Flandriamail Professional April 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flandriamail Professional April 2007"

Transcriptie

1 Flandriamail Professional April 2007 In deze aflevering: Flandria Specialty Street pakt uit met 36 specialiteiten Dit jaar 5 % méér Flandria Baron verwacht Flandria-trostomaten bieden nu 6 goed onderscheiden segmenten en een nog hogere kwaliteitsbescherming Bloemkoolseizoen start vroeger Marktvooruitblik en opportuniteiten in mei 2007 Kort nieuws Voor meer informatie over de inhoud van deze nieuwsbrief: LAVA, tel. +32 (0) fax + 32 (0) lava@lava.be

2 April 2007 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Flandria Specialty Street pakt uit met 36 specialiteiten Eind april 2007wordt Flandria Specialty Street toegankelijk voor de handel en het publiek. Deze specialiteitenlijn biedt 36 smaakvolle en ongewone nicheproducten die in de winkel zeker de aandacht zullen trekken. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in kleinverpakking en passen perfect in de hedendaagse eettrends. Het Flandria-keurmerk is al langer een pionier in groente- en fruitspecialiteiten. Tot nu toe zaten ze echter wat verspreid over verschillende productgroepen, veilingspecialiteiten en segmenten. De LAVA-veilingen hebben beslist ze nu te groeperen in één aparte groep: Flandria Specialty Street. Op die manier wordt hun herkenbaarheid groter en wordt een sterke marketing mogelijk. Gaandeweg zal het eigen logo Flandria Specialty Street opduiken op het verpakkingsmateriaal. De meerwaarde is voor de kenners meteen duidelijk: al deze specialiteiten koppelen een ongewone en aantrekkelijke vorm, smaak en/of kenmerken aan de garanties van het Flandriakeurmerk (milieubewuste teelt, uniforme topkwaliteit, voedselveiligheid en externe controles). Hieronder volgt een overzicht van alle producten (tussen haakjes wordt telkens de aanvoerperiode vermeld). Ongewone tomaten In de Flandria Specialty Street treffen we eerst en vooral acht opvallende tomatenvormen. Flandria Sweet Pink (april-december) is een losse, ronde tomaat met een roze kleur en een iets zoetere smaak. Flandria Kumato (maart-december) is ook los en rond maar bruin van kleur. Ze wordt zonder kroontje geoogst. Flandria Coeur de Boeuf (april-december) staat voor een zuiderse tomaat met een groenrode kleur. Deze tomaat kleurt immers van binnen uit en wordt daarom half groen/half rood geoogst. De andere vijf tomatenspecialiteiten zijn mini s. Flandria Ministar Lycoplus (april-december) is een trosje met 7 tot 9 kleine cocktailtomaten met van nature een dubbel zo hoog gehalte aan lycopeen.

3 Flandria Torrito (maart-december) heette vroeger Mini Flavour. De aantrekkelijke tros telt meestal negen minitomaatjes met een geblokte pruimvorm en een opvallende zoete smaak. Flandria Ti Amo (maart-december) stond vroeger bekend als Miniprunella. Ook dit is een decoratieve tros met 7 tot 9 kleine pruimtomaten. Onder Flandria Eleganto (april-december) gaat de Flandria-versie van mi0ni San Marzano schuil: losse tomaatjes van ong. 30 gram zonder kroontje en met een langwerpige, ingedeukte vorm en een mediterrane look. Flandria Bellino (maart-december) is de nieuwe naam van Cherryprunella: deze losse tomaatjes zijn de kleinste en zoetste mini s van de nieuwe specialiteitenstraat (ong. 15 gram). Het zijn kerstomaatjes met een pruimvorm. Verrassende bloemkooltypes De Flandria Specialty Street biedt drie verrassende bloemkooltypes. Groene bloemkool en paarse bloemkool (beide mei-november) hebben dezelfde vorm als de klassieke witte Flandriabloemkool maar dan met roosjes in een groene respectievelijk paarse kleur. Ook de decoratieve torentjesbloemkool Romanesco (juni-november) heeft een plaats in de specialiteitenstraat gekregen. Ze is opgebouwd uit kegelvormige torentjes met een geelgroene kleur. Scoren met originele courgettes Winkels die uitpakken met de gele courgettes (mei-november), de courgettes de Nice (junioktober) en de Fleurs de courgette (juni-september) uit de Flandria Specialty Street, zullen gegarandeerd scoren. De gele courgettes zien er net zo uit als klassieke Flandria-courgettes (langwerpig en vrijwel recht) maar hebben een aantrekkelijke gele kleur. De courgettes de Nice zijn bolrond en lijken net een pompoentje: een droomproduct om op te vullen. Heel trendy zijn de Fleurs de courgette van Flandria Specialty Street: deze gave courgettebloemen zijn eetbaar en ideaal om op te vullen. De horeca en de hobbykoks zullen blij zijn met de kwaliteit, want courgettebloemen blijven een fragiel product. Minipaprika s en puntpaprika s Zuccherina (maart-november): deze naam vervangt de vroegere minipaprika s van Flandria. Zuccherina s zijn beschikbaar in de kleuren geel, rood en oranje en zijn gemiddeld 8 cm lang (gemiddeld vruchtgewicht: ong. 40 g). Ze zijn zoeter dan klassieke paprika s. Te gebruiken als gezonde snack uit het vuistje en om op te vullen. Dolcepunta (maart-november): kleine puntpaprika s (ong. 12 cm lang) met een uitgesproken zoete smaak. Ze zijn beschikbaar in vier verleidelijke kleuren: geel, rood, groen en oranje. Ze bevatten bijna geen zaadjes en kunnen daarom ook uit het vuistje gegeten worden.

4 Piccantina (maart-november): Spaanse pepertjes met een scherpe smaak. Net als de andere Flandria-paprika s vallen ze op door hun glanzende kleur en hun volledig gaaf uiterlijk. Ook hier vier kleuren die doen verkopen: geel, rood, groen en oranje. Gemiddelde lengte: 13 cm. Gemiddeld vruchtgewicht: 12 g. Decoratieve microgroenten In de Flandria Specialty Street vinden we ook het gamma scheutjes en kiemgroenten terug dat Flandria begin 2007 introduceerde. Ze zijn het hele jaar door beschikbaar. Het assortiment bestaat uit veertien soorten waarvan enkele nieuw zijn op de Belgische markt. Concreet gaat het om scheutjes en kiemen van asperge-erwt (een peulgroente), broccoli, daikon (Japanse radijssoort), linzen, look, luzerne, prei, rode biet, rode kool, rosabi (een Koreaanse bieten soort met roze scheuten), sangoradijs (purperroze scheuten), uien, venkel en zonnebloemen. Gastronomische paddestoelen Voor liefhebbers van fijne paddestoelen biedt Flandria Specialty Street een ruim assortiment. Ze zijn alle het hele jaar door beschikbaar. Eerst en vooral zijn er de bekende champignon de Paris en de shii-take. De Portabella is een champignon de Paris met een grote hoed (12 cm diameter). De pied bleu (in het Nederlands: paarse schijnridderzwam) heeft een min of meer bekervormige, geelbruine hoed met licht golvende randen. De akkerchampignon is kleiner dan de klassieke witte champignon en heeft een smaak en een geur die aan anijs doen denken. De Japanse bundelzwam (ook bekend als nameko) groeit in bundels. Hij bevat uitzonderlijk weinig water en is daarom lang houdbaar. In smaak wedijvert hij met de beste wilde paddenstoelen. Ook de beukenzwam is een delicatesse. Hij heeft een licht afgeronde, bruine hoed met een diameter van 2 tot 5 cm. De distelzwam is dan weer relatief klein en heeft een smaak die vergelijkbaar is met zonnebloempitten. Niet-alledaagse aardappelen Een opvallende verschijning zijn de vijf soorten fijnproeveraardappelen. De Vitelotte (oktoberapril) wordt ook wel truffelaardappel genoemd. Hij heeft een zwarte schil en donkerpaars vruchtvlees. De Belle de Fontenay (half september-maart) is een kleine vastkokende aardappel met de vorm van een nier. Donkergele schil en geel vruchtvlees. Rattes (half septemberfebruari) zijn kleine, langwerpige knolletjes met een gele schil en zeer vast vruchtvlees. De Pompadour (half september-maart) is een ovaalvormige, vastkokende aardappel met een gele schil, geel vruchtvlees en een volle smaak. Wellicht de meest gastronomische soort is de Corne de gatte (oktober-april): grillige knolletjes met een roze schil en zeer vast en lekker vruchtvlees. Peren met rijpheidsensor Ripesense (oktober-juni) is voorlopig de enige fruitsoort in Flandria Specialty Street. Het gaat om Conferenceperen die verpakt zijn in een folie waarin een rijpheidsensor is verwerkt. De sensor kleurt van rood (zeer knapperig) over oranje (nog vrij hard maar al fruitiger van smaak) naar geel (sappige vruchten).

5 Nog meer speciaaltjes Roodloof (het hele jaar): aantrekkelijke witloofkropjes waarvan de bladeren een brede rode rand vertonen. Multicolor (het hele jaar): een combinatie van drie slasoorten (lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla) die samen in één enkele, kleine wortelkluit groeien. De consument hoeft maar één product te kopen om een zeer verse slamix op zijn bord te toveren. Minikomkommer (februari-november): kleine komkommers met een lengte van ongeveer 15 cm. Ideaal voor singles en als tussendoortje. Verpakt onder folie houden ze lang hun verse knapperigheid. Kleinverpakkingen De meeste specialiteiten van de Flandria Specialty Street worden aangeboden in kleinverpakkingen (125 g, 250 g of 500 g volgens het product). De Dolcepunta s, Zuccherina s en Piccantina s zijn eveneens beschikbaar in een kleinverpakking met drie kleuren samen (geel, rood, groen of oranje). Op vraag van de handel kunnen ook andere specialiteiten gemixt verpakt worden. Voor meer info: (voorlopig alleen in het Nederlands).

6 April 2007 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Dit jaar 5 % méér Flandria Baron verwacht Flandria Baron blijft een vaste waarde en meer dan dat! De LAVA-veilingen verwachten een stijging van de aanvoer met 5 %. Vanaf dit seizoen gelden bovendien enkele nieuwe regels voor een nog beter behoud van de kwaliteit. Back to the roots? Misschien. De Belgische tuinbouw heeft zich van bij het begin gespecialiseerd in de teelt van de zware vleestomaat met een groot kaliber en een hoog vleesgehalte (minimaal vijf kamertjes). De komst van de trostomaten heeft in de voorbije vijftien jaar deze traditionele vleestomaat wat naar de achtergrond verdrongen. Bij de telers van Flandria-tomaten lijkt deze trend zich nu weer om te keren: dit jaar hebben ze vijf percent méér tomaten aangeplant voor het segment Baron, de vleestomaat bij uitstek. Het aandeel van trostomaten in het Flandriaaanbod zal met eenzelfde percentage verminderen. Een product van familiebedrijven Met deze groei wordt Baron méér dan ooit het grootste segment in het Flandria-assortiment. In 2007 wordt een aanvoer van 70 miljoen kg verwacht. Deze trend is des te merkwaardiger omdat het aanbod vleestomaten in de productiegebieden buiten België achteruit blijft gaan. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat de teelt van vleestomaten meer vakmanschap en specialisatie vergt, zowel bij de productie en de oogst als bij het sorteren en het transport. Flandria Baron is nog een echt familieproduct gebleven. Het vakmanschap wordt van vader op zoon of dochter doorgegeven en de tomaten worden op het bedrijf zelf gesorteerd volgens hun doormeter. De meest voorkomende sorteringen bij Flandria Baron zijn: + 70 (35 tot 39 stuks per 7 kg verpakking), + 82 (28 tot 30 stuks per 7 kg verpakking), + 92 (22 tot 23 stuks per 7 kg verpakking), en (15 tot 18 stuks per 7 kg verpakking).

7 Bijkomende maatregelen voor een beter kwaliteitsbehoud Vanaf dit seizoen hebben de LAVA-veilingen een aantal bijkomende maatregelen getroffen om de topkwaliteit van Flandria Baron nog beter te garanderen. Er is eerst en vooral de operatie blauwe bol. Met behulp van de elektronische tomaat (de zogenaamde blauwe bol) wordt het oogsttraject dit seizoen systematisch bij elke producent van losse Flandria-tomaten (Baron en Prince) geanalyseerd. De elektronische tomaat registreert de valsnelheid op de sorteer- en transportband en kan op die manier risico s op beschadiging opsporen. In geval van problemen worden de telers individueel opgevolgd. Voortaan zullen de keurders de partijen Flandria Baron bij aankomst in de veiling extra nazien op open beschadigingen. In juni, juli en augustus worden de producenten nu ook streng verplicht Flandria Baron drie keer per week te oogsten. Dit voorkomt dat vruchten te rijp aan hun handelstraject beginnen. Uit metingen is ook gebleken dat deze regel de kans op prikschade opmerkelijk vertraagt. Ten slotte wordt de sortering voortaan nog uitsluitend in één laag verpakt in een Flandria-doos of een lage EPS-kist (15 tot 18 stuks).

8 April 2007 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Flandria-trostomaten bieden nu 6 goed onderscheiden segmenten en een nog hogere kwaliteitsbescherming Vanaf dit seizoen worden de Flandria-trostomaten ingedeeld volgens gewicht en grootte. Dat zorgt voor een nog duidelijker onderscheid tussen de segmenten. De drie hoofdsegmenten Elite, Pittoresk en Princess zijn in 2007 samen goed voor 85 % van het aanbod aan Flandria-trostomaten. Voortaan vormen het gewicht en de grootte de voornaamste criteria voor het onderscheid tussen de drie. Elite (17 % van het aanbod) omvat de fijne tot middelgrote Flandria-trostomaten. Per verpakking worden drie labeltjes aangebracht. Pittoresk (31 %) omvat de middelgrote Flandria-trostomaten (tussen Elite en Princess in). Princess (37 %) is het segment van de grotere Flandria-trosmaten. Elk van deze segmenten wordt dan volgens de diameter van de vruchten nog eens gesorteerd in de categorieën Fijn, Middel, Middelgroot, Groot en Zeer Groot. De drie overblijvende segmenten zijn: Prunella (9 %): deze pruimtomaat heeft zijn vaste plaats in het Flandria-aanbod veroverd en is sinds vorige winter ( ) vrijwel jaarrond beschikbaar. Prunella wordt aangeboden als trostomaat (5 vruchten per tros) en als losse tomaat. Ministar (2 %): 7 vrij grote cocktailtomaten aan een tros met een mooie visgraatvorm. Tomabel (2 %): dit segment is nu volledig geïntegreerd in het Flandriakeurmerk. De Tomabel-tomaten worden zowel in trosvorm als los aangeboden. Ze onderscheiden zich niet door hun gewicht of vorm, wel door een nog meer verzorgde presentatie van het product. De tomaten van de bovenste laag worden gelabeld (trostomaten) of gestickerd (losse tomaten). Om volledig te zijn: de resterende 2 % in het aanbod Flandria-trostomaten bestaat uit de minitomaatjes Ti Amo, Ministar Lycoplus en Torrito. Zij worden voortaan ondergebracht in het segment Flandria Specialty Street.

9 Tussenvel in standaardverpakking Princess Ook in de Flandria-trostomaten wordt de kwaliteitsbescherming verhoogd. Vanaf dit seizoen wordt Princess standaard verpakt met een tussenvel. Dat maakt het risico op beschadigingen kleiner en de presentatie aantrekkelijker.

10 April 2007 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Bloemkoolseizoen start vroeger De productie van Flandria-winterbloemkool is dit jaar drie weken eerder op gang gekomen dan in Ook voor de Flandria-zomerbloemkool uit openluchtteelt wordt een vroegere start verwacht, ten minste als de teelt gespaard blijft van een late koudegolf. De weersomstandigheden veroorzaakten zowel in 2005 als in 2006 sterke schommelingen in de aanvoer van Flandria-zomerbloemkool uit openluchtteelt, met een relatieve schaarste van het product en vrij hoge veilingprijzen tot gevolg. De zachte winter en het warme weer in de eerste helft van april laten dit jaar echter vermoeden dat het een normaal tot goed seizoen wordt voor Flandria-bloemkool. De aanvoer van bloemkool uit serreteelt (inclusief minibloemkool) is tot nu toe normaal verlopen (het serreseizoen loopt van half december tot half mei). De aanvoer van Flandriawinterbloemkool uit openluchtteelt is dit jaar echter al in week 11 gestart, terwijl dat normaal gebeurt in week 14. Winterbloemkool wordt aangeplant vóór de winter. Bij strenge winters kan het gebeuren dat de productie gedeeltelijk of zelfs helemaal wegvalt. Dit jaar was er vrijwel geen uitval en kon de aanvoer drie weken eerder starten. Hij duurt tot week 20. Het volume van de winterbloemkool maakt weliswaar slechts enkele percenten van het totale aanbod aan Flandria-bloemkool uit, maar de vroege start dit jaar kan een voorteken zijn voor het seizoen van de Flandria-zomerbloemkool uit openluchtteelt. Ook deze teelt blijft sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Als ze in de tweede helft van april en begin mei gespaard blijft van een late koudegolf en extreme nattigheid (een normale regenbui kan absoluut geen kwaad), dan kan het seizoen van dit geliefde product al begin mei starten (week 18). Normaal is dat half mei (week 20). Traditioneel zien we bij de start van het seizoen van zomerbloemkool uit openluchtteelt een zeer snelle piek in het aanbod. Twintig percent van de Flandria-productie van het hele openluchtseizoen wordt geveild in de weken 20, 21 en 22.

11 April 2007 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Marktvooruitblik en opportuniteiten in mei 2007 (week 18-22) Deze marktvooruitblik voor de voornaamste Flandriaproducten geldt voor de weken 18 t/m 22. Ze werd afgesloten op 15 april en is gebaseerd op de aanvoerverwachtingen en de veilingprijzen tot die datum. Witloof en kropsla blijven interessante producten voor promotieacties, maar denk ook aan aubergines en aan typische lentegroenten als komkommer, bloemkool en zelfs asperges. Losse tomaten: het aanbod aan losse Flandria-tomaten blijft snel toenemen. Van 1,8 miljoen kg in week 18 groeit het volume naar 3 tot 3,5 miljoen kg per week in de weken 20, 21 en 22. Tot half april 2007 lag de gemiddelde veilingprijs hoger dan in dezelfde periode van Trostomaten: ook hier blijft het volume nog steeds toenemen: van bijna 2,5 miljoen kg in week 18 tot eveneens 3 tot 3,5 miljoen kg in de weken 20, 21 en 22. Ook hier noteerden de eerste vijftien weken een hogere veilingprijs dan vorig jaar. Kropsla: het aanbod begint nu gestaag af te nemen. Van 3 tot 3,5 miljoen stuks per week in de weken 18 en 19 daalt de aanvoer naar ongeveer 2,5 miljoen stuks in week 22. In de eerste vijftien weken van 2007 was de gemiddelde veilingprijs vergelijkbaar met de overeenkomstige periode van Bloemkool: na de zachte winter mogen we de eerste aanvoer van bloemkolen uit openluchtteelt al verwachten in week 18. In de weken 20, 21 en 22 wordt, alweer afhankelijk van het weer, een seizoenspiek bereikt met ongeveer 1,1 miljoen stuks per week. Asperges: mei wordt de maand bij uitstek van de Flandria-asperges. In week 18 (de week van 1 mei) verwachten de LAVA-veilingen een aanvoer van kg, in de weken 19 t/m kg per week. Paprika: - Groen: van ongeveer tot kg in week 18 stijgt de aanvoer tot kg per week in de weken 22, 23 en 24. In het begin van het seizoen was de gemiddelde veilingprijs hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. - Rood: een eerste kleine piek in week 18 ( tot kg), daarna een lichte daling en vervolgens een grotere piek in de weken 22 t/m 25 (ong tot kg week. Tot nu toe waren de veilingprijzen vergelijkbaar met de seizoensstart in 2006.

12 - Geel: in de besproken periode neemt het volume toe van ongeveer kg tot bijna kg per week. Ook hier een vergelijkbare prijs met vorig jaar. Komkommer: van 2,3 miljoen stuks in week 19 gaan we naar een topaanvoer in de weken 22 t/m 26 (ongeveer 3 miljoen stuks per week). In de eerste vijftien weken van 2007 lag de gemiddelde veilingprijs hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Courgette: afhankelijk van het weer kan de aanvoer in week 18 al stijgen naar stuks en toenemen tot stuks in week 22. Tot nog toe zagen we een veilingprijs die vergelijkbaar is met dezelfde periode van Aubergines: de aanvoer gaat in de richting de hoogste volumes van het jaar: van ongeveer kg in week 18 tot à kg in week 22. Ook hier tot nu toe een vergelijkbare prijs. Prei: de afname van het volume gaat nu snel. In week 18 bedraagt de aanvoer nog kg, nadien halveert het praktisch elke week. Flandria-prei haalde dit jaar tot nu toe fors lagere veilingprijzen dan vorig jaar in de eerste vijftien weken. Witloof: in de besproken periode daalt het volume van kg in week 18 tot kg in week 22. In de eerste vijftien weken van 2007 was het gemiddelde prijspeil lager dan in dezelfde periode van Veldsla: het volume daalt steeds verder van kg in week 18 naar tot kg per week in de weken 20 t/m 25. De gemiddelde veilingprijs lag dit jaar tot nu toe veel lager dan vorig jaar in de overeenkomstige periode. Rode kool: van stuks in week 17 tot minder dan stuks in week 22. Hogere veilingprijzen dan in de eerste vijftien weken van Witte kool: van stuks in week 18 naar tot stuks per week in de weken 20, 21 en 22.Witte kool noteerde tot nu toe gemiddeld lagere veilingprijzen dan in dezelfde periode van Groene kool: het seizoen komt heel bescheiden weer op gang met 5000 stuks in week 19 en stuks in week 22. Groene Flandria-kool was in de eerste vijftien weken van 2007 voordeliger dan in dezelfde periode van Knolselderij: in de genoemde periode kan de handel rekenen op tot stuks per week. Flandria-knolselderij kende hogere prijzen in vergelijking met de eerste vijftien weken van vorig jaar.

13 April 2007 Met dank voor opname! Flandriamail Professional Kort nieuws Seizoen Belgische aardbeien vroeger gestart Het warme voorjaar heeft ook gevolgen gehad voor de aanvoer van Belgische aardbeien (Flandria s en andere). Dit jaar konden de veilingen al half april een mooi volume aanbieden, ruim twee weken vroeger dan in normale jaren. Voor het hele jaar 2007 wordt een productie van 40 miljoen kg verwacht, dit wil zeggen iets meer dan in Met een voorspeld volume van 8,4 miljoen kg in mei en 11,2 miljoen kg in juni worden deze twee maanden meer dan ooit de belangrijkste aanvoerperiodes. Daarna daalt het volume tot 6,8 miljoen kg in juli en 3,8 miljoen kg in augustus om dan weer toe te nemen tot 4,3 miljoen kg in september. Oktober brengt nog een aanvoer van 2,6 miljoen kg en november 1,1 miljoen kg. Ruime persaandacht voor lancering Flandria Ministar LycoPlus Eind maart lanceerde Flandria de Ministar LycoPlus. Dit trosje met 7 tot 9 kleine cocktailtomaatjes bevat van nature twee keer zo veel lycopeen als een klassieke tomaat. Lycopeen is een krachtige antioxidant die ons helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. De lancering van deze natuurlijke health food kreeg ruime aandacht in de Belgische pers, zowel in kranten en magazines als in audiovisuele media. Flandria Ministar LycoPlus wordt verpakt in schaaltjes van 300 g onder krimpfolie en is herkenbaar van het LycoPlus-stempel op de folie.

Flandriamail Professional Mei 2007

Flandriamail Professional Mei 2007 Flandriamail Professional Mei 2007 In deze aflevering: Waarom Flandria-courgettes zo succesvol zijn Losse tomaten: Flandria Prince en Flandria Prunella worden rood geoogst Marktvooruitblik en opportuniteiten

Nadere informatie

Flandriamail Public Maart 2007

Flandriamail Public Maart 2007 Flandriamail Public Maart 2007 In deze aflevering: Over baronnen, Sweet Pinks en Torrito s: welke tomaat voor welk gebruik? Start to Eat: hoe u in tien weken tijd gezond kunt leren eten Kort nieuws Alle

Nadere informatie

Flandriamail Professional Mei 2008

Flandriamail Professional Mei 2008 Flandriamail Professional Mei 2008 In deze aflevering: Zomerseizoen ziet er veelbelovend uit dankzij uitbreiding Flandria-assortiment Ga eens voor anders met Coliflor van Flandria Specialty Street Het

Nadere informatie

Flandriamail Professional Maart 2007

Flandriamail Professional Maart 2007 Flandriamail Professional Maart 2007 In deze aflevering: Ministar LycoPlus, Sweet Pink en Torrito: het aanbod tomatenspecialiteiten van Flandria breidt verder uit Hoe het verkooppunt kan scoren met de

Nadere informatie

Flandriamail Professional November 2007

Flandriamail Professional November 2007 Flandriamail Professional November 2007 In deze aflevering: Jean-Marie Delwart (Biotec): Gelukkige planten brengen meer op Aanbod LycoPlus-tomaatjes van Flandria neemt fors toe in 2008 Flandria-prei: een

Nadere informatie

Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie

Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie Smaak als parameter bij Flandria tomatensegmentatie Raf De Blaiser afdeling kwaliteit / FLANDRIA LAVA cvba Studieavond SMAKELIJK (M)(W)ETEN Leuven 28/11/2018 Inhoud LAVA cvba Flandria Historiek product

Nadere informatie

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar

Thuis bij ZON! Beschikbaarheid. Volledig beschikbaar. Beperkt beschikbaar. bij productontwikkeling, categorie management, Niet beschikbaar Productcatalogus Thuis bij ZON! en fruit kopen bij ZON fruit & vegetables, is als kopen direct bij de teler. Daardoor garanderen we dat uiteindelijk de allerbeste kwaliteit groente en fruit op het bord

Nadere informatie

Flandriamail Professional Februari 2007

Flandriamail Professional Februari 2007 Flandriamail Professional Februari 2007 In deze aflevering: Flandria in 2006 én in 2007: de balans, de vooruitzichten en de kerncijfers Maarten De Moor (LAVA): Alle specialiteiten worden geïntegreerd in

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2007

Flandriamail Professional Oktober 2007 Oktober 2007 In deze aflevering: Flandria lanceert en herwaardeert schorseneren op de versmarkt Een eerste balans van de generieke campagne voor witloof in Duitsland: Er bestaan nog vooroordelen tegenover

Nadere informatie

Flandria Professional Maart 2008

Flandria Professional Maart 2008 Flandria Professional Maart 2008 In deze aflevering: Flandria introduceert rucola en spinazie in het gamma. Raf De Blaiser, kwaliteitsmanager LAVA: Rucola heeft nog groeikansen De Flandria-tomatensegmenten

Nadere informatie

Flandriamail Public Januari-februari 2007

Flandriamail Public Januari-februari 2007 Flandriamail Public Januari-februari 2007 Happy Valentine food for the happy single: nieuwe groentevormen verwennen alleenstaanden (ook ná Valentijn!) Van asperge-erwtkiemen tot zonnebloemscheuten: Flandria

Nadere informatie

Flandriamail Professional November - December 2008

Flandriamail Professional November - December 2008 Flandriamail Professional November - December 2008 In deze aflevering: Flandria biedt wintergroenten van topkwaliteit aan, alsook het neusje van de champignons voor de feestdagen Vergeten wintergroenten

Nadere informatie

Specialties tomaten. www.deruiterseeds.nl CMYK WITH TAGLINE 15C 0M 68Y 39K 27C 0M 95Y 55K 20C 0M 100Y 19K 45C 0M 100Y 24K 43C 0M 14Y 21K 10M 33Y 72K

Specialties tomaten. www.deruiterseeds.nl CMYK WITH TAGLINE 15C 0M 68Y 39K 27C 0M 95Y 55K 20C 0M 100Y 19K 45C 0M 100Y 24K 43C 0M 14Y 21K 10M 33Y 72K 0C updated Specialties tomaten CMYK WITH TAGLINE 1 33Y 72K 27C 95Y 55K 45C 100Y 24K 20C 100Y 19K 15C 68Y 39K 43C 14Y 21K www.deruiterseeds.nl Tomaat Speciaal van De Ruiter De Ruiter beschikt over s werelds

Nadere informatie

Flandriamail Professional Juli-augustus 2007

Flandriamail Professional Juli-augustus 2007 Flandriamail Professional Juli-augustus 2007 In deze aflevering: Interview met Geert Hanssens en Jan Schockaert van Spar Retail: Flandria helpt ons kwaliteitsimago en onze klantenbinding te versterken

Nadere informatie

Flandriamail Professional September 2007

Flandriamail Professional September 2007 Flandriamail Professional September 2007 In deze aflevering: Het nieuwe appel- en perenseizoen in België start twee tot drie weken vroeger (met info over de kwaliteit, de verwachte prijzen en het aandeel

Nadere informatie

Flandriamail Professional December 2010

Flandriamail Professional December 2010 Flandriamail Professional December 2010 In deze aflevering: Typische wintergroenten in de kijker: Het spruitjesseizoen loopt zich warm Gert Vets, supervisor Kwaliteit bij de Mechelse Veilingen: Kwaliteit

Nadere informatie

Solanum lycopersicum

Solanum lycopersicum phytophthora tolerant Sacher F1 Sacher F1 is een aantrekkelijke tomaat met een donkere huid en diep rood vruchtvlees. Het lycopeen gehalte van dit indeterminante ras is driemaal zo hoog dan bij normale

Nadere informatie

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten.

Belgen eten thuis jaarlijks 82 kg vers fruit en 62 kg verse groenten. Belgen eten thuis jaarlijks 8 kg vers fruit en 6 kg verse groenten. De besteding van de Belgische gezinnen v.w.b verse groenten en fruit, geregistreerd door het GfK-panel, zit de laatste jaren in de lift.

Nadere informatie

Invuloefeningen (derde graad)

Invuloefeningen (derde graad) Invuloefeningen (derde graad) Spelregels Vul de oefeningen in tijdens of vlak na het bekijken van de tentoonstelling Sla je slag. De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden op de tentoonstelling.

Nadere informatie

Rol van de groentespeciaalzaak

Rol van de groentespeciaalzaak Rol van de groentespeciaalzaak Analyse van de huishoudelijke aankoop van groenten en fruit bij de groentespeciaalzaak PT 2010-20 Maart 2010 - Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie

Nadere informatie

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN Vers Vers sinds vanochtend Zo vroeg mogelijk in de ochtend je ingrediënten in huis halen, direct verwerken en vasthouden aan ambachtelijke recepten maken onze salades, slamixen

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Wokken met Flandria-groenten

Wokken met Flandria-groenten wok Wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een hedendaagse snelle en gezonde manier van koken die oorspronkelijk ontstond in Azië. U hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en u kunt

Nadere informatie

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen.

januari Z M D W D V Fruit: Appelen, Bananen, Citroen, Mandarijnen, Mango, Peren, Sinaasappelen Dit is een product van SaskiaVanOmmen. januari 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Groente: Aardappelen, Knolselderij, Pastinaak, Paddenstoelen, Prei, Pompoen, Raap, Rode Biet, Rode Kool, Savooiekool,

Nadere informatie

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN

RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN RAUWKOSTEN SALADES EN SLAMIXEN Vers Vers sinds vanochtend Zo vroeg mogelijk in de ochtend je ingrediënten in huis halen, direct verwerken en vasthouden aan ambachtelijke recepten maken onze salades, slamixen

Nadere informatie

TIJD OM TE GENIETEN VAN DE LEKKERSTE BUFFETSALADES!

TIJD OM TE GENIETEN VAN DE LEKKERSTE BUFFETSALADES! TIJD OM TE GENIETEN VAN DE LEKKERSTE BUFFETSALADES! DE ZOMER STAAT VOOR DE DEUR! Met hamal tover je telkens de lekkerste salades op tafel. Met de zomer voor de deur denken wij maar aan één ding: een zomers

Nadere informatie

Flandriamail Professional Juni 2009

Flandriamail Professional Juni 2009 Flandriamail Professional Juni 2009 In deze aflevering: Flandria Specialty Street: een familie met 36 specialiteiten Flandria Specialty Street wordt stilaan een begrip in binnen- en buitenland. (Jan Engelen,

Nadere informatie

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock wok wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een zeer gezonde manier van koken. Je hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en je kan zoveel groenten en fruit toevoegen als je wil. De

Nadere informatie

Flandriamail Professional Juli - Augustus 2008

Flandriamail Professional Juli - Augustus 2008 Flandriamail Professional Juli - Augustus 2008 In deze aflevering: All day long-campagne wil groenten en fruit prominente plaats geven in dagelijks leven van consument De campagne wil de consumptie van

Nadere informatie

Flandriamail Professional December 2009

Flandriamail Professional December 2009 Flandriamail Professional December 2009 In deze aflevering: Exclusieve, feestelijke Flandria-groenten voor fijnproevers Diversiteit van Flandria voor de winter en de feestdagen Gratis Flandria-wokacties

Nadere informatie

Flandriamail Professional April 2010

Flandriamail Professional April 2010 Flandriamail Professional April 2010 In deze aflevering: Groente in de kijker: Weer volop Flandria-tomaten in de winkelrekken Bloemkoolseizoen wat later van start Ervé Jooken, zaakvoerder FMB, import/export

Nadere informatie

Zoek de woorden in het rooster!

Zoek de woorden in het rooster! Zoek de woorden in het rooster! E W P L A X G G L R R A D P W B N Q R C O X H S E V E W M I L S I F U F W J A M K N P P T G A P G Z I I Y I M T N R G L J N U B R D M P B O U E E Y O G A D O A E Y X M K

Nadere informatie

Presentatie versproducten

Presentatie versproducten Presentatie versproducten Een goede presentatie bevordert de verkoop! Verkoop van A.G.F. kan vanuit een aantal invalshoeken bevorderd worden. Door: Betere presentatie Vakkundiger bediening Zelfbediening

Nadere informatie

Groente en fruit beoordeeld Naar de groenteboer, markt of supermarkt?

Groente en fruit beoordeeld Naar de groenteboer, markt of supermarkt? Groente en fruit beoordeeld Naar de groenteboer, markt of supermarkt? Waar moet je zijn voor de beste groente en het beste fruit en wat kosten die? De Consumentenbond nam in de maand maart steekproeven

Nadere informatie

De Versbox Groentevakman 2017

De Versbox Groentevakman 2017 Belgian Fresh Food Institute De Versbox Groentevakman 2017 Jan Prinsen Wat zit er in onze box dit jaar?... Vooral vragen voor jullie. Ben ik als winkelier één van de kudde of weet ik me als buurtwinkel

Nadere informatie

9. Belangrijke adressen

9. Belangrijke adressen 9. Belangrijke adressen Hieronder vind je een lijst van belangrijke adressen voor de biologische groenteteelt en de afzet ervan. Deze lijst werd zorgvuldig opgemaakt. Als je desondanks een fout ontdekt

Nadere informatie

ALLÉGROW PROMOTIEMATERIAAL BESTELBON 2019 NAAM:...

ALLÉGROW PROMOTIEMATERIAAL BESTELBON 2019 NAAM:... ALLÉGROW PROMOTIEMATERIAAL BESTELBON 2019 NAAM:................................... Gelieve uw bestelling door te geven vóór zaterdag 16 februari, de levertermijn bedraagt +/- 3 weken. GEËNTE PLANTEN -

Nadere informatie

workshop klimaat &energie elektrische boiler

workshop klimaat &energie elektrische boiler elektrische boiler 100L workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap elektrische kookplaten 5u/week workshop i.s.m. Ecolife en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap droogkast 3x/week

Nadere informatie

Flandriamail Professional Juni 2010

Flandriamail Professional Juni 2010 Flandriamail Professional Juni 2010 In deze aflevering: Smakelijk barbecuen met Flandria begint in BBQ-groentehoekje Flandria-zachtfruit kleurt en zoet de zomer Diversificatie moet witloof aantrekkelijker

Nadere informatie

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018

Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 2018 Minder groenten en fruit thuis geconsumeerd in 218 In 218 kocht de Belg gemiddeld 37 kg verse groenten en 45 kg vers fruit. Dit is respectievelijk 2% en 5% minder dan het jaar voordien. De fruitbestedingen

Nadere informatie

De aankopen van verse groenten en fruit in 2007

De aankopen van verse groenten en fruit in 2007 De aankopen van verse en in 7 In tegenstelling tot de meeste andere voedingsproducten bleef de gemiddelde prijs van verse en vers stabiel in 7 ten opzichte van het jaar ervoor. De gemiddelde winkelprijs

Nadere informatie

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN

Januari. Februari DOEN ZAAIEN ETEN DOEN ZAAIEN PLANTEN ETEN Januari ~ Veel kun je deze maand buiten niet doen, wel is het een goed moment om het tuinhuis op te ruimen en al het gereedschap proper te maken. Borstel spades en spitvorken schoon en olie alles in. ~

Nadere informatie

De shopper's guide to Bestrijdingsmiddel

De shopper's guide to Bestrijdingsmiddel De shopper's guide to Bestrijdingsmiddel Wat is het verschil? Uit een studie van het Milieu-werkgroep EWG een simulatie van duizenden consumenten eten van hoge en lage pesticideninzet diëten blijkt dat

Nadere informatie

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels,

Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, Genieten van zelfgekweekte groenten, fruit en kruiden is het einde! Alleen komen die verse tomaten, knapperige sla, pittige rucola, zoete appels, volle kersen of smaakvolle basilicum er natuurlijk niet

Nadere informatie

Flandriamail Professional Oktober 2009

Flandriamail Professional Oktober 2009 Flandriamail Professional Oktober 2009 In deze aflevering: Seizoensgroente in de kijker Rapen onder het Flandria-label zijn een absolute voltreffer (Jo Lambrecht, commercieel directeur, Veiling Brava)

Nadere informatie

Retail tour G&F België Bezoekverslag groenten & fruit bij Belgische supermarkten

Retail tour G&F België Bezoekverslag groenten & fruit bij Belgische supermarkten Retail tour G&F België Bezoekverslag groenten & fruit bij Belgische supermarkten PT 2011-40 Juni 2011 - Anne Marie Borgdorff / Josephine Klapwijk van Dijk Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Retail

Nadere informatie

Waarom RedStar? Focus op smaak. Moderne teeltomstandigheden

Waarom RedStar? Focus op smaak. Moderne teeltomstandigheden Welkom bij RedStar, trendsetter in pure, verse smaaktomaten. Als totaalspecialist telen, verpakken en verkopen we jaarrond. Bovendien denken we mee met klanten. Bijvoorbeeld over marketingconcepten en

Nadere informatie

Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland 2012 Consument en supermarktverkoop

Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland 2012 Consument en supermarktverkoop Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland 2012 Consument en supermarktverkoop PT 2012-10 Maart 2012 Anne Marie Borgdorff Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Marktmonitor Groenten en Fruit Nederland

Nadere informatie

1 Producten voor de verkoop Consument en product Biologische achtergronden Afwijkingen van de normale regel 17 1.

1 Producten voor de verkoop Consument en product Biologische achtergronden Afwijkingen van de normale regel 17 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Producten voor de verkoop 9 1.1 Consument en product 9 1.2 Biologische achtergronden 13 1.3 Afwijkingen van de normale regel 17 1.4 Afsluiting 19 2 Bewaarcondities en bewaarmethoden

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 51 Feestelijke week! Of een stressvolle week? Wat zal het worden? Nog niemand kan het zeggen. Qua producten lijkt het op weinig stress, maar ook dat zal in de loop van de week wel duidelijk worden.

Nadere informatie

Kiwibes seizoen 2013. 11 september, Elzenveld Antwerpen

Kiwibes seizoen 2013. 11 september, Elzenveld Antwerpen Kiwibes seizoen 2013 11 september, Elzenveld Antwerpen Welkom Jan Engelen Sales & Marketing Manager Veiling Hoogstraten Agenda Historiek Seizoen 2013 Kiwibes: Dé hapklare fruitsnack Toekomst Receptie door

Nadere informatie

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2

De milieu-impact van al deze overbodige kilometers verschilt van voertuig tot voertuig. Dit komt omdat niet elk voertuig evenveel CO 2 Groenten en fruit van het seizoen Wie door de groenten- en fruitafdeling van de lokale supermarkt loopt, krijgt vaak het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt. Je vindt er boontjes uit Kenia, tomaten

Nadere informatie

Paprika heeft goed imago bij Britse consument Marktonderzoek paprika onder consumenten in het Verenigd Koninkrijk

Paprika heeft goed imago bij Britse consument Marktonderzoek paprika onder consumenten in het Verenigd Koninkrijk Paprika heeft goed imago bij Britse consument Marktonderzoek paprika onder consumenten in het Verenigd Koninkrijk PT 2011-33 Juni 2011 - Wilco van den Berg Productschap Tuinbouw, Afdeling M&I Paprika heeft

Nadere informatie

Start pompoenentijd AGF NIEUWS / SEPTEMBER 2016

Start pompoenentijd AGF NIEUWS / SEPTEMBER 2016 Start pompoenentijd AGF NIEUWS / SEPTEMBER 2016 Pompoenen zijn echte herfstgroenten. Je kunt ze daarom nu in alle kleuren, soorten en maten aantreffen. Wist je dat pompoenen niet alleen mooi zijn ter decoratie,

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 790/00, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 717/01, Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 TOMATEN

Vo (EG) Nr. 790/00, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 717/01, Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 TOMATEN Vo (EG) Nr. 790/00, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 717/01, Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 TOMATEN I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op tomaten van de variëteiten (cultivars) van

Nadere informatie

copyright Proeftuinnieuws

copyright Proeftuinnieuws Thema: Tomaat Rassenproef trostomaten doorteelt 217 Eindelijk potentiële kandidaat voor Princess Na een jarenlange zoektocht naar een kwalitatief beter ras voor het Princess-segment dient er zich eindelijk

Nadere informatie

Weekaanbod BIO producten - Offre de la semaine produits BIO

Weekaanbod BIO producten - Offre de la semaine produits BIO Jean de smet bvba Karel Keymolenstraat 27 1750 Lennik Tel: 02 241 46 33 Fax: 02 215 10 63 Jean: 0495/16.41.45 Geldig van 28/08 tot 02/09 Bo: 0470/04.26.69 Valable du 28/08 au 02/09 Weekaanbod BIO producten

Nadere informatie

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND

KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND KALENDER VAN PLAATSELIJK GETEELDE SEIZOENSGROENTEN EN -FRUIT UIT VOLLE GROND Gij zijt zeker niet van hier? Jongen toch, ik ben een pastinaak, ik kende uw grootmoeder al toen ze nog in de grond zat. INFO

Nadere informatie

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten?

Productinformatie: Groenten (1) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van jou verwacht? Hoe kun je groenten in menu's gebruiken? Wat zijn groenten? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de eigenschappen van groenten. We vertellen je ook hoe je groenten kunt gebruiken en hoe je ze moet bewaren. Wat wordt er van jou verwacht? Na het bestuderen

Nadere informatie

Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!!

Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!! Al sinds 1954 Uw Groenteman op Maat!!! Kerstpakketten Brochure 2016-2017 Geachte dames en heren, Sinds 1954 zijn wij al uw Groenteman op maat. Zo hebben wij ook dit jaar weer een mooi assortiment met kerstpakketten

Nadere informatie

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016

De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten. Paul Verbeke 26 februari 2016 De markt voor biologische groenten en akkerbouwproducten Paul Verbeke 26 februari 2016 paul.verbeke@bioforumvl.be 1 Bio groeit! Bio consumptie groeit! Bio handel groeit! Bio voedingsproductie groeit! Bio

Nadere informatie

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht Opdracht 1-2A Wat is groente en wat is fruit? Opdracht Doel: Introductie: 5 min. Opdracht 1: 5 min. De kinderen leren onder andere welke verschillende groente- en fruitsoorten er zijn en het verschil tussen

Nadere informatie

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69

3 Arbeid Functies binnen het bedrijf Arbeidsbehoefte Registratie Afsluiting 69 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Oogsten 9 1.1 Oogstmoment 9 1.2 Oogstwerkzaamheden 12 1.3 Oogstmethoden 14 1.4 Kwaliteitseisen voor het product 25 1.5 Apparatuur voor oogstverwerking 30 1.6 Afsluiting

Nadere informatie

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron

6.5. Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart keer beoordeeld. Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron Werkstuk door een scholier 1097 woorden 2 maart 2002 6.5 34 keer beoordeeld Vak ANW Keuzeopdracht; Hoofdstuk 6.4, opdracht B; Bron www.nicevzw.be www.food-micro.nl www.consumentenbond.nl Wat is nitraat

Nadere informatie

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product

Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product Smaakonderzoek komkommer aan Nederlands en Spaans product M. Kersten, L. Voorbij en W. Verkerke Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Glastuinbouw april 2002 PPO nr 420029 2002 Wageningen, Praktijkonderzoek

Nadere informatie

FACTSHEET DUITSLAND. Duitsland: wereldwijd 2 de afzetmarkt verse groenten en fruit

FACTSHEET DUITSLAND. Duitsland: wereldwijd 2 de afzetmarkt verse groenten en fruit FACTSHEET DUITSLAND Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com : wereldwijd 2 de afzetmarkt verse groenten en fruit Een derde van Nederlandse export naar is een belangrijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Wat produceert een onderneming?

Hoofdstuk 2: Wat produceert een onderneming? Hoofdstuk 2: Wat produceert een onderneming? 2.1. Wat je produceert moet je kunnen verkopen. Zie boek: p. 22 25 (+ nota s) Senseo en stadstweewieler van BMW 2.2./2.3./2.4. Vraag en aanbod 1. Voorbeeld

Nadere informatie

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011

Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 Flandriamail Professional Januari - Februari 2011 In deze aflevering: Typische wintergroente in de kijker: kolen Flandria-promotiecampagne We hebben allemaal iets met Flandria geeft meer zin in groenten

Nadere informatie

WEEKBERICHT Week

WEEKBERICHT Week Week 1 2017 Op het moment dat u dit weekbericht ontvangt is het nog 2016, maar op het moment dat u aan het werk gaat met de dingen die u hier leest, is het 2017! Het volledige team van Postuma wenst u

Nadere informatie

EEN WAAIER AAN GROENTEN Nieuw

EEN WAAIER AAN GROENTEN Nieuw EEN WAAIER AAN GROENTEN Nieuw Geldig van 16/10/17 t.e.m. 16/04/18 Meco introduceert een nieuw en uitgebreid assortiment aan verse groenten. Dit in samenwerking met NV Vlaemynck groothandel in groenten

Nadere informatie

Groot aanbod alternatieve paprika s voorhanden

Groot aanbod alternatieve paprika s voorhanden Groot aanbod alternatieve paprika s voorhanden J. Dewitte, J. Van Steenkiste en S. Buysens Foto: De rassen staan van links naar rechts en boven naar onder gerangschikt volgens de objectentabel hieronder.

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas.

INTRODUCTIE. Deze pedagogische fiche ondersteunt jullie om de actie «Eet Lokaal» te bespreken in de klas. INTRODUCTIE Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden we het hele jaar door groenten en fruit

Nadere informatie

Terugblik derde kwartaal 2013

Terugblik derde kwartaal 2013 14 Terugblik derde kwartaal 2013 Terugblikken op de aanvoer, verkoop en prijsvorming van groenten gedurende de zomermaanden betekent in eerste instantie terugblikken op de weersomstandigheden van die periode.

Nadere informatie

Het vers assortiment van Teboza bestaat uit:

Het vers assortiment van Teboza bestaat uit: Het vers assortiment van Teboza bestaat uit: Witte asperges Groene asperges Biologisch geteelde asperges Geschilde asperges Gebundelde asperges Flowpack asperges Asperges op schaaltjes Streekpakketjes

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1455/99, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 2706/00; Vo (EG) Nr. 2147/02; Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 PAPRIKA'S

Vo (EG) Nr. 1455/99, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 2706/00; Vo (EG) Nr. 2147/02; Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 PAPRIKA'S Vo (EG) Nr. 1455/99, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 2706/00; Vo (EG) Nr. 2147/02; Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 PAPRIKA'S I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op paprikavariëteiten

Nadere informatie

Formulier ter aansluiting teeltbedrijf bij Stichting Monitoring Voedingstuinbouw Versie 27 juni 2006 (met naamswijziging EurepGAP naar GlobalGAP)

Formulier ter aansluiting teeltbedrijf bij Stichting Monitoring Voedingstuinbouw Versie 27 juni 2006 (met naamswijziging EurepGAP naar GlobalGAP) Formulier ter aansluiting teeltbedrijf bij Stichting Monitoring Voedingstuinbouw Versie 27 juni 2006 (met naamswijziging EurepGAP naar GlobalGAP) Naam teeltbedrijf: Telersnummer (op geleverde producten):

Nadere informatie

GROENTE & FRUIT LESPAKKET

GROENTE & FRUIT LESPAKKET MAAK KENNIS MET HET LESPAKKET LESPAKKET: MAAK KENNIS MET MAAK KENNIS MET HET LESPAKKET INLEESBLAD Beste leerkracht, Maak kennis met het Groente en Fruit lespakket van de Louis Bonduelle Foundation. Het

Nadere informatie

Versie januari 2015 DEEL 8: HANDELSNORM VOOR PAPRIKA'S

Versie januari 2015 DEEL 8: HANDELSNORM VOOR PAPRIKA'S DEEL 8: HANDELSNORM VOOR PAPRIKA'S I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op paprika's van de variëteiten 1 (cultivars) van Capsicum annuum L. die bestemd zijn voor levering als vers product

Nadere informatie

Celebrate the taste. With RedStar.

Celebrate the taste. With RedStar. sweet & delicious Celebrate the taste. With RedStar. Welkom bij RedStar, trendsetter in pure, verse smaaktomaten. Als totaalspecialist telen, verpakken en verkopen we jaarrond. Bovendien denken we mee

Nadere informatie

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed

Assortimentsbrochure High-tech tomaten. a World of Knowledge in every seed Assortimentsbrochure High-tech tomaten a World of Knowledge in every seed The Global Specialist Bayer is een betrouwbare partner voor het optimaliseren van de productie en marketing van onze veredelde

Nadere informatie

Consumptie van Nederlandse en Duitse consumenten in kaart gebracht Overzicht van resultaten uit de Groente- en Fruitmonitor over 2012

Consumptie van Nederlandse en Duitse consumenten in kaart gebracht Overzicht van resultaten uit de Groente- en Fruitmonitor over 2012 Consumptie van Nederlandse en Duitse consumenten in kaart gebracht Overzicht van resultaten uit de Groente- en Fruitmonitor over 2012 PT 2013 04 Maart 2013 - Anne Marie Borgdorff-Rozeboom Productschap

Nadere informatie

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014

Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Nieuwsbrief HealthyFresh.nl week 19-2014 Deze week in de nieuwsbrief: Inhoud HealthyFresh Boxen... 2 Bewaaradvies producten... 3 Adviesrecepten voor de HealthyBox, Combibox en ProefBox... 5 HealthyFresh.nl

Nadere informatie

Indeling van de groenten.

Indeling van de groenten. Hoofdstuk 12 Indeling van de groenten. 1. De groenten indelen volgens hun plantendeel. 2. Opsommen hoe we de voedingswaarde zoveel mogelijk behouden. 3. Manieren opnoemen om de celstof beter verteerbaar

Nadere informatie

Aankoop en consumptie van groenten en fruit door Nederlandse consumenten

Aankoop en consumptie van groenten en fruit door Nederlandse consumenten Aankoop en consumptie van groenten en fruit door Nederlandse consumenten Inzichten vanuit marktonderzoek om de consumptie van groenten en fruit in Nederland te verhogen Augustus 2010/ Arjen Daane, Unitmanager

Nadere informatie

assortiment bewerkt salades, mixgroenten, slamixen, rauwkosten

assortiment bewerkt salades, mixgroenten, slamixen, rauwkosten assortiment bewerkt salades, mixgroenten, slamixen, rauwkosten 1 2 Smeding Groenten en Fruit Smeding Groenten en Fruit heeft een compleet assortiment van meer dan 1500 soorten groenten en fruit. Als freshpartner

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS

Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS Vo (EG) Nr. 1677/88, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 KOMKOMMERS I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op komkommers van de variëteiten (cultivars)

Nadere informatie

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? INLEIDING: Waarom lokaal en seizoensgebonden eten? Ons voedsel legt gemiddeld 2000 km af voor het ons bord bereikt. Denk maar eens aan de groenten en het fruit dat we iedere dag eten. In de winkel vinden

Nadere informatie

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken.

Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. Vanaf heden kan u op fytoweb de maximale residulimieten (MRL s) ook per gewas opzoeken. De gewassen waarop MRL s van toepassing zijn, werden in verschillende groepen ingedeeld. Deze indeling wordt weergegeven

Nadere informatie

Webwinkel verzendmateriaal

Webwinkel verzendmateriaal Webwinkel verzendmateriaal Verzendverpakkingen & accessoires Verpakkingsmateriaal Opvulmateriaal Beschermfolie Sluitmateriaal Dozen enkele golf Verzendverpakkingen Golfkartonnen enkele golf dozen worden

Nadere informatie

Profiteer daarom deze week extra van onze weekaanbieding, want dat is een druiven ras dat nog wel zoet en goed van smaak is.

Profiteer daarom deze week extra van onze weekaanbieding, want dat is een druiven ras dat nog wel zoet en goed van smaak is. Seizoenswisseling bij de druiven. Het zuidelijk halfrond is nu klaar met de druiven, de aanvoer is voorbij en de pech wil dat het noordelijk halfrond nog niet klaar is om te oogsten. Met name uit Egypte

Nadere informatie

Food for Professionals. Assortiment CooKKing

Food for Professionals. Assortiment CooKKing Food for Professionals. Assortiment CooKKing HET ASSORTIMENT VAN COOKKING CooKKing heet u, als verskenner, welkom in de wereld van vers bereide vis- en vleesgerechten. CooKKing staat voor een royale lijn

Nadere informatie

Cadmium en lood in landbouwgewassen. in de Kempen, najaar Voedsel en Waren Autoriteit

Cadmium en lood in landbouwgewassen. in de Kempen, najaar Voedsel en Waren Autoriteit Cadmium en lood in landbouwgewassen in de Kempen, najaar 2005 Voedsel en Waren Autoriteit november 2005 1 1. Inleiding Bekend is dat door zinkraffinaderijen, gevestigd in het Belgische deel van de Kempen,

Nadere informatie

Flandriamail Professional Mei 2010

Flandriamail Professional Mei 2010 Flandriamail Professional Mei 2010 In deze aflevering: Groente in de kijker: t is weer komkommertijd Flandria introduceert Coeur de Pigeon Het minitomaatje met een volle en zoete smaak wordt zonder twijfel

Nadere informatie

Vo (EG) Nr. 1292/81, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 Vo (EG) Nr. 1135/01 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 AUBERGINES

Vo (EG) Nr. 1292/81, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 Vo (EG) Nr. 1135/01 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 AUBERGINES Vo (EG) Nr. 1292/81, gewijzigd bij Vo (EG) Nr. 888/97 Vo (EG) Nr. 1135/01 en Vo (EG) Nr. 46/03, Vo (EG) Nr. 907/04 AUBERGINES I. DEFINITIE VAN HET PRODUCT Deze norm heeft betrekking op aubergines, vruchten

Nadere informatie

Salades uit eigen keuken

Salades uit eigen keuken Salades uit eigen keuken Ambachtelijk slaatje Ambachtelijke koude schotel Asperge Ham salade (seizoensalade) Asperges, witte kool, gekookte ham Bieslook Uien salade Bleekselderij, mais, augurk, tomaat,

Nadere informatie

FACTSHEET FRESH VEGETABLES

FACTSHEET FRESH VEGETABLES miljoen dollar cq. 1000 ton Factsheet verse groenten januari 2016 FACTSHEET FRESH VEGETABLES Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL VERSE GROENTEN IN 2015

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

Begin van het moestuinseizoen

Begin van het moestuinseizoen Begin van het moestuinseizoen 1. Buiten Zaaien in volle grond Algemene regel : de hoeveelheid aarde waarmee je het zaadje bedekt, mag maximaal drie maal de breedte van het zaad zijn. Zaai periode : is

Nadere informatie

februari maart april mei

februari maart april mei F R U I T K A L E N D E R Aardbei Abrikoos Ananaskers Appel Boskers Braam Druif Framboos Kers Kiwi Kriek Kruisbes Meloen Peer Perzik Pruim Rabarber Rode bes Zwarte bes januari februari maart april mei

Nadere informatie

Flandriamail Professional Februari 2010

Flandriamail Professional Februari 2010 Flandriamail Professional Februari 2010 In deze aflevering: Flandria in binnen- en buitenland Naambekendheid bij Belgische consument significant gestegen in 2009 Kerncijfers van 2009: productie en omzet

Nadere informatie