Financiële problemen op de werkvloer. Factsheets 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Financiële problemen op de werkvloer. Factsheets 2012"

Transcriptie

1 Financiële prblemen p de werkvler Factsheets 2012

2 Bent u financieel geznd? De test geeft inzicht in uw financiële situatie Laat u rekeningen nbetaald liggen? Krijgt u pst van de deurwaarder f het incassbureau? De de test! Kruis aan wat p u van tepassing is. Iedere maand is mijn geld p. Ik heb ruzie met mijn partner ver geld. Ik vraag mijn baas sms m een vrscht p mijn salaris f vakantiegeld. Ik vul het ene gat met het andere. Ik de mijn best m niet aan geld te denken. Ik gebruik vaak mijn creditcard. Ieder jaar heb ik meer schulden. Autmatische incass s wrden niet afgeschreven. Ik vraag geld aan familie en vrienden. Het gebeurt regelmatig dat ik niet kan pinnen. Ik kp steeds vaker bij een pstrderbedrijf. Ik denk vaak na ver wat ik bedrijven kan vertellen m niet te heven betalen. Ik haal geld van de spaarrekening van de kinderen. Ik slaap niet van de geldzrgen. Ik heb al vijf jaar f langer een laag inkmen. Ik hp snel een prijs te winnen in de lterij, dan ben ik van mijn schulden af. Ik weet niet heveel geld er iedere maand p mijn rekening kmt. Ik schaam mij erg vr mijn schulden. Ik betaal rekeningen vaak niet p tijd. Ik sta vaak rd. Ik lp achter met de huur en/f energie. Ik durf niet ver mijn geldprblemen te praten. Mijn administratie is een rmmeltje. Ik ben verslaafd, dat kst geld! Ik krijg pst van de deurwaarder f het incassbureau. Sparen? Dat kan ik niet! Ik weet niet wat ik iedere maand allemaal met betalen. Heeft u meer dan vier nderdelen aangekruist? Dan kunnen er financiële prblemen ntstaan. U kunt zelf iets den m deze te vrkmen en eventueel p te lssen. Ruim uw pst p en maak een begrting. Op vindt u het gratis Persnlijk Budgetadvies, waarmee u uw inkmsten en uitgaven p een rij kunt zetten. Heeft u echt grte prblemen, ga dan naar de afdeling Schuldhulpverlening in uw gemeente f kijk p

3 Administratie p rde Inzicht in uw geldzaken begint met een verzichtelijke administratie Het is belangrijk dat u de pst p tijd verwerkt. Dat is ndzakelijk m uw geldzaken ged te kunnen regelen. U weet dat de rekeningen p tijd betaald wrden en u kunt alle belangrijke papieren gemakkelijk terugvinden. U heeft in ieder geval ndig: Een rdner met tabbladen. Een mapje vr de rekeningafschriften van de bank. Een pen en een perfratr. Een vaste plaats in huis m de pst en de administratie te bewaren. Maak tabbladen vr bijvrbeeld: Salaris- f uitkeringsspecificaties. Kinderbijslag. Huur f hyptheek. Energie en water. Garantiebewijzen. Telefn. Zrgverzekering. Verzekeringen. Belastingzaken. Pensien. Krijgt u pst, maak deze dan ng dezelfde dag pen. Handelt u de pst niet meteen af, bewaar deze dan p een vaste plaats. Werk uw administratie wekelijks bij. Ga als vlgt te werk: Bij de pst zit veel reclame. Reclame is geen nderdeel van uw administratie en kan dus bij het ud papier. De eindafrekening van het energiebedrijf, nieuwe verzekeringspapieren f een bericht ver de huurverhging det u in uw rdner, zdat u deze later ng terug kan vinden wanneer u ze ndig heeft. Rekeningen krijgt u steeds vaker via de mail. Als u ze print, hudt u verzicht. Op de rekening staat de datum waarp het geld betaald met zijn. De de rekeningen die u niet meteen betaalt, achter een tabblad 'Ng betalen'. Kijk steeds als u uw pst pruimt, f u ng rekeningen met betalen. Cntrleer p uw rekeningafschrift van de bank f uw betaalpdrachten zijn uitgeverd, en f de juiste bedragen zijn afgeschreven. De de afschriften daarna in het pbergmapje. Krijgt u de afschriften niet meer per pst, maar wilt u dit wel? Dan kunt u dit aanvragen bij uw bank. Op smmige pst met u reageren. U met bijvrbeeld belastingaangifte den, f u wilt bezwaar maken tegen een bepaalde beslissing van de gemeente. Bijna altijd met u binnen een bepaalde termijn reageren. Die termijn staat in de brief. Maak een kpie van uw reactie en de deze in uw rdner achter het juiste tabblad.

4 Taakverdeling Spreek met uw partner af wie de administratie det. Det uw partner de administratie? Neem dan regelmatig samen de administratie dr. U bent er immers beiden verantwrdelijk vr. Niet den! Pst langer dan twee weken laten liggen. Pst niet penmaken. Hpen dat een rekening vergeten wrdt. Garantiebewijzen weggien. Heeft u hulp ndig bij uw administratie? Dan met u afspraken maken ver het vlgende: Wie zrgt ervr dat de rekeningen betaald wrden? Wie cntrleert f autmatische betalingen p tijd gedaan wrden? Wie zrgt ervr dat er gespaard wrdt vr grte uitgaven? Wie ruimt de pst p? Wie beantwrdt lastige brieven? Wie vult het belastingfrmulier in? In veel gemeenten kunt u hulp krijgen bij het invullen van lastige frmulieren. Infrmeer bij uw gemeente.

5 Een begrting maken Inzicht in al uw inkmsten en uitgaven In een begrting staan al uw inkmsten en uitgaven. Een begrting laat zien waar uw geld blijft. Een begrting laat k zien f u geneg geld heeft vr nieuwe spullen f een verhuizing. Wanneer u vaak rd staat f betalingsachterstanden heeft, met u zeker een begrting maken. Een maandbegrting Veel inkmsten krijgt u per maand en veel uitgaven betaalt u per maand. Maar niet allemaal. Kinderbijslag krijgt u bijvrbeeld één keer per drie maanden en het vakantiegeld één keer per jaar. Ok de uitgaven zijn niet iedere maand hetzelfde. De huur f hyptheek en de energierekening betaalt u één keer per maand. De rekening vr smmige verzekeringspremies één keer per jaar. Omdat uw inkmsten en uitgaven niet iedere maand even hg zijn, kunt u het best een gemiddelde maandbegrting maken. Daarin zijn alle inkmsten en uitgaven mgerekend naar een gemiddeld bedrag per maand. Als eerste zekt u uw inkmsten en uitgaven p. Veel bedragen vindt u p de afschriften van de bank. Wat u uitgeeft aan bdschappen is misschien lastig te vinden. Betaalt u ze met uw pinpas? Dan staan de bedragen p de afschriften van de bank. Betaalt u meestal cntant? Schrijf de bedragen dan p in een kasbek. Na één f twee maanden weet u wat u kwijt bent aan de bdschappen. Reken alle inkmsten m naar een gemiddeld bedrag per maand. Tel daarna alle inkmsten bij elkaar p. De hetzelfde met alle uitgaven. Trek de uitgaven af van de inkmsten en u weet f uw inkmsten en uitgaven in balans zijn. Persnlijk Budgetadvies Een begrting maken kan k met het Persnlijk Budgetadvies. Dit prgramma vindt u p U wrdt gevraagd m de vlgende gegevens in te vullen: Uw eigen leeftijd en die van uw partner (als u die heeft). De ksten van uw wning. Uw nett inkmen en dat van uw partner. Uw vindt het nett inkmen p uw lnstrk. Het vakantiegeld van u en uw partner samen. Het vakantiegeld per maand is 5% van uw nett inkmen. Als u alles heeft ingevuld, klikt u p Vlgende. U krijgt dan vier begrtingen p uw scherm: Een Basisbegrting, hierin staat welke bedragen u minimaal ndig heeft vr alle uitgavenpsten.

6 Een Gemiddelde begrting, met de bedragen die vergelijkbare huishudens gemiddeld besteden aan alle uitgavenpsten. Een Sluitende begrting: een vrbeeld van een begrting waarin de bestedingen precies zijn afgestemd p de hgte van uw inkmsten. In Eigen inver kunt u uw eigen begrting invullen.

7 Besparen p uw uitgaven Uitgaven kunt u verdelen in uitgaven die meten en uitgaven die mgen. Aan de uitgaven die meten, bent u swies geld kwijt. Wnen, verwarming, kleding, eten en drinken: u kunt niet znder, dus besteedt u hier als eerste geld aan. Blijft er daarna ng geld ver, dan kunt u dit besteden aan de uitgaven die mgen. Hierbij heeft u wel een keuze. U beslist zelf f u geld besteedt aan extraatjes vr de kinderen, sprten f een dagje uit. Besparen gaat het makkelijkst p de uitgaven die mgen. Maar k p de uitgaven die meten, kunt u besparen. Dr krter te duchen, verbruikt u minder gas en water. En dr het licht uit te den in de kamers waar u niet bent, verbruikt u minder elektriciteit. U heeft dan een lagere energierekening. Kleding en schnmaakspullen heeft u ndig, maar u kunt hierbij ng meer letten p aanbiedingen f kiezen vr gedkpere merken. Daardr kunt u sms flink besparen. Keuzes maken U kunt uw geld aan een helebel dingen uitgeven. Maar waarschijnlijk vindt u niet alles even belangrijk. Zet daarm uw uitgaven eens p vlgrde van belangrijkheid. Bijvrbeeld: kleding vr de kinderen p 1, huisdieren p 2, en de tuin p de laatste plek. Of: uitstapjes p 1, een gede fiets p 2 en supersnel internet als minst belangrijke uitgave. Wilt u besparen? De tip is m dat te den p de uitgaven die nderaan in uw lijstje staan. Die zijn vr u immers het minst belangrijk. U hudt dan meer geld ver vr de uitgaven bvenin het lijstje. Dr dit srt keuzes te maken, kunt u de dingen die u leuk vindt misschien tóch den, k al heeft u niet zveel geld als u zu willen. De één zal een tijdje minder met vakantie gaan, de ander kpt minder kleding. Weer anderen bellen minder, rijden minder aut f kpen minder cadeautjes en extraatjes. Er zijn k mensen die abnnementen (tijdelijk) pzeggen f bepaalde uitgaven uitstellen. Stelt u zich daarm bij iedere uitgave de vlgende vragen: 1. Kan ik bezuinigen p deze uitgave? 2. Wil ik bezuinigen p deze uitgave? Uitgaven bijhuden Heeft u geen idee waar uw geld blijft? Dan is het lastig m keuzes te maken. Om te kunnen besparen, met u namelijk verzicht hebben. Schrijf een paar maanden lang p wat u uitgeeft, zdat u wél weet waar uw geld heen gaat. U ntdekt dan k f u veel impulsaankpen det. Dat zijn uitgaven die u niet gepland heeft en waardr u geld te krt kmt vr uw andere uitgaven. Inzicht in de manier waarp u uw geld uitgeeft, leidt vaak meteen al tt besparingen. Bespaar niet p: Geznd eten. De inbedel- en aansprakelijkheidsverzekering.

8 Het nderhud van het huis. Sparen vr grte uitgaven. Prbeer regelmatig geld pzij te zetten vr als er iets kapt gaat. Zakgeld. Al heeft u ng z weinig geld, prbeer tch een klein bedragje apart te huden vr leuke dingen. Spaar het milieu en de prtemnnee Energieksten vrmen een flink deel van de vaste lasten. Op de energierekening staat een bedrag vr vastrecht en een bedrag vr het verbruik. Op het vastrecht kunt u niet besparen, maar p het verbruik wel. Heveel u kunt besparen hangt af van uw huis en van uw gewntes. Besparen p het energieverbruik scheelt geld en u bespaart het milieu. Tips zijn bijvrbeeld: Heeft u een mbiele telefn, elektrische tandenbrstel f een digitale camera? Haal de pladers uit het stpcntact zdra de accu s zijn pgeladen. Heeft u buitenverlichting? Zet die dan p de aanwezigheidsmelder. Isleer zveel mgelijk de verwarmingsbuizen in huis. En ventileer het huis ged. Vchtige lucht verwarmen kst meer energie dan drge lucht. Heeft u een aut? Cntrleer dan de bandenspanning. Autrijden p banden met een te lage spanning, kst nndig veel brandstf.

9 Een lening... is het verantwrd? Een kaptte wasmachine f een haperende aut. En net p het mment dat u geen geld heeft vr vervanging f reparatie. Lenen kan dan een uitkmst zijn. De risic s van lenen zijn niet altijd duidelijk. Bedenk daarm het vlgende vrdat u een lening afsluit: U weet vraf dat u de aflssing kunt betalen. U lst niet langer af dan dat u het artikel kunt gebruiken. U betaalt niet meer vr de lening dan ndig is. Lenen en uw budget Een lening met u verplicht aflssen, iedere maand weer. Daardr hudt u minder geld ver vr uw andere uitgaven. Maak daarm eerst een begrting vrdat u een lening afsluit. Dan weet u zeker dat u de aflssing kunt betalen. Lptijd Het bedrag dat u leent, met u binnen een bepaalde peride terugbetalen. Dat is de lptijd van de lening. Zrg ervr dat de lptijd van de lening niet langer is dan de levensduur van het artikel waarvr u leent. Dus: leent u vr een aut waar u twee jaar in wilt rijden? Dan met u de lening vr die aut binnen die twee jaar aflssen. Rente Over een lening betaalt u rente. Rente kan vast f variabel zijn. Vast betekent dat het rentepercentage niet verandert tijdens de lptijd van de lening. Een variabele rente verandert wel. Of de bank een vaste f een variabele rente berekent, hangt af van het srt lening. Srten leningen Er zijn allerlei srten leningen. Twee bekende zijn de persnlijke lening en het drlpend krediet. Ze verschillen van elkaar in lptijd, manier van aflssen en rentepercentage. Zie vr meer infrmatie. Offerte Vraag bij meerdere banken een fferte aan vrdat u een lening afsluit. Vraag k f u de lening eerder mag aflssen dan afgesprken. Sms met u dan een bete betalen, mdat de bank minder rente ntvangt als u eerder aflst.

10 Overlijdensrisicverzekering Sms met u van de bank naast de lening een verlijdensrisicverzekering afsluiten. Dan heven uw nabestaanden het restant van de lening niet terug te betalen als u verlijdt. Vr z'n verzekering betaalt u uiteraard extra, waardr de ksten van uw lening hger wrden. Bureau Krediet Registratie (BKR) Als u geld leent bij de bank, schakelt de bank het Bureau Krediet Registratie (BKR) in. Dat is wettelijk verplicht. Het BKR bekijkt f u al leningen heeft lpen, en z ja, vr welk bedrag. Ok bekijkt het BKR he u in het verleden met leningen bent mgegaan. Op basis van die gegevens besluit de bank f u de lening krijgt. De bank vrkmt daarmee dat u te veel leent. Kijk k p Risicmeter lenen Met de Risicmeter Lenen van het Nibud kunt u cntrleren f een lening verstandig is en f u de maandelijkse aflssing kan betalen.. U vindt de Risicmeter Lenen p Gedkp lenen Let p met zgenaamde gedkpe leningen. Vaak geldt de lage rente maar vr een paar maanden. Daarna gaat u veel meer betalen. Rd staan bij de bank Rd staan kst geld. U betaalt rente ver het bedrag dat u rd staat. Ga k na f uw rekeningen ng wel betaald wrden. Stel dat u de huur f hyptheek autmatisch betaalt. Staat u rd, dan maakt de bank het geld niet ver en heeft u een betalingsachterstand.

11 Als u uw baan verliest Ged vrbereid p een terugval in het inkmen. Je baan verliezen is ingrijpend. Het heeft niet alleen emtinele en sciale gevlgen, maar k financiële. Meestal kunt u (tijdelijk) aanspraak maken p een WW-uitkering. Dat heeft bijna altijd een terugval in inkmen tt gevlg. Prbeert u zich z ged mgelijk vr te bereiden p de nieuwe situatie, dan hudt u grip p uw inkmsten en uitgaven. Om in te kunnen schatten wat het verlies van werk betekent vr het nett maandinkmen, heeft het Nibud de Werklsheidsberekenaar ntwikkeld: een tl p waarmee nline kan wrden berekend heveel je nett per maand minder in je prtemnnee verhudt als je werkls wrdt. Een WW-uitkering aanvragen Om aanspraak te kunnen maken p een WW-uitkering, met u zich inschrijven bij het Centrum vr Werk en Inkmen (CWI) in uw regi. Dat kan vanaf drie weken vrdat u uit dienst treedt. Het Uitveringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) berdeelt vervlgens f u recht heeft p een WW-uitkering. Dit besluit wrdt binnen acht weken genmen. Het UWV betaalt de uitkering vervlgens uit. Meer infrmatie ver de WWuitkering vindt u p de pagina werkls p en p Uw arbeidsverleden bepaalt he lang u recht heeft p WW. Is er een sciaal plan f afvleiingsregeling van uw werkgever? Ga dan na wat dit plan financieel vr u betekent. Smmige werkgevers vullen de WW-uitkering een bepaalde peride aan, bijvrbeeld tt het niveau van uw salaris. Het Juridisch Lket f een juridisch adviseur kan u infrmeren ver uw rechten met betrekking tt het ntslag. Een financiële buffer Het kan enige tijd duren vrdat u de uitkering ntvangt. Hudt daarm rekening met een verbruggingsperide waarin u geen f weinig inkmen heeft. Sms kunt u in de tussentijd een bijstandsuitkering aanvragen. U kunt een daling in inkmen vr een bepaalde tijd wellicht pvangen met spaargeld. Hud wel een deel van uw spaargeld apart vr nverwachte grte uitgaven, zals een wasmachine die het begeeft. Vrkm dat u daarvr met lenen, want dat maakt uw aankp nndig duur. Met behulp van de BufferBerekenaar p kunt u nagaan welk spaarbedrag u achter de hand zu meten hebben vr nverwachte grte uitgaven. Extra inkmsten Met een lager inkmen, kmt u wellicht in aanmerking vr (hgere) teslagen van de Belastingdienst f vr andere tegemetkmingen (bijvrbeeld vr schlksten). Geef een wijziging in uw inkmen z snel mgelijk dr aan de Belastingdienst. Ok de bedragen van de heffingskrtingen kunnen wijzigen. Op kunt u nagaan p welke teslagen u recht heeft en m welke bedragen het gaat. U kunt k drklikken naar instanties waar u de teslagen kunt aanvragen. Steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij zdat u

12 k kunt nagaan p welke gemeentelijke regelingen u misschien recht heeft.

13 Uw uitgavenpatrn aanpassen Minder inkmen betekent een lager budget vr uw uitgaven. Veel mensen vinden het meilijk m hun uitgavenpatrn aan te passen aan een lager budget. Een begrting maken, kan daarbij helpen. Gebruik daarvr het Persnlijk Budgetadvies p Maak de begrting aan de hand van uw nieuwe (lagere) inkmen, dat geeft het meeste inzicht. Betalingsprblemen? Trek tijdig aan de bel! Met u één f twee maanden znder inkmen verbruggen? En verwacht u dat u bepaalde rekeningen daardr niet p tijd kunt betalen? Vrkm dan prblemen dr meteen cntact p te nemen met de wningbuwvereniging, het energiebedrijf, etc. Spreek af wanneer u de achterstand inlpt. Z kunt u betalingsachterstanden beperken f incassksten vrkmen. Een lening afsluiten, is in ieder geval géén structurele plssing vr betalingsprblemen. Dr de aflssing hudt u immers minder geld ver vr uw andere uitgaven, waardr weer nieuwe betalingsprblemen kunnen ntstaan. De meeste mensen die hun baan verliezen, kunnen gelukkig na krte f langere tijd weer aan het werk. Maar als u langere tijd znder werk bent en u heeft structureel te weinig bestedingsruimte, kan dat grte gevlgen hebben. Het kan bijvrbeeld ndig zijn m te verhuizen naar een gedkpere wning. Schulden? Stap vr stap naar een plssing Mcht u te maken krijgen met betalingsachterstanden f schulden die snel grter dreigen te wrden, dan kunt u deze financiële prblemen eerst zelf prberen p te lssen. De website van het Nibud is hierbij een handig hulpmiddel.

14 Lnbeslag Over de deurwaarder en de beslagvrije vet Als u uw financiële verplichtingen niet na kunt kmen, kunnen uw schuldeisers beslag leggen p een (deel van) uw inkmen. Daarvr meten zij een deurwaarder inschakelen. Vr lnbeslag is een vnnis van de rechter ndig. Uw werkgever is verplicht m mee te werken aan lnbeslag. Lnbeslag betekent extra werk vr de salarisadministratie. Daarm is het aan te raden m uw werkgever z snel mgelijk te vertellen welke prblemen er spelen. Uw werkgever kan u misschien k helpen bij het zeken naar plssingen vr uw financiële prblemen. De deurwaarder legt geen beslag p uw vlledige salaris; hij hudt rekening met de beslagvrije vet. Dat is het deel van het inkmen dat u mag huden vr uw levensnderhud en de vaste lasten. De hgte van de beslagvrije vet is wettelijk vastgelegd en hangt nder andere af van de gezinssamenstelling. De beslagvrije vet is - bij vldende inkmen - minimaal 90 prcent van de bijstandsnrm vr uw situatie, inclusief vakantiegeld. Zlang u maandelijks deze beslagvrije vet ntvangt, kan k p uw vakantiegeld beslag wrden gelegd. Op andere inkmsten, zals kinderbijslag, huurteslag, kinderpvangteslag en tegemetkming schlksten kan de deurwaarder geen beslag leggen. Wel kunt u zelf vrijwillig een machtiging tekenen vr drbetaling van de kinderbijslag aan een schuldeiser. U kunt de machtiging altijd weer intrekken. Uw werkgever maakt het vastgestelde beslag ver aan de gerechtsdeurwaarder, ttdat de vlledige schuld is vldaan. De werkgever is wettelijk verplicht m hieraan mee te werken. Ontslag vanwege het lnbeslag kan niet: dat is geen geldige ntslaggrnd. Heeft u hge wnlasten, maar geen recht p huurteslag? Dan met de beslaglegger hier sms rekening mee huden, net als met de premie vr de zrgverzekering. En als er nóg een schuldeiser beslag legt? Als er al maximaal beslag is gelegd, heft u niet méér te betalen. U hudt immers recht p de beslagvrije vet. De schuldeiser die als eerste beslag heeft gelegd, zrgt vr de verdeling van het in beslag genmen geld nder de beslagleggers.

15 Schulden plssen Over betalingachterstanden inlpen en het vinden van hulp Pak kleine schulden aan Veel kleine schulden kunnen samen te grt zijn vr uw budget. Of u last bezrgen mdat de schuldeisers telkens bij u vr de deur staan. Stap vr stap Als de financiële prblemen te verzien zijn, kunt u deze zelf prberen p te lssen, bijvrbeeld met behulp van de Nibud-website Hier vindt u een handig stappenplan m aan de slag te gaan met (niet-prblematische) schulden. Gebruik de extra s Prbeer aflssingen van leningen z veel mgelijk p tijd te betalen. Z vrkmt u extra ksten. Een jaarverzicht kan hierbij helpen. Een jaarverzicht is een srt kalender met al uw inkmsten en uitgaven van een jaar. In z'n jaarverzicht zet u bij iedere maand welke inkmsten u heeft. En welke uitgaven u die maand met betalen. Hudt u aan het eind van de maand een hg bedrag ver? Bijvrbeeld mdat u vakantiegeld krijgt? Gebruik dat bedrag dan z veel mgelijk m uw schuld af te betalen. Sluit één lening af Misschien is het mgelijk m een lening af te sluiten waarmee u in één keer een aantal kleine schulden direct aflst. U heeft dan ng maar één aflssing in plaats van verschillende kleinere, wat in ieder geval verzichtelijker is. Let er wel p dat u niet het ene gat met het andere vult. Ok met de ttale aflssing niet (veel) grter wrden dan u nu heeft. Uw ttale schuld met uiteraard niet hger wrden. Zek hulp Als u keer p keer geld te krt kmt, kunnen er betalingsachterstanden ntstaan. Het is belangrijk m daar snel iets aan te den. Herkent u dit? Ik kan rekeningen niet p tijd betalen. Ik sla aflssingen van leningen ver. Ik krijg regelmatig aanmaningen en betalingsherinneringen. Ik krijg brieven van incassbureaus, deurwaarders, advcaten, het kantngerecht f de rechtbank. Krt nadat mijn salaris is gestrt, heb ik geen geld meer m de rest van de maand dr te kmen.

16

17 Dan meten de alarmbellen gaan rinkelen! Zek snel hulp. Want dan zijn uw geldprblemen ng redelijk snel p te lssen. Neem cntact p met de schuldeiser en tref een regeling. Schaam u niet en vrkm dat u ng verder in de schulden kmt! Stappenplan Als u schulden heeft, lijkt dit vaak een nplsbaar prbleem. Maar vaak kunt u zelf een helebel vr elkaar krijgen. Uitgangspunt is dat u prbeert de schulden helemaal af te lssen. U bent immers een vereenkmst aangegaan, en die met u nakmen. Betaalt u niet, dan zullen uw schuldeisers van alles den m hun geld alsng te krijgen. Om uw prblemen p te lssen, is het belangrijk dat u weet wat de rzaken van de schulden zijn. Een begrting biedt in ieder geval al inzicht in uw inkmsten en uitgaven. Misschien heeft u recht p extra inkmensndersteuning, f kunt u uw uitgaven verlagen. En als u dat lukt, kunt u misschien al uw schulden wel al aflssen. Mcht dat nu niet lukken, dan kunt u afspraken maken met al uw schuldeisers. Vlg daarvr de vlgende stappen: 1. Maak een begrting. 2. Maak een verzicht van al uw schulden (inventarisatie). 3. De begrting laat zien heveel geld u maandelijks heeft m de schulden af te lssen (aflssingsruimte). Met behulp van deze gegevens maakt u een betalingsvrstel, dat u naar alle schuldeisers stuurt. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) Alle leningen bven de 500,- die u bij een kredietverstrekker f bank aangaat, wrden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Als u naar de bank gaat vr een lening, schakelt de bank het BKR in. Daarmee vrkmt de bank dat u te veel f te hge leningen aangaat. Het zu alleen maar prblemen geven als u te veel leent, want u met de lening immers k terug kunnen betalen. U kunt alle gegevens pvragen die het BKR ver u heeft geregistreerd. Dat kan bij bijna iedere bank in Nederland. Neem een geldig identiteitsbewijs mee. De ksten zijn 4,95. Binnen tien dagen stuurt het BKR de gegevens naar u p. U kunt het BKR k bellen. Het telefnnummer is ( 0,15 per minuut). Zelf je schulden regelen Met behulp van kunt u een aflssingsplan maken vr uw schulden, znder direct een schuldhulpverleningstraject in gang te zetten. Op de site vindt u een praktisch en verzichtelijk stappenplan, waarmee u met uw schulden aan de slag kunt. Als eerste brengt u uw schulden in kaart. Aan de hand van uw eigen begrting, berekent u vervlgens uw aflssingscapaciteit. Ok wrdt er gekeken naar de rzaken en de mgelijke plssingen van uw schulden. Verder vindt u p handige tips en vrbeeldbrieven waarmee u uw aflssingsplan kunt vrleggen aan uw schuldeisers. Het is de bedeling dat u met behulp van de site al uw schulden vlledig kunt aflssen.

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen.

U heeft ons verzocht, om gezamenlijk, een gedegen voorstel ten aanzien van uw hypotheek uit te brengen. Vragenfrmulier Klant Beeld U heeft ns verzcht, m gezamenlijk, een gedegen vrstel ten aanzien van uw hyptheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilsfie is, m samen met nze relaties, een inventarisatie te maken

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015

AANVRAAGFORMULIER Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten 2015 Tegemetkming chrnisch zieken en Inwners van de gemeente Wudenberg met een laag inkmen en die chrnisch ziek f gehandicapt zijn, ntvangen mgelijk een financiële bijdrage. In dit aanvraagfrmulier staan de

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2015

Aanvraagformulier bijzondere bijstand 2015 Aanvraagfrmulier bijzndere bijstand 2015 INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: Pstcde en

Nadere informatie

Kredietkansen voor (startende) ondernemers.

Kredietkansen voor (startende) ondernemers. Kredietkansen vr (startende) ndernemers. Als ndernemer kan het zijn dat u m uw drmen te verwezenlijken ver nvldende middelen beschikt. Er is geld ndig! Vr startende ndernemers zijn er verschillende mgelijkheden

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag In te vullen dr gemeente: Cliëntnr: Werkprcesnr: Dssiernr: Datum ntvangst: Aanvraagfrmulier Individuele Inkmensteslag Wij adviseren u m eerst de telichting te lezen vrdat u het aanvraagfrmulier invult.

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang Aanvraagfrmulier tegemetkming ksten kinderpvang INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: pstcde

Nadere informatie

I.Kinderen. II.W oning

I.Kinderen. II.W oning Checklistpraktischezaken Deze checklist bevat een algemeen verzicht van allerlei praktische, niet juridische zaken die rnd een scheiding geregeld kunnen wrden. Wat er precies geregeld met wrden, is afhankelijk

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Rechten & Plichten. Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering

Rechten & Plichten. Ziektewet Eigenrisicodragerverzekering Rechten & Plichten Ziektewet Eigenrisicdragerverzekering De Rechten & Plichten die bij uw Verzuimverzekering hren zijn k van tepassing p uw Ziektewet Eigenrisicdragerverzekering en vullen deze Rechten

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche

Sturen op Cijfers in de voetverzorgingsbranche Sturen p Cijfers in de vetverzrgingsbranche 2. Inrichten van uw bedrijfsadministratie U gaat deelnemen aan het prgramma Sturen p Cijfers van het HBA. Uw bedrijfsadministratie met daarp ingericht zijn.

Nadere informatie

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van Testamenten check Streep dr wat niet van tepassing is VRAAG 1 Is uw testament van vóór 2003? De kans is grt dat uw testament niet vldet aan uw wensen, geen gebruik maakt van de mgelijkheden sinds de invering

Nadere informatie

Instructie formulierenmodule

Instructie formulierenmodule Instructie frmulierenmdule De frmulierenmdule is een uitgebreide mdule en maakt het mgelijk m bepaalde infrmatie van gebruikers p een gestandaardiseerde manier binnen te krijgen per e-mail. Denk aan een

Nadere informatie

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv.

Het hypotheektraject van: Adviesburo K&S bv. Het hyptheektraject van: Adviesbur K&S bv. Om uw hyptheekaanvraag z ged mgelijk te kunnen afhandelen geven wij u graag een inzicht in nze werkwijze zdat u weet wat u van ns kunt en mag verwachten. Ons

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

VOOR AL UW VRAGEN EN PROBLEMEN KAN U IN EERSTE INSTANTIE TERECHT BIJ ONS KANTOOR.

VOOR AL UW VRAGEN EN PROBLEMEN KAN U IN EERSTE INSTANTIE TERECHT BIJ ONS KANTOOR. De Neve Advieskantr inf@deneveadvieskantr.be - Tel: 051/60 63 60 - Fax: 051/63 52 30 - www.deneveadvieskantr.be Financieel verzicht - Vragenlijst vr de cliënt ( = verzekeringnemer): Naam: Vrnaam: Vr welke

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Intakeformulier Bewindvoering & Inkomensbeheer

Intakeformulier Bewindvoering & Inkomensbeheer Intakefrmulier Bewindvering & Inkmensbeheer Plus Bewindvering Pstbus 8931 1006 JC Amsterdam Tel: 0636492591 Email: inf@plusbewindveringnl Website: wwwplusbewindveringnl Intake frmulier Plus Bewindvering

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang

Aanvraagformulier tegemoetkoming kosten kinderopvang Aanvraagfrmulier tegemetkming ksten kinderpvang INWONER van: GEMEENTE HOUTEN GEMEENTE IJSSELSTEIN GEMEENTE LOPIK GEMEENTE NIEUWEGEIN GEMEENTE VIANEN Persnlijke gegevens Uzelf Naam en vrletters Adres: pstcde

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015

Aanvraagformulier subsidieregeling isolatiemaatregelen woningen 2015 Aanvraagfrmulier subsidieregeling islatiemaatregelen wningen 2015 Raadhuisplein 2 Pstbus 500 3850 AM Ermel t 0341 56 73 21 Vul dit frmulier in, zet uw handtekening en stuur het p naar de Gemeente Ermel,

Nadere informatie

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT

ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT ALLE DIENSTEN DIE U NODIG HEBT, WAAR U OOK BENT De Dienstenrichtlijn met de cnsument een ruimere keuze bieden, meer waar vr zijn geld geven en een vlttere tegang tt diensten in de hele EU verzekeren WAAROM

Nadere informatie

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden.

dat u gemakkelijker het huurcontract kunt opzeggen als u een koper voor de woning heeft gevonden. Telichting huurcntract Tijdelijke verhuur p basis Leegstandwet behrende bij het huurcntract p de website van Vereniging Eigen Huis datum van pstellen telichting: 14 december 2012 Inleiding Het verhuren

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Wat is de actie met Nationale Postcode Loterij naar Attractiepark Duinrell?

Wat is de actie met Nationale Postcode Loterij naar Attractiepark Duinrell? Wat is de actie met Natinale Pstcde Lterij naar Attractiepark Duinrell? U heeft via de Natinale Pstcde Lterij 4 tegangstickets gewnnen vr Attractiepark Duinrell Op uw winnaarsbrief staat uw winnaarscde

Nadere informatie

Werkgeversverklaring

Werkgeversverklaring Werkgeversverklaring Deze werkgeversverklaring met begeleidende brief kunt u geven aan uw werkgever. Het is erg belangrijk dat de verklaring zrgvuldig en vlledig wrdt ingevuld. Geachte werkgever, Uw werknemer

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Wat is de actie met VriendenLoterij naar Attractiepark Duinrell?

Wat is de actie met VriendenLoterij naar Attractiepark Duinrell? Wat is de actie met VriendenLterij naar Attractiepark Duinrell? U heeft via de VriendenLterij 4 tegang tickets gewnnen vr Attractiepark Duinrell Op uw winnaarsbrief staat uw cadeaucde Deze cadeaucde dient

Nadere informatie

030-6661790 (dag en nacht)

030-6661790 (dag en nacht) UITVAARTCODICIL Veldzigt 53 3454 PW De Meern Centraal telefnnummer: 030-6661790 (dag en nacht) Wij adviseren u graag. De verzrging van een begrafenis f crematie Het afsluiten van een begrafenis f crematie

Nadere informatie

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015 Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015 Inhud Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015...

Nadere informatie

Rondkomen met je inkomen

Rondkomen met je inkomen Meer informatie Mocht je naar aanleiding van deze folder meer informatie willen hebben over het omgaan met geld, hulp willen bij het uitvoeren van deze tips of met iemand willen kijken naar je administratie.

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012 Stappenplan BTW-verhging van 19 naar 21% per 1 ktber 2012 Supprt ID: 57354 Versies: AccuntView Windws Dit stappenplan hebt u ndig m uw administraties in AccuntView gereed te maken vr het nieuwe BTW-percentage.

Nadere informatie

Zwartsluis Verlengde Sportlaan 16. Ons kantoor. Vraagprijs: 229.000,- k.k. Aanvaarding: in overleg

Zwartsluis Verlengde Sportlaan 16. Ons kantoor. Vraagprijs: 229.000,- k.k. Aanvaarding: in overleg Zwartsluis Verlengde Sprtlaan 16 Vraagprijs: 229.000,- k.k. Aanvaarding: in verleg Ons kantr Hasselt Nieuwstraat 4 Tel. 038-4772040 Fax 038-4772118 E-mail inf@bertleistra.nl Internet www.bertleistra.nl

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Hasselt Het Kerspel 14. Ons kantoor. Vraagprijs: 145.000,- k.k. Aanvaarding: in overleg

Hasselt Het Kerspel 14. Ons kantoor. Vraagprijs: 145.000,- k.k. Aanvaarding: in overleg Hasselt Het Kerspel 14 Vraagprijs: 145.000,- k.k. Aanvaarding: in verleg Ons kantr Hasselt Nieuwstraat 4 Tel. 038-4772040 Fax 038-4772118 E-mail inf@bertleistra.nl Internet www.bertleistra.nl Het Kerspel

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019

Veel gestelde vragen Huurverhoging 2019 Veel gestelde vragen Huurverhging 2019 GrenWest heeft de antwrden p een aantal veel gestelde vragen vr u p een rij gezet. De vragen zijn nderverdeeld in de vlgende nderwerpen: Algemeen Inkmensverklaring

Nadere informatie

www.pjongenbelastingadvies.nl

www.pjongenbelastingadvies.nl www.pjngenbelastingadvies.nl CHECKLIJST 2007 Telefnnummer: 0619163881 1. Uw Persnlijke gegevens Naam (achternaam) en Initialen Geslacht Man / Vruw Adres Pstcde en Wnplaats Gebrtedatum BSN (Sfi) nummer

Nadere informatie

AANVRAAG TEGEMOETKOMING CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN 2018

AANVRAAG TEGEMOETKOMING CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN 2018 AANVRAAG TEGEMOETKOMING CHRONISCH ZIEKEN EN GEHANDICAPTEN 2018 U KUNT UW AANVRAAG OOK DIGITAAL INVULLEN VIA WWW.HULPWIJZERHATTEM.NL. Vr hulp bij het invullen kunt u terecht bij Op K rs (zie telichting)

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Een goede toekomst voor uw administratie

Een goede toekomst voor uw administratie Een gede tekmst vr uw administratie Is dit uw situatie nu? Is dit uw situatie straks? De praktijk Bij het gebruik maken van nline- bekhuden, wrdt het vr u mgelijk m 24 uur per dag, 7 dagen in de week infrmatie

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Aanmeldformulier. Gehuwd / geregistreerde partnerschap Ongehuwd Gescheiden

Aanmeldformulier. Gehuwd / geregistreerde partnerschap Ongehuwd Gescheiden Aanmeldfrmulier Gegevens rechthebbende (rechthebbende is degene die nder bewind gesteld gaat wrden) Gebrtenaam (gehuwden meisjesnaam vermelden) : Vrnamen : Vrletters : Natinaliteit : Adres (straat en huisnr)

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

Start van uw behandeling

Start van uw behandeling Start van uw behandeling U heeft zich aangemeld vr behandeling binnen GGZ Veenendaal. Met hulp van dit frmulier willen we de behandeling alvast met u in gang zetten, vrdat de gesprekken daadwerkelijk begnnen

Nadere informatie

Trainingsopgaven Basistraining Evenementen Scouts Online

Trainingsopgaven Basistraining Evenementen Scouts Online Trainingspgaven Basistraining Evenementen Scuts Online Inhudspgave 1 Vrbereidingspgaven... 3 1.1 E-mailadres aanpassen... 3 1.2 Testfuncties tevegen... 3 2 Basispgaven... 4 2.1 Nieuw evenement aanmaken...

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Eerstelijns ServicePunt B.V.

Eerstelijns ServicePunt B.V. WebsiteService 2015 Eerstelijns ServicePunt B.V. Eerstelijns ServicePunt B.V. Trenallee 20, Videlab Strijp-S 5617 BC Eindhven inf@eerstelijnsservicepunt.nl www.eerstelijnsservicepunt.nl De WebsiteService

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog!

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog! Data m te nthuden December 2015 04-12 Sinterklaas p schl. Grepen 5 t/m 8 een cntinurster tt 14.00 uur. Neem je eigen lunch mee p 4 december! 13-12 Kerstmarkt vanaf 12.00 tt 18.00 uur, kinderen van De Meeander

Nadere informatie

Uw aanvraag verbindt noch ING België, noch uzelf, zolang de kredietovereenkomst niet in uw INGkantoor werd ondertekend, na controle door ING.

Uw aanvraag verbindt noch ING België, noch uzelf, zolang de kredietovereenkomst niet in uw INGkantoor werd ondertekend, na controle door ING. Veelgestelde vragen Mijn aanvraag vr een ING-lening werd aanvaard. Waar met ik de cntracten tekenen? Wat is de minimumlptijd van een lening p afbetaling? Wat is de maximumlptijd van een lening p afbetaling?

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

Begrafenis. Wensen Formulier. Aangeboden door. A.G. Reebergen. [Geef inhoud voor de zijbalk op. Een zijbalk is. een zelfstandige aanvulling op het

Begrafenis. Wensen Formulier. Aangeboden door. A.G. Reebergen. [Geef inhoud voor de zijbalk op. Een zijbalk is. een zelfstandige aanvulling op het Wensen Frmulier Begrafenis [Geef inhud vr de zijbalk p. Een zijbalk is een zelfstandige aanvulling p het Aangebden dr A.G. Reebergen hfddcument. Vaak is de zijbalk links f rechts, f bvenaan f nderaan p

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

HANDLEIDING. Kom In Actie Rode Kruis

HANDLEIDING. Kom In Actie Rode Kruis HANDLEIDING Km In Actie Rde Kruis Inhudspgave Checklist vr het plannen van je actie... 3 Kminactie.rdekruis.nl... 4 Actie aanmaken... 4 Actie wijzigen/aanpassen... 4 Mede rganisatren tevegen... 4 Deelnemers

Nadere informatie

Persoonlijke offerte voor Dhr. V. Oorbeeld

Persoonlijke offerte voor Dhr. V. Oorbeeld Persnlijke fferte vr Dhr. V. Orbeeld Znnestraat 12 1234AB, Znnestad 15 april 2015, s-hertgenbsch Geachte heer Orbeeld, Hartelijk dank dat we u een aanbd p maat mgen den vr Zelfstrm Huur Deze fferte p maat

Nadere informatie

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud

Baan in Beeld. Outplacementprogramma Goud Baan in Beeld. Outplacementprgramma Gud De utplacementprgramma s van Baan in Beeld zijn bestemd vr medewerkers die een rganisatie gaan verlaten en nieuw werk zeken. Om aan de unieke behefte van uw medewerker

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik. Werkvorm: groepswerk 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 3 de graad Grepsgrtte: klasgrep, pdelen in grepjes van 4 persnen Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpints met ft s van Ghislain en Clémence uit Dgb Verhaal van

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 72095942000 VZW Psych. Centrum Caritas Caritasstraat 76 9090 MELLE Telichting bij het dcument pnameverklaring bij pname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met

Nadere informatie

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen Onderhudsdcument / Werkveldpdrachten Wellness Rekenen Ontwikkeld dr : Diny Veldstra Inhud Rekenen in het werkveld... 3 Opdracht 1: De spijkerbrek... 4 Opdracht 2: Het drmhuis... 5 Opdracht 3: Make-up...

Nadere informatie

SPREEKBEURT SCHORPIOEN

SPREEKBEURT SCHORPIOEN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHORPIOEN ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SCHORPIOEN

Nadere informatie

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang.

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang. BUDGETPLAN JEUGDHULP Vr u ligt het budgetplan Jeugdhulp. U vult dit budgetplan in als u zelf de ndersteuning vr uw kind/een minderjarige wilt cördineren met een persnsgebnden budget (pgb). In dit budgetplan

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. U moet beschikken over het rekenprogramma Microsoft Excel versie 97 of hoger om dit rekenblad te kunnen gebruiken.

GEBRUIKSAANWIJZING. U moet beschikken over het rekenprogramma Microsoft Excel versie 97 of hoger om dit rekenblad te kunnen gebruiken. I.Alvrens te beginnen GEBRUIKSAANWIJZING U met beschikken ver het rekenprgramma Micrsft Excel versie 97 f hger m dit rekenblad te kunnen gebruiken. Installatie Opdat het rekenblad zu functineren is er

Nadere informatie

Informatiemap Hypotheken & Aankoopbemiddeling

Informatiemap Hypotheken & Aankoopbemiddeling Infrmatiemap Hyptheken & Aankpbemiddeling Cntactgegevens Van Lierp & Partners Haarsteegsestraat 3a 5254 JN Haarsteeg 073-511 91 38 www.lierp.nl inf@lierp.nl Pagina 1 Even vrstellen Willem van Lierp Gebren

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Inkomenstarief: - aanpassing voorschot vanaf tweede kwartaal antwoord op enkele veelgestelde vragen

Inkomenstarief: - aanpassing voorschot vanaf tweede kwartaal antwoord op enkele veelgestelde vragen 1 Inkmenstarief: - aanpassing vrscht vanaf tweede kwartaal 2016 - antwrd p enkele veelgestelde vragen Aan: rganisatren met subsidies inkmenstarief 21 maart 2016 Beste rganisatr, Kind en Gezin berekende

Nadere informatie

Grip op reclame Internet (cookies)

Grip op reclame Internet (cookies) DDMA PRIVACY AUTORITEIT - CONSUMENTEN HANDBOEK Grip p reclame Internet (ckies) PRAKTISCH ADVIES BIJ COMMERCIËLE COMMUNICATIE Vrwrd Aan de hand van cncrete infrmatie en handige checklists bieden wij u via

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

Over de periode van 19 april 2007 tot 1 maart 2008 ontvangt u een nabetaling.

Over de periode van 19 april 2007 tot 1 maart 2008 ontvangt u een nabetaling. Datum 26 februari 2008 Pstbus 2064, 3500 GB Utrecht Van T 0900-92 94, F Ons kenmerk Oncferwerp : aanpassï"ng van uw WIA-dagln. Geachte heer Hierbij ntvangt u de gecrrigeerde WIA-beslissing. De beslissingen

Nadere informatie

Checklist verzekeringen en vrijwilligerswerk

Checklist verzekeringen en vrijwilligerswerk Checklist verzekeringen en vrijwilligerswerk 1. Verzekeringen algemeen Is het belangrijk als vrijwilliger verzekerd te zijn? Ja, bij het den van vrijwilligerswerk kunnen ngelukken gebeuren. Als vrijwilliger

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl

Nieuwsbrief 1 Groen Licht www.nieuwkortenoord.nl Nieuwsbrief 1 Gren Licht www.nieuwkrtenrd.nl Nieuwsbrief 1 Gren Licht Dit is een nieuwsbrief, speciaal gericht p de actie Gren Licht in Nieuw Krtenrd. Subsidie beschikbaar gesteld dr Prvincie vr Gren Licht

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Provincie Zeeland

Aanvraagformulier subsidie Provincie Zeeland Aanvraagfrmulier subsidie Prvincie Zeeland NAAM ACTIVITEIT / PROJECT Naam GEGEVENS AANVRAGER Naam instelling Adres Instelling Pstcde en wnplaats IBAN-nummer BIC-cde Cntactpersn Functie cntactpersn Telefnnummer

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 1. 1 Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2. 2 Woningen beheren... 3. 2.1 Een nieuwe woning invoeren... 3

Inhoudsopgave... 1. 1 Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2. 2 Woningen beheren... 3. 2.1 Een nieuwe woning invoeren... 3 Inhudspgave Inhudspgave... 1 1 Aanmelden als nieuwe gebruiker... 2 2 Wningen beheren... 3 2.1 Een nieuwe wning inveren... 3 2.2 Wijzigen bjectgegevens... 5 2.3 Aanbdpagina eigen website...... 5 2.4 Eigen

Nadere informatie

Vragenformulier Klanten Profiel

Vragenformulier Klanten Profiel Vragenfrmulier Klanten Prfiel U heeft ns verzcht, m gezamenlijk, een gedegen vrstel ten aanzien van uw hyptheek uit te brengen. Onze bedrijfsfilsfie is, m samen met nze relaties, een inventarisatie te

Nadere informatie

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving

Bureau-ergonomie. Werkhouding: een ergonomische werkomgeving Bart Van Keymlen & Sfie Lagrin Bureau-ergnmie Werkhuding: een ergnmische werkmgeving Langdurig zitten is een belangrijke rzaak van rugklachten. We ntwaken, we zitten aan de ntbijttafel, p de trein f in

Nadere informatie

Post opruimen. Inhoudsopgave

Post opruimen. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Post opruimen... 2 Betalen... 4 Kasboek... 5 Inkomsten... 6 Uitgaven... 7 Uitgaven betalen... 8 Schulden?... 10 Besparen... 11 Een budgetoverzicht... 12 Post opruimen Om je geldzaken goed

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Dr het invullen van bijgaande vragenlijst krijgt u inzicht in de rzaken van uw belasting. Het maakt u bewust van uw situatie. In de vragenlijst

Nadere informatie

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen.

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen. Ecnmische Dimensie 4.1 Werken is..- Uitleg 1 Waarm werk je? Om geld te verdienen, is dan vaak het antwrd. Betaald werk den is van belang. Met geld kun je wnruimte betalen en veding en kleding kpen. Dit

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

Spaar energie! Zoals het klokje thuis tikt... Energie bij de vleet. Jeroen Defauw. Herken je dit? Je komt thuis van. school met de auto.

Spaar energie! Zoals het klokje thuis tikt... Energie bij de vleet. Jeroen Defauw. Herken je dit? Je komt thuis van. school met de auto. Jeren Defauw Zals het klkje thuis tikt... Herken je dit? Je kmt thuis van schl met de aut. Je papa drukt p een knpje aan de muur. De garageprt gaat pen. Je springt uit de aut en det het licht aan in de

Nadere informatie

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o

Schadeverzekeringen Zakelijk Zorgverzekeringen. o o Dienstenwijzer Z zijn wij u graag van dienst Op de dienstverlening van ns kantr is de Wet p het financieel tezicht van tepassing. Eén van de eisen die uit deze wet vlgt is dat wij u tijdig infrmeren ver

Nadere informatie