Gemeente Den Haag. aan de voorzitter van de commissie SZWI, mw. T.Lont. Geachte mevrouw Lont,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. aan de voorzitter van de commissie SZWI, mw. T.Lont. Geachte mevrouw Lont,"

Transcriptie

1 RIS109063_ Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Uw brief van aan de voorzitter van de commissie SZWI, mw. T.Lont Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/ Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp kinderopvang in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg Datum 2 oktober 2003 Geachte mevrouw Lont, In de meeste stadsdelen is de capaciteit van de kinderopvang door de uitbreidingsoperatie fors gegroeid. Helaas geldt dat in veel mindere mate voor Ypenburg en Leidschenveen, daar worden nog steeds grote tekorten ervaren. Ondanks de kapitaalkrachtige vraag naar kinderopvang aldaar, blijven private investeringen in de kinderopvang achter bij de groeiende behoefte. In bijgaande notitie geef ik, mede namens mijn collega Smits, aan op welke wijze wij vorm geven aan de gemeentelijke regie met betrekking tot de kinderopvang in het achtste stadsdeel. Daarmee willen wij bereiken dat de huidige tekorten zo snel mogelijk worden verkleind en dat de voorwaarden worden geschapen voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod in de nabije toekomst. Of er daarmee voldoende kinderopvang komt, kan niet gegarandeerd worden. Voor alle duidelijkheid: gemeenten hebben geen verplichting ervoor zorg te dragen dat er voldoende voorzieningen kinderopvang zijn. Gemeenten hebben slechts een stimulerende rol. In de notitie wordt onder meer aandacht besteed aan het onderzoek dat is verricht naar kinderopvang in het achtste stadsdeel en de acties die naar aanleiding daarvan worden gepleegd. Wij verzoeken u de notitie in de commissie SZWI te agenderen en de leden van de stadsdeelcommissie Ypenburg en Leidschenveen en de vakcommissie VSLY daarvoor uit te nodigen. Met vriendelijke groet, Jetta Klijnsma Inlichtingen bij: Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Telefax Internetadres: adres: ocwinfo@ocw.denhaag.nl

2 2 Stand van zaken kinderopvang in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg 1 Inleiding In 2002 bleek dat het aanbod kinderopvang in het achtste stadsdeel sterk achter bleef bij de vraag, ondanks de investeringen die zowel door instellingen voor kinderopvang als door de gemeenten Leidschendam, Rijswijk en Pijnacker waren gepleegd. Wanneer bij de bestaande voorzieningen ook de bekende geplande kindercentra 'worden opgeteld' wordt duidelijk dat het tekort zal blijven bestaan. Extra maatregelen zijn dus nodig. De gemeente Den Haag wil in dat kader een stimulerende en regisserende rol vervullen. 2 Gemeentelijke inzet In 2002 waren de stimuleringsmiddelen die op grond van de Rijksregeling Uitbreiding Kinderopvang en Buitenschoolse opvang aan de gemeente Den Haag waren toegekend, reeds vergeven waardoor meer investeringen ten behoeve van het achtste stadsdeel niet mogelijk waren. Na de herindeling zijn niettemin de volgende acties gepleegd. - De gemeenteraad heeft met de nota Gemeentelijke voorzieningen Ypenburg/Leidschenveen rv 276/2002 besloten om (separaat aan de uitbreidingsoperatie) in het achtste stadsdeel nog een aantal kindercentra te realiseren. Deze kindercentra komen in eigendom van de gemeente en worden in principe rendabel verhuurd aan instellingen voor kinderopvang. Het betreft een kindercentrum in De Bras (exploitatie door stichting Triodus), in Bos en Lanen (exploitatie door Stichting Kindercentra Leidschendam) en in deelplan G (exploitant nog niet bekend). De bouw van deze centra is nog niet begonnen. Hiervoor zijn investeringskredieten ter beschikking gesteld. Daarnaast heeft de gemeente een centrum voor naschoolse opvang aan de Weidevogellaan gerealiseerd. Dit kindercentrum is reeds in exploitatie. Naast de gemeente zullen enkele projectontwikkelaars een kindercentrum realiseren. - In de laatste tussenrapportages inzake de uitbreidingsoperatie kinderopvang is het tekort aan kinderopvang in Ypenburg en Leidschenveen aan de orde gesteld en is aangegeven dat nieuw beschikbare rijksmiddelen aangewend zullen worden om het tekort aan kinderopvang aldaar aan te pakken. Het gaat hierbij om de zg. extra plaatsen kinderopvang 2003 (als gevolg van een motie) en om een groot deel van de instandhoudingspremie. De laatstgenoemde middelen heeft het Rijk ter beschikking heeft gesteld als compensatie voor het uistel van de invoering van de Wet Basisvoorziening Kinderopvang (zie de begroting in paragraaf 4). Inmiddels zijn inschrijvingsprocedures gestart opdat ondernemers in de kinderopvang een bijdrage kunnen ontvangen voor kindplaatsen die zij in 2003 en 2004 in het achtste stadsdeel realiseren en waar de gemeente geen financiële betrokkenheid mee heeft. Het gaat om 98 respectievelijk 150 kindplaatsen.

3 3 - De gemeente heeft een onderzoek laten verrichten naar de kinderopvang in het achtste stadsdeel. Hieronder wordt nader op het onderzoek ingegaan. 3 Onderzoek Vinexlocaties kennen een eigen dynamiek inzake bevolkingssamenstelling en -groei en de daarmee verband houdende noodzakelijke voorzieningen. De situatie in het achtste stadsdeel is extra gecompliceerd doordat het om gebieden gaat waarvoor tot 2002 het beleid van de gemeenten Leidschendam, Rijswijk, Nootdorp en Pijnacker van toepassing was. De instellingen voor kinderopvang die actief zijn in Ypenburg en Leidschenveen werden als gevolg daarvan ná de herindeling geconfronteerd met afwijkende Haagse kwaliteitseisen, andere subsidievoorwaarden en een andere vorm van contact met de gemeente. Om in het achtste stadsdeel regie te kunnen voeren is het noodzakelijk te beschikken over voldoende relevante informatie. In 2002 is daarom aan een extern bureau de opdracht gegeven om: 1 aan de hand van de meest recente modellen (SCP en Deloitte & Touche) prognoses op te stellen van de behoefte aan dagopvang en naschoolse opvang in het achtste stadsdeel in de komende jaren. Gezien de verschillen tussen Ypenburg en Leidschenveen dienen de prognoses voor de afzonderlijke wijken opgesteld te worden; 2 in kaart te brengen bij wie welke plannen bestaan om kindercentra te realiseren en welke mogelijkheden er zijn om extra kindercentra - met name - in de buurt van basisscholen te bouwen; 3 aanbevelingen op te stellen voor het starten van aanbestedingsprocedures opdat meerdere instellingen voor kinderopvang de mogelijkheid krijgen - conform de wens van de raad - om bij te dragen aan de uitbreiding van de kinderopvang. De belangrijkste punten uit het onderzoek zijn: In totaal worden in Ypenburg en Leidschenveen woningen gebouwd waarvan het overgrote deel op Haagse grondgebied. Voor beide gebieden geldt dat er een piek rond 2005 wordt verwacht van de 0-4 jarigen met daarna een lichte daling en een zeer sterk stijgende groep van 4 tot 12 jarigen tot Op grond van nu vaststaande capaciteitsuitbreiding zal tot de piek een tekort aan kindplaatsen in de dagopvang zijn en een overschot na afloop ervan. Voor de naschoolse opvang wordt op grond van de nu vaststaande capaciteitsuitbreiding een groot tekort verwacht tot na In de komende jaren wordt nog een aantal kindercentra gerealiseerd en vooruitlopend daarop is tijdelijke huisvesting nodig. Daarnaast zal voor de naschoolse opvang extra inzet gepleegd moeten worden.

4 4 Prognoses en mogelijkheden 1 Ypenburg In Ypenburg worden circa woningen gebouwd, waarvan 80% op Haags grondgebied. In Ypenburg wordt op grond van het model van het SCP en D&T voor 2005 een tekort aan 135 kindplaatsen verwacht, een tekort aan 200 naschoolse opvangplaatsen en een tekort aan 4 groepen peuterspeelzaalwerk. De tekorten worden het meest gevoeld in de wijken 113 (Singels) en 114 (Waterwijk) omdat daar de meeste woningen worden gerealiseerd. De mogelijkheden voor extra kinderopvang en naschoolse opvang zijn beperkt. Ontwikkelgebieden en bedrijventerreinen grenzend aan de snelwegen zijn geen optie. Wel zijn er schoollokalen die vrijkomen en bestaan er mogelijkheden in deelplan 9 voor circa 80 kindplaatsen. Ook ontwikkelen enkele projectontwikkelaars nieuwe voorzieningen. In Deelplan 3 west ontwikkelt Ceres een kindercentrum waarbinnen extra naschoolse opvang noodzakelijk is van 36 kindplaatsen. Ook basisschool De Startbaan kan uitgebreid worden met 36 plaatsen naschoolse opvang, wellicht aansluitend bij het tijdelijk kindercentrum in deelplan 9. 2 Leidschenveen In Leidschenveen worden circa woningen gebouwd. Een groot deel daarvan, woningen, is inmiddels in Waterland gerealiseerd. De bevolkingsprognoses laten zien dat er een groei is van 0 tot 4 jarigen met een piek in Na 2005 neemt het aantal kinderen in deze leeftijdscategorie licht af, en na 2010 zet de daling scherper in dan daarvoor. Het aantal 4- tot 12 jarigen blijft stijgen tot Het tekort aan kindplaatsen is in 2005 bijna 200 en het tekort aan naschoolse opvangplaatsen loopt zelfs op tot meer dan 300. Daar staat tegenover dat de planningen op de langere termijn weer wel voldoen aan de vraag. Het aantal peuterspeelzaalgroepen komt overeen met de verwachte vraag. In Leidschenveen is momenteel één aanbieder actief op het gebied van de kinderopvang, in de nabije toekomst worden meer aanbieders actief. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er in tijdelijke huisvesting (bij Basisschool Balans) en bij de ontwikkeling van nieuwe scholen zoals de Montessoribasisschool en de Openbare basisschool in Lanen. Woningen die tijdelijk gebruikt worden voor naschoolse opvang zijn een goede optie in de buurt van kindercentrum 't Kompas. Het verdient de voorkeur om één tijdelijk centrum te realiseren en op termijn een plek te vinden in de geplande definitieve plannen voor na 2006.

5 5 De belangrijkste aanbevelingen: a b c Het aanwijzen van een aantal geschikte definitieve lokaties en toedelen aan de hand van aanbestedingen De gemeente Den Haag wijst -voor zover het binnen haar mogelijkheden ligt- geschikte definitieve locaties voor kinderopvang en naschoolse opvang aan. Dat zijn vooralsnog de tijdelijke en definitieve huisvesting in deelplan G-Ypenburg en naschoolse opvang bij De Startbaan in Ypenburg. Deze locaties worden via een aanbesteding aan aanbieders voorgelegd om te komen tot verschillende soorten aanbod in het achtste stadsdeel. In Leidschenveen tracht de gemeente uitbreiding van naschoolse opvang De Velden te realiseren door in overleg met projectontwikkelaars in woningen naschoolse opvang aan te besteden. Deze aanbeveling neem ik over Tijdelijke huisvesting De gemeente Den Haag reserveert middelen voor kosten voor tijdelijke huisvesting kinderopvang/naschoolse opvang die niet gedekt kunnen worden uit huurinkomsten. Voor de kinderopvang zou tijdelijke huisvesting moeten worden gerealiseerd in samenspraak met ontwikkelaars die voorzien hebben in definitieve huisvesting op termijn, teneinde het gat tussen aanbod en vraag tot 2010 op te vangen. Deze aanbeveling neem ik over. Bij de vaststelling van de huur wil ik uitgaan van de door het Waarborgfonds kinderopvang gehanteerde huurbedragen. Inzetten van de 98 extra kindplaatsen 2003 in het achtste stadsdeel De gemeente Den Haag stelt aan de aanbieders een stimuleringsbijdrage beschikbaar uit de extra bijdrage kinderopvang voor Het gaat om een bijdrage van 1768,-- per kindplaats. Deze aanbevelingen is overgenomen 4 Financiën Voor de uitvoering van de aanbevelingen en de inschrijvingsprocedure, zoals hiervoor aangegeven, zijn de volgende middelen beschikbaar in de begroting extra kindplaatsen (bron: extra kindplaatsen 2003) inschrijving 150 kindplaatsen (bron: instandhoudingspremie 2003) kosten projectleiding idem bijdragen tijdelijke voorzieningen en bijdragen onrendabele top idem totaal

6 6 5 Tot slot De economische teruggang en de kostenstijgingen in de kinderopvang doen de vraag naar kinderopvang in het algemeen afnemen. Recent is in de media aandacht besteed aan instellingen voor kinderopvang die daardoor gedwongen worden om kindercentra te sluiten. Het ministerie van SZW heeft onderzoek laten verrichten naar de financiele positie van instellingen voor kinderopvang en de resultaten geven geen positief beeld. Instellingen voor kinderopvang worden voorzichtiger alvorens zij investeringen plegen respectievelijk nieuwe kindercentra exploiteren. Dit geldt extra voor de naschoolse opvang, een vorm van kinderopvang die door de lage bezetting en de hoge kosten minder makkelijk rendabel zijn te maken. In hoeverre een en ander van invloed is in Ypenburg en Leidschenveen is nog niet duidelijk. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geinformeerd. Met vriendelijke groet, Jetta Klijnsma

7 7 De schema s In onderstaande schema s is aangegeven welke capaciteitsuitbreiding vaststaat. Daarnaast zijn er nog enkele initiatieven in een pril stadium. Grafiek verschil tussen prognoses en verwachte capaciteit kinderopvang Ypenburg Grafiek plaatsen naschoolse opvang en prognoses Ypenburg

8 8 Grafiek: verschil tussen benodigde capaciteit en verwachte capaciteit kinderopvang Leidschenveen Grafiek: verschil tussen benodigde capaciteit en verwachte capaciteit NSO Leidschenveen

9 9

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap. Geachte voorzitter, Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag,

HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag, RIS116036_07-MEI-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2004.580 RIS 116036 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 3 van de Aanbestedingsrichtlijn van de gemeente Den Haag, Besluit:

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie BOW/

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie BOW/ RIS109648_27-10-2003 Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de commissie

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Nadere informatie

Onderwerp Voortgangsrapportage kinderopvang

Onderwerp Voortgangsrapportage kinderopvang Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BOW/2010.25

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg. 28 september 2004. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg. 28 september 2004. Geachte voorzitter, Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie RIS120386_01-OKT-2004 mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Welzijn,

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De leden van de commissie WVE Onderwerp uitbreidingen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2013.158 - BOW/2013.310 RIS 260356 Doorkiesnummer 070-353 3351 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden

Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie. Onderwerp Inhuur personeel derden Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan : de Commissie van Veiligheid, Bestuur en Financiën en de Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.4085 - RIS

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2007.228 - BOW/2007.1305 RIS 151081 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

B en W. nr d,.d Onderwerp Vaststellen jaarverslag Wet kinderopvang 2011

B en W. nr d,.d Onderwerp Vaststellen jaarverslag Wet kinderopvang 2011 B en W. nr. 12.0387 d,.d. 17-4-2012 Onderwerp Vaststellen jaarverslag Wet kinderopvang 2011 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaand gemeentelijk jaarverslag Wet kinderopvang 2011 vast te

Nadere informatie

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling

Onderwerp voortgangsrapportage brede school ontwikkeling Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie RIS091969_05-12-2001 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de commissie Welzijn,

Nadere informatie

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota "Hoezo gehandicapt?!

Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie. Onderwerp Rapportage nota Hoezo gehandicapt?! Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van

Nadere informatie

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299354 VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - op 4 december 2012 het startdocument voor de samenwerking met de Stichting Lucas

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 26 587 Kinderopvang 26 800 Nota over de toestand van s Rijks Financiën Nr. 5 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Nadere informatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie

Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Wethouder van Jeugd, Welzijn en Sport Wethouder van Volksgezondheid, Duurzaamheid, Media en Organisatie Karsten Klein Rabin Baldewsingh Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De

Nadere informatie

Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening. Onderwerp Technische vragen over opheffing Het Agé

Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening. Onderwerp Technische vragen over opheffing Het Agé Wethouder van Onderwijs en Dienstverlening Ingrid van Engelshoven Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie OCS. Geachte mevrouw Bolle,

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie OCS. Geachte mevrouw Bolle, RIS105197_02-05-2003 Wethouder van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie drs P.M.M. Heijnen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter

Nadere informatie

Wegwerken wachtlijsten BSO. Gemeentelijke Taskforce BSO Den Haag

Wegwerken wachtlijsten BSO. Gemeentelijke Taskforce BSO Den Haag Wegwerken wachtlijsten BSO Gemeentelijke Taskforce BSO Den Haag Voorwoord Op 12 september 2007 heeft wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport) in een bestuurlijk overleg met Haagse instellingen

Nadere informatie

Agendanummer: Begrotingswijz.:

Agendanummer: Begrotingswijz.: Agendanummer: Begrotingswijz.: CS1 Notitie samenwerking en spreiding kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en primair Onderwerp : onderwijs 'Een stap in het bundelen van krachten' Kenmerk: 10/0025968 Aan de

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J.E. Labuche. sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 21 december 2004

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J.E. Labuche. sv RIS Regnr. BOW/ Den Haag, 21 december 2004 RIS123192_21-DEC-2004 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid J.E. Labuche sv 2004.530 RIS 123192 Regnr. BOW/2004.1408 Den Haag, 21 december 2004 Inzake: verantwoording van

Nadere informatie

Onderwerp Actualisering prognoses sportaccommodatie Leidschenveen

Onderwerp Actualisering prognoses sportaccommodatie Leidschenveen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.022 - BOW/2009.135 RIS 161397 Doorkiesnummer 070-35 35000 E-mailadres Aantal

Nadere informatie

Inspectierapport Frank Dak (BSO) Schelpkade KB 's-gravenhage Registratienummer

Inspectierapport Frank Dak (BSO) Schelpkade KB 's-gravenhage Registratienummer Inspectierapport Frank Dak (BSO) Schelpkade 43 45 2514 KB 's-gravenhage Registratienummer 960994105 Toezichthouder: GGD Haaglanden In opdracht van gemeente: 's-gravenhage Datum inspectie: 21-03-2019 Type

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Samenleving. Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten. Beleid Typ teksttyp teksttyp tekst drs. K.P. Klein Wethouder van Stedelijke Economie, Zorg en Havens 030 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Samenleving r- RIS296071 Contactpersoon

Nadere informatie

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Uw kenmerk. Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college Retouradres: Postbus 19157, 2500 CD Den Haag Aan De voorzitter van de commissie samenleving, de heer D. Groenewold Onderwerp: Navolging onderzoek Maatschappelijke opvang reactie plan van aanpak college

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Keijzer (CDA) en Dik-Faber (CU) over vastgoed in de zorg (2016Z22670).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Keijzer (CDA) en Dik-Faber (CU) over vastgoed in de zorg (2016Z22670). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Wijk- en Stadsbeheer. 22 december november Voorbereidingskrediet Integraal Kindcentrum West Onderwijs

RAADSVOORSTEL. Wijk- en Stadsbeheer. 22 december november Voorbereidingskrediet Integraal Kindcentrum West Onderwijs RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad Voorstelnummer Datum 22 december 2016 2016.00095 22 november 2016 Afdeling Wijk- en Stadsbeheer Onderwerp Programma Voorbereidingskrediet Integraal Kindcentrum West Onderwijs

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Beleidsregels handhaving kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Den Haag 2006

Beleidsregels handhaving kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Den Haag 2006 Beleidsregels handhaving kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gemeente Den Haag 2006 Inhoud: Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Beleidsregels handhaving kwaliteit kinderopvang

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0054 Rv. nr.: 11.0054 B en W-besluit d.d.: 7-6-2011 B en W-besluit nr.: 11.0596 Naam programma: Welzijn en Zorg Onderwerp: Aanleiding: Het Dagelijks Bestuur van de Regionale Dienst Openbare

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2013.289 RIS 269163 BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende

Nadere informatie

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 60 37 25-7-2018 Geachte heer, mevrouw, Tijdens de vergadering van

Nadere informatie

Communicatie tussen gemeente en de stichting Ondernemend Welzijn

Communicatie tussen gemeente en de stichting Ondernemend Welzijn RIS108209_09-09-2003 Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de commissie

Nadere informatie

Betreft cie-mo: Commissienotitie inzake Uitvoering motie 22 van de raadsvergadering van 28 oktober 1999, betreffende kinderopvang

Betreft cie-mo: Commissienotitie inzake Uitvoering motie 22 van de raadsvergadering van 28 oktober 1999, betreffende kinderopvang gemeente Eindhoven Concernstaf Bestsarssecretariaat Retouradres Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven Voorzitter en leden van de commissie voor maatschappelijke ontwikkeling Behandeld door M. Honing Telefoon

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015 verzonden

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015 verzonden Aan de leden van de commissie Bestuurlijke Zaken en Middelen behandeld door: J.F.J. Knol t: 0181-471117 e: j.knol@brielle.nl bijlage(n): 1 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk Brielle, 23 september 2015

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Ontvangstdatum 21-05-2015 Van: Inspectie Verzonden: donderdag 21 mei 2015 11:51 Aan: Info Dynamo Onderwerp: inspectierapport nader onderzoek Voorscool Amsteldorp Bijlagen:

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie RIS110823_27-11-2003 Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie mw. drs J. Klijnsma Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de commissie

Nadere informatie

Uitnodiging deelname experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal bij de Europese verkiezingen op 4 juni 2009

Uitnodiging deelname experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal bij de Europese verkiezingen op 4 juni 2009 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 17 september 2008 BPR2008/U57890 Aan de raadsgriffier DGKB/BPR Inlichtingen verkiezingsproces@bprbz k.nl T F Uw kenmerk Onderwerp Uitnodiging

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008 Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B&W.nr. 11.1013, d.d. 11-10-2011 Onderwerp Morspoortgarage, vragen n.a.v. behandeling PRIL 2011 - De Rekening 2010 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de commissie voor Sociale zaken, Zorg, Welzijn en Integratie Wethouder van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Integratie RIS113857_26-FEB-2004 drs P.M.M. Heijnen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter

Nadere informatie

Inspectierapport BSO Carolus (BSO) Kerkweg BN Cothen Registratienummer

Inspectierapport BSO Carolus (BSO) Kerkweg BN Cothen Registratienummer Inspectierapport BSO Carolus (BSO) Kerkweg 20 3945BN Cothen Registratienummer 102856734 Toezichthouder: GGD regio Utrecht In opdracht van gemeente: Wijk bij Duurstede Datum inspectie: 01-05-2017 Type onderzoek:

Nadere informatie

Onderwerp Vragen ex artikel 39 van het Reglement van Orde betreffende zorginstellingen.

Onderwerp Vragen ex artikel 39 van het Reglement van Orde betreffende zorginstellingen. www.prv-overijssel.nl Leden van Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 80 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum ZC/2004/52

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderopvang ChouChou (BSO) Ferdinand Bolstraat 21 2525 XH 's-gravenhage

Inspectierapport Kinderopvang ChouChou (BSO) Ferdinand Bolstraat 21 2525 XH 's-gravenhage Inspectierapport Kinderopvang ChouChou (BSO) Ferdinand Bolstraat 21 2525 XH 's-gravenhage Toezichthouder: GGD Haaglanden In opdracht van gemeente: 's-gravenhage Datum inspectie: 20-03-2015 Type onderzoek:

Nadere informatie

Kinderopvang in Helmond

Kinderopvang in Helmond Kinderopvang in Helmond colofon Titel: Kinderopvang in Helmond Opdrachtgever: Gemeente Helmond Opdrachtnemer: Afdeling Onderzoek en Statistiek Gemeente Helmond Marian Foolen-Huys Datum: Januari 211 Gemeente

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Onderwerp : Niet handhaven geconstateerde tekortkomingen verband houdende met harmonisatiegroepen bij Spring Kinderopvang Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : Hillenaar Datum

Nadere informatie

Inspectierapport 't Kompas (BSO) Eendenplein NZ 'S-GRAVENHAGE Registratienummer

Inspectierapport 't Kompas (BSO) Eendenplein NZ 'S-GRAVENHAGE Registratienummer Inspectierapport 't Kompas (BSO) Eendenplein 2 2492 NZ 'S-GRAVENHAGE Registratienummer 229457460 Toezichthouder: GGD Haaglanden In opdracht van gemeente: 's-gravenhage Datum inspectie: 15-11-2016 Type

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

Ons kenmerk Rfv/1999079288 Doorkiesnummer 070-3027232

Ons kenmerk Rfv/1999079288 Doorkiesnummer 070-3027232 De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20011 2500 EA DEN HAAG Bijlagen Inlichtingen bij G.A. van Nijendaal Onderwerp Stimulering kinderopvang Uw kenmerk DJB/PJB-993207 Ons kenmerk

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015

SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.1 RIS 280860 SUBSIDIEREGELING IMPULS BUURTHUIS VAN DE TOEKOMST DEN HAAG 2015 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - het concept Buurthuis

Nadere informatie

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening

Wethouder van Bouwen en Wonen. Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage AV/KO/2004/19004

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage AV/KO/2004/19004 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Onderwerp Burgeradvieskring Rustenburg Oostbroek

Onderwerp Burgeradvieskring Rustenburg Oostbroek Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad RIS121827_15-nov-2004 Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2004.206-BSD/2004.3416 RIS 121827 Doorkiesnummer 070-353 5000

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen

Aan de voorzitter van de commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2004.1473 - RIS 123928_17-jan-2005

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool

Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool Gemeente Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2011.250 - BOW/2011.663 RIS 181735 Doorkiesnummer 070-353 33 51 E-mailadres Onderwerp oprichten stedelijke stichting brede buurtschool

Nadere informatie

Productgroep Onderwijszaken. 9 juni Jaarverslag 2015 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Den Haag

Productgroep Onderwijszaken. 9 juni Jaarverslag 2015 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen gemeente Den Haag Typ teksttyp teksttyp tekst 060 Retouradres Postbus 12652, 2500 DP Den Haag Aan: de Gemeenteraad rm- RIS 294392 Contactpersoon Datum 9 juni 2016 Onderwerp Jaarverslag 2015 Wet kinderopvang en kwaliteitseisen

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg

Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid en Leidschenveen-Ypenburg Duurzaamheid Wethouder van Nieuwe Gebieden en drs M. Smits RIS123224_23-DEC-2004 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Welzijn, Duurzaamheid

Nadere informatie

Geachte voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap,

Geachte voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap, Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Jeugd en Burgerschap Uw brief van Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Voortgangsbrief Harmonisatie peuterspeelzaalwerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden

Raadsvoorstel. Aan de raad, De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 278214 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Aankoop schoolkavel de Krijgsman en voorbereidingskrediet IKC Muiden Aan de raad, 1. Beslispunten 1. Instemmen

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Utrecht, juli 2011 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Oplegvel Informatienota

Oplegvel Informatienota Oplegvel Informatienota Onderwerp Financiële haalbaarheid nieuwbouw multifunctionele sporthal Duinwijck Portefeuille J. van der Hoek Auteur Dhr. JPR Braakman Indiener Dhr. A. Kuiper Telefoon 0235113907

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009 RAADSVOORSTEL Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep Diemen, 21 juli 2009 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de enquête

Nadere informatie

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen Raadsgriffie Ingekomen stuk E1 Aan het College van B&W Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Inspectierapport. Kindercentrum Moeders Schoot B.V. (KDV) Dr. H.Colijnstraat CP AMSTERDAM Registratienummer:

Inspectierapport. Kindercentrum Moeders Schoot B.V. (KDV) Dr. H.Colijnstraat CP AMSTERDAM Registratienummer: Inspectierapport Kindercentrum Moeders Schoot B.V. (KDV) Dr. H.Colijnstraat 252 1067 CP AMSTERDAM Registratienummer: 149360812 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amsterdam Datum inspectie:

Nadere informatie

Feiten en cijfers over Kinderopvang

Feiten en cijfers over Kinderopvang over Kinderopvang 1. De kosten van kinderopvang De Kinderopvangtoeslag is er voor alle werkende ouders De Wet kinderopvang geeft vanaf 1 januari 2005 alle werkende/studerende ouders die van kinderopvang

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS092127_06-12-2001 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm Doorkiesnummer (070) 3534068 Aantal bijlagen Onderwerp preadvies

Nadere informatie

Welkom bij Triodus. De honderd werelden van uw kind. Je hoeft kinderen niet te leren volwassen te worden, dat worden ze toch wel.

Welkom bij Triodus. De honderd werelden van uw kind. Je hoeft kinderen niet te leren volwassen te worden, dat worden ze toch wel. Informatiebrochure Welkom bij Triodus De honderd werelden van uw kind Uw kind vertrouwt u natuurlijk niet aan de eerste de beste toe. U kiest het liefst voor mensen die net zo bij uw kind betrokken zijn

Nadere informatie

REGELING TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING INTEGRALE PLANNEN PRIMAIR ONDERWIJS EN VOORSCHOLEN DEN HAAG 2016

REGELING TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING INTEGRALE PLANNEN PRIMAIR ONDERWIJS EN VOORSCHOLEN DEN HAAG 2016 RIS300293 REGELING TOT WIJZIGING VAN DE SUBSIDIEREGELING INTEGRALE PLANNEN PRIMAIR ONDERWIJS EN VOORSCHOLEN DEN HAAG 2016 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, gelet op: - artikel 5

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over:

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over: Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Hierbij leggen wij u het plan van aanpak voor dat moet worden voorzien in een humaan alternatief voor de verslaafde prostituees van de tippelzone.

Hierbij leggen wij u het plan van aanpak voor dat moet worden voorzien in een humaan alternatief voor de verslaafde prostituees van de tippelzone. RIS116269_13-MEI-2004 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2004.083 - BOW/2004.517 RIS 116269 Doorkiesnummer 070-353 5000

Nadere informatie

Het beleidsterrein organisatie omvat het zorgdragen voor het beheer en de ontwikkeling van:

Het beleidsterrein organisatie omvat het zorgdragen voor het beheer en de ontwikkeling van: RIS112296_09-01-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk /2003.963 RIS 112296 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. vast te stellen: Uitvoeringsbesluit Organisatie 1. Omschrijving van het beleidsterrein

Nadere informatie

Inspectierapport. Woest Zuid Mandela (BSO) Laing's Nekstraat GX Amsterdam Registratienummer:

Inspectierapport. Woest Zuid Mandela (BSO) Laing's Nekstraat GX Amsterdam Registratienummer: Inspectierapport Woest Zuid Mandela (BSO) Laing's Nekstraat 44 1092 GX Amsterdam Registratienummer: 171158313 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amsterdam Datum inspectie: 10-10-2016

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende:

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: RIS115785_29-APR-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2004.1019 RIS 115785 VASTSTELLING UITWERKINGSPLAN YPENBURG-PIJNACKER IV HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende: dat de raad van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving. Geachte voorzitter, Wethouder van Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte B.A. Revis Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving Uw brief van

Nadere informatie

Algemeen beeld Convenantafspraken Totaal aantal verhuringen (*) (*) exclusief Housing First

Algemeen beeld Convenantafspraken Totaal aantal verhuringen (*) (*) exclusief Housing First Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Brancheorganisatie Kinderopvang Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Sociaal Werk Nederland BOinK Stichting Voor Werkende Ouders FNV CNV

Brancheorganisatie Kinderopvang Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Sociaal Werk Nederland BOinK Stichting Voor Werkende Ouders FNV CNV > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag Brancheorganisatie Kinderopvang Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang Sociaal Werk Nederland BOinK Stichting Voor Werkende Ouders FNV CNV Postbus

Nadere informatie

RAAD3GRIFFIE DORDRECHT. Griffier:^ ^J^ _. Ontvangen: "ƒ c Gemeenteraad Presidium Commissie Griffie DIV team 2. D^U? ^j \jfj- j/yi j-j rt 1

RAAD3GRIFFIE DORDRECHT. Griffier:^ ^J^ _. Ontvangen: ƒ c Gemeenteraad Presidium Commissie Griffie DIV team 2. D^U? ^j \jfj- j/yi j-j rt 1 Gemeentebestuur Dordrecht DOSSIER Afschrift: - OW7WZ (C.M. de Bruin) - wethouder Spigt - secretaris commissie Onderwijs en Welzijn Postbus 8 3300 AA Dordrecht Aan de gemeenteraad l RAAD3GRIFFIE DORDRECHT

Nadere informatie

Gemeente Den Haag PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Gemeente Den Haag PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2003.3927 RIS112290_8-1-2004 PROBLEEMSCHETS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Op het terrein van TNO in Ypenburg wordt munitie getest en opgeslagen. Volgens de

Nadere informatie

Inspectierapport. Villa De Amstel (BSO) Welnastraat 845 1096 GJ AMSTERDAM Registratienummer: 577265970

Inspectierapport. Villa De Amstel (BSO) Welnastraat 845 1096 GJ AMSTERDAM Registratienummer: 577265970 Inspectierapport Villa De Amstel (BSO) Welnastraat 845 1096 GJ AMSTERDAM Registratienummer: 577265970 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Amsterdam Datum inspectie: 30-06-2015 Type

Nadere informatie

Partijen, De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer H.G.J. Kamp, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: de Minister,

Partijen, De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer H.G.J. Kamp, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: de Minister, CONVENANT Wachtlijsten kinderopvang Partijen, De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer H.G.J. Kamp, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: de Minister, Het College van burgemeester

Nadere informatie

Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Purmerend

Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Purmerend gemeentebestuur >i>i, Postbus 15 PURMEREND K r 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Purmerend

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Evaluatie inkoop/aanbesteding parkeerautomaten Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting Per 1 januari

Nadere informatie

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang

Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang B&W.nr. 11.0700, d.d. 28-6-2011 BBnr. 11.039 Onderwerp Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG): ondertekening samenwerkingsovereenkomst en voortgang Burgemeester en wethouders besluiten:behoudens advies van

Nadere informatie

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Raad : 10 december 2002 Agendanr. : 5 Doc.nr : B200217584 Afdeling: : Educatie en Welzijn RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Voorgeschiedenis De realisatie van

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Onderwerp stand van zaken WMO-uitvoeringsnota zuinig op mantelzorg

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie. Onderwerp stand van zaken WMO-uitvoeringsnota zuinig op mantelzorg Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Inspectierapport Kinderdagverblijf t Kleine Huis. d.d. 13 juli 2010. GGD Hart voor Brabant Toezichthouder: B. van Dommelen

Inspectierapport Kinderdagverblijf t Kleine Huis. d.d. 13 juli 2010. GGD Hart voor Brabant Toezichthouder: B. van Dommelen 333 Inspectierapport Kinderdagverblijf t Kleine Huis d.d. 13 juli 2010 GGD Hart voor Brabant Toezichthouder: B. van Dommelen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 5 Algemene gegevens kindercentrum...

Nadere informatie

Eindrapportage en eindafrekening van het BLS Vinac-fonds

Eindrapportage en eindafrekening van het BLS Vinac-fonds Vergadering: AB 13 april 2011 Agendapunt: 9 Nummer: ABV 6 Portefeuillehouder: Ir. B. Emmens Contactpersoon: B. Jansen Doorkiesnummer: 070 7501 678 Den Haag, 16 maart 2011 Aan het algemeen bestuur Eindrapportage

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 322 Kinderopvang Nr. 395 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie