Horeca evaluatiemoment op 30 september

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Horeca evaluatiemoment op 30 september 2011-09-30"

Transcriptie

1 Horeca evaluatiemoment op 30 september Agenda; Welkomstwoord burgemeester Schoenmaker Voorstelronde Rond laten gaan van de presentielijst Eerste ervaringen, met portiers, flexibele sluitingstijden en cameratoezicht. Discussie Voorlopige conclusies

2 Aanwezig: Dhr. M. Schoenmaker (Burgemeester) Dhr. R. Heijnen (Beleidsmedewerker Kabinet) Dhr. T. Kuijer (Jurist) Mevr. G. de Boer (Beleidsmedewerker Kabinet) Dhr. R.J. Mouw (BPV Brave Hendrik) Dhr. F. Zunnenberg (BPV Centrum) Eigenaar Café Pulp Eigenaar Café De Boemel Dhr. C. van Vliet (Café Macx) Dhr. M. de Vries (De peuk) Dhr. A. Haye (The Spot) Mevr. L. Franken, omwonende Mevr. T. de Booij, omwonende Dhr. R. Krijnen, omwonende Dhr. T. Dellen, omwonende Dhr. J.P. Mouris (Jaargang en Murphy s) Dhr P. Baaij (Koperen Kraan) Dhr. M. Klaver (PPS) Dhr. M. de Wit (PPS) Dhr. T. den Blanken (PPS) Dhr. H. Post (Politie) Dhr. F. Lokhorst (Politie) Dhr. A. van de Beld (Politie)

3 1. Eerste ervaringen Pps/mobiele portiers; De vertegenwoordiger van de firma PPS constateert dat er minder glaswerk op straat komt. Daarnaast is het voor hem zichtbaar dat de jongeren zich beter gedragen. Gewenning van nieuwe maatregelen als mobiele portiers is belangrijk, het proces moet groeien. Op de Generaal de la Reijlaan lijkt het beter te gaan. Het gebied rond de Herenstraat loopt iets achter maar dat komt volgens hem nog wel. Het probleem van indrinken gaan we volgens de firma PPS niet oplossen, dat is een maatschappelijk probleem en daar is niemand blij mee. De firma PPS benadrukt dat het ontzettend belangrijk is om tussen de aanwezige partijen afspraken te maken en dat ieder zich hier aan houdt. De firma PPS wilt geen ondernemers aanwijzen, maar betoogd dat iedereen zich aan de afspraken moet houden die in het convenant en de beleidsregels flexibele sluitingstijden zijn opgenomen. Ook geeft hij aan dat men gebruikt moet maken van de systemen die beschikbaar zijn als gebiedverboden, ontzeggingen ed. De vertegenwoordiger van PPS: We zijn nu een paar weken bezig op de nieuwe plek. Er moet wel een soort van sanctiebeleid komen waar iedereen zich in kan vinden. Het moet duidelijk zijn dat er bepaalde zaken gewoon niet getolereerd worden. Het heeft allemaal wel tijd nodig. Wat de consequenties zijn van wangedrag wordt vanzelf verspreidt onder de jeugd. Eén van de mobiele portiers geeft aan dat het gaat om opvoeden en het bekend maken van de regels. Hij zegt: We hebben veel drank afgenomen, ze wennen langzaam aan onze aanwezigheid, er is reeds sprake van lichte acceptatie. Daarbij moet er volgens de portier wel een verbetering komen in de communicatie en samenwerking met ondernemers. Ook tussen bewoners en ondernemers kunnen de afspraken worden verbeterd. Tot slot geeft de manager van PPS aan dat zij 1,5 jr geleden uitleg hebben gegeven over de zgn. horeca-coaches. Deze functionarissen adopteren de jeugd aan het begin van de avond om ze aan het einde van de avond weer uit te coachen. Dit blijft een optie. Ondernemers; De eigenaar van de Macx (dhr. van Vliet) geeft aan dat het steeds rustiger wordt voor de uitgang. De maatregel flexibele sluitingstijden heeft op de Macx een positieve uitwerking. De gasten gaan rustiger naar huis. De eigenaar heeft de indruk dat het drinken van alcohol rustiger verloopt. Het doel om uur dronken te zijn is weg. Er is minder druk om weg te gaan, het is gemoedelijker. Ze hoeven niet op straat te hangen maar kunnen binnen blijven. Dhr. van Vliet geeft ook aan dat het voor een ondernemer belangrijk is om de mensen die hij binnen heeft verder te begeleiden dan alleen de deur. Dat geeft rust in de omgeving van zijn bedrijf.

4 Voor de discotheek The spot zijn de flexibele sluitingstijden een ramp. The Spot was voorheen de enige gelegenheid om langer uit te gaan. Commercieel is het niet handig en dhr. Haye geeft aan nu geen entree meer te heffen. Ze missen de omzet. Dhr Mouris constateert dat de flexibele tijden bij de Jaargang wel effect heeft en bij de Murphy s niet. Waarom weet hij niet goed. Ander publiek? Zij ervaren dat indrinken ook als negatief en weigeren dat publiek zoveel mogelijk als het kan. Het sluiten van de kroeg gaat beter en rustiger, het is nu meer gefaseerd. De eigenaar van de Pulp geeft aan dat het op straat voor de uitgang rustiger is. Ze gaan dicht tussen 3 en 5 en ze vermelden de klanten dat het rustig moet zijn als ze weggaan. Eén van de ondernemers stelt dat overlast snel is gecreëerd: Er hoeven er maar twee op straat te schreeuwen. Hij zegt dat het wel rustiger op straat is geworden: Er zijn minder grote groepen aanwezig en dat voorkomt wel de opstootjes. De jeugd gaat wel later op stap door verlate sluiting. Ik zie de mobiele portiers en ik heb de indruk dat ze niet echt veel werk hebben. Ze hebben het rustig in Bussum vergeleken met andere steden. De eigenaar van de Boemel zegt ook positief te zijn over de nieuwe maatregel mobiele portiers. Het publiek moest volgens hem ook zichtbaar wennen. Voor de inzet van de portiers stond hijzelf buiten bij de deur. Het is zichtbaar beter geworden door de portiers, het publiek gaat nu sneller weg. Door gewenning van de maatregel gaan ze ook vanzelf weg. Het verschilt per week want soms is het publiek moeilijker. Bewoners; Het buurtcomité van de Generaal de la Reijlaan is bij elkaar geweest. Zij hebben gepraat over de overlast. De buurt ervaart de nieuwe maatregel flexibele sluitingstijden niet als positief, de overlast neemt niet af maar is verspreid over de nacht. Nu is er niet 1 keer ellende maar ellende over langere tijd: We worden wakker door het geschreeuw! Voor huis nr x, vond bijvoorbeeld een aanhouding plaats door 4 agenten met een hoop ophef eromheen. We ervaren veel rotzooi in de tuin zoals blikjes ed., aldus een bewoner. Een andere bewoner constateert dat het op de Generaal de la Reijlaan, waar de camera s niet staan, erger is geworden. Het voordrinken is zeer aanwezig. Ze halen de blikjes uit de auto s en drinken die overal op. Een bewoner van de Generaal de la Reijlaan geeft aan dat er soms fietsen in een busje verdwijnen. Een bewoner van de Slochterenlaan ervaart veel overlast van het Oranjepark: Elk weekend liggen hier flessen drank, bier en glazen. Het park is zelf ook een hangplek voor de jongeren. De bewoner ziet dit als een indrinkplek maar ook als een uitdrinkplek tot laat in de nacht. Het contact met de ondernemer van de Macx is goed: Ik ben goed te woord gestaan door de eigenaar van Macx, daar ben ik blij mee. Deze bewoner geeft ook aan dat haar fiets is gestolen en waarschijnlijk ook is ingeladen in een busje.

5 De bewoners van de Herenstraat geven aan dat het ook gaat om veel lawaai en schreeuwen: Ik kan niet slapen, er staan veel mensen in de rij buiten bij de koperen kraan. Naast het lawaai van jongeren wordt er ook overlast ervaren door afzuiging en airco van het café. ( Er zal een meting plaatsvinden). Een bewoner van de Herenstraat zegt wel effect te ervaren: Vorige week was het iets beter dan de week ervoor. Ze vragen zich af wanneer er een structureel effect ontstaat van de flexibele sluitingstijden. In het centrum ervaren de bewoners dezelfde zaken. Voor uur is er al veel herrie en volgens de bewoners is er geen fatsoen te bekennen gepaard met veel drankmisbruik. Men maakt zich ook zorgen voor de invloed op het verkeer. Over het algemeen is er wel kijk op de situatie. Een bewoner geeft aan dat het grootste gedeelte goed publiek is en dat er gewoon een aantal rotte appels bij zijn. Dhr. Krijnen stelt dat er alleen effecten zijn bij de aanwezigheid van de mobiele portiers, daarnaast niet. Donderdagavond zijn de mobiele portiers afwezig en dat is volgens hem een gemis. Politie De politie is zeer te spreken over de PPS mobiele portiers. De politiemensen hebben de handen vrij voor het publiek wat op straat is. Met de flexibele sluitingstijden zijn ze ook erg blij. Het aantal overlastmeldingen is in de proefperiode niet hoger dan in de periode ervoor. Wel krijgen we nu ook later in de nacht nog meldingen dus er is sprake van verspreiding in de tijd. Er staan nu geen grote groepen mensen meer op straat. Dat voorkomt de agressieve sfeer. Het aantal mishandelingen lijkt cijfermatig te stijgen. Dat is omdat we nu wel direct in kunnen grijpen als iemand een klap krijgt. Dat kon voorheen veel minder. Ook constateert de politie dat de zwaarte van de mishandelingen sterk is afgenomen. Er is sprake van een enkele klap of vuistslag, terwijl in de periode voor de proef regelmatig sprake was van zwaar letsel. Het is nu dus veiliger voor de jongere die op stap gaat. Omdat ze de handen vrij hebben, kan de politie beter ingrijpen. Door de ondersteuning van PPS mobiele portiers kunnen ze zich richten op de buitengebieden. Dat is goed. Het horecabeleid is ingegeven om het veiliger te maken en te houden rondom de horeca. De ernst en omvang van geweldsdelicten in de horeca heeft voeding gegeven aan het vernieuwde horecabeleid. De politiechef Van de Beld benadrukt, dat iedereen deze punten in gedachten moet houden in de proefperiode. Het gaat om de openbare orde en veiligheid voor de inwoners van Bussum, de buurtbewoners en de bezoekers van de Bussumse horeca.

6 2. Conclusies Het is een goede bijeenkomst geweest. Alle belangrijke partijen op de jongeren zelf na waren aanwezig. Het is duidelijk dat de mening over de werking van de maatregelen verschilt. De volgende conclusies zijn op basis van de bijeenkomst. Voorzichtigheid is geboden gezien de periode van evaluatie kort is. 1.De werking van de mobiele portiers wordt door alle partijen als positief ervaren. + Er wordt drank afgenomen van jongeren + Glaswerk op straat wordt minder + Jongeren worden aangesproken op wangedrag + Omgeving lijkt al te wennen aan de aanwezigheid + Jongeren lijken sneller naar huis te gaan + Politie heeft de handen vrij voor daadwerkelijk optreden in het horeca gebied van Bussum 2.De werking van de flexibele sluitingstijden wordt door de ondernemers, de politie, PPS en de gemeente als positief ervaren. De bewoners ervaren een verspreiding van de overlast. + Het publiek gaat meer verspreid naar huis. + Het wordt rustiger en minder gespannen ervaren voor een aantal kroegen + Er zijn minder snel grote groepen op straat en hierdoor is er minder snel een agressieve sfeer + Er lijkt minder focus te liggen op snel dronken worden - Jongeren gaan later op stap - Overlast verspreidt zich over langere periode 3.De werking van cameratoezicht is nog niet goed in te schatten. Dat zal over een periode van maanden dan wel jaren moeten blijken.

7 4.Algemene punten van aandacht: Er worden indrinkplekken geconstateerd en enkele plekken worden herbenoemd, zoals het oranjepark. Actie: de BOA s worden geïnformeerd en gaan toezicht op deze plek verhogen. Er is weinig motivatie om incidenten te melden bij de politie. Er heerst een gevoel van er wordt niks mee gedaan. Actie: Oproep aan bewoners om wel te blijven bellen. Daarnaast wordt er een algemeen adres ingesteld waar horeca problemen gemeld kunnen worden. Dit adres is: horeca@bussum.nl Ondernemers lijken niet altijd op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en de procedure om personen te weigeren. Actie: er komt een eenvoudig handboekje met alle mogelijkheden en procedures voor een horecaondernemer. Horeca portiers en PPS stemmen met elkaar af welke personen geen toegang zouden moeten krijgen. De gemeente vraagt de aandacht van ondernemers voor de rommel in hun directe omgeving. Verzenden aan commissie bestuur. Eind januari volgend overleg.

Buurtpreventievereniging Brave Hendrik Buurtpreventievereniging Centrum Bussum Comité Overlast cafés de Koperen Kraan en de Boemel

Buurtpreventievereniging Brave Hendrik Buurtpreventievereniging Centrum Bussum Comité Overlast cafés de Koperen Kraan en de Boemel Buurtpreventievereniging Brave Hendrik Buurtpreventievereniging Centrum Bussum Comité Overlast cafés de Koperen Kraan en de Boemel Correspondentieadres: Landstraat 91, 1404 JR BUSSUM n Aan College van

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12. 0642 B&W verg. : 12 juni 2012 Onderwerp: Evaluatie project Veilig Uitgaan 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Samenvatting De Westfriese gemeenten hebben in samenwerking met onder meer de politie

Nadere informatie

Onderzoek jongerencentrum Blitz. Resultaten enquête omwonenden

Onderzoek jongerencentrum Blitz. Resultaten enquête omwonenden Onderzoek jongerencentrum Blitz Resultaten enquête omwonenden Resultaten omwonenden 46 formulieren uitgedeeld 37 retour Respons: 80% 9 personen willen mondelinge toelichting geven Vraag 1: Het is belangrijk

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 1 ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR 14 juli 2011 OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: G. Snapper FJZ/AJZ M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /'11 Dokkum, 27 mei 2011 ONDERWERP: Sluitingstijden

Nadere informatie

SAMENVATTING 2-METING PILOTS DORPSSTRAAT ZEIST

SAMENVATTING 2-METING PILOTS DORPSSTRAAT ZEIST PILOTS DORPSSTRAAT ZEIST Opdrachtgever: Gemeente Zeist Datum: maart 2018 Uitvoering: QUO-communications Winthontlaan 200, Postbus 85183, 3508 AD Utrecht Telefoon 030-2800434, fax 030-2800377 E-mail: info@quo-communications.nl

Nadere informatie

Evaluatie veilig uitgaan

Evaluatie veilig uitgaan Evaluatie veilig uitgaan Gemeente Amersfoort Dorien de Bruijn, Ben van de Burgwal 5 december 2014 Ruim 90% van het ondervraagde uitgaanspubliek voelt zich altijd of meestal veilig tijdens het uitgaan in

Nadere informatie

Gemeente Losser. Convenant H aproef 2017

Gemeente Losser. Convenant H aproef 2017 Gemeente Losser Convenant H aproef 2017 1. Inleiding Dit document beschrijft de spelregels en verhoudingen tijdens de proef met de horecabranche. De proef houdt in dat de openingstijd voor de horecaondernemers

Nadere informatie

Evaluatie proef met cameratoezicht in Sliedrecht

Evaluatie proef met cameratoezicht in Sliedrecht Evaluatie proef met cameratoezicht in Sliedrecht Aanleiding Sinds 21 december 2007 zijn in Sliedrecht camera s opgehangen die tot doel hebben beelden van de betreffende locatie te registreren. Bij de besluitvorming

Nadere informatie

BUURTPREVENTIEVERENIGING CENTRUM BUSSUM BESTAAT 5 JAAR.

BUURTPREVENTIEVERENIGING CENTRUM BUSSUM BESTAAT 5 JAAR. Nieuwsbrief 17 BPV Centrum Bussum juni 2012 Nieuws van Buurtpreventievereniging Centrum Bussum jaargang 5 INHOUD P2 Activiteiten BPV en gemeente P4 Website, wijkschouw P5 Overige activiteiten BPV, agenda,

Nadere informatie

Het plan van aanpak verbetering Veilig Uitgaan kern Helden

Het plan van aanpak verbetering Veilig Uitgaan kern Helden Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Peel en Maas, De ondernemers van Discotheek The Apollo en Palladio Discotheek, De gemeente Peel en Maas, Politie Limburg-Noord, Basiseenheid

Nadere informatie

2 De openingstijden van de horeca in Peel en Maas dienen verruimd te worden

2 De openingstijden van de horeca in Peel en Maas dienen verruimd te worden Horeca Peel en Maas 4 35% 3 25% 2 15% 1 1 Bezoekt u de horeca in onze gemeente Peel en Maas? 36% 25% 25% 13% (n=77) 5% Ja, wekelijks Ja, maandelijks Ja, een paar keer per jaar 1% Nee, nooit Weet niet,

Nadere informatie

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK

LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK LOKAAL HORECACONVENANT OLDEBROEK Ondergetekenden: de burgemeester van de gemeente Oldebroek; hierna te noemen 'de burgemeester'; de politie Oost Nederland, team Veluwe Noord, te dezen vertegenwoordigd

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Eval uat i e Camer at oezi cht Gouda Ei ndr appor t Samenvatting en conclusies De gemeente Gouda is begin 2004 een proef gestart met cameratoezicht in de openbare ruimte op diverse locaties in de gemeente.

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast in het algemeen, en van coffeeshops in het bijzonder, te verminderen. Dordrecht telt in totaal acht

Nadere informatie

5. CONCLUSIES. 5.1 Overlast

5. CONCLUSIES. 5.1 Overlast 5. CONCLUSIES In dit afsluitende hoofdstuk worden de belangrijkste conclusies besproken. Achtereenvolgens komen de overlast, de criminaliteit en de veiligheidsbeleving aan bod. Aan de 56 buurtbewoners

Nadere informatie

Horecaconvenant Schiermonnikoog.

Horecaconvenant Schiermonnikoog. convenant Schiermonnikoog. Januari 2015. Inhoud. Convenantpartners Besluiten 1. Overleg. 2. Vellige inrichting en onderhoud van de openbare ruimte. 3. Openings- en sluitingstijden. 4. Toezicht: toelatingsbeleid;

Nadere informatie

Evaluatie Grote handhavingsactie Veilig Uitgaan Haarlem centrum, najaar 2012

Evaluatie Grote handhavingsactie Veilig Uitgaan Haarlem centrum, najaar 2012 Evaluatie Grote handhavingsactie Veilig Uitgaan Haarlem centrum, najaar 2012 Het motto voor uitgaan in Haarlem is Gezellig, Gastvrij en Veilig. Door de vele inspanningen in het kader van het Actieprogramma

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Gemeenteraad Behandeld door S. Manetas Datum 24 juni 2016 Doorkiesnummer 030-28 67031 Ons kenmerk 16.505283 E-mail s.manetas@utrecht.nl

Nadere informatie

Rapportage TIP MooiRooi. 31 maart 2016. Inhoud. Alcohol 1

Rapportage TIP MooiRooi. 31 maart 2016. Inhoud. Alcohol 1 Rapportage TIP MooiRooi 31 maart 2016 Inhoud Alcohol 1 Alcohol 6 53% 1. Drinkt u alcohol? (n=258) 37% Toelichting: Ja Soms Nee Ja In het weekend of soms een wijntje s avonds Soms is toch ook ja... Soms

Nadere informatie

Uitgaan in Haarlem onder de 18 jaar. Wat zeggen de Haarlemse uitgaansgelegenheden hierover? 2 maart 2016 Petra Klaassen, Jakka

Uitgaan in Haarlem onder de 18 jaar. Wat zeggen de Haarlemse uitgaansgelegenheden hierover? 2 maart 2016 Petra Klaassen, Jakka Uitgaan in Haarlem onder de 18 jaar Wat zeggen de Haarlemse uitgaansgelegenheden hierover? 2 maart 2016 Petra Klaassen, Jakka In januari 2014 is de nieuwe alcoholwet ingegaan. Dit betekent dat jongeren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151

RAADSVOORSTEL 11.0013. Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 RAADSVOORSTEL 11.0013 Rv. nr.: 11.0013 B&W-besluit d.d.: 15-2-2011 B&W-besluit nr.: 11.0151 Naam programma +onderdeel: Veiligheid. Onderwerp: Wijziging van de Algemene plaatselijke verordening 2009 met

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering van : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Veiligheid, Vergunningen en Handhaving : E. Plomp/W.J. Oude Lohuis/E. Isaac Voorstel

Nadere informatie

Inventarisatie overlast uitgaanscentrum Vlaardingen

Inventarisatie overlast uitgaanscentrum Vlaardingen Inventarisatie overlast uitgaanscentrum Vlaardingen J. Snippe A. Beelen B. Bieleman COLOFON St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor Groningen:

Nadere informatie

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid

Werkgroep Begroten en Verantwoorden. Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Werkgroep Begroten en Verantwoorden Programma 1 Leefbaarheid en Veiligheid Jaarrekening 2016 Waarom doen we dit? 1. Verbeteren informatie- en controlepositie, 2. Samen in plaats van ieder voor zich, 3.

Nadere informatie

Bestuursdwang toepassing. 3 Last onder dwangsom 850 (ter info: leges voor drankvergunning 2014 bedraagt 502,=)

Bestuursdwang toepassing. 3 Last onder dwangsom 850 (ter info: leges voor drankvergunning 2014 bedraagt 502,=) 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning Geen vergunning, wel zicht op Geen vergunning, onduidelijk of gelegaliseerd kan worden, maar

Nadere informatie

ONDERZOEK HORECAOVERLAST ROTTERDAM

ONDERZOEK HORECAOVERLAST ROTTERDAM ONDERZOEK HORECAOVERLAST ROTTERDAM J. Snippe N. Kemper B. Bieleman ONDERZOEK HORECAOVERLAST ROTTERDAM Juni 2014 INTRAVAL Groningen-Rotterdam INHOUDSOPGAVE Pagina Hoofdstuk 1 Inleiding 1 1.1 Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Leidraad omgevingsbeheer huisvesting arbeidsmigranten voormalige grafische school in Blaarthem

Leidraad omgevingsbeheer huisvesting arbeidsmigranten voormalige grafische school in Blaarthem Leidraad omgevingsbeheer huisvesting arbeidsmigranten voormalige grafische school in Blaarthem Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Inleiding De nadruk ligt op communicatie en aanspreekbaarheid van de verschillende

Nadere informatie

Convenant beheersmaatregelen 24-uursopvang Wilhelminastraat Versie dd. 1 september 2015

Convenant beheersmaatregelen 24-uursopvang Wilhelminastraat Versie dd. 1 september 2015 Convenant beheersmaatregelen 24-uursopvang Wilhelminastraat 10-12 Versie dd. 1 september 2015 In dit convenant worden met betrokken partijen afspraken over het beheersen van (mogelijke) overlast vastgelegd.

Nadere informatie

Buurtpreventievereniging Centrum Bussum

Buurtpreventievereniging Centrum Bussum Nieuwsbrief 8 Mei Juni 2009 Nieuws van Buurtpreventievereniging Centrum Bussum jaargang 3 INHOUD P2 Activiteiten BPV en gemeente P3 Website, overige activiteiten BPV P4 Jaarplan, agenda P5 Colofon Geachte

Nadere informatie

Gemeente Ede. Memo: sociale veiligheid na vestiging AZC

Gemeente Ede. Memo: sociale veiligheid na vestiging AZC Gemeente Ede Memo: sociale veiligheid na vestiging AZC Aanleiding Aandacht voor sociale veiligheid is belangrijk rondom de vestiging van een AZC. Wij wilden graag weten welke maatregelen mogelijk en wenselijk

Nadere informatie

Pilot vrije openingstijden horeca Deventer binnenstad 2015

Pilot vrije openingstijden horeca Deventer binnenstad 2015 Pilot vrije openingstijden horeca Deventer binnenstad 2015 1 Inleiding Vanuit de Deventer horeca is de wens uitgesproken voor meer flexibiliteit en vrij ondernemerschap. In het bestuursakkoord 2014-2018

Nadere informatie

Pilot verruiming openingstijden horeca

Pilot verruiming openingstijden horeca Pilot verruiming openingstijden horeca Jong en Progressief Barneveld (JEP) Jongerenplatform van Pro 98 18 december 2014 Inleiding De afgelopen maanden zijn er artikelen verschenen over de sluitingstijden

Nadere informatie

Overlast park Lepelenburg

Overlast park Lepelenburg Overlast park Lepelenburg 1-meting oktober 2014 www.onderzoek.utrecht.nl Colofon Uitgave Afdeling Onderzoek Gemeente Utrecht Postbus 16200 3500 CE Utrecht 030 286 1350 onderzoek@utrecht.nl in opdracht

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673

RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 RAADSINFORMATIEBRIEF 18R.00673 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 27 november 2018 Portefeuillehouders) Wethouder Noorthoek Portefeuille(s) : ^ Verkeer en parkeren Contactpersoon

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid Groningen januari tot april 2019

Monitor Veiligheidsbeleid Groningen januari tot april 2019 Monitor Veiligheidsbeleid Groningen januari tot april 19 JUNI 19 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid

Nadere informatie

Het Horecakeurmerk De vier pijlers

Het Horecakeurmerk De vier pijlers Het Horecakeurmerk De vier pijlers Inhoud Algemeen Wat houdt het Horecakeurmerk in? o Horecaonderneming en Drank- en Horecawetgeving o Horecaonderneming en Interne Organisatie o Horecaonderneming en Omgeving

Nadere informatie

Met een ontheffing mag u na middernacht sluiten. Hiervoor moet u wel aan een aantal eisen voldoen:

Met een ontheffing mag u na middernacht sluiten. Hiervoor moet u wel aan een aantal eisen voldoen: 1. 1 van 5 Bureau Beleid en Juridische Ondersteuning Contactpersoon : T.J. Ton Telefoonnr. : 0229-252497 E-mail : gemeente@hoorn.nl Uw brief van : - Uw kenmerk : Ons kenmerk : 09.58919 Bijlage(n) : 1 Onderwerp

Nadere informatie

In dit hoofdstuk worden de cijfers beschreven op de volgende niveaus:

In dit hoofdstuk worden de cijfers beschreven op de volgende niveaus: Politiecijfers Dit hoofdstuk bevat politiecijfers van het gebied waarin de horeca zich vooral concentreert, namelijk het stadscentrum en de Flevoweg in Harderwijk. Het betreffen cijfers over opgenomen

Nadere informatie

Veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Verplichte bijlage bij formulier aanvraag vrijstelling sluitingsuur horecabedrijf

Veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Verplichte bijlage bij formulier aanvraag vrijstelling sluitingsuur horecabedrijf Dit formulier graag volledig ingevuld opsturen naar: Gemeente Binnenmaas Afdeling Ruimte & Groen Postbus 5455 3299 ZH Maasdam Voor informatie kunt u contact opnemen met afdeling Ruimte & Groen: telefoonnummer

Nadere informatie

Veiligheid en overlast in Oud-West

Veiligheid en overlast in Oud-West Veiligheid en overlast in Oud-West In april 2009 is aan de panelleden van stadsdeel Oud-West gevraagd hoe zij de veiligheid in hun buurt ervaren en of er sprake is van overlast. Ook is nagegaan in hoeverre

Nadere informatie

Onderzoek. Fietsen in het centrum van Oss?

Onderzoek. Fietsen in het centrum van Oss? Onderzoek Fietsen in het centrum van Oss? mei/juni 2018 Aanleiding Al van meet af aan waren de meningen verdeeld over het wel of niet fietsen in het centrum van Oss. De een vond het reuze-handig, de ander

Nadere informatie

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden

Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 Leiden Veiligheidsmonitor 2008, gemeente 1 Tabellen Veiligheidsmonitor 2008 In deze bijlage worden de uitkomsten van de monitor weergegeven in tabellen. Van de volgende gebieden worden cijfers gepresenteerd:

Nadere informatie

Effecten van de aangepaste horecatijden in Langedijk

Effecten van de aangepaste horecatijden in Langedijk Effecten van de aangepaste horecatijden in Langedijk Gemeente Langedijk Maart 2013 Colofon Uitgave I&O Research Van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn tel. (0229) 282555 Rapportnummer 2013-1919 Datum Maart 2013

Nadere informatie

Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan

Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan Informatienota voor de raad Onderwerp Uitkomsten overleg omwonenden locatie Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan Versienummer 03 Portefeuillehouder Vedelaar Informant Diny Flierman Eenheid/Afdeling

Nadere informatie

Gemeenten + Wijken Index

Gemeenten + Wijken Index Gemeenten + Wijken Index '-' betekent minder dan 50 antwoorden 2012 2013 2014 2015 2016 Gemeente Leiden ( + = positief verschil; - = negatief verschil) verschil 2013-2016 verschil 2014-2016 verschil 2015-2016

Nadere informatie

Sanctietabel Drank en Horecawet en horeca-exploitatie Gemeente IJsselstein 03 december 2013

Sanctietabel Drank en Horecawet en horeca-exploitatie Gemeente IJsselstein 03 december 2013 ALGEMEEN DHW 3 Bedrijf exploiteert zonder Geen vergunning, wel zicht op 2a Last onder dwangsom 750 (ter info: leges voor drankvergunning 2013 bedraagt 541,60 ) week maatwerk, zie toelichting in bijlage

Nadere informatie

Bestuursdwang toepassing. 3 Last onder dwangsom (ter info: leges voor drankvergunning 2015 bedraagt 692,70 )

Bestuursdwang toepassing. 3 Last onder dwangsom (ter info: leges voor drankvergunning 2015 bedraagt 692,70 ) Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid en horeca-exploitatie : Drank- en Horecawet 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning Geen

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt

Coffeeshop in de buurt Coffeeshop in de buurt De herhalingsmeting: ervaringen van direct omwonenden in 2013 Dordrecht telt van oudsher acht coffeeshops gelegen in de Binnenstad. De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast

Nadere informatie

Bewonersenquête Veiligheid Maart 2014

Bewonersenquête Veiligheid Maart 2014 Bewonersenquête Veiligheid Maart 2014 Aanleiding In nuari kreeg de bewonerscommissie van verschillende bewoners vragen over veiligheid. Op dat moment lagen de autobranden rond de arwisseling nog vers in

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Convenant Nachtopvang Bakenessergracht Bestuurlijke context. B&W-besluit:

Nota van B&W. Onderwerp Convenant Nachtopvang Bakenessergracht Bestuurlijke context. B&W-besluit: Onderwerp Convenant Nachtopvang Bakenessergracht 8-10 Nota van B&W Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur J.L. Veth Telefoon 5114109 E-mail: lveth@haarlem.nl VVH/VHR Reg.nr. 2008/51049 Te kopiëren: 1

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid Groningen september tot december 18 JANUARI 19 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van

Nadere informatie

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers

GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers GEDRAGSCODE voor patiënten en bezoekers de regels, de toelichting, de actie bij overtreding juni 2010 Bergen op Zoom, juni 2010 Het Lievensberg ziekenhuis wil graag een gastvrij ziekenhuis voor zijn patiënten

Nadere informatie

NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE WIJKPROFIEL ROTTERDAM Prettig, een fijn gevoel. dat er verbondenheid is

NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE WIJKPROFIEL ROTTERDAM Prettig, een fijn gevoel. dat er verbondenheid is SAMENVATTING WIJKPROFIEL NESSELANDE 2018 1 NESSELANDE 2018 OVER BUURTPREVENTIE NESSELANDE Buurtpreventie Nesselande (BPN) bestaat sinds 2014 en heeft als doel om de extra ogen en oren van de politie in

Nadere informatie

Veiligheidsbeleving op de Sluisjesdijkpier

Veiligheidsbeleving op de Sluisjesdijkpier Veiligheidsbeleving op de Sluisjesdijkpier Groep B: E.A.A. Crone, J.T. Frolijk, O. Ghoubari, 14-04-2014 D.J. Ohler, R. den Toom Onderzoek Sluisjesdijk Groep B Esther Crone Daniëlle Ohler Ouassila Ghoubari

Nadere informatie

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum

Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum Gemeente Amsterdam Burgemeester Gemeenteblad Bm Bm-besluit Jaar Afdeling 2016 3B Nummer Publicatiedatum Onderwerp Plaatsingsbesluit cameratoezicht Banne Centrum De burgemeester van Amsterdam Overwegende:

Nadere informatie

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan

Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan nulmeting Projectnummer 11067 In opdracht van stadsdeel Centrum Josca Boers Nienke Laan Emmie van Oirschot Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL Amsterdam 1000 AR

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel

Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel Sanctietabel behorend bij Alcohol- en Horecasanctiebeleid Sint-Michielsgestel : Algemene Plaatselijke Verordening Sint-Michielsgestel 2014 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2014 Regelgeving Artikel

Nadere informatie

Keten in hokken. J. Snippe. R. Boxem. B. Bieleman ONDERZOEK NAAR HOKKEN EN KETEN IN FRYSL ^AN

Keten in hokken. J. Snippe. R. Boxem. B. Bieleman ONDERZOEK NAAR HOKKEN EN KETEN IN FRYSL ^AN Keten in hokken ONDERZOEK NAAR HOKKEN EN KETEN IN FRYSL ^AN J. Snippe R. Boxem B. Bieleman COLOFON Stichting INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail info@intraval.nl www.intraval.nl Kantoor

Nadere informatie

Blok 1 (vragen 1 t/m 8) Veiligheidsbeleving Ophemert Uitkomsten veiligheidsenquête gehouden in de maand april 2015

Blok 1 (vragen 1 t/m 8) Veiligheidsbeleving Ophemert Uitkomsten veiligheidsenquête gehouden in de maand april 2015 Veiligheidsbeleving Ophemert Uitkomsten veiligheidsenquête gehouden in de maand april 2 1.1 Algemeen In Ophemert kan men vanaf de Waalbandijk genieten van de in alle jaargetijden onvergetelijke mooie riviergezichten.

Nadere informatie

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei

ONDERZOEK VEILIGHEID. Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei GfK 2014 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei ONDERZOEK VEILIGHEID Inwonerpanel Gemeente Dongen Onderzoek 9 Mei 14 GfK 14 Gemeente Dongen Onderzoek Veiligheid Mei 14 1 Inhoudsopgave 1. Samenvatting. Onderzoeksresultaten Voorvallen en misdrijven Veiligheid

Nadere informatie

Convenant. Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen

Convenant. Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen Convenant Veilig Uitgaan in Sittard-Geleen 2012-2014 Voorwoord Sittard-Geleen wil een bruisende stad zijn voor alle inwoners en bezoekers aan de stad. Een belangrijke (kwalitatieve) pijler in de bruisende

Nadere informatie

Evaluatie cameratoezicht Ouverture

Evaluatie cameratoezicht Ouverture A ug u s t u s 201 0 Evaluatie cameratoezicht Ouverture samenstelling: drs. Marja Vissers, bureau Beleidsinformatieen Onderzoek Eric van Kessel, sector Openbare Orde en Veiligheid BiO-rapport nr. 1156

Nadere informatie

Bestuursdwang toepassing

Bestuursdwang toepassing 3 Bedrijf exploiteert zonder 3 Bedrijf exploiteert zonder Geen vergunning, wel zicht op Geen vergunning, geen zicht op bij < 50 week 2 weken 680 (vergunning nog niet verleend) 1 maximaal 1 week 1360 (vergunning

Nadere informatie

Horecaoverleg 14 oktober 2015. Gemeente Hollands Kroon, De Verwachting 1, Anna Paulowna

Horecaoverleg 14 oktober 2015. Gemeente Hollands Kroon, De Verwachting 1, Anna Paulowna Overleg Datum Horecaoverleg 14 oktober 2015 Locatie Tijdstip Gemeente Hollands Kroon, De Verwachting 1, Anna Paulowna 10.00 uur Voorzitter Burgemeester Nawijn Aanwezig Burgemeester Nawijn, Frans van der

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Grachtengordel Amsterdam

Grachtengordel Amsterdam Grachtengordel Amsterdam Door AnnaRosa Klaver, Dorian Rijsdijk, Isaac Blom en Yvonne Dijksterghuis, 2B Klas van mr. Van Montfoort Veel van de Amsterdamse grachtenpanden zijn gebouwd in of na de 17e eeuw,

Nadere informatie

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per : Model VNG (laatst gewijzigd: 11-07-2012) Contactpersoon: Patrick Swinkels, 06-51205612 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2013 3 Bedrijf exploiteert zonder 3 Bedrijf exploiteert zonder Geen vergunning,

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 11.0418, d.d. 19 april 2011 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Bed & Breakfast Beleid Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. de beleidsnotitie Bed & Breakfast Beleid gemeente Leiden vast

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft. Geachte leden van de gemeenteraad, M)r Gemeente Delft Aan de leden van de gemeenteraad VERZONDEN - 7 JUNI 2012 Datum Ons kenmerk 1232332 Uw brief van Onderwerp Afdoening van de toezegging van 1 februari 201 1 en 24 februari 201 1 inzake

Nadere informatie

Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid DHW en horeca-exploitatie Januari 2013

Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid DHW en horeca-exploitatie Januari 2013 Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid en horeca-exploitatie Januari 2013 : Algemene Plaatselijke Verordening Nieuwegein model-: model- van de VNG, met betrekking tot invullen verordeningsbevoegdheid

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Overlastmetingen in de Gravinnesteeg en omgeving en evaluatie Convenant gebruiksruimte Brijder Verslavingszorg

Nota van B&W. Onderwerp Overlastmetingen in de Gravinnesteeg en omgeving en evaluatie Convenant gebruiksruimte Brijder Verslavingszorg Nota van B&W Onderwerp Overlastmetingen in de Gravinnesteeg en omgeving en evaluatie Convenant gebruiksruimte Brijder Verslavingszorg Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. G. Spijker Telefoon 5115584

Nadere informatie

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2010 organiseert de deelgemeente Noord weer het festival Het

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2010 organiseert de deelgemeente Noord weer het festival Het OMWONENDE BRIEF Aan de omwonende aan het Noordplein Bruisende Park aan de Rotte Zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2010 Bezoekadres Postadres Website E-mail Inlichtingen Telefoon Datum Eudokiaplein 35 3037

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Eval uat i e Camer at oezi cht Heer l en Ei ndr appor t Samenvatting en conclusies De gemeente Heerlen heeft eind 2003 als onderdeel van het plan "Operatie Hartslag" cameratoezicht ingevoerd op diverse

Nadere informatie

Veiligheid analyse Leerdam, ontwikkelingen tussen

Veiligheid analyse Leerdam, ontwikkelingen tussen Veiligheid analyse Leerdam, ontwikkelingen tussen 2010-2013 Leerdam November 2014 1 Inleiding De nota integraal Veiligheidbeleid Leerdam 2011-2014 loopt af. Omdat er ondertussen een nieuw college is dat

Nadere informatie

47,1 37, ,1% , overlast dak- en thuislozen, gestoorde personen Veiligheid 36,9 -6,4% -3,8% -6,2%

47,1 37, ,1% , overlast dak- en thuislozen, gestoorde personen Veiligheid 36,9 -6,4% -3,8% -6,2% 2017 Veiligheid TOTAAL incidenten en misdrijven Het aantal incidenten en misdrijven ligt in de Drechtsteden iets boven het landelijke gemiddelde: 38 per 1.000 inwoners in de Drechtsteden versus 37 landelijk.

Nadere informatie

HORECA CONVENANT. Vraagt een ontheffing aan van artikel 2.29 van de Algemene plaatselijke verordening.

HORECA CONVENANT. Vraagt een ontheffing aan van artikel 2.29 van de Algemene plaatselijke verordening. HORECA CONVENANT Ondergetekende: Ondernemer van het horecabedrijf.. Gevestigd in het pand te:.. Vraagt een ontheffing aan van artikel 2.29 van de Algemene plaatselijke verordening. Verklaart hierbij kennis

Nadere informatie

Buurtpreventievereniging Centrum Bussum. Met deze nieuwsbrief brengen we u weer op de hoogte van de activiteiten bij onze Buurtpreventievereniging.

Buurtpreventievereniging Centrum Bussum. Met deze nieuwsbrief brengen we u weer op de hoogte van de activiteiten bij onze Buurtpreventievereniging. Nieuwsbrief 7 Februari - Maart 2009 Nieuws van Buurtpreventievereniging Centrum Bussum jaargang 3 INHOUD P2 Activiteiten BPV en Gemeente P3 Website, Overige activiteiten BPV P4 Jaarplan, Agenda P5 Colofon

Nadere informatie

B A S I S V O O R B E L E I D

B A S I S V O O R B E L E I D Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 18 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van veiligheid

Nadere informatie

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 2018

Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 2018 Monitor Veiligheidsbeleid gemeente Groningen mei - augustus 18 OKTOBER 18 Elke vier maanden verzamelt de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek informatie over de stand van zaken op het gebied van

Nadere informatie

Bestuursdwang toepassing. 3 Last onder dwangsom (ter info: leges voor drankvergunning 2014 bedraagt 684,10 )

Bestuursdwang toepassing. 3 Last onder dwangsom (ter info: leges voor drankvergunning 2014 bedraagt 684,10 ) Sanctietabel behorend bij Handhavingsbeleid en horeca-exploitatie : Drank- en Horecawet 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning Geen

Nadere informatie

Tussenevaluatie proef mengvormen winkel/horeca centrum Venray (blurring)

Tussenevaluatie proef mengvormen winkel/horeca centrum Venray (blurring) B en W Adviesnota Onderwerp Tussenevaluatie proef mengvormen winkel/horeca centrum Venray (blurring) Zaaknummer 410743 Teammanager Ingrid Starmans B & W datum 2 juli 2018 Team Vergunningverlening Toezicht

Nadere informatie

Notitie bij collegebrief RVR 2015

Notitie bij collegebrief RVR 2015 Notitie bij collegebrief RVR 2015 VVH - Openbare orde en Veiligheid Disclaimer: deze brief is ongetekend op persportal geplaatst. Aan deze versie kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de ondertekende

Nadere informatie

Uitwerkbijlage VMBO-BB 2006

Uitwerkbijlage VMBO-BB 2006 Uitwerkbijlage VMBO-BB 2006 tijdvak 1 FRANS BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in deze uitwerkbijlage. VERGEET NIET DEZE UITWERKBIJLAGE IN TE LEVEREN 600013-1-628u Meerkeuzevragen

Nadere informatie

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat.

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. Overlast Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. De tv staat te hard, de vuilniszakken blijven te lang liggen, de takken in de tuin hangen over Toch is er een groot verschil tussen ergens last

Nadere informatie

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per

APV: Model APV VNG (laatst gewijzigd: ) Contactpersoon: Patrick Swinkels, DHW: Drank- en Horecawet, geldend per : Model VNG (laatst gewijzigd: 11-07-2012) Contactpersoon: Patrick Swinkels, 06-51205612 : Drank- en Horecawet, geldend per 1-1-2013 3 Bedrijf exploiteert zonder (rechtsgeldige) vergunning 3 Bedrijf exploiteert

Nadere informatie

Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 22 mrt 2016 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 7 Voorstelnr.: RB2016016 Onderwerp: aanpassing Algemene Plaatselijke Verordening Programma: programma 2 Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u Een goede buur is goud waard! Overlast of prettig samenleven? Enkele tips Liever een goede buur Als bewoner heeft u te maken met buren naast, boven of onder u. Om ervoor te zorgen dat iedereen prettig

Nadere informatie

Huisregels. Algemene gedragsregels

Huisregels. Algemene gedragsregels Huisregels Artikel 1 Reikwijdte 1. Ter handhaving van de goede gang van zaken binnen All-Inn gelden huisregels. De huisregels zijn van toepassing op studenten, medewerkers en andere personen, die zich

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

1. Algemene omschrijving

1. Algemene omschrijving 1.1 Inleiding 1. Algemene omschrijving georganiseerd. Kort algemene informatie invullen over het evenement. In elk geval door wie het wordt 1.2 Ervaringen uit het verleden risico s Kort aangeven er op

Nadere informatie

CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTAD UTRECHT PROCESEVALUATIE

CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTAD UTRECHT PROCESEVALUATIE CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTADUTRECHT PROCESEVALUATIE CONVENANT VEILIG UITGAAN BINNENSTAD UTRECHT PROCESEVALUATIE J. Snippe, M. Hoorn, B. Bieleman INTRAVAL Groningen-Rotterdam 4. CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

Nadere informatie

Cameratoezicht omgeving Canadaplein en Paardenmarkt

Cameratoezicht omgeving Canadaplein en Paardenmarkt Cameratoezicht omgeving Canadaplein en Paardenmarkt Cameratoezicht op en rond Canadaplein en Paardenmarkt Tijdens een proef van twee jaar wordt de omgeving van het Canadaplein en de Paardenmarkt dag en

Nadere informatie

14 april 2015. Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag

14 april 2015. Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag 14 april 2015 Onderzoek: Verkeersonderzoek: rijden met alcohol op en agressief rijgedrag Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten

Nadere informatie

Model-veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard

Model-veiligheidsplan horeca Hoeksche Waard Dit formulier graag volledig ingevuld sturen naar info@gemeentehw.nl. U kunt het formulier ook per post sturen naar Gemeente Hoeksche Waard, Postbus 2003, 3290 EA Oud-Beijerland. Voor meer informatie kunt

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.0175 d.d. 5-3-2013 Onderwerp Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van het raadslid E. Krijgsman (D66) d.d. 28 januari 2013 inzake het cameratoezicht bij station

Nadere informatie

Evaluatie proef Middelburg Winterstad editie 2016/2017

Evaluatie proef Middelburg Winterstad editie 2016/2017 Evaluatie proef Middelburg Winterstad editie 2016/2017 Van december t/m half januari 16/ 17 veranderde Middelburg in Middelburg Winterstad. Er kon geschaatst worden op de markt, er waren meerdere winterterrassen

Nadere informatie

Taskforce Overlast Ervaren overlast in het Centrum en Crabbehof-Noord 2011

Taskforce Overlast Ervaren overlast in het Centrum en Crabbehof-Noord 2011 Taskforce Overlast Ervaren overlast in het Centrum en Crabbehof-Noord 2011 Eén van de prioriteiten van de gemeente is het aanpakken van overlast, onder andere van verslaafde dak- en thuislozen. Het uiteindelijke

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer Registratienummer raad 6755 Behorend bij het Burgemeester-advies met registratienummer 6087 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente

Nadere informatie

Notulen vergadering d.d. 30 oktober Agenda: Presentielijst

Notulen vergadering d.d. 30 oktober Agenda: Presentielijst Notulen vergadering d.d. 30 oktober 2013 ielijst Wijkraadsleden Lucas van Kessel (voorzitter) Leo Hellinga (vicevoorzitter) Tinka Nas (penningmeester) Kees Rol Afwezig Inge Zuurendonk Afwezig Tineke Snel

Nadere informatie