De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (14 maart 2016) zijn cursief weergegeven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (14 maart 2016) zijn cursief weergegeven."

Transcriptie

1 Veelgestelde vragen Switch en VWNW-beleid Versie 29 maart 2016 De wijzigingen ten opzichte van de vorige versie (14 maart 2016) zijn cursief weergegeven. 1. Vrijwillige fase Belastingdienst 2. Voor wie 1.1 Hoe kom ik er achter wat voor mij de beste keuzemogelijkheid is? 1.2 Waar kan ik terecht met vragen over de vrijwillige fase Belastingdienst? 1.3 Wat is het verschil tussen de vrijwillige fase van het VWNW-beleid Rijk en de vrijwillige fase bij de Belastingdienst? 1.4 Welke mogelijkheden heb ik als ik verplichte VWNW-kandidaat word? 1.5 Hoe zit het met de vrijwillige of verplichte keuze voor Switch? 1.6 Ik wil eerst nog een tijdje werken voordat ik vertrek. Kan dat? 1.7 Als ik spijt krijg van mijn beslissing om gebruik te maken van een van de mogelijkheden van de vrijwillige fase Belastingdienst is er dan nog een weg terug? 1.8 Wat geldt als aanvraagdatum bij variant A? 1.9 Ik heb mijn ontslag al ingediend. Kan ik dat nog terugdraaien zodat ik toch met een stimuleringspremie kan vertrekken? 1.10 Mag je je ontslagdatum tussentijds nog naar voren halen? 1.11 Is er een hardheidsclausule afgesproken? 1.12 Hoe kan ik een van de varianten van de vrijwillige fase Belastingdienst aanvragen? 1.13 Mensen zouden niet worden ontslagen. Is dat uitgangspunt gewijzigd? 1.14 Ik heb geen DWB. Kan ik de regeling op papier ontvangen? 1.15 Ik wil een persoonlijk gesprek maar ik ben ziek en kan niet zelfstandig/met openbaar vervoer reizen. Komt de HR-adviseur dan bij mij thuis? 1.16 Mijn werk is nu al verdwenen. Kan ik door gebruik te maken van een spoedroute de Belastingdienst verlaten? 1.17 Wordt voor speciale gevallen een spoedroute ingericht? En wie mag daar eventueel gebruik van maken? 1.18 Wat doet de Belastingdienst met grensgevallen (anders dan de korting van bijvoorbeeld 1/18 en dergelijke), wanneer je op 1 dag na 30 dienstjaren hebt? 1.19 Ik heb me op de verkeerde datum aangemeld. Kan ik die datum nog opschuiven? (NIEUW) 2.1 Wie kunnen gebruik maken van de vrijwillige fase Belastingdienst? 2.2 Wat geldt voor de medewerkers van Douane en FIOD en is er een verschil tussen de periode voor en na 1 juli 2016? 2.3 Geldt de vrijwillige fase Belastingdienst ook voor medewerkers van DGBel? 2.4 Geldt de stimuleringspremie ook voor medewerkers met een tijdelijke aanstelling? 2.5 Hoe gaat de Belastingdienst om met tijdelijke contracten waarvan men al weet dat die niet worden verlengd? 2.6 Wat is de positie van medewerkers die (bijvoorbeeld 2 of 3 jaar) elders gedetacheerd zijn?

2 2.7 Geldt de vrijwillige fase Belastingdienst met keuzemogelijkheden ook voor uitzendkrachten of medewerkers die vanuit een andere organisatie via detachering of op IFbasis werkzaam zijn bij de Belastingdienst? 2.8 Kan het bevoegd gezag een verzoek om stimuleringspremie weigeren? 2.9 Kan een medewerker die betrokken is bij een disciplinaire maatregel, gebruik maken van de stimuleringspremie? 2.10 Wie gaan er als eersten naar Switch? 2.11 Ik ben een VWNW-kandidaat uit een eerdere reorganisatie. Hoe ga ik daarmee om in relatie tot 1.7B PUB? 3. Looptijd 4. Werk 5. Mobiliteit 3.1 Tot wanneer kan ik kiezen voor één van de varianten uit de vrijwillige fase? 3.2 Is er een algehele einddatum voor de vrijwillige fase Belastingdienst? 3.3 Als er voor 1 juli 2016 een reorganisatiebesluit voor mijn onderdeel wordt genomen, kan ik dan toch tot 1 juli 2016 kiezen voor de stimuleringspremie? 3.4 Kan ik al voor 1 juli vertrekken met een stimuleringspremie? 3.5 Kan ik ook nog na 1 juli 2016 met de stimuleringspremie weg? 3.6 Ik wil met variant A in verband met de continuïteitstoets pas uitstromen in december. Kan dat? 3.7 Hoe en wanneer vraag ik mijn ontslag aan? 3.8 Voorafgaand aan de continuïteitstoets kunnen medewerkers hun ontslag zelf opvoeren en laten goedkeuren. Verspelen zij hiermee hun stimuleringspremie? 4.1 Welk werk gaan mensen in Switch uitvoeren? 4.2 Wat is een passende functie? Als je bij Switch gaat werken, is de werkgever dan vrij om je elk werk op te dragen en overal in Nederland aan het werk te zetten of kun je op je huidige eenheid blijven? 5.1 Wat houdt mobiliteit bij Switch in? 5.2 Kan je een opleiding volgen binnen Switch? En worden opleidingen volledig vergoed? 5.3 Als je vrijwillig naar Switch gaat, kun je dan een mobiliteitstoeslag krijgen? 5.4 Wat gebeurt er met de medewerkers die nog in Switch zitten als de Investeringsagenda is afgerond? 5.5 Wat is het verschil tussen Switch en het Employability Center (EC)? 5.6 Wat gebeurt er met mijn salarissuppletie (ontvangen via de voorzieningen in variant C) wanneer ik onverhoopt in mijn nieuwe baan in de WW terecht kom? Wordt mijn salaris dan in de WW ook nog gesuppleerd? 5.7 Heeft een vrijwillige VWNW-kandidaat voorrang bij sollicitaties? (GEWIJZIGD) 5.8 Ben ik in de vrijwillige fase Belastingdienst bij variant C verplicht om een passende functie te accepteren? (NIEUW)

3 6. Stimuleringspremie 6.1 Moet je overstappen naar Switch om gebruik te kunnen maken van de stimuleringspremie? 6.2 Wat zijn de fiscale consequenties van de stimuleringspremie? 6.3 Hoe wordt het aantal ABP-overheidsdienstjaren bepaald? 6.4 Wat is de peildatum voor het vaststellen van het aantal overheidsjaren voor berekening van de stimuleringspremie? Is dat het moment van aanvraag of het moment van ontslag? 6.5 Van welk salaris moet ik uitgaan bij berekening van de stimuleringspremie? Wat als ik gebruik maak van PAS; langer dan een jaar ziek ben; etc 6.6 Geldt het maandsalaris voor de berekening van de stimuleringspremie in- of exclusief toelages (onregelmatigheidstoelage/fiod-toelage)? 6.7 Op een deel van mijn loon ligt een loonbeslag. Welke invloed heeft dit op de stimuleringspremie? 6.8 Kan een medewerker met 2 overheids-dienstbetrekkingen gebruik maken van de premie, of geldt de terugbetalingsregeling in dit geval? 6.9 Als ik mijn AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt heb, maar nog steeds aan het werk ben, kan ik dan gebruik maken van de stimuleringspremie? 6.10 Hoe gaat het met langdurig zieken die gebruik willen maken van de stimuleringspremie? 6.11 Kunnen medewerkers die in het buitenland wonen gebruik maken van de stimuleringspremie? 6.12 Klopt het dat de stimuleringspremie is verhoogd naar Max ? 6.13 Met welke doorlooptijd moet ik rekening houden bij optie A? En geldt de opzegtermijn van één maand? Als ik op 1 februari mijn aanvraag indien, per wanneer kan ik dan ontslag nemen? 6.14 Ik maak gebruik van ouderschapsverlof. Kan ik dit verlof stopzetten en gebruik maken van de stimuleringspremie zonder het ouderschapsverlof te moeten terugbetalen? 6.15 Als ik kom te overlijden voordat ik de stimuleringspremie heb ontvangen, krijgen mijn erfgenamen dan alsnog het geld van de stimuleringspremie? 6.16 Kan ik na mijn vertrek met een stimuleringspremie aanspraak maken op een WWuitkering? 6.17 Mag ik wanneer ik uit dienst ben gegaan via een uitzendbureau weer terugkeren bij de Belastingdienst of het Rijk? Heeft dit consequenties voor de stimuleringsregeling? 6.18 Kan ik naast de stimuleringspremie gebruik maken van andere voorzieningen zoals de salarisgarantie of een (aflopende) vergoeding voor extra reistijd? 6.19 Ik wil mijn deeltijd uitbreiden. Mag dat? 6.20 Heb ik bij vertrek met toekenning van de stimuleringspremie recht op een proportionele ambtsjubileumgratificatie? 6.21 Ik werk in deeltijd. Telt een gewerkt jaar in deeltijd dan als een heel jaar voor de berekening van de premie? 6.22 Mag ik parttime of deeltijdontslag nemen en toch van de stimuleringspremie gebruik maken? 6.23 Is het mogelijk om de Belastingdienst te verlaten met een terugkeergarantie? 6.24 Wat gebeurt er als ik volledig wordt afgekeurd? (NIEUW)

4 6.25 Ben ik volgens het UWV vrijwillig werkeloos als ik een WIA-uitkering heb en zelf met een stimuleringspremie ontslag neem? (NIEUW) 6.26 Hoe gaat de Belastingdienst om met uitstroom bevorderende maatregelen waar eerder aanspraak op is gedaan in het kader van het sociaal flankerend beleid? (NIEUW) 7. Financiële en fiscale details stimuleringspremie 7.1 Kan ik de stimuleringspremie ook in delen overgemaakt krijgen of wordt het bedrag in één keer uitbetaald? 7.2 Stel je stroomt uit per 1 juli 2016, krijg je dan toch je deel eindejaarsuitkering uitbetaald? 7.3 Wordt op de stimuleringspremie pensioenpremie ingehouden? 7.4 Kan de stimuleringspremie uitgeruild worden tegen buitengewoon verlof? 7.5 Mag ik de stimuleringspremie gebruiken voor mijn levensloopregeling? 7.6 Ik ben op dit moment met levensloopverlof en wil daarna de Belastingdienst verlaten met een stimuleringspremie. Kan dat? 7.7 Kan ik de bruto stimuleringspremie storten in een stamrecht bv, bankspaarrekening of lijfrente of investeren voor het opzetten van een eigen bedrijf? 8. Stimuleringspremie en pensioen 8.1 Wat zijn de consequenties voor mijn pensioenopbouw als ik met stimuleringspremie vertrek? 8.2 Als je weggaat met de stimuleringspremie zal er geen pensioenpremie meer worden betaald en er zal dus een "gat ontstaan" vanaf het moment van vrijwillige uittreding tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Hoe wordt dat gat opgevuld? 8.3 Wordt er nog iets geregeld voor mijn pensioenbreuk? 8.4 Kan ik met deeltijdpensioen ook van de stimuleringspremie gebruikmaken? 8.5 Ik ben al AOW-er, kan ik dan gebruikmaken van de stimuleringspremie? 8.6 Na je AOW-leeftijd: is de premie nul. Klopt dat? 8.7 Mag ik de stimuleringspremie storten in mijn pensioenvoorziening? 8.8 Wordt de stimuleringspremie van mijn pensioen afgetrokken? (Een dergelijke regeling heeft ABP voor wachtgeld.) 8.9 Vervalt het voorwaardelijk pensioen als je eerder stopt dan je AOW-gerechtigde leeftijd? 8.10 Is het mogelijk gebruik te maken van de stimuleringspremie, maar nog geen gebruik te maken van het keuzepensioen? 8.11 Zijn er mogelijkheden tot het doorbetalen van pensioenpremies door zowel werkgever als werknemer? 8.12 Is het ook mogelijk om een aanvulling op je prepensioen te krijgen? Kan het bedrag dus in de pensioenpot gestort worden? 8.13 Is er een minimaal bedrag dat moet worden opgenomen aan keuzepensioen? 8.14 Mag ik wanneer ik gebruik maak van één van de opties die gericht zijn op uitstroom (en wanneer ik kort voor mijn pensioen zit), ook gebruik maken van de cursus Pensioen in Zicht. En zo ja, geldt dat dan ook voor mijn partner (zoals gebruikelijk was) en wat komt dan voor vergoeding in aanmerking?

5 9. Organisatie 8.15 Hoe gaat het met mijn pensioen als ik over ga naar Switch en loopt mijn pensioen nog door? 8.16 Hoe zit het met mijn pensioenopbouw na het eerste levensloopjaar? 8.17 Wie betaalt mijn premie voor de Zorgverzekeringswet (inkomensafhankelijke bijdrage van het bruto jaarinkomen) wanneer ik met pensioen ga? (NIEUW) 8.18 Is het mogelijk om bij Variant B, levensloop op te nemen tijdens het verblijf in Switch? (NIEUW) 9.1 Wat houdt Switch in? 9.2 Voor wie is Switch? 9.3 Hoe zit het met de ambtenarenstatus binnen Switch? 9.4 Hoe is de medezeggenschap bij Switch betrokken?

6 1. Vrijwillige fase Belastingdienst 1.1 Hoe kom ik er achter wat voor mij de beste keuzemogelijkheid is? Er zijn 4 varianten: (A) directe uitstroom met stimuleringspremie; (B) werk en uitstroom met stimuleringspremie; (C) werk, begeleiding en uitstroom; (D) werk en uitstroom zonder stimuleringspremie. Kijk op de intranetpagina van Switch wat de varianten inhouden en wat de voorwaarden zijn. Als je interesse hebt in één of meer van de keuzemogelijkheden, kun je je via intranet aanmelden. Je krijgt dan een individueel gesprek met een adviseur. 1.2 Waar kan ik terecht met vragen over de vrijwillige fase Belastingdienst? Op de intranetpagina s van Switch vind je uitgebreide informatie over de verschillende varianten. Ook staat daar een rekentool waarmee je je stimuleringspremie kunt berekenen. Vind je geen antwoord op je vraag, dan kun je je vraag indienen bij switch@belastingdienst.nl. De vragen die binnenkomen worden gebruikt om deze Q&A regelmatig bij te stellen. Onderdeel van de aanvraagprocedure is een persoonlijk adviesgesprek met een adviseur. Daarin kun je antwoord op gedetailleerde, persoonlijke vragen krijgen. De individuele adviesgesprekken worden op verschillende belastingdienstlocaties in het land gehouden, waaronder Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam, Amersfoort en Zwolle. 1.3 Wat is het verschil tussen de vrijwillige fase van het VWNW-beleid Rijk en de vrijwillige fase bij de Belastingdienst? Voor de Belastingdienst is in de PUB een nadere uitwerking gegeven aan de vrijwillige fase van het VWNW-beleid van het Rijk. Bij de Belastingdienst heb je tijdens de vrijwillige fase meer keuzemogelijkheden en kun je kiezen uit 4 varianten. De vrijwillige fase Belastingdienst geldt voor alle medewerkers van de Belastingdienst met een ambtelijke vaste aanstelling of een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd, met uitzondering van medewerkers van Douane en FIOD (zij kunnen gebruik maken van de zogenaamde remplaçantenregeling). In het eerste half jaar van de vrijwillige fase Belastingdienst (tot 1 juli 2016) worden nog geen verplichte VWNW-kandidaten aangewezen.

7 1.4 Welke mogelijkheden heb ik als ik verplichte VWNW-kandidaat word? Alle informatie over het rijksbrede VWNW-beleid kun je vinden op rijksportaal: neel/cismijn_werk /ciswijziging_in_werk /cisorganisatieverandering_7/cisreorganisatie proces_5/cisikap_bronnen_ Hoe zit het met de vrijwillige of verplichte keuze voor Switch? Uitgangspunt is steeds geweest dat je alleen verplicht overgaat naar Switch als je in een reorganisatie wordt aangewezen als verplicht Van-Werk-Naar-Werk-kandidaat. Dit kan gebeuren als je functie als gevolg van de reorganisatie wordt opgeheven of als er in de nieuwe organisatie minder mensen nodig zijn (overtolligheid). In dat geval ga je verplicht in Switch werken aan je mobiliteit. Als je wordt aangewezen als verplicht VWNW-kandidaat kun je geen gebruik meer maken van de mogelijkheden van de vrijwillige fase Belastingdienst (de varianten). In de daaraan voorafgaande vrijwillige fase kun je je melden bij Switch voor een vrijwillig vertrek met stimuleringspremie. Je kunt je ook bij Switch vrijwillig melden als je aan de slag wil met mobiliteit of een aantal jaren voorafgaand aan je pensioen voor een vrijwillig vertrek op langere termijn zonder stimuleringspremie. 1.6 Ik wil eerst nog een tijdje werken voordat ik vertrek. Kan dat? Als je eerst nog een periode wil werken, kun je kiezen voor variant B (werk en uitstroom met stimuleringspremie) of variant D (werk en uitstroom zonder stimuleringspremie). Bij variant B kun je maximaal 3 jaar werken voordat je uitstroomt, bij variant D kan dat langer. Lees de intranetpagina s van Switch voor meer informatie en de voorwaarden. 1.7 Als ik spijt krijg van mijn beslissing om gebruik te maken van een van de mogelijkheden van de vrijwillige fase Belastingdienst is er dan nog een weg terug? De afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst. Zodra je deze hebt ondertekend, zijn de afspraken definitief. Afspraken kunnen dan alleen nog gewijzigd worden als er sprake is van heel bijzondere situaties (overmacht).

8 1.8 Wat geldt als aanvraagdatum bij variant A? Bij aanmelding voor een persoonlijk gesprek kun je op het intranet van Switch kiezen voor variant A of de variant B, C en D. Je kunt je ook eerst breed oriënteren. Als je kiest voor variant A is de datum waarop het formulier online wordt ingevuld de startdatum van de termijn van 3 maanden. Als je kiest voor een van de varianten B, C, D, of bredere oriëntatie is de aanvraagdatum van je gesprek nog niet bepalend. 1.9 Ik heb mijn ontslag al ingediend. Kan ik dat nog terugdraaien zodat ik toch met een stimuleringspremie kan vertrekken? Als je je verzoek tot ontslag per 1 januari of later via P-Direkt hebt ingediend, maar het is nog niet goedgekeurd door de werkgever, dan kun je je verzoek nog zo aanpassen dat je in aanmerking komt voor de nieuwe regels rondom het VWNW-beleid. Als je verzoek tot ontslag in P-Direkt al is goedgekeurd door de werkgever (er is met goedkeuring in P-Direkt een besluit genomen), dan kun je dit verzoek niet meer intrekken. Als je al een aanvraag voor een van de varianten hebt ingediend en je hebt daarna zelf (per ongeluk) ontslag in P-Direkt aangevraagd, dan kan dit via je leidinggevende worden gecorrigeerd Mag je je ontslagdatum tussentijds nog naar voren halen? Dit is in beginsel niet mogelijk. De afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Zodra je deze hebt ondertekend, zijn de afspraken definitief. Afspraken kunnen dan alleen nog gewijzigd worden als er sprake is van heel bijzondere situaties (overmacht) Is er een hardheidsclausule afgesproken? Nee, er is geen hardheidsclausule afgesproken. Als er een geschil ontstaat over de toepassing van het VWNW-beleid, kun je op de gebruikelijke wijze bezwaar maken Hoe kan ik een van de varianten van de vrijwillige fase Belastingdienst aanvragen? Sinds 1 februari kun je via de intranetpagina van Switch de verschillende varianten aanvragen.

9 1.13 Mensen zouden niet worden ontslagen. Is dat uitgangspunt gewijzigd? Nee. Uitgangspunt is steeds geweest dat mensen van wie het werk verdwijnt niet worden ontslagen. Zij krijgen een plek in Switch. Mensen kunnen in Switch werken aan hun mobiliteit, binnen of buiten de dienst. Zij kunnen hierbij gebruik maken van de voorzieningen van het VWNW-beleid. De looptijd van Switch is voorzien voor 6 tot 8 jaar. Binnen die tijd moeten mensen dus naar ander werk worden begeleid Ik heb geen DWB. Kan ik de regeling op papier ontvangen? Wanneer je geen DWB hebt kun je op je eigen kantoor gebruik maken van een multi-user werkplek of een DWB van een collega of je leidinggevende. Op intranet kun je alle informatie vinden over Switch en eventueel aanmelden voor een persoonlijk gesprek Ik wil een persoonlijk gesprek maar ik ben ziek en kan niet zelfstandig/met openbaar vervoer reizen. Komt de HR-adviseur dan bij mij thuis? Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar of eigen vervoer. Indien je geen eigen vervoer hebt of er geen gebruik van kunt maken, mag je in overleg met je leidinggevende met een taxi reizen. Als dat ook niet gaat kan je leidinggevende een huisbezoek met een HR-adviseur inplannen Mijn werk is nu al verdwenen. Kan ik door gebruik te maken van een spoedroute de Belastingdienst verlaten? Nee, er wordt geen spoedroute ingericht voor medewerkers van wie het werk is verdwenen. Houd rekening met een doorlooptijd van ongeveer 6 weken. In deze weken moet helderheid komen over de keuze die je wilt maken en of je je financiële situatie goed hebt in kaart hebt gebracht. Als dat het geval is, wordt een continuïteitstoets gedaan. Het kader voor de continuïteitstoets, hoe moet het met de continuïteit van het werk als veel medewerkers gebruik maken van de stimuleringspremie, wordt begin maart duidelijk. De Raad van Bestuur neemt dan een besluit over de criteria en uitvoering daarvan. Tot die tijd kan de toets niet plaatsvinden en kan de directeur Switch nog geen vaststellingsovereenkomst ondertekenen Wordt voor speciale gevallen een spoedroute ingericht? En wie mag daar eventueel gebruik van maken? Er wordt geen spoedroute ingericht. Indien nodig kan de leidinggevende contact opnemen met de HR-adviseur van de locatie.

10 1.18 Wat doet de Belastingdienst met grensgevallen (anders dan de korting van bijvoorbeeld 1/18 en dergelijke), wanneer je op 1 dag na 30 dienstjaren hebt? De regels van de vrijwillige fase Belastingdienst worden toegepast zoals vastgesteld in de PUB, hoofdstuk 1, onderdeel 7b. Er is geen marge voor grensgevallen bepaald, bijvoorbeeld één dag tekort mag wel maar twee dagen niet, of twee dagen mag wel maar drie dagen niet. Om rechtsongelijkheid te voorkomen is er voor gekozen om een harde grens te stellen. Voor de berekening van de stimuleringspremie worden daarom de bepalingen zoals beschreven in de PUB strikt aangehouden Ik heb me op de verkeerde datum aangemeld. Kan ik die datum nog opschuiven? (NIEUW) Ja, dat is mogelijk. Als je na aanmelding tot de conclusie komt dat je je bij nader inzien pas later wilt aanmelden, dan kan de aanmelding aangehouden worden. Je krijgt dan van de HRadviseur of de teamleider Switch een mededeling per mail dat de aanmelding inactief is en dat je deze zelf (per mail) weer kunt activeren. Tot het moment van jouw activering doet de HR-adviseur of de teamleider Switch niets met de aanmelding en kunnen er geen rechten aan ontleend worden. De activeringsdatum in de door jou te versturen activeringsmail geldt voor de procedurele termijnen van PUB 1.7 B als datum van invulling en ondertekening van de aanvraag. 2. Voor wie 2.1 Wie kunnen gebruik maken van de vrijwillige fase Belastingdienst? De vrijwillige fase geldt voor alle medewerkers van de Belastingdienst met een ambtelijke vaste aanstelling of een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd met uitzondering van medewerkers van Douane en FIOD (zij kunnen gebruik maken van de zogenaamde remplaçantenregeling). 2.2 Wat geldt voor de medewerkers van Douane en FIOD en is er een verschil tussen de periode voor en na 1 juli 2016? De Investeringsagenda heeft geen betrekking op Douane en FIOD. Daarom is de nadere uitwerking van de vrijwillige fase van het VWNW-beleid Rijk (in de PUB) niet van toepassing op medewerkers van deze dienstonderdelen. Als Douane- of FIOD-medewerker kun je wel gebruik maken van de zogenaamde remplaçantenregeling.

11 Als je voor 1 juli 2016 een aanvraag indient, krijg je de mogelijkheid direct uit te stromen met een stimuleringspremie (variant A) ook zonder dat er een remplaçant beschikbaar is. Als je op of na 1 juli 2016 je aanvraag indient, geldt de gebruikelijke (rijksbrede) remplaçantenregeling. Dit houdt in dat je uitsluitend in aanmerking kan komen voor variant A als met jouw vertrek de plaatsing wordt gerealiseerd van een medewerker die is aangewezen als verplicht VWNW-kandidaat (de remplaçant). 2.3 Geldt de vrijwillige fase Belastingdienst ook voor medewerkers van DGBel? Nee. De medewerkers van DGBEL hebben rechtspositioneel een andere status dan de collega s in de BD. Zij vallen niet onder de PUB. 2.4 Geldt de stimuleringspremie ook voor medewerkers met een tijdelijke aanstelling? Alleen medewerkers die een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd hebben, kunnen gebruik maken van de keuzemogelijkheden in de vrijwillige fase Belastingdienst. 2.5 Hoe gaat de Belastingdienst om met tijdelijke contracten waarvan men al weet dat die niet worden verlengd? Het toekennen van een eventuele stimuleringspremie aan medewerkers met een tijdelijke aanstelling geldt alleen voor een tijdelijke aanstelling met uitzicht op vast dienstverband. Artikel 6, 2a, ARAR. 2.6 Wat is de positie van medewerkers die (bijvoorbeeld 2 of 3 jaar) elders gedetacheerd zijn? De keuzemogelijkheden in de vrijwillige fase Belastingdienst gelden voor medewerkers met een ambtelijke aanstelling bij de Belastingdienst, dus ook als je tijdelijk elders gedetacheerd bent. 2.7 Geldt de vrijwillige fase Belastingdienst met keuzemogelijkheden ook voor uitzendkrachten of medewerkers die vanuit een andere organisatie via detachering of op IF-basis werkzaam zijn bij de Belastingdienst? Nee. De vrijwillige fase geldt niet voor medewerkers die geen ambtelijke aanstelling bij de Belastingdienst hebben.

12 2.8 Kan het bevoegd gezag een verzoek om stimuleringspremie weigeren? Iedere medewerker met een vaste aanstelling of een aanstelling in tijdelijke dienst voor een proeftijd bij de Belastingdienst (met uitzondering van Douane en FIOD) kan in beginsel aanspraak maken op een vertrek met stimuleringspremie. Als je voldoet aan alle voorwaarden, kan dit niet geweigerd worden. Kijk voor de specifieke voorwaarden bij de verschillende varianten op de intranetpagina van Switch. 2.9 Kan een medewerker die betrokken is bij een disciplinaire maatregel, gebruik maken van de stimuleringspremie? Op grond van artikel 94 ARAR, lid 3, kan ontslag worden geweigerd, bijvoorbeeld indien een disciplinaire straf van ontslag wordt overwogen Wie gaan er als eersten naar Switch? Uitgangspunt is dat het eerste half jaar van 2016 geen mensen verplicht naar Switch gaan. Er vinden dan namelijk nog geen reorganisaties plaats. Het eerste halfjaar van 2016 zal in het teken staan van het begeleiden van medewerkers die op basis van vrijwilligheid een ander perspectief willen kiezen Ik ben een VWNW-kandidaat uit een eerdere reorganisatie. Hoe ga ik daarmee om in relatie tot 1.7B PUB? De medewerker kan kiezen tussen het continueren van de gemaakte afspraken of een nieuwe keuze te maken uit de varianten van hfdst 1 onderdeel 7B PUB. Dit gaat dan wel om medewerkers die behoren tot de dienstonderdelen die geraakt worden door de Investeringsagenda. 3. Looptijd 3.1 Tot wanneer kan ik kiezen voor één van de varianten uit de vrijwillige fase? De keuzemogelijkheden in de vrijwillige fase Belastingdienst gelden totdat je een voornemen tot aanwijzing als verplicht VWNW-kandidaat krijgt. Je wordt aangewezen als verplicht VWNW-kandidaat als je functie in een reorganisatie wordt opgeheven of als je overtollig wordt (omdat in de nieuwe organisatie minder mensen nodig zijn).

13 Met de bonden is afgesproken dat medewerkers pas vanaf 1 juli 2016 een voornemen tot aanwijzing als verplicht VWNW-kandidaat kunnen krijgen. Voor wie niet wordt aangewezen als verplicht VWNW-kandidaat, blijft de toepassing van de vrijwillige fase (inclusief keuzemogelijkheden) gedurende de looptijd van de Investeringsagenda gelden. Alleen als zich omstandigheden voordoen waarbij er onaanvaardbare risico s worden gelopen ten aanzien van de continuïteit in de bedrijfsvoering, kan dit van invloed zijn op de geldigheidsduur. Om die reden vindt periodiek en voor de eerste keer na twee jaar, begin 2018, een evaluatie plaats. 3.2 Is er een algehele einddatum voor de vrijwillige fase Belastingdienst? De vrijwillige fase blijft bestaan gedurende de looptijd van de Investeringsagenda, naar verwachting nog 5 tot 7 jaar. De regeling wordt periodiek geëvalueerd met de vakbonden, voor de eerste keer na twee jaar, begin Als er onaanvaardbare risico s worden gelopen ten aanzien van de continuïteit in de bedrijfsvoering kunnende afspraken in overleg met de bonden worden aangepast. 3.3 Als er voor 1 juli 2016 een reorganisatiebesluit voor mijn onderdeel wordt genomen, kan ik dan toch tot 1 juli 2016 kiezen voor de stimuleringspremie? Ja, iedereen kan in ieder geval tot 1 juli 2016 kiezen voor één van de 4 keuzemogelijkheden van de vrijwillige fase Belastingdienst, waaronder de stimuleringspremie. Want voor 1 juli worden geen verplichte VWNW-kandidaten aangewezen of voornemens daartoe verzonden. 3.4 Kan ik al voor 1 juli vertrekken met een stimuleringspremie? Je kunt de stimuleringspremie vanaf 1 februari 2016 aanvragen. Je vertrek (beëindiging dienstverband) kan kort daarna plaatsvinden. Wel is het mogelijk dat het bevoegd gezag een latere ontslagdatum nodig vindt in verband met de continuïteit van het werk. Deze ontslagdatum ligt maximaal 6 maanden na de datum van het indienen van de aanvraag. 3.5 Kan ik ook nog na 1 juli 2016 met de stimuleringspremie weg? Zo lang je geen voornemen tot aanwijzing als verplicht VWNW-kandidaat hebt ontvangen, kun je kiezen uit een van de 4 varianten van de vrijwillige fase Belastingdienst, waaronder vertrek met de stimuleringspremie. Voor wie niet wordt aangewezen als verplicht VWNW-kandidaat, blijft de toepassing van de vrijwillige fase (inclusief keuzemogelijkheden) gedurende de looptijd van de vrijwillige fase Belastingdienst gelden.

14 3.6 Ik wil met variant A in verband met de continuïteitstoets pas uitstromen in december. Kan dat? De continuïteitstoets vindt plaats na de aanmeldprocedure. Het is dus niet mogelijk om op het moment van aanvraag toezeggingen te doen over de uitkomst van de toets. Wanneer je de definitieve vaststellingsovereenkomst tekent is de uitkomst vanzelfsprekend bekend. Het staat je dan nog vrij om af te zien van ondertekening en dus geen gebruik te maken van de aangevraagde variant. 3.7 Hoe en wanneer vraag ik mijn ontslag aan? Na de ondertekening van de vaststellingsovereenkomst door de directeur Switch en (daarna) de medewerker, zet P-Direkt het ontslag voor goedkeuring klaar in de portal. De huidige manager moet dat ontslag (inclusief de afrekening verlof/pas/scholing/eventuele terugbetalingsverplichtingen) goedkeuren. De vaststellingsovereenkomst is het formele ontslagbesluit. Je mag als medewerker niet zelf je ontslag voor goedkeuring klaarzetten in P- Direkt. Dit gebeurt namelijk centraal. Gebeurt dit onverhoopt toch dan trekt de manager het ontslagverzoek in. 3.8 Voorafgaand aan de continuïteitstoets kunnen medewerkers hun ontslag zelf opvoeren en laten goedkeuren. Verspelen zij hiermee hun stimuleringspremie? Je mag niet zelf je ontslag voor goedkeuring klaarzetten in P-Direkt. Dit gebeurt centraal. De directeur Switch ondertekent de vaststellingsovereenkomst niet eerder dan nadat de continuïteitstoets is gedaan. Voer je voor de definitieve vaststelling je ontslag al op in P-Direkt dan loop je het risico dat de stimuleringspremie niet wordt uitbetaald. Over deze procedure word je tijdens het gesprek met de HR-adviseur geïnformeerd. De verwachte doorlooptijd is 6 weken. 4. Werk 4.1 Welk werk gaan mensen in Switch uitvoeren? Medewerkers krijgen werk aangeboden waarmee ze een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de inkomsten en continuïteit van de Belastingdienst. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om hun werkervaring uit te bouwen. Het gaat om passend, tijdelijk werk waar we nu geen of minder capaciteit op inzetten of dat noodzakelijk is tijdens het transitieproces. Voorbeelden zijn: de behandeling van simpele

15 uitworp van aangiften, het opschonen van bestanden of het bijspringen om de overgang van oud naar nieuw tijdelijk met extra capaciteit te ondersteunen. Als je naar Switch gaat, geef je je huidige plek (en werk) op. Bij Switch krijg je tijdelijk werk, dat past bij je niveau. Overigens kan het in uitzonderlijke gevallen zijn dat je (tijdelijk) je huidige werk blijft doen. Dit kan alleen in het kader van continuïteit en wordt door het bevoegd gezag bepaald. 4.2 Wat is een passende functie? Als je bij Switch gaat werken, is de werkgever dan vrij om je elk werk op te dragen en overal in Nederland aan het werk te zetten of kun je op je huidige eenheid blijven? Het moet gaan om passende werkzaamheden, niet alleen qua reistijd maar ook qua inhoud van het werk. Daarbij is het uitgangspunt dat de werkzaamheden liggen binnen de bandbreedte van je (groeps)functie. Switch zal verspreid over het land vestigingen openen die goed bereikbaar en bereisbaar zijn. De locaties komen in panden van de Belastingdienst. Het hoofdkantoor van Switch is gelegen in Rotterdam. Bij de keuze van de locaties houdt Switch rekening met waar de mensen die instromen werken. De locaties kunnen dus in de loop van de tijd veranderen. De locaties van de Switchvestigingen staan los van de locaties waar de adviesgesprekken worden gehouden. 5.Mobiliteit 5.1 Wat houdt mobiliteit bij Switch in? In Switch krijgen medewerkers professionele persoonlijke begeleiding zoals loopbaancoaching, trainingen en werkstages. Welke begeleiding medewerkers precies krijgen, is afhankelijk van de doelen die zijn omschreven in hun persoonlijke Switchplan. Zo kunnen medewerkers die mobiel willen en kunnen worden, grenzen verleggen en kansen grijpen om ander werk te vinden. Dit kan binnen de Belastingdienst zijn, maar vooral daarbuiten. 5.2 Kan je een opleiding volgen binnen Switch? En worden opleidingen volledig vergoed? Medewerkers kunnen een opleiding volgen in Switch als dit de uitstroom naar een baan bevordert en daarmee de arbeidsmarktkansen vergroot. De inzet is een baan buiten de Belastingdienst. De afspraken hierover worden opgenomen in het Switchplan.

16 Binnen Switch wordt gebruik gemaakt van het aanbod van de BelastingdienstAcademie en het Employability Center (trainingen gericht op solliciteren). Hier vallen ook externe opleidingen onder. De kosten voor de opleiding (mits deze opleiding gericht is op uitstroom uit Switch) zijn voor de werkgever. Wel moeten de kosten passen in het Belastingdienst brede beleid rond opleidingen. 5.3 Als je vrijwillig naar Switch gaat, kun je dan een mobiliteitstoeslag krijgen? Nee. Bij een vrijwillige overgang naar Switch heb je geen recht op een mobiliteitstoeslag. 5.4 Wat gebeurt er met de medewerkers die nog in Switch zitten als de Investeringsagenda is afgerond? Dit hangt af van de afspraken en regels die dan gemaakt worden en gelden. 5.5 Wat is het verschil tussen Switch en het Employability Center (EC)? Switch is het werk- en mobiliteitsbedrijf voor medewerkers van wie het werk vermindert of verdwijnt door de Investeringsagenda. Het is een dienstonderdeel waarin deze medewerkers tijdelijk werk krijgen en tegelijk gaan werken aan nieuw perspectief. Het Employability Center is onderdeel van B/CKC en is opgericht om de in-, door- en uitstroom van medewerkers in de staande organisatie te bevorderen. Switch en het EC werken nauw samen. Zo voert het EC een aantal diensten voor Switch uit op het gebied van werving en selectie, loopbaanadvies en assessment. Daarnaast levert het EC loopbaancoaches voor de begeleiding van medewerkers in Switch. 5.6 Wat gebeurt er met mijn salarissuppletie (ontvangen via de voorzieningen in variant C) wanneer ik onverhoopt in mijn nieuwe baan in de WW terecht kom? Wordt mijn salaris dan in de WW ook nog gesuppleerd? Je krijgt geen salarissuppletie bovenop je eventuele WW-uitkering. Maar als je een vaste aanstelling had bij de Belastingdienst en je hebt een andere functie aanvaard buiten de overheid, kom je in aanmerking voor een bovenwettelijke uitkering WW indien je binnen 2 jaar na indiensttreding buiten de overheid buiten je schuld wordt ontslagen.

17 5.7 Heeft een vrijwillige VWNW-kandidaat voorrang bij sollicitaties? (GEWIJZIGD) Rijksbreed heeft alleen de verplichte VWNW-kandidaat een voorrangspositie. De interne vrijwillige VWNW-kandidaat heeft alleen binnen de Belastingdienst een voorrangspositie bij vacatures. Voor de vrijwillige medewerker Investeringsagenda ligt het voor de hand dat uitsluitend de medewerker die heeft gekozen voor variant C (werk, begeleiding en uitstroom via Switch) eveneens een voorrangspositie krijgt bij vacatures binnen de Belastingdienst. Dit moet overigens nog formeel worden besloten bij de vaststelling van het herziene beleid Werving & Selectie. 5.8 Ben ik in de vrijwillige fase Belastingdienst bij variant C verplicht om een passende functie te accepteren? (NIEUW) De uitvoering van variant C is gebaseerd op de toepassing van het rijksbrede VWNW-beleid. Bij variant C is het Switchtraject in beginsel 3 x 6 maanden, tenzij er in de vaststellingsovereenkomst andere termijnen zijn afgesproken. Bijvoorbeeld in verband met het volgen van een opleiding in combinatie met werk. In de vrijwillige fase hoort het aanbieden van een passende functie. Bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst zal vooraf duidelijk moeten zijn wat de werkwijze en de consequenties zijn rond het aanbieden c.q. afwijzen van een passende functie. Wanneer je 3 keer een passende functie weigert tijdens de afgesproken looptijd van het Switchtraject (vrijwillige fase), start voor jou de verplichte fase. 6.Stimuleringspremie 6.1 Moet je overstappen naar Switch om gebruik te kunnen maken van de stimuleringspremie? Er zijn twee varianten voor de stimuleringspremie: directe uitstroom (A) of eerst naar Switch (B) Kies je voor variant A dan stroom je direct uit en ga je niet werken in Switch. Kies je voor variant B, dan ga je voordat je uitstroomt tijdelijk passende werkzaamheden binnen Switch verrichten. 6.2 Wat zijn de fiscale consequenties van de stimuleringspremie? Voor deze en alle andere fiscale vragen zijn de persoonlijke omstandigheden zo bepalend dat het advies altijd is om contact op te nemen met een eigen financieel adviseur die goed op de hoogte is van alle omstandigheden. Voor de heffing loonbelasting over de stimuleringspremie is de groene tabel bijzondere beloning van toepassing, er is sprake van loon uit vroegere arbeid. De loonbelasting is echter een voorheffing op de inkomstenbelasting. In de inkomstenbelasting wordt het totale jaarinkomen belast tegen progressief tarief. Daarbij wordt naast de stimuleringspremie ook (voor zover van toepassing) bijvoorbeeld rekening gehouden met overig loon, aftrekposten

18 eigen woning, alimentatie etc. Het percentage loonheffing groene tabel zegt dus nog niets over het uiteindelijke netto bedrag, dit is afhankelijk van het overige inkomen en de persoonlijke omstandigheden wellicht hoger of lager. De stimuleringspremie kan ook van invloed zijn op eventuele inkomensafhankelijke toeslagen (zorg- en huurtoeslag en kindgebonden budget). De stimuleringspremie telt mee voor het toetsingsinkomen op grond waarvan deze rechten worden toegekend en berekend. In de meeste gevallen zal in het jaar waarin de premie wordt betaald geen recht bestaan op inkomensafhankelijke toeslagen. Als over dat jaar reeds toeslagen zijn ontvangen dienen deze met rente terugbetaald te worden. Het is daarom verstandig (verwachte) wijzigingen in het toetsingsinkomen bijtijds aan de Belastingdienst door te geven. 6.3 Hoe wordt het aantal ABP-overheidsdienstjaren bepaald? Voor de bepaling van het aantal ABP-overheidsdienstjaren wordt de in P-Direkt vastgelegde overheidsdiensttijd als uitgangspunt genomen, tenzij je met bewijsstukken kan aantonen dat dit niet correct is. De bewijsstukken lever je aan bij je aanvraagformulier. 6.4 Wat is de peildatum voor het vaststellen van het aantal overheidsjaren voor berekening van de stimuleringspremie? Is dat het moment van aanvraag of het moment van ontslag? Peildatum voor het vaststellen van het aantal overheidsjaren voor de berekening van de stimuleringspremie is de ontslagdatum. 6.5 Van welk salaris moet ik uitgaan bij berekening van de stimuleringspremie? Wat als ik gebruik maak van PAS; langer dan een jaar ziek ben; etc Uitgangspunt voor de berekening van de stimuleringspremie is jouw bruto maandsalaris (exclusief toelagen en toeslagen en exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering) volgens de voor jou geldende schaal en trede. Dus niet het gekorte salarisbedrag in verband met bijvoorbeeld ziekte. 6.6 Geldt het maandsalaris voor de berekening van de stimuleringspremie in- of exclusief toelages (onregelmatigheidstoelage/fiod-toelage)? Voor de berekening van de stimuleringspremie geldt het maandsalaris exclusief toelages en toeslagen. 6.7 Op een deel van mijn loon ligt een loonbeslag. Welke invloed heeft dit op de

19 stimuleringspremie? De werkgever is verplicht het loon, dat onder het loonbeslag valt, van het salaris in te houden. De stimuleringspremie valt ook onder het loonbeslag. Daardoor is het mogelijk dat deze wordt ingehouden en niet wordt uitgekeerd. 6.8 Kan een medewerker met 2 overheids-dienstbetrekkingen gebruik maken van de premie, of geldt de terugbetalingsregeling in dit geval? Wanneer een medewerker nog steeds in dienst is binnen de sector Rijk komt hij niet in aanmerking voor de stimuleringspremie. 6.9 Als ik mijn AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt heb, maar nog steeds aan het werk ben, kan ik dan gebruik maken van de stimuleringspremie? Ja, maar alleen als je kiest voor variant A (directe uitstroom met stimuleringspremie) en je voor 1 juli de aanvraag indient. Bij variant A wordt bij aanvragen vanaf 1 juli 2016 bij de berekening van de stimuleringspremie rekening gehouden met de AOW-gerechtigde leeftijd. Als je op 1 juli of later je aanvraag indient en je hebt de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt, dan zal de berekening van de stimuleringspremie uitkomen op 0 euro. Voor optie B (werk in Switch en uitstroom met stimuleringspremie) komt de berekening van de stimuleringspremie als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt altijd uit op 0 euro. (Dus onafhankelijk van of je voor of na 1 juli je aanvraag indient.) 6.10 Hoe gaat het met langdurig zieken die gebruik willen maken van de stimuleringspremie? Ziekte of arbeidsongeschiktheid op of na de datum van ontslagverlening staat de uitvoering van de overeenkomst met stimuleringspremie niet in de weg. Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid op de datum van ontslagverlening kun je geen aanspraak maken op voorzieningen van financiële of andere aard die ten laste komen van de Belastingdienst als werkgever. Doe je dit toch, dan ben je op grond van de afspraken vastgelegd in een overeenkomst verplicht het bedrag aan stimuleringspremie terug te betalen. Het is ook mogelijk om naast een WIA-, IVA of WAO uitkering een stimuleringspremie te ontvangen. Deze is dan gebaseerd op de resterende aanstelling en het salaris dat bij de resterende uren hoort. Het ontslag op eigen verzoek en de toekenning van de stimuleringspremie kunnen echter wel van invloed zijn op de hoogte van de uitkering of het invaliditeitspensioen. De Belastingdienst beschikt niet over de gegevens om de eventuele gevolgen van de samenloop te bepalen. Alleen het UWV of het ABP heeft alle benodigde gegevens in dossier. Wij adviseren je dus om voordat je kiest voor een van de varianten eerst door een arbeidsdeskundige van het UWV te laten berekenen of, en zo ja hoe, die keuze doorwerkt in het recht op een ziekte uitkering en op de hoogte daarvan. Heb je een WAO uitkering en een aanvullend IP, dan kunnen de gevolgen voor het IP door het ABP berekend worden.

20 6.11 Kunnen medewerkers die in het buitenland wonen gebruik maken van de stimuleringspremie? Ja. Medewerkers die in het buitenland wonen en werken bij de Belastingdienst, kunnen gebruiken maken van de stimuleringspremie. Of dit eventuele nadelige fiscale gevolgen met zich mee brengt vraagt de medewerker bij betreffende instanties zelf na. Indien de fiscale gevolgen nadelig zijn vindt er geen compensatie plaats Klopt het dat de stimuleringspremie is verhoogd naar Max ? Hoewel de maximale transitievergoeding in het civiele arbeidsrecht is verhoogd naar euro geldt deze niet voor ambtenaren, omdat het ARAR een bedrag van euro kent Met welke doorlooptijd moet ik rekening houden bij optie A? En geldt de opzegtermijn van één maand? Als ik op 1 februari mijn aanvraag indien, per wanneer kan ik dan ontslag nemen? De doorlooptijd bedraagt ongeveer 6 weken, maar is ook afhankelijk van hoe snel je zelf een besluit neemt Ik maak gebruik van ouderschapsverlof. Kan ik dit verlof stopzetten en gebruik maken van de stimuleringspremie zonder het ouderschapsverlof te moeten terugbetalen? De toekenning van de stimuleringspremie kan alleen tegen uitruil van alle andere voorzieningen uit paragraaf 3 van hoofdstuk 7bis arar. In die paragraaf is ook de vrijstelling van terugbetalingsverplichting geregeld. Door aanspraak te maken op de stimuleringspremie kom je dus niet in aanmerking voor de voorziening van vrijstelling van de terugbetalingsverplichting en is het uitgangspunt dat je het ouderschapsverlof moet terugbetalen Als ik kom te overlijden voordat ik de stimuleringspremie heb ontvangen, krijgen mijn erfgenamen dan alsnog het geld van de stimuleringspremie? Ja, dit wordt vastgelegd in de overeenkomst die je ondertekent.

21 6.16 Kan ik na mijn vertrek met een stimuleringspremie aanspraak maken op een WWuitkering? Als je kiest voor de stimuleringspremie kun je bij vrijwillig ontslag geen aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering krachtens de WW en/of een andere uitkering op grond van de bovenwettelijke werkloosheidsregeling van de sector Rijk. Als je een uitkering aanvraagt en krijgt toegewezen en deze komt ten laste van de sector Rijk, dan moet de stimuleringspremie worden terugbetaald. In de vaststellingsovereenkomst is een bepaling hierover opgenomen. Hierin staat: Indien je een beroep doet op de WW/BWWW geldt een terugbetalingsverplichting van de stimuleringspremie Mag ik wanneer ik uit dienst ben gegaan via een uitzendbureau weer terugkeren bij de Belastingdienst of het Rijk? Heeft dit consequenties voor de stimuleringsregeling? Nee, dit heeft geen consequenties voor de stimuleringspremie. Eventuele inhuur door de Belastingdienst of het Rijk leidt niet tot een terugbetalingsverplichting. Een terugbetalingsverplichting geldt alleen bij een dienstverband met de sector Rijk. Het is echter niet de bedoeling dat medewerkers na een ontslag op eigen verzoek terugkeren via een inhuurconstructie. In de Gedragscode Integriteit Rijk (12 oktober 2015) is hierover het volgende opgenomen: Ook na ontslag kan bij inhuur door het departement waar de ambtenaar heeft gewerkt al gauw (de schijn van) belangenverstrengeling, vriendjespolitiek en oneerlijke concurrentie ontstaan. Om dit tegen te gaan geldt binnen de rijksoverheid het zogenaamde verbod op de draaideurconstructie. Deze norm richt zich tot de werkgever en houdt in dat het departement waar de ambtenaar heeft gewerkt, hem gedurende een periode van twee jaar na ontslag op geen enkele wijze mag inhuren. Is de ambtenaar na ontslag bij een extern bureau gaan werken, dan mag hij tot twee jaar na ontslag niet via dat bureau bij zijn voormalig departement worden ingezet voor een opdracht. Als enige en beperkte uitzondering hierop kan in het kader van een ontslagregeling ter overbrugging naar ander werk of zelfstandig ondernemerschap worden afgesproken om nog gedurende een bepaalde tijd werkzaamheden voor het ministerie te verrichten Kan ik naast de stimuleringspremie gebruik maken van andere voorzieningen zoals de salarisgarantie of een (aflopende) vergoeding voor extra reistijd? Nee, als je kiest voor de stimuleringspremie kun je geen aanspraak maken op andere voorzieningen van het VWNW-beleid Ik wil mijn deeltijd uitbreiden. Mag dat? Indien medewerkers, die gebruik (willen) maken van de uitstroomvoorzieningen zoals die zijn vastgelegd in hoofdstuk 1 onderdeel 7B PUB, verzoeken om uitbreiding van de arbeidsduur, kunnen deze verzoeken niet worden gehonoreerd. Gelet op de (voorziene) krimp in werkaanbod en FTE in de organisatie als gevolg van de uitvoering van de investeringsagenda is er sprake van een zwaarwegende reden om het verzoek tot uitbreiding af te wijzen. Bron: Hoofdstuk 4 onderdeel 3.1 PUB.

22 6.20 Heb ik bij vertrek met toekenning van de stimuleringspremie recht op een proportionele ambtsjubileumgratificatie? Nee Ik werk in deeltijd. Telt een gewerkt jaar in deeltijd dan als een heel jaar voor de berekening van de premie? Ja, dat klopt. Het maakt voor de bepaling van het aantal dienstjaren niet uit of je in de jaren in overheidsdienst volledig of in deeltijd hebt gewerkt Mag ik parttime of deeltijdontslag nemen en toch van de stimuleringspremie gebruik maken? Nee, dit is niet mogelijk. Er bestaat alleen recht op een stimuleringspremie bij volledig ontslag. Dit geldt ook als bij een deelontslag het resterende dienstverband bij een ander onderdeel van de sector Rijk loopt Is het mogelijk om de Belastingdienst te verlaten met een terugkeergarantie? Een samenloop van stimuleringspremie en terugkeergarantie is niet mogelijk. De terugkeergarantie is omschreven in de PUB en volgt uit de vrijwillige mobiliteit zonder dat er sprake is van een reorganisatie. Een stimuleringspremie daarentegen volgt wel uit een reorganisatietraject Wat gebeurt er als ik volledig wordt afgekeurd? (NIEUW) Bij een volledige afkeuring voor de datum ontslag op eigen verzoek, volgt een ontslag wegens arbeidsongeschiktheid. Er bestaat dan geen recht op de stimuleringspremie omdat er geen sprake meer is van ontslag op eigen verzoek Ben ik volgens het UWV vrijwillig werkeloos als ik een WIA-uitkering heb en zelf met een stimuleringspremie ontslag neem? (NIEUW) De verwijtbaartoets wordt gedaan door het UWV. De uitkomst kan per geval verschillen Hoe gaat de Belastingdienst om met uitstroom bevorderende maatregelen waar eerder

23 aanspraak op is gedaan in het kader van het sociaal flankerend beleid? (NIEUW) Het algemeen uitgangspunt in de vrijwillige fase Belastingdienst is dat een medewerker gebruik kan maken van een stimuleringspremie. Met als kanttekening dat de hoogte van de stimuleringspremie mede wordt bepaald door de voorzieningen (ook in tijd) die de medewerker al genoten heeft in het kader van het sociaal flankerend beleid. Bijvoorbeeld, eerder genoten studiekosten (in tijd en geld) die zijn toegekend uit het SFB worden op de stimuleringspremie in mindering gebracht. 7. Financiële en fiscale details stimuleringspremie 7.1 Kan ik de stimuleringspremie ook in delen overgemaakt krijgen of wordt het bedrag in één keer uitbetaald? De stimuleringspremie wordt in één keer uitbetaald. 7.2 Stel je stroomt uit per 1 juli 2016, krijg je dan toch je deel eindejaarsuitkering uitbetaald? Ja, na ontslag zal een eindafrekening plaatsvinden ter zake van openstaand vakantiegeld, eindejaarsuitkering en dergelijke. 7.3 Wordt op de stimuleringspremie pensioenpremie ingehouden? Nee 7.4 Kan de stimuleringspremie uitgeruild worden tegen buitengewoon verlof? Nee, dit is niet mogelijk. 7.5 Mag ik de stimuleringspremie gebruiken voor mijn levensloopregeling? Nee, dit is niet mogelijk. De stimuleringspremie wordt uitbetaald binnen twee maanden na het ontslag en kan dan dus niet meer in de levensloopregeling gestort worden. Het is ook niet mogelijk de uitbetaling van de premie naar voren te halen om nog tijdens het dienstverband in de levensloop te kunnen storten en opnemen.

24 7.6 Ik ben op dit moment met levensloopverlof en wil daarna de Belastingdienst verlaten met een stimuleringspremie. Kan dat? Als je je levensloopverlof niet direct voorafgaand aan je pensioen hebt opgenomen keer je in beginsel terug op de functie die je bekleedde voorafgaand aan je verlof. Als je na terugkeer van je verlof besluit om ontslag te nemen kan een stimuleringspremie worden verstrekt, rekening houdend met de gestelde voorwaarden. Wanneer je in verband met het opnemen van je levensloopverlof al schriftelijke afspraken hebt gemaakt, een ontslagdatum had afgesproken en eventueel een afscheidsreceptie of dergelijke hebt genoten, is het duidelijk dat je het voornemen had de Belastingdienst te verlaten. Indien je alsnog probeert in aanmerking te komen voor de stimuleringspremie is dit tegenstrijdig aan de bedoeling ervan, namelijk medewerkers stimuleren de Belastingdienst te verlaten. Als bedoelde duidelijkheid kan worden vastgesteld, wordt een verzoek om toekenning van een stimuleringspremie afgewezen. 7.7 Kan ik de bruto stimuleringspremie storten in een stamrecht bv, bankspaarrekening of lijfrente of investeren voor het opzetten van een eigen bedrijf? Nee, dergelijke mogelijkheden om fiscaal voordeel te behalen bij de uitkering van een stimuleringspremie zijn afgeschaft. Je moet direct belasting betalen in box 1 over de bruto stimuleringspremie. De werkgever houdt -eenmalig- box 1 belasting in en maakt de netto stimuleringspremie over op je privérekening. Zie voor de fiscale consequenties van de stimuleringspremie ook het antwoord op vraag Stimuleringsregeling en pensioen 8.1 Wat zijn de consequenties voor mijn pensioenopbouw als ik met stimuleringspremie vertrek? Als je kiest voor de stimuleringspremie neem je vrijwillig ontslag. Na ontslag bouw je geen pensioen meer op. Welke consequenties dat verder voor jou heeft, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je meer informatie wil, kun je het aanvraagformulier voor de stimuleringspremie invullen (variant A of B). Dan krijg je een adviesgesprek en kun je daarna bepalen wat in jouw situatie het gunstigst is. 8.2 Als je weggaat met de stimuleringspremie zal er geen pensioenpremie meer worden betaald en er zal dus een "gat ontstaan" vanaf het moment van vrijwillige uittreding tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Hoe wordt dat gat opgevuld? Dit gat wordt niet opgevuld.

23. Moet je overstappen naar Switch om gebruik te kunnen maken van de stimuleringspremie? 24. Hoe wordt het aantal ABP-overheidsdienstjaren bepaald?

23. Moet je overstappen naar Switch om gebruik te kunnen maken van de stimuleringspremie? 24. Hoe wordt het aantal ABP-overheidsdienstjaren bepaald? Q&A VWNW-beleid en Switch; versie 14 januari Vrijwillige fase VWNW 1. Hoe kom ik er achter wat voor mij de beste keuzemogelijkheid is? 2. Waar kan ik terecht met vragen over de vrijwillige fase VWNW? 3.

Nadere informatie

LEDENBRIEFNCF. Januari Remplaçantenregeling. Douane/FIOD. Telefoon: / website: E W

LEDENBRIEFNCF. Januari Remplaçantenregeling. Douane/FIOD. Telefoon:  / website: E W LEDENBRIEFNCF Januari 2016 Remplaçantenregeling Douane/FIOD E-mail / website: E mijnncf@ncf.nl W www.ncf.nl Telefoon: T 010-4101658 optie 2 Bereikbaar op ma di do vr van 9:30 uur t/m 13:30 uur Adres: Strevelsweg

Nadere informatie

LEDENBRIEFNCF. Januari 2016. De Investeringsagenda. Telefoon: E-mail / website: E mijnncf@ncf.nl W www.ncf.nl

LEDENBRIEFNCF. Januari 2016. De Investeringsagenda. Telefoon: E-mail / website: E mijnncf@ncf.nl W www.ncf.nl LEDENBRIEFNCF Januari 2016 De Investeringsagenda E-mail / website: E mijnncf@ncf.nl W www.ncf.nl Telefoon: T 010-4101658 optie 2 Bereikbaar op ma di do vr van 9:30 uur t/m 13:30 uur Adres: Strevelsweg

Nadere informatie

Vragen/antwoorden m.b.t. tijdelijke aanpassing uitstroombevorderende maatregelen

Vragen/antwoorden m.b.t. tijdelijke aanpassing uitstroombevorderende maatregelen Vragen/antwoorden m.b.t. tijdelijke aanpassing uitstroombevorderende maatregelen Vraag 1 Vraag a: In de brief van van 8 juni wordt aangegeven dat besluiten inzake toepassing van de maatregelen voor 1 december

Nadere informatie

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling 1. Inleiding Met het oog op de forse daling van het leerlingaantal de komende jaren zal ook het personeelsbestand van LVO moeten inkrimpen. Daarnaast is het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 49gg, achtste lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 49gg, achtste lid, van het Algemeen Rijksambtenarenreglement; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1206 12 januari 2016 Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 7 januari 2016, nr. 2016-0000006820, houdende

Nadere informatie

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel

Wat kies jij? Wegwijzer in het fasemodel Wat kies jij Wegwijzer in het fasemodel Van inkomen naar inkomen dit helpt PostNL helpt je op verschillende manieren. Met name via een financiële vergoeding, begeleiding van werk naar werk door Mobility

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Regeling mobiliteit personeel Noord-Brabant 2015 Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Gelet op artikel C.15 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling

Nadere informatie

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is.

4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende bepaling uit hoofdstuk 9f van toepassing is. Bijlage bij LOGA-brief TAZ/U201700991 Bijlage 1 CAR teksten A. Aan artikel 9b:1 wordt een nieuw vierde lid toegevoegd: 4. Dit hoofdstuk is alleen van toepassing indien en voor zover er geen afwijkende

Nadere informatie

PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA UITGELEGD

PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA UITGELEGD PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA UITGELEGD PERSONELE SPELREGELS INVESTERINGSAGENDA FNV Overheid en de andere vakbonden hebben overeenstemming bereikt over de personele gevolgen van de Investerings

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de reorganisatie PostNL, branche Post en Pakketten.

Veelgestelde vragen over de reorganisatie PostNL, branche Post en Pakketten. Veelgestelde vragen over de reorganisatie PostNL, branche Post en Pakketten. Inhoud Voor wie geldt het sociaal plan PostNL 2013-2015?... 2 Ik krijg een aanbod voor nachtdiensten. Mag ik dit aanbod weigeren?...

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling generatiepact gemeente Veere 2019

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling generatiepact gemeente Veere 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veere Nr. 283177 31 december 2018 Regeling generatiepact gemeente Veere 2019 Het college van Burgemeester en wethouders, Overwegende, dat het wenselijk is

Nadere informatie

Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid

Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid 22 juni 2012 Overwegingen a. Uitgangspunt is een sluitende aanpak voor iedereen in de begeleiding van werk naar werk, waarbij ambtenaren die actief

Nadere informatie

uitgangspunten bij overgang naar Switch (Switch 2.0)

uitgangspunten bij overgang naar Switch (Switch 2.0) Aan de Raad van Bestuur Datum 12 augustus 2016 Auteur talitha de jong-sesink uitgangspunten bij overgang naar Switch (Switch 2.0) Uitgangspunten bij overgang naar Switch (Switch 2.0) 1. De medewerker meldt

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007

Onderhandelingsakkoord CAO RDW Oktober 2007 Onderhandelingsakkoord CAO RDW 2007-2010 Oktober 2007 Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 1 januari 2007 tot 1 juni 2010. Loonparagraaf De salarissen worden als volgt structureel verhoogd:

Nadere informatie

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact?

Het Generatiepact. Inhoudsopgave. 3 Wat is het Generatiepact? het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling

5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar de 60-jarigenregeling het Generatiepact Inhoudsopgave 3 Wat is het Generatiepact? 5 Wanneer kan ik meedoen aan het Generatiepact? 6 De 55-jarigenregeling 11 De 60-jarigenregeling 16 De overgang van de 55-jarigenregeling naar

Nadere informatie

gelet op de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg;

gelet op de bereikte overeenstemming in de commissie voor Georganiseerd Overleg; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Schiedam Nr. 211333 30 november 2017 Regeling Generatiepact gemeente Schiedam Burgemeester en wethouders van de gemeente Schiedam; gelet op de CAO gemeenten

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

provinciaal blad V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N

provinciaal blad V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N provinciaal blad nr. 9 ISSN: 0920-1092 V A N D E P R O V I N C I E G R O N I N G E N 13 februari 2006 Besluit van Gedeputeerde Staten der provincie Groningen van 7 februari 2006, nr. 2006-02445, afd. PO,

Nadere informatie

FAQ Vitaliteitspact. 2. Wanneer gaat het Vitaliteitspact in? Je kunt vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de regeling.

FAQ Vitaliteitspact. 2. Wanneer gaat het Vitaliteitspact in? Je kunt vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de regeling. FAQ Vitaliteitspact 1. Wat is het Vitaliteitspact? Het Vitaliteitspact is een regeling met het doel om bij te dragen aan voldoende werkenden op universiteiten die gezond, productief en met plezier aan

Nadere informatie

F A Q. Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst

F A Q. Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst Vraag en antwoord over de uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk (Van- Werk- naar- Werk- beleid) voor de Belastingdienst Waarom is er een uitwerking van het Sociaal Beleid Rijk voor de Belastingdienst?

Nadere informatie

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017 20 april 2017 Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING 1. Waarom komt er een nieuwe regeling Levensfase-uren (LFU)? In het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2015-2017 is afgesproken dat het wenselijk

Nadere informatie

Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief

Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief Regeling Generatiepact Noord-Hollands Archief Het dagelijks bestuur van het Noord-Hollands Archief, overwegende dat het gewenst is om de instroom van jongeren en het duurzaam doorwerken van oudere medewerkers

Nadere informatie

FLO-overgangsregeling Ambulancezorg

FLO-overgangsregeling Ambulancezorg FLO-overgangsregeling Ambulancezorg 1 Aanleiding De Loyalis productoplossing voor uw FLO-overgangsregeling vervalt. Waarom? De levensloopregeling vervalt per 1 januari 2022 Er is steeds minder fiscale

Nadere informatie

Aanvraag Sociaal Beleid Rijk 2013-2016

Aanvraag Sociaal Beleid Rijk 2013-2016 1 Gegevens aanvrager Aanvraag Sociaal Beleid Rijk 2013-2016 Voorzieningen Van Werk Naar Werk (VWNW) 1.1 Naam en personeelsnummer 1.2 Adres 1.3 Woonplaats 1.4 Telefoon 1.5 Emailadres 1.6 Geboortedatum en

Nadere informatie

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao.

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao. Bijlage 6 Zie artikel 3.10 van de cao. Wachtgeldregelingen Voor de leesbaarheid hanteren we in deze bijlage de termen werknemer en werkgever. Met werknemer wordt de persoon bedoeld die op grond van artikel

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss; CVDR Officiële uitgave van Oss. Nr. CVDR611849_1 24 juli 2018 94ste wijziging CAR-AR Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss; gezien het voorstel 20 maart 2018; B E S L U I T : Vast

Nadere informatie

1. Op de werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die wordt ontslagen wegens:

1. Op de werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die wordt ontslagen wegens: Hoofdstuk 14 Activeringsregeling (per 1 juli 2015) en pensioen A Activeringsregeling Artikel 1 Werkingssfeer 1. Op de werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd die wordt ontslagen wegens:

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot medio maart 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. De definitieve LOGA-circulaire met

Nadere informatie

Regeling generatiepact gemeente Heerlen

Regeling generatiepact gemeente Heerlen verordening Datum: 27 oktober 2016 Vastgesteld door: Burgemeester en wethouders Regeling generatiepact gemeente Heerlen gelet op het positieve advies van de commissie voor het georganiseerd overleg gemeente

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR607824_1. Generatiepact gemeente Assen

CVDR. Nr. CVDR607824_1. Generatiepact gemeente Assen CVDR Officiële uitgave van Assen. Nr. CVDR607824_1 6 februari 2018 Generatiepact gemeente Assen Een generatiepact Door het opschuiven van de pensioengerechtigde leeftijd moeten medewerkers langer doorwerken.

Nadere informatie

Notitie Generatiepact VRK

Notitie Generatiepact VRK Notitie Generatiepact VRK Wat is het Generatiepact? Vakbonden en werkgevers zien de noodzaak van maatregelen om kennis van oudere medewerkers over te dragen aan jonge mensen, maar ook om die zo op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

Minder dan 35% arbeidsongeschikt

Minder dan 35% arbeidsongeschikt Minder dan 35% arbeidsongeschikt Kan de werknemer nog arbeid verrichten voor de huidige werkgever? Ja, de werknemer blijft in dienst bij de werkgever Nee, de werknemer wordt herplaatst bij een andere werkgever

Nadere informatie

Financiële Planning bij ontslag

Financiële Planning bij ontslag Financiële Planning bij ontslag Ledenevent PGGM mei 2015 drs Harry Mijland FFP Even voorstellen Wie zijn wij? Wat doen wij? - Mensen helpen met hun financiële planning, zoals bij ontslag, stoppen met werken,

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot eind juni 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. Dit is slechts een selectie van de

Nadere informatie

Generatiepact gemeente Utrecht

Generatiepact gemeente Utrecht Generatiepact gemeente Utrecht Waarom een generatiepact? Er is een grote behoefte om de organisatie te verjongen, en een substantiële bijdrage te leveren aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid in

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord Sociaal Flankerend Beleid 2012

Onderhandelaarsakkoord Sociaal Flankerend Beleid 2012 Onderhandelaarsakkoord Sociaal Flankerend Beleid 2012 Kamers van Koophandel gaan in 2014 samen met KvK NL en Syntens op in een nieuwe ZBO. Kamers en Bonden hebben op grond daarvan de noodzaak gezien om

Nadere informatie

Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag!

Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag! "##$! Vragen & Antwoorden Versie Ì per 31 mei 2005 Vraag 1 Wat betekent FPU voor uw belastingtarief? Antwoord 1: Uw inkomen daalt en afhankelijk van de hoogte valt u al dan niet in een ander inhoudingpercentage,

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling

Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Roosendaal. Nr. 18215 3 februari 2017 Negenenveertigste wijziging Arbeidsvoorwaardenregeling Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen van BLG Wonen. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening.

Nadere informatie

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik?

Vraag A1 In de mail over de CAO 2008 wordt gesproken over differentiatie naar groepen medewerkers. Onder welke groep val ik? ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO KPN 2008-2009 VRAGEN EN ANTWOORDEN De antwoorden op de gestelde vragen zijn gebaseerd op het Onderhandelingsresultaat tussen KPN en de vakbonden d.d. 22 februari 2008. De hierna

Nadere informatie

Concept Regeling Generatiepact MGR

Concept Regeling Generatiepact MGR Concept Regeling Generatiepact MGR Algemene toelichting Wat is een generatiepact? Het generatiepact biedt medewerkers vanaf een bepaalde leeftijd de mogelijkheid vrijwillig minder te gaan werken. Daarmee

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

Sociaal Plan Nederlandse Orkesten. Ledenbijeenkomst over Onderhandelingsresultaat 31 mei 2012 te Utrecht

Sociaal Plan Nederlandse Orkesten. Ledenbijeenkomst over Onderhandelingsresultaat 31 mei 2012 te Utrecht Sociaal Plan Nederlandse Orkesten Ledenbijeenkomst over Onderhandelingsresultaat 31 mei 2012 te Utrecht Procedure Sociaal Plan Orkesten Overleg over diverse concept versies: - delegatie vakbonden - delegatie

Nadere informatie

Gelet op het positieve advies van de commissie voor het Georganiseerd Overleg gemeente Heerlen van 13 oktober 2016

Gelet op het positieve advies van de commissie voor het Georganiseerd Overleg gemeente Heerlen van 13 oktober 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Heerlen. Nr. 180877 21 december 2016 Verordening van het college van burgemeester en wethouders van Heerlen houdende regelingen om buitengewoon verlof op te

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

uittrederegeling in vraag en antwoord

uittrederegeling in vraag en antwoord uittrederegeling in vraag en antwoord Voor medewerkers in dienst van NEDERLANDS LOODSWEZEN B.V. 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017 inhoudsopgave Uittrederegeling in vraag en antwoord 3 Veelgestelde

Nadere informatie

Uitruil stimuleringspremie voor een periode van buitengewoon verlof

Uitruil stimuleringspremie voor een periode van buitengewoon verlof Uitruil stimuleringspremie voor een periode van buitengewoon verlof In de Overeenkomst Sociaal Beleid Rijk van 11 april 2013 is bepaald dat in het departementaal georganiseerd overleg desgewenst afspraken

Nadere informatie

Is er kans op ontslag? Schakel hulp in!

Is er kans op ontslag? Schakel hulp in! Is er kans op ontslag? Schakel hulp in! Is er kans op ontslag? Wilt u weg bij uw werkgever? Wilt u weten wat er in uw situatie mogelijk is? Wilt u uw vaststellingsovereenkomst zelf opstellen of laten checken?

Nadere informatie

Regeling generatiepact Gemeente Capelle aan den IJssel en de Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten

Regeling generatiepact Gemeente Capelle aan den IJssel en de Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Capelle aan den IJssel Nr. 95142 7 juni 2017 Regeling generatiepact Gemeente Capelle aan den IJssel en de Gemeenschappelijke Regeling IJsselgemeenten Het

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden

Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden Werkkostenregeling/Ruilen van Arbeidsvoorwaarden Op het Serviceplein van Zorggroep vind je informatie over de Werkkostenregeling. Wat is de werkkostenregeling (WKR) De WKR vervangt alle verschillende regels

Nadere informatie

Contact: HR Services ( optie 2 /

Contact: HR Services ( optie 2 / Veelgestelde vragen over deelname aan het generatiepact en ABP Keuzepensioen 10 oktober 2016 In dit overzicht vind je antwoorden op vragen over pensioenopbouw bij deelname aan het generatiepact van de

Nadere informatie

Wet werk en zekerheid een overzicht 1

Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Wet werk en zekerheid een overzicht 1 Vanaf 1 januari 2015: wijzigingen voor flexwerkers Op 1 januari 2015 veranderen de regels voor tijdelijke arbeidscontracten, oproepcontracten en payrollcontracten.

Nadere informatie

Overeenkomst Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid

Overeenkomst Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid Overeenkomst Sociaal Beleid Rijk: van werk naar werk (VWNW) beleid Overwegingen a. Uitgangspunt is een sluitende aanpak voor iedereen in de begeleiding van werk naar werk, waarbij ambtenaren die actief

Nadere informatie

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Werkgever en werknemer kunnen afspreken om in onderling overleg het dienstverband te beëindigen. Dat heet ook wel ontslag met wederzijds goedvinden. U bent

Nadere informatie

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren.

Het spaargeld uit de levensloopregeling kunt u gebruiken om de periode van onbetaald verlof te financieren. Levensloop. Wat is levensloop? De levensloopregeling (of: levensloop) is een fiscale regeling die vanaf 1 januari 2006 in Nederland bestaat om het sparen voor een vervangend inkomen tijdens een periode

Nadere informatie

TOELICHTING SOCIAAL PLAN 2016-2020. Principeakkoord

TOELICHTING SOCIAAL PLAN 2016-2020. Principeakkoord TOELICHTING SOCIAAL PLAN 2016-2020 Principeakkoord Toelichting Sociaal Plan 1. Achtergrond 2. Werkgelegenheid & Mobility 3. Fasemodel 4. Menukaart pensioengerechtigde medewerkers 5. Herplaatsing op (passende)

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR133971_1. Regeling ouderschapsverlof

CVDR. Nr. CVDR133971_1. Regeling ouderschapsverlof CVDR Officiële uitgave van Bunschoten. Nr. CVDR133971_1 12 september 2017 Regeling ouderschapsverlof Inleiding betaald en onbetaald verlof De regeling betaald ouderschapsverlof is met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Uitleg Salarisstrook!

Uitleg Salarisstrook! Uitleg Salarisstrook! 1. Salaris: dit is het brutoloon over de gewerkte periode waarop de belastingen en premies nog niet zijn ingehouden. 2. Brutoloon: dit is het loon voor de afdracht van loonbelasting

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst. December 2017

Informatiebijeenkomst. December 2017 Informatiebijeenkomst Akkoord Reparatie FLOovergangsrecht brandweerpersoneel December 2017 Inhoud presentatie Terugblik proces Inhoud akkoord Transitie Invoering nieuw hoofdstuk 9f CAR per 1 januari 2018

Nadere informatie

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers.

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. A Informatie over het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen Wanneer kan een bedrijf failliet gaan? Als een bedrijf

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK

VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK 1. ALGEMEEN 01. WAT IS HET GENERATIEPACT? Het Generatiepact Metaal en Techniek zorgt ervoor dat ouderen in de Metaal en Techniek de gelegenheid

Nadere informatie

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden

Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Alles over ontslag met wederzijds goedvinden Uw dienstverband bij uw werkgever kan op verschillende manieren eindigen. Behalve ontslag via UWV WERKbedrijf of via de kanton rechter, kunnen u en uw werkgever

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB April 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 WORDT HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl)

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Particulieren kunnen door de Regeling dienstverlening aan huis gemakkelijk iemand inhuren voor klussen in en om het huis. Zij hoeven voor deze huishoudelijke

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.1658 B.17.1658 Landgraaf, 19 september 2017 ONDERWERP: Generatiepact griffie gemeente Landgraaf 2017 Raadsvoorstelnummer: 71 Verantwoordelijke

Nadere informatie

Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 2 CARUWO teksten

Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 2 CARUWO teksten Bijlage 2 bij ledenbrief ECCVA/U201601310 Bijlage 2 CARUWO teksten A. Aan artikel 1:1 lid 1 wordt na onderdeel vv een nieuw onderdeel toegevoegd: ww vakantietoelage: jaarlijkse toelage van 8% van het salaris

Nadere informatie

Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties

Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Regeling Begeleiding Van Werk Naar Werk bij reorganisaties Pre-ambule In de cao provincies 2012-2015 zijn uit oogpunt van goed werkgeverschap afspraken gemaakt over een sectorale regeling Van Werk Naar

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Documentnummer: B.17.1658 B.17.1658 Landgraaf, 19 september 2017 ONDERWERP: Generatiepact griffie gemeente Landgraaf 2017 Raadsvoorstelnummer: 71 Verantwoordelijke

Nadere informatie

De Anw-hiaatverzekering van elipslife voor ambtenaren en universiteitsmedewerkers

De Anw-hiaatverzekering van elipslife voor ambtenaren en universiteitsmedewerkers De Anw-hiaatverzekering van elipslife voor ambtenaren en universiteitsmedewerkers Waarom heeft u deze verzekering nodig? Overlijdt u? Dan kunnen uw partner en/of kinderen een uitkering van de overheid

Nadere informatie

Wat kost een rechtszaak?

Wat kost een rechtszaak? Wat kost een rechtszaak? Wat kost een rechtszaak? Dat is de grote vraag en het antwoord of liever gezegd het niet- antwoord daarop, weerhoudt een aantal mensen een rechtszaak te beginnen of als gedaagde

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving *ZD17036648* Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001446 Documentnummer: ZD17036648 Rubriek: Personeel en organisatie Naam regeling: Regeling generatiepact gemeente Zundert 2017-2018 Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Generatiebeleid veelgestelde vragen (FAQ)

Generatiebeleid veelgestelde vragen (FAQ) Generatiebeleid veelgestelde vragen (FAQ) Wat is generatiebeleid? Voor wie is het generatiebeleid bedoeld? Is CWZ verplicht een generatiebeleid in te voeren? Hoeveel uur moet ik minimaal blijven werken,

Nadere informatie

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact Metalektro krijg je de mogelijkheid om minder uren te werken, met volledig

Nadere informatie

Partijen komen een looptijd overeen van 36 maanden, te weten: 1 januari 2018 tot 1 januari 2021.

Partijen komen een looptijd overeen van 36 maanden, te weten: 1 januari 2018 tot 1 januari 2021. Arbeidsvoorwaardenakkoord cao RDW 2018-2020 (concept dd 11 juli 2018) 1. Looptijd Partijen komen een looptijd overeen van 36 maanden, te weten: 1 januari 2018 tot 1 januari 2021. 2. Loonparagraaf Met ingang

Nadere informatie

Gelet op artikel C.22 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies;

Gelet op artikel C.22 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12 juli 2016, nr. 805709, tot vaststelling van de Jubileumgratificatieregeling Noord-Holland 2016 Gedeputeerde Staten van Noord-Holland; Gelet op artikel

Nadere informatie

Geldend van t/m heden

Geldend van t/m heden IKAP-Regeling rijkspersoneel Geldend van 01-01-2017 t/m heden IKAP-Regeling rijkspersoneel De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gelet op artikel 21c van het Algemeen Rijksambtenarenreglement

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD VOOR WERKNEMERS (v )

INFORMATIEBLAD VOOR WERKNEMERS (v ) INFORMATIEBLAD VOOR WERKNEMERS (v21-3-18) Regeling Private Aanvulling WW en loongerelateerde WGA (PAWW) 1. Aanleiding Per 1 januari 2016 zijn de maximale duur en opbouw van WW-uitkeringen en loongerelateerde

Nadere informatie

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor :

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor : Ouderschapsverlof Inhoud Ouderschapsverlof vastleggen in Loon...1 Wat is ouderschapsverlof?...3 Hoe lang mag ik ouderschapsverlof opnemen?...4 Gevolgen voor uw socialezekerheidsrechten bij verlof...4 Ouderschapsverlof

Nadere informatie

IKAP-Regeling rijkspersoneel

IKAP-Regeling rijkspersoneel (Tekst geldend op: 02-02-2015) IKAP-Regeling rijkspersoneel De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Gelet op artikel 21c van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en artikel 34c van

Nadere informatie

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB

REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB REKENREGELS EN REKENVOORBEELD IKB November 2016 VANAF 1 JANUARI 2016 IS HET IKB OPGEBOUWD In dit document over het individueel keuzebudget (IKB) worden de door de cao-tafels vastgestelde rekenregels aan

Nadere informatie

B&W. Agendapunt, dinsdag 9 december Wijziging diverse artikelen in de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA)

B&W. Agendapunt, dinsdag 9 december Wijziging diverse artikelen in de Nieuwe Rechtspositieregeling Gemeente Amsterdam (NRGA) Nummer BD2008-007784 Dienst concern organisatie Burgemeester en wethouders Portefeuille 23 Agendapunt B1 Onderwerp Wijziging diverse artikelen in de Nieuwe Rechtspositieregeling (NRGA) Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag

Van de T salarisschalen T22 t/m T33 vervalt de garantie-lijn. Hiervoor in de plaats komt één bedrag Bijlage 1 cao Grond: Ontkoppelen van belonen en beoordelen in het A&T salarissysteem AMS/GG.16.090 d.d. 18 juli 2016 I. Aanpassing salarissysteem A&T per 1 lanuari 2017 T salarisschalen: Van de T salarisschalen

Nadere informatie

Regeling Aanvulling IKB gemeente Winterswijk 2017

Regeling Aanvulling IKB gemeente Winterswijk 2017 Regeling Aanvulling IKB gemeente Winterswijk 2017 Burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk; gelet op de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregelingen Uitwerkingsovereenkomst (CAR/UWO) van de gemeente

Nadere informatie

Bekendmaking reparatie 3e ww jaren FLO overgansrecht gemeente Harlingen

Bekendmaking reparatie 3e ww jaren FLO overgansrecht gemeente Harlingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Harlingen Nr. 182258 24 augustus 2018 Bekendmaking reparatie 3e ww jaren FLO overgansrecht gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011

TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 TOELICHTING TIJDELIJKE REGELING CAFETARIAMODEL 2011 Gemeente Stichtse Vecht Nadere uitwerking van artikel 4a:3 CAR/UWO Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bronnen 2.1 Bronnen 2.1.1 Persoonsgebonden budget (PGB)

Nadere informatie

1 Regelingen en arbeidsvoorwaarden... 1 2 Salarissuppletie... 5 3 Werkloos... 8

1 Regelingen en arbeidsvoorwaarden... 1 2 Salarissuppletie... 5 3 Werkloos... 8 Vragen en antwoorden HRM Versie 11-10-2013 Heb je een algemene vraag die hier niet bijstaat? Stel je vraag dan aan je leidinggevende of mail dan naar switch@kvk.nl. Op individuele vragen over de gevolgen

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK

TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK TOELICHTING OP DE FOM-SALARISSTROOK Hieronder volgt een beknopte toelichting op de salarisstrook. In deze toelichting wordt ingegaan op de meest voorkomende gegevens. Indien u nog vragen heeft na het lezen

Nadere informatie

Ondersteunende afdelingen

Ondersteunende afdelingen SOCIAAL PLAN Ondersteunende afdelingen 2005-2006 Stichting Van Hall Larenstein INHOUD pagina Inhoud 1 1. Inleiding 2 2. Faciliteiten gedurende fase 1 3 3. Faciliteiten gedurende fase 2 6 4. Herplaatsing

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting na ontslag

Vrijwillige voortzetting na ontslag Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting na ontslag Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen. Dat heeft als gevolg dat u minder of geen pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Nadere informatie

LEVENSLOOPREGLEMENT Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld ( SVO Wolvega/Steenwijk)

LEVENSLOOPREGLEMENT Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld ( SVO Wolvega/Steenwijk) LEVENSLOOPREGLEMENT Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs in de regio Steenwijk, Weststellingwerf en Westerveld ( SVO Wolvega/Steenwijk) Artikel 1 Definities In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Reglement Compensatieregeling pensioen RTL Nederland 1 juli 2013 1 Inhoudsopgave Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Artikel 1.1 Wat bedoelen we met bepaalde begrippen en afkortingen in dit reglement?

Nadere informatie

Uitwerking Sociaal Beleid Rijk (Van Werk Naar Werk beleid) voor de Belastingdienst

Uitwerking Sociaal Beleid Rijk (Van Werk Naar Werk beleid) voor de Belastingdienst Uitwerking Sociaal Beleid Rijk (Van Werk Naar Werk beleid) voor de Belastingdienst 1. Inleiding De minister van Wonen en Rijksdienst (W&R) en de bonden hebben in het SOR (sector overleg Rijkspersoneel)

Nadere informatie

de uitvoering daarvan een subsidieaanvraag

de uitvoering daarvan een subsidieaanvraag a. Uitgangspunt is een stuitende aanpak voor iedereen in de begeleiding van werk naar Overwegingen pagina 1 van 8 Deze bijlage is nog niet gereed maar zal op een later moment bij de definitieve versie

Nadere informatie

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening Geldig vanaf 1 januari 2016 Dit zijn de Productvoorwaarden BLG Aanvullend Inkomen Uitkeringsrekening van BLG Wonen. In dit document leest u

Nadere informatie