kredietaanvraag landinrichting Rijssen Agendapunt 6 Kenmerk. B. Ordelmans. J.F.W. Clasie b.ordelmans@vechtstromen.nl 06-21882477 Aard voorstel. Voorstel voor Commissie Watersysteem Vergaderdatum 25 maart 2015 Onderwerp Kredietaanvraag landinrichting Rijssen Agendapunt 6 Kenmerk B2015/u448 Portefeuillehouder R. Broeze Opsteller/indiener B. Ordelmans

Nadere informatie

BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST

BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST DATUM VERGADERING 30 JUPJ 2005 AGENDAPUNTNUMMER 12 BIJLAGE(N) 2 DATUM BEHANDELING IN D&H 31 17161 2005 AAN HET ALGEMEEN BESTUUR B0500310 BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST

Nadere informatie

In totaal dient het bruto-krediet met 2.645.270 te worden verhoogd tot 6.845.270.

In totaal dient het bruto-krediet met 2.645.270 te worden verhoogd tot 6.845.270. AANVRAAG AANVULLEND PROJECTINVESTERINGSKREDIET VOOR: Project uitbreiding rwzi en transportsysteem Numansdorp 1. Aanleiding Op 24 mei 2012 heeft de Verenigde Vergadering een uitvoeringskrediet van 4.200.000

Nadere informatie

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe

Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe PROJECTPLAN WATERWET (definitief besluit) Projectnummer Onderwerp CP2119 projectplan voor Molenbeek Nunspeet Het college van dijkgraaf en heemraden van Waterschap Vallei en Veluwe besluit het projectplan

Nadere informatie

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s

Jaarrapportage 2018 Waterschap Hunze en Aa s Jaarrapportage Waterschap Hunze en Aa s 1. Inleiding In deze rapportage rapporteren we over de heffing en inning van de belastingen voor uw waterschap, over het jaar. In de SLA zijn afspraken gemaakt over

Nadere informatie

Rotterdam, 22 augustus 2006 V.V.: 27 september 2006

Rotterdam, 22 augustus 2006 V.V.: 27 september 2006 Aan de leden van de verenigde vergadering Rotterdam, 22 augustus 2006 V.V.: 27 september 2006 Onderwerp: Verdeelsleutels Agendapuntnr: 7 Inleiding In deze notitie worden in het kader van de doorlichting

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013.

PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. PUNT NR. 9 VAN DE AGENDA VAN DE VERGADERING VAN HET ALGEMEEN BESTUUR D.D. 19 december 2013. Zwolle, 20 november 2013 Nr. Bestuur-4232 Aan het algemeen bestuur Onderwerp: HWBP Plannen van Aanpak Verkenningsfase

Nadere informatie

Nota waardering en afschrijving vaste activa

Nota waardering en afschrijving vaste activa Nota waardering en afschrijving vaste activa Concept Datum 30 maart 2012 Opgemaakt door afdeling Bedrijfskundige Ondersteuning Blad 2 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Algemeen... 3 1.2. Ingangsdatum...

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014

Routing Paraaf Besluitvormingstraject Besluit. 4 november december december 2014 Onderwerp Nieuwbouw gemaal Mijzen, uitvoeringskrediet Voorstel Aan het CHI voor te stellen: In te stemmen met het beschikbaar stellen van een uitvoeringskrediet van 1.300.000 voor het vervangen van gemaal

Nadere informatie

Toelichting begroting 2016

Toelichting begroting 2016 Toelichting begroting 2016 1. TOELICHTING 1.1 Algemeen Bij het opstellen van de begroting is het doel gesteld om de bijdrage van de waterschappen voor 2016 op het niveau te houden zoals is geraamd voor

Nadere informatie

AANVRAGEN AANVULLENDE INVESTERINGSPLANNEN EN KREDIETEN IN HET KADER VAN ZUIVERINGSTECHNISCHE WERKEN

AANVRAGEN AANVULLENDE INVESTERINGSPLANNEN EN KREDIETEN IN HET KADER VAN ZUIVERINGSTECHNISCHE WERKEN agendapunt H.08 855344 Aan Verenigde Vergadering AANVRAGEN AANVULLENDE INVESTERINGSPLANNEN EN KREDIETEN IN HET KADER VAN ZUIVERINGSTECHNISCHE WERKEN Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 1-7-2010 De aanvraag

Nadere informatie

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering

Hollandse Delta. Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727. Aan de Verenigde Vergadering Datum: 28 november 2013 Agendapunt nr: 11. B1303727 waterschap Hollandse Delta Aan de Verenigde Vergadering Aanvraag projectinvesteringskrediet "Renovatie slibontwateringsinstallatie rwzi Hoogvliet". Aard

Nadere informatie

Voorstel aan het AB. llllllllllllllllll IIIMI. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872

Voorstel aan het AB. llllllllllllllllll IIIMI. Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872 W A T E R S C H A P S B E D R J F L I M B U R G Voorstel aan het AB Van Dagelijks Bestuur Corsanr. zander/2016.05872 Onderwerp Werkbegroting 2016; 1e Begrotingswijziging 2016 Agendapuntnr. 5.1 AB-vergadering

Nadere informatie

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR INVESTERINGSVOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder E.T.J.M. Rutting Vergadering : 10 september 2013 Agendapunt : 7. Bijlagen : Situatietekening Onderwerp : EVZ Oude IJssel, deelgebied Aa-strang

Nadere informatie

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee

algemeen bestuur (financiële producten) Beraadslagen en besluiten Nee Voorstel voor algemeen bestuur Vergaderdatum 2 januari 2014 Onderwerp Programmabegroting 2014-2017 Agendapunt 20 Portefeuillehouder/Aandachtsveldhouder Opsteller/indiener Fusieopdracht 8 (financiële producten)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z

Datum Agendapunt Documentnummer. 8 november 2016 R12S004/z Datum Agendapunt Documentnummer 8 november R12S004/z160047580 Onderwerp 2e MARAP en 2e (meerjaren)begrotingswijziging Sociale Dienst Veluwerand (SDV) Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De Participatiewet

Nadere informatie

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495. Voorstel. Het college stelt u voor om

AGENDAPUNT 9 ONTWERP. Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495. Voorstel. Het college stelt u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 9 Onderwerp: Krediet renovatie rwzi De Meern Nummer: 568495 In D&H: 16-07-2013 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 03-09-2013 Telefoonnummer: (030) 6345726

Nadere informatie

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet

ALGEMEEN BESTUUR. Argumenten 1.1 Prognose eindstand traject 1 (Oostersluis-Bronssluis) Eemskanaal ligt ,- onder uitvoeringskrediet ALGEMEEN BESTUUR Vergadering d.d.: 30 mei 2018 Agendapunt: 8 Betreft: Besluitvormend Proces: WSWV Portefeuillehouder: Luitjens Programma: 1. Waterveiligheid Opsteller: Walja Karten Onderwerp Herijking

Nadere informatie

Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage Belastingopbrengst (nadeel ,-)

Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage Belastingopbrengst (nadeel ,-) Bijlage III. Toelichting overzicht voor- en nadelen najaarsrapportage 2012 1. Belastingopbrengst (nadeel 285.000,-) De tweede kwartaalrapportage van Hefpunt laat een aantal mee- en tegenvallers in de opbrengsten

Nadere informatie

TARIEVENNOTA november 2018

TARIEVENNOTA november 2018 TARIEVENNOTA 2019 7 november 2018 INHOUD 1 Inleiding...4 2 Algemeen...4 2.1 Tarief Watersysteem...5 2.2 Tarief Zuiveren... 6 2.3 Tarief verontreinigingsheffing... 7 2.4 Toelichting op de Tarievennota

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o.

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 onderwerp Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o. en Rodeput 6722 zaakkenmerk Inleiding In het vgrp 2010-2015

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR Aandachtsveldhouder B.J. Bussink Vergadering : 4 juli 2017 Agendapunt : 7. Bijlagen : Tariefbepaling waterschapsbelasting Onderwerp : Duurzaam financieel beleid Informatie

Nadere informatie

Onderwerp: Overweging lening Museum Kranenburgh. Aan de raad,

Onderwerp: Overweging lening Museum Kranenburgh. Aan de raad, Agendapunt :.. Voorstelnummer :.. Raadsvergadering : 11 november 2010 Naam opsteller : Astrid van Mierlo Informatie op te vragen bij : Astrid van Mierlo Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Overweging

Nadere informatie

Commissie Watersysteem 3-2-2015. bijlage(n) Nettie Aarnink, Ria Broeze

Commissie Watersysteem 3-2-2015. bijlage(n) Nettie Aarnink, Ria Broeze MEMO Aan datum Commissie Watersysteem 3-2-2015 Van Nettie Aarnink, Ria Broeze bijlage(n) één onderwerp Beantwoording vragen projectevaluaties Inleiding In de commissievergadering van woensdag 21 januari

Nadere informatie