Vereniging Deelnemers Nedlloyd Pensioenfonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vereniging Deelnemers Nedlloyd Pensioenfonds"

Transcriptie

1 INFO bulletin Vereniging Deelnemers Nedlloyd Pensioenfonds Secretariaat: Ledenadministratie: Rietgors 14, internet: Heelmeesterstraat 32, 3271 XD Mijnsheerenland EG Schiedam Telefoon: adres; Telefoon: INFORMATIEBULLETIN 34 OKTOBER 2008 Verkiezingen van gepensioneerden voor het bestuur van het Nedlloyd Pensioenfonds De periode van 4 jaar zit er bijna weer op. Per 1 januari 2009 zullen er weer 3 nieuw verkozen gepensioneerden aantreden als bestuurslid van het Nedlloyd Pensioenfonds voor een periode van 4 jaar ( ). In de afgelopen jaren is er in de pensioenwereld veel veranderd en de zittende bestuursleden hebben veel werk moeten verrichten, met de andere bestuursleden en de directie van het fonds, om de zaken goed op de rails te krijgen/houden onder de nieuwe pensioenwet. De resultaten van het fonds, inclusief indexatie(nu toeslag genoemd) zijn goed te noemen. Aan het begin van dit jaar had het pensioenfonds een bevredigende dekkingsgraad van 154, maar die is in de loop van het jaar door de ontwikkelingen op de financiële markten (vooral aandelen) ten gevolge van de kredietcrises, snel afgenomen. Het Nedlloyd pensioenfonds is in staat veel weerstand te bieden, door spreiding in de portefeuille, aan deze neergaande lijn. We moeten afwachten hoe het laatste kwartaal zich ontwikkelt. Onder het geschetste gesternte gaan we de verkiezingen in. Het bestuur van DNP heeft 5 leden bereid gevonden zich kandidaat te stellen voor de drie bestuursplaatsen, waaronder de drie huidige bestuursleden, die zich opnieuw kandidaat hebben gesteld. Het bestuur van DNP is verheugd vijf bekwame kandidaten aan u te kunnen aanbevelen. Een belangrijk element, vooral in de ogen van de toezichthouders, voor toekomstige en zittende bestuursleden is kennis en kunde of te wel deskundigheid. Met het oog op de continuïteit in het bestuur van het fonds zijn we er tevens in geslaagd nieuwe kundige, ervaren kandidaten aan te trekken. Alle kandidaten zijn bereid in het geval zij niet gekozen worden om als reserve op te treden, indien tussentijds in vacatures voorzien moet worden. Vanuit DNP vinden wij het van groot belang dat DNP in staat is om voortdurend voor verjonging van de verschillende bestuursorganen te kunnen zorgen.

2 De volgende vijf kandidaten willen wij bij u aanbevelen, vernoemd in alfabetische volgorde: Aad Bongers, Huub van Gorp, Ab Poldervaart, Frits van Riet, Daniël Sikkens De CV s, carrière s en andere kenmerkende eigenschappen van de genoemde kandidaten worden uitvoerig beschreven in de pensioenkrant van begin oktober a.s.. Aan de hand daarvan moet u uw keuze maken voor de in uw ogen beste drie kandidaten. De verkiezingen worden gehouden in de maand november. De uitslag volgt half december. U dient op het stemmingsformulier drie, niet meer en niet minder,kandidaten aan te kruisen. Anders is uw formulier ongeldig. Het bestuur van DNP hoopt dat u allen met enthousiasme aan de verkiezingen deelneemt, zodat het bestuur van het Nedlloyd Pensioenfonds volgend jaar weer over prima bestuursleden kan beschikken uit de kring van de gepensioneerden. Hert Bestuur Indexering voldoende? Op het moment van pensionering wordt het nominaal pensioenbedrag vastgesteld. Van veel belang is het dat dit pensioenbedrag in de daaropvolgende jaren geïndexeerd wordt om de nadelige gevolgen van de inflatie op te vangen. Indien het pensioen niet of niet voldoende wordt geïndexeerd, betekent dit een terugval in de koopkracht van het pensioen. Van belang is daarom ook de wijze van indexering. Dit wordt veelal doorgevoerd op basis van de door het CBS gepubliceerde prijsindexcijfers en dan ook nog in enkele varianten. Bij het Nedlloyd Pensioenfonds is de indexeringsregeling echter gebaseerd op de door het CBS over de periode van januari van enig jaar tot januari van het daaropvolgend jaar vastgestelde loonsomontwikkeling. In de regel is deze loonsomindex hoger dan het prijsindexcijfer. Bovendien is bij het Nedlloyd Pensioenfonds geregeld dat de volledige indexering wordt toegekend zolang de dekkingsgraad (verhouding tussen het totaal van de beleggingen en de pensioenverplichtingen) niet onder de 125% komt. Indien die situatie zich wel voordoet, dan ontstaat een zogenoemde inhaalindexatie, die in daaropvolgende jaren extra wordt toegekend zolang de dekkingsgraad daardoor niet onder de 125% komt. Daarnaast kan het bestuur van het Nedlloyd Pensioenfonds incidenteel extra indexeringen toekennen zoals dat in de afgelopen jaren al enkele malen is gebeurd. Onder andere na de verloop van het onroerend goed van het fonds. Komt de Indexering bij het Nedlloyd Pensioenfonds in grote lijnen nu overeen met dat van andere Nederlandse pensioenfondsen? Of doet zij het beter of slechter? Een vergelijking met de werkelijke uitkomsten van de verschillende fondsen is het meest reëel maar ook het duidelijkst. Dergelijke vergelijkingen moeten echter niet beperkt worden tot een enkel jaar maar moet een aantal jaren in aanmerking worden genomen. In onderstaand overzicht is het jaar 2001 als basisjaar genomen en zijn alle indexeringen vanaf 2002 hierin verwerkt.

3 Het overzicht geeft het volgende beeld: basis 2001 cumulatieve indexatie t/m 2008 Nedlloyd Pensioenfonds 100% 121,4% ABP + aangesloten fondsen 100% 117,9% TNO Delft 100% 117,8% PGGM 100% 117,6% Landbouwschap 100% 116,9% Nederlandse Spoorwegen 100% 116,8% CSM Nederland 100% 116,0% Holland Casino 100% 115,6% Hunter Douglas 100% 115,1% Hoogovens 100% 115,0% Cerestar 100% 114,6% Sociaal Economische Raad (SER) 100% 114,6% Gasunie 100% 114,2% Corporate Express/Bührmann 100% 114,1% Interpolis 100% 114,1% Bedrijfstakpensioenfonds -- Bakkersbedrijf 100% 116,2% -- Detailhandel 100% 116,1% -- Suiker/Choc.Snoep 100% 116,1% -- Metaal en Techniek 100% 115,1% -- Medewerkers Apotheken 100% 115,4% -- Woningcorporaties 100% 114,1% In dit overzicht zijn niet verwerkt de incidentele nominale uitkeringen zoals Kerst- en Jubileumuitkeringen. Uitsluitend de fondsen met cumulatieve indexaties boven de 114,0% zijn vermeld. Het zal duidelijk zijn dat het Nedlloyd Pensioenfonds in vergelijking met andere fondsen als fonds met de beste indexering uit die vergelijking is gekomen. Voor alle bij het Nedlloyd Pensioenfonds betrokken verzekerden (gepensioneerden, slapers en actieven) een belangrijke zaak en zeker een felicitatie waard. En hoe de indexering de komende jaar en jaren zal verlopen, weet niemand. Momenteel is het beursklimaat zeer onstuimig en het is onvoorspelbaar hoe die situatie aan het einde van dit jaar zal zijn. Eind 2007 was de dekkingsgraad 154% maar per 30 juni jl. reeds gedaald tot 139% en per 30 september jl. zelfs tot %. Daardoor is nu ook geen enkele voorspelling te maken hoe hoog de dekkingsgraad bij het Nedlloyd Pensioenfonds per 31 december 2008 zal zijn zodat ook geen enkele indicatie gegeven kan worden over de hoogte van de indexering per 1 april Wij kunnen niet anders doen dan de komende ontwikkelingen op de beurzen met vertrouwen volgen. Schenk slim en bespaar belasting Onder deze titel is vorige maand in een bekend Nederlands tijdschrift een goed gedocumenteerd artikel opgenomen hoe tijdens het leven een deel van het vermogen via schenkingen aangewend kan worden om daarmede de nabestaanden veel belasting te kunnen besparen. Een duidelijk geschreven artikel met goede voorbeelden. Belangstellende leden kunnen een kopie van het betreffende artikel schriftelijk bij de secretaris (Rietgors 14, 3271 XD Mijnsheerenland, telefonisch of via secretaris1@vereniging-dnp.nl) aanvragen bij de secretaris.

4 Belasting betalen nog gemakkelijker? De Belastingdienst wil het 1½ miljoen belastingbetalers echt gemakkelijk gaan maken. Volgend jaar krijgt deze groep belastingplichtigen een volledig ingevuld aangifteformulier. Het formulier moet uiteraard wel gecontroleerd worden en als de gegevens kloppen, zijn die belastingplichtigen met één druk op de knop klaar met de aangifte. Zo n 6 miljoen belastingplichtigen krijgen een gedeeltelijk ingevuld aangifteformulier toegezonden omdat de Belastingdienst voor die groep niet over alle van belang zijnde gegevens beschikt. Belastingplichtigen die volgend jaar via de site van de Belastingdienst een aangifteformulier downloaden krijgen de vraag of ze hun beschikbare gegevens willen ophalen. Die gegevens kunnen dan met de DigiD-code worden opgehaald. Het gaat dan onder andere om naam, adresgegevens, burgerservicenummer en loongegevens. Ook verschillende heffingkortingen, WOZ gegevens en het bedrag van de voorlopige aanslag zijn al ingevuld. Uitnodiging voor de Jaarvergadering 2009 Wilt u alvast noteren? De ledenvergadering van DNP zal volgend jaar plaatsvinden op woensdag 18 maart De bijeenkomst wordt weer gehouden in het Beatrix Theater van de Jaarbeurs in Utrecht. De uitnodiging met het programma zal door ons tijdig verzonden worden. Contributie voor 2008 Een klein aantal leden heeft tot nu toe de contributie voor 2008 nog niet betaald. Heel jammer, maar zij krijgen de\ze maand van ons een herinnering toegestuurd met een Indien die leden voor alle zekerheid gelijktijd maar de contributie voor 2009 betalen, dan hebben we daartegen geen bezwaar. Dat wordt dan wel 2 x 12,00 of te wel 24,00. Adreswijziging? Mocht u van adres veranderen of zijn er andere voor ons van belang zijnde mutaties, laat het ons dan s.v.p. weten. Een kaartje of een telefoontje naar de ledenadministrateur (Heelmeesterstraat 32, 3123 EG Schiedam - telefoon ) is voldoende. Ala wij door ons verzonden mailings onbestelbaar terugontvangen, hebben wij veel werk om het nieuwe adres te achterhalen of om er achter te komen wat de oorzaak van de terugzending is. Wij zijn en blijven voor dit soort informatie afhankelijk van de leden en familieleden van de leden. Kortom, laat ons de betreffende mutaties even weten. Bij voorbaat hartelijk dank.

5 Pensioenfondsen: klein vedwijnt! Het aantal pensioenfondsen in Nederland neemt al jarenlang gestaag af. Jaarlijks verdwijnen gemiddeld zo n 35 pensioenfondsen. Het zijn voornamelijk ondernemingspensioenfondsen met een beperkt aantal deelnemers, die verdwijnen. Daarvoor zijn twee redenen aan te wijzen. Ten eerste zijn de beleggings- en ICT-kosten in de afgelopen jaren gestegen, waardoor bij deze fondsen de kosten per deelnemer betrekkelijk hoog zijn geworden. Ten tweede zijn deze fondsen op zoek naar efficiëntere manieren om aan alle gestelde eisen te kunnen voldoen. Eén manier daarvoor is het onderbrengen van de pensioenverplichtingen bij een ander pensioenfonds. Een andere in het overdragen van deze verplichtingen aan een verzekeraar. Beide manieren komen de laatste jaren in min of meer gelijke mate voor. Eind 2007 telde Nederland 713 pensioenfondsen. Tien jaar geleden waren dat er nog 1.059! Hoe eis ik mijn pensioen op? Weet u niet meer of u bij een vroegere werkgever pensioen hebt opgebouwd? Dan kan het lastig zijn om oude pensioenrechten op te sporen. In de folder Hoe achterhaal ik mijn pensioen? van De Nederlandse Bank (DNB) wordt uitgelegd wat u kunt doen om na te gaan of u nog pensioenrechten hebt. Bel de Informatiedesk van DNB voor hulp en advies: telefoon (op werkdagen tussen 9 en 17 uur) - 0,35 per gesprek. Of download de folder via Weet u wel waar u ooit pensioenrechten hebt opgebouwd, maar bestaat het pensioenfonds niet meer? Raadpleeg dan op de website van DNB het bestand Rechtsopvolgers van oude pensioenfondsen. U kunt met deze vraag ook de DNB-Informatiedesk bellen.

Vereniging Deelnemers Nedlloyd Pensioenfonds

Vereniging Deelnemers Nedlloyd Pensioenfonds INFO bulletin Vereniging Deelnemers Nedlloyd Pensioenfonds Secretariaat: Ledenadministratie: Rietgors 14, internet: Heelmeesterstraat 32, 3271 XD Mijnsheerenland www.vereniging-dnp.nl 3123 EG Schiedam

Nadere informatie

AMF een goed geregeld pensioen. Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005

AMF een goed geregeld pensioen. Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005 AMF een goed geregeld pensioen Bulletin Algemeen Mijnwerkersfonds 2005 Het bestuur van het Algemeen Mijnwerkersfonds (AMF) wil haar rechthebbenden van goede en belangrijke informatie voorzien. Leest u

Nadere informatie

VGDN Nieuwsbrief 29 December 2009

VGDN Nieuwsbrief 29 December 2009 VGDN Nieuwsbrief 29 December 2009 Jaargang 10, nummer 3 Beste V.G.D.N. leden, Hierbij ontvangt u een kopie van een brief die wij aan de directie van DuPont de Nemours (Nederland) B.V. hebben geschreven.

Nadere informatie

NAAR EEN VEILIGE HAVEN VOOR JOUW PENSIOEN. Bijeenkomsten voor oud-werknemers en pensioengerechtigden 4 en 10 december 2018

NAAR EEN VEILIGE HAVEN VOOR JOUW PENSIOEN. Bijeenkomsten voor oud-werknemers en pensioengerechtigden 4 en 10 december 2018 NAAR EEN VEILIGE HAVEN VOOR JOUW PENSIOEN Bijeenkomsten voor oud-werknemers en pensioengerechtigden 4 en 10 december 2018 Agenda Historie Waarom moet SPUN stoppen? Welk proces hebben we doorlopen? Wat

Nadere informatie

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011

Persbericht. Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Persbericht Kwartaalbericht: vierde kwartaal 2011 Hoofdpunten: Dekkingsgraad van 94% is te laag: aanvullende maatregelen nodig Beschikbaar vermogen stijgt met ruim 11 miljard Door gedaalde rente nemen

Nadere informatie

Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar.

Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar. STICHTING PENSIOENFONDS GROOTHANDEL VEGRO Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om 19.00 uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar. 1. Opening en mededelingen

Nadere informatie

PMT transparant in kosten pensioen

PMT transparant in kosten pensioen PMT transparant in kosten pensioen PMT is het pensioenfonds van de sector Metaal en Techniek. De werkgevers en werknemers in de bedrijfstak besturen het fonds. Als bedrijfstakpensioenfonds is PMT not-for-profit,

Nadere informatie

WOORD VOORAF. Beste deelnemers,

WOORD VOORAF. Beste deelnemers, WOORD VOORAF Beste deelnemers, Voor u ligt de pensioenkrant 2015 van Stichting Pensioenfonds B&S ( het Pensioenfonds ). Hiermee willen wij u informeren over de gebeurtenissen en ontwikkelingen van de afgelopen

Nadere informatie

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S Pensioenfonds B&S Pensioenkrant 2016 Pensioen fonds B&S I n h o u d s o p g a v e Woord vooraf... 4 1. Jaarverslag 2015 in hoofdijnen... 5 2. Financiële positie 2016... 8 3.Haalbaarheidstoets 2016... 9

Nadere informatie

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010

Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Buitengewone vergadering van deelnemers 22 november 2010 Agenda 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken 2. Pensioenregeling uitgevoerd door BNPF 3. Vergelijking andere pensioenfondsen 4. Herstelplan

Nadere informatie

Persbericht. ABP verlaagt pensioen in 2013 met 0,5% Ondanks goed rendement stijgt dekkingsgraad in 2012 onvoldoende

Persbericht. ABP verlaagt pensioen in 2013 met 0,5% Ondanks goed rendement stijgt dekkingsgraad in 2012 onvoldoende Persbericht ABP verlaagt pensioen in 2013 met 0,5% Ondanks goed rendement stijgt dekkingsgraad in 2012 onvoldoende Hoofdpunten: Verlaging pensioen met 0,5% per 1 april 2013 definitief Mogelijk aanvullende

Nadere informatie

Najaarsbijeenkomst Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland

Najaarsbijeenkomst Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland Najaarsbijeenkomst Vereniging Senioren ING Regio Rotterdam/Zeeland Peter de Bruijne Voorzitter Bestuur Pensioenfonds ING 31 oktober 2013 QR code website Pensioenfonds ING Agenda Financiële situatie Klanttevredenheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over?

Nieuwsbrief. Herstelplan. In dit nummer. oktober 2015. Waar ging het ook alweer over? Nieuwsbrief oktober 2015 Herstelplan In de nieuwsbrieven van juli (over o.a. het nieuwe Financieel ToetsingsKader nftk ) en augustus 2015 (over beleggen) informeerden we u al eerder over de eisen die De

Nadere informatie

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014

Kwartaalbericht. 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015. Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2014 Den Haag, 30 januari 2015 Samenvatting cijfers per 31 december 2014 Dekkingsgraad: 111,5% Beleidsdekkingsgraad: 112,6% Belegd vermogen: 19,6 miljard Rendement 2014: 27,6%

Nadere informatie

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S

Pensioenfonds B&S. Pensioenkrant Pensioen fonds B&S Pensioenfonds B&S Pensioenkrant 2014 Pensioen fonds B&S I n h o u d s o p g a v e Woord vooraf... 4 1. Jaarverslag 2013 in hoofdijnen... 5 2. Dekkingsgraad 2014... 7 3.Nieuw pensioenstelsel 2015... 8

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds SABIC

Stichting Pensioenfonds SABIC Stichting Pensioenfonds SABIC Presentatie SPF tijdens algemene ledenvergadering VGSE 15 april 2010 Jan van den Berg, voorzitter SPF 1 Programma 1. Algemeen 2. Situatie SPF eind 2008 3. Ontwikkelingen SPF

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering Vereniging (VeLP) 17 februari 2011

Algemene Ledenvergadering Vereniging (VeLP) 17 februari 2011 Algemene Ledenvergadering Vereniging (VeLP) 17 februari 2011 Agenda Welkom Notulen vergadering 2 november Performance SPLB Het pensioengebouw en juridisch advies Financiën Communicatie en LinkedIn groep

Nadere informatie

Stichting Alcatel Lucent Pensioenfonds (in liquidatie) Stichting Alcatel-Lucent Pensioenfonds (in liquidatie) Vergadering van Deelnemers

Stichting Alcatel Lucent Pensioenfonds (in liquidatie) Stichting Alcatel-Lucent Pensioenfonds (in liquidatie) Vergadering van Deelnemers Stichting Alcatel-Lucent Pensioenfonds (in liquidatie) Deelnemers en Pensioengerechtigden 29 september 2015 Agenda 1. Opening en introductie J. Koenhein 2. Korte toelichting Jaarverslag 2014 en huidige

Nadere informatie

Grens volledige indexatie 141% 1 114% 115% complex 125% Indexatie 2.53% 0.00% 0.00% 0.00% 0.00%

Grens volledige indexatie 141% 1 114% 115% complex 125% Indexatie 2.53% 0.00% 0.00% 0.00% 0.00% Benchmark pensioenfondsen Inleiding De Vereniging exleaseplan (VeLP) heeft het initiatief genomen om een benchmarkstudy te maken voor de Stichting Pensioenfonds Lease Beheer (SPLB). Het doel van deze benchmark

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016

Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Verslag bijeenkomst SVG 9 maart 2016 Op woensdagmiddag 9 maart, aansluitend aan de jaarbijeenkomst van de Vereniging Gepensioneerden Getronics (VGG), organiseerde Stichting Voorzieningsfonds Getronics

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Versie

Waardeoverdracht. Versie Waardeoverdracht Versie 12-05-2016 Versie 12-05-2016 Waardeoverdracht Vanaf het moment dat je in dienst komt bij SABIC ga je pensioen opbouwen bij Pensioenfonds SABIC (SPF). Heb je ook al pensioen opgebouwd

Nadere informatie

Brochure Waardeoverdracht

Brochure Waardeoverdracht 0 Brochure Waardeoverdracht Waardeoverdracht Vanaf het moment dat je in dienst komt bij SABIC ga je pensioen opbouwen bij Pensioenfonds SABIC (SPF). Heb je ook al pensioen opgebouwd bij een ander pensioenfonds

Nadere informatie

Waardeoverdracht. Versie

Waardeoverdracht. Versie Waardeoverdracht Versie 18-02-2016 Versie 18-02-2016 Waardeoverdracht Vanaf het moment dat je in dienst komt bij DSM 1 ga je pensioen opbouwen bij Pensioenfonds DSM Nederland (PDN). Heb je ook al pensioen

Nadere informatie

Toeslagverlening Uitgave mei 2015

Toeslagverlening Uitgave mei 2015 Toeslagverlening Uitgave mei 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds Sabic, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend indicatief

Nadere informatie

Brochure Waarde- overdracht

Brochure Waarde- overdracht Brochure Waarde- overdracht Waardeoverdracht Vanaf het moment dat je in dienst komt bij DSM 1 ga je pensioen opbouwen bij Pensioenfonds DSM Nederland (PDN). Heb je ook al pensioen opgebouwd bij een ander

Nadere informatie

De pensioenleeftijd zal omhoog gaan

De pensioenleeftijd zal omhoog gaan Jaarbericht 2011 Ruim 1.600 mensen ontvangen op dit moment een pensioenuitkering via ons pensioenfonds. Nog eens ruim 2.300 (oud) DuPont-medewerkers zullen in de toekomst een pensioenuitkering ontvangen.

Nadere informatie

Toeslag- verlening Uitgave mei 2015

Toeslag- verlening Uitgave mei 2015 Toeslagverlening Uitgave mei 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds DSM Nederland, gevestigd te Heerlen (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Beleid bij collectieve waardeoverdracht

Beleid bij collectieve waardeoverdracht Beleid bij collectieve waardeoverdracht Voor een collectieve waardeoverdracht zijn geen wettelijke of gemeenschappelijke rekenregels, daarom stelt FNV Bondgenoten haar eigen uitgangspunten vast. FNV Bondgenoten

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018

UW PENSIOEN BIJ SPUN. Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018 UW PENSIOEN BIJ SPUN Bijeenkomst voor pensioengerechtigden Dick Vis, voorzitter Stichting Pensioenfonds Urenco Nederland 22 mei 2018 Gezien op tv op 7 mei? Zwarte Zwanen schetst eenzijdig, negatief beeld

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Apf en van ASR en NN IP/AZL geven inzicht in opzet

Apf en van ASR en NN IP/AZL geven inzicht in opzet Apf en van ASR en NN IP/AZL geven inzicht in opzet Beleggingen van apf en zijn nog niet definitief en de kosten onduidelijk. Het belanghebbendenorgaan heeft wel belangrijke vetorechten, maar mogelijk heeft

Nadere informatie

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB

Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB Vraag-antwoord voor Pensioenfonds ANWB vanwege verlagen pensioenen, april 2013 1. Waarom moet Pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste

Nadere informatie

datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420

datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420 Aan: alle actieve deelnemers alle gewezen deelnemers alle pensioengerechtigden datum onze referentie uw referentie doorkiesnummer 15-11-2010 0523 288420 Betreft: de risico s van het pensioenfonds voor

Nadere informatie

Ik heb een nieuwe baan. Wat doe ik nu met mijn pensioen? Marlous Abee, eerste verkoopster i.o. Etos, alleenstaand.

Ik heb een nieuwe baan. Wat doe ik nu met mijn pensioen? Marlous Abee, eerste verkoopster i.o. Etos, alleenstaand. Ik heb een nieuwe baan. Wat doe ik nu met mijn pensioen? Marlous Abee, eerste verkoopster i.o. Etos, alleenstaand Waardeoverdracht 1 Inhoud pagina - Waardeoverdracht: wel doen of niet doen? 3 - De financiële

Nadere informatie

Case study: voorbeeld van een strategisch risicomanagementproces bij Philips Pensioenfonds

Case study: voorbeeld van een strategisch risicomanagementproces bij Philips Pensioenfonds Case study: voorbeeld van een strategisch risicomanagementproces bij Philips Pensioenfonds VBA ALM congres 6 november 2014 Philips Pensioenfonds Philips Pensioenfonds in een notedop Beleggingen Verplichtingen

Nadere informatie

Extra informatie pensioenverlaging

Extra informatie pensioenverlaging Extra informatie pensioenverlaging Wat is de invloed van de verlaging op mijn netto pensioen? Als u nog niet met pensioen bent, kunnen we u nu niet zeggen hoe uw netto pensioen

Nadere informatie

Zicht op de indexatiekwaliteit van pensioenregelingen

Zicht op de indexatiekwaliteit van pensioenregelingen Prijsstijgingen kunnen een negatieve invloed hebben op de koopkracht. Ook op de koopkracht van pensioenen. Veel Nederlandse pensioenfondsen streven er daarom naar de pensioenen elk jaar te verhogen, of

Nadere informatie

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).*

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).* Beste lezer, Dit overzicht met veelgestelde vragen hebben wij opgesteld naar aanleiding van de brief d.d. 10 november 2016 over de liquidatie van Coop Pensioenfonds. Heeft u een vraag die hier niet tussenstaat

Nadere informatie

2 Bedrijfstakpensioenfondsen

2 Bedrijfstakpensioenfondsen 2 Bedrijfstakpensioenfondsen 2.1 Medezeggenschap van gepensioneerden Bedrijfstakpensioenfondsen worden in het convenant opgeroepen om een (wettelijke) raad op te richten. In onderstaande tabel staat een

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds.

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Van het SPAN bestuur In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het fonds. Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert u

Nadere informatie

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1.B Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Waarom een nieuwe regeling bij Cosun? Pensioenpremie Toeslagverlening (indexatie) Discussie

Nadere informatie

datum onze referentie doorkiesnummer maart

datum onze referentie doorkiesnummer maart datum onze referentie doorkiesnummer maart 2018 0523 208268 Betreft: - gedeeltelijke indexatie per 1 januari 2018 - pensioenpremies en pensioenopbouw voor de periode 2018-2020 - onderzoek toekomstig bestuursmodel

Nadere informatie

Pensioenfonds Update September 2013

Pensioenfonds Update September 2013 Pensioenfonds Update September 2013 nr 15 september 2013 pagina 1 INHOUD 1. Voorwoord van de voorzitter 1 2. Toeslagverlening per 1 juli 2013 3 3. Dekkingsgraad gehaald in Q2 2013 3 4. Toeslagenbeleid

Nadere informatie

1e kwartaal 2016 Den Haag, 20 april 2016

1e kwartaal 2016 Den Haag, 20 april 2016 Kwartaalbericht 1e kwartaal 2016 Den Haag, 20 april 2016 Samenvatting cijfers per 31 maart 2016 Dekkingsgraad (UFR): 97,7% Beleidsdekkingsgraad: 102,0% Belegd vermogen: 21,9 miljard Rendement 1 e kwartaal

Nadere informatie

Voor informatie verwijzen we u ook naar de nieuwsbrieven van het pensioenfonds van ALU-PF van september 2015 en november 2015.

Voor informatie verwijzen we u ook naar de nieuwsbrieven van het pensioenfonds van ALU-PF van september 2015 en november 2015. Veelgestelde vragen (FAQ) naar aanleiding van de overgang (Collectieve Waarde overdracht: CWO) van het Alcatel-Lucent Pensioenfonds (ALU-PF) naar het Pensioenfonds van de Metalektro (PME). Voor informatie

Nadere informatie

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent.

Via deze brief krijgt u verdere (achtergrond)informatie over de huidige situatie en wat dit voor uw pensioen betekent. Naam Adres Postcode + woonplaats Land ONDERWERP: SITUATIE PENSIOENFONDS ROCKWOOL EN MOGELIJKE VERLAGING VAN UW PENSIOEN BIJLAGEN: EVALUATIEMOMENTEN IN HERSTELPLAN, ONTWIKKELING DEKKINGSGRAAD, DEKKINGSGRAAD

Nadere informatie

Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017

Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017 Notulen Kernvergadering St Sportfondsen Pensioenfonds 24 november 2017 Agenda 1. Opening 2. Verslag kernvergadering 2016 3. Financiële situatie per 31-12-2016 - Toeslagverlening per 1-1-2017 4. Ontwikkelingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Leden BPOA stemmen in met aanpassing pensioenregeling. Dekkingsgraad SPOA niet de reden voor aanpassing pensioenregeling

Nieuwsbrief. Leden BPOA stemmen in met aanpassing pensioenregeling. Dekkingsgraad SPOA niet de reden voor aanpassing pensioenregeling Nieuwsbrief december februari 2018 2016 Leden BPOA stemmen in met aanpassing pensioenregeling Tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) van 7 december jl. hebben de leden van de Beroepspensioenvereniging

Nadere informatie

4. Medezeggenschap bij ondernemingspensioenfondsen

4. Medezeggenschap bij ondernemingspensioenfondsen 4. Medezeggenschap bij ondernemingspensioenfondsen In het convenant en in de Pensioenwet is er verschil tussen de positie van ondernemingspensioenfondsen en bedrijfstakpensioenfondsen. Bedrijfstakpensioenfondsen

Nadere informatie

PGB actueel door Arnold Verplancke

PGB actueel door Arnold Verplancke door Arnold Verplancke Inhoud Financiële resultaten 2014 en eerste maanden 2015 Aansluitingen en groei deelnemersbestand Kosten per deelnemer Nieuwe wetgeving: - APF - Communicatie Nieuw portaal gepensioneerden

Nadere informatie

Pensioenfonds Update Juli 2018

Pensioenfonds Update Juli 2018 nr 26 juli 2018 pagina 1 Pensioenfonds Update Juli 2018 Voorwoord INHOUD Voorwoord 1 Ontwikkeling dekkingsgraad en beleggingen in 2018 3 Otto verkozen tot Jonge Pensioenfondsbestuurder van het Jaar 5 Wat

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Regie nemen en Koers houden

Regie nemen en Koers houden Presentatie Wim Brandse, voorzitter SPUN bestuur Regie nemen en Koers houden Hoe staat SPUN ervoor anno 2015? Bestuurssamenstelling Naam Functie Geleding Wim Brandse Voorzitter Werkgevers Ad Heijma Vicevoorzitter

Nadere informatie

Het Nedlloyd Pensioenfonds van nu en in de toekomst

Het Nedlloyd Pensioenfonds van nu en in de toekomst Het Nedlloyd Pensioenfonds van nu en in de toekomst Jaarvergadering DNP 25 maart 2015 Frans Dooren, directeur 1 Agenda - Even voorstellen - Terugblik 2014 - Organisatie, Dekkingsgraad, Rente, Verplichtingen,

Nadere informatie

Verkort jaarverslag PHI 2010

Verkort jaarverslag PHI 2010 Verkort jaarverslag PHI 2010 uitgave van stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de houtverwerkende industrie Voorwoord 2010 was een roerig jaar. Ook voor Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Houtverwerkende

Nadere informatie

Uw pensioen meenemen STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

Uw pensioen meenemen STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen meenemen STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Uw pensioen meenemen Stel, u heeft een nieuwe baan. Vaak gaat u dan pensioen opbouwen bij een andere pensioenuitvoerder. U kunt

Nadere informatie

Brief S.P.O.A. januari 2012 korting per 1 april 2012

Brief S.P.O.A. januari 2012 korting per 1 april 2012 Brief S.P.O.A. januari 2012 korting per 1 april 2012 Geachte heer, mevrouw, Via deze brief informeren wij u over de stand van zaken met betrekking tot de financiële positie van het pensioenfonds en de

Nadere informatie

Waardeoverdracht van VPTech naar Pensioenfonds Vegro

Waardeoverdracht van VPTech naar Pensioenfonds Vegro Waardeoverdracht van VPTech naar Pensioenfonds Vegro Doel: overdracht van de aanspraken vroegpensioen (OP/PP 61-64 jaar) naar SPGV (pens. > 65 jaar) VPTech: tot 2011 collectieve w.o. / individuele w.o.

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomst

Deelnemersbijeenkomst Deelnemersbijeenkomst Stichting Pensioenfonds Capgemini Nederland 13 oktober 2010 Deelnemersbijeenkomst Agenda Opening Huidige status Oorzaken Overwegingen van het Bestuur Besluitvorming Vooruitzichten

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het SPAN fonds.

In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het SPAN fonds. Van het SPAN bestuur In deze nieuwsbrief geven wij u informatie over de financiële situatie en andere belangrijke ontwikkelingen binnen het SPAN fonds. Voor alle duidelijkheid: deze nieuwsbrief informeert

Nadere informatie

Profiel van de Vereniging.

Profiel van de Vereniging. Profiel van de Vereniging. In juli 1987 werd in Rotterdam officieel de Vereniging van Gepensioneerden KBB opgericht. Een belangenvereniging voor gepensioneerden uit het voormalige KBB concern. Na de fusie

Nadere informatie

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds

Geef pensioen de aandacht die het verdient. Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Geef pensioen de aandacht die het verdient Jaarbericht Stichting Pensioenfonds Vijf mythes over pensioen Over pensioenen zijn meerdere mythes in omloop. Het is belangrijk om te weten hoe het wel zit. De

Nadere informatie

1. Waarom heeft SPUN in 2015 een werkgroep toekomstverkenning ingesteld?

1. Waarom heeft SPUN in 2015 een werkgroep toekomstverkenning ingesteld? Veel gestelde vragen en antwoorden over de toekomst van SPUN 1. Waarom heeft SPUN in 2015 een werkgroep toekomstverkenning ingesteld? In de afgelopen 10 jaar is het aantal pensioenfondsen in Nederland

Nadere informatie

Financieel. Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Cindu International

Financieel. Crisisplan. Stichting Pensioenfonds Cindu International Financieel Crisisplan Stichting Pensioenfonds Cindu International versie: Goedgekeurd tijdens bestuursvergadering van 29 januari 2018 1 Inhoudsopgave FINANCIEEL CRISISPLAN... 3 Hoofdstuk 1: Inleiding...

Nadere informatie

Deelnemersvergadering mogelijkheden PMA. Amsterdam, 26 augustus 2013

Deelnemersvergadering mogelijkheden PMA. Amsterdam, 26 augustus 2013 Deelnemersvergadering mogelijkheden PMA Amsterdam, 26 augustus 2013 Agenda Bestuur De stand van zaken; Vervolgtraject; Onderzochte mogelijkheden; Toelichting op drie mogelijkheden; Vragen. Deelnemersraad

Nadere informatie

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan

Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Bijlage 3 Het Financieel Crisisplan Dit financieel crisisplan is geschreven in het kader van artikel 145 van de Pensioenwet. Het crisisplan maakt deel uit van de beschrijving van de beheerste en integere

Nadere informatie

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken

Onderwerp: welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken 1234AB99 De heer AB Voorbeeld Straat 99 1234 AB WOONPLAATS Datum 7 mei 2015 Klantnummer 021-0123456789-01 Onderwerp welkom bij Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Geachte heer Voorbeeld Per 15

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN

van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN Geachte leden van de VVSPTN. LAATSTE NIEUWS: DEELNEMERSVERGADERING SPTN Het bestuur van de Stichting

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2017

VERKORT JAARVERSLAG 2017 VERKORT JAARVERSLAG 2017 De belangrijkste ontwikkelingen in 2017 bij Pensioenfonds TNT Express op een rij in deze verkorte en vereenvoudigde versie van het jaarverslag. Het volledige jaarverslag vindt

Nadere informatie

Te behalen uitkering varieert bij DC-pensioen sterker dan bij DB

Te behalen uitkering varieert bij DC-pensioen sterker dan bij DB date: 23.06.2014 place: Amsterdam Te behalen uitkering varieert bij DC-pensioen sterker dan bij DB Frank van Alphen, FD media Het verschil tussen de uitkering in een pessimistisch en een optimistisch scenario

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015. Stand van zaken SVG. 1 van 19

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015. Stand van zaken SVG. 1 van 19 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 11 februari 2015 Stand van zaken SVG 1 van 19 Programma Pensioenfonds SVG Financiële positie SVG Terugblik 2014 Vooruitblik 2015 Vragen 2 van 19 Pensioenfonds SVG

Nadere informatie

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012

delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 delta lloyd pensioenfonds Over het jaar 2012 XY 13996-0513 In dit Jaarbericht leest u wat er in 2012 bij ons pensioenfonds gebeurde. We gaan wat dieper in op onze beleggingen en andere financiële zaken.

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Windmolenproject Egmond, 2006 1 Deelnemersvergadering 28 september 2006 Agendapunt 4 Kernpunten 2005 Goed jaar, dekkingsgraad van 112,1% naar 117,1% gestegen, ondanks

Nadere informatie

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 26 juni 2014

Welkom namens. Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK. AMSTERDAM, 26 juni 2014 Welkom namens Stichting Pensioenfonds van de KAS BANK AMSTERDAM, 26 juni 2014 AGENDA 1. Opening en voorstellen leden van het bestuur 2. Mededelingen van de voorzitter 3. Notulen deelnemersvergadering 27

Nadere informatie

Uw pensioen en uw risicobereidheid

Uw pensioen en uw risicobereidheid Uw pensioen en uw risicobereidheid ALV VvGH 24 april 2018 Michiel Kamermans Lid van het bestuur van het Heineken Pensioenfonds 1 Waar gaan we het over hebben Hoe gaat het met het HPF en uw pensioen Wat

Nadere informatie

Toeslagverlening. Versie

Toeslagverlening. Versie Toeslagverlening Versie 23-02-2017 Versie 23-02-2017 Toeslagverlening Waarom toeslagverlening? Toeslag is een manier om te zorgen dat de pensioenen hun koopkracht behouden. Toeslag wordt ook wel indexatie

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6 DERDE KWARTAAL 2017

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/6 DERDE KWARTAAL 2017 KWARTAALVERSLAG DERDE KWARTAAL 2017 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 september 2017 bedroeg 114,8% Het rendement van 1 juli tot en met 30 september 2017 bedroeg 1,4% Het rendement van 1 januari

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009

De Nederlandsche Bank. Statistisch Bulletin maart 2009 09 De Nederlandsche Bank Statistisch Bulletin maart 2009 ndexatie pensioenen blijft achter bij inflatie en loonstijging n 2009 worden pensioenaanspraken en -uitkeringen naar verwachting gemiddeld met zo

Nadere informatie

Zet je in voor een goed pensioen! Stel je kandidaat voor het nieuwe verantwoordingsorgaan

Zet je in voor een goed pensioen! Stel je kandidaat voor het nieuwe verantwoordingsorgaan Maart 2014 Newsflash Pensioenfonds Abbott Nederland Zet je in voor een goed pensioen! Stel je kandidaat voor het nieuwe verantwoordingsorgaan Abbott en AbbVie hebben een goede pensioenregeling. De inhoud

Nadere informatie

Andere werkgever Wat betekent dat voor uw pensioen?

Andere werkgever Wat betekent dat voor uw pensioen? Andere werkgever Wat betekent dat voor uw pensioen? Inhoud 1 Wat u meteen moet doen als u van baan verandert. 3 2 Is waardeoverdracht gunstig voor u? Dat hangt van verschillende factoren af. 4 4 Wat gebeurt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Scheiden of uit elkaar gaan hoe u dat regelt met uw pensioen Inhoudsopgave pagina U gaat uit elkaar 4 Verdelen of niet verdelen? 6 Verdelen in twee gelijke delen, wettelijke verdeling 7 U wijkt af van

Nadere informatie

NO: 16 / MAART 2013 Sfeerimpressie Hoe is de verhouding tussen de werkgever en het pensioenfonds? Zijn het pensioenfonds en Boskalis onafhankelijk?

NO: 16 / MAART 2013 Sfeerimpressie Hoe is de verhouding tussen de werkgever en het pensioenfonds? Zijn het pensioenfonds en Boskalis onafhankelijk? NO: 16 / MAART 2013 In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de informatiebijeenkomst die het bestuur op 7 maart 2013 voor alle deelnemers heeft georganiseerd. In die bijeenkomst heeft het bestuur

Nadere informatie

Toekomst Pensioenfonds AZL & De Nationale APF. Elke Op het Veld Judith Kochen Jos Gubbels

Toekomst Pensioenfonds AZL & De Nationale APF. Elke Op het Veld Judith Kochen Jos Gubbels Toekomst Pensioenfonds AZL & De Nationale APF Elke Op het Veld Judith Kochen Jos Gubbels De toekomst van Pensioenfonds AZL Zeggenschap in bestuur Indexatiepotentieel Kans op pensioenkorting Eigen identiteit

Nadere informatie

Reservetekort weggewerkt, pensioenen verhoogd

Reservetekort weggewerkt, pensioenen verhoogd Verkort jaarverslag 2013 In dit verkorte jaarverslag 2013 zetten we de hoofdpunten uit het volledige jaarverslag van Metro Pensioenfonds voor u op een rij: we blikken terug op het pensioenjaar 2013 en

Nadere informatie

Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008

Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008 Stichting Metro Pensioenfonds Populair jaarverslag 2008 blad 1 van 7 Het Metro Pensioenfonds Hieronder eerst een aantal bijzonderheden over het Metro Pensioenfonds. Het Metro Pensioenfonds is opgericht

Nadere informatie

1e kwartaal 2017 Den Haag, april 2017

1e kwartaal 2017 Den Haag, april 2017 Kwartaalbericht 1e kwartaal 2017 Den Haag, april 2017 Samenvatting cijfers per 31 maart 2017 Dekkingsgraad (UFR): 103,3% Beleidsdekkingsgraad: 100,4% Belegd vermogen: 23,5 miljard Rendement 2017 t/m maart:

Nadere informatie

Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioenfonds DSM Nederland Pensioenfonds DSM Nederland door Ton de Boer op verzoek van VDP 12-12-2016 Pensioenfonds DSM Nederland 1 AGENDA 1. Inleiding 2. Huidige situatie a) Financieel b) Uitkomsten deelnemersonderzoek c) Besluiten

Nadere informatie

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 6.

Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 6. Opgave 5 Bij deze opgave horen de informatiebronnen 4 tot en met 6. De Stichting Bedrijfspensioenfonds voor Medewerkers in het Notariaat (hierna te noemen Het Pensioenfonds) verzorgt de pensioenen van

Nadere informatie

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2016

KWARTAALVERSLAG. Philips Pensioenfonds. 1. In het kort. 2. Financiële positie Philips Pensioenfonds 1/5 EERSTE KWARTAAL 2016 KWARTAALVERSLAG EERSTE KWARTAAL 2016 1. In het kort De beleidsdekkingsgraad per 31 maart 2016 bedroeg 109,6% Het rendement van 1 januari tot en met 31 maart 2016 bedroeg 5, Het pensioenvermogen per 31

Nadere informatie

Indexatiebeleid Financiering Reglement Communicatie

Indexatiebeleid Financiering Reglement Communicatie Matrix 1 ten aanzien van de toeslag pensioenaanspraken en pensioenrechten (is toeslag voor gepensioneerden, gewezen deelnemers en deelnemers) 2 : Indexatiebeleid, A. Geen B. Geen doelgericht indexatiebeleid

Nadere informatie

2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016

2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016 Kwartaalbericht 2e kwartaal 2016 Den Haag, juli 2016 Samenvatting cijfers per 30 juni 2016 Dekkingsgraad (UFR): 99,0% Beleidsdekkingsgraad: 99,6% Belegd vermogen: 23,3 miljard Rendement 1 e halfjaar 2016:

Nadere informatie

4e kwartaal 2016 Den Haag, januari 2017

4e kwartaal 2016 Den Haag, januari 2017 Kwartaalbericht 4e kwartaal 2016 Den Haag, januari 2017 Samenvatting cijfers per 31 december 2016 Dekkingsgraad (UFR): 101,4% Beleidsdekkingsgraad: 98,9% Belegd vermogen: 23,1 miljard Rendement 2016: 12,7%

Nadere informatie

Uw pensioen in onzekere tijden

Uw pensioen in onzekere tijden Uw pensioen in onzekere tijden Stichting Pensioenfonds 1 Inleiding Dekkingsgraad per 31 december 2011 is 83,7%. Het pensioenfonds loopt (ver) achter op herstelplan. Voorlopig kortingsbesluit is noodzakelijk.

Nadere informatie

Gepensioneerdenvereniging UWV

Gepensioneerdenvereniging UWV Gepensioneerdenvereniging UWV Secretariaat: Pieter de Ruiter Ledenadministratie: Margo Herinx D.L. Hudigstraat 59 Burg.Hogguerstr. 145 1019 TR Amsterdam 1064 CL Amsterdam Telefoon: 020-6102904 Telefoon:

Nadere informatie