Notitie. Kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg in het netwerk palliatieve zorg Eemland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie. Kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg in het netwerk palliatieve zorg Eemland"

Transcriptie

1 Notitie Kwaliteitsverbetering van de palliatieve zorg in het netwerk palliatieve zorg Eemland

2 Colofon Auteur: Greet van der Zweep en de werkgroep kwaliteit Datum: 25 september 2013 Status: vastgesteld door de werkgroep kwaliteit Uit deze notitie mag overgenomen worden, mits bronvermelding van het netwerk palliatieve zorg Eemland en de auteur. 2.

3 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...3 Inleiding...4 Visie en definitie...5 Wat is kwaliteit van zorg...6 Welke middelen zijn er om kwaliteit te verbeteren in onze regio...7 Lijst van aandachtspunten:...8 Bijlage 1. Werkgroepleden...10 Bijlage 2. Bronnen

4 Inleiding In 1998 werden door minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zes Centra voor Ontwikkeling van Palliatieve Zorg aangewezen. Sinds 2004 zijn ze opgeheven en opgegaan in toen 76 netwerken palliatieve zorg. Inmiddels zijn dit er 65. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport subsidieert deze netwerken en heeft hen de volgende opdracht gegeven (subsidiebrief 5 dec. 2012): De coördinatie van het netwerk dient gericht te zijn op een compleet en dekkend aanbod van palliatieve terminale zorg van verantwoorde kwaliteit in de netwerkregio. Dit betekent dat: 1. informatie wordt verstrekt over het aanwezige aanbod van palliatieve terminale zorg 2. organisatorische, kwalitatieve en kwantitatieve tekortkomingen worden gesignaleerd 3. oplossingen daarvoor worden gefaciliteerd. Verder wijs ik u erop dat de signalerende rol mede beoogt om over- of ondercapaciteit van hospices en bijna-thuis-huizen, voor zover deze in aanmerking komen voor subsidievertrekking op grond van de Regeling Palliatieve terminale zorg, zoveel mogelijk te voorkomen. In 2011 is het netwerk gereorganiseerd en zijn speerpunten vastgesteld door het Platform van het netwerk (Structuurnota, 2011) om te voldoen aan de subsidieopdracht. Voor elk speerpunt is een werkgroep opgericht. De speerpunten zijn: coördinatie van het netwerk deskundigheidsbevordering kwaliteit samenwerking en ketenzorg PR en communicatie De werkgroep Kwaliteit werkt met name het onderdeel van de subsidieopdracht uit dat handelt over de verantwoorde kwaliteit van de palliatieve zorg. Dat roept echter enkele vragen op: wat is verantwoorde kwaliteit, hoe kan die gemeten worden, hoe kan die verbeterd worden en op welke wijze kan goede kwaliteit geborgd worden. Daarbij komt de vraag welke middelen het netwerk in kan zetten om hieraan te werken; welk mandaat heeft het netwerk. Deze notitie geeft antwoord op deze vragen. Dit document bevat een eerste plan van aanpak tot het ontwikkelen van kwaliteitsbeleid omtrent verantwoorde kwaliteit van palliatieve zorg in de regio Eemland. 4.

5 Visie en definitie In de subsidievoorwaarden wordt gesproken over palliatieve terminale zorg. Het netwerk palliatieve zorg Eemland richt zich op de palliatieve zorg. Dit doen we omdat het moeilijk is aan te geven wanneer iemand van palliatief naar palliatief terminaal overgaat. Ook inhoudelijk is het in de fase voordat iemand in de terminale fase komt, van belang aandacht te hebben voor de behoeften van de patiënt en diens naasten en te anticiperen op dat wat komen gaat. Het netwerk palliatieve zorg Eemland gaat uit van de definitie van de palliatieve zorg zoals uitgebracht door de WHO in Deze luidt: Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening, door het voorkomen en verlichten van lijden door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard. Het netwerk palliatieve zorg Eemland is een samenwerkingsverband van zorginstellingen. Daar liggen de mogelijkheden voor verbetering van de zorg, die bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënt en diens naasten. Wat voor hen als kwaliteit geldt is voor het netwerk richtinggevend. Daarbij is het van belang dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de palliatieve fase en palliatieve zorg. Een patiënt verkeert in een palliatieve fase waarin palliatieve zorg een groot deel van de zorg zal uitmaken. Maar er zijn ook patiënten die wel in de palliatieve fase verkeren, maar geen zorg hebben op dat moment. Toch gaat de aandacht van het netwerk ook naar hen uit, omdat het patiëntenperspectief voorop staat, zoals de definitie van de WHO ook aangeeft. 5.

6 Wat is kwaliteit van zorg Er is over kwaliteit veel geschreven. Voor het netwerk palliatieve zorg Eemland is van belang dat de zorg voldoet aan de wensen die de patiënt stelt en dat ze voldoet aan de landelijke richtlijnen en aan de definitie van de WHO. Daarnaast geldt de Kwaliteitswet Zorginstellingen (1996), waarin kwaliteit van zorg wordt omschreven als: Zorg van goed niveau, die doeltreffend, patiëntgericht en doelmatig is. Het meten van kwaliteit van zorg zou idealiter plaatsvinden bij de patiënt en diens naasten zelf. Aangezien het netwerk zelf geen zorg verleent is dit niet mogelijk. Het netwerk zal zich dus moeten richten op kwaliteitsindicatoren bij de instellingen. De werkgroep Kwaliteit is van mening dat er op dit gebied al veel ontwikkeld is, en dat het het efficiëntst is als van bestaande kwaliteitsinstrumenten gebruikgemaakt wordt. Voor een systematisch proces van kwaliteitsverbetering zou een cyclus gewenst zijn van een nul-meting uitvoeren, knelpunten signaleren, daar verbeteracties op bedenken, die uitvoeren en vervolgens evalueren en bijstellen. Aangezien het netwerk de capaciteit niet heeft om een nulmeting uit te voeren op het niveau van indicatoren van bijvoorbeeld het Nivel (Brandt, 2009), kan deze cyclus niet op deze manier worden ingezet. Het is wel mogelijk dat het netwerk een aantal indicatoren vaststelt, waar het netwerk op kan toetsen. Het netwerk kan bijdragen aan het ontwikkelen, implementeren, borgen en evalueren van verbeteracties bij instellingen. Vanuit een stimulerende attitude van de leden van het netwerk wordt bekeken welke hiaten of knelpunten instellingen signaleren en welke verbetermogelijkheden daarvoor zijn. 6.

7 Welke middelen zijn er om kwaliteit te verbeteren in onze regio De positie van het netwerk palliatieve zorg Eemland is lastig. Het netwerk is een samenwerkingsverband zonder juridische status. Alle participanten hebben een intentieverklaring ondertekend, waarin vastgelegd is dat men wil samenwerken en dat men het principe van halen en brengen onderschrijft. Er zijn geen toelatingseisen voor het netwerk, omdat organisaties die nog niet zo ver zijn met de ontwikkeling van goede palliatieve zorg, op deze manier de kans krijgen zich bij het netwerk aan te sluiten om van elkaar te leren. Het netwerk kent al jaren de werkgroep deskundigheidsbevordering, die scholingen organiseert: jaarlijkse themabijeenkomsten, een basiscursus voor verzorgenden en voor niveau 2 en samenwerkingsafspraken met de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen voor na- en bijscholing aan artsen. In 2011 heeft het netwerk palliatieve zorg Eemland samen met het netwerk palliatieve zorg Utrecht Stad en Zuid Oost het project Netwerkzorg Op Maat uitgevoerd. Lidorganisaties van de beide netwerken hebben hierin allerlei thema s en de materialen die daarvoor beschikbaar zijn, geïnventariseerd. De inventarisatie bood input voor het vullen van de website De kennis die in dat project is opgedaan, wordt meegenomen in dit plan. Op basis van dit kader doet de werkgroep Kwaliteit het volgende voorstel: 1. De werkgroep stelt een lijst op met aandachtspunten en materialen als parels in de palliatieve zorg. Deze lijst is niet uitputtend, maar bedoeld ter inspiratie. 2. Voor sommige producten kan middels het Verbeterprogramma palliatieve zorg van ZonMw subsidie worden aangevraagd voor de implementatie ervan. 3. De werkgroep informeert het Platform over dit plan. 4. De werkgroep maakt een webpagina op de site van het netwerk met deze lijst en deze hulpmiddelen en herziet deze halfjaarlijks. 5. De werkgroep bespreekt met de individuele platformleden de onderstaande lijst met aandachtspunten met bijbehorende middelen om te bekijken of er knelpunten in de zorg bestaan en hoe de zorg verbeterd kan worden. 6. De werkgroep bespreekt met de platformleden of er materialen op de lijst staan die hier een bijdrage aan kunnen leveren. 7. De werkgroep maakt concrete afspraken met de platformleden, welke na een jaar worden geëvalueerd. 8. Er wordt op de site een laatste kolom toegevoegd waarin organisaties genoemd worden die een project geïmplementeerd hebben en daarover geconsulteerd mogen worden, zodat men van elkaar kan leren en elkaar kan opzoeken. 7.

8 Lijst van aandachtspunten: Aandachtspunt Indicator Mogelijke materialen Palliatieve fase Informatie over zorgaanbod Lichamelijk Psychisch Sociaal Mantelzorg en naasten Spirituele zorg, Zingevings vraagstukken & Levensbeschouwelijke aspecten Complementaire zorg Medische beslissingen Stervensfase Vrijwilligers Wordt de palliatieve fase gemarkeerd? Hoe geeft de organisatie hier informatie over? Hoe geeft het netwerk hier informatie over? Werkt de organisatie volgens de richtlijnen IKNL? Zijn zorgverleners voldoende vaardig in het voeren van gesprekken, m.n. over psychosociale en spirituele onderwerpen? Heeft de organisatie beleid ontwikkeld om de mantelzorger te ondersteunen? Wordt de richtlijn spirituele zorg nageleefd/ geïmplementeerd bij instellingen? Maakt de organisatie gebruik van complementaire zorg? Heeft de organisatie hier een beleidsplan op geschreven? Wordt de stervensfase gemarkeerd en besproken met de naasten? Worden vrijwilligers ingezet in de terminale fase? Richtlijn Slechtnieuwsgesprek Surprise question Pal voor u Site netwerk Zorg Kiezen Vrije bedden module Facebook van het netwerk Signaleringsbox Besluitvorming Pallialine Palliatieteam MN STEM Pallialine, richtlijnen Angst, Delier, Depressie, Detecteren behoefte psychosociale zorg, Mantelzorg, Rouw Richtlijn Mantelzorg Steunpunt mantelzorg Maatschappelijk werk Psycholoog, Verwijzen naar mogelijkheden tot lotgenotencontact Signaleringsinstrumenten als Caregiver Strain Index (CSI) Informeren over respijtzorg Richtlijn Spirituele zorg Boekje Zicht op Zin Richtlijn complementaire zorg Van Praag Instituut Brochure V&VN complementaire zorg Voorbeeld wilsverklaring Voorbeeld niet-reanimerenverklaring Euthanasieprotocol Palliatieve sedatie Folder Tijdig spreken over het levenseinde Zorgpad Stervensfase Digitale planningsrooster hospice Nijkerk 8.

9 Nazorgfase Beleid Deskundigheidsbevordering Borging Welk beleid voert de organisatie hierop? Hebben organisaties een beleidsplan of een visie op palliatieve zorg? Werken zij met aandachtsvelders? Zijn medewerkers geschoold over palliatieve zorg? Hebben organisaties de kwaliteit en de deskundigheid geborgd? Richtlijn Rouw, Mantelzorg Voorbeeld beleidsplan Netwerk palliatieve zorg Eemland Project Zorgconsulent Informatie over scholingsaanbod netwerken PTMN Een interne werkgroep palliatieve zorg Aandachtsvelders Casuïstiekbesprekingen Disclaimer: 1. het Netwerk palliatieve zorg Eemland is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de genoemde producten, projecten of diensten. Dat zijn de eigenaren van de producten en de organisaties die deze ingevoerd hebben. 2. Indien u contact wilt opnemen met een organisatie, kunt u rechtstreeks met deze organisatie contact opnemen, of aan de netwerkcoördinator vragen om een contactpersoon. 9.

10 Bijlage 1. Werkgroepleden In 2011 is de structuur van het netwerk palliatieve zorg Eemland gewijzigd. Er is een algemeen Platform van op het moment van schrijven 24 leden. In het Platform zijn prioriteiten gesteld, mede op basis van de subsidieopdracht en gesignaleerde knelpunten. Voor elk van deze prioriteiten is een werkgroep opgericht. De werkgroep Kwaliteit is daar één van. Deze werkgroep heeft deze notitie tot stand gebracht. De werkgroep bestaat op dit moment uit de volgende leden: Bianca Kuyer van Dorrestein, verpleegkundige Zorgpalet Baarn-Soest en Meander Medisch Centrum Willemien Schep, coördinator hospice Barneveld Marja van der Vorst, directeur hospice De Luwte Mirjam van der Waart, huisarts in Leusden Greet van der Zweep, coördinator netwerk palliatieve zorg Eemland 10.

11 Bijlage 2. Bronnen Brief VWS aan de netwerken palliatieve zorg, , Subsidieverlening Netwerk Terminale en Palliatieve zorg G. van der Zweep, 2011, Structuurnota Netwerk palliatieve zorg Eemland A. Moonen, M. Veenvliet, 2009, Verantwoorde zorg in de palliatieve fase, Actiz. H.E. Brandt, A.L. Francke e.a., 2009, Indicatoren voor palliatieve zorg, ontwikkeling en toetsing van een set kwaliteitsindicatoren voor de palliatieve zorgverlening, Nivel. ZonMw Verbeterprogramma Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2012 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

De Zorgmodule Palliatieve Zorg

De Zorgmodule Palliatieve Zorg De Zorgmodule Palliatieve Zorg - wat betekent dit voor de professional en zijn werkveld?- 2e regionale symposium palliatieve zorg s Hertogenbosch, 2 oktober 2014 Drs. Jaap R.G. Gootjes Alg. directeur /

Nadere informatie

Jaarplan Netwerk Palliatieve zorg Noordwest Veluwe

Jaarplan Netwerk Palliatieve zorg Noordwest Veluwe Jaarplan 201 Netwerk Palliatieve zorg Noordwest Veluwe Inhoud Inhoud Inleiding Doelstelling Overlegvormen Participanten Regiovisie Doelgroep Missie Kerntaken 1. Coördineren Omschrijving beoogde resultaat

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

Signalering in de palliatieve fase

Signalering in de palliatieve fase 17 maart 2015 Signalering in de palliatieve fase Denk- en werkmethode voor verzorgenden Karin Willemse Gespecialiseerd wijkverpleegkundige Oncologie & Palliatieve zorg Consulent palliatieve zorg NHN en

Nadere informatie

Zicht op goede voorbeelden palliatieve zorg. Jetty Zuidema, senior adviseur palliatieve zorg Kennismarkt, 8 oktober 2015, Nijverdal

Zicht op goede voorbeelden palliatieve zorg. Jetty Zuidema, senior adviseur palliatieve zorg Kennismarkt, 8 oktober 2015, Nijverdal Zicht op goede voorbeelden palliatieve zorg Jetty Zuidema, senior adviseur palliatieve zorg Kennismarkt, 8 oktober 2015, Nijverdal Programma Palliatieve zorg ontwikkelingen Uitdagingen pz binnen VG-sector

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda

Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2013 [2] Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een regionale samenwerking van 4 subregionale netwerken met

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Haaglanden

Palliatieve Zorg Haaglanden Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden 2013 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden (Netwerk PZH) richt zich op het versterken van de samenwerking en

Nadere informatie

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Tijd voor de dood Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen Beleidsnotitie Tijd voor de dood Auteur(s) A.Trienekens Datum September

Nadere informatie

Dag van de Dementiezorg 2016 Palliatieve zorg bij dementie

Dag van de Dementiezorg 2016 Palliatieve zorg bij dementie Dag van de Dementiezorg 2016 Palliatieve zorg bij dementie Workshop Paul Vogelaar, verpleegkundig expert palliatieve zorg en pijn Lux Nova, palliatieve zorg & training 2 Work-shoppen 3 Dementie Combinatie

Nadere informatie

Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard Vastgesteld 28 februari 2007

Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard Vastgesteld 28 februari 2007 Werkplan 2007 Netwerk Palliatieve Zorg Hoeksche Waard 1. Inleiding In 2005 is het Netwerk Palliatieve Zorg Hoelsche Waard (NPZ HW) gestart met als doel het optimaliseren van de kwaliteit van de palliatieve

Nadere informatie

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator,

Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Jaarwerkplan Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem 2016 Ans Blom, netwerkcoördinator, Beleidsdoelstellingen Netwerk Beter werken door netwerken Ambities I. Het netwerk zelf is een inspiratiebron en voedingsbodem

Nadere informatie

Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde. Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019

Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde. Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019 Alleen Samen staan we sterk voor een waardig levenseinde Gerda Kievitsbosch, netwerkcoördinator Netwerken Palliatieve Zorg Twente 11 april 2019 Inleiding Netwerken Palliatieve Zorg Twente Palliatieve Zorg

Nadere informatie

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis 28 juni 2010 Status definitief Referentie cb 1/7 Auteur(s) Drs. M.B.L. Leys Dhr. E.M. Reijerink Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg

Palliatieve zorg in de eerste lijn. Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg in de eerste lijn Ruben S. van Coevorden, huisarts IKA Consulent palliatieve zorg Palliatieve zorg Geen Cure, maar Care streven naar een comfortabel einde Als genezing niet meer mogelijk

Nadere informatie

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong

COP-zorg. Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg. Hein Visser, Mira Jong COP-zorg Consultteam Ondersteunende en Palliatieve zorg Hein Visser, Mira Jong Wie, wat, waar is COP zorg COP zorg: consultteam ondersteunende en palliatief zorg Nurse based team: verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

ALS zorg en palliatieve zorg? Een gezamenlijk doel! En dezelfde uitkomstmaten?!

ALS zorg en palliatieve zorg? Een gezamenlijk doel! En dezelfde uitkomstmaten?! Saskia Teunissen Hoogleraar palliatieve zorg en hospicezorg Oncologieverpleegkundige en gezondheidswetenschapper Julius Centrum UMC Utrecht en Associatie Hospicezorg Nederland Directeur/bestuurder academisch

Nadere informatie

Palliatieve zorg in ontwikkeling

Palliatieve zorg in ontwikkeling Palliatieve zorg in ontwikkeling Wim van Boerdonk Gertie van Gemert Marleen van Casteren Voor een warm thuis Programma Project: verbeteren stervensfase in Kalorama Inhoud: zorg in de stervensfase 1 Verbeteren

Nadere informatie

Jaarplan 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Eemland

Jaarplan 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Eemland Jaarplan 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Eemland 2 Inhoud Inhoud... 3 Inleiding... 4 Doelstelling en werkwijze... 5 Participanten... 7 Activiteiten... 8 A. Coördineren... 8 B. Informeren... 10 C. Signaleren...

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam

INFORMATIEFOLDER. BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren. Voorbeeld Informatiefolder, versie 2010 IKNL locatie Rotterdam INFORMATIEFOLDER BASISSCHOLING PALLIATIEVE ZORG Regio Walcheren Inleiding Het netwerk palliatieve zorg Zeeland is opgericht in 2009, met als doel de toegankelijkheid en de kwaliteit van palliatieve zorgverlening

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg

Jaarplan 2015. Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden. Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Jaarplan 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden Werken aan het versterken van de palliatieve zorg Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Terugblik 2014 3 2.1 Regionaal 3

Nadere informatie

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2016. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant is een samenwerkingsverband van zorgorganisaties

Nadere informatie

Inleiding. Hoofddoelstelling. Strategie [2]

Inleiding. Hoofddoelstelling. Strategie [2] Jaarprogramma Palliatieve Zorg 2015 [2] Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda is een samenstelling van 4 subregionale netwerken. Het gaat om de netwerken Etten-Leur/Zundert, Moerdijk/Drimmelen,

Nadere informatie

Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland

Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland September 2011 Werkgroep Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg Regio Zuid-Gelderland Beleidsplan : Samenwerken aan Spirituele Zorg binnen de Palliatieve Zorg I. Achtergrond De palliatieve zorg ontwikkelt

Nadere informatie

Regioprotocol palliatieve zorg (2.0)

Regioprotocol palliatieve zorg (2.0) Regioprotocol palliatieve zorg (2.0) Samenwerkingsverband voor transmurale zorg in het Rivierengebied Het regioprotocol is een kwaliteitskader dat de voorwaarden beschrijft waaraan een organisatie/instelling

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries

Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries Saskia Danen Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries Laatste levensfase Patiënten met dementie bevinden zich allen in een chronisch progressief proces. Palliatieve zorg bij dementie Laatste

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg 2015 Zaanstreek- Waterland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 4 Omschrijving beoogde activiteiten... 4 Omschrijving beoogde resultaat... 4 Tijdsinvestering...

Nadere informatie

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg?

Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? Wat is palliatieve zorg? Waar denk je aan bij palliatieve zorg? 2 Definitie Palliatieve zorg (WHO 2002) Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten,

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. Netwerk Palliatieve Zorg Zuid Oost Utrecht. April 2011 goedgekeurd door stuurgroep

Jaarverslag 2010. Netwerk Palliatieve Zorg Zuid Oost Utrecht. April 2011 goedgekeurd door stuurgroep Jaarverslag 2010 Netwerk Palliatieve Zorg Zuid Oost Utrecht April 2011 goedgekeurd door stuurgroep Voorwoord Met genoegen leid ik het jaarverslag van ons netwerk Palliatieve Zorg Zuid Oost Utrecht in.

Nadere informatie

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem

Uitnodiging. Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland. 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Uitnodiging Aan de slag! Werkconferentie palliatieve zorg Gelderland 29 september 2011 Huis der Provincie, Arnhem Aan de slag! Kwaliteitsinstrumenten in de Palliatieve Zorg Platform Palliatieve zorg provincie

Nadere informatie

Palliatieve zorg: leven tot het einde

Palliatieve zorg: leven tot het einde Palliatieve zorg: leven tot het einde Bijeenkomst Marikenhuis, 22 januari 2019 Carel Veldhoven, kaderhuisarts palliatieve zorg Berg en Dal en arts pijn en palliatieve geneeskunde Radboudumc Welkom Waar

Nadere informatie

Verantwoorde zorg in de palliatieve fase

Verantwoorde zorg in de palliatieve fase Verantwoorde zorg in de palliatieve fase Driekwart van de Nederlanders brengt de laatste fase van zijn leven door in een verpleeg- of verzorgingshuis, of met ondersteuning van thuiszorg. Verantwoorde zorg

Nadere informatie

Jaarbericht 2006 Netwerk Palliatieve Zorg Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente

Jaarbericht 2006 Netwerk Palliatieve Zorg Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente Jaarbericht 2006 Netwerk Palliatieve Zorg Enschede, Haaksbergen en Noordoost Twente p/a Livio, afdeling Stafzorg Postbus 379, 7500 AJ Enschede Tel: 053-4881200 Email: h.mulder@livio.nl Website: http://palliatieftwenteoost.ikcnet.nl

Nadere informatie

WERKPLAN 2014 vastgesteld sept.2013 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen

WERKPLAN 2014 vastgesteld sept.2013 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is net zo belangrijk

Nadere informatie

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt

NHG-Standpunt. Huisarts en palliatieve zorg. Fijn dat u er bent, dokter. standpunt NHG-Standpunt Huisarts en palliatieve zorg Fijn dat u er bent, dokter standpunt Lijden verlichten De huisarts en de laatste levensfase Bij mevrouw Van Oosten, 51 jaar, is twee jaar geleden een melanoom

Nadere informatie

Missie & visie. Missie Netwerk Palliatieve Zorg..naam invullen. Plaatje Eigen plaatje toevoegen. Visie Eigen tekst toevoegen

Missie & visie. Missie Netwerk Palliatieve Zorg..naam invullen. Plaatje Eigen plaatje toevoegen. Visie Eigen tekst toevoegen Missie & visie Missie Netwerk Palliatieve Zorg..naam invullen Tekst toevoegen. Plaatje Eigen plaatje toevoegen Visie Eigen tekst toevoegen Uitgangspunten Eigen tekst toevoegen Coördinatie & continuïteit

Nadere informatie

Palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis

Palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis Palliatieve zorg in het Elkerliek ziekenhuis LOOV, 4 november 2014 Ingrid van Asseldonk Verpleegkundig specialist palliatieve zorg Programmaleider palliatieve zorg Consulent palliatieve zorg IKNL Elkerliek

Nadere informatie

Activiteitenplan 2012

Activiteitenplan 2012 Activiteitenplan 2012 Inleiding De netwerken palliatieve zorg maken, samen met stichting Agora, IKNL en kenniscentra palliatieve zorg, onderdeel uit van de ondersteuningsstructuur. Ten aanzien van de taken

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht stad & Zuidoost-Utrecht JAARPLAN 2015

Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht stad & Zuidoost-Utrecht JAARPLAN 2015 Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht stad & Zuidoost-Utrecht JAARPLAN 2015 November 2014 Inhoudsopgave 1. Missie en doelen 3 2. Organisatie 3 3. Subsidieopdracht VWS 3 4. Speerpunten in 2015 3 5. Activiteiten

Nadere informatie

Inleiding Ontstaansgeschiedenis Middelen

Inleiding Ontstaansgeschiedenis Middelen JAARVERSLAG 2007 Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de Stichting Palliatieve Zorg voor Kinderen (afgekort Stichting Pal). De Stichting Pal is er trots op dat er nu een jaarverslag ligt. Een jaarverslag

Nadere informatie

Normen in het Netwerk

Normen in het Netwerk Normen in het Netwerk 1. Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg de Liemers kent als doelstelling de kwaliteit, de inhoud en de organisatie van de palliatieve zorg in de regio te verbeteren. Door de netwerkpartners

Nadere informatie

JAARPLAN 2014 November 2013

JAARPLAN 2014 November 2013 JAARPLAN 2014 November 2013 Inhoudsopgave 1. Missie en doelen 3 2. Organisatie 3 3. Subsidieopdracht VWS 3 4. Speerpunten in 2014 3 5. Activiteiten in 2014 4 A. Organisatie en ontwikkeling 4 B. Informatie

Nadere informatie

Besluitvorming in de palliatieve fase

Besluitvorming in de palliatieve fase Palliatief redeneren Besluitvorming in de palliatieve fase Expertisecentrum palliatieve zorg UMC Utrecht Saskia Teunissen Hoogleraar hospicezorg UMC Utrecht Foto s Nynke Thien Klinisch redeneren en palliatief

Nadere informatie

Status: ontwikkeldocument

Status: ontwikkeldocument CONSORTIUM NOORD HOLLAND EN FLEVOLAND Een programmatische aanpak Status: ontwikkeldocument 1. Inleiding Goede palliatieve zorg en ondersteuning voor iedere burger in 2020 is de inzet waarop ZonMw op verzoek

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg. Zaanstreek- Waterland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg 2016 Zaanstreek- Waterland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 5 Omschrijving beoogde activiteiten... 5 Omschrijving beoogde resultaat... 5 Tijdsinvestering...

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/EKZ apr. 08

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag CZ/EKZ apr. 08 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag 15 apr. 08 Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Plan van aanpak Palliatieve

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 29 509 Palliatieve zorg Nr. 19 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Netwerk Palliatieve Zorg Noorden. Flevoland. Jaarplan

Netwerk Palliatieve Zorg Noorden. Flevoland. Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Noorden Oost- Flevoland 2016 Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 Doelstellingen Nationaal Programma Palliatieve Zorg (NPPZ) 2014-2020:... 4 Doelstellingen op het gebied van bewustwording

Nadere informatie

1 Onze zorg voor uw laatste levensfase... 4 2 Palliatieve zorg; een mantel... 4 3 Palliatieve zorg afdeling... 5 4 Stervensfase... 5 4.

1 Onze zorg voor uw laatste levensfase... 4 2 Palliatieve zorg; een mantel... 4 3 Palliatieve zorg afdeling... 5 4 Stervensfase... 5 4. Versie 2-16 2 1 Onze zorg voor uw laatste levensfase... 4 2 Palliatieve zorg; een mantel... 4 3 Palliatieve zorg afdeling... 5 4 Stervensfase... 5 4.1 Zorgpad Stervensfase... 5 4.2 De cliënt als regisseur...

Nadere informatie

Als kinderen niet beter worden, - Palliatieve zorg vanuit verbinding Nieuwe trainingsdata Zorgpad Stervensfase

Als kinderen niet beter worden, - Palliatieve zorg vanuit verbinding Nieuwe trainingsdata Zorgpad Stervensfase Inhoud Herhaling scholing verzorgingshuizen Luisterlijn Als kinderen niet beter worden, - Palliatieve zorg vanuit verbinding Nieuwe trainingsdata Zorgpad Stervensfase Hospice Nijkerk zet vrijwillgers thuis

Nadere informatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie Wanneer genezing niet meer mogelijk is Palliatieve zorg en consultatie Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod

Nadere informatie

Inhoud. Met vriendelijke groet, Greet van der Zweep Coördinator netwerk palliatieve zorg Eemland

Inhoud. Met vriendelijke groet, Greet van der Zweep Coördinator netwerk palliatieve zorg Eemland Inhoud Kinderhospice ZonnaCare DVD Toos & Ron, leven en loslaten Ontwikkeling van betere palliatieve zorg bij Beweging 3.0 Leerbericht casus palliatieteam Jaarplan Netwerk Site met films over het zelfgewilde

Nadere informatie

Inhoud Signalering in de palliatieve fase

Inhoud Signalering in de palliatieve fase Inhoud Signalering in de palliatieve fase Richtlijn palliatieve sedatie goed gevolgd Uitleg over het Zorgpad Stervensfase Werkboek: Er zijn met al je voelsprieten Open dag hospice Nijkerk Petitie en witboek

Nadere informatie

workshop besluitvorming in de palliatieve fase

workshop besluitvorming in de palliatieve fase workshop besluitvorming in de palliatieve fase Alexander de Graeff, internist-oncoloog UMC Utrecht, hospice-arts Demeter Marjolein van Meggelen, oncologieverpleegkundige Aveant Consulenten PalliatieTeam

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Jaarplan Netwerken palliatieve zorg Drenthe 2016 met doorkijk naar 2017

Jaarplan Netwerken palliatieve zorg Drenthe 2016 met doorkijk naar 2017 Doelstelling netwerken palliatieve zorg Drenthe De vier netwerken palliatieve zorg zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de palliatieve patiënt en de naasten. Waarbij naar de patiënt

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij Dichterbij

Palliatieve zorg bij Dichterbij Palliatieve zorg bij Dichterbij Film Consulent palliatieve zorg https://youtu.be/zfz0iykscn0 Definitie palliatieve zorg Palliatieve zorg verbetert de kwaliteit van leven van cliënten en hun naasten die

Nadere informatie

Plan van Aanpak Palliatieve Zorg (2008-2010) Plan van Aanpak Palliatieve Zorg 2008-2010

Plan van Aanpak Palliatieve Zorg (2008-2010) Plan van Aanpak Palliatieve Zorg 2008-2010 Plan van Aanpak Palliatieve Zorg 2008-2010 1 1. Inleiding Voorgeschiedenis In 1998 besloot het ministerie van VWS tot het uitvoeren van een stimuleringsprogramma palliatieve zorg. Het programma bestond

Nadere informatie

Hoe het multifunctionele hospice bijdraagt aan advance care planning

Hoe het multifunctionele hospice bijdraagt aan advance care planning Hoe het multifunctionele hospice bijdraagt aan advance care planning Jaap Gootjes RN, MSc Saskia Teunissen RN, PhD Associatie High Care Hospices Saskia Teunissen Wat aan bod komt Wat is de AHCH? Wat is

Nadere informatie

Casus. Trudy, 62 jaar. Gemetastaseerd mammacarcinoom

Casus. Trudy, 62 jaar. Gemetastaseerd mammacarcinoom Casus Trudy, 62 jaar Gemetastaseerd mammacarcinoom Fysiotherapie in de palliatieve fase, een uitdaging van betekenis Marion van den Boogaard Oedeem- en oncologiefysiotherapeut Manuele en Fysiotherapie

Nadere informatie

Pal voor Kinderen. Activiteitenplan Stichting Pal februari Activiteitenplan Pal voor Kinderen

Pal voor Kinderen. Activiteitenplan Stichting Pal februari Activiteitenplan Pal voor Kinderen Pal voor Kinderen Activiteitenplan 2013 2015 Stichting Pal februari 2013 Activiteitenplan Pal voor Kinderen 2013-2015 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...3 2. VISIE OP PALLIATIEVE ZORG VOOR KINDEREN...3 3. DE

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht Stad. April 2011 goedgekeurd door stuurgroep

Jaarverslag 2010. Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht Stad. April 2011 goedgekeurd door stuurgroep 1 Jaarverslag 2010 Netwerk Palliatieve Zorg Utrecht Stad April 2011 goedgekeurd door stuurgroep Voorwoord Het samenstellen van een jaarverslag is een goed moment voor reflectie. Wat hebben we bereikt en

Nadere informatie

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen

goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen IKNL, lid van coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) goede zorg voor mensen met ernstig hartfalen Informatie voor mensen met hartfalen die palliatieve zorg krijgen of daar binnenkort voor in aanmerking

Nadere informatie

Inhoud. Redactioneel! Netwerk palliatieve zorg Eemland op twitter

Inhoud. Redactioneel! Netwerk palliatieve zorg Eemland op twitter Inhoud Internationale Dag van de Palliatieve Zorg Leerbericht: Morfine in combinatie met een slechte nierfunctie Verpleegkundigen voortaan permanent aanwezig in Hospice Nijkerk Waar haal jij je kennis

Nadere informatie

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen 2012, nr. 2

Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen 2012, nr. 2 Dit artikel is met toestemming van de redactie overgenomen uit TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen 2012, nr. 2 Nog steeds veel behoefte aan extra scholing levenseindezorg In 2002 is het landelijke Panel

Nadere informatie

Rol van de huisarts in de palliatieve zorg

Rol van de huisarts in de palliatieve zorg Rol van de huisarts in de palliatieve zorg Johan Blommestein Huisarts sinds 1995 Huisartsenpraktijk Mondriaanlaan, Nieuwegein Kaderarts Palliatieve Zorg sinds 2016 Hospice-arts sinds 2017 Proxima, terminale

Nadere informatie

MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING

MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING Symposium Palliatieve zorg en dementie, juni 2017 Helma Mebius, wijkverpleegkundige Carintreggeland en verpleegkundige consulent palliatieve zorg Evelien Siegerink,

Nadere informatie

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland

Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland Jaarbericht van het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek-Waterland In dit jaarbericht leest u hoe het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek- Waterland in 2014 palliatieve zorg onder de aandacht heeft gebracht

Nadere informatie

23-09-14. Zorgconsulent Palliatieve Zorg. van idee, naar pilot, naar project, naar Goed Voorbeeld. - 5 zorginstellingen - 9 zorgconsulenten

23-09-14. Zorgconsulent Palliatieve Zorg. van idee, naar pilot, naar project, naar Goed Voorbeeld. - 5 zorginstellingen - 9 zorgconsulenten } Achtergrondinformatie } De functie Zorgconsulent Palliatieve Zorg Els M.L. Verschuur 1 en Marja Oud 2 1 Associate Lector, Hogeschool Arnhem Nijmegen 2 Zorgconsulent Palliatieve Zorg, Esdégé Reigersdaal

Nadere informatie

Palliatieve Zorg. Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra. Verpleegkundigen Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg. Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra. Verpleegkundigen Palliatieve Zorg Palliatieve Zorg Marjolein Kolkman en Ingrid Kienstra Verpleegkundigen Palliatieve Zorg Wat is het belangrijkste speerpunt van palliatieve zorg? A Genezing B Kwaliteit van leven C Stervensbegeleiding

Nadere informatie

Godebaldkwartier DT Utrecht E I Communicatieplan.

Godebaldkwartier DT Utrecht E I Communicatieplan. Godebaldkwartier 914 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Communicatieplan Adviesdocument 1. Inleiding Communicatieplan Het document communicatieplan is één

Nadere informatie

Netwerken Palliatieve Zorg. Noord-Holland/ Flevoland. Jaarplan

Netwerken Palliatieve Zorg. Noord-Holland/ Flevoland. Jaarplan Netwerken Palliatieve Zorg 2016 Noord-Holland/ Flevoland Jaarplan Inhoud Inleiding... 3 1. Coördineren (A)... 5 Omschrijving beoogde activiteiten... 5 Omschrijving beoogd resultaat... 5 2. Informeren (B)...

Nadere informatie

Inhoud. Landelijk nieuws

Inhoud. Landelijk nieuws Inhoud Goed nieuws voor Fibula! DVD Sterven in eigen regie: Ooggetuigen Verhalencirkel Betere palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Schippers wil tarief voor niet behandelen Herziening

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word...

Wat als ik niet meer beter word... Wat als ik niet meer beter word... 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en voor hen die betrokken zijn bij een ziek familielid of een andere zieke naaste waarvan het levenseinde

Nadere informatie

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017

NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 NETWERK PALLIATIEVE ZORG REGIO ZUTPHEN JAARPLAN 2017 Netwerk Palliatieve zorg regio Zutphen www.netwerkpalliatievezorg.nl/zutphen Anna Kempe a.kempe@sensire.nl tel: 06 2001 7978 concept Jaarplan 2017 Netwerk

Nadere informatie

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein

we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein we zijn in beeld VPTZ-ZU/ Hospice Nieuwegein Beleid 2012-2013 Inleiding Dit beleidsstuk is geschreven om in beeld te brengen wat onze organisatie doet, waar we voor staan en waar we goed in zijn, hoe we

Nadere informatie

De zes IKC s worden als zelfstandige rechtspersoon opgeheven. Dat betekent niet dat de activiteiten en contacten in de regio zullen verdwijnen.

De zes IKC s worden als zelfstandige rechtspersoon opgeheven. Dat betekent niet dat de activiteiten en contacten in de regio zullen verdwijnen. Inhoud Nieuw Richtlijnenboek palliatieve zorg Scholing verzorgingshuizen Word vrijwilliger bij Rouw en Welzijn IKC s fuseren tot IKC Nederland Verwenkar in Pieters en Bloklands Praktijkprijs voor stervensbegeleiding

Nadere informatie

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg

Consortiavorming: kader voor samenwerking EPZ - IKNL netwerken palliatieve zorg MEMO Aan: Betreft: consortiavorming en samenwerking EPZ, IKNL en netwerken palliatieve zorg Van: Karin van der Rijt, voorzitter EPZ en Jeroen Hasselaar, projectleider NFU Peter Huijgens, directeur IKNL

Nadere informatie

VU Huisarts in opleiding. Palliatieve Terminale Zorg (PTZ)

VU Huisarts in opleiding. Palliatieve Terminale Zorg (PTZ) VU Huisarts in opleiding Palliatieve Terminale Zorg (PTZ) Palliatieve fase en sterfbed heeft wetmatigheden, onafhankelijk van de ziekte Palliatieve zorg is niet ziektegericht, het is mensgericht: Het is

Nadere informatie

Subsidienr 322839. WERKPLAN 2015 vastgesteld sept.2014 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen

Subsidienr 322839. WERKPLAN 2015 vastgesteld sept.2014 BELEIDSDOELSTELLINGEN NETWERK Palliatieve Zorg Zuidoost Groningen Subsidienr 322839 Palliatieve zorg is de actieve, totale zorg voor patiënten op het moment dat hun ziekte niet meer te genezen is. Pijnbeheersing, en de bestrijding van andere lichamelijke klachten, is

Nadere informatie

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant

Activiteitenplan 2010-2013. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Activiteitenplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Werkplan - 2013 Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan

Nadere informatie

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND

CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND CONVENANT NETWERK PALLIATIEVE ZORG MEPPEL STEENWIJKERLAND Convenant palliatieve zorg Meppel / Steenwijkerland 1-7 Samenwerkingsovereenkomst netwerk voor palliatieve zorg in de regio Meppel Steenwijkerland

Nadere informatie

Inhoud Richtlijn Spirituele Zorg beschikbaar op Pallialine Nieuw Richtlijnenboek

Inhoud Richtlijn Spirituele Zorg beschikbaar op Pallialine Nieuw Richtlijnenboek Inhoud Richtlijn Spirituele Zorg beschikbaar op Pallialine Nieuw Richtlijnenboek Oproep: leden voor de redactieraad gezocht De Boei start VPTZ in Bunschoten Evaluatiesysteem Hospice Nijkerk Jaarplan 2011

Nadere informatie

Activiteitenplan 2016

Activiteitenplan 2016 Activiteitenplan 2016 Inleiding Het Netwerk Palliatieve Zorg Amsterdam-Diemen (NPZA) is een grootstedelijk netwerk. Er zijn naast de huidige 14 partners, een groot aantal andere zorgorganisaties en individuele

Nadere informatie

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg.

Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD. COP-zorg. Ondersteunende en palliatieve zorg bij COPD COP-zorg www.nwz.nl Inhoud De palliatieve fase 3 Wat is COP-zorg? 3 Gang van zaken na verwijzing 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U heeft van uw arts gehoord dat u

Nadere informatie

Palliatieve zorg in de eerste lijn

Palliatieve zorg in de eerste lijn Palliatieve zorg in de eerste lijn Resultaten van een landelijke behoefte-inventarisatie onder zorgverleners, patiënten en naasten en de rol van PaTz hierbij. Ian Koper Roeline Pasman Bart Schweitzer Bregje

Nadere informatie

Wat is goede palliatieve zorg? Welke transitie vergt dat in onze regio?

Wat is goede palliatieve zorg? Welke transitie vergt dat in onze regio? Wat is goede palliatieve zorg? Welke transitie vergt dat in onze regio? Symposium Schakels in de palliatieve zorg Herten, 22 mei 2014 Cor Spreeuwenberg, voorzitter ontwikkelgroep van de zorgmodule palliatieve

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 2. Inleiding. 3. Grondslag, missie en visie. 4. Doelstelling. 5. Uitwerking van de doelstelling. 6. Doelgroep. 7.

INHOUDSOPGAVE. 2. Inleiding. 3. Grondslag, missie en visie. 4. Doelstelling. 5. Uitwerking van de doelstelling. 6. Doelgroep. 7. Beleidsplan Hospice Nijkerk e.o. 2013 t/m 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Historie 2. Inleiding 3. Grondslag, missie en visie 4. Doelstelling 5. Uitwerking van de doelstelling 6. Doelgroep 7. Organisatie 8. Beleidsvoornemens

Nadere informatie

Het nieuwe nummer komt rond de dag van de palliatieve zorg uit, in oktober.

Het nieuwe nummer komt rond de dag van de palliatieve zorg uit, in oktober. Inhoud Nieuwe voorzitter netwerk palliatieve zorg Eemland App voor complementaire zorg Pal voor u Zorgconsulenten palliatieve zorg in de psychiatrie Zo verbind je dementiezorg en palliatieve zorg Cursus

Nadere informatie

HET ZORGPAD STERVENSFASE

HET ZORGPAD STERVENSFASE HET ZORGPAD STERVENSFASE 7 OKTOBER 2015 RHEA STROES ALINA PIETERMAN ZORGPAD STERVENSFASE WEER IETS NIEUWS Zorgpad, meer dan een checklist Volledig patiëntendossier, een checklist én een evaluatie- instrument

Nadere informatie

Het PaTz project Een andere focus op palliatieve zorg. Dr. Bart Schweitzer, huisarts, projectleider

Het PaTz project Een andere focus op palliatieve zorg. Dr. Bart Schweitzer, huisarts, projectleider Het PaTz project Een andere focus op palliatieve zorg Dr. Bart Schweitzer, huisarts, projectleider Palliatieve thuiszorg in het nieuws In deze presentatie: 1. Palliatieve zorg in de 21 e eeuw, de stand

Nadere informatie

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering

Signaleren, volgen en verdiepen. Werk in uitvoering Signaleren, volgen en verdiepen Werk in uitvoering Everlien de Graaf Verpleegkundige, Verplegingswetenschapper, Promovenda Hospicezorg & Symptomen en klachten van patiënten Expertise centrum Palliatieve

Nadere informatie

Jaarverslag 2005 Project palliatieve zorg Stadsgewest Breda

Jaarverslag 2005 Project palliatieve zorg Stadsgewest Breda Jaarverslag 2005 Project palliatieve zorg Stadsgewest Breda Ter inleiding In 2005 heeft het project palliatieve zorg zich verder ontwikkeld. Ook de invulling en betekenis van de functie van netwerkcoördinator

Nadere informatie

Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E I Communicatieplan.

Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E I Communicatieplan. Godebaldkwartier 419 8e etage 3511 DT Utrecht E info@stichtingfibula.nl I www.stichtingfibula.nl @StichtingFibula Communicatieplan Adviesdocument 1. Inleiding Communicatieplan Het document communicatieplan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 509 Palliatieve zorg Nr. 46 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Genero Invitational Conference 27 maart 2017

Genero Invitational Conference 27 maart 2017 Genero Invitational Conference 27 maart 2017 Frans Baar, Spec Ouderengeneeskunde, Consulent consultatief palliatief team, directeur stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg Ellen Vink, Netwerk coördinator

Nadere informatie

PRAKTIJK. Inhoud samenvattingskaart De kaart geeft op overzichtelijke wijze en in één oogopslag de 10 stappen uit de handreiking Slechtnieuwsgesprek

PRAKTIJK. Inhoud samenvattingskaart De kaart geeft op overzichtelijke wijze en in één oogopslag de 10 stappen uit de handreiking Slechtnieuwsgesprek PRAKTIJK 4. Ondersteuning en begeleiding In dit hoofdstuk wordt de zorg voor naasten in een specifieke fase nader uitgewerkt. Deze zorg geldt voor zowel de zorg thuis als de zorg in de diverse zorginstellingen.

Nadere informatie

Beleidsplan. Er zijn. Zorg in de laatste levensfase. VPTZ Kaag en Braassem Beleidsplan 2013 2016

Beleidsplan. Er zijn. Zorg in de laatste levensfase. VPTZ Kaag en Braassem Beleidsplan 2013 2016 Beleidsplan 2013 2016 Er zijn. Zorg in de laatste levensfase Pagina 1 Inleiding Al meer dan 20 jaar wordt door vrijwilligers in onze gemeenschap aanvullende zorg geboden aan mensen in hun laatste levensfase.

Nadere informatie

Vragenlijst voor de implementatie van de zorgmodule palliatieve zorg

Vragenlijst voor de implementatie van de zorgmodule palliatieve zorg voor de implementatie van de zorgmodule palliatieve zorg Wat is al gerealiseerd en wat moet nog gedaan worden om te kunnen zeggen we voldoen aan hetgeen in de zorgmodule staat. Naam organisatie / keten

Nadere informatie