(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis"

Transcriptie

1 - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken: De Heer is waarlijk pgestaan. Het is echt z: De Heer is waarlijk, de Heer is werkelijk, pgestaan. Maar er is ng iets bijznders gebeurd, en dat wrdt met Pasen ng wel eens ver het hfd gezien. Wij kunnen dat niet beter weergeven dan de bijbel zelf en u vindt dat in Efeze 2:6/7 6 En heeft ns mede pgewekt en ns mede een plaats gegeven in de hemelse gewesten, in Christus Jezus, 7 m in de kmende eeuwen de verweldigende rijkdm zijner genade te tnen naar (zijn) gedertierenheid ver ns in Christus Jezus. Ten Jezus ten hemel ver en Zich zette aan de rechterhand van Zijn Vader, ten heeft Hij ns mede pgewekt en mede een plaats gegeven in de hemelse gewesten. De Staten Vertaling zegt: En Hij heeft ns mede pgewekt, en heeft ns mede gezet in den hemel in Christus Jezus. En wat betekent dat nu in de praktijk vr ns? Dit geweldige heilsfeit, die verweldigende rijkdm van zijn genade, van zijn gedheid ver ns in Christus Jezus. We gaan daarvr naar Rmeinen 6:4a 4a Wij zijn dan met Hem begraven dr de dp in de dd. Het staat in de verleden tijd; wij zijn dan met Hem begraven. En nze dp getuigt daar van.

2 - 2-4b pdat, gelijk Christus uit de dden pgewekt is dr de majesteit des Vaders, z k wij in nieuwheid des levens zuden wandelen. Christus werd niet dr eigen kracht uit de dd pgewekt; nee, er staat hier dat Hij dr de majesteit des Vaders uit de dden is pgewekt; dr Zijn kracht, dr de majesteit des Vaders. En dr die kracht dus niet dr nze kracht dr die kracht zullen wij in nieuwheid des levens wandelen. Dus als men aan u, als christen - zu vragen: "he gaat het met u" dan zu u tegen een ander christen, die dat begrijpt, kunnen zeggen als antwrd: "ik ben gestrven; ik leef niet meer; Christus leeft in mij." Dat is geen alledaags antwrd als men vraagt: "he gaat het met u" maar bijbels gezien is het waar: Paulus bejubelt dit heilsfeit in Galaten 2:20 waar hij zegt: Met Christus ben ik gekruisigd en tch leef ik, dat is niet meer ik maar Christus leeft in mij. En k in Cl. 3:3 Want gij zijt gestrven en uw leven is verbrgen met Christus in Gd. Wanneer Christus verschijnt, die ns leven is, zult k gij met Hem verschijnen in heerlijkheid. Dus Pasen betekent vr u en vr mij: Jezus is pgestaan en de dd vert geen heerschappij meer ver Hem. Ok wij zijn met Hem pgestaan, en de znde zal ver ns geen heerschappij meer veren. Wel hebben wij ng een lichaam der znde, maar vr zijn zndige neigingen zijn wij dd dr het werk van de pgestane Jezus.

3 - 3 - Wie dat gelft en uit dat heilsfeit leeft, kan pas echt Paasfeest vieren. Pasen! Jezus is pgestaan; maar k: Pasen! Wij zijn met Hem pgestaan. De beschrijving ver het waar gebeurde verhaal van de pstanding van nze Here Jezus is spectaculair, sensatineel en heel bijznder te nemen. Het is pmerkelijk dat nmiddellijk, nadat Jezus gerepen had "het is vlbracht" en Hij de geest gaf, het vrhangsel van de tempel scheurde. Het scheurde van bven naar beneden. Vernderstel dat u een priester was en in de tempel dienst deed en dat u, p het mment, dat Jezus stierf, vr het vrhangsel stnd. U zu dan iets spectaculairs zien. Opeens scheurde dat vrhangsel van bven naar beneden in tweeën. En daarna ging de aarde beven en wel z krachtig, dat de rtsen scheurden. Z iets is spectaculair te nemen. Math. 27:51 En zie, het vrhangsel van de tempel scheurde van bven tt beneden in tweeën, en de aarde beefde, en de rtsen scheurden, En nu de vraag aan u: waar is het vrhangsel een beeld van? Het antwrd daarp vinden wij in Hebr. 10:19/20 Daar wij dan, breders, vlle vrijmedigheid bezitten m in te gaan in het heiligdm dr het bled van Jezus, Langs de nieuwe en levende weg, die Hij ns ingewijd heeft, dr het vrhangsel, dat is, zijn vlees. Het vrhangsel is dus een beeld van het vlees van Jezus. Hij kwam in hetzelfde vlees dat k wij hebben en baande daar drheen een nieuwe en levende weg.

4 - 4 - Gaan wij die weg, die Hij ns ingewijd heeft en die weg mgen wij nu met vlle vrijmedigheid gaan dan kmt die uit in het heiligdm. Er gebeurde ng iets sensatineels: Mt. 27:52 En de graven gingen pen en vele lichamen der ntslapen heiligen werden pgewekt. Mt. 27:53 En zij gingen uit de graven na zijn pstanding en kwamen in de heilige stad waar zij aan velen verschenen. Men kan hier niet meer ver vertellen met zekerheid, dan wat de bijbel ns hier verhaalt. Maar als we het ged lezen dan staat er eerst in vers 52 dat de graven pen gingen en vele lichamen der ntslapen heiligen werden pgewekt, maar dat ze ng wel in de graven bleven. En er staat k dat zij na zijn pstanding uit de graven gingen. Gestrven vrmen staan p; ze zien elkaar p dat kerkhf natuurlijk en ze gaan p weg want er staat: en zij kwamen in de heilige stad, waar ze aan velen verschenen. Meer kunnen we er niet ver zeggen. Wat we wel kunnen zeggen is, dat Jezus na zijn dd, in het ddenrijk neerdaalde en dat satan de sleutels van de dd en het ddenrijk mest vergeven aan Jezus. En wat was nu de reden, dat de satan, die de macht ver de dd had, nttrnd werd dr Jezus? Hebr. 2:14 schrijft hierver: Daar nu de kinderen aan bled en vlees deel hebben, heeft k Hij p gelijke wijze daaraan deel gekregen, pdat Hij dr zijn dd hem, die de macht ver de dd had, de duivel, zu nttrnen. " Alleen dr p gelijke wijze deel te krijgen aan bled en vlees als ns, kn Hij dr zijn dd hem die de macht ver de dd had, de duivel, nttrnen.

5 - 5 - Jezus heeft nit een zndige natuur gehad. Jezus heeft de znde nit gekend, want de znde kent men pas als men de znde det. Jezus heeft nit een zndig vlees gehad want een zndig vlees heeft iemand, die gezndigd heeft. In wat vr vlees kwam Jezus dan wel? In Rmeinen 8:3 wrdt dit uniek en vrzichtig weergegeven dr de apstel Paulus: " Hij kwam in een vlees aan dat der znde gelijk. " Ten Jezus stierf liep de duivel in de val. Immers, de ziel die zndigt, die zal sterven, maar Jezus heeft nit gezndigd. Hij is wel - in alle dingen p gelijke wijze als wij (Jac. 1:14) verzcht geweest, maar de begeerte werd nit bij Hem bevrucht en daardr heeft Hij nit gezndigd. Omdat Hij tch ter dd werd gebracht, werd de duivel, die de macht ver de dd had, nttrnt. En geen van de beheersers dezer eeuw heeft van haar geweten, want indien zij van haar geweten hadden, zuden zij de Here der heerlijkheid niet gekruisigd hebben. (1 Krinthiërs 2:8) Gd heeft ns mede pgewekt en ns mede een plaats gegeven in de hemelse gewesten. Hewel ns lichaam ng p de aarde is, staat nze geest in verbinding met de pstandingskracht van Jezus. Over de pstanding van nze Here Jezus lezen we in Mattheüs 28:1/4 Mt. 28:1 Laat na de sabbat, tegen het aanbreken van de eerste dag der week, ging Maria van Magdala en de andere Maria het graf bezien. In Marcus 16:1 wrden drie vruwen genemd: Maria

6 - 6 - Magdaléna, Maria, de meder van Jakbus en Salme. Deze vruwen gingen vreg uit bed en ze gingen met z'n drieën naar het graf van Jezus. Ten Hij ng leefde en rndwandelde in Israël, hadden zij vr Hem gezrgd, net als vele andere vruwen, die met Hem meegereisd waren naar Jeruzalem. Het is truwens verrassend, dat het uitgerekend vruwen zijn geweest, die Jezus tt het laatste mment van zijn leven hebben begeleid en nu weer als eersten getuigen waren van Zijn pstanding. Denk aan Maria van Magdala. Over haar is bekend, dat Jezus uit haar zeven bze geesten heeft gedreven. Een spectaculaire bevrijding en he lief heeft ze ten Jezus gekregen, die haar uit het warnet van de bze had bevrijd. Mt. 28:2 En zie, er kwam een grte aardbeving, want een engel des Heren daalde uit de hemel neder en kwam nader, en hij wentelde de steen weg en zette zich daarp. En ten - pltseling in die vrege chtend, een zware aardbeving, drdat een engel des Heren uit de hemel nederdaalde. En die sterke engel ging naar die grte rnde steen te die 1000 kil f meer wg en alsf het niks was, wentelde hij die steen weg en ging er p zitten. Mt. 28:3 Zijn uiterlijk was als een bliksem en zijn kleding wit als sneeuw. Zó zag die engel er uit: als een bliksem en zijn kleren waren wit als sneeuw. Mt. 28:4 En de bewakers werden dr vrees vr hem bevangen en zij werden als dden.

7 - 7 - En de sldaten van Pilatus, die het graf bewaakten, zagen die engel en zij schrkken zich zgezegd wezenls want - z staat er - zij werden als dden! De engel begn te spreken, maar niet tegen de bewakers, maar tegen de vruwen die naar het graf gekmen waren m zijn lichaam met specerijen te zalven. Mt. 28:5 Dch de engel antwrdde en zeide tt de vruwen: Weest gij niet bevreesd; want ik weet, dat gij Jezus zekt, de gekruisigde. Jullie heven niet bang te zijn, sprak de engel. Mt. 28:6 Hij is hier niet, want Hij is pgewekt, gelijk Hij gezegd heeft; kmt, ziet de plaats, waar Hij gelegen heeft. De engel ndigt de vruwen uit m het graf in te gaan m te zien waar Jezus gelegen heeft. En als ze dat gedaan hebben, zegt de engel het vlgende tegen hen: Mt. 28:7a En gaat terstnd p weg en zegt zijn discipelen, dat Hij is pgewekt uit de dden. In het Marcus evangelie staat: "Zegt zijn discipelen en Petrus " Dat had die arme Petrus, die Jezus drie keer verlchend had, en het niet meer zag zitten, ndig m te hren. En tt hen, die het niet meer zien zitten, klinkt heden k het wrd: Jezus is pgestaan en wij met Hem. Het is vlbracht! Het werk is klaar! En daarmee en daarm kunnen we nu aan de slag in het leven van alledag want daar gaat het tch m. En dan spreekt de engel ng het vlgende: Mt. 28:7b En zie, Hij gaat u vr naar Galilea; daar zult gij Hem zien. Zie, ik heb het u gezegd. Mt. 28:8 En zij gingen terstnd weg van het graf, met vrees en grte blijdschap, en liepen

8 - 8 - haastig vrt m het zijn discipelen te berichten. Ng helemaal nder de indruk van wat zij gezien en gehrd hebben, gingen ze weg van het graf met grte blijdschap in hun hart en liepen haastig vrt m het zijn discipelen te berichten. Mt. 28:9 En zie, Jezus kwam haar tegemet en zeide: Weest gegret. Zij naderden Hem en grepen zijn veten en zij aanbaden Hem. In Jhannes 20:17 staat dat Jezus het vlgende tegen Maria van Magdala sprak: Ga naar mijn breders en zeg hun: Ik vaar p naar mijn Vader en uw Vader, naar mijn Gd en uw Gd. En z zegt k Jezus tegen ns: Hij is het waard, dat wij dat k den in ns gebed: Vr Zijn drbrde veten knielen en Hem aanbidden. Dus Pasen betekent vr u en vr mij: Jezus is pgestaan en de dd vert geen heerschappij meer ver Hem. Ok wij zijn met Hem pgestaan, en de znde zal ver ns geen heerschappij meer veren. Wel hebben wij ng een lichaam der znde, maar vr zijn zndige neigingen zijn wij dd dr het werk van de pgestane Jezus. Wie dat gelft en uit dat heilsfeit leeft, kan pas echt Paasfeest vieren. Ik ben een Breder van jullie. Mijn Vader is uw Vader. Mijn Gd is uw Gd.

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood.

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood. - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus.

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus. - 1 - Het Paasfeest Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken: De Heere

Nadere informatie

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten.

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten. - 1 - Er is meer dan vergeving alleen Het vlbrachte werk p Glgtha hudt meer in, dan de meeste christenen er van weten. We kunnen het in grte lijnen als vlgt weergeven: Ten eerste stierf Jezus daar vr ns

Nadere informatie

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven.

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven. - 1 - Hebreeën 2 1 Daarm meten wij ns te meer huden aan wat dr ns gehrd is, pdat wij niet p enig mment afdrijven. Omdat wij het heil zullen beërven, zals in 1:14 staat, en zelfs engelen wrden uitgeznden

Nadere informatie

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest pmerkelijke wrden van Paulus in de bijbel. Daar staat het vlgende: Ik ben met Christus gekruisigd, en niet meer ik

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden!

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden! Vraag en antwrd. Lees de Bijbelteksten en vind de antwrden! Schrijf de antwrden in de vakjes van de puzzel. Klaar? In de balk met de pijl lees je van bven naar beneden het ntbrekende wrd uit deze tekst:

Nadere informatie

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn.

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zals Paulus het in de Galaten brief nemt 1, gerepen m vrij te zijn. En ik wil deze vrijheidsklk vanavnd laten luiden; u weet wel, z'n grte klk van een paar duizend kil bvenin

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader, Die in het

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader in het

Nadere informatie

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden - 1 - Bemedigende wrden De wrden, die Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi, zijn buitengewn bemedigend. We gaan hierver lezen in Filip. 4:4 en verder: Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het pnieuw:

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Onze manier van reageren p wat mensen zeggen f den, bepaald f wij gelukkig f ngelukkig zijn. Daarm staat er z deltreffend in Rmeinen 12 vers 17 : 17 Vergeldt niemand kwaad

Nadere informatie

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest - 1 - Vertrouw niet iedere geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, vertrouwt niet iedere geest, maar beproeft de geesten, of zij uit God zijn; want vele valse profeten zijn in de

Nadere informatie

Quiz. Spelidee. Werkbladen

Quiz. Spelidee. Werkbladen Quiz 130 vragen met illustraties bij het Paasverhaal.a. vr p het digibrd. blauw: makkelijke vragen, zwarte letters: meilijke vragen. De antwrden staan p blz. 9, de kinderen kunnen k zelf de antwrden zeken

Nadere informatie

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte.

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte. - 1 - Verzeking - bepreving We gaan het hebben ver het verschil tussen een verzeking en een bepreving. In Jacbus 1:13 staat: Laat niemand, als hij verzcht wrdt, zeggen: Ik wrd van Gdswege verzcht. Want

Nadere informatie

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

was zijn antwoord: "de Heere is mijn God." De leraar tot gerechtigheid

was zijn antwoord: de Heere is mijn God. De leraar tot gerechtigheid - 1 - De leraar tt gerechtigheid En u, kinderen van Sin, verheug u en wees blij in de Heere, uw Gd, want Hij zal u geven de Leraar tt gerechtigheid. Die zal regen p u den neerdalen, vrege regen en late

Nadere informatie

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zu die rijke man "de arme rijke" kunnen nemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen m deze twee persnen, maar er kmt k

Nadere informatie

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest - 1 - Geloof niet elke geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

Nadere informatie

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer - 1 - De strm p het meer Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman.

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman. - 1 - Drink van de hemelse wijn (Jh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstk en Mijn Vader is de Landman. In de tijd, dat Jezus p aarde was, was p het tempelgebuw in Jeruzalem een guden wijnstk als versiering

Nadere informatie

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven? - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14:

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14: - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik km tt u Vrspraak. pneemt. Hij, die het vr ns We lezen in Jhannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn gebden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is

Nadere informatie

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven

Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Jezus is onze Hogepriester Zijn leven Exodus 12 1 En de HERE zeide tot Mozes en tot Aaron in het land Egypte: 2 Deze maand zal u het begin der maanden zijn; zij zal u de eerste der maanden van het jaar

Nadere informatie

- 1 - Gebeurtenissen rondom Jezus' sterven. gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem.

- 1 - Gebeurtenissen rondom Jezus' sterven. gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid Gods in Hem. - 1 - Gebeurtenissen rondom Jezus' sterven We slaan onze bijbel open bij Mt. 27:45. Toen Jezus stierf, gebeurden er merkwaardige dingen. Midden op de dag (het 6 e uur is 12 uur 's middags) kwam er duisternis

Nadere informatie

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan. - 1 - Het grote geheim! In de eerste christengemeenten in Azia werden ook liederen gezongen, en volgens theologen wordt een oud-christelijke hymne, een oud christelijk lied weergegeven in 1 Tim. 3:16 (en

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken en zeide: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 -

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Jhannes 11 IK BEN de Opstanding en het Leven Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Welkm en mededelingen (uderling van dienst) Gez. 217: 1, 4 (= OTH 98) 4 Jezus leeft! Nu is de dd mij de tegang

Nadere informatie

zondag 27 maart 2016 Liturgie

zondag 27 maart 2016 Liturgie zondag 27 maart 2016 Liturgie Koor en samenzang Gezang 95,1.2.3.4 [koor zet in, koor en gemeente zingen Gz. 95, koor sluit af] Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die galmt door gans Jeruzalem;

Nadere informatie

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen?

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen? Hebreeën 9:11-14 11 Maar ten is Christus verschenen, de Hgepriester van de tekmstige heilsgederen. Hij is dr de meerdere en meer vlmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost.

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost. - 1 - Fijngeveligheid De Heer heeft dr zijn Geest een verlangen en een edele drang in ns gelegd m gaandeweg te veranderen naar het beeld van nze Here Jezus. Maar vrlpig is het ng lang niet z ver! Wij merken,

Nadere informatie

Ook daar reageerde Jezus niet op. Hij bleef in Gods liefde en liet Zich verdrukken, zoals Jesaja het in hoofdstuk 53:7 noemt: Onze manier van reageren

Ook daar reageerde Jezus niet op. Hij bleef in Gods liefde en liet Zich verdrukken, zoals Jesaja het in hoofdstuk 53:7 noemt: Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Het is rnduit treffend, he Jezus reageerde p de manier waarp ze Hem behandelden. Ten vr Zijn kruisiging de hgepriester Kajafas Hem p een indringende manier vreg f Hij de

Nadere informatie

Onze grote hogepriester Jezus. De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester.

Onze grote hogepriester Jezus. De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester. - 1 - Onze grote hogepriester Jezus De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester. Daarom iets over de hogepriester in het oude verbond. Hij droeg een priesterlijk gewaad,

Nadere informatie

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. "kleine profeten".

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. kleine profeten. - 1 - Jna Het bek Jna behrt tt de serie van de zgn. "kleine prfeten". Niet mdat hij klein van stuk was en k niet mdat de bdschap van het bek Jna minder belangrijk zu zijn, maar "een kleine prfeet" gezien

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? - 1-1. De strm p het meer (HSV) Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen Zijn discipelen sprak. We gaan eerst naar

Nadere informatie

LITURGIE. Tweede Paasdag 2016. m.m.v. muziekgroep

LITURGIE. Tweede Paasdag 2016. m.m.v. muziekgroep LITURGIE Tweede Paasdag 2016 Voorganger: Organist: Pianist: Ds. J.A. Brussaard Thijs Snoeijer Marcel ten Brinke m.m.v. muziekgroep Zingen: Door Uw genade Vader (Opwekking 369) Door Uw genade, Vader, Nooit

Nadere informatie

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1

En waarom zegent Paulus onze God en Vader. De eerste reden is deze (Staten-Vertaling): Efeze 1 - 1 - Efeze 1 We gaan het woord van God lezen uit Efeze 1 vanaf vers 3: Gezegend zij de God en Vader van onze Here Jezus Christus, die ons met allerlei geestelijke zegen in de hemelse gewesten gezegend

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken, en zei: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

Opgevoed door de Vader

Opgevoed door de Vader Opgeved dr de Vader Welk beeld heb jij van de pveding dr Gd? Hebreeën 12:5-8: 5 Mijn zn, denk er niet te licht ver als de Heer je straft, en verlies niet de med als hij je terechtwijst. 6 Want de Heer

Nadere informatie

Paaszangdienst Jeugdvereniging

Paaszangdienst Jeugdvereniging Paaszangdienst Jeugdvereniging 1 1. JV zingt Hij kwam bij ons heel gewoon Hij kwam bij ons, heel gewoon, de Zoon van God als mensenzoon. Hij diende ons als een knecht en heeft zijn leven afgelegd. refrein

Nadere informatie

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi??

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi?? - 1 - Maleachi Wat weet u van het bek Maleachi?? Misschien wel helemaal niets. En dat kan niet de bedeling zijn van een bijbelbek. Gd heeft k ns iets te zeggen dr dit bijbelbek. De naam Maleachi betekent:

Nadere informatie

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus)

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus) - 1 - Het einddel des gelfs (1 Petrus) Petrus was een ngeletterde visser en tch is deze brief in helder Grieks geschreven. Dat kmt, mdat Petrus deze brief dicteerde en Silvanus (Silas) zijn wrden pgeschreven

Nadere informatie

Dienen. Salome was dus de zuster van Maria, de moeder des Heren. En Maria, de moeder des Heren, was daarom een tante van Johannes en Jacobus.

Dienen. Salome was dus de zuster van Maria, de moeder des Heren. En Maria, de moeder des Heren, was daarom een tante van Johannes en Jacobus. - 1 - Dienen We gaan lezen in Math. 20 vanaf vers 20: Toen kwam de moeder der zonen van Zebedeüs tot Hem, met haar zonen, en zij boog zich voor Hem neder, om iets van Hem te vragen. Deze Zebedeüs was vader

Nadere informatie

Dit is dan ook dé focus van de grote opdracht én van deze preekserie; maak discipelen.

Dit is dan ook dé focus van de grote opdracht én van deze preekserie; maak discipelen. I. Wij zijn vier zondagen geleden begonnen met de preekserie maak discipelen wat feitelijk de grote opdracht van Jezus is. Deze luidt als volgt: Mattheüs 28:19 19 Ga dan heen, maakt al de volken tot mijn

Nadere informatie

Van donker naar licht

Van donker naar licht Welkom in de Menorah Voorganger: ds A.H. Boschma Ouderling van dienst: mw. F. Hovius Van donker naar licht Organist: Dhr. H. Dorsman M.m.v. de zanggroep o.l.v. mw. N. Boschma Lied 139: 1 en 8 Lied 139:

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Liturgie voor de eredienst op zondag 21 april 2019 om 09:30 in de Nieuwe Kerk Voorganger: Prop. P. Mostert te Hendrik-Ido-Ambacht.

Liturgie voor de eredienst op zondag 21 april 2019 om 09:30 in de Nieuwe Kerk Voorganger: Prop. P. Mostert te Hendrik-Ido-Ambacht. Liturgie voor de eredienst op zondag 21 april 2019 om 09:30 in de Nieuwe Kerk Voorganger: Prop. P. Mostert te Hendrik-Ido-Ambacht. Afkondiging door Ouderling van dienst Muziekblok Zingen Op Toonhoogte

Nadere informatie

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016 Waarm zu ik naar de kerk gaan Welkm 1 Waarm zu ik naar de kerk gaan Gebed 2 Waarm zu ik naar de kerk gaan De kerk 3 https://www.yutube.cm/watch?v=surdavu4iy Waarm zu ik naar de kerk gaan Zndag. Ergens

Nadere informatie

Welkom en mededelingen

Welkom en mededelingen PASEN 2019 Welkom en mededelingen Zingen: Lied 167(Weerklank) 1. Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, die jubelt door Jeruzalem; een heerlijk morgenlicht breekt aan: de Zoon van God is opgestaan!

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

- 1 - De koningin van Sjeba. God heeft van de beginne in het paradijs het monogame huwelijk ingesteld tussen één man en één vrouw.

- 1 - De koningin van Sjeba. God heeft van de beginne in het paradijs het monogame huwelijk ingesteld tussen één man en één vrouw. - 1 - De kningin van Sjeba Deze waar gebeurde en interessante geschiedenis staat in 1 Kningen 10 en bijna identiek k in 2 Krnieken 9. Ok is deze gebeurtenis pgetekend in een ud Ethipisch geschrift, wat

Nadere informatie

Welkom in de Grote Kerk van Papendrecht. Pasen 2019

Welkom in de Grote Kerk van Papendrecht. Pasen 2019 Welkom in de Grote Kerk van Papendrecht Pasen 2019 Voorganger: Ds. M. Baan (Veenendaal) Ouderling van dienst: Dhr. T.C. Visser Organist: Dhr. A.C. Teeuw Koster: Dhr. J. Verhaar Inleidend orgelspel Zingen

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10 1 Kr. 15:9-11 Kerntekst: Maar dr de genade van Gd ben ik wat ik ben 1 Kr. 15:10 De G-6 van Paulus: Gerepen Geen aanleiding in Paulus zelf. Hij krijgt grte geheimen gepenbaard. Gewillig Hij nemt zichzelf

Nadere informatie

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft.

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft. - 1 - Niet langer Rom. 6:6 Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn; Weten

Nadere informatie

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde.

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br.

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br. Avnddi enst 18-02-2016 Op ker s? Binnenkmst kerkenraad Het wrdt stil en we luist eren naar het rgel Welkm [vd, br. Wim Venis] Ps. 95: 1, 4 [OB] 1 Kmt, Iaat ns samen Isrels HEER', Den rtssteen van ns heil,

Nadere informatie

- 1 - De koningin van Seba. Zodat zijn hart de Here, zijn God, niet volkomen was toegewijd gelijk dat van zijn vader David.

- 1 - De koningin van Seba. Zodat zijn hart de Here, zijn God, niet volkomen was toegewijd gelijk dat van zijn vader David. - 1 - De kningin van Seba Deze waar gebeurde en interessante geschiedenis staat pgetekend in 1 Kningen 10 en bijna identiek k in 2 Krnieken 9. Ok is deze gebeurtenis pgetekend in een ud Ethipisch geschrift,

Nadere informatie

Pasen 2012 Feestelijke dienst op Paasmorgen in de Vredevorstkerk te Beverwijk

Pasen 2012 Feestelijke dienst op Paasmorgen in de Vredevorstkerk te Beverwijk Pasen 2012 Feestelijke dienst op Paasmorgen in de Vredevorstkerk te Beverwijk Voorganger: Ds. Stephan Kurtzahn Ouderling: Jolanda Smits Organist: Yme Joustra m.m.v. Vocaalensemble o.l.v. Ton Veltkamp Joke

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Paasfeest een traditie?

Paasfeest een traditie? 1Corintiërs 15: 3-7; 3 Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, 4 dat hij is begraven

Nadere informatie

Een Vriend die kan meevoelen

Een Vriend die kan meevoelen - 1 - Een Vriend die kan meevoelen Het is fijn om vrienden te hebben. Echte vrienden kunnen lief en leed met je delen. Echte vrienden kunnen met je meevoelen en zich in situaties verplaatsen. Vooral als

Nadere informatie

- 1 - Een Vriend die kan meevoelen

- 1 - Een Vriend die kan meevoelen - 1 - Een Vriend die kan meevoelen Het is fijn om vrienden te hebben. Echte vrienden kunnen lief en leed met je delen. Echte vrienden kunnen met je meevoelen en zich in situaties verplaatsen. Vooral als

Nadere informatie

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf 1 Bevrijd van de vlek Zndag 20 ktber 2013 Walfried Giltjes (parttime vrganger van Shelter Haarlem) Opzet In Christus zijn we veilig Wat is een vlek? Dr Gd uitgesprken vlek Dr satan uitgesprken vlek?? Dr

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was.

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. - 1 - Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. Hij zei tegen zijn discipelen, die Hem volgden: jullie zijn niet mijn slaven, maar jullie zijn mijn vrienden. We gaan over onze hemelse

Nadere informatie

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32

Engelenverhalen. Lucas 24:1-32 Engelenverhalen Leven vanuit een hemels perspectief Lucas 24:1-32 Lydie Geurts 29 juli 2018 1 En op de eerste dag van de week gingen zij, heel vroeg in de morgen, naar het graf en brachten de specerijen

Nadere informatie

kleinste". In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren.

kleinste. In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Is er in de hemel ook bier, dominee?

Is er in de hemel ook bier, dominee? Is er in de hemel ook bier, dominee? 1 Korintiërs 15:3-8 3 Want vóór alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de Schriften, 4 en Hij

Nadere informatie

Andreaskerk Putten 16 april uur

Andreaskerk Putten 16 april uur Andreaskerk Putten 16 april 2017-8.30 uur Ds. W. Gugler Ouderling: Michiel Nieboer Muzikale begeleiding: Rik Nijs Koster: J. Hijmissen Zingen voor de dienst OTH 88 / ELB 122 1. Daar juicht een toon, daar

Nadere informatie

Les 7 Jezus Christus

Les 7 Jezus Christus Les 7 Jezus Christus De mensen waren afgedreven van God in de hof van Eden, ze waren bang en verborgen zich voor God. God zocht hen op en wilde door Zijn liefde terug een harmonie opbouwen. God zei hun

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles.

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles. - 1 - Psalm 139 De Here weet alles Bven deze psalm staat het pschrift: de Here weet alles. En z is het k. Wij gaan deze bijzndere psalm samen uitdiepen en tt ns hart laten spreken. We kunnen deze psalm

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Liturgie Pasen

Liturgie Pasen Liturgie 16-4-2017 Pasen De Heer is waarlijk opgestaan 1 Zingen Hemelhoog 721 Er is een dag Er is een dag, waar al wat leeft al lang op wacht, een dag van blijdschap, als heel de schepping wordt bevrijd.

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Liturgie voor Eerste Paasdag, gezamenlijke avonddienst, in de Gereformeerde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor Eerste Paasdag, gezamenlijke avonddienst, in de Gereformeerde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor Eerste Paasdag, gezamenlijke avonddienst, in de Gereformeerde Kerk te Den Ham, aanvang 19.00 uur. Voorganger: Organist: Dr. J.C. Borst, Sleen Jan-Willem Timmerman Welkom Psalm 118: 1 en 5

Nadere informatie

Onze aarde in gevaar!

Onze aarde in gevaar! Auteur: Jeren Defauw Genieten, genieten, genieten De gevaren vr nze planeet Onze blauwe planeet is in grt gevaar. Onze planeet wrdt warmer en warmer. De temperatuur stijgt. Ga jij sms in het bs wandelen

Nadere informatie

DERDE ZONDAG VAN PASEN

DERDE ZONDAG VAN PASEN DERDE ZONDAG VAN PASEN 83 EERSTE LEZING Hand., 5, 27b-32. 40b-47 Van dit alles zijn wij getuigen maar ook de heilige Geest. Uit de Handelingen der Apostelen 27b In die dagen ondervroeg de hogepriester

Nadere informatie

Pasen Zondag 1 april. 10:00 uur. Sionskerk. Nunspeet. Organist: Wouter Rouvoet. Voorganger: Ds. David Rodenburg

Pasen Zondag 1 april. 10:00 uur. Sionskerk. Nunspeet. Organist: Wouter Rouvoet. Voorganger: Ds. David Rodenburg Pasen 2018 Zondag 1 april 10:00 uur Sionskerk Nunspeet Organist: Wouter Rouvoet Voorganger: Ds. David Rodenburg Zingen vooraf: Gez. 221: 1, 2 & Ps. 118: 8, 9 Wees gegroet, gij eersteling der dagen, morgen

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek Na binnenkmst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBek NLB 289 : 1a b 2 3 5 1. Rnd het licht dat le ven det Greten wij el - kaar met vre - de Wie in vr- f

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen.

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen. - 1 - Wat een kostbare roeping (Efeze 3:14 tot Efeze 4:3) We lezen in Efeze 3:14 het volgende: 14 Om die reden buig ik mijn knieën voor de Vader, Om welke reden buigt Paulus zijn knieën voor de Vader?

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer - 1 - De storm op het meer Er wordt in de evangeliën 2x over een storm op het meer van Galilea gesproken en we kunnen veel leren, wat Jezus in die storm tot zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien ver de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad.

zus van Maria, de moeder des Heren. Dat blijkt uit Johannes 19:25 waar staat: Johannes, de discipel die Jezus liefhad. - 1 - Johannes, de discipel die Jezus liefhad. We gaan het hebben over Johannes. Zijn naam betekent: Jahwé is genadig. De vader van Johannes is Zebedeüs en zijn moeder is Salome, die een zuster was van

Nadere informatie

Maar met deze kleine gemeente Filadelfia is de Heer blij. Filadelfia

Maar met deze kleine gemeente Filadelfia is de Heer blij. Filadelfia - 1 - Filadelfia We lezen uit Openb. 3:7 waar staat: En schrijf aan de engel der gemeente te Filadelfia: De stad Filadelfia was een kleine stad in een vulkanische streek en door de vele aardbevingen is

Nadere informatie

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3

WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 WANDELINGEN BLOK 2 GESPREK 1-3 OPBOUW WANDELING 1. Gebed (samen) Open met een kort gebed 2. Bijbellezing (samen) Lees samen het bijbelgedeelte 3. Verhalen delen (2-tal) Wat houdt je bezig? Is in beweging

Nadere informatie