Het productieproces *

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het productieproces *9.1 9.2 9.3"

Transcriptie

1 32 9 Het productieproces * eel de volgende ondernemingen in op basis van hun productieproces in massaproductie, respectievelijk stukproductie. Motiveer steeds het antwoord. hocoladefabriek roste vervaardigt chocoladerepen en candybars. utomobielfabriek Ovlov maakt personenauto s in een groot aantal variëteiten. Textielfabriek Van Heel produceert uniformen voor het Nederlandse leger. annemersbedrijf Fred bouwt standaardwoningen op bouwkavels van particulieren. Loodgietersbedrijf Van Son renoveert gas- en waterleidingen in oudere woonwijken NV Texel houdt zich bezig met de productie en verkoop van breiwol. Voor de productie beschikt het bedrijf over een bedrijfsbureau en vier productieafdelingen, te weten de wasserij, de spinnerij, de verfafdeling en de opmaakafdeling. oor de aard van het productieproces kunnen grote tussenvoorraden tussen de afdelingen voorkomen. r worden circa 30 wol- of gemengde wolsoorten geproduceerd in circa 80 kleuren (sterk seizoengebonden) en in vijf standaardmaten. Welke typologie is hier te onderscheiden? Leg uit waarom bij NV Texel geen stuklijst (lijst van benodigdheden/onderdelen) per verkooporder nodig is. Vul de in 9.2 van het theorieboek genoemde stappen in voor NV Texel Fix-all V in Vianen is een industriële onderneming die zich bezighoudt met het vervaardigen van verlichtingsarmaturen voor de wegenbouw. Voor een order van 60 lantaarnpalen SW 5 voor de 2 op het weggedeelte Vught-oxtel zijn de volgende gegevens verzameld:

2 9 Het productieproces 33 enodigdheden voor een paal SW 5: aluminium pijp diameter 50 cm 4 meter à 27,50 idem diameter 40 cm 2 meter à 24,50 idem diameter 30 cm 2 meter à 21,00 lampenkap, model 45 1 stuk à 298,00 fitting, model 29, compleet 2 stuks à 176,00 bedrading, norm set à 68,00 zekeringhouder 2 stuks à 45,50 zekeringen 3 stuks à 11,00 primer 3 liter à 74,00 lak (2 lagen) 5 liter à 81,00 ctiviteiten voor het vervaardigen van een paal SW 5: lassen, slijpen 1,5 uur à 59,00 kap monteren 0,4 uur à 40,00 spuiten primer en laklagen 0,6 uur à 63,00 elektra monteren 1,2 uur à 77,00 eindcontrole 0,2 uur à 92,00 Toeslagen machines en gereedschappen voor de vervaardiging van een paal SW 5: machines 4,5 uur à 126,00 spuiterij 0,5 uur à 118,00 gereedschappen per paal à 90,00 F G Tot welke typologie hoort Fix-all V? Geef aan welke normen in voorgaande gegevens zijn opgenomen. ereken de kwantitatieve (= hoeveelheden) en de financiële (= bedragen) voorcalculatie van de genoemde order. Is dit de SOLL-situatie of de IST-situatie? Motiveer het antwoord. Waarom is het niet voldoende om alleen de financiële voorcalculatie te kennen? Hoe wordt de nacalculatorische kostprijs van deze order bepaald? In welke twee deelresultaten kan het totale verschil tussen voorcalculatie en nacalculatie worden opgesplitst? ssurantietussenpersoon Watlox heeft een actieve rol in het bemiddelen bij het afsluiten van verzekeringspolissen en het behandelen van schadegevallen. Het bedrijf is daartoe in twee units gedeeld: poliszaken en schadezaken. Iedere aanvraag van een klant wordt een case genoemd, waarvan de nummering begint met een P voor poliszaken en met een S voor schadezaken. r is een geautomatiseerd systeem in gebruik dat het personeel door de cases heen leidt. Zo worden door het

3 34 9 Het productieproces systeem de onderliggende stukken bij de klant opgevraagd, voordat een S-case aan een schaderegelaar wordt voorgelegd. Het management heeft door middel van rapportages uit het systeem gedetailleerd inzicht in de prestaties, wachtrijen, doorlooptijden en kan werklast verschuiven tussen beide units. Het afhandelen van polisaanvragen is een veel simpeler proces dan het schadeafwikkelingsproces. Welke logistieke prestatie-indicatoren zijn van toepassing bij de productie van polisaanvragen? Op welke wijze blijkt dat het management deze processen beheerst? Noem twee voorraden administratieve producten bij Watlox. * annemingsbedrijf Koolen V in Schijndel richt zich op de particulier die in het bezit gekomen is van een stukje bouwgrond. Koolen V houdt de verkopen van bouwgrond in een aantal omringende gemeenten bij om in contact te kunnen komen met aspirant-bouwers van een woonhuis. Het bedrijf heeft een jaar geleden een architect een viertal verschillende woningen laten ontwerpen die prettig geprijsd zijn. en aspirant-bouwer (c.q. -koper) kan een keuze maken uit de aangeboden typen, waarna het gekozen type door Koolen V op de bouwkavel van de aspirant-bouwer wordt gezet. Is hier sprake van massa- of van stukproductie? Motiveer het antwoord. Het aannemersbedrijf merkt dat de aspirant-bouwers in steeds mindere mate ingaan op zijn offertes. Na enig onderzoek komt men tot de conclusie dat de aspirant-bouwers wel willen uitgaan van één van de vier aangeboden woningtypen, maar deze woningen toch graag willen aanpassen aan hun persoonlijke wensen. Zo zijn er bijvoorbeeld geïnteresseerden die in de badkamer geen douche + bad willen, maar alleen een douche, terwijl ze de woonkamer willen uitbreiden met een ronde erker. Koolen V besluit deze wensen bij nieuwe offertes/projecten te honoreren. Verandert het onder () gegeven antwoord in de nieuwe situatie? Motiveer het antwoord. Heeft de wijziging gevolgen voor de berekening van de kostprijs van een woning? Welke gevolgen heeft de wijziging voor de administratieve organisatie? Welke gevolgen heeft de wijziging voor de resultatenanalyse?

4 9 Het productieproces Layown V in Harderwijk produceert spiraal- en bovenmatrassen. en spiraalmatras bestaat uit de eigenlijke spiraal en een aantal onderdelen, zoals metalen raamwerk en steunen. e spiralen worden vervaardigd met behulp van breimachines. Het productieproces van de onderscheiden onderdelen van de spiraalmatrassen omvat een aantal deelbewerkingen, waaronder het op lengte knippen van het basismateriaal, persen en lassen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van kostbare machines. Voor elke soort onderdelen bestaat een specificatie van de standaardbewerkingen voor wat betreft productievolgorde, tijdsbeslag en materiaalverbruik. e spiralen en de onderdelen worden geassembleerd, waarna de spiraalmatrassen in de spuiterij in de gewenste kleuren worden gelakt. aarna volgt opslag in het magazijn gereed product. e fabricage van bovenmatrassen wordt onderscheiden in het vervaardigen van de hoezen en het binnenwerk. it omvat het op maat snijden van de bekledingsstof en de diverse soorten binnenwerk, alsmede het stikken van de bekledingsstof. en aantal van de benodigde grondstoffen heeft zeer uiteenlopende en onzekere levertijden. Welke typologie is hier te onderscheiden? Wat heeft in productievoorbereiding en -uitvoering extra aandacht nodig om de opgestelde planning te kunnen halen? Op welke wijze zullen de productieopdrachten uitgegeven worden? Wat zal de productiechef in zijn rapportage moeten vermelden? Wie controleert het productierapport, hoe gebeurt dit en hoe wordt vervolgens het verschil tussen de voor- en nacalculatie vastgesteld? ij de verkoopafdeling van Nikki V in en Haag komen prijsaanvragen voor het aanbrengen van installaties binnen. en functionaris van de technische ontwerpafdeling onderzoekt welke installatie in elk van de gevallen nodig is. Nadat de aard en omvang zijn bepaald, wordt door het bedrijfsbureau een globale kostencalculatie voor het uitvoeren van de installatie gemaakt aan de hand van de daartoe door de directie gegeven richtlijnen. eze calculatie wordt aan de verkoopafdeling ter hand gesteld, die op grond daarvan een niet-bindende globale prijsopgave doet. e aan het uitbrengen van die globale prijsopgaven verbonden kosten worden niet aan de aanvragers in rekening gebracht.

5 36 9 Het productieproces Indien de klant aan de hand van de globale prijsopgave besluit een bindende prijsaanbieding te vragen, verplicht hij zich, wanneer de levering geen doorgang zal vinden, de aan de prijsopgave verbonden kosten te betalen. e opstelling van de definitieve prijsopgave geschiedt door het bedrijfsbureau in de vorm van een gedetailleerde voorcalculatie waarin de benodigde technische eenheden worden vermeld. e administratie vult die calculatie aan met de prijzen waartegen de technische eenheden moeten worden omgerekend, berekent voorts de kosten volgens de richtlijnen zoals die door de directie zijn vastgesteld. Tevens bepaalt de administratie aan de hand van de desbetreffende verzamelde gegevens de voor het opstellen van de prijsopgave gemaakte kosten. e verkoopafdeling brengt vervolgens de prijsopgave uit. Zodra bericht wordt ontvangen dat van het bestellen van de installatie wordt afgezien, zorgt de verkoopafdeling voor het factureren van de daarvoor gemaakte kosten. Wordt de opdracht verkregen, dan meldt de verkoopafdeling dit aan het bedrijfsbureau en aan de administratie. Welke vastleggingen zullen door welke afdelingen gemaakt moeten worden naar aanleiding van het uitbrengen van de offertecalculatie (= globale prijsopgave)? Hoe zou je het verschil tussen de offertecalculatie (= globale prijsopgave) en de gedetailleerde voorcalculatie willen noemen? (Wat geeft dit verschil weer?) Wie is verantwoordelijk voor het verschil? Welke vastlegging dient te geschieden indien een offerte tot een order leidt? Hoe wordt gewaarborgd dat alle offertes waarvoor kosten in rekening gebracht moeten worden, ook gefactureerd worden? ailyproducts in ssen vervaardigt zuivelproducten als melk, yoghurt, vla en slagroom. e grondstof (zogenaamde rauwe melk) wordt met tankauto s opgehaald bij de boeren en in grote conditioneringstanks opgeslagen. agelijks wordt mede op basis van de aanwezige voorraadgegevens vastgesteld welke producten in welke hoeveelheden moeten worden vervaardigd. e productieafdeling is verdeeld in een aantal productielijnen, die bruikbaar zijn voor alle productsoorten. Halfvolle melk wordt eerst gefilterd, daarna wordt het overtollige vet van de rauwe melk gescheiden. Het product wordt vervolgens verhit (pasteurisatie), afgekoeld en verpakt in pakken van een liter. e pakken worden in een kleine rolcontainer (zoals je ze ook in de supermarkt ziet) afgevoerd naar een gekoelde opslagruimte. Welke typologie is van toepassing op ailyproducts? Hoe verloopt de berekening van de standaardkostprijs?

6 9 Het productieproces 37 F Hoe ziet de stuklijst voor chocoladevla eruit? (Raadpleeg thuis of in de winkel een pak vla.) edenk zelf de benodigde hoeveelheden. Stel een bewerkingslijst voor het product halfvolle melk samen. edenk zelf de benodigde bewerkingstijden. Op welke wijze kan ailyproducts de standaardhoeveelheid verbruikte rauwe melk vaststellen? Welke gegevens zijn nodig voor het samenstellen van een resultatenanalyse in de productiesfeer? Waar komen die gegevens vandaan? Wie verricht de analyse? * Scheepswerf en Olm V in Rotterdam bouwt veerboten, bestemd voor rivierveren. e opdrachtgevers vragen offerte aan voor de bouw en levering van een veerboot die speciaal op hun specificaties is afgestemd. e bouw van een dergelijke boot duurt tussen de 8 en 36 maanden. Welke typologie is van toepassing op en Olm V? Geef voor een rivierveer globaal het verschil weer tussen het maken van een productontwerp en het maken van de calculatie. Op welke wijze wordt het productiepersoneel van de scheepswerf ingelicht over de activiteiten die binnen het productieproces moeten worden uitgevoerd en de wijze waarop dat moet gebeuren? Leg uit dat het uitoefenen van voortgangscontrole (-bewaking) belangrijk is in de zin van operationele informatiebehoeften; in de zin van informatiebehoeften ten behoeve van control. Hoe vindt in dit bedrijf de resultatenanalyse plaats?

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 21 juni 2018 TIJD: 13.30-16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 10 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad). Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

Betrouwbaarheidstypologie. Stukproductie

Betrouwbaarheidstypologie. Stukproductie Betrouwbaarheidstypologie Stukproductie Toepassingsvraag 1 Noem een aantal belangrijke verschillen tussen stukproductie en massaproductie Belangrijkste aanknopingspunten voor betrouwbaarheid Als bij handelsbedrijf

Nadere informatie

Internetopgaven hoofdstuk 7

Internetopgaven hoofdstuk 7 Internetopgaven hoofdstuk 7 IO.7.1 Peter Wegen is productiechef bij een bedrijf dat onderdelen voor de scheepvaart produceert. Het productieproces bestaat uit de volgende stappen: productontwerp, procesanalyse,

Nadere informatie

3 Voorcalculatie, nacalculatie en verschillenanalyse

3 Voorcalculatie, nacalculatie en verschillenanalyse 3 Voorcalculatie, nacalculatie en verschillenanalyse 3.1 Inleiding Voor je als ondernemer aan het werk gaat, moet je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Of het nou gaat om een fabricagebedrijf of

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 15 januari 2019 TIJD: 13.30 16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 6 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad) Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

Het productieproces. drs. A.J.A. Hassing RE RA Hb. Administratie oktober 2004

Het productieproces. drs. A.J.A. Hassing RE RA Hb. Administratie oktober 2004 A3240^1 drs. A.J.A. Hassing RE RA 1 1 Inleiding A3240^ 3 2 De voorbereidingsfase A3240^ 4 2.1 Productontwerp A3240^ 4 2.2 Calculatie A3240^ 5 2.3 Werkvoorbereiding A3240^ 5 2.4 Productieplanning A3240^

Nadere informatie

7 Het productieproces: voorbereiding en uitvoering

7 Het productieproces: voorbereiding en uitvoering 7 Het productieproces: voorbereiding en uitvoering 7.1* 7.1 Geef (zo gedetailleerd mogelijk) aan tot welke typologie de volgende ondernemingen behoren. Raadpleeg hiervoor het schema in 1.3 en de tekst

Nadere informatie

Bij het na-calculatorische budget bepalen we achteraf wat de kosten hadden mogen zijn op basis van de werkelijke productie/afzet.

Bij het na-calculatorische budget bepalen we achteraf wat de kosten hadden mogen zijn op basis van de werkelijke productie/afzet. www.jooplengkeek.nl Nacalculatie bij homogene productie Berekening van het bedrijfsresultaat Bij het na-calculatorische budget bepalen we achteraf wat de kosten hadden mogen zijn op basis van de werkelijke

Nadere informatie

Het verkoopproces *6.1 6.2. het uitgeven van spaarzegels, waarbij een volle spaarkaart 25 oplevert;

Het verkoopproces *6.1 6.2. het uitgeven van spaarzegels, waarbij een volle spaarkaart 25 oplevert; 20 6 Het verkoopproces *6.1 6.1 Jos Hustings is werkzaam bij Geppaart Handelsonderneming in Haarlem. Zijn activiteiten bestaan uit het onderzoeken van de voorkeuren van consumenten. Ook neemt hij enquêtes

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 3 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 3 ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 3 ANTWOORDEN Opgave 1 a. Waarom is het vaststellen van de standaardkostprijs belangrijk? Noem drie redenen. Wanneer een onderneming een product op de markt brengt, moet vooraf worden

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 1 opgaven en omvat 15 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 1 opgaven en omvat 15 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER 2016 09.00-12.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

BEGRIPPENLIJST. De hoeveelheid verschillende eindproducten die in beginsel met de aanwezige capaciteiten kunnen worden vervaardigd. Assortimentsomvang

BEGRIPPENLIJST. De hoeveelheid verschillende eindproducten die in beginsel met de aanwezige capaciteiten kunnen worden vervaardigd. Assortimentsomvang Assortimentsomvang De hoeveelheid verschillende eindproducten die in beginsel met de aanwezige capaciteiten kunnen worden vervaardigd. Bedrijfsbureau Een afdeling, die belast is met het zodanig voorbereiden

Nadere informatie

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting door Joelle 1347 woorden 24 juni 2018 6,3 3 keer beoordeeld Vak M&O M&O Samenvatting hoofdstuk 3 Logistiek = integrale goederenstroombeheersing

Nadere informatie

Administratie van de industriële onderneming

Administratie van de industriële onderneming Administratie van de industriële onderneming Administratie van de industriële onderneming Theorie en opgaven A.A. Bakker Brinkman Uitgeverij Amsterdam 2011 Omslagontwerp: Proforma, Barcelona Opmaak: Sander

Nadere informatie

Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming

Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming De kostensoorten van een industriële onderneming zijn: grondstofkosten, arbeidskosten, overige variabele kosten, kosten van duurzame productiemiddelen,

Nadere informatie

Gebruik onderstaande informatie om vraag 11 tot en met 13 te beantwoorden:

Gebruik onderstaande informatie om vraag 11 tot en met 13 te beantwoorden: Hoofdstuk 7 Interne logistieke inspanning II Open vragen 1. Wat zijn logistieke kosten? 2. Welke soorten voorraden kunnen voorkomen in organisaties en om welke reden worden deze voorraden aangehouden?

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER 2016 09.00-12.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Accounting Information Systems B / 7 2016 NGO-ENS B / 7 E-Bouw

Nadere informatie

Opgave Glaskoning t.b.v. NIVE/HOFAM voorjaar 2016

Opgave Glaskoning t.b.v. NIVE/HOFAM voorjaar 2016 Opgave Glaskoning t.b.v. NIVE/HOFAM voorjaar 2016 Glaskoning produceert enerzijds glazen flessen in een aantal standaardmodellen en anderzijds hoogwaardig glaswerk voor de farmacie en cosmetica. Flessen

Nadere informatie

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren 2thePoint Project Software Software voor projectmatig produceren 2thePoint Project Software Software voor bedrijven die projectmatig werken 2thePoint software 2thePoint Software heeft een geheel nieuw

Nadere informatie

Proefschoolexamen Management & Organisatie 5 vwo. Hoofdstuk 17 tot en met 28. Normering. Aantal punten x 9 + 1 = cijfer 63

Proefschoolexamen Management & Organisatie 5 vwo. Hoofdstuk 17 tot en met 28. Normering. Aantal punten x 9 + 1 = cijfer 63 Proefschoolexamen Management & Organisatie 5 vwo Hoofdstuk 17 tot en met 28 Normering Opgave 1 Opgave 1 Opgave 2 Opgave 4 Opgave 5 Opgave 6 Opgave 7 1: 2 punten 1: 2 punten a: 2 punten 1: 3 punten 1: 2

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7 Opgave 1 a. Leg uit waarom het efficiencyresultaat van de grondstoffen iets anders is dan het efficiencyresultaat van het afval. Het efficiencyresultaat van de grondstoffen

Nadere informatie

Verdieping bij hoofdstuk 7 Verwerking van indirecte kosten in het productieproces

Verdieping bij hoofdstuk 7 Verwerking van indirecte kosten in het productieproces Verdieping bij hoofdstuk 7 Verwerking van indirecte kosten in het productieproces De volgende paragraaf kan worden gelezen als uitbreiding op paragraaf 7.4 uit het boek. In deze tekst zijn echter geen

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 7 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 7 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 7 OKTOBER 14.00-17.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 8 2015 Nederlandse Associatie voor voor Praktijkexamens B / 8 Casus

Nadere informatie

Voorbeeldexamen bij het werkcollege van Management Accounting & Controle

Voorbeeldexamen bij het werkcollege van Management Accounting & Controle Voorbeeldexamen bij het werkcollege van Management Accounting & Controle Faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen Universiteit Antwerpen 19 november 2009 1. Massaproductie met afgekeurde producten

Nadere informatie

De essentie van administratieve organisatie. Stappenplan offerte. Wim Fennis Jan-Pieter Schilderinck. u i t g e v e r ij coutinho.

De essentie van administratieve organisatie. Stappenplan offerte. Wim Fennis Jan-Pieter Schilderinck. u i t g e v e r ij coutinho. De essentie van administratieve organisatie Stappenplan offerte Wim Fennis Jan-Pieter Schilderinck u i t g e v e r ij coutinho c bussum 2012 Dit stappenplan hoort bij De essentie van administratieve organisatie

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN Opgave 1 Mevrouw Van Driel maakt product Z207. Voor 2018 zijn de volgende gegevens begroot: Begrote toegestane constante kosten 200.000 Verwachte totale variabele kosten

Nadere informatie

6.4 DIRECTIEBEOORDELING

6.4 DIRECTIEBEOORDELING Pagina: van 7. DOEL PROCES Het systematisch beoordelen van de prestaties van de processen van HEWI Beheer B.V., waarbij gestreefd wordt naar het verkrijgen van gegevens voor prestatieverbetering van onze

Nadere informatie

Wat is een bestek? Volgens Van Dale is het bestek van een bouwwerk:

Wat is een bestek? Volgens Van Dale is het bestek van een bouwwerk: 4.2 Het bestek Wat is een bestek? Volgens Van Dale is het bestek van een bouwwerk: Een nauwkeurige beschrijving van een werk, met alle inlichtingen aangaande de gang en de uitvoering ervan, de te gebruiken

Nadere informatie

Kanban bij Ferrofast TOP SYSTEM

Kanban bij Ferrofast TOP SYSTEM Kanban bij Ferrofast TOP SYSTEM TOP SYSTEM Een van onze speerpunten is ons Top System. Met dit systeem wordt uw voorraad beheer uit handen genomen op basis van een Kanban systeem. Hierbij wordt de nadruk

Nadere informatie

we work for your success

we work for your success we work for your success Hebels Staalservice Hebels Staalservice concentreert zich op de verkoop van staal, aluminium en rvs. Wij beschikken over een modern Staal Service Center waardoor wij klantspecifieke

Nadere informatie

ProduPlus. Wat is ProduPlus

ProduPlus. Wat is ProduPlus ProduPlus Wat is ProduPlus ProduPlus is een machine monitoring systeem welke ook functies heeft voor order registratie, product data beheer en preventief onderhoud. ProduPlus is ontwikkeld voor gebruik

Nadere informatie

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden Financiële Administratie 15 juni 2013 Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen

Nadere informatie

2. De kandidaat kan een omschrijving geven van de diverse organisaties in de personenautobranche.

2. De kandidaat kan een omschrijving geven van de diverse organisaties in de personenautobranche. DEELKWALIFICATIE MANAGEMENT ESONENAUTOBEDIJF Onderdeel: Bedrijfsvoering ersonenautobedrijf 1. De kandidaat kan op basis van de marktontwikkelingen van de afgelopen jaren een prognose maken voor de toekomst

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10 Opgave 1 Onderneming De groene wand maakt geluidswallen waarin beplanting is opgenomen. Voor 2020 is de volgende begroting samengesteld. Constante fabricagekosten 450.000

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN Opgave 1 Mevrouw Van Driel maakt product Z207. Voor 2018 zijn de volgende gegevens begroot: Begrote toegestane constante kosten 200.000 Verwachte totale variabele kosten

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 7 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 7 ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 7 ANTWOORDEN Opgave 1 a. Leg uit waarom het efficiencyresultaat van de grondstoffen iets anders is dan het efficiencyresultaat van het afval. Het efficiencyresultaat van de grondstoffen

Nadere informatie

perspectivisch calculeren

perspectivisch calculeren perspectivisch calculeren waar is dat voor nodig? Waar is dat voor nodig? dia 1 problematiek voor de calculatie enkelstuks, kleinserie en projectmatige productie: slechts een globale specificatie offertecalculatie

Nadere informatie

Cursus Bedrijfseconomie 2

Cursus Bedrijfseconomie 2 Cursus Bedrijfseconomie 2 IBK2BEC20 1 Programma Kostenverbijzondering (Hfdst. 8) Verdeling indirecte kosten Vijf methoden (ABC volgende week) Opgaven deel 8.2 t/m 8.10 2 1 Kostenverbijzondering de primitieve

Nadere informatie

DEEL I Functionele processen bij handelsondernemingen 37

DEEL I Functionele processen bij handelsondernemingen 37 Inhoud 1 Begripsbepaling ao/biv 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Administratieve organisatie en logistiek 16 1.3 Niveaus in een organisatie 18 1.4 Doel en werkgebied van de AO/BIV 19 1.4.1 Het administratieproces

Nadere informatie

De standaard kostprijs. Kostencalculatie Niveau 5 MBA

De standaard kostprijs. Kostencalculatie Niveau 5 MBA De standaard kostprijs De standaard? Internet levert bij de zoekterm standaard onder andere de volgende termen op: Norm, Maatstaf, IJkmaat, Model Wanneer je dus een standaard hebt kun je de werkelijkheid

Nadere informatie

Praktijkinstructie Voorraadbeheer 3 (CLO06.3/CREBO:50202)

Praktijkinstructie Voorraadbeheer 3 (CLO06.3/CREBO:50202) instructie Voorraadbeheer 3 (CLO06.3/CREBO:50202) pi.clo06.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Flexibiliteit in totaaloplossingen

Flexibiliteit in totaaloplossingen Flexibiliteit in totaaloplossingen www.totalsystems.nl Custom made onder één dak Total Systems is specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van geavanceerde, compleet geautomatiseerde machines

Nadere informatie

Brochure AMF Inkoop en logistiek

Brochure AMF Inkoop en logistiek Brochure AMF Inkoop en logistiek AMF Inkoop en logistiek AMF Inkoop en logistiek maakt onderdeel uit van de complete bedrijfssoftware AMF. AMF Bedrijfssoftware is modulair opgezet. U kunt hierdoor klein

Nadere informatie

Examen AA. Bestuurlijke Informatieverzorging 2

Examen AA. Bestuurlijke Informatieverzorging 2 Examen AA Bestuurlijke Informatieverzorging 2 DATUM: 16 juni 2016 TIJD: 13.30 uur 16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 1 opgaven van 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit

Nadere informatie

Economie 2011-2012 Klas 3 mavo

Economie 2011-2012 Klas 3 mavo conomie 2011-2012 Klas 3 mavo it werkstuk gaan jullie een product ontwikkelen. Het maakt niet uit welk product maar het moet wel vernieuwend zijn. enk aan een pratende agenda, een robot die je huiswerk

Nadere informatie

Kostprijssystemen B1040 1. C. Siau

Kostprijssystemen B1040 1. C. Siau Kostprijssystemen B1040 1 Kostprijssystemen C. Siau 1. Proces versus job-ordersystemen B1040 3 2. Rapportering in de procesindustrie B1040 4 2.1. Boekhoudkundige aspecten B1040 5 2.2. Bepaling van de kosten

Nadere informatie

De begrippen calculeren, begroten en ramen en de toepassingsgebieden

De begrippen calculeren, begroten en ramen en de toepassingsgebieden De begrippen calculeren, begroten en G1020 1 De begrippen calculeren, begroten en ramen en de toepassingsgebieden 1. Inleiding G1020 3 2. Calculeren G1020 3 3. Begroten G1020 3 4. Ramen G1020 4 5. Toepassingsgebieden

Nadere informatie

Deeltentamen Vraag 1 (0.25 punten) Vraag 2 (0.25 punten) Vraag 3 (0.25 punten) Vraag 4 (0.25 punten) *-vragen ( relatief simpel 2 punten)

Deeltentamen Vraag 1 (0.25 punten) Vraag 2 (0.25 punten) Vraag 3 (0.25 punten) Vraag 4 (0.25 punten) *-vragen ( relatief simpel 2 punten) Deeltentamen 2013 *-vragen ( relatief simpel 2 punten) Vraag 1 (0.25 punten) In wachtrijtheorie (blz. 226) wordt het symbool λ gebruikt voor: A. De gemiddelde tijd tussen twee aankomsten B. Het gemiddeld

Nadere informatie

De Ridder forceertechniek B.V.

De Ridder forceertechniek B.V. CONCEPT Handboek bedrijfsbureau De Ridder forceertechniek B.V. Concept: Wordt nog aangevuld angevuld eind november 2008 na ERP implementatie Auteur: Koenders en Partners B.V. te Midwoud Datum: september

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgaven bestaan uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Bedrijfsadministratie niveau 6 Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. Dit voorbeeldexamen

Nadere informatie

Bestuurlijke Informatieverzorging II proefexamen 1 - uitwerking

Bestuurlijke Informatieverzorging II proefexamen 1 - uitwerking Onderstaande uitwerking is een voorbeelduitwerking van het inrichtingsvraagstuk. Als aanvulling kunnen theorievragen gesteld worden over - Inhoud COSO ERM - Voorbeelden KSF met prestatie indicatoren met

Nadere informatie

ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10

ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10 ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 10 Opgave 1 Onderneming De groene wand maakt geluidswallen waarin beplanting is opgenomen. Voor 2020 is de volgende begroting samengesteld. Constante fabricagekosten 450.000

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave COST & MANAGEMENTACCOUNTING DINSDAG 8 MAART 2016 12.00 14.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Indirecte productiekosten: meewegen van machine-uurtarieven

Indirecte productiekosten: meewegen van machine-uurtarieven Indirecte productiekosten: meewegen van machine-uurtarieven Samenvatting Bij machine-uurtarieven wordt per product de machinebelasting of het machinegebruik bepaald. Daarnaast wordt een tarief per eenheid

Nadere informatie

- SMB - Projectaanpak

- SMB - Projectaanpak - SMB - Projectaanpak Datum : 18 Jan.2008 Referentie : TH/HG - AANVRAAG KLANT - TYPE A: ONTWIKKELEND PROBLEEMOPLOSSEND - TYPE B: DIREKTE ONTWIKKELING VOORCALCULATIE FASE 1,TRAJECT A: BLAD 1 - ORIENTATIE

Nadere informatie

Een goede controle had dit kunnen voorkomen!

Een goede controle had dit kunnen voorkomen! Goederen ontvangst In de voorgaande weken hebben we inzicht gegeven in de eisen die aan een magazijn gesteld kunnen worden en welke hulpmiddelen aanwezig zijn om goederen te lossen en te verplaatsen. Het

Nadere informatie

E2.3 Ga de uitkomsten van de controle van het voorgaand boekjaar na in het dossier.

E2.3 Ga de uitkomsten van de controle van het voorgaand boekjaar na in het dossier. CONTROLEPROGRAMMA ONDERHANDEN WERK Cliëntnaam: Cliëntnummer: Jaar: Paraaf Datum Dossiercode E2 ONDERHANDEN WERK E2.1 Controledoelstelling Vaststellen: - bestaan, waardering en eigendom - juiste afgrenzing

Nadere informatie

8 Typologie productieprocessen en productiesysteem

8 Typologie productieprocessen en productiesysteem uteurs: Jans, ast, Nijland isbn: 978-90-01-79718-8 8 Typologie productieprocessen en productiesysteem 8.1* 8.1 ierbrouwerij Hop V in Maastricht produceert uitsluitend pils van hoge gisting in flesjes van

Nadere informatie

Stamgegevens: Voorcalculatie: Contracten:

Stamgegevens: Voorcalculatie: Contracten: Stamgegevens: In de stamgegevens worden vaak terugkerende gegevens ingevoerd. Bij nieuwe Qbil Trade gebruikers is het in de meeste gevallen mogelijk om (een deel van) de huidige stamgegevens te exporteren

Nadere informatie

VCA functie / aanwijzing FORMULIER. Formulier 131.14 Functieomschrijving Projectmanager (11) FUNCTIEOMSCHRIJVING. Organisatie

VCA functie / aanwijzing FORMULIER. Formulier 131.14 Functieomschrijving Projectmanager (11) FUNCTIEOMSCHRIJVING. Organisatie Formulier 131.14 Functieomschrijving Projectmanager (11) FUNCTIEOMSCHRIJVING Functie benaming Projectmanager (11) Aanwijzing verantwoording Installatie verantwoordelijke / VCA Coordinator / Opleider /

Nadere informatie

4 Het verkoopproces en -systeem

4 Het verkoopproces en -systeem 4 Het verkoopproces en -systeem 4.1* 4.3 ij welke van de volgende ondernemingen is het systeem van voorfacturering niet toepasbaar? Neem hierbij aan dat de uitvoerbaarheid van de order vooraf vaststaat.

Nadere informatie

Omschrijf wat er verstaan wordt onder proportioneel variabele kosten.

Omschrijf wat er verstaan wordt onder proportioneel variabele kosten. 1 M1 Oefententamen 2 OPGV 1 Halstra V is een onderneming die onderdelen produceert voor de auto industrie. Halstra heeft zich sterk gespecialiseerd op een bepaald type onderdeel en daarom kan worden gesteld

Nadere informatie

Vereniging van toeleveringsbedrijven uit West-Normandië

Vereniging van toeleveringsbedrijven uit West-Normandië Vereniging van toeleveringsbedrijven uit West-Normandië Leden SOTRABAN werd in 1972 opgericht en is een vereniging van +/- zestig toeleveringsbedrijven uit de departementen Calvados, Manche en Orne in

Nadere informatie

industriële verpakkingen meilink meilink

industriële verpakkingen meilink meilink industriële verpakkingen meilink Meilink Industriële Verpakkingen info@meilinkgroep.nl vestiging Borculo Postbus 9, 7270 AA Borculo Kam. Onnesstraat 1, 7271 AZ Borculo T 0545-253525, F 0545-271135 www.meilinkgroep.nl

Nadere informatie

Handleiding Mijn StyleMathôt klantenlogin

Handleiding Mijn StyleMathôt klantenlogin Handleiding Mijn StyleMathôt klantenlogin Logistiek DTP Drukwerk Ontwerp Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 3 Samenvatting... 4 Website onderdelen Home/Login... 5 Administratie... 6 Standaard artikelen...

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Kostensoorten

www.jooplengkeek.nl Kostensoorten www.jooplengkeek.nl Kostensoorten Grondstoffen Arbeid Overige variabele kosten Duurzame productiemiddelen Grond Diensten van derden Belastingen Financiering 1 Kostensoorten Financiering Financieringskosten

Nadere informatie

Kracht door samenwerking. TIM Hapert

Kracht door samenwerking. TIM Hapert Kracht door samenwerking TIM Hapert TIM Hapert TIM HAPERT IS EEN ERKEND SPECIALIST IN HET BEWERKEN VAN GIET-, LAS- EN SMEED- STUKKEN. DAARBIJ GEVEN WIJ ONZE KLANTEN SUPPORT VANAF DE ONTWIKKELINGSFASE TOT

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave COST & MANAGEMENTACCOUNTING DINSDAG 6 OKTOBER 2015 11.45 13.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Inleiding Logistiek, Inleiding 13 april 2007

Inleiding Logistiek, Inleiding 13 april 2007 Inleiding Inleiding Logistiek Inleiding Logistiek in het leven van alledag Doel van de cursus Wat is logistiek? Plannen en beheersen Waarom logistiek? Logistiek is maatwerk Kosten en baten van logistiek

Nadere informatie

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management

Samenvatting. Beginselen van Productie. en Logistiek Management Samenvatting Beginselen van Productie en Logistiek Management Pieter-Jan Smets 5 maart 2015 Inhoudsopgave I Voorraadbeheer 4 1 Inleiding 4 1.1 Globalisering........................................... 4

Nadere informatie

Kwaliteits- en servicemanagement Examennummer: 91280 Datum: 12 april 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Kwaliteits- en servicemanagement Examennummer: 91280 Datum: 12 april 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Kwaliteits- en servicemanagement Examennummer: 91280 Datum: 12 april 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 4 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - een case met 10 open vragen

Nadere informatie

Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 61562 Datum: 30 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 61562 Datum: 30 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Bedrijfseconomische aspecten Examennummer: 61562 Datum: 30 juni 2012 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 5 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 10 open vragen (maximaal 70

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 4 UITWERKINGEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 4 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 UITWERKINGEN Opgave 1 a. Wat wordt verstaan onder het verbijzonderen van de indirecte kosten? Het verbijzonderen van de indirecte kosten houdt in dat de indirecte kosten aan de producten

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 20 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 20 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Kostencalculatie niveau 5 Examenopgaven Dit voorbeeldexamen bestaat uit 20 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit voorbeeldexamen bestaat uit de volgende documenten:

Nadere informatie

Een klant project in Newbase

Een klant project in Newbase Een klant project in Newbase Voor meer informatie, kijk op www.newbase.nl Newbase BV, Hardwareweg 16 1033 MX AMSTERDAM Tel.: 020-6 111 444 Oktober 2013 versie 1.0 pagina 1 van 20 Inhoudsopgave 1 Algemeen...3

Nadere informatie

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN

CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN CONSTANT ONDERHANDEN WERK ZORGT VOOR STABIELE DOORLOOPTIJDEN Klanten verwachten tegenwoordig een grotere leverbetrouwbaarheid, tegen lagere kosten, met betere kwaliteit en dat allemaal tegelijk. Diegenen

Nadere informatie

3 Wat wil de klant: marketing en logistiek

3 Wat wil de klant: marketing en logistiek 3 Wat wil de klant: marketing en logistiek 1 De perfect tevreden klant Logistiek = Passie voor de klant Demand versus supply management Kies de markt, kies het assortiment Biedt een goede service van order

Nadere informatie

Beschrijving en Screenshots interactieve Productconfigurator (ipcf)

Beschrijving en Screenshots interactieve Productconfigurator (ipcf) Beschrijving en Screenshots interactieve Productconfigurator (ipcf) Inhoudsopgave 1. Korte beschrijving ipcf... 3 1.1. ipcf... 3 1.2. Interactieve gebruikersinterface ipcf... 3 1.3. Offerte of order...

Nadere informatie

OEFENOPGAVEN LESBRIEF INDUSTRIE

OEFENOPGAVEN LESBRIEF INDUSTRIE OEFENOPGAVEN LESBRIEF INDUSTRIE 6 VWO Opgave 1. De onderneming Haakma BV heeft voor 2005 de volgende voorcalculatie met betrekking tot de toegestane kosten opgesteld. De constante fabricagekosten bestaan

Nadere informatie

Briljant Projectbeheer

Briljant Projectbeheer Briljant Projectbeheer Inhoud 1. Projectbeheer 1 Werken met projectbeheer 1 De instellingen voor projectbeheer 2 De artikelsamenstellingen opbouwen 4 Voorcalculatie 6 De offerte opmaken 6 De offerte berekenen

Nadere informatie

Uw eigen broedhok bouwt u zo

Uw eigen broedhok bouwt u zo 1 Zelf aan de slag Uw eigen broedhok bouwt u zo Dit hebt u nodig: spijkertjes schroeven 3,5 x 30 mm schroeven 3,5 x 10 mm 2 scharnieren 7 x 7 cm 2 eierkist-sluitingen 1 drukschakelaar met maakcontact elektriciteitsdraad

Nadere informatie

Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30. 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing.

Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30. 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten Opgave 1 In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Firma Balans produceert uitsluitend twee typen weegschalen,

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 2 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 2 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave ACCOUNTING INFORMATION SYS- TEMS DONDERDAG 18 JUNI 2015 9.00 UUR 12:00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 2 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Interne organisatie Functies en processen

Interne organisatie Functies en processen 7 3 Interne organisatie Functies en processen *3.1 3.1 en Kiki s Jeansshop in Utrecht heeft 13 personeelsleden in dienst. Naast de 3.2 directrice zijn er een verkoopstaf van 9 personen (inclusief de chef),

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN BIV Postbachelor (BIV/AO) Bestuurlijke informatieverzorging

LANDELIJK EXAMEN BIV Postbachelor (BIV/AO) Bestuurlijke informatieverzorging Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Secretariaat: Postbus 90116 4800 RA Breda Tel.: (076) 525 06 79 Fax: (076) 525 03 98 LANDELIJK EXAMEN BIV Postbachelor (BIV/AO) Bestuurlijke

Nadere informatie

PDB. Antwoordenboek. berekeningen. Financiële administratie & Kostprijscalculatie

PDB. Antwoordenboek. berekeningen. Financiële administratie & Kostprijscalculatie PDB Financiële administratie & Kostprijscalculatie berekeningen PDB Financiële administratie & Kostprijscalculatie berekeningen drs. H.H. Hamers drs. W.J.M. de Reuver Dit antwoordenboek behoort bij het

Nadere informatie

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Commercieel technicus engineering, crebo

Formulier ontwikkelingsgericht beoordelen en begeleiden Commercieel technicus engineering, crebo Naam student: Bedrijf: : ennummer: Begeleider van het bedrijf: Begeleider van de school: Noteer deze score geldt voor het niveau van de beginnend beroepsbeoefenaar. Toelichting : A B C De student is in

Nadere informatie

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol

Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Lesbrief bij Een caravan in de winter van Louisa van der Pol Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Voortgangsverslag. Jaar 2 1 e Semester Blok 2. M. Camp

Voortgangsverslag. Jaar 2 1 e Semester Blok 2. M. Camp Voortgangsverslag Jaar 2 1 e Semester Blok 2 M. Camp Voortgangsverslag Jaar 2 1 e Semester Blok 2 TU Delft M. Camp Leiden Februari 2013 Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal

Nadere informatie

ORTEC FINANCE B.V. REGELING KLACHTEN OPLEIDINGEN, TRAININGEN EN EVENTS APRIL 2015

ORTEC FINANCE B.V. REGELING KLACHTEN OPLEIDINGEN, TRAININGEN EN EVENTS APRIL 2015 ORTEC FINANCE B.V. REGELING KLACHTEN OPLEIDINGEN, TRAININGEN EN EVENTS APRIL 2015 Ortec Finance B.V. 2015 Inhoud 1. INLEIDING 3 1.1. ALGEMEEN 3 1.2. INWERKINGTREDING 3 1.3. BEGRIPPEN 3 2. ARTIKELEN KLACHTENREGELING

Nadere informatie

Kerntaak 1: Vervaardigt producten

Kerntaak 1: Vervaardigt producten Kerntaak 1: Vervaardigt producten Werkproces 1.1: Voorbereiden van werkzaamheden De ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende. Hij controleert de aangeleverde informatie, verzamelt, leest en interpreteert

Nadere informatie

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 7 13 april 2007

Inleiding Logistiek, Hoofdstuk 7 13 april 2007 Competenties Inleiding Logistiek Hoofdstuk 7 Interne logistieke planning II Na het bestuderen van dit hoofdstuk kun je vertellen: over voorraden: het ontstaan, gebruik, soorten, analyse en beheersing ervan;

Nadere informatie

Medewerker groothandel KB

Medewerker groothandel KB Medewerker groothandel KB Het Ontwikkelcentrum heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Bent u desondanks van mening dat we u hebben benadeeld, dan kunt u contact

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 4 UITWERKINGEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 4 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 UITWERKINGEN Opgave 1 a. Wat wordt verstaan onder het verbijzonderen van de indirecte kosten? Het verbijzonderen van de indirecte kosten houdt in dat de indirecte kosten aan de producten

Nadere informatie

5 Het magazijnproces en het voorraadsysteem

5 Het magazijnproces en het voorraadsysteem uteurs: Jans, ast, Nijland isbn: 978-90-01-79718-8 5 Het magazijnproces en het voorraadsysteem 5.1 5.1 Meufab V in Leeuwarden produceert houten kleinmeubelen als kapstokken, paraplubakken, cd-rekjes, tv-kastjes.

Nadere informatie

Het verstrekken van deze documenten gebeurt bij wijze van inlichting, zonder enige verbintenis.

Het verstrekken van deze documenten gebeurt bij wijze van inlichting, zonder enige verbintenis. ALGEMENE VOORWAARDEN TOEPASSINGSGEBIED Deze voorwaarden zijn van toepassing op elke overeenkomst waarbij Arcotec bw vzw zich verbindt t.o.v. zijn medecontractant. Deze voorwaarden hebben altijd voorrang

Nadere informatie

Meet, presteer en rendeer!

Meet, presteer en rendeer! WWW.LAUNDRYDASHBOARD.COM Meet, presteer en rendeer! INFOSHEET Real-time inzicht in de prestatie van uw wasserij is de sleutel naar succes. Laundry Dashboard maakt dit mogelijk. Dankzij intelligente metingen

Nadere informatie

1. Algemene Voorwaarden websites 2. Betalingsvoorwaarden Op iedere Merqom website zijn de volgende betalingsvoorwaarden van toepassing: Betalingen

1. Algemene Voorwaarden websites 2. Betalingsvoorwaarden Op iedere Merqom website zijn de volgende betalingsvoorwaarden van toepassing: Betalingen 1. Algemene Voorwaarden websites 2. Betalingsvoorwaarden Op iedere Merqom website zijn de volgende betalingsvoorwaarden van toepassing: Betalingen kunnen gedaan worden dmv overschrijving op onze bankrekening,

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Bestuurlijke informatievoorziening Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit

Nadere informatie

Kracht door samenwerking

Kracht door samenwerking VDL Belgium Kracht door samenwerking VDL Belgium Buigen is een bijzonder vakgebied. VDL Belgium is de uitvinder van gepatenteerde technieken om buizen te plooien en te produceren. We waren een van de eerste

Nadere informatie