Flandriamail Professional November 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flandriamail Professional November 2009"

Transcriptie

1 Flandriamail Professional November 2009 In deze aflevering: Groente in de kijker: het nieuwe spruitjesseizoen 2009 was een rijk gevuld promotiejaar voor Flandria kondigt een nieuwe promotiestijl aan Ilse Ceulemans (marketingverantwoordelijke LAVA): Flandria moet in 2010 het voorkeurmerk van de consument worden Seizoengroenten die perfect bij wild passen Acorpack levert meerwaarde door verpakking op maat Peter Deraeve, directie Acorpack: We zijn trots op de Flandria-kistenkaarten die we à la minute klaarmaken Marktvooruitblik voor december 2009 (week 49 t/m week 52) Kortnieuws Voor meer informatie over de inhoud van deze nieuwsbrief: LAVA, tel. +32 (0) fax + 32 (0) lava@lava.be

2 November 2009 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Groente in de kijker Het nieuwe spruitjesseizoen: kleiner maar zeer goede kwaliteit met uitstekende houdbaarheid Het seizoen van de Flandria-spruiten komt deze maand op kruissnelheid. Spruiten blijven toch een typische wintergroente. In de zomermaanden heeft de handrem op de groei gestaan. De droogte en de warmte hebben twee gevolgen: enerzijds wat lagere oogstresultaten, anderzijds kleinere, maar vaste spruitjes van zeer goede kwaliteit. Lange traditie België heeft een lange traditie in de teelt van spruiten. Niet voor niets heten spruitjes in het Frans choux de Bruxelles en in het Engels Brussels sprouts. Zelfs in het Poolse woord voor spruitjes zit een duidelijke verwijzing naar onze Belgische hoofdstad. De teelt van spruiten gebeurt nog altijd voor honderd procent in open lucht. Productie en kwaliteit zijn dus sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Door de extreem droge zomer liggen de oogstresultaten wat lager, maar voor de kwaliteit van het product maakt dit geen verschil. Koudere nachten, zon overdag en oostenwind, dat zijn de weersingrediënten die zorgen voor mooie en lekkere spruitjes, aldus spruitkoolteler Koen Verbruggen uit Leest (Antwerpen). Trots op Flandria Wij leveren uitsluitend voor de versmarkt. Tot voor drie jaar plukten we alles met de hand, nu is dit nog gedeeltelijk zo. Dit komt de kwaliteit van de spruitjes hoger op de stam ten goede. Het machinaal plukken met aangepaste machines geeft niet het minste kwaliteitsverlies. We zijn best trots op het Flandria-label. Onze collega-telers uit het buitenland kijken op naar ons keurmerk. De kwaliteitseisen zijn zeer hoog en garanderen een absoluut topproduct, aldus Koen Verbruggen. De teelt verloopt volledig volgens het Flandria-lastenboek. Tussen de plantenrijen passen we zoveel mogelijk mechanische onkruidbestrijding toe. Voor ziektebestrijding en plagen volgen we het advies van het waarschuwingssysteem van de proefcentra. Pas als een bepaalde drempel wordt overschreden, zetten we gewasbescherming in, dit met respect voor de wachttermijnen. Alles wordt stipt opgevolgd in het oogstschema. Zo garanderen we dat onze Flandria-spruiten milieuvriendelijk geteeld zijn.

3 Flandria EE+ is super De sortering van de spruiten gebeurt volgens kwaliteit, diameter en geschoond. Binnen het Flandria-gamma wordt nog eens onderscheid gemaakt in vier kwaliteitssorteringen: FG EE (+) Flandria dubbel extra (plus) FL EE (+) Flandria dubbel extra (plus) FG EX (+) Flandria extra (plus) FL EX (+) Flandria extra (plus) Per kwaliteit zijn er vier kalibers: diameter mm; en de grove: 35-55mm. Flandria EE+ is werkelijk superieur in het Europese aanbod van spruiten. De ronde spruitjes zijn zeer vast en goed gesloten. Ze vertonen geen enkel gebrek of vorstschade. De buitenste blaadjes hebben een frisse, donkergroene kleur. De Flandria EE+ spruitjes worden manueel geoogst en geschoond. Naast de handgeschoonde zijn er ook machinaal geschoonde spruitjes voor de handel. Spruitjes worden normaal geleverd in EPS-tomatenkisten met een inhoud van 4 of 5 kg los. Elke kist krijgt een Flandria-dekvel en aan de zijkant een Flandriakistenkaart. Eén voor één door de hand Op het familiaal bedrijf van Koen Verbruggen zijn handgeschoonde spruiten voor de versmarkt een jarenlange traditie. We leveren onze handgeschoonde spruitjes uitsluitend onder het Flandria-label aan de Mechelse Veilingen. De spruiten gaan één voor één door de hand. We zorgen voor een glad snijvlak en verwijderen de losse vleugelblaadjes, de buitenste blaadjes zijn groen en mooi aaneengesloten. Door de gelijktijdige manuele sortering gaan ook alle halve of beschadigde spruiten eruit. t Is best een arbeidsintensieve bezigheid, maar we leveren de handel wel panklare spruiten van EE+ kwaliteit. Dagvers leveren: paradepaardje! De tijd tussen oogsten en koelen wordt zo kort mogelijk gehouden. Dit is belangrijk voor de kwaliteit en verlengt ook de bewaarbaarheid. Met de koeling houden we constant rekening. De spruitjes komen alleen een korte tijd uit de koeling om te schonen en gaan daarna onmiddellijk weer in de koelcellen. Ik lever drie keer per week aan de veiling. De spruitjes blijven in de koelcel tot net voor het vertrek. Op de veiling gaan ze ook direct de koelcel in. s Anderdaags liggen ze in de winkel. We stellen alles in het werk om het traject tussen teler en winkel zo kort mogelijk te houden voor het behoud van de optimale Flandria-kwaliteit. Flandria-kistenkaart: waterdichte traceerbaarheid Elk EPS-kist wordt voorzien van een Flandria-kistenkaart die voor alle Flandria-groenten wordt gebruikt. Deze kistenkaart is een bron van informatie en garandeert een waterdichte traceerbaarheid tot bij de teler, zeer belangrijk voor de voedselveiligheid, verzekert Koen Verbruggen. De kistenkaart vermeldt naast de naam van het product, het producentnummer, dag en week van aanvoer, alsook de temperatuur waarop de spruiten best worden bewaard. Via de veiling is altijd terugkoppeling naar de teler mogelijk. Men kan via het registratiesysteem de nodige controles uitvoeren tot en met het begin van het productieproces.

4 Bommetjes vitamine C In de versafdeling groenten en fruit worden spruitjes altijd in de originele verpakking gepresenteerd met de kistenkaarten van Flandria. Bewaar spruiten best bij een temperatuur van 0 C tot 1 C. Spruiten zijn gevoelig voor uitdrogen. Regelmatig bevochtigen met water is aan te bevelen. Bewaar spruitjes niet bij producten die ethyleen afgeven. Dit werkt geelverkleuring en loskomende blaadjes in de hand. Spruitjes zitten boordevol vitamine C. Met 150 mg vormen ze een belangrijke bron van vitamine C, belangrijk om winterse toestanden te trotseren. Voorts bevatten ze behoorlijk wat vitamine A (170 µg) en vezelstoffen (4,2g). Ze maken beslist niet dik, want spruitjes leveren slechts 29 kcal/100g. Dus veel gezondheidstroeven die het verkooppunt beslist kan uitspelen bij de klanten. Spruitjes zijn echte wintergroenten. De maanden november en december zijn uitermate geschikt voor promotieacties. De hoge kwaliteit van Flandria-spruiten zorgt gegarandeerd voor succes. Vast, mooi en volle smaak De handel mag vaste Flandria-spruitjes met een mooie kleur, een volle smaak en een goede houdbaarheid verwachten. De vorm is gelijkmatig en mooi. Kortom, de spruiten die op de veiling worden aangevoerd zijn van zeer goede kwaliteit, aldus Ludo Van Kelst, manager Product en Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen. Van november tot februari verwachten de Flandria-veilingen een constante aanvoer met een piekperiode in december en de feestperiode. De productie loopt tot begin april De Flandria-veilingen bieden de handel graag meer verpakkingsservice. Speciale afspraken zijn altijd mogelijk.

5 November 2009 Met dank voor opname! Flandriamail Professional 2009 was een rijk gevuld promotiejaar voor Flandria kondigt een nieuwe promotiestijl aan Ilse Ceulemans (marketingverantwoordelijke LAVA): Flandria moet in 2010 het voorkeurmerk van de consument worden We hebben een druk jaar achter de rug bekent Ilse Ceulemans, Flandriamarketingverantwoordelijke bij LAVA zat werkelijk vol met activiteiten voor de promotie van Flandria-groenten en fruit. Een terugblik op 2009 en een tipje van de sluier gelicht voor volgend jaar. Geslaagde wokacties doorheen het hele jaar Prominente aanwezigheid op de winkelvloer was in 2009 de sterkste en populairste promotieactie voor het Flandria-keurmerk op de Belgische markt. De wokacties in warenhuizen bleken andermaal een schot in de roos. Tussen begin mei en eind oktober werden in totaal 130 wokacties op vrijdag en zaterdag (de beste verkoopdagen) gehouden in de warenhuizen van Colruyt, Carrefour, Makro, Spar en Champion in Vlaanderen en Wallonië. In elk seizoen kwamen andere Flandria-groenten aan bod: asperges en courgette in het voorjaar, paprika en aubergine in de zomer en prei en bloemkool in het najaar. De demonstratrices kennen de achtergrond van het kwaliteitskeurmerk héél goed en geven tussen het wokken door ook informatie aan klanten. Deze krijgen in de winkel het smakelijke bewijs dat zij met Flandria-groenten snel, lekker en gezond kunnen koken. De aantrekkelijke receptenfiches nodigen uit om thuis aan de slag te gaan met de verse kwaliteitsgroenten van Flandria. En, de resultaten zijn navenant. De winkels zien op die dagen de verkoop van Flandria-groenten stijgen zegt Ilse Ceulemans. De Dag van de Klant vierde zijn 28 e editie op zaterdag 26 september. Ook dit jaar steunde Flandria dit initiatief van UNIZO en deed 30 wokacties cadeau aan buurtsupers. Deze winkeliers staan elke dag tussen onze Flandria-groenten en fruit. In het Supermagazine van juni, het magazine van de buurtsupers, stond een publireportage over Flandria. De buurtsupers grepen massaal hun kans om een wokactie te winnen. De 30 wokacties waren in een mum van tijd de deur uit. Nog tot half november lopen ze op vrijdag of zaterdag bij buurtsupers in heel Vlaanderen.

6 Gezond met Flandria en Start to Run Start to Run is een erg populaire publiekstrekker. Deze actie om Belgen tot meer actieve sportbeoefening te bewegen lokt veel VVA s (voornaamste verantwoordelijke voor aankoop) en gezinnen om mee te lopen of om te komen kijken. Bovendien zorgt het gezondheidsaspect voor interessante mediabelangstelling. Flandria koppelt ook Start to Eat aan dit bewegingsprogramma om de consument gezonder te leren koken en eten. Op deze Start to Runs staan we met onze Start to Eat-eetstand dicht bij ons doelpubliek. Onze aanwezigheid is dus een absolute must. Onze gezonde wokgroentjes in warme periodes en hartige soepjes als het wat kouder wordt, klaargemaakt met Flandria-groenten, worden door het publiek fel gesmaakt. We waren dit jaar present op zo n 10 Start to Runs, verspreid over heel Vlaanderen. We gaan daar volgend jaar mee door. Kids niet vergeten Ook in 2009 werden kinderen en jongeren niet vergeten. Scholen gebruikten de interactieve scholententoonstelling Sla je slag op de Flandria-veilingen voor een klasproject rond groenten en fruit. Op het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie hebben we onze interactieve scholententoonstelling extra gepromoot. De leerkrachten krijgen een goed uitgewerkt werkboek mee om met de klas deze activiteit voor te bereiden. Deze klasactiviteit kan kaderen in de WERO-vakken: waar komen groenten vandaan? Hoe worden ze geteeld? Hoe werkt een veiling? Het is tevens promotie voor een gezonde levensstijl. Tot slot volgt een bezoek aan een echte veiling. Ook Start to Eat for Kids blijft een interessant en gevarieerd vormingspakket voor leerlingen van de 3 e graad (10-12 jaar). Het is een leidraad voor een projectweek rond gezonde voeding waarmee kinderen, leerkrachten en ouders samen met gezonde voeding aan de slag gaan, zowel op school als thuis. De scholen kunnen er gratis gebruik van maken. De scholenwedstrijd van Start To Eat for Kids eindigde met een grandioos wokfeest samen met de kinderen van de BLO-school De Linde te Heusden-Zolder. De mailing is reeds vertrokken om scholen nu al warm te maken om deel te nemen aan de scholenwedstrijd in 2010, verzekert Ilse Ceulemans. Opgemerkte aanwezigheid op vakbeurzen Flandria was dit jaar prominent aanwezig op vakbeurzen. In februari startte het beursseizoen met Fruit Logistica te Berlijn, de grootste Europese beurs voor verse groenten en fruit. De aanwezigheid van Flandria op deze beurs loopt in samenwerking met VLAM. Op 21 maart was Flandria present bij de opening van de Week van de Groente te Sint- Katelijne-Waver. Op de Aardbeifeesten te Melsele van 21 tot 25 mei bood Flandria allerlei proevertjes aan, zoals verse aardbeien, Flandria-groenten, wok met fruit en kleine hapjes met Flandria Specialty Street-producten. Op de Chef s Event op 28 september te Leuven presenteerde Flandria zijn Specialties op een stijlvolle manier.

7 Flandria stond ook op 4,5 en 6 oktober op de Beurs Horeca Life (Metro Expo) voor professionele klanten. Vakbeurzen zijn voor ons een unieke gelegenheid om interessante contacten te leggen met de handel, verduidelijkt Ceulemans. Acties B2C Onze grote moederdagactie met een kookwedstrijd in samenwerking met Libelle was een schot in de roos, vertelt Ilse Ceulemans. Flandria gaf een exclusief Cook@Home -diner weg, bereid door een topkok. De ingrediënten bestonden natuurlijk uit knapperige Flandriagroenten. NEST, Vlaanderens country- en lifestylemagazine, en Flandria en VLAM, sloegen de handen in elkaar. Vlaamse chefkoks gingen aan de slag met Flandria -producten voor de bereiding van streekgerechten. Er verscheen een speciale uitgave NEST Koken met 100 recepten van heerlijke gerechten van Belgische bodem. In juni had de finale plaats van de Flandria Specialty Street-kookwedstrijd voor kokscholen, kookclubs en hobbykoks. Deelnemers moesten koken met producten uit Flandria Specialty Street. Ook dit jaar stonden we versteld van het hoge kookniveau. Flandria werkte dit jaar ook mee aan de generieke campagne All Day Long. Onder de slogan Groenten en fruit da s de klok rond genieten beoogt deze generieke campagne de gebruiksmomenten van groenten en fruit omhoog te krikken. Voor de e-nieuwsbrief van het culinaire magazine Smaak brachten we regelmatig een artikel over een seizoensgroente met Flandria-kwaliteit. Sinds dit jaar zitten we ook in de redactieraad van het B2C-blad Melk&Honing, het seizoensblad voor een boeiend buitenleven en over de Belgische land- en tuinbouw in al zijn aspecten. Daarnaast werd een grote POS-actie op touw gezet. Gedurende vier maanden (juli okt) was Flandria in heel wat supermarkten aanwezig met infopoints. Een mooie Flandria-pancarte trok de aandacht van de klanten en er werden gratis recepten met seizoensproducten verdeeld. De vrouwenbewegingen KVLV en KAV plaatsten dit voorjaar in hun respectievelijke magazines Vrouwen met Vaart en Vrouw en Wereld publi-advertenties, al dan niet gelinkt aan een wedstrijd. Bij de winkelketen Spar liep tijdens een weekend in augustus een draagtassenactie. Bij aankoop van twee Flandria-producten kregen consumenten een draagtas gratis. Deze actie was een groot succes en de draagtassen waren snel de deur uit. 125 jaar Landbouwministerie met bijzondere Flandria-groenten Het ministerie van Landbouw bestaat dit jaar 125 jaar. Op donderdag 24 september 2009 organiseerde Landbouw&Visserij een proeveractie in samenwerking met Flandria. Vlaamse ambtenaren konden kennismaken met vergeten en bijzondere groenten uit de Vlaamse land-

8 en tuinbouw. Alle deelnemers kregen een gele Flandria-courgette en een foldertje met courgetterecepten. Acties B2B Ook in 2009 verzorgde LAVA publicitaire inlassingen in binnenlandse en buitenlandse vakbladen. Voor de professionals (retail, handel, exportbedrijven) waren er de advertenties in vakbladen als Store Check, Retail, Distributie Vandaag, Super Magazine, Saisonnier,. Uiteraard waren er de maandelijkse nieuwsletters: Flandriamail Professional gericht op de binnen- en buitenlandse vakpers en Flandriamail Public voor de publiekspers. In de e-nieuwsbrieven van VILT, agf-nederland, en in het beroepsvakblad Proeftuinnieuws worden artikels uit de Flandriamails regelmatig overgenomen. De VLAM-kantoren in Frankrijk en Duitsland verspreiden eveneens de Flandria-nieuwsbrief voor de handel. Ook Start to Eat heeft zijn nieuwsbrief. 2010: time for a change Er komt volgend jaar een restyling van de Flandria-website met een frisse lay out. Gebruiksvriendelijkheid blijft uiteraard een prioriteit, aldus Ilse Ceulemans. De wekelijkse Groenteman blijft een vaste waarde met een marktoverzicht van prijsevolutie en aanbod op de Flandria-veilingen. Er wordt een aantrekkelijk geprijsde groente in de kijker geplaatst. Na vier jaar tv-spots met de intussen héél bekende sprekende groenten luidt 2010 de tijd voor verandering in! De vorige campagne heeft zijn doel gehaald. De naambekendheid van Flandria is stevig gegroeid. We willen in 2010 nog een stap verder gaan. Een nieuwe publiciteitscampagne met nieuwe tvspots zal meer inhoudelijke invulling geven aan onze promotieacties. Flandria biedt een reële en emotionele meerwaarde, daar draait het om. De consument moet overtuigd zijn dat Flandria het beste is. Ons kwaliteitskeurmerk mag onder geen beding uit beeld verdwijnen. Flandria moet prominent aanwezig blijven op de winkelvloer. Flandria moet een vaste plaats krijgen in het hoofd van de consument, zodat hij er in de winkel spontaan naar vraagt. Onze takenlijst voor 2010 is een uitdaging!

9 November 2009 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Seizoengroenten die perfect bij wild passen Verleid klanten deze herfst met een waaier aan typische najaarsgroenten in de groenterayon. Ook het wildseizoen is nu volop aan de gang. De passende Flandria-groenten ondersteunen de natuurlijke aroma s van wildvlees. Vergeten groenten vormen een welgekomen afwisseling in het normale productaanbod. Chefs van toprestaurants zetten seizoensgroenten in deze periode van het jaar meer en meer op de kaart. Ze vormen een harmonieus geheel met wildvlees zoals fazant, wilde eend, jonge patrijs, haas en everzwijn. Prei: Flandria-prei kan de hele winter door vers van het veld worden geoogst. Met zijn gave, witte schachten en frisgroene loof is Flandria-prei altijd een topper in de winterverkoop. Zet de kwaliteit van Flandria-prei extra in de verf door de lange schachten in waaiervorm te presenteren. Witloof en roodloof: in de wintermaanden is er traditioneel een grote aanvoer van Flandria-witloof en roodloof. Spruiten: de eerste winterprikken doen consumenten zin krijgen in spruitjes voor heerlijke stoofpotjes. Handgeschoonde, panklare Flandria-spruitjes zijn echt in een handomdraai klaar. Rode, witte en groene kool: als de temperatuur s nachts onder het vriespunt duikt, groeit ook de vraag naar koolsoorten. Met hun gave uiterlijk en glanzende kleuren lenen Flandria-kolen zich prima voor een frisse wintersfeer op het verkooppunt. Kropsla: Flandria-serresla kent de hele winter een continue aanvoer. Een promotieactie met dit product is aangewezen. Verras klanten eens met een proeverij van heerlijke slasoep. Suggereer ook gestoofde kropsla bij bosduif. Knolselderij: Flandria-knolselder wordt zowel met als zonder loof aangeboden. Geef klanten een culinaire tip mee: puree van knolselder bij (wild) konijn.

10 Comeback vergeten groenten Dankzij topkoks worden ook vergeten groenten herontdekt. In trendy restaurants prijken ze vaak op de kaart: raapjes, koolrabi, rode biet, rammenas en pastinaak. Deze groenten worden stilaan meer en meer gewaardeerd. Dus is het goed dat ook de winkelier ze in de groenterayon aanbiedt als welkome afwisseling in het normale productaanbod. Vergeten groenten lenen zich uitstekend bij wildgerechten en brengen meer variatie in de smaak. Zo harmonieert de kruidige en intense wildsmaak van edelhert goed met de uitgesproken smaak van pastinaak, rammenas, schorseneren en raapjes. Gezondheidstip voor klanten Al deze seizoensgroenten zitten boordevol vitaminen, mineralen, oligo-elementen (kaliummagnesium) en antioxidanten, in de winter een welgekomen gezondheidsboost.

11 November 2009 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Acorpack levert meerwaarde door verpakking op maat Peter Deraeve, directie Acorpack: We zijn trots op de Flandria-kistenkaarten die we à la minute klaarmaken Acorpack is een verpakkingsbedrijf voor onder andere verse groenten en fruit. Gezien de nabijheid is er een vlotte coördinatie met de REO-veiling. Deze samenwerking zorgt voor een snelle afwerking en een marktgericht verpakken volledig volgens wens van de klant. Kort op de bal spelen Acorpack en de REO-veiling hebben een optimale samenwerking en creëren zo een meerwaarde voor de verhandelde groenten en fruit. Door onze ligging in de nabijheid van de REO-veiling kunnen we héél kort op de bal spelen en dit is onze grote sterkte, verduidelijkt Peter Deraeve, directielid van Acorpack. Na het afklokken van de goederen brieft de veiling wat de koper heeft gekocht en welke verpakking hij wenst. Acorpack haalt de producten op aan de laadplaats en binnen een paar uur staan de groenten netjes verpakt aan de laadplaats voor de klant-koper, met etiket, voorzien van barcodes en labels, desnoods in de taal van het importland. Etiketteren, traceren, aanbrengen van barcodes en/of labels, ontwerpen van logo s en prints, ze doen het allemaal bij Acorpack. Dit totale aanbod van verpakking garandeert een perfecte afwerking. Dankzij zijn goed uitgerust machinepark en flexibele inzetbaarheid van losse medewerkers slaagt Acorpack erin vlot in te spelen op de wisselende vraag en aanbod van dag tot dag. Versheid blijft onze hoofdtroef, aldus Peter Deraeve. Flandria-gamma perfect afgewerkt product Acorbel, een bedrijf dat verpakkingsdozen ontwikkelt en produceert, leunt aan bij Acorpack. Beide bedrijven vullen elkaar perfect aan. Acorbel beschikt continu over een grote voorraad dozen in alle groottes, specifiek voor Flandria-producten. Kopers die op de veiling Flandria kopen omdat ze overtuigd zijn van de kwaliteit van dit keurmerk, kunnen het hele gamma Flandria-producten in de gewenste kleinverpakking krijgen. Uiteraard voorzien we alleen Flandria-producten van een Flandria-doos, logo en label, dit onder controle van de veiling. Alle groottes van dozen zijn mogelijk en de dozen zijn snel gevuld. Het grote voordeel is dat

12 de Flandria-veiling te Roeselare Flandria-producten kan aanbieden in elke gewenste verpakking. Gepersonaliseerde service Peter Deraeve toont een mooie kistenkaart voor Flandria-veldsla voor de export naar Duitsland. Deze lading Flandria-veldsla voor Duitsland krijgt kistenkaarten met informatie in het Duits. Kistenkaarten en etiketten drukken we dagelijks, desgewenst in de taal van het exportland, voorzien van het Flandria-logo, etiket van de klant, gewenste barcode, enz. Onze extra service bestaat erin de klant zoveel mogelijk uit handen te nemen en hem een verzorgd product aan te bieden volgens zijn wensen. Ons streefdoel is een sterk gepersonaliseerde service aan veilingkopers aanbieden. De eisen van de kopers zijn ons sterk vertrouwd. Kopers wensen vandaag hun product winkelklaar en zo leveren we. Onze bedrijfsvisie is: Alles kan en we lossen alles op. Ook milieuvriendelijke verpakkingstechnieken en het gebruik van recycleerbare verpakkingsmiddelen zijn een grote zorg voor Acorpack.

13 November 2009 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Marktvooruitblik voor december 2009 (week 49 t/m week 52) Deze marktvooruitblik voor de voornaamste Flandria-producten geldt voor de maand december en werd afgesloten op vrijdag 16 oktober. De voorspellingen zijn gebaseerd op de aanvoerverwachtingen op dat tijdstip. De actuele veilingprijzen worden vergeleken met de prijzen in dezelfde periode vorig jaar. Ook de middenprijzen worden vergeleken. Het zijn geen prijsvoorspellingen. Kropsla Aanvoer: serresla houdt het niveau aan van november met 2,5 tot 2,8 miljoen stuks per week in week 49. Voor kropsla zit er daarna duidelijk groei in, met een piek van 3 miljoen stuks in de eindejaarsperiode, weken 50 tot 52. Prijs: de Flandria-veilingen noteerden iets lager dan in oktober vorig jaar. Gemiddeld genomen over eenzelfde periode valt de prijs iets onder deze van Witloof Aanvoer: tot het einde van het jaar vertoont de productie een vrij stabiel beeld. In de weken voeren de producenten 1,3 miljoen kg witloof per week aan. Prijs: de prijs ligt boven het niveau van vorig jaar in deze periode. De gemiddelde prijs over tien maanden ligt lager dan in Veldsla Aanvoer: de voorspellingen geven een groei aan voor veldsla. De handel mag in de weken 49 tot 52 tussen en kg per week verwachten. Prijs: de prijs in oktober zit lager dan in oktober De gemiddelde prijs over tien maanden van 2009 ligt opvallend lager dan het gemiddelde van vorig jaar. Wittekool Aanvoer: voor de weken 49 tot 51 voorspellen de LAVA-veilingen à stuks wittekool per week. Voor week 52 voorziet men nog stuks. Prijs: in oktober lagen de prijzen voor wittekool hoger dan vorig jaar. Gemiddeld genomen zit de prijs onder de gemiddelde prijs van 2008.

14 Rodekool Aanvoer: er zit een dalende trend in de aanvoer. In de weken 49 tot 51 voeren de producenten nog stuks rodekool aan, in week 52 is dit nog stuks. Prijs: voor rodekool noteerden de Flandria-veilingen een prijs die vergelijkbaar is met vorig jaar. Gemiddeld gezien gaf 2008 een hogere prijsnotering dan dit jaar. Savooikool Aanvoer: de producenten van savooikool leveren nog stuks per week in de weken 49-51, in week 52 is dit nog stuks. Prijs: de prijs lag in oktober hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs geeft hetzelfde beeld. Prei Aanvoer: het niveau van de voorbije weken gaat de hoogte in. In week 49 wordt 1,2 miljoen kg losse prei verwacht. En de groei houdt aan om 1,6 miljoen kg te bereiken in de weken Prijs: in oktober was de prijs voor prei vergelijkbaar met vorig jaar. De gemiddelde prijs scoort hoger dan in Spruiten Aanvoer: deze typische wintergroente bereikt in december een piek. In week 49 stijgt de aanvoer van tot kg. Daarna zit er een knik in de productie die in week 52 op kg blijft staan. Prijs: oktober vertoont een lager prijsbeeld voor spruiten dan oktober Gemiddeld voor 2009 scoorde de prijs hoger dan vorig jaar. Knolselderij Aanvoer: in de weken 49 tot 51 kan de handel rekenen op zo n stuks per week. Prijs: voor knolselder noteerde men in oktober een hogere prijs dan vorig jaar. Gemiddeld staat de prijs van Flandria-knolselder op hetzelfde niveau als Losse tomaten Aanvoer: in week 49 voorziet men een volumevermindering naar kg. De daaropvolgende weken (50-51) blijft de aanvoer dalen naar een niveau van tot kg losse tomaten per week. Het tomatenseizoen loopt stilaan ten einde. In week 52 betekent dit nog kg. Prijs: de prijs voor losse tomaten scoort veel lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde veilingprijs ligt lager dan deze van Trostomaten Aanvoer: de dalende trend van november blijft gehandhaafd. In week 49 kan de handel rekenen op 1 miljoen kg trostomaten. In de weken schommelt de aanvoer rond kg per week en in week 52 ligt het niveau op kg. Prijs: trostomaten vertonen hetzelfde lage prijsbeeld als losse tomaten. Ook de gemiddelde prijs ligt lager dan vorig jaar.

15 November 2009 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Kort nieuws AGRIBEX van 1 tot 6 december in Brussels Expo Agribex heeft plaats van maandag 1 tot zondag 6 december in Brussels Expo op de Heizel. Deze tweejaarlijkse landbouwbeurs staat dit jaar in het teken van 100 jaar landbouwbeurzen. Meer dan 350 exposanten willen een totaaloverzicht bieden van wat leeft in de land- en tuinbouwsector, met veel aandacht voor innovaties. Meer info: Fruit Logistica van 3 tot 5 februari te Berlijn De Fruit Logistica vindt volgend jaar plaats van 3 tot en met 5 februari 2010 in de Messedamm te Berlijn. Elk jaar zijn er meer dan 2000 bedrijven aanwezig op deze handelsbeurs van verse soorten fruit, groente en de verwerking ervan. Meer info:

Flandriamail Professional Mei 2007

Flandriamail Professional Mei 2007 Flandriamail Professional Mei 2007 In deze aflevering: Waarom Flandria-courgettes zo succesvol zijn Losse tomaten: Flandria Prince en Flandria Prunella worden rood geoogst Marktvooruitblik en opportuniteiten

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2007

Flandriamail Professional Oktober 2007 Oktober 2007 In deze aflevering: Flandria lanceert en herwaardeert schorseneren op de versmarkt Een eerste balans van de generieke campagne voor witloof in Duitsland: Er bestaan nog vooroordelen tegenover

Nadere informatie

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 In deze aflevering: Typische wintergroente in de kijker: kolen Flandria-promotiecampagne We hebben allemaal iets met Flandria geeft meer zin in groenten

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2009

Flandriamail Professional Oktober 2009 Flandriamail Professional Oktober 2009 In deze aflevering: Seizoensgroente in de kijker Rapen onder het Flandria-label zijn een absolute voltreffer (Jo Lambrecht, commercieel directeur, Veiling Brava)

Nadere informatie

Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente

Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente De lagere temperaturen hebben het spruitjesseizoen een boost gegeven. Handgeschoonde spruitjes creëren een kwalitatieve meerwaarde die de handel

Nadere informatie

Flandriamail Professional December 2010

Flandriamail Professional December 2010 Flandriamail Professional December 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker: Het spruitjesseizoen loopt zich warm Gert Vets, supervisor Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen: Kwaliteit

Nadere informatie

Sinaasappel. Banaan. Passievrucht. Ananas

Sinaasappel. Banaan. Passievrucht. Ananas Ananas Passievrucht Banaan Sinaasappel Banaan Herkomst: Costa Rica Afstand tot België: ongeveer 9000 km Bewaren: buiten koelkast, 2-6 dagen Typisch gerecht: bananenmilkshake Sinaasappel Herkomst: Spanje

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: De komende 50 jaar 1 Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland 2 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid 3 Nationaal Voedingsdebat voor

Nadere informatie

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND Gij zijt zeker niet van hier? Jongen toch, ik ben een pastinaak, ik kende uw grootmoeder al toen ze nog in de grond zat. INFO

Nadere informatie

Indeling van de groenten.

Indeling van de groenten. Hoofdstuk 12 Indeling van de groenten. 1. De groenten indelen volgens hun plantendeel. 2. Opsommen hoe we de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden. 3. Manieren opnoemen om de celstof beter verteerbaar

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2010

Flandriamail Professional Oktober 2010 Flandriamail Professional Oktober 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker Boterzachte schorseneer en knolselder met pit De Week van de Smaak in het teken van vergeten groenten van

Nadere informatie

Flandriamail Professional Maart 2010

Flandriamail Professional Maart 2010 Flandriamail Professional Maart 2010 In deze aflevering: Seizoengroente in de kijker: Asperges koningin der groenten Bekendheid Flandria bij Duitse inkopers stijgt Flandria emotioneel verankeren, is een

Nadere informatie

Retail tour G&F België Bezoekverslag groenten & fruit bij Belgische supermarkten

Retail tour G&F België Bezoekverslag groenten & fruit bij Belgische supermarkten Retail tour G&F België Bezoekverslag groenten & fruit bij Belgische supermarkten PT 2011-40 Juni 2011 - Anne Marie Borgdorff / Josephine Klapwijk van Dijk Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Retail

Nadere informatie

Van lelijke groenten maak je lekkere soep

Van lelijke groenten maak je lekkere soep Van lelijke groenten maak je lekkere soep Page 1 of 5 Smartmat levert gezonde en lokale ingrediënten bij je thuis zodat je zelf gemakkelijk een gerecht kunt bereiden. Om voedselverspilling tegen te gaan

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 37 Veranderend seizoen De herfst komt er aan en dat merk je extra op een wat koudere of natte dag. Schijnt de zon volop, dan zit je zomaar weer in de zomer modus. Als je dat zelf al merkt, dan zal

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

Duitse consument wenst variatie in spruiten Marktonderzoek spruiten onder Duitse consumenten

Duitse consument wenst variatie in spruiten Marktonderzoek spruiten onder Duitse consumenten Duitse consument wenst variatie in spruiten Marktonderzoek spruiten onder Duitse consumenten PT 2012-02 Januari 2012 - Wilco van den Berg Productschap Tuinbouw, Markt, Duurzaamheid en Innovatie Duitse

Nadere informatie

9. Belangrijke adressen

9. Belangrijke adressen 9. Belangrijke adressen Hieronder vind je een lijst van belangrijke adressen voor de biologische groenteteelt en de afzet ervan. Deze lijst werd zorgvuldig opgemaakt. Als je desondanks een fout ontdekt

Nadere informatie

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016 De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten Paul Verbeke 26 februari 2016 paul.verbeke@bioforumvl.be 1 Bio groeit! Bio consumptie groeit! Bio handel groeit! Bio voedingsproductie groeit! Bio

Nadere informatie

Kiwibes seizoen 2013. 11 september, Elzenveld Antwerpen

Kiwibes seizoen 2013. 11 september, Elzenveld Antwerpen Kiwibes seizoen 2013 11 september, Elzenveld Antwerpen Welkom Jan Engelen Sales & Marketing Manager Veiling Hoogstraten Agenda Historiek Seizoen 2013 Kiwibes: Dé hapklare fruitsnack Toekomst Receptie door

Nadere informatie

De Versbox Groentevakman 2017

De Versbox Groentevakman 2017 Belgian Fresh Food Institute De Versbox Groentevakman 2017 Jan Prinsen Wat zit er in onze box dit jaar?... Vooral vragen voor jullie. Ben ik als winkelier één van de kudde of weet ik me als buurtwinkel

Nadere informatie

Flandriamail Professional November - December 2008

Flandriamail Professional November - December 2008 Flandriamail Professional November - December 2008 In deze aflevering: Flandria biedt wintergroenten van topkwaliteit aan, alsook het neusje van de champignons voor de feestdagen Vergeten wintergroenten

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

Flandriamail Professional Mei 2010

Flandriamail Professional Mei 2010 Flandriamail Professional Mei 2010 In deze aflevering: Groente in de kijker: t is weer komkommertijd Flandria introduceert Coeur de Pigeon Het minitomaatje met een volle en zoete smaak wordt zonder twijfel

Nadere informatie

NEWSLETTER THEMAROLLADES. De wereld van voeding in verandering!

NEWSLETTER THEMAROLLADES. De wereld van voeding in verandering! MET NIEUWE RECEPTUUR! THEMAROLLADES NEWSLETTER AUGUSTUS 2014 EDITIE NR.12 HERFST/NAJAARS ROLLADE Nieuwe receptuur. Een traditionele topper: een mager spek rond een fijn deeg van kip en kalkoen, verrijkt

Nadere informatie

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken ivox in opdracht van VLAM Methode Online vragenlijst Respondenten gerekruteerd uit het panel van ivox Vlamingen 18+ N = 1.000 Representatief op leeftijd,

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het seizoen begint. Nummer 2, februari-maart 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het seizoen begint. Nummer 2, februari-maart 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo staat paprika in het teruggebouwde Huis van de Smaak op de Holland Food & Flowers, waar paprikatelers hun eigen product promoten.

Nadere informatie

J&S Packaging produceerde 100 miljoen schaaltjes voor de AGF-sector in 2014

J&S Packaging produceerde 100 miljoen schaaltjes voor de AGF-sector in 2014 J&S Packaging produceerde 100 miljoen schaaltjes voor de AGF-sector in 2014 Tholen - J&S Packaging is al jarenlang actief in diverse soorten verpakkingen en sinds vijf jaar levert het bedrijf aan de AGF-sector

Nadere informatie

Flandriamail Professional December 2009

Flandriamail Professional December 2009 Flandriamail Professional December 2009 In deze aflevering: Exclusieve, feestelijke Flandria-groenten voor fijnproevers Diversiteit van Flandria voor de winter en de feestdagen Gratis Flandria-wokacties

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

Flandria Professional Maart 2008

Flandria Professional Maart 2008 Flandria Professional Maart 2008 In deze aflevering: Flandria introduceert rucola en spinazie in het gamma. Raf De Blaiser, kwaliteitsmanager LAVA: Rucola heeft nog groeikansen De Flandria-tomatensegmenten

Nadere informatie

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP De telers van Prominent telen het hele jaar rond de allerbeste tomaten rassen op hun familiebedrijven. In nauwe samenwerking met de natuur. Ze zorgen er met veel liefde en

Nadere informatie

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2 Groenten en fruit van het seizoen Wie door de groenten- en fruitafdeling van de lokale supermarkt loopt, krijgt vaak het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt. Je vindt er boontjes uit Kenia, tomaten

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 40 Spanje, onze fruit- en groentetuin! Nu het Hollandse groenteseizoen wat verder gevorderd is komen de Spaanse groenten weer duidelijker in beeld. Voor citrus geldt, wanneer de oogst op springen

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Doelstellingen De leerlingen kunnen voor een menu berekenen wat de water- en ecologische voetafdruk is van de ingrediënten. De leerlingen kunnen voor een

Nadere informatie

EEN TERUGBLIK OP WEEKEND VAN DE KLANT 2018

EEN TERUGBLIK OP WEEKEND VAN DE KLANT 2018 EEN TERUGBLIK OP WEEKEND VAN DE KLANT 2018 2 Het concept Weekend van de Klant is sinds 2017 een organisatie van UNIZO, Comeos en UCM en bracht Dag van de Klant en Sunday shopday samen tot een feestelijk

Nadere informatie

Flandriamail Professional Mei 2008

Flandriamail Professional Mei 2008 Flandriamail Professional Mei 2008 In deze aflevering: Zomerseizoen ziet er veelbelovend uit dankzij uitbreiding Flandria-assortiment Ga eens voor anders met Coliflor van Flandria Specialty Street Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Nummer 5, mei - juni 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Nummer 5, mei - juni 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo kijken we terug op de paprikabijlage die vorige week bij het NRC verscheen. Daar hebben we veel leuke reacties op gehad! Verder

Nadere informatie

Bied Cinema aan! UGC Business-to-Business

Bied Cinema aan! UGC Business-to-Business Bied Cinema aan! UGC Business-to-Business Promotie I Motivatie I Klantenbinding I Relatiegeschenken UGC Business-to-Business De UGC groep UGC is één van de belangrijkste cinemauitbaters van Europa. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 29-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

INFORMATIEMAP CENTRAAL SORTEREN PAPRIKA

INFORMATIEMAP CENTRAAL SORTEREN PAPRIKA INFORMATIEMAP CENTRAAL SORTEREN PAPRIKA Inhoud Centraal sorteren: voordelig voor teler en koper Korte beschrijving van het project Flandria: productievoorwaarden en kwaliteitsnormen Centraal sorteren:

Nadere informatie

Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie

Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie Raf De Blaiser afdeling kwaliteit / FLANDRIA LAVA cvba Studieavond SMAKELIJK (M)(W)ETEN Leuven 28/11/2018 Inhoud LAVA cvba Flandria Historiek product

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 51 Feestelijke week! Of een stressvolle week? Wat zal het worden? Nog niemand kan het zeggen. Qua producten lijkt het op weinig stress, maar ook dat zal in de loop van de week wel duidelijk worden.

Nadere informatie

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten.

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten. Belgen eten thuis jaarlijks 8 kg vers fruit en 6 kg verse groenten. De besteding van de Belgische gezinnen v.w.b verse groenten en fruit, geregistreerd door het GfK-panel, zit de laatste jaren in de lift.

Nadere informatie

Een warm onthaal. Food for Professionals.

Een warm onthaal. Food for Professionals. Food for Professionals. Een warm onthaal Het is onze passie om relaties te inspireren in smaak, presentatie en creatie. Elke dag, ieder seizoen! Dat proeft u, ziet u en mag u van ons verwachten. Najaar

Nadere informatie

Presentatie versproducten

Presentatie versproducten Presentatie versproducten Een goede presentatie bevordert de verkoop! Verkoop van A.G.F. kan vanuit een aantal invalshoeken bevorderd worden. Door: Betere presentatie Vakkundiger bediening Zelfbediening

Nadere informatie

Voor de leerlingen. Halt aan honger en overgewicht! werkblad kijkopdracht groepswerk

Voor de leerlingen. Halt aan honger en overgewicht! werkblad kijkopdracht groepswerk Halt aan honger en overgewicht! Voor de leerlingen Halt aan honger en overgewicht! LESINHOUD werkblad kijkopdracht groepswerk Werkblad honger en overgewicht in de wereld 2,5 miljard 2 miljard 1,9 miljard

Nadere informatie

Flandriamail Professional Augustus 2010

Flandriamail Professional Augustus 2010 Flandriamail Professional Augustus 2010 In deze aflevering: Nobele onbekende in de kijker: knolvenkel Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke

Nadere informatie

UIEN VOOR INDUSTRIËLE MARKT. Jan Hanssens Ardo

UIEN VOOR INDUSTRIËLE MARKT. Jan Hanssens Ardo UIEN VOOR INDUSTRIËLE MARKT Jan Hanssens Ardo ARDO CORPORATE Wij bewaren wat de natuur ons geeft is al meer dan 40 jaar het motto van Ardo. Jaar na jaar, oogst na oogst belevert Ardo zijn wereldwijd verspreide

Nadere informatie

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas

GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas GOED GEVOEL Een afdeling van Mivas Missie als uitgangspunt bij alle acties Goed Gevoel verenigt in haar sociale kruidenier 't Hofke en sociaal restaurant Kome Netemensen in armoede, vrijwilligers en werknemers

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Koele en warme opslagruimten 9 1.1 Opslagcondities 9 1.2 De Warenwet en de opslag van artikelen 13 1.3 Afsluiting 15 2 Verpakking en kwaliteit van het product 17 2.1 Verpakkingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

1.RASSENLIJST ZOMER 2017

1.RASSENLIJST ZOMER 2017 16 december 2016 N 6 U ontvangt enkele keren per jaar een Prei Actueel waarin aandachtspunten en kwaliteitsaspecten worden aangehaald ter ondersteuning van de kwaliteit van de prei op de REO Veiling. 1.RASSENLIJST

Nadere informatie

Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!!

Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!! Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!! Kerstpakketten Brochure 2016-2017 Geachte dames en heren, Sinds 1954 zijn wij al uw Groenteman op maat. Zo hebben wij ook dit jaar weer een mooi assortiment met kerstpakketten

Nadere informatie

INFO-BROCHURE: veldkaart-formule

INFO-BROCHURE: veldkaart-formule (versie seizoen 2015) INFO-BROCHURE: veldkaart-formule EEN EIGEN MOESTUIN? Smaakvol, supervers en gezond. Niet iedereen heeft een moestuin of voldoende vrije tijd om eigen groenten te kweken. Maar voor

Nadere informatie

Flandriamail Professional Augustus 2010

Flandriamail Professional Augustus 2010 Flandriamail Professional Augustus 2010 In deze aflevering: Nobele onbekende in de kijker: knolvenkel Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

Duitse consument grootste fan van asperges Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Duitse consument grootste fan van asperges Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Duitse consument grootste fan van asperges Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-14 Juni 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Consumentenonderzoek

Nadere informatie

IJsbergsla en kropsla

IJsbergsla en kropsla IJsbergsla en kropsla Consumentenonderzoek in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-38 Oktober 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie IJsbergsla en kropsla

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Vlaamse prei op exportmarkt. Guy De Meyer Demargro BVBA

Vlaamse prei op exportmarkt. Guy De Meyer Demargro BVBA Vlaamse prei op exportmarkt Guy De Meyer Demargro BVBA De afzet van prei = een steeds veranderende uitdaging Overzicht afzetgebieden en soorten verpakking periode 1990-2000 Verkoop verpakking 12% 11% 4%

Nadere informatie

Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk

Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk Zoete kers en sappige pruim Kwantitatief online onderzoek onder consumenten in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk PT 2012-28 September 2012 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt

Nadere informatie

Flandriamail Professional April 2009

Flandriamail Professional April 2009 Flandriamail Professional April 2009 In deze aflevering: Bloemkoolseizoen uit de startblokken! Bijna jaarrond Flandria-aardbeien uit beschutte teelt Rik Decadt, directeur productie REO-veiling: Flandria-aardbeien

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 26-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 26-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 26-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

BEDRUKKINGEN SPECIAL GEPERSONALISEERDE. 012.250.250 012.260.270 www.rajapack.be UW MERK IN DE KIJKER! BINNEN 24 U!

BEDRUKKINGEN SPECIAL GEPERSONALISEERDE. 012.250.250 012.260.270 www.rajapack.be UW MERK IN DE KIJKER! BINNEN 24 U! SPECIAL GEPERSONALISEERDE BEDRUKKINGEN UW MERK IN DE KIJKER! KLEINE OF GROTE HOEVEELHEDEN OFFERTE BINNEN 24 U! 012.250.250 012.260.270 www.rajapack.be BEDRUKT OP MAAT! Wij bieden u een 100% pasklare oplossing

Nadere informatie

Adverteren in Logeren in Vlaanderen Vakantieland, ook iets voor jou? Karen François, Sector- en logiescoördinator Westtoer

Adverteren in Logeren in Vlaanderen Vakantieland, ook iets voor jou? Karen François, Sector- en logiescoördinator Westtoer Adverteren in Logeren in Vlaanderen Vakantieland, ook iets voor jou? Karen François, Sector- en logiescoördinator Westtoer Exclusieve kans in 2015 Zet je logies een jaar lang in de kijker! Adverteren via

Nadere informatie

Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel

Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel De fruitsalade-wedstrijd In groepjes, liefst in de kantine of kooklokaal Opdracht: koken Duur: 30-45 minuten Introductie In de quiz stond de watermeloen

Nadere informatie

Opslag versproducten. Weetje!

Opslag versproducten. Weetje! Opslag versproducten In de versdetailhandel heb je te maken met emballage. Hiermee bedoelen we het verpakkingsmateriaal waar de verse producten in vervoerd worden van de producent naar uiteindelijk de

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede berichten. Nummer 3, maart 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede berichten. Nummer 3, maart 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo laten Nederlandse panelcijfers zien dat de consumptie van paprika in Nederland toeneemt. Verder vragen wij uw aandacht voor

Nadere informatie

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand.

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Bemestingsnormen op basis van totale stikstof akkerbouw en voedergewassen in 2011 Grasland dat enkel gemaaid wordt dat begraasd wordt, al of niet in combinatie met maaien Niet Niet Totale N 370 3 3 360

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en GroentenBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Terugblik derde kwartaal 2013

Terugblik derde kwartaal 2013 14 Terugblik derde kwartaal 2013 Terugblikken op de aanvoer, verkoop en prijsvorming van groenten gedurende de zomermaanden betekent in eerste instantie terugblikken op de weersomstandigheden van die periode.

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 26 Op naar de vakanties!! Het jaar is weer op de helft aangekomen, de langste dag is al weer geweest. We maken ons op voor de schoolvakanties. Nog niet direct, maar ver weg is het ook niet meer. Voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Goede beurt 1 Winkeldemonstraties in UK een succes! 2 P8 aanwezig tijdens Retail congres DOGK - Düsseldorf 4 P8 aanwezig bij ledenbijeenkomsten 4 49 jaar paprika in Nederland:

Nadere informatie

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 216 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Witloof - Evolutie - Export Witloof, althans grondwitloof,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select April 2018

Nieuwsbrief Champagne Select April 2018 Nieuwsbrief Champagne Select April 2018 Welkom bij onze Lente nieuwsbrief! In deze nieuwsbrief gaan we u weer informeren over de laatste ontwikkelingen, hebben we een mooie aanbieding en luiden we het

Nadere informatie

Sinaasappels van een meter doorsnede bestaan niet, een betrouwbare versleverancier voor de horeca gelukkig wel!

Sinaasappels van een meter doorsnede bestaan niet, een betrouwbare versleverancier voor de horeca gelukkig wel! Sinaasappels van een meter doorsnede bestaan niet, een betrouwbare versleverancier voor de horeca gelukkig wel! Freshweb.nl uw totaalleverancier voor vers Horeca & Freshweb.nl een perfecte combinatie!

Nadere informatie

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018 Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 218 In 218 kocht de Belg gemiddeld 37 kg verse groenten en 45 kg vers fruit. Dit is respectievelijk 2% en 5% minder dan het jaar voordien. De fruitbestedingen

Nadere informatie

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar Productcatalogus Thuis bij ZON! en fruit kopen bij ZON fruit & vegetables, is als kopen direct bij de teler. Daardoor garanderen we dat uiteindelijk de allerbeste kwaliteit groente en fruit op het bord

Nadere informatie

Flandriamail Professional Juli-augustus 2007

Flandriamail Professional Juli-augustus 2007 Flandriamail Professional Juli-augustus 2007 In deze aflevering: Interview met Geert Hanssens en Jan Schockaert van Spar Retail: Flandria helpt ons kwaliteitsimago en onze klantenbinding te versterken

Nadere informatie

Flandriamail Professional September 2010

Flandriamail Professional September 2010 Flandriamail Professional September 2010 In deze aflevering: Primeur in de kijker: Flandria Q-prei beantwoordt aan nieuwe marktbehoefte Dominiek Keersebilck, commercieel directeur Flandria-veiling REO:

Nadere informatie

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten?

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van groenten. We vertellen je ook hoe je groenten kunt gebruiken en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014

Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014 Nieuwsbrief Gezond-gemak.nl week 25-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud Gezond- Gemak Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en CombiBox... 5 Gezond-Gemak.nl

Nadere informatie

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Oogsten 9 1.1 Oogstmoment 9 1.2 Oogstwerkzaamheden 12 1.3 Oogstmethoden 14 1.4 Kwaliteitseisen voor het product 25 1.5 Apparatuur voor oogstverwerking 30 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

STELLINGEN WINKEL- EN KOOKTIPS

STELLINGEN WINKEL- EN KOOKTIPS STELLINGEN WINKEL- EN KOOKTIPS Doelstelling de deelnemers geven informatie aan elkaar Duur 30 min. Materiaal de vragen en stellingen 1x afgedrukt 1 Werkvorm De deelnemers trekken om de beurt blind een

Nadere informatie

Uw markt is er klaar voor. En u?

Uw markt is er klaar voor. En u? Uw markt is er klaar voor. En u? Een verpakking vol kansen Ready2Cook is uw kans om verse en gezonde kanten-klaarmaaltijden te verzorgen voor moderne consumenten, die ze na aankoop direct thuis in de oven

Nadere informatie

In deze map vindt u volgende items:

In deze map vindt u volgende items: Hartelijk welkom op de vierde B2B Smaakmarkt met de lekkerste lokale hoeve- en streekproducten. Deze B2B Smaakmarkt wordt georganiseerd naar aanleiding van de oprichting van Westreex, het logistieke platform

Nadere informatie

Basiscursus Ecologisch tuinieren

Basiscursus Ecologisch tuinieren Basiscursus Ecologisch tuinieren Uw aangeboden door : OVAT Gegeven door Vincent de Wolff Wat gaan we vanavond doen? De UITNODING! Onderwerpen: Voedsel of eten? De bodem Vruchtwisseling Het teeltplan Grondbewerking

Nadere informatie

Beste juffen en meesters,

Beste juffen en meesters, Beste juffen en meesters, In week 11 ontvangen jullie appels (Elstar), navelsinaasappels en waspenen. Ieder kind krijgt één appel, een sinaasappel wordt door twee kinderen gedeeld en een zak waspenen mag

Nadere informatie

Food for Professionals. Assortiment CooKKing

Food for Professionals. Assortiment CooKKing Food for Professionals. Assortiment CooKKing HET ASSORTIMENT VAN COOKKING CooKKing heet u, als verskenner, welkom in de wereld van vers bereide vis- en vleesgerechten. CooKKing staat voor een royale lijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 20-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten SPECIAL VAN moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten 6,95 WWW.DETUINOPTAFEL.COM BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 1 0 0 7 0

Nadere informatie

Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond

Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond Gezond Dat is een basisinstrument voor een goedlopende zaak. Want waar zou je zijn zonder gezondheid? Dus daar begint onze wens. Daarnaast wensen

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie