Overgenomen met toestemming van Glaxo-Wellcome

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overgenomen met toestemming van Glaxo-Wellcome"

Transcriptie

1 Overgenomen met toetemming van Glaxo-Wellcome Achtergrond Een radioloog vervult in een ziekenhui een centrale rol bij beeldvormende diagnotiek en interventie. Hij maakt gebruik van röntgentraling, zoal bij de gewone röntgenfoto en CT-can en in toenemende mate van echografie en MRI. Vrijwel alle onderdelen van het lichaam zijn toegankelijk voor beeldvormende technieken. Naat de conventionele technieken zoal thorax, kelet, angiografie, bariumonderzoeken zijn er de modernere technieken zoal echografie, CT-can en MRI. Door nelle ontwikkelingen in de techniek i de radioloog in taat teed kleinere detail te zien. Er i teven een verchuiving naar functionele onderzoeken. De radioloog heeft ook therapeutiche mogelijkheden: de interventie. Het gaat hier om therapie op geleide van beeldvormende technieken, zoal drainage van abceen, geobtrueerde gal- en urinewegen; opheffen van vernauwingen in bloedvaten; tractu digetivu en galwegen en emboliatie van pathologich bloedvaten. Teven i het mogelijk een cytologich biopt of een hitologich naaldbiopt te nemen op geleide van echografie of CT-can en in de nabije toekomt ook met MRI. De radiologie i een veelzijdig en dynamich vak dat zich nog voortdurend verder ontwikkelt. In dit vak taan anatomie, fyiologie en techniek centraal. Door de grote diveriteit van verrichtingen heeft de radioloog een zeer afwielende werktaak. De radioloog moet over teamgeet bechikken. Hij taat centraal in het ziekenhui en heeft contact met vrijwel alle kliniche pecialiten. Bij kliniche beprekingen vervult hij een pilfunctie. Op de afdeling radiologie werkt hij nauw amen met de radiodiagnotich laboranten en het adminitratieve peroneel. Omdat hij de complexe onderzoeken zelf uitvoert, zijn er veel contacten met de patiënt. Hij geeft zo nodig uitleg over het onderzoek en bepreekt degewent met de patiënt de uitlag. De opleiding duurt 5 jaar. 303 beroepkeuze Precie de helft van de 109 ondervraagde radiologen blijkt tijden de tudie aan het pecialime radiologie te hebben gedacht. Ruim een derde (35 procent) nam in die periode heelkunde in overweging. Radiologen hebben daarnaat tijden de tudie veel andere pecialimen in hun overweging betrokken: huiartgeneekunde (25 procent), inwendige geneekunde (21 procent), orthopedie (15 procent), neurologie (14 procent), verlokunde en gynaecologie (14 procent). Voor het merendeel (92 procent) van de repondenten wa radiologie uiteindelijk (ook) het eert gekozen pecialime. De radiologen zijn zeer (90 procent) of enigzin (8 procent)

2 tevreden over de gemaakte keuze. beroepgroep De radiologen zijn gemiddeld 13 jaar in het pecialitenregiter ingechreven. In dit vakgebied zijn veel meer mannen (85 procent) dan vrouwen (15 procent) werkzaam. De gemiddelde leeftijd i 46 jaar. PerpectieF meet aantrekkelijke apecten van radiologie 42 procent van de repondenten noemt het contact met andere pecialimen één van de meet aantrekkelijke kanten van hun vak. "Je hebt contact met vrijwel alle pecialimen in het ziekenhui, daardoor krijg je een brede kijk op de geneekunde", chrijft één van de ondervraagden. Een groot deel van de opmerkingen heeft betrekking op de techniche kant van het vak: 32 procent vindt het grote techniche gehalte van het vak plezierig; 28 procent noemt de technologiche ontwikkeling die het vak doormaakt een aantrekkelijk punt; 24 procent van de repondenten vindt de ontwikkeling die het vak in zijn geheel doormaakt een poitief apect. "Er zijn zeer nelle techniche ontwikkelingen gaande waardoor het vak teed breder wordt wat betreft mediche en techniche mogelijkheden; een vak dat meegaat in het digitale tijdperk." Bijna twee vijfde (17 procent) noemt het uitvoeren van de vaak complexe diagnotiek een aantrekkelijke kant van hun beroep. 304 mint aantrekkelijke apecten van radiologie Bijna een derde (31 procent) van de ondervraagde radiologen vindt het gebrekkige, of kortdurende, patiëntencontact een onaantrekkelijke kant van hun beroep: "Je hebt een hoge turnover en daardoor een zekere ditantie", verklaart één van de radiologen. Een ander vindt dit een voordeel: "Mijn tijd met patiënten beperkt zich tot een (om intenief) kort contact, zodoende krijg ik geen gezeur te horen." Een vijfde noemt tre en overmatige werkdruk al negatief apect. Eveneen 20 procent vindt dat een radioloog te weinig gewaardeerd wordt al volwaardig pecialime. "Je wordt om teveel bechouwd al uitvoerend fotograaf "meent één van de repondenten. wat de co-aitent moet weten al hij voor radiologie kiet 21 procent van de repondenten vindt dat co-aitenten die voor radiologie kiezen moeten beeffen dat het een technich georiënteerd vak i. "Interee in techniek i aan te raden", vindt menig repondent. Het patiëntencontact i minder en van een andere aard dan in andere pecialimen, waarchuwt 18 procent. 14 procent benadrukt nog een dat het een jong vak i dat zich nog teed ontwikkelt. Voor 12 procent taat vat dat een co-aitent pa een keuze kan maken voor radiologie al hij een keer heeft meegelopen, aangezien er in het gewone curriculum weinig aandacht aan wordt beteed. "Je moet zeker eert een keuze cochap komen lopen."

3 305 Kritiche factoren autonomie De radiologen hebben veel autonomie; op een chaal van 1 tot 10 geven ze gemiddeld een 7,9. Bijna driekwart (72 procent) geeft 8 punten of hoger voor dit apect. Slecht 9 procent van de repondenten geeft een core 5 of lager. x = 7,9 = 1,7 beperkte autonomie veel autonomie patiëntenzorg Al radioloog heeft men redelijk veel met directe zorg voor patiënten te maken, maar daarnaat i er ook tijd voor andere activiteiten. De gemiddelde core op deze chaal i 5,9. Slecht 34 procent van de repondenten geeft aan het merendeel van de tijd aan patiëntenzorg te beteden (core van 8 of hoger). De meete core liggen tuen de 5 en de 8. x = 5,9 = 2,3 helemaal geen tijd merendeel van de tijd continuïteit behandelrelatie De continuïteit van de behandelrelatie wordt door de radiologen zonder uitzondering kort genoemd. De repondenten geven voor dit apect gemiddeld een 1,9. Bijna alle (96 procent) repondenten geven op deze chaal een core van 3 of lager. x = 1,9 = 1,2 korte (behandel) relatie lange (behandel) relatie 306 variatie De gemiddelde core van 8,4 wijt erop dat radiologen veel variatie kennen in hun werk. Slecht 5 radiologen coren aan de linkerkant van de chaal (5 of lager); 82 procent geeft een core 8 of hoger. x = 8,4 = 1,4 weinig variatie veel variatie vereite dekundigheid Voor het vak radiologie i eerder brede dan pecifieke kenni nodig. De beoefenaren van dit pecialime geven gemiddeld een core 3,5. De meningen lopen wel ver uiteen. Zo vindt 60 procent van de repondenten vooral brede kenni noodzakelijk(core 3 of lager), 16 procent vindt daarentegen vooral pecifieke kenni nodig (core 8 of hoger).

4 x = 3,5 = 2,8 brede kenni pecifieke kenni tandaardiering van werk Het werk van radiologen i in redelijk grote mate getandaardieerd. De gemiddelde core i 7,6. De preiding i gering. 86 procent van de repondenten geeft een core 7, 8 of 9. x = 7,6 = 1,2 niet volgen protocollen of tandaarden volledig volgenprotocollen of tandaarden 307 denken veru doen De radiologen zijn duidelijk in hun mening: hun vakgebied i zowel een 'doe' vak al een 'denk' vak. De gemiddelde core i namelijk 5,3 en de preiding binnen de antwoorden i gering. Bijna twee derde van de antwoorden ligt rond het midden van de chaal (core 4, 5 of 6). x = 5,3 = 1,6 vooral denken vooral doen medich-technich handelen Het werk van de radioloog betaat in hoge mate uit medichtechnich handelen. De gemiddelde core voor dit apect i 7,0. Bijna driekwart (72 procent) van de repondenten geeft een core 5 of hoger. x = 7,0 = 1,9 geen medich-technich handelen uitluitend medich-technich handelen interactie andere mediche dicipline Radiologen hebben allen zeer veel te maken met andere mediche dicipline; de gemiddelde core i 9,2. Een 4 i de laagt gegeven core; driekwart van de repondenten geeft voor dit apect 8 punten of hoger. x = 9,2 = 1,1 weinig contact veel contact 308 inhoudelijke voldoening verchaft de beoefenaren veel inhoudelijke voldoening; de gemiddelde core i 8,6. Slecht 2 repondenten geven een core aan de linkerkant van de chaal. 62 procent coort een 9 of 10. x = 8,6 = 1,2

5 weinig voldoening veel voldoening werkdruk Ook voor radiologen levert het vak tre en werkdruk op; de gemiddelde core i 6,9. Tegenover 10 procent die vindt dat het vak weinig tre en werkdruk geeft (core 3 of lager) taat 45 procent die vindt dat het vak veel tre en werkdruk oplevert (core 8 of hoger). x = 6,9 = 1,9 weinig tre/werkdruk veel tre/werkdruk mediche beleidverantwoordelijkheid De mogelijkheden om het eigen mediche beleid te bepalen zijn voor de radiologen redelijk groot, maar niet totaal. De gemiddelde core i 6,5. 19 procent van de repondenten kunnen het mediche beleid niet of nauwelijk bepalen (core 3 of lager); 42 procent heeft veel invloed op het beleid (core 8 of hoger). x = 6,5 = 2,3 geen bepaling medich beleid totale bepaling medich beleid 309 regelmaat Radiologen plaaten de mate van regelmaat waarbinnen hun werkzaamheden worden uitgeoefend link van het midden (gemiddelde van 4,3) hetgeen duidt op redelijk veel regelmaat. De meningen lopen wel uiteen. Zo preekt ruim de helft (52 procent) van de repondenten van vooral regelmatige werktijden (core 3 of lager), maar 16 procent heeft vooral te maken met onregelmatige uren (core 8 of hoger). x = 4,3 = 2,3 regelmatige/vate uren onregelmatige/onvoorpelbare uren zekerheid De mate van zekerheid in de poitie al radioloog i groot, zo blijkt uit de gemiddelde core van 7,7. Slecht 14 procent zegt eerder weinig dan veel zekerheid te ervaren (core 5 of lager). Ruim een derde (35 procent) van de repondenten preekt met een core 9 of 10 van veel zekerheid. x = 7,7 = 1,9 weinig zekerheid veel zekerheid tatu ten opzichte van andere mediche dicipline Radiologen hebben niet het gevoel dat hun vakgebied een lagere of hogere tatu heeft dan andere mediche dicipline; de gemiddelde core op deze chaal i 5,4. Bijna een kwart (23

6 procent) vindt de eigen tatu duidelijk lager (core 1, 2 of 3); 18 procent preekt van een duidelijk hogere tatu (core 8 of hoger). 60 procent van de core ligt rond het midden van de chaal (core 4 tot en met 7). x = 5,4 = 2,0 lagere tatu hogere tatu 310 vrije tijd Radiologen vinden over het algemeen dat hun vak voldoende vrije tijd overlaat. De gemiddelde core i 6,3. De meningen zijn op dit punt wel verdeeld: bijna 40 procent coort een 5 of lager en geeft daarmee aan de verhouding vrije tijd en werktijd onvoldoende te vinden. 63 procent coort een 6 of hoger en preekt daarmee van voldoende vrije tijd. x = 6,3 = 2,3 onvoldoende vrije tijd voldoende vrije tijd werkomtandigheden De werkomtandigheden geven radiologen over het algemeen veel voldoening. De gemiddelde core i 7,6. Slecht 12 procent geeft een core van 5 of lager. Twee derde geeft met een core 8 of hoger aan zeer tevreden te zijn over de werkomtandigheden. x = 7,6 = 1,5 weinig voldoening veel voldoening inkomen De verhouding hoogte van het inkomen en de getelde eien aan de beroepuitoefening ligt volgen de radiologen precie in het midden. Tegenover 16 procent van de repondenten die het inkomen echt aan de lage kant vindt (core 3 of lager), taat 15 procent die het inkomen duidelijk hoog vindt (core 8 of hoger). Ruim twee derde van de core komt uit tuen 4 en 7. x = 5,5 = 2,0 inkomen laag in verhouding tot eien inkomen hoog in verhouding tot eien 311 Beroepuitoefening patiëntenpopulatie Bijna alle (93 procent) radiologen werken rechttreek met patiënten. Het gaat gemiddeld om 71 contacten per week. Het merendeel van deze contacten wordt poliklinich afgewikkeld (64 procent). Telefonich contacten komen bijna niet voor (2 procent). De overige 34 procent van de contacten i met kliniche patiënten. Leeftijdopbouw:

7 65-pluer 41 % Volwaene 49 % Kind 6 % Zuigeling/kleuter 4 % De verhouding mannen en vrouwen i gelijk. De opbouw van de patiëntenpopulatie van de radioloog i diver. Meer dan de helft (54 procent) van de patiënten die bij een radioloog terechtkomen i gezond (18 procent) of gezond doch met gezondheidklachten (37 procent). Ruim een tiende (12 procent) i acuut en 24 procent heeft chroniche klachten. Een radioloog behandelt regelmatig terminale patiënten (9 procent). meet voorkomende ymptomen/ziektebeelden/themata buikklachten 59 % bewegingapparaat excl. fracturen 53 % fracturen 41 % luchtwegaandoeningen 39 % kanker 39 % hart en vaatziekten 32 % neurologiche aandoeningen 29 % hoeten/ koort 17 % meet uitdagende ymptomen/ziektebeelden/themata hart en vaatziekten 25 % buikklachten 23 % radiologiche interventie 19 % kanker 19 % neurologiche aandoeningen 14 % 312 type praktijk Bijna driekwart (74 procent) van de radiologen i zelftandig gevetigd, 15 procent i in loondient en 6 procent combineert beide vormen. Ruim driekwart (82 procent) werkt binnen een groeppraktijk, lecht 1 repondent heeft een olopraktijk. De verhouding tuen het werkzaam zijn bij academiche ziekenhuizen en algemene ziekenhuizen i 16 procent veru 72 procent. (Ook) bij andere intellingen werkt 2 procent en 5 procent i (ook) aan de univeriteit verbonden. invulling werkweek Radiologen werken gemiddeld 52 uur per week. Slecht 12 doet het werk 40 uur per week of minder; 62 procent werkt tuen de 40 en 60 uur; ruim een kwart (26 procent) geeft aan 60 uur of meer te werken. Radiologen beteden per werkweek driekwart van de tijd aan directe patiëntenzorg (36 uur per week) en aan andere beroepmatige activiteiten zoal legeven, onderzoek en advieren (4 uur). De procentuele verdeling van de uren over de verchillende oorten activiteiten i al volgt: lotopmerking Bijna een derde (32 procent) van de repondenten poort geïntereeerde co-aitenten aan om actief te ondervinden wat het pecialime radiologie inhoudt: "Ga een keuze co-chap lopen!,

8 pa dan heb je een klein beetje een idee van wat het vak inhoudt, en hoe veelzijdig het i." Adminitratie Nacholing Betuur/beleid Overig Ander beroepmatig Directe patiëntenzorg 69% 7% 2% 6% 7% 9% procent van de repondenten noemt radiologie tot beluit een mooi en boeiend vak, met een hoog technich gehalte. "Het i veelzijdig, du je moet over vele talenten bechikken", meent één van de ondervraagden. Een ander geeft nog een goede raad aan de huidige co-aitenten: "Je moet tijden de co-chappen leren bij welke afwijking een bepaald onderzoek zinvol i, om te voorkomen dat er mibruik wordt gemaakt van het pecialime radiologie." gemiddelde core voor kritiche factoren radiologie inhoud van het werk gemiddeld context beroepuitoefening gemiddeld autonomie 7,9 werkdruk 6,9 patiëntenzorg 5,9 mediche beleidverantwoord. 6,5 continuïteit 1,9 regelmaat 4,3 variatie 8,4 zekerheid 7,7 vereite dekundigheid 3,5 tatu 5,4 tandaardiering 7,6 vrije tijd 6,3 denken veru doen 5,3 werkomtandigheden 7,6 medich-technich handelen 7,0 inkomen 5,5 interactie 9,2 inhoudelijke voldoening 8,6 314 Oefening Al je het boventaande beroepprofiel goed hebt doorgelezen, maak dan de volgende oefening: Schrijf hieronder je top-vijf van kritiche factoren; Zet in kolom A de core die je in de Voorbereiding aan elk van deze factoren hebt gegeven; Zet in kolom B de gemiddelde core die je in het hierboven bechreven profiel aantrof; Trek de core in kolom B af van die in kolom A en chrijf het reultaat in kolom C; Tel de cijfer in kolom C op. Let op: negeer + en teken! Hoe dichter het totaal-getal bij de 0 ligt, de te waarchijnlijker het i dat dit pecialime aanluit bij je wenen. Verder onderzoek i natuurlijk geboden. Dit cijfer alleen zegt niet zoveel voordat je het hebt vergeleken met die voor andere pecialimen!

9 Kritiche factoren A B C (jouw waardering) (gemiddelde core) (verchil) Totaal: 315

10 Thi document wa created with Win2PDF available at The unregitered verion of Win2PDF i for evaluation or non-commercial ue only.

KNMG. Radiologie. Achtergrond. Radiologie

KNMG. Radiologie. Achtergrond. Radiologie Achtergrond Radiologie Radiologie Een radioloog vervult in een ziekenhuis een centrale rol bij beeldvormende diagnostiek en interventies. Hij of zij maakt gebruik van röntgenstraling, zoals bij de gewone

Nadere informatie

KNMG. Oogheelkunde. Achtergrond. Oogheelkunde

KNMG. Oogheelkunde. Achtergrond. Oogheelkunde Achtergrond Oogheelkunde Oogheelkunde De oogarts houdt zich bezig met de pathologie en de heelkunde van het oog, de orbita en oogleden. De oogheelkunde heeft een beschouwende en een chirurgische kant.

Nadere informatie

KNMG. Pathologie. Achtergrond. Pathologie

KNMG. Pathologie. Achtergrond. Pathologie Achtergrond Pathologie Pathologie Een patholoog bestudeert cellen en weefsels om vast te stellen of er sprake is van afwijkingen. Het materiaal varieert van losse cellen, verkregen door afstrijken (zoals

Nadere informatie

KNMG. Obstetrie en gynaecologie. Achtergrond. Obstetrie en gynaecologie

KNMG. Obstetrie en gynaecologie. Achtergrond. Obstetrie en gynaecologie Achtergrond Obstetrie en gynaecologie Obstetrie en gynaecologie Obstetrie en gynaecologie is een breed specialisme. Zowel de diagnostiek als de behandeling wordt grotendeels door de gynaecoloog zelf gedaan.

Nadere informatie

KNMG. Radiotherapie. Achtergrond. Radiotherapie

KNMG. Radiotherapie. Achtergrond. Radiotherapie Achtergrond Radiotherapie Radiotherapie Een radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met ioniserende straling behandelt. Meestal gaat het om patiënten met kanker, maar een enkele keer worden

Nadere informatie

KNMG. Plastische chirurgie. Achtergrond. Plastische chirurgie

KNMG. Plastische chirurgie. Achtergrond. Plastische chirurgie Achtergrond Plastische chirurgie Plastische chirurgie Een plastisch of reconstructief chirurg is een chirurg die zich heeft gespecialiseerd in het operatief herstellen van vorm en functie van het lichaam.

Nadere informatie

KNMG. Verpleeghuisgeneeskunde. Achtergrond. Verpleeghuisgeneeskunde

KNMG. Verpleeghuisgeneeskunde. Achtergrond. Verpleeghuisgeneeskunde Achtergrond Verpleeghuisgeneeskunde Verpleeghuisgeneeskunde Verpleeghuisgeneeskunde kan worden gedefinieerd als: de probleemgeoriënteerde, medische zorg in multidisciplinair verband voor gehandicapte -

Nadere informatie

KNMG. Klinische genetica. Achtergrond. Klinische genetica

KNMG. Klinische genetica. Achtergrond. Klinische genetica Achtergrond Klinische genetica Klinische genetica Een klinisch geneticus heeft zich gespecialiseerd in diagnostiek van erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen, de consequenties hiervan voor patiënt

Nadere informatie

KNMG. Cardiologie. Achtergrond. Cardiologie

KNMG. Cardiologie. Achtergrond. Cardiologie Achtergrond Cardiologie Cardiologie Een cardioloog houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van hart- en vaatziekten. De cardiologie heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een zeer dynamisch

Nadere informatie

KNMG. Jeugdgezondheidszorg. Perspectief

KNMG. Jeugdgezondheidszorg. Perspectief Perspectief Jeugdgezondheidszorg beroepskeuze Slechts iets meer dan een kwart (28 procent) van de 101 ondervraagde jeugdartsen blijkt tijdens de studie geneeskunde het vak jeugdgezondheidszorg te hebben

Nadere informatie

KNMG. Keel- neus- en oorheelkunde. Achtergrond. Keel- neus- en oorheelkunde

KNMG. Keel- neus- en oorheelkunde. Achtergrond. Keel- neus- en oorheelkunde Achtergrond Keel- neus- en oorheelkunde Keel- neus- en oorheelkunde Een KNO-arts behandelt aandoeningen en ziekten van keel, neus en oren, waarbij het gaat om zowel goed- als kwaadaardige aandoeningen

Nadere informatie

KNMG. Maag- darm- leverziekten. Achtergrond. Maag- darm- leverziekten

KNMG. Maag- darm- leverziekten. Achtergrond. Maag- darm- leverziekten Achtergrond Maag- darm- leverziekten Maag- darm- leverziekten Een maag- darm- leverarts is een medisch specialist die zich bezig houdt met ziekten van het maag-darmkanaal, de lever, de galwegen en de alvleesklier.

Nadere informatie

KNMG. Orthopedie. Achtergrond. Orthopedie

KNMG. Orthopedie. Achtergrond. Orthopedie Achtergrond Orthopedie Orthopedie Een orthopedisch chirurg houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat, inclusief de wervelkolom.

Nadere informatie

KNMG. Arts voor verstandelijk gehandicapten. Achtergrond

KNMG. Arts voor verstandelijk gehandicapten. Achtergrond Achtergrond Arts voor verstandelijk gehandicapten Arts voor verstandelijk gehandicapten De arts voor verstandelijk gehandicapten is een integraal werkend arts, die zijn of haar aandacht richt op een breed

Nadere informatie

KNMG. Heelkunde. Achtergrond. Heelkunde

KNMG. Heelkunde. Achtergrond. Heelkunde Achtergrond Heelkunde Heelkunde Heelkunde behoort tot de zogenaamde snijdende specialismen. Heelkunde houdt zich - meer dan de beschouwende vakken - bezig met gelokaliseerde ziektes, verwondingen, gezwellen

Nadere informatie

KNMG. Psychiatrie. Achtergrond. Psychiatrie

KNMG. Psychiatrie. Achtergrond. Psychiatrie Achtergrond Psychiatrie Psychiatrie Een psychiater is een medisch specialist die zich op de eerste plaats bezighoudt met psychische klachten. Van psychische klachten is sprake als iemand problemen heeft

Nadere informatie

KNMG. Longziekten en tuberculose. Achtergrond. Longziekten en tuberculose

KNMG. Longziekten en tuberculose. Achtergrond. Longziekten en tuberculose Achtergrond Longziekten en tuberculose Longziekten en tuberculose Het klinisch specialisme longziekten, de pulmonologie, heeft betrekking op de diagnostiek en de behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel,

Nadere informatie

KNMG. Revalidatiegeneeskunde. Achtergrond. Revalidatiegeneeskunde

KNMG. Revalidatiegeneeskunde. Achtergrond. Revalidatiegeneeskunde Achtergrond Revalidatiegeneeskunde Revalidatiegeneeskunde Een revalidatiearts richt zich op de (blijvende) gevolgen van ziekten, ongevallen of congenitale aandoeningen. Dit kan variëren van kinderen met

Nadere informatie

KNMG. Medische microbiologie. Achtergrond. Medische microbiologie

KNMG. Medische microbiologie. Achtergrond. Medische microbiologie Achtergrond Medische microbiologie Medische microbiologie Een arts-microbioloog - vroeger ook wel medisch microbioloog of bacterioloog genoemd - houdt zich bezig met het diagnosticeren, behandelen en voorkomen

Nadere informatie

KNMG. Reumatologie. Achtergrond. Reumatologie

KNMG. Reumatologie. Achtergrond. Reumatologie Achtergrond Reumatologie Reumatologie Een reumatoloog heeft speciale kennis van en vaardigheid in de diagnostiek en de behandeling van ziektebeelden waarbij gewrichten of spieren of botten betrokken zijn.

Nadere informatie

Standaardisatie en z-scores

Standaardisatie en z-scores Prof. dr. Herman Callaert Inhoudtafel 1 Standaardiatie bij concreet cijfermateriaal... 1 1.1 Een eerte voorbeeld: de punten van Pol... 1 1.1.1 De ruwe core... 1 1.1.2 Vergelijken met het klagemiddelde...

Nadere informatie

KNMG. Inwendige geneeskunde. Achtergrond. Inwendige geneeskunde

KNMG. Inwendige geneeskunde. Achtergrond. Inwendige geneeskunde Achtergrond Inwendige geneeskunde Inwendige geneeskunde De interne of inwendige geneeskunde omvat in principe het functioneren van het gehele menselijke lichaam en alle ziekteprocessen die zich daarbij

Nadere informatie

KNMG. Cardio-thoracale chirurgie. Achtergrond. Cardio-thoracale chirurgie

KNMG. Cardio-thoracale chirurgie. Achtergrond. Cardio-thoracale chirurgie Achtergrond Cardio-thoracale chirurgie Cardio-thoracale chirurgie Een cardio-thoracaal chirurg behandelt op operatieve wijze patiënten met afwijkingen aan de organen in de borstholte, zoals het hart, de

Nadere informatie

KNMG. Sportgeneeskunde. Achtergrond

KNMG. Sportgeneeskunde. Achtergrond Achtergrond Sportgeneeskunde Sportgeneeskunde De doelstelling van de sportgeneeskunde is preventie en genezing van gezondheidsschade door sportbeoefening. Kenmerkend daarbij is de multidisciplinaire aanpak

Nadere informatie

KNMG. Urologie. Achtergrond. Urologie

KNMG. Urologie. Achtergrond. Urologie Achtergrond Urologie Urologie De urologie is een heelkundig specialisme. Dit betekent dat een uroloog gemiddeld één tot twee dagen per week doorbrengt op de operatiekamer. De ingrepen die daar worden uitgevoerd,

Nadere informatie

KNMG. Nucleaire geneeskunde. Achtergrond. Nucleaire geneeskunde

KNMG. Nucleaire geneeskunde. Achtergrond. Nucleaire geneeskunde Achtergrond Nucleaire geneeskunde Nucleaire geneeskunde Nucleaire geneeskunde is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met de beeldvormende diagnostiek en met behandeling van patiënten. Hiervoor

Nadere informatie

KNMG. Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde bedrijfsarts. Achtergrond

KNMG. Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde bedrijfsarts. Achtergrond Achtergrond Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde bedrijfsarts Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde bedrijfsarts De doelstelling van de bedrijfsgezondheidszorg is het bevorderen en beschermen

Nadere informatie

KNMG. Kindergeneeskunde. Achtergrond. Kindergeneeskunde

KNMG. Kindergeneeskunde. Achtergrond. Kindergeneeskunde Achtergrond Kindergeneeskunde Kindergeneeskunde Een kinderarts houdt zich bezig met de tweede- en derdelijnszorg voor kinderen en adolescenten die ziekten en aandoeningen hebben aan organen en orgaansystemen.

Nadere informatie

KNMG. Huisartsgeneeskunde. Achtergrond. Huisartsgeneeskunde

KNMG. Huisartsgeneeskunde. Achtergrond. Huisartsgeneeskunde Achtergrond Huisartsgeneeskunde Huisartsgeneeskunde Huisartsgeneeskunde is een specialisme dat zich kenmerkt door een generalistische aanpak en visie op de gezondheidszorg. Iemand die huisarts wil worden,

Nadere informatie

KNMG. Dermatologie en venerologie. Achtergrond. Dermatologie en venerologie

KNMG. Dermatologie en venerologie. Achtergrond. Dermatologie en venerologie Achtergrond Dermatologie en venerologie Dermatologie en venerologie Een dermatoloog werkt poliklinisch. Het vakgebied bevat een grote diversiteit aan aandoeningen, waarbij de specialist in kort tijdsbestek

Nadere informatie

KNMG. Klinische geriatrie. Achtergrond

KNMG. Klinische geriatrie. Achtergrond Achtergrond Klinische geriatrie Klinische geriatrie is de geneeskunde voor de oudere patiënt met complexe problematiek. Klinisch geriaters werken in het ziekenhuis. De werkzaamheden worden meestal uitgevoerd

Nadere informatie

KNMG. Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde verzekeringsarts. Achtergrond

KNMG. Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde verzekeringsarts. Achtergrond Achtergrond Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde verzekeringsarts Arts voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde verzekeringsarts De verzekeringsarts is als generalist werkzaam op het terrein van arbeid

Nadere informatie

KNMG. Neurologie. Achtergrond. Neurologie

KNMG. Neurologie. Achtergrond. Neurologie Achtergrond Neurologie Neurologie Een neuroloog behandelt patiënten met verschillende aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren. Het verhaal van de patiënt is voor de neuroloog

Nadere informatie

Indeling Werkwijzer: Inleiding Acties en informatie-uitwisseling bij medisch noodzakelijk verblijf ggz Randvoorwaarden Implementatie.

Indeling Werkwijzer: Inleiding Acties en informatie-uitwisseling bij medisch noodzakelijk verblijf ggz Randvoorwaarden Implementatie. Werkwijzer Medich noodzakelijk verblijf Werkwijzer Inleiding Medich noodzakelijk verblijf Met de Werkwijzer Medich noodzakelijk verblijf geven GGZ Nederland, het Landelijk Platform Pychiche Gezondheid

Nadere informatie

Inspectierapport Jabadabadoe locatie de Hoeve (BSO) Veenslagenweg NA Hoevelaken Registratienummer

Inspectierapport Jabadabadoe locatie de Hoeve (BSO) Veenslagenweg NA Hoevelaken Registratienummer Inpectierapport Jabadabadoe locatie de Hoeve (BSO) Veenlagenweg 17 3871NA Hoevelaken Regitratienummer 104300607 Toezichthouder: Veiligheid- en Gezondheidregio Gelderland Midden In opdracht van gemeente:

Nadere informatie

Differentiatie in taken van radiologisch laboranten: een optie?

Differentiatie in taken van radiologisch laboranten: een optie? Harmien Zonderland Differentiatie in taken van radiologisch laboranten: een optie? Onderstaand stuk is een sterk verkorte weergave van het onderzoeksrapport Differentiatie in taken van radiologisch laboranten:

Nadere informatie

Apotheker in WGBO. Apotheker in WGBO. Apotheekbalie. Communicatie aan de apotheekbalie 7-3-2016. Liset van Dijk, NIVEL

Apotheker in WGBO. Apotheker in WGBO. Apotheekbalie. Communicatie aan de apotheekbalie 7-3-2016. Liset van Dijk, NIVEL Apotheekbalie Communicatie aan de apotheekbalie Liet van Dijk, NIVEL Veel kanen voor communicatie over geneemiddelen met de patiënt - Laatte plaat waar menen komen voor geneemiddelgebruik - Laagdrempelig,

Nadere informatie

KNMG. Anesthesiologie. Achtergrond. Anesthesiologie

KNMG. Anesthesiologie. Achtergrond. Anesthesiologie Anesthesiologie Achtergrond Anesthesiologie De anesthesiologie is ontstaan uit de behoefte om patiënten pijnlijke en vaak ingrijpende behandelingen te kunnen laten ondergaan met een aanvaardbaar medisch

Nadere informatie

Aanvullende analyses variant 1 nieuwe verhuiskostenregeling

Aanvullende analyses variant 1 nieuwe verhuiskostenregeling Aanvullende analye variant 1 nieuwe verhuikotenregeling Datum augutu 2008 Kenmerk VW064 MuConult B.V. Potbu 2054 3800 CB Amerfoort Tel. 033 465 50 54 Fax 033 461 40 21 E-mail INFO@MUCONSULT.NL Internet

Nadere informatie

KNMG. Neurochirurgie. Achtergrond. Neurochirurgie

KNMG. Neurochirurgie. Achtergrond. Neurochirurgie Achtergrond Neurochirurgie Neurochirurgie Een neurochirurg houdt zich bezig met de operatieve behandeling van ziekten van het zenuwstelsel, de beschermende schedel en de wervelkolom en de bloedvaten rond

Nadere informatie

Bestemming van de nummers (geografisch en nietgeografisch)

Bestemming van de nummers (geografisch en nietgeografisch) Beluit Staatecretari van Economiche Zaken van... 2008, nr. ET/TM/..., houdende wijziging van het Nummerplan telefoon en ISDN-dienten in verband met de invoering van een uniform het routeren van oproepen

Nadere informatie

Evaluatie inzet motivatie monitor

Evaluatie inzet motivatie monitor Evaluatie inzet motivatie monitor Auteur : Joke Gierveld Betandnaam : Evaluatie inzet motivatie monitor Verie : 0 Statu : Vatgeteld in werkgroep 7 november 007 Document datum : 7 november 007 Aantal pagina

Nadere informatie

Het klompenhoutonderzoek

Het klompenhoutonderzoek Het klompenhoutonderzoek R. P. van der Zwan, W. J. Homan, S. G. L. Michon Een van de belangrijkte toepaingen van populierehout in Nederland i de klomp. Naat onder meer kaa en tulpen i dit een van de nationale

Nadere informatie

Medisch noodzakelijk verblijf ggz

Medisch noodzakelijk verblijf ggz Werkwijzer Medich noodzakelijk verblijf ggz Werkwijzer Inleiding Medich noodzakelijk verblijf ggz Met de Werkwijzer Medich noodzakelijk verblijf geven GGZ Nederland, MIND Landelijk Platform Pychiche Gezondheid,

Nadere informatie

Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders National Academic 2014

Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders National Academic 2014 Lijt maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieder National Academic 2014 geldig tot 1 januari 2014 www.na.nl/download Inhoudopgave I. Algemeen gedeelte 3 Artikel 1 Algemeen 2 Artikel 2 Wmg-tarieven

Nadere informatie

tail Amsterdam, 1 december 2009 Betreft; gewijzigd dienstenaanbod Geachte heer, mevrouw,

tail Amsterdam, 1 december 2009 Betreft; gewijzigd dienstenaanbod Geachte heer, mevrouw, tail STUDIO Amterdam, 1 december 2009 Betreft; gewijzigd dientenaanbod Geachte heer, mevrouw, U hebt in het verleden een taalanalye of contra-expertie bij De Taaltudio aangewaagd. Zoal u vermoedelijk via

Nadere informatie

www.bechmarkmarkburgerparticipatie.nl info@benchmarkburgerparticipatie.nl Telefoon 020-5141320 De Benchmark Burgerparticipatie wordt uitgevoerd door:

www.bechmarkmarkburgerparticipatie.nl info@benchmarkburgerparticipatie.nl Telefoon 020-5141320 De Benchmark Burgerparticipatie wordt uitgevoerd door: Benchmarkrapport 2014-1 Gemeente Utrecht AUTEURS Jurgen de Jong, enior advieur Partner+Pröpper Marleen Henbergen, projectleider Totta Reearch CONTACT Webite www.bechmarkmarkburgerparticipatie.nl E-mail

Nadere informatie

BESTUURLIJKE SCHAALVERGROTING SOVOS-SCHOLEN SCHIEDAM

BESTUURLIJKE SCHAALVERGROTING SOVOS-SCHOLEN SCHIEDAM Stichting Openbaar Voortgezet Onderwij Schiedam BESTUURLIJKE SCHAALVERGROTING SOVOS-SCHOLEN SCHIEDAM Notitie t.b.v. de gemeenteraad Schiedam STICHTING OPENBAAR VOORTGEZET ONDERWIJS SCHIEDAM (SOVOS) POSTBUS

Nadere informatie

Toegepaste Statistiek, Week 2 1

Toegepaste Statistiek, Week 2 1 Toegepate Statitiek, Week 2 1 In Week 1 hebben we verchillende manieren bekeken om n teekproef te karakterieren: Hitogram gemiddelde G n variantie tandaarddeviatie tandaardfout in het gemiddelde Deze begrippen

Nadere informatie

Verslag schriftelijke adviesronde maart 2008: Conceptbesluiten deeltijd programma en overgangsregeling BSA

Verslag schriftelijke adviesronde maart 2008: Conceptbesluiten deeltijd programma en overgangsregeling BSA Verlag chriftelijke advieronde maart 2008: Conceptbeluiten deeltijd programma en overgangregeling BSA Er zijn 4 reactie ontvangen van de leden van de opleidingcommiie Nederland recht. In dit document zijn

Nadere informatie

Familie-editie. Speelmateriaal. Vervangingsfiches

Familie-editie. Speelmateriaal. Vervangingsfiches Familie-editie Speelmateriaal Hallo! Mijn naam i Uwe Roenberg, de ontwerper van dit pel. Ik zal je door de pelregel leiden en tip geven. 2 dubbelzijdige peelborduitbreidingen (met extra velden) peelbord

Nadere informatie

Onderzoek naar het functioneren van arts-assistenten in ziekenhuizen

Onderzoek naar het functioneren van arts-assistenten in ziekenhuizen Onderzoek naar het functioneren van arts-assistenten in ziekenhuizen BIJLAGE 1 Vragenlijst Vragen die betrekking hebben op de borging van de kwaliteit van de zorg. A. Algemeen Ik werk momenteel als arts

Nadere informatie

Statistiek Hoorcollege 4

Statistiek Hoorcollege 4 9/30/009 e Collegereek Statitiek Informatiekunde Univeriteit Utrecht r. H. Prüt Statitiek Hoorcollege 4 t toet, homogeniteit & betrouwbaarheid (37): ecriptieve tatitiek (H,,3) (HP) 3(38): Score & Kan verdelingen

Nadere informatie

Stedelijke kleuterschool De Bijtjes

Stedelijke kleuterschool De Bijtjes Stedelijke kleuterchool De Bijtje editie januari 2017 Schoolreglement Stedelijke kleutercho ol De Bijtje Offerandetraat 60 2060 Antwerpen Tel: 03/334.39.80 Welkom Bete ouder, Wij wenen u op de eerte plaat

Nadere informatie

Arts Maatschappij en Gezondheid

Arts Maatschappij en Gezondheid Arts Maatschappij en Gezondheid Arts Maatschappij en Gezondheid Het doel van de Arts Maatschappij en Gezondheid (M&G) is het bevorderen en bewaken van de gezondheid van de bevolking. Het specialisme Maatschappij

Nadere informatie

NN Intensief 2. De uitvoering van de arbodienstverlening geschiedt op basis van de door Zorg van de Zaak opgestelde voorwaarden.

NN Intensief 2. De uitvoering van de arbodienstverlening geschiedt op basis van de door Zorg van de Zaak opgestelde voorwaarden. Module Dientverlening NN Intenief 2 Deze voorwaarden vormen een aanvulling op de (Algemene) voorwaarden van de door verzekeringnemer bij de maatchappij geloten verzekering. De begrippen in de begrippenlijt

Nadere informatie

De organisatie van Scorlewald

De organisatie van Scorlewald De organiatie van Scorlewald Inleiding Elk levend organime vernieuwd zich periodiek. Het gemakkelijkt wordt dat zichtbaar aan de meete planten. In het voorjaar komen de eerte prieten boven de grond, de

Nadere informatie

Gids voor het instellen van klassen

Gids voor het instellen van klassen Gid voor het intellen van klaen Viion ME - Gid voor het intellen van klaen Inhoud 1. Inleiding...2 2. Klaen toevoegen...4 3. Lemateriaal toevoegen...5 4. Aanbevolen werkwijzen...7 4.1. Lemateriaal ordenen...7

Nadere informatie

De Beroepsopleiding voor de Advocatuur

De Beroepsopleiding voor de Advocatuur De Beroepopleiding voor aan advocaat-tagiaire. Kantoren en andere aanbieder kunnen onder trikte kwaliteitvoorwaarden (accreditatieregime) een deel van het onderwij aanbieden, namelijk toepaing cognitief

Nadere informatie

verslag besluitenlijst

verslag besluitenlijst Fyieke Overlegtafel Bechermd wonen verlag beluitenlijt vergadering aanwezig van 9 oktober 2018, om 09.30 uur, locatie: Hui van de Stad Meya Cornelie, Kwinte Jan Scherrenburg, Eleo Simon Wittenbol, Leger

Nadere informatie

heronderzoeksformulier Ioaz (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen)

heronderzoeksformulier Ioaz (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen) cliëntnummer: datum vorig onderzoek: heronderzoekformulier Ioaz (Wet inkomenvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidongechikte gewezen zelftandigen) datum ontvangt: belangrijk: lee deze algemene toelichting

Nadere informatie

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Abstract In dit essay zal ik uitleg geven over het samenwerken en wat ik vooral geleerd hebt. Verder zal ik uitleggen over mijn interactieve

Nadere informatie

Onderdelen cursus. Betreft week 4: Vr 8:45-10:30 uur: college VANDAAG: 10:45-12:30: practicum onder begeleiding. Betreft de weken 2 en 3:

Onderdelen cursus. Betreft week 4: Vr 8:45-10:30 uur: college VANDAAG: 10:45-12:30: practicum onder begeleiding. Betreft de weken 2 en 3: Toegepate Statitiek, Week 1 1 Betreft week 1: Onderdelen curu Vr 8:45-10:30 uur: college VANDAAG: 10:45-12:30: practicum onder begeleiding aitent Betreft de weken 2 en 3: Vr 8:45-10:30 uur: college Vr

Nadere informatie

SNEL AAN DE SLAG! Op zoek naar gemotiveerd personeel? GRATIS. Snel aan de Slag! brengt u in contact met jonge werkzoekenden uit de regio

SNEL AAN DE SLAG! Op zoek naar gemotiveerd personeel? GRATIS. Snel aan de Slag! brengt u in contact met jonge werkzoekenden uit de regio DE LEUKSTE WERKGEVERS UIT DE REGIO PRESENTEREN ZICH IN SNEL AAN DE SLAG! Een uitgave van de Reu media Rijnburg Potbu 74, 2230 AB Rijnburg T 071-4080557 www.nelaandelag.info Op zoek naar gemotiveerd peroneel?

Nadere informatie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) bij exportkredietverzekering

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) bij exportkredietverzekering Maatchappelijk verantwoord ondernemen (mvo) bij exportkredietverzekering Maatchappelijk verantwoord ondernemen (mvo) De Nederlande overheid wil graag de Nederlande export bevorderen, maar niet tegen elke

Nadere informatie

HTO in het microbedrijf VRAGEN? U kunt ze ook bewaren voor het panel straks. Historie bij. Begin 2009 start met HT onder NOAB-convenant

HTO in het microbedrijf VRAGEN? U kunt ze ook bewaren voor het panel straks. Historie bij. Begin 2009 start met HT onder NOAB-convenant HTO in het microbedrijf Tiede Boerma 28 november 2011 17:50 VRAGEN? U kunt ze ook bewaren voor het panel trak 2 Hitorie bij 28 jaar, 8 medewerker. IB, VpB, LB en OB Begin 2009 tart met HT onder NOAB-convenant

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden ind 84. Nr. 44086 2 december 205 Regeling van de Miniter van Economiche Zaken van 29 november 205, nr. WJZ/562354, tot wijziging van de

Nadere informatie

QUANTUMFYSICA QUANTUMTOESTANDEN. Naam: Klas: Datum:

QUANTUMFYSICA QUANTUMTOESTANDEN. Naam: Klas: Datum: QUANTUMTOESTANDEN QUANTUMFYSICA QUANTUMTOESTANDEN Naam: Kla: Datum: QUANTUMTOESTANDEN QUANTUMTOESTANDEN ERIK VERLINDE Erik Verlinde i een theoretich fyicu. Dat betekent dat hij aan de hand van eerder gedane

Nadere informatie

Helemaal klaar voor de nieuwe eindtermen Nederlands!

Helemaal klaar voor de nieuwe eindtermen Nederlands! Helemaal klaar vr de nieuwe eindtermen Nederland! tructuur integratie Beken p maat Fcu p de beken? F cu UW NIEUWE METHODE NEDERLANDS cultuur inpiratie Km naar de vrtellingen en maak kan p een Dikke Van

Nadere informatie

Bacheloronderzoek Een evaluatierapport van het project Join It! op de Utrechtse school

Bacheloronderzoek Een evaluatierapport van het project Join It! op de Utrechtse school Bacheloronderzoek Een evaluatierapport van het project Join It! op de Utrechte chool Student: Dino Bodzinga, 3707342 Student: Kar Martin, 3478513 Student: Jeica Zhou, 3394026 Begeleider Univeriteit Utrecht:

Nadere informatie

Semantiek & Correctheid Thread synchronisatie & communicatie

Semantiek & Correctheid Thread synchronisatie & communicatie emantiek & Correctheid Thread ynchroniatie & communicatie Naam: Chritian Gilien (0342688) Maurice amulki (034239) Datum: 30 juni 2004 Verie: 2.5 Inhoudopgave Inhoudopgave...2 Inleiding...3 Thread ynchroniatie

Nadere informatie

Specialistische reanimatie van volwassenen

Specialistische reanimatie van volwassenen Specialitiche reanimatie van volwaenen 5 53 Nederlande Reanimatie Raad Specialitiche reanimatie van volwaenen Introductie Deze richtlijnen zijn betemd voor profeionele hulpverlener. Veranderingen in de

Nadere informatie

KIPPEN, SIERHOENDERS & WATERVOGELS

KIPPEN, SIERHOENDERS & WATERVOGELS op ba k i v plant en enan kruid en Kippen houden iet voor u? Kippen zijn gezellige en eenvoudig te houden huidieren. Ook in de achtertuin. Ze verlevendigen de tuin, zijn makkelijk te verzorgen en leggen

Nadere informatie

Saffire Phoa. CT voor preoperatieve stagering van het pancreascarcinoom

Saffire Phoa. CT voor preoperatieve stagering van het pancreascarcinoom Saffire Phoa CT voor preoperatieve stagering van het pancreascarcinoom Pancreascarcinoom heeft een zeer slechte prognose, en de enige kans op curatie is een resectie van de tumor. Hoewel de mortaliteit

Nadere informatie

Massage Affairs / Body Aspects. Intake formulier

Massage Affairs / Body Aspects. Intake formulier Maage Affair / Body Apect Hugo Bauch Maria Autriatraat 724 1087 KH Amterdam 06-53 849 624 info@maageaffair.nl / info@bodyapect.nl Intake formulier Wilt u ondertaande vragen aandachtig doorlezen en zo nauwkeurig

Nadere informatie

HOOFDSTUK 6 DE KWALITEIT VAN ONS ONDERWIJS

HOOFDSTUK 6 DE KWALITEIT VAN ONS ONDERWIJS HOOFDSTUK 6 DE KWALITEIT VAN ONS ONDERWIJS 6.1 - Blijven werken aan kwaliteit Om een goede kwaliteit van het onderwij te waarborgen worden de kinderen vanaf het moment dat zij de baichool intromen in hun

Nadere informatie

2005. Nr. : 05.0064. Dnst. : C&E

2005. Nr. : 05.0064. Dnst. : C&E Nr. : 05.0064. Dnt. : C&E 2005. Beantwoording van de inpraak op het voorne-men de locatie Haagweg 13 aan te wijzen voor de opvang van (verlaafde) daken thuilozen. Leiden, 17 mei 2005. Op 21 december 2004

Nadere informatie

WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland

WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Frieland 1 Introductie: Voor u ligt het reglement voor E-intap niveau. Acrogymnaten kunnen op jongere leeftijd tarten met recreatieve wedtrijden op dit niveau. De oefentof en

Nadere informatie

Onderzoek arbeidsongeschiktheid (samenvatting) In opdracht van Loyalis. juni 2013

Onderzoek arbeidsongeschiktheid (samenvatting) In opdracht van Loyalis. juni 2013 Onderzoek arbeidsongeschiktheid (samenvatting) In opdracht van Loyalis juni 2013 Samenvatting Een derde ervaart vaker stress dan 3 jaar geleden» Een derde van de werkende bevolking geeft aan dat ze regelmatig

Nadere informatie

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen

Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen Koopzondagen en winkelaanbod in Diemen In opdracht van: Gemeente Diemen Projectnummer: 13225 Anne Huijzer Willem Bosveld Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020 251 0330 Postbus 658, 1000 AR

Nadere informatie

Wij geven IT terug aan de business 1.

Wij geven IT terug aan de business 1. Wij geven IT terug aan de buine 1. Wij van Buine Benefit Solution geven IT aan de buine terug. Of er nu voldoende goede redenen waren of niet voor 2 gecheiden werelden: daar moet een einde aan komen. De

Nadere informatie

Onderwijs- en examenregeling

Onderwijs- en examenregeling Onderwij- en examenregeling geldig vanaf 1 eptember 2013 Opleidingpecifiek deel: Bacheloropleiding: Grieke en Latijne taal en cultuur Deze Onderwij- en examenregeling i opgeteld overeenkomtig artikel 7.13

Nadere informatie

PTA. Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO-4. basisberoepsgerichte leerweg. schooljaar 2015-2016. naam: klas:

PTA. Programma van Toetsing en Afsluiting VMBO-4. basisberoepsgerichte leerweg. schooljaar 2015-2016. naam: klas: Vechtdal College locatie Ommen Van Reeuwijktraat 1 0529-408330 PTA Programma van Toeting en Afluiting VMBO-4 baiberoepgerichte leerweg choolar 2015-2016 naam: kla: Aan de ouder()/verzorger() en de leerlingen

Nadere informatie

De twee grootste groepen zijn de auteurs tussen de 35 en 45 jaar en tussen de 45 en 55 jaar. Twee op de tien ondervraagden zijn 55 jaar en ouder.

De twee grootste groepen zijn de auteurs tussen de 35 en 45 jaar en tussen de 45 en 55 jaar. Twee op de tien ondervraagden zijn 55 jaar en ouder. %%[NAME: ] www.veldkamp.net www.vvl.nu Samenvatting De Vereniging van Letterkundigen (VvL) behartigt de belangen van schrijvers en vertalers van boeken en theaterwerk. Een van de doelen van de VvL is de

Nadere informatie

Individuele vragenlijst (16j en +) Voornaam: Voorgedrukt I 4 PB030. Familienaam:: Voorgedrukt I 5 PB030

Individuele vragenlijst (16j en +) Voornaam: Voorgedrukt I 4 PB030. Familienaam:: Voorgedrukt I 5 PB030 Individuele vragenlijt (6j en +) 009 I Om hoe laat vangt het interview met deze repondent aan?.. u.. automatich regitreren Code I PB0 Identificatie van de repondent I Peroonnummer: Voorgedrukt I PB00 I

Nadere informatie

ACROGYM. WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland. District Noord, Frie s land

ACROGYM. WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Friesland. District Noord, Frie s land ACROGYM WEDSTIJDREGLEMENT E-INSTAP Frieland Ditrict Noord, Frie land Introductie: Voor u ligt het reglement 2017/2018 voor E-intap niveau. We zien de deelname in deze categorie binnen onze provincie terk

Nadere informatie

Sterftecijfers (HSMR & SMR) 2012 Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht

Sterftecijfers (HSMR & SMR) 2012 Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht Sterftecijfers (HSMR & SMR) 2012 Albert Schweitzer ziekenhuis Dordrecht Sterftecijfers Het sterftecijfer (ook wel de mortaliteit genoemd) is één van de middelen (of indicatoren) om onderlinge verschillen

Nadere informatie

Versie: 2, (2015, laatst bijgewerkt )

Versie: 2, (2015, laatst bijgewerkt ) cat. 2 materiaal/ apecten inzake riico voor 2-materiaal werd aan de voorgetane oorprongbedrijven (lachterijen-gezondheiuitnijderijen) of veiligheid van verwerking/verwijdering onttrokken (lachtbij) (niet

Nadere informatie

MaetisArdyn NN Intensief 1

MaetisArdyn NN Intensief 1 Module Dientverlening MaetiArdyn NN Intenief 1 Deze voorwaarden vormen een aanvulling op de (Algemene) voorwaarden van de door verzekeringnemer bij de maatchappij geloten verzekering. De begrippen in de

Nadere informatie

!pet projectinrichters. binnenkomer. pim mulier organisatie papendal

!pet projectinrichters. binnenkomer. pim mulier organisatie papendal binnenkomer pim mulier organiatie papendal t buiten naar binnen... het gebouw ligt op papendal in arnhem, midden in de natuur. een wit hert komt verbaad de entreehal van het gebouw binnenlopen... taan

Nadere informatie

inlichtingenformulier loaw (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers)

inlichtingenformulier loaw (Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) cliëntnummer: datum aanvraag: nummer aanvraag: inlichtingenformulier loaw (Wet inkomenvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidongechikte werkloze werknemer) belangrijk: lee deze algemene toelichting voordat

Nadere informatie

Integrale bekostiging per 1 januari 2015 Wat betekent dit voor de ZBC s? LEXSIGMA Healthcare en HVK Stevens Belastingadvies. in samenwerking met

Integrale bekostiging per 1 januari 2015 Wat betekent dit voor de ZBC s? LEXSIGMA Healthcare en HVK Stevens Belastingadvies. in samenwerking met Integrale bekotiging per 1 januari 2015 Wat betekent dit voor de ZBC? LEXSIGMA Healthcare en HVK Steven Belatingadvie in amenwerking met [datum] 1 Indeling Wat houdt integrale bekotiging in? Hoe i het

Nadere informatie

Activiteitenplan 2012-2013

Activiteitenplan 2012-2013 activiteitenplan 2012-2013 1 Activiteitenplan 2012-2013 VOORWOORD. Het werkplan van Brede chool de BRON betaat uit een activiteitenplan en een terugblik op het afgelopen chooljaar: de highlight. Voor overige

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Entropie

Hoofdstuk 7: Entropie Hoofdtuk 7: Entropie 7. DEFINIIE Bechouw een zuivere tof die een toetandverandering ondergaat. De inwendige energie in de begintoetand u i functie van de beginvoorwaarden, de druk p en het oortelijke volume

Nadere informatie

Onderzoeken van de shunt

Onderzoeken van de shunt Onderzoeken van de shunt Niercentrum Locatie Hoorn/Enkhuizen In deze folder worden de volgende onderzoeken van de shunt uitgelegd: Duplex - Onderzoek armvaten voor operatie - Controle na aanleg van een

Nadere informatie

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016

Barometer Ziekenhuissector. Samenvattend rapport Kenmerk: December 2016 Barometer Ziekenhuissector Samenvattend rapport Kenmerk: 20378 December 2016 1 Inhoudsopgave Geschreven voor Inleiding 3 Danielle van Essen Conclusies 5 Resultaten 7 Steekproef en verantwoording 15 2 Inleiding

Nadere informatie

geld uit uw vennootschap halen

geld uit uw vennootschap halen Maandelijke adviebrief om de geldtroom uit uw vennootchap te maximalieren OPTIMALISATIETIP VAN DE MAAND Geen privévoordeel meer voor grati auto? CEO ontlopen de privébelating op hun dure bedrijfauto, luidde

Nadere informatie

Martijn Gondrie, Erik Beek, Spoed op de angiokamer: organisatie van de dienst

Martijn Gondrie, Erik Beek, Spoed op de angiokamer: organisatie van de dienst Martijn Gondrie, Erik Beek, Willem Mali TVO UMCU Toelage Verzwarende Omstandigheden Universitair Medisch Centrum Utrecht Spoed op de angiokamer: organisatie van de dienst De Vakgroep Radiologie binnen

Nadere informatie

UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK

UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK UITKOMSTEN MARKTONDERZOEK OMGANG MET PSYCHISCHE PROBLEMEN OP HET WERK Bron: TNS NIPO Drs. R. Hoffius Drs. I.N. Hento november 2004 Bureau AStri Stationsweg 26 2312 AV Leiden Tel.: 071 512 49 03 Fax: 071

Nadere informatie

Search betrouwbare partner voor de oplossing van milieuproblemen

Search betrouwbare partner voor de oplossing van milieuproblemen Search betrouwbare partner voor de oploing van milieuproblemen Grootchalige hertructurering Dordte tadwerven In dit nummer Grootchalige hertructurering Dordte tadwerven SDU-uitgaven over atbet e-bhv en

Nadere informatie