Betrouwbaarheidstypologie. Stukproductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betrouwbaarheidstypologie. Stukproductie"

Transcriptie

1 Betrouwbaarheidstypologie Stukproductie

2 Toepassingsvraag 1 Noem een aantal belangrijke verschillen tussen stukproductie en massaproductie

3 Belangrijkste aanknopingspunten voor betrouwbaarheid Als bij handelsbedrijf op rekening plus: Functiescheiding tussen bedrijfsbureau, productie, administratie Betrouwbare voorcalculatie per project Betrouwbare projectadministratie Projectgewijze nacalculatie en verschillenanalyse

4 Kenmerkende betrouwbaarheidsrisico s Verschuivingsgevaar van kosten van verliesgevende naar winstgevende projecten Juistheid indirecte uren Dus in het algemeen: Juistheid projectresultaat Volledigheid termijnfacturering

5 Toepassingsvraag Waarom zou een projectleider die meerdere projecten onder zich heeft, besluiten om kosten van verliesgevende naar winstgevende projecten te verschuiven? De totale winst verandert toch niet? Wat is dan het probleem?

6 Preventieve IC maatregelen 1.1 Begroting, normen, tarieven 1.2.Controletechnische functiescheiding 1.3 Procedures, wet- en regelgeving, richtlijnen 1.4 Belangrijke periodieke managementinformatie in relatie tot begroting en vorige periode 1.5 Essentiële bestanden

7 Begroting, normen en tarieven 7

8 1.1 Begroting, normen, tarieven Vergelijkbaar met heterogene massaproductie (Verkoopbegroting, Productiebegroting, Inkoopbegroting, Personeelsbegroting, Investeringsbegroting) maar projectmatig, voorcalculatie per project of voor een individueel product. Tarieven voor manuren en machine-uren op basis van verwachte bezetting.

9 Toepassingsvraag 2 Waarom werk je bij massaproductie met normale bezetting en bij stukproductie met verwachte bezetting?

10 1.2 CT functiescheiding Als bij massaproductie met aanvullend binnen productie: projectleider die de uitvoering aan kan sturen (voortgangscontrole) en kwaliteitscontrole op voldoen aan eisen van klant.

11 Toepassingsvraag 3 Hoe weet je dat de klant tevreden is met het opgeleverde product?

12 1.3 Procedures, wet- en regelgeving, richtlijnen Offerteprocedure bij verkoop (Commerciële voorcalculatie), technische voorcalculatie, voortgangscontrole, nacalculatie en verschillenanalyse, facturering van meer- en minderwerk, Bepalingen Arbeidsomstandighedenwet.

13 Managementinformatie 13

14 1.4 Belangrijke managementinformatie Exploitatie: Omzet per (groot) project Voorcalculatorische brutomarge Productieresultaat per fase per project Balans gerelateerd: Waardering en voortgang Onderhanden Werk Gefactureerde termijnen Ouderdom debiteuren

15 Toepassingsvraag 4 Moet de informatie over het bezettingsresultaat per afdeling of per project worden gegeven?

16 Gegevens in bestanden Informatie 16

17 1.5 Essentiële bestanden Als bij massaproductie maar in plaats van productieadministratie wordt eerder gesproken van projectbestand

18 Toepassingsvraag 5 Welke eisen stelt het willen hebben van een adequate projectadministratie aan de registratie van de gewerkte uren en het verbruikte materiaal?

19 Repressieve IC-maatregelen 2.1 Cijferanalyse 2.2 Verbandscontroles 2.3 Detailcontroles 2.4 Waarneming ter plaatse 19

20 Cijferanalyse 20

21 2.1 Cijferanalyse Verschillenanalyse tussen commerciële en technische voorcalculatie Analyse van productieresultaten per project; Verhouding directe versus indirecte uren voor mensen en machines Percentage afval en uitval

22 Verbandscontroles 22

23 2.2 Verbandscontroles Beginvoorraad grondstoffen + Inkopen Eindvoorraad = Ingang projectadministratie; Shoptime = jobtime + indirecte uren; jobtime = uren van projectadministratie; afboeking projectadministratie + marge = opboeking debiteuren.

24 Toepassingsvraag 6 Stel dat je als assistent accountant bij een scheepswerf de projectadministratie moet controleren. Je constateert dat het verband in de uren klopt maar dat de verbruikte materialen aanzienlijk hoger zijn dan op de projecten is verantwoord. Wat zou hier aan de hand kunnen zijn?

25 Verschillenanalyse 25

26 2.3 Detailcontroles Controle op juistheid van de gehanteerde inkoopprijzen. Controle op geschreven uren door projectleider. Nacalculatie en verschillenanalyse per project.

27 Waarneming ter plaatse 27

28 2.4 Waarneming ter plaatse Inventarisatie grondstoffen; Voortgang onderhanden werk; Naleving van Arbowet.

29 Toepassingsvraag 7 Hoe zou het bedrijfsbureau de voortgang van de projecten kunnen vaststellen?

30 Contstructo

31 Constructo n.v. is gespecialiseerd in de bouw van grote kantoren in opdracht van bedrijven en de overheid. Voor de bouw probeert men zoveel mogelijk uit te gaan van eerdere ervaringen met soortgelijke projecten. Onder de directie ressorteren de volgende afdelingen: Verkoop (4) Inkoop (2) Bedrijfsbureau en planning (6) Uitvoering (75) Magazijn (3) Financiële administratie (5) Op basis van de door de afdeling verkoop vastgelegde klantwensen vervaardigt de tekenkamer van het bedrijfsbureau een voorlopig ontwerp en wordt tevens een globale kostenraming opgesteld. Indien de klant akkoord gaat, wordt het definitieve ontwerp vervaardigd waarna het contract wordt afgesloten.

32

33 Klanten laten in het contract vaak boetebepalingen opnemen bij te laat opleveren in verband met het bedrijfsmatig gebruik van de kantoren. Constructo N.V. factureert 30% van de aanneemsom bij afsluiten van contract, 40% bij onder kap zijn en het resterende bedrag bij oplevering. Meerwerk komt vaak voor omdat de opdrachtgever bij afsluiten van het contract, moeite heeft het gehele project te overzien. Een beperkt aantal opdrachten meestal door de overheid verleend worden op regiebasis uitgevoerd. Het installatiewerk wordt door Constructo meestal uitbesteed aan onderaannemers die voordelig en betrouwbaar werk leveren. De uitvoerders houden toezicht op hun werkzaamheden. Op de door Constructo uitgevoerde opdrachten zijn de standaard garantiebepalingen binnen de branche van toepassing. De salariëring is conform de CAO in de bouw. Dit betekent onder andere dat overuren of doorwerken gedurende de vakantie extra toeslagen vergen.

34

35 Toepassingsvraag 8 Welke problemen zijn er in de casus te onderkennen met betrekking tot de volledigheid van de opbrengsten. Ziet u problemen met betrekking tot de juistheid van de verantwoorde kosten?

36 Toepassingsvraag 9 Noem de belangrijkste maatregelen ter beheersing van de kosten bij Constructo. Wat is de functie van de voorcalculatie bij Constructo, welke inhoudelijke eisen moet men daaraan stellen en hoe komt deze tot stand?

37 Toepassingsvraag 10 Beschrijf de inhoud van het projectbestand en geef aan welke afdeling welke gegevens invoert.

38 Toepassingsvraag 11 Beschrijf in hoofdlijnen de administratieve organisatie van het verkoopproces.

39 Toepassingsvraag 12 Geef de impulsen aan die tot facturering leiden en bepaal welke eisen deze aan de administratieve organisatie en interne controle stellen.

40 Toepassingsvraag 13 Hoe vindt binnen Constructo de voortgangscontrole plaats (maak gebruik van documenten) en door wie?

41 Toepassingsvraag 14 Welke verschillen kan men bepalen tussen voor- en nacalculatie en wie moet dit doen?

42 Toepassingsvraag 15 Ziet u gevaar in het naast elkaar bestaan van regiewerk en opdrachten tegen vaste aanneemsom? Zijn er ao/ic maatregelen die deze risico s kunnen mitigeren?

43 Toepassingsvraag 16 Welke ao/ic is er noodzakelijk om er voor te zorgen dat de onderaannemers goed werk afleveren tegen niet te hoge kosten? Maak onderscheid tussen preventieve en repressieve maatregelen.

44 Toepassingsvraag 17 In de afgelopen periode is er een garantieclaim binnengekomen van 10 miljoen euro wegens het verzakken van de fundering bij een door Constructo gebouwd kantoor. Welke biv is er noodzakelijk rond de garanties zodat de directie inzicht heeft in mogelijke garantie verplichtingen en niet ten onrechte tot uitkering overgaat?

45 Toepassingsvraag 18 Welke essentiële functiescheidingen zijn noodzakelijk bij Constructo ten aanzien van het personeelsproces? Geef in hoofdlijnen de ao/ic van het personeelsproces.

46 Toepassingsvraag 19 Welke functie kan een standenregister vervullen ten aanzien van de uitbetaling van de lonen? Wie houdt dit register dan bij? Ziet u nog complicerende factoren in deze casus die de mogelijke inzet beperken?

Betrouwbaarheidstypologie. Inleiding betrouwbaarheidstypologie en Handelsbedrijven op rekening

Betrouwbaarheidstypologie. Inleiding betrouwbaarheidstypologie en Handelsbedrijven op rekening Betrouwbaarheidstypologie Inleiding betrouwbaarheidstypologie en Handelsbedrijven op rekening 1 Doel betrouwbaarheidstypologie Typologie van Starreveld is gericht op het vaststellen van de betrouwbaarheid

Nadere informatie

Betrouwbaarheidstypologie. Veeteelt (vetmesterij)

Betrouwbaarheidstypologie. Veeteelt (vetmesterij) Betrouwbaarheidstypologie Veeteelt (vetmesterij) 1 Toepassingsvraag 1 We behandelen hier alleen veeteelt voor vlees. Weet je echter ook ongeveer hoe een melkcoöperatie het bedrag bepaalt voor de melk die

Nadere informatie

Betrouwbaarheidstypologie. Akkerbouw

Betrouwbaarheidstypologie. Akkerbouw Betrouwbaarheidstypologie Akkerbouw 1 Zaaien 2 Perceeladministratie 3 Toepassingsvraag 1 Welke relatie bestaat er tussen de perceeladministratie en de verantwoorde opbrengsten? 4 Oogst 5 Belangrijkste

Nadere informatie

Betrouwbaarheidstypologie. Niet voor de markt werkende huishoudingen: verenigingen

Betrouwbaarheidstypologie. Niet voor de markt werkende huishoudingen: verenigingen Betrouwbaarheidstypologie Niet voor de markt werkende huishoudingen: verenigingen Belangrijkste aanknopingspunten voor betrouwbaarheid Door ledenraad goedgekeurde begroting is de belangrijkste norm voor

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 7 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 7 OKTOBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 7 OKTOBER 14.00-17.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 8 2015 Nederlandse Associatie voor voor Praktijkexamens B / 8 Casus

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen. Van Droo. voor de. middagzitting uur

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen. Van Droo. voor de. middagzitting uur Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancyopleiding p/a Hogeschool Windesheim, Postbus 10090 8000 GB Zwolle LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Van Droo voor de middagzitting 14.00 16.30 uur Samenstellers

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER 2016 09.00-12.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Accounting Information Systems B / 7 2016 NGO-ENS B / 7 E-Bouw

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 21 juni 2018 TIJD: 13.30-16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 10 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad). Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. donderdag 18 juni uur 12:00 uur. Belangrijke informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. donderdag 18 juni uur 12:00 uur. Belangrijke informatie SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Accounting Information Systems donderdag 18 juni 2015 9.00 uur 12:00 uur Belangrijke informatie 2015 NGO - ENS Opgave 1 Case Aquaporte BV Vraag 1 (8 punten) Dienstverlening

Nadere informatie

Bestuurlijke Informatieverzorging II proefexamen 1 - uitwerking

Bestuurlijke Informatieverzorging II proefexamen 1 - uitwerking Onderstaande uitwerking is een voorbeelduitwerking van het inrichtingsvraagstuk. Als aanvulling kunnen theorievragen gesteld worden over - Inhoud COSO ERM - Voorbeelden KSF met prestatie indicatoren met

Nadere informatie

Opgave diamantair (behandeld op 23 oktober 2015)

Opgave diamantair (behandeld op 23 oktober 2015) Opgave diamantair (behandeld op 23 oktober 2015) Vraag: Welke AO/IC maatregelen zijn nodig in deze organisatie? Hoe kunnen we deze bekende vraag aanpakken? Bedenk dat het in principe gaat om alle meest

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 21 juni 2018 TIJD: 13.30-16.30 uur Antwoordindicatie (ALLEEN VOOR DOCENTEN) Vraag 1 (3 punten) Wat is het type (volgens de typologie van Starreveld) die in deze casus van

Nadere informatie

Deel 2 hoofdstuk 9 BOEKHOUDEN GEBOEKSTAAFD -- DEEL 2 -- HFD 9. Versie aug Planning. Verkoopbegroting als startpunt

Deel 2 hoofdstuk 9 BOEKHOUDEN GEBOEKSTAAFD -- DEEL 2 -- HFD 9. Versie aug Planning. Verkoopbegroting als startpunt Deel 2 hoofdstuk 9 budgettering van de indirecte kosten 1 Planning Planning Bij planning gaat het om het opstellen van een plan met betrekking tot de activiteiten in een komende periode. Planning bestaat

Nadere informatie

Bij het na-calculatorische budget bepalen we achteraf wat de kosten hadden mogen zijn op basis van de werkelijke productie/afzet.

Bij het na-calculatorische budget bepalen we achteraf wat de kosten hadden mogen zijn op basis van de werkelijke productie/afzet. www.jooplengkeek.nl Nacalculatie bij homogene productie Berekening van het bedrijfsresultaat Bij het na-calculatorische budget bepalen we achteraf wat de kosten hadden mogen zijn op basis van de werkelijke

Nadere informatie

E2.3 Ga de uitkomsten van de controle van het voorgaand boekjaar na in het dossier.

E2.3 Ga de uitkomsten van de controle van het voorgaand boekjaar na in het dossier. CONTROLEPROGRAMMA ONDERHANDEN WERK Cliëntnaam: Cliëntnummer: Jaar: Paraaf Datum Dossiercode E2 ONDERHANDEN WERK E2.1 Controledoelstelling Vaststellen: - bestaan, waardering en eigendom - juiste afgrenzing

Nadere informatie

Vraag 1: (10 punten) Antwoordindicatie vraag 1

Vraag 1: (10 punten) Antwoordindicatie vraag 1 Correctiehandleiding De Spakenburger B.V. Opmerking vooraf: Onderstaand schema van uitwerking bevat de essentiële aspecten die van belang zijn voor de uitwerking van het examen. De uitwerking is echter

Nadere informatie

Het productieproces. drs. A.J.A. Hassing RE RA Hb. Administratie oktober 2004

Het productieproces. drs. A.J.A. Hassing RE RA Hb. Administratie oktober 2004 A3240^1 drs. A.J.A. Hassing RE RA 1 1 Inleiding A3240^ 3 2 De voorbereidingsfase A3240^ 4 2.1 Productontwerp A3240^ 4 2.2 Calculatie A3240^ 5 2.3 Werkvoorbereiding A3240^ 5 2.4 Productieplanning A3240^

Nadere informatie

Administratief toezicht grondstromen. Arno Don, VROM-IOD

Administratief toezicht grondstromen. Arno Don, VROM-IOD Administratief toezicht grondstromen Arno Don, VROM-IOD Waarom administratief toezicht? Administratie- en registratieverplichting in wet & regelgeving Bedrijfsactiviteiten laten sporen na in de administratie

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS MAANDAG 14 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS MAANDAG 14 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS MAANDAG 14 DECEMBER 2015 9.00-12.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Accounting Information Systems B / 7 2015 NGO-ENS B / 7 Opgave

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 1 opgaven en omvat 15 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 1 opgaven en omvat 15 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 14 DECEMBER 2016 09.00-12.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Cursus Bedrijfseconomie 2

Cursus Bedrijfseconomie 2 Cursus Bedrijfseconomie 2 IBK2BEC20 1 Programma Kostenverbijzondering (Hfdst. 8) Verdeling indirecte kosten Vijf methoden (ABC volgende week) Opgaven deel 8.2 t/m 8.10 2 1 Kostenverbijzondering de primitieve

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Congres en Evenementen Groep BV Middagzitting 14.00 16.30 uur Samenstellers : Redactiecommissie OAT Datum : 12 januari

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen. Hercules Bouw Groep. voor de. middagzitting uur. Redactiecommissie OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen. Hercules Bouw Groep. voor de. middagzitting uur. Redactiecommissie OAT Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Hercules Bouw Groep voor de middagzitting 14.00 16.30 uur Samenstellers : Redactiecommissie OAT Datum : 2 juni 2015

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Bestuurlijke informatievoorziening Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 26 vragen. De opbouw en het aantal vragen komt overeen met het online examen. Dit

Nadere informatie

www.jooplengkeek.nl Kostensoorten

www.jooplengkeek.nl Kostensoorten www.jooplengkeek.nl Kostensoorten Grondstoffen Arbeid Overige variabele kosten Duurzame productiemiddelen Grond Diensten van derden Belastingen Financiering 1 Kostensoorten Financiering Financieringskosten

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 4 opgaven en omvat 23 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 4 opgaven en omvat 23 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave JAARREKENING WOENSDAG 5 OKTOBER 2016 8.45-11.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Belanghebbenden. Relevant en betrouwbaar 1 punt Intern en extern. Geen informatie om organisatie mee te besturen

Belanghebbenden. Relevant en betrouwbaar 1 punt Intern en extern. Geen informatie om organisatie mee te besturen Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. De paginaverwijzingen in dit antwoordmodel zijn gebaseerd op het reguliere

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen en uitwerkingen. Lectus BV. Ochtendzitting uur

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen en uitwerkingen. Lectus BV. Ochtendzitting uur Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancyopleiding p/a Hogeschool Windesheim, Postbus 10090 8000 GB Zwolle LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen en uitwerkingen Lectus BV Ochtendzitting 10.30 13.00 uur Samenstellers:

Nadere informatie

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren

2thePoint Project Software. Software voor projectmatig produceren 2thePoint Project Software Software voor projectmatig produceren 2thePoint Project Software Software voor bedrijven die projectmatig werken 2thePoint software 2thePoint Software heeft een geheel nieuw

Nadere informatie

Werkprogramma: Meetlat ter beoordeling van projectcontrol bij gemeenten

Werkprogramma: Meetlat ter beoordeling van projectcontrol bij gemeenten Werkprogramma: Meetlat ter beoordeling van projectcontrol bij gemeenten Algemeen Onderstaand werkprogramma dient gehanteerd te worden ter beoordeling van de beheersing van projecten. Om de beoordeling

Nadere informatie

OnderhoudsPARTNER. BetonRestore: keiharde kennis voor het beste resultaat

OnderhoudsPARTNER. BetonRestore: keiharde kennis voor het beste resultaat OnderhoudsPARTNER BetonRestore: keiharde kennis voor het beste resultaat OnderhoudsPARTNER Slimmer inkopen Duurzaam inkopen 2 De traditie Het meest gezien in de markt: Aanbestedingen In concurrentie met

Nadere informatie

Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming Diagn.Toets

Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming Diagn.Toets Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming Diagn.Toets Opgave 1 Aangezien de aanschaf van een bietenrooimachine voor een individuele landbouwer te kostbaar is, schakelen landbouwers

Nadere informatie

3 Voorcalculatie, nacalculatie en verschillenanalyse

3 Voorcalculatie, nacalculatie en verschillenanalyse 3 Voorcalculatie, nacalculatie en verschillenanalyse 3.1 Inleiding Voor je als ondernemer aan het werk gaat, moet je natuurlijk wel weten waar je aan begint. Of het nou gaat om een fabricagebedrijf of

Nadere informatie

Uitwerkingen cases hoofdstuk 14

Uitwerkingen cases hoofdstuk 14 Uitwerkingen cases hoofdstuk 14 14.1 Spellenfabrikant Game Not Over 1 a Welke AO/IC-maatregelen dienen genomen te worden ter beheersing van de ontwerpactiviteiten? kostenbegroting voor de afdeling ontwerp;

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Secretariaat: Postbus 5171 6802 ED Arnhem Tel: 026-3691075 06-53563467 LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Rekkol Holding BV middagzitting 14.00 16.30

Nadere informatie

Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie - Bedrijfsadministratie 5

Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie - Bedrijfsadministratie 5 Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie - Bedrijfsadministratie 5 K= Kennisvraag, de kandidaat moet één of meerdere begrippen beschrijven, noemen of herkennen, en/of kenmerken, voorbeelden, verschillen

Nadere informatie

De Zonnekoning BV heeft onder meer te maken met de volgende strategische business risks:

De Zonnekoning BV heeft onder meer te maken met de volgende strategische business risks: Correctiemodel Audit en Assurance A Onderstaand schema van uitwerking bevat de essentiële aspecten die van belang zijn voor de uitwerking van het examen. De uitwerking is echter niet limitatief of uitputtend

Nadere informatie

1.1 Wat wordt in de risicoanalyse bedoeld met inherente en significante risico s? (5 punten)

1.1 Wat wordt in de risicoanalyse bedoeld met inherente en significante risico s? (5 punten) Antwoordindicatie A&A 2 Puntenverdeling conform examen VRAGEN Vraag 1 (15 punten) In de risicoanalyse voor de accountantscontrole spelen inherente en significante risico s een belangrijke rol en deze zijn

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Secretariaat: Postbus 90116 4800 RA Breda Tel.: (076) 525 06 79 Fax: (076) 525 03 98 LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen voor de ochtendzitting van 10.30

Nadere informatie

Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming

Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming Hoofdstuk 26 Kosten en resultaten in de industriële onderneming De kostensoorten van een industriële onderneming zijn: grondstofkosten, arbeidskosten, overige variabele kosten, kosten van duurzame productiemiddelen,

Nadere informatie

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 5 1 / 13

2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 5 1 / 13 Bedrijfsadministratie niveau 5 Correctiemodel voorbeeldexamen 2015 Nederlandse Associatie voor Examinering Bedrijfsadministratie niveau 5 1 / 13 Vraag 1 Toetsterm 5.3 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten:

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. De voorraad. Wat is de voorraad waard? Dat is afhankelijk van het product en het moment waarop het gekocht is! www.jooplengkeek.

Hoofdstuk 21. De voorraad. Wat is de voorraad waard? Dat is afhankelijk van het product en het moment waarop het gekocht is! www.jooplengkeek. www.jooplengkeek.nl De voorraad Hoofdstuk 21 Wat is de voorraad waard? Dat is afhankelijk van het product en het moment waarop het gekocht is! 1 De voorraad Hoofdstuk 21 Waarom is het belangrijk wat de

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT Redactiecommissie OAT Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancy-opleiding p/a Hogeschool Windesheim, Postbus 10090 8000 GB Zwolle LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Topwerk Nederland BV Ochtendzitting

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen en uitwerkingen. Hercules Bouw Groep. Ochtendzitting uur

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen en uitwerkingen. Hercules Bouw Groep. Ochtendzitting uur Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen en uitwerkingen Hercules Bouw Groep Ochtendzitting 10.30 13.00 uur Samenstellers : Redactiecommissie OAT Datum :

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 15 januari 2019 TIJD: 13.30 16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 6 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad) Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Secretariaat: Postbus 5171 6802 ED Arnhem Tel: 026-3691075 06-53563467 LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Holland Camping Groep B.V. Middagzitting 14.00

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen. Van Droo. Ochtendzitting uur

LANDELIJK EXAMEN OAT. Vragen. Van Droo. Ochtendzitting uur Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancyopleiding p/a Hogeschool Windesheim, Postbus 10090 8000 GB Zwolle LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Van Droo Ochtendzitting 10.30 13.00 uur Samenstellers: Redactiecommissie

Nadere informatie

PDB. Antwoordenboek. berekeningen. Financiële administratie & Kostprijscalculatie

PDB. Antwoordenboek. berekeningen. Financiële administratie & Kostprijscalculatie PDB Financiële administratie & Kostprijscalculatie berekeningen PDB Financiële administratie & Kostprijscalculatie berekeningen drs. H.H. Hamers drs. W.J.M. de Reuver Dit antwoordenboek behoort bij het

Nadere informatie

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 2: Prijsberekening i M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H2: Prijsberekening Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2008-I

Eindexamen m&o vwo 2008-I Opgave 2 Bij deze opgave horen vier informatiebronnen (de informatiebronnen 1 tot en met 4), een uitwerkbijlage en een formuleblad. In informatiebron 1 staan de voorcalculatorische machinekosten per jaar

Nadere informatie

Verantwoord inkopen van glasbewassing Het is toch niet mijn probleem als de glazenwasser van zijn ladder valt toch?!

Verantwoord inkopen van glasbewassing Het is toch niet mijn probleem als de glazenwasser van zijn ladder valt toch?! Verantwoord inkopen van glasbewassing Het is toch niet mijn probleem als de glazenwasser van zijn ladder valt toch?! Nico Koch beleidsadviseur KAM en Economie Glazenwassers & Gevelbehandelaars Vakbeurs

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 9 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 9 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 9 MAART 2015 14.15-17.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Accounting Information Systems Woensdag 9 maart 2015 B / 9 2015 NGO-ENS

Nadere informatie

UITWERKING WAARDERING ONDERHANDEN WERK

UITWERKING WAARDERING ONDERHANDEN WERK UITWERKING WAARDERING ONDERHANDEN WERK 1. Inleiding De Belastingdienst en de brancheorganisaties Bouwend Nederland, Uneto-VNI en FME CWM hebben onderzocht welke uitwerking van artikel 3.29b Wet IB 2001

Nadere informatie

Audit & Assurance 3A proefexamen 2 - uitwerking

Audit & Assurance 3A proefexamen 2 - uitwerking Audit & Assurance 3A Uitwerking Proefexamen 2 Wit Goud Vraag 1 (5pt) Bespreek de werkzaamheden die de accountant uitvoert als gevolg van de eerste opdracht tot controle van de jaarrekening. Volgens NV

Nadere informatie

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden Financiële Administratie 15 juni 2013 Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN OAT

LANDELIJK EXAMEN OAT Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding LANDELIJK EXAMEN OAT Vragen Congres en Evenementen Groep BV Ochtendzitting 10.30 13.00 uur Samenstellers : Redactiecommissie OAT Datum : 12 januari

Nadere informatie

Grip op Rendement. 9 oktober 2018

Grip op Rendement. 9 oktober 2018 Grip op Rendement 9 oktober 2018 Even voorstellen: Op de agenda: Maarten Berends Adviseur Strategie & Financiën Inzicht in het verdienmodel Kansen voor verbetering Bedrijfsfase en ondernemersrollen 4 de

Nadere informatie

Onderhanden projecten in opdracht van derden

Onderhanden projecten in opdracht van derden 13 Onderhanden projecten in opdracht van derden 1301 a 1 Winst-en-verliesrekening 2006 Kosten d 650.000 Omzet d 650.000 d 650.000 d 650.000 Winst-en-verliesrekening 2007 Kosten d 1.120.000 Omzet d 1.120.000

Nadere informatie

Examen AA. Bestuurlijke Informatieverzorging 2

Examen AA. Bestuurlijke Informatieverzorging 2 Examen AA Bestuurlijke Informatieverzorging 2 DATUM: 16 juni 2016 TIJD: 13.30 uur 16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 1 opgaven van 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit

Nadere informatie

Samenvatting door Sabien 1939 woorden 15 juni keer beoordeeld

Samenvatting door Sabien 1939 woorden 15 juni keer beoordeeld Samenvatting door Sabien 1939 woorden 15 juni 2014 6 10 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Management en Organisatie Hoofdstuk 26 paragraaf 1 'Kostensoorten' Kostensoorten binnen een industriële

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN Opgave 1 Mevrouw Van Driel maakt product Z207. Voor 2018 zijn de volgende gegevens begroot: Begrote toegestane constante kosten 200.000 Verwachte totale variabele kosten

Nadere informatie

URENADMINISTRATIE 3 1/5

URENADMINISTRATIE 3 1/5 URENADMINISTRATIE 3 1/5 Met deze optie kunt u snel een voorcalculatie en prijsopgave maken, en per project de gemaakte uren en overige kosten bijhouden. Zowel regieprojecten als termijnprojecten zijn mogelijk.

Nadere informatie

1.2 kent de begrippen winst-verliesrekening, balans, controle van de omvang van de goederenvoorraad, zowel in het Nederlands als in het Engels.

1.2 kent de begrippen winst-verliesrekening, balans, controle van de omvang van de goederenvoorraad, zowel in het Nederlands als in het Engels. Toetstermen STIBEX Moderne Bedrijfsadministratie ---- Bedrijfsadministratie K= kennisvraag, kandidaat moet dan de gegevens uit de toetsterm met behulp van meerkeuzevragen kunnen beantwoorden. Het gaat

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave JAARREKENING DONDERDAG 5 MAART 2015 08:45 UUR 11:45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

Zicht op opbrengsten. 4 oktober 2012

Zicht op opbrengsten. 4 oktober 2012 Zicht op opbrengsten 4 oktober 2012 Waar gaat het om? Wat zijn dan de onduidelijkheden? Factuurstroom zelf! Verschillende soorten contracten Waardering OHW (incl. uitval) Segmentindeling FB parameters

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 AM WERK REÏNTEGRATIE BV

JAARVERSLAG 2014 AM WERK REÏNTEGRATIE BV JAARVERSLAG 2014 AM WERK REÏNTEGRATIE BV 1 AM Werk Reïntegratie BV Hoofdweg 583 2131 MT Hoofddorp Telefoon 023 566 15 66 www.amgroep.nl 2 Inhoud 03 AM Werk Reïntegratie BV 04 Voorwoord 05 Medewerkers 05

Nadere informatie

Waardering OHW en resultaat projecten in WebSolutions QX

Waardering OHW en resultaat projecten in WebSolutions QX Waardering OHW en resultaat projecten in WebSolutions QX Conform de regels van het IFRS dient de waardering van het onderhanden werk, het resultaat en eventuele voorzieningen voor het verlies periodiek

Nadere informatie

Opgave Glaskoning t.b.v. NIVE/HOFAM voorjaar 2016

Opgave Glaskoning t.b.v. NIVE/HOFAM voorjaar 2016 Opgave Glaskoning t.b.v. NIVE/HOFAM voorjaar 2016 Glaskoning produceert enerzijds glazen flessen in een aantal standaardmodellen en anderzijds hoogwaardig glaswerk voor de farmacie en cosmetica. Flessen

Nadere informatie

Uitwerking PC 2 Bestuurlijke Informatievoorziening

Uitwerking PC 2 Bestuurlijke Informatievoorziening Uitwerking PC 2 Bestuurlijke Informatievoorziening Examen : Professional Controller 2 leergang 10 Vak : Bestuurlijke Informatievoorziening Datum : 16 december 2014 Algemene noot: de onderstaande antwoorden

Nadere informatie

Opgave MHP Parkeren tbv HOFAM najaar 2015

Opgave MHP Parkeren tbv HOFAM najaar 2015 Opgave MHP Parkeren tbv HOFAM najaar 2015 Wel proces-analyse, maar geen informatie-analyse (=infobehoeften) Vraag 2 (nieuw, staat niet de opgave) Vraag 3 Noem de hoofdprocessen en maak een decompositie

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Resultaten

Hoofdstuk 3: Resultaten Hoofdstuk 3: Resultaten M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht H3: Resultaten Management & Organisatie Centraal Examen (CE) 1. Rechtsvormen 2. Prijsberekening 3. Resultaten 4. Balans 5. Liquiditeitsbegroting

Nadere informatie

Uitwerkingen cases hoofdstuk 2

Uitwerkingen cases hoofdstuk 2 Uitwerkingen cases hoofdstuk 2 2.1 Waardekringloop 1 Waardekringloop van een productiehuishouding Inkopen Voorraden grondstoffen Productie Voorraden gereed product Verkopen Crediteuren Debiteuren Betalingen

Nadere informatie

Antwoordmodel. Open vragen (70 punten)

Antwoordmodel. Open vragen (70 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. De paginaverwijzingen in dit antwoordmodel zijn gebaseerd op het reguliere

Nadere informatie

Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30. 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing.

Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30. 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten. In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Management & Organisatie VWO 5 Hoofdstuk 27 t/m 30 15 juni 2009 proeftoets 100 minuten Opgave 1 In deze opgave blijft de btw buiten beschouwing. Firma Balans produceert uitsluitend twee typen weegschalen,

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Insolventienummer: Toezichtzaaknummer: Datum uitspraak: Curator: R-C: F.16/17/233 NL:TZ:0000013176:F001 16-05-2017 mr. G. Kuijper mr. C.P. Lunter Algemeen Gegevens onderneming Everseen Lichtreklame B.V

Nadere informatie

Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancyopleiding. Voorzitter Landelijke Examens Post HBO LANDELIJK EXAMEN Audit & Assurance A

Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancyopleiding. Voorzitter Landelijke Examens Post HBO LANDELIJK EXAMEN Audit & Assurance A Overlegorgaan van HBOscholen met een accountancyopleiding Voorzitter Landelijke Examens Post HBO LANDELIJK EXAMEN Audit & Assurance A Samenstellers : De vakcommissie Audit en Assurance Datum: 11 januari

Nadere informatie

Modulehandleiding Bedrijfseconomie 1.2. Collegejaar AC/adBE/BE/FSM Periode 2

Modulehandleiding Bedrijfseconomie 1.2. Collegejaar AC/adBE/BE/FSM Periode 2 Modulehandleiding Bedrijfseconomie 1.2 Collegejaar 2012-2013 AC/adBE/BE/FSM Periode 2 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 2 1. Algemene Informatie... 3 1.1. Doelgroep... 3 1.2. Instroomeisen... 3 1.3. Plaats

Nadere informatie

Heterogene productie (meerdere producten) De directe kosten hebben een rechtstreeks verband met de productie/verkoop van een product.

Heterogene productie (meerdere producten) De directe kosten hebben een rechtstreeks verband met de productie/verkoop van een product. www.jooplengkeek.nl Heterogene productie (meerdere producten) Primitieve opslagmethode We splitsen de kosten in: Directe kosten Indirecte kosten belangrijk De directe kosten hebben een rechtstreeks verband

Nadere informatie

DEEL I Functionele processen bij handelsondernemingen 37

DEEL I Functionele processen bij handelsondernemingen 37 Inhoud 1 Begripsbepaling ao/biv 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Administratieve organisatie en logistiek 16 1.3 Niveaus in een organisatie 18 1.4 Doel en werkgebied van de AO/BIV 19 1.4.1 Het administratieproces

Nadere informatie

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012

VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 VOA STARTERSBORREL 10 MEI 2012 Begrotingen en bedrijfsprognoses Begroting Wat is een begroting? Een overzicht van de te verwachten inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Zeker als starter maakt

Nadere informatie

perspectivisch calculeren

perspectivisch calculeren perspectivisch calculeren waar is dat voor nodig? Waar is dat voor nodig? dia 1 problematiek voor de calculatie enkelstuks, kleinserie en projectmatige productie: slechts een globale specificatie offertecalculatie

Nadere informatie

Opgave 2 a. Met welke formule berekenen we de integrale kostprijs? b. Hoe noemen we integrale kostprijsberekening ook wel?

Opgave 2 a. Met welke formule berekenen we de integrale kostprijs? b. Hoe noemen we integrale kostprijsberekening ook wel? Opgaven paragraaf 1.9.1 en 1.9.2 a. Wat wordt verstaan onder direct costing? b. Hoe wordt direct costing ook wel genoemd? c. Wat is de essentie waarom een onderneming kiest voor direct costing? a. Met

Nadere informatie

Beschrijf voor iedere opbrengstencategorie twee aanknopingspunten voor de wettelijke controle van de jaarrekening en de typologie.

Beschrijf voor iedere opbrengstencategorie twee aanknopingspunten voor de wettelijke controle van de jaarrekening en de typologie. ECHNATON BV Vraag 1 Beschrijf voor iedere opbrengstencategorie twee aanknopingspunten voor de wettelijke controle van de jaarrekening en de typologie. Als opbrengstcategorieën zijn volgens de casus aan

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 11 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 11 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS WOENSDAG 9 MAART 2016 14.15-17.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS DONDERDAG 23 JUNI UUR UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS DONDERDAG 23 JUNI UUR UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel ACCOUNTING INFORMATION SYSTEMS DONDERDAG 23 JUNI 2016 09.00 UUR - 12.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Accounting Information Systems Donderdag 23 juni 2016 B /

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 2 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 2 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave ACCOUNTING INFORMATION SYS- TEMS DONDERDAG 18 JUNI 2015 9.00 UUR 12:00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 2 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Examen AA. Audit & Assurance 2

Examen AA. Audit & Assurance 2 Examen AA Audit & Assurance 2 DATUM: 18 januari 2018 TIJD: 13.30 uur 15.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 6 opgaven van 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit examen compleet

Nadere informatie

Benchmark Kantoorcijfers 2012

Benchmark Kantoorcijfers 2012 Benchmark Kantoorcijfers 1 Inleiding Met deze benchmark, waaraan in 11 66 en in 1 kantoren deelnamen, wordt inmiddels voor de tweede keer een representatief inzicht gegeven in de branchecijfers van administratie-

Nadere informatie

22-1-2014. Cursus Bedrijfseconomie 2 IBK2BEC20. Tentamentraining

22-1-2014. Cursus Bedrijfseconomie 2 IBK2BEC20. Tentamentraining Cursus Bedrijfseconomie 2 IBK2BEC20 1 Tentamentraining 2 1 Kostprijs Normale productie : 40.000 stuks Verwachte werkelijke productie : 44.000 stuks Variabele kosten : 176.000 Constante kosten : 360.000

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 AM werk Reïntegratie BV

Jaarverslag 2013 AM werk Reïntegratie BV Jaarverslag 2013 AM werk Reïntegratie BV 1 AM Werk Reïntegratie BV Hoofdweg 583 2131 MT Hoofddorp Telefoon 023 566 15 66 www.amgroep.nl 2 Inhoud 03 AM Werk Reïntegratie BV 04 Voorwoord 05 Medewerkers 05

Nadere informatie

Motiveer altijd uw antwoorden, ook als dat niet expliciet wordt gevraagd.

Motiveer altijd uw antwoorden, ook als dat niet expliciet wordt gevraagd. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave JAARREKENING WOENSDAG 29 JUNI 2016 12.15 15.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina

Nadere informatie

Dinsdag hebben we gewerkt aan de spontane casus van de Schoenenfabriek. Volgens afspraak tref je die hieronder 'rustig' uitgeschreven aan.

Dinsdag hebben we gewerkt aan de spontane casus van de Schoenenfabriek. Volgens afspraak tref je die hieronder 'rustig' uitgeschreven aan. MenO ** De Industrie, hoofdstuk 2 Voorbeeld Schoenenfabriek Beste examentoppers, Dinsdag hebben we gewerkt aan de spontane casus van de Schoenenfabriek. Volgens afspraak tref je die hieronder 'rustig'

Nadere informatie

Brochure BX MRO. Oplossingen gebaseerd op SAP Business One

Brochure BX MRO. Oplossingen gebaseerd op SAP Business One Brochure BX MRO Oplossingen gebaseerd op SAP Business One Service en Reparatie voor SAP Business One De combinatie van SAP Business One en BX MRO (Maintenance, Repair & Overhaul) maakt deze software de

Nadere informatie

Oplossingen gebaseerd op SAP Business One. Brochure BX MRO

Oplossingen gebaseerd op SAP Business One. Brochure BX MRO Oplossingen gebaseerd op SAP Business One Brochure BX MRO Service en reparatie voor SAP Business One De combinatie van SAP Business One en variatec BX MRO (maintenance, repair & overhaul) maakt deze software

Nadere informatie

PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 10 JUNI 2009

PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 10 JUNI 2009 FINANCIËLE ADMINISTRATIE HAVELAAR BV PRAKTIJKDIPLOMA BOEKHOUDEN FINANCIAL & COST ACCOUNTING UITWERKINGEN 10 JUNI 2009 1. Directe kosten zijn kosten die rechtstreeks aan producten kunnen worden toegerekend.

Nadere informatie

Controletechnische functiescheiding

Controletechnische functiescheiding Controletechnische functiescheiding A3040^1. Controletechnische functiescheiding drs. A.J.A. Hassing RE RA 1 1 Inleiding A3040 ^ 3 2 Functies A3040 ^ 4 2.1 Beschikken A3040 ^ 4 2.2 Bewaren A3040 ^ 4 2.3

Nadere informatie

SAP Risk-Control Model. Inzicht in financiële risico s vanuit uw SAP processen

SAP Risk-Control Model. Inzicht in financiële risico s vanuit uw SAP processen SAP Risk-Control Model Inzicht in financiële risico s vanuit uw SAP processen Agenda 1.Introductie in Risicomanagement 2.SAP Risk-Control Model Introductie in Risicomanagement Van risico s naar intern

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.2

Voortgangsverslag 1.2 Voortgangsverslag 1.2 Robin van Heijningen Voortgangsverslag 1.2 Studieloopbaanbegeleiding Robin van Heijningen Hillegom 02-02-2013 Schoonderbeek Installatietechniek Voorwoord Je stelt halverwege de contractperiode

Nadere informatie

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)

EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) EXAMEN Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) Kostprijscalculatie 26 januari 2013 Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient,

Nadere informatie

Inhoud Deel I Basisbegrippen De balans De winst- en verliesrekening

Inhoud Deel I Basisbegrippen De balans De winst- en verliesrekening Deel I Basisbegrippen 1 De balans 17 1.1 Balans: activa en passiva 18 1.2 Activa 19 1.3 Investeringen en afschrijvingen 20 1.4 Lineaire afschrijving 22 1.5 Investeringsvormen 29 1.6 Vlottende activa 29

Nadere informatie