Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn 2015-16"

Transcriptie

1 Aanbod Huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Apeldoorn Huiswerkbegeleiding voor leerlingen van het Voortgezet onderwijs Wat bieden wij aan? - Geschikte ruimte waar kinderen in alle rust en onder persoonlijke en inhoudelijke begeleiding hun huiswerk kunnen maken; - Intensieve persoonlijke coaching, op het gebied van studievaardigheden, persoonlijke ontwikkeling en beroepsoriëntatie door hoogopgeleide coaches (1 coach max. 5 leerlingen). - Een maatjes traject voor de leerlingen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Tijdens dit traject wordt hij/zij intensief begeleid door een eigen coach. De ondersteuning is afhankelijk van de vraag en kan zijn op het gebied van studie, persoonlijke ontwikkeling of maatschappelijke participatie. - Aanvullende trainingen op het gebied van leren leren, speciale brugklastrainingen, eindexamentrainingen, profielwerkstuk/scriptie trainingen, studieloopbaanbegeleiding(lob). - Speciale op studie gerichte activiteiten zoals: workshops beroepsoriëntatie, talentontwikkeling en het leadership academy traject. - Diverse activiteiten ter bevordering van de sociaal emotionele ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid van de kinderen. Zoals: thema avonden, excursies, girls only avonden, debatteer wedstrijd, talentenshow. - Individuele coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, studie en studiekeuze. Welke dagen? - Maandag / Dinsdag / Woensdag en Donderdag - Op aanvraag is zondag ook een optie (met name voor leerlingen buiten Apeldoorn). Welke tijden? - Doordeweeks tussen 15:00 uur 18:00 uur (zondag vanaf 10:00 uur tot 15:00 uur). Waar? - Molenstraat 151 Apeldoorn. Hoeveel weken? - 33 weken per schooljaar.

2 Hoe zien de lessen er uit? - Aanmelding: Na aanmelding nodigen we u uit voor een intakegesprek (leerling en ouder/verzorger). Samen bespreken we hoeveel dagen huiswerkbegeleiding en welk traject het beste past. - Vervolgens stellen wij per leerling een persoonlijk mapje samen met de aanmelding / afspraken en de door ons geselecteerde huiswerkgroep en een opgeleide kinder/studiecoach. - Wanneer er extra begeleiding of coaching nodig blijkt te zijn zal de persoonlijke coach hierover contact opnemen met de ouders/verzorgers of met de mentor van school. - Elke middag zijn er tijdens de huiswerkbegeleiding alpha docenten aanwezig. Via een vast rooster zullen er ook beta docenten aanwezig zijn. Deze middagen zijn van te voren bekend en leerlingen die voornamelijk begeleiding nodig hebben voor beta vakken kunnen zich voor die middagen aanmelden voor extra bijlessen. - De huiswerkbegeleiding is alleen voor de gehele 3 uur per middag af te nemen. De tijden bestaan uit drie blokken van 50 minuten plus 10 minuten pauze. Binnenkomen of eerder weggaan is alleen mogelijk tijdens de pauzes. De aanvullende trainingen: - Voor de leerlingen die wat extra begeleiding kunnen gebruiken bieden wij de volgende aanvullende trainingen: Basis training Ik Leer Leren; brugklastraining; eindexamentraining; loopbaan oriëntatie en begeleiding (lob) training; profielwerkstuk/scriptie training. - Trainingen kunnen zowel in het begin van het schooljaar als pakket of afzonderlijk gekocht worden. Het trainingsrooster wordt in het begin van het schooljaar bekendgemaakt, maar zullen altijd in de middag tijdens de huiswerkbegeleidingstijden plaatsvinden. Er is per training een minimum van 3 en een maximum van 10 deelnemende leerlingen. Bij te weinig aanmelding voor een training zal de training geschorst worden. Wanneer nodig wordt het resterende bedrag teruggeboekt. Hoeveel kost het? - In het basispakket zit huiswerkbegeleiding (min. 2 middagen), studie coaching en diverse activiteiten, de kosten hiervoor zijn: o 2 dagen per week = 60 Euro per maand o 3 dagen per week = 85 Euro per maand o 4 dagen per week = 100 Euro per maand o Voor leerlingen die alleen op zondag komen is er een speciale prijs van 45 Euro per maand. - Een aanvullend pakket bevat altijd een basispakket aan huiswerkbegeleiding aangevuld met een of meerdere trainingen. Per gekozen training zal er 20 euro per maand aan kosten bijkomen. - De betalingen worden via automatische incasso gedaan en dienen vooraf aan de maand van afname worden betaald.de betaling dient uiterlijk op de 2 de dag van de betreffende maand

3 overgemaakt te zijn. Kas betaling is alleen mogelijk op afspraak en wanneer het gehele jaarbedrag in een keer betaald kan worden. - Elke leerling betaalt ook eenmalig 50 Euro aan materiaal en administratiekosten. - Uitschrijving is alleen mogelijk met een maand opzegtermijn, en dient vóór de 2 de van de maand via of schriftelijk te worden doorgegeven. Aanvullende trainingen bij huiswerkbegeleiding Educatief Centrum de IJssel Basis training Ik Leer Leren Tijdens de basis training leren leerlingen hoe zij makkelijker en efficiënter kunnen leren. Deze training geeft een leerling inzicht in zijn of haar eigen manier van leren, hoe het (huis)werk zo te plannen en organiseren dat het makkelijker en leuker wordt om te doen, en om zich beter op het werk te kunnen concentreren. Het is een training waarbij leerlingen worden uitgedaagd hun talenten in te zetten en hun (leer) potentie ten volste te benutten. Voor elke leerling in de leeftijd van 10 t/m 16 jaar die wil leren hoe slimmer te leren. De training loopt over het gehele schooljaar en bestaat uit 5 modules van elk 3 bijeenkomsten van 1 uur. We werken met kleine groepen van minimaal 3 tot maximaal 10 leerlingen zodat er voldoende ruimte is om elke leerling persoonlijke aandacht en de benodigde coaching te kunnen geven. Bij de training vindt een regelmatige terugkoppeling plaats met de eigen coach en de huiswerkbegeleiders. Elke module heeft een eigen thema. Thema s De thema s die per module behandeld worden zijn: 1) Het ontdekken van jouw eigen leermanier, leerstijl en talenten zijn om vervolgens te leren deze optimaal in te zetten tijdens het leren. 2) Jouw mindset te bepalen (hoe helpen jouw gedachten je bij het leren?) en te leren deze aan te passen aan de situatie zodat jij ontspannen aan het werk kunt. 3) Motivatie: we gaan leren hoe je door doelgericht te gaan werken weet waarvoor school en het maken / leren van huiswerk ook nuttig is voor jou. Want dan pas is leren echt leuk! 4) Te leren je huiswerk efficiënt te plannen en te organiseren. 5) Te leren hoe je te concentreren en jouw aandacht te houden bij je huiswerk.

4 Brugklastraining Tijdens de brugklastraining gaan we leerlingen stap voor stap de overstap van Basis Onderwijs naar Voortgezet Onderwijs begeleiden. Ze leren omgaan met nieuwe vakken, leren plannen en organiseren en hoe huiswerk te maken, we geven tips en trucs voor het inschatten van tijd en inspanningen voor toetsen en de leerlingen krijgen inzicht in hun eigen effectiefste manier van leren op het gebied van lesstof, talen en symboliek. Deze training is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in de brugklas van elke vorm van het voortgezet onderwijs. De training loopt over het gehele schooljaar en bestaat uit 2 sessies per maand, elk van 1 uur. ruimte is om aandacht te besteden aan de individuele situatie en behoeften van elke leerling. Tijdens de bijeenkomsten behandelen we op een interactieve manier de thema s die spelen bij de overgang naar en het eigen maken van de manier van werken op het Voortgezet Onderwijs. De begeleiding van de training zal zowel coachend als trainend zijn. De combinatie van coaching en training geeft de leerlingen de ruimte om zelf situaties/problemen in te brengen en vervolgens dat wat zij leren direct, onder begeleiding, op een eigen manier uit te kunnen proberen en aan te passen. Bij de training vindt een regelmatige terugkoppeling plaats met de eigen coach en de huiswerkbegeleiders. Thema s De thema s die over het gehele jaar behandeld worden zijn: 1) Wat is leren eigenlijk en wat is het verschil tussen Basis Onderwijs en Voortgezet Onderwijs? Wat merk jij daarvan? 2) Overzicht creëren met tips en inzicht met betrekking tot organiseren en plannen van huiswerk. 3) Het leren onderscheiden van hoofd en bijzaken, bij te leren lesstof maar ook bij de voorbereiding van overhoringen en toetsen. 4) Het leren inschatten van inspanningen en verwachtingen bij verschillende vakken en docenten. 5) Hoe helpen jouw gedachten je bij het leren? En hoe kun je jouw gedachten zo aanpassen aan de situatie zodat jij ontspannen en met energie aan het werk kunt? 6) We gaan leren hoe je door doelgericht te gaan werken weet waarvoor school en het maken / leren van huiswerk ook nuttig is voor jou! 7) Te leren hoe je jouw aandacht bij de les en bij jouw huiswerk kunt houden. 8) Thema s en situaties die door de leerlingen zelf worden aangedragen.

5 Intensieve eindexamentraining Tijdens de examentraining gaan we intensief voorbereiden op de eindexamens. De training bestaat deels uit coaching van de leerlingen op het gebied van mentale voorbereiding (concentratie, faalangst reductie, ontspanning, verwachtingen etc.) en deels uit inhoudelijke training / bijles. Wij kiezen er voor om met deze training al vroeg in het eindexamenjaar te starten zodat wij maximaal kunnen inspelen op de behoeften van de leerlingen. Wij proberen de training zoveel mogelijk op maat samen te stellen. Eindexamenkandidaten van elke vorm van het voortgezet onderwijs en MBO. De training start enkele weken na het begin van het schooljaar en gaat door t/m de eindexamens. De training bestaat uit 2 sessies per maand elk 1 uur. We gaan er natuurlijk niet van uit dat er na onze intensieve examentraining een herkansing nodig is maar mocht dit toch het geval zijn dan bieden wij, in overleg, een gratis vervolgtraject aan na de eindexamen periode. ruimte is om aandacht te besteden aan de individuele situatie en behoeften van elke leerling. Bij de training vindt een regelmatige terugkoppeling plaats met de eigen coach en de huiswerkbegeleiders. Thema s o.a. 1) Inhoudelijke training bestaat uit bijles in die vakken die extra aandacht vragen. Oefening en begeleiding met proefexamens, tips en trucs om de stof eerder onder de knie te krijgen. 2) Mentale begeleiding en coaching op het gebied van concentratie, faalangst reductie, stress, planning en organisatie van voorbereiding en tijdens de examens. 3) Begeleiding en coaching op maat afhankelijk van waar de behoeften liggen van de leerling(en). Intensieve Profielwerkstuk / Scriptie training Tijdens de profielwerkstuk en scriptie training gaan we actief aan de slag met het stap voor stap opstellen en schrijven van een goed werkstuk/scriptie. We leren de leerlingen hoe ze dat ene grote project kunnen onderverdelen in behapbare overzichtelijke stukjes. We geven tips en truckjes voor het formuleren van goede onderzoeksvragen, het creëren van een heldere en complete opzet en inhoud. En we begeleiden de leerlingen tot het aan elkaar schrijven van de gehele scriptie. Voor leerlingen van het VO en MBO die nu of in de nabije toekomst een profielwerkstuk of scriptie moeten schrijven (het is, in overleg, ook mogelijk voor HBO of WO studenten zich aan te melden voor deze training). De training loopt over het gehele schooljaar en bestaat uit 2 sessies per maand, elk van 1 uur. ruimte is om aandacht te besteden aan de individuele situatie en behoeften van elke leerling.

6 Tijdens de bijeenkomsten besteden we veel aandacht aan de voorwaarden waaraan een goed werkstuk/scriptie moet voldoen. We maken samen een stappenplan en het is uiteindelijk onze insteek om met de begeleiding en aansturing tijdens de training de leerlingen genoeg handvatten en structuur aan te reiken zodat zij na het afronden van de training het werkstuk / de scriptie hebben afgeschreven en vervolgens zelf in staat zijn een volgend werkstuk of scriptie zelfstandig te kunnen schrijven. De begeleiding van de training zal zowel coachend als trainend zijn. De combinatie van coaching en training geeft de leerlingen de ruimte om zelf situaties/problemen in te brengen. Bij de training vindt een regelmatige terugkoppeling plaats met de eigen coach en de huiswerkbegeleiders. Profielkeuze en Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding (LOB) traject Deze training is speciaal ontwikkeld om leerlingen te begeleiden die moeite hebben een keuze te maken in de richting die zij binnen hun huidige opleiding of vervolgopleiding op willen gaan. We beginnen met studiekeuze coaching waarbij we inzicht krijgen in de verschillende talenten, vaardigheden en interesses van elke leerling. Vervolgens krijgen de leerlingen, onder onze intensieve begeleiding, profielkeuze, opleidingskeuze en beroepskeuze testen welke we vervolgens gezamenlijk doornemen. Parallel aan deze training organiseren wij meerdere beroepsoriëntatie bijeenkomsten welke voor de leerlingen van deze training gratis toegankelijk zijn. Voor alle leerlingen van het VO en MBO die tijdens en aan het einde of na hun studie een profiel / studiekeuze moeten maken en daar graag in begeleid willen worden (het is, in overleg, ook mogelijk voor HBO of WO studenten zich aan te melden voor deze training). Deze training is ook individueel of op maat te krijgen aan de hand van gerichte studiekeuze coaching. De training loopt over het gehele schooljaar en bestaat uit 2 sessies per maand, elk van 1 uur. ruimte is om aandacht te besteden aan de individuele situatie en behoeften van elke leerling. Tijdens de bijeenkomsten besteden we veel aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van elke leerling. De testen die de leerlingen tijdens deze training zullen maken zijn door externe professionele organisaties opgesteld. De begeleiding van de training zal zowel coachend als trainend zijn. De combinatie van coaching en training geeft de leerlingen de ruimte om zelf situaties/problemen in te brengen. Bij de training vindt een regelmatige terugkoppeling plaats met de eigen coach en de huiswerkbegeleiders.

Mondriaan* 18 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2015 / 2016

Mondriaan* 18 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2015 / 2016 1 Mondriaan* 18 vragen & antwoorden over onze eigentijdse vorm van leren 2015 / 2016 18 VRAGEN 2 Fijn dat je er bent! Voorwoord Beste jongens en meisjes, beste ouders, Het Mondriaan College is een school

Nadere informatie

LOB-dossier. Leerjaar 4

LOB-dossier. Leerjaar 4 LOB-dossier Leerjaar 4 2014 2015 Inhoudsopgave Deel 1: De instructie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 De LOB-module 4 1.2.1 Een vak zonder leraar 4 1.2.2 De eisen 4 1.2.3 De verslaggeving 4 1.2.4 De controle 4 1.2.5

Nadere informatie

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16.

Inhoudsopgave. School en schoolleiding 4. Visie en identiteit 5. Inrichting van ons onderwijs 7. Lessentabellen 12. Lestijden 16. Schoolgids 2014-2015 Inhoudsopgave School en schoolleiding 4 Visie en identiteit 5 Inrichting van ons onderwijs 7 Lessentabellen 12 Lestijden 16 Vakanties 17 Thomas a Kempis College en Sport 18 Begeleiding

Nadere informatie

PURPLE MONKEY BREINONDERWIJS

PURPLE MONKEY BREINONDERWIJS PURPLE MONKEY BREINONDERWIJS Purple Monkey leert mensen hun brein optimaal te gebruiken en zet mensen aan tot volledige zelfontplooiing. We leren deelnemers hoe het brein werkt, wat je daaruit kunt leren

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2014-2015 VWO HAVO MAVO VMBO PRO WWW.IJSSELCOLLEGE.NL

SCHOOLGIDS 2014-2015 VWO HAVO MAVO VMBO PRO WWW.IJSSELCOLLEGE.NL SCHOOLGIDS 2014-2015 VWO HAVO MAVO VMBO PRO WWW.IJSSELCOLLEGE.NL Inhoud Inleiding 3 Missie en visie 4 Organisatie en locaties 6 Onderwijs 7 Leerlingbegeleiding 19 Veilige school 27 Bijzondere activiteiten

Nadere informatie

MEER DAN EEN SCHOOL. WIE IS WIE? Directeur en teamleiders brugklassen IN DIT NUMMER: Volgend jaar naar de brugklas? Je gratis boeken liggen klaar!

MEER DAN EEN SCHOOL. WIE IS WIE? Directeur en teamleiders brugklassen IN DIT NUMMER: Volgend jaar naar de brugklas? Je gratis boeken liggen klaar! HOEVEEL KOST DE BRUGKLASKLAS? De schoolboeken kosten de ouders niets. De firma Iddink bezorgt de boeken voor het begin van het schooljaar bij de leerling thuis. De kosten voor aanvullend lesmateriaal zoals

Nadere informatie

Opleidingstraject. Trainer Omgaan met Pesten. november 2015 juni 2016

Opleidingstraject. Trainer Omgaan met Pesten. november 2015 juni 2016 Opleidingstraject Trainer Omgaan met Pesten november 2015 juni 2016 november 2014 1 Beste belangstellende voor het opleidingstraject tot Trainer Omgaan met Pesten, Hierbij ontvangt u de informatiegids

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus!

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus! GROEP8 BROCHURE GEEF JE TOEKOMST EEN PLUS! CAROLUS IN HET KORT Leren in een veilige, rustige omgeving, met respect voor elkaar. Zo kun je de sfeer binnen het Carolus het beste omschrijven. Een school waar

Nadere informatie

Tumult Bijeenkomsten op school

Tumult Bijeenkomsten op school Tumult Bijeenkomsten op school Wil jij weten hoe je het meeste haalt uit het Tumult lesmateriaal? Ben je op zoek naar een inspirerende sessie met je mentorenteam? Boek dan een Tumult bijeenkomst! Onze

Nadere informatie

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL

DE SCHOLEN DEZWOLSE GIDS SCHOLEN. Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL DEZWOLSE DE SCHOLEN SCHOLEN GIDS 2015 Wij gaan naar het voortgezet onderwijs!! WWW.ZWOLSESCHOLENGIDS.NL Inhoudsopgave Inleiding 3 Meander College 4 Thomas a Kempis College 6 JenaXL 8 Carolus Clusius College

Nadere informatie

12 maart 2012 PROFILERING KSH PROFILERING KSH. Extern winnen is intern beginnen

12 maart 2012 PROFILERING KSH PROFILERING KSH. Extern winnen is intern beginnen PROFILERING KSH Extern winnen is intern beginnen 1. Inleiding In het schoolplan 2011-2014 van de KSH staat de missie van de school beschreven, vanuit de twee kernwoorden Kennis en Karakter. Deze woorden

Nadere informatie

Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA. Commerciële Economie International Business and Languages. Jaar 1 2014/2015

Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA. Commerciële Economie International Business and Languages. Jaar 1 2014/2015 Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA Commerciële Economie International Business and Languages Jaar 1 2014/2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Studieloopbaanbegeleiding... 4 2.1 De competentie

Nadere informatie

havo-top! hv.penta.nl

havo-top! hv.penta.nl havo-top! In Hoogvliet start per 1 augustus 2015 een havo- TOP opleiding in het profiel Economie en Maatschappij. Door de samenwerking tussen de PENTA business school Hoogvliet, het VAVO Rijnmond College

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2014 2015

SCHOOLGIDS 2014 2015 SCHOOLGIDS 2014 2015 Inhoudsopgave Oog voor onze kwaliteit(en) 3 De Vijf van IJburg 4 Missie, visie en onderwijsconcept 4 Inrichting en opbouw van ons onderwijs en onze leerroutes 5 Toelating tot het IJburg

Nadere informatie

DEEL 1 Stage of werken in een theaterdagbesteding (maandag t/m vrijdag)

DEEL 1 Stage of werken in een theaterdagbesteding (maandag t/m vrijdag) Welkom bij theaterwerkplaats Tiuri! Theaterwerkplaats Tiuri is een werkplaats voor mensen met een (verstandelijke) beperking. De acteurs bezoeken de theaterwerkplaats in het kader van dagbesteding. Over

Nadere informatie

Flexibel Ruimtelijk Inspirerend Speels. fris de dag door. Lekker op je plek bij Fris! Kinderdagverblijven

Flexibel Ruimtelijk Inspirerend Speels. fris de dag door. Lekker op je plek bij Fris! Kinderdagverblijven Flexibel Ruimtelijk Inspirerend Speels fris de dag door Kinderdagverblijven rblijven Kinderdag Lekker op je plek bij Fris! Kinderdagverblijven Welkom bij Fris! Kinderdagverblijven Als ouder is het heerlijk

Nadere informatie

Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012

Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012 Werkwijze en Productbeschrijvingen Maas groep 2012 Wie alleen maar een hamer heeft ziet elk probleem als een spijker Re-integratie bij Maas groep is altijd maatwerk. Dit wil zeggen dat wij niet werken

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

Docentenhandleiding. LOB in het VMBO 2012/2013

Docentenhandleiding. LOB in het VMBO 2012/2013 Docentenhandleiding LOB in het VMBO 2012/2013 Loopbaanleren in het VMBO Inleiding Elke leerling heeft het recht te ontdekken en te ervaren welke beroepskeuze het best aansluit bij zijn of haar interesses

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Operationeel Marketingplan

Operationeel Marketingplan Operationeel Marketingplan Project Opleiding Opdrachtgever Groep ABC Malmberg K2B-5 Lotte Sterks 2061041 ljcamste@avans.nl Michelle Spierings 206361 michellespierings@hotmail.com Célia Huismans 2058735

Nadere informatie

Onze dienstverlening voor coaches

Onze dienstverlening voor coaches Onze dienstverlening voor coaches Platform voor mensen en organisaties met een hulp- of ontwikkelvraag Mensen en organisaties in contact brengen met de beste coaches Ondersteunend initiatief voor de ondernemende

Nadere informatie

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs.

De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. De overstap van leerlingen van speciaal naar regulier onderwijs. Auteurs: Maartje Reitsma Aleid Schipper praktijkvoorbeeld * uitgelicht * succesfactor * regelgeving Deze handreiking, gebaseerd op de resultaten

Nadere informatie

Alternatieven voor als je gezakt bent

Alternatieven voor als je gezakt bent Alternatieven voor als je gezakt bent Met dit document willen we je informeren over de mogelijkheden die je hebt als je gezakt bent voor je VMBO-, HAVO- of VWO-examen. Dit document zal per niveau toelichten

Nadere informatie

Welkom op het Wartburg

Welkom op het Wartburg Welkom op het Wartburg Introgids 014-015 Onze missie en visie In onze missie proberen wij onder woorden te brengen wat christelijk-reformatorisch onderwijs op het Wartburg College betekent: Het Wartburg

Nadere informatie

In de Tweede Fase VWO

In de Tweede Fase VWO In de Tweede Fase VWO Een informatiegids voor leerlingen in de Tweede Fase. Augustus 2015 Beste jongens en meisjes, Jullie starten dit schooljaar in de Tweede Fase. Een kenmerk van de Tweede Fase is zelfstandigheid.

Nadere informatie

SCHOOLGIDS 2015 2016. Utrecht, 6 juli 2015. Op je toekomst voorbereid!

SCHOOLGIDS 2015 2016. Utrecht, 6 juli 2015. Op je toekomst voorbereid! SCHOOLGIDS 2015 2016 Utrecht, 6 juli 2015 Op je toekomst voorbereid! Inhoudsopgave Inleiding...3 Hoofdstuk 1 De school 1.1. Vernieuwend en eigentijds onderwijs...4 1.2. Visie... 4 1.3. Missie...4 1.4.

Nadere informatie

Schoolgids 2014-2015 Graaf Jan van Montfoortschool

Schoolgids 2014-2015 Graaf Jan van Montfoortschool Graaf Jan van Montfoortschool Samen leven, samen leren VOORAF Hierbij presenteren wij u de nieuwe schoolgids voor het cursusjaar 2014-2015. Een schoolgids geeft een kijkje in de school. Met deze schoolgids

Nadere informatie