vragen 1-7 gaan over de door Dylan Molenaar behandelde stof: chapter 1, interleafs 2, 4 en 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vragen 1-7 gaan over de door Dylan Molenaar behandelde stof: chapter 1, interleafs 2, 4 en 5"

Transcriptie

1 vragen 1-7 gaan over de door Dylan Molenaar behandelde stof: chapter 1, interleafs 2, 4 en 5 Vraag 1. Wat is het gevolg voor je metingen als de weegschaal die je gebruikt systematisch vijf kilo teveel aangeeft? 1. Dan zijn je metingen vertekend door sampling error. 2. Dan zijn je metingen vertekend door bias. 3. Dan zijn je metingen vertekend door pseudoreplicatie. 4. Dan zijn je metingen vertekend door convenience sampling. Vraag 2. Wat voor soort variabele is "aantal dubbele bindingen in een suikermolecuul? 1. Dat is een nominale variabele. 2. Dat is een ordinale variabele. 3. Dat is een discrete numerieke variabele. 4. Dat is een continue numerieke variabele. Vraag 3. Iemand onderzoekt de voorspelling dat sporten vlak voor het slapen leidt tot een verhoogde activiteit van de amygdala (een specifiek hersengebied). Het design van het onderzoek bestaat onder andere uit het random toewijzen van een groep proefpersonen aan twee condities, namelijk wel of niet sporten vlak voor het slapen. Welk van onderstaande uitspraken is juist? 1. Dit is een experimenteel design. Wel of niet sporten variabele is de respons variable en activiteit van de amygdala is de verklarende variabele. 2. Dit is een experimenteel design. Wel of niet sporten variabele is de verklarende variable en activiteit van de amygdala is de respons variabele. 3. Dit is een observationeel design. Wel of niet sporten variabele is de respons variable en activiteit van de amygdala is de verklarende variabele. 4. Dit is een observationeel design. Wel of niet sporten variabele is de verklarende variable en activiteit van de amygdala is de respons variabele. Vraag 4. Welke variabele wordt gemanipuleerd in een experimenteel onderzoek? 1. De confounding variable. 2. De explanatory variable. 3. De response variable. 4. De dependent variable.

2 Vraag 5. Een onderzoeker gebruikt een experimenteel design om een hypothese te toetsen over het gemiddelde in de populatie. Hiertoe trekt hij een steekproef uit deze populatie en berekent in deze steekproef het gemiddelde. Wat is de parameter waarin de onderzoeker geïnteresseerd is? 1. Het design van het experiment. 2. Het gemiddelde in de populatie. 3. Het gemiddelde in de steekproef. 4. De steekproeffluctuatie (sampling error) in de steekproef. Vraag 6. Waarom is het verstandig om na het uitvoeren van een toets niet alleen naar de P- waarde te kijken maar ook naar de grootte van het effect? 1. Bij een grote steekproef kan een effect statistisch significant zijn, terwijl de grootte van het effect zeer beperkt is. 2. P-waarde is een categorische variabele, maar effectgrootte is een numerieke variabele. 3. Aan de hand van een P-waarde kun je geen conclusies trekken over causaliteit. 4. De effectgrootte is een betere indicatie voor kans dat er een Type I fout gemaakt is, dan de P-waarde. Vraag 7. Een onderzoekster richt zich op de ontwikkeling van bladluis bij slaplanten, waarbij een mogelijke verband tussen de groeisnelheid van de plant en de ontwikkelingssnelheid van do bladluis wordt onderzocht. Zij heeft 25 slaplanten tot haar beschikking waarvan de groeisnelheid bekend is. Power-analyses wijzen uit dat zij een steekproefgrootte van minstens 100 bladluizen nodig heeft. Daarom neemt ze van elke slaplant 4 bladeren, waarbij op ieder blad steeds één bladluis geplaatst wordt Welke fout begaat de onderzoekster? 1. De onderzoekster manipuleert geen variabele(n). 2. Je mag in deze situatie geen power analyse doen. 3. Er Is sprake van pseudoreplicatie. 4. Er is sprake van sampling error.

3 Vragen 8-33 gaan over de door Maarten Boerlijst en Peter Assink behandelde stof: chapters 3-7, 8,6 en deze vragen staan zoveel mogelijk op volgorde van de chapters. Vraag 8. Aan welke eis hoeft NIET te worden voldaan bij de constructie van een histogram? 1. De oppervlakte van de staafjes moet overeenkomen met de frequentie 2. De data die hoort bij de horizontale as moet numeriek zijn. 3. Er moet ruimte zijn tussen de staafjes. 4. De verticale as moet bij 0 beginnen. Vraag 9. In bovenstaande figuur is een cumulatief relatief frequentie diagram weergegeven voor aan experiment met 5 mogelijke uitkomsten (waarde 1 t/m 5) Wat kan gezegd worden over de frequentieverdeling van de populatie? 1. Dat is een uniforme frequentieverdeling. 2. Dat is een klokvormige (bell-shaped) frequentieverdeling. 3. Dat is een trapvormige (staircase-shaped) frequentieverdeling. 4. Dat is een asymetrische (skewed) frequentieverdeling.

4 Vraag 10. Figuur. Mosaic plot van het verband tussen sekse en type delict (fictieve data). In bovenstaande figuur is een mosaic plot te zien van het verband tussen sekse en type delict. Op grond van deze figuur worden twee conclusies getrokken: I. De meerderheid van de vermogensdelicten wordt door vrouwen gepleegd. II. Er lijkt een sterk verband te zijn tussen sekse en type delict. Welke conclusie is correct? 1. Geen van de conclusies. 2. Alleen conclusie I 3. Alleen conclusie II. 4. Zowel conclusie I als II. Vraag 11. Beschouw onderstaande frequentieverdeling. waarde frequentie 1 /// 1.5 //// 2.5 / 3 IIII 5 I Welke waarde heeft de mediaan in deze frequentieverdeling?

5 Vraag 12. Hieronder staat het histogram van de frequentieverdeling van een continue variabele. Welk van onderstaande box plots correspondeert met dit histogram? 1. Box plot A. 2. Box plot B. 3. Box plot C. 4. Box plot D.

6 Vraag 13. Beschouw onderstaande steekproef Als je een box plot zou maken van deze gegevens, welk waarde(n) zou je dan moeten beschouwen als 'outliers' (in het boek 'extreme values genoemd)? 1. Geen van de waardes. 2. Alleen de waarde Alleen de waarde Alleen de waarde 1.4 als de waarde 8.7 Vraag 14. Beschouw een populatie waarvan de helft van de individuen een bepaalde eigenschap vertoont (m.a.w. de populatieproportie is p=0.5). Hoe ziet de sampling distribution of the sample proportion eruit voor steekproeven met omvang 7 die getrokken worden uit deze populatie?

7 Vraag 15. Het hemoglobme-gehalte bij volwassen Nederlandse vrouwen Is normaal verdeeld met µ=8.8 mmol/l en σ=0.55 mmol/l. Een bloedbank bepaalt het hemoglobine-gehalte bij 4 vrouwen die zich aangemeld hebben om bloed af te staan. Wat is de kans dat het gemiddelde hemoglobinegehalte van deze 4 vrouwen minder is dan 8.4 mmol/l Vraag 16. Hieronder staan twee beweringen over de standard error of the sample median*. I. De waarde van de Standard error of the sample median is gerelateerd aan de waarde van de populatiemediaan. II. De waarde van de Standard error of the sample median is gerelateerd aan de steekproefomvang. Welke bewering is waar? 1. Geen van de beweringen. 2. Alleen bewering I. 3. Alleen bewering II. 4. Zowel bewering I als bewering II. * In het boek wordt de Standard error of the sample median niet behandeld, maar deze vraag is bedoeld om je inzicht te testen m.b.t. het concept 'standard error". Vraag 17. Er staan 4 stoelen op een rij naast elkaar. Cyriel gaat op één van de stoelen zitten en Marissa gaat op één van de andere stoelen zitten. Als de stoelkeuze van Cyriel en Marissa volkomen willekeurig is, wat is dan de kans dat de twee middelste stoelen onbezet blijven? 1. 1/2 2. 1/3 3. 1/4 4. 1/6

8 Vraag 18. In een spellendoos zitten 3 dobbelstenen Met één van deze stenen gooi je altijd 6. Met één van de andere stenen gooi je in 25% van de gevallen een 6, terwijl de andere uitkomsten bij deze steen een gelijke kans hebben. De derde dobbelsteen is zuiver. Je pakt één van de dobbelstenen zonder te weten welke het is, en gooit. Wat is de kans dat je 5 gooit? Vraag 19. Over een groep van 300 studenten krijg je de volgende informatie: 1) 5% van de groep is rood-groen kleurenblind. 2) 99% van de meisjes is NIET rood-groen kleurenblind. 3) Tweederde van de groep bestaat uit jongens. Wat is de kans dat een willekeurige jongen uit de groep normaal kleuren kan zien? Vraag 20. Gaan muggen liever op een donkere ondergrond of op een lichte ondergrond zitten rusten? Om dit te onderzoeken werd het volgende experiment uitgevoerd. Een lege kamer werd geheel wit geverfd (vloer, muren, plafond). Op willekeurige plaatsen op de vloer, de muren en het plafond werden vervolgens zwarte vlekken geschilderd. De vlekken waren willekeurig van vorm en grootte. De totale oppervlakte aan zwarte vlekken bedroeg exact 30%. Na een tijdje werden er in de kamer 45 muggen losgelaten Toen alle muggen waren gaan zitten, bleken er 31 op een zwarte vlek te zitten. Als je dit experiment wilt gebruiken om met een binomiaal toets na te gaan of muggen liever op een donkeren ondergrond of op een lichte ondergrond gaan zitten rusten, wat zijn dan de statische hypothesen? 1. H0: p=0.5, HA: p H0: p=0.5, HA: p> H0: p=0.3, HA: p H0: p=0.3, HA: p>0.3 Bii alle antwoorden geldt: p = P(mug gaat op zwarte vlek zitten)

9 Vraag 21. Gegeven: P(type I fout) = 0.01 P(type II fout) = 0.20 Hoe groot is de kans dat H0 verworpen wordt als H0 niet waar is? Vraag 22. Hieronder staan 3 sets statistische hypothesen. I: H0 Ho: Het drinken van koffie vlak voor het slapengaan heeft invloed op het aantal uren dat men die nacht slaapt. HA: Het drinken van koffie vlak voor het slapengaan heeft geen invloed op het aantal uren dat men die nacht slaapt. Welke sets zijn theoretisch NIET correct? 1. I en II 2. I en III 3. II en III 4. I, II en III Vraag 23. Sikkelcelanemie is een recessieve erfelijke aandoening waarbij een deel van de rode bloedcellen een afwijkende (sikkelvormige) vorm heeft. Een onderzoek onder 500 Afro-Amerikanen maakt duidelijk dat 4 van hen sikkelcelanemie hebben. Wat is het 95% betrouwbaarheidsinterval voor de proportie sikkelcelanemie onder Afro-Amerikanen? 1. [0.000,0.016] 2. [0.001,0.015] 3. [0.002,0.021] 4. [ ]

10 Vraag 24. Astrafobie is extreme angst voor onweer, waarbij mensen niet meer normaal kunnen functioneren. Het komt waarschijnlijk voor bij zo'n 1.5 (anderhalf) procent van de mensen. Wat is de kans dat er in een flatgebouw waar 150 mensen wonen minstens 2% van de bewoners lijdt aan astrafobie? 1. Die kans ligt tussen de 0.15 en de Die kans ligt tussen de 0.35 en de Die kans ligt tussen de 0.55 en de Die kans ligt tussen de 0.75 en de Vraag 25. Ongeveer 80% van de mensen is bang voor de tandarts. Een jongetje in de wachtkamer van de tandarts vraagt aan 8 anderen of ze bang zijn voor de tandarts. Ze zeggen allemaal van niet. Wat is het meest waarschijnlijke aantal ondervraagden dat heeft gelogen? Vraag 26. Gemiddeld storten er 4 verkeersvliegtuigen neer per jaar. Neem aan dat het hier een Poissoinverdeelde variabele betreft. Wat is de kans dat er gedurende een half jaar NIET precies 3 verkeersvliegtuigen neerstorten? Vraag 27. In het 90 km 2 grote Sinharaja Forest Reserve, een nationaal park op Sri Lanka, komen diverse zeldzame boomsoorten voor. Eén van deze soorten is over het park verspreid met een gemiddelde van 4 individuen per km 2. Als je aanneemt dat de verspreiding van deze soort binnen het park een Poissonverdeling volgt, wat is dan de kans dat er in een gebied van 9 km 2 binnen dit park hoogstens 40 individuen van deze soort voorkomen? 1. Die kans is minder dan 25%. 2. Die kans ligt tussen de 25% en de 50%. 3. Die kans ligt tussen de 50% en de 75%. 4. Die kans is meer dan 75%.

11 Vraag 28. Pakken melk worden machinaal gevuld met een gemiddelde van µ=1.00 liter en een standaardafwijking van σ=0.01 liter. Wat is het laagste vulgewicht van de 1% pakken die de meeste melk bevatten? 1. ca liter 2. ca liter 3. ca liter 4. ca liter Vraag 29. -Het woord imbeciel wordt meestal als scheldnaam gebruikt, maar het heeft ook een formele betekenis: iemand met een IQ tussen de 35 en 50 is formeel een 'imbeciel'. In Nederland is de variabele IQ normaal verdeeld met µ =100 en σ =15. Hoe groot is de kans dat er zich onder 200 willekeurige Nederlanders precies 1 imbeciel bevindt? Vraag 30. Een koffieautomaat vult bekertjes van 0.20 liter met koffie. De hoeveelheid koffie die de automaat in een bekertje doet, is normaal verdeeld met een gemiddelde (µ) van 0.18 liter en een onbekende standaardafwijking (σ). Iemand haalt 40 bekertjes koffie uit de automaat. Van deze bekertjes stroomt er 1 over. Welke indicatie geeft dat voor de standaardafwijking (σ) van de hoeveelheid koffie die de automaat in een bekertje doet? 1. Dat σ in de buurt ligt van de Dat σ in de buurt ligt van de Dat σ in de buurt ligt van de Dat σ in de buurt ligt van de Vraag 31. Zijn in Nederland 'noordelingen' even lang als 'zuiderlingen'? Op internet valt te vinden dat Noord-Nederlandse mannen gemiddeld cm lang zijn. Een steekproef van 10 Zuid-Nederlandse mannen heeft een gemiddelde van cm en een standaardafwijking van 6.9 cm. Als je aan de hand van deze steekproef toetst of Zuid-Nederlandse mannen in lengte verschillen van Noord-Nederlandse mannen, wat is dan de beslissing met betrekking tot H 0 en wat is de conclusie?

12 1. H 0 kan verworpen op het 0.05 niveau. Op grond van deze steekproef is het aannemelijk dat Zuid-Nederlandse mannen kleiner zijn dan Noord- Nederlandse mannen. 2. H 0 kan verworpen op het 0.05 niveau. Op grond van deze steekproef is het aannemelijk dat Zuid-Nederlandse mannen in lengte verschillen van Noord- Nederlandse mannen. 3. H 0 kan NIET verworpen. Op grond van deze steekproef is het NIET aannemelijk dat Zuid-Nederlandse mannen kleiner zijn dan Noord- Nederlandse mannen. 4. H 0 kan NIET verworpen. Op grond van deze steekproef is het NIET aannemelijk dat Zuid-Nederlandse mannen in lengte verschillen van Noord- Nederlandse mannen. Vraag 32 Bij bepaling van de ph van de ochtendurine van 36 gezonde volwassenen blijkt het gemiddelde 6.30 en de standaardafwijking Wat is op grond van deze stee kproef, het 99% betrouwbaarheidsinterval voor de gemiddelde ph van de ochtendurine van gezonde volwassenen? Neem aan dat ph normaal verdeeld is. 1. [5.94,6.66] 2. [ ] 3. [5.97,6.63] 4. [5.99,6.61] Vraag 33. Van 4 studenten werd de Body Mass Index (BMI) bepaald. Het gemiddelde was en de standaardfout van het gemiddelde (standard error of the sample mean) was Uit deze waarden werd het 90% betrouwbaarheidsinterval (confidence interval) voor het populatiegemiddelde berekend als < µ < Welke Z-waarde of t-waarde is er gebruikt om dit betrouwbaarheidsinterval te berekenen? Neem aan dat BMI normaal verdeeld is. 1. Z = Z= t = t = 4.707

Vraag 1. Welke uitspraak is juist voor de variabele geslacht? Vraag 2. Welke uitspraak is juist voor de variabele fosfaatgehalte?

Vraag 1. Welke uitspraak is juist voor de variabele geslacht? Vraag 2. Welke uitspraak is juist voor de variabele fosfaatgehalte? De volgende beschrijving hoort bij Vraag 1, 2 en 3. Een onderzoeker bekijkt hoe het fosfaatgehalte in het bloed (variabele: fosfaatgehalte ) afhangt van sekse (variabele: geslacht ). De variabele fosfaatgehalte

Nadere informatie

Vraag 1: Vraag 2: Vraag 3:

Vraag 1: Vraag 2: Vraag 3: Dit is de oefentoets voor het eerste deeltentamen van cursus 1017 Methoden van Onderzoek en Basisstatistiek. De oefentoets heeft dezelfde lengte en opzet als het deeltentamen. Als dit het tentamen zou

Nadere informatie

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 1 Onderwerpen van de lessenserie: De Normale Verdeling Nul- en Alternatieve-hypothese ( - en -fout) Steekproeven Statistisch toetsen Grafisch

Nadere informatie

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse.

1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Oefentoets 1 1. De volgende gemiddelden zijn gevonden in een experiment met de factor Conditie en de factor Sekse. Conditie = experimenteel Conditie = controle Sekse = Vrouw 23 33 Sekse = Man 20 36 Van

Nadere informatie

Methoden van Onderzoek en Statistiek, Deeltentamen 2, 29 maart 2012 Versie 2

Methoden van Onderzoek en Statistiek, Deeltentamen 2, 29 maart 2012 Versie 2 Vraag 1. Voor welk van de onderstaande variabelen zal een placebo effect waarschijnlijk het grootst zijn? 1. Haarlengte. 2. Lichaamstemperatuur. 3. Mate van tevredenheid met de behandeling. 4. Hemoglobinegehalte

Nadere informatie

Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold

Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold Oefenvragen bij Statistics for Business and Economics van Newbold Hoofdstuk 1 1. Wat is het verschil tussen populatie en sample? De populatie is de complete set van items waar de onderzoeker in geïnteresseerd

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie 1) Vul de volgende uitspraak aan, zodat er een juiste bewering ontstaat: De verdeling van een variabele geeft een opsomming van de categorieën en geeft daarbij

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies

Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Hoofdstuk 5: Steekproevendistributies Inleiding Statistische gevolgtrekkingen worden gebruikt om conclusies over een populatie of proces te trekken op basis van data. Deze data wordt samengevat door middel

Nadere informatie

introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets

introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets introductie Wilcoxon s rank sum toets Wilcoxon s signed rank toets toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week : de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week : het toetsen van gemiddelden: de t-toets week 5: het toetsen van varianties:

Nadere informatie

OEFENTOETS chapters 1 t/m 9 en interleafs 2 t/m 5. antwoorden en toelichting

OEFENTOETS chapters 1 t/m 9 en interleafs 2 t/m 5. antwoorden en toelichting OEFENTOETS chapters 1 t/m 9 en interleafs 2 t/m 5 antwoorden en toelichting Vraag 1: Hoe noem je het toevallige verschil tussen de schatting van een populatieparameter en de werkelijke waarde van die populatieparameter?

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen

Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen Hoofdstuk 3 Statistiek: het toetsen 3.1 Schatten: Er moet een verbinding worden gelegd tussen de steekproefgrootheden en populatieparameters, willen we op basis van de een iets kunnen zeggen over de ander.

Nadere informatie

Antwoordvel Versie A

Antwoordvel Versie A Antwoordvel Versie A Interimtoets Toegepaste Biostatistiek 13 december 013 Naam:... Studentnummer:...... Antwoorden: Vraag Antwoord Antwoord Antwoord Vraag Vraag A B C D A B C D A B C D 1 10 19 11 0 3

Nadere informatie

Examen Statistiek I Feedback

Examen Statistiek I Feedback Examen Statistiek I Feedback Bij elke vraag is alternatief A correct. Bij de trekking van een persoon uit een populatie beschouwt men de gebeurtenissen A (met bril), B (hooggeschoold) en C (mannelijk).

Nadere informatie

c Voorbeeldvragen, Methoden & Technieken, Universiteit Leiden TS: versie 1 1 van 6

c Voorbeeldvragen, Methoden & Technieken, Universiteit Leiden TS: versie 1 1 van 6 c Voorbeeldvragen, Methoden & Technieken, Universiteit Leiden TS: versie 1 1 van 6 1. Iemand kiest geblinddoekt 4 paaseitjes uit een mand met oneindig veel paaseitjes. De helft is melkchocolade, de andere

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN

HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN HOOFDSTUK 6: INTRODUCTIE IN STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN Inleiding Statistische gevolgtrekkingen (statistical inference) gaan over het trekken van conclusies over een populatie op basis van steekproefdata.

Nadere informatie

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics Inleiding Applicatie Software - Statgraphics Beschrijvende Statistiek /k 1/35 OPDRACHT OVER BESCHRIJVENDE STATISTIEK Beleggen Door een erfenis heeft een vriend van u onverwacht de beschikking over een

Nadere informatie

Hoeveel condities zijn er (ga er vanuit dat het design fully crossed is)?

Hoeveel condities zijn er (ga er vanuit dat het design fully crossed is)? Vraag 1. Welk design bevat geen random assignment: a) Een design gebaseerd op matching b) Een design gebaseerd op blocking c) Een factorial design d) Elk van de hierboven genoemde designs Vraag 2. In een

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Terugblik - Inductieve statistiek Afleiden van eigenschappen van een populatie op basis van een beperkt aantal metingen (steekproef) Kennis gemaakt met kans & kansverdelingen»

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 3 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Recap Centrale limietstelling

Nadere informatie

Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling

Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling Toetsende Statistiek, Week 2. Van Steekproef naar Populatie: De Steekproevenverdeling Moore, McCabe & Craig: 3.3 Toward Statistical Inference From Probability to Inference 5.1 Sampling Distributions for

Nadere informatie

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics. Beschrijvende Statistiek

Inleiding Applicatie Software - Statgraphics. Beschrijvende Statistiek Inleiding Applicatie Software - Statgraphics Beschrijvende Statistiek OPDRACHT OVER BESCHRIJVENDE STATISTIEK Beleggen Door een erfenis heeft een vriend van u onverwacht de beschikking over een klein kapitaaltje

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 2. Basisbegrippen. Theoretische kansverdelingen

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 2. Basisbegrippen. Theoretische kansverdelingen Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 2 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Theoretische kansverdelingen

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Populaties beschrijven met kansmodellen

Populaties beschrijven met kansmodellen Populaties beschrijven met kansmodellen Prof. dr. Herman Callaert Deze tekst probeert, met voorbeelden, inzicht te geven in de manier waarop je in de statistiek populaties bestudeert. Dat doe je met kansmodellen.

Nadere informatie

werkcollege 6 - D&P9: Estimation Using a Single Sample

werkcollege 6 - D&P9: Estimation Using a Single Sample cursus 9 mei 2012 werkcollege 6 - D&P9: Estimation Using a Single Sample van frequentie naar dichtheid we bepalen frequenties van meetwaarden plot in histogram delen door totaal aantal meetwaarden > fracties

Nadere informatie

werkcollege 6 - D&P10: Hypothesis testing using a single sample

werkcollege 6 - D&P10: Hypothesis testing using a single sample cursus huiswerk opgaven Ch.9: 1, 8, 11, 12, 20, 26, 36, 37, 71 werkcollege 6 - D&P10: Hypothesis testing using a single sample Activities 9.3 en 9.4 van schatting naar toetsing vorige bijeenkomst: populatie-kenmerk

Nadere informatie

Paragraaf 10.1 : Populatie en Steekproef

Paragraaf 10.1 : Populatie en Steekproef Hoofdstuk 10 Statistische Variabelen (H5 Wis A) Pagina 1 van 8 Paragraaf 10.1 : Populatie en Steekproef Les 1 : Herhaling Definitie Betrouwbaarheidsinterval (BI) Betrouwbaarheidsinterval (BI) = { de waarden

Nadere informatie

werkcollege 7 - D&P10: Hypothesis testing using a single sample

werkcollege 7 - D&P10: Hypothesis testing using a single sample cursus 11 mei 2012 werkcollege 7 - D&P10: Hypothesis testing using a single sample huiswerk opgaven Ch.9: 1, 8, 11, 12, 20, 26, 36, 37, 71 Activities 9.3 en 9.4 experimenten zelf deelnemen als proefpersoon

Nadere informatie

herkansing Methoden van Onderzoek en Statistiek, 6 juli 2012 versie 1

herkansing Methoden van Onderzoek en Statistiek, 6 juli 2012 versie 1 herkansing Methoden van Onderzoek en Statistiek, 6 juli 2012 versie 1 Vraag 1 Een onderzoeker gebruikt een experimenteel design om een hypothese te toetsen over het gemiddelde in de populatie. Hiertoe

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES

HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES HOOFDSTUK 7: STATISTISCHE GEVOLGTREKKINGEN VOOR DISTRIBUTIES 7.1 Het gemiddelde van een populatie Standaarddeviatie van de populatie en de steekproef In het vorige deel is bij de significantietoets uitgegaan

Nadere informatie

4.1 Eigenschappen van de normale verdeling [1]

4.1 Eigenschappen van de normale verdeling [1] 4.1 Eigenschappen van de normale verdeling [1] Relatief frequentiepolygoon van de lengte van mannen in 1968 1 4.1 Eigenschappen van de normale verdeling [1] In dit plaatje is een frequentiepolygoon getekend.

Nadere informatie

Beschrijvende statistiek

Beschrijvende statistiek Beschrijvende statistiek Beschrijvende en toetsende statistiek Beschrijvend Samenvatting van gegevens in de steekproef van onderzochte personen (gemiddelde, de standaarddeviatie, tabel, grafiek) Toetsend

Nadere informatie

11.0 Voorkennis. Wanneer je met binomcdf werkt, werk je dus altijd met een kans van de vorm P(X k)

11.0 Voorkennis. Wanneer je met binomcdf werkt, werk je dus altijd met een kans van de vorm P(X k) 11.0 Voorkennis Let op: Cumulatieve binomiale verdeling: P(X k) = binomcdf(n,p,k) Wanneer je met binomcdf werkt, werk je dus altijd met een kans van de vorm P(X k) Voorbeeld 1: Binomiaal kanseperiment

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Doel Beheersen van elementaire statistische technieken Toepassen van deze technieken op aardwetenschappelijke data 2 1 Leerstof Boek: : Introductory Statistics, door

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 12. Dinsdag 23 Oktober

Statistiek voor A.I. College 12. Dinsdag 23 Oktober Statistiek voor A.I. College 12 Dinsdag 23 Oktober 1 / 20 2 Deductieve statistiek Orthodoxe statistiek 2 / 20 3 / 20 Jullie - onderzoek Wivine Tijd waarop je opstaat (uu:mm wordt weergeven als uumm). Histogram

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen 5.1 Gemiddelde, variantie, standaardafwijking: De variantie is als het ware de gemiddelde gekwadrateerde afwijking van het gemiddelde. Hoe groter de variantie

Nadere informatie

Les 1: Waarschijnlijkheidrekening

Les 1: Waarschijnlijkheidrekening Les 1: Waarschijnlijkheidrekening A Men neemt een steekproef van 1000 appelen. Deze worden ingedeeld volgens gewicht en volgens symptomen van een bepaalde schimmel: geen, mild, gematigd of ernstig. Het

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies

Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies Hoofdstuk 7: Statistische gevolgtrekkingen voor distributies 7.1 Het gemiddelde van een populatie Standaarddeviatie van de populatie en de steekproef In het vorige deel is bij de significantietoets uitgegaan

Nadere informatie

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Enkelvoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren:

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren: INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 4 1. Toets met behulp van SPSS de hypothese van Evelien in verband met de baardlengte van metalfans. Ga na of je dezelfde conclusies

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 7 Dinsdag 11 Oktober 1 / 33 2 Statistiek Vandaag: Populatie en steekproef Maten Standaardscores Normale verdeling Stochast en populatie Experimenten herhalen 2 / 33 3

Nadere informatie

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden

Meervoudige ANOVA Onderzoeksvraag Voorwaarden Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Examen G0N34 Statistiek

Examen G0N34 Statistiek Naam: Richting: Examen G0N34 Statistiek 8 september 2010 Enkele richtlijnen : Wie de vragen aanneemt en bekijkt, moet minstens 1 uur blijven zitten. Je mag gebruik maken van een rekenmachine, het formularium

Nadere informatie

Statistische variabelen. formuleblad

Statistische variabelen. formuleblad Statistische variabelen formuleblad 0. voorkennis Soorten variabelen Discreet of continu Bij kwantitatieve gegevens gaat het om meetbare gegeven, zoals temperatuur, snelheid of gewicht. Bij een discrete

Nadere informatie

Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA

Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA Hoofdstuk 12: Eenweg ANOVA 12.1 Eenweg analyse van variantie Eenweg en tweeweg ANOVA Wanneer we verschillende populaties of behandelingen met elkaar vergelijken, dan zal er binnen de data altijd sprake

Nadere informatie

werkcollege 5 - P&D7: Population distributions - P&D8: Sampling variability and Sampling distributions

werkcollege 5 - P&D7: Population distributions - P&D8: Sampling variability and Sampling distributions cursus 4 mei 2012 werkcollege 5 - P&D7: Population distributions - P&D8: Sampling variability and Sampling distributions Huiswerk P&D, opgaven Chapter 6: 9, 19, 25, 33 P&D, opgaven Appendix A: 1, 9 doen

Nadere informatie

4 HAVO wiskunde A HOOFDSTUK voorkennis 1. soorten verdelingen 2. de normale verdeling 3. betrouwbaarheidsintervallen 4. groepen en kenmerken

4 HAVO wiskunde A HOOFDSTUK voorkennis 1. soorten verdelingen 2. de normale verdeling 3. betrouwbaarheidsintervallen 4. groepen en kenmerken 4 HAVO wiskunde A HOOFDSTUK 6 0. voorkennis 1. soorten verdelingen 2. de normale verdeling 3. betrouwbaarheidsintervallen 4. groepen en kenmerken 0. voorkennis Centrum- en spreidingsmaten Centrummaten:

Nadere informatie

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS. Kansmodellen. 4. Het steekproefgemiddelde. Werktekst voor de leerling. Prof. dr. Herman Callaert

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS. Kansmodellen. 4. Het steekproefgemiddelde. Werktekst voor de leerling. Prof. dr. Herman Callaert VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS Kansmodellen 4. Werktekst voor de leerling Prof. dr. Herman Callaert Hans Bekaert Cecile Goethals Lies Provoost Marc Vancaudenberg . Een concreet voorbeeld.... Een kansmodel

Nadere informatie

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen 8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen Er bestaat een samenhang tussen twee variabelen als de verdeling van de respons (afhankelijke) variabele verandert op het moment dat de waarde

Nadere informatie

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS Steekproefmodellen en normaal verdeelde steekproefgrootheden 5. Werktekst voor de leerling Prof. dr. Herman Callaert Hans Bekaert Cecile Goethals Lies Provoost Marc Vancaudenberg

Nadere informatie

9.0 Voorkennis. Bij samengestelde kansexperimenten maak je gebruik van de productregel.

9.0 Voorkennis. Bij samengestelde kansexperimenten maak je gebruik van de productregel. 9.0 Voorkennis Bij samengestelde kansexperimenten maak je gebruik van de productregel. Productregel: Voor de gebeurtenis G 1 bij het ene kansexperiment en de gebeurtenis G 2 bij het andere kansexperiment

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 12 Donderdag 21 Oktober 1 / 38 2 Statistiek Indeling: Stochast en populatie Experimenten herhalen Wet van de Grote Getallen Centrale Limietstelling 2 / 38 Deductieve

Nadere informatie

Les 1: Waarschijnlijkheidrekening

Les 1: Waarschijnlijkheidrekening Les 1: Waarschijnlijkheidrekening A Men neemt een steekproef van 1000 appelen. Deze worden ingedeeld volgens gewicht en volgens symptomen van een bepaalde schimmel: geen, mild, gematigd of ernstig. Het

Nadere informatie

toetsende statistiek deze week: wat hebben we al geleerd? Frank Busing, Universiteit Leiden

toetsende statistiek deze week: wat hebben we al geleerd? Frank Busing, Universiteit Leiden toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling week 3: schatten en toetsen: de z-toets week 4: het toetsen van gemiddelden: de t-toets Moore, McCabe, and Craig.

Nadere informatie

G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd Modeloplossing

G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd Modeloplossing G0N11a Statistiek en data-analyse: project Eerste zittijd 2007-2008 Modeloplossing Opmerking vooraf: Deze modeloplossing is een heel volledig antwoord op de gestelde vragen. Om de maximumscore op een vraag

Nadere informatie

Beschrijvend statistiek

Beschrijvend statistiek 1 Beschrijvend statistiek 1. In een school werd het intelligentiequotiënt gemeten van de leerlingen van het zesde jaar (zie tabel). De getallen werden afgerond tot op de eenheid. De berekeningen mogen

Nadere informatie

Bij herhaalde metingen ANOVA komt het effect van het experiment naar voren bij de variantie binnen participanten. Bij de gewone ANOVA is dit de SS R

Bij herhaalde metingen ANOVA komt het effect van het experiment naar voren bij de variantie binnen participanten. Bij de gewone ANOVA is dit de SS R 14. Herhaalde metingen Introductie Bij herhaalde metingen worden er bij verschillende condities in een experiment dezelfde proefpersonen gebruikt of waarbij dezelfde proefpersonen op verschillende momenten

Nadere informatie

Kansverdelingen Inductieve statistiek met Geogebra 4.2

Kansverdelingen Inductieve statistiek met Geogebra 4.2 Kansverdelingen Inductieve statistiek met Geogebra 4.2 Brecht Dekeyser Pedic 20 november 2013 Gent 1 Inhoud Nieuw in Geogebra 4.2 Kansverdelingen: Berekeningen en grafische voorstellingen Manueel in rekenblad

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

Gegevensverwerving en verwerking

Gegevensverwerving en verwerking Gegevensverwerving en verwerking Staalname - aantal stalen/replicaten - grootte staal - apparatuur Experimentele setup Bibliotheek Statistiek - beschrijvend - variantie-analyse - correlatie - regressie

Nadere informatie

A. Week 1: Introductie in de statistiek.

A. Week 1: Introductie in de statistiek. A. Week 1: Introductie in de statistiek. Populatie en steekproef. In dit vak leren we de basis van de statistiek. In de statistiek probeert men erachter te komen hoe we de populatie het beste kunnen observeren.

Nadere informatie

We illustreren deze werkwijze opnieuw a.h.v. de steekproef van de geboortegewichten

We illustreren deze werkwijze opnieuw a.h.v. de steekproef van de geboortegewichten Hoofdstuk 8 Betrouwbaarheidsintervallen In het vorige hoofdstuk lieten we zien hoe het mogelijk is om over een ongekende karakteristiek van een populatie hypothesen te formuleren. Een andere manier van

Nadere informatie

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Het correcte antwoord wordt aangeduid door een sterretje. 1 Een steekproef van 400 personen bestaat uit 270 mannen en 130 vrouwen. Een derde van de mannen is

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

introductie populatie- steekproef- steekproevenverdeling pauze parameters aannames ten slotte

introductie populatie- steekproef- steekproevenverdeling pauze parameters aannames ten slotte toetsende statistiek week 1: kansen en random variabelen week 2: de steekproevenverdeling Moore, McCabe, and Craig. Introduction to the Practice of Statistics Chapter 5: Sampling Distributions 5.1: The

Nadere informatie

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Centrale tendentie Centrale tendentie wordt meestal afgemeten aan twee maten: Mediaan: de middelste waarneming, 50%

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 11 Dinsdag 25 Oktober 1 / 27 2 Statistiek Vandaag: Hypothese toetsen Schatten 2 / 27 Schatten 3 / 27 Vragen: liegen 61 Amerikanen werd gevraagd hoeveel % van de tijd

Nadere informatie

INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5

INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5 INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5 1. De onderzoekers van een preventiedienst vermoeden dat werknemers in een bedrijf zonder liften fitter zijn dan werknemers

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 10. Donderdag 18 Oktober

Statistiek voor A.I. College 10. Donderdag 18 Oktober Statistiek voor A.I. College 10 Donderdag 18 Oktober 1 / 28 Huffington Post poll verkiezingen VS - 12 Oktober 2012 2 / 28 Gallup poll verkiezingen VS - 15 Oktober 2012 3 / 28 Jullie - onderzoek Kimberly,

Nadere informatie

Lesbrief hypothesetoetsen

Lesbrief hypothesetoetsen Lesbrief hypothesetoetsen 00 "Je gaat het pas zien als je het door hebt" Johan Cruijff Willem van Ravenstein Inhoudsopgave Inhoudsopgave... Hoofdstuk - voorkennis... Hoofdstuk - mens erger je niet... 3

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, uur De u

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, uur De u TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Wiskunde en Informatica Tentamen Statistiek voor T (2S070) op vrijdag 8 oktober 1999, 14.00-17.00 uur De uitwerkingen van de opgaven dienen duidelijk geformuleerd

Nadere informatie

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test Werkboek 2013-2014 ANCOVA Covariantie analyse bestaat uit regressieanalyse en variantieanalyse. Er wordt een afhankelijke variabele (intervalniveau) voorspeld uit meerdere onafhankelijke variabelen. De

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Regressie

Hoofdstuk 10: Regressie Hoofdstuk 10: Regressie Inleiding In dit deel zal uitgelegd worden hoe we statistische berekeningen kunnen maken als sprake is van één kwantitatieve responsvariabele en één kwantitatieve verklarende variabele.

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 14 Donderdag 28 Oktober 1 / 37 2 Statistiek Indeling: Hypothese toetsen Schatten 2 / 37 Vragen 61 Amerikanen werd gevraagd hoeveel % van de tijd zij liegen. Het gevonden

Nadere informatie

15.1 Beslissen op grond van een steekproef

15.1 Beslissen op grond van een steekproef 05 15 Exponenten Het toetsen van en logaritmen hypothesen 15.1 Beslissen op grond van een steekproef bladzijde 8 1 a Er wordt dan te veel schuurmiddel geleverd en dit kost geld. b Dan zit er te weinig

Nadere informatie

Sheets hoorcollege 1 (over paragraaf 7.1) Uitgewerkte opgaven week 6 Antwoorden uitgewerkte opgaven week 6

Sheets hoorcollege 1 (over paragraaf 7.1) Uitgewerkte opgaven week 6 Antwoorden uitgewerkte opgaven week 6 MATERIALEN BIJ STATISTIEK (1991) JANUARI 010 Sheets hoorcollege 1 (over paragraaf 7.1) Uitgewerkte opgaven week 1 Antwoorden uitgewerkte opgaven week 1 11 15 Power-point sheets hoorcollege (over paragraaf

Nadere informatie

Statistiek voor A.I.

Statistiek voor A.I. Statistiek voor A.I. College 13 Donderdag 25 Oktober 1 / 28 2 Deductieve statistiek Orthodoxe statistiek 2 / 28 3 / 28 Jullie - onderzoek Tobias, Lody, Swen en Sander Links: Aantal broers/zussen van het

Nadere informatie

Examen Statistiek I Januari 2010 Feedback

Examen Statistiek I Januari 2010 Feedback Examen Statistiek I Januari 2010 Feedback Correcte alternatieven worden door een sterretje aangeduid. 1 Een steekproef van 400 personen bestaat uit 270 mannen en 130 vrouwen. Twee derden van de mannen

Nadere informatie

DEZE PAGINA NIET vóór 8.30u OMSLAAN!

DEZE PAGINA NIET vóór 8.30u OMSLAAN! STTISTIEK 1 VERSIE MT15303 1308 1 WGENINGEN UNIVERSITEIT LEERSTOELGROEP MT Tentamen Statistiek 1 (MT-15303) 5 augustus 2013, 8.30-10.30 uur EZE PGIN NIET vóór 8.30u OMSLN! STRT MET INVULLEN VN NM, REGISTRTIENUMMER,

Nadere informatie

Voorbeeld 1: kansverdeling discrete stochast discrete kansverdeling

Voorbeeld 1: kansverdeling discrete stochast discrete kansverdeling 12.0 Voorkennis Voorbeeld 1: Yvette pakt vier knikkers uit een vaas waar er 20 inzitten. 9 van de knikkers zijn rood en 11 van de knikkers zijn blauw. X = het aantal rode knikkers dat Yvette pakt. Er zijn

Nadere informatie

Toetsende Statistiek Week 3. Statistische Betrouwbaarheid & Significantie Toetsing

Toetsende Statistiek Week 3. Statistische Betrouwbaarheid & Significantie Toetsing Toetsende Statistiek Week 3. Statistische Betrouwbaarheid & Significantie Toetsing M, M & C, Chapter 6, Introduction to Inference 6.1 Estimating with Confidence 6.2 Tests of Significance 6.3 Use and Abuse

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

11.1 Kansberekeningen [1]

11.1 Kansberekeningen [1] 11.1 Kansberekeningen [1] Kansdefinitie van Laplace: P(gebeurtenis) = Aantal gunstige uitkomsten/aantal mogelijke uitkomsten Voorbeeld 1: Wat is de kans om minstens 16 te gooien, als je met 3 dobbelstenen

Nadere informatie

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008 Examen Statistische Modellen en Data-analyse Derde Bachelor Wiskunde 14 januari 2008 Vraag 1 1. Stel dat ɛ N 3 (0, σ 2 I 3 ) en dat Y 0 N(0, σ 2 0) onafhankelijk is van ɛ = (ɛ 1, ɛ 2, ɛ 3 ). Definieer

Nadere informatie

Antwoorden bij 4 - De normale verdeling vwo A/C (aug 2012)

Antwoorden bij 4 - De normale verdeling vwo A/C (aug 2012) Antwoorden bij - De normale verdeling vwo A/C (aug 0) Opg. a Aflezen bij de 5,3 o C grafiek:,3% en bij de,9 o C grafiek: 33,3% b Het tweede percentage is 33,3 /,3 = 5, maal zo groot. c Bij de 5,3 o C grafiek

Nadere informatie

14.1 Kansberekeningen [1]

14.1 Kansberekeningen [1] 14.1 Kansberekeningen [1] Herhaling kansberekeningen: Somregel: Als de gebeurtenissen G 1 en G 2 geen gemeenschappelijke uitkomsten hebben geldt: P(G 1 of G 2 ) = P(G 1 ) + P(G 2 ) B.v. P(3 of 4 gooien

Nadere informatie

Tentamenset A. 2. Welke van de volgende beweringen is waar? c. N R N d. R Z R

Tentamenset A. 2. Welke van de volgende beweringen is waar? c. N R N d. R Z R Tentamenset A. Gegeven de volgende verzamelingen A en B. A is de verzameling van alle gehele getallen tussen de 0 en 0 die deelbaar zijn door, en B is de verzameling gehele positieve getallen deelbaar

Nadere informatie

Examen G0N34 Statistiek

Examen G0N34 Statistiek Naam: Richting: Examen G0N34 Statistiek 7 juni 2010 Enkele richtlijnen : Wie de vragen aanneemt en bekijkt, moet minstens 1 uur blijven zitten. Je mag gebruik maken van een rekenmachine, het formularium

Nadere informatie

Werkblad 1 Normale dichtheidsfunctie als benadering voor een klokvormig histogram

Werkblad 1 Normale dichtheidsfunctie als benadering voor een klokvormig histogram Werkblad 1 Normale dichtheidsfunctie als benadering voor een klokvormig histogram Probeer zeker de opdrachten 1, 4 en 6 te maken. 1. In de tabel hieronder vind je gegevens over de borstomtrek van 5732

Nadere informatie

TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS

TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS TOETSTIP 10 oktober 2011 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouw- baarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS Wie les geeft, botst automatisch

Nadere informatie

Toetsen van hypothesen

Toetsen van hypothesen Les 4 Toetsen van hypothesen We hebben tot nu toe enigszins algemeen naar grootheden van populaties gekeken en bediscussieerd hoe we deze grootheden uit steekproeven kunnen schatten. Vaak hebben we echter

Nadere informatie

13.1 Kansberekeningen [1]

13.1 Kansberekeningen [1] 13.1 Kansberekeningen [1] Herhaling kansberekeningen: Somregel: Als de gebeurtenissen G 1 en G 2 geen gemeenschappelijke uitkomsten hebben geldt: P(G 1 of G 2 ) = P(G 1 ) + P(G 2 ) B.v. P(3 of 4 gooien

Nadere informatie

EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I. 30 januari 2009

EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I. 30 januari 2009 EIND TOETS TOEGEPASTE BIOSTATISTIEK I 30 januari 2009 - Dit tentamen bestaat uit vier opgaven onderverdeeld in totaal 2 subvragen. - Geef bij het beantwoorden van de vragen een zo volledig mogelijk antwoord.

Nadere informatie

Tentamen Kansrekening en Statistiek MST 14 januari 2016, uur

Tentamen Kansrekening en Statistiek MST 14 januari 2016, uur Tentamen Kansrekening en Statistiek MST 14 januari 2016, 14.00 17.00 uur Het tentamen bestaat uit 15 meerkeuzevragen 2 open vragen. Een formuleblad wordt uitgedeeld. Normering: 0.4 punt per MC antwoord

Nadere informatie

A. Business en Management Onderzoek

A. Business en Management Onderzoek A. Business en Management Onderzoek Concepten definiëren Een concept (concept) is een algemeen geaccepteerde verzameling van betekenissen of kenmerken die geassocieerd worden met gebeurtenissen, situaties

Nadere informatie

Kruis per vraag slechts één vakje aan op het antwoordformulier.

Kruis per vraag slechts één vakje aan op het antwoordformulier. Toets Stroom 1.2 Methoden en Statistiek tul, MLW 7 april 2006 Deze toets bestaat uit 25 vierkeuzevragen. Kruis per vraag slechts één vakje aan op het antwoordformulier. Vraag goed beantwoord dan punt voor

Nadere informatie

Kansrekening en statistiek WI2211TI / WI2105IN deel 2 2 februari 2012, uur

Kansrekening en statistiek WI2211TI / WI2105IN deel 2 2 februari 2012, uur Kansrekening en statistiek WI22TI / WI25IN deel 2 2 februari 22, 4. 6. uur VOOR WI22TI: Bij dit examen is het gebruik van een (evt. grafische) rekenmachine toegestaan. Een formuleblad is niet toegestaan.

Nadere informatie

1. De wereld van de kansmodellen.

1. De wereld van de kansmodellen. STATISTIEK 3 DE GRAAD.. De wereld van de kansmodellen... Kansmodellen X kansmodel Discreet model Continu model Kansverdeling Vaas Staafdiagram Dichtheidsfunctie f(x) GraJiek van f Definitie: Een kansmodel

Nadere informatie