Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november Ondernemend Paprika

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief P8. Inhoud. De komende 50 jaar. Nummer 9, oktober - november 2013. Ondernemend Paprika"

Transcriptie

1 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: De komende 50 jaar 1 Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland 2 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid 3 Nationaal Voedingsdebat voor de eerste keer georganiseerd 4 Nederland in wereldtop van paprika-export 4 Paprika ontbreekt niet in mysterybags tijdens de Dag van de Duurzaamheid 5 De komende 50 jaar In de eerste helft van de zestiger jaren zijn we in Nederland serieus begonnen met de teelt van de geblokte paprika. De druiventeelt was niet meer rendabel. Komkommers of tomaten telen in een druivenserre is lastig. Paprika kon wel. In dezelfde zestiger jaren werd de veredeling serieus opgepakt. In de zeventiger jaren leerden we de teelt echt kennen, ook in moderne kassen. In de tachtiger jaren kwam de substraat en de biologische bestrijding. En in de negentiger jaren schoot de productie omhoog. In deze eeuw ging het goed tot 2005 en hoe het de laatste jaren gaat, weten we allemaal. Het P8 bestuur heeft gemeend bij dit 50 jarig bestaan van de moderne paprika stil te moeten staan. In 2014 willen we hier uitgebreid aandacht aan schenken. Niet zozeer om uitgebreid terug te kijken. Dat doen we ook maar kort. Om dat gestalte te geven geeft P8 een historisch kookboek uit. Wel om uitgebreid naar de toekomst te kijken. We weten dat de toekomst van de paprika zonnig is. Zeker ook die van de geblokte. Echter we hebben met z n allen zorgen over de toekomst van de Nederlandse paprika. Daarom wil het P8 bestuur ook alle bedrijven die in Nederland mee-eten van de paprika anders gezegd voor hun omzet en rendement afhankelijk zijn van de Nederlandse paprika vragen hierover mee te denken. Hoe stellen we de toekomst van de Nederlandse paprika veilig? Zie meer hierover verderop in de nieuwsbrief. Verder was op 6 en 7 november de Duitse supermarkt Globus in Nederland op bezoek. P8 heeft tijdens dit bezoek samen met de Globus AGF specialisten stil gestaan bij de mogelijkheden van paprika in de Globus supermarkten. P8 presenteerde in drie workshops haar activiteiten zijnde een promotiecampagne, de conceptontwikkeling en paprikamarktonderzoek. Globus was onder de indruk van alle mogelijkheden van Nederland als paprikaleverancier en staat open voor goede ideeën om de verkoop van paprika in hun winkels verder te stimuleren.

2 Deze week heeft er een bestuursvergadering plaatsgevonden. Het afzetseizoen eindigt helaas teleurstellend. Verder is op dit moment een belangrijk aandachtspunt het jaarplan Hierover wordt volop gediscussieerd tussen het P8 bestuur en P8 leden, zodat er een gedragen jaarplan voor 2014 klaarligt. Thijs Jasperse Gerrit Jan Kornet (P8) aan het woord tijdens het bezoek van Globus aan Nederland Donderdag 12 december 2013: Bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland Op donderdag 12 december zal de bijeenkomst 50 jaar paprika in Nederland worden georganiseerd door P8. Tijdens deze bijeenkomst zal er niet alleen gesproken worden over de marketingactiviteiten voor het nieuwe jaar zoals traditioneel het geval is, maar ook over het vieren van 50 jaar paprikageschiedenis in Nederland d.m.v. het historisch kookboek én welke aandacht er in 2014 is voor de toekomst van Nederlandse paprika. Behalve producenten, afzetorganisaties en handelshuizen, zullen ook de andere stakeholders van de Nederlandse paprika uitgenodigd worden (toeleveranciers, veredelaars, dienstverleners, etc.). De komende weken zal de organisatie van de bijeenkomst verder geconcretiseerd worden en de uitnodiging verstuurd. We houden u op de hoogte!

3 P8 aanwezig tijdens Fruit Attraction in Madrid Van 16 tot en met 18 oktober heeft de Fruit Attraction in Madrid plaatsgevonden. Veel (Spaanse) producenten zijn op deze beurs aanwezig om in contact te komen met hun klanten. Bezoekers uit heel Europa kwamen op deze beurs af. P8 was ook aanwezig om met eigen ogen te zien hoe de Spaanse paprikamarkt er voor staat en wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn. Verder heeft P8 ook gesproken met de Landbouwraad over de tuinbouw in Spanje en met enkele grote producenten. Belangrijke ontwikkeling in de Spaanse tuinbouw is dat tuinders steeds intensiever gaan samenwerken. Organisaties worden omgevormd tot marketing en verkoop organisaties, die direct spreken met de retail en maatwerk leveren. Deze organisaties streven ook om jaarrond de retail te kunnen beleveren, maar er is echter een gat in de productie van half augustus tot half september. Er wordt dan product bijgekocht in Nederland en Marokko. Verder heeft Spanje de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt wat betreft voedselveiligheid, kwaliteit en biologische gewasbestrijding en zijn ze meer bezig dan in Nederland met de ontwikkeling van specialty producten. Als je de huidige ontwikkelingen in Spanje bij elkaar optelt, kunnen we vaststellen dat deze zeker een bedreiging vormen voor de Nederlandse paprikateelt en afzet. De Spanjaarden blijven wel met een scheef oog kijken naar het paprika-areaal in Nederland, omdat deze invloed heeft op de prijsvorming, met name in Murcia. De paprikatelers in Murcia hebben het afgelopen seizoen een prima seizoen gehad met een hoge productie, goede kwaliteit en mooie prijsvorming. Echter ook de Spaanse paprikatelers hebben periodes gehad met slechte productie en zeer matige prijzen. Naast de contacten die P8 al had in Spanje, is er een aantal nieuwe interessante contacten opgedaan waar we altijd welkom zijn.

4 Nationaal Voedingsdebat voor de eerste keer georganiseerd Op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november is voor de eerste keer het Nationaal Voedingsdebat georganiseerd op het ABC terrein in Poeldijk. Op 1 november stond een levendig debat en een breed opgezette versmarkt op het programma. Verschillende bedrijven uit de glastuinbouw hadden een stand om de aanwezigen te informeren en te inspireren. Van Nature en Harvast House (FrEsteem, Rainbow en PaprikaXL) waren ook aanwezig. Tijdens het Nationaal Voedingsdebat werd een prijs uitgereikt aan de gemeente met het beste gezondheidsbeleid. De gemeente Winterswijk werd als winnaar uitgeroepen en kreeg naast het certificaat, een hele grote gele paprika uitgereikt. Op 2 november kwamen de jongeren aan bod met een geheel eigen programma waarin uiteraard gezonde voeding centraal staat. Zo werden er verschillende workshops georganiseerd met chefs om vegetarisch koken te stimuleren. Nederland in wereldtop van paprika-export Eind oktober verscheen in de pers een bericht dat Nederland tot de wereldtop behoort wat betreft de export van paprika. Op basis van gegevens van FAO (2011) en berekeningen van het Spaanse Hortoinfo wordt de export van paprika wereldwijd geleid door Mexico, Spanje en Nederland. In 2011 exporteerde Mexico een totaal van ton, gevolgd door Spanje ( ton) en Nederland ( ton, inclusief re-export). Op de posities daarna staan met afstand de VS, Israël, Canada en China. Als het gaat om de waarde neemt Nederland de eerste plaats in, met een exportwaarde van 845,96 miljoen Euro, gevolgd door Spanje met 612,45 miljoen Euro en Mexico, met een exportwaarde van 461,50 miljoen Euro. Teruggerekend naar opbrengst per kilo betekent dit dat Canada de beste prijs uit de export behaalde met een gemiddelde prijs van 1,84 Euro/kilo, gevolgd door Nederland (1,78) en Israël (1,51). Spanje stond in 2011 op de zesde plek in dit aspect, met een gemiddelde exportwaarde van 1,20 Euro/kg.

5 Paprika ontbreekt niet in mysterybags tijdens de Dag van de Duurzaamheid Op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) heeft de Alpro Foundation mysterybags op vier locaties in Nederland uitgedeeld vol met gezonde producten. De Alpro Foundation heeft tot doel om het eten van plantaardig voedsel te stimuleren. Dit is beter voor de gezondheid van de mensen, maar ook beter voor onze planeet. Om consumenten hier van bewust te maken zijn er op 10 oktober jl mysterybags uitgedeeld, waarin de ingrediënten zaten voor een heerlijk gezond recept (zie hieronder). In deze mysterybags mocht de paprika uiteraard niet ontbreken en dat was gelukkig ook niet het geval. P8 heeft voor de paprika s gezorgd. De Alpro Foundation is een initiatief van Alpro, een bedrijf in de voedingssector, gespecialiseerd in producten op basis van soja.

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Goede beurt 1 Winkeldemonstraties in UK een succes! 2 P8 aanwezig tijdens Retail congres DOGK - Düsseldorf 4 P8 aanwezig bij ledenbijeenkomsten 4 49 jaar paprika in Nederland:

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het eindigt weer niet goed. Nummer 9, september Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het eindigt weer niet goed. Nummer 9, september Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Het eindigt weer niet goed 1 Vooruitblik op seizoen in Almeria 2 Kwaliteit Nederlandse paprika s is goed! 3 Oplossingen zoeken voor inwendige gebreken gaat ook komende

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Start van 2014. Nummer 1, janari 2014. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Start van 2014. Nummer 1, janari 2014. Ondernemend Paprika Nummer 1, janari 2014 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Start van 2014 1-2 Bureaus presenteren hun ideeën voor Colourfultaste campagne 2014-2017 3 Kom in de Kas 3 Afrikaanse Fruitmot 4 Belangrijkste resultaten

Nadere informatie

Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5

Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5 Gaat het de goede kant op? Nu halverwege de maand juli kunnen we vaststellen

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede berichten. Nummer 3, maart 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede berichten. Nummer 3, maart 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo laten Nederlandse panelcijfers zien dat de consumptie van paprika in Nederland toeneemt. Verder vragen wij uw aandacht voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Samen Werken. Nummer 10, oktober 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Samen Werken. Nummer 10, oktober 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Deze maand hebben we weer een boordevol nummer! Door Thijs Jasperse is er geschreven over het regeerakkoord en binnenrot. Daarnaast heeft Oranje Paprika volop in de aandacht gestaan in het consumentenmagazine

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Drama. Nummer 5, mei Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Drama. Nummer 5, mei Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Drama 1 Mooie PR resultaten in Duitsland 2 Colourfultaste campagne bij Tesco gecontinueerd 3 Winkeldemonstraties in Duitsland van start 4 Start actie Oranje Kanjer met

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De Markt werkt. Nummer 6, augustus Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. De Markt werkt. Nummer 6, augustus Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Kookdemonstraties in Duitsland gestart 3 E-learning module P8 uitgezet bij eerste paprikatelers 4 Oranje paprika actie bij Jumbo 5 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Tussen hoop en vrees. Nummer 2, maart 2015. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Tussen hoop en vrees. Nummer 2, maart 2015. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Testbedrijven gezocht voor e-learning module P8 2 Rapportage Spanje Paprika - Nummer 1 2 Marktinformatie Israël 3 Kom in de Kas 4 Colourfultaste op nieuwe shirts voetbalteam

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Ondernemerschap. Nummer 12, december 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Ondernemerschap. Nummer 12, december 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Dit is de laatste P8 nieuwsbrief van 2012 en staat ook deze maand weer vol met nieuws. In de nieuwsbrief wordt kort teruggeblikt op de P8 kick-off marketing 2013 die op woensdag 19 december 2012

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het seizoen begint. Nummer 2, februari-maart 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het seizoen begint. Nummer 2, februari-maart 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo staat paprika in het teruggebouwde Huis van de Smaak op de Holland Food & Flowers, waar paprikatelers hun eigen product promoten.

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Koud voorjaar, winkelschap en China. Nummer 3, april 2015. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Koud voorjaar, winkelschap en China. Nummer 3, april 2015. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Rapportage Spanje Paprika - Nummer 3 2 Opname Ondernemend Nederland bij Theo Jansen 3 Scholingsdag REWE 4 Ontwikkeling E-learning module in volle gang 4 Veel positieve

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 10, december Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 10, december Ondernemend Paprika Nieuwsbrief Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: 2014 1 Bijeenkomst Paprika 50 jaar in Nederland geslaagd! 2 Volgende bestuursvergadering 4 Historische Kookboeken zijn nog bij te bestellen! 5 2014 12 december

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Rusland en de consument. Nummer 8, augustus 2014. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Rusland en de consument. Nummer 8, augustus 2014. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Rusland en de consument 1 Colourfultaste staat achter Samen sterk 2 Marktcijfers Rusland 2 Persreis Engelse journalisten succesvol 4 Kookdemonstraties oranje paprika s

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het gaat weer! Nummer 6, juni Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Het gaat weer! Nummer 6, juni Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Het gaat weer! 1 Nimm Paprika verpakking bij Penny 2 10.000 likes Facebook Duitsland 3 Pak Paprika Tattoos voor kinderen 4 Duitse bloggers op bezoek bij paprikateler VD

Nadere informatie

https://insights.abnamro.nl/branche/voedingstuinbouw/ Laatste update:: 19 mei 2016

https://insights.abnamro.nl/branche/voedingstuinbouw/ Laatste update:: 19 mei 2016 Page 1 of 6 Laatste update:: 19 mei 2016 Page 2 of 6 Voedingstuinbouw De voedingstuinbouw kenmerkt zich door een grote diversiteit aan teeltactiviteiten. De belangrijkste teelten hierbij zijn: glasgroenten

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Concurrentie. Nummer 6, juni - juli 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Concurrentie. Nummer 6, juni - juli 2013. Ondernemend Paprika Inhoud De afgelopen maanden is er weer veel gebeurd. Zo is de Colourfultaste campagne in Verenigd Koninkrijk volop in gang. Vooral op PR- en online-gebied worden er flinke stappen gemaakt. Ook in Duitsland

Nadere informatie

Ronald Jansen - Warehouse manager 30 November 2010

Ronald Jansen - Warehouse manager 30 November 2010 Ronald Jansen - Warehouse manager 30 November 2010 Ronald Jansen 25 jaar ervaring in de groente en Fruit als operationele man 20 jaar ervaring in de im-, export van AGF en laatste 3 jaar bij Hispa Voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Nummer 5, mei - juni 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Nummer 5, mei - juni 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Ook deze keer hebben we weer een nieuwsbrief boordevol met nieuws. Zo kijken we terug op de paprikabijlage die vorige week bij het NRC verscheen. Daar hebben we veel leuke reacties op gehad! Verder

Nadere informatie

Samenwerken aan een gezonde business

Samenwerken aan een gezonde business Samenwerken aan een gezonde business The Greenery 2 Gezonde ideeën The Greenery is een internationaal groente- en fruitbedrijf. We leveren jaarrond een compleet en dagvers assortiment verse groente en

Nadere informatie

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao

Demokwekerij Westland. Het tuinbouw innovatiecentrum. Seminar Curaçao Demokwekerij Westland Het tuinbouw innovatiecentrum Seminar Curaçao Even voorstellen: Peet van Adrichem Techneut / Kweker Directeur Demokwekerij Westland Programma: 1.Tuinbouw Nederland / Westland 2.Bedrijf

Nadere informatie

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd

Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd Page 1 of 5 Recordhoeveelheid varkensvlees uitgevoerd 11-5-2016 / 02:00 In 2015 exporteerde Nederland een recordhoeveelheid van 944 miljoen kilo varkensvlees, 6 procent meer dan in 2014. Door de lage prijzen

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 7, oktober Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 7, oktober Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Rapportage Almeria - indicatie areaal 2015-2016 2 E-learning module P8 binnen enkele weken voor alle paprikatelers beschikbaar 3 Toegang kennisdatabank paprika voor alle

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 4: Platteland

Werkblad Meander Thema 4: Platteland Werkblad Meander Thema 4: Platteland 4.1 Volop voedsel Schrijf op wat er in Nederland groeit, kies uit: sinaasappel / olijf / tomaat / komkommer / mais Schrijf de naam Wat groeit er in Nederland, Zet een

Nadere informatie

Studiebijeenkomst marktgericht fruittelen

Studiebijeenkomst marktgericht fruittelen Studiebijeenkomst marktgericht fruittelen introductie Guido van Veldhoven Getrouwd 4 kinderen Fruitteler in de vennootschap met ouders Hardfruitteler appels peren Hoofdrassen elstar conference Geen heden

Nadere informatie

Marktsituatie voor groenten en fruit vier maanden na de afkondiging van de Russische boycot

Marktsituatie voor groenten en fruit vier maanden na de afkondiging van de Russische boycot Marktsituatie voor groenten en fruit vier maanden na de afkondiging van de Russische boycot Siemen van Berkum en Gerben Jukema, LEI Wageningen UR, 17 december 2014 Deze notitie geeft een beknopt overzicht

Nadere informatie

Rassenonderzoek paprika. Onderzoeksresultaten groen rood geel 2007

Rassenonderzoek paprika. Onderzoeksresultaten groen rood geel 2007 Rassenonderzoek paprika Onderzoeksresultaten groen rood geel 2007 Gezamenlijk rassenonderzoek bij paprika In 2007 is gezamenlijk rassenonderzoek gedaan door paprikatelers (vanuit excursiegroepen van LTO

Nadere informatie

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening

Bijeenkomst Alumni Wageningen. Datum 15 april 2014. Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Bijeenkomst Alumni Wageningen Datum 15 april 2014 Bijdrage van de veredeling aan de wereldvoedselvoorziening Wageningen NM 10 1971 1979 Jan Omvlee 100% zelfstandig 100% mensen 100% groenten Onze aanpak

Nadere informatie

1. Even voorstellen 2. Van Producent naar consument, of 3. Hoe denkt Retail de komende jaren in te vullen? 4. De vragen die regelmatig leven:

1. Even voorstellen 2. Van Producent naar consument, of 3. Hoe denkt Retail de komende jaren in te vullen? 4. De vragen die regelmatig leven: 26-02-2011 ZLTO AGENDA 1. Even voorstellen 2. Van Producent naar consument, of 3. Hoe denkt Retail de komende jaren in te vullen? 4. De vragen die regelmatig leven: Is er voor de supermarkt een belang

Nadere informatie

Hét internationale knooppunt voor agro / vers / food logistiek FACTS & FIGURES

Hét internationale knooppunt voor agro / vers / food logistiek FACTS & FIGURES Hét internationale knooppunt voor agro / vers / food logistiek FACTS & FIGURES EEN WERELDSPELER In aardappelen, groenten en fruit (AGF) is Nederland wereldwijd een belangrijk handelscentrum als nummer

Nadere informatie

Trends in tomaten wereldwijd. Peter Klapwijk oktober 2011

Trends in tomaten wereldwijd. Peter Klapwijk oktober 2011 Trends in tomaten wereldwijd Peter Klapwijk oktober 2011 Index Ontwikkelingen en trends in: Omgeving Markt en consument De producent Techniek Praktijk per land Omgeving de wereld Grondstoffen worden schaarser

Nadere informatie

Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst. Ronald Hiel 11 juni 2015

Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst. Ronald Hiel 11 juni 2015 Interactie consument en producent Op weg naar gezonde groei, duurzame oogst Ronald Hiel 11 juni 2015 Wat u te wachten staat: Even voorstellen Waar staan we nu: resultaten en uitdagingen Hoe ziet het speelveld

Nadere informatie

Marktbeeld appels en peren

Marktbeeld appels en peren Afzet appels en peren door Russische boycot in de verdrukking Productie De appelproductie in de EU bedroeg in 215 ruim 12 miljard kilo. Dit was de op één na grootste EUoogst ooit. Bijna een derde van de

Nadere informatie

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl

Wokken & Zo. Kijk voor meer informatie en recepten op www.conimex.nl Wokken & Zo De meest populaire wokgerechten die je zelf thuis kunt maken, plus veel inspirerende nieuwe wokgerechten. Met de authentieke Aziatische smaak. Snel en simpel, veelzijdig en verrassend. Kijk

Nadere informatie

SUCCESS. tastes better TOGETHER

SUCCESS. tastes better TOGETHER SUCCESS tastes better TOGETHER Nunhems, een dochterbedrijf van Bayer CropScience, is een wereldwijd opererende specialist in groentezaden en concepten. Met een uitgebreid assortiment van 2.500 rassen en

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goed en slecht. Nummer 5, mei / juni 2012. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goed en slecht. Nummer 5, mei / juni 2012. Ondernemend Paprika Inhoud Deze maand hebben we een boordevol nummer! We willen extra aandacht vragen voor de nieuwe rubriek: Bestuurslid in de Spotlight, waar we een P8 bestuurslid aan de hand van verschillende vragen beter

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 10, november Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 10, november Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Samenvatting P8 jaarplan 2015 2 Eindejaar attentie P8 - Familieplanner 2015 5 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 17 december a.s. 5 2015 Helaas bracht ook 2014

Nadere informatie

Pedagogische ACTIVITEITEN

Pedagogische ACTIVITEITEN Pedagogische ACTIVITEITEN WAAR KOMEN ONS FRUIT EN ONZE GROENTEN VANDAAN? REIS OM DE WERELD ONDER VRIENDEN Doe een onderzoek naar de herkomst van onze producten en stel uw ideale menu samen: het moet tegelijk

Nadere informatie

Ganzenwei XD Gorinchem

Ganzenwei XD Gorinchem Ganzenwei 10 4205 XD Gorinchem 0183 624253 info@meanderannefrank.nl www.annefrankschool-gorinchem.nl Nieuwsbrief d.d. 26 mei 2016 Activiteiten in mei: 25 26 27 mei Schoolkamp groep 8 27 mei Koffieochtend

Nadere informatie

Sponsoring & Coöperatiefonds

Sponsoring & Coöperatiefonds Sponsoring & Coöperatiefonds West Betuwe, 3 oktober 2011, Nummer 1 Algemeen Sponsoring Coöperatiefonds Vooruitblik Introductie nieuwsbrief Wielerweekend Tiel Landgoedfair Beesd Fruitcorso Appelpop Gispen

Nadere informatie

Les 6 Kijken in de keuken

Les 6 Kijken in de keuken Les 6 Kijken in de keuken? 33 Les 6 Kijken in de keuken 1. Een kijkje in de keuken van ingrediënten eten en drinken Geef aan uw medecursisten in een presentatie van 5 minuten een kijkje in de keuken van

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag

Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Verslag themabijeenkomst: Urban Farming: Hype of reality? Datum: 17 januari 2017 Locatie: De Schilde Den Haag Op 17 januari organiseerde het AgriFoodTech Platform een themaochtend over Urban Farming bij

Nadere informatie

Voedselcollectief Emmeloord

Voedselcollectief Emmeloord Voedselcollectief Emmeloord Boer en consument vinden elkaar De themagroep Voedsel van Stichting Pioniers van de Toekomst heeft de wens om een voedselcollectief te starten in Emmeloord. Een voedselcollectief

Nadere informatie

FACTSHEETshort PEPPERS

FACTSHEETshort PEPPERS FACTSHEETshort PEPPERS Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts15@gmail.com Paprika s: Nederland verliest terrein aan Spanje Export Nederland dit jaar fors gedaald De Nederlands export

Nadere informatie

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet

Jong & Duurzaam. Klimaat Dieet Jong & Duurzaam Klimaat Dieet Wie zijn wij en waarom zijn we hier? Wij zijn Wij zijn Werkgroep Jong & Duurzaam Eefke Wij zijn De jongerenvertegenwoordigers Wij zijn 1. 2. 3. 4. Klimaat dieet Duurzame Kleding

Nadere informatie

Potatoes goes wild Marktvooruitzichten

Potatoes goes wild Marktvooruitzichten Potatoes goes wild Marktvooruitzichten 22 juni 2018 Inhoudsopgave 01 Introductie Agrico 02 De wereld 03 Buitenlandse concurrentie 04 Leveranciers 05 Afnemers 06 Marktverkenning 07 Toekomst / Trends 01

Nadere informatie

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016

Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Waardeketen Verantwoord en sociaal jaarverslag 2016 Mensen en kapitaal In ons dagelijks werk maken onze mensen het verschil en daarom willen we goed voor onze mensen zorgen. Opleiding en ontwikkeling vormen

Nadere informatie

Een nieuw ketenmodel voor langoustines

Een nieuw ketenmodel voor langoustines Een nieuw ketenmodel voor langoustines Ab Post (GPM Seafoods) en Wim Zaalmink (LEI Wageningen UR) Urk, 6 oktober 2012 Inhoud Economische betekenis langoustine visserij Consumptie van langoustines Keten

Nadere informatie

Flandriamail Professional Mei 2007

Flandriamail Professional Mei 2007 Flandriamail Professional Mei 2007 In deze aflevering: Waarom Flandria-courgettes zo succesvol zijn Losse tomaten: Flandria Prince en Flandria Prunella worden rood geoogst Marktvooruitblik en opportuniteiten

Nadere informatie

De roots van Aad en Ruud Dukker liggen in het Westland.

De roots van Aad en Ruud Dukker liggen in het Westland. REPORTAGE Altijd op zoek naar vernieuwing Bij de gebroeders Dukker in Tinte is veel gebeurd sinds Groenten&Fruit in 1995 bij hen was. Het bedrijf groeide fors en het sortiment werd aangepast. Van vleestomaat

Nadere informatie

Betaalbaar bio in 6 stappen

Betaalbaar bio in 6 stappen Betaalbaar bio in 6 stappen Biologisch eten duur? Veel mensen denken dat biologisch eten niet in hun budget past. Ik heb dat ook heel lang gedacht. Tot ik ontdekte dat je door anders boodschappen te doen

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Advies en verkoop versproducten

Advies en verkoop versproducten Advies en verkoop versproducten Een gastvrije en vriendelijke verkoper draagt veel bij aan de omzet in een winkel. Vriendelijk zijn kost geen cent. Een deskundige verkoper(ster), een vakspecialist, die

Nadere informatie

Kunstwerk voor verdraagzaamheid:

Kunstwerk voor verdraagzaamheid: Kunstwerk voor verdraagzaamheid: De terreuraanslagen in Parijs werden deze week uitgebreid besproken in alle actuarondes in onze lagere school. Samen met alle leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar

Nadere informatie

Regionale voedselketens. Koen Nouws Keij 3 juni 2014

Regionale voedselketens. Koen Nouws Keij 3 juni 2014 Regionale voedselketens Koen Nouws Keij 3 juni 2014 Koen Nouws Keij directeur Food Drink Experience en bestuurder stichting Diverzio Regionale voedselketens Kansen en uitdagingen? Wat is de theorie en

Nadere informatie

Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond

Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond Directie en medewerkers van Postuma wensen u een gezond Gezond Dat is een basisinstrument voor een goedlopende zaak. Want waar zou je zijn zonder gezondheid? Dus daar begint onze wens. Daarnaast wensen

Nadere informatie

Eric Moor. - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland)

Eric Moor. - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland) Eric Moor - Directeur/ Eigenaar Sion - Voorzitter Decorum Company - Werkgroep Topteam tuinbouw (Holland Branding) - De Lier (Westland) Sion - Volledig gespecialiseerd in Phalaenopsis. -Breeding en Selectie

Nadere informatie

Product-Info Paprika 2003/2004 PT

Product-Info Paprika 2003/2004 PT Product-Info Paprika 2003/2004 PT 2004-51 Auteur: Peter van der Salm/Wim Cadel Productschap Tuinbouw Afdeling Marktinformatie Zoetermeer, juni 2004 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Beste Ouders en/of verzorgers, De meivakantie staat voor de deur. In tegenstelling tot veel scholen in de regio hebben de

Beste Ouders en/of verzorgers, De meivakantie staat voor de deur. In tegenstelling tot veel scholen in de regio hebben de KBS De Touwladder T: 079-3413033 Velddreef 328 E: info@touwladder.unicoz.nl 2727 CV Zoetermeer W: www.touwladder.unicoz.nl Beste Ouders en/of verzorgers, De meivakantie staat voor de deur. In tegenstelling

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inleiding. Afrikaanse Fruitmot. Nummer 1, januari Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inleiding. Afrikaanse Fruitmot. Nummer 1, januari Ondernemend Paprika Inleiding Nieuw jaar, nieuwe kansen zeggen we vaak tegen elkaar. Voor 2012 heeft dat een extra betekenis omdat het zeker een jaar van de waarheid wordt. Na drie financieel beroerde jaren moet het veel

Nadere informatie

TOMATEN IN NEDERLAND GOED VOOR EEN VIJFDE VAN EXPORTPAKKET GROENTEN EN FRUIT

TOMATEN IN NEDERLAND GOED VOOR EEN VIJFDE VAN EXPORTPAKKET GROENTEN EN FRUIT FACTSHEET TOMATEN Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com TOMATEN IN NEDERLAND GOED VOOR EEN VIJFDE VAN EXPORTPAKKET GROENTEN EN FRUIT Wereldwijd is Nederland naar waarde

Nadere informatie

kerst insights onderzoeksrapport

kerst insights onderzoeksrapport kerst insights onderzoeksrapport nederlander besteedt 120,- aan kerstdiner Nederland viert de Kerst het liefst traditioneel met een uitgebreid diner dat bestaat uit meerdere gangen. Vegetarische trends

Nadere informatie

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN?

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Op zoek naar een nieuwe cateraar? En je vindt duurzaamheid belangrijk? Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen duurzame, gezonde en gewenste voeding. Alleen

Nadere informatie

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 21-11-2014 Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 1 21-11-2014 Historie De kerstster, kerstroos of poinsettia (Euphorbia pulcherrima), behoort tot de wolfsmelkfamilie

Nadere informatie

Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product

Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product Evaluatie Pioen 2015 Gerard Gardien Projectleider Markt & Product 15 January 2016 1 Programma Cijfers op hoofdlijnen Pioenen kwaliteitscompetitie (Promotie)Campagne Pioen PurE seasonal flowers en Pioen

Nadere informatie

Trends en ontwikkelingen in de voedselketen

Trends en ontwikkelingen in de voedselketen Trends en ontwikkelingen in de voedselketen Eisen van consumenten, kansen voor ondernemers Dik Goorhuis Economielezing 2 juni 2015: Voedsel voor de economie, kansen voor ondernemers CV Dik Goorhuis 25

Nadere informatie

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product M. Kersten, L. Voorbij en W. Verkerke Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw april 2002 PPO nr 420029 2002 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

Groenten voor de markt van morgen : wat met residuen?

Groenten voor de markt van morgen : wat met residuen? Groenten voor de markt van morgen : wat met residuen? Dr. Ir. Paul Demyttenaere Directeur REO Veiling Studiedag KVIV 5 oktober 2010 : besluit Op de vraag vanuit de markt naar residu vrij product zal de

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Emmeren. Dat lijkt soms op zeuren, mauwen om niets, maar dat bedoelen we niet. We bedoelen dat u de piepers van deze week uitstekend kunt emmeren, emmers vullen met deze goedkope actie aardappelen. Dit

Nadere informatie

Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015.

Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015. Effecten van Russische boycot op invoer van Europees vlees, zuivel, groente en fruit. Stand van zaken in juni 2015. Siemen van Berkum en Gerben Jukema, LEI Wageningen UR, 24 juni 2015. Hoofdpunten De Nederlandse

Nadere informatie

Elf tips voor de nieuwe foodretailer :41

Elf tips voor de nieuwe foodretailer :41 Elf tips voor de nieuwe foodretailer 22-04-2015 10:41 Onder invloed van (sociale) opinieleiders vinden consumenten het steeds belangrijker dat producten aan alle 'Good, Fair & Clean'-eisen voldoen. De

Nadere informatie

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten

Ontbijt Frittata. Bereidingswijze. Ingrediënten Recepten 2.1 Ontbijt Soms is het niet een kwestie van nieuwe recepten bij de hand hebben voor het ontbijt, maar gewoon net even anders tegen het ontbijt aan kijken. Wij zijn als Nederlanders gewend om

Nadere informatie

Hét seizoensfestijn van Beauty VoF

Hét seizoensfestijn van Beauty VoF Hét seizoensfestijn van Beauty VoF In de week van 18 tot en met 22 augustus a.s. organiseren wij weer een open week met allerlei leuke en gezellige dingen om het nieuwe aankomende herfst-winter seizoen

Nadere informatie

FACTSHEET ASPERGES ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST

FACTSHEET ASPERGES ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST FACTSHEET ASPERGES Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com ASPERGES: MEXICO IN OPKOMST Steeds meer maar niet overal De wereldmarkt van asperges groeit nog steeds.

Nadere informatie

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP

TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP TOMATEN, DAAR ZIJN WE GEK OP De telers van Prominent telen het hele jaar rond de allerbeste tomaten rassen op hun familiebedrijven. In nauwe samenwerking met de natuur. Ze zorgen er met veel liefde en

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 8, november Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Nummer 8, november Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Resultaten Colourfultastecampagne Tijd voor Paprika eerste half jaar 2 Rapportage Spanje productie op niveau 2014 4 Eindejaarsattentie P8 5 Leden P8 ontvangen login voor

Nadere informatie

EvaluatieBouwbeurs2013

EvaluatieBouwbeurs2013 EvaluatieBouwbeurs2013 Doelstellingen 1. Collega s kennen het merk Stiho en ondersteunen de campagne actief door klanten op een inspirerende manier te activeren 2. Stiho stand is drukst bezocht door onze

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN INHOUD PRESENTATIE 1. Sector in cijfers 2. Peilers van het succes 3. Uitdagingen en opportuniteiten 4. Hoe speelt de sector er op in? Sector

Nadere informatie

Verslag werkbezoek Project: mobiele keuken Iasi (R) 9 november tot en met 15 november 2014

Verslag werkbezoek Project: mobiele keuken Iasi (R) 9 november tot en met 15 november 2014 Verslag werkbezoek Project: mobiele keuken Iasi (R) 9 november tot en met 15 november 2014 November 2014 1 Inleiding Tijdens het werkbezoek van 9 november tot en met 15 november 2014 is verder uitvoering

Nadere informatie

Duurzaam en helder naar de toekomst

Duurzaam en helder naar de toekomst Duurzaam en helder naar de toekomst De visie en ambitie van Nefyto Visie Voor een productieve en duurzame landen tuinbouw is geïntegreerde gewasbescherming een belangrijke voorwaarde. Deze land- en tuinbouw

Nadere informatie

Aandacht voor bouw en techniek

Aandacht voor bouw en techniek Semigesloten kassen Aandacht voor bouw en techniek AVAG-projectgroep om knelpunten van de semigesloten kas op te lossen Wat zijn de knelpunten? Interview met telers met een semigesloten kas Waarom semigesloten

Nadere informatie

DEEL 1 ACHTERGROND MARKTONDERZOEK BEZOEKERSPROFIEL

DEEL 1 ACHTERGROND MARKTONDERZOEK BEZOEKERSPROFIEL BEURSRAPPORT VOORJAARSEDITIE 2015 ACHTERGROND Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart 2015 heeft de 11de editie van de Beurs Eigen Huis plaatsgevonden in de Jaarbeurs Utrecht. De bezoekers waren positief,

Nadere informatie

AKTIVITEITENOVERZICHT

AKTIVITEITENOVERZICHT AKTIVITEITENOVERZICHT nummer 2 FEBRUARI 2019 Mannensoos iedere dinsdagmorgen in de Vurkaomer voor alle mannen 55+ Kom gezellig buurten, kaarten of met gezelschapsspelen meedoen. De tuinploeg gaat eerst

Nadere informatie

FACTSHEET IMPORT GROENTEN/FRUIT VAN BUITEN EU

FACTSHEET IMPORT GROENTEN/FRUIT VAN BUITEN EU 1000 TON Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com FACTSHEET IMPORT GROENTEN/FRUIT VAN BUITEN EU FORSE GROEI IMPORT GROENTEN EN FRUIT VAN BUITEN DE EU Meer dan 10 miljoen

Nadere informatie

FACTSHEET NETHERLANDS PROTECTED VEGETABLES

FACTSHEET NETHERLANDS PROTECTED VEGETABLES FACTSHEET NETHERLANDS PROTECTED VEGETABLES TEELT EN HANDEL IN GLASGROENTEN Meer dan de helft Nederlandse van productie naar Duitsland en Engeland Van alle in Nederland geteelde glasgroenten komt uiteindelijk

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 1 2017 Op het moment dat u dit weekbericht ontvangt is het nog 2016, maar op het moment dat u aan het werk gaat met de dingen die u hier leest, is het 2017! Het volledige team van Postuma wenst u

Nadere informatie

FACTSHEET AARDBEIEN. Wereldmarkt aardbeien groeit

FACTSHEET AARDBEIEN. Wereldmarkt aardbeien groeit 1000 TON WERELD 1000 TON NEDERLAND / BELGIE Factsheet AARBEIEN juli 2018 FACTSHEET AARDBEIEN Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com Wereldmarkt aardbeien groeit China

Nadere informatie

Fruitafzet naar Rusland stilgevallen, wel kansen voor uitgangsmateriaal. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Fruitafzet naar Rusland stilgevallen, wel kansen voor uitgangsmateriaal. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Fruitafzet naar Rusland stilgevallen, wel kansen voor uitgangsmateriaal In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Fruitafzet naar Rusland stilgevallen, wel kansen voor uitgangsmateriaal Door

Nadere informatie

Duurzaamheid voor de consument in de 21e eeuw

Duurzaamheid voor de consument in de 21e eeuw Duurzaamheid voor de consument in de 21e eeuw Marc Jansen Directeur Consumentenzaken en Kwaliteit Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Inhoud CBL en de branche CBL-Duurzaamheidsagenda Werk in uitvoering

Nadere informatie

Workshop Logistiek en Voedselveiligheid

Workshop Logistiek en Voedselveiligheid Workshop Logistiek en Voedselveiligheid Wat is regionaal, een logistieke visie 06 november 2013, Joost Snels Aanleiding: Kleinschalige Logistiek Hofwebwinkel, Landwinkel, de Grote Verleiding, Mijn Boer,

Nadere informatie

Een pak melk moet meer rendement opleveren! 10-10-2014 Symposium 3D Schets Melkveehouderij

Een pak melk moet meer rendement opleveren! 10-10-2014 Symposium 3D Schets Melkveehouderij 1. Jumbo Hollak 2. Rendement supermarkt 2013 3. Melk in de supermarkt 4. Rendement maken op melk 1. Jumbo Hollak 1993 850 m2 verkoop oppervlakte 35 parkeerplaatsen 40 medewerkers 8000 artikelen 2014 1400

Nadere informatie

EINDVERSLAG. FLOWERS en FOOD. Blauwdruk voor ketenregie in de aspergeteelt

EINDVERSLAG. FLOWERS en FOOD. Blauwdruk voor ketenregie in de aspergeteelt EINDVERSLAG FLOWERS en FOOD Blauwdruk voor ketenregie in de aspergeteelt 30 september 2014 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Uitgevoerde activiteiten en behaalde resultaten... 3 Fase A voorbereiding

Nadere informatie

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016 De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten Paul Verbeke 26 februari 2016 paul.verbeke@bioforumvl.be 1 Bio groeit! Bio consumptie groeit! Bio handel groeit! Bio voedingsproductie groeit! Bio

Nadere informatie

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak

Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland. Almanak Kleinschalige voedselinitiatieven in Nederland Almanak Almanak kleinschalige initiatieven Van en voor iedereen die zich sterk maakt voor duurzaam voedsel Dit is een dummy met een paar pagina s van de

Nadere informatie

Regionale voedselproductie en duurzaamheid. Jasper Scholten 24 september 2013

Regionale voedselproductie en duurzaamheid. Jasper Scholten 24 september 2013 Regionale voedselproductie en duurzaamheid Jasper Scholten 24 september 2013 Methodology and tools Sustainability performance LCA Sustainable nutrition Quiz Vraag 1: Heeft een aardbei die in de supermarkt

Nadere informatie

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling

Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Innovatie en ondernemerschap bij verminderen voedselverspilling Toine Timmermans, Programma manager duurzame voedselketens Bart Groesz, PLUS Klaassen supermarkt Overzicht workshop Innovatie & ondernemerschap

Nadere informatie

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken:

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken: Korte impressie; hoe de cursus was: De term welvaartsziekte is toch wel bekend? Ziekten die voortkomen uit een ongezonde levensstijl. Veel zitten, weinig beweging, stress, te veel.te vet te zout eten,

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1

Bijlage VMBO-KB biologie CSE KB. tijdvak 1 Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 1 biologie CSE KB. KB-0191-a-12-1-b Glastuinbouw informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 46. Bij het beantwoorden van die vragen

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 23 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. Arabisch CSE KB. tijdvak 1 vrijdag 23 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2014 tijdvak 1 vrijdag 23 mei 13.30-15.30 uur Arabisch CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen in de uitwerkbijlage. Achter dit examen is een erratum opgenomen.

Nadere informatie