Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden"

Transcriptie

1 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag 2013

2 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden 5 3 KinderResto Rotterdam Oude Noorden 12 4 Onze weerklank in de samenleving 16 5 Kwaliteitsbewaking 17 6 Ambities voor Financieel jaarverslag 19 Bijlage: Activiteitenoverzicht 21 Colofon februari 2014 Dit lokale jaarverslag is een uitgave van Resto VanHarte. Met medewerking van Marianne Meijerink, hetschrijfbureau.com. Reacties kunt u richten aan info@restovanharte.nl. Resto Van Harte Rotterdam Oude Noorden Buurtcentrum Mozaïek, Schommelstraat CG Rotterdam Restomanager: Jeroen van Vliet Restodagen: maandag en vrijdag

3 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Eén van ons Betty Vos (68) is vaste gast bij Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden. Eten bij Resto VanHarte is een sociaal gebeuren. Het voelt alsof je deel uitmaakt van één grote familie. Jeroen, de Restomanager, is positief en vrolijk en Aldwin, de Horecacoördinator, is grandioos in de keuken. Verbazingwekkend wat hij elke avond met weinig middelen op tafel zet. Zij zijn allebei creatief en actief met het organiseren van leuke avonden. Daardoor is het gezellig en je ontmoet je elke keer leuke mensen. Sinds een paar jaar organiseer ik vakantiereisjes naar Spanje, voor mensen die net als ik alleen zijn. Ook mensen uit het Resto gaan mee. Sommige gasten zijn helemaal opgebloeid sinds ze met die reizen meegaan, want daardoor ontmoet je andere mensen. Het geeft een goed gevoel om mensen gelukkig te maken. De laatste keer in 2013 gingen er twintig mensen mee. Ik ben en voel mij niet eenzaam, maar als ik al deze activiteiten niet zou hebben, dan zou ik het wel worden.

4 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Welkom aan tafel bij Resto VanHarte Resto VanHarte gelooft in de kracht van mensen. Wij brengen buurtbewoners samen rond de eettafel en dagen hen uit de regie te nemen over hun leven. Bij Resto VanHarte komen mensen weer in contact met elkaar, met hun buurt en met hun eigen mogelijkheden. Eén op de drie mensen voelt zich eenzaam. Oude structuren zoals kerk of netwerken in de buurt zijn verdwenen. Familie woont ver weg of heeft andere prioriteiten. Door het ontbreken van deze sociale netwerken ontstaat eenzaamheid. Resto VanHarte doorbreekt dit isolement. In de Resto s maken professionals en vrijwilligers een gezonde maaltijd. De gasten werken mee in de keuken of helpen tafels te dekken en de ruimte gezellig te maken. Iedereen is welkom! Aan tafel wordt gepraat en vaak is er van alles te beleven: van muziek tot voorlichting over onderwerpen die ertoe doen. Dat inspireert de gasten. Het geeft ze net dat noodzakelijke zetje om de draad weer op te pakken. Resto VanHarte ziet dat dat lukt, al meer dan zeven jaar lang, overal in Nederland. In onze 34 Restolocaties in 21 verschillende steden werken we met een kleine kern van professionals, bijna reguliere vrijwilligers en vrijwilligers uit het bedrijfsleven. Stagiairs en mensen uit de re-integratie krijgen bij Resto VanHarte kansen om aan het werk te gaan. In 2013 serveerden onze medewerkers circa maaltijden. Resto VanHarte is een stichting die bestaat van giften, donaties, subsidies en sponsoring. Maar meer nog is Resto VanHarte een beweging, een beweging vanuit het hart. Een beweging voor en door mensen die met aandacht en kracht iets willen toevoegen aan hun eigen leven en dat van anderen.

5 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden 2.1 Waar we zitten en waarom Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden is opgericht op 9 oktober 2009 en viert komend jaar haar 5-jarig bestaan. Het is gevestigd in buurtcentrum De Mozaïek, in de Schommelstraat. We hebben daar plaats voor 64 gasten, met een eventuele uitloop tot 115 voor speciale gelegenheden. We trekken dan de aangrenzende gymzaal erbij en verruimen hierdoor de zaal. Het buurthuis ligt midden in een levendige wijk en heeft goede faciliteiten. Daarnaast is de samenwerking met Welzijn Noord, ook gevestigd in het centrum, een voordeel. Het Oude Noorden is een traditionele achterstandswijk. Een van oudsher echte volkswijk die wat stormen heeft doorstaan in de afgelopen jaren. Het is een culturele mengelmoes, wat te zien is aan alle leuke creatieve winkeltjes die je er tegenkomt en aan de bewoners zelf. Het is een levendige wijk met tal van voorzieningen en stichtingen en bewoners die zich vaak inzetten voor de leefbaarheid van de wijk. Dit is ook nodig want sociale cohesie in deze wijk met zijn diversiteit aan bewoners is niet altijd vanzelfsprekend. We hebben een prima inzet van vrijwilligers, hebben goed contact met de beheerders van het centrum en met de medewerkers van diverse stichtingen met wie we samenwerken. Gezamenlijk zoeken we continu naar mogelijkheden om elkaar te ondersteunen bij het realiseren van onze doelstellingen. We zien ons Resto als een mooi en eerlijk platform voor diverse instanties en wijkbewoners. Bij ons is ruimte voor ontmoeting en informatievoorziening, op een ongedwongen manier. 2.2 Feiten en ontwikkelingen in 2013 In 2013 hebben we in Resto VanHarte Oude Noorden bijna maaltijden geserveerd. Dat hebben we gedaan met medewerking van zo n veertig vrijwilligers. Als we ook hun maaltijden erbij rekenen (uiteraard eten ze ook mee) komen we op ongeveer uitgeserveerde maaltijden uit. Onze ambitie voor 2013 was om de doorgroei die gemaakt was in 2012 verder door te zetten. Het ingeslapen Resto was wakker en nu was het zaak om te kijken hoever we konden gaan met aantallen en maaltijden. Die duidelijke groei is te zien in het aantal maaltijden: het is met dik toegenomen. Regelmatig is een week van tevoren reserveren niet meer mogelijk omdat we dan al vol zitten. In de maand oktober/november zaten we zelfs alle elf aaneengesloten avonden vol.

6 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Door transparant op te treden naar de gasten en de vrijwilligers is het Resto inmiddels ook uitgegroeid tot een plek waar de gasten en de vrijwilligers zich op hun gemak voelen. Vanuit die veilige haven is er ruimte om door te groeien en contacten te leggen. Duidelijk is zichtbaar dat het proces van bonding geslaagd is, maar de volgende stap, contact leggen met nieuwe groepen ( bridging ) is voor veel mensen nog moeilijk. Dit soort nieuwe drukte hoeft niet van alle gasten. Het zal daarom onze uitdaging voor 2014 zijn om dat toch voor elkaar te krijgen: nieuwe groepen aanboren en ervoor zorgen dat er onderling contact wordt gelegd tussen de inmiddels vaste bezoekers en de nieuwkomers. Ruimte creëren voor nieuwe gasten en doelgroepen. Het Resto is van en voor iedereen! We weten dat het mogelijk is. Vooral op de samenwerkingsavonden met Noordplus en met het KinderResto lukt het al vrij goed. Mond-tot-mondreclame is voor ons dé manier om steeds meer mensen in aanraking te brengen met het Resto. Daarnaast flyeren we in de wijk, nemen we deel aan festivals en projecten, zoals het Niorenproject, het Jonge Honden festival op het Pijnackerplein en proberen we aanwezig te zijn bij overleggen en buurtgerichte initiatieven. Ook op Facebook zijn we actief met updates en informatie verstrekking. In 2013 hebben we interessante nieuwe contacten gelegd: met veel nieuwe bewoners van Noord en omstreken en met instanties als Humanitas, GGZ Rotterdam en vele andere. Meer daarover in paragraaf 3.5. We hebben veel aan de samenwerking met Full Engagement, een project dat tot doel heeft uitkeringsgerechtigden via vrijwilligerswerk naar vermogen te laten deelnemen aan het arbeidsproces. Steeds meer vrijwilligers die bij ons actief zijn komen vanuit dit project en lijken zich goed te ontwikkelen binnen de Resto VanHarteformule. Het project zal onder een nieuwe naam doorgaan en zo ook onze samenwerking. Extra aandacht gaat volgend jaar uit naar samenwerking met Kenwerk en leerlingbegeleiding door onze leermeester in de keuken. Hiermee willen we ons meer richten op ontwikkeling en doorstroom van onze vrijwilligers. Onze pogingen om publiciteit te genereren zijn ook goed gelukt: zowel op lokaal als op landelijk niveau en zowel op radio en tv als in de geschreven media. We zien ook dat steeds meer bekende Nederlanders ons Resto weten te vinden. Zo hebben we in het afgelopen jaar Corrie Louwes mogen ontvangen tijdens een zeer geslaagde avond in het teken van de Internationale Vrouwendag. Deze avond trok ruim 110 vrouwen van diverse nationaliteiten die gezamenlijk genoten van een driegangendiner, een modeshow, diverse spreeksters en muziek van DJ Ikbal. Deze bijzondere avond organiseerden wij samen met stichting Noordplus en Welzijn Noord. Echt een voorbeeldavond!

7 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Volgend jaar zal hij zeker weer op de agenda staan. Ook wethouder Florijn is meerdere keren aangeschoven in het afgelopen jaar, evenals onze nieuwe ambassadrice Loes Luca. We zien ook dat veel maatschappelijke organisaties ons weten te vinden. We worden veel benaderd om samen te werken en avonden te organiseren. Meestal start het met een verzoek tot meekoken en eindigt het met een totaalplaatje van koken, bedienen, activeren aan tafel en een presentatie. We denken dat er nog meer valt te halen uit samenwerking met bedrijven en betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld. In 2014 gaan we daar opnieuw mee aan de slag. 2.3 Wat er gebeurde rondom de maaltijd: de VanHarteformule Rond de maaltijd maken we in onze Resto s tijd voor het Meedoenprogramma (voorheen Plusprogramma). Dit programma ondersteunt gasten in hun persoonlijke ontwikkeling. Het is gericht op het verbeteren van de fysieke, sociale en mentale gezondheid en het benutten van kansen om weer actief deel te nemen in de samenleving. In het Meedoenprogramma staan een aantal thema s centraal: - ontmoeting: contact met anderen voorkomt eenzaamheid en doet groeien; - perspectief op werk en scholing: door het aanbieden van werkervaringsen dagbestedingsplekken, stages, in- en doorstroomplekken; - gezonde levensstijl: we bereiden gezonde maaltijden en geven regelmatig informatie over gezond leven en eten. We organiseren sportieve activiteiten en geven voorlichting over sport en beweging; - financiële zelfredzaamheid: door het bieden van budgetcursussen en tips; - samenredzaamheid: Resto VanHarte stimuleert gasten elkaar te helpen om problemen op te lossen. Ook in Rotterdam Oude Noorden komen al deze thema s ruim aan bod. Ontmoeting staat eigenlijk altijd centraal aangezien we in Noord inzetten op samenkomen en het sociale aspect hoger inzetten dan de maaltijd. De maaltijd is een middel, verbinden is het doel. Ook milieu, kostenbesparing, gezond eten, het perspectief op werk of een opleiding staan bij ons hoog in het vaandel. Zo brengen we onze gasten bijvoorbeeld in aanraking met de diëtisten van HRC, de projecten van Eureos (Erasmus studenten) en het Nioren project waarbij we junioren en senioren uit de wijk gezamenlijk activiteiten laten ondernemen met aansluitend een gezamenlijk diner. Dit organiseren we samen met Pluspunt en Welzijn Noord. Een aantal gasten heeft ook zelf spontaan een workshop of optreden verzorgd tijdens de reguliere avonden. Ook dit draagt bij aan de empowerment van de gasten.

8 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Hieronder staan enkele voorbeelden. Een volledig overzicht van onze activiteiten staat in de bijlage. Gezonde voeding en beweging: informatieve avond, georganiseerd door stichting Noord Plus waarbij in dialoog met de gasten werd gepraat over het creëren van meer sportmogelijkheden in het stadsdeel. Ook hebben we een bewegingsavond en een dansavond georganiseerd met meer dan 100 gasten. Daarnaast hebben we drie keer een diëtiste van HRC een informatieavond laten organiseren over de Schijf van Vijf. Tijdens de opvoedweek hebben we zes tafels gevormd rond het thema voeding en beweging. Financiële zelfredzaamheid: voorlichting over budgettering door medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder het motto: Bedenk goed wat je met je euro doet. Hieraan was een quiz verbonden. Voor 2014 is reeds contact gelegd met de Rabobank om meerdere avonden omtrent budgetteren te organiseren. Ontmoeting: een mooi voorbeeld is de avond Hart van Anatolië, die we organiseerden in samenwerking met het Alevitisch Cultureel Centrum. Op deze goed bezochte avond waren er ruim 110 gasten, Nederlanders en mensen van Turkse afkomst, die naar elkaar luisterden en samen van de maaltijd genoten. Daarnaast werd de uitnodiging aan onze gasten om deel te nemen aan het maandelijks Alevitisch ontbijt, met open armen ontvangen. Ruim 25 gasten zijn op zondagochtend naar het ontbijt gegaan. Deze succesvolle manier van bridging willen we in 2014 met meerdere instanties en culturele verenigingen aangaan. De ideeënbus zal ook in 2014 geopend blijven zodat gasten kunnen meedenken over de invulling van de avonden. We hebben namelijk gemerkt dat gasten gehoord willen worden en misschien nog wel belangrijker, herkend worden. Voor hen is het belangrijk dat er kans is op ontmoeting en dat er rondom de avonden iets gebeurt wat hen aanzet tot denken en praten. Dit activeert hen tot eigen initiatieven zoals de gedichtenwedstrijd, Resto s boekenkast, gezamenlijk naar buurtfestivals gaan, optredens en workshops geven en vrijwillige inzet tijdens avonden. Dit is wat ons betreft de richting die we op gaan: zorgen dat mensen via Resto VanHarte uitgedaagd en actief worden in de samenleving, nieuwe relaties aangaan waardoor het netwerk vergroot wordt en openstaan voor nieuwe en andere denkwijzen door het bespreekbaar maken van diverse onderwerpen!

9 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Leren en werken Op allerlei manieren willen wij een leerschool bieden aan de mensen die bij ons betrokken zijn. Voor de vrijwilligers, die vanuit alle kanten en richtingen samenkomen in de keuken en het restaurant en samen een team vormen, maar ook voor de buitenlandse studenten die in de gasten een buddy vinden om de Nederlandse taal te leren. Dit laatste is een geslaagd project van de Erasmus Universiteit, dat ook voor onze gasten heel inspirerend is. We hebben in 2013 kunnen rekenen op de steun van zo n 35 vrijwilligers. Ze werken gemiddeld acht tot zestien uur voor ons Resto. We werken onder meer met mensen die een participatietraject volgen. Ze komen vooral via Noordplus, dat tot doel heeft de dialoog in te wijk te bevorderen. Daarnaast hebben we onder meer HALT-jongeren, Wajongers via De Werkmeester, inburgeraars en veel wijkbewoners. De groep die dit jaar toegenomen is zijn de vrijwilligers via Full Engagement, dat Rotterdamse uitkeringsgerechtigden op deze manier actief wil blijven betrekken bij het arbeidsproces. Door de goede samenwerking met Lucia da Silva loopt dit project uitstekend bij ons. De vrijwilligers zien onze werkplek als een kleine opstap en ontdekken snel dat ze goed mee kunnen komen en ervaren hoe het is om iets te presteren. Hierdoor haken ze niet snel af. We zien dat het werken bij ons de vrijwilligers veel brengt: vriendschappen, zelfvertrouwen, vertrouwen in samenwerking, plezier, geloof in eigen kunnen en in sommige gevallen een doorstart naar een betaalde baan. Wij op onze beurt zouden nooit kunnen functioneren zonder hun inzet. Het geeft ons ook de uitstraling die bij ons past: een bedrijf met een hart, waar je iets kunt leren van en met elkaar. Zoals eerder aangegeven willen we nog meer stagiairs uit het beroepsonderwijs kunnen inzetten in het nieuwe jaar. We hebben een leermeester in onze keuken! Inmiddels is er met Kenwerk een samenwerkingsverband en daar verwachten we in de toekomst leerlingen van. Daarnaast zijn we bezig om leerlingen via de Horecavakschool naar Resto VanHarte te krijgen.

10 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Samenwerkingen in wijk en stad We hebben in 2013 met een aantal nieuwe partners gewerkt aan leuke en vernieuwende avonden en projecten. Voorbeelden zijn Humanitas, GGZ Rotterdam, Gek op Werk, de nieuwe leden van de Deelgemeente Rotterdam Noord, CVD, Pluspunt, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam, Albeda College, Pameijer, stichting Sansa, Opzoomer mee, wijkcentrum t Klooster, Diëtistenpraktijk HRC, schoolkrant 010, de Voedselbank, milieucentrum Rotterdam en Yes We Care Rotterdam. Een aantal partners zijn hiervoor ook al genoemd in de voorgaande hoofdstukken over ons Meedoenprogramma (2.3) en het vrijwilligerswerk (2.4). Wat opvalt is dat we steeds vaker benaderd worden voor samenwerking. Dit mede door de nieuwe aanpak in de WMO die nu echt voelbaar en zichtbaar wordt. Wij bieden een platform waar veel instanties gebruik van kunnen en willen maken. Dat we dit in het nieuwe jaar opnieuw willen gaan uitbreiden is niet meer dan een logische stap. Daarbij zullen we speciaal kijken naar de pijlers uit het Meedoenprogramma en de match die te maken is met organisaties uit de wijk en stad. Rotterdam is een stad met veel potentie en er zijn veel organisaties die op welzijns- en maatschappelijk vlak naar samenwerking zoeken, dus hier zijn veel mogelijkheden. Daarbij denken we aan samenwerking met scholen en organisaties voor buitenschoolse opvang om de KinderResto meer structuur en vastigheid te bieden, met hogescholen, sportverenigingen en jongerenorganisaties om het JongerenResto leven in te blazen en de bekende welzijn- en verzorgingsorganisaties om het Meedoenprogramma in te vullen. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om af en toe op een andere locatie Resto VanHarte in Rotterdam Noord en Centrum te draaien. Hierdoor willen we onszelf beter profileren en onze naamsbekendheid vergroten. Dit kan ook door zichtbaar te zijn op festivals, markten en door middel van pop-upacties in de straten rondom het Resto. Belangrijke partners van afgelopen jaar waren Welzijn Noord en Pluspunt. Met deze twee stichtingen hebben we het Niorenproject gemaakt en gedeeltelijk uitgevoerd. In 2014 zal er nog een afsluitende avond worden georganiseerd waarin ook een presentatie naar de gemeente en deelnemers is meegenomen. Ook diëtistenpraktijk HRC was een goede partner omdat wij gezamenlijk het belang van gezonde voeding dienden. Een perfecte match in dit geval!

11 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Interessant was de samenwerking met Eureos. Die organisatie biedt ambitieuze studenten de mogelijkheid om in contact te komen met organisaties en toonaangevende bedrijven. Ze hebben ons benaderd om een welzijnsonderzoek te mogen uitvoeren in de wijk. Dit onderzoek is later gepresenteerd aan de Restomanager en in het kort aan de gasten van Resto VanHarte. Een andere nieuwkomer is studio De Bakkerij op de Bergweg. Zij verzorgden een toneelavond en presentatie over het nieuwe aanbod en dit was een mooie aanvulling na het diner. Door elkaar op deze manier te helpen in de wijk en elkaars naamsbekendheid te vergroten kunnen we de gedachte achter de WMO en de wensen van de gemeente op dit gebied goed invullen.

12 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag KinderResto Rotterdam Oude Noorden 3.1 Waar we zitten en waarom Uit recent onderzoek van de Nederlandse Kinderombudsman blijkt dat specifieke groepen binnen de samenleving extra kwetsbaar zijn, zoals kinderen die opgroeien in een arm gezin of kinderen die een handicap hebben. Het blijkt dat opgroeien in een arm gezin de ontwikkeling van kinderen kan verstoren. Zo doen arme kinderen het minder goed op school, vertonen ze vaker probleemgedrag en zijn ze in vergelijking met kinderen die niet arm zijn minder vaak gelukkig. Ook hun vooruitzichten op de lange termijn zijn minder gunstig en ze zijn als volwassene ook vaker arm (Kinderrechtenmonitor, 2012, p. 69). KinderResto VanHarte verbetert de situatie van deze gezinnen door hen een betaalbare en gezellige ontmoetingsplek te bieden, waar samen koken, eten en activeren centraal staan. Veel kinderen uit kwetsbare gezinnen hebben bijvoorbeeld maar een beperkte (of geen) mogelijkheid om actief mee te doen in de samenleving, zoals het lid zijn van een sport- of hobbyclub of meedoen aan andere activiteiten (Kinderrechtenmonitor, 2012, p. 69). Om die reden ligt sociale uitsluiting op de loer. Met de KinderResto s doorbreekt Resto VanHarte dit isolement en gaat preventief te werk door ouders en hun kinderen van verschillende religies, culturen en achtergronden samen te brengen, zowel in de keuken als rond de eettafel en door plezierige activiteiten met hen te ondernemen en hen aan te zetten tot een gezonde en actieve leefstijl. In een KinderResto eten bovendien regelmatig personen mee die zich bezighouden met de wensen en behoeften van kinderen, zoals kinderwerkers, sportcoaches, de Kinderombudsman of medewerkers van de GGD. Zo helpen (lokale) instanties op het gebied van zorg, welzijn en onderwijs mee aan allerlei activiteiten die worden georganiseerd in het kader van het Meedoenprogramma. In het Oude Noorden zijn we sinds 2012 actief met het organiseren van een KinderResto. Het KinderResto houden we net als de reguliere Resto in Buurtcentrum De Mozaïek. De intentie was en is om maandelijks een KinderResto te draaien maar in de praktijk draaien we het om de maand. Het afgelopen jaar heeft vooral in het teken gestaan van het op de kaart zetten van het reguliere Resto in de Mozaïek en door de toenemende drukte heeft het KinderResto af en toe moeten plaatsmaken voor het Resto. Dit zal in het komende jaar niet meer gebeuren omdat wij in het Oude Noorden ook het belang en het nut inzien van een drukke en goedbezochte avond voor de kinderen en hun ouders.

13 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Wat er gebeurde rondom de maaltijd: de VanHarteformule In het afgelopen jaar heeft het KinderResto in het teken gestaan van aanzetten tot contact en het terugdringen van uitsluiting. Daarnaast hebben we een vaste structuur ingebouwd zodat de werkwijze voor de kinderen herkenbaar werd. We starten om half vijf en daarna gaan de kinderen in groepjes helpen in de keuken en vervolgens in de bediening. Daarnaast is er altijd een extra activiteit die de kinderen kunnen doen op de rustige momenten. Van rappen tot toneel en van origami vouwen tot cupcakes maken. Al deze extra activiteiten werden samen met ondernemers uit de wijk georganiseerd en dat maakte het nog specialer. Op deze manier werden niet alleen de kinderen er wijzer van maar ook de ondernemers, de gasten van Resto VanHarte en de wijkbewoners. Vaak eindigde de avond met een voorstelling door de kinderen voor de aanwezige gasten. Naast het helpen in de keuken en bediening was dat voor de kinderen een kans om iets bijzonders te presteren, voor velen een heel speciale en stimulerende ervaring. Ook hebben we in het kader van het Niorenproject, een samenwerking tussen Resto VanHarte, Pluspunt en Welzijn Noord, een aantal gezamenlijke maaltijden georganiseerd. Hierbij aten junioren en senioren uit de wijk gezamenlijk aan tafel nadat zij in de middag al gezamenlijk een activiteit hadden ondernomen. De beloning kwam dan aan het eind van de dag via de maaltijd. Mooi om te zien was de dialoogavond waarbij er gesprekken ontstonden tussen jong en oud. Ook was het spontaan ontstaan van een treintje om de borden van tafel naar de spoelkeuken te brengen erg leuk. De kinderen zagen dit als de makkelijkste en minst vermoeiende manier om af te ruimen, en gelijk hadden ze! De professionals in onze keuken, met lange horeca ervaring, waren nog nooit op dit idee gekomen! Zo blijkt maar weer hoe verhelderend de blik van kinderen voor ons als volwassenen kan zijn. 3.3 Samenwerkingspartners Zoals hierboven al aangegeven hebben we in het KinderResto veel aan de samenwerking met lokale ondernemers, Pluspunt en Welzijn Noord. Stichting Welzijn Noord is gehuisvest in hetzelfde gebouw als waar KinderResto VanHarte Oude Noorden haar avonden draait. Het Resto werkt veel samen met deze stichting die onder andere kinderwerk in de wijk onder zijn hoede heeft. Samen met de opbouwwerker wordt gezocht naar kinderen die willen deelnemen aan de KinderResto-avonden. Pluspunt is een expertisecentrum voor senioren en participatie. Pluspunt richt zich weliswaar op senioren zelf en op organisaties die werken met senioren, maar samen met hen en Stichting Welzijn Noord organiseren we het Niorenproject. Zo zetten wij ons gezamenlijk in voor samenredzaamheid in deelgemeente Noord. Jongeren en ouderen gaan samen aan de slag met iets wat ze beiden leuk vinden. Het kan gaan om fietsen, bakken, muziek maken en wandelen.

14 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Met onze partner diëtistenpraktijk HRC, die in en rondom Rotterdam de vaste overtuiging uitdraagt dat met de juiste voeding een gezondheidswinst is te behalen, zijn we bezig met voorbereidingen voor avonden over gezonde voeding en beweging. Hierbij bereiden we ook samen met de kinderen een caloriearme maaltijd voor de avond. De belangrijkste samenwerking is die met Welzijn Noord aangezien de meeste kinderen via hun buitenschoolse opvang bij ons terechtkomen. De kinderen willen maar al te graag helpen het Resto op te starten en meedoen. Dit kan allemaal op de KinderResto avonden. De meeste kinderen die deelnemen komen echt uit de omringende straten en dat maakt dit KinderResto wel echt uniek en passend bij de Resto VanHarte ideologie. De gekozen werkwijze zal in het komend jaar wel bijgesteld worden omdat we actiever op zoek gaan naar meerdere partners. Hierbij denken we aan scholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Daarnaast zullen onze ambities meer gericht zijn op de verdieping van het Meedoenprogramma voor kinderen, oftewel de activiteiten die rondom de maaltijd worden georganiseerd. De focus zal o.a. komen te liggen op educatie. Thema s waar we ons meer op willen gaan richten zijn o.a. gezondheid (zowel gezonde voeding als lichaamsbeweging), financiële zelfredzaamheid (wat is de waarde van geld en tegengaan van schuld) en samenredzaamheid. Dit laatste willen we stimuleren bij de kinderen, zodat ze concrete handvatten krijgen aangereikt om zelf meer betrokken te raken bij hun eigen buurt en actiever deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Daarnaast zullen er culturele thema-avonden rondom de maaltijd worden georganiseerd met muziek en dans, om o.a. doelgroepen aan te kunnen trekken van verschillende culturele achtergronden. Zo zullen diverse bevolkingsgroepen (bijv. Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse gemeenschappen) actiever benaderd worden om ze meer te betrekken bij het KinderResto. Het streven is om maandelijks twee keer een vast KinderResto te gaan realiseren, dat alleen toegankelijk is voor kinderen en hun ouders. De nieuw te benaderen samenwerkingspartners voor het KinderResto zijn onder meer: Museum Boijmans Van Beuningen Kunsteducatie voor kinderen. Binnen het thema Kunst en eten wil het KinderResto de kinderen een bord laten opmaken als een schilderij en daar over in gesprek gaan met de kinderen. Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Rotterdam Natuureducatie voor kinderen. Binnen het thema Natuur en voeding wil het KinderResto een gerecht gaan koken met producten die in de vrije natuur te vinden zijn.

15 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Sparta Rotterdam Voetbalclub te Rotterdam. Binnen het thema Sport en bewegen wil het KinderResto een Jeugdteam uitnodigen om eerst samen te voetballen en daarna met elkaar te koken en eten. Centrum voor Jeugd en Gezin Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor alle ouders en opvoeders die vragen hebben over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van hun kind. Binnen het thema Opvoeding kan het CJG bijvoorbeeld voorlichting geven over groei en ontwikkeling, opvoeding en gedrag, gezondheid en voeding, verzorging en veiligheid en relaties. Bibliotheek Rotterdam Tegenwoordig is de bibliotheek veel meer dan een plek waar je alleen boeken, films en games leent. Voor kinderen zijn er veel activiteiten te beleven door het jaar heen. Binnen het thema Boekenweek wil het KinderResto met verhalende receptenboeken kinderen verleiden om meer te gaan lezen. Rabobank Rotterdam Rabobank Rotterdam is een coöperatieve bank. Binnen het thema Financiële zelfredzaamheid wil het KinderResto de Wortelbank -avond organiseren. De Wortelbank is een door Resto VanHarte bedacht concept om kinderen met geld (in dit geval wortels) te leren omgaan. Dit idee zal in 2014 mogelijk in samenwerking met de Rabobank worden uitgevoerd. We willen dit eveneens doen in samenwerking met Stichting Leergeld Rotterdam, dat zich onder het motto Alle kinderen mogen meedoen, richt op het voorkómen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Stichting Hoedje van Papier/Wijktijgerpersbureau Stichting Hoedje van Papier heeft ervaring in het opzetten en begeleiden van kinderredacties. Een redactie kan reportages maken, interviews houden en recensies schrijven. Binnen het thema Talentontwikkeling wil het KinderResto de kinderen een workshop aanbieden waarin ze recensies leren schrijven van de maaltijden in het KinderResto.

16 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Onze weerklank in de samenleving Via de media, deelname aan culturele activiteiten en contacten met maatschappelijke en culturele organisaties, bedrijven en politiek, vragen wij aandacht voor de problematiek van sociale uitsluiting en brengen we het werk van Resto VanHarte onder de aandacht. Omgekeerd heeft dat ook weer tot gevolg dat men ons weet te vinden. Een bezoek van een wethouder, een praatje aan tafel met een vrijwilliger uit het bedrijfsleven, het optreden van een muziekgroep, inspireert onze gasten. We hebben aan onze lokale bekendheid gewerkt door middel van een radiointerview bij Radio Rijnmond tijdens het bezoek van staatssecretaris Jetta Klijnsma en tijdens een interview met jongerenzender FunX. Daarnaast krijgen wij regelmatig bezoek van lokale tv zender Cineac Noord die diverse films heeft gemaakt en online heeft geplaatst het afgelopen jaar. Ook heeft onze Horecacoördinator samen met vrijwilligers uit het Oude Noorden gekookt bij RTL Koffietijd en bij omroep MAX. In 2013 heeft Resto Oude Noorden meerdere keren in de Havenloods gestaan met interviews en foto s, zowel in het lokale als in de gehele Rotterdamse edities. Ook een stuk in de schoolkrant 010 ter promotie van de KinderResto was een stuk om trots op te zijn. Ook trots waren wij op vrijwilligster Husniye de Roock die gekozen werd tot top vrijwilligster van Rotterdam door YesWeCare en twee weken lang met een eigen vlag de Boompjes opsierde. YesWeCare heeft hiervan een mooie film gemaakt die lang op hun website heeft gestaan. We zijn in 2013 begonnen met het vermelden van onze activiteiten op de Noorderzon site. Verder zijn we ook actief op Facebook waar we onze activiteiten melden en foto s plaatsen. Mede als gevolg hiervan is het aantal gasten het afgelopen jaar weer toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Zoals eerder aangegeven merken we dat het werkt: men weet ons te vinden, praat en denkt met ons mee over de problematiek die wij onder de aandacht willen brengen, sociale uitsluiting. We krijgen mensen over de vloer die daarin een belangrijke rol kunnen (gaan) spelen: politici (Jetta Klijnsma, Korrie Louwes, Marco Florijn, Achmed Harika, GroenLinks, PvdA, VVD en SP), studenten en leerlingen (Albeda college, INHolland en Hogeschool Rotterdam) en maatschappelijke instanties. Tegelijkertijd kunnen zij voor onze gasten ook deuren openen, laten zien dat er perspectief is.

17 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Kwaliteitsbewaking In het kader van de kwaliteitsbewaking worden jaarlijks in het laatste kwartaal van het jaar enquêtes onder de gasten en vrijwilligers uitgevoerd. De gegevens van de enquêtes van 2013 worden momenteel ingevoerd en geanalyseerd en de uitkomsten hiervan worden verwerkt in het landelijke jaarverslag die vanaf eind april 2014 op onze website staat. In de gastenenquête wordt de impact gemeten op de functies van het Meedoenprogramma, het versterken van de sociale contacten, de betrokkenheid in de wijk en de mate waarin Resto VanHarte hieraan heeft bijgedragen. In de vrijwilligersenquête wordt naast de ervaringen met het Resto VanHarteconcept ook nog gevraagd naar de werkomstandigheden, de arbeidstevredenheid, samenwerking en betrokkenheid, groei- en ontwikkelmogelijkheden en verwachtingen en het toekomstperspectief. Verder monitort de organisatie regelmatig op de kwaliteit van de maaltijden en voedselveiligheid in zijn algemeenheid.

18 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Ambities voor 2014 Inmiddels staat er in Rotterdam Oude Noorden een Resto dat wekelijks gemiddeld 110 gasten naar de Mozaïek trekt. Dit is voor Resto-begrippen een meer dan prima aantal en in het komend jaar zal er hard gewerkt worden om deze aantallen te behouden en waar mogelijk te verhogen. Maar ook in 2014 zullen we actief blijven zoeken naar nieuwe doelgroepen om zodoende vernieuwend en uitnodigend te blijven. Inslapen zal niet gebeuren en daarom willen we ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor nieuwe bezoekers door avonden te gaan blokkeren voor vaste bezoekers. Zo willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen de kans hebben om kennis te maken met Resto VanHarte. Met maandelijks een KinderResto Rotterdam, de start van een pilot JongerenResto voor jongeren tussen de 17 en 32 en de zoektocht naar een Resto op Locatie moeten we ervoor zorgen dat er beweging blijft in het Oude Noorden. Daarnaast willen we meer verenigingen en stichtingen, zoals bv. de Alevitische vereniging vorig jaar, uitnodigen om gezamenlijk avonden te organiseren. Dit om het proces van bridging te stimuleren en nieuwe gasten bekend te maken met het Restoconcept. Onder het nieuwe motto samen leven is samen eten hopen we in 2014 een meer gemengd Resto te creëren. Verder willen we meer bedrijven laten meedoen aan onze aanpak door financieel en fysiek bij te dragen aan avonden. Daarnaast zal er een avond georganiseerd worden waarbij ondernemers uit de wijk elkaar en de wijkbewoners kunnen ontmoeten. In het nieuwe jaar gaan we ook meer kijken naar de kansen en mogelijkheden die wij bieden aan onze vrijwilligers. Dat betekent dat wij onze expertise meer gaan inzetten om de vrijwilligers verder te helpen in de maatschappij, onder andere door meer vrijwilligers aan te nemen die via instanties of gemeente worden aangeleverd. Dit zal onze Resto financieel helpen maar het betekent ook dat er een tijdstraject aan de hulp vast komt te zitten en meer doorstroming mogelijk is. Hierdoor zal er meer ruimte komen voor steeds weer nieuwe vrijwilligers. We worden dan meer een leerbedrijf met toekomst voor mensen die graag verder willen in het leven. Er zal overigens altijd ruimte zijn voor mensen uit de wijk en jongeren met een HALT-straf of stageverzoek. In de laatste maanden van 2013 is reeds veel overleg geweest met de deelgemeente en nieuwe medewerkers van de gemeente Rotterdam. Gezamenlijk met het ministerie van financiën hebben wij gezocht naar de kant die wij op willen met Resto VanHarte. De resultaten hiervan zullen leidend zijn voor de manier waarop we werken aan ons lokale draagvlak en aan de samenwerking met het maatschappelijk middenveld.

19 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Financieel jaarverslag Stichting VanHarte te Amsterdam BALANS PER 31 DECEMBER 2013 (RESTO ROTTERDAM NOORD) ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen: Debiteuren - 54 Nog te ontvangen toegezegde subsidies en donaties Rekening-courant VanHarte Centrum - - Overige vorderingen en overlopende activa Liquide middelen Bank- & kasgelden PASSIVA Reserves & fondsen Bestemmingsreserve - - Continuïteitsreserve - - Bestemmingsfonds Kortlopende schulden Crediteuren - - Vooruitontvangen subsidies en donaties Rekening-courant VanHarte Centrum Overige schulden en overlopende passiva

20 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2013 (RESTO ROTTERDAM NOORD) BATEN Opbrengst maaltijden Kosten maaltijden (incl. activeringskosten) Ontvangen subsidies Ontvangen donaties en giften Overige baten * Totaal baten LASTEN Personeelskosten Afschrijvingen - - Huisvestingskosten Kantoorkosten Algemene kosten Kosten ondersteuning Restoteam Totaal lasten Saldo baten minus lasten (5) 4 * Toelichting ontvangen bedragen Achmea Fonds DBL Gemeente Rotterdam, deelgemeente Noord Sint Laurensfonds Stichting Animus Donandi Stichting Bladt Charity Stichting G. Ph. Verhagen Stichting J.S.W. Mijer Fonds i.l Stichting Solidarodam Van Leeuwen Van Lignac Stichting Donatie in natura Overige baten

21 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag Bijlage: Activiteitenoverzicht 4-jan De Verhalenverteller. Buurtbewoner leest een verhaal voor aan de Gasten. 18-jan Spelletjes avond: inzetten van spel om gasten in contact te brengen met tafelgenoten. 21-jan Resto Rouleer avond: Presentatie studenten omtrent diverse projecten. 25-jan Dialoog in de Wijk - thema crisis 4-feb KinderResto Rotterdam 8-feb Milieu voorlichting. Informatieavond over energie- en waterbesparing. 15-feb Valentijnfeest met dansworkshop. 22-feb Dialoog in de Wijk - thema Sociale cohesie 4-mrt Rotterdam Quiz. Leer meer over je eigen stad en werk samen aan tafel. 8-mrt Internationale vrouwendag. Modeshow, DJ Akbar, Sterke vrouwen spreken en wethouder K. Louwes. 18-mrt Boekenweek mrt Lentefeest. Avond in teken van de lente. 29-mrt Spaanse avond met muziek 5-apr Studente Eureos project. 8-apr KinderResto Rotterdam met workshop toneel 19-apr Presentatie Eureos studenten project 22-apr Week van de Beweging 26-apr Obesitas en dialoog over gezondheid 29-apr Koning- en Koninginnediner 6-mei Oranje Quiz. Leer meer over het Koningshuis en werk samen aan tafel 10-mei Spelletjes avond. Inzetten van spel om gasten in contact te brengen met tafelgenoten. 17-mei Asperge avond met uitleg over bereiding gezonde voeding. 24-mei Buurtkoor. Optreden van buurtkoor Oude Noorden. 31-mei Dialoog in de wijk. Thema gezondheidsbeperking. 3-jun KinderResto Rotterdam 7-jun Prokkeldag. Ontmoeting mensen met en zonder beperking 10-jun Hoe gezond eet jij? Informatieavond over voeding en eetgewoontes. 17-jun Resto's Boekenkast. Avond waar gasten onderling boeken ruilen of lenen uit onze kast. 21-jun Gezonde Bingo. Tussen de gerechten door bingo. 31-jun Dialoog in de Wijk. Thema diversiteit en geloof. 8-jul Jazz avond met optreden Chores Limoneros 12-jul KinderResto Rotterdam met workshop cup cakes bakken 15-jul De Broekriem. Netwerkavond tussen werkzoekenden.

22 Resto VanHarte Rotterdam Oude Noorden Jaarverslag jul 26-jul 9-sep 13-sep 16-sep 20-sep 27-sep 30-sep 4-okt 7-okt 11-okt 14-okt 18-okt 21-okt 25-okt 28-okt 1-nov 4-nov 11-nov 18-nov 22-nov 29-nov 6-dec 13-dec 16-dec 20-dec 23-dec Resto s Boekenkast: Avond waar gasten onderling boeken ruilen of lenen uit onze kast. Zomer BBQ met muziek. Workshop Origami gegeven door een gast. Resto s Boekenkast: Avond waar gasten onderling boeken ruilen of lenen uit onze kast. Loes Luca en de sleutelbos. Aanzet tot gesprek over jezelf d.m.v. sleutelbos. Niorenproject: Samenkomst tussen senioren en junioren uit de wijk. Dialoog in de wijk. Thema kunst en cultuur Vlieg op: Avond met informatie over de overgang. Hart van Anatolië. Turkse Alevitische vereniging presenteert zichzelf aan de gasten. Dag van de Eenzaamheid/ Langste tafel van Nederland Opvoedweek. Ouders schuiven aan om te praten over opvoedproblematiek. Armoede bestrijdingsavond. Presentatie over project in Rotterdam. PvdA helpt een handje mee. KinderResto Rotterdam met workshop Origami Niorenproject: Samenkomst tussen senioren en junioren uit de wijk. Schijf van vijf en voedingspel. Halloween en Lief en Leed week waarin de vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Niorenproject: Samenkomst tussen senioren en junioren uit de wijk. Resto s Boekenkast: Avond waar gasten onderling boeken ruilen of lenen uit onze kast. KinderResto Rotterdam met workshop Gezond is Vet. Isia da Luz Live. Vrijwilligster Isia zingt voor de gasten. Dialoog in de Wijk. Thema diversiteit in feesten. Surprise diner waarbij de gasten d.m.v. spel cadeaus konden winnen. Dialoog in de wijk: Thema Volksmuziek. Resto s Boekenkast: Avond waar gasten onderling boeken ruilen of lenen uit onze kast. Kerstdiner met muziek en verhalenverteller. Kerstdiner met muziek en Loes Luca.

Resto VanHarte Zoetermeer

Resto VanHarte Zoetermeer Resto VanHarte Zoetermeer Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Zoetermeer 5 3 Leren en werken 7 4 Samenwerkingen in wijk en stad 8 5 Onze weerklank

Nadere informatie

Resto VanHarte s-hertogenbosch

Resto VanHarte s-hertogenbosch Resto VanHarte s-hertogenbosch Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte s-hertogenbosch 5 3 KinderResto s-hertogenbosch 9 4 Onze weerklank in de samenleving

Nadere informatie

Resto VanHarte Tilburg

Resto VanHarte Tilburg Resto VanHarte Tilburg Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Tilburg 5 3 KinderResto Tilburg 8 4 Onze weerklank in de samenleving 9 5 Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

Resto VanHarte Rotterdam

Resto VanHarte Rotterdam Resto VanHarte Rotterdam Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Rotterdam Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Rotterdam in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 13

Nadere informatie

Resto VanHarte Leiden

Resto VanHarte Leiden Resto VanHarte Leiden Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Leiden Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Leiden in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 11 Colofon

Nadere informatie

Resto VanHarte Alkmaar

Resto VanHarte Alkmaar Resto VanHarte Alkmaar Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Alkmaar Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto VanHarte Alkmaar in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag

Nadere informatie

KinderResto VanHarte Den Haag Schilderswijk

KinderResto VanHarte Den Haag Schilderswijk KinderResto VanHarte Den Haag Schilderswijk Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 KinderResto VanHarte Schilderswijk 5 3 Leren en werken 10 4 Samenwerkingen in

Nadere informatie

Resto VanHarte Arnhem

Resto VanHarte Arnhem Resto VanHarte Arnhem Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Arnhem 5 3 KinderResto Arnhem 9 4 Onze weerklank in de samenleving 11 5 Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

Resto VanHarte Haarlem

Resto VanHarte Haarlem Resto VanHarte Haarlem Jaarverslag 2015 Resto VanHarte Haarlem Jaarverslag 2015 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resto VanHarte Haarlem 4 3 Activiteitenkalender en het Meedoenprogramma 6 4 Overzicht vrijwilligers

Nadere informatie

Resto VanHarte Den Haag Moerwijk

Resto VanHarte Den Haag Moerwijk Resto VanHarte Den Haag Moerwijk Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Den Haag Moerwijk 5 3 KinderResto Den Haag Bouwlust 10 4 Onze weerklank in

Nadere informatie

Resto VanHarte Groningen

Resto VanHarte Groningen Resto VanHarte Groningen Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Groningen 5 3 KinderResto Groningen 9 4 Onze weerklank in de samenleving 12 5 Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2016 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2016 verspreid in 40 vestigingen van Resto VanHarte, in 29 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Resto VanHarte Den Haag Laak en KinderResto Laakhavens

Resto VanHarte Den Haag Laak en KinderResto Laakhavens Jaarverslag 2013 Resto VanHarte Den Haag Laak en KinderResto Laakhavens Inhoud 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Laak 5 3 KinderResto Laakhavens 11 4 Onze weerklank in de samenleving

Nadere informatie

Resto VanHarte Leeuwarden

Resto VanHarte Leeuwarden Resto VanHarte Leeuwarden Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Leeuwarden 5 3 KinderResto Leeuwarden 9 4 Onze weerklank in de samenleving 10 5

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 112016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen

Merkpaspoort. Ontmoeten en meedoen Merkpaspoort Resto VanHarte versie: 082016 In dit merkpaspoort kun je lezen waarom we er zijn, hoe we te werk gaan en wat we doen. Het merkpaspoort wil vooral een gevoel geven over hoe we graag gezien

Nadere informatie

Resto VanHarte Den Haag Mariahoeve

Resto VanHarte Den Haag Mariahoeve Resto VanHarte Den Haag Mariahoeve Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Mariahoeve 5 3 KinderResto Mariahoeve 12 4 Onze weerklank in de samenleving

Nadere informatie

Resto VanHarte Middelburg

Resto VanHarte Middelburg Resto VanHarte Middelburg Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Middelburg 5 3 Onze weerklank in de samenleving 11 4 Kwaliteitsbewaking 12 5 Ambities

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg

Jaarverslag 2014. Tilburg. Stichting Prisma Tilburg 2014 Jaarverslag 2014 Tilburg Stichting Prisma Tilburg Voorwoord Sinds 2008 zetten wij ons als stichting in voor een harmonieuze samenleving. We streven naar een samenleving waarin iedereen meedoet, waar

Nadere informatie

Jaarverslag Resto VanHarte Rijswijk 1. Jaarverslag Jaarverslag en verzoek tot vaststelling subsidie Resto VanHarte 2017 Rijswijk

Jaarverslag Resto VanHarte Rijswijk 1. Jaarverslag Jaarverslag en verzoek tot vaststelling subsidie Resto VanHarte 2017 Rijswijk Jaarverslag 2017 - Resto VanHarte Rijswijk 1 Jaarverslag 2016 Jaarverslag en verzoek tot vaststelling subsidie 2017 Resto VanHarte 2017 Rijswijk Jaarverslag 2017 - Resto VanHarte Rijswijk 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Assen

Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Assen Resto VanHarte Assen Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto VanHarte Assen in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 12 Colofon Mei 2015 Dit lokale

Nadere informatie

Resto VanHarte Amsterdam Noord

Resto VanHarte Amsterdam Noord Resto VanHarte Amsterdam Noord Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Amsterdam Noord Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Amsterdam Noord in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel

Nadere informatie

Resto VanHarte Groningen

Resto VanHarte Groningen Resto VanHarte Groningen Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Groningen Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Groningen in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 12

Nadere informatie

Resto VanHarte Dordrecht

Resto VanHarte Dordrecht Resto VanHarte Dordrecht Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Dordrecht Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Dordrecht in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 12

Nadere informatie

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015

Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Jaarlijks onderzoek onder gasten 2015 Elk jaar voert Resto VanHarte een impact- en tevredenheidsmeting uit onder haar gasten. Deze is in 2015 verspreid in 32 vestigingen van Resto VanHarte, in 20 steden/gemeenten.

Nadere informatie

Algemene gegevens Stichting SECU. Livingstonelaan HL Utrecht RSIN KvK Inschrijvingsnummer

Algemene gegevens Stichting SECU. Livingstonelaan HL Utrecht  RSIN KvK Inschrijvingsnummer Algemene gegevens Stichting SECU Livingstonelaan 609 3526 HL Utrecht www.secuonline.nl RSIN 804 55 07 36 KvK Inschrijvingsnummer 41187919 Doel Stichting SECU wil een bijdrage leveren aan de maatschappij

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Resto VanHarte Assen

Jaarverslag 2013 Resto VanHarte Assen Resto VanHarte Assen Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Assen 5 3 Onze weerklank in de samenleving 11 4 Kwaliteitsbewaking 13 5 Ambities voor

Nadere informatie

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat:

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: PvdA D66 Motie 'Kansen voor ieder kind' GROEN LINKS HAARLEM r i CDA ChristenUnie Actiepartij voor Haarlem De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: Tijdens

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag Resto VanHarte Almere

Jaarverslag Jaarverslag Resto VanHarte Almere Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Resto VanHarte Almere Jaarverslag 2016 - Resto VanHarte Almere 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 RESTO VANHARTE ALMERE... 4 2.1 WELKOM AAN TAFEL BIJ RESTO VANHARTE ALMERE...

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag Resto VanHarte Ede

Jaarverslag Jaarverslag Resto VanHarte Ede Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016 Resto VanHarte Ede Jaarverslag 2016 - Resto VanHarte Ede 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 RESTO VANHARTE EDE... 3 2.1 WELKOM AAN TAFEL BIJ RESTO VANHARTE EDE... 3 2.2

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Venlo

Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Venlo Resto VanHarte Venlo Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Venlo Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Venlo in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 12 Colofon Mei

Nadere informatie

Resto VanHarte Alkmaar

Resto VanHarte Alkmaar Resto VanHarte Alkmaar Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Alkmaar 5 3 Leren en werken 10 4 Samenwerkingen in wijk en stad 11 5 Onze weerklank

Nadere informatie

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1

Verdiepingsplan november 2017 Pagina 1 Gemeente Leusden Contactpersoon Chieni Wassink Telefoonnummer Klik hier als u tekst wilt invoeren. Mailadres Ch.wassink@gmail.com Datum 27-11-2017 Naam verdiepingsplan Leusden gaat voor duurzamer Fairtrade

Nadere informatie

Resto VanHarte Maastricht

Resto VanHarte Maastricht Resto VanHarte Maastricht Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Maastricht Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Maastricht in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 9 4 Financieel verslag

Nadere informatie

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING Ontwikkelingen die ons bezighouden Het Oranje Fonds verbindt Er zijn in ons land te veel mensen die zich buitengesloten voelen. Mensen

Nadere informatie

Resto VanHarte Den Bosch

Resto VanHarte Den Bosch Resto VanHarte Den Bosch Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Den Bosch Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Den Bosch in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 12

Nadere informatie

Jaarrekening & Verslag van voorlichtingsactiviteiten in Nederland 2015

Jaarrekening & Verslag van voorlichtingsactiviteiten in Nederland 2015 Jaarrekening & Verslag van voorlichtingsactiviteiten in Nederland 2015 Toelichting Staat van Baten en lasten 1. Inleiding Hieronder presenteert Sapope haar financiële verantwoording van de resultaten over

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Stichting Hart van Hoop Beleidsplan 2016-2018 Samen Zijn Verbindt Ons A. Visie en Missie Stichting Hart van Hoop staat voor hoop en verbinding met elkaar. Wij hebben een passie voor mensen en willen dit

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Coalitie Erbij Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg Jaarverslag 2016 Coalitie Erbij Woudenberg Inhoud Voorwoord Jaarverslag 2016 Bijlage: financieel overzicht Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Coalitie Erbij Woudenberg.

Nadere informatie

Zonder U geen speeltuin!

Zonder U geen speeltuin! Zonder U geen speeltuin! Het belang van een speeltuin 22 september 2012 Speeltuinwerk Limburg 1 Pilot renovatie speeltuin t Heksenpretje Project omschrijving Huidige stand van zaken Wat is er al gebeurd?

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Resto VanHarte Venlo

Jaarverslag 2013 Resto VanHarte Venlo Resto VanHarte Venlo Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Venlo 5 3 Onze weerklank in de samenleving 11 4 Kwaliteitsbewaking 13 5 Ambities voor

Nadere informatie

Evaluatie activiteiten Bloesem Ontmoet in de Buurtkamer november dec 2017 Activiteitenplan Datum resultaat

Evaluatie activiteiten Bloesem Ontmoet in de Buurtkamer november dec 2017 Activiteitenplan Datum resultaat Evaluatie Bloesem Ontmoet 2015-2017 Koffie inloop * Creatief Bloesematelier * Creatief met Corrie Spelmiddag Productiviteit Team 6 Team 5 3 x per open Mrt 2016: 4 x per Mei 2016 5x per Mei 2017 ook op

Nadere informatie

Resto VanHarte Arnhem

Resto VanHarte Arnhem Resto VanHarte Arnhem Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Arnhem Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Arnhem in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 13 Colofon

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Heel Nederland ontmoet elkaar op

Heel Nederland ontmoet elkaar op Heel Nederland ontmoet elkaar op Foto: Tom Baas INFORMATIE VOOR GEMEENTEN WAAROM? Er is niet alleen een kloof tussen arm en rijk, maar ook tussen mensen van verschillende opleidingsniveaus, tussen culturen

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

Resto VanHarte Zwolle

Resto VanHarte Zwolle Resto VanHarte Zwolle Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Zwolle 5 3 KinderResto Zwolle 10 4 Onze weerklank in de samenleving 11 5 Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG Stichting Kleurrijke Stad

FINANCIEEL JAARVERSLAG Stichting Kleurrijke Stad FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 Balans per 31 december 2017 (voor resultaatbestemming) ACTIVA 31 december 2017 31 december 2016 Vaste ACTIVA Immateriele activa Hard en software 509 0 509 0 Vaste activa Materiele

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

SAMEN BEREIK JE MEER DAN ALLEEN. Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds

SAMEN BEREIK JE MEER DAN ALLEEN. Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds SAMEN BEREIK JE MEER DAN ALLEEN Monique Maks, directeur Jeugdsportfonds & Jeugdcultuurfonds KINDEREN & JONGEREN IN ARMOEDE 378.000 kinderen & jongeren Opgroeien in armoede is een belangrijke oorzaak van

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

Resto VanHarte Amsterdam Noord

Resto VanHarte Amsterdam Noord Resto VanHarte Amsterdam Noord Jaarverslag 2013 Inhoud 1 2 3 4 5 6 Eén van ons 3 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 Resto VanHarte Amsterdam Noord 5 KinderResto Amsterdam Noord 14 Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Resto VanHarte Amersfoort

Resto VanHarte Amersfoort Resto VanHarte Amersfoort Jaarverslag 2013 Inhoud Eén van ons 3 1 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 2 Resto VanHarte Amersfoort 5 3 KinderResto Amersfoort 10 4 Onze weerklank in de samenleving 13 5

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

Landelijke vergelijking. klanttevredenheid. enquêtes 2009

Landelijke vergelijking. klanttevredenheid. enquêtes 2009 Landelijke vergelijking klanttevredenheid enquêtes 2009 1 Colofon Dit klanttevredenheidsrapport is een uitgave van stichting VanHarte, mei 2010 Reacties kunt u richten aan Stichting VanHarte Van de Sande

Nadere informatie

Inhoudelijk jaarverslag 2013

Inhoudelijk jaarverslag 2013 Inhoudelijk jaarverslag 2013 Datum: maart 2014 Naam: Stichting Regenboog Zaandam Adres: Sparrestraat 68 A Postcode en plaats: 1505 AM Zaandam Kvk Nummer: 34389380 1 INHOUDSOPGAVE Inhoud Inleiding... 3

Nadere informatie

Resto VanHarte Amsterdam Zuidoost

Resto VanHarte Amsterdam Zuidoost Resto VanHarte Amsterdam Zuidoost Jaarverslag 2013 Inhoud 1 2 3 4 5 6 Eén van ons 3 Welkom aan tafel bij Resto VanHarte 4 Resto VanHarte Amsterdam Zuidoost 5 KinderResto Amsterdam Zuidoost 13 Kwaliteitsbewaking

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L 2 0 1 7 Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Op 25 mei 2007 is de Wijkraad Duiven-West opgericht. Dit betekent dat de wijkraad 10 jaar

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2015

Financieel jaarverslag 2015 Financieel jaarverslag 2015 Stichting Leergeld Oost Betuwe Actief in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard Financieel jaarverslag 2015 Auteur: Bestuur Leergeld Oost Betuwe Foto s: Leergeld Nederland Datum:

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Stichting De Kroko s

Jaarverslag 2016 Stichting De Kroko s Jaarverslag 2016 Stichting De Kroko s In dit jaarverslag wordt verantwoording afgelegd van de activiteiten en organisatie van stichting De Kroko s in 2016. pagina 2 van 9 Inhoudsopgave Voorwoord van het

Nadere informatie

STICHTING LEERGALOOS JAARREKENING 2016 (23 JUNI T/M 31 DECEMBER 2016)

STICHTING LEERGALOOS JAARREKENING 2016 (23 JUNI T/M 31 DECEMBER 2016) STICHTING LEERGALOOS JAARREKENING 2016 (23 JUNI T/M 31 DECEMBER 2016) UTRECHT 7 JUNI 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Jaarverslag 3 2. Jaarcijfers 2.1 Balans 5 over de periode 23-06 t/m 31-12-2016 2.2 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Resto VanHarte Zaandam

Resto VanHarte Zaandam Resto VanHarte Zaandam Jaarverslag 2015 Resto VanHarte Zaandam Jaarverslag 2015 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Resto VanHarte Zaandam 4 3 Activiteitenkalender en het Meedoenprogramma 7 4 Overzicht vrijwilligers

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2016

Financieel jaarverslag 2016 Financieel jaarverslag 2016 Stichting Leergeld Oost Betuwe Actief in de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard Financieel jaarverslag 2016 Auteur: Bestuur Leergeld Oost Betuwe Foto s: Leergeld Nederland Datum:

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Stichting Fairchance.nu

Jaarverslag 2012 Stichting Fairchance.nu Jaarverslag 2012 Stichting Fairchance.nu ALGEMEEN ONZE MISSIE DONATIES & SPONSORING ACTIVITEITEN & PROJECTEN FINANCIEEL VERSLAG 2012 BELEIDSPLAN & BEGROTING 2012 ALGEMEEN Stichting Fairchance.nu is opgericht

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

Resto VanHarte Zwolle

Resto VanHarte Zwolle Resto VanHarte Zwolle Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Zwolle Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Zwolle in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 10 4 Financieel verslag 13 Colofon

Nadere informatie

Resto VanHarte Enschede

Resto VanHarte Enschede Resto VanHarte Enschede Jaarverslag 2014 Resto VanHarte Enschede Jaarverslag 2014 2 Inhoud 1 Voorwoord 3 Eén van ons 6 2 Resto Enschede in vogelvlucht 8 3 Meedoenprogramma 9 4 Financieel verslag 12 Colofon

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Waar we voor staan! Welzijn Lelystad, een zorg minder

Waar we voor staan! Welzijn Lelystad, een zorg minder Waar we voor staan! Welzijn Lelystad, een zorg minder Inleiding De komende jaren wordt Lelystad geconfronteerd met ontwikkelingen die van groot belang zijn voor Lelystad als samenleving. Vergrijzing van

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2016

Financieel Jaarverslag 2016 Financieel Jaarverslag 2016 Naam: Stichting Lonely Lochem Kamer van Koophandel: 64795985 RSIN/fiscaal nummer: 855850668 Contactgegevens: Walsteeg 20 7241 BG Lochem Telefoon: 06-4047090 E-mailadres: info@lonelylochem.nl

Nadere informatie

Financieel jaarverslag 2013 Stichting De Kroko s

Financieel jaarverslag 2013 Stichting De Kroko s Financieel jaarverslag 2013 Stichting De Kroko s In dit financieel jaarverslag wordt verantwoording afgelegd over de financiële situatie van stichting De Kroko s in 2013. pagina 2 van 5 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

Geef je buurt een kans. Jaarverslag Geefjekindeenvoorsprong.nl

Geef je buurt een kans. Jaarverslag Geefjekindeenvoorsprong.nl Geef je buurt een kans Jaarverslag 2016 Geefjekindeenvoorsprong.nl geefjekindeenvoorsprong@gmail.com 1 Voorwoord: ontmoet onze stichting Stichting GEEFJEKINDEENVOORSPRONG is opgericht in 2014 met als doel:

Nadere informatie

Stichting Huis van Oranje Katwijk aan Zee JAARREKENING Katwijk, 6 februari Pagina: 1 van 5

Stichting Huis van Oranje Katwijk aan Zee JAARREKENING Katwijk, 6 februari Pagina: 1 van 5 JAARREKENING 2018 Pagina: 1 van 5 Jaarrekening 2018 Het jaar 2018 is afgesloten met een negatief resultaat van 459,= Het werkelijke resultaat kan als volgt worden vergeleken met de begroting: en lasten

Nadere informatie

Stichting Leergeld Tilburg Postbus 178 5004 AD TILBURG. Betreft: Financieel verslag 2013

Stichting Leergeld Tilburg Postbus 178 5004 AD TILBURG. Betreft: Financieel verslag 2013 Stichting Leergeld Tilburg Postbus 178 5004 AD TILBURG Betreft: Financieel verslag 2013 Inhoudsopgave Behorende bij het financieel verslag 2013 de dato 11 april 2014 van Stichting Leergeld Tilburg, Postbus

Nadere informatie

ANBI Verslag Stichting De Nieuwe Poort

ANBI Verslag Stichting De Nieuwe Poort Amsterdam, 31 december 2014 ANBI Verslag Stichting De Nieuwe Poort Doelstelling 1. De stichting heeft ten doel om de samenleving menselijker te maken. 2. Zij tracht dit doel te bereiken door het aanbieden

Nadere informatie

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa Utrecht West Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa We willen u als bewoner van Utrecht West graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum Rosa.

Nadere informatie

Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda

Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda Breda Doet, samen verder! Suzan Zwiers, Dion Sillen en Mirjam Wallien gemeente Breda Wat was de bedoeling? Met elkaar realiseren van een solide sociale basis Aansluiten bij energie professionals en wijkbewoners

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Stichting Leergeld Voorne-Putten

Jaarverslag 2016 Stichting Leergeld Voorne-Putten Jaarverslag 2016 Stichting Leergeld Voorne-Putten Stichting Leergeld Voorne Putten, gevestigd te Spijkenisse, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam onder nummer :24385134 Inhoudsopgave

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Toelichting Back2Balance-onderzoek voor hulpverleners

Toelichting Back2Balance-onderzoek voor hulpverleners Toelichting Back2Balance-onderzoek voor hulpverleners In het kort De gemeente Apeldoorn, Stimenz en de Universiteit Maastricht zijn een samenwerking aangegaan om een programma te ontwikkelen voor het stimuleren

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015

Inhoudsopgave. 3. Toekomstparagraaf 8 Samenvatting beleidsplan 2015 Begroting 2015 1 Inhoudsopgave 1. Jaarverslag 3 Voorwoord Statutaire naam, vestigingsplaats, rechtsvorm en juridische structuur Doelstellingen en visie Activiteiten Beleid in 2014 Verantwoording Bestuur 2. Jaarrekening

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Stichting Leergeld Asten-Someren

Stichting Leergeld Asten-Someren Stichting Leergeld Asten-Someren Jaarverslag 2015-2016 1 Inhoud Voorwoord... 3 Achtergrond... 4 Doelstelling en werkwijze... 4 Resultaten 2015 2016... 5 Belangrijke ontwikkelingen/ activiteiten 2015 2016...

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

Stichting GetOud. Rekening en Verantwoording

Stichting GetOud. Rekening en Verantwoording Stichting GetOud Rekening en Verantwoording Boekjaar 2013 Vooraf Stichting GetOud is bij notariële acte op 14 september 2010 opgericht. Het initiatief voor de oprichting van deze stichting is genomen door

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling

Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN. Volwassenenwerk. Kinderwerk. Buurtwerk. Informatie en advies. Ondersteuning en bemiddeling Jaarverslag 2014 ACTIVEREN - VINDEN - VERBINDEN Volwassenenwerk Kinderwerk Buurtwerk Informatie en advies Ondersteuning en bemiddeling Jeugd- en jongerenwerk VOORWOORD 2014 was voor vele inwoners een spannend

Nadere informatie

Stichting Animals Today

Stichting Animals Today Jaarrekening 2016 Inhoudsopgave 1 Balans per 31 december 2016...3 2 Staat van baten en lasten over 2016...4 2.1 Waarderingsgrondslagen...4 3 Toelichting op de jaarrekening...5 3.1 Toelichting op de balans...5

Nadere informatie