Flandriamail Professional Oktober 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flandriamail Professional Oktober 2010"

Transcriptie

1 Flandriamail Professional Oktober 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker Boterzachte schorseneer en knolselder met pit De Week van de Smaak in het teken van vergeten groenten van bij ons Ilse Ceulemans, marketingverantwoordelijke LAVA: Voor het openingsfeest gebruiken we Flandria-seizoensgroenten met een knipoog naar Spanje, het gastland bezoekers proeven Flandria op Open Bedrijvendag REO Veiling Dominiek Keersebilck, commercieel directeur LAVA-veiling REO: De veelzijdigheid van onze veilingproducten onder Flandria werd kleurrijk en smakelijk in de picture geplaatst België prominent aanwezig op internationale agf-forum Marktvooruitblik voor november 2010 (week 44 t/m week 48) Kort nieuws Voor meer informatie over de inhoud van deze nieuwsbrief: LAVA, tel. +32 (0) fax + 32 (0) lava@lava.be

2 Oktober 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Typische wintergroenten in de kijker Boterzachte schorseneer en knolselder met pit Flandria nam drie jaar geleden schorseneren in zijn gamma op in het kader van een campagne om vergeten groenten te herontdekken. De Flandria-kwaliteit van deze typische wintergroente moest voor een opwaardering in de versmarkt zorgen. Knolselder wordt het hele jaar aangevoerd, maar is toch ook een typische seizoensgroente. De piekperiode ligt tussen oktober en februari. Herwaardering vergeten groente Wie kent nog de smaak van verse schorseneren? Omdat het schoonmaken van de lange, dunne, witte wortels met een bruine, ietwat plakkerige schil wat tijd en moeite kost, geraakten schorseneren in de (winter)keuken de laatste twintig jaar in onbruik. Jammer, want onder het minder aantrekkelijke uiterlijk schuilt een heerlijke groente met een boterzachte en ietwat zoete smaak. Schorseneer is een echte vollegrondsgroente van bij ons en is heel de winter vers van het veld te verkrijgen. Geschild zien ze er als een asperge uit, en de zacht nootachtige, kruidige smaak komt in de buurt. Ook voor schorseneren geldt dat niets boven de smaak van vers gaat. Een goede reden voor Flandria om schorseneren in het Flandria-groenteaanbod een te plaats te geven en zo de handel en de consument de kans te bieden om deze heerlijke wintergroente opnieuw te leren appreciëren. Enkele LAVA-veilingen - Mechelse Veilingen en REO Veiling - bieden Flandria-schorseneren ook voor de versmarkt aan. Zij verwachten voor de periode oktober tot december globaal 140 tot 160 ton Flandria-schorseneren. Er is nog aanvoer tussen januari en maart. Alleen de beste De kwaliteitscriteria voor Flandria zijn niet gering. Alleen de beste kwaliteit van wat de Belgische schorseneertelers produceren, is goed genoeg voor Flandria. Schorseneren met het Flandriakeurmerk worden met de hand gerooid. Sortering gebeurt volgens doormeter van de wortel. Voor Flandria zijn ze minstens 18 mm dik en 27 cm lang.

3 Bijkomende kwaliteitsvereisten: vers en gezond uiterlijk zeer regelmatige vorm en onvertakt intact en glad zeer uniforme dikte per verpakkingseenheid zeer goed verzorgd De groente wordt op de LAVA-veilingen onderworpen aan een kwaliteitskeuring, een controle of het product voldoet aan alle productnormen zowel op het vlak van kwaliteit als verpakking. Flandria-schorseneren worden verpakt in langwerpige plastic zakken met het Flandriakwaliteitslabel. De producenten leveren aan de LAVA-veilingen standaard 12 zakken van 1 kg in medium-europoolkist. Heerlijke, gezonde groente Deze groente die het niet van zijn uiterlijk moet hebben, verbergt wel een heerlijke smaak en is supergezond. Schorseneren zijn, zoals veel groenten, rijk aan vezelstoffen en hebben een lage, calorische waarde. Ze bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en inuline, het koolhydraat dat goed zou zijn tegen slechte cholesterol. Inuline heeft ook een positieve invloed op de darmfunctie. Belangrijk verkoopsargument: Flandria-schorseneren gebruiksvriendelijker Bewaar de zakken met Flandria-schorseneren in een gekoelde omgeving bij een temperatuur van 1 C tot 3 C. Stal ze in de winkel altijd uit in de originele verpakking. Creëer met schorseneren, kolen, knolselder en aardappelen een typische wintergroentehoek in het groenterayon. Laat klanten de smaak en de culinaire mogelijkheden (her)ontdekken en stel Flandria-receptenfiches met typische wintergerechten ter beschikking. Dit brengt klanten op leuke ideeën om in de keuken aan de slag te gaan. Verse schorseneren kunnen thuis ongeveer een week in de originele zak in de koelkast worden bewaard. Op een droge, koele plaats kan dit zelfs tot twee weken. Informeer over het gebruiksgemak. Flandria-kwaliteit maakt deze groente immers veel gebruiksvriendelijker. Flandria-schorseneren zijn recht en hebben overal een gelijkmatige dikte; zonder zijvertakkingen dus. Het schoonmaken gaat met een dunschiller en gehandschoend gemakkelijk en snel. Geef deze handige tip mee aan klanten en stimuleer zo de verkoop van deze lekkere seizoensgroente. Ideale wokgroente Kooktips zijn voor de klant mooi meegenomen om deze vergeten groente op de juiste manier klaar te maken. Na het schillen kunnen schorseneren best in water met citroensap worden gelegd om bruinverkleuring te voorkomen. Melk aan het kookwater toevoegen, houdt de schorseneren mooi wit.

4 Schorseneren koken en serveren met een (kaas)sausje is de populairste manier. De smaak is mild, zoetig en boterzacht. Omdat de groente een zachte smaak heeft, zijn er ook vele combinaties met andere producten mogelijk. Suggereer klanten Flandria-schorseneren als wokgroente met andere groenten. Serveer klanten een romig dipsausje van geraspte schorseneren als proevertje. Puree van schorseneren met vis is een lekkere én gezonde combinatie. Kortom, een veelzijdige groente. Knolselder: een knol met pit Geschiedenis en teeltwijze In Egyptische graven van 1100 voor Christus werden er al resten van (blad)selderij gevonden. Tweehonderd jaar later maakte Homerus melding van de geneeskrachtige werking van de plant. Tot in de 18e eeuw was selder vooral een geneeskruid. Pas daarna werd de plant als volwaardige groente aanvaard en gebruikt. Knolselder wordt in onze streken in vollegrond geteeld. Kwaliteitskenmerken van Flandria Verse knolselderij van Flandria herkent u vooral aan twee zaken: het loof bovenaan de knol is frisgroen en de knol zelf voelt stevig, zwaar en droog aan. Hij is goed ontwikkeld en regelmatig gevormd. Inwendig heeft Flandria-knolselder een gelijkmatige witte kleur. In de wintermaanden wordt knolselder zonder groene delen geleverd. De sortering gebeurt op basis van de kwaliteit en de knoldiameter. Standaard wordt knolselder in blauwe EPS-kisten, hoog of medium, verpakt los met 6, 8, 10 of 12 stuks per kist. Verpakkingen op aanvraag Dominique Keersebilck, commercieel directeur REO Veiling: Verpakking in netzakken gebeurt ook vaak. Als de handel tijdig zijn wensen kenbaar maakt, zorgen we dat de producenten de geoogste knollen in de correcte verpakking aanvoeren, zodat de groente niet meer omgepakt moet worden. Dit komt de kwaliteit zeker ten goede. Zo leveren we op aanvraag kleine knollen in houten kratten, een bijzonder aantrekkelijk en mooi product. Kooktips voor knolselder In de winkel bewaart knolselder best bij een temperatuur van 2 C tot 5 C en een r.v. van 90-95%. Bestuif de knollen regelmatig met water. Deze groente laat zich zowel rauw als gekookt gebruiken. Rauw smaakt selder fris en pittig en is lekker in salades met een vinaigrette, of als broodbeleg. Laat klanten eens proeven van rauwe knolselder in staafjes of dunne plakjes met dipsausje. Knolselder laat zich stoven, koken, roosteren in schijfjes of als frietjes bakken. De knol wordt best net voor het koken gesneden om bruinverkleuring te vermijden en besprenkelt met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Knolselderroomsoep met fijngehakte groene tuinkruiden en knolseldergratin zijn overheerlijke wintergerechten. Het is ook een pittige garnituur bij vis.

5 Verwerkt tot puree is knolselder een delicatesse. En met de feestdagen komt de kok met grof geraspte knolselder gefrituurd als schotelversiering of als aperitiefhapje origineel uit de hoek. Bondgenoot van gezond leven Het witte vruchtvlees onder de dikke schil combineert een zeer laag caloriegehalte (28 kcal per 100 gram) met een pittige smaak. Knolselder bevat veel vitamine C en mineralen zoals ijzer en calcium en voedingsvezels die belangrijk zijn in de winter. Ook bevat knolselder zeldzame oligoelementen als chroom en selenium. De groente heeft een gunstig effect op kwalen als heesheid, jicht en reuma. Aanvoer Knolselder is jaarrond verkrijgbaar maar de grootste aanvoer is er tussen oktober en maart. In de weken kan de handel op de LAVA-veilingen tussen en stuks per week verwachten. In de weken naar het jaareinde toe stijgt het aanbod naar tot stuks per week. Creatief in de keuken met Verwijs klanten naar de interessante en aantrekkelijke website van Flandria voor ongecompliceerde, lekkere winterrecepten.

6 Oktober 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional De Week van de Smaak in het teken van vergeten groenten van bij ons Ilse Ceulemans, marketingverantwoordelijke LAVA: We willen seizoensgroenten van bij ons in hedendaagse recepten gebruiken, met een knipoog naar Spanje De Week van de Smaak is een jaarlijks (eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur. Aalst is dit jaar Stad van de Smaak en eregenodigde Spanje zit mee aan de dis. Flandria wil in samenwerking met de Mechelse Veilingen, speciaal bij het openingsfeest het publiek warm maken voor vergeten groenten van bij ons met een speciale Flandria-paëlla. Opvallende nieuwe accenten De vijfde editie van de Week van de Smaak, een jubileumeditie, heeft plaats van 11 tot 21 november 2010 in Vlaanderen en Brussel. Spilactiviteit van dit (eet)cultureel evenement is het vieren van diversiteit, en gastvrijheid is de basis van alles. Elk jaar nodigt Vlaanderen - als gastheer - mensen uit een ander deel van Europa of elders mee uit aan tafel om smaakervaringen en eetcultuur samen te beleven. Dit jaar zit eregenodigde Spanje mee aan de dis. Het wordt een aflevering vol culinaire en culturele uitwisselingen en ontdekkingen. Bij deze jubileumeditie worden enkele opvallende nieuwe accenten gelegd. De Week van de Smaak focust op koken met groenten uit Vlaanderen met speciale aandacht voor vergeten groenten en seizoensgroenten. Daarnaast wil deze editie het publiek sensibiliseren voor gezonde voeding en voor genieten van de producten van onze eigen land- en tuinbouw. Openingsfeest te Boechout Topchef Wouter Keersmaekers is dit jaar Peter van de Week van de Smaak. Deze topchef uit Boechout koestert een passie voor smaak en streekproducten. Zijn creatie speciaal voor de Week van de Smaak is savwa, groenekoolworst op basis van savooikool. Hij daagt ook de Spaanse topchef Paco Roncero uit zijn kookkunsten bot te vieren op verse schorseneren, een vergeten

7 wintergroente. Het resultaat van deze uitdaging wordt geproefd op 11 november tijdens de start van de Week van de Smaak te Boechout. Paëlla-Flandria uitdaging Dit jaar neemt Flandria, samen met de Mechelse Veilingen, deel aan de officiële opening van de Week van de Smaak met een promostand en kookdemonstratie. Ilse Ceulemans van LAVA: Flandria werkt mee aan het openingsfeest speciaal om vergeten groenten onder de aandacht te brengen. Schorseneren mogen zeker in de schijnwerpers worden geplaatst in de streek waar deze typische wintergroente nog geteeld wordt. Aan de Flandria-stand zullen verschillende soepjes worden gedegusteerd. Anderzijds willen we ook bij het gastland Spanje aanhaken. Het is de bedoeling om vergeten groenten in hedendaagse recepten te gebruiken met een knipoog naar Spanje. Dé grote uitdaging voor onze kok wordt een Flandriapaella klaarmaken met vergeten groenten van bij ons. Meer informatie:

8 Oktober 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional bezoekers proeven Flandria op Open Bedrijvendag REO Veiling Dominiek Keersebilck, commercieel directeur LAVA-veiling REO: De veelzijdigheid van onze veilingproducten onder Flandria werd kleurrijk en smakelijk in de picture geplaatst. Ruim bezoekers maakten op 3 oktober een interessante bedrijfswandeling doorheen de REO Veiling ter gelegenheid van Open Bedrijvendag. Onze duurzame innovaties en de veelzijdigheid van onze producten onder de aandacht brengen, dat was de uitdaging voor onze tweede Openbedrijvendag, stelt Dominiek Keersebilck, commercieel directeur van de LAVAveiling REO te Roeselare. In teken van hernieuwbare energie De Open Bedrijvendag van 3 oktober stond dit jaar in het teken van hernieuwbare energie. De REO Veiling heeft zelf op vlak van milieubewust ondernemen in de provincie West-Vlaanderen een voortrekkersrol te spelen. De veiling investeerde in zonnepanelen, waarvan de duurzame energievoorziening volledig voor eigen gebruik is bestemd. Daarnaast investeerde de veiling in een nieuwe krattenwasserij voor meermalige verpakkingen voor groenten. Hier komen producenten de gewassen kratten opladen om ze opnieuw te vullen met smakelijke en gezonde Flandria-producten. De vernieuwde krattenwasserij en de bedrijfsgebouwen van Acorbel en Acorpack, partners van REO, waren de grote blikvangers. Bezoekers kregen bij Acorpack demonstraties te zien hoe Flandria-prei, -tomaten, -sla en spruiten in een mooie Flandria-verpakking werden gestopt. Met een bezoekersscore van zijn we uitermate tevreden over de opkomst. We zijn erin geslaagd onze duurzame innovaties goed onder de aandacht te brengen. Het meest deugddoende waren de vele positieve reacties van bezoekers omdat we juist die onbekende kant van de veiling lieten zien, aldus Keersebilck.

9 Proef al onze smaken Een belangrijke troef van de REO Veiling is ons breed assortiment kwaliteitsproducten. Flandria is hét Belgische kwaliteitslabel voor groenten en fruit met al meer dan 55 verschillende producten. Voor elk wat wils dus. Open Bedrijvendag is een uitgelezen moment om de veelzijdigheid en de kwaliteit van onze Flandria-producten aan heel veel consumenten te laten zien. Dit jaar bereikten we in één dag verbruikers, benadrukt de commercieel directeur. Het Flandria-kwaliteitslabel kwam in de kistenloods uitgebreid in beeld. De kooksessies met appetijtelijke Flandria-groenten kenden grote bijval (zie foto). Meer dan 800 liter soep en proevertjes met heerlijk gewokte groenten werden door de bezoekers erg gesmaakt. Iedere volwassene ging bovendien met een gratis Flandria-groentepakketje naar huis. Voor ieder kind lag een Flandria-meetlatje en Fandria-fruit klaar. In totaal werden groentepakketjes cadeau gegeven! Dankzij de onbaatzuchtige inzet van onze medewerkers en de kwaliteit en veelzijdigheid van Flandria maakten we van 3 oktober een boeiende en smakelijke Openbedrijvendag, besluit een tevreden commercieel directeur.

10 Oktober 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional België prominent aanwezig op internationaal agf-forum Jaarlijkse deelname Word Food Moscow werpt vruchten af Van 14 tot 17 september 2010 was Moskou weer hét ontmoetingspunt voor groothandelaren, detailhandelaren en distributiebedrijven uit de voedingsindustrie. Negen Belgische groente- en fruitexporteurs en één aardappelexporteur namen onder de VLAM-koepel deel aan de negentiende editie van de beurs World Food Moscow met een gloednieuwe groepsstand van 153m². Een Belgische delegatie bracht een bezoekje aan de vroegmarkt, waar opvallend veel Belgisch product aanwezig was. Een duidelijk teken dat deelname aan World Food Moscow zijn vruchten afwerpt. Steeds meer bedrijven beseffen dat deelnemen aan World Food Moscow de uitgelezen kans is om klantenrelaties in Noord-Europa te verwerven of te versterken. Dit jaar namen 1250 bedrijven uit 57 landen deel en kon het evenement rekenen op meer dan bezoekers, een groei met 12% tegenover De beursoppervlakte voor groenten en fruit zelf steeg met 5500m², dit is een forse stijging van 30%. Tasty Europe De Europese Commissie organiseerde een reeks van promotionele activiteiten onder de slogan Tasty Europe. Ook onze Belgische groenten en fruit kwamen uitvoerig aan bod. Aan de hand van tastings en productpresentatie maakten de bezoekers kennis met de Belgische Jonagoldappel, de Conférencepeer, aardbeien en Flandria Specialty Street tomaten. Daarnaast werd witloof extra in de kijker gezet met een live kookdemonstratie. Hong Kong in de voetsporen van Berlijn Van 8 tot en met 10 september nam VLAM deel aan Fruit Logistica Asia, dé groente- en fruitbeurs in Azië (Hong Kong), die net als grote broer in Berlijn steeds belangrijker wordt. Tijdens de beurs kwamen ook de nieuwste trends op de Aziatische markt aan bod. Dit jaar waren er duidelijk meer bezoekers: 4100 bezoekers uit 60 verschillende landen, een stijging van 20% ten opzichte van vorig jaar. Steeds meer landen nemen deel aan deze beurs. Hun aantal nam met 34% toe. Op de groepsstand van 26 m² was de Belgische groente- en fruitsector goed vertegenwoordigd. De uitgebreide productpresentatie van diverse groente- en fruitsoorten was een opvallende blikvanger.

11 Fruit Logistica Asia is voor de groente- en fruitwereld duidelijk een niet te missen event geworden voor de handel in Azië. Bron: VLAM

12 Oktober 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Marktvooruitblik voor november 2010 (week 44 t/m week 48) Deze marktvooruitblik voor de belangrijkste Flandria-producten op de LAVA-veilingen geldt voor de maand november. Ze werd afgesloten op 8 oktober (week 40) en is gebaseerd op de aanvoerverwachtingen en veilingprijzen tot die datum. De veilingprijzen van september worden vergeleken met prijzen in dezelfde periode vorig jaar. Het zijn geen prijsvoorspellingen. In november kan kropsla, prei, witloof, savooikool en spruitjes interessant zijn voor promotieacties. Losse tomaten Aanvoer: de productie van losse tomaten schommelt in week 44 rond 1,8 miljoen kg. De aanvoer zakt geleidelijk tot 1 miljoen kg in week 48. Prijs: in september haalden de losse tomaten een hogere prijs dan in september De gemiddelde veilingprijs voor 2010 stijgt boven die van vorig jaar uit. Trostomaten Aanvoer: de LAVA-veilingen verwachten in de weken 44 tot 48 een volume van 1,5 miljoen kg per week. Prijs: de laatste weken van september vertoonden een significant hogere veilingprijs voor de trostomaten. De gemiddelde prijs voor 2010 lag hoger dan wat de trostomaten vorig jaar over dezelfde tijdspanne haalden. Komkommer Aanvoer: het komkommerseizoen loopt naar zijn einde. Voor week 44 wordt nog stuks komkommer verwacht. In de weken is dit nog tot stuks. Begin december betekent de totale teeltstop. Prijs: de veilingprijs gaf naar het einde van september een iets hogere prijs. Voor de negen maanden van 2010 lag de gemiddelde prijs hoger dan vorig jaar. Courgette Aanvoer: ook de courgettes zijn op hun retour. In de weken komen nog stuks op de LAVA-veilingen. Eind november stopt de aanvoer volledig.

13 Prijs: in september stegen de prijzen boven het niveau van september vorig jaar. Gemiddeld genomen haalden courgettes merkelijk hogere veilingprijzen dan over Aubergine Aanvoer: de dalende productietrend zet door. Voor week 44 betekent dit nog kg en daarna een constante vermindering tot kg in week 46. Dan is het aubergineseizoen afgelopen. Prijs: aubergines kregen in september hogere prijzen. Dit geldt ook voor de gemiddelde prijs. Paprika Aanvoer groene: de productie gaat in dalende lijn. Nog kg in week 44 en nog kg in week 46. In week 48 stopt de aanvoer volledig. Prijs: groene paprika zit op hetzelfde prijspeil als 2009 september. De gemiddelde prijs evenwel is hoger dan die over dezelfde periode vorig jaar. Aanvoer rode: in week 44 ligt de productie nog op kg. De aanvoer evolueert geleidelijk naar kg per week in week 46. De productie valt stil in week 48. Prijs: de prijs van rode paprika was de laatste weken van september gestegen. De gemiddelde prijs is hoger dan over Aanvoer gele: in week 44 kan de handel rekenen op kg per week. De LAVA-veilingen verwachten nog kg in week 46. Week 49 betekent het einde van het seizoen. Prijs: september gaf voor gele paprika een hogere prijs in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De gemiddelde prijs lag merkelijk hoger dan de gemiddelde prijs in Kropsla Aanvoer: de productie van kropsla kent een stijgend verloop in november. In de weken 44 tot 48 betekent dit 2 miljoen tot 2,5 miljoen stuks per week. Prijs: de veilingprijs is de laatste weken van september gestegen. De gemiddelde veilingprijs over heel 2010 bereikte een hoger niveau dan over dezelfde periode vorig jaar. Bloemkool Aanvoer: de vooruitzichten voorspellen tot stuks per week voor de priode van week 44 tot week 48. Prijs: de septemberprijs bereikte die van 2009 niet. De gemiddelde prijs blijft rond hetzelfde niveau als vorig jaar hangen. Broccoli Aanvoer: voor de weken wordt een aanvoer verwacht van stuks per week. Daarna zakt de productie naar ongeveer tot stuks per week voor de weken Prijs: de laatste weken van september hing de prijs rond het niveau van vorig jaar. De gemiddelde prijs was lichtjes hoger dan over 2009.

14 Witloof: Aanvoer: de stijgende trend van oktober blijft aanhouden met 1,3 miljoen kg per week in de weken Prijs: voor witloof bracht september een merkelijk hogere prijs dan vorig jaar. Het gemiddelde prijspeil ligt duidelijk hoger dan over Prei Aanvoer: de aanvoer schommelt rond 1 miljoen kg per week van week 44 tot week 46. Daarna stijgt de productie geleidelijk tot 1,2 miljoen kg per week in de weken 46 tot 49. Prijs: de veilingprijs lag in september iets lager dan in 2009 en gemiddeld gezien is hij vergelijkbaar. Witte kool Aanvoer: de voorspellingen laten een vrij stabiele productie zien. Op de LAVA-veilingen ligt de aanvoer in de weken 44 tot 48 tussen tot stuks per week. Prijs: september noteerde voor witte kool een lagere prijs. Ook gemiddeld bereikten de veilingprijzen een hoger niveau dan vorig jaar. Rode kool Aanvoer: de productie blijft op hetzelfde niveau. In de weken betekent dit tot stuks per week. Prijs: de prijs voor rode kool lag in september duidelijk op lager niveau. Het gemiddelde prijspeil groeide boven het gemiddelde van Savooikool Aanvoer: in de weken varieert de productie tussen tot stuks per week. Prijs: de prijs voor savooikool lag beneden die van september Wat de gemiddelde prijs betreft, die is vergelijkbaar met Spruiten Aanvoer: de aanvoer klimt naar tot kg per week in de weken 44 tot 48. Prijs: september gaf voor de spruiten een hogere prijs dan in september Knolselderij Aanvoer: in de weken blijft het volume op het niveau van oktober met tussen en stuks per week. Prijs: september gaf voor Flandria-knolselder eenzelfde veilingprijs als vorig jaar, maar lag wel hoger voor de gemiddelde prijs. Veldsla Aanvoer: de producenten leveren nog kg per week in de weken Prijs: veldsla haalde in september een licht hogere prijsnotering dan vorig jaar en een veel hogere gemiddelde veilingprijs in vergelijking met dezelfde periode in 2009.

15 Oktober 2010 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Kortnieuws Verse groenten Flandria exclusief op beurs Metro Expo Van zondag 3 tot dinsdag 5 oktober had in Tour & Taxis (Brussel) de beurs Metro Expo op de beurs Horeca Life plaats. Op meer dan 3600 m² boden meer dan 180 exposanten een fraai overzicht van de innovaties aan bezoekers uit de horeca en de groothandel. Flandria had dit jaar de exclusiviteit voor verse groenten in hall 1A. Op de stand werden vooral tomaten, courgettes en paprika van Flandria aantrekkelijk op display geëtaleerd. De substraatteelt voor Flandria-producten werd op realistische wijze voorgesteld. Ilse Ceulemans, marketingverantwoordelijke voor Flandria bij LAVA, blikt tevreden terug op deze beurs: Ook dit jaar genoot Flandria ruime belangstelling en onze degustaties werden gesmaakt. De horeca en de groothandel kennen Flandria. Interessant is wel dat we in persoonlijke contacten de kwaliteit en de Belgische origine van Flandria-producten kunnen onderstrepen. Er waren weer volop mogelijkheden tot interessante netwerking voor Flandria. Info: Flandria verrast met soepjes op Life Eat&Sports Veel volk en een aangename sfeer op de Tiense Grote Markt op 25 september voor Life Eat&Sports, een initiatief dat meer beweging en gezonde voeding wil bevorderen. Ook bekende koks, zoals Frank Fol en Kris Wijnen waren aanwezig om het beste van hun culinaire zelf te geven. De frisse stand van Flandria en de lekkere soepjes werkten als een magneet. De intussen bekende figuren uit de tv-campagne We hebben allemaal iets met Flandria ondersteunden de herkenbaarheid van het keurmerk. Wokacties nog tot 23 oktober Op de herfstwokacties met Flandria-groenten komen heerlijke champignons en witloof hun kwaliteit als wokgroente bewijzen. Deze degustaties op de winkelvloer laten klanten kennismaken met wokken, een snelle, makkelijke en gezonde manier van koken. Een Flandria-wokdegustatie in een ontspannen sfeer is een ideale manier om de consument te verrassen met de smaak van Flandria-producten op het moment dat hij zijn inkopen doet. De combinatie van deze kookwijze met de versheid en de kwaliteit van Flandria-groenten staat garant voor lekker eten.

16 De wokacties lopen nog door in oktober, telkens op vrijdag en zaterdag, in volgende winkelpunten: 15 en 16 oktober Colruyt Dendermonde, Colruyt Bornem, Colruyt Liedekerke, Spar Zepperen 22 en 23 oktober Carrefour Evere, Carrefour Berchem St Agathe, Carrefour Strombeek-Bever, Spar Moorsele, Carrefour Boncelles Gaston Roelantsloop met Flandria Net als in 2009 wordt de Gaston Roelantsloop georganiseerd op de laatste zondag voor de feestdagen. Op het programma op 19 december: de Start to Run 5 km en de Gaston Roelants 10 km, twee stadslopen die voor iedereen openstaan. Ook dit jaar zal Flandria aanwezig zijn om beginnende én ervaren sportievelingen aan te moedigen met gezonde hapjes en natuurlijk lekkere soep met Flandria-groenten. Zo geeft Flandria het goede voorbeeld van een gezonde en lekkere voeding. Hoogstraten en Flandria in Het Calorie Complot Om op een originele manier promotie te voeren voor gezonde voeding zullen Hoogstraten, Specialty Street en Flandria dit najaar en volgend jaar te zien zijn in het nieuwe programma van Vitaya: Het Calorie Complot. De ingrediënten van het programma zijn: gezond koken, bewust omgaan met calorieën en tal van culinaire weetjes opdoen. Bij de opnames worden producten gebruikt van de drie merken. Elk merk zal bovendien functioneel geïntegreerd worden in een aantal afleveringen door middel van logo s op verpakkingen, productbereidingen, advies over producten van eigen bodem, enzovoort. Kortom, Calorie Complot is dé manier om Hoogstraten, Flandria Specialty Street en Flandria in de kijker te plaatsen en te associëren met een gezonde en bewuste levensstijl. Info: Witloof gaat vreemd De Vlaamse witloofsector daagt dit najaar alle hobbykoks uit om in de keuken gedurfder om te gaan met witloof. De wedstrijd Laat je witloof eens vreemd gaan! zoekt naar originele toepassingen van deze fijne groente als hoofdingrediënt in gerechten uit de wereldkeuken. De winnaars maken kans op een plattelandsweekend of een etentje in het trendy Viëtnamese restaurant Little Asia. De LAVA-veilingen REO en BRAVA, toonaangevende witloofveilingen, zetten hun schouders onder dit nieuwe project. Info:

17 EU-landbouwministers bezoeken Mechelse Veilingen Minister-president Kris Peeters was, als Vlaams minister van Landbouw, in september gastheer voor een Europese delegatie van collega-landbouwministers. Met een aantal bedrijfsbezoeken wou hij een staaltje van onze sterke Belgische en Vlaamse land- en tuinbouw tonen. Hij liet zijn collega s ook de Mechelse veilingen zien die zijn uitgegroeid tot de grootste groenteveiling in Europa met een omzet van 200 miljoen euro. Met ton groenten op jaarbasis wordt bijna de helft van de Belgische productie verhandeld. De producten worden verkocht onder Flandria, hét kwaliteitslabel voor groenten en fruit.

Flandriamail Professional Mei 2007

Flandriamail Professional Mei 2007 Flandriamail Professional Mei 2007 In deze aflevering: Waarom Flandria-courgettes zo succesvol zijn Losse tomaten: Flandria Prince en Flandria Prunella worden rood geoogst Marktvooruitblik en opportuniteiten

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2007

Flandriamail Professional Oktober 2007 Oktober 2007 In deze aflevering: Flandria lanceert en herwaardeert schorseneren op de versmarkt Een eerste balans van de generieke campagne voor witloof in Duitsland: Er bestaan nog vooroordelen tegenover

Nadere informatie

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock wok wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een zeer gezonde manier van koken. Je hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en je kan zoveel groenten en fruit toevoegen als je wil. De

Nadere informatie

Indeling van de groenten.

Indeling van de groenten. Hoofdstuk 12 Indeling van de groenten. 1. De groenten indelen volgens hun plantendeel. 2. Opsommen hoe we de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden. 3. Manieren opnoemen om de celstof beter verteerbaar

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2009

Flandriamail Professional Oktober 2009 Flandriamail Professional Oktober 2009 In deze aflevering: Seizoensgroente in de kijker Rapen onder het Flandria-label zijn een absolute voltreffer (Jo Lambrecht, commercieel directeur, Veiling Brava)

Nadere informatie

Wokken met Flandria-groenten

Wokken met Flandria-groenten wok Wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een hedendaagse snelle en gezonde manier van koken die oorspronkelijk ontstond in Azië. U hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en u kunt

Nadere informatie

Sinaasappel. Banaan. Passievrucht. Ananas

Sinaasappel. Banaan. Passievrucht. Ananas Ananas Passievrucht Banaan Sinaasappel Banaan Herkomst: Costa Rica Afstand tot België: ongeveer 9000 km Bewaren: buiten koelkast, 2-6 dagen Typisch gerecht: bananenmilkshake Sinaasappel Herkomst: Spanje

Nadere informatie

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 In deze aflevering: Typische wintergroente in de kijker: kolen Flandria-promotiecampagne We hebben allemaal iets met Flandria geeft meer zin in groenten

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten Beste lezer, Ze waren heel populair in de tijd van onze grootmoeders, maar nu worden de zogenaamde vergeten groenten niet vaak meer gebruikt. Zeker bij jongere mensen klinken de woorden pastinaak, koolrabi

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

EEN WAAIER AAN GROENTEN Nieuw

EEN WAAIER AAN GROENTEN Nieuw EEN WAAIER AAN GROENTEN Nieuw Geldig van 16/10/17 t.e.m. 16/04/18 Meco introduceert een nieuw en uitgebreid assortiment aan verse groenten. Dit in samenwerking met NV Vlaemynck groothandel in groenten

Nadere informatie

De Versbox Groentevakman 2017

De Versbox Groentevakman 2017 Belgian Fresh Food Institute De Versbox Groentevakman 2017 Jan Prinsen Wat zit er in onze box dit jaar?... Vooral vragen voor jullie. Ben ik als winkelier één van de kudde of weet ik me als buurtwinkel

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

Flandriamail Professional December 2010

Flandriamail Professional December 2010 Flandriamail Professional December 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker: Het spruitjesseizoen loopt zich warm Gert Vets, supervisor Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen: Kwaliteit

Nadere informatie

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN

TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN TIPS OM EEN GEZOND WEEKMENU OP TE STELLEN Er bestaat geen wondermethode om je maaltijden te plannen. Stem jouw aanpak af op je eigen voorkeuren en kookvaardigheden, planning en doelen. Laat je inspireren

Nadere informatie

Zoek de woorden in het rooster!

Zoek de woorden in het rooster! Zoek de woorden in het rooster! E W P L A X G G L R R A D P W B N Q R C O X H S E V E W M I L S I F U F W J A M K N P P T G A P G Z I I Y I M T N R G L J N U B R D M P B O U E E Y O G A D O A E Y X M K

Nadere informatie

Patatjes koken, poffen of bakken? Gebruik multitasker Charlotte, die blijft mooi vast!

Patatjes koken, poffen of bakken? Gebruik multitasker Charlotte, die blijft mooi vast! De perfecte patat bij elke plat Boem patat! De aardappel was eeuwenlang de basis van de Vlaamse keuken, tot hij een tijdje geleden ineens van tafel verdween. Hij zou niet passen in hippe diëten omdat hij

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant,

Beste KOOK-OOK klant, Beste KOOK-OOK klant, Groenten zijn gezond, ze zitten namelijk boordevol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen

Nadere informatie

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND Gij zijt zeker niet van hier? Jongen toch, ik ben een pastinaak, ik kende uw grootmoeder al toen ze nog in de grond zat. INFO

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

LESPROGRAMMA OPPERDOEZER RONDE GEZOND KOKEN

LESPROGRAMMA OPPERDOEZER RONDE GEZOND KOKEN LESPROGRAMMA OPPERDOEZER RONDE GEZOND KOKEN 1 lesmodule Periode te gebruiken: mei nov ( seizoen Opperdoezer Ronde) Duur per module: 50 minuten Groep 6,7,8 Gezond koken Kopen / meenemen - Zak Opperdoezer

Nadere informatie

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken ivox in opdracht van VLAM Methode Online vragenlijst Respondenten gerekruteerd uit het panel van ivox Vlamingen 18+ N = 1.000 Representatief op leeftijd,

Nadere informatie

Zilte Groenten. Hoe werkt Marc.? Steun de zilte revolutie

Zilte Groenten. Hoe werkt Marc.? Steun de zilte revolutie Zilte Groenten Nieuwe smaken die zorgen voor een revolutie in de keuken Groenten van Marc. zijn ontwikkeld op Texel Geteeld op zilte grond, geirrigeerd met zeewater en 100% biologisch Hoe werkt Marc.?

Nadere informatie

Pak je vitaminen!

Pak je vitaminen! Pak je vitaminen! www.versverwerktegroenten.nl www.versverwerktegroenten.nl Het hele jaar door vers verwerkt op je bord! Binnen ongeveer 5 uur na de oogst zitten groenten in de verpakking. Groenten uit

Nadere informatie

9. Belangrijke adressen

9. Belangrijke adressen 9. Belangrijke adressen Hieronder vind je een lijst van belangrijke adressen voor de biologische groenteteelt en de afzet ervan. Deze lijst werd zorgvuldig opgemaakt. Als je desondanks een fout ontdekt

Nadere informatie

Flandriamail Professional September 2010

Flandriamail Professional September 2010 Flandriamail Professional September 2010 In deze aflevering: Primeur in de kijker: Flandria Q-prei beantwoordt aan nieuwe marktbehoefte Dominiek Keersebilck, commercieel directeur Flandria-veiling REO:

Nadere informatie

NEWSLETTER THEMAROLLADES. De wereld van voeding in verandering!

NEWSLETTER THEMAROLLADES. De wereld van voeding in verandering! MET NIEUWE RECEPTUUR! THEMAROLLADES NEWSLETTER AUGUSTUS 2014 EDITIE NR.12 HERFST/NAJAARS ROLLADE Nieuwe receptuur. Een traditionele topper: een mager spek rond een fijn deeg van kip en kalkoen, verrijkt

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Zilte Groenten. Hoe werkt Marc.? Steun de zilte revolutie

Zilte Groenten. Hoe werkt Marc.? Steun de zilte revolutie Zilte Groenten Nieuwe smaken die zorgen voor een revolutie in de keuken Groenten van Marc. zijn ontwikkeld op Texel Geteeld op zilte grond, geirrigeerd met zeewater en 100% biologisch Hoe werkt Marc.?

Nadere informatie

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer

De Voedingswijzer. Calorie wijzer Product wijzer Groente en fruit wijzer Drinkwijzer De Voedingswijzer De Voedingswijzer is een gebaseerd om algemene richtlijnen. Probeer balans te vinden in je voedingspatroon. Onderstaand de opstartgids. Gebruik bij voorkeur samen met de Voedingswijzer

Nadere informatie

Zo heerlijk makkelijk en gezond!

Zo heerlijk makkelijk en gezond! Zo heerlijk makkelijk en gezond! 4616_P_NL_Broch 1 13/02/12 09:46 Geniet van je favoriete groenten het hele jaar door! De maximale tijd tussen het oogsten van een groente en het verwerken ervan is vijf

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Groenten zijn gezond. Ze zitten boordevol voedingsstoffen maar bevatten weinig calorieën. De enorme hoeveelheden mineralen en vitaminen geven je lichaam alle bouwstenen die het nodig

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten.

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten. Belgen eten thuis jaarlijks 8 kg vers fruit en 6 kg verse groenten. De besteding van de Belgische gezinnen v.w.b verse groenten en fruit, geregistreerd door het GfK-panel, zit de laatste jaren in de lift.

Nadere informatie

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN Vers Vers sinds vanochtend Zo vroeg mogelijk in de ochtend je ingrediënten in huis halen, direct verwerken en vasthouden aan ambachtelijke recepten maken onze salades, slamixen

Nadere informatie

Salade van gerookte makreel met spruitjes en vergeten groeten

Salade van gerookte makreel met spruitjes en vergeten groeten Salade van gerookte makreel met spruitjes en vergeten groeten Ingrediënten (4 personen) 200 g spruitjes 3 takjes bonenkruid 3 takjes peterselie 1 krop frisee 1 eetl dijonmosterd 3 eetl sesamolie 1,5 dl

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 37 Veranderend seizoen De herfst komt er aan en dat merk je extra op een wat koudere of natte dag. Schijnt de zon volop, dan zit je zomaar weer in de zomer modus. Als je dat zelf al merkt, dan zal

Nadere informatie

Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december.

Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december. Wintergroente in de hoofdrol: Lekker en gezond in december. Wintergroente in de hoofdrol! Lekker en gezond in december. Met de winter voor de deur hebben weinig mensen nog trek in een salade; wintergroente

Nadere informatie

Food for Professionals. Assortiment CooKKing

Food for Professionals. Assortiment CooKKing Food for Professionals. Assortiment CooKKing HET ASSORTIMENT VAN COOKKING CooKKing heet u, als verskenner, welkom in de wereld van vers bereide vis- en vleesgerechten. CooKKing staat voor een royale lijn

Nadere informatie

Flandriamail Professional Augustus 2010

Flandriamail Professional Augustus 2010 Flandriamail Professional Augustus 2010 In deze aflevering: Nobele onbekende in de kijker: knolvenkel Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke

Nadere informatie

Flandriamail Professional Augustus 2010

Flandriamail Professional Augustus 2010 Flandriamail Professional Augustus 2010 In deze aflevering: Nobele onbekende in de kijker: knolvenkel Juiste rassenkeuze paprika door onderzoek en smaakproeven Raf De Blaiser, kwaliteitsverantwoordelijke

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel

Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel Verdiepingsopdrachten challenge 3: Watermeloenspektakel De fruitsalade-wedstrijd In groepjes, liefst in de kantine of kooklokaal Opdracht: koken Duur: 30-45 minuten Introductie In de quiz stond de watermeloen

Nadere informatie

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018 Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 218 In 218 kocht de Belg gemiddeld 37 kg verse groenten en 45 kg vers fruit. Dit is respectievelijk 2% en 5% minder dan het jaar voordien. De fruitbestedingen

Nadere informatie

ASSORTIMENT GROENTE- CONSERVEN & EASYBAG. Kwaliteit binnen handbereik! inspired by Bonduelle

ASSORTIMENT GROENTE- CONSERVEN & EASYBAG. Kwaliteit binnen handbereik! inspired by Bonduelle ASSORTIMENT GROENTE- CONSERVEN & EASYBAG Kwaliteit binnen handbereik! Overzicht Groenteconserven & EasyBag kwaliteit binnen handbereik EasyBag een natuurlijke keuze Bij Bonduelle worden de groenten met

Nadere informatie

jubileumeditie van de Week van de Smaak te vieren kozen we voor deze bijzondere plek. Hier, in het centrum van Brussel, in het hart van

jubileumeditie van de Week van de Smaak te vieren kozen we voor deze bijzondere plek. Hier, in het centrum van Brussel, in het hart van Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 april 2010 Voorstelling Week van de Smaak 11 tot 21 november 2010 (enkel het gesprokene telt) Beste vrienden,

Nadere informatie

Ons geheim: je schilt het witte goud veel makkelijker door ze, voor het schoonmaken, ruim een half uur in koud water te leggen.

Ons geheim: je schilt het witte goud veel makkelijker door ze, voor het schoonmaken, ruim een half uur in koud water te leggen. Asperges, een karwei? Niet met deze tips! Aspergetips en weetjes Asperges zijn een van onze favoriete lentegroenten! Ze zijn dan ook het witte goud: onze nationale trots, boordevol smaak. Ons traditionele

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 40 Spanje, onze fruit- en groentetuin! Nu het Hollandse groenteseizoen wat verder gevorderd is komen de Spaanse groenten weer duidelijker in beeld. Voor citrus geldt, wanneer de oogst op springen

Nadere informatie

Proef ons exotisch fruit!

Proef ons exotisch fruit! Neem me mee Colruyt i n f o r m e e r t Proef ons exotisch fruit! Vanaf 13 december in uw winkel Ontdek onze selectie exotisch fruit voor de feesten. Exotisch fruit geeft kleur aan uw eindejaarsgerechten.

Nadere informatie

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016 De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten Paul Verbeke 26 februari 2016 paul.verbeke@bioforumvl.be 1 Bio groeit! Bio consumptie groeit! Bio handel groeit! Bio voedingsproductie groeit! Bio

Nadere informatie

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN Vers Vers sinds vanochtend Zo vroeg mogelijk in de ochtend je ingrediënten in huis halen, direct verwerken en vasthouden aan ambachtelijke recepten maken onze salades, slamixen

Nadere informatie

Week 50. Beste Krat Chef, Gemakskrat

Week 50. Beste Krat Chef, Gemakskrat Week 50 Gemakskrat Beste Krat Chef, We testten de recepten voor deze Krat op een van de donkerste dagen van deze maand, maar in de Krat-keuken was daar weinig van te merken. De bakplaat met wintergroenten

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 6: Budgetvriendelijk koken

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 6: Budgetvriendelijk koken Beste lezer, Met de feestdagen in het vooruitzicht staan er weer een aantal extra aankopen op het programma, pakjes, de kerstboom, versiering etc. Een lekkere en gezonde menu klaarmaken voor je gasten

Nadere informatie

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl Wokken & Zo De meest populaire wokgerechten die je zelf thuis kunt maken, plus veel inspirerende nieuwe wokgerechten. Met de authentieke Aziatische smaak. Snel en simpel, veelzijdig en verrassend. Kijk

Nadere informatie

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar Productcatalogus Thuis bij ZON! en fruit kopen bij ZON fruit & vegetables, is als kopen direct bij de teler. Daardoor garanderen we dat uiteindelijk de allerbeste kwaliteit groente en fruit op het bord

Nadere informatie

Alles over asperges. (inclusief recepten en tips met minder zout)

Alles over asperges. (inclusief recepten en tips met minder zout) Alles over asperges (inclusief recepten en tips met minder zout) Copyright 2015 Stichting NoSalt Dit E-book Alles over asperges is ontworpen, geschreven en gepubliceerd door NoSalt. Bron voor dit materiaal

Nadere informatie

Voor de leerlingen. Halt aan honger en overgewicht! werkblad kijkopdracht groepswerk

Voor de leerlingen. Halt aan honger en overgewicht! werkblad kijkopdracht groepswerk Halt aan honger en overgewicht! Voor de leerlingen Halt aan honger en overgewicht! LESINHOUD werkblad kijkopdracht groepswerk Werkblad honger en overgewicht in de wereld 2,5 miljard 2 miljard 1,9 miljard

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente

Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente Flandria-spruitjes: dagvers en supergezonde wintergroente De lagere temperaturen hebben het spruitjesseizoen een boost gegeven. Handgeschoonde spruitjes creëren een kwalitatieve meerwaarde die de handel

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: De komende 50 jaar 1 Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland 2 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid 3 Nationaal Voedingsdebat voor

Nadere informatie

Smakelijke en. Aantrekkelijke. Mixgerechten!

Smakelijke en. Aantrekkelijke. Mixgerechten! Smakelijke en Aantrekkelijke Mixgerechten! De Blixer 3, Blixer 3 Plus, Blixer 5 Plus en Blixer 6 V.V. verenigen in één machine alle kwaliteiten van twee alom bekende toestellen: de cutter en de blender

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Voeg de room en de kruiden toe en warm nog 1 minuut door. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper.

Voeg de room en de kruiden toe en warm nog 1 minuut door. Breng de soep op smaak met zout en versgemalen peper. Receptuur t Streekfornuus voor ZorgAccent Het kerstmenu: *Lichtgebonden crèmesoep met tuinkruiden *Varkenshaasmedaillons met champignonsroomsaus *Gebakken aardappelen/aardappelpuree *Gemengde sla *Miniquiche

Nadere informatie

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621.

Kies jij voor vlees of vis als basis, trek dan bij voorkeur je eigen (biologische) bouillon en gebruik geen bouillonblokjes vanwege de E621. Mijn soepen maak ik op basis van goede groentebouillonblokjes of -poeder altijd zonder gist (E621 ofwel MSG). Ik weet dat ik ook bouillon kan trekken van groenten maar omdat ik veel biologische groenten

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

Flandriamail Professional November 2009

Flandriamail Professional November 2009 Flandriamail Professional November 2009 In deze aflevering: Groente in de kijker: het nieuwe spruitjesseizoen 2009 was een rijk gevuld promotiejaar voor Flandria. 2010 kondigt een nieuwe promotiestijl

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 45 Steeds dieper de herfst in. De dagen worden korter, de temperaturen langzaam lager, de behoefte aan vitamines groter! Dat is de herfst in november. Deze periode hebben we natuurlijk volop groenten

Nadere informatie

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records.

1. geschiedenis van de chips. 2. hoe het wordt gemaakt. 3. chips en gezondheid. 4. soorten chips. 5. weetjes en records. Ik hou mijn spreekbeurt over chips. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik chips heel lekker vindt, en omdat ik er ook wel meer over wou weten. Ik heb 5 hoofdstukken: 1. geschiedenis van de chips. 2. hoe

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Over mij. 2. Gereedschappen. 3. Verschillende sla soorten. 4. Kruiden. 5. Smaken en combinaties. 6.

INHOUDSOPGAVE. 1. Over mij. 2. Gereedschappen. 3. Verschillende sla soorten. 4. Kruiden. 5. Smaken en combinaties. 6. INHOUDSOPGAVE 1. Over mij 2. Gereedschappen 3. Verschillende sla soorten 4. Kruiden 5. Smaken en combinaties 6. De Griekse salade 7. De Italiaanse salade 8. Heerlijke koolsalade 9. De Ceasar salade 10.

Nadere informatie

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid

Gratis. Gratis. recepten. recepten. lekkere gezonde. nummer 1 in gezondheid IJS gezond 5 0 Gratis Gratis lekkere gezonde recepten recepten nummer Voorwoord Natuurlijk liggen de supermarkten vol met ijsjes in alle soorten en maten. Maar wat is er nu leuker dan zelf (water) ijsjes

Nadere informatie

Vergeten groenten zijn terug

Vergeten groenten zijn terug Vergeten groenten zijn terug Aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem, jeruzalem-artisjok De knol is licht zoet, met een notensmaak en een toets van artisjok Andoorn, Crosne Nootachtige smaak, wordt niet

Nadere informatie

MEATING YOUR DEMANDS NIEUWE CATALOGUS

MEATING YOUR DEMANDS NIEUWE CATALOGUS US G LO TEN TA CA OEN GR NIEUWE CATALOGUS MEATING YOUR DEMANDS Hoofdzetel: Leegaardsdijk 2, 8400 Oostende - Tel: 059 70 91 95 - Fax: 059 70 97 20 Bestellen/Vragen?: orders@meconv.be - Website: www.meconv.be

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie Praktische informatie In dit document vind je praktische informatie omtrent het Voedselteam Wevelgem. Samen met enkele afspraken om de werking in goede banen te leiden. 1. Hoe bestellen? Je kan via de

Nadere informatie

Bewaartips, bereiding & recepten

Bewaartips, bereiding & recepten Vijgen: verrassend veelzijdig Bewaartips, bereiding & recepten Vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de periode van augustus tot november zijn ze extra sappig, super smakelijk én goedkoper.

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015!

KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK wenst u een gezond en smaakvol 2015! KOOK-OOK helpt graag mee om 2015 gezond van start te laten gaan. Hierbij weer een tas vol lekkere en eerlijke groenten. Veel producten uit de KOOK-OOK tas

Nadere informatie

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht Opdracht 1-2A Wat is groente en wat is fruit? Opdracht Doel: Introductie: 5 min. Opdracht 1: 5 min. De kinderen leren onder andere welke verschillende groente- en fruitsoorten er zijn en het verschil tussen

Nadere informatie

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten?

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van groenten. We vertellen je ook hoe je groenten kunt gebruiken en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

2 KOKEN MET SHANE FLYER.indd :14

2 KOKEN MET SHANE FLYER.indd :14 2 KOKEN MET SHANE 40 STAP-VOOR-STAP RECEPTEN VOOR KINDEREN EN OUDERS ONTBIJT SNACKS FAMILIE ZOET 3X Shane Kluivert houdt veel van koken! Hij staat vaak in de keuken om zijn eigen favoriete gerechten te

Nadere informatie

3+1. Weekaanbiedingen GRATIS. Week 39 en 40. Slagersboterhamworst. Selderijsalade met kruidencrème PRIJSIMPULS. p/kilo WK39.

3+1. Weekaanbiedingen GRATIS. Week 39 en 40. Slagersboterhamworst. Selderijsalade met kruidencrème PRIJSIMPULS. p/kilo WK39. Geldig van 23 september t/m 4 oktober 2013 Week 39 en 40 Weekaanbiedingen Slagersboterhamworst half PRIJSIMPULS Selderijsalade met kruidencrème PRIJSIMPULS ± 2,25 kilo Bak 1 kilo Dus ACTIEPRIJS 5,10 NU

Nadere informatie

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf!

Smoothie e-book. zorg goed voor jezelf! Smoothie e-book Genieten van smoothies is een lekkere en gezonde manier om meer groenten te eten. Je zorgt voor veel extra vitaminen en mineralen. En als je ze goed samenstelt kunnen ze een maaltijd vervangen.

Nadere informatie

Van in de wei tot op je bord

Van in de wei tot op je bord Vlees Van in de wei tot op je bord Hallo daar! Ik ben Maud Kippenbout. Welk vlees eet jij graag tussen je boterham? 1 e graad Welk vlees lust jij het liefst bij de warme maaltijd? lager onderwijs DD6493/304111

Nadere informatie

LUNCH 9 14 GEZONDE RECEPTEN

LUNCH 9 14 GEZONDE RECEPTEN LUNCH De lunch kan in deze tijd van het jaar ook een overvloed van groente en fruit bevatten. Dit is de maand van het verse eten. Daarom heerlijke salades en hartig beleg voor op brood. 9 14 GEZONDE RECEPTEN

Nadere informatie

Actieve voedingsdriehoek: De eet-wijzer!

Actieve voedingsdriehoek: De eet-wijzer! Actieve voedingsdriehoek: De eet-wijzer! Doelgroep: Bovenbouw Doelstelling: De leerlingen leren op een speelse en actieve manier de verschillende lagen van de actieve voedingsdriehoek ontdekken en kunnen

Nadere informatie

Tapas. Koude aperitiefhapjes. Warme aperitiefhapjes

Tapas. Koude aperitiefhapjes. Warme aperitiefhapjes Koude aperitiefhapjes Luchtige hammousse met graanmosterd 1,00 st. Rolletje met gerookte ham en pittige dipsaus 1,00 st. Glaasje met krab en zalm met frisse komkommer 1,20 st. Warme aperitiefhapjes Mini-pizza

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het seizoen begint. Nummer 2, februari-maart 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het seizoen begint. Nummer 2, februari-maart 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo staat paprika in het teruggebouwde Huis van de Smaak op de Holland Food & Flowers, waar paprikatelers hun eigen product promoten.

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

De aardappel: van het veld tot op je bord

De aardappel: van het veld tot op je bord Lesinfo De aardappel: van het veld tot op je bord 1.1. Doelstelling De leerlingen inzicht geven in: de oorsprong van een aardappel en welke weg deze aflegt van het veld tot op je bord, de verschillende

Nadere informatie

Wie gaat er mee, Olé..? Op de beurs hebben we het al aangekondigd: we gaan weer een gezellige studiereis organiseren!

Wie gaat er mee, Olé..? Op de beurs hebben we het al aangekondigd: we gaan weer een gezellige studiereis organiseren! Week 43/205 Herfstvakantie.. De zomer is nog maar amper voorbij en de herfstvakantie is al weer een feit. Een week die zich kenmerkt als rustig, zo leert de ervaring. Ook uw klant heeft, als ze niet op

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 15-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Proefbox en GroentenBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar

SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar Makkelijk, simpel en superlekker! SPAR-soeppakketten: zo maak je ze klaar De lekkerste soep? Die maak je gewoon helemaal zelf! Met de nieuwe soeppakketten van SPAR zet je in een handomdraai lekkere, zelfgemaakte

Nadere informatie

Bereide maaltijden ( 151

Bereide maaltijden ( 151 Bereide maaltijden Bereide maaltijden Bereide of kant-en-klaar gerechten vinden meer en meer hun ingang in onze dagelijkse voeding. We hebben niet altijd de mogelijkheid om dagelijks met volle moed een

Nadere informatie

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie.

Mineralen. Vitamines. Tip: vooral in de zomer kan je daarvan genieten. Tip: denk aan Popeye en zijn spinazie. Testlab Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in

Nadere informatie

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016!

KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! KOOK-OOK wenst jullie een hele fijne kerst & een gezond en gelukkig 2016! ZwARte BoNeNSoEP Met PuLLeD PoRK Zoete aardappel is lekker en gezond. Een zoete aardappel is een knol en behoort, in tegenstelling

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie