VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK"

Transcriptie

1 VEEL GESTELDE VRAGEN/FAQ s GENERATIEPACT METAAL EN TECHNIEK 1. ALGEMEEN 01. WAT IS HET GENERATIEPACT? Het Generatiepact Metaal en Techniek zorgt ervoor dat ouderen in de Metaal en Techniek de gelegenheid krijgen om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en tegelijkertijd dat jongeren de kans krijgen om in een vaste baan in te stromen. Cao- partijen streven ernaar, gedurende de looptijd van de cao (d.w.z. tot en met 31 mei 2019), 2000 instromers in de Metaal en Techniek een vaste baan te geven. 02. WANNEER GAAT DE REGELING IN? De regeling gaat in per 1 januari VANAF WELKE LEEFTIJD MAG EEN WERKNEMER GEBRUIK MAKEN VAN HET GENERATIEPACT? Elke werknemer van 62 jaar en ouder kan een verzoek tot gebruikmaking bij de werkgever indienen. 04. MOET EEN WERKGEVER HET VERZOEK INWILLIGEN? Nee de werkgever mag zelf besluiten of het verzoek wel of niet wordt ingewilligd. 05. KAN DE WERKGEVER EEN WERKNEMER VERPLICHTEN MEE TE DOEN AAN HET GENERATIEPACT? Nee, de werknemer kan niet worden verplicht mee te doen. 06. VOOR WELKE VARIANTEN KAN WORDEN GEKOZEN? 60% werken/ 80% salaris/ 100% pensioenopbouw; 70% werken/ 85% salaris/ 100% pensioenopbouw; 80% werken/ 90% salaris/ 100% pensioenopbouw. 07. IS HET MOGELIJK OM TUSSENTIJDS VAN VARIANT TE WISSELEN? Het staat de werkgever en werknemer vrij daar zelf afspraken over te maken. 08. MAG EEN WERKNEMER DIE IN DEELTIJD WERKT DEELNEMEN AAN GENERATIEPACT? Ja dit is mogelijk. Er geldt echter wel een ondergrens van tenminste 22,8 uur per week blijven werken (60% van voltijd). Voorbeeld: een werknemer werkt nu 4 dagen en wil meedoen aan het generatiepact op basis van 80/90/100. Zijn arbeidsduur wordt dan 80% van 4 dagen, zijn salaris 90% van 4 dagen en 100% pensioenopbouw van 4 dagen. 09. MAG EEN WERKNEMER NAAST HET GENERATIEPACT NOG ERGENS ANDERS WERKEN? Nee, als een werknemer deelneemt aan het Generatiepact mag hij geen nieuwe of uitbreiding van betaalde nevenwerkzaamheden verrichten. Reeds bestaande betaalde nevenwerkzaamheden maken niet uit.

2 2 10. HEEFT DEELNAME AAN GENERATIEPACT GEVOLGEN VOOR BIJVOORBEELD ZORGTOESLAG/HUURTOESLAG VAN DE WERKNEMER? Ja dat kan. Het salaris van de werknemer gaat namelijk omlaag waardoor de werknemer misschien in aanmerking komt voor een (hogere) toeslag. Kijk voor meer informatie op HOE LANG KAN ER WORDEN DEELGENOMEN AAN HET GENERATIEPACT? Door cao-partijen is afgesproken dat het Generatiepact een pilot is. De pilot loopt tot en met 31 mei Eenmaal ingegaan kan een deelnemer blijven deelnemen. 12. WORDT NA HET AFLOPEN VAN DE PILOT ALLES TERUGGEDRAAID? Nee, als een werknemer en werkgever hebben besloten dat de werknemer kan deelnemen aan het Generatiepact blijft de werknemer hiervan gebruik maken totdat hij met deeltijdpensioen of pensioen gaat. 13. HOE EN WAAR KAN DE WERKNEMER ZICH AANMELDEN? Dit kan bij de werkgever, de P&O afdeling, HR-afdeling enz. 14. IS ER EEN MINIMALE DEELNAME PERIODE? Een ingegane deelname blijft gelden totdat de werknemer met (deeltijd) pensioen gaat. 15. MOET DE DEELNAME ERGENS WORDEN VASTGELEGD? Het is aan te bevelen de deelname schriftelijk vast te leggen tussen werkgever en werknemer. Daarvoor kan gebruik worden gemaakt van een modelovereenkomst die onder meer is te downloaden bij WAT HOUDT DE SUBSIDIEREGELING VOOR DE WERKGEVER IN? Indien bij de werkgever een werknemer gebruik maakt van het Generatiepact en de werkgever neemt binnen 6 maanden na de datum gebruikmaking een nieuwe werknemer voor onbepaalde tijd aan, kan de werkgever een subsidie ontvangen voor werving en selectie e.d. voor een bedrag ad 1.500, HOE MOET DE WERKGEVER DEZE SUBSIDIE AANVRAGEN? De subsidie kan worden aangevraagd bij de Vakraad door het invullen van het aanvraagformulier wat is te downloaden bij In het aanvraagformulier staat verder wat er moet worden ingeleverd om aan de subsidie te kunnen aanvragen (o.a. kopie aangepaste arbeidsovereenkomst van de werknemer die deelneemt aan Generatiepact en een kopie van de arbeidsovereenkomst van de nieuwe werknemer). Het staat de Vakraad overigens vrij een subsidie-aanvraag te weigeren. Er bestaat geen recht op een subsidie. 18. MOET ER SPRAKE ZIJN VAN GELIJKWAARDIGE VERVANGING BIJ GENERATIEPACT? Nee het staat de werkgever vrij om op een andere functie een nieuwe werknemer aan te nemen, ongeacht de omvang van de arbeidsduur. Om een subsidie te kunnen aanvragen moet er wel sprake zijn van een dienstverband voor onbepaalde tijd binnen zes maanden na gebruikmaking Generatiepact. 19. IS ER EEN VOORRANG BIJ HET INDIENEN VAN EEN VERZOEK DEELNEMING GENERATIEPACT? Nee, er gelden gelijke rechten op indienen verzoek.

3 3 2. GENERATIEPACT EN PENSIOEN 20. HEEFT DEELNAME AAN GENERATIEPACT GEVOLGEN VOOR PENSIOENOPBOUW VAN DE WERKNEMER? Nee, doordat de pensioenpremie 100% doorloopt heeft de werknemer ook 100% pensioenopbouw. 21. HOE IS DE VERDELING VAN DE 100% PENSIOENPREMIE? De verdeling van de pensioenpremie is dezelfde als voorafgaand aan deelneming Generatiepact. 22. BETAALT EEN WERKNEMER MEER PENSIOENPREMIE MET HET GENERATIEPACT? De werknemer blijft dezelfde pensioenpremie percentage betalen als voorafgaand aan het deelnemen Generatiepact. 23. KAN EEN WERKNEMER OOK EEN COMBINATIE MAKEN VAN GENERATIEPACT EN PENSIOEN? Nee, in principe maakt de werknemer een keuze tussen een van beide. De werknemer kan dan contact opnemen met het Pensioenfonds Metaal en Techniek: ALS EEN WERKNEMER HEEFT GEKOZEN VOOR EEN GENERATIEPACT EN LATER EEN DEELTIJD- PENSIOEN WIL, WAT GEBEURT ER DAN? Dan zal het Generatiepact voor die werknemer eindigen. Het is of het een of het ander. 25. WELK SALARIS MOET DE WERKGEVER OP GEVEN AAN MN VOOR PENSIOEN VOOR HET GENERATIEPACT? De werkgever geeft voor de werknemer die deelneemt aan het Generatiepact, het oorspronkelijk 100% salaris op en niet het nieuwe salaris. Voor de 100% pensioenopbouw is namelijk het oorspronkelijk 100% salaris bepalend. Zie ook FAQ GAAT DE CAO VERHOGING OOK OVER HET SALARIS WAT VOOR PENSIOEN MOET WORDEN OPGEGEVEN? Ja, de werkgever moet het oorspronkelijk salaris verhogen met de nadien verschenen caoverhogingen, en dat hogere oorspronkelijke salaris opgeven aan MN. Daarnaast moet de werkgever uiteraard ook het feitelijk salaris verhogen met de cao-verhogingen.

4 3. GENERATIEPACT EN DE DIVERSE CAO-AFSPRAKEN HOEVEEL VAKANTIEDAGEN BOUWT EEN WERKNEMER DIE DEELNEEMT IN HET GENERATIEPACT OP? De werknemer bouwt vakantiedagen op gebaseerd op de feitelijk gewerkte uren (dus over 60%, 70% of 80% afhankelijk van de variant). 28. HOEVEEL VAKANTIE WORDT ER AFGESCHREVEN ALS DE WERKNEMER VAKANTIE/VELOF NEEMT? Voor het afschrijven van vakantie wordt er gekeken hoeveel uren een werknemer had moeten werken. 29. ALS VAKANTIEDAGEN WORDEN AFGEREKEND HOE GAAT DAT DAN? Bij verrekening van vakantiedagen wordt uitgegaan van het oorspronkelijk uurtarief (d.w.z. voor toepassing van het Generatiepact) inclusief de daarna verschenen cao-verhogingen. 30. BOUWT EEN WERKNEMER DIE DEELNEEMT AAN HET GENERATIEPACT OOK SENIORENDAGEN OP (EXTRA VERLOF VAN ARTIKEL 51 cao)? Nee, bij gebruikmaking van het Generatiepact heeft de werknemer geen recht op de extra vakantiedagen van artikel 51 cao. 31. WAT GEBEURT ER BIJ AFSPRAKEN WAARBIJ TIJD VOOR TIJD WORDT OPGEBOUWD? Bij regelingen van tijd voor tijd geldt dat de daadwerkelijke arbeidsduur bepalend is, dus het percentage van 60%, 70% of 80%, afhankelijk van de gekozen variant. 32. WAT GEBEURT ER MET ADV? De ADV wordt berekend over de daadwerkelijke arbeidsduur (dus de 60%, 70% of 80% afhankelijk van de variant). Ook is het mogelijk dat de ADV in geld wordt genoten. In de arbeidsovereenkomst moet tot uitdrukking komen of bij een kortere arbeidsduur dan 38 uren, de ADV in tijd dan wel geld wordt genoten. Bijvoorbeeld uitgaande van een gemiddelde arbeidsduur van 24 uur per week: Indien de werknemer 24/38 van het op hem van toepassing zijnde tabelsalaris verdient, wordt de ADV geacht in geld te zijn genoten. Indien de werknemer 24/40 van het op hem van toepassing zijnde tabelsalaris verdient, wordt de ADV geacht in tijd te zijn genoten. 33. WAAROVER WORDT BV DE PLOEGENTOESLAG BEREKEND BIJ HET GENERATIEPACT? Voor regelingen waar sprake is van geld voor geld (een ploegentoeslag is een percentage van het loon) wordt deze berekend over het feitelijk salaris (dus de 80%, 85% of 90% afhankelijk van de variant). 34. HOE GELDT DIT VOOR DE VAKANTIEBIJSLAG? Ook hier is sprake van geld voor geld, dus wederom over het percentage van 80%, 85% of 90%, afhankelijk van de gekozen variant. 35. HOE WERKT DIT DAN MET REGELINGEN WAAR TIJD VOOR GELD WORDT OMGEZET ZOALS BV DE OVERUREN OF UREN BUITEN HET DAGVENSTER? Voor dit soort regelingen geldt dat de werknemer die deelneemt aan het Generatiepact hetzelfde krijgt uitbetaald als dat hij in deeltijd zou hebben gewerkt.

5 5 36. IS ER EEN VOORBEELD VAN DAT OMZETTEN VAN TIJD VOOR GELD? Ja, de werknemer heeft een oorspronkelijk salaris van 2.500,--. Hij gaat na goedvinden van zijn werkgever een Generatiepact aan voor 60%-80%-100%. Zijn nieuwe salaris bedraagt dan 2.000,--. Deze werknemer werkt 1 uur aansluitend aan zijn dienstrooster over. Hij ontvangt dan voor dat ene uur 0,78% via de volgende formule: 38 x 2.000,-- x 0,78% gedeeld door (38 x 80%) maakt 19,50 euro. NB: je moet dus delen door (38 x 80%) en niet door (38 x 60%)! 37. GELDT DIT VOOR ALLE TIJD VOOR GELD REGELINGEN? Ja, dit geldt voor alle tijd voor geld regelingen. 38. WAAROVER WORDT DE CAO VERHOGING BEREKEND? De cao-verhoging wordt berekend over het daadwerkelijk verdiende salaris (de 80%, 85% of 90% afhankelijk van de gekozen variant). Maar ook over het oorspronkelijk salaris (100%) wat de werknemer verdiende voordat hij van het Generatiepact gebruik maakte. Dit laatste salaris moet de werkgever opgeven aan MN voor de premies voor de diverse regelingen zoals pensioen. 39. MOGEN ER DOOR WERKGEVER EN WERKNEMER ANDERE AFSPRAKEN WORDEN GEMAAKT OVER HET WERKROOSTER? Ja, het is mogelijk dat partijen daar onderlinge afspraken over maken, zolang deze passen binnen de cao en Arbeidstijdenwet. 40. KAN EEN WERKNEMER ONAFGEBROKEN VERLOF OPNEMEN NA AFLOOP VAN GENERATIEPACT EN VOORAFGAAND AAN PENSIOEN? Hiervoor gelden fiscale regels. Op dit moment is het toegestaan verlof op te nemen voor maximaal 50 weken, voorafgaand aan pensioen. Kijk bij

6 4. GENERATIEPACT EN ARBEIDSONGESCHIKTHEID EN WW WAT MOET DE WERKGEVER BETALEN ALS DE WERKNEMER DIE DEELNEEMT AAN HET GENERATIEPACT ZIEK WORDT? Op grond van artikel 67 cao moet er afhankelijk van het moment 100% of 90% worden doorbetaald van het nieuwe salaris. Dus van de 80%, 85% of 90% afhankelijk van de gekozen variant. 42. WANNEER EEN WERKNEMER VOLLEDIG ARBEIDSONGESCHIKT WORDT EN EEN WIA- UITKERING KRIJGT, WORDT DEZE GEBASEERD OP HET LAATST VERDIENDE DAADWERKELIJK SALARIS? Een WIA-uitkering wordt gebaseerd op het SV-loon dat is verdiend in het jaar voorafgaand aan de eerste ziektedag. Bij deelname aan het Generatiepact kan dit dus het lagere loon zijn. 43. KAN EEN WERKNEMER MET EEN (GEDEELTELIJKE) ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING DEELNEMEN AAN HET GENERATIEPACT? Dat hangt van de persoonlijk situatie af, bijvoorbeeld de inzetbaarheid, en ook of de ondergrens van 22,8 uur daadwerkelijke uren kan worden gehaald. 44. HEEFT ARBEIDSONGESCHIKTHEID GEVOLGEN VOOR DE UITKERING VAN DE NV SCHADE? Ja, dat kan gevolgen hebben aangezien de beschikking van het UWV bepalend is, die uit gaat van het lagere nieuwe salaris. 45. HEEFT DEELNAME AAN GENERATIEPACT GEVOLGEN VOOR EEN WW-UITKERING? Ja dat kan. Omdat de WW gekoppeld is aan het SV-loon en bij het Generatiepact het daadwerkelijk verdiende salaris daalt, daalt daardoor ook het SV-loon en dus ook de hoogte van een eventuele WW-uitkering.

7 7 5. OVERIGEN 46. ALS DE WERKGEVER HET OORSPRONKELIJK SALARIS OPGEEFT IS DAT DAN OOK BEPALEND VOOR DE DIVERSE PREMIES? Ja, de premieberekening zoals voor pensioen en ook de SFM en bv het O&O-fonds blijft plaatsvinden op basis van het oorspronkelijk salaris met de nadien verschenen caoverhogingen. 47. MOET ER EEN NIEUWE ARBEIDSOVEREENKOMST WORDEN AFGESLOTEN BIJ GEBRUIKMAKING GENERATIEPACT? Nee, dat is niet nodig. Wel is het verstandig de nieuwe afspraken in een apart formulier vast te leggen. Dit formulier is te downloaden op

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro

Vragen en antwoorden over het Generatiepact Metalektro 1. ALGEMEEN 1.1 Wat is het Generatiepact? Cao-partijen hebben voor de looptijd van de cao een pilot Generatiepact afgesproken. Dit Generatiepact zorgt ervoor dat werknemers vanaf een bepaalde leeftijd

Nadere informatie

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen

senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen senior kennis junior ambitie In 4 stappen naar een fit pensioen Generatiepact Metalektro werkt aan morgen Met het Generatiepact Metalektro krijg je de mogelijkheid om minder uren te werken, met volledig

Nadere informatie

MAANDAGOCHTEND HET BOS VOOR JEZELF

MAANDAGOCHTEND HET BOS VOOR JEZELF MAANDAGOCHTEND HET BOS VOOR JEZELF Pak je kans! Generatiepact Metaal & Techniek Ruimte voor nieuwe energie. Informatie voor werknemers Het Generatiepact Metaal & Techniek Het Generatiepact is een regeling

Nadere informatie

MAANDAGOCHTEND HET BOS VOOR JEZELF

MAANDAGOCHTEND HET BOS VOOR JEZELF MAANDAGOCHTEND HET BOS VOOR JEZELF Pak je kans! Informatie voor werknemers Het Het is een regeling die jou als werknemer in Bij deelname aan het wordt het ingeleverde loon voor de helft gecom penseerd

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 706 31 januari 2018 Metaal en Techniek Goud- en Zilvernijverheid 2018/2019 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen

Nadere informatie

Het Generatiepact voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf

Het Generatiepact voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf Het Generatiepact voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf 13 maart 2019 Bedrijfsraad voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf 1 Wat is de stand van zaken mbt Generatiepact? De afspraken uit

Nadere informatie

FAQ Vitaliteitspact. 2. Wanneer gaat het Vitaliteitspact in? Je kunt vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de regeling.

FAQ Vitaliteitspact. 2. Wanneer gaat het Vitaliteitspact in? Je kunt vanaf 1 januari 2019 gebruik maken van de regeling. FAQ Vitaliteitspact 1. Wat is het Vitaliteitspact? Het Vitaliteitspact is een regeling met het doel om bij te dragen aan voldoende werkenden op universiteiten die gezond, productief en met plezier aan

Nadere informatie

Ons kenmerk: JO/WNG/VR/50269

Ons kenmerk: JO/WNG/VR/50269 M) Secretariaat Prinses BeaErixlaan 15 2595 AK DEN HAAG Poslbus: 93235 2509 AE Den ffaag Teletoon (070) 3160 325 Fax (070)3160525 Ministerie SZW DirecUe UAW Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Uw kenmerk: Ons

Nadere informatie

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw

Uw werknemer kan vanaf zijn of haar 60 e jaar 80% gaan werken. Hij/zij behoudt 90% van het salaris en 100% van de pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom deelnemen? Wie betaalt de regeling? Klopt het dat de bovenwettelijke vakantieuren vervallen als mijn medewerker meedoet met de vitaliteitsregeling?

Nadere informatie

Generatiepact voor de branche Woondiensten

Generatiepact voor de branche Woondiensten Generatiepact voor de branche Woondiensten Kernpunten Generatiepact Het Generatiepact heeft een looptijd van drie jaar en staat open voor werknemers van 63 jaar en ouder met een arbeidscontract voor onbepaalde

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw

Over de regeling. Nu deelnemen of later? salaris en 100% van uw pensioenopbouw Over de regeling Wat houdt de regeling precies in? Waarom zou ik deelnemen? Wie betaalt mijn extra salaris en pensioenopbouw? Ik houd minder vrije dagen over, hoe zit dat? Nu deelnemen of later? Mag ik

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Ons kenmerk: JQ/WNG/VR/50226

Ons kenmerk: JQ/WNG/VR/50226 1 Secretariaat Prinses Beatrixlaan 15 2595 AK DEN HAAG Posthus: 93235 2509 AE Den Haag Telefoon (070) 3160 325 Fax (070) 3160 525 Aan de Minister van SZW Directie UAW Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Uw

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving

Zundertse Regelgeving *ZD17036648* Zundertse Regelgeving Zaaknummer: Z16-001446 Documentnummer: ZD17036648 Rubriek: Personeel en organisatie Naam regeling: Regeling generatiepact gemeente Zundert 2017-2018 Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor :

Maak een nieuw dienstverband aan vanaf 1 maart. Dat doet u via Werknemers, Nieuw, en dan de middelste optie Maak een nieuw dienstverband voor : Ouderschapsverlof Inhoud Ouderschapsverlof vastleggen in Loon...1 Wat is ouderschapsverlof?...3 Hoe lang mag ik ouderschapsverlof opnemen?...4 Gevolgen voor uw socialezekerheidsrechten bij verlof...4 Ouderschapsverlof

Nadere informatie

Generatiepact Enschede

Generatiepact Enschede Generatiepact Enschede Onderstaand treft u meer gedetailleerde informatie aan over het Generatiepact van de gemeente Enschede. Naast een visuele weergave en een korte beschrijving van de belangrijkste

Nadere informatie

O N B E TA A L D V E R L O F E N U W I N KO M E N M A A RT

O N B E TA A L D V E R L O F E N U W I N KO M E N M A A RT Erratum Onderaan bladzij 12 ontbreekt de zin: Als de verlofperiode korter is dan 18 maanden, dan heeft het onbetaald verlof geen invloed op de hoogte en duur van uw WW-uitkering. ONBETAALD VERLOF EN UW

Nadere informatie

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019.

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF 2017-2019 1. LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. 2. INKOMEN 2.1 Per 1 augustus 2017 worden de feitelijke lonen met

Nadere informatie

Uw werknemer is arbeidsongeschikt. Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie?

Uw werknemer is arbeidsongeschikt. Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie? Uw werknemer is arbeidsongeschikt Wat doet PMT? Wat betekent het voor uw administratie? Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting na ontslag

Vrijwillige voortzetting na ontslag Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting na ontslag Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen. Dat heeft als gevolg dat u minder of geen pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Belastingdienst. Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren

Belastingdienst. Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren Belastingdienst Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren December 2016 Verduidelijkingen CBS/UWV/Belastingdienst m.b.t. verloonde uren Terug naar inhoud Het juist opgeven van het

Nadere informatie

Meest gestelde vragen deeltijd-ww

Meest gestelde vragen deeltijd-ww Meest gestelde vragen deeltijd-ww De vragen zijn als volgt ingedeeld: 1. Gevolgen voor de WW 2. De uitvoering van de regeling 3. Pensioenen 4. Scholing 1. Deeltijd WW rechten en plichten Is er een volledige

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

P De heer A. Werknemer Anoniemstraat AB AMSTERDAM

P De heer A. Werknemer Anoniemstraat AB AMSTERDAM P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM Inhoudsopgave Onderwerp Brief Uw verzekeringsoverzicht WIA-werknemersverzekering Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht (UPO) Toelichting

Nadere informatie

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn

: aan medewerkers die 72 maanden of minder voor het behalen van hun AOW leeftijd zijn CVDR Officiële uitgave van Bronckhorst. Nr. CVDR484003_1 1 mei 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Regeling Generatiepact Gemeente Bronckhorst 2018 Sinds 1 januari 2015 kent de Gemeente

Nadere informatie

Voor personeel niet in loondienst: Het personeel niet in loondienst dient contact op te nemen met de eigen werkgever.

Voor personeel niet in loondienst: Het personeel niet in loondienst dient contact op te nemen met de eigen werkgever. Q&A faillissement MC Slotervaartziekenhuis Faillissement & actuele situatie De surseance van betaling is omgezet in een faillissement. Waarom is de surseance van betaling omgezet naar het faillissement?

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Pensioenfonds. Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld. ondres. Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten?

Pensioenfonds. Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld. ondres. Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten? Uniform Pensioenoverzicht 2014 De heer A Voorbeeld Voor wie is dit pensioenoverzicht bedoeld? Welk pensioen kunt u verwachten? Houdt uw pensioen zijn waarde? Op welke gegevens is uw pensioenoverzicht gebaseerd?

Nadere informatie

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO.

Hieronder worden eerst de bepalingen uit de Wet arbeid en zorg behandeld en daarna volgen de aanvullende bepalingen uit de CAO. Ouderschapsverlof Het recht op ouderschapsverlof is in hoofdstuk 6 van de Wet arbeid en zorg geregeld. De CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening kent een aantal aanvullingen op de wet. Deze zijn

Nadere informatie

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018

Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Reglement Seniorenregeling Dierhouderij 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Dierhouderij zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 8 cao Colland en geldt uitsluitend voor aanmeldingen

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen

CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling. 1. Inleiding. 2. Begripsbepalingen CONCEPT 01 juni 2017 Generieke LVO-regeling 1. Inleiding Met het oog op de forse daling van het leerlingaantal de komende jaren zal ook het personeelsbestand van LVO moeten inkrimpen. Daarnaast is het

Nadere informatie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie

Zicht op uw pensioen. Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Zicht op uw pensioen Bedrijfstakpensioenfonds voor de Betonproductenindustrie Misschien staat uw pensioen nog ver van uw bed, maar bent u nieuwsgierig wanneer u eigenlijk met pensioen kunt gaan? Of u wilt

Nadere informatie

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT.

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT. Stand per 31 december 2008 Uw pensioenregeling bij Bijvoorbeeld N.V. Uitkeringsovereenkomst Voorbeeldwerkgever B.V. Kenmerk: 987456 U krijgt elk jaar een pensioenoverzicht omdat u deelneemt in een pensioenregeling

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019. De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers.

PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019. De bedrijfstak Metaal en Techniek kent circa werkgevers en werknemers. PRINCIPE-AKKOORD IN DE METAAL EN TECHNIEK 2017/2019 De werkgevers- en werknemersorganisaties samenwerkend in de Stichting Vakraad Metaal en Techniek, hebben een akkoord bereikt met betrekking tot de arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Aanvraagformulier Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Bent u met onbetaald verlof of wordt u ontslagen? Dan bouwt u geen pensioen meer op. Bent u gedeeltelijk met onbetaald verlof

Nadere informatie

Onbetaald verlof. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen als u met onbetaald verlof gaat

Onbetaald verlof. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen als u met onbetaald verlof gaat Onbetaald verlof Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen als u met onbetaald verlof gaat 2 Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt

Nadere informatie

gelet op de resultaten van het overleg in de commissie voor het georganiseerd overleg;

gelet op de resultaten van het overleg in de commissie voor het georganiseerd overleg; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Delft. Nr. 115074 19 augustus 2016 Regeling 60-80-100 en Regeling 80-90-100 Het college van burgemeester en wethouders van Delft; gelet op de resultaten van

Nadere informatie

Generatiebeleid veelgestelde vragen (FAQ)

Generatiebeleid veelgestelde vragen (FAQ) Generatiebeleid veelgestelde vragen (FAQ) Wat is generatiebeleid? Voor wie is het generatiebeleid bedoeld? Is CWZ verplicht een generatiebeleid in te voeren? Hoeveel uur moet ik minimaal blijven werken,

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR133971_1. Regeling ouderschapsverlof

CVDR. Nr. CVDR133971_1. Regeling ouderschapsverlof CVDR Officiële uitgave van Bunschoten. Nr. CVDR133971_1 12 september 2017 Regeling ouderschapsverlof Inleiding betaald en onbetaald verlof De regeling betaald ouderschapsverlof is met ingang van 1 januari

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

StiPP Basisregeling: uw pensioen in vogelvlucht

StiPP Basisregeling: uw pensioen in vogelvlucht StiPP Basisregeling: uw pensioen in vogelvlucht Uw toekomst uitgestippeld 1 Inhoud StiPP Basisregeling, wat houdt deze in? 3 Hoeveel pensioen bouwt u op? 4 Met pensioen 8 StiPP is er voor u! 9 Als u stopt

Nadere informatie

Overeenstemming bereikt met de commissie van het GO op 13 september 2018.

Overeenstemming bereikt met de commissie van het GO op 13 september 2018. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leudal Nr. 211592 5 oktober 2018 Regeling Generatiepact gemeente Leudal 2018 Overeenstemming bereikt met de commissie van het GO op 13 september 2018. Aldus

Nadere informatie

gemeente và. Regeling generatiepact Heemskerk 2016 HEEl11SkEl" ( 2 mei 2016 BIVO/2016/30236 I l l l l I l l l l l ll ll l ZO1F297B167

gemeente và. Regeling generatiepact Heemskerk 2016 HEEl11SkEl ( 2 mei 2016 BIVO/2016/30236 I l l l l I l l l l l ll ll l ZO1F297B167 Scan nummer 1 van 1 Scanpagina 1 van 5 gemeente và. HEEl11SkEl" ( Regeling generatiepact Heemskerk 2016 2 mei 2016 BIVO/2016/30236 I l l l l I l l l l l ll ll l ZO1F29B16 Scan nummer 1 van 1 Scanpagina

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013.

Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013. Uniform Pensioenoverzicht 2014 Datum: 5 mei 2014 Beste heer Voorbeeld, Alstublieft! Uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) 2014. Dit is een overzicht van uw pensioen op 31 december 2013. Misschien krijgt u

Nadere informatie

Richtlijn werk en mantelzorg

Richtlijn werk en mantelzorg Raad voor overleg in de Grafimedia-branche (ROGB) Richtlijn werk en mantelzorg bij Grafimedia cao 2015-2018 1 december 2016 Richtlijn werk en mantelzorg Inleiding Medewerkers met mantelzorgtaken kunnen

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota

Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota Bijzondere situaties Werknemers met provisie Uw werknemer bouwt ook pensioen op over zijn provisie. Dus betalen u en uw werknemer daar ook premie over.

Nadere informatie

Toelichting foutmeldingen gegevens voor de werknemersverzekeringen

Toelichting foutmeldingen gegevens voor de werknemersverzekeringen Belastingdienst Toelichting foutmeldingen gegevens voor de werknemersverzekeringen bij de aangifte loonheffingen LH 516-1T*1PL Inhoud Dit is een interactieve pdf: klik op een paragraaf in de inhoudsopgave

Nadere informatie

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao.

Jeugdzorg 2014-2016. Zie artikel 3.10 van de cao. Bijlage 6 Zie artikel 3.10 van de cao. Wachtgeldregelingen Voor de leesbaarheid hanteren we in deze bijlage de termen werknemer en werkgever. Met werknemer wordt de persoon bedoeld die op grond van artikel

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld,

PROEFDRUK PROEFDRUK. Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van Beste mevrouw SW Voorbeeld, Mw SW Voorbeeld Straat 1 1234 AB Woonplaats datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw SW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI).

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Uw toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Uw toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Uw toekomst uitgestippeld Inhoud Uw nieuwe baan en StiPP 2 Verandert er iets aan mijn pensioen? 4 Niet elke pensioenregeling is hetzelfde 6 StiPP is er voor u! 8 Uw nieuwe baan en StiPP

Nadere informatie

Cao-loze periode in de horeca; wat nu?

Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Cao-loze periode in de horeca; wat nu? Sinds 1 april 2012 bevindt de horecasector zich in een cao-loze periode. Dit kan veranderingen in jouw arbeidssituatie met zich meebrengen. Hoewel er op dit moment

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING

STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING STICHTING PENSIOENFONDS SAGITTARIUS BROCHURE REXEL NEDERLAND REGELING INHOUDSOPGAVE 1 2 3 4 4.1 4.2 4.3 5 5.1 6 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 7 7.1 7.2 7.3 7.4 8 8.1 8.2 9 10 10.1 10.2 10.3 10.4 11 12 12.1 12.2

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Premieovername bij arbeidsongeschiktheid

Premieovername bij arbeidsongeschiktheid Premieovername bij arbeidsongeschiktheid Inhoud 2 Arbeidsongeschikt en dan? 3 SPH betaalt uw pensioenpremie bij arbeidsongeschiktheid 3 1. De mate van arbeidsongeschiktheid voor het beroep van huisarts

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst>

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 <Uitkeringsovereenkomst> <Premieovereenkomst> Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 1 Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

gelet op de artikelen 10c, 10d, 10da en 10e van de Participatiewet en gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente;

gelet op de artikelen 10c, 10d, 10da en 10e van de Participatiewet en gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente; Beleidsregels loonkostensubsidie Participatiewet 2015 gemeente Castricum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente [Castricum]; gelet op de artikelen 10c, 10d, 10da en 10e van de Participatiewet

Nadere informatie

PROEFDRUK PROEFDRUK. Wat staat er op het pensioenoverzicht? Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel geld u krijgt als u met pensioen gaat.

PROEFDRUK PROEFDRUK. Wat staat er op het pensioenoverzicht? Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel geld u krijgt als u met pensioen gaat. Mw WIW Voorbeeld Dorpstraat 1 1234 AB Heerlen datum 21 april 2017 Onderwerp: Uw pensioenoverzicht van 2017 Beste mevrouw WIW Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie

Nadere informatie

JE TIJD ANDERS INDELEN

JE TIJD ANDERS INDELEN Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Generatiepactregeling

Generatiepactregeling CAO TOOLS Generatiepactregeling Versie 1.1 27/09/2018 In dit instructiedocument: Wat houdt een 80-90-100 regeling in? Waarvoor kan een 80-90-100 regeling een oplossing bieden? Vervanger inzetten of niet?

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling generatiepact gemeente Veere 2019

GEMEENTEBLAD. Nr Regeling generatiepact gemeente Veere 2019 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Veere Nr. 283177 31 december 2018 Regeling generatiepact gemeente Veere 2019 Het college van Burgemeester en wethouders, Overwegende, dat het wenselijk is

Nadere informatie

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld,

De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49. Heerlen, April 2016. Beste heer Voorbeeld, De heer W.I.W. Voorbeeld Straat 12 1234 AB WOONPLAATS 1234ab49 Heerlen, April 2016 Beste heer Voorbeeld, U bouwt pensioen op bij het Pensioenfonds Werk en (re)integratie (PWRI). Gaat u met pensioen? Dan

Nadere informatie

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018

Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Toelichting bij uw Uniform Pensioenoverzicht 2018 Geachte heer/ mevrouw, Via uw werkgever neemt u deel aan de pensioenregeling van Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de Handel in Bouwmaterialen (Bpf

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Introductie Mijn Appolaris. 2. Overige informatie. Pagina 1 van 5

Inhoudsopgave: 1. Introductie Mijn Appolaris. 2. Overige informatie. Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave: 1. Introductie Mijn Appolaris 2. Overige informatie Pagina 1 van 5 1. Introductie Mijn Appolaris Mijn Appolaris is het webportaal voor werkgevers. Dit portaal bevat onder andere: gegevens

Nadere informatie

WEGWIJZER VOOR DE WERKGEVER

WEGWIJZER VOOR DE WERKGEVER WEGWIJZER VOOR DE WERKGEVER WAT U MOET WETEN OM VERANDERINGEN IN UW ADMINISTRATIE DOOR TE GEVEN Zwaansvliet 3 1081 AP Amsterdam Postbus 7855 1008 CA Amsterdam 020 541 82 00 vza@pensioenfondspgb.nl www.mutatiesonline.nl

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V.

Collectieve arbeidsovereenkomst Albron CP Nederland B.V. Collectieve Arbeidsovereenkomst 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 De ondergetekenden: als partij ter ener zijde en FNV Horecabond En CNV Vakmensen Elk als partij ter andere zijde, zijn de navolgende

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting factuur

Uitgebreide toelichting factuur Uitgebreide toelichting factuur Bijzondere situaties Werknemers met provisie Uw werknemer bouwt ook pensioen op over zijn provisie. Dus betalen u en uw werknemer daar ook premie over. Op de factuur ziet

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling 1Stroom Nr. 1005 5 juli 2018 Besluit van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling 1Stroom houdende

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

Een nieuwe baan. Uw toekomst uitgestippeld

Een nieuwe baan. Uw toekomst uitgestippeld Een nieuwe baan Uw toekomst uitgestippeld Inhoud Uw nieuwe baan en StiPP 2 Verandert er iets aan mijn pensioen? 4 Niet elke pensioenregeling is hetzelfde 6 StiPP is er voor u! 8 Uw nieuwe baan en StiPP

Nadere informatie

Mogelijkheden. 1 Regeling oudere medewerkers (CAO 2008) 2 80/85 regel (CAO 2017) 3 Seniorenregeling (Personeelsgids C&A) 4 Pensioen

Mogelijkheden. 1 Regeling oudere medewerkers (CAO 2008) 2 80/85 regel (CAO 2017) 3 Seniorenregeling (Personeelsgids C&A) 4 Pensioen Seniorenregelingen Mogelijkheden 1 Regeling oudere medewerkers (CAO 2008) 2 80/85 regel (CAO 2017) 3 Seniorenregeling (Personeelsgids C&A) 4 Pensioen 5 Vervroegd met pensioen 6 Deeltijdpensioen 7 Voorbeelden

Nadere informatie

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst

Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Voorbeeld Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Model 3 Premieovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers.

Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. Informatie over de gevolgen van het faillissement voor werknemers. A Informatie over het faillissement van MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen Wanneer kan een bedrijf failliet gaan? Als een bedrijf

Nadere informatie

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland en

Nadere informatie

Moerdijk. gemeenff RAADSINFORMATIEBRIEF. 127Yol

Moerdijk. gemeenff RAADSINFORMATIEBRIEF. 127Yol gemeenff Moerdijk RAADSINFORMATIEBRIEF Van van bu en wethouders Aan de leden van de qemeenteraad Onderwerp Generatiepact Nummer griffie Zaaknummer Documentnummer 22AUG zo{o 127Yol Verantwoordel ke llehouder:

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota

Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota Bijzondere situaties Werknemers met provisie Uw werknemer bouwt ook pensioen op over zijn provisie. Dus betalen u en uw werknemer daar ook premie over.

Nadere informatie

AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017

AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017 AANVULLENDE AFSPRAKEN OP HET CAO-AKKOORD VAN 13 JUNI 2017 In aanvulling op het cao-akkoord van 13 juni 2017 hebben partijen in de periode van 3 juli t/m 8 september de volgende aanvullende afspraken gemaakt.

Nadere informatie

Partnerpensioen en Wezenpensioen Een nabestaandenpensioenverzekering voor uw partner en kinderen Uitgave: mei 2017

Partnerpensioen en Wezenpensioen Een nabestaandenpensioenverzekering voor uw partner en kinderen Uitgave: mei 2017 Partnerpensioen en Wezenpensioen Een nabestaandenpensioenverzekering voor uw partner en kinderen Uitgave: mei 2017 Elips Life AG, kantoor Amstelveen, Startbaan 8, 1185 XR Amstelveen; KvK: 51782987; Hoofdkantoor

Nadere informatie

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars

WIA Opvang Polis. www.vkg.com. Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars WIA Opvang Polis Het antwoord van de Van Kampen Groep op de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) Terecht méér dan verzekeraars www.vkg.com WIA Opvang Polis Versie 2008 Hoe wordt de hoogte van

Nadere informatie

U gaat minder verdienen. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U gaat minder verdienen. Wat betekent dit voor uw pensioen? U gaat minder verdienen Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. U gaat minder verdienen 3 2. Wat betekent minder verdienen voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1 U bouwt minder ouderdomspensioen op 3 2.2

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw 3 Welkom! Informatie over uw pensioenregeling bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de sector

Nadere informatie

Pensioen 2 WIA Arbeidsongeschiktheidspensioen

Pensioen 2 WIA Arbeidsongeschiktheidspensioen Pensioen 2 WIA Arbeidsongeschiktheidspensioen Wat vindt u in Pensioen 1-2-3? Pensioen 1-2-3 biedt u informatie in drie lagen. Iedere informatielaag gaat iets dieper op de pensioenregeling in. In de eerste

Nadere informatie

P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM

P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM P123456 De heer A. Werknemer Anoniemstraat 56 1234 AB AMSTERDAM Onderwerp Uw verzekeringsoverzicht en UPO 2015 Ons kenmerk NVS/P123456 Datum augustus 2015 Beste heer A, U bent bij NV schade verzekerd van

Nadere informatie