Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkelijk vrij. 36 Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn."

Transcriptie

1 - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zals Paulus het in de Galaten brief nemt 1, gerepen m vrij te zijn. En ik wil deze vrijheidsklk vanavnd laten luiden; u weet wel, z'n grte klk van een paar duizend kil bvenin de tren, een lang tuw naar beneden en dan spring je naar bven, grijpt het tuw en dan luidt de klk vr de eerste vrijheid, namelijk dat wij: Geen slaaf znde: meer zijn van de Het tegenvergestelde van vrijheid is slavernij. En Christus heeft ns vrijgemaakt van de slavernij van de znde. We lezen in Jhannes 8:34 Vrwaar, vrwaar, Ik zeg u, een ieder, die de znde det, is een slaaf der znde. 36 Wanneer dan de Zn u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn. Omdat wij niet meer nder de wet, maar nder de genade zijn hebben wij de belfte uit Rmeinen 6:14 Want de znde zal ver u geen heerschappij veren, want gij zijt niet nder de wet, maar nder de genade. En Rmeinen 6:22 nemt Maar thans, vrijgemaakt van de znde en in dienst van Gd gekmen, hebt gij tt vrucht uw heiliging en als einde het eeuwige leven. Petrus nemt, dat wij vrijgekcht zijn van nze ijdele wandel, dr het kstbare bled van Jezus. En dat is nze rem en grndslag waaruit wij mgen leven. En van die slavernij kan en wil de Heere Jezus ns vlkmen vrij maken. Heerlijke vrijheid! bewust zndigen! Vrij van 1 Gal. 5:13

2 - 2 - Dus dat is één van de rijke vrrechten van de genade, dat de znde niet meer ver ns zal heersen. We gaan de klk luiden vr de tweede vrijheid namelijk: Geen slaaf van mensen te zijn: Ok daar zijn wij dr Christus van vrijgemaakt, m geen slaven van mensen te zijn: Gij zijt gekcht en betaald. Weest geen slaven van mensen. (1 Cr. 7:23) Het is immers iets nwaardigs, m ns dr anderen te laten verheersen. Dan is er sprake van een srt baas & hnd verhuding. Meten kinderen dan niet hun uders gehrzamen en dient een vruw dan niet nderdanig te zijn aan haar man? Jazeker, maar dan niet in een baas & hnd verhuding. Gehrzaam en nderdanig, mdat Gds wrd het z wil. En dan is men geen slaaf van mensen. Dan is men vrij en leeft men vr Gd en dat wil Hij graag. We gaan weer pnieuw de vrijheidsklk luiden vr de derde vrijheid, waarin wij mgen staan, namelijk, dat wij: Geen slaaf meer van nze ude mens zijn: Werkelijk vrij, k van nze ude mens. Kan dat? Is dat z? Rmeinen 6:6/7 zegt Dit weten wij immers, dat nze ude mens medegekruisigd is, pdat aan het lichaam der znde zijn kracht zu ntnmen wrden en wij niet langer slaven der znde zuden zijn. Want wie gestrven is, is rechtens vrij van de znde. Als een familielid van ns gestrven is, dan weten wij zeker, dat hij f zij niet meer kan zndigen. Maar hier wrdt gesprken ver een gestrven zijn, terwijl wij ng leven.

3 - 3 - Ja, staat er in vers 7, juist mdat wij gestrven zijn, zijn wij rechtens vrij van de znde. Paulus bedelt hier eenvudig mee, dat Jezus ns vlees en bled aannam bij Zijn gebrte (Rm. 8:3) en daardr k de mens naar het vlees in de dd bracht. En ten Jezus gekruisigd werd en stierf, werd daardr k nze ude mens mee gekruisigd. Denk aan een bekenlegger in een bek. De bekenlegger is ns vlees en bled, dat Jezus aannam en het Bek (met een hfdletter) is Hij. Alles wat er met het Bek gebeurde, gebeurde k met de bekenlegger. Daardr is aan het lichaam der znde, wat wij allemaal ng hebben, zijn kracht ntnmen en zijn wij niet langer slaven der znde daarvan. In die vrijheid mgen wij staan en uit die vrijheid mgen wij leven. Heerlijke vrijheid, dank zij het werk van nze Here Jezus Christus! We gaan pnieuw de vrijheidsklk luiden vr de vlgende vrijheid, namelijk m te mgen leven naar: De vlmaakte wet: die der vrijheid: Jacbus spreekt ver de vlmaakte wet, die der vrijheid: Spreekt zó en handelt zó als (mensen past), die dr de wet der vrijheid zullen gerdeeld wrden. (Jac. 2:12) We zijn vrij m te kiezen, he wij het gede willen den. Vrij zijn m p nze eigen manier de ander te dienen; vrij zijn m naar eer en geweten met ns geld tt zegen te zijn. Ik kan kiezen waar ik heen wil gaan. Ik kan kiezen met wie ik wil spreken. Wie ik thuis wil uitndigen p de kffie.

4 - 4 - Kiezen m p vakantie te gaan. Kiezen m te wandelen, te fietsen f m te zwemmen. het paradijs! Ze knden baden in de rivier, blij zijn en zich verheugen in al het gede wat Gd geschapen had. De vlmaakte wet: die der vrijheid! Het met niet allemaal, nee, het mag allemaal wat het gede en edele betreft. De satan deed het vrkmen aan Eva, dat Gd had gezegd, dat zij van geen enkele bm mchten eten. In Genesis 3:1 lezen we dat hij tegen Eva zei: Gd heeft zeker wel gezegd: Gij zult niet eten van enige bm in de hf? Hij deed het vrkmen, dat Gd een karige en bekrmpen Gd zu zijn. Je mag alleen maar kijken naar de vruchten, maar er niet van eten. De werkelijkheid was: Zij mchten van alle vruchtbmen eten, behalve niet van die ene bm. Wat een keuze vrijheid hadden Adam en Eva! Slechts één ding had Gd verbden: zndigen. Van die ene bm mchten zij niet eten maar van de rest allemaal! Wat een keuze vrijheid! En de satan prbeert ng steeds ns te verleiden m van die ene bm te eten. Hij maakt zijn vrucht aantrekkelijk vr ns en het is, als met een muizenval: hij praat ver de kaas, heerlijk, 40+ maar niet ver de val! Er is z veel geds m van te kunnen genieten in dit leven. Maar niet van dat, wat met znde te maken heeft. Wie van de znde wil genieten, hudt er een bittere en nare nasmaak van ver als christen. Ze knden kiezen: f een peer f wat druiven. Keuze geneg in

5 - 5 - We gaan pnieuw de vrijheidsklk laten luiden, namelijk vr het feit dat wij: Vrij zijn van de wet Wij zijn gerepen m vrij te zijn. schrijft Paulus in Galaten 5:13. Vrij van de wet maar he dan? Wanneer iemand in het dnker fietst znder achterlicht, dan vertreedt hij een wet van de verheid. Hij vervult echter die wet, dr wel een achterlicht te hebben. Wie znder autgrdel in de aut zit tijdens het rijden, vertreedt de wet van de verheid. Wie echter die autgrdel wel draagt tijdens het rijden, vervult de wet. Wij zijn gerepen m vrij te zijn, en de hele wet is in één wrd vervuld, in dit: gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. (Gal. 5:14). Van nature heeft de mens een hart van steen en kan hij niet liefhebben, zals Gd het wil. Wij meten zgezegd een hart transplantatie ndergaan, die genemd wrdt in Ezechiël 36:26/27 waar staat: 26 Het hart van steen zal Ik uit uw lichaam verwijderen en Ik zal u een hart van vlees geven. 27 Mijn Geest zal Ik in uw binnenste geven en maken, dat gij naar mijn inzettingen wandelt en naarstig mijn verrdeningen nderhudt. Als men zijn stenen hart ntdekt heeft dr Gds werkingen, dan is het ged m aan Gd te vragen, m z'n geestelijke hart transplantatie. Hij wil dat meer dan graag den. Hij wil dat stenen hart uit ns binnenste halen en ns een zacht hart van vlees geven. Hij wil graag Zijn Geest in ns binnenste geven. We springen weer mhg en grijpen het tuw en laten de vrijheidsklk pnieuw luiden vr het heilsfeit, dat wij:

6 - 6 - Vrijheid hebben m te handelen naar ns eigen geweten: Het is ged geen vlees te eten f wijn te drinken, nch iets, waaraan uw breder zich stt. (Rm. 14:21) Smmige christenen drinken wel eens een glas wijn; anderen den dat niet. 22 Hud gij het gelf, dat gij hebt bij uzelf vr het aangezicht Gds. Als men dit dan tch vr zijn eigen geweten kan verantwrden, dan met men dat den vr Gds aangezicht. Met andere wrden, niet waar een christen bij zit, waarvan men weet dat hij f zij daar aanstt aan zu nemen. Ik hef mij echter niet te richten naar het geweten van de ander. Er staat in 1 Cr. 10:29b 29b Want waarte zu mijn vrijheid berdeeld wrden dr eens anders geweten. En dan gaat Paulus verder: 30 Indien ik nder dankzegging van iets gebruik maak, he kan men kwaad van mij spreken ver iets, waarvr ik dankzeg? 31 Of gij dus eet f drinkt, f wat k det, det het alles ter ere Gds. En nu gaan we vr de laatste keer de vrijheidsklk flink laten luiden, namelijk dat wij: Vrij mgen zijn van de aanklachten van de satan: Wij hebben niets met zijn aanklacht te maken mdat wij kinderen van Gd zijn en geen kinderen des duivels. In Openbaring 12:11 staat: Zij hebben hem (de aanklager) verwnnen dr het bled van het Lam en dr het wrd van hun getuigenis en zij hebben hun leven niet liefgehad, tt in de dd. Zij hebben hem verwnnen dr het bled van het Lam. 1 Jh. 2:1/2

7 - 7 - En als iemand gezndigd heeft, wij hebben een vrspraak bij de Vader, Jezus Christus, de rechtvaardige. En Hij is een verzening vr nze znden en niet alleen vr de nze, maar k vr die der gehele wereld. Wanneer een christen een znde belijdt en wil nalaten, dan wrdt dat vergeven p hetzelfde genblik dat die znde beleden wrdt. Dat kan men dus de aanklager vrhuden. Hij zal misschien beweren dat het niets met je gedaan is, maar hij is een leugenaar. Ok hebben zij de aanklager verwnnen, mdat zij hun leven niet liefgehad hebben, tt in de dd. Jezus zei immers het vlgende en dat staat in Math. 16:24 Indien iemand achter Mij wil kmen, die verlchene zichzelf en neme zijn kruis p en vlge Mij. Dat sterven van Jezus mgen wij dagelijks in ns lichaam mdragen, en dan kan k Zijn leven zich in ns lichaam penbaren. (2 Cr. 4:10) Ok hebben zij de aanklager verwnnen dr het wrd van hun getuigenis. Laten we die wrden in nze mnd nemen, zals wij die gelezen hebben hierbven: Wij hebben een vrspraak bij de Vader, Jezus Christus de rechtvaardige. Daarm kan Hij k vlkmen behuden, wie dr Hem tt Gd gaan, daar Hij altijd leeft m vr hen te pleiten (Hb. 7:25). De satan klaagt aan, maar wij heven naar hem niet te luisteren. Jezus Christus is nze Vrspraak; Hij leeft altijd m vr ns te pleiten. Laten we dus vast staan in de vrijheid, waarmee Christus ns vrijgemaakt heeft.

8 - 8 - Het is vlbracht! Hij heeft ns vrijgemaakt. Er was een man, die een zware misdaad begaan had en hij zat in een gevangenis in Libië. Laten we hem Eugène nemen. En dat ik ga zingen, p grnd van Zijn vlbracht werk: Ik ben vrij, ik ben vrij, ik ben vrij Hem zij de eer tt in alle eeuwigheid. Amen. Nu is het bekend dat daar mensen vrijgekcht kunnen wrden van hun straf met een grte sm geld. Er was een vriend van deze misdadiger, die een grte sm geld betaald had en tegen zijn vriend Eugène zei: Trek je gevangenis pakje maar uit en verlaat deze gevangenis, want ik heb je vrijgekcht. Maar hij keek zijn weldener ngelvig aan en zei: Ik blijf liever in mijn gevangenis. Ik hu tch liever mijn gevangenispak maar aan. Bedankt hr maar ik blijf liever zitten. Christus heeft de prijs betaald. En nu gaat het er m dat ik uit mijn gevangenis stap en mij ga gedragen als een vrij mens, als een zn f dchter van Gd.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet.

Werkelijk vrij. Zonde is overtreding van Gods wetten. Men moet dus weten, of iets zonde is of niet. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn tot vrijheid geroepen, zoals Galaten 5:13 het noemt. We zullen achtereenvolgens zeven van die vrijheden behandelen: Ten eerste: Geen slaaf meer van de zonde: We lezen in Johannes

Nadere informatie

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten.

Er is meer dan vergeving alleen. Het volbrachte werk op Golgotha houdt meer in, dan de meeste christenen er van weten. - 1 - Er is meer dan vergeving alleen Het vlbrachte werk p Glgtha hudt meer in, dan de meeste christenen er van weten. We kunnen het in grte lijnen als vlgt weergeven: Ten eerste stierf Jezus daar vr ns

Nadere informatie

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij

vlees, dat wil zeggen in het lichaam van de gevallen Adam. Christus leeft in mij - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest pmerkelijke wrden van Paulus in de bijbel. Daar staat het vlgende: Ik ben met Christus gekruisigd, en niet meer ik

Nadere informatie

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven.

- 1 - Hebreeën 2. 1 Daarom moeten wij ons te meer houden aan wat door ons gehoord is, opdat wij niet op enig moment afdrijven. - 1 - Hebreeën 2 1 Daarm meten wij ns te meer huden aan wat dr ns gehrd is, pdat wij niet p enig mment afdrijven. Omdat wij het heil zullen beërven, zals in 1:14 staat, en zelfs engelen wrden uitgeznden

Nadere informatie

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14:

- 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik kom tot u. opneemt. We lezen in Johannes 14: - 1 - Ik zal u niet als wezen achterlaten. Ik km tt u Vrspraak. pneemt. Hij, die het vr ns We lezen in Jhannes 14: 15 Wanneer gij Mij liefhebt, zult gij mijn gebden bewaren. Dat klinkt zwaar maar het is

Nadere informatie

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte.

Verzoeking - beproeving. Maar zo vaak iemand verzocht wordt, komt dit voort uit de zuiging en verlokking zijner eigen begeerte. - 1 - Verzeking - bepreving We gaan het hebben ver het verschil tussen een verzeking en een bepreving. In Jacbus 1:13 staat: Laat niemand, als hij verzcht wrdt, zeggen: Ik wrd van Gdswege verzcht. Want

Nadere informatie

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden

Op al onze wegen kunnen wij ons dus in Hem verblijden. En daarom herhaalt Paulus: Ik zeg het opnieuw: Verblijd u. Bemoedigende woorden - 1 - Bemedigende wrden De wrden, die Paulus schrijft aan de gemeente in Filippi, zijn buitengewn bemedigend. We gaan hierver lezen in Filip. 4:4 en verder: Verblijd u altijd in de Heere; ik zeg het pnieuw:

Nadere informatie

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood.

a Wij zijn dan met Hem begraven door de doop in de dood. - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis

(zijn) goedertierenheid over ons in Christus Jezus. Pasen, de diepere betekenis - 1 - Pasen, de diepere betekenis Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken:

Nadere informatie

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus.

7 Opdat Hij in de komende eeuwen de alles overtreffende rijkdom van Zijn genade zou bewijzen, door de goedertierenheid over ons in Christus Jezus. - 1 - Het Paasfeest Vaak is het z, als wij elkaar ntmeten in de Gemeente p Paasmrgen, dat we elkaar dan begreten met de wrden uit Lukas 24:34 die de discipelen tegen de Emmaüsgangers spraken: De Heere

Nadere informatie

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost.

Fijngevoeligheid. Maar voorlopig is het nog lang niet zo ver! Wij merken, dat het tijd kost. - 1 - Fijngeveligheid De Heer heeft dr zijn Geest een verlangen en een edele drang in ns gelegd m gaandeweg te veranderen naar het beeld van nze Here Jezus. Maar vrlpig is het ng lang niet z ver! Wij merken,

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader, Die in het

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden!

Vraag en antwoord. Lees de Bijbelteksten en vind de antwoorden! Vraag en antwrd. Lees de Bijbelteksten en vind de antwrden! Schrijf de antwrden in de vakjes van de puzzel. Klaar? In de balk met de pijl lees je van bven naar beneden het ntbrekende wrd uit deze tekst:

Nadere informatie

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 -

Johannes 11. IK BEN de Opstanding en het Leven. Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Jhannes 11 IK BEN de Opstanding en het Leven Veenendaal/WK 2014 04 06 9.30u jeugddienst 12 - Welkm en mededelingen (uderling van dienst) Gez. 217: 1, 4 (= OTH 98) 4 Jezus leeft! Nu is de dd mij de tegang

Nadere informatie

was zijn antwoord: "de Heere is mijn God." De leraar tot gerechtigheid

was zijn antwoord: de Heere is mijn God. De leraar tot gerechtigheid - 1 - De leraar tt gerechtigheid En u, kinderen van Sin, verheug u en wees blij in de Heere, uw Gd, want Hij zal u geven de Leraar tt gerechtigheid. Die zal regen p u den neerdalen, vrege regen en late

Nadere informatie

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt

Die binnenkamer kan overal zijn en geen plaats is daar te wonderlijk voor: Uw Vader weet wat u nodig hebt - 1 - Uw Vader weet wat u ndig hebt We gaan lezen de wrden van Jezus ver het bidden, genemd in Matheus 6:6/8 6 Maar gij, wanneer gij bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tt uw Vader in het

Nadere informatie

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. "kleine profeten".

mond van Jona gehoord heeft. Dat blijkt uit Jona 2:1/2 Jona Het boek Jona behoort tot de serie van de zgn. kleine profeten. - 1 - Jna Het bek Jna behrt tt de serie van de zgn. "kleine prfeten". Niet mdat hij klein van stuk was en k niet mdat de bdschap van het bek Jna minder belangrijk zu zijn, maar "een kleine prfeet" gezien

Nadere informatie

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman.

Drink van de hemelse wijn (Joh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstok en Mijn Vader is de Landman. - 1 - Drink van de hemelse wijn (Jh. 15:1-8) 1 Ik ben de ware Wijnstk en Mijn Vader is de Landman. In de tijd, dat Jezus p aarde was, was p het tempelgebuw in Jeruzalem een guden wijnstk als versiering

Nadere informatie

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen?

1) Waarom is het zo belangrijk dat Christus is verschenen? Hebreeën 9:11-14 11 Maar ten is Christus verschenen, de Hgepriester van de tekmstige heilsgederen. Hij is dr de meerdere en meer vlmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die

Nadere informatie

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus)

- 1 - Het einddoel des geloofs (1 Petrus) - 1 - Het einddel des gelfs (1 Petrus) Petrus was een ngeletterde visser en tch is deze brief in helder Grieks geschreven. Dat kmt, mdat Petrus deze brief dicteerde en Silvanus (Silas) zijn wrden pgeschreven

Nadere informatie

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft.

Niet langer. Maar de kracht is aan dat lichaam der zonde ontnomen. Die kracht is namelijk de mens die in het lichaam der zonde leeft. - 1 - Niet langer Rom. 6:6 Dit weten wij immers, dat onze oude mens medegekruisigd is, opdat aan het lichaam der zonde zijn kracht zou ontnomen worden en wij niet langer slaven der zonde zouden zijn; Weten

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken en zeide: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25

- 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. We lezen in Lukas 10:25 - 1 - De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan We lezen in Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stnd p m Hem te verzeken, en zei: Meester, wat met ik den m het eeuwige leven te beërven? Een wetgeleerde

Nadere informatie

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek

Na binnenkomst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBoek Na binnenkmst van de kerkenraad en familie Eisses zingen wij: Lied 287 : 1, 2, 3 en 5 Nieuwe LiedBek NLB 289 : 1a b 2 3 5 1. Rnd het licht dat le ven det Greten wij el - kaar met vre - de Wie in vr- f

Nadere informatie

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi??

Maleachi. Wat weet u van het boek Maleachi?? - 1 - Maleachi Wat weet u van het bek Maleachi?? Misschien wel helemaal niets. En dat kan niet de bedeling zijn van een bijbelbek. Gd heeft k ns iets te zeggen dr dit bijbelbek. De naam Maleachi betekent:

Nadere informatie

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10

Kerntekst: Maar door de genade van God ben ik wat ik ben 1 Kor. 15:10 1 Kr. 15:9-11 Kerntekst: Maar dr de genade van Gd ben ik wat ik ben 1 Kr. 15:10 De G-6 van Paulus: Gerepen Geen aanleiding in Paulus zelf. Hij krijgt grte geheimen gepenbaard. Gewillig Hij nemt zichzelf

Nadere informatie

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer

b En zij maakten Hem wakker en zeiden tot Hem: Meester, trekt Gij er U niets van aan dat wij vergaan? De storm op het meer - 1 - De strm p het meer Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen zijn discipelen zei. We gaan eerst naar Marcus

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien ver de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105)

Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Ps. 119:105) - 1 - Uw wrd is een lamp vr mijn vet en een licht p mijn pad (Ps. 119:105) De tempelbeek Ezechiël krijgt een visien van de tekmstige nieuwe tempel, waaruit een beek ntspringt, die de tempelbeek genemd

Nadere informatie

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven?

De dienst van de engelen Gods. Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten dienste van hen die de zaligheid zullen beërven? - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela?

9. Wat was het oorspronkelijke beroep van Domela? Na de maquettezaal km je in het Ferdinand Dmela Nieuwenhuis Museum. Dit museum bestaat uit drie verschillende ruimten: de infrmatie zaal, de studeerkamer en de gang waarin zijn verlijden centraal staat.

Nadere informatie

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde.

- 1 - Hier spreekt Micha vol van de kracht van de Geest van de Heere - met heldenmoed, om Jacob zijn overtreding te verkondigen en Israël zijn zonde. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus

- 1 - van de rijke man vielen; maar ook de honden kwamen en likten zijn zweren. De rijke man en de arme Lazarus - 1 - De rijke man en de arme Lazarus Men zu die rijke man "de arme rijke" kunnen nemen en de arme Lazarus "de rijke arme". En het gaat in deze gelijkenis niet alleen m deze twee persnen, maar er kmt k

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods

Zijn zij niet allen dienende geesten, die uitgezonden worden ten. De dienst van de engelen Gods - 1 - De dienst van de engelen Gds Engelen zijn dienende geesten. Dat vrbeeld m te dienen kunnen wij van hen leren. Zij leven m te dienen en m Gd te lven en luisteren naar pdrachten van Gd, zals in Psalm

Nadere informatie

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan?

De storm op het meer (HSV) 38 En zij wekten Hem en zeiden tegen Hem: Meester, bekommert U zich er niet om dat wij vergaan? - 1-1. De strm p het meer (HSV) Er wrdt in de evangeliën 2x ver een strm p het meer van Galilea gesprken en we kunnen veel leren, uit wat Jezus in die strm tegen Zijn discipelen sprak. We gaan eerst naar

Nadere informatie

Welkom en mededelingen

Welkom en mededelingen Liturgie vr Eredienst met H.A. zndag december 07, V.E.G. Nieuwvliet c.a. Vr de dienst zingen we: Psalm van de zndag: 9 De Heer is Kning, Hij regeert altijd, Omgrd met macht, bekleed met majesteit. Hij

Nadere informatie

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21)

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) - 1 - De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) 13 En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn brer dat hij de erfenis met mij met delen. Iemand uit de schare wilde dat Jezus zijn gezag zu

Nadere informatie

Quiz. Spelidee. Werkbladen

Quiz. Spelidee. Werkbladen Quiz 130 vragen met illustraties bij het Paasverhaal.a. vr p het digibrd. blauw: makkelijke vragen, zwarte letters: meilijke vragen. De antwrden staan p blz. 9, de kinderen kunnen k zelf de antwrden zeken

Nadere informatie

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar!

te spreken - Hij zal dit grote werk in ons doen. Bijna niet te geloven en toch waar! - 1 - Bijna niet te geloven en toch waar! In Romeinen 16:20 staat één van de krachtigste woorden van het nieuwe testament en toch zijn die woorden vrij onbekend. Die woorden zijn ook bijna niet te geloven,

Nadere informatie

Opgevoed door de Vader

Opgevoed door de Vader Opgeved dr de Vader Welk beeld heb jij van de pveding dr Gd? Hebreeën 12:5-8: 5 Mijn zn, denk er niet te licht ver als de Heer je straft, en verlies niet de med als hij je terechtwijst. 6 Want de Heer

Nadere informatie

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet?

macht heb u los te laten, maar ook macht om u te kruisigen? Weet gij niet? - 1 - Weet gij niet? De woorden: Weet gij niet komen 23x in de bijbel voor. In de vragende vorm dus. Bijna de helft van deze 23 keer komt voor rekening van Paulus. Ongeveer 11 keer zegt hij in zijn brieven:

Nadere informatie

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN

MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN MINISERIE BRIEF AAN DE ROMEINEN 18-6-2018 1 Overzicht of diepte 10 juni: deel 1: Romeinen 1-5:12 17 juni: deel 2: Romeinen 6-8 24 juni: deel 3: Romeinen 9-16 18-6-2018 2 18-6-2018 3 Hoofdstuk 1: 1 t/m

Nadere informatie

WK Deut. 6:6-9 bediening Heilige Doop

WK Deut. 6:6-9 bediening Heilige Doop 2014 07 13 WK Deut. 6:6-9 bediening Heilige Dp Welkm (vd: Maurits Willemsen) Opw. 580 Ik ben z dankbaar, Heer Jezus, hij kwam m ns leven te geven, daarm verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Het gezin ( ) Vanochtend pakken we onze studie op in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-voor-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we

Het gezin ( ) Vanochtend pakken we onze studie op in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-voor-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we Het gezin (5-5-2019) Vanchtend pakken we nze studie p in Spreuken. Spreuken 1-9 hebben we vers-vr-vers bestudeerd; de rest van Spreuken zullen we thematisch behandelen. Vandaag gaan we kijken naar een

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf

Woorden uitgesproken door anderen. Negatieve woorden. Manipulatie en intimidatie. Woorden uitgesproken door onszelf 1 Bevrijd van de vlek Zndag 20 ktber 2013 Walfried Giltjes (parttime vrganger van Shelter Haarlem) Opzet In Christus zijn we veilig Wat is een vlek? Dr Gd uitgesprken vlek Dr satan uitgesprken vlek?? Dr

Nadere informatie

Gods woord naar harten en huizen van mensen. Bijbelse Antropologie 6/01/ Antropologie: leer van de mens. Dirk Lemmens

Gods woord naar harten en huizen van mensen. Bijbelse Antropologie 6/01/ Antropologie: leer van de mens. Dirk Lemmens Gds wrd naar harten en huizen van mensen Bijbelse Antrplgie Dirk Lemmens 2018-2019 1. Antrplgie: leer van de mens 1.1. Psalm 8:4-7 1.2. Definitie Thelgical Anthrplgy is cncerned with what the Bible says

Nadere informatie

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek

3 Aangaande zijn Zoon, gesproten uit het geslacht van David naar het vlees. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

De heilige Geest. De heilige Geest. Wie is Hij?

De heilige Geest. De heilige Geest. Wie is Hij? - 1 - De heilige Geest De heilige Geest. Wie is Hij? Wij zingen in een gezang: Ere zij aan God de Vader, ere zij aan God, de Zoon, eer de heilge Geest, de Trooster, de Drie-eenge in zijn troon. De Vader,

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Opwekking 763 Ik heb U nodig

Opwekking 763 Ik heb U nodig Inhoud Opwekking 763 Ik heb U nodig... 2 Filippenzen 4 : 1a... 2 Opwekking 767 Familie... 3 Opwekking 654 De vreugde van U is mijn kracht... 3 Gebed... 4 Opwekking 436 Onze Vader... 4 Schriftlezing Filippenzen

Nadere informatie

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest

19 Daar wij dan, broeders, volle vrijmoedigheid bezitten om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, Vertrouw niet iedere geest - 1 - Vertrouw niet iedere geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, vertrouwt niet iedere geest, maar beproeft de geesten, of zij uit God zijn; want vele valse profeten zijn in de

Nadere informatie

Onze grote hogepriester Jezus. De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester.

Onze grote hogepriester Jezus. De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester. - 1 - Onze grote hogepriester Jezus De hogepriester in het oude verbond is een beeld van deze hemelse hogepriester. Daarom iets over de hogepriester in het oude verbond. Hij droeg een priesterlijk gewaad,

Nadere informatie

Christus, de Eerstgeborene van de schepping

Christus, de Eerstgeborene van de schepping - 1 - Christus, de Eerstgeborene van de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten,

De Bijbel Open Adam & Eva de zondeval Genesis 3. Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang twijfel God had gezegd: Genesis 3 : 1 Is het echt zo dat God gezegd heeft: U mag niet eten van alle bomen in de hof? Genesis 2 : 16 Van alle bomen in de hof moogt gij vrij eten, slang vrouw twijfel

Nadere informatie

VRIJHEID IN CHRISTUS. Les 11 voor 9 september 2017

VRIJHEID IN CHRISTUS. Les 11 voor 9 september 2017 VRIJHEID IN CHRISTUS Les 11 voor 9 september 2017 Ten eerste schreef Paulus over de vrijheid die we in Christus hebben. Vervolgens vergeleek hij die vrijheid met de slavernij van wettisisme die de valse

Nadere informatie

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse

Wat draag jij bij? Inspiratieavond GKv Heemse Wat draag jij bij? Inspiratieavnd GKv Heemse 7-1-2019 Opening 7-1-2019 2 Opzet avnd Opening 1. Bijbel pen Kffiebreak 2. Gesprek in twee f drietallen 3. Terugkppeling 4. Opdracht aan gemeenteleden 5. Grepsgesprek

Nadere informatie

Onze aarde in gevaar!

Onze aarde in gevaar! Auteur: Jeren Defauw Genieten, genieten, genieten De gevaren vr nze planeet Onze blauwe planeet is in grt gevaar. Onze planeet wrdt warmer en warmer. De temperatuur stijgt. Ga jij sms in het bs wandelen

Nadere informatie

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2)

was, zei Hij tegen Maria van Magdala in Mt. 28:10: Hebreeën 2 (deel 2) - 1 - Hebreeën 2 (deel 2) 10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om veel kinderen (zonen: NBG) tot heerlijkheid te brengen, de Leidsman van hun zaligheid

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles.

2 U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten. Boven deze psalm staat het opschrift: de Here weet alles. - 1 - Psalm 139 De Here weet alles Bven deze psalm staat het pschrift: de Here weet alles. En z is het k. Wij gaan deze bijzndere psalm samen uitdiepen en tt ns hart laten spreken. We kunnen deze psalm

Nadere informatie

- 1 - de aarde en de hemel vluchtten, en geen plaats werd voor hen gevonden. Sterven is winst

- 1 - de aarde en de hemel vluchtten, en geen plaats werd voor hen gevonden. Sterven is winst - 1 - Sterven is winst We lezen in Filip. 1:21-24 de volgende troostrijke woorden: Want het leven is mij Christus en het sterven gewin. Indien ik in het vlees blijf leven, betekent dat voor mij werken

Nadere informatie

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam.

Christus leeft in mij. van de gevallen Adam. - 1 - Christus leeft in mij In Galaten 2:20 staat één van de meest heerlijke en meest opmerkelijke woorden van Paulus in de bijbel. Daar staat het volgende: Met Christus ben ik gekruisigd, en toch leef

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Uit hetzelfde nest gegroeid.

Uit hetzelfde nest gegroeid. Uit hetzelfde nest gegreid. Marina de Jde Als mijn zus sterft zal het me niets den! Zij laat me vlkmen kud. Ik heb geneg met haar afgezien, het is echt een serpent, je zu eens meten weten, laat een vruw

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende:

is, zijn kracht te ontnemen, opdat geen vlees zou roemen voor God. In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: - 1 - In Christus We lezen in 1 Cor. 1: 28/31 het volgende: 28 En wat voor de wereld onaanzienlijk en veracht is, heeft God uitverkoren, dat, wat niets is, om aan hetgeen wel iets is, zijn kracht te ontnemen,

Nadere informatie

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br.

Avonddi enst 18-02-2016 Op koer s? Binnenkomst kerkenraad Het wordt stil en we luist eren naar het orgel Welkom [ovd, br. Avnddi enst 18-02-2016 Op ker s? Binnenkmst kerkenraad Het wrdt stil en we luist eren naar het rgel Welkm [vd, br. Wim Venis] Ps. 95: 1, 4 [OB] 1 Kmt, Iaat ns samen Isrels HEER', Den rtssteen van ns heil,

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Een klein vragenboekje voor kinderen

Een klein vragenboekje voor kinderen 1 Een klein vragenboekje voor kinderen door L. G. C. LEDEBOER Gereformeerd leraar te Benthuizen 1 Vraag: Wie heeft u geschapen? ANTWOORD: God, Gen. 1 : 26. 2 Vraag: Wie is God? ANTWOORD: Een allervolmaaktste

Nadere informatie

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks - 1 - Vermaant elkander dagelijks U heeft wel eens van het bijbelse woord "vermanen" gehoord. Vermanen is een wat oud Nederlands woord en betekent: aansporen. Het betekent ook: vertroosten. In de Bijbel

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21)

- 1 - niet niks. En hij beschikte over een zeer grote slavenstoet om Job NV te runnen. De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) - 1 - De rijke dwaas (Lucas 12:13 t/m 21) 13 Iemand uit de schare zeide tt Hem: Meester, zeg tt mijn breder, dat hij de erfenis met mij dele. Iemand uit de schare wilde dat Jezus zijn gezag zu gaan aanwenden

Nadere informatie

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is.

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is. - 1-2 Kor. 4:10 We hebben vroeger allemaal wel eens op een wip gezeten. Als u omlaag ging, ging de ander omhoog en als u omhoog ging, ging de ander omlaag. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen.

Heere zouden moeten handhaven, lieten zich duur betalen om die dingen te zeggen, die de mensen graag wilden horen. - 1 - De prfeet Micha Wanneer men een christen vraagt, f hij f zij iets weet te nemen uit het bek Micha, is het antwrd meestal: "Ik zu het niet weten". Maar een enkele weet te nemen, dat Micha vrspeld

Nadere informatie

9e jaargang nummer 1 augustus Kompas voor het leven!

9e jaargang nummer 1 augustus Kompas voor het leven! 9e jaargang nummer 1 augustus 2008 Kmpas vr het leven! Verenigingsblad vr jngeren van 12 tt 16 jaar Verschijnt zeven keer per jaar Jaargang 9 Nummer 1 ISSN: 1568-8844 Redactie: T. Kik vrzitter Jacb Hekman

Nadere informatie

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden.

Verblijdt u. Onze neus zit gelukkig op de juiste plaats, maar wij als christenen, hebben zinvoller dingen om ons over te verblijden. - 1 - Verblijdt u Er zijn volgens de bijbel veel redenen om ons te kunnen verblijden. Wanneer wij ons er in gaan verdiepen, vallen we zogezegd van de ene reden tot blijdschap in de andere. Wij als christenen

Nadere informatie

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan. - 1 - Het grote geheim! In de eerste christengemeenten in Azia werden ook liederen gezongen, en volgens theologen wordt een oud-christelijke hymne, een oud christelijk lied weergegeven in 1 Tim. 3:16 (en

Nadere informatie

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was.

de 12 namen van de zonen van Jacob. Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. - 1 - Een grote Hogepriester Jezus had vrienden, toen Hij op aarde was. Hij zei tegen zijn discipelen, die Hem volgden: jullie zijn niet mijn slaven, maar jullie zijn mijn vrienden. We gaan over onze hemelse

Nadere informatie

Votum en groet. Gebed

Votum en groet. Gebed Zingen: Opw. 123. Groot is uw Trouw 1. mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde die Gij steeds waart, dat bewijst Gij ook nu. -2x- Refrein: groot

Nadere informatie

beschrijving kerkdienst voor onze gasten

beschrijving kerkdienst voor onze gasten beschrijving kerkdienst voor onze gasten Gereformeerde Gemeente te Zeist Rehobothkerk, Joubertlaan 5 Predikant: J.J. van Eckeveld Vooraf: Je kunt van ons een Bijbel krijgen. Op de twee wandborden zie je

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WALLABY ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WALLABY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht.

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht. - 1 - De Cusjiet en het luipaard We lezen in Jeremia 13:23 de volgende merkwaardige tekst: Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? Zou ook u dan goed kunnen gaan doen, gewend

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen

Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Groningen Nieuwsbrief van de Wijkgemeente Martinikerk Grningen Van harte welkm in deze dienst van de Wijkgemeente Martinikerk. In deze dienst zingen we uit het Liedbek vr de Kerken. Een exemplaar kunt u bij de ingang

Nadere informatie

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest

19 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben, om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus. Geloof niet elke geest - 1 - Geloof niet elke geest In 1 Johannes 4:1/2 lezen we het volgende: 1 Geliefden, geloof niet elke geest, maar beproef de geesten of zij uit God zijn; want er zijn veel valse profeten in de wereld uitgegaan.

Nadere informatie