Inhoudsopgave. pagina

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. pagina"

Transcriptie

1 Scheiden of uit elkaar gaan hoe u dat regelt met uw pensioen

2

3 Inhoudsopgave pagina U gaat uit elkaar 4 Verdelen of niet verdelen? 6 Verdelen in twee gelijke delen, wettelijke verdeling 7 U wijkt af van de wettelijke verdeling 8 Conversie 9 U verdeelt uw pensioen niet 11 Als u overlijdt 12 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14 Indexatie 15

4 4 U gaat uit elkaar U bent getrouwd, hebt uw partner laten registreren bij de gemeente of woont samen en beëindigt uw relatie. Dat heeft gevolgen voor uw pensioen. In deze brochure geven wij de keuzes aan die u hebt bij de verdeling van uw pensioen. En wat u kunt regelen voor het nabestaandenpensioen. Met de verdeling van het pensioen bedoelen we uw ABP OuderdomsPensioen, FPU of ABP KeuzePensioen. Het recht op nabestaandenpensioen voor uw ex-partner is op een andere manier geregeld. (Zie bladzijde 12.) Heeft uw ex-partner ook pensioen opgebouwd bij ABP? Dan kan dit ook worden verdeeld. Let op Op het aanvraagformulier kunt u aangeven welk pensioen verdeeld moet worden. Dat van u, van uw ex-partner of van u beiden.

5

6 6 Verdelen of niet verdelen? De vraag of u uw pensioen wilt verdelen, is pas relevant als uw huwelijk, of uw bij de gemeente geregistreerd partnerschap eindigt. Of bij scheiding van tafel en bed. Alleen dan kunt u het pensioen daadwerkelijk verdelen. Uw situatie Het volgende is op u van toepassing: - U bent getrouwd en gaat scheiden. - U bent getrouwd en gaat scheiden van tafel en bed. - U woont samen en hebt uw partnerschap laten registreren bij de gemeente, maar beëindigt dit partnerschap. Vier mogelijkheden U en uw ex-partner hebben de keuze: - U verdeelt uw pensioen in twee gelijke delen, wettelijke verdeling. - U wijkt af van de wettelijke verdeling. - U splitst uw pensioen in twee losstaande pensioenen, conversie. - U verdeelt uw pensioen niet. Elke mogelijkheid komt verderop in de brochure aan bod, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Uw uiteindelijke keuze verwerken wij in uw jaarlijks pensioenoverzicht. Hebt u uw partner niet bij de gemeente laten registreren, dan kunt u uw pensioen niet verdelen via ABP. Ook niet als u uw partner hebt aangemeld bij ABP. In die situatie kan uw ex-partner wel aanspraak hebben op nabestaandenpensioen.

7 7 Wettelijke verdeling Zowel u als uw ex-partner kan vragen om het pensioen in twee gelijke delen te verdelen. Wat gebeurt er na gelijke verdeling? Als u het pensioen hebt opgebouwd, blijft het formeel van u. Pas als u met pensioen gaat, ontvangt uw ex-partner de helft van het pensioen dat u opbouwde gedurende uw relatie. Uw ex-partner ontvangt dit in de vorm van een maandelijkse uitkering. Wat moet u regelen? Vul het aanvraagformulier Verdeling van pensioen in. U vindt dit formulier op abp.nl. Print het uit en stuur het op. Wij regelen de rest. Vraag de verdeling van pensioen binnen twee jaar na de beëindiging van uw relatie aan. Uw ex-partner ontvangt dan zijn of haar deel rechtstreeks van ons. U voorkomt hiermee dat uw ex-partner het bij u komt opeisen. Komt uw ex-partner te overlijden? Dan wordt het pensioen niet verdeeld. Overlijdt uw ex-partner na pensionering dan krijgt u het deel van uw ex-partner weer bij uw pensioen.

8 8 U wijkt af van de wettelijke verdeling Het uitgangspunt is dat u en uw ex-partner er samen voor kiezen af te wijken van de wettelijke verdeling. U moet er dus allebei mee akkoord gaan. Hoe kunt u verdelen? U kunt ervoor kiezen dat de een meer krijgt dan de ander. Bijvoorbeeld dat u 75% van uw pen sioen ontvangt en uw ex-partner 25%. U bepaalt samen wat u redelijk vindt. Het meest voor de hand liggend is om de periode van uw huwelijk of geregistreerd samenwonen als basis te nemen voor de verdeling. Maar dat kan ook anders. Hebt u bijvoorbeeld vóór uw huwelijk eerst samengewoond? Ook die periode kunt u laten meetellen. Alleen de periode die vóór het moment van scheiden of uit elkaar gaan ligt kunt u verdelen. U kunt zowel ABP OuderdomsPensioen als FPU verdelen. U kunt er ook voor kiezen om alleen het ABP OuderdomsPensioen te verdelen. Dit geldt alleen voor deelnemers die nog gebruik kunnen maken van FPU! Wat gebeurt er na Als u pensioen hebt opgebouwd, blijft het formeel van u. de verdeling? Pas als u met pensioen gaat, keren wij maandelijks een deel hiervan uit aan uw ex-partner. Wat moet u regelen? - Bepaal samen met uw ex-partner de verdeling. - Vul het aanvraagformulier Verdeling van pensioen in. U vindt dit formulier op abp.nl. Let op: uw ex-partner moet het formulier ook invullen. - Stuur de aanvraag samen met een kopie van het echtscheidingsconvenant of de beëindigingsovereenkomst binnen twee jaar na de scheiding naar ABP.

9 9 Komt uw ex-partner te overlijden? Dan wordt het pensioen niet verdeeld. Overlijdt uw ex-partner na pensionering dan krijgt u het deel van uw ex-partner weer bij uw pensioen.

10 10 Conversie Met conversie splitst u uw pensioen in twee zelfstandige pensioenen. Dit kan alleen na scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Dus niet als u alleen van tafel en bed gaat scheiden. Hoe kunt u verdelen? U en uw ex-partner wijken af van de wettelijke verdeling en u kiest samen voor conversie. Dat betekent dat u uw pensioen splitst in twee losstaande pensioenen. U en uw ex-partner bepalen samen hoe het pensioen wordt verdeeld. Ieder de helft of de ene partner bijvoorbeeld 60% en de ander 40% van het pensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd. De verdeling is definitief. Wat gebeurt er na deze conversie? Als u straks met pensioen of FPU gaat, krijgt u uw pensioen maandelijks uitgekeerd. Uw ex-partner ontvangt zijn of haar pensioen, als hij of zij straks zélf 65 jaar wordt. Dit deel omvat dan zowel het verdeelde ABP OuderdomsPensioen, ABP KeuzePensioen, ABP NabestaandenPensioen en FPU. Wat moet u regelen? - Bepaal samen met uw ex-partner de verdeling en leg deze officieel vast in een echtscheidingsconvenant of beëindigingsovereenkomst. - Vul het aanvraagformulier Verdeling van pensioen in. U vindt dit formulier op abp.nl. Let op: uw ex-partner moet het formulier ook ondertekenen. - Stuur de aanvraag met de officiële verklaring binnen twee jaar na de scheiding naar ABP. Komt uw ex-partner te overlijden? U krijgt het deel van uw ex-partner niet meer terug, want u hebt het afgestaan aan het pensioen voor uw ex-partner. Omgekeerd ontvangt uw ex-partner ook geen nabestaandenpensioen als u overlijdt. Dit is immers in de maandelijkse bedragen van uw ex-partner verwerkt.

11 11 U verdeelt uw pensioen niet U kunt beslissen uw pensioen niet te verdelen. U kunt dit besluit alleen samen nemen. U houdt volledig recht op uw pensioen en uw ex-partner ontvangt daarvan niets. Wel houdt uw ex-partner recht op het nabestaandenpensioen als u komt te overlijden. Wat moet u regelen? In principe hoeft u hiervoor niets te regelen. Als u binnen twee jaar na de scheiding niets bij ons regelt, verdelen we het pensioen niet. Maar wij adviseren u deze keuze wel vast te leggen in uw echtscheidingsconvenant of in de beëindigingsovereenkomst. Hier moet nadrukkelijk in staan dat de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding niet van toepassing is. Uw notaris of advocaat kan u hierbij helpen. U hoeft ons hierover niet te informeren. Legt u niets vast, dan kan uw ex-partner altijd op de keuze terugkomen en alsnog de helft van uw pensioen opeisen. Wettelijk heeft uw ex-partner daar dan nog steeds recht op.

12 12 Als u overlijdt Uw ex-partner komt meestal in aanmerking voor een nabestaandenpensioen. Maar hij of zij kan ook afzien van dit recht. Dit geldt ook als u samenwoont en u hebt uw partner aangemeld bij ABP. ABP NabestaandenPensioen Uw ex-partner komt in aanmerking voor een nabestaandenpensioen, tenzij u en uw ex-partner iets anders hebben afgesproken. Bijvoorbeeld door af te zien van nabestaandenpensioen. Overlijdt u vóór uw 65ste? Uw ex-partner krijgt dan alleen nabestaandenpensioen over uw pensioenjaren vóór 1 juli Hebt u een nieuwe partner als u overlijdt? Uw expartner houdt recht op nabestaandenpensioen over de pensioenjaren voor de scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Als u samenwoonde en u had uw ex-partner aangemeld bij ABP dan houdt uw ex-partner recht op nabestaandenpensioen over de pensioenjaren tot de datum dat u hem of haar afmeldt bij ABP. Voor het afmelden van uw ex-partner kunt u het formulier Afmelden partner bij ABP gebruiken. Het nabestaandenpensioen voor uw nieuwe partner wordt verminderd met het deel waarop uw ex-partner recht heeft.

13 13 Afzien van ABP NabestaandenPensioen Uw ex-partner kan afzien van nabestaandenpensioen. U kunt dit regelen door in het echtscheidingsconvenant of in de beëindigingovereenkomst op te nemen dat uw ex-partner afziet van het nabestaanden-pensioen. Ook een verklaring van uw ex-partner is voldoende. Dit kan zijn: Een verklaring van uw ex-partner, opgemaakt door een notaris of advocaat. Een verklaring van uw ex-partner, gelegaliseerd door een notaris of advocaat. Een verklaring van u of uw ex-partner, door uw ex-partner ondertekend. Met een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs. Het formulier Afzien van ABP NabestaandenPensioen, dat uw ex-partner kan invullen op abp.nl. Het ingevulde formulier kunt u geprint en ondertekend naar ons terugsturen, aangevuld met een kopie van het identiteitsbewijs van uw ex-partner. Als u ons dit toestuurt, leggen wij dit vast in onze administratie. U ontvangt hiervan een bevestiging.

14 14 Meer informatie ABP is er voor u Via onze site abp.nl Op abp.nl vindt u steeds de meest actuele informatie, vraag & antwoord, brochures, nieuws en uitleg. Uw persoonlijke digitale dossier MijnABP MijnABP is uw persoonlijke digitale pensioendossier. Op MijnABP kunt u uw toekomstig pensioeninkomen bekijken in grafieken en nettobedragen per maand. In één oogopslag ziet u of uw pensioen goed is geregeld. U vindt MijnABP op abp.nl. ABP Magazine Twee keer per jaar ontvangt u ABP Magazine in uw brievenbus. Zo blijft u goed op de hoogte van alle ontwikkelingen rond uw pensioen. ABP Nieuwsbrief Benieuwd naar interessante nieuwsfeiten uit pensioenland? Tips en speciale aanbiedingen? Meepraten over actuele vraagstukken? Meld u via abp.nl aan voor de gratis digitale ABP Nieuwsbrief. Klantenservice Wij helpen u graag persoonlijk. U kunt ons elke werkdag bellen tussen 8 en uur via We vinden het belangrijk dat u zich prettig voelt bij ABP. Toch kan het gebeuren dat u het niet eens bent met een beslissing van ABP. Als dat zo is, bel dan direct. Dan bekijken we ter plekke hoe we u verder kunnen helpen. Komen we er samen niet uit? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. Stuur uw brief naar: ABP Pensioenen Bezwaar & Beroep Postbus JL Heerlen Vindt u dat ABP u onjuist behandeld heeft? Of bent u het niet eens met de uitkomst van uw klacht over ABP? Dan kunt u terecht bij: Ombudsman Pensioenen Postbus AN Den Haag Het telefoonnummer is , of kijk op ombudsmanpensioenen.nl. Let op: u kunt hier pas terecht nadat u eerst gebruik hebt gemaakt van de klachtenregeling ABP. De klachtenregeling vindt u op abp.nl.

15 15 Indexatie Wie maakt de pensioenregeling? De pensioenregeling van ABP komt tot stand in de Pensioenkamer. Dat zijn vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties uit overheid en onderwijs. Ook het bestuur van ABP bestaat uit vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties uit overheid en onderwijs. Naast het bestuur is er een deelnemersraad en een werkgeversraad. Samen vormen zij de belangrijkste adviesorganen van het ABP-bestuur. Op verzoek van het bestuur of op eigen initiatief adviseren beide raden over het beleid van het pensioenfonds. De deelnemersraad, uw belangenbehartiger Via de deelnemersraad worden uw belangen behartigd. Zij vertegenwoordigt belangenorganisaties van werknemers en gepensioneerden. De raad bestaat uit 24 vertegenwoordigers van werknemers en 12 namens de gepensioneerden. De vier vakcentrales voor overheidspersoneel ACOP, CCOOP, CMHF en AC en de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) benoemen de leden. De verslagen van de vergaderingen vindt u op abp.nl. Hoe houdt uw pensioen zijn waarde? ABP probeert ieder jaar uw pensioen te verhogen met de gemiddelde stijging van de lonen in de sectoren overheid en onderwijs. Dit heet indexatie. Per jaar beoordeelt het bestuur van ABP of uw pensioen wordt verhoogd. Indexatie is alleen verantwoord als het bestuur van ABP vindt dat de financiële positie van het fonds dit toelaat. Het Bestuur kan besluiten om uw pensioen volledig, gedeeltelijk of niet te verhogen. Als het bestuur besluit om volledig te indexeren, dan kan het ook besluiten om indexaties, die in het verleden niet of niet volledig zijn toegekend, alsnog toe te kennen. ABP betaalt de toekomstige verhogingen van uw pensioen deels uit beleggingsrendement en deels uit pensioenpremies. U hebt door eerdere verhogingen en de verwachtingen voor de komende jaren niet meteen ook recht op verhogingen in de toekomst. Ook in de toekomst zal een besluit tot een verhoging gebaseerd worden op de financiële positie van het fonds. De jaarlijkse verhoging van uw pensioen, hoe ABP in het verleden heeft geïndexeerd en meer informatie over indexatie vindt u op uw Uniform Pensioenoverzicht en op internet op

16 ABP is het pensioenfonds voor werknemers van overheid en onderwijs. Tegenwoordig zijn meer dan tweeënhalf miljoen mensen klant bij ABP: ze bouwen pensioen op, ontvangen elke maand een pensioen of hebben een pensioentegoed. Solidariteit is het belangrijkste kenmerk van de ABP Pensioenregeling, die wordt uitgevoerd in opdracht van werkgevers en werknemers. Zonder winstoogmerk. ABP Postbus JL Heerlen In deze brochure leest u de belangrijkste regels. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Een volledige weergave leest u in de ABP Pensioenreglementen. december

Uw pensioen na scheiding

Uw pensioen na scheiding Uw pensioen na scheiding Als u en uw partner uit elkaar gaan Een scheiding heeft invloed op veel aspecten van uw leven. Denk daarbij aan de verdeling van uw huis, auto en inboedel. Ook uw pensioen wordt

Nadere informatie

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald.

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald. Uw vermogen om te leven Postbus 4806, 6401 JL Heerlen De heer A Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, 18 april 2014 Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31 december 2013 Pensioenovereenkomst

Nadere informatie

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Als u OVERLIJDT. Wat betekent dit voor uw pensioen? Als u OVERLIJDT Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Als u overlijdt... 2 2. Wat betekent uw overlijden voor uw ouderdomspensioen?... 2 2.1 Uw ouderdomspensioen stopt... 2 2.2 Eenmalige uitkering

Nadere informatie

U heeft een NIEUWE relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U heeft een NIEUWE relatie. Wat betekent dit voor uw pensioen? U heeft een NIEUWE relatie Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. U heeft een nieuwe relatie 3 2. Wat betekent een nieuwe relatie voor uw partnerpensioen? 3 2.1. Hoe hoog is het partnerpensioen?

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden. over uw pensioen. Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties

Vragen & Antwoorden. over uw pensioen. Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties Vragen? Inhoud Inleiding 5 De pensioenregelingen van SPW 6 Onder welke pensioenregeling val ik? 6 Wanneer word ik deelnemer van SPW? 6 Wanneer eindigt

Nadere informatie

Verdeling ouderdomspensioen

Verdeling ouderdomspensioen Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding In dit informatieblad vindt u informatie over de verdeling van pensioen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Nadere informatie

Uit elkaar... Ga je scheiden? Scheiden betekent dat er zaken verdeeld moeten worden.

Uit elkaar... Ga je scheiden? Scheiden betekent dat er zaken verdeeld moeten worden. Uit elkaar... Ga je scheiden? Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar een scheiding heeft gevolgen voor je pensioen en voor het pensioen van je ex. Het is dus goed je daar even in te verdiepen.

Nadere informatie

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Inhoud 1. Wat moet u nog regelen voor uw pensioen?... 3 2. Wat moet u nog regelen voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1

Nadere informatie

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan

Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Wat moet u nog regelen VOORDAT u met pensioen gaat? Keuzes om even bij stil te staan Inhoud 1. Wat moet u nog regelen voor uw pensioen?... 3 2. Wat moet u nog regelen voor uw ouderdomspensioen?... 3 2.1

Nadere informatie

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet?

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet? U kunt vanaf 1 januari 2015 nettopensioen bij ons opbouwen. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in deze nettopensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als u van baan

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 5

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 5 <Uitkeringsregeling> <Premieregeling> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 5 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt

Nadere informatie

UNIFORM PENSIOENOVERZICHT 2011 Delta Lloyd Levensverzekering NV DATUM PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN september 2011

UNIFORM PENSIOENOVERZICHT 2011 Delta Lloyd Levensverzekering NV DATUM PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN september 2011 UNIFORM PENSIOENOVERZICHT 2011 Delta Lloyd Levensverzekering NV DATUM PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN september 2011 ONZE REFERENTIE: UPO0000035929 Stand per 01.01.2011 Productnaam PERSOONLIJK PENSIOEN PLAN

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Welk weer het ook wordt

Welk weer het ook wordt Welk weer het ook wordt U blijft zelf invloed houden op wanneer u stopt met werken www.pensioenpostnl.nl Pensioenfonds PostNL heeft een nieuwe pensioenregeling. Deze regeling geldt per 1 januari 2014.

Nadere informatie

U gaat MINDER verdienen. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U gaat MINDER verdienen. Wat betekent dit voor uw pensioen? U gaat MINDER verdienen Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. U gaat minder verdienen 2. Wat betekent minder verdienen voor uw ouderdomspensioen? 2.1. U bouwt minder ouderdomspensioen op 2.2. U

Nadere informatie

EERDER STOPPEN met werken. Wat betekent dit voor uw pensioen?

EERDER STOPPEN met werken. Wat betekent dit voor uw pensioen? EERDER STOPPEN met werken Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud Eerder stoppen met werken 3 1. Eerder stoppen met werken 3 2. Wat betekent eerder stoppen met werken voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting na ontslag

Vrijwillige voortzetting na ontslag Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting na ontslag Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen. Dat heeft als gevolg dat u minder of geen pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Inhoud Waarom deze brochure? 2 Het Servicecentrum PGB? 2 Mijn PGB 4 Belangrijke informatie over uw PGB 4

Nadere informatie

Welk weer het ook wordt

Welk weer het ook wordt Welk weer het ook wordt Je blijft zelf invloed houden op je eigen pensioen www.pensioenpostnl.nl Pensioenfonds PostNL heeft een nieuwe pensioenregeling. Deze regeling geldt per 1 januari 2014. Nieuwe pensioenregeling

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

een erfenis, wat nu?

een erfenis, wat nu? een erfenis, wat nu? Alles over het afwikkelen van een erfenis, de rol van de executeur, de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u te maken krijgt

Nadere informatie

Wat u moet weten over privacy en klachten

Wat u moet weten over privacy en klachten Wat u moet weten over privacy en klachten Wie is volgens de wet cliënt van Jeugdbescherming west? In de privacyfolder gaat het om de rechten van de cliënt. Een cliënt is iedereen die voor hulp bij Jeugdbescherming

Nadere informatie

Afkomstig uit het primair onderwijs? Alles wat u moet weten over uw werkloosheidsuitkering en re-integratie

Afkomstig uit het primair onderwijs? Alles wat u moet weten over uw werkloosheidsuitkering en re-integratie Afkomstig uit het primair onderwijs? Alles wat u moet weten over uw werkloosheidsuitkering en re-integratie In deze brochure 1 Met wie krijgt u te maken? 4 UWV WWplus Participatiefonds Re-integratiebedrijven

Nadere informatie

Waarom dit informatieboekje?

Waarom dit informatieboekje? Een pgb, en dan? Waarom dit informatieboekje? Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunt u zelf regelen welke zorg u inkoopt. Ook bepaalt u wanneer uw zorgverlener bij u langskomt. Erg prettig dus! Bij

Nadere informatie

Hoe blijft je gezin achter?

Hoe blijft je gezin achter? Hoe blijft je gezin achter? Weet jij of jouw partner en kinderen geld genoeg hebben als jij doodgaat? Misschien denk je niet zo graag aan je eigen dood. Toch moet je nu nadenken of er na jouw dood genoeg

Nadere informatie