Flandriamail Professional December 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flandriamail Professional December 2010"

Transcriptie

1 Flandriamail Professional December 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker: Het spruitjesseizoen loopt zich warm Gert Vets, supervisor Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen: Kwaliteit en smaak van handgeschoonde Flandria-spruitjes zijn weer uitstekend Feesten met exclusieve Flandria-groenten Pastinaak nu ook in de Flandria-familie Jo Lambrecht, commercieel directeur Veiling BRAVA: Pastinaak wordt vlot verhandeld op de veilingen, iets wat enkele jaren geleden niet zo evident was Week van de Smaak smaakt naar seizoensgroenten Wouter Keersmaekers, peter van de Week van de Smaak: De mensen moeten meer groenten van bij ons eten Flandria-tomatensegmenten voor 2011 Marktvooruitblik voor december en januari 2011 (week 49 t/m week 5) Kort nieuws Voor meer informatie over de inhoud van deze nieuwsbrief: LAVA, tel. +32 (0) fax + 32 (0) lava@lava.be

2 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Het spruitjesseizoen loopt zich warm Gert Vets, supervisor Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen: Kwaliteit en smaak van Flandria-handgeschoonde spruitjes zijn weer uitstekend dit seizoen Het spruitjesseizoen komt nu echt op kruissnelheid. De wisselende weersomstandigheden tijdens de groei hebben de kwaliteit niet aangetast. De handel reageert positief op het groeiende aanbod van handgeschoonde spruitjes. In december en januari verwachten de LAVA-veilingen zo n tot kg product per week. De maanden december en januari zijn héél geschikt voor promotieacties. Volle smaak en goede houdbaarheid De teelt van spruiten gebeurt in België nog steeds voor honderd procent in openlucht, zij het wel dat sommige telers al onder vliesdoek telen in koudere periodes. Door een koud voorjaar en een droge, hete julimaand, gevolgd door nat en vrij koel weer groeiden de planten wat trager. Voor de kwaliteit maakt dit echter weinig verschil. De LAVA-veilingen bevestigen dat de producenten een verzorgd product aanleveren. De spruitjes zijn fris groen, stevig, mooi rond en goed gesloten. Kortom, Flandria-spruitjes zijn ook dit jaar van zeer goede kwaliteit. Omdat de groei nog een tijd doorgaat kunnen spruitjes de hele winter vers worden geplukt. De kopers kunnen rekenen op een product met een goede houdbaarheid. Handgeschoonde spruitjes in de lift De productie van spruitjes zit de jongste jaren in de lift op de LAVA-veilingen (2007: 2,8 miljoen kg, 2009: 3,1 miljoen kg). Van week 49 tot week 4 van 2011 voorzien de LAVA-veilingen tussen en kg per week. Het is nog altijd vooral een wintergroente en de vraag naar spruitjes groeit automatisch als het kouder wordt. In de aanloop naar de feestdagen leveren de producenten ruim voldoende aan om te beantwoorden aan de stijgende vraag in de eindejaarsperiode en de wintermaanden. Zo n 95% van de aanvoer is handgeschoond. De winkelier kan dus rekenen op een aantrekkelijk verkoopsproduct, bevestigt Maarten Verhaegen, adjunct-supervisor Verkoop bij de Mechelse Veilingen.

3 Flandria EE+ superieure kwaliteit De sortering van spruitjes gebeurt op basis van de kwaliteit en de diameter. Enkel geschoonde spruiten worden aangeboden onder het Flandria-label. Binnen het Flandria-gamma wordt nog eens onderscheid gemaakt in vier kwaliteitssorteringen: FG EE(+) Flandriagap dubbel extra (plus) FL EE(+) Flandria dubbel extra (plus) FG EX (+) Flandriagap extra (plus) FL EX (+) Flandria extra (plus) Flandria EE+ is werkelijk superieur in het Europese aanbod. Het zijn zeer vaste en goed gesloten spruitjes, zonder enig gebrek. Ze worden manueel geoogst en geschoond. Waterdichte traceerbaarheid Standaard wordt de groente los in 4 kg-eps-tomatenkisten aangevoerd. Elke kist krijgt een Flandria-dekvel en aan de zijkant een Flandria-kistenkaart. De kistenkaart garandeert een waterdichte traceerbaarheid van teler tot consument. Maarten Verhaegen: De handel verkiest wel vaak kleinere verpakkingen van 500 gr. Onze afdeling kleinverpakken speelt zo goed mogelijk in op de wensen van kopers. Op bestelling worden spruitjes verpakt in bijvoorbeeld gedekselde potten met barcodesticker, in netjes, plastic zakjes,. Hoe de herverpakking ook gebeurt, de waarborg van versheid en kwaliteit van het product primeert altijd. Ethyleengevoelig Spruitjes hebben de neiging om snel uit te drogen. De winkelier bewaart deze groente dus best bij een temperatuur van 0 C tot 1 C en een r.v. van ten minste 95%. Vul spruitjes altijd aan vanuit de koelruimte. In de koeling en de versafdeling horen spruitjes niet thuis bij producten die ethyleen afgeven. Ethyleen werkt immers geelverkleuring in de hand. Laat het product bij stockage en in het groenterayon in de originele verpakking om beschadiging te voorkomen. Flandria-verpakkingen zijn speciaal ontwikkeld om versheid en kwaliteit te bewaren. Gezondheidsbommetjes Spruitjes vullen in de wintermaanden het gebrek aan vitaminen in de voeding prachtig aan. Met 150 mg vormen ze een belangrijke bron van vitamine C. Ze zijn ook rijk aan vitamines A en B, mineralen en anti-oxidanten. Ze bevatten ook veel vezelstoffen. Spruitjes zijn caloriearm (29 kcal/100 gr) en dus goed voor de lijn. Frisse nachten maken van dit vitamine C-bommetje een lekkernij. Zoals andere groene groenten zijn spruitjes goed voor het beendergestel en het gezichtsvermogen. Veel gezondheidstroeven die de winkelier kan uitspelen bij de klanten. Spruitjes zijn lekker in puree en groentehutsepot. Handgeschoonde spruiten spelen in op de wensen van de moderne consument. Met dit panklaar product is een lekkere wintermaaltijd, bijvoorbeeld in de wok, in een handomdraai klaar.

4 Mooi product Jo Lambrecht, commercieel directeur, Veiling BRAVA: Er is duidelijk een markt voor handgeschoonde spruitjes. Het is een mooi kant-en-klaar product en we ervaren dat de handel hierover tevreden is. Dit vertaalt zich in een stijgende vraag. De producent investeert wel extra in tijd en werkkracht en dit rechtvaardigt dus een hogere prijs. Het is een product dat zijn weg in het Flandria-gamma heeft gevonden. Dit seizoen levert dus vaste Flandria-spruitjes met een volle smaak en een goede houdbaarheid. De aanvoerperiode loopt nog door tot april.

5 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Feesten met exclusieve Flandria-groenten Uitpakken met iets origineel aan de feesttafel is de droom van menige gastvrouw en gastheer. Prachtige nicheproducten zoals roodloof, oesterzwammen en Vitelotte-aardappelen worden geapprecieerd door klanten op zoek naar iets exclusief. In de aanloop naar de feestperiode bieden de Flandria-veilingen de handel een behoorlijk volume van deze feestelijke groenten aan. Stralende groenten Flandria-kwaliteit garandeert dat groenten en fruit van onberispelijke kwaliteit zijn, milieuvriendelijk geteeld en dagvers zijn. Groenten en fruit moeten niet alleen vers en smaakvol zijn, voor feestelijke gerechten moeten ze er ook aan de buitenkant stralend uitzien. Zeker in de eindejaarsperiode speelt dit een belangrijke rol in de verkoop. De LAVA-veilingen bieden ook een bepaald volume van speciale Flandria-groenten aan. Verras klanten voor de feestdagen met een exclusief aanbod als blikvangers in de winkel. Roodloof, een prachtig nicheproduct Roodloof is een kruising van klassiek witloof en radicchio. Deze groente uit het Flandria Specialty Street gamma pronkt met een aantrekkelijke, rode kleur op een groot deel van het kropoppervlak, ook langs de binnenzijde van de blaadjes. De gelijkvormige kroppen met gesloten toppen hebben dezelfde vorm en vastheid als het klassieke Flandria-witloof. Roodloof wordt aangeboden in speciale dozen Flandria Specialty Street met 3 kg netto per doos, met blauw witloofpapier tussen de lagen en onder de koplaag. De mooie presentatie verdient een opvallende plaats in de versrayon. De intense kleur en prachtige kwaliteit zullen de klanten best weten te verleiden. Overtuig klanten dat niet alleen de mooie kleur maar ook de lichtbittere smaak van deze groente een aparte zintuiglijke ervaring aan de feesttafel wordt. Roodloof is bijna heel het jaar beschikbaar op de veilingen. Voor de weken 49 tot 52 kunnen de LAVA-veilingen zo n 1500 kg/week garanderen. Het beperkte aanbod van dit nicheproduct maakt dat de prijs iets hoger ligt dan voor het klassieke Flandria-witloof.

6 Gastronomie met oesterzwammen Oesterzwammen zijn gastronomische paddenstoelen die elk gerecht een feestelijke tint geven. Ze hebben een mooie, oestervormige hoed, een korte steel en zichtbare lamellen aan de onderkant. Flandria-oesterzwammen zien er fris en gezond uit en zijn vrij van scheurtjes of andere beschadiging. Onberispelijke Flandria-kwaliteit Sortering gebeurt volgens kwaliteit, kleur (bruin of grijs-blauw) en diameter van de hoed. Binnen Flandria zijn oesterzwammen in twee categorieën beschikbaar: Flandria EE en Flandria E, telkens in de sortering 3-10 en 7-15 cm hoeddiameter. Standaard worden ze los in blauwe EPS-kisten van 1,5 kg aangeleverd. Kleinverpakking kan op bestelling, bijvoorbeeld in gedekselde potjes van 250 g per potje, 4 potjes per kist. Voorverpakt in schaal van 1 kg netto met 2 schalen per kist behoort ook tot de mogelijkheden. Oesterzwammen zijn wel een héél delicaat product. Veelvuldig manipuleren is uit den boze omdat de clusters gemakkelijk uit elkaar kunnen vallen of scheuren. Bewaar Flandriaoesterzwammen in de winkel best bij een temperatuur van 1-4 C en een relatieve vochtigheid van 90-95%. Dek de kistjes in de koeling af met folie om uitdrogen te vermijden. Nooit bevochtigen omdat hierdoor bruine vlekken ontstaan. Presenteer dit product niet in de zon of tocht. Als u deze adviezen volgt, behoudt u gegarandeerd de onberispelijke Flandria-kwaliteit. Trendy koken Adviseer klanten om ze in de originele verpakking of in keukenfolie te bewaren, tegen uitdroging. Oesterzwammen mogen niet gewassen worden maar voorzichtig schoongemaakt met een borsteltje of doekje. Een interessante tip voor de klant: de hoed scheuren in plaats van snijden, geeft nog extra aroma vrij. Ze lenen zich voor trendy kookmethodes, zoals wokken. Ook in gemengde salades zijn ze héél lekker. Oesterzwammen hebben zoals champignons een lage caloriewaarde. Ze zijn wel rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Er zit groei in Oesterzwammen zijn het hele jaar door in ruime mate verkrijgbaar. De aanvoer is het grootst van september tot januari. Door de productiegroei kunnen de LAVA-veilingen in de aanloop naar de eindejaarsperiode voldoen aan de grotere vraag. De aanvoer bij de LAVA-veilingen schommelt tussen 4500 en 6000 kg/week in de weken 49 tot 52 en na nieuwjaar tussen 2500 en 4000 kg/week. Vitelotte voor fijnproevers Vergeten groenten maken duidelijk een comeback, zo ook Vitelotte en Ratte, beide buitenbeentjes in het gamma van Flandria Specialty Street. Met zijn opvallende violette kleur, zowel de schil als het vruchtvlees, doet Vitelotte denken aan een truffel, vandaar ook de Nederlandse benaming truffelaardappel. Vitelotte is een vastkokende aardappel die zijn violette kleur behoudt na het koken. De truffelaardappel is zeer decoratief en maakt elke feestschotel tot iets exclusief.

7 De LAVA-veilingen verwachten in de komende weken ongeveer 750 kg/week. Vitelotte is dus een echt nicheproduct. Verras klanten met een aanbod van exclusieve Flandria-groenten die uw groenteassortiment in de eindejaarsperiode dat tikkeltje meer geven.

8 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Pastinaak nu ook in de Flandria-familie Jo Lambrecht, commercieel directeur Veiling BRAVA: Pastinaak wordt vlot verhandeld op de veilingen, iets wat enkele jaren geleden niet evident was Namen als rammenas en pastinaak klinken nog wat vreemd in de oren. Toch zijn het seizoensgroenten van bij ons, die sinds een paar jaar een echte comeback maken. Sinds kort is pastinaak ook opgenomen in de Flandria-familie. Deze nieuwe oude groente zorgt voor nog grotere diversiteit van Flandria-kwaliteitsgroenten in de versafdeling. Comeback van oude wintergroenten Vergeten groenten is een verzamelnaam voor groentesoorten die vroeger dagelijkse kost waren, maar door uiteenlopende redenen in onbruik raakten. Sinds enige tijd is er wel een duidelijke kentering. Gelukkig maar, want deze bijzondere groenten zijn een goede afwisseling in het groenteaanbod in de wintermaanden. Seizoensgroenten afkomstig uit de Vlaamse tuinbouw, zoals raapjes, pastinaak, rammenas, aardpeer en koolrabi krijgen al enige tijd veel aandacht vanuit de hoek van de horeca. Ze worden weer op de kaart gezet door inventieve koks met een hart voor terroirgroenten, zoals Wouter Keersmaekers, dit jaar Peter van de Week van de Smaak. Ook de LAVA-veilingen doen moeite om deze groenten uit de vergeethoek te krijgen. Voorlopig maken ze een beperkt aandeel uit van de markt, maar de productie breidt stilaan uit. Nieuweling in Flandria Sinds kort is ook pastinaak opgenomen in de Flandria-familie. Vóór de aardappel in het westen arriveerde, was pastinaak de meest populaire voedzame wortel bij de gewone man. Het is een langwerpige, crème-witte wortel met een zacht kruidige, anijsachtige smaak die wat doet denken aan selder en noten. De Flandria-pastinaak moet van zeer goede kwaliteit zijn, absoluut vrij van ziekte en schade, zuiver en goed verzorgd en een regelmatige kegelvorm hebben. Een zeer goede presentatie en uniforme sortering zijn absolute vereisten.

9 Beschikbaar tot in maart Pastinaak wordt volgens doormeter en kwaliteit gesorteerd. De pastinaken in de kist moeten altijd gesloten liggen. Enkel voor de stuksortering is Flandria-kwaliteit voorzien. Standaardverpakking zijn EPS-tomaten met 8, 10, 15, 20 of 30 stuks per kist naargelang het gewicht. Er wordt ook verpakt per twee stuks in schaaltjes aangeboden. Bij niet te strenge vorst verwachten de LAVA-veilingen voor de feestperiode zo n 6500 kg Flandria-pastinaak per week. Pastinaak wordt op de klok verkocht. Maarten Verhaegen, adjunct-supervisor Verkoop bij de Mechelse Velingen: Pastinaak wordt gezien als een echte wintergroente en is ook beschikbaar tot maart. Oogsten blijft de hele winter door mogelijk omdat de wortel in de grond winterhard is. Vaak wacht men met rooien tot er een koudeperiode is geweest, wat de smaak zou ten goede komen. Veelzijdige groente Ten onrechte zijn ze soms niet erg populair omdat hun bereiding moeilijk zou zijn of te lang zou duren. Niets is echter minder waar. Informeer klanten, toon aan dat vergeten groenten zich best lenen voor lekkere recepten die in korte tijd klaar zijn. Pastinaak kun je koken, stomen, stoven, frituren of rauw verwerken. Alle bereidingen zoals voor wortelen, rapen en schorseneren zijn van toepassing. Pastinaak is uitermate geschikt om te pureren en te verwerken in soep. Kortom, een bijzonder veelzijdige én smakelijke groente van bij ons. Jo Lambrecht, commercieel directeur Veiling Brava: Pastinaak is een mooi nicheproduct. De producenten besteden veel zorg aan het oogsten en klaarmaken van dit product voor de markt. Het vindt nu stilaan zijn weg naar de consument, dankzij inspanningen van producenten en veilingen. Speel in op culinaire trends Vergeten groenten kunnen een welkome afwisseling vormen in het normale productaanbod. Ze zien er anders uit, hebben soms een andere geur dan de groenten die klanten gewoon zijn om te eten. Meer smaak dus, meer variatie en ook meer mogelijkheden in de keuken. Speel als winkelier in op culinaire trends en zorg voor een grotere diversiteit in het aanbod van Flandriakwaliteitsgroenten in de versafdeling.

10 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Week van de Smaak smaakt naar seizoensgroenten Wouter Keersmaekers, peter van de Week van de Smaak: De mensen moeten meer groenten van bij ons eten De originele Flandria-paëlla met onder andere raapjes en venkel werd smakelijk ontvangen tijdens het openingsfeest van de Week van de Smaak op 11 november te Boechout. Wouter Keersmaekers, topchef van restaurant De Schone Van Boscoop en dit jaar peter van de Week van de Smaak draagt vergeten groenten duidelijk in het hart. Flandria en Mechelse Veilingen op openingsevenement Seizoensgroenten van bij ons vormde dit jaar de verrassende blikvanger tijdens de Week van de Smaak. De Mechelse Veilingen en Flandria verzorgden de promo-stand op het openingsfeest op 11 november te Boechout, het geboortedorp van Wouter Keersmaekers. Op de versmarkt werkten knolselder- en pastinaaksoep als warme magneetjes op de bezoekers. Met Flandria-groenten zorgden de koks van dienst voor een echte culinaire verrassing: een paella klaargemaakt met onder andere raapjes, venkel en wortelen. Vergeten groenten herontdekken Toprestaurants zetten streekgroenten zoals kolen, raapjes, pastinaak en warmoes weer op de kaart. Een trend waar topchef Wouter Keersmaekers zich sterk in kan vinden. Het is een groot pluspunt dat topchefs meer en meer met groenten van bij ons koken. Zo kunnen mensen deze vergeten groenten herontdekken, benadrukt Wouter Keersmaekers. We moeten ons meer bewust worden van de waardevolle groenten die we zelf hebben en ze koesteren. Ikzelf leerde als kind al deze groenten kennen. Toen ik met mijn restaurant begon, vond ik het vanzelfsprekend om raapjes en kolen op de kaart te zetten. Gelukkig zijn andere vergeten groenten zoals pastinaak, schorseneren, aardperen, warmoes nu ook vlot verkrijgbaar. Voor ons restaurant neem ik veel seizoensgroenten van de Mechelse Veilingen af. Raapjes, aardperen, schorseneren, pastinaak, krulkool, warmoes, het is er allemaal, iets wat enkele jaren geleden totaal ondenkbaar was. Onze klanten reageren héél positief op wat hier op het menu staat. Zo hoop ik dat ze goesting krijgen om zelf met vergeten groenten aan de slag te gaan. En niet te vergeten, de ecologische voetafdruk is veel kleiner, ook iets belangrijk in deze tijd. Ik vind echt dat onze streekproducten meer kansen verdienen. De Week van de Smaak was een mooie gelegenheid om er meer bekendheid aan te geven. Info:

11 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Flandria-tomatensegmenten voor 2011 De tomatensegmenten van Flandria en de toegelaten rassen voor 2011 zijn bekend. De belangrijkste wijziging is een kleiner aantal rassen per segment. Binnen de trostomaten wordt de productie van het segment Pittoresk stopgezet. Minder standaardrassen Jaarlijks worden praktijkproefrassen van tomaten opgevolgd door zowel de proeftuinen, de stuurgroepen als de productgroep tomaten. Ook dit jaar werd in september de regelgeving van de segmentatie van tomaten voor het volgende teeltseizoen voor de LAVA-veilingen vastgelegd. Een belangrijke wijziging voor 2011 is dat er gestreefd wordt naar een beperking van het aantal standaardrassen per segment. Het segmentatiemodel voor tomaten wil de handel van diverse productklassen voorzien en de consumenten tomaten naar ieders smaak aanbieden. Elk segment wordt immers gekenmerkt door zijn specifieke teeltmethode, typische smaak, kleur, grootte en vorm. Voor losse tomaten blijven de LAVA-veilingen de volgende klassiekers aanbieden: Flandria Prince: losse tomaat met dieprode kleur; Flandria Baron: de tradionele Belgische vleestomaat; Flandria Prunella: pruimvormige tomaat, los en tros. Herschikking segmentatie trostomaten In de segmentatie van trostomaten wordt wel een herschikking doorgevoerd. Het segment Pittoresk dit zijn trossen met middelmatige tot middelgrote vruchten wordt niet meer vermarkt. Er blijven bij de trostomaten dus nog twee segmenten over: Elite voor de fijnere types en Princess voor de grotere types. Flandria Elite: trossen met kleinere tot middelmatige vruchten, 5 à 6 per tros; Flandria Princess: trossen met grote tot middelgroten vruchten, 4 à 5 per tros; Flandria Prunella: 5 vruchten per tros De LAVA-veilingen leveren deze trostomaten met een tussenvel tussen twee lagen. Dit komt de presentatie ten goede en voorkomt de kans op beschadigingen. Tomaten binnen Flandria Elite worden ook gelabeld (3 labels per 5 kg).

12 Flandria Ministar Onder de toegelaten variëteiten bij het segment Flandria Ministar zijn er twee rassen Lycoplus, tomaatjes dus met een hoog lycopeengehalte. Deze tomaatjes dragen het label Flandria LycoPlus. Nog in het segment Flandria Ministar zijn enkele rassen die ronde cocktailtomaatjes met een gemiddeld vruchtgewicht van gram leveren. Flandria-Tomabel In het segment Tomabel leveren de LAVA-veilingen ook in 2011 zowel losse, trostomaten als trossen kerstomaatjes. Flandria Specialty Street In het segment Flandria Specialty Street blijft het aanbod gelijk aan Vanaf maart mag de handel weer volop kwaliteitsvolle Flandria-tomaten verwachten.

13 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Marktvooruitblik voor december 2010 en januari 2011 (week 49 t/m week 5) Deze marktvooruitblik voor de belangrijkste Flandria-producten op de LAVA-veilingen geldt voor de maand december 2010 en januari Ze werd afgesloten op 19 november (week 46) en is gebaseerd op de aanvoerverwachtingen en veilingprijzen tot die datum. De veilingprijzen van de eerste helft van november worden vergeleken met prijzen in dezelfde periode vorig jaar. Het zijn geen prijsvoorspellingen. In december kan kropsla, prei, witloof, savooikool en spruitjes interessant zijn voor promotieacties. Kropsla Aanvoer: de productie van kropsla kent nog steeds een stijgend verloop. In de weken 49 t/m 52 klimt de aanvoer naar een piek van 2,5 tot 3,2 miljoen stuks per week. In de weken 1 t/m 5 daalt hij naar een aanbod tussen 1,8 en 2 miljoen stuks per week. Prijs: de veilingprijs valt lager uit dan vorig jaar, maar gemiddeld blijft de prijs over iets meer dan tien maanden op een hoger niveau staan dan in dezelfde periode vorig jaar. Prei Aanvoer: de aanvoer van Flandria-prei klimt gestadig. Van 1,4 miljoen kg per week in week 49 groeit hij aan tot 1,8 miljoen kg per week in de eindejaarsperiode (weken 50 t/m 52). De productie blijft ook na nieuwjaar toenemen van 2 tot 2,5 miljoen kg per week in de weken 1 t/m 5. Prijs: de veilingprijs in november is vergelijkbaar met hetzelfde tijdstip in 2009 en gemiddeld gezien is hij hoger dan vorig jaar. Witloof Aanvoer: het volume blijft schommelen rond het peil van november. Voor de weken 49 t/m 52 verwachten de LAVA-veilingen 1,2 tot 1,3 miljoen kg/week, in de weken 1 t/m 5 is dit 1,4 miljoen kg/week. Prijs: voor witloof bracht november een merkelijk hogere prijs dan vorig jaar. Het gemiddelde prijspeil ligt duidelijk hoger dan over dezelfde maanden in Veldsla Aanvoer: in week 49 mag de handel rekenen op kg. De aanvoer loopt op tot rond kg in week 50 en zelfs kg/week in de weken 51 t/m 52. Na nieuwjaar, in de weken 1 t/m 5, zakt hij weer naar het niveau van tot kg/week.

14 Prijs: veldsla haalde in november een veel hogere prijsnotering dan vorig jaar en ook een veel hoger gemiddelde in vergelijking met dezelfde periode in Rode kool Aanvoer: het peil van de productie van november houdt aan in december. In de weken 49 t/m 52 betekent dit tot stuks per week. In de weken 1 t/m 5 klimt de productie opnieuw naar tot stuks per week. Prijs: zowel het prijsniveau van november als het gemiddelde prijspeil van rode kool lag hoger dan het vorig jaar. Witte kool Aanvoer: tot stuks per week in de weken 49 t/m 52. In de weken 1 t/m 5 volgt een seizoenspiek die schommelt tussen tot stuks per week. Prijs: november noteerde voor witte kool een hogere prijs. Ook gemiddeld bereikten de veilingprijzen een hoger niveau dan vorig jaar. Savooikool Aanvoer: in de weken 49 tot 52 varieert de productie tussen tot stuks per week. De weken 1 t/m 5 betekenen voor savooikool een piekperiode met zo n tot stuks/week. Prijs: de prijs voor savooikool was vergelijkbaar met die van november Ook de gemiddelde prijs wijkt niet af van wat hij over dezelfde periode in 2009 was. Spruiten Aanvoer: de aanvoer blijft voor de hele periode (week 49 t/m week 5) op het peil van november met tot kg per week. Prijs: november gaf voor de spruiten een vergelijkbare prijs met november 2009 en een hogere quotering als gemiddelde prijs. Knolselderij Aanvoer: tussen en stuks per week in de weken 49 t/m 52. In de weken 1 t/m 5 zal de aanvoer rond stuks per week schommelen. Prijs: november gaf voor Flandria-knolselder iets hogere veilingprijzen dan vorig jaar en ook hogere, gemiddelde prijzen. Losse tomaten Aanvoer: de productie van losse tomaten blijft in dalende lijn. In week 49 betekent dit nog kg. De tweede helft van december kondigt het einde van het seizoen aan. Van tot kg per week in de weken zakt de aanvoer tot kg in week 52. Na nieuwjaar, tot week 4, is er een zeer beperkte aanvoer van minder dan kg per week. Prijs: ook in november haalden de losse tomaten merkelijk hogere prijzen dan in november Dit gold ook voor de gemiddelde veilingprijs. Trostomaten Aanvoer: in de weken 49 t/m 51 schommelt het aanbod rond 1 miljoen kg per week. Het daalt tot kg in week 52. Weken 1 t/m 3: ongeveer kg/week. In de weken 4 t/m 5 blijft het productieniveau beperkt tot kg/week.

15 Prijs: het prijsbeeld blijft ook voor trostomaten onveranderd. De eerste weken van november vertoonden een significant hogere veilingprijs. De gemiddelde prijs lag veel hoger dan wat trostomaten vorig jaar over dezelfde tijdspanne haalden.

16 December 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Kort nieuws Ook professioneel luik op Flandria-website Op de website vindt de consument alle mogelijke informatie en weetjes over Flandria-producten, de wekelijkse Groenteman en verder veel leuke recepten die uitnodigen om te koken met Flandria-producten. brengt nu ook nieuwsberichten en actuele dossiers voor professionelen. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. De Flandriamail voor professionelen kan worden gedownload van de homepage via de link Flandria voor professionals. Daarnaast blijft de website van LAVA-groep bestaan ( met informatie over de coöperatie en links naar de veilingen van de groep. De rubriek Groenteman blijft eveneens op deze site beschikbaar. Primeurtransport QS-sla van Flandria naar Duitsland De LAVA-veilingen leverden de voorbije jaren grote inspanningen om het Belgische IKKBlastenboek (Integraal Keten Kwaliteit Beheer) af te stemmen op het Duitse kwaliteitssysteem QS (Qualität und Sicherheit) en omgekeerd. Deze inspanningen werpen stilaan vruchten af. Op internationaal vlak bestaat er een overeenkomst met QS in Duitsland over de uitwisselbaarheid van groenten en fruit voor de versmarkt. Hierdoor kunnen Belgische producenten met een IKKB-certificaat zonder bijkomende audit hun producten als QS-erkend op de Duitse markt commercialiseren. Begin november vertrok de eerste lading Flandria-serresla van de REO Veiling richting Duitsland om daar als QS gelabeld product in de winkelrekken van REWEgrootwarenhuizen te liggen. Meer info: REO Veiling Roeselare, commerciële afdeling, LAVA-veilingen sterker in de markt door samenwerking De REO Veiling werkt samen met Veiling Hoogstraten aan de vermarkting van kwaliteitsvolle aardbeien en met Veiling BRAVA voor frambozen. Tussen Veiling BRAVA en de REO Veiling werd een witloof- en hardfruitproject opgezet wat resulteerde in een blokfusie voor hardfruit enerzijds en een uitdagende kookwedstrijd waarin witloof vreemd mag gaan. Door samenwerking krijg je meer grip op de markt, aldus Josse De Baerdemaeker, voorzitter Veiling BRAVA. Ook op vlak van onderzoek en ontwikkeling willen de LAVA-veilingen in de toekomst meer samenwerken.

17 Flandria op Interpom Primeurs te Kortrijk Interpom Primeurs, de internationale vakbeurs van de aardappelen, groenten en fruit, had plaats van zondag 28 tot dinsdag 30 november te Kortrijk. Bijzonder aan Interpom Primeurs zijn de kwaliteit en duidelijke focus van het beursaanbod, het internationale bezoekersprofiel en het professionele karakter. Veiling REO was present met kookdemo s met Flandriagroenten. Flandria-soepjes op Gaston Roelantsloop Net als in 2009 wordt ook dit jaar de Gaston Roelantsloop georganiseerd te Brussel op de laatste zondag voor de feestdagen. Op het programma op 19 december staan de Start to Run 5 km en de Gaston Roelants 10 km, twee stadslopen die voor iedereen openstaan. Flandria zal aanwezig zijn om beginnende én ervaren sportievelingen aan te moedigen met hartige wintersoepjes met gezonde Flandria-groenten.

Flandriamail Professional Mei 2007

Flandriamail Professional Mei 2007 Flandriamail Professional Mei 2007 In deze aflevering: Waarom Flandria-courgettes zo succesvol zijn Losse tomaten: Flandria Prince en Flandria Prunella worden rood geoogst Marktvooruitblik en opportuniteiten

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2007

Flandriamail Professional Oktober 2007 Oktober 2007 In deze aflevering: Flandria lanceert en herwaardeert schorseneren op de versmarkt Een eerste balans van de generieke campagne voor witloof in Duitsland: Er bestaan nog vooroordelen tegenover

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2009

Flandriamail Professional Oktober 2009 Flandriamail Professional Oktober 2009 In deze aflevering: Seizoensgroente in de kijker Rapen onder het Flandria-label zijn een absolute voltreffer (Jo Lambrecht, commercieel directeur, Veiling Brava)

Nadere informatie

Flandria Professional Maart 2008

Flandria Professional Maart 2008 Flandria Professional Maart 2008 In deze aflevering: Flandria introduceert rucola en spinazie in het gamma. Raf De Blaiser, kwaliteitsmanager LAVA: Rucola heeft nog groeikansen De Flandria-tomatensegmenten

Nadere informatie

Indeling van de groenten.

Indeling van de groenten. Hoofdstuk 12 Indeling van de groenten. 1. De groenten indelen volgens hun plantendeel. 2. Opsommen hoe we de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden. 3. Manieren opnoemen om de celstof beter verteerbaar

Nadere informatie

Flandriamail Professional November 2009

Flandriamail Professional November 2009 Flandriamail Professional November 2009 In deze aflevering: Groente in de kijker: het nieuwe spruitjesseizoen 2009 was een rijk gevuld promotiejaar voor Flandria. 2010 kondigt een nieuwe promotiestijl

Nadere informatie

Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie

Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie Raf De Blaiser afdeling kwaliteit / FLANDRIA LAVA cvba Studieavond SMAKELIJK (M)(W)ETEN Leuven 28/11/2018 Inhoud LAVA cvba Flandria Historiek product

Nadere informatie

Flandriamail Professional November - December 2008

Flandriamail Professional November - December 2008 Flandriamail Professional November - December 2008 In deze aflevering: Flandria biedt wintergroenten van topkwaliteit aan, alsook het neusje van de champignons voor de feestdagen Vergeten wintergroenten

Nadere informatie

Flandriamail Professional November 2007

Flandriamail Professional November 2007 Flandriamail Professional November 2007 In deze aflevering: Jean-Marie Delwart (Biotec): Gelukkige planten brengen meer op Aanbod LycoPlus-tomaatjes van Flandria neemt fors toe in 2008 Flandria-prei: een

Nadere informatie

9. Belangrijke adressen

9. Belangrijke adressen 9. Belangrijke adressen Hieronder vind je een lijst van belangrijke adressen voor de biologische groenteteelt en de afzet ervan. Deze lijst werd zorgvuldig opgemaakt. Als je desondanks een fout ontdekt

Nadere informatie

Sinaasappel. Banaan. Passievrucht. Ananas

Sinaasappel. Banaan. Passievrucht. Ananas Ananas Passievrucht Banaan Sinaasappel Banaan Herkomst: Costa Rica Afstand tot België: ongeveer 9000 km Bewaren: buiten koelkast, 2-6 dagen Typisch gerecht: bananenmilkshake Sinaasappel Herkomst: Spanje

Nadere informatie

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 In deze aflevering: Typische wintergroente in de kijker: kolen Flandria-promotiecampagne We hebben allemaal iets met Flandria geeft meer zin in groenten

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2010

Flandriamail Professional Oktober 2010 Flandriamail Professional Oktober 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker Boterzachte schorseneer en knolselder met pit De Week van de Smaak in het teken van vergeten groenten van

Nadere informatie

Flandriamail Professional December 2009

Flandriamail Professional December 2009 Flandriamail Professional December 2009 In deze aflevering: Exclusieve, feestelijke Flandria-groenten voor fijnproevers Diversiteit van Flandria voor de winter en de feestdagen Gratis Flandria-wokacties

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND Gij zijt zeker niet van hier? Jongen toch, ik ben een pastinaak, ik kende uw grootmoeder al toen ze nog in de grond zat. INFO

Nadere informatie

Vergeten groenten zijn terug

Vergeten groenten zijn terug Vergeten groenten zijn terug Aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem, jeruzalem-artisjok De knol is licht zoet, met een notensmaak en een toets van artisjok Andoorn, Crosne Nootachtige smaak, wordt niet

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!!

Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!! Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!! Kerstpakketten Brochure 2016-2017 Geachte dames en heren, Sinds 1954 zijn wij al uw Groenteman op maat. Zo hebben wij ook dit jaar weer een mooi assortiment met kerstpakketten

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten Beste lezer, Ze waren heel populair in de tijd van onze grootmoeders, maar nu worden de zogenaamde vergeten groenten niet vaak meer gebruikt. Zeker bij jongere mensen klinken de woorden pastinaak, koolrabi

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

De Versbox Groentevakman 2017

De Versbox Groentevakman 2017 Belgian Fresh Food Institute De Versbox Groentevakman 2017 Jan Prinsen Wat zit er in onze box dit jaar?... Vooral vragen voor jullie. Ben ik als winkelier één van de kudde of weet ik me als buurtwinkel

Nadere informatie

Kiwibes seizoen 2013. 11 september, Elzenveld Antwerpen

Kiwibes seizoen 2013. 11 september, Elzenveld Antwerpen Kiwibes seizoen 2013 11 september, Elzenveld Antwerpen Welkom Jan Engelen Sales & Marketing Manager Veiling Hoogstraten Agenda Historiek Seizoen 2013 Kiwibes: Dé hapklare fruitsnack Toekomst Receptie door

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 37 Veranderend seizoen De herfst komt er aan en dat merk je extra op een wat koudere of natte dag. Schijnt de zon volop, dan zit je zomaar weer in de zomer modus. Als je dat zelf al merkt, dan zal

Nadere informatie

Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente

Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente De lagere temperaturen hebben het spruitjesseizoen een boost gegeven. Handgeschoonde spruitjes creëren een kwalitatieve meerwaarde die de handel

Nadere informatie

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Doelstellingen De leerlingen kunnen voor een menu berekenen wat de water- en ecologische voetafdruk is van de ingrediënten. De leerlingen kunnen voor een

Nadere informatie

Smakelijke Vermarkting groente en fruit

Smakelijke Vermarkting groente en fruit Smakelijke Vermarkting groente en fruit Segmentatie van consumenten op smaakvoorkeur tomaat in Nederland, Duitsland en Engeland. Waarom? Daarom! Er wordt te weinig en steeds minder groente en fruit gegeten.

Nadere informatie

Flandriamail Professional Maart 2007

Flandriamail Professional Maart 2007 Flandriamail Professional Maart 2007 In deze aflevering: Ministar LycoPlus, Sweet Pink en Torrito: het aanbod tomatenspecialiteiten van Flandria breidt verder uit Hoe het verkooppunt kan scoren met de

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

REO Veiling : Coöperatief ondernemen Paul Demyttenaere

REO Veiling : Coöperatief ondernemen Paul Demyttenaere REO Veiling : Coöperatief ondernemen REO Veiling : algemeen Algemeen Maatschappelijke vorm: cvba Aandeelhouders: 2926 producenten, waarvan 1218 actief Jaaromzet groenten en aanvoer in verpakkingseenheden

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Markus & Markus. Kado-wafels, een ambachtelijk relatiegeschenk in uw eigen stijl!

Achtergrondinformatie Markus & Markus. Kado-wafels, een ambachtelijk relatiegeschenk in uw eigen stijl! Achtergrondinformatie Markus & Markus Sinds de oprichting van het familiebedrijf Markus & Markus in 1978, is de doelstelling onveranderd gebleven. Een echte, verse, ambachtelijk bereide stroopwafel bakken

Nadere informatie

Duitse consument wenst variatie in spruiten Marktonderzoek spruiten onder Duitse consumenten

Duitse consument wenst variatie in spruiten Marktonderzoek spruiten onder Duitse consumenten Duitse consument wenst variatie in spruiten Marktonderzoek spruiten onder Duitse consumenten PT 2012-02 Januari 2012 - Wilco van den Berg Productschap Tuinbouw, Markt, Duurzaamheid en Innovatie Duitse

Nadere informatie

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar Productcatalogus Thuis bij ZON! en fruit kopen bij ZON fruit & vegetables, is als kopen direct bij de teler. Daardoor garanderen we dat uiteindelijk de allerbeste kwaliteit groente en fruit op het bord

Nadere informatie

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten?

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van groenten. We vertellen je ook hoe je groenten kunt gebruiken en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december.

Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december. Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december. Wintergroente in de hoofdrol! Lekker en gezond in december. Met de winter voor de deur hebben weinig mensen nog trek in een salade; wintergroente

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 51 Feestelijke week! Of een stressvolle week? Wat zal het worden? Nog niemand kan het zeggen. Qua producten lijkt het op weinig stress, maar ook dat zal in de loop van de week wel duidelijk worden.

Nadere informatie

Flandriamail Professional April 2007

Flandriamail Professional April 2007 Flandriamail Professional April 2007 In deze aflevering: Flandria Specialty Street pakt uit met 36 specialiteiten Dit jaar 5 % méér Flandria Baron verwacht Flandria-trostomaten bieden nu 6 goed onderscheiden

Nadere informatie

Vlaamse prei op exportmarkt. Guy De Meyer Demargro BVBA

Vlaamse prei op exportmarkt. Guy De Meyer Demargro BVBA Vlaamse prei op exportmarkt Guy De Meyer Demargro BVBA De afzet van prei = een steeds veranderende uitdaging Overzicht afzetgebieden en soorten verpakking periode 1990-2000 Verkoop verpakking 12% 11% 4%

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 6: Budgetvriendelijk koken

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 6: Budgetvriendelijk koken Beste lezer, Met de feestdagen in het vooruitzicht staan er weer een aantal extra aankopen op het programma, pakjes, de kerstboom, versiering etc. Een lekkere en gezonde menu klaarmaken voor je gasten

Nadere informatie

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud

Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Vitamientje op zoek naar het Witte Goud Het begin van de maand april is elk jaar weer een bijzonder moment We kunnen dan namelijk steeds meer van het mooie en zonnige weer genieten En met het stijgen van

Nadere informatie

CONSUMENTENONDERZOEK VERGETEN GROENTEN

CONSUMENTENONDERZOEK VERGETEN GROENTEN CONSUMENTENONDERZOEK VERGETEN GROENTEN Proefcode: Contract: SM15DTTT01 n.v.t. In opdracht van: BelOrta Ludo Van Kelst Mechelsesteenweg 120 2860 Sint-Katelijne-Waver Door: PCG vzw Karreweg 6 B-9770 Kruishoutem

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

INFO-BROCHURE: veldkaart-formule

INFO-BROCHURE: veldkaart-formule (versie seizoen 2015) INFO-BROCHURE: veldkaart-formule EEN EIGEN MOESTUIN? Smaakvol, supervers en gezond. Niet iedereen heeft een moestuin of voldoende vrije tijd om eigen groenten te kweken. Maar voor

Nadere informatie

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten

moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten SPECIAL VAN moestuin Aan de slag in de moestuin! Zaaien, planten, oogsten en bewaren Lekker eten uit eigen tuin 12 heerlijke seizoensgerechten 6,95 WWW.DETUINOPTAFEL.COM BP 9 7 8 9 0 8 5 3 7 1 0 0 7 0

Nadere informatie

Voor de leerlingen. Halt aan honger en overgewicht! werkblad kijkopdracht groepswerk

Voor de leerlingen. Halt aan honger en overgewicht! werkblad kijkopdracht groepswerk Halt aan honger en overgewicht! Voor de leerlingen Halt aan honger en overgewicht! LESINHOUD werkblad kijkopdracht groepswerk Werkblad honger en overgewicht in de wereld 2,5 miljard 2 miljard 1,9 miljard

Nadere informatie

Zoek de woorden in het rooster!

Zoek de woorden in het rooster! Zoek de woorden in het rooster! E W P L A X G G L R R A D P W B N Q R C O X H S E V E W M I L S I F U F W J A M K N P P T G A P G Z I I Y I M T N R G L J N U B R D M P B O U E E Y O G A D O A E Y X M K

Nadere informatie

Presentatie versproducten

Presentatie versproducten Presentatie versproducten Een goede presentatie bevordert de verkoop! Verkoop van A.G.F. kan vanuit een aantal invalshoeken bevorderd worden. Door: Betere presentatie Vakkundiger bediening Zelfbediening

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Markus & Markus. Kado-wafels, een ambachtelijk relatiegeschenk in uw eigen stijl!

Achtergrondinformatie Markus & Markus. Kado-wafels, een ambachtelijk relatiegeschenk in uw eigen stijl! Achtergrondinformatie Markus & Markus Sinds de oprichting van het familiebedrijf Markus & Markus in 1978, is de doelstelling onveranderd gebleven. Een echte, verse, ambachtelijk bereide stroopwafel bakken

Nadere informatie

Welkom bij Brasvar. Het Brasvarken van Nevele. Pure kwaliteit. Voeding, zo belangrijk. Charcuterie

Welkom bij Brasvar. Het Brasvarken van Nevele. Pure kwaliteit. Voeding, zo belangrijk. Charcuterie BRASVAR D a t s m a a k t, d a t r a a k t Welkom bij Brasvar Het Brasvarken van Nevele Pure kwaliteit Voeding, zo belangrijk Charcuterie 2 3 Welkom bij Brasvar Het Brasvarken van Nevele 3 Pure kwaliteit

Nadere informatie

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Oogsten 9 1.1 Oogstmoment 9 1.2 Oogstwerkzaamheden 12 1.3 Oogstmethoden 14 1.4 Kwaliteitseisen voor het product 25 1.5 Apparatuur voor oogstverwerking 30 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018 Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 218 In 218 kocht de Belg gemiddeld 37 kg verse groenten en 45 kg vers fruit. Dit is respectievelijk 2% en 5% minder dan het jaar voordien. De fruitbestedingen

Nadere informatie

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin

Basiscursus Ecologische Moestuin. Families in de moestuin Basiscursus Ecologische Moestuin Families in de moestuin Diverse eetbare plantenfamilies: Valeriaanfamilie Posteleinfamilie Lookfamilie Schermbloemenfamilie Composieten Ganzenvoetfamilie Kruisbloemenfamilie

Nadere informatie

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016 De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten Paul Verbeke 26 februari 2016 paul.verbeke@bioforumvl.be 1 Bio groeit! Bio consumptie groeit! Bio handel groeit! Bio voedingsproductie groeit! Bio

Nadere informatie

KNOLLEN EN WORTELEN FOOD PRODUCTION MACHINERY

KNOLLEN EN WORTELEN FOOD PRODUCTION MACHINERY KNOLLEN EN WORTELEN SINCE 1919 FOOD PRODUCTION MACHINERY OVER ONS ERVARING Herbort produceert reeds sinds 1919 machines en productielijnen voor de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij deze jarenlange ervaring

Nadere informatie

Flandriamail Professional Maart 2010

Flandriamail Professional Maart 2010 Flandriamail Professional Maart 2010 In deze aflevering: Seizoengroente in de kijker: Asperges koningin der groenten Bekendheid Flandria bij Duitse inkopers stijgt Flandria emotioneel verankeren, is een

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Flandriamail Public Maart 2007

Flandriamail Public Maart 2007 Flandriamail Public Maart 2007 In deze aflevering: Over baronnen, Sweet Pinks en Torrito s: welke tomaat voor welk gebruik? Start to Eat: hoe u in tien weken tijd gezond kunt leren eten Kort nieuws Alle

Nadere informatie

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP De telers van Prominent telen het hele jaar rond de allerbeste tomaten rassen op hun familiebedrijven. In nauwe samenwerking met de natuur. Ze zorgen er met veel liefde en

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Flandriamail Professional Augustus 2010

Flandriamail Professional Augustus 2010 Flandriamail Professional Augustus 2010 In deze aflevering: Nobele onbekende in de kijker: knolvenkel Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke

Nadere informatie

Alles over asperges. (inclusief recepten en tips met minder zout)

Alles over asperges. (inclusief recepten en tips met minder zout) Alles over asperges (inclusief recepten en tips met minder zout) Copyright 2015 Stichting NoSalt Dit E-book Alles over asperges is ontworpen, geschreven en gepubliceerd door NoSalt. Bron voor dit materiaal

Nadere informatie

Flandriamail Professional April 2010

Flandriamail Professional April 2010 Flandriamail Professional April 2010 In deze aflevering: Groente in de kijker: Weer volop Flandria-tomaten in de winkelrekken Bloemkoolseizoen wat later van start Ervé Jooken, zaakvoerder FMB, import/export

Nadere informatie

Groene tomaten rijp maken

Groene tomaten rijp maken Groene tomaten rijp maken Is het het einde van het seizoen en heb je nog wat onrijpe, groene tomaten aan je plant zitten? Hier zijn wat simpele suggesties om ze rijp te maken, waarbij je gebruik maakt

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

De Kimpe-Cool N.V. Productspecificatie wortelen. 6 Productspecificaties

De Kimpe-Cool N.V. Productspecificatie wortelen. 6 Productspecificaties 1. Naam eindproduct / groep eindproducten Wortelen 2. Gebruikte grond- en hulpstoffen Wortelen, Belgische en Hollandse (ook Spaanse en Franse) Primair verpakkingsmateriaal (zie Procedure 10 en 11) Onze

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 790/00, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 717/01, Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 TOMATEN

Vo (EG) Nr. 790/00, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 717/01, Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 TOMATEN Vo (EG) Nr. 790/00, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 717/01, Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 TOMATEN I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op tomaten van de variëteiten (cultivars) van

Nadere informatie

1 Grondstoffen Aardappelen Spinazie Appels Samenvatting 15

1 Grondstoffen Aardappelen Spinazie Appels Samenvatting 15 Inhoud Voorwoord 5 1 Grondstoffen 9 1.1 Aardappelen 10 1.2 Spinazie 12 1.3 Appels 14 1.4 Samenvatting 15 2 Productie van frites 17 2.1 Overzicht van de fritesproductie 18 2.2 Ingangscontrole 19 2.3 Sorteren,

Nadere informatie

J&S Packaging produceerde 100 miljoen schaaltjes voor de AGF-sector in 2014

J&S Packaging produceerde 100 miljoen schaaltjes voor de AGF-sector in 2014 J&S Packaging produceerde 100 miljoen schaaltjes voor de AGF-sector in 2014 Tholen - J&S Packaging is al jarenlang actief in diverse soorten verpakkingen en sinds vijf jaar levert het bedrijf aan de AGF-sector

Nadere informatie

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand.

Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Zand Niet Zand Zand Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Niet Zand. Bemestingsnormen op basis van totale stikstof akkerbouw en voedergewassen in 2011 Grasland dat enkel gemaaid wordt dat begraasd wordt, al of niet in combinatie met maaien Niet Niet Totale N 370 3 3 360

Nadere informatie

Flandriamail Professional Augustus 2010

Flandriamail Professional Augustus 2010 Flandriamail Professional Augustus 2010 In deze aflevering: Nobele onbekende in de kijker: knolvenkel Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke

Nadere informatie

De soorten groenten. 1. Bloemkool/Chou-fleur. 2. Boerenkool/Chou frisé. 3. Broccoli/Brocoli. Koolgewassen

De soorten groenten. 1. Bloemkool/Chou-fleur. 2. Boerenkool/Chou frisé. 3. Broccoli/Brocoli. Koolgewassen De soorten groenten Koolgewassen 1. Bloemkool/Chou-fleur Bloemkool is een groente waarvan de korte stengels (stronkjes), de nog niet ontwikkelde bloemknoppen en de groene bladeren zijn samengegroeid tot

Nadere informatie

LESPROGRAMMA OPPERDOEZER RONDE GEZOND KOKEN

LESPROGRAMMA OPPERDOEZER RONDE GEZOND KOKEN LESPROGRAMMA OPPERDOEZER RONDE GEZOND KOKEN 1 lesmodule Periode te gebruiken: mei nov ( seizoen Opperdoezer Ronde) Duur per module: 50 minuten Groep 6,7,8 Gezond koken Kopen / meenemen - Zak Opperdoezer

Nadere informatie

BEWAREN VAN GROENTEN

BEWAREN VAN GROENTEN BEWAREN VAN GROENTEN 1. INKUILEN 1.1 Definitie = het bewaren van wortelgewassen in een ondiepe, vochtvrije kuil, afgedekt met stro. 1.2 Welke groenten? - Aardappelen - Koolraap - Knolselderij - Bieten

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten.

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten. Belgen eten thuis jaarlijks 8 kg vers fruit en 6 kg verse groenten. De besteding van de Belgische gezinnen v.w.b verse groenten en fruit, geregistreerd door het GfK-panel, zit de laatste jaren in de lift.

Nadere informatie

WAT ALS... Junior journalist culinair

WAT ALS... Junior journalist culinair Junior journalist 2012 - culinair WAT ALS... Wat als 's avonds de prei, de selder en de wortelen een eigen leven gaan leiden in je koelkast? Het kan onzin zijn, maar ik denk toch iets helemaal anders.

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1 Menu december 2017 Slaatje met gerookte eend Pastinaaksoep Wild ragout met bier Ananas verrassing Pagina 1 Slaatje met gerookte eendenborst De eendenborst pekelen: Pareer de eendenborst en laat ze 1 nacht

Nadere informatie

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903)

Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Er bestaat geen eerlijker vorm van liefde dan de liefde voor eten. George Bernard Shaw (1903) Methoni Pure Griekse Olijfolie De absolute top in olijfolie. Met een zuurgraad van slechts 0,35% behoort Methoni

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

bospaddenstoelensoep

bospaddenstoelensoep bospaddenstoelensoep * VOORBEREIDEN (dag voor het kerstdiner): * Week de gedroogde paddenstoelen 15 minuten in water. * Snipper de ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in kleine

Nadere informatie

Terugblik derde kwartaal 2013

Terugblik derde kwartaal 2013 14 Terugblik derde kwartaal 2013 Terugblikken op de aanvoer, verkoop en prijsvorming van groenten gedurende de zomermaanden betekent in eerste instantie terugblikken op de weersomstandigheden van die periode.

Nadere informatie

Solanum lycopersicum

Solanum lycopersicum phytophthora tolerant Sacher F1 Sacher F1 is een aantrekkelijke tomaat met een donkere huid en diep rood vruchtvlees. Het lycopeen gehalte van dit indeterminante ras is driemaal zo hoog dan bij normale

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6

Inhoud. Voorwoord 5. Inleiding 6 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Koele en warme opslagruimten 9 1.1 Opslagcondities 9 1.2 De Warenwet en de opslag van artikelen 13 1.3 Afsluiting 15 2 Verpakking en kwaliteit van het product 17 2.1 Verpakkingen

Nadere informatie

Flandriamail Professional Mei 2010

Flandriamail Professional Mei 2010 Flandriamail Professional Mei 2010 In deze aflevering: Groente in de kijker: t is weer komkommertijd Flandria introduceert Coeur de Pigeon Het minitomaatje met een volle en zoete smaak wordt zonder twijfel

Nadere informatie

INHOUD BASIS PRAKTISCHE INFORMATIE FICHES RECEPTEN. Superfoods van de vensterbank Goede redenen om ze te kweken Kiemen Microgroenten Miniblad-groenten

INHOUD BASIS PRAKTISCHE INFORMATIE FICHES RECEPTEN. Superfoods van de vensterbank Goede redenen om ze te kweken Kiemen Microgroenten Miniblad-groenten INHOUD BASIS Superfoods van de vensterbank 5 Goede redenen om ze te kweken 6 Kiemen 9 Microgroenten 10 Miniblad-groenten 13 PRAKTISCHE INFORMATIE Basisuitrusting 16 De basis: water geven en verzorgen 18

Nadere informatie

Persinformatie. Exclusief en integraal vermarkten: Häcker presenteert voor het eerst z n Blaupunkt collectie

Persinformatie. Exclusief en integraal vermarkten: Häcker presenteert voor het eerst z n Blaupunkt collectie 13-19 september 2014: Huisbeurs bij de Küchenmeile A30 Exclusief en integraal vermarkten: Häcker presenteert voor het eerst z n Blaupunkt collectie In het voorjaar van 2014 heeft Häcker voor het eerst

Nadere informatie

Pak je vitaminen!

Pak je vitaminen! Pak je vitaminen! www.versverwerktegroenten.nl www.versverwerktegroenten.nl Het hele jaar door vers verwerkt op je bord! Binnen ongeveer 5 uur na de oogst zitten groenten in de verpakking. Groenten uit

Nadere informatie

Met kamerplanten werken in de winkel. Controleren

Met kamerplanten werken in de winkel. Controleren Met kamerplanten werken in de winkel Als je in een bloemenwinkel werkt en je gaat met kamerplanten aan de slag, moet je op veel dingen letten. Je moet de planten uitladen, verzorgen en inpakken. En je

Nadere informatie

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar Makkelijk, simpel en superlekker! SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar De lekkerste soep? Die maak je gewoon helemaal zelf! Met de nieuwe soeppakketten van SPAR zet je in een handomdraai lekkere, zelfgemaakte

Nadere informatie

1 Producten voor de verkoop Consument en product Biologische achtergronden Afwijkingen van de normale regel 17 1.

1 Producten voor de verkoop Consument en product Biologische achtergronden Afwijkingen van de normale regel 17 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Producten voor de verkoop 9 1.1 Consument en product 9 1.2 Biologische achtergronden 13 1.3 Afwijkingen van de normale regel 17 1.4 Afsluiting 19 2 Bewaarcondities en bewaarmethoden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF ERWTJES & KNOLLEN VZW

NIEUWSBRIEF ERWTJES & KNOLLEN VZW NIEUWSBRIEF ERWTJES & KNOLLEN VZW ZELFPLUKBOERDERIJ COMMUNITY SUPPORTED AGRICULTURE Inhoud van deze nieuwsbrief - Teeltplan 2016 pagina 1 - De wintervoorraad pagina 2 - Inkuilen / inkisten pagina 4 Het

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Van lelijke groenten maak je lekkere soep

Van lelijke groenten maak je lekkere soep Van lelijke groenten maak je lekkere soep Page 1 of 5 Smartmat levert gezonde en lokale ingrediënten bij je thuis zodat je zelf gemakkelijk een gerecht kunt bereiden. Om voedselverspilling tegen te gaan

Nadere informatie

CASCADA uw groene vingers

CASCADA uw groene vingers trend Collection Gegarandeerd succesvolle oogst CASCADA uw groene vingers Ook voor bloeiende planten Succesvol oogsten is niet moeilijk Ruimtewonder voor meer dan 30 planten Mooie zomertuin op een kleine

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

4 verschillende kweekmethoden

4 verschillende kweekmethoden 4 verschillende kweekmethoden Kweken met turfpotjes Turfpotjes zijn gemaakt van een samengeperst mengsel van houtvezels, turf en kalkzandsteen (natuurlijke voedingsstoffen). Deze zijn biologisch afbreekbaar

Nadere informatie