- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14:"

Transcriptie

1 - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik km tt u Vrspraak. pneemt. Hij, die het vr ns We lezen in Jhannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn gebden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is niet zwaar, want Jhannes schrijft immers en ik citeer uit 1 Jh. 5:3 En zijn gebden zijn niet zwaar, want al wat uit Gd gebren is, verwint de wereld. We zijn uit Gd gebren en daarm valt het leven ns niet zwaar en zijn Gds gebden niet zwaar. De prfeet Ezechiël prfeteerde dit al ten hij zei in Ez. 36:27 Ik zal Mijn Geest in uw binnenste geven en maken, dat gij naar mijn inzettingen wandelt en naarstig mijn verrdeningen nderhudt. 16 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trster geven m tt in eeuwigheid bij u te zijn. Jezus spreekt hier ver "een andere Trster". Hij, Jezus Zelf, is die eerste Trster, maar Hij zu bij de discipelen weggaan en dan zegt Hij tegen ze: De Vader zal u een andere Trster geven. Die andere Trster zal altijd, ja tt in alle eeuwigheid, bij ns zijn. In het Grieks staat vr het wrd Trster het wrd Parakleet en dat hudt in een Beschermer, een Advcaat, een 17 De Geest der waarheid, die de wereld niet kan ntvangen, want zij ziet Hem niet en kent Hem niet; maar gij kent Hem, want Hij blijft bij u en zal in u zijn. Jezus nemt de Heilige Geest de Geest der waarheid. De wereld ziet Hem niet en kent Hem niet. Jezus heeft het ver "Hem". Over een Persn. Is Hij k een Persn f is Hij alleen maar Gds kracht? Wanneer mensen aan een persn denken, denken ze meestal aan iemand met een gezicht en met handen en veten. Maar dat zijn niet de kenmerken van een persn. Een gezicht en handen en veten dat zijn kenmerken van een lichaam. Maar men kan k een persn zijn, znder dat men een lichaam heeft. Wanneer ns aardse leven ten einde is vrdat de Here Jezus terugkmt, dan zullen wij ns verblijf in het lichaam verlaten, zals Paulus ns in zijn brieven vertelt, en bij de Heere nze intrek nemen. Maar we zullen dan niet phuden m een persn te zijn, k al hebben we dan ng geen lichaam. Het heerlijke van deze gddelijke Persn, de Heilige Geest is, dat Hij geen lichaam heeft en daarm veral kan zijn. Ten de Here Jezus p aarde was, kn Hij maar p één plaats tegelijk zijn. Maar mdat de heilige Geest geen lichaam heeft, kan Hij alm tegenwrdig zijn.

2 - 2 - Paulus schrijft aan het einde van de 2 e Crinthiërs brief ((2 Cr. 13:13) aan hen ter bemediging: De genade van de Here Jezus Christus, en de liefde van Gd en de gemeenschap van de Heilige Geest zij met u allen. Kennen en ervaren wij dit van deze heilige Drie-Eénheid: 1. De genade van de Here Jezus Christus. 2. En de liefde van Gd. 3. Maar k, kennen wij k, die gemeenschap van de Heilige Geest? De discipelen in de eerste christen gemeente erveren Zijn aanwezigheid en kenden Zijn stem: Ten Philippus de kamerling uit Ethipië zag aankmen in zijn wagen, zei de Geest tegen Philippus: Veg u bij deze wagen. Ten Crnelius de hfdman 3 mannen naar Petrus znd m hem te halen, was Petrus p het dak in gebed en ten zei de Geest tt hem, dat hij znder bezwaar met hen mest mee gaan. En er staat zeven keer in het bek Openbaring geschreven: Wie een r heeft, die hre, wat de Geest tt de Gemeenten zegt. 18 Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik km tt u. Een wees mist zijn uders en blijft alleen achter. Als Jezus van de discipelen weg zu gaan, dan zuden ze Hem missen, zals een wees zijn uders mist. Maar nu zegt Jezus tt hen: Ik zal u niet als wezen achterlaten, Ik km tt u. Hij zu tt hen kmen in de Persn van de heilige Geest. 19 Ng een krte tijd en de wereld ziet Mij niet meer, maar gij ziet Mij, want Ik leef en gij zult leven. De "wereld" zu Jezus vr ged niet meer zien. De discipelen zuden Hem alleen tijdelijk niet meer zien. Jezus sprak ver Zijn pstanding: Ik leef en gij zult leven. Maar k, dat hun lichaam een tempel van de heilige Geest zu wrden zals Paulus in 1 Cr. 3:16 schrijft: Weet gij niet, dat gij Gds tempel zijt en dat de Geest Gds in u wnt. 20 Te dien dage zult gij weten, dat Ik in mijn Vader ben en gij in Mij en Ik in u. Jezus in de Vader en wij in Hem, als een rank aan de Wijnstk, en Hij in ns, dr de heilige Geest. 21 Wie mijn gebden heeft en ze bewaart, die is het, die Mij liefheeft; en wie Mij liefheeft, zal geliefd wrden dr mijn Vader en Ik zal hem liefhebben en Mijzelf aan hem penbaren. Van belang is dus dat wij weten, wat zijn gebden zijn, want er staat: Wie mijn gebden heeft. Een hfdgebd van Jezus, dat Hij een nieuw gebd nemt, staat één bladzijde terug in Jh. 13:34 waar staat:

3 - 3 - Een nieuw gebd geef Ik u, dat gij elkander liefhebt; gelijk Ik u liefgehad heb, dat gij k elkander liefhebt. Een gebd m de naaste lief te hebben, wrdt k genemd in het ude testament, maar het nieuwe aan dit gebd, zijn de wrden: gelijk Ik u liefgehad heb. Elkaar liefhebben, zals Hij liefheeft. Niet nemen maar geven, niet eisen maar dienen. Het gaat niet m verbden: Dit mag niet en dat mag niet, maar het gaat m gebden en die geven een richting aan. De gebden, de wrden van Jezus, zijn als fnkelende sterren in een dnkere nacht. Er zijn hnderden gebden in het nieuwe Testament. Wrden vr kinderen: Eert uw Vader en uw meder, met een belfte: Dan zal het je wel gaan en je zult lang leven p aarde. Maar k gebden vr een man, m je vruw lief te hebben en niet ruw tegen haar te zijn. Gebden vr een vruw, he zij zich zal kleden, zals de dr Gd aangestelde apstel der heidenen, Paulus de richtlijnen (gebden) hierver nemt in 1 Tim. 2:9 (HSV) : Dat de vruwen zich tien met eerbare kleding, ingetgen. Dat geldt k vr nu: Een christenvruw mag zich sieren, ja, maar met eerbare kleding en ingetgen. Er zijn tegenwrdig christenvruwen die zich niet ingetgen kleden. Een ander wrd vr ingetgen is: netjes, kuis, niet pvallend. Maar ze mag zich mi en fris kleden. Maar wie Hem liefheeft, zal Zijn gebden bewaren. Een man zal zijn vruw liefhebben. Een evangelist zei eens in een tespraak: Behandel je vruw als een prinses, dan zal zij ju behandelen als een prins. En dat is een gede en ware uitspraak. Een vruw zal zich vral inwendig sieren met een stille en zachtmedige geest, die kstbaar is in het g van Gd. (1 Petrus 3:4) Ngmaals Jhannes 14:21 21 Wie mijn gebden heeft en ze bewaart, die is het, die Mij liefheeft; en wie Mij liefheeft, zal geliefd wrden dr mijn Vader en Ik zal hem liefhebben en Mijzelf aan hem penbaren. Hebben we Hem lief en Zijn gebden lief, dan zal k de Vader ns liefhebben en Jezus zal hem f haar liefhebben en Zichzelf aan hem f haar penbaren. Wat een geweldige belfte; wat een belning als wij zijn gebden bewaren. Dan zal Jezus Zichzelf aan ns penbaren. 22 Judas, niet Iskarit, zeide tt Hem: Here, en he kmt het, dat Gij Uzelf aan ns zult penbaren en niet aan de wereld? Jezus had 2 discipelen met de naam Judas, één de verrader en de ander wrdt hier genemd: Judas, niet Iskarit.

4 - 4 - Van hem is weinig bekend, behalve dat hij in de bijbel k Thaddéüs genaamd wrdt en deze vraag kmt van hem in vers 22. De vraag, die bij Judas, niet Iskarit, pkwam was: waarm penbaart u zich aan ns eenvudige vissers en waarm penbaart u zich niet aan de wereld als een plitieke leider. Het antwrd van Jezus is, dat Hij zich alleen kan penbaren aan hen, die zijn wrd bewaren zals in vers 23 staat: 23 Jezus antwrdde en zeide tt hem: Indien iemand Mij liefheeft, zal hij mijn wrd bewaren en mijn Vader zal hem liefhebben en Wij zullen tt hem kmen en bij hem wnen. In plaats van het wrd "gebden" nemt Jezus hier: "mijn wrd". En wat een heerlijke belften als wij Zijn wrd bewaren: (1) de Vader zal hem liefhebben en (2) Wij, de Vader en de Zn, zullen tt hem kmen en bij hem wnen. En dat bij hem f haar inwnen is dr de heilige Geest. Uit dit vers blijkt weer he Eën de Vader, de Zn en de Heilige Geest zijn. De Heilige Geest in ns wil k zeggen: De Vader en de Zn in ns. 24 Wie Mij niet liefheeft bewaart mijn wrden niet; en het wrd, dat gij hrt, is niet van Mij, maar van de Vader, die Mij geznden heeft. Denk bijvrbeeld aan de wrden van Jezus in de bergrede. Dr het huden van Zijn Wrd dr de kracht van deze inwnende Geest wrdt men gelukkig: Zalig zijn de zachtmedigen, zij zullen de aarde beërven. De brutalen hebben de halve wereld maar de zachtmedigen zullen de hele aarde beërven. Zalig de barmhartigen, want hun zal barmhartigheid geschieden. Zalig de vrede stichters, want zij zullen kinderen Gds genemd wrden. Jh. 14:25 Dit heb Ik tt u gesprken, terwijl Ik ng bij u verblijf. 26 Maar de Trster, de Heilige Geest, die de Vader zenden zal in mijn naam, die zal u alles leren en u te binnen brengen al wat Ik u gezegd heb. Dus een liefdevl en teder Persn, machtig m te helpen, wil u en mij alles leren. Dus wij zijn discipelen en de heilige Geest is nze Leraar die ns alles wil leren. Hij wil ns alles, maar dan k alles leren. Als wij maar willen leren. Hij weet alles, wat ik niet weet. En Hij kan alles, wat ik niet kan. En Hij wil alles den, wat ik niet kan den. Wij mgen leren m in vlle afhankelijkheid van Hem te leven. Wij mgen ns helemaal p Hem verlaten. Hij is altijd bij ns, waar wij k gaan, dag en nacht, ieder uur. In deze wetenschap, dat de Heilige Geest als een persnlijke Vriend steeds bij ns is, vinden wij k genezing van alle eenzaamheid.

5 - 5 - We gaan nu naar 1 Jh. 2:27 waar staat: En wat u betreft, de zalving, die gij van Hem ntvangen hebt, blijft p u Letterlijk staat er in de grndtekst, dat de Zalving niet p ns, maar in ns blijft. Er staat hier een trstrijk wrd, dat de Zalving ns niet zal verlaten. Er staat hier dat de Zalving p ns blijft, in ns blijft. En gij hebt niet van nde dat iemand u lere, maar, gelijk zijn zalving u leert ver alle dingen en waarachtig is en geen leugen, blijft in Hem, gelijk zij u geleerd heeft. De zalving is de Geest en de zalflie bestaat uit de fijnste specerijen die er zijn, zals die genemd wrden in de Galatenbrief (5:22) waar staat dat de vrucht van de Geest liefde, blijdschap, vrede, zachtmedigheid, vriendelijkheid, gedheid enz. is. De Zalving, de heilige Geest, leert ns, he wij met dwarse en nwillige mensen meten mgaan. Ok wrdt ns geleerd he wij met ns aardse bezit meten mgaan. De Zalving wil ns alle dingen leren. En er staat verder: gij hebt niet van nde dat iemand u lere. Dat klinkt wat apart maar daar wrdt iets heel mis mee bedeld. Natuurlijk kunnen wij k leren van vrbeeldige gelvigen. Maar in de dagelijkse mstandigheden, in het gewne leven van alledag, wil de Zalving ns alle dingen leren. Het hemelse telefnnummer is gemakkelijk m te nthuden; dat nummer is niet in gesprek en dat nummer is bij wijze van spreken 777. Daar kunnen wij m raad vragen en m leiding vragen. De Zalving leert ns; Hij neemt het uit Jezus en deelt het ns mee. Terug naar Jhannes 14: 27 Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u. Uw hart wrde niet ntrerd f versaagd. Shalm in ns innerlijk. Die diepe innerlijke vrede in ns nder alle wisselende mstandigheden in ns leven. In de Philippenzen brief staat (4:6) dat de Here nabij is. Hij is nabij dr Zijn heilige Geest, die tt in eeuwigheid bij ns zal zijn. De Here is nabij. Weest in geen ding bezrgd en de vrede Gds, die alle verstand te bven gaat, zal uw harten en uw gedachten beheden in Christus Jezus. Die Geest trst ns, sterkt ns, nderwijst ns, is nze Parakleet, nze Vrspraak. Hij bidt zelfs vr de heiligen met nuitsprekelijke verzuchtingen (Rm. 8:26). Wat een liefde!

Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u

Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u We lezen in Johannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn geboden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is niet zwaar, want Johannes schrijft

Nadere informatie

- 1 - een Advocaat, een Voorspraak. Hij, die het voor ons opneemt. Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom weer naar u toe.

- 1 - een Advocaat, een Voorspraak. Hij, die het voor ons opneemt. Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom weer naar u toe. - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom weer naar u toe. We lezen in Johannes 14: 15 Als u Mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht. Dat klinkt zwaar maar het is niet zwaar, want Johannes

Nadere informatie

bepalingen in acht neemt en ze houdt. Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom weer naar u toe.

bepalingen in acht neemt en ze houdt. Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom weer naar u toe. - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom weer naar u toe. We lezen in Johannes 14: 15 Als u Mij liefhebt, neem dan Mijn geboden in acht. Dat klinkt zwaar maar het is niet zwaar, want Johannes

Nadere informatie

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden - 1 - Bemedigende wrden De wrden, die Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi, zijn buitengewn bemedigend. We gaan hierver lezen in Filip. 4:4 en verder: Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het pnieuw:

Nadere informatie

De heilige Geest. De heilige Geest. Wie is Hij?

De heilige Geest. De heilige Geest. Wie is Hij? - 1 - De heilige Geest De heilige Geest. Wie is Hij? Wij zingen in een gezang: Ere zij aan God de Vader, ere zij aan God, de Zoon, eer de heilge Geest, de Trooster, de Drie-eenge in zijn troon. De Vader,

Nadere informatie

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman.

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman. - 1 - Drink van de hemelse wijn (Jh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstk en Mijn Vader is de Landman. In de tijd, dat Jezus p aarde was, was p het tempelgebuw in Jeruzalem een guden wijnstk als versiering

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden!

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden! Vraag en antwrd. Lees de Bijbelteksten en vind de antwrden! Schrijf de antwrden in de vakjes van de puzzel. Klaar? In de balk met de pijl lees je van bven naar beneden het ntbrekende wrd uit deze tekst:

Nadere informatie

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten.

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten. - 1 - Er is meer dan vergeving alleen Het vlbrachte werk p Glgtha hudt meer in, dan de meeste christenen er van weten. We kunnen het in grte lijnen als vlgt weergeven: Ten eerste stierf Jezus daar vr ns

Nadere informatie

Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26. aan de borden voor éénrichtings verkeer.

Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26. aan de borden voor éénrichtings verkeer. - 1 - Mij liefhebben: Mijn geboden bewaren Joh. 14:15/26 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij Mijn geboden bewaren. Wat zijn geboden? Een gebod is niet een verbod. Een verbod verbiedt ons iets, zoals

Nadere informatie

- 1 - Petrus hield een toespraak, vol van Geest en vuur en 3000 mensen aanvaarden het woord en lieten zich dopen. Ere zij God!

- 1 - Petrus hield een toespraak, vol van Geest en vuur en 3000 mensen aanvaarden het woord en lieten zich dopen. Ere zij God! - 1 - Pinksteren De naam Pinksteren komt van het Griekse woord: hè Pentekostè en dat betekent: de 50 e. Als men in de Ver. Staten een pinkstergemeente bezoekt, bestaat de mogelijkheid dat die gemeente

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader, Die in het

Nadere informatie

was zijn antwoord: "de Heere is mijn God." De leraar tot gerechtigheid

was zijn antwoord: de Heere is mijn God. De leraar tot gerechtigheid - 1 - De leraar tt gerechtigheid En u, kinderen van Sin, verheug u en wees blij in de Heere, uw Gd, want Hij zal u geven de Leraar tt gerechtigheid. Die zal regen p u den neerdalen, vrege regen en late

Nadere informatie

Hem liefhebben: Zijn geboden in acht nemen. Joh. 14:15/26

Hem liefhebben: Zijn geboden in acht nemen. Joh. 14:15/26 - 1 - Hem liefhebben: Zijn geboden in acht nemen. Joh. 14:15/26 15 Als u Mij liefhebt,neem dan Mijn geboden in acht. Wat zijn geboden? Een gebod is niet een verbod. Een verbod verbiedt ons iets, zoals

Nadere informatie

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn.

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zals Paulus het in de Galaten brief nemt 1, gerepen m vrij te zijn. En ik wil deze vrijheidsklk vanavnd laten luiden; u weet wel, z'n grte klk van een paar duizend kil bvenin

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader in het

Nadere informatie

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer - 1 - De strm p het meer Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte.

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte. - 1 - Verzeking - bepreving We gaan het hebben ver het verschil tussen een verzeking en een bepreving. In Jacbus 1:13 staat: Laat niemand, als hij verzcht wrdt, zeggen: Ik wrd van Gdswege verzcht. Want

Nadere informatie

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven? - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus)

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus) - 1 - Het einddel des gelfs (1 Petrus) Petrus was een ngeletterde visser en tch is deze brief in helder Grieks geschreven. Dat kmt, mdat Petrus deze brief dicteerde en Silvanus (Silas) zijn wrden pgeschreven

Nadere informatie

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest pmerkelijke wrden van Paulus in de bijbel. Daar staat het vlgende: Ik ben met Christus gekruisigd, en niet meer ik

Nadere informatie

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? - 1-1. De strm p het meer (HSV) Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen Zijn discipelen sprak. We gaan eerst naar

Nadere informatie

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven.

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven. - 1 - Hebreeën 2 1 Daarm meten wij ns te meer huden aan wat dr ns gehrd is, pdat wij niet p enig mment afdrijven. Omdat wij het heil zullen beërven, zals in 1:14 staat, en zelfs engelen wrden uitgeznden

Nadere informatie

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. "kleine profeten".

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. kleine profeten. - 1 - Jna Het bek Jna behrt tt de serie van de zgn. "kleine prfeten". Niet mdat hij klein van stuk was en k niet mdat de bdschap van het bek Jna minder belangrijk zu zijn, maar "een kleine prfeet" gezien

Nadere informatie

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi??

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi?? - 1 - Maleachi Wat weet u van het bek Maleachi?? Misschien wel helemaal niets. En dat kan niet de bedeling zijn van een bijbelbek. Gd heeft k ns iets te zeggen dr dit bijbelbek. De naam Maleachi betekent:

Nadere informatie

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost.

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost. - 1 - Fijngeveligheid De Heer heeft dr zijn Geest een verlangen en een edele drang in ns gelegd m gaandeweg te veranderen naar het beeld van nze Here Jezus. Maar vrlpig is het ng lang niet z ver! Wij merken,

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

25 april 2019 Bodegraven

25 april 2019 Bodegraven 25 april 2019 Bodegraven gaat naar de Vader, maar komt terug kenbaar maken gaat naar de Vader, maar komt terug de komst van de parakleet kenbaar maken gaat naar de Vader maar komt terug de komst van de

Nadere informatie

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 -

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Jhannes 11 IK BEN de Opstanding en het Leven Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Welkm en mededelingen (uderling van dienst) Gez. 217: 1, 4 (= OTH 98) 4 Jezus leeft! Nu is de dd mij de tegang

Nadere informatie

Opgevoed door de Vader

Opgevoed door de Vader Opgeved dr de Vader Welk beeld heb jij van de pveding dr Gd? Hebreeën 12:5-8: 5 Mijn zn, denk er niet te licht ver als de Heer je straft, en verlies niet de med als hij je terechtwijst. 6 Want de Heer

Nadere informatie

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Onze manier van reageren p wat mensen zeggen f den, bepaald f wij gelukkig f ngelukkig zijn. Daarm staat er z deltreffend in Rmeinen 12 vers 17 : 17 Vergeldt niemand kwaad

Nadere informatie

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu Taakkaart 4 Kleding van vreger tt nu Mde vr mannen: Bij feesten trekken we nze miste kleren aan. Mannen dragen dan vaak een pak. Een nette brek, verhemd en jasje. Sms den ze k een strpdas m. En ze trekken

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken en zeide: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse Wat draag jij bij? Inspiratieavnd GKv Heemse 7-1-2019 Opening 7-1-2019 2 Opzet avnd Opening 1. Bijbel pen Kffiebreak 2. Gesprek in twee f drietallen 3. Terugkppeling 4. Opdracht aan gemeenteleden 5. Grepsgesprek

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken, en zei: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zu die rijke man "de arme rijke" kunnen nemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen m deze twee persnen, maar er kmt k

Nadere informatie

Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen?

Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen? Wat zegt Hij nu???! Over vreemde uitspraken van Jezus. Mag je nu echt nooit terugslaan als christen? Matteüs 5:38-48 38 Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Oog om oog en tand om tand. 39 Maar Ik zeg u,

Nadere informatie

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood.

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood. - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016 Waarm zu ik naar de kerk gaan Welkm 1 Waarm zu ik naar de kerk gaan Gebed 2 Waarm zu ik naar de kerk gaan De kerk 3 https://www.yutube.cm/watch?v=surdavu4iy Waarm zu ik naar de kerk gaan Zndag. Ergens

Nadere informatie

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus.

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus. - 1 - Het Paasfeest Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken: De Heere

Nadere informatie

Het gezin ( ) Vanochtend pakken we onze studie op in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-voor-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we

Het gezin ( ) Vanochtend pakken we onze studie op in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-voor-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we Het gezin (5-5-2019) Vanchtend pakken we nze studie p in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-vr-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we thematisch behandelen. Vandaag gaan we kijken naar een

Nadere informatie

Quiz. Spelidee. Werkbladen

Quiz. Spelidee. Werkbladen Quiz 130 vragen met illustraties bij het Paasverhaal.a. vr p het digibrd. blauw: makkelijke vragen, zwarte letters: meilijke vragen. De antwrden staan p blz. 9, de kinderen kunnen k zelf de antwrden zeken

Nadere informatie

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen.

daarvan niet aan een einde komt. Telkens ontdenk je nieuwe rijkdommen, als je het hart er op zet, om inzicht te verkrijgen. - 1 - Wat een kostbare roeping (Efeze 3:14 tot Efeze 4:3) We lezen in Efeze 3:14 het volgende: 14 Om die reden buig ik mijn knieën voor de Vader, Om welke reden buigt Paulus zijn knieën voor de Vader?

Nadere informatie

Johannes 17. Johannes 14. Johannes 16. Johannes 15. Johannes 13

Johannes 17. Johannes 14. Johannes 16. Johannes 15. Johannes 13 Johannes 14 Johannes 17 Johannes 15 Johannes 16 Johannes 13 Het gebed van Jezus 24 februari - Johannes 17:1-26 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader, het uur is gekomen,

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien ver de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde.

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela?

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela? Na de maquettezaal km je in het Ferdinand Dmela Nieuwenhuis Museum. Dit museum bestaat uit drie verschillende ruimten: de infrmatie zaal, de studeerkamer en de gang waarin zijn verlijden centraal staat.

Nadere informatie

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek Na binnenkmst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBek NLB 289 : 1a b 2 3 5 1. Rnd het licht dat le ven det Greten wij el - kaar met vre - de Wie in vr- f

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Bewaar uzelf in de liefde Gods

Bewaar uzelf in de liefde Gods - 1 - Bewaar uzelf in de liefde Gods We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat: Is

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen?

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen? Hebreeën 9:11-14 11 Maar ten is Christus verschenen, de Hgepriester van de tekmstige heilsgederen. Hij is dr de meerdere en meer vlmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die

Nadere informatie

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat.

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat. - 1 - Jesaja 30:15 De plaats waar dit heerlijke woord van God staat, gaan we eerst uit ons hoofd leren; het is gemakkelijk te onthouden want de helft van 30 is 15. Jesaja 30:15 dus en nu gaan we ook de

Nadere informatie

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf 1 Bevrijd van de vlek Zndag 20 ktber 2013 Walfried Giltjes (parttime vrganger van Shelter Haarlem) Opzet In Christus zijn we veilig Wat is een vlek? Dr Gd uitgesprken vlek Dr satan uitgesprken vlek?? Dr

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien van de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

Wat moeten wij nog doen onder de genade

Wat moeten wij nog doen onder de genade Wat moeten wij nog doen onder de genade 1 Johannes 3: 7 Kinderkens, laat niemand u misleiden. Wie de rechtvaardigheid doet, is rechtvaardig, gelijk Hij rechtvaardig is; Mattheüs 28: 19 Ga dan heen, onderwijs

Nadere informatie

kleinste". In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren.

kleinste. In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21)

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) - 1 - De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) 13 En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn brer dat hij de erfenis met mij met delen. Iemand uit de schare wilde dat Jezus zijn gezag zu

Nadere informatie

BFF (Best Friends Forever)

BFF (Best Friends Forever) BFF (Best Friends Frever) Alle meiden kennen het: BFF. BFF staat vr Best Friends Frever! Je hartsvriendin. Het is de vriendin die altijd p de eerste plaats staat. Het is k de meest kwetsbare vriendschap,

Nadere informatie

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één!

Wij belijden één geloof en één Heer ; zijn geroepen tot één hoop, tot Uw eer. Heer, geef vrede die ons samenbindt. Vader, maak ons één! Pinksterfeest Zondag 4 juni 2017 Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer. Laat ook van die milde regen, dropp len vallen

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

PKN Soest - Wilhelinakerk 10 mei 2015 Ziekenzalving

PKN Soest - Wilhelinakerk 10 mei 2015 Ziekenzalving PKN Soest - Wilhelinakerk 10 mei 2015 Ziekenzalving Voorganger: ds. Wim Kievit Ambtsdrager: Leen Lievaart Lector: Gerda Masselink Organist: Jan Meurs OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek: Allen

Nadere informatie

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen.

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10 1 Kr. 15:9-11 Kerntekst: Maar dr de genade van Gd ben ik wat ik ben 1 Kr. 15:10 De G-6 van Paulus: Gerepen Geen aanleiding in Paulus zelf. Hij krijgt grte geheimen gepenbaard. Gewillig Hij nemt zichzelf

Nadere informatie

verkoren tot zaligheid! Vanaf het begin al. Onze roeping en verkiezing Ons thema gaat over onze roeping en verkiezing. We lezen in 2 Thes.

verkoren tot zaligheid! Vanaf het begin al. Onze roeping en verkiezing Ons thema gaat over onze roeping en verkiezing. We lezen in 2 Thes. - 1 - Onze roeping en verkiezing Ons thema gaat over onze roeping en verkiezing. We lezen in 2 Thes. 2:13 13 Maar wij moeten God altijd voor u danken, broeders, die geliefd bent door de Heere, dat God

Nadere informatie

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw

Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Wesleyaanse geloofsfundamenten voor de 21 e eeuw Art lll, Handboek, Kerk vd Nazarener: Wij geloven in de Heilige Geest, de derde Persoon van de Drieeenige Godheid; dat Hij voortdurend aanwezig is en doeltreffend

Nadere informatie

Uit hetzelfde nest gegroeid.

Uit hetzelfde nest gegroeid. Uit hetzelfde nest gegreid. Marina de Jde Als mijn zus sterft zal het me niets den! Zij laat me vlkmen kud. Ik heb geneg met haar afgezien, het is echt een serpent, je zu eens meten weten, laat een vruw

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Grningen Van harte welkm in deze dienst van de Wijkgemeente Martinikerk. In deze dienst zingen we uit het Liedbek vr de Kerken. Een exemplaar kunt u bij de ingang

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21)

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) - 1 - De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) 13 Iemand uit de schare zeide tt Hem: Meester, zeg tt mijn breder, dat hij de erfenis met mij dele. Iemand uit de schare wilde dat Jezus zijn gezag zu gaan aanwenden

Nadere informatie

Programma gemeenteavond 8 mei 2019

Programma gemeenteavond 8 mei 2019 Prgramma gemeenteavnd 8 mei 2019 welkm en pening dr de vrzitter Jke Nuwt presentatie werkgrep dr Paul den Otter bespreking van de punten p een van de laatste sheets in tafelgrepjes phalen van de resultaten

Nadere informatie

Ook daar reageerde Jezus niet op. Hij bleef in Gods liefde en liet Zich verdrukken, zoals Jesaja het in hoofdstuk 53:7 noemt: Onze manier van reageren

Ook daar reageerde Jezus niet op. Hij bleef in Gods liefde en liet Zich verdrukken, zoals Jesaja het in hoofdstuk 53:7 noemt: Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Het is rnduit treffend, he Jezus reageerde p de manier waarp ze Hem behandelden. Ten vr Zijn kruisiging de hgepriester Kajafas Hem p een indringende manier vreg f Hij de

Nadere informatie

ONTVANG DE HEILIGE GEEST!

ONTVANG DE HEILIGE GEEST! ONTVANG DE HEILIGE GEEST! I. OPENING VAN DE DIENST Allen staan tot na het openingsgebed INTREDEPROCESSIE EN INTREDELIED Op de adem van de Geest zoeken wij het diepe spoor van de Heer die in ons leeft ook

Nadere informatie

tot een diep gelukkig leven. Daarvoor, zegt Hij, is het van belang arm van geest te zijn. De zaligsprekingen We lezen in Mt.

tot een diep gelukkig leven. Daarvoor, zegt Hij, is het van belang arm van geest te zijn. De zaligsprekingen We lezen in Mt. - 1 - De zaligsprekingen We lezen in Mt. 5:1 het volgende: Toen Hij nu de scharen zag, ging Hij de berg op en nadat Hij Zich had nedergezet, kwamen zijn discipelen tot Hem. Wie kwamen er tot Hem? Er staat

Nadere informatie

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br.

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br. Avnddi enst 18-02-2016 Op ker s? Binnenkmst kerkenraad Het wrdt stil en we luist eren naar het rgel Welkm [vd, br. Wim Venis] Ps. 95: 1, 4 [OB] 1 Kmt, Iaat ns samen Isrels HEER', Den rtssteen van ns heil,

Nadere informatie

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld Avondwake Mientje van Dijk - van Halteren Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld 1 2 Begroeting Tijdens begroeting steken zusjes van Mientje kaarsen aan: Nel, Joke, Corry, Marjan en

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles.

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles. - 1 - Psalm 139 De Here weet alles Bven deze psalm staat het pschrift: de Here weet alles. En z is het k. Wij gaan deze bijzndere psalm samen uitdiepen en tt ns hart laten spreken. We kunnen deze psalm

Nadere informatie

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op

Karakter. Inleiding. Het karakter van God. Houd vol geef niet op Karakter Inleiding In vorige studies hebben we gekeken naar onze relatie met God en dat God ons volledig kent, maar dat wij Hem steeds beter leren kennen. Juist door in relatie met Hem te leven, leren

Nadere informatie

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.

Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren en kostbare hoeksteen, en wie op hem zijn geloof bouwt, zal niet beschaamd uitkomen. - 1 - Gij echter zijt We lezen in 1 Petrus 2:9 een wonderbaar heerlijk woord: Gij echter zijt een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilige natie, een volk (Gode) ten eigendom, om

Nadere informatie

- 1 - De zaligsprekingen

- 1 - De zaligsprekingen - 1 - De zaligsprekingen We lezen in Mt. 5:1 het volgende: Toen Hij nu de scharen zag, ging Hij de berg op en nadat Hij Zich had nedergezet, kwamen zijn discipelen tot Hem. Wie kwamen er tot Hem? Er staat

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Gezang 121: 1 (schoollied) > God, die was en is en komt, leg een lied in onze mond, dat de hele wereld hoort, want nabij ons is uw woord. Ontferm U, Heer.

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN

n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN GEBEDEN n de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. AMEN nze Vader, die in de hemelen zijt, geheiligd zij Uw naam. Uw Rijk Kome, Uw wil geschiede op aarde als in de hemel. Geef ons heden

Nadere informatie

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God - 1 - Bewaar uzelf in de liefde van God We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat:

Nadere informatie

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne Meditatieviering zondag 21 mei 2017 Theresiagemeenschap Borne Els van der Lugt Voelen we ons verbonden? Opening/welkom Zang: Licht dat ons aanstoot GvL 489 blz.530 Openingsgebed God, wij kunnen en mogen

Nadere informatie

KINDERRECHTEN 3 de graad

KINDERRECHTEN 3 de graad KINDERRECHTEN 3 de graad Bijlage krantenartikels + vragen bij pdracht 4 Kinderrechten uit het nieuws gegrepen Ter inf: per artikel wrden suggesties van vragen gegeven m de link met het kinderrecht te leggen.

Nadere informatie

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden.

De zegen uit Numeri 6. Deze zegen-formule is kunstig opgebouwd: zij bestaat uit 15 Hebreeuwse woorden. - 1 - De zegen uit Numeri 6 Het is Gods verlangen om Zijn volk te zegenen. Dat blijkt al in het oude testament en we lezen hierover in Numeri 6:24/26 waar staat: De Heere zegene u en behoede u! De Heere

Nadere informatie