Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag!"

Transcriptie

1 "##$! Vragen & Antwoorden Versie Ì per 31 mei 2005 Vraag 1 Wat betekent FPU voor uw belastingtarief? Antwoord 1: Uw inkomen daalt en afhankelijk van de hoogte valt u al dan niet in een ander inhoudingpercentage, de Groene Tabel wordt toegepast. Zie onderstaande lijst op basis van gegevens van de belastingdienst vanaf Januari Jaarloon tot : 34,40% Loonheffing Jaarloon tot : 41,95% Loonheffing Jaarloon tot : 42,00% Loonheffing Jaarloon > : 52,00% Loonheffing Vraag 2 Geldt deze Prepensioenregeling ook voor deeltijd FPU? Antwoord 2: Neen, alleen bij volledig ontslag! Vraag 2 A Deeltijd FPU, kan dat nou wel of niet in combinatie met deze regeling? Antwoord 2 A: Neen, bij deze regeling gaat u volledig met FPU. Medewerkers die al met deeltijd FPU zijn, en gebruik willen maken van deze regeling moeten dit in overleg met hun HRM afdeling uitwerken. Vraag 3 Wat is de berekeningsbasis voor de FPU als u nu gebruikt maakt van de PAS of Seniorenregeling? Antwoord 3: Het laatst verdiende maandinkomen zonder PAS of Senioren korting is de basis voor de Prepensioenregeling. Vraag 4 Hoe zit het met uw afrekening van Optare (PC/Fiets)? Antwoord 4: Toegepast wordt de normale procedure zoals deze geldt bij ontslag, waarbij alleen in relatie tot deze Prepensioenregeling de restschuld wordt kwijtgescholden. (U kunt niet deelnemen aan Optare 2006, keuzemoment half oktober t/m eind november 2005!) Vraag 5 Hoe gaat het met uw spaarloon? Antwoord 5: Uw spaarloon stopt op het moment van ontslag. U krijgt de mogelijkheid om zelf vóór 1 november 2005 aan te geven of u het restant wilt volstorten.

2 Vraag 6 Ontvangt u bij de FPU nog een tegemoetkoming in de ziektekostenpremie? Antwoord 6: U ontvangt tweemaal per jaar een formulier van het ABP. U vult dit formulier in en stuurt het samen met de gevraagde gegevens in, vervolgens vindt tweemaal per jaar een uitbetaling plaats gelijk aan de tegemoetkoming zoals deze geldt voor de Sector Rijk. De netto maandbedragen voor de sector Rijk zijn per 1 januari 2005: % $&!'(()*+,-. '% $'(($/$(0+0)1,-- % $'(((2+$0)3,++% Let op Bij de toekenning voor medebetrokkene (partner) is het bepalend voor een tegemoetkoming of de partner bijverdiensten heeft. Is dit meer dan 365,00 dan vervalt het recht op een tegemoetkoming ziektekosten voor de partner. Er blijft natuurlijk altijd de mogelijkheid om gebruik te maken van de regeling tegemoetkoming ziektekosten (ZVO) te Emmen. Per 1 januari 2006 verandert het zorgstelsel. Er is nu niet aan te geven hoe eventuele vergoedingen er uit gaan zien. Het is wel duidelijk dat de huidige vergoeding stopt. Vraag 7 Wanneer komt u in het ziekenfonds, uw FPU is immers lager dan uw huidige salaris? Antwoord 7: U behoudt uw status ziekenfonds of particulier zoals deze was op 1 januari Per 1 januari 2006 zal de status particulier en ziekenfonds veranderen. Er is nu nog niet aan te geven wat de verandering zal zijn. Vraag 8 U bent herplaatst in een andere functie in verband met WAO. Wat gebeurt er bij de FPU met de WAO en de Herplaatsingstoelage? Antwoord 8: Deze berekening moet op individueel niveau worden uitgewerkt door een PSA specialist in samenwerking met het ABP. Het volgende gebeurt: " '0#44#4225 4'(((5 "0'(22#($ $'''5 '4((#02 '(($5 64'24,&(2$,(7# 45 Voor FOCUS 2006 is dat niet relevant omdat daar een garantie van een 70% - uitkering wordt gegeven. Vraag 9 Hoe zit het met de (proportionele) jubileumgratificatie (voorheen ambtsjubileum)?

3 -8924'2 '02'0'$#! ''!(%:'02;<244 =2'(>$70% Vraag 10 Als u nu al bijverdienste ontvangt, kan dat dan ook na ingang van de FPU doorlopen of wordt dit gekort? Antwoord 10: Bestaande inkomsten uit bijverdienste, welke u al heeft een jaar voor uittreding blijven buiten beschouwing. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat u destijds voor het bijverdienen toestemming heeft gevraagd en gekregen van de werkgever. Alleen meerinkomsten en nieuwe inkomsten komen voor korting in aanmerking. U mag bijverdienen tot maximaal 100% van het laatst verdiende maandinkomen. Vraag 10 A Wat is het uitgangspunt voor het vaststellen van de marge voor het bijverdienen? Antwoord 10 A: De marge bedraagt 30% voor iedere medewerker welke gebruik maakt van de Prepensioenregeling. Tot maximaal 100% van het laatst verdiende maandinkomen mag worden bijverdiend. Belangrijk: U mag niet opnieuw in loondienst komen bij de oude werkgever. Vraag 11 Kunt u nu wellicht in aanmerking komen voor huursubsidie? Antwoord 11: Ja, zou kunnen. Een toets bij uw nieuwe FPU inkomen of u al dan niet in aanmerking komt voor huursubsidie is in veel situaties zeker zinvol. Vraag 12 Vanwaar de eis van 10 ABP pensioenjaren? Antwoord 12: Dat is in het FPU-reglement zo geregeld. U kunt met FPU gaan tussen uw 55 ste en 65 ste. De FPU bestaat uit een basisdeel, een opbouwdeel en overgangsrecht. Om onder meer voor dat overgangsrecht in aanmerking te komen, geldt de 10-jaren eis. Dat betekent dat u tien jaar gewerkt moet hebben direct voorafgaand aan het FPU-ontslag, bij een werkgever die bij het ABP is aangesloten. Soms heeft een onderbreking geen invloed. Een onderbreking van maximaal twee maanden mag. Een periode van wachtgeld of arbeidsongeschiktheid telt ook mee voor de tien jaar. Eén voorwaarde die altijd geldt: de laatste zes maanden voor uw FPU moet u actief dienst hebben verricht. Vraag 12 A 10-jaren eis. Er is een medewerker die hier niet aan 10 jaar komt, maar van eerdere werkkringen waardeoverdracht heeft gedaan naar het ABP. Is dat voldoende voor de 10-jaren eis? Antwoord 12 A: Neen, diensttijd verkregen i.v.m. waardeoverdracht telt niet mee voor de beoordeling van de 10-jaren eis. Vraag 13 Stel, uw salaris is nu schaal 5 max. Wat is de basis voor uw FPU berekening in het kader van FOCUS 2006? Antwoord 13: Als minimum voor het maandsalaris wordt uitgegaan van schaal 6 met anciënniteit 11 (max.). Dit betreft dus uw basis, hierover ontvangt u 70%.

4 Vraag 13 A Is de pensioenopbouw tot 61 jaar bij de lagere schalen conform schaal 6 met anciënniteit 11 of conform de oude schaal van de medewerker (dus schaal 4 of 5)? Antwoord 13 A: De pensioenopbouw is gerelateerd aan de werkelijke schaal waarin een werknemer is ingedeeld (dus schaal vier of vijf). De bodem van schaal 6 is uitsluitend bedoeld voor de 70% garantie in het kader van FOCUS Vraag 14 Vindt er nog indexering plaats tijdens de FPU over 70%? Antwoord 14: Zoals genoemd in de Prepensioenregeling Focus 2006, onder punt 6a, vindt indexering plaats conform het FPU reglement. Dit wordt jaarlijks door het ABP vastgesteld. Vraag 14 A Hoe wordt de inflatiecorrectie opgevangen? Volgt FPU de salarisverhoging of houdt u de 70% van uw laatstgenoten salaris tot uw 65e jaar? Antwoord 14 A: Zie antwoord vraag 14. Vraag 15 Kunt u individueel ouderdomspensioen bijsparen! Antwoord 15: Inderdaad, u kunt zelf beslissen of u ook nog extra pensioen wilt opbouwen. Vraag 15 A Pensioenopbouw tijdens FPU Wat kost het u (per maand) om vanaf begin FPU 2 extra pensioenjaren op te bouwen? Antwoord 15 A: Zowel het werknemers- als het werkgeversdeel van de pensioenpremie wordt bij u in rekening gebracht. Omdat je gedurende die periode maar voor 50% per jaar extra pensioen kunt opbouwen is de premie ook maar 50%. De volledige premie is 21,4 %. De helft daar van is 10,7%. Bij een jaarinkomen van bv ,00 wordt dit: /- franchise maal 10,7% / 12 = 131,52 per maand aan premie 4 jaar lang. Rekenmeesters van het ABP hebben uitgerekend dat er 13 jaar ouderdomspensioen genoten moet zijn om hier profijt van te krijgen! Dus een dure oplossing. Vraag 16 U maakt gebruik van het Partnerplus Pensioen van het ABP, hoe wordt dit geregeld als u per 1 december 2005 gebruik maakt van deze regeling? Antwoord 16: U kunt gebruik blijven maken van PartnerPlusPensioen, deze periode loopt parallel aan de periode van de pensioenopbouw. Vraag 16 A Waarom is partnerplus pensioen niet opgenomen in het overzicht; wat zijn de effecten? Antwoord 16 A: Het partnerplus pensioen is een individuele verzekering die verder losstaat van de FPU+ berekeningen.

5 Iedere deelnemer heeft van ABP een brief gekregen over deelname aan het Partner Plus Pensioen. In die brief is per persoon vermeld wat het Partner Plus Pensioen kost en straks oplevert. Ook is uitgerekend wat het Partner Plus Pensioen aan extra Ouderdomspensioen oplevert indien u bij 65 jaar het nabestaandenpensioen overhevelt naar uw ouderdoms-pensioen. Iedereen heeft dus een offerte op maat gekregen. Meer informatie heeft u echt niet nodig om een weloverwogen keuze te maken. Vraag 17 Kunt u blijven deelnemen aan de collectieve ziektekosten verzekering van VGZ? Antwoord 17: Wij kunnen u namens VGZ meedelen dat de werknemers die de FPU+ regeling aangeboden krijgen, op grond van artikel 1.1e, mogen blijven deelnemen aan de collectieve verzekering. Vraag 18 U wilt per 31 december 2005 gebruik maken van de FPU+ regeling? Antwoord 18 A: Vertrekken in verband met FPU is alleen mogelijk op de eerste van de maand. Vraag 19 Uw maandelijkse salarisstrook is altijd exclusief vakantieuitkering, zodat u moeilijk uw financiële situatie vóór en na kan vergelijken. Kunt u alsnog een overzicht krijgen van uw huidige maandinkomen inclusief vakantie-uitkering? Antwoord 19: Uw HRM afdeling sectie PSA kan voor u een berekening maken. Vraag 20 Wat houdt Bruteringstoeslag OHT (overhevelingstoeslag) in en waarom wordt die per afgebouwd? Antwoord 20: OHT is vervallen per Vraag 21 Is netto echt netto of worden daar nog premies e.a. op ingehouden? Antwoord 21: Op de netto bedragen zullen geen premies worden ingehouden. Vraag 22 Op het FPU formulier moet u aangeven of u wilt bijsparen voor extra ouderdomspensioen. Kan dat in combinatie met deze regeling? 8?,'0724&2#$$ 0(7(% Vraag 23 Stopt opbouw ouderdomspensioen bij 40 pensioenjaren? Antwoord 23: Het plafond van 40 pensioenjaren is uit de regeling genomen. Als u op 58 jaar al 40 pensioenjaren hebt dan bouwt u verder op tot 61 jaar en u komt dan op 43 pensioenjaren.

6 Vraag 24 Garantietoelage. Wordt dit bij uitstroom uitbetaald/afgekocht? Antwoord 24: Ja, iedereen die nu een garantietoelage heeft op basis van Sociaal statuut DLO en Bijlage D, E en F heeft recht op een eenmalige uitkering bij ontslag van het nog openstaande aantal maanden.!"#!$ Antwoord 25: Bij overlijden tijdens de FPU ihkv FOCUS 2006 wordt het dan toe te kennen nabestaandenpensioen berekend over een diensttijd tot 61 jaar (spilleeftijd). Bij overlijden in actieve dienst vindt doortelling tot 62 jarige leeftijd plaats. Einde versie I Vragen & Antwoorden Prepensioenregeling Focus 2006, 14 juni $(22:@A&$8%20(B% '0(.%.%3$-8+<%C6@3%