- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25"

Transcriptie

1 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken, en zei: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde is in feite hetzelfde als een Schriftgeleerde. De wetgeleerden maakten studie van de wet, met name de vijf beken van Mzes, de Thra. Hij stnd p. Hij zat dus eerst te luisteren en ging ten staan m de discussie met Jezus aan te gaan. Hij stnd p m Hem te verzeken; dat kan k betekenen: Om Hem te testen. Rabbijnen hadden sms de gewnte m meilijke leerkwesties aan de rde te stellen m de ander p diens kennis te tetsen. Mgelijk is het k zijn bedeling m Jezus in de val te lkken. Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Van zalig wrden dr genade had het wettische Jdendm geen begrip. Wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? 26 En Hij zei tegen hem: Wat staat er in de wet geschreven? Wat lees u daar? Jezus stelt een tegenvraag en dat is in de Rabbijnse discussie gebruikelijk. Hij vraagt de wetgeleerde wat geschreven staat in de Thra. En dan nemt de wetgeleerde een gedeelte uit Deut. 6:4 wat zó centraal staat in de Jdse belijdenis, dat een rechtgeaard Jd deze wrden tweemaal per dag pzegt. Dit wrd is kennelijk vr de Jden zó belangrijk en staat zó centraal, dat zij daar tweemaal per dag aan herinnerd willen wrden. Zij willen dit belangrijke wrd uit Deut. 6:4 tweemaal per dag in hun gedachten prenten. 27 Hij antwrdde en zei: U zult de Heere, uw Gd, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf. Wat valt p uit dit gedeelte? Wat pvalt is het wrdje "heel". Het wrdt vier keer genemd namelijk: Gd liefhebben met heel je hart (het hart is het centrum van het innerlijk leven). Gd liefhebben met heel je ziel (met heel je gevelen). Gd liefhebben met heel je kracht (de inzet van je lichaam). Gd liefhebben met heel je verstand. Hem liefhebben met heel je wezen als mens. Maar k, je naaste liefhebben als jezelf. Het is ged m het ndige zelfrespect en zelfvertruwen te hebben. Een mens heeft zichzelf lief en dat mag k vlgens de Schrift en je mag zelfrespect hebben.

2 - 2 - Maar k: Je naaste liefhebben als jezelf. Wat je jezelf gunt, gun dat k je naaste. 28 En Hij zei tegen hem: U hebt juist geantwrd; de dat en u zult leven. Gd liefhebben bven alles en je naaste als jezelf kunnen wij alleen dr en in de kracht van Gd. We lezen in Galaten 3:24/26 24 Z is dan de wet nze leermeester geweest tt Christus, pdat wij uit het gelf gerechtvaardigd zuden wrden. 25 Maar nu het gelf gekmen is, zijn wij niet meer nder een leermeester. 26 Want u bent allen kinderen van Gd dr het gelf in Christus Jezus. 27 Want u allen, die in Christus gedpt bent, hebt zich met Christus bekleed. Dat is dus nze kracht, dat wij met Christus bekleed zijn, dat wij kinderen, dus znen van Gd zijn. Wij mgen deze wrden gelven en daaruit leven. En dan kan - zals in de Rmeinenbrief staat (8:3) De rechtvaardige eis van de wet vervuld wrden in ns, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de Geest. Dus dr het gelf, dr te wandelen in de Geest, kunnen k deze heerlijke wrden in ns in vervulling gaan uit Lucas 10:27 U zult de Heere, uw Gd, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf. We kunnen misleid wrden dr de gedachte dat nder de wet de mensen den en nder de genade de mensen niets den. Maar dat is misleiding. We lezen in Jacbus 2:14/17 waar staat: Wat vr nut heeft het, mijn brederes, als iemand zegt dat hij gelf heeft, en hij heeft geen werken? Kan dat gelf hem zalig maken? Wat is ns antwrd daarp?? Nee, want gelf znder de werken is dd. 15 Als er nu een breder f zuster znder kleding zu zijn en gebrek zu hebben aan dagelijks vedsel. 16 En iemand van u zu tegen hen zeggen: Ga heen in vrede, wrd warm en wrd verzadigd, en u zu hun niet geven wat het lichaam ndig heeft, wat vr nut heeft dat dan? 17 Z is k het gelf als het geen werken heeft, in zichzelf dd. Wanneer wij dus gelven, dat wij dr de dp met Christus bekleed zijn, en dat wij kinderen van Gd zijn en we leven niet naar deze waarheid, dan is dat gelf p zichzelf genmen dd. Het gaat dus niet m "werken der wet" maar het gaat m "werken van het gelf" fwel, zals Paulus het nemt in zijn brieven: gelfsgehrzaamheid. Wij zijn een nieuwe schepping in Christus, zegt Paulus. Het ude is vrbij gegaan, zie, het nieuwe is gekmen.

3 - 3 - Het is waar, maar leven we niet naar deze waarheid, dan is het gelf p zichzelf genmen dd. In Jacbus 2:26 staat: Want zals het lichaam znder geest dd is, z is k het gelf znder de werken dd. Het gelf znder de werken betekent dus niets; het is p zichzelf genmen: dd. We gaan terug naar Lukas 10:29 waar staat: Maar hij wilde zichzelf rechtvaardigen en zei tegen Jezus: Wie is mijn naaste? Wie is mijn naaste was ten al een strijdvraag. Is mijn naaste alleen mijn vlksgent f k een vreemde? Wie is mijn naaste? Jezus definieert het begrip "naaste" niet, maar laat zien dat een mens alleen iemands naaste kan zijn in een bepaalde situatie. Een zele in Afrika f een Eskim in Alaska is k mijn naaste, maar een mens kan alleen maar mijn naaste zijn, als zich een bepaalde situatie tussen hem en mij vr det. 30 Jezus antwrdde en zei: Een man ging van Jeruzalem naar Jerich en viel in de handen van rvers, die hem de kleren uittrkken, hem daarbij slagen tedienden en hem bij hun vertrek halfdd lieten liggen. De weg van Jeruzalem naar Jerich is een 27 km. lange en bchtige weg dr rtsachtig gebied en was ten een ideaal peratieterrein vr rvers. Die rvers gaven hem slagen. Blijkbaar mdat hij zich verzette. En die rvers lieten hem halfdd liggen. Criminelen kunnen meedgenls zijn. 31a Tevallig kwam er een priester langs diezelfde weg, en ten hij hem zag, ging hij aan de verkant vrbij. Een priester, iemand die met Gds wil bekend was, iemand die in Zijn dienst stnd.van hem mcht men barmhartigheid verwachten. Er wnden destijds veel priesters in Jerich en deze ging weer naar huis nadat hij de dienst vr de Heer had verricht. Deze priester ging pzettelijk aan de verkant vrbij. Hij vnd het lastig en het kwam hem niet uit. Wie haastig is, kan k in dit srt situaties kmen. Het kmt mij nu niet uit! 32 Evenz ging k een Leviet, ten hij p die plek kwam en hem zag, aan de verkant vrbij. De Leviet is k een ambtsdrager die zijn hart teslt vr de situatie waarmee hij gecnfrnteerd werd. Ok hij ging pzettelijk aan de verkant vrbij. Jezus geselt hier de zelfzucht en de nbarmhartigheid van de geestelijke leiders. 33 Maar een Samaritaan, die p reis was, kwam in zijn buurt, en ten hij hem zag, was hij met innerlijke ntferming bewgen.

4 - 4 - De Samaritaan werd veracht dr de rthdxe Jden. Maar deze Samaritaan beschaamt juist de anderen. Deze Samaritaan was k p reis en had k zijn zaken te den. Het kwam hem waarschijnlijk k niet z gelegen, maar zijn hart sprak! 34 En hij ging naar hem te, verbnd zijn wnden en gt er lie en wijn p. Hij tilde hem p zijn eigen rijdier, bracht hem naar een herberg en verzrgde hem. Olie verzacht en wijn reinigt de wnd. Deze Samaritaan was barmhartig en hij had zijn naaste lief als zichzelf. Hij zat zelf graag p zijn rijdier maar nu was het de plek vr zijn gewnde naaste. Deze Samaritaan was een buitengewne kerel! Hij bracht hem naar een herberg en verzrgde hem! Maar dat was ng niet alles van deze barmhartige Samaritaan: 35 En ten hij de vlgende dag wegging, haalde hij twee penningen tevrschijn, en hij gaf ze aan de waard en zei tegen hem: Zrg vr hem. Twee schellingen is ngeveer 2x het dagln van een arbeider. En alsf dat ng niet geneg was zij de man tegen de herbergier: En wat u verder aan ksten maakt, zal ik u geven als ik terugkm.. Hij lgeerde hier blijkbaar vaker en was bij de waard bekend. Deze Samaritaan had werkelijk zijn naaste lief als zichzelf. 36 Wie van deze drie denkt u dat de naaste geweest is van hem die in handen van de rvers gevallen was? 37 En hij zei: Degene die hem barmhartig heid bewezen heeft. De wetgeleerde vermijdt hier de gehate naam Samaritaan maar erkent wel dat juist deze Samaritaan begrip had wie zijn naaste was. Jezus zei tegen hem:ga heen en det u evenz. In Marcus 12:28/34 lezen we he een Schriftgeleerde ngeveer dezelfde vraag aan Jezus stelde, welk gebd het eerste is van alle. 28 En een van de schriftgeleerden, die hen hrde redetwisten en wist dat Hij hun ged geantwrd had, kwam naar Hem te en vreg Hem: Wat is het eerste van alle gebden? 29 En Jezus antwrdde hem: Het eerste van alle gebden is: Hr, Israël! De Heere, nze Gd, de Heere is één. 30 En u zult de Heere, uw Gd, liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand en met heel uw kracht. Dit is het eerste gebd 31 Het tweede, hieraan gelijk, is dit: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Er is geen ander gebd grter dan deze. 32 En de schriftgeleerde zei tegen Hem: Juist, Meester, U hebt naar waarheid gezegd dat Gd één is, en er geen ander dan Hij.

5 En Hem lief te hebben met heel het hart en met heel het verstand en met heel de ziel en met heel de kracht, en de naaste lief te hebben als zichzelf, is meer dan alle brandffers en slachtffers. We kunnen zeggen: Er is maar één Gd; Hij heeft ns gemaakt en Hem behren wij te. En er is niets grters dan Hem lief te hebben, werkelijk lief te hebben met alles wat in ns is: Met heel ns hart, geheel heel ziel, heel ns verstand, heel nze kracht en nze naaste als nszelf. 34 En ten Jezus zag dat hij verstandig geantwrd had, zei Hij tegen hem: U bent niet ver van het Kninkrijk van Gd. En niemand durfde Hem meer iets te vragen. Wat een wijsheid van bven kmt tt ns in de wrden van Jezus in deze gelijkenis van Hem ver de barmhartige Samaritaan. Hij is het waard, dat wij Hem liefhebben bven alle dingen.

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken en zeide: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

Het grote gebod. Het gaat er om, Hem lief te hebben met ons hele hart. We lezen daarover ook in Marcus 12:28 en verder:

Het grote gebod. Het gaat er om, Hem lief te hebben met ons hele hart. We lezen daarover ook in Marcus 12:28 en verder: - 1 - Het grote gebod Wij worden in de Schrift, zowel in het oude- als ook in het nieuwe testament, opgewekt om de Heere lief te hebben met ons hele hart, met alles wat in ons is. Daar is de Heere in geïnteresseerd.

Nadere informatie

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten.

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten. - 1 - Er is meer dan vergeving alleen Het vlbrachte werk p Glgtha hudt meer in, dan de meeste christenen er van weten. We kunnen het in grte lijnen als vlgt weergeven: Ten eerste stierf Jezus daar vr ns

Nadere informatie

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest pmerkelijke wrden van Paulus in de bijbel. Daar staat het vlgende: Ik ben met Christus gekruisigd, en niet meer ik

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden!

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden! Vraag en antwrd. Lees de Bijbelteksten en vind de antwrden! Schrijf de antwrden in de vakjes van de puzzel. Klaar? In de balk met de pijl lees je van bven naar beneden het ntbrekende wrd uit deze tekst:

Nadere informatie

Van harte welkom! Morgendienst Samenzang. Psalm 133: (Oude Berijming)

Van harte welkom! Morgendienst Samenzang. Psalm 133: (Oude Berijming) Morgendienst 21 juli Van harte welkom! Van harte welkom! Mededelingen: Volgende diensten: Zondagmorgen [DATUM] gaat om 9.30 ds. [voorganger] voor. Zondagavond [DATUM] gaat om 18:30 ds. [voorganger] voor.

Nadere informatie

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Onze manier van reageren p wat mensen zeggen f den, bepaald f wij gelukkig f ngelukkig zijn. Daarm staat er z deltreffend in Rmeinen 12 vers 17 : 17 Vergeldt niemand kwaad

Nadere informatie

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden - 1 - Bemedigende wrden De wrden, die Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi, zijn buitengewn bemedigend. We gaan hierver lezen in Filip. 4:4 en verder: Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het pnieuw:

Nadere informatie

was zijn antwoord: "de Heere is mijn God." De leraar tot gerechtigheid

was zijn antwoord: de Heere is mijn God. De leraar tot gerechtigheid - 1 - De leraar tt gerechtigheid En u, kinderen van Sin, verheug u en wees blij in de Heere, uw Gd, want Hij zal u geven de Leraar tt gerechtigheid. Die zal regen p u den neerdalen, vrege regen en late

Nadere informatie

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. "kleine profeten".

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. kleine profeten. - 1 - Jna Het bek Jna behrt tt de serie van de zgn. "kleine prfeten". Niet mdat hij klein van stuk was en k niet mdat de bdschap van het bek Jna minder belangrijk zu zijn, maar "een kleine prfeet" gezien

Nadere informatie

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 -

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Jhannes 11 IK BEN de Opstanding en het Leven Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Welkm en mededelingen (uderling van dienst) Gez. 217: 1, 4 (= OTH 98) 4 Jezus leeft! Nu is de dd mij de tegang

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader, Die in het

Nadere informatie

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman.

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman. - 1 - Drink van de hemelse wijn (Jh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstk en Mijn Vader is de Landman. In de tijd, dat Jezus p aarde was, was p het tempelgebuw in Jeruzalem een guden wijnstk als versiering

Nadere informatie

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016 Waarm zu ik naar de kerk gaan Welkm 1 Waarm zu ik naar de kerk gaan Gebed 2 Waarm zu ik naar de kerk gaan De kerk 3 https://www.yutube.cm/watch?v=surdavu4iy Waarm zu ik naar de kerk gaan Zndag. Ergens

Nadere informatie

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven? - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14:

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14: - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik km tt u Vrspraak. pneemt. Hij, die het vr ns We lezen in Jhannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn gebden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is

Nadere informatie

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost.

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost. - 1 - Fijngeveligheid De Heer heeft dr zijn Geest een verlangen en een edele drang in ns gelegd m gaandeweg te veranderen naar het beeld van nze Here Jezus. Maar vrlpig is het ng lang niet z ver! Wij merken,

Nadere informatie

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer - 1 - De strm p het meer Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10 1 Kr. 15:9-11 Kerntekst: Maar dr de genade van Gd ben ik wat ik ben 1 Kr. 15:10 De G-6 van Paulus: Gerepen Geen aanleiding in Paulus zelf. Hij krijgt grte geheimen gepenbaard. Gewillig Hij nemt zichzelf

Nadere informatie

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn.

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zals Paulus het in de Galaten brief nemt 1, gerepen m vrij te zijn. En ik wil deze vrijheidsklk vanavnd laten luiden; u weet wel, z'n grte klk van een paar duizend kil bvenin

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Meter van Barmhartigheid

Meter van Barmhartigheid Meter van Barmhartigheid Soort activiteit Gespreksmethodiek Thema( s) Actualiteit, solidariteit, mededogen Aantal deelnemers 2 20 deelnemers Leeftijd +16 jaar Locatie Binnen Duur 15-50 minuten Intensiteit

Nadere informatie

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte.

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte. - 1 - Verzeking - bepreving We gaan het hebben ver het verschil tussen een verzeking en een bepreving. In Jacbus 1:13 staat: Laat niemand, als hij verzcht wrdt, zeggen: Ik wrd van Gdswege verzcht. Want

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader in het

Nadere informatie

... NAAR EEN BETERE WERELD

... NAAR EEN BETERE WERELD ... NAAR EEN BETERE WERELD Wat ik waardevolle Wat mijn groep waardeafspraken vind... volle afspraken vindt... Wat God waardevolle afspraken vindt... TIEN WOORDEN VAN GOD Ik ben jullie enige God. Als je

Nadere informatie

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven.

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven. - 1 - Hebreeën 2 1 Daarm meten wij ns te meer huden aan wat dr ns gehrd is, pdat wij niet p enig mment afdrijven. Omdat wij het heil zullen beërven, zals in 1:14 staat, en zelfs engelen wrden uitgeznden

Nadere informatie

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? - 1-1. De strm p het meer (HSV) Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen Zijn discipelen sprak. We gaan eerst naar

Nadere informatie

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus.

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus. - 1 - Het Paasfeest Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken: De Heere

Nadere informatie

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zu die rijke man "de arme rijke" kunnen nemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen m deze twee persnen, maar er kmt k

Nadere informatie

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela?

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela? Na de maquettezaal km je in het Ferdinand Dmela Nieuwenhuis Museum. Dit museum bestaat uit drie verschillende ruimten: de infrmatie zaal, de studeerkamer en de gang waarin zijn verlijden centraal staat.

Nadere informatie

- 1 - De koningin van Sjeba. God heeft van de beginne in het paradijs het monogame huwelijk ingesteld tussen één man en één vrouw.

- 1 - De koningin van Sjeba. God heeft van de beginne in het paradijs het monogame huwelijk ingesteld tussen één man en één vrouw. - 1 - De kningin van Sjeba Deze waar gebeurde en interessante geschiedenis staat in 1 Kningen 10 en bijna identiek k in 2 Krnieken 9. Ok is deze gebeurtenis pgetekend in een ud Ethipisch geschrift, wat

Nadere informatie

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

- 1 - De koningin van Seba. Zodat zijn hart de Here, zijn God, niet volkomen was toegewijd gelijk dat van zijn vader David.

- 1 - De koningin van Seba. Zodat zijn hart de Here, zijn God, niet volkomen was toegewijd gelijk dat van zijn vader David. - 1 - De kningin van Seba Deze waar gebeurde en interessante geschiedenis staat pgetekend in 1 Kningen 10 en bijna identiek k in 2 Krnieken 9. Ok is deze gebeurtenis pgetekend in een ud Ethipisch geschrift,

Nadere informatie

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus)

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus) - 1 - Het einddel des gelfs (1 Petrus) Petrus was een ngeletterde visser en tch is deze brief in helder Grieks geschreven. Dat kmt, mdat Petrus deze brief dicteerde en Silvanus (Silas) zijn wrden pgeschreven

Nadere informatie

Parabels over het Heilige Boek

Parabels over het Heilige Boek Parabels over het Heilige Boek Catherijneconvent 27 oktober 2016 Deze lezing vloeit voort uit het NWO onderzoeksproject Parables and the Partings of the Ways (Universiteit Utrecht/Universiteit van Tilburg,

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien ver de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood.

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood. - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Goede buren. Startzondag Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 20 september 2015

Protestants Kralingen. Goede buren. Startzondag Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 20 september 2015 Protestants Kralingen Goede buren Startzondag Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 20 september 2015 Voor de dienst 2 liederen oefenen met muziekmeester Peter de Jong van de Nieuwe Park Rozenburgschool:

Nadere informatie

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde.

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien van de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi??

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi?? - 1 - Maleachi Wat weet u van het bek Maleachi?? Misschien wel helemaal niets. En dat kan niet de bedeling zijn van een bijbelbek. Gd heeft k ns iets te zeggen dr dit bijbelbek. De naam Maleachi betekent:

Nadere informatie

Opgevoed door de Vader

Opgevoed door de Vader Opgeved dr de Vader Welk beeld heb jij van de pveding dr Gd? Hebreeën 12:5-8: 5 Mijn zn, denk er niet te licht ver als de Heer je straft, en verlies niet de med als hij je terechtwijst. 6 Want de Heer

Nadere informatie

Zondag 11 November 2018

Zondag 11 November 2018 Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 11 November 2018 Liturgie : Pw Trijnie Hoogsteen en Mw. Jose Bosch Verkondiging: Ds. Astrid Gouma Ouderling van Dienst: Mw. Ria Smeijers Organist: Dhr.

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleerkracht

Dag van de godsdienstleerkracht De prezi vind je zo: http://prezi.com/pnfofjrc3qkh/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Dag van de godsdienstleerkracht Back to the point : het levensbeschouwelijke zichtbaar maken Peter De

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Preek van de leek Zondag 19 juni 2016 10.00 uur Duinzichtkerk

Preek van de leek Zondag 19 juni 2016 10.00 uur Duinzichtkerk Preek van de leek Prof. dr. Ruerd Ruben (hoogleraar Impactanalyse, Wageningen Universiteit) Liturgie door ds. Ineke Bakker Zijn goede bedoelingen goed genoeg? Zondag 19 juni 2016 10.00 uur Duinzichtkerk

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

kleinste". In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren.

kleinste. In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek Na binnenkmst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBek NLB 289 : 1a b 2 3 5 1. Rnd het licht dat le ven det Greten wij el - kaar met vre - de Wie in vr- f

Nadere informatie

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen?

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen? Hebreeën 9:11-14 11 Maar ten is Christus verschenen, de Hgepriester van de tekmstige heilsgederen. Hij is dr de meerdere en meer vlmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

- 1 - Daniël 1. hebt, dat aan Hem toegewijde hart, dan staat God je krachtig bij.

- 1 - Daniël 1. hebt, dat aan Hem toegewijde hart, dan staat God je krachtig bij. - 1 - Daniël 1 We gaan het hebben ver Daniël en zijn vrienden. Maar vrdat wij ver hen lezen, gaan we eerst naar nze kerntekst en die staat in 2 Krnieken 16:9 Want des Heren gen gaan ver de gehele aarde,

Nadere informatie

CHE: Community Health Education Gezondheid Geestelijk voedsel Levensonderhoud SOFT EVANGELISM/DISCIPLESHIP Je kunt niet de hele wereld veranderen, maar je kunt wel de wereld van één mens

Nadere informatie

3. Wat was de gemiddelde verwardheid op een schaal van 1 (niet verward) tot 10 (altijd verward) bij de bewoners ten opzichte van tijd?

3. Wat was de gemiddelde verwardheid op een schaal van 1 (niet verward) tot 10 (altijd verward) bij de bewoners ten opzichte van tijd? Enquête Op t Hgveld Pantein te St. Anthnis Ik ben studente aan de Technische Universiteit Eindhven, aan de faculteit Industrial Design. Zals u waarschijnlijk meegekregen hebt, heb ik tegen het eind van

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Quiz. Spelidee. Werkbladen

Quiz. Spelidee. Werkbladen Quiz 130 vragen met illustraties bij het Paasverhaal.a. vr p het digibrd. blauw: makkelijke vragen, zwarte letters: meilijke vragen. De antwrden staan p blz. 9, de kinderen kunnen k zelf de antwrden zeken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21)

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) - 1 - De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) 13 En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn brer dat hij de erfenis met mij met delen. Iemand uit de schare wilde dat Jezus zijn gezag zu

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden Cng 50 jaar! Auteur: Jeren Defauw Wild en ngerept! Ken je het trpisch regenwud? Het is er eeuwig warm en nat. Er leven ntelbare planten en dieren. Een regenwud is heel ud! Cng? Cng is een land in Afrika.

Nadere informatie

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort Helpt de GGZ? Krt verslag van de 2de infrmatiebijeenkmst ver ROM ggz 12 ktber 2010, Amersfrt Op 12 ktber zijn 50 cliënten, verwanten, leden van cliënten- en familieraden en ervaringsdeskundigen in Amersfrt

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse Wat draag jij bij? Inspiratieavnd GKv Heemse 7-1-2019 Opening 7-1-2019 2 Opzet avnd Opening 1. Bijbel pen Kffiebreak 2. Gesprek in twee f drietallen 3. Terugkppeling 4. Opdracht aan gemeenteleden 5. Grepsgesprek

Nadere informatie

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen.

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Metacognitieve Therapie

Metacognitieve Therapie Metacgnitieve Therapie MODULE 10: TERUGVALPREVENTIE 10.1 terugvalpreventie 10.2 Psychse/schizfrenie: diagnse f stigma? Het begrip psychse, respectievelijk schizfrenie, wekt bij veel mensen een verkeerde

Nadere informatie

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland Pleegkinderen en de Belastingaangifte Thema-avn d Pleeguder supprt Zeeland Onderwerpen Op welke punten kmen kinderen vr in uw aangifte? Is er verschil tussen verschillende kind-begrippen? Veranderingen

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

13 september startzondag: naar buiten. Lezing Lucas 10, Voorganger ds. Hetty Boersma

13 september startzondag: naar buiten. Lezing Lucas 10, Voorganger ds. Hetty Boersma 13 september startzondag: naar buiten Thema Goede buren Lezing Lucas 10, 25-37 Voorganger ds. Hetty Boersma Gemeente van Christus, gasten, Ruim een jaar geleden is een groep jongeren vanuit deze kerk naar

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21)

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) - 1 - De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) 13 Iemand uit de schare zeide tt Hem: Meester, zeg tt mijn breder, dat hij de erfenis met mij dele. Iemand uit de schare wilde dat Jezus zijn gezag zu gaan aanwenden

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Afsluiting Startzondag 6 september Ichthuskerk Elburg uur

Afsluiting Startzondag 6 september Ichthuskerk Elburg uur Afsluiting Startzondag 6 september 2015 Ichthuskerk Elburg 14.00 uur 2 Openingswoord Zingen: Lied 288 3 Impressies van alle activiteiten Lezen: Lucas 10: 25-37; Wie is mijn naaste? Wie is mijn buurman?

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Grningen Van harte welkm in deze dienst van de Wijkgemeente Martinikerk. In deze dienst zingen we uit het Liedbek vr de Kerken. Een exemplaar kunt u bij de ingang

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

ouderwetse manier melk met een litermaat vanuit een grote melkbus in een melkkan gedaan. Een gaatje in de melkkan

ouderwetse manier melk met een litermaat vanuit een grote melkbus in een melkkan gedaan. Een gaatje in de melkkan - 1 - Een gaatje in de melkkan Wij worden in de Schrift, zowel in het oude- als ook in het nieuwe testament, opgewekt om de Heer lief te hebben met ons hele hart, met alles wat in ons is. Daar is de Heer

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles.

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles. - 1 - Psalm 139 De Here weet alles Bven deze psalm staat het pschrift: de Here weet alles. En z is het k. Wij gaan deze bijzndere psalm samen uitdiepen en tt ns hart laten spreken. We kunnen deze psalm

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD

KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD KOOPZONDAGEN DE WINKELIER AAN HET WOORD Onderzek van de SP Breda Oktber 2010 VOORWOORD De SP heeft nderzek gedaan nder de winkeliers in de binnenstad van Breda ver de kpzndagen. Het RetailPlatfrm Breda

Nadere informatie

Simulatie werkgroepbijeenkomst

Simulatie werkgroepbijeenkomst Simulatie werkgrepbijeenkmst www.cnnectbegeleiding.nl 2011 1 Infrmatie vr de vrzitter (enkele dagen vraf) Je hebt de grepsleden het vlgende mailtje gestuurd: Hans (de directeur) heeft mij gevraagd m een

Nadere informatie

Wie is mijn Naaste? De gedachte is... Bijbelstudie. nr. 58

Wie is mijn Naaste? De gedachte is... Bijbelstudie. nr. 58 De gedachte is... Wie is mijn Naaste? Lukas 10 : 25-37 27 En hij, antwoordende, zeide: Gij zult den Heere, uw God, liefhebben, uit geheel uw hart, en uit geheel uw ziel, en uit geheel uw kracht, en uit

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw *

ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw * ALS OUDERS GAAN SCHEIDEN. BILOCATIE ALS KANS? Visie van de vereniging Bemiddeling vzw * Wanneer uders bij een scheiding cnflicten hebben, dan heeft dat vaak grte gevlgen vr de ntwikkeling van de kinderen.

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Op bezoek. Richtlijnen voor diaconaal bezoek

Op bezoek. Richtlijnen voor diaconaal bezoek Op bezek Richtlijnen vr diacnaal bezek Versie 1.3 Generale diacnale cmmissie 2019 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website: www.hersteldhervrmdekerk.nl/diacnaat

Nadere informatie

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding Je lpbaanplan in vijf stappen Handleiding vr het schrijven van je lpbaanplan 2018, Mariska Hidding Inhudspgave Vrwrd 3 Del en nut van het lpbaanplan 4 Lpbaanplan vlgens CAR-UWO 4 Maak je eigen lpbaanplan

Nadere informatie