Inhoudsopgave. pagina

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. pagina"

Transcriptie

1 Scheiden of uit elkaar gaan hoe u dat regelt met uw pensioen

2

3 Inhoudsopgave pagina U gaat uit elkaar 4 Verdelen of niet verdelen? 6 Verdelen in twee gelijke delen, wettelijke verdeling 7 U wijkt af van de wettelijke verdeling 8 Conversie 9 U verdeelt uw pensioen niet 11 Als u overlijdt 12 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14 Indexatie 15

4 4 U gaat uit elkaar U bent getrouwd, hebt uw partner laten registreren bij de gemeente of woont samen en beëindigt uw relatie. Dat heeft gevolgen voor uw pensioen. In deze brochure geven wij de keuzes aan die u hebt bij de verdeling van uw pensioen. En wat u kunt regelen voor het nabestaandenpensioen. Met de verdeling van het pensioen bedoelen we uw ABP OuderdomsPensioen, FPU of ABP KeuzePensioen. Het recht op nabestaandenpensioen voor uw ex-partner is op een andere manier geregeld. (Zie bladzijde 12.) Heeft uw ex-partner ook pensioen opgebouwd bij ABP? Dan kan dit ook worden verdeeld. Let op Op het aanvraagformulier kunt u aangeven welk pensioen verdeeld moet worden. Dat van u, van uw ex-partner of van u beiden.

5

6 6 Verdelen of niet verdelen? De vraag of u uw pensioen wilt verdelen, is pas relevant als uw huwelijk, of uw bij de gemeente geregistreerd partnerschap eindigt. Of bij scheiding van tafel en bed. Alleen dan kunt u het pensioen daadwerkelijk verdelen. Uw situatie Het volgende is op u van toepassing: - U bent getrouwd en gaat scheiden. - U bent getrouwd en gaat scheiden van tafel en bed. - U woont samen en hebt uw partnerschap laten registreren bij de gemeente, maar beëindigt dit partnerschap. Vier mogelijkheden U en uw ex-partner hebben de keuze: - U verdeelt uw pensioen in twee gelijke delen, wettelijke verdeling. - U wijkt af van de wettelijke verdeling. - U splitst uw pensioen in twee losstaande pensioenen, conversie. - U verdeelt uw pensioen niet. Elke mogelijkheid komt verderop in de brochure aan bod, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Uw uiteindelijke keuze verwerken wij in uw jaarlijks pensioenoverzicht. Hebt u uw partner niet bij de gemeente laten registreren, dan kunt u uw pensioen niet verdelen via ABP. Ook niet als u uw partner hebt aangemeld bij ABP. In die situatie kan uw ex-partner wel aanspraak hebben op nabestaandenpensioen.

7 7 Wettelijke verdeling Zowel u als uw ex-partner kan vragen om het pensioen in twee gelijke delen te verdelen. Wat gebeurt er na gelijke verdeling? Als u het pensioen hebt opgebouwd, blijft het formeel van u. Pas als u met pensioen gaat, ontvangt uw ex-partner de helft van het pensioen dat u opbouwde gedurende uw relatie. Uw ex-partner ontvangt dit in de vorm van een maandelijkse uitkering. Wat moet u regelen? Vul het aanvraagformulier Verdeling van pensioen in. U vindt dit formulier op abp.nl. Print het uit en stuur het op. Wij regelen de rest. Vraag de verdeling van pensioen binnen twee jaar na de beëindiging van uw relatie aan. Uw ex-partner ontvangt dan zijn of haar deel rechtstreeks van ons. U voorkomt hiermee dat uw ex-partner het bij u komt opeisen. Komt uw ex-partner te overlijden? Dan wordt het pensioen niet verdeeld. Overlijdt uw ex-partner na pensionering dan krijgt u het deel van uw ex-partner weer bij uw pensioen.

8 8 U wijkt af van de wettelijke verdeling Het uitgangspunt is dat u en uw ex-partner er samen voor kiezen af te wijken van de wettelijke verdeling. U moet er dus allebei mee akkoord gaan. Hoe kunt u verdelen? U kunt ervoor kiezen dat de een meer krijgt dan de ander. Bijvoorbeeld dat u 75% van uw pen sioen ontvangt en uw ex-partner 25%. U bepaalt samen wat u redelijk vindt. Het meest voor de hand liggend is om de periode van uw huwelijk of geregistreerd samenwonen als basis te nemen voor de verdeling. Maar dat kan ook anders. Hebt u bijvoorbeeld vóór uw huwelijk eerst samengewoond? Ook die periode kunt u laten meetellen. Alleen de periode die vóór het moment van scheiden of uit elkaar gaan ligt kunt u verdelen. U kunt zowel ABP OuderdomsPensioen als FPU verdelen. U kunt er ook voor kiezen om alleen het ABP OuderdomsPensioen te verdelen. Dit geldt alleen voor deelnemers die nog gebruik kunnen maken van FPU! Wat gebeurt er na Als u pensioen hebt opgebouwd, blijft het formeel van u. de verdeling? Pas als u met pensioen gaat, keren wij maandelijks een deel hiervan uit aan uw ex-partner. Wat moet u regelen? - Bepaal samen met uw ex-partner de verdeling. - Vul het aanvraagformulier Verdeling van pensioen in. U vindt dit formulier op abp.nl. Let op: uw ex-partner moet het formulier ook invullen. - Stuur de aanvraag samen met een kopie van het echtscheidingsconvenant of de beëindigingsovereenkomst binnen twee jaar na de scheiding naar ABP.

9 9 Komt uw ex-partner te overlijden? Dan wordt het pensioen niet verdeeld. Overlijdt uw ex-partner na pensionering dan krijgt u het deel van uw ex-partner weer bij uw pensioen.

10 10 Conversie Met conversie splitst u uw pensioen in twee zelfstandige pensioenen. Dit kan alleen na scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Dus niet als u alleen van tafel en bed gaat scheiden. Hoe kunt u verdelen? U en uw ex-partner wijken af van de wettelijke verdeling en u kiest samen voor conversie. Dat betekent dat u uw pensioen splitst in twee losstaande pensioenen. U en uw ex-partner bepalen samen hoe het pensioen wordt verdeeld. Ieder de helft of de ene partner bijvoorbeeld 60% en de ander 40% van het pensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd. De verdeling is definitief. Wat gebeurt er na deze conversie? Als u straks met pensioen of FPU gaat, krijgt u uw pensioen maandelijks uitgekeerd. Uw ex-partner ontvangt zijn of haar pensioen, als hij of zij straks zélf 65 jaar wordt. Dit deel omvat dan zowel het verdeelde ABP OuderdomsPensioen, ABP KeuzePensioen, ABP NabestaandenPensioen en FPU. Wat moet u regelen? - Bepaal samen met uw ex-partner de verdeling en leg deze officieel vast in een echtscheidingsconvenant of beëindigingsovereenkomst. - Vul het aanvraagformulier Verdeling van pensioen in. U vindt dit formulier op abp.nl. Let op: uw ex-partner moet het formulier ook ondertekenen. - Stuur de aanvraag met de officiële verklaring binnen twee jaar na de scheiding naar ABP. Komt uw ex-partner te overlijden? U krijgt het deel van uw ex-partner niet meer terug, want u hebt het afgestaan aan het pensioen voor uw ex-partner. Omgekeerd ontvangt uw ex-partner ook geen nabestaandenpensioen als u overlijdt. Dit is immers in de maandelijkse bedragen van uw ex-partner verwerkt.

11 11 U verdeelt uw pensioen niet U kunt beslissen uw pensioen niet te verdelen. U kunt dit besluit alleen samen nemen. U houdt volledig recht op uw pensioen en uw ex-partner ontvangt daarvan niets. Wel houdt uw ex-partner recht op het nabestaandenpensioen als u komt te overlijden. Wat moet u regelen? In principe hoeft u hiervoor niets te regelen. Als u binnen twee jaar na de scheiding niets bij ons regelt, verdelen we het pensioen niet. Maar wij adviseren u deze keuze wel vast te leggen in uw echtscheidingsconvenant of in de beëindigingsovereenkomst. Hier moet nadrukkelijk in staan dat de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding niet van toepassing is. Uw notaris of advocaat kan u hierbij helpen. U hoeft ons hierover niet te informeren. Legt u niets vast, dan kan uw ex-partner altijd op de keuze terugkomen en alsnog de helft van uw pensioen opeisen. Wettelijk heeft uw ex-partner daar dan nog steeds recht op.

12 12 Als u overlijdt Uw ex-partner komt meestal in aanmerking voor een nabestaandenpensioen. Maar hij of zij kan ook afzien van dit recht. Dit geldt ook als u samenwoont en u hebt uw partner aangemeld bij ABP. ABP NabestaandenPensioen Uw ex-partner komt in aanmerking voor een nabestaandenpensioen, tenzij u en uw ex-partner iets anders hebben afgesproken. Bijvoorbeeld door af te zien van nabestaandenpensioen. Overlijdt u vóór uw 65ste? Uw ex-partner krijgt dan alleen nabestaandenpensioen over uw pensioenjaren vóór 1 juli Hebt u een nieuwe partner als u overlijdt? Uw expartner houdt recht op nabestaandenpensioen over de pensioenjaren voor de scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Als u samenwoonde en u had uw ex-partner aangemeld bij ABP dan houdt uw ex-partner recht op nabestaandenpensioen over de pensioenjaren tot de datum dat u hem of haar afmeldt bij ABP. Voor het afmelden van uw ex-partner kunt u het formulier Afmelden partner bij ABP gebruiken. Het nabestaandenpensioen voor uw nieuwe partner wordt verminderd met het deel waarop uw ex-partner recht heeft.

13 13 Afzien van ABP NabestaandenPensioen Uw ex-partner kan afzien van nabestaandenpensioen. U kunt dit regelen door in het echtscheidingsconvenant of in de beëindigingovereenkomst op te nemen dat uw ex-partner afziet van het nabestaanden-pensioen. Ook een verklaring van uw ex-partner is voldoende. Dit kan zijn: Een verklaring van uw ex-partner, opgemaakt door een notaris of advocaat. Een verklaring van uw ex-partner, gelegaliseerd door een notaris of advocaat. Een verklaring van u of uw ex-partner, door uw ex-partner ondertekend. Met een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs. Het formulier Afzien van ABP NabestaandenPensioen, dat uw ex-partner kan invullen op abp.nl. Het ingevulde formulier kunt u geprint en ondertekend naar ons terugsturen, aangevuld met een kopie van het identiteitsbewijs van uw ex-partner. Als u ons dit toestuurt, leggen wij dit vast in onze administratie. U ontvangt hiervan een bevestiging.

14 14 Meer informatie ABP is er voor u Via onze site abp.nl Op abp.nl vindt u steeds de meest actuele informatie, vraag & antwoord, brochures, nieuws en uitleg. Uw persoonlijke digitale dossier MijnABP MijnABP is uw persoonlijke digitale pensioendossier. Op MijnABP kunt u uw toekomstig pensioeninkomen bekijken in grafieken en nettobedragen per maand. In één oogopslag ziet u of uw pensioen goed is geregeld. U vindt MijnABP op abp.nl. ABP Magazine Twee keer per jaar ontvangt u ABP Magazine in uw brievenbus. Zo blijft u goed op de hoogte van alle ontwikkelingen rond uw pensioen. ABP Nieuwsbrief Benieuwd naar interessante nieuwsfeiten uit pensioenland? Tips en speciale aanbiedingen? Meepraten over actuele vraagstukken? Meld u via abp.nl aan voor de gratis digitale ABP Nieuwsbrief. Klantenservice Wij helpen u graag persoonlijk. U kunt ons elke werkdag bellen tussen 8 en uur via We vinden het belangrijk dat u zich prettig voelt bij ABP. Toch kan het gebeuren dat u het niet eens bent met een beslissing van ABP. Als dat zo is, bel dan direct. Dan bekijken we ter plekke hoe we u verder kunnen helpen. Komen we er samen niet uit? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. Stuur uw brief naar: ABP Pensioenen Bezwaar & Beroep Postbus JL Heerlen Vindt u dat ABP u onjuist behandeld heeft? Of bent u het niet eens met de uitkomst van uw klacht over ABP? Dan kunt u terecht bij: Ombudsman Pensioenen Postbus AN Den Haag Het telefoonnummer is , of kijk op ombudsmanpensioenen.nl. Let op: u kunt hier pas terecht nadat u eerst gebruik hebt gemaakt van de klachtenregeling ABP. De klachtenregeling vindt u op abp.nl.

15 15 Indexatie Wie maakt de pensioenregeling? De pensioenregeling van ABP komt tot stand in de Pensioenkamer. Dat zijn vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties uit overheid en onderwijs. Ook het bestuur van ABP bestaat uit vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties uit overheid en onderwijs. Naast het bestuur is er een deelnemersraad en een werkgeversraad. Samen vormen zij de belangrijkste adviesorganen van het ABP-bestuur. Op verzoek van het bestuur of op eigen initiatief adviseren beide raden over het beleid van het pensioenfonds. De deelnemersraad, uw belangenbehartiger Via de deelnemersraad worden uw belangen behartigd. Zij vertegenwoordigt belangenorganisaties van werknemers en gepensioneerden. De raad bestaat uit 24 vertegenwoordigers van werknemers en 12 namens de gepensioneerden. De vier vakcentrales voor overheidspersoneel ACOP, CCOOP, CMHF en AC en de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) benoemen de leden. De verslagen van de vergaderingen vindt u op abp.nl. Hoe houdt uw pensioen zijn waarde? ABP probeert ieder jaar uw pensioen te verhogen met de gemiddelde stijging van de lonen in de sectoren overheid en onderwijs. Dit heet indexatie. Per jaar beoordeelt het bestuur van ABP of uw pensioen wordt verhoogd. Indexatie is alleen verantwoord als het bestuur van ABP vindt dat de financiële positie van het fonds dit toelaat. Het Bestuur kan besluiten om uw pensioen volledig, gedeeltelijk of niet te verhogen. Als het bestuur besluit om volledig te indexeren, dan kan het ook besluiten om indexaties, die in het verleden niet of niet volledig zijn toegekend, alsnog toe te kennen. ABP betaalt de toekomstige verhogingen van uw pensioen deels uit beleggingsrendement en deels uit pensioenpremies. U hebt door eerdere verhogingen en de verwachtingen voor de komende jaren niet meteen ook recht op verhogingen in de toekomst. Ook in de toekomst zal een besluit tot een verhoging gebaseerd worden op de financiële positie van het fonds. De jaarlijkse verhoging van uw pensioen, hoe ABP in het verleden heeft geïndexeerd en meer informatie over indexatie vindt u op uw Uniform Pensioenoverzicht en op internet op

16 ABP is het pensioenfonds voor werknemers van overheid en onderwijs. Tegenwoordig zijn meer dan tweeënhalf miljoen mensen klant bij ABP: ze bouwen pensioen op, ontvangen elke maand een pensioen of hebben een pensioentegoed. Solidariteit is het belangrijkste kenmerk van de ABP Pensioenregeling, die wordt uitgevoerd in opdracht van werkgevers en werknemers. Zonder winstoogmerk. ABP Postbus JL Heerlen In deze brochure leest u de belangrijkste regels. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Een volledige weergave leest u in de ABP Pensioenreglementen. december

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina ABP ExtraPensioen meer voor later Inhoudsopgave pagina Is uw pensioen straks voldoende? 4 Betrouwbare aanvulling 6 Als uw situatie verandert 8 Eerder stoppen en extra pensioen? 10 Belastingvoordeel 11

Nadere informatie

Welkom bij ABP. geef uw pensioen een goede start

Welkom bij ABP. geef uw pensioen een goede start Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Hartelijk welkom bij ABP 4 Wanneer ontvangt u ABP-pensioen? 7 Check 1: Woont u ongehuwd samen? 10 Check 2: Hebt u al pensioen opgebouwd?

Nadere informatie

Bijzonder Militair NabestaandenPensioen

Bijzonder Militair NabestaandenPensioen Bijzonder Militair NabestaandenPensioen 3 Inhoudsopgave pagina Voor wie is deze brochure? 4 Uw partner en kinderen 5 U overlijdt. Wie moet wat regelen? 6 Militair InvaliditeitsPensioen 8 ArbeidsongeschiktheidsPensioen

Nadere informatie

Ziek bij ontslag Defensie zorgt voor inkomen

Ziek bij ontslag Defensie zorgt voor inkomen Ziek bij ontslag Defensie zorgt voor inkomen Inhoudsopgave pagina Ziek bij ontslag? 4 Langer ziek of eerder beter? 6 Uw aanvraag 9 Informeer ABP 10 Zorgloket 12 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Bijzonder Militair NabestaandenPensioen 3 Inhoudsopgave pagina Voor wie is deze brochure? 5 Uw partner en kinderen 6 U overlijdt. Wie moet wat regelen? 8 Militair InvaliditeitsPensioen 9 ArbeidsongeschiktheidsPensioen

Nadere informatie

Een nieuwe baan pensioen meenemen naar ABP

Een nieuwe baan pensioen meenemen naar ABP Een nieuwe baan pensioen meenemen naar ABP Inhoudsopgave pagina Nieuwe baan, nieuw pensioenfonds 4 Uw pensioen meenemen naar ABP 7 Pensioen meenemen: ja of nee? 10 Vergelijk pensioenregelingen kritisch

Nadere informatie

Pensioen wat u zeker weten moet

Pensioen wat u zeker weten moet Pensioen wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Pensioen, wat is dat precies? 4 Toeslagen 7 Ruilen nabestaandenpensioen 8 Hoeveel pensioen krijgt u? 9 Inhoudingen op uw pensioen 12 De betaling 13

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Hartelijk welkom bij ABP 4 Uw ABP-pensioen 7 Woont u ongehuwd samen? 10 Hebt u al pensioen opgebouwd? 11 Hoeveel pensioen krijgt u straks?

Nadere informatie

Welkom bij ABP. geef uw pensioen een goede start

Welkom bij ABP. geef uw pensioen een goede start Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Hartelijk welkom bij ABP 4 Wanneer ontvangt u ABP-pensioen? 7 Check 1: Woont u ongehuwd samen? 10 Check 2: Hebt u al pensioen opgebouwd?

Nadere informatie

Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen

Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen Inhoudsopgave pagina Geneeskundige verzorging 4 Aanvullende verzorging 6 Aanvragen 8 Zorgloket 11 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14 Veteranen 15

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Pensioen wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Pensioen, wat is dat precies? 4 Aanvullingen 7 Een hoger pensioen 8 Hoeveel pensioen krijgt u? 11 Inhoudingen op uw pensioen 13 De betaling 14 Als

Nadere informatie

Einde relatie. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst. Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen. Stichting Philips Pensioenfonds

Einde relatie. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst. Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen. Stichting Philips Pensioenfonds Welkom Gevolgen bij voor Philips uw pensioen Pensioenfonds Einde relatie Einde relatie en uw pensioen in 5 stappen Stichting Philips Pensioenfonds Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Belangrijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Hartelijk welkom bij ABP 3 Uw ABP-pensioen 6 Woont u ongehuwd samen? 9 Hebt u al pensioen opgebouwd? 10 Hoeveel pensioen krijgt u straks?

Nadere informatie

Uit elkaar wat betekent dat voor uw pensioen?

Uit elkaar wat betekent dat voor uw pensioen? Uit elkaar wat betekent dat voor uw pensioen? Pensioenfonds Vooraf 2 Als u en uw partner uit elkaar gaan, heeft dat ook gevolgen voor uw pensioen en voor het pensioen van uw ex-partner. Wat zijn die gevolgen?

Nadere informatie

Echtscheiding en uw pensioen

Echtscheiding en uw pensioen Echtscheiding en uw pensioen Wanneer u en uw partner scheiden, moeten de gemeenschappelijke eigendommen worden verdeeld. Dat kan ook uw pensioen zijn. In deze brochure leest u over de regelgeving en de

Nadere informatie

Keuzepensioen. wat u zeker weten moet

Keuzepensioen. wat u zeker weten moet Keuzepensioen wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina ABP KeuzePensioen 4 Over pensioen 6 Keuzepensioen voor 65 jaar 8 met 65 jaar 10 na 65 jaar 12 De hoogte van uw keuzepensioen 15 Toeslagen 17 Ruilen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina

Inhoudsopgave. Pagina Welkom bij ABP geef uw pensioen een goede start Inhoudsopgave Pagina Wie is ABP 4 Uitgebreide informatie volgt 6 Over pensioen 8 Wat kost het ABP-pensioen? 10 Hoeveel pensioen krijgt u straks? 12 Aanvullen

Nadere informatie

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner Pensioen en scheiden Als u uit elkaar gaat Meer weten? www.kpnpensioen.nl Gaat u scheiden? 3 Overlijden na scheiden 6 Pensioenrecht voor uw ex-partner De gevolgen van scheiden 8 Uit elkaar gaan bij samenwonen

Nadere informatie

Gevolgen voor uw pensioen

Gevolgen voor uw pensioen Gevolgen voor uw pensioen Einde relatie Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Checklist Is uw scheiding geregistreerd? Uw scheiding moet officieel geregistreerd worden. Uw advocaat of notaris

Nadere informatie

Invaliditeitspensioen voor gewezen militairen

Invaliditeitspensioen voor gewezen militairen Invaliditeitspensioen voor gewezen militairen Inhoudsopgave pagina Uw aanvraag 4 Het onderzoek 6 Invaliditeitspensioen 8 Blijvende invaliditeit 11 Garantiepensioen 15 Zorgloket 17 Meer informatie 18 ABP

Nadere informatie

Geneeskundige verzorging

Geneeskundige verzorging www.abp.nl Geneeskundige verzorging voor (gewezen) militairen Komt u in aanmerking voor geneeskundige verzorging? Hoe zit dat bij aanvullende geneeskundige verzorging? Aanvragen? Hoe gaat dat? Geneeskundige

Nadere informatie

Invaliditeitspensioen. voor gewezen militairen

Invaliditeitspensioen. voor gewezen militairen Invaliditeitspensioen voor gewezen militairen Inhoudsopgave pagina Uw aanvraag 4 Het onderzoek 6 Invaliditeitspensioen 8 Blijvende invaliditeit 11 Garantiepensioen 15 Zorgloket 17 Meer informatie 18 ABP

Nadere informatie

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner. Gaat u scheiden? Overlijden na scheiden

Pensioen en scheiden. Als u uit elkaar gaat. De gevolgen van scheiden. Pensioenrecht voor uw ex-partner. Gaat u scheiden? Overlijden na scheiden Pensioen en scheiden Als u uit elkaar gaat Meer weten? www.kpnpensioen.nl Gaat u scheiden? 3 Overlijden na scheiden 6 Pensioenrecht voor uw ex-partner De gevolgen van scheiden 8 Uit elkaar gaan bij samenwonen

Nadere informatie

Inkomen bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en ziekte

Inkomen bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en ziekte Inkomen bij arbeidsongeschiktheid, invaliditeit en ziekte Inhoudsopgave pagina Waar kan ik op rekenen? 4 Arbeidsongeschiktheidspensioen 7 Invaliditeitspensioen 9 Ziek als uw contract afloopt 10 Extra

Nadere informatie

Uw RELATIE is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Uw RELATIE is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen? Uw RELATIE is voorbij Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Uw relatie is voorbij 3 2. Wat betekent het einde van uw relatie voor uw pensioen als u getrouwd was of een geregisteerd partnerschap

Nadere informatie

Uit elkaar. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen

Uit elkaar. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen Uit elkaar Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen 2 Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook vindt u hier

Nadere informatie

SAMEN SAMEN VOOR LATER PENSIOEN EN SCHEIDEN

SAMEN SAMEN VOOR LATER PENSIOEN EN SCHEIDEN SAMEN SAMEN VOOR LATER PENSIOEN EN SCHEIDEN Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Nu zegt zij dat zij een deel van mijn pensioen krijgt. Dat kan toch niet zomaar? Petra Vos, SPF Beheer: Een scheiding heeft ook

Nadere informatie

Scheiden of einde relatie

Scheiden of einde relatie Scheiden of einde relatie Net zo goed als trouwen en gaan samenwonen, heeft ook het einde van een relatie of een scheiding gevolgen voor je pensioen. Inleiding Het is nooit de bedoeling, maar we weten

Nadere informatie

Uw relatie is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Uw relatie is voorbij. Wat betekent dit voor uw pensioen? Uw relatie is voorbij Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Uw relatie is voorbij 3 2. Wat betekent het einde van uw relatie voor uw pensioen als u getrouwd was of een geregistreerd partnerschap

Nadere informatie

LATER = NU. Pensioen en scheiden. informatie over uw pensioen

LATER = NU. Pensioen en scheiden. informatie over uw pensioen LATER = NU Pensioen en scheiden informatie over uw pensioen Mijn vrouw en ik gaan scheiden. Nu zegt zij dat zij een deel van mijn pensioen krijgt. Dat kan toch niet zomaar? Monique de Leeuw, SPF Beheer:

Nadere informatie

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Over deze brochure Deze brochure is bedoeld voor SBZ-deelnemers. Om de brochure leesbaar te houden, hebben we het daarom over u. Als we uw ex-partner

Nadere informatie

Scheiden of einde relatie

Scheiden of einde relatie Scheiden of einde relatie Net zo goed als trouwen en gaan samenwonen, heeft ook het einde van een relatie of een scheiding gevolgen voor je pensioen. N.B. Op dit moment ligt de officiële pensioenleeftijd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Inkomen bij arbeidsongeschiktheid 4 ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen 6 Uw uitkering 7 Uw pensioenopbouw 9 Aanvragen 18 De betaling 19

Nadere informatie

Met FPU nu stoppen met werken

Met FPU nu stoppen met werken Met FPU nu stoppen met werken Inhoudsopgave pagina Eerder stoppen met werken 4 Nu stoppen met werken 6 Over welk salaris? 8 Ineens stoppen of afbouwen 10 Een maand voor uw 65ste stoppen 12 Bijverdienen

Nadere informatie

Uw pensioen na scheiding

Uw pensioen na scheiding Uw pensioen na scheiding Als u en uw partner uit elkaar gaan Een scheiding heeft invloed op veel aspecten van uw leven. Denk daarbij aan de verdeling van uw huis, auto en inboedel. Ook uw pensioen wordt

Nadere informatie

Pensioen en scheiding Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u uit elkaar gaat. Pensioenfonds Avebe

Pensioen en scheiding Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u uit elkaar gaat. Pensioenfonds Avebe Pensioen en scheiding Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u uit elkaar gaat Pensioenfonds Avebe 2 Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles

Nadere informatie

(Echt)scheiding en uw pensioen

(Echt)scheiding en uw pensioen (Echt)scheiding en uw pensioen 20141113 (echt)scheiding en uw pensioen def.docxn INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Ouderdomspensioen 3 2.1. Uw ouderdomspensioen bij het einde van de partnerrelatie 3 2.2.

Nadere informatie

Uit elkaar. Uw toekomst uitgestippeld

Uit elkaar. Uw toekomst uitgestippeld Uit elkaar Uw toekomst uitgestippeld 1 Inhoud Uit elkaar 2 Ouderdomspensioen: rechten en plichten 3 Wat te doen bij een scheiding? 5 Wat gebeurt er als ik of de ander komt te overlijden? 8 Wat u verder

Nadere informatie

Uit elkaar. Alles over de verdeling van pensioenrechten bij echtscheiding. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars

Uit elkaar. Alles over de verdeling van pensioenrechten bij echtscheiding. Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars Uit elkaar Alles over de verdeling van pensioenrechten bij echtscheiding Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Zorgverzekeraars In het kort Echtscheiding heeft belangrijke gevolgen voor uw pensioen. Dat is

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet

Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Inkomen bij arbeidsongeschiktheid 4 ArbeidsongeschiktheidsPensioen 6 Uw uitkering 7 Uw pensioenopbouw 9 AAOP aanvragen 18 De betaling 19

Nadere informatie

EINDE RELATIE EN PENSIOEN VERDELING VAN PENSIOEN VANAF 1 MEI 1995 VOOR PENSIOENREGELINGEN BIJ PGB

EINDE RELATIE EN PENSIOEN VERDELING VAN PENSIOEN VANAF 1 MEI 1995 VOOR PENSIOENREGELINGEN BIJ PGB EINDE RELATIE EN PENSIOEN VERDELING VAN PENSIOEN VANAF 1 MEI 1995 VOOR PENSIOENREGELINGEN BIJ PGB OKTOBER 2009 INLEIDING De brochure 'Einde relatie en pensioen' is bedoeld voor PGB-deelnemers die in verband

Nadere informatie

Overlijden en uw pensioen

Overlijden en uw pensioen Overlijden en uw pensioen Bij pensioenfonds Metaal en Techniek bouwt u een inkomen op voor als u stopt met werken. U bouwt ook pensioen op voor uw partner en kinderen, voor als u er zelf niet meer bent.

Nadere informatie

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden ELKAAR Verder op gescheiden paden Uit elkaar Het verbreken van een relatie is een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis. Ook de verdeling van uw pensioen is iets wat u met elkaar moet bespreken. Er zijn

Nadere informatie

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden

UIT ELKAAR. Verder op gescheiden paden ELKAAR Verder op gescheiden paden Uit elkaar Het verbreken van een relatie is een ingrijpende en stressvolle gebeurtenis. Ook de verdeling van uw pensioen is iets wat u met elkaar moet bespreken. Er zijn

Nadere informatie

Uit elkaar. Uw toekomst uitgestippeld

Uit elkaar. Uw toekomst uitgestippeld Uit elkaar Uw toekomst uitgestippeld 1 Inhoud Uit elkaar 2 Ouderdomspensioen: rechten en plichten 3 Wat te doen bij een scheiding? 5 Wat gebeurt er als ik of de ander komt te overlijden? 7 Wat u verder

Nadere informatie

Scheiden of einde relatie...s. pensioenfonds UWV

Scheiden of einde relatie...s. pensioenfonds UWV Scheiden of einde relatie..s. pensioenfonds UWV Inleiding Het is nooit de bedoeling, maar we weten allemaal dat het vaak voorkomt: je groeit uit elkaar en daarna ga je uit elkaar. In deze moeilijke periode

Nadere informatie

Uit elkaar 3 Samenwonen en uit elkaar 3 Twee wetten rond scheiden 3

Uit elkaar 3 Samenwonen en uit elkaar 3 Twee wetten rond scheiden 3 Uit elkaar Inhoud 2 Uit elkaar 3 Samenwonen en uit elkaar 3 Twee wetten rond scheiden 3 De gevolgen voor het ouderdomspensioen 4 Standaardverdeling 4 Afwijken van de standaardverdeling 4 Omzetten naar

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld,

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld, Mw SW Voorbeeld Straat 1 1234 AB Woonplaats datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw SW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI).

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Uit elkaar. Uit elkaar gaan en pensioen. Gaat u uit elkaar? Gevolgen en mogelijkheden. Wat betekent dat voor u? Praktische zaken. Vragen?

Uit elkaar. Uit elkaar gaan en pensioen. Gaat u uit elkaar? Gevolgen en mogelijkheden. Wat betekent dat voor u? Praktische zaken. Vragen? Uit elkaar Gevolgen en mogelijkheden Meer weten? www.bakkerspensioen.nl Uit elkaar gaan en pensioen Wat betekent dat voor u? 4 Praktische zaken Vragen? Bijzonder partnerpensioen voor ex-partners 9 10 11

Nadere informatie

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald.

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald. Uw vermogen om te leven Postbus 4806, 6401 JL Heerlen De heer A Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, 18 april 2014 Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31 december 2013 Pensioenovereenkomst

Nadere informatie

VOOR PARTNER & KINDEREN

VOOR PARTNER & KINDEREN & KINDEREN Voor uw naasten Wij bieden verschillende voorzieningen voor uw partner en kinderen. Daarmee kunt u ervoor zorgen dat zij financieel verzorgd achterblijven als u komt te overlijden. In deze brochure

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Uit elkaar

Pensioenfonds Robeco. Investeer ook even in jezelf. Uit elkaar Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Uit elkaar www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 Uit elkaar Uit elkaar 3 Het beëindigen van een relatie heeft invloed op jouw pensioen. In deze brochure

Nadere informatie

Voorzieningen voor (gewezen) militairen

Voorzieningen voor (gewezen) militairen Voorzieningen voor (gewezen) militairen Inhoudsopgave pagina Voorzieningen 4 Vergoeding voor vervoer 6 Leefvoorzieningen nader bekeken 8 Ondersteuning voor als u werkt 12 Aanvragen 15 Zorgloket 16 Meer

Nadere informatie

(Echt) scheiding Uitgave april 2015

(Echt) scheiding Uitgave april 2015 (Echt) scheiding Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds DSM Nederland, gevestigd te Heerlen (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

(Echt)scheiding Uitgave april 2015

(Echt)scheiding Uitgave april 2015 (Echt)scheiding Uitgave april 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend indicatief

Nadere informatie

Voorzieningen. Voor (gewezen) militairen

Voorzieningen. Voor (gewezen) militairen Voorzieningen Voor (gewezen) militairen Inhoudsopgave pagina Voorzieningen 4 Vergoeding voor vervoer 6 Leefvoorzieningen nader bekeken 8 Ondersteuning voor als u werkt 12 Aanvragen 15 Zorgloket 16 Meer

Nadere informatie

IN DE WOLKEN! Wat betekent dat voor uw pensioen? In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Bijna met pensioen.

IN DE WOLKEN! Wat betekent dat voor uw pensioen? In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Bijna met pensioen. Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM. Hoewel deze brochure met grote zorgvuldigheid tot stand is gekomen, kunt u hieraan geen

Nadere informatie

Waardeoverdracht van uw pensioen. bij een nieuwe baan

Waardeoverdracht van uw pensioen. bij een nieuwe baan Waardeoverdracht van uw pensioen bij een nieuwe baan Een nieuwe baan! Gefeliciteerd! U heeft een andere baan. Met andere collega s en misschien wel heel ander werk. Een nieuwe stap, die ook gevolgen heeft

Nadere informatie

Veranderingen privé. Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Wat betekenen veranderingen in uw privésituatie voor uw pensioen?

Veranderingen privé. Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Wat betekenen veranderingen in uw privésituatie voor uw pensioen? Veranderingen privé Samen sterker. Dat is het idee van coöperatief bankieren. Wat betekenen veranderingen in uw privésituatie voor uw pensioen? In uw persoonlijke situatie kunnen zich op veel momenten

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een nieuwe baan. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een nieuwe baan Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Een nieuwe baan 3 2. Wat betekent een nieuwe baan voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1 U heeft al pensioen opgebouwd bij PFZW 3 2.2 U heeft al pensioen

Nadere informatie

Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Een andere baan Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Wat betekent het voor uw pensioen als u een nieuwe

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? De Ahold Pensioenregeling 2015 Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Ahold Pensioenfonds! Als u 21 jaar of ouder bent, bouwt u vanaf uw datum in dienst pensioen bij ons op. Dit

Nadere informatie

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Een NIEUWE baan. Wat betekent dit voor uw pensioen? Een NIEUWE baan Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Een nieuwe baan 3 2. Wat betekent een nieuwe baan voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1. U heeft al pensioen opgebouwd bij PFZW 3 2.2. U heeft al

Nadere informatie

SAMEN VERDER! Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Bijna met pensioen

SAMEN VERDER! Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Bijna met pensioen Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement van 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers

Nadere informatie

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald.

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald. Uw vermogen om te leven Postbus 4806, 6401 JL Heerlen De heer A Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, 18 april 2014 Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31 december 2013 Pensioenovereenkomst

Nadere informatie

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden?

U gaat scheiden. In dit informatieblad. 1 Wanneer kunt u scheiden? U gaat scheiden U bent getrouwd en u wilt niet langer bij uw partner blijven. Dan kunt u gaan scheiden. Als u gaat scheiden, moet u veel dingen regelen. Dit informatieblad helpt u daarbij. U vindt informatie

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

Pensioen bij scheiding op of na 1 mei 1995. Wat gebeurt er na een scheiding met uw pensioen? Gevolgen scheiden voor uw pensioen

Pensioen bij scheiding op of na 1 mei 1995. Wat gebeurt er na een scheiding met uw pensioen? Gevolgen scheiden voor uw pensioen Gevolgen scheiden voor uw pensioen 4 Verdeling ouderdomspensioen 6 Partnerpensioen verdelen 10 Conversie 12 Pensioen bij scheiding op of na 1 mei 1995 Wat gebeurt er na een scheiding met uw pensioen? Waarde

Nadere informatie

Uit elkaar. Uit elkaar gaan en pensioen. Gaat u uit elkaar? Gevolgen en mogelijkheden. Wat betekent dat voor u? Praktische zaken. Vragen?

Uit elkaar. Uit elkaar gaan en pensioen. Gaat u uit elkaar? Gevolgen en mogelijkheden. Wat betekent dat voor u? Praktische zaken. Vragen? Uit elkaar Gevolgen en mogelijkheden Meer weten? www.bakkerspensioen.nl Uit elkaar gaan en pensioen Wat betekent dat voor u? 4 Praktische zaken Vragen? Bijzonder partnerpensioen voor ex-partners 9 10 11

Nadere informatie

SCHEIDEN EN DAN? Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Pensioen bij scheiding

SCHEIDEN EN DAN? Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Pensioen bij scheiding Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement van 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers

Nadere informatie

Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding

Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding Als u en uw partner gaan scheiden, komen er veel dingen op u af die geregeld moeten worden. Naast afspraken over uw huis, de inboedel en kinderen,

Nadere informatie

Pensioen bij scheiding op of na 1 mei 1995

Pensioen bij scheiding op of na 1 mei 1995 Pensioen bij scheiding op of na 1 mei 1995 Wat gebeurt er na een scheiding met uw pensioen? Wat betekent dit? Verdeling ouderdoms pensioen Partnerpensioen verdelen 4 6 10 Conversie Waarde pensioen verrekenen

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 3 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

De gevolgen van een scheiding voor het partnerpensioen

De gevolgen van een scheiding voor het partnerpensioen Scheiden Voorwoord Veranderingen in uw privéleven, zoals een scheiding, kunnen grote gevolgen hebben voor uw partner- en ouderdomspensioen. Als u en uw partner uit elkaar gaan, kunt u ten aanzien van zowel

Nadere informatie

(Echt) scheiding. Versie: 05-11-2015

(Echt) scheiding. Versie: 05-11-2015 (Echt) scheiding (Echt)scheiding en pensioen Jaarlijks vinden in Nederland tienduizenden (echt)scheidingen plaats. Als dat gebeurt, komen er op de (huwelijks) partners heel veel zaken af die geregeld moeten

Nadere informatie

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later

Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later Uw pensioenregeling 2016 Zekerheid voor nu en later pensioenslagers.nl 022016 Inhoud X 01 Alstublieft! Uw pensioenregeling 5 X 02 Uw pensioen: sparen voor later 6 X U spaart elke maand voor later 6 X U

Nadere informatie

Pensioenfonds Avebe. Pensioen en samenwonen Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u gaat samenwonen

Pensioenfonds Avebe. Pensioen en samenwonen Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u gaat samenwonen Pensioenfonds Avebe Pensioen en samenwonen Over wat er voor u en uw partner belangrijk is als u gaat samenwonen Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Wat staat er op het pensioenoverzicht? Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel geld u krijgt als u met pensioen gaat.

PROEFDRUK PROEFDRUK. Wat staat er op het pensioenoverzicht? Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel geld u krijgt als u met pensioen gaat. Mw WIW Voorbeeld Dorpstraat 1 1234 AB Heerlen datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw WIW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie

Nadere informatie

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer S.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

SCHEIDEN EN DAN? Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Pensioen bij scheiding

SCHEIDEN EN DAN? Denk aan de gevolgen voor uw pensioen. In dienst. Uit dienst. Pensioen ontvangen. Pensioen bij scheiding. Pensioen bij scheiding Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement van 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 2 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 2 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Burgerlijk wetboek, Boek 1

Burgerlijk wetboek, Boek 1 U gaat scheiden Burgerlijk wetboek, Boek 1 Artikel 150 Echtscheiding tussen echtgenoten die niet van tafel en bed gescheiden zijn, wordt uitgesproken op verzoek van één der echtgenoten of op hun gemeenschappelijk

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie

Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten

Ik wil mijn partner goed verzorgd achterlaten ANW Pensioen U staat er niet dagelijks bij stil, maar stel dat u overlijdt. Dan wilt u uw partner en kinderen goed verzorgd achterlaten. Misschien moet u daarvoor iets extra s regelen. Met ANW Pensioen

Nadere informatie

Brochure Echtscheiding

Brochure Echtscheiding Brochure Echtscheiding (Echt)scheiding en pensioen Per jaar vinden in Nederland tienduizenden (echt)scheidingen plaats. Als dat gebeurt, komen er op de (huwelijks)partners heel veel zaken af die geregeld

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Uw Philips-pensioen. Welkom bij. Philips Pensioenfonds. nu goed regelen voor later Uit dienst. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst

Uw Philips-pensioen. Welkom bij. Philips Pensioenfonds. nu goed regelen voor later Uit dienst. Philips flex pensioen Met het oog op de toekomst Welkom bij Uw Philips-pensioen Philips Pensioenfonds nu goed regelen voor later Uit dienst Uw pensioen goed geregeld in 5 stappen Stichting Philips Pensioenfonds Philips flex pensioen Met het oog op de

Nadere informatie

U heeft een NIEUWE relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U heeft een NIEUWE relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen? U heeft een NIEUWE relatie Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. U heeft een nieuwe relatie 3 2. Wat betekent een nieuwe relatie voor uw partnerpensioen? 3 2.1. Hoe hoog is het partnerpensioen?

Nadere informatie

ALS U ER NIET MEER BENT...

ALS U ER NIET MEER BENT... Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Welkom bij PME. Uw Anw-hiaatpensioen in een notendop

Welkom bij PME. Uw Anw-hiaatpensioen in een notendop Welkom bij PME Uw Anw-hiaatpensioen in een notendop Juli 2015 WELKOM BIJ PME Uw Anw-hiaatpensioen in een notendop Juli 2015 Lees de oranje tekst voor de hoofdpunten 1 Uw Anw-hiaatpensioen bij PME 4 2

Nadere informatie

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Inhoud 1. Wat moet u nog regelen voor uw pensioen?... 3 2. Wat moet u nog regelen voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1

Nadere informatie

Pensioenonderhoudsboekje Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten!

Pensioenonderhoudsboekje Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten! 2 Pensioenonderhoudsboekje Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten! 3 Eerste baan... 5. Samenwonen... 7. Uw pensioen. Waar u beslist op moet letten! Trouwen... 9. Uw pensioen is bij bpfbouw in vertrouwde

Nadere informatie

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN...

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN... Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie