Inhoudsopgave. pagina

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. pagina"

Transcriptie

1 ABP ExtraPensioen meer voor later

2

3 Inhoudsopgave pagina Is uw pensioen straks voldoende? 4 Betrouwbare aanvulling 6 Als uw situatie verandert 8 Eerder stoppen en extra pensioen? 10 Belastingvoordeel 11 ABP ExtraPensioen in drie stappen 12 Meer informatie 14 ABP is er voor u 14 Indexatie 15

4 4 Is uw pensioen straks voldoende? Uw pensioen en uw AOW zijn straks uw inkomen. Kijk er daarom nu goed naar en beoordeel of uw pensioen voldoende is. Het Uniform Pensioenoverzicht en MijnABP geven u een goed beeld van de hoogte van uw pensioen. Aan de hand daarvan kunt u beslissen of het nodig is om bij te sparen. ABP ExtraPensioen Besluit u uw pensioen aan te vullen, dan bieden wij hiervoor ABP ExtraPensioen. Pensioen en aanvulling onder één dak. Dat is wel zo overzichtelijk en vertrouwd. En samen met uw werkgever regelt u het gemakkelijk. Kunt u deelnemen? Werkt u bij een werkgever die bij ABP is aangesloten, dan kunt u aan ABP ExtraPensioen meedoen. In deze brochure leggen wij u uit wat de voordelen zijn en welke stappen u en uw werkgever moeten zetten om mee te doen. Bouwt u alleen pensioen op via een uitkering, bijvoor beeld een invaliditeitspensioen of een ontslag uitkering of bent u al volledig met FPU? Dan kunt u niet meedoen aan ABP ExtraPensioen.

5

6 6 Betrouwbare aanvulling Wat u inlegt voor ABP ExtraPensioen beleggen onze vermogensbeheerders zo goed en zorgvuldig mogelijk. Net als de pensioenpremies van ABP. Inleg U kiest zelf hoeveel u inlegt en hoe vaak. U kunt maandelijks, eenmalig of af en toe een bedrag inleggen. Ook kunt u op elk gewenst moment stoppen en eventueel later weer opnieuw beginnen met inleggen. Uw inleg regelt u via uw werkgever. Voor ABP ExtraPensioen geldt geen minimum inleg. Maar wel een maximum: uw fiscale ruimte voor pensioen. Uw fiscale ruimte vindt u op MijnABP. Fiscale lijfrenteruimte Stortingen in ABP ExtraPensioen hebben invloed op uw fiscale lijfrenteruimte. Hebt u in het verleden gespaard in een lijfrente en gaat u nu sparen in ABP ExtraPensioen? Dan kan het zijn dat u alsnog inkomstenbelasting moet betalen over de afgetrokken lijfrentepremies. Rendement Uw inleg gaan wij voor u beleggen. Het rendement is gelijk aan het ABP-fondsrendement. Uw inleg rendeert vanaf de eerste van de maand volgend op de maand van inleg. Saldo Het saldo is het totaalbedrag aan inleg en rendement. Op uw saldo wordt een onkostenvergoeding ingehouden. Vanaf 2013 bedraagt deze inhouding 0,7 procentpunt. Dus bij een rendement van bijvoorbeeld 6% verhogen wij uw saldo voor ABP ExtraPensioen met 5,3%.

7 7 Inleggarantie Vallen de beleggingsresultaten tegen? Dan bent u uw inleg niet kwijt. ABP gebruikt minimaal dit bedrag als aanvulling op uw pensioen. Risico Het kan voorkomen dat op een moment tijdens de looptijd het saldo lager is dan de totale inleg. Dit kan als in een periode de beleggingsresultaten negatief zijn. De inleggarantie gaat in zodra u uw pensioen gaat ontvangen. Tot dat moment kunnen verbeterde beleggingsresultaten ervoor zorgen dat het actuele saldo weer hoger is dan de totale inleg.

8 8 Als uw situatie verandert U verandert van baan, u gaat scheiden, of u komt te overlijden. Wat betekent dit voor het ABP ExtraPensioen? En wat als u uw inleg wilt wijzigen of stopzetten? Andere baan Voor ABP ExtraPensioen geldt hetzelfde als voor uw gewone pensioen. Verandert u van baan en is uw nieuwe werkgever aan gesloten bij ABP? Dan kunt u voor ABP ExtraPensioen blijven inleg gen. U geeft dit op aan uw nieuwe werkgever, zodat hij dit voor u kan regelen. Is uw nieuwe werkgever aangesloten bij een andere pensioenuitvoerder, dan kunt u uw ABP ExtraPensioen meene men, net als uw gewone pensioen. U kunt er dan niet meer voor inleg gen. U kunt er ook voor kiezen om uw pensioen bij ABP te laten. Het bedrag wordt dan toegevoegd aan het pensioen dat u hebt opgebouwd. U ontvangt dan geen rendement meer op basis van de beleggingsresultaten van ABP. ABP bekijkt elk jaar of uw opgebouwde pensioen de loonsverhogingen bij overheid en onderwijs kan volgen. Overlijden: u bouwt pensioen op bij ABP Als u overlijdt en uw nabestaanden hebben recht op nabestaandenpensioen, dan wordt het saldo ABP ExtraPensioen dat u hebt opgebouwd hieraan toegevoegd. Hebt u geen nabestaanden die recht hebben op nabestaandenpensioen dan wordt uw saldo ABP ExtraPensioen toegevoegd aan de pensioenreserves van ABP.

9 9 Overlijden: u bouwt geen pensioen meer op bij ABP Als u gaat werken bij een werkgever die niet is aangesloten bij ABP dan stopt uw pensioenopbouw bij ABP. Neemt u uw pensioen niet mee naar uw nieuwe pensioenuitvoerder, dan is er geen of weinig nabestaandenpensioen als u overlijdt voor uw 65ste. U kunt ervoor kiezen een deel van uw ouderdomspensioen toe te voegen aan het nabestaandenpensioen. Als u hiervoor kiest dan wordt het saldo ABP ExtraPensioen dat u hebt opgebouwd hieraan toegevoegd. Scheiden Gaan u en uw partner scheiden of beëindigt u uw geregistreerd partnerschap dan heeft uw partner recht op de helft van het pensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd. Dit geldt ook voor ABP ExtraPensioen. Verdelen u en uw partner het pensioen niet? Dan wordt het saldo volledig toegevoegd aan uw FPU, uw ABP OuderdomsPensioen of uw ABP KeuzePensioen. Stoppen of wijzigen Wilt u uw inleg voor ABP ExtraPensioen stopzetten of het inlegbedrag wijzigen? Dan regelt u dit via uw werkgever. U hoeft dit niet aan ABP door te geven. Stopt u met inleggen? De inleg wordt niet teruggegeven. Tussentijds uitkeren is ook niet mogelijk.

10 10 Eerder stoppen en extra pensioen? Met ABP ExtraPensioen spaart u voor extra ABP KeuzePensioen, ABP OuderdomsPensioen en/of FPU. Uw uitkering Uw ABP ExtraPensioen keren wij straks maandelijks uit, als aanvulling op uw FPU, uw ABP OuderdomsPensioen of uw ABP KeuzePensioen. Komt u in aanmerking voor FPU en ABP OuderdomsPensioen, dan kunt u het tegoed ook hierover verdelen. Vlak voordat u (gedeeltelijk) stopt met werken maakt u uw keuze.

11 11 Belastingvoordeel ABP ExtraPensioen is een pensioenproduct. Van de overheid mag u pensioen belastingvrij opbouwen. Hieraan is jaarlijks wel een fiscaal maximum verbonden. Dit kan van jaar tot jaar veranderen. Belastingvoordeel U legt in voor ABP ExtraPensioen via uw brutosalaris. Dit regelt uw werkgever voor u. De inleg wordt van uw brutosalaris afgetrokken, dus nog voordat de loonheffing plaatsvindt. Zo hebt u direct be las tingvoordeel en hoeft u zelf niets te regelen via de belasting aangifte. ABP heeft de plicht om uw inleg te toetsen aan de fiscale ruimte en u te informeren op het moment dat u de maximaal mogelijke inleg overschrijdt. Uw laatste inleg zal dan teruggestort worden naar uw werkgever. ABP ExtraPensioen Stortingen in ABP ExtraPensioen hebben invloed op uw en uw fiscale lijfrenteruimte fiscale lijfrenteruimte. Hebt u in het verleden gespaard in een lijfrente en gaat u nu sparen in ABP ExtraPensioen? Dan kan het zijn dat u alsnog inkomstenbelasting moet betalen over de afgetrokken lijfrentepremies. Op de site van de belastingdienst kunt u met de Rekenhulp Lijfrentepremie de ruimte voor een lijfrentepolis berekenen. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Belastingdienst of kijk op belastingdienst.nl.

12 12 ABP ExtraPensioen in drie stappen Of uw opgebouwde pensioen straks voldoende is hangt af van uw uitgavenpatroon, uw financiële verplichtingen. Misschien hebt u wel toekomstplannen die wat extra s kosten. 1 Fiscale ruimte Bekijk op MijnABP hoe hoog uw fiscale ruimte is. Hebt u in het verleden gespaard in een lijfrente en gaat u nu sparen in ABP ExtraPensioen? Dan kan het zijn dat u alsnog inkomstenbelasting moet betalen over de afgetrokken lijfrentepremies. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Belastingdienst of kijk op belastingdienst.nl. 2 Bepaal uw inleg U kiest voor een bedrag per maand, of u legt in als u extra inkomen hebt, bijvoorbeeld vakantiegeld of bonus. 3 Geef uw keuze door Als u wilt inleggen in ABP ExtraPensioen moet u dit aangeven via MijnABP, u vindt deze keuze bij uw fiscale ruimte. Uw werkgever kan u vragen om een aanmeldformulier in te vullen, dit vindt u op abp.nl. Lever dit formulier in bij uw salarisadministratie. Vanaf dat moment - Houdt uw werkgever uw inleg in op uw brutosalaris. - Start het rendement op uw inleg. - Ontvangt u binnen drie maanden een deelnamebevestiging: eenmalig, bij uw eerste inleg. - Informeert ABP u ieder jaar via uw pensioenoverzicht over uw totale inleg en het rendement. Deze ziet u ook op MijnABP op abp.nl. - ABP toetst of uw inleg binnen de maximale fiscale ruimte voor pensioen blijft.

13 13

14 14 Meer informatie ABP is er voor u Via onze site abp.nl Op abp.nl vindt u steeds de meest actuele informatie, vraag & antwoord, brochures, nieuws en uitleg. Uw persoonlijke digitale dossier MijnABP MijnABP is uw persoonlijke digitale pensioendossier. Op MijnABP kunt u uw toekomstig pensioeninkomen bekijken in grafieken en nettobedragen per maand. In één oogopslag ziet u of uw pensioen goed is geregeld. U vindt Mijn ABP op abp.nl. U kunt ook op MijnABP aangeven dat u in de toekomst alleen digitaal geinformeerd wilt worden. ABP Magazine Twee keer per jaar ontvangt u ABP Magazine in uw brievenbus. Zo blijft u goed op de hoogte van alle ontwikkelingen rond uw pensioen. We vinden het belangrijk dat u zich prettig voelt bij ABP. Toch kan het gebeuren dat u het niet eens bent met een beslissing van ABP. Als dat zo is, bel dan direct. Dan bekijken we ter plekke hoe we u verder kunnen helpen. Komen we er samen niet uit? Dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. Stuur uw brief naar: ABP Pensioenen Bezwaar & Beroep Postbus JL Heerlen Vindt u dat ABP u onjuist behandeld heeft? Of bent u het niet eens met de uitkomst van uw klacht over ABP? Dan kunt u terecht bij: Ombudsman Pensioenen Postbus AN Den Haag ABP Nieuwsbrief Benieuwd naar interessante nieuwsfeiten uit pensioenland? Tips en speciale aanbiedingen? Meepraten over actuele vraagstukken? Meld u via abp.nl aan voor de gratis digitale ABP Nieuwsbrief. Het telefoonnummer is , of kijk op ombudsmanpensioenen.nl. Let op: u kunt hier pas terecht nadat u eerst gebruik hebt gemaakt van de klachtenregeling ABP. De klachtenregeling vindt u op abp.nl. Klantenservice Wij helpen u graag persoonlijk. U kunt ons elke werkdag bellen tussen 8 en uur via

15 15 Indexatie Wie maakt de pensioenregeling? De pensioenregeling van ABP komt tot stand in de Pensioenkamer. Dat zijn vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties uit overheid en onderwijs. Ook het bestuur van ABP bestaat uit vertegenwoordigers van vakcentrales en werkgeversorganisaties uit overheid en onderwijs. Naast het bestuur is er een deelnemersraad en een werkgeversraad. Samen vormen zij de belangrijkste adviesorganen van het ABP-bestuur. Op verzoek van het bestuur of op eigen initiatief adviseren beide raden over het beleid van het pensioenfonds. De deelnemersraad, uw belangenbehartiger Via de deelnemersraad worden uw belangen behartigd. Zij vertegenwoordigt belangenorganisaties van werknemers en gepensioneerden. De raad bestaat uit 24 vertegenwoordigers van werknemers en 12 namens de gepensioneerden. De vier vakcentrales voor overheidspersoneel ACOP, CCOOP, CMHF en AC en de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) benoemen de leden. De verslagen van de vergaderingen vindt u op abp.nl. Hoe houdt uw pensioen zijn waarde? ABP probeert ieder jaar uw pensioen te verhogen met de gemiddelde stijging van de lonen in de sectoren overheid en onderwijs. Dit heet indexatie. Per jaar beoordeelt het bestuur van ABP of uw pensioen wordt verhoogd. Indexatie is alleen verantwoord als het bestuur van ABP vindt dat de financiële positie van het fonds dit toelaat. Het bestuur kan besluiten om uw pensioen volledig, gedeeltelijk of niet te verhogen. Als het bestuur besluit om volledig te indexeren, dan kan het ook besluiten om indexaties, die in het verleden niet of niet volledig zijn toegekend, alsnog toe te kennen. ABP betaalt de toekomstige verhogingen van uw pensioen deels uit beleggingsrendement en deels uit pensioenpremies. U hebt door eerdere verhogingen en de verwachtingen voor de komende jaren niet meteen ook recht op verhogingen in de toekomst. Ook in de toekomst zal een besluit tot een verhoging gebaseerd worden op de financiële positie van het fonds. De jaarlijkse verhoging van uw pensioen, hoe ABP in het verleden heeft geïndexeerd en meer informatie over indexatie vindt u op uw Uniform Pensioenoverzicht en op internet op

16 ABP is het pensioenfonds voor werknemers van overheid en onderwijs. Tegenwoordig zijn meer dan tweeënhalf miljoen mensen klant bij ABP: ze bouwen pensioen op, ontvangen elke maand een pensioen of hebben een pensioentegoed. Solidariteit is het belangrijkste kenmerk van de ABP Pensioenregeling, die wordt uitgevoerd in opdracht van werkgevers en werknemers. Zonder winstoogmerk. ABP Postbus JL Heerlen In deze brochure leest u de belangrijkste regels. U kunt er geen rechten aan ontlenen. Een volledige weergave leest u in de ABP Pensioenreglementen. april

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Scheiden of uit elkaar gaan hoe u dat regelt met uw pensioen Inhoudsopgave pagina U gaat uit elkaar 4 Verdelen of niet verdelen? 6 Verdelen in twee gelijke delen, wettelijke verdeling 7 U wijkt af van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. pagina

Inhoudsopgave. pagina Arbeidsongeschiktheid wat u zeker weten moet Inhoudsopgave pagina Inkomen bij arbeidsongeschiktheid 4 ABP ArbeidsongeschiktheidsPensioen 6 Uw uitkering 7 Uw pensioenopbouw 9 Aanvragen 18 De betaling 19

Nadere informatie

Welkom bij pensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie PSL

Welkom bij pensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie PSL Welkom bij pensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie PSL Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Schoen-, Leder- en Lederwarenindustrie Welkom, Sinds kort bouwt u pensioen op bij

Nadere informatie

ING TRANSPORT. Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

ING TRANSPORT. Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling HTING TRANS STICHTING TRANSPORT PENSIOENSTICHTING ING TRANSPORT Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Welkom bij Pensioenstichting Transport (PST). Uw werkgever heeft ons onlangs uw gegevens toegestuurd.

Nadere informatie

Welkom bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Welkom bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn Welkom bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn Inhoudsopgave Drie vragen 4 Wat is er voor u geregeld? 6 Als er iets verandert in uw situatie 13 Wij houden u op de hoogte 18 2 Welkom bij Pensioenfonds Zorg en

Nadere informatie

Pensioen. in het kort

Pensioen. in het kort Pensioen in het kort 1 2 Inhoud 1. Het pensioen in het kort 4 2. Uw ouderdomspensioen in het kort 5 3. Hoeveel (ouderdoms)pensioen krijgt u straks? 7 4. Pensioen voor uw partner en kinderen 10 5. Wanneer

Nadere informatie

Vrijwillig PensioenSparen

Vrijwillig PensioenSparen Vrijwillig PensioenSparen Uitgave juli 2014 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds SABIC, gevestigd te Sittard (het pensioenfonds ) is van algemene aard, uitsluitend

Nadere informatie

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Welkom bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Groothandel in Levensmiddelen (Bpf GIL). In deze brochure leggen wij u stap voor stap uit wat het opbouwen

Nadere informatie

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald.

Let op: Alle vermelde uitkeringen zijn bruto bedragen per jaar. Hierover moeten dus nog premies en belasting worden betaald. Uw vermogen om te leven Postbus 4806, 6401 JL Heerlen De heer A Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, 18 april 2014 Uniform Pensioenoverzicht 2014 Stand per 31 december 2013 Pensioenovereenkomst

Nadere informatie

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Pensioenfonds Welkom bij Stichting Pensioenfonds AZL (P-AZL), het pensioenfonds voor de werknemers in dienst van AZL N.V. Omdat u bij P-AZL pensioen gaat opbouwen

Nadere informatie

Pensioenfonds Metaal en Techniek PENSIOENBELEGGEN

Pensioenfonds Metaal en Techniek PENSIOENBELEGGEN Pensioenfonds Metaal en Techniek PENSIOENBELEGGEN Nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2006 PENSIOENBELEGGEN Wie een dienstverband heeft, bouwt onder voorwaarden vanaf zijn 18 e pensioen op. Elke maand

Nadere informatie

Vrijwillig PensioenSparen

Vrijwillig PensioenSparen Vrijwillig PensioenSparen Uitgave juni 2015 Disclaimer De in deze brochure verstrekte informatie van Stichting Pensioenfonds DSM Nederland, gevestigd te Heerlen (het pensioenfonds ) is van algemene aard,

Nadere informatie

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling Stichting Pensioenfonds Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling 2 Stichting Pensioenfonds Welkom bij Stichting Pensioenfonds Hunter Douglas, het pensioenfonds

Nadere informatie

UW PENSIOEN BIJ PGB DE PERSGROEP NEDERLAND. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck!

UW PENSIOEN BIJ PGB DE PERSGROEP NEDERLAND. Wat u moet weten. Wat u zelf kunt doen. Extra informatie. Doe de pensioencheck! 2015 UW PENSIOEN BIJ PGB DE PERSGROEP NEDERLAND Doe de pensioencheck! Pagina 20 Wat u moet weten Wat u zelf kunt doen Extra informatie INHOUD Sta even stil bij uw pensioen 03 Wat u moet weten over uw pensioen

Nadere informatie

Uw Honeywell-pensioen

Uw Honeywell-pensioen Uw Honeywell-pensioen Mei 2015 2 Uw Honeywell-pensioen Lees de blauwe tekst voor de hoofdpunten Inleiding 5 Stopt u met werken met 67 jaar? 6 Uw pensioenuitkering 7 Wat kost uw pensioen? 11 Zorg voor uw

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds van de Grolsche Bierbrouwerij. is het pensioenfonds voor de medewerkers van Grolsch

Stichting Pensioenfonds van de Grolsche Bierbrouwerij. is het pensioenfonds voor de medewerkers van Grolsch Uw pensioenregeling in het kort Versie 2015 Stichting Pensioenfonds van de Grolsche Bierbrouwerij is het pensioenfonds voor de medewerkers van Grolsch U bouwt bij ons pensioen op. In deze brochure leggen

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds. Pensioenbrochure

Stichting Pensioenfonds. Pensioenbrochure Stichting Pensioenfonds Pensioenbrochure Versie 2012 2 Inhoudsopgave 1 Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op?... 4 2 Wanneer kan ik met pensioen?... 5 3 Hoeveel ouderdomspensioen krijg ik?... 5 3.1 U kunt

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING

STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE VNU-A REGELING Bijlage bij Startbrief INHOUDSOPGAVE Pagina Wat is pensioen? 1 Inleiding 1 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 2. Wanneer kan ik met

Nadere informatie

Pensioenbrochure 2013

Pensioenbrochure 2013 Pensioenbrochure 2013 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave: 3 Inleiding 5 Wat is pensioen? 5 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 5 2. Wanneer kan ik met pensioen? 5 3. Hoeveel ouderdomspensioen krijg ik

Nadere informatie

Het Progress Pensioen Overzichtelijk in beeld

Het Progress Pensioen Overzichtelijk in beeld Het Progress Pensioen Overzichtelijk in beeld Inhoud Inleiding 4 Uw pensioenregeling op hoofdlijnen 4 Drie soorten pensioenen 4 Progress Pensioen is een aanvullend pensioen 5 Het Progress Pensioen biedt

Nadere informatie

Pensioenbeleggen. Individueel beleggen bij Pensioenfonds UWV

Pensioenbeleggen. Individueel beleggen bij Pensioenfonds UWV Pensioenbeleggen Individueel beleggen bij Pensioenfonds UWV 1 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over Individueel Pensioenbeleggen (IPB) bij Pensioenfonds UWV. Deze informatie is alleen van

Nadere informatie

ALLES over uw pensioenregeling. Wat heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn allemaal voor u geregeld?

ALLES over uw pensioenregeling. Wat heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn allemaal voor u geregeld? ALLES over uw pensioenregeling Wat heeft Pensioenfonds Zorg en Welzijn allemaal voor u geregeld? Inhoudsopgave Eerder of later met pensioen? 5 Eerst meer daarna minder; eerst minder daarna meer? 6 Eerder

Nadere informatie

Pensioenspaarrekening. Omdat u de zekerheid van sparen ook wilt voor uw pensioen

Pensioenspaarrekening. Omdat u de zekerheid van sparen ook wilt voor uw pensioen Pensioenspaarrekening Omdat u de zekerheid van sparen ook wilt voor uw pensioen Pensioenspaarrekening De Pensioenspaarrekening is een spaarrekening waarop u voor langere tijd spaart voor uw pensioen. Extra

Nadere informatie

Pensioenbeleggen. Individueel beleggen bij Pensioenfonds UWV

Pensioenbeleggen. Individueel beleggen bij Pensioenfonds UWV Pensioenbeleggen Individueel beleggen bij Pensioenfonds UWV 1 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over Individueel Pensioenbeleggen (IPB) bij Pensioenfonds UWV. Deze informatie is alleen van

Nadere informatie

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe baan Een nieuwe pensioenregeling CAO Verzekeren / Investment Management NB Deze brochure is niet meer actueel. Per 1 januari 2014 bouwen medewerkers van ING Verzekeren/Investment Management pensioen op bij NN CDC Pensioenfonds en is uw

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 Wanneer kan ik met pensioen? 3 Hoeveel ouderdomspensioen krijg ik? 4 Hoeveel pensioen krijgen

INHOUDSOPGAVE 1 Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 Wanneer kan ik met pensioen? 3 Hoeveel ouderdomspensioen krijg ik? 4 Hoeveel pensioen krijgen PENSIOENBROCHURE INHOUDSOPGAVE 1 Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 Wanneer kan ik met pensioen? 3 Hoeveel ouderdomspensioen krijg ik? 4 Hoeveel pensioen krijgen mijn partner en mijn kinderen als

Nadere informatie

Uw pensioen. Wij sluiten graag bij u aan. Trouwen of samenwonen. Uw KPN. pensioen. Zelf kiezen. Nieuwe baan. Beleggen.

Uw pensioen. Wij sluiten graag bij u aan. Trouwen of samenwonen. Uw KPN. pensioen. Zelf kiezen. Nieuwe baan. Beleggen. Uw pensioen Wij sluiten graag bij u aan Meer weten? www.kpnpensioen.nl Nieuwe baan 20 Trouwen of samenwonen 22 Wat is pensioen? Arbeidsongeschikt Beleggen 6 12 18 Scheiden 23 Extra pensioen 16 Uw KPN pensioen

Nadere informatie

Je pensioen bij Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group

Je pensioen bij Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group Je pensioen bij Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group Welkom bij Stichting Pensioenfonds Sligro Food Group (hierna te noemen: ons pen sioenfonds), het pensioenfonds waar Sligro Food Group Nederland

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt Wat betekent dat voor uw pensioen?

Arbeidsongeschikt Wat betekent dat voor uw pensioen? Arbeidsongeschikt Wat betekent dat voor uw pensioen? 1 Inhoud 1 Wanneer bent u arbeidsongeschikt? 3 2 Wat u moet weten als u arbeidsongeschikt bent 3 3 De gevolgen van arbeidsongeschiktheid voor uw pensioen

Nadere informatie

Mijn pensioen. Voor werknemers geboren voor 1950

Mijn pensioen. Voor werknemers geboren voor 1950 LET OP: deze brochure is voor het laatst aangepast op 1 januari 2013. Bent u geboren voor 1950 en wilt u meer informatie over uw mogelijkheden over uw pensioen? Neem dan contact op met de Servicedesk.

Nadere informatie