VERSLAG RONDE TAFEL CONFERENTIE TOPSPORT EN DE KRACHT VAN DATA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSLAG RONDE TAFEL CONFERENTIE TOPSPORT EN DE KRACHT VAN DATA"

Transcriptie

1 VERSLAG RONDE TAFEL CONFERENTIE TOPSPORT EN DE KRACHT VAN DATA Datum: 1 april 2014 Locatie: Deelnemers: De Almeerse, Hockeyclub Anatoliy Babic, Koen Böcker, Annette Boersen, Arjen Boonstoppel, Koen Breedveld, Giels Brouwer, Martijn Carol, Nico Delleman, Peter van Dort, Ruud van Elk, Mirjam Gosen, Arno den Hartog, Elisabeth van den Hoogen (dagvoorzitter), Barbara Huijgen, Sydney de Jong, Laura Jonker, Wim Keizer, Oscar de Kuijer, Henk Kraaijenhof, Herman Kruis, John van de Laar, Bo de Lange, Marlies Smulders, Arun Swamipersaud, Cees Vervoorn, Alex Verga, Gerda van Wees, Sjaak van Werkhoven PRESENTATIES: ATIA, Bo de Lange Na een welkom begint de dag met een presentatie van Bo de Lange, algemeen directeur ATIA. In deze presentatie worden de unieke mogelijkheden voor geavanceerde data-analyse door ATIA genoemd vanuit de overtuiging dat ieder mens uniek is en dus ook een unieke weg naar zijn/haar top heeft. De geavanceerde data-analyse van ATIA maakt het mogelijk om verbanden en voorspellers uit data te halen, welke met andere analyse technieken niet gevonden worden. ATIA werkt aan adviesmodules voor talentherkenning, talent ontwikkeling en ontwikkeling van de coaches. SciSports, Giels Brouwer Na een moment waarbij 2 stellingen over het gebruik van data analyse besproken worden, is er de presentatie van Giels Brouwer. SciSports verzamelt informatie over voetballers uit open sources, analyseert deze en kan vervolgens clubs adviseren welke spelers aan te trekken op basis van een functieprofiel. Besproken wordt hierbij hoe creativiteit gemeten wordt, of er ook informatie verzameld wordt over stress hantering (bv prestatie bij achterstand), welke assessments er op een speler gedaan worden en bepaling van de mentaliteit van een speler (bv aan de hand van de reden voor een gele kaart). Vital, Martijn Carol Vital gebruikt diverse testsystemen voor inspanning en herstel, en werkt voor zowel breedtesport als topsport en voor diverse sport disciplines. Er wordt realtime feedback gegeven obv parameters van het menselijk lichaam (biomechanische modellen, metabole modellen). Er wordt op individueel gemodelleerd. Het business model van Vital bestaat uit de verkoop van modellen en door de inbreng van investeerders.

2 INTERACTIEF VOORSTEL RONDJE: Tijdens het interactieve voorstel rondje geven de deelnemers op basis van prikkelende vragen hun input op het belang van data-analyse en big data in de topsport. Genoemde kansen, uitdagingen en aandachtspunten die hierbij genoemd worden zijn: Geavanceerde data analyse is van belang bij het inschatten van prestatie potentieel, bv het berekenen van de invloed van weersomstandingheden op prestaties op de roeibaan; Het belang van analyse van bewegingspatronen bij teamsporten en bewegingsanalyses; Nieuw talent vergelijken met referentiewaarden. Wat moet je weten om een succesvol talent te identificeren; Houdt rekening met een juiste dosering van analyseren, te veel nadenken haalt iemand uit zijn flow; In US wordt veel meer data analyse gedaan (met name bv op honkbalgebied) omdat daar meer financiële middelen zijn; Het wordt soms lastig gevonden om de belangrijke data uit de grote hoop te filteren; De kansen voor big data in de sport zitten in het opbouwen vanuit de diverse brokken informatie. Belangrijk is om te kijken hoe de coach hierbij geholpen kan worden; Kansberekening op succes en de voorspelbaarheid van talentherkenning; Psychische meetinstrumenten zijn nog niet voldoende ontwikkeld; Belang van het testen van talenten op verschillende gebieden; Verzamelen van psychologische data is beperkt doordat de psycholoog gebonden is aan geheimhouding; Afstemmen trainingsschema pupil & relatie met psyche en prestatie op stress momenten; Diversiteit leiderschapsteams; Mentale aspect teamsport; Afstemming tussen sporters / samenwerking tussen sporters is lastig te kwantificeren; Spoeling is in bepaalde sporten dun dus talent moet worden gekoesterd. TERUGKOPPELING VANUIT DE WORKSHOPS: Workshop talent herkenning: Het is belangrijk te constateren dat big data en geavanceerde analyse geen talent maakt. Het talent moet wel aanwezig zijn om herkend te worden. Men moet oppassen geen data te verzamelen om het verzamelen. In de ideale wereld worden sporters jaren gevolgd en gegevens daarvan gemeten om geavanceerde analyses te doen. Op basis van hun gegevens en prestaties zou dan in kaart kunnen worden gebracht waar een talent aan zou moeten voldoen/te herkennen is, zodat hiermee nieuwe talenten geselecteerd kunnen worden.

3 Belangrijk bij het herkennen van talent zijn ook de mentale prestaties tijdens een wedstrijd. Welke potentie heeft iemand voor zelfregulatie en slimmer leren. Deze geavanceerde metingen worden niet of nauwelijks gebruikt en moeten in veel gevallen nog worden ontwikkeld. Workshop talent ontwikkeling: Bij de inzet van data-analyse bij talent ontwikkeling moet uitgangspunt zijn dat deze ingepast is in een totaal ontwikkelingsconcept. Je moet een veilige omgeving creëren waarin het talent uitgedaagd wordt nieuwe mogelijkheden te ontdekken. In zo n omgeving zullen steeds meer data verzameld worden dmv geautomatiseerde systemen. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen analyse achteraf, om te komen tot nieuwe wetenschappelijke inzichten en onmiddellijk gebruik door de trainer/coach. De wetenschap zou daarbij idealiter, sneller dan nu, de interactie met de praktijk zoeken en de trainer/coach leveren wat deze nodig heeft. Ten eerste is dat data-visualisatie, als onmiddellijke gedetailleerde feedback voor trainer/coach waarin het makkelijk navigeren is en vergelijken tussen momenten en/of t.o.v. normen. Ten tweede is dat een behoefte aan vertaling van de actuele gegevens over de individuele pupil in automatisch gegenereerde training- en coaching adviezen, zoals dat meer en meer gebruikelijk is in de medische praktijk. Workshop ontwikkeling van coach competenties: Belangrijk voor coaching zijn: Maatwerk communicatie (inzicht in behoeften pupil) Groeipotentie kunnen definiëren (groeit iemand in zijn talent of in zijn zwakte) Talent herkenning en timing van talentherkenning Ken jezelf en durf te delegeren Synthetiseren: het ontwikkelen van een speler/strategie op basis van waarnemingen en data-analyse Uitwisselen van kennis (ook tussen disciplines) en breed willen denken. Waken voor een self fulfilling prophecy bij gebruik van big data Talent stimuleert elkaar, maak daar gebruik van. Evaluatie instrumenten die de coach gebruikt zijn: Concurrentie analyse Performance analyse Er is een duidelijk verschil in benadering tussen de top en de laag eronder. De subtop zal eerder de keus maken voor een assistent coach ten koste van een data-analist. Voor het optimaal functioneren van de coach is het van belang dat er kruisbestuiving tussen wetenschap en de coach is.

4 Het is ook belangrijk om economische dragers te zoeken en kruisbestuiving met bijvoorbeeld medische toepassingen. Naast de waarde van big data mag de waarde van small data niet onderschat worden. Inzicht in factoren die het resultaat beïnvloeden is cruciaal om gebruik van small data in te zetten. CONCLUSIES: Big data is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Het belang wordt door de aanwezigen onderschreven. Echter, een gefocuste aanpak ontbreekt en er is behoefte aan één platform waar dit besproken kan worden. Ook ontbreekt structurele financiering voor optimaal gebruik van big data waardoor het potentieel niet optimaal genut wordt. Tenslotte kan op het mentale / psychologische gebied de kracht van data nog verder uitgediept worden.

5 SAMENVATTING EVALUATIE Van de 22 deelnemers hebben 10 deelnemers de evaluatie ingevuld. Het grootste deel van respondenten is overwegend positief over de organisatie voorafgaand en tijdens de conferentie. Ook over de samenstelling van de groep is het grootste deel van de respondenten tevreden. Over de opbouw van de conferentie en de inleidende presentaties zijn de respondenten gematigd positief. De workshops scoren gemiddeld iets beter dan neutraal, en de afsluitende terugkoppeling van de workshops scoort iets minder dan neutraal. De beoordeling van het nut van de conferentie wisselt sterk, maar bijna alle respondenten geven aan dat er behoefte is aan een vervolg voor de conferentie. Tot slot gaven vrijwel alle respondenten aan geen duidelijk beeld van ATIA gekregen te hebben. Uit de toelichting bij de antwoorden blijkt dat er vooral verbetering te halen valt uit het vooraf duidelijk stellen van het doel van de bijeenkomst. Daarnaast is er door diverse respondenten input gegeven op mogelijke vervolg trajecten. Deze vervolgtrajecten (en de tijdens de conferentie benoemde vervolgtrajecten) worden op korte termijn verder uitgewerkt. Hieronder vind u een aantal veralgemeniseerde voorbeelden van dergelijke trajecten, met de rol van ATIA daarin verwerkt om zodoende de ondersteuning die ATIA u kan bieden bij de herkenning en ontwikkeling van talenten te verduidelijken.

6 TOEGEVOEGDE WAARDE ATIA Uit de evaluatie van de Ronde Tafel Conferentie is naar voren gekomen dat de meeste deelnemers geen erg duidelijk beeld van ATIA gekregen hebben. ATIA kan software ontwikkelen die sporters, coaches en trainers ondersteunt bij het herkennen en ontwikkelen van talenten op basis van de individuele kenmerken van die talenten, real-time en langs de lijn. Onderstaand zijn drie voorbeelden genoemd, die aansluiten bij de wensen welke tijdens de conferentie en in de evaluatie naar voren zijn gekomen: 1) Een sportbond zou graag een applicatie ontwikkelen die trainers/coaches/scouts/bestuurders ondersteunt bij hun selectie beslissingen. ATIA kan dit doen door verbanden te leggen tussen grote hoeveelheid gegevens van beginnende pupillen bij de desbetreffende sportbond (zoals de uitslagen van gestandaardiseerde speltechnische tests, fysieke en conditionele kenmerken) en (bijvoorbeeld) gegevens over het hoogste niveau dat zij in hun latere sportcarrière behaald hebben. Deze verbanden zijn te implementeren in een applicatie die kan aangeven welk niveau een sporter op basis van zijn huidige profiel zou kunnen bereiken. Bij teamsporten zou daar nog de meest geschikte positie/rol aan toegevoegd kunnen worden. 2) Binnen bepaalde sporten zijn instrumenten ontwikkeld om sterkte en zwakte van de individuele sporter in kaart te brengen die in de praktijk moeilijk bruikbaar blijken te zijn. ATIA kan de reeds verzamelde gegevens analyseren en een light versie van zo n instrument ontwikkelen, met alleen die onderdelen die nodig zijn voor een selectie- en/of ontwikkelingsadvies. Deze light versie kan dan bij grote groepen pupillen worden afgenomen. Slechts voor enkele sporters wordt het complete profiel opgesteld, bij twijfel en/of om ontwikkeladviezen te verfijnen. 3) Tenslotte worden fieldlabs ingericht waar nu of in de nabije toekomst grote hoeveelheden data verzameld worden. ATIA heeft de expertise om samen met inhoudelijke sportexperts die data om te zetten in kennis over eigenschappen van spelers. ATIA zet die kennis vervolgens om in adviezen over talentherkenning en ontwikkeling. Voor de exploitatie van zo n fieldlab is het interessant een goedkopere, kortere, groepsgewijs afgenomen talentversie en een uitgebreidere, duurdere en individueel afgenomen full-prof versie te ontwikkelen voor de diverse sporten. ATIA selecteert voor u de meest voorspellende onderdelen van het fieldlab voor beide versies. Almere, 25 april 2014

smartops people analytics

smartops people analytics smartops people analytics Introductie De organisatie zoals we die kennen is aan het veranderen. Technologische ontwikkelingen en nieuwe mogelijkheden zorgen dat onze manier van werken verandert. Waar veel

Nadere informatie

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3

OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPLEIDING VOLLEYBALTRAINER 3 OPZET De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkzaam is binnen de breedtesport. Het werkterrein van de volleybaltrainer 3 is de volleybalvereniging

Nadere informatie

Aanvullende informatie onder

Aanvullende informatie onder Wat beweegt ons? Reiss Profile Europe B.V. is officieel partner en licentiehouder van de methode van Professor Dr. Steven Reiss Aanvullende informatie onder www.reissprofile.eu Zicht op de menselijke motivatie

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Qlik Sense Healthcare. Document 16052

Qlik Sense Healthcare. Document 16052 Qlik Sense Healthcare Document 16052 Inhoud 1. Introductie... 3 1.1 Qlik Sense... 3 1.2 Qlik Sense Healthcare... 3 1.3 Qlik Sense als product... 3 2 Overview healthcare module... 4 2.1 De opbouw van de

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie Wetenschappers en innovatie Sport en Innovatie Deelnemers rondetafelgesprek: Nico Delleman Hidde Haisma Marnix ten Kortenaar Koen Lemmink Hanno van der Loo Nando Timmer Huub Toussaint Bij innovatie speelt

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties

Vitaliteit & Presteren. Werken is Topsport. Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Vitaliteit & Presteren Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties screening mentaal fysiek talent team Werken is Topsport Meer veerkracht, meer energie, betere prestaties Je wilt

Nadere informatie

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we.

TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN Become a better me and we. TRAINING BRUISEND LEIDINGGEVEN. Become a better me and we. Leer hoe je als leidinggevende bij jezelf en je team energie aanwakkert, zodat jullie

Nadere informatie

Zap-Q Certificatietraining

Zap-Q Certificatietraining Zap-Q Certificatietraining Zap-Q Certificatietraining Haal alles uit Zap-Q met de certificatietraining. Leer over alle ins-en-outs, maak optimaal gebruik van de Zap-Q persoonlijkheidsvragenlijst. Wilt

Nadere informatie

De sleutel tot StraX. Vitaal, inzetbaar en toekomstbestendig

De sleutel tot StraX. Vitaal, inzetbaar en toekomstbestendig De sleutel tot StraX Vitaal, inzetbaar en toekomstbestendig Voor medewerkers van de publieke omroep en organisaties die onder de cao van de publieke omroep vallen hebben wij een compact maar intensief

Nadere informatie

FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK

FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK FIELDLAB VOETBAL PSV INNOVEREN IN DE SPORTPRAKTIJK SOC 21-3-2015 Ruud van Elk Bewegingswetenschapper PSV Eindhoven 2 FIELDLAB FieldLabs zijn laboratoria in de praktijk, dicht bij de sporters en de sportomgeving.

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Ewout Schröder Positief Enthousiast Gedreven Theoretische kaders Wat is het doel van talentontwikkeling binnen jouw vereniging? Het te allen tijde (vroeg)tijdig

Nadere informatie

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN

AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN AMSTERDAM 2015-16 MASTER IN COACHING JE KAN ANDEREN PAS COACHEN ALS JE JEZELF KAN COACHEN FEMKE DEKKER Voormalig roeister, driemaal actief op de Olympische Spelen Trainer Mentale Kracht bij de Politie

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Sport en Innovatie De één scoort fluitend doelpunt na doelpunt, de ander krijgt slappe knieën bij het nemen van een strafschop. De één vliegt over de horden

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Reflector 360 PERSONALITY

Reflector 360 PERSONALITY Reflector 360 PERSONALITY Gedrag door de omgeving bekeken Inzicht in doen en laten Weten wat je kunt is voor iedereen essentieel om zijn of haar werk goed te kunnen doen. Daarbij is het goed om inzicht

Nadere informatie

Zap-Q Certificatietraining

Zap-Q Certificatietraining Zap-Q Certificatietraining Zap-Q Certificatietraining Haal alles uit Zap-Q met de certificatietraining. Leer over alle ins-en-outs, maak optimaal gebruik van de Zap-Q persoonlijkheidsvragenlijst. Wilt

Nadere informatie

Betere Performance met soft controls

Betere Performance met soft controls Betere Performance met soft controls 11 juni 2015 Agenda ü ü ü ü ü ü ü ü Welkom Introductie Stellingen Theorie Dilemma s Discussie / presentatie Evaluatie Afsluiting Introductie Coen van der Kruijs Martijn

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020

Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Beleid Talentontwikkeling 2012-2020 Datum: Thursday 15 December 2011 Auteur: Boudewijn van Opstal en Jeroen Spaans Inhoudsopgave Aanleiding 1. Ambitie KNRB en doel talentontwikkeling 2. Begrippen 3. Visie

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen

Voorstellen. Topsport 1. Naam 2. Coachervaring 3. Ervaring met mentale begeleiding 4. Wat voor type coach bent u? Voorstellen Voorstellen Coachen: Aansluiten op Motivatie-stijl Rogier Hoorn sport- & prestatiepsycholoog VSPN drs. Rogier Hoorn sport- en prestatiepsycholoog VSPN SportsMind.nl Sinds 2003 praktijk Bussum en Papendal

Nadere informatie

Appraisal. Datum:

Appraisal. Datum: Appraisal Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn Voeding

Doorlopende leerlijn Voeding 1/4 Doorlopende leerlijn Voeding Er verandert veel in het dagelijks leven van jonge, talentvolle sporters. Niet alleen een toenemend aantal trainingsuren en wedstrijden, maar ook lange periodes van huis

Nadere informatie

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl

GEDRAGSMANAGEMENT. Inleiding. Het model. Poppe Persoonlijk Bas Poppe: 06 250 30 221 www.baspoppe.nl info@baspoppe.nl GEDRAGSMANAGEMENT Dit kennisitem gaat over gedrag en wat er komt kijken bij gedragsverandering. Bronnen: Gedragsmanagement, Prof.dr. Theo B. C. Poiesz, 1999; Samenvatting boek en college, A.H.S. Poppe,

Nadere informatie

Ontdek het geheim van optimaal presteren!

Ontdek het geheim van optimaal presteren! Ontdek het geheim van optimaal presteren! www.flowinsports.nl Ontdek het geheim van optimaal presteren Lionel Messi, Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe zijn goede voorbeelden van sporters die

Nadere informatie

Leiderschap De invloed van teamleiders op de teamprestaties

Leiderschap De invloed van teamleiders op de teamprestaties Leiderschap De invloed van teamleiders op de teamprestaties Een People Analytics onderzoek door Introductie: Waarom onderzoek naar leidinggevenden in een callcenter? Een organisatie ontwikkelt wanneer

Nadere informatie

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters

KNHB Expertisecentrum. Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters KNHB Expertisecentrum Opleidingen voor Trainers, Coaches, Technisch Managers & Scheidsrechters VOORSTELRONDE: Wie ben ik? Van welke team ben je trainer/coach? Hoeveel jaar ervaring als trainer of coach

Nadere informatie

Coachend Leiderschap change-principles

Coachend Leiderschap change-principles Coachend Leiderschap change-principles principles-choice choice 11/4/2013 De moderne coach/ Amsterdam Peter Murphy Opbouw workshop Inleiding Wat is coachend leiderschap/opdracht Teamontwikkling vgl.tuckman

Nadere informatie

Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair

Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair Voor het vergroten van menselijk kapitaal Spaarne Personeelsontwikkeling Veterinair Uw praktijk en personeel op een hoger niveau Spaarne Coaching Donkere spaarne 14 rd 2011 JG Haarlem Tel. 06-53123185

Nadere informatie

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS)

Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) Mijn Natuurlijke Werk Stijl (NWS) Gegevens van de referentiegroep: Uw unieke logincode: Bewaar deze code goed, u kan ze gebruiken voor het aanvragen van bijkomende rapporten. Copyright 2011-2013 Pontis

Nadere informatie

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest Simon Voorbeeld Competentietest 2015 Testcentrum Groei De Algemene Voorwaarden van Testcentrum Groei B.V., die zijn na te lezen op www.testcentrumgroei.nl zijn van toepassing op het gebruik van deze testrapportage.

Nadere informatie

Competency Check. Datum:

Competency Check. Datum: Competency Check Naam: Sample Candidate Datum: 08-08-2013 Over dit rapport: Dit rapport is op automatische wijze afgeleid van de resultaten van de vragenlijst welke door de heer Sample Candidate is ingevuld.

Nadere informatie

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd

Hockey Heeze selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd selectierichtlijn Jongste Jeugd en Junioren D t/m A-jeugd Versie 4 6 juni 2011 Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. DOELSTELLINGEN JEUGDBELEID... 3 3. TOELICHTING TEAMINDELINGEN... 3 3.1 Team indeling Jongste

Nadere informatie

TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS

TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS TRAINING COMMUNICATIE VAARDIGHEDEN DOOR SASKIA KETTELERIJ & GEORGIOS LAZAKIS 31/10/ 13 INTRODUCTIE Welkom! Vandaag gaan we gezamenlijk ervaringen delen over de vorige bijeenkomst. Jullie hebben in groepjes

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit

& Academie voor NLP. Business NLP Basics. Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit & Business NLP Basics Basisopleiding in Persoonlijke Effectiviteit hovelingsjanse is de interdisciplinaire organisatie die meerwaarde biedt op het gebied van veranderen: door van dichtbij die verandering

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Steeman HRD Assessment Centers

Steeman HRD Assessment Centers Steeman HRD Wijk bij Duurstede www.steemanhrd.com info@steemanhrd.com tel: +31 (0)6 2367 1321 Steeman Human Resource Development ondersteunt individuele medewerkers, teams en organisaties bij het formuleren,

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

HPC-O. Human Performance Contextscan Organisatierapportage <Naam onderwijsinstelling> Datum: Opdrachtgever: Auteur:

HPC-O. Human Performance Contextscan Organisatierapportage <Naam onderwijsinstelling> Datum: Opdrachtgever: Auteur: HPC-O 1 HPC-O Human Performance Contextscan Organisatierapportage Datum: Opdrachtgever: Auteur: 24 april 2008 drs M.G. Wildschut HPC-O

Nadere informatie

Het Digitaal logboek & Talentvolgsysteem

Het Digitaal logboek & Talentvolgsysteem Het Digitaal logboek / Talentvolgsysteem door René van der Hauw Het Digitaal logboek & Talentvolgsysteem Het digitaal logboek / Talentvolgsysteem»Tijdens de workshop wordt uitleg gegeven g over de manieren

Nadere informatie

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

WERKEN IS TOPSPORT MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES U wilt graag dat uw medewerkers dagelijks presteren op het hoogste niveau. Topsporters weten het als geen ander: je kunt alleen succesvol zijn als je ook

Nadere informatie

Motivatie: presteren? Of toch maar leren?

Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Arjan van Dam Motivatie: presteren? Of toch maar leren? Een van de lastigste opgaven van managers is werken met medewerkers die niet gemotiveerd zijn. Op zoek naar de oorzaken van het gebrek aan motivatie,

Nadere informatie

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are." Sven Goran Eriksson

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. Sven Goran Eriksson Inleiding Eigenlijk kan je als sporter niet verliezen. Het wedstrijdresultaat staat voorop, maar er is duidelijk meer. Wie of wat bepaalt het resultaat? Talent. Conditie. Motivatie. Maar ook je mentale

Nadere informatie

Unfold your potential

Unfold your potential Unfold your potential Meet & Greet 2011 Theo Hamaekers- Kluwer Het coachen van salespeople Dominique Vosse Boehringer Ingelheim 13 september 2011 Op het programma De uitdagingen bij Boehringer Ingelheim

Nadere informatie

Planning opleiding

Planning opleiding Planning opleiding 2019-2020 1. Je eigen persoonlijke groei als arboprofessional Datum Resultaat van deze module: kennis van eigen startpositie en keuze bij ontwikkeling. Dag 1 Introductie. Hoe ziet het

Nadere informatie

HRM lectoren congres

HRM lectoren congres HRM lectoren congres 'Duurzame inzetbaarheid als business- en valuecase : Parameters van succesvol werken aan duurzame inzetbaarheid 2 Aanleiding en doel Onderzoeksvragen Wat verstaan de verschillende

Nadere informatie

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl

Vitaliteit rendeert! www.vital4me.nl Vitaliteit rendeert! Vitaal zijn en je vitaal voelen staat voor iedere persoon aan de basis van het leven. Om je lekker te voelen, om je werk goed en met plezier te doen en/ of om prestaties te leveren.

Nadere informatie

Het Assessment Center is zeer praktisch opgezet en onze instrumenten en werkwijze zorgen ervoor dat zichtbaar wordt:

Het Assessment Center is zeer praktisch opgezet en onze instrumenten en werkwijze zorgen ervoor dat zichtbaar wordt: Inleiding Wilt u weten of uw Teamleider werkelijk een leidinggevende is, of bent u daar al van overtuigd, maar vraagt u zich af of hij/zij past binnen de ontwikkelingen die uw organisatie doormaakt? Wellicht

Nadere informatie

Voorbeeld IKC PactMeter Samenvatting

Voorbeeld IKC PactMeter Samenvatting Voorbeeld IKC PactMeter 2015 Samenvatting Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Pactmeter... 2 Het onderzoek... 2 IJkpunten... 4 Waar zijn we goed in (hoogste waardering)... 4 Waar zijn we minder goed in (laagste

Nadere informatie

NLP MASTER PRACTITIONER

NLP MASTER PRACTITIONER 2016 ERKEND, PRAKTIJKGERICHT EN VERDIEPEND De NLP Master Practitioner opleiding is een verdieping in je professionele ontwikkeling. In deze opleiding wordt je meester in communicatie- en gedragsverandering.

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

mt&v HR Services mt&v Assessment Services

mt&v HR Services mt&v Assessment Services mt&v HR Services Organisaties hebben ambities. Het concretiseren van de ambitie van een organisatie door middel van een heldere, missie, met concrete doelstellingen en strategie, is cruciaal voor elke

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16

Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16 Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Het White Box model:

Het White Box model: Het White Box model: Een krachtige veranderstrategie die mensen in beweging brengt. Visie, aanpak en trainingsadvies Een waardevol gespreksmodel voor, WMO en Jeugdwet, consulenten om eigen initiatief en

Nadere informatie

Inheritance is what is handed down to us, Legacy is what we choose to pass on

Inheritance is what is handed down to us, Legacy is what we choose to pass on Inheritance is what is handed down to us, Legacy is what we choose to pass on Legacy Consultancy Rietvelderf 26 3822 ET AMERSFOORT 06-42587600 www.legacyconsultancy.nl info@legacyconsultancy.nl Over ons

Nadere informatie

plezier samen strijd

plezier samen strijd Welkom! De vereniging Een vereniging kan niet bestaan zonder dat er normen en waarden zijn afgesproken met elkaar. Afspraken waar je op terug kan vallen, in welke situatie dan ook. Normen en waarden vormen

Nadere informatie

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth Stappenplan Social Return on Investment Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth 1 1. Inleiding Het succesvol implementeren van ehealth is complex en vraagt investeringen van verschillende

Nadere informatie

DMHC Dordrecht Commissie Talentherkenning & Indeling INTRODUCTIE VAN DE WERKWIJZE

DMHC Dordrecht Commissie Talentherkenning & Indeling INTRODUCTIE VAN DE WERKWIJZE INTRODUCTIE VAN DE WERKWIJZE Zoeken DMHC Dordrecht Blind overwegen DMHC Dordrecht Praktijk testen en beoordelen DMHC Dordrecht Aanvullende informatie inwinnen bij trainers / coaches DMHC Dordrecht Inpassen

Nadere informatie

www.hrwijs.be Inleiding coachend leidinggeven

www.hrwijs.be Inleiding coachend leidinggeven www.hrwijs.be Inleiding coachend leidinggeven Coachend Leidinggeven Koen Joly Coach, inspirator, motivator & facilitator bij KEIK Mensen in beweging Definiëring Coach - Iemand die sporters adviseert

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Jaarplan Bobslee

Jaarplan Bobslee 2008-2009 01 augustus 2008 Edward Cyrus Commissaris bobslee BSBN Koen van Nol Topsportcoördinator BSBN BSBN Nederland 2008-2009 1 INHOUDSOPGAVE Pag. 1 Inleiding... 3 2 Topsportstructuur en -organisatie...

Nadere informatie

WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN?

WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN? WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN? WAAR HEBBEN WE HET OVER GEHAD. 19.00 UUR WELKOM EN TERUGBLIKKEN 19.15 UUR BETEKENIS GEVEN AAN: - IDENTITEIT - KERNWAARDEN 20.00 UUR

Nadere informatie

beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom!

beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Welkom! Welkom! beter leren, fijner werken, sneller groeien Talent Management workshop HR Live congres 28-10-2014 The Courseware Company Agenda Introductie Talent Management Stellingen Afsluiting Luciano D Agnolo

Nadere informatie

TH-SCI Sales Capability Indicator. Best Peter Sales Representative

TH-SCI Sales Capability Indicator. Best Peter Sales Representative Best Peter Sales Representative TH-SCI Sales Capability Indicator Dit rapport werd gegenereerd op 03-09-2013 door White Alan van Brainwave Ltd.. De onderliggende data dateren van 24-07-2013. OVER DE SALES

Nadere informatie

Informatie Certificering. voor het

Informatie Certificering. voor het Informatie Certificering voor het werken met persolog Profielen juli 2014 INHOUD 1. Waarom profielen van persolog? 2. Certificering modules Module 1 Assessment met Online profielen Module 2 Training Module

Nadere informatie

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding

1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding 1. Mobiliteitscoach, van idee tot project: Inleiding De afsluitende bijeenkomst van het Leonardo-project Key to Mobility vond plaats in september 2011. Het resultaat van het project was een trainingscursus

Nadere informatie

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal

Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Zo ga je aan de slag met: Mijn verhaal Mijn verhaal In deze tijd wordt de persoon als geheel met zijn talenten en intrinsieke motivatie steeds belangrijker. Door hun verhaal te schrijven ontdekken mensen

Nadere informatie

Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen

Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen 2014 Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen Je wordt als professional gewaardeerd binnen de organisatie waar je werkt. Je bent duidelijk

Nadere informatie

Online tests voor zelfkennis inclusief heldere rapportage & persoonlijk reflectiegesprek

Online tests voor zelfkennis inclusief heldere rapportage & persoonlijk reflectiegesprek Online tests voor zelfkennis inclusief heldere rapportage & persoonlijk reflectiegesprek Persoonlijke ontwikkeling Competentie- & loopontwikkeling Interpersoonlijke communicatie Spice up your life: test

Nadere informatie

Uw drijfveren. Congres Geen getob aan de top 29 mei 2012. Lineke Bos (Besturenraad) Steven Hoyer (Besturenraad Astrid Oostrom (Management Drives)

Uw drijfveren. Congres Geen getob aan de top 29 mei 2012. Lineke Bos (Besturenraad) Steven Hoyer (Besturenraad Astrid Oostrom (Management Drives) Uw drijfveren Congres Geen getob aan de top 29 mei 2012 Lineke Bos (Besturenraad) Steven Hoyer (Besturenraad Astrid Oostrom (Management Drives) Management Drives en Onderwijs Management Drives meet drijfveren

Nadere informatie

DE TENNIS PROMOTOR W a t v o o r T e n n i s t o p p e r w o r d t m i j n k i n d?

DE TENNIS PROMOTOR W a t v o o r T e n n i s t o p p e r w o r d t m i j n k i n d? DE TENNIS PROMOTOR 053 2600112 info@tennispromotor.nl www.tennispromotor.nl W a t v o o r T e n n i s t o p p e r w o r d t m i j n k i n d? Wat voor tennistopper wordt mijn kind? Index Het behalen of

Nadere informatie

Assessment Center voor Teamleiders

Assessment Center voor Teamleiders Assessment Center voor Teamleiders Wilt u weten of uw teamleider(s) werkelijk leidinggevende(n) zijn, of bent u daarvan al overtuigd maar vraagt u zich af of hij/zij past binnen de ontwikkelingen die uw

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55 INHOUD Inleiding 11 Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17 1. Coachen van jeugd: een roeping, een gave of een taak zoals een ander? 18 2. Jouw persoonlijke coachfilosofie 19 3. Kies een coachstijl 22

Nadere informatie

Experts in resultaatgericht HRM

Experts in resultaatgericht HRM Experts in resultaatgericht HRM HRM CONSULTANCY - DEVELOPMENT CENTER - E-HRM SYSTEEM 1 MENSEN BEPALEN UW RESULTAAT VISIE STRATEGIE DOELEN Steeds vaker wordt vastgesteld dat de wijze waarop het menselijk

Nadere informatie

action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal

action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal action types Move to your next level! Looptrainersdag, 7 november 2015, Papendal programma 1. motivatieleer 2. ijsbergmodel van Mc McClelland 3. ActionType Benadering: Deep Motivational Drivers 4. statische

Nadere informatie

CURSUSAANKONDIGING HOOFD OPLEIDING PRO

CURSUSAANKONDIGING HOOFD OPLEIDING PRO CURSUSAANKONDIGING HOOFD OPLEIDING PRO UITBLINKEN IS EEN KEUZE Het opleiden van talentvolle voetballers van de jongste spelers tot en met de laatste stap; het eerste elftal. Dit is de schitterende en veelzijdige

Nadere informatie

Besturen met een visie

Besturen met een visie Besturen met een visie - de basis Trainingstraject specifiek ontwikkeld voor verenigingsbestuurders Besturen met een visie Versterking van amateursportverenigingen door bestuurders in hun kracht te zetten

Nadere informatie

Overzicht meetinstrumentarium

Overzicht meetinstrumentarium Overzicht meetinstrumentarium Inhoud Functietyperen P. 2 Vragenlijsten Inleiding en beschikbaarheid talen P. 3 Shapes executive P. 4 Shapes P. 5 Shapes Basic P. 6 Views P. 7 Tests Inleiding en beschikbaarheid

Nadere informatie

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers

Expertisecentrum Plato. van werk-naar-werk en loopbaancoaching. Voor medewerkers Expertisecentrum Plato van werk-naar-werk en loopbaancoaching Voor medewerkers inhoud wij maken er werk van! 04 Onze dienstverlening voor jou 09 Loopbaanoriëntatie en Loopbaancoaching 05 over expertisecentrum

Nadere informatie

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER

SPREKER R O B W U I J S T E R ERVARING ALS SPREKER JE KUNT ME ALS SPREKER BOEKEN Zoek je een enthousiaste, motiverende, inspirerende spreker voor je bijeenkomst, evenement, congres, bedrijfsevenement of symposium? Zoek je een spreker met een heldere boodschap?

Nadere informatie

Selectieproces junioren (A t/m D)

Selectieproces junioren (A t/m D) Selectieproces junioren (A t/m D) HC Houten vindt het belangrijk dat spelers zoveel mogelijk spelen op het niveau dat bij de individuele speler past. Er is een selectieprocedure opgesteld om te komen tot

Nadere informatie

Informatie over het Uniek Persoonlijk Profiel

Informatie over het Uniek Persoonlijk Profiel Informatie over het Uniek Persoonlijk Profiel 17 juni 2014 CT Groep 2014 1. Inleiding Belangrijk in het kader van leiderschapsontwikkeling (in welke vorm dan ook) is het herkennen, leren begrijpen en benutten

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel

Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Goodpractice 2: De trainer, een onmisbare schakel Ambities en uitdagingen voor sporter, trainer, begeleiding, ouders, overheid, ondernemer, sponsor en vrijwilliger. Westa 2020 Een leven lang in beweging

Nadere informatie

Hoe komen uw medewerkers in beweging?

Hoe komen uw medewerkers in beweging? Hoe komen uw medewerkers in beweging? De Employability Scan is een instrument om medewerkers hun inzetbaarheid in kaart te laten brengen. Aspecten die van invloed zijn op de inzetbaarheid van medewerkers,

Nadere informatie

Vitaal Leiderschap. Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie? T: +31 (0) E:

Vitaal Leiderschap. Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie?  T: +31 (0) E: Vitaal Leiderschap Welk verschil kunnen vitale leiders maken binnen uw organisatie? www.charlygreen.nl T: +31 (0)88 73 055 59 E: info@charlygreen.nl Vitaliteit borgen in het DNA via leiderschap Op welke

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

uitdagingen in talentherkenning & -ontwikkeling platform AV 9 juni 2017

uitdagingen in talentherkenning & -ontwikkeling platform AV 9 juni 2017 uitdagingen in talentherkenning & -ontwikkeling platform AV 9 juni 2017 Peter van Dort peter.vandort@knvb.nl - docent UEFA A / UEFA PRO - coördinator fysieke ontwikkeling - fysieke trainer Nederland onder

Nadere informatie

Leren en presteren in de sport: evidence based practice RAÔUL OUDEJANS

Leren en presteren in de sport: evidence based practice RAÔUL OUDEJANS Leren en presteren in de sport: evidence based practice RAÔUL OUDEJANS PROGRAMMA WORKSHOP Presentatie Onderzoek basketbalschot Ondersteuning CTO Vrouwenbasketball Discussie nav twee vragen BEWEGINGSWETENSCHAPPEN

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen

Overzichtskaart 3. Opvoedingsondersteuning. voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Overzichtskaart 3 Opvoedingsondersteuning voor hulp bij opvoedingsvragen en lichte opvoedproblemen Zelfreflectie-instrument individuele opvoedingsondersteuning Sommige JGZ-professionals zullen al over

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie