b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer"

Transcriptie

1 - 1 - De strm p het meer Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus 4:37 en verder: 37 En er stak een zware strmwind p en de glven slegen in het schip, zdat het schip reeds vl liep. Niet maar een gewne, maar een zware strmwind stak p, de glven slegen niet alleen tegen het schip maar ze slegen in het schip, en het schip liep vl. Dat is een grt prbleem, als je visser f zeeman bent. Maar he is het, als de levens strmen in ns leven weden en wij het gevel hebben: "de maat is vl". Maar als Jezus aan brd is en wij vertruwen in Hem hebben, dan kmt het ged. He was het met Jezus zelf aan brd van dit zinkende schip. 38a Maar Hij zelf lag p het achterschip tegen het kussen te slapen. Jezus lag daar, in alle rust, p het achterschip, tegen het kussen, te slapen. Hij was me als mensenzn en Hij lag daar te rusten. Hij was vl vertruwen in de zrg en leiding van zijn hemelse Vader en Hij wist het: geen zrgen, wij kmen veilig aan de verkant. En zijn discipelen maakten hem wakker met een verwijt: 38b En zij maakten Hem wakker en zeiden tt Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? Rabbi, het schip lpt vl en wij staan p het punt m met man en muis te vergaan en U ligt daar nbekmmerd te slapen. 39 En Hij, wakker gewrden, bestrafte de wind en zeide tt de zee: Zwijg, wees stil! En de wind ging liggen en het werd vlkmen stil. Jezus ging staan en sprak zijn machtswrd uit tegen de wind: Zwijg, wees stil! En het werd niet alleen stil maar het werd vlkmen stil. 40 En Hij zeide tt hen: Waarm zijt gij z bevreesd? He hebt gij geen gelf? En dat is de les vr ns als wij z nu en dan - figuurlijk gesprken - in een strm terecht kmen. Hij ging er namelijk van uit, dat zijn discipelen - net als Hij - znder angst f vrees zuden zij, vl vertruwen in de zrg en leiding van hun hemelse Vader. Hij wist het: Wij kmen aan de verkant. Hij bestrafte de wind en in de strmen van het leven mgen wij gelven in het wrd, dat de Heere k in een zeer meilijke situatie tt Mzes sprak: "De Heere zal vr u strijden, en gij zult stil zijn." (Ex. 14:14). 41 En zij werden bvenmate bevreesd en zeiden tt elkander: Wie is tch deze, dat k de wind en de zee Hem gehrzaam zijn?

2 - 2 - Wie is tch deze! Ja, wij dienen Hem, die alle macht heeft, in hemel en p aarde. En nu gaan we naar Mattheus 14:22 en gaan daar lezen ver een andere strm: 22 En terstnd dwng Hij de discipelen in het schip te gaan en Hem vruit te varen naar de verkant, ttdat Hij de scharen zu hebben weggeznden. Nit en nergens lezen we, dat Jezus zijn discipelen ergens te dwng maar hier wel. De reden daarvr wrdt genemd in het Jhannes evangelie, waar juist vr de geschiedenis ver de strm p het meer - ten Hij meer dan 5000 mannen, vruwen en kinderen met 5 brden en 2 vissen had geved - wrdt vermeld: Daar Jezus bemerkte, dat zij zuden kmen en Hem met geweld mee te veren m Hem kning te maken, trk Hij Zich weder terug in het gebergte, geheel alleen". Jh.6:15 Geheel alleen: Hij had die gemeenschap met zijn Vader ndig; die gemeenschap was nntbeerlijk vr Hem. Hij dwng zijn discipelen dus in het schip te gaan, m Hem vruit te varen, naar de verkant. Die verkant was ngeveer 7 kilmeter ver weg. 23 En ten Hij de scharen weggeznden had, ging Hij de berg p m in de eenzaamheid te bidden. Bij het vallen van de avnd was Hij daar alleen. Daarna znd Jezus de scharen weg. Dit mdat Hij drzag, dat zij Hem met geweld wilden meeveren m Hem kning te maken. En er staat z mi in het Marcus evangelie: Ten Hij afscheid van hen genmen had, ging Hij naar de berg m te bidden. Hij draaide zich niet z maar m, m de berg p te gaan m te bidden. Nee, Hij nam afscheid van de scharen en dat klinkt liefdevl en vriendelijk. Hij znd ze niet z maar, met lege magen naar huis, nee, Hij had ze eerst geved met brd en vis. Ten de scharen dit grte wnder hadden beleefd, was het k van hun kant niet z verwnderlijk dat zij Hem met geweld wilden meeveren m Hem kning te maken. Het is k vr ns ndig, m helemaal alleen met Jezus en de Vader te zijn vr een tijd van lfprijs, dankzegging en gebed, zals 1 Jhannes 1:3/4 ns nemt: En nze gemeenschap is met de Vader en met zijn Zn Jezus Christus. En deze dingen schrijven wij, pdat nze blijdschap vlkmen zij. 24 Dch het schip was reeds vele stadiën van het land verwijderd, geteisterd dr de glven, want de wind was tegen. Jhannes schrijft in zijn evangelie dat het schip ngeveer 25 á 30 stadiën van het land verwijderd was en die afstand is ngeveer 5 km. De wind was tegen; het schip werd "geteisterd" dr de glven en de discipelen prbeerden naar de verkant te reien. Er staat namelijk in het Jhannes evangelie dat zij reiden.

3 - 3 - En in z'n strm kan je daar hndsme van wrden. Tch had Jezus hen de pdracht gegeven m naar de verkant te varen. 25 In de vierde nachtwake kwam Hij tt hen, gaande ver de zee. De vierde nachtwake ligt tussen 3 en 6 uur 's mrgens. Die vierde nachtwake werd in die tijd " het hanengekraai" genemd. In Marcus 6:48 staat z mi: En ten Hij zag, dat zij zich aftbden m vruit te kmen bij het varen want zij hadden de wind tegen kwam Hij mstreeks de vierde nachtwake tt hen, gaande ver de zee; en Hij wilde hen vrbijgaan. Al was het dnker en waren zijn discipelen al 5 km ver weg Jezus zag dat zij zich aftbden m vruit te kmen. De discipelen hadden de wind tegen en ze mesten reien m vruit te kmen; zij tbden zich af. En wanneer wij in een situatie in ns leven ns aftbben, dan heeft Jezus daar k weet van. Hij leeft met ns mee! Er staat hier in Marcus 6:48 "kwam Hij mstreeks de vierde nachtwake tt hen, gaande ver de zee en Hij wilde hen vrbijgaan." Letterlijk staat in de grndtekst, dat Hij wandelde, rustig vrtschreed ver de zee, znder schijnbaar ntitie van hen te nemen, want Hij deed alsf Hij hen vrbij wilde gaan. We gaan terug naar Math. 16:26 waar staat: 26 Ten de discipelen Hem ver de zee zagen gaan, werden zij verbijsterd en zeiden: Het is een spk! Het met een wnderlijke en vr hen angstige aanblik geweest zijn. Geen wnder, dat zij meenden te den te hebben met een spk. In het Grieks wrdt hier genemd het wrd: phantasma en ns Nederlands wrd fantasie is daaraan verwant. In het Marcus evangelie staat hierver genemd dat zij luid schreeuwden. Want, z staat het daar, allen zagen Hem en werden verbijsterd. Die wrden "allen zagen Hem" staan er niet vr niets vermeld dr Marcus want als maar enkele van de twaalven Hem zagen, zu je ng aan gezichtsbedrg kunnen denken. Ze meenden dat het een spk was dat zij zagen, en zij bedelden: daar gaat een geest, iemand znder lichaam want een mens met een lichaam kan tch niet ver het water lpen. 27 En zij schreeuwden van vrees. Terstnd sprak Jezus hen aan en zeide: Hudt med, Ik ben het, weest niet bevreesd! Terstnd rept Jezus deze heerlijke wrden: Hudt med! Daarna maakt Jezus zijn identiteit bekend: Ik ben het en vegt de heerlijke wrden daar aan te: Weest niet bevreesd! In z'n testand kunnen kalmerende wrden, gesprken dr een bekende rustige stem, een machtige uitwerking hebben.

4 - 4 - Vandaar dat Jezus terstnd hen aan sprak met de wrden: Hudt med, Ik ben het, Weest niet bevreesd. Letterlijk staat in de grndtekst vr die laatste wrden: Hudt p bang te zijn. Die drie krte zinnen, die Jezus hen teriep, zullen zij zelfs nder het bulderen van de wind hebben verstaan. De les en de trst uit deze geschiedenis vr ns: Jezus ziet ns als wij ns aftbben. In de strmen van het leven zegt Hij: Hudt med, Ik ben er bij. Geen reden m angstig f bezrgd te zijn: Hij zegt: hudt p bang te zijn. En nu gaan we naar vers 28: 28 Petrus antwrdde Hem en zeide: Here, als Gij het zijt, beveel mij dan tt U te kmen ver het water. En Hij zeide: Km! En één wrd van Jezus was vr Petrus vldende m in het gelf het nmgelijke te den! De les: Op elk wrd van Gd kunnen we buwen. Gelf het wrd, ga er naar handelen en het nmgelijke wrdt mgelijk. 29 En Petrus ging uit het schip en liep ver het water en ging naar Jezus. Petrus kn uit de bt stappen p grnd van dit wrd van Jezus. Hij kn p de glven lpen, zlang hij Jezus die k het Wrd genemd wrdt in zijn vizier had. 30 Maar ten hij zag p de wind, werd hij bevreesd en begn te zinken en hij schreeuwde: Here, red mij! Ten hij zag p de wind en p de glven, begn hij te zinken. Hij schreeuwde het uit: Here, red mij! Petrus zag p de mstandigheden m zich heen: de harde wind en de hge glven. Hij wend zijn g af van het levende Wrd, de Here Jezus en ten ten begn hij te zinken. 31 Terstnd stak Jezus hem de hand te en greep hem en zeide tt hem: Kleingelvige, waarm zijt gij gaan twijfelen? Waarm twijfelen? In het Duitse wrd zweifeln zit het wrd "twee". Twijfel is dus iets, waarbij iemand niet meer p één persn f één zaak gericht is. Wij meten in dit leven p één Persn, en dat is Jezus en één zaak, en dat is zijn wrd, gericht zijn. 32 En ten zij in het schip geklmmen waren, ging de wind liggen. Opeens werd het stil. De wind had zijn Meester herkend en legde zich neer. En Jhannes vegt hieraan ng te (Jh. 6:21) En terstnd bereikte het schip het land, waar zij heen gingen. Dat is k iets bijznders: het schip bereikte terstnd, en dat is meteen, het land waar zij heen gingen. Vijf wnderen in deze wnderbare geschiedenis, p elke vinger van je hand één.

5 Jezus zag vanaf de berg p 5 kilmeter afstand, dat zijn discipelen zich aftbden. Jezus kent nze nd en ziet het als wij ns aftbben. 2. Jezus wandelt, rustig vertruwend, p het water. Hij had Zelf gezegd: alle dingen zijn mgelijk bij Gd. 3. Petrus lpt p het water richting Jezus nadat de Heere tt hem gesprken had: km! 4. Ten Jezus in de bt klm, ging de wind liggen. Ok Jezus kan de strmen in ns hart stillen. 5. Terstnd bereikte het schip het land, waar ze naar te mesten. En dan het laatste vers van deze wnderbare geschiedenis t.w. vers 33 Die in het schip waren, vielen vr Hem neder en zeiden: Waarlijk, Gij zijt Gds Zn. Wie maar de gede Gd laat zrgen en p Hem hpt in 't bangst gevaar, is bij Hem veilig en gebrgen, die redt Hij gddelijk, wnderbaar: wie p de hge Gd vertruwt, heeft zeker p geen zand gebuwd. Treed vrlijk vrt p 's Heren wegen, neemt zijn gebd getruw in acht. 't Wrdt eindelijk alles u ten zegen, wanneer gij daarp biddend wacht. En wie gelvig p Hem ziet, weet zeker: Hij verlaat ns niet.

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? - 1-1. De strm p het meer (HSV) Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen Zijn discipelen sprak. We gaan eerst naar

Nadere informatie

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer - 1 - De storm op het meer Er wordt in de evangeliën 2x over een storm op het meer van Galilea gesproken en we kunnen veel leren, wat Jezus in die storm tot zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer

met Jezus zelf aan boord van dit zinkende schip. De storm op het meer - 1 - De storm op het meer Er wordt in de evangeliën 2x over een storm op het meer van Galilea gesproken en we kunnen veel leren, wat Jezus in die storm tot zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader, Die in het

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader in het

Nadere informatie

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14:

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14: - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik km tt u Vrspraak. pneemt. Hij, die het vr ns We lezen in Jhannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn gebden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is

Nadere informatie

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden - 1 - Bemedigende wrden De wrden, die Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi, zijn buitengewn bemedigend. We gaan hierver lezen in Filip. 4:4 en verder: Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het pnieuw:

Nadere informatie

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman.

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman. - 1 - Drink van de hemelse wijn (Jh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstk en Mijn Vader is de Landman. In de tijd, dat Jezus p aarde was, was p het tempelgebuw in Jeruzalem een guden wijnstk als versiering

Nadere informatie

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 -

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Jhannes 11 IK BEN de Opstanding en het Leven Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Welkm en mededelingen (uderling van dienst) Gez. 217: 1, 4 (= OTH 98) 4 Jezus leeft! Nu is de dd mij de tegang

Nadere informatie

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. "kleine profeten".

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. kleine profeten. - 1 - Jna Het bek Jna behrt tt de serie van de zgn. "kleine prfeten". Niet mdat hij klein van stuk was en k niet mdat de bdschap van het bek Jna minder belangrijk zu zijn, maar "een kleine prfeet" gezien

Nadere informatie

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven? - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten.

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten. - 1 - Er is meer dan vergeving alleen Het vlbrachte werk p Glgtha hudt meer in, dan de meeste christenen er van weten. We kunnen het in grte lijnen als vlgt weergeven: Ten eerste stierf Jezus daar vr ns

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden!

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden! Vraag en antwrd. Lees de Bijbelteksten en vind de antwrden! Schrijf de antwrden in de vakjes van de puzzel. Klaar? In de balk met de pijl lees je van bven naar beneden het ntbrekende wrd uit deze tekst:

Nadere informatie

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven.

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven. - 1 - Hebreeën 2 1 Daarm meten wij ns te meer huden aan wat dr ns gehrd is, pdat wij niet p enig mment afdrijven. Omdat wij het heil zullen beërven, zals in 1:14 staat, en zelfs engelen wrden uitgeznden

Nadere informatie

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood.

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood. - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken en zeide: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien van de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

Opgevoed door de Vader

Opgevoed door de Vader Opgeved dr de Vader Welk beeld heb jij van de pveding dr Gd? Hebreeën 12:5-8: 5 Mijn zn, denk er niet te licht ver als de Heer je straft, en verlies niet de med als hij je terechtwijst. 6 Want de Heer

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken, en zei: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte.

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte. - 1 - Verzeking - bepreving We gaan het hebben ver het verschil tussen een verzeking en een bepreving. In Jacbus 1:13 staat: Laat niemand, als hij verzcht wrdt, zeggen: Ik wrd van Gdswege verzcht. Want

Nadere informatie

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest pmerkelijke wrden van Paulus in de bijbel. Daar staat het vlgende: Ik ben met Christus gekruisigd, en niet meer ik

Nadere informatie

was zijn antwoord: "de Heere is mijn God." De leraar tot gerechtigheid

was zijn antwoord: de Heere is mijn God. De leraar tot gerechtigheid - 1 - De leraar tt gerechtigheid En u, kinderen van Sin, verheug u en wees blij in de Heere, uw Gd, want Hij zal u geven de Leraar tt gerechtigheid. Die zal regen p u den neerdalen, vrege regen en late

Nadere informatie

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf 1 Bevrijd van de vlek Zndag 20 ktber 2013 Walfried Giltjes (parttime vrganger van Shelter Haarlem) Opzet In Christus zijn we veilig Wat is een vlek? Dr Gd uitgesprken vlek Dr satan uitgesprken vlek?? Dr

Nadere informatie

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus)

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus) - 1 - Het einddel des gelfs (1 Petrus) Petrus was een ngeletterde visser en tch is deze brief in helder Grieks geschreven. Dat kmt, mdat Petrus deze brief dicteerde en Silvanus (Silas) zijn wrden pgeschreven

Nadere informatie

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost.

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost. - 1 - Fijngeveligheid De Heer heeft dr zijn Geest een verlangen en een edele drang in ns gelegd m gaandeweg te veranderen naar het beeld van nze Here Jezus. Maar vrlpig is het ng lang niet z ver! Wij merken,

Nadere informatie

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zu die rijke man "de arme rijke" kunnen nemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen m deze twee persnen, maar er kmt k

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien ver de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn.

Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zals Paulus het in de Galaten brief nemt 1, gerepen m vrij te zijn. En ik wil deze vrijheidsklk vanavnd laten luiden; u weet wel, z'n grte klk van een paar duizend kil bvenin

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Grningen Van harte welkm in deze dienst van de Wijkgemeente Martinikerk. In deze dienst zingen we uit het Liedbek vr de Kerken. Een exemplaar kunt u bij de ingang

Nadere informatie

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren

aan Hem, die rechtvaardig oordeelt. Onze manier van reageren - 1 - Onze manier van reageren Onze manier van reageren p wat mensen zeggen f den, bepaald f wij gelukkig f ngelukkig zijn. Daarm staat er z deltreffend in Rmeinen 12 vers 17 : 17 Vergeldt niemand kwaad

Nadere informatie

Rotsvast vertrouwen. De voorganger is ds. M.P.D. Barth.

Rotsvast vertrouwen. De voorganger is ds. M.P.D. Barth. Rotsvast vertrouwen Liturgie van de themazondagdienst kerk en school op zondag 26 januari 2014 in de Oude Kerk om 10.45 uur samen met de Willem van Oranjeschool. De voorganger is ds. M.P.D. Barth. Welkom

Nadere informatie

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela?

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela? Na de maquettezaal km je in het Ferdinand Dmela Nieuwenhuis Museum. Dit museum bestaat uit drie verschillende ruimten: de infrmatie zaal, de studeerkamer en de gang waarin zijn verlijden centraal staat.

Nadere informatie

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu Taakkaart 4 Kleding van vreger tt nu Mde vr mannen: Bij feesten trekken we nze miste kleren aan. Mannen dragen dan vaak een pak. Een nette brek, verhemd en jasje. Sms den ze k een strpdas m. En ze trekken

Nadere informatie

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus.

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus. - 1 - Het Paasfeest Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken: De Heere

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles.

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles. - 1 - Psalm 139 De Here weet alles Bven deze psalm staat het pschrift: de Here weet alles. En z is het k. Wij gaan deze bijzndere psalm samen uitdiepen en tt ns hart laten spreken. We kunnen deze psalm

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi??

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi?? - 1 - Maleachi Wat weet u van het bek Maleachi?? Misschien wel helemaal niets. En dat kan niet de bedeling zijn van een bijbelbek. Gd heeft k ns iets te zeggen dr dit bijbelbek. De naam Maleachi betekent:

Nadere informatie

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat.

Jesaja 30:15. Van leeg gepraat tot zinvol gepraat. - 1 - Jesaja 30:15 De plaats waar dit heerlijke woord van God staat, gaan we eerst uit ons hoofd leren; het is gemakkelijk te onthouden want de helft van 30 is 15. Jesaja 30:15 dus en nu gaan we ook de

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces Ik vel het weer. Het is er weer. Sms even, dan de hele tijd. Ik wil je niet kwetsen. Ik wil het niet weer zeggen, maar het is er weer. (Gijs Hrvers) Overprikkeling Veel mensen met autisme hebben gede intellectuele

Nadere informatie

- 1 - De koningin van Sjeba. God heeft van de beginne in het paradijs het monogame huwelijk ingesteld tussen één man en één vrouw.

- 1 - De koningin van Sjeba. God heeft van de beginne in het paradijs het monogame huwelijk ingesteld tussen één man en één vrouw. - 1 - De kningin van Sjeba Deze waar gebeurde en interessante geschiedenis staat in 1 Kningen 10 en bijna identiek k in 2 Krnieken 9. Ok is deze gebeurtenis pgetekend in een ud Ethipisch geschrift, wat

Nadere informatie

- 1 - De koningin van Seba. Zodat zijn hart de Here, zijn God, niet volkomen was toegewijd gelijk dat van zijn vader David.

- 1 - De koningin van Seba. Zodat zijn hart de Here, zijn God, niet volkomen was toegewijd gelijk dat van zijn vader David. - 1 - De kningin van Seba Deze waar gebeurde en interessante geschiedenis staat pgetekend in 1 Kningen 10 en bijna identiek k in 2 Krnieken 9. Ok is deze gebeurtenis pgetekend in een ud Ethipisch geschrift,

Nadere informatie

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen.

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 444 k stel mijn vertrouwen. Zingen: Op Toonhoogte God wijst mij een weg. Christian zingt

Zingen: Op Toonhoogte 444 k stel mijn vertrouwen. Zingen: Op Toonhoogte God wijst mij een weg. Christian zingt Welkom Zingen: Op Toonhoogte 444 k stel mijn vertrouwen Votum en groet Zingen: Op Toonhoogte 148 - God wijst mij een weg Gebed Schriftlezing: Mattheüs 14: 22-33 Zingen: Op Toonhoogte 193 - 'k ben een schip

Nadere informatie

kleinste". In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren.

kleinste. In het kleinste, onbeduidendste plaatsje in Juda, in een stal, in een kribbe, is onze grote Meester geboren. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Uit hetzelfde nest gegroeid.

Uit hetzelfde nest gegroeid. Uit hetzelfde nest gegreid. Marina de Jde Als mijn zus sterft zal het me niets den! Zij laat me vlkmen kud. Ik heb geneg met haar afgezien, het is echt een serpent, je zu eens meten weten, laat een vruw

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOULDAMADINE

SPREEKBEURT GOULDAMADINE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOULDAMADINE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOULDAMADINE

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Het gezin ( ) Vanochtend pakken we onze studie op in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-voor-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we

Het gezin ( ) Vanochtend pakken we onze studie op in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-voor-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we Het gezin (5-5-2019) Vanchtend pakken we nze studie p in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-vr-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we thematisch behandelen. Vandaag gaan we kijken naar een

Nadere informatie

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde.

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden

Congo 50 jaar! Congo? Wild en ongerept! Auteur: Jeroen Defauw. Congo is een land in Afrika. Ons. land (België) is nauw verbonden Cng 50 jaar! Auteur: Jeren Defauw Wild en ngerept! Ken je het trpisch regenwud? Het is er eeuwig warm en nat. Er leven ntelbare planten en dieren. Een regenwud is heel ud! Cng? Cng is een land in Afrika.

Nadere informatie

Petrus en water. Ik dacht, laten we eens kijken naar een verhaal van Petrus en water. Waar hij loopt over het water

Petrus en water. Ik dacht, laten we eens kijken naar een verhaal van Petrus en water. Waar hij loopt over het water Petrus en water Ik wil vandaag spreken over Petrus. Een visser, een mens, met fouten, met ongeloof, met verbazing, met geloof. Vertrouwend op eigen kunnen, als er iemand iets over vissen en water weet,

Nadere informatie

Quiz. Spelidee. Werkbladen

Quiz. Spelidee. Werkbladen Quiz 130 vragen met illustraties bij het Paasverhaal.a. vr p het digibrd. blauw: makkelijke vragen, zwarte letters: meilijke vragen. De antwrden staan p blz. 9, de kinderen kunnen k zelf de antwrden zeken

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Herstellen met Sint en Piet

Herstellen met Sint en Piet Sinterklaas/spullen herstellen/jk +OK Herstellen met Sint en Piet Delstellingen Kinderen Experimenteren met het herstellen van speelged Onderkennen dat speelged repareren ervr zrgt dat er minder afval

Nadere informatie

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse Wat draag jij bij? Inspiratieavnd GKv Heemse 7-1-2019 Opening 7-1-2019 2 Opzet avnd Opening 1. Bijbel pen Kffiebreak 2. Gesprek in twee f drietallen 3. Terugkppeling 4. Opdracht aan gemeenteleden 5. Grepsgesprek

Nadere informatie

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen?

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen? Hebreeën 9:11-14 11 Maar ten is Christus verschenen, de Hgepriester van de tekmstige heilsgederen. Hij is dr de meerdere en meer vlmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die

Nadere informatie

SPREEKBEURT STRUISVOGEL

SPREEKBEURT STRUISVOGEL SPREEKBEURT STRUISVOGEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE STRUISVOGEL BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

Manteldienst. op 11 oktober Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar

Manteldienst. op 11 oktober Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar Manteldienst op 11 oktober 2015 Voorganger : ds. Klaas Wigboldus Ouderling: Wim Keijzer Diaken: Janna Plugge Organiste: Netty Blansjaar 1 WELKOMSTWOORD door ouderling van dienst / AANKONDIGING AANVANGSLIED

Nadere informatie

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN

SINT JACOBSKERK VLISSINGEN E V E N S O N G zondag 3 september 2017 17.00 uur Verlangen naar Geloof SINT JACOBSKERK VLISSINGEN Voorganger / liturg : the Rev. Ank Muller Organist Koor : Jos Vogel : de Evensingers Liederen die door

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LANGSTAARTHAGEDIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT RODE RATTENSLANG

SPREEKBEURT RODE RATTENSLANG l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RODE RATTENSLANG REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RODE

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN

SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN SPREEKBEURT HALSBANDLEGUAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HALSBANDLEGUAAN

Nadere informatie

SPREEKBEURT BAARDAGAME

SPREEKBEURT BAARDAGAME SPREEKBEURT BAARDAGAME l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BAARDAGAME

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Onze aarde in gevaar!

Onze aarde in gevaar! Auteur: Jeren Defauw Genieten, genieten, genieten De gevaren vr nze planeet Onze blauwe planeet is in grt gevaar. Onze planeet wrdt warmer en warmer. De temperatuur stijgt. Ga jij sms in het bs wandelen

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als p de penbare weg gelden p het penbare water verkeersregels. En dus k varend met de reibten van de Vrijbuiter meten we ns daar aan huden. Veel van de regelgeving lijkt

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KANARIE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KANARIE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Liturgie zondag 22 november 2015 Protestantse kerk Grolloo-Schoonloo Gedachteniszondag

Liturgie zondag 22 november 2015 Protestantse kerk Grolloo-Schoonloo Gedachteniszondag Liturgie zndag 22 nvember 2015 Prtestantse kerk Grll-Schnl Gedachteniszndag Vrganger: Gerhard ter Beek Organist: Sietze Stb Welkm Aansteken kaarsen. (gemeente staat) Lied: Vrede vr ju (mel. zmaar een dak

Nadere informatie

Wat een verschil? 13 personen maken dezelfde storm mee. 12 reageren met angst en paniek en nummer 13 blijft volkomen relaxed.

Wat een verschil? 13 personen maken dezelfde storm mee. 12 reageren met angst en paniek en nummer 13 blijft volkomen relaxed. BEVRIJD VAN ANGST Zndag 27 ktber 2013 Jan Pl (senir vrganger Shelter Haarlem) Het is weer de tijd van de herfststrmen. De discipelen zaten k eens in een zware strm. Matteüs was er bij en weet je wat hij

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016

Waarom zou ik naar de kerk gaan Welkom. 3&4 oktober 2016 Waarm zu ik naar de kerk gaan Welkm 1 Waarm zu ik naar de kerk gaan Gebed 2 Waarm zu ik naar de kerk gaan De kerk 3 https://www.yutube.cm/watch?v=surdavu4iy Waarm zu ik naar de kerk gaan Zndag. Ergens

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Preekschetsen behorend bij het gemeenteproject rond het boek Grond onder je voeten, door Wim Markus, opgesteld door de auteur.

Preekschetsen behorend bij het gemeenteproject rond het boek Grond onder je voeten, door Wim Markus, opgesteld door de auteur. 1 Preekschetsen behrend bij het gemeenteprject rnd het bek Grnd nder je veten, dr Wim Markus, pgesteld dr de auteur. Mgelijke pzet van een gemeenteprject Del: gemeentebreed met jng en uder een seizen lang

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko

SPREEKBEURT Aziatische huisgekko SPREEKBEURT Aziatische huisgekk l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AZIATISCHE

Nadere informatie

Welkom en mededelingen

Welkom en mededelingen Liturgie vr Eredienst met H.A. zndag december 07, V.E.G. Nieuwvliet c.a. Vr de dienst zingen we: Psalm van de zndag: 9 De Heer is Kning, Hij regeert altijd, Omgrd met macht, bekleed met majesteit. Hij

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

100 jaar Titanic. Reizen op het water. Het luxeschip Titanic. het water. Zo'n reis is ontspannend. Jeroen Defauw. Toch loopt het niet altijd

100 jaar Titanic. Reizen op het water. Het luxeschip Titanic. het water. Zo'n reis is ontspannend. Jeroen Defauw. Toch loopt het niet altijd Jeren Defauw Reizen p het water het water. Z'n reis is ntspannend. Tch lpt het niet altijd van een leien dakje. Sms dreigt er gevaar... Het luxeschip Titanic Een grt, luxueus schip dbbert p het water.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM

Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Bijbel voor Kinderen presenteert JEZUS IN DE STORM Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br.

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br. Avnddi enst 18-02-2016 Op ker s? Binnenkmst kerkenraad Het wrdt stil en we luist eren naar het rgel Welkm [vd, br. Wim Venis] Ps. 95: 1, 4 [OB] 1 Kmt, Iaat ns samen Isrels HEER', Den rtssteen van ns heil,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk

Zorgplan. Naam. Adres. Uitgerekende datum. Administratienummer. Naam en adres verloskundige praktijk Zrgplan Naam Adres Uitgerekende datum Administratienummer Naam en adres verlskundige praktijk datum tijd Met wie Afsprakenlijst Gefeliciteerd met uw zwangerschap! Tijdens uw zwangerschap zal u nder cntrle

Nadere informatie

Liturgie zondag 23 november 2014 Protestantse kerk Grolloo-Schoonloo Gedachteniszondag.

Liturgie zondag 23 november 2014 Protestantse kerk Grolloo-Schoonloo Gedachteniszondag. Liturgie zndag 23 nvember 2014 Prtestantse kerk Grll-Schnl Gedachteniszndag. Vrganger: Gerhard ter Beek Organist: Andries Telgenhf Lectr: Tineke Naber.. Op de drempel Welkm Intcht en huldiging Aansteken

Nadere informatie