Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Vestia projectenportefeuille

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Vestia projectenportefeuille"

Transcriptie

1 Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/ RIS Doorkiesnummer adres Onderwerp Vestia projectenportefeuille Aantal bijlagen 2 Datum 8 mei 2012 Geachte voorzitter, In aanvulling op mijn brief van 27 april jl. en ter voorbereiding op de bespreking over Vestia in de Commissie Ruimte op 9 mei a.s. heb ik de projectenportefeuille en de betrokkenheid van Vestia bij verschillende projecten en samenwerkingsvormen geïnventariseerd. In Bijlage 1 is deze inventarisatie opgenomen. Ik stuur u tevens de kaart waarop de projecten zijn gelokaliseerd (Bijlage 2). Zoals ik in mijn vorige brief heb aangegeven zullen de gevolgen van het verbeterplan van Vestia voor Den Haag ingrijpend zijn. Op basis van het verbeterplan van Vestia en het oordeel van de Minister van BZK verwacht ik dat bij de beoordeling van projecten en het maken van keuzes door Vestia de prioriteit komt te liggen bij projecten in de krachtwijken en bij de zogenaamde DAEB-activiteiten (Volkshuisvestelijke taken zoals vastgelegd in de tijdelijke regeling Diensten van Algemeen Economisch Belang). Daarbij kan het stopzetten van projecten tot financiële risico s voor de gemeente leiden. Hoewel er op dit moment voor geen enkel project door Vestia een besluit is genomen dat er niet wordt nagekomen, ligt het in de rede dat dergelijke besluiten binnenkort door Vestia zullen worden genomen. Ik heb mij derhalve reeds anticiperend op de financiële- en juridische positie van de gemeente en mogelijke alternatieve scenario s (terugvalopties) beraden. Ik zal u daarover, al dan niet vertrouwelijk, nog nader informeren. Met vriendelijke groet, de wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie, Marnix Norder Inlichtingen bij Gertjan Giele Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Telefoon: / Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSO/ BIJLAGE 1 Gemeentelijke grond(exploitatie) Escamplaan Betreft: zogenaamde bonuslocatie met nieuwbouw van 78 woningen op voormalige woonwagenlocatie. Status: precontractuele fase. Grondreserveringsovereenkomst is verzonden aan Vestia. Grondprijs is overeengekomen, maar de grondreserveringsovereenkomst is nog niet door Vestia ondertekend.. Isabellaland Betreft: zogenaamde bonuslocatie met nieuwbouw van circa 120 woningen in Mariahoeve. Status: bieding van Vestia wordt momenteel beoordeeld. Mient/Vormidabel Betreft: 57 woningen in een ecologisch woonproject voor de Stichting Vormidabel Status: grondprijs is overeengekomen. Grondreserveringsovereenkomst is nog niet getekend. Schenkweg 5 Betreft: nieuwbouw van circa 60 woningen voor studenten/jongeren Status: overeenstemming over condities gronduitgiftecontract. Bouwvergunning verleend. Aanbesteding is afgerond. Programma: DAEB Naarderstraat Betreft: verbouw van een school tot 30 zorgeenheden ten behoeve van Thomashuis en Herbergier. Status: verkooptransactie is overeengekomen, school is juridisch geleverd. Programma: DAEB Herstructurering / samenwerking Gebiedsontwikkeling Zuidlarenstraat Betreft: sloop sociale huurwoningen en nieuwbouw van in totaal circa 480 woningen en 750 m2 commerciële bedrijfsruimte. Status: samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en Vestia. Uitvoering verloopt in 5 fasen: fase 1 en 2a zijn gerealiseerd, fase 4 is in aanbouw, fase 2b en 3d zijn in verkoop. Fase 5 is als gevolg van gewijzigde marktomstandigheden al getemporiseerd (doorgeschoven in de tijd). Gebiedsontwikkeling Moerwijk-Oost deelgebied 1 Betreft: sloop sociale huurwoningen en nieuwbouw van circa 600 woningen. Status: samenwerkingsovereenkomst voor deelgebied 1 tussen gemeente en Vestia. Fase 1a is opgeleverd, fase 1b en 2a zijn in uitvoering. Deelgebied 2 is als gevolg van gewijzigde marktomstandigheden al getemporiseerd.

3 DSO/ Gebiedsontwikkeling De Raden Betreft: sloop, nieuwbouw en renovatie van sociale huurwoningen en nieuwbouw van circa 460 woningen. Status: samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente en Vestia. Uitvoering verloopt in fasen. Fase 1, 2, 3b en 3c zijn uitgevoerd. Fase 3a (project Buitenkans - 3 torens) is in voorbereiding. Toren 1 is in verkoop.. Gebiedsontwikkeling Haveltestraat Betreft: sloop en nieuwbouw van circa 80 woningen, CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) en commerciële voorzieningen. Is onderdeel van grotere gebiedsontwikkeling. Status: projectdocument is vastgesteld. Nog geen samenwerkingsovereenkomst. Finnenburg/Margarethaland Betreft: nieuwbouw van circa 340 woningen en sloop van 450 bestaande huurwoningen. Status: nog geen samenwerkingsovereenkomst. Fase 1 is aangewezen als actiegebied. Programma: DAEB en niet-daeb. Haga Betreft: uitbreiding ziekenhuis ( m2), toevoeging zorggerelateerde functies ( m2) en nieuwbouw van circa 740 woningen alsmede een gebouwde parkeervoorziening (autonome (bezoekers)-parkeervoorziening circa parkeerplaatsen en 800 parkeerplaatsen voor de woningen en de commerciële voorzieningen). Status: operationeel model grondbank op basis van raadsbesluit d.d. 3 november Met Haga en OCL zijn overeenkomsten gesloten. Verdeling binnen OCL is: 50% Vestia en 50% Proper Stok. Samenwerkingsovereenkomst gemeente en OCL is nog niet daadwerkelijk getekend, maar doordat aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, is de SOK wel in werking getreden Scheveningen Norfolk Betreft: totaal nieuwbouwprogramma op Norfolk-terrein is circa 700 woningen. Vestia aandeel betreft een deel van het woningbouwprogramma (blok 7 en 8). Status: met Vestia is een intentieafspraak voor de realisering van woningen in de sociale huur en koopsector gemaakt. Programma: DAEB en niet-daeb Deelplan 20 Betreft: voor de 'bevroren' woningbouwlocatie deelplan 20 (grex. A12-zone) in Ypenburg maakt Dura samen Achmea en Vestia voor eigen rekening en risico een nieuw plan. Status: de ontwikkelcombinatie heeft van de gemeente tijdelijke exclusiviteit gekregen om een plan te maken. Er zijn nog geen verplichtingen over en weer. Veronderstelling is dat Vestia de sociale woningbouw in het planvoorstel voor haar rekening neemt. Programma voor Vestia: DAEB

4 DSO/ Particuliere projecten Sigma-locatie Betreft: nieuwbouw van 108 studenten- en 58 senioreneenheden, commerciële ruimte op de begane grond en circa 150 inpandige parkeerplaatsen. Status: particulier plan. Geen samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Kleine belastingkantoor Betreft: circa 200 studenten- en starterseenheden met een commerciële ruimte op de begane grond. Status: particulier plan. Geen samenwerkingsovereenkomst met de gemeente. Gouda Real Estate(GRE) heeft pand van Geste gekocht met bestemmingswijziging als ontbindende voorwaarde. GRE ontwikkelt en levert turn key aan Vestia. Programma: mix DAEB en niet DAEB Roemer Visserstraat Betreft: nieuwbouw van een VMBO-school en sportvoorzieningen in combinatie met de bouw van circa 30 wooneenheden (kavel C). Status: vestia was in beeld als afnemer van de wooneenheden. Vestia heeft zich teruggetrokken. Het Vestia aandeel in dit project (woningen en bedrijfsruimten) is inmiddels overgenomen door Staedion. Niet-woningbouwprojecten Sportcampus Zuiderpark Betreft: topsport onderwijscluster met onderwijs, topsporthallen, commerciële ruimten en parkeergarage Status: samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente, Haagse Hogeschool en Vestia is getekend. Aandeel in de investering door Vestia betreft parkeergarage, In-Motion (dienstverlening en commercieel) en onderwijs t.b.v. Mondriaan. MediaLab Betreft: ontwikkeling, realisatie en exploitatie van voorziening voor jongeren Status: nog geen andere verplichting met Vestia dan Raamovereenkomst Krachtwijken. Havo VWO Zuidwest Betreft: ontwikkeling, realisatie en exploitatie van een nieuwe Havo VWO in Den Haag Zuidwest. Status: nog geen andere verplichting met Vestia dan Raamovereenkomst Krachtwijken.

5 DSO/ Naast bovenstaande projecten is de betrokkenheid van Vestia in relatie tot andere actuele belangen en/of diensten geïnventariseerd. Dit levert het volgende beeld op. Raamovereenkomst Krachtwijken Zoals bekend is Vestia een van de partners die de Raamovereenomst Krachtwijken heeft ondertekend. De verschillende business cases zijn voor wat betreft het onrendabele deel van de financiering mede mogelijk gemaakt door de inzet van additionele corporatiemiddelen. De totale financiële bijdrage in de onrendabele investeringen van Vestia bedraagt ruim 80 mln. (Haga, Sportcampus, BC Schoon, Heel en Veilig - Orac s Centrum voor Jeugd en Gezin, MediaLab/Urban Center et cetera). Hoewel van een landelijke verevening binnen de corporatiesector inmiddels geen sprake meer is, heeft Vestia in het verleden aangegeven de verplichtingen uit de Raamovereenkomst Krachtwijken na te zullen komen. Geothermie Den Haag Zuidwest Vestia is verder partner in het geothermieproject in Den Haag Zuidwest. De business case aardwarmte en de op grond daarvan verkregen subsidies: Unieke Kansen Regeling en Europese subsidies zijn gebaseerd op het aantal aan te sluiten woningen. Indien de woningbouwproductie te ver terugvalt door het niet doorgaan van projecten zal dit consequenties hebben voor de verkregen subsidies, maar ook op het rendement van de VOF en dus voor alle aandeelhouders. Overigens zijn er boeteclausules in de afspraken opgenomen indien de corporaties zich niet houden aan het aantal opgeleverde woningen. Dit geldt overigens ook voor HaagWonen en Staedion. Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY) Voor de bouw van woningen in Ypenburg (in totaal circa woningen) is destijds een samenwerkingverband van vier corporaties opgetuigd (Vestia, Staedion, Vidomes en Rijswijk Wonen). SWY heeft de formele status van een aparte corporatie, maar Vestia Nootdorp doet het dagelijks beheer van die woningen in Ypenburg. Vestia stond op het punt het formele eigendom van deze woningen in Ypenburg over te nemen van de drie andere corporaties die in SWY participeren. Het is nog niet duidelijk in hoeverre deze overname van het bezit juridisch is afgewikkeld met de betrokken corporaties. Om en Bij (w.o. Woodstock) Betreft: Vestia verhuurt tot en met oktober 2012 Om en Bij aan de Parnassia Groep (PBG). Status: Vestia en PBG moeten een nieuwe huurovereenkomst sluiten. Het overleg hiervoor moet nog plaatsvinden. Vestia wil het gebouw blijven verhuren aan zorgaanbieders na een dringend noodzakelijke renovatie en volgens gebruikers noodzakelijke functionele aanpassingen. Noodzakelijk bevonden functionele aanpassingen zijn nog onderwerp van overleg. De investeringen door Vestia op voorwaarde van langlopende huurcontracten met zorgaanbieders en een gemeentelijk éénmalige bijdrage in de resterende onrendabele top. Vestia heeft nog geen besluit genomen tot deze investeringen. Diversen Onderstaande locaties/panden maken, voor zover nu bekend, geen deel uit van de doorlichting van de mogelijk te saneren projectenportefeuille door Vestia. Vestia is bij deze panden eigenaar en/of verhuurder. Ik ga er vanuit dat Vestia haar verplichtingen als verhuurder nakomt. Centrum voor Jeugd en Gezin (Laan van Hoornwijck). Dit pand is in bezit van het Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY). Vestia Nootdorp verhuurt dit pand. Kantoor OCW, Zonneoord. Kantoor bevindt zich in een woongebouw met daaronder bedrijfsruimte van Vestia Den Haag Zuid West. Vestia Den Haag Zuidwest verhuurt. Tweede Koorenhuis / Zuid 57. Vestia Den Haag Zuidwest verhuurt. Stichting Wende. Vestia Scheveningen verhuurt. SBO-school Het Avontuur - deelplan 19. Is in uitvoering. SWY wordt eigenaar. Vestia Nootdorp verhuurt. Aanpak Leyweg. Betreft winkelbestand rondom het nieuwe stadskantoor. Vestia Den Haag Zuidwest verhuurt. Heeswijkplein. Vestia Zuidoost verhuurt winkelruimte. Almeloplein. Vestia Zuidwest is verhuurder. Voor de uitbreiding van de Lidl als drager van het winkelgebied zijn een aantal scenario s door Ceres ontwikkeld. Nog geen project.

6 DSO/ Met Vestia is verder gesproken over hun rol in toekomstige ontwikkelingen ten aanzien van bijvoorbeeld de ontwikkeling van huisvesting voor arbeidsmigranten en Skaeve Huse. Tot slot treedt Vestia op als partner van de gemeente in bijvoorbeeld trajecten als voorkomen huisuitzettingen en verhuur aan sociaal kwetsbaren.

7 DSO/ BIJLAGE 2

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag

Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Nieuwe aanpak van de woningbouwproductie in Den Haag Henk Harms, gemeente Den Haag Directeur Ontwikkeling en Realisatie Internationale stad van Vrede en Recht Den Haag: na New York, tweede VN stad Wereldstad

Nadere informatie

Algemeen beeld Convenantafspraken Totaal aantal verhuringen (*) (*) exclusief Housing First

Algemeen beeld Convenantafspraken Totaal aantal verhuringen (*) (*) exclusief Housing First Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag, RIS116036_07-MEI-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2004.580 RIS 116036 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag, Besluit:

Nadere informatie

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162

Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 10 september 2009 AB09.00730 RV2009.162 Gemeente Bussum Kredietvotering Uitvoeringsfase Spoorzone Zuid Gewestlocatie Brinklaan 35 Postbus

Nadere informatie

HERZIENING PROJECTDOCUMENT NAARDERSTRAAT READY LOCATIE

HERZIENING PROJECTDOCUMENT NAARDERSTRAAT READY LOCATIE Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1753 RIS 245741 HERZIENING PROJECTDOCUMENT NAARDERSTRAAT READY LOCATIE HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op: - het collegebesluit Projectdocument

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp consequenties Europese regels toewijzing sociale huurwoningen

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp consequenties Europese regels toewijzing sociale huurwoningen Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

I. Vast te stellen de bijgevoegde BELEIDSREGEL doorstroompremie scheefwonen, luidend:

I. Vast te stellen de bijgevoegde BELEIDSREGEL doorstroompremie scheefwonen, luidend: Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1466 RIS 181627 BELEIDSREGEL DOORSTROOMPREMIE SCHEEFWONEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening Subsidieverstrekking

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Stimulans nieuwe bouwprojecten

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Stimulans nieuwe bouwprojecten Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Jeroen van Spijk. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Jeroen van Spijk. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Jeroen van Spijk wethouder ruimtelijke ordening en monumenten, MRA, financiën, dienstverlening en burgerparticipatie Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden

Nadere informatie

Aan de huurders van een volkstuin in De Nieuwe Kern. B. Veel gestelde vragen en antwoorden. november as

Aan de huurders van een volkstuin in De Nieuwe Kern. B. Veel gestelde vragen en antwoorden. november as Bezoekadres Amstel 1 1011 PN Amsterdam Postbus 202 1000 AE Amsterdam Telefoon 14 020 amsterdam.nl Retouradres: Postbus 202, 1000 AE Amsterdam Aan de huurders van een volkstuin in De Nieuwe Kern Datum 3

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B. de Liefde. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 17 november 2009

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B. de Liefde. sv RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 17 november 2009 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid B. de Liefde sv 2009.309 RIS 167158 Regnr. DSO/2009.3481 Den Haag, 17 november 2009 Inzake: project Naarderstraat / Readylocatie De

Nadere informatie

Gelet op de onderstaande motivering (projectdocument) heeft het college het bijgevoegde besluit genomen.

Gelet op de onderstaande motivering (projectdocument) heeft het college het bijgevoegde besluit genomen. Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2014Z11661

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

BELEIDSREGEL STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN

BELEIDSREGEL STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2013.919 RIS 260828 BELEIDSREGEL STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURGSE STATIONSWEG (KANTOORVILLA S)

VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURGSE STATIONSWEG (KANTOORVILLA S) Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2008.3065 RIS 157465 VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURGSE STATIONSWEG (KANTOORVILLA S) HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: - dat de raad van de

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE

In beweging voor u COMPLEXEN IN EXPLOITATIE Complexen in exploitatie Het betreft exploitaties waarvoor een op uitvoering gebaseerde exploitatieopzet is vastgesteld. In deze complexen is per 31 december 2013 totaal een bedrag geïnvesteerd van ca.

Nadere informatie

Den Haag groeit. Woningbouwproductie. Bevolking groeit sneller dan verwacht. Groei houdt aan, ook op langere termijn

Den Haag groeit. Woningbouwproductie. Bevolking groeit sneller dan verwacht. Groei houdt aan, ook op langere termijn Gemeente Den Haag 1 Woningbouwproductie Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gertjan Giele Den Haag groeit 2 Bevolking groeit sneller dan verwacht Groei houdt aan, ook op langere termijn Bevolking groeit sneller

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Retouradres: Postbus 600, 500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/0.544 RIS

Nadere informatie

BELEIDSREGEL VERHUISKOSTENPREMIE GROTE WONINGEN

BELEIDSREGEL VERHUISKOSTENPREMIE GROTE WONINGEN Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL VERHUISKOSTENPREMIE GROTE WONINGEN Ons kenmerk DSO/2011.1467 RIS 181628 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag de voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.654 - RIS 268496 Doorkiesnummer

Nadere informatie

BELEIDSREGEL STIMULERING VERKOOP NIEUWBOUW MIDDENSEGMENT

BELEIDSREGEL STIMULERING VERKOOP NIEUWBOUW MIDDENSEGMENT Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1468 RIS 181629 BELEIDSREGEL STIMULERING VERKOOP NIEUWBOUW MIDDENSEGMENT HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Tussentijdse evaluatie prestatieafspraken

Geachte voorzitter, Tussentijdse evaluatie prestatieafspraken Typ teksttyp teksttyp tekst J. Wijsmuller Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Ruimte Datum 6 juni

Nadere informatie

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015).

Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). Convenant betreffende een financiële impuls ten behoeve van de Kwaliteitssprong Rotterdam Zuid (2012-2015). - Preambule - Partijen, De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, handelend

Nadere informatie

Provincie Limburg. gek. 3 O JAN. 2014 VERZONDEN 3 0JAN.20U 2014/5424 GRIF. DOCnr. Provinciale Staten. CASnr. ID.

Provincie Limburg. gek. 3 O JAN. 2014 VERZONDEN 3 0JAN.20U 2014/5424 GRIF. DOCnr. Provinciale Staten. CASnr. ID. provincie limburg Provincie Limburg PS DOCnr. Provinciale Staten gek. 3 O JAN. 2014 2014/5424 GRIF 30-1-2014 18-4-2014 CASnr. ID. Cluster Faxnummer Ons kenmerk Bijlage(n) Onderwerp WL (043) 361 80 99 2014/3941

Nadere informatie

B Samenvatting voorstel

B Samenvatting voorstel B.3. 1. Samenvatting voorstel De brandweerkazerne Leimuiden voldoet niet meer aan de wettelijke ARBO-eisen en de functionele huisvestingswensen van de Brandweer. Er is een substantiële investering ( 0.5

Nadere informatie

Herziening projectdocument

Herziening projectdocument Herziening projectdocument Eurocinema-locatie 21 juni 2016 Gemeente Den Haag Postbus 12655 T 14070 Spui 70 2500 DP Den Haag www.denhaag.nl Den Haag 1. Inleiding Het pand van de voormalige bioscoop Eurocinema,

Nadere informatie

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp rapportage begeleid wonen 2011

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp rapportage begeleid wonen 2011 Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Monitor Haagse woningbouwopgave

Monitor Haagse woningbouwopgave Monitor Haagse woningbouwopgave Inleiding Om zicht te houden op de woningopgave wordt elk jaar een Monitor Haagse woningbouwopgave opgesteld. In deze monitor wordt teruggeblikt op de woningbouwproductie.

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Bekrachtigen geheimhouding diverse bijlagen van nota Schalkstad - verkoop Californiëplein 2 reg nr: 2017/182508A

Raadsstuk. Onderwerp: Bekrachtigen geheimhouding diverse bijlagen van nota Schalkstad - verkoop Californiëplein 2 reg nr: 2017/182508A Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Bekrachtigen geheimhouding diverse bijlagen van nota Schalkstad - verkoop Californiëplein 2 reg nr: 2017/182508A Raadsbesluit De raad van de gemeente Haarlem, Bijlage 1 aankoopovereenkomst

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen

Aan de voorzitter van de commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2004.1473 - RIS 123928_17-jan-2005

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Prestatieafspraken en kernvoorraad sociale huurwoningen

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Prestatieafspraken en kernvoorraad sociale huurwoningen Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O.

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O. Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.329 RIS 175049 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING KLEINE VEENKADE E.O. HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat het college, krachtens de Haagse

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp technische vragen PvdA Woonvisie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp technische vragen PvdA Woonvisie Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1362015 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting RIS091044_26-11-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de

Nadere informatie

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief.

Afweging: Voor de beantwoording van de vragen wordt verwezen naar de bijgevoegde conceptantwoordbrief. College Onderwerp: V20100186 Vragen ex artikel 61 RvO van fractie CDA Heusden naar aanleiding van het krantenartikel over stichting De Biezen en het eigenaarschap van buurthuis De Schakel. Collegevoorstel

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp Projectdocument hoek Boomsluiterskade / Pletterijkade

Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp Projectdocument hoek Boomsluiterskade / Pletterijkade Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte. Piet Prudhomme van Reine. Dienst Stedelijke Ontwikkeling.

Geachte voorzitter, RIS Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte. Piet Prudhomme van Reine. Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Typ teksttyp teksttyp tekst J. Wijsmuller Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte Datum

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. aan de voorzitter van de commissie SZWI, mw. T.Lont. Geachte mevrouw Lont,

Gemeente Den Haag. aan de voorzitter van de commissie SZWI, mw. T.Lont. Geachte mevrouw Lont, RIS109063_13-10-2003 Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van aan de voorzitter van de commissie

Nadere informatie

vrom030224 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 april 2003

vrom030224 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 april 2003 vrom030224 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 april 2003 Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen d.d. 12 maart jl. gesteld door de commissie voor Volkshuisvesting,

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J. Wijsmuller. sv 89 RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 27 mei 2003

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J. Wijsmuller. sv 89 RIS Regnr. DSO/ Den Haag, 27 mei 2003 RIS105935_03-06-2003 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J. Wijsmuller sv 89 RIS 105935 Regnr. DSO/2002.3751 Den Haag, 27 mei 2003 Inzake: vragen over diverse projecten

Nadere informatie

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam

Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie. Onderwerp Evaluatie Huurteam Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Stand van zaken projecten station Hollands Spoor en omgeving

Stand van zaken projecten station Hollands Spoor en omgeving Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur Joris Wijsmuller Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte DSO/2015.1217 RIS 289676 14070 10 december 2015 Stand van zaken projecten

Nadere informatie

Merijn Snoek Wethouder Jeugd, onderwijs, sport en vastgoed

Merijn Snoek Wethouder Jeugd, onderwijs, sport en vastgoed Haarlem Gemeente Haarlem Merijn Snoek Wethouder Jeugd, onderwijs, sport en vastgoed Retouradres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie Ontwikkeling Datum 18 december 2014 Onskenmerk

Nadere informatie

De vragenlijst correspondeert met de Toets corporaties 2003 zoals die in Access is opgenomen.

De vragenlijst correspondeert met de Toets corporaties 2003 zoals die in Access is opgenomen. De vragenlijst correspondeert met de Toets corporaties 2003 zoals die in Access is opgenomen. 1 Nevenactiviteiten...2 1.1 Nevenactiviteit Verkoop en Beheer...2 Verkoop van woningen van derden...2 Bedrijfsverkoop...2

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

1. Inwoners stad Groningen

1. Inwoners stad Groningen facts & figures 1. Inwoners stad Groningen Huidige inwoneraantal: 195.676 De stad Groningen is de afgelopenjaren sterk gegroeid. Bovenstaande grafiek laat zien dat de stad in de komende 15 jaar blijft

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende:

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: RIS115785_29-APR-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2004.1019 RIS 115785 VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: dat de raad van

Nadere informatie

1.D VERNIEUWING VAN DE STADSVERNIEUWING - na de Novelle

1.D VERNIEUWING VAN DE STADSVERNIEUWING - na de Novelle 1.D VERNIEUWING VAN DE STADSVERNIEUWING - na de Novelle Stadsvernieuwing Transvaal Dag van de Projectontwikkeling, 15 mei 2014 Vernieuwing van de stadsvernieuwing Willem Krzeszewski Staedion Transvaal

Nadere informatie

Grond voor betaalbaar wonen

Grond voor betaalbaar wonen Grond voor betaalbaar wonen George de Kam Honorair hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt Rijksuniversiteit Groningen g.r.w.de.kamrug.nl Presentatie op symposium Betaalbaarheid van het wonen 12 november

Nadere informatie

Lokaal woonbeleid. Woningwet en Huisvestingswet

Lokaal woonbeleid. Woningwet en Huisvestingswet Lokaal woonbeleid Woningwet en Huisvestingswet Wens van de Haagse politiek : meer grip op de corporaties Toezicht op corporaties: volkshuisvestelijk en financieel Minder commerciële activiteiten Versterking

Nadere informatie

Geachte voorzitter, DSO/ RIS Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte. H. Berendsen. Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Geachte voorzitter, DSO/ RIS Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte. H. Berendsen. Dienst Stedelijke Ontwikkeling Typ teksttyp teksttyp tekst J. Wijsmuller Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Ruimte Datum

Nadere informatie

Op weg naar een nieuwe rol in flexwonen

Op weg naar een nieuwe rol in flexwonen Op weg naar een nieuwe rol in flexwonen Huisvesting van Arbeidsmigranten door Woningcorporaties 13 december 2013 Opbouw Traditionele rol corporaties Visie op arbeidsmigranten en huisvesting Wat kunnen

Nadere informatie

Case Malburgen: Langs de Rijn (Arnhem)

Case Malburgen: Langs de Rijn (Arnhem) Case Malburgen: Langs de Rijn (Arnhem) De casus Malburgen beschrijft de aanpak van een (voormalige Vogelaar-)wijk met een fysiek en sociaaleconomisch programma. Het fysiek programma is gemengd (sociale

Nadere informatie

De door de GroenLinks gestelde vragen hebben betrekking op de geheime informatie en treft u aan in de bij deze brief meegezonden geheime bijlage.

De door de GroenLinks gestelde vragen hebben betrekking op de geheime informatie en treft u aan in de bij deze brief meegezonden geheime bijlage. Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Onderwerp Actualisering prognoses sportaccommodatie Leidschenveen

Onderwerp Actualisering prognoses sportaccommodatie Leidschenveen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.022 - BOW/2009.135 RIS 161397 Doorkiesnummer 070-35 35000 E-mailadres Aantal

Nadere informatie

Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet

Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet Verzendadres Gemeente Rotterdam Cluster Stadsontwikkeling afdeling Vergunningen Postbus 6575 3002 AN Rotterdam Contactgegevens E-mail:

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem De leden van de raad

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

De gemeenteraad van Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen De gemeenteraad van Wijchen 16 RZ 118 Beslisnota Woningbouwprogramma 2015-2025 Wijchen, 22 april 2016 Geachte leden van de raad, Beslispunten 1. In te stemmen met reserveren van 80 extra woningen voor

Nadere informatie

Behandeld door: Onderwerp: Bijlagen: Verzonden:

Behandeld door: Onderwerp: Bijlagen: Verzonden: De Raad van de gemeente Postbus 56-6270 AB Gulpen Willem Vliegenstraat 12-6271 DA Gulpen T 14 043 F 043-880 06 01 info@gulpen-wittem.nl www.gulpen-wittem.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28.50.81.934 IBAN

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.1213 RIS 279678 SUBSIDIEREGELING STIMULERINGSPREMIE GROTE SOCIALE HUURWONINGEN DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting

Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting RIS073330-000322 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Ruimtelijke Ordening, Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden Uw kenmerk

Nadere informatie

Huurrecht en gebiedsontwikkeling. 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen

Huurrecht en gebiedsontwikkeling. 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen Huurrecht en gebiedsontwikkeling 5 oktober 2017 Daniëlle de Vos Job Velthuizen Waar raken huurrecht en gebiedsontwikkeling elkaar? Onderwerpen Voorbereidingsfase 1. Communicatie met bewoners 2. Renovatie

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg. 28 september 2004. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg. 28 september 2004. Geachte voorzitter, Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie RIS120386_01-OKT-2004 mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Welzijn,

Nadere informatie

Het middensegment in de huursector De ontbrekende schakel Johan Conijn, ASRE/UvA, Ortec Finance

Het middensegment in de huursector De ontbrekende schakel Johan Conijn, ASRE/UvA, Ortec Finance Het middensegment in de huursector De ontbrekende schakel Johan Conijn, ASRE/UvA, Ortec Finance Datum 11 mei 2011 Het middensegment Wat verstaan we onder het middensegment in de huursector? - verhuurders:

Nadere informatie

2005. Nr. : Leiden, 14 juni 2005.

2005. Nr. : Leiden, 14 juni 2005. 2005. Nr. : 05.0087. Dnst. : BOWO Beschikbaarstelling van een (inkomsten)krediet ten behoeve van de opbrengst van de uitgifte van grond voor de bouw van koop- en huurwoningen in Roomburg (deelplan Historie)

Nadere informatie

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER

INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER INFORMATIE MEMORANDUM KLAASJE ZEVENSTER Algemene toelichting Stichting Brentano Amstelveen (SBA) is gespecialiseerd in wonen, zorg en dienstverlening aan ouderen in Amstelveen. SBA is al 40 jaar actief

Nadere informatie

Aanhangsel nr. 386279

Aanhangsel nr. 386279 Aanhangsel nr. 386279 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

Kenmerk 11G202021/

Kenmerk 11G202021/ »-**«* Stadsontwikkelingsbedrijf Leden van de gemeenteraad Hengelo (0) Postbus 18 7550 AA HENGELO OV Postbus 18 7550 AA Hengelo Onderwerp Stand van zaken onderhandelingen Stork tbv Hart van Zuid Kenmerk

Nadere informatie

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

DOELSTELLING 2: TOEKENNEN SUBSIDIE AAN HANDS ON HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

DOELSTELLING 2: TOEKENNEN SUBSIDIE AAN HANDS ON HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DOELSTELLING 2: TOEKENNEN SUBSIDIE AAN HANDS ON HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Ons kenmerk DSO/2005.679 RIS125953_23-MRT-2005 gezien: - het raadsbesluit Uitvoering Doelstelling

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Te huur Gelegen in het historisch centrum van Leiden. Doezastraat 2A, Leiden

Te huur Gelegen in het historisch centrum van Leiden. Doezastraat 2A, Leiden Te huur Gelegen in het historisch centrum van Leiden Doezastraat 2A, Leiden Hoogwaardige uitstraling Gelegen op een unieke locatie Goede bereikbaarheid www.dtz.nl Het object is een rijksmonument en oorspronkelijk

Nadere informatie

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad

Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Scheiden en splitsen: Samen op weg naar een passende voorraad Workshop scheiden en splitsen Start Inleidende presentatie Ervaring van de corporatie: Ergin Borova, Vidomes Ervaring van gemeenten: Berend

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de commissie ontwikkeling I I Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Onderwerp 20 februari 2018 98255 K.

Nadere informatie

Gemeenteraad van Delft Postbus ME Delft. Delft, 8 april Geachte dames en heren,

Gemeenteraad van Delft Postbus ME Delft. Delft, 8 april Geachte dames en heren, Gemeenteraad van Delft Postbus 78 2600 ME Delft Delft, 8 april 2013 Geachte dames en heren, Tijdens de vergadering van de raadscommissie SVR van 6 februari hebben wij onze bezwaren tegen het bestemmingsplan

Nadere informatie

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299354 VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - op 4 december 2012 het startdocument voor de samenwerking met de Stichting Lucas

Nadere informatie

Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet

Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet Aanvraag Vergunning tijdelijke verhuur ingevolge de Leegstandswet Verzendadres Per e-mail: bwt-overigevergunningen@rotterdam.nl Per post: Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling Postbus 6575 3002 AN Rotterdam

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Nadere informatie

Wethouder van Financiën en Stadsbeheer

Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Bestuur De voorzitter van de Commissie Ruimte Uw brief

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui BT DEN HAAG. Geachte heer Hartman, - CONCEPT -

Gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui BT DEN HAAG. Geachte heer Hartman, - CONCEPT - Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui 70 2511 BT DEN HAAG Uw brief van Ons kenmerk Behandeld door J.C.M. van der

Nadere informatie

Bedoeling is in juni 2016 een verzoek voor de vorming van een kernwerkgebied bij de minister in te dienen.

Bedoeling is in juni 2016 een verzoek voor de vorming van een kernwerkgebied bij de minister in te dienen. 2016-03- 03 Aan:. de raden van bestuur van de corporaties die actief zijn in de regio s Haaglanden, Midden-Holland en Rotterdam. de colleges van B&W van de gemeenten waar corporaties die actief zijn in

Nadere informatie

Gemeente Den Haag PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Gemeente Den Haag PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2003.3927 RIS112290_8-1-2004 PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Op het terrein van TNO in Ypenburg wordt munitie getest en opgeslagen. Volgens de

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0646, d.d. 15-6-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Mandaatverlening bij tijdelijke verhuur eigen woning Leegstandswet. Minder&Beter. BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1.mandaat

Nadere informatie

TE HUUR KANTOORRUIMTE JOHANNES VERMEERSTRAAT 15 TE AMSTERDAM

TE HUUR KANTOORRUIMTE JOHANNES VERMEERSTRAAT 15 TE AMSTERDAM TE HUUR KANTOORRUIMTE JOHANNES VERMEERSTRAAT 15 TE AMSTERDAM Adres Algemeen Locatie Bereikbaarheid Parkeren Johannes Vermeerstraat 15, 1071 DK Amsterdam. Op één van de mooiste locaties van Amsterdam Oud

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0375, d.d. 23-3-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Afdoening motie parkeren bij maatschappelijke voorzieningen BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. de bijgevoegde brieven vast

Nadere informatie

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen

Woonveste Drunen: Verzoek ontheffing bewoningsplicht door eigenaar van het appartement Afrikalaan 33 in Drunen Samenvatting: Inleiding: Bij de verkoop van de bouwgrond voor de 13 appartementen aan de Afrikalaan hoek Boliviaring in Drunen in 1995 is afgesproken dat de woningen enkel mogen worden bewoond door personen

Nadere informatie

Trends op de woningmarkt: de mismatch tussen vraag en aanbod

Trends op de woningmarkt: de mismatch tussen vraag en aanbod Trends op de woningmarkt: de mismatch tussen vraag en aanbod Peter Boelhouwer 11-10-2016 Delft University of Technology Challenge the future Inhoud Gaat het herstel op de koopwoningmarkt (te) snel? Toekomstige

Nadere informatie

1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied

1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 1 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Meilust-Woongebied t.b.v. Bestemmingswijziging Zandstraat 134/134a Status: Vastgesteld INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding,

Nadere informatie