Onthaalbrochure vrijwilligers LDC ZIAC. vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onthaalbrochure vrijwilligers LDC ZIAC. vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn."

Transcriptie

1 Onthaalbrochure vrijwilligers LDC ZIAC vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn.

2 Bedankt dat je vrijwilliger wil worden bij Ziac! In ons lokaal dienstencentrum is vrijwilligerswerk erg belangrijk, onmisbaar eigenlijk. Het grootste deel van de werking van Ziac is maar mogelijk dankzij de actieve inzet van de vele vrijwilligers. Met deze brochure willen we je wat achtergrondinformatie geven over het vrijwilligerswerk bij Ziac. Je vindt hierin ook alle wettelijk verplichte informatie, de zogenaamde informatienota voor vrijwilligers. Deze informatie is soms nogal formeel, omdat het om juridische taal gaat. Voor meer uitleg hierover kan je je steeds richten tot de centrumleidster. De centrumleidster zal deze onthaalbrochure samen met de kandidaat-vrijwilliger doornemen bij kennismaking of aanvang van het vrijwilligerswerk.

3 1. Voorstelling Lokaal Dienstencentrum Ziac Ziac, of het Zeels Informatie en Adviescentrum, is een Lokaal Dienstencentrum en biedt ontmoetingskansen, sociaal-culturele activiteiten, vormingen, bewegingsactiviteiten en hulp bij het dagelijkse leven aan. Een groot deel van ons publiek zijn senioren uit de buurt, maar ook mensen van andere leeftijdscategorieën en uit andere gemeenten zijn hartelijk welkom Contactgegevens Lokaal Dienstencentrum ZIAC vzw Zeels Informatie- en AdviesCentrum Zwaanstraat Zele Tel en fax: 052/ info@ziac.be, Verantwoordelijken Verantwoordelijke voor ondertekening van de organisatienota en voor informatie over 'rechten en plichten van organisatie en vrijwilliger': Kaat Nelles, Centrumleidster 052/ kaat@ziac.be Je kan bij Kaat terecht met al je vragen over de organisatie en het vrijwilligerswerk Wie is Wie? Kaat is de centrumleidster, bij haar kan je terecht voor alle praktische zaken. De vzw wordt geleid door de Raad van Bestuur. Het bestuur bestaat uit volgende personen: - Elie Van Herreweghe: Voorzitter. - Lieve Mertens: Penningmeester. - Bea Meuleman: secretaris. - Christiane Vehent: bestuurslid. - Bea Van Bogaert: bestuurslid. - Anita Meert: bestuurslid. - George Van Vaerenbergh: bestuurslid. - Renaat De Schaepmeester: bestuurslid. - Frans Meirschman: bestuurslid. De Centrumraad komt 1 keer om de 2 maanden samen. Deze raad is samengesteld uit de bestuursleden, afgevaardigden of verantwoordelijken van de verschillende werkgroepen en werkingen van Ziac, vertegenwoordigers van de politieke partijen en de centrumleidster.

4 1.4. Juridisch statuut van Lokaal Dienstencentrum ZIAC Lokaal Dienstencentrum Ziac is een vzw: vereniging zonder winstoogmerk Het aanbod van ZIAC CAFETARIA Ziac heeft een eigen cafetaria. Iedereen kan er terecht voor een drankje en een babbel. Het is een laagdrempelige ontmoetingsruimte waar iedereen welkom is. INFORMATIE ZIAC geeft informatie aan zijn bezoekers. Dit gebeurt op verschillende manieren. Iedereen kan bij ZIAC terecht voor informatie allerhande. Wij geven de gevraagde informatie of verwijzen door naar een gespecialiseerde instantie. We bieden ook een hoop folders en brochures aan waarin mensen allerlei informatie kunnen terugvinden. Jaarlijks organiseren we minstens 10 activiteiten, waarbij we informatie verstrekken over diverse onderwerpen. Dit zijn meestal voordrachten die in het dienstencentrum gegeven worden en voor iedereen toegankelijk zijn. Hiervoor wordt publiciteit gemaakt via diverse kanalen. RECREATIE Ziac organiseert een hele resem activiteiten van recreatieve aard. We hebben onder meer een fietsgroep, een kaartgroep, een wandelgroep, een zanggroep en een ontmoetingsgroep, een breigroep, VORMING Ziac organiseert onder meer taallessen, bloemschikken, yoga, aerobic voor senioren, tai chi en vormingen over verschillende onderwerpen. HULP BIJ ACTIVITEITEN VAN HET DAGELIJKSE LEVEN Bezoekers kunnen bij Ziac terecht voor allerlei vormen van lichamelijk welzijn. Wekelijks kunnen zij er terecht voor pedicure, manicure, lichaamsmassage, voetreflexologie, kapper, gelaatsverzorging en voedingsadvies.

5 HULP BIJ BOODSCHAPPEN EN SOCIALE DIENST De sociale dienst van Ziac helpt iedereen met vragen of problemen graag verder. Iedereen kan er ook gewoon langskomen voor een luisterend oor. We helpen iedereen, hebben geen vooroordelen. We willen heel laagdrempelig zijn. We helpen bij het schrijven of lezen van brieven, mensen die slechte te been zijn kunnen bij ons een postzegel kopen en wij brengen hun brief naar de post. Vrijwilligers helpen bezoekers die slecht te been zijn met boodschappen. TWEEDEHANDSKLEDINGSDIENST Ziac heeft een eigen tweedehandskledingswinkel. Mensen kunnen er terecht met kledij die ze niet meer dragen. De vrijwilligers van de winkel sorteren deze kledij en bieden ze te koop aan tegen zeer democratische prijzen. Iedereen kan in de winkel terecht, jong en oud, man of vrouw. Ook voor kinderen is er veel kledij beschikbaar. De kledij die niet verkocht geraakt, gaat naar Spullenhulp en de organisatie De Helpende Hand. KANSARMOEDE Ziac ondervond dat zelfs goedkope kledij uit de tweedehandswinkel voor bepaalde gezinnen toch nog een probleem is. Als alle rekeningen betaald zijn, schiet er vaak aan het einde van de maand niet veel of niets meer over voor kledij of andere noodzakelijke aankopen. Momenteel hebben we contact met een 20-tal gezinnen, heel divers in samenstelling. Door met de gezinnen te praten en bij hen op bezoek te gaan, weten we wat de noden zijn. Wij proberen deze mensen dan ook te helpen via onze tweedehandskledij. Ze kunnen een eerste keer voor een bepaald bedrag gratis kledij uitkiezen en krijgen een pasje waarmee ze 50 % korting krijgen bij alle volgende aankopen. Naast de kledij, deelt Ziac jaarlijks pakketten uit aan kansarme gezinnen. Daarin zit chocolade, fruit, speelgoed en nuttige gebruiksvoorwerpen voor het gezin (vb: schoolgerei, wasgerief,..)

6 2. Vrijwilligers 2.1. Verzekering De vrijwilligers van Ziac zijn verzekerd voor: Waarborgen De burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilliger. Maatschappij Ethias Polisnummer Waarborgen Lichamelijke schade die geleden wordt door vrijwilligers bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg naar- en van de activiteiten Maatschappij Ethias Polisnummer Indien je als vrijwilliger met een schadegeval te maken hebt, gelieve dit zo snel mogelijk te melden aan de centrumleidster VERGOEDINGEN Ziac betaalt enkel een forfaitaire onkostenvergoeding aan vrijwilligers in volgende gevallen: - geven van lessen Ziac betaalt enkel een reële vergoeding in volgende gevallen: - vervoerskosten - aankoop materiaal voor uitvoeren van vrijwilligerswerk => mits inlevering van aankoopbewijs.

7 2.3. AANSPRAKELIJKHEID De organisatie is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Ingeval de vrijwilliger bij het verrichten van het vrijwilligerswerk de organisatie of derden schade berokkent, is hij alleen aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware schuld. Voor lichte schuld is hij alleen aansprakelijk als die bij hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt. Vrijwilligers dienen zich te gedragen als goede huisvaders GEHEIMHOUDINGSPLICHT Als vrijwilliger ben je gebonden aan het beroepsgeheim. Dat betekent dat je vertrouwelijke informatie die je te weten komt over de bezoekers van Ziac, niet mag voortvertellen aan buitenstaanders of andere vrijwilligers. Wil je toch even je verhaal kwijt, stap ermee naar de centrumleidster. Volgens artikel 458 van het Strafwetboek. "Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd en deze bekendmaken buiten het geval dat zij geroepen worden om in rechte (of voor een parlementaire onderzoekscommissie) getuigenis af te leggen en buiten het geval dat de wet hen verplicht die geheimen bekend te maken, worden gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met een geldboete van honderd tot vijfhonderd frank". De vermelding "alle andere personen" in de opsomming, kan dus ook op een vrijwilliger slaan in gevallen waar een vorm van geheimhouding verplicht is Vorming Ziac organiseert jaarlijks een vormingsactiviteit voor de vrijwilligers. De onderwerpen van deze vormingen hebben rechtstreeks betrekking op het vrijwilligerswerk Algemene vergadering Jaarlijks, in januari, houdt Ziac een algemene vergadering. Alle vrijwilligers worden hierop uitgenodigd en worden bedankt voor hun inzet met een kaas- en wijnavond.

8 2.7. Vergaderingen Een of meerdere keren per jaar komen de vrijwilligers samen om de werking te bespreken en om praktische afspraken te maken. 3. Procedures die de vrijwilligers aangaan permanent aanspreekpunt Het lokaal dienstencentrum is een organisatie met een open deur: iedereen is steeds welkom. Tijdens de openingsuren fungeren de vrijwilligers aan de bar als aanspreekpunt. Zij kunnen kandidaten inschrijven voor activiteiten, flyers en folders of andere informatie verstrekken. Als de centrumleidster aanwezig is, neemt zij uiteraard deze taak op zich. Uiteraard kunnen de barmedewerkers ook doorverwijzen naar de centrumleidster. Zij kan mensen verdere inlichtingen verstrekken of bijstaan bij problemen. Als de centrumleidster niet aanwezig is, kunnen boodschappen steeds genoteerd worden in een daarvoor voorzien schrift op het secretariaat. De centrumleidster bekijkt deze boodschappen zodra ze terug aanwezig is en doet het nodige. Indien bezoekers verkiezen later zelf contact opnemen met de centrumleidster, kan een kaartje meegegeven worden met daarop de nodige contactgegevens. De uren waarop de centrumleidster aanwezig is, zijn terug te vinden op een bord aan het secretariaat klachten We spreken van een klacht wanneer een gebruiker, medewerker, vrijwilliger, bestuurslid, personeelslid of buitenstaander zijn ontevredenheid uit over iets wat van kortbij of veraf te maken heeft met Ziac. Een klacht kan schriftelijk ingediend worden: per brief, per mail of via het klachtenformulier dat (anoniem) in de brievenbus kan worden gestoken. Een klacht kan ook mondeling ontvangen worden, door een vrijwilliger, een bestuurslid of de centrumleidster. Klachten worden steeds doorgegeven aan de centrumleidster, tenzij zij het onderwerp van de klacht is, dan wordt de klacht rechtstreeks aan de RvB doorgegeven. Wanneer je als vrijwilliger iets opvangt waarvan je denkt dat het een klacht kan zijn, aarzel dan niet dit door te geven aan de centrumleidster of iemand van het bestuur. Binnen ZIAC heerst de mentaliteit ben je tevreden? Vertel het verder. Ben je misnoegd? Zeg het aan ons en probeer het uit te praten.

9 3.3. vragen en suggesties We spreken van een vraag wanneer een gebruiker, medewerker, personeelslid, vrijwilliger, bestuurslid of buitenstaander een suggestie, vraag, opmerking of idee formuleert ter verbetering tot de werking van Ziac. Als je als vrijwilliger vragen of suggesties opvangt, aarzel dan niet deze door te geven aan de centrumleidster of moedig de vraagsteller aan dit zelf te doen seksueel grensoverschrijdend gedrag Ziac heeft een procedure om op een gepaste manier om te gaan met klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Indien je als vrijwilliger hierrond iets opmerkt of zelf slachtoffer bent, meldt dit zonder twijfel aan de centrumleidster of een bestuurslid. Alle procedures bevinden zich in het kwaliteitshandboek op het secretariaat en kunnen ingekeken worden op vraag.

Gemeentebestuur Oostrozebeke. informatienota voor vrijwilligers. Een informatienota voor vrijwilligers

Gemeentebestuur Oostrozebeke. informatienota voor vrijwilligers. Een informatienota voor vrijwilligers gemeentebestuur Oostrozebeke informatienota voor vrijwilligers Een informatienota voor vrijwilligers De wet betreffende de rechten van vrijwilligers legt organisaties die werken met vrijwilligers een informatieplicht

Nadere informatie

INFORMATIE-NOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

INFORMATIE-NOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger INFORMATIE-NOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie Adres Krokuslaan 15 2980 Zoersel Tel.nr 03 383 60 10 e-mail secretariaat@bczoersel.be De vereniging heeft tot doel

Nadere informatie

O R GA N I SA T I E N O T A

O R GA N I SA T I E N O T A O R GA N I SA T I E N O T A Rechten en plichten van de organisatie en de vrijw illiger 1. Organisatie vzw Multiple Sclerose Liga Vlaamse Gemeenschap of vzw MS Liga Vlaanderen Adres Boemerangstraat 4 3900

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Feitelijke vereniging.

INFORMATIENOTA. Feitelijke vereniging. INFORMATIENOTA 1. Organisatie Adres Tel.nr e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut Voorbeelden: VZW-IVZW (internationaal) Gemeente, OCMW, gemeentelijke VZW Stichting/Instelling van Openbaar Nut Intercommunale:

Nadere informatie

INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4

INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4 INHOUDSTAFEL INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4 5. V ERZEKERINGEN 5 6. O NKOSTENVERGOEDINGEN

Nadere informatie

School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n. e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen ORGANISATIENOTA

School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n. e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen ORGANISATIENOTA e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n Vrijwilligersorganisatie voor studiebegeleiding van zieke leerlingen Poolse-Winglaan 27 9051 Sint-Denijs-Westrem

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. 1.Organisatie. Stad en OCMW Bree. OCMW Bree Peerderbaan 37 3960 Bree Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be

INFORMATIENOTA. 1.Organisatie. Stad en OCMW Bree. OCMW Bree Peerderbaan 37 3960 Bree Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be INFORMATIENOTA Stad en 1.Organisatie 1.1.Contactgegevens Vrijthof 10 Tel. 089 84 85 00 E-mail info@bree.be Peerderbaan 37 Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be 1.2.Doelstelling 1.2.1 De gemeente regelt

Nadere informatie

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger 1 Organisatie Naam Adres Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint-Amandsberg Tel.nr 09/395 55 10 e-mail info@onafhankelijkleven.be Onafhankelijk Leven wil ervoor zorgen dat alle personen

Nadere informatie

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83 1. Organisatie Naam Adres JES vzw Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel Tel.nr 02/411-68-83 e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut info@jes.be Het doel van de vereniging is tweeërlei: enerzijds het ondersteunen

Nadere informatie

ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO

ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam:. Voornaam: Woonplaats: Verblijfplaats Telefoon:.. GSM: E-mail: Geboortedatum:.../.../... Opleiding/beroep:

Nadere informatie

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie Afsprakennota Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. rganisatie Naam Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie Adres Correspondentie: Verbertstraat 3, 2900 Schoten Hoofdschool: Jozef

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

Alvast bedankt, we appreciëren dat we op je kunnen rekenen, Welzijnsraad Leopoldsburg, Werkgroep Buitenbeenpop, Verantwoordelijke Vrijwilligers

Alvast bedankt, we appreciëren dat we op je kunnen rekenen, Welzijnsraad Leopoldsburg, Werkgroep Buitenbeenpop, Verantwoordelijke Vrijwilligers Beste Buitenbeenpop vrijwilliger, Op vrijdag 31 Augustus is het weer zover. De NEGENTIENDE editie van Buitenbeenpop. We hopen dat jij, ondertussen een vaste waarde van het festival, er bij kunt zijn. Dus

Nadere informatie

WZC HERDERSHOVE VZW Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede Oude Oostendsesteenweg 95 8000 BRUGGE PE 121 Tel. 050/45.40.50 Fax. 050/45.40.

WZC HERDERSHOVE VZW Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede Oude Oostendsesteenweg 95 8000 BRUGGE PE 121 Tel. 050/45.40.50 Fax. 050/45.40. Informatie - nota vrijwilligerswerk WZC Herdershove 2012 Dit document verschaft informatie met betrekking tot de rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. 1. Algemene inlichtingen betreffende

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst animator Spelewijs

Vrijwilligersovereenkomst animator Spelewijs naam: voornaam: O access OK Vrijwilligersovereenkomst animator Spelewijs Westhoek Vrijetijd Anders vzw 057 21 55 35 info@wvavzw.be spelewijs@wvavzw.be Correspondentieadres: Spelewijs Rijselstraat 98 8900

Nadere informatie

ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015

ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015 DE ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015 WOORD VOORAF IN DIT NUMMER: Woord vooraf Informatie en vorming Ontmoeting en recreatie Gezondheid en beweging Creatief Ter info Tweedehandsmarkt Expo Met dank aan Een teken

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw - VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam: Voornaam: Straat: Huisnummer: Woonplaats: Telefoon: GSM: E-mail: Geboortedatum: Rekeningnummer:

Nadere informatie

Informatienota vrijwilligerswerk. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

Informatienota vrijwilligerswerk. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger Informatienota vrijwilligerswerk Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1 Organisatie Vrijwilliger Naam en adres Naam en adres OCMW Borgloon Graethempoort 3A 3840 Borgloon Sociale doelstelling

Nadere informatie

ZOHRA ORGANISATIENOTA

ZOHRA ORGANISATIENOTA ZOHRA Zorg aan Ouderen en Hulpbehoevenden in het Rurale gebied Avelgem ORGANISATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie Adres Tel.nr e-mail ZOHRA is een samenwerkingsinitiatief

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Gegevens organisatie Speelplein Hest is een gemeentelijk initiatief dat gecoördineerd wordt vanuit de gemeentelijke jeugddienst.

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA vrijwilligers Basketbal in Malle vzw

ORGANISATIENOTA vrijwilligers Basketbal in Malle vzw ORGANISATIENOTA vrijwilligers Basketbal in Malle vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Inleiding Sinds 1 augustus 2006 is de nieuwe vrijwilligerswet in werking. Om in orde te

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK (Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers; B.S. 29.08.2005; decreet van 3 april 2009 betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT VRIJWILLIGERSWERK Sinds 1 augustus 2006 is de hernieuwde wet op het vrijwilligerswerk van kracht. Deze wet legt vast wat onder de vorm van vrijwilligerswerk mogelijk is en op welke manier dit dient te

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst

Vrijwilligersovereenkomst Vrijwilligersovereenkomst Vergeet de Kinderen Niet! vzw Naast deze vrijwilligersovereenkomst wordt er ook een individuele afsprakennota opgemaakt, besproken en meegegeven. Zowel de vrijwilliger als de

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER Bevestiging van afspraken tussen Thuisopvang Brabant v.z.w. Mussenstraat 17-19 1000 BRUSSEL 078/15.60.30 Contactpersoon : Koen Michiels, Thuisopvang Brabant, Stationsstraat

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. info@jcpingie.be / www.jcpingie.be

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. info@jcpingie.be / www.jcpingie.be INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie/jeugdhuis Jeugdcentrum Pingie vzw Adres Hertstraat 98 9473 Welle - Denderleeuw e-mail / website info@jcpingie.be

Nadere informatie

Info Vrijwilligerswerk

Info Vrijwilligerswerk Info Vrijwilligerswerk Wat is vrijwilligerswerk? wanneer mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft; ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers

Nadere informatie

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Vormingplus Citizenne VZW Steenkoolkaai 9, 1000 Brussel Tel : 02/203 08 00 info@citizenne.be Ondernemingsnummer : BE0860.442.953 Doelstelling van de organisatie Informatienota voor vrijwilligers Vormingplus

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Proficiat U engageert zich als vrijwilliger voor de stad Vilvoorde. Wij appreciëren uw inzet enorm. Goeie afspraken maken goeie vrienden en daarom zetten we deze

Nadere informatie

Tweemaandelijks tijdschrift van LOKAAL DIENSTENCENTRUM ZIAC ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015

Tweemaandelijks tijdschrift van LOKAAL DIENSTENCENTRUM ZIAC ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015 Tweemaandelijks tijdschrift van LOKAAL DIENSTENCENTRUM ZIAC DE ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015 2 3 Woord vooraf IN DIT NUMMER: Woord vooraf 3 Informatie en vorming 4 Ontmoeting en recreatie 6 Gezondheid en

Nadere informatie

ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015

ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015 DE ZET SEPTEMBER - OKTOBER 2015 WOORD VOORAF IN DIT NUMMER: Woord vooraf Informatie en vorming Ontmoeting en recreatie Gezondheid en beweging Creatief Ter info Diensten Expo Met dank aan heb de herfst

Nadere informatie

DE ZET MEI - JUNI 2016

DE ZET MEI - JUNI 2016 DE ZET MEI - JUNI 2016 2 WELKOM! I N D I T N U M M E R : Welkom! 3 Informatie en vorming 4 Ontmoeting en recreatie 6 Expo 7 Gezondheid en beweging 8 Creatief 9 Diensten 10 Tweedehandswinkel 12 Ter info

Nadere informatie

Informatie voor kandidaat-vrijwilligers

Informatie voor kandidaat-vrijwilligers Versie: 22/06/2018 Informatie voor kandidaat-vrijwilligers Inhoud Visie & aanpak Lumi... 1 Basishouding vrijwilligers... 2 Rechten & plichten als vrijwilliger... 2 Contact coördinatoren... 3 BIJLAGE 1:

Nadere informatie

Verslag beheerraad Overpeltse sportraad van 3 september 2013 (VS13090002)

Verslag beheerraad Overpeltse sportraad van 3 september 2013 (VS13090002) Verslag beheerraad Overpeltse sportraad van 3 september 2013 (VS13090002) Aanwezig : : G. Janssen, voorzitter, D Drieskens, ondervoorzitter, J. Wilms, DC. Grzesiak, P. Vandersanden, L. Swinnen, G. Evens,

Nadere informatie

KANKER HAIR PROFESSIONAL BEROEPSGEHEIM. Omgaan met vertrouwelijke informatie

KANKER HAIR PROFESSIONAL BEROEPSGEHEIM. Omgaan met vertrouwelijke informatie KANKER HAIR PROFESSIONAL 2016-2017 BEROEPSGEHEIM Omgaan met vertrouwelijke informatie AANDACHT VOOR DE PRIVACY Als Kanker Hair Professional kom je veel van mensen te weten Je ziet veel, hoort veel, leest

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw - VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam: Voornaam: Straat: Huisnummer: Woonplaats: Telefoon: GSM: E-mail: Geboortedatum: Rekeningnummer:

Nadere informatie

ZET. Januari - Februari

ZET. Januari - Februari DE ZET Januari - Februari 2017 2 WELKOM! I N D I T N U M M E R : Welkom! 3 Informatie en vorming 4 Ontmoeting en recreatie 6 Gezondheid en beweging 8 Creatief 9 Diensten 10 Expo 12 Ter info 12 Tweedehandswinkel

Nadere informatie

WELKOM! Ziac is tijdens de zomervakantie gesloten van 10 juli tot en met 30 juli. I N D I T N U M M E R :

WELKOM! Ziac is tijdens de zomervakantie gesloten van 10 juli tot en met 30 juli. I N D I T N U M M E R : 2 WELKOM! I N D I T N U M M E R : Welkom! 3 Informatie en vorming 4 Ontmoeting en recreatie 6 Gezondheid en beweging 8 Openingsuren Lokaal Dienstencentrum: Maandag: 9.30u tot 12u, 13.30u tot 17u Dinsdag:

Nadere informatie

Trends binnen de verschillende pijlers van diabeteszorg = prikkels tot gedeelde kwaliteitszorg

Trends binnen de verschillende pijlers van diabeteszorg = prikkels tot gedeelde kwaliteitszorg Trends binnen de verschillende pijlers van diabeteszorg = prikkels tot gedeelde kwaliteitszorg Gent, 8 november 2011 Jan Vande Moortel Advocaat Lector recht en ethiek Wie is verantwoordelijk en waarvoor?

Nadere informatie

Medisch beroepsgeheim. Artikel 458 Strafwetboek. Art. 458 Sw.: medisch beroepsgeheim

Medisch beroepsgeheim. Artikel 458 Strafwetboek. Art. 458 Sw.: medisch beroepsgeheim Medisch beroepsgeheim René Heylen, M.D., Ph.D. Licentiaat in de Rechten Medisch Coördinator Urgentiegeneeskunde Ziekenhuis Oost-Limburg Artikel 458 Strafwetboek Geneesheren, heelkundigen, officieren van

Nadere informatie

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD VRIJE BASISSCHOOL GODSHEIDE

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD VRIJE BASISSCHOOL GODSHEIDE HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD VRIJE BASISSCHOOL GODSHEIDE Context Waar mensen zich verenigen en willen samenwerken zijn basisafspraken noodzakelijk. Dit om een vlotte werking te waarborgen. Volgens

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. BENAMING Onder de benaming Ouderraad van de Vrije Basisschool De Knipoog te O.L.V.-Olen wordt de ouderraad als officieel participatieorgaan opgericht. 2. ZETEL De zetel van de

Nadere informatie

Juridische kanttekeningen rond maaltijdzorg. Jan Vande Moortel Advamo Arteveldehogeschool Gent

Juridische kanttekeningen rond maaltijdzorg. Jan Vande Moortel Advamo Arteveldehogeschool Gent Juridische kanttekeningen rond maaltijdzorg Jan Vande Moortel Advamo Arteveldehogeschool Gent WIE HEEFT BESLISSINGSRECHT? De patiënt Is hij nog bekwaam? Wie bepaalt de bekwaamheid? Zijn vertegenwoordiger

Nadere informatie

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst.

AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. AFSPRAKEN- EN INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger stadsbestuur Turnhout dienst. Hoewel de wet het ons niet letterlijk verplicht om een informatienota op te stellen,

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSMETING DIENSTENCENTRUM T BINNENHOF

TEVREDENHEIDSMETING DIENSTENCENTRUM T BINNENHOF TEVREDENHEIDSMETING DIENSTENCENTRUM T BINNENHOF Beste bezoeker van het Lokaal Dienstencentrum t Binnenhof, We proberen om de werking van het t Binnenhof voortdurend te verbeteren. Daarom willen we uw mening

Nadere informatie

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt.

U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. Welkom U gaat gebruik maken van de diensten van de Gemiva-SVG Groep. Wij heten u van harte welkom. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in ons stelt. We staan aan het begin van een gezamenlijke weg.

Nadere informatie

DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM

DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM DE WETGEVING ALGEMEEN ART 458 SW : Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE VOOR VRIJWILLIGERS

ONTHAALBROCHURE VOOR VRIJWILLIGERS ONTHAALBROCHURE VOOR VRIJWILLIGERS Dank je omdat je bereid bent je belangeloos in te zetten voor anderen. Dank je omdat je wat tijd wilt vrijmaken voor mensen die minder mogelijkheden hebben of die door

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat

Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat Huishoudelijk reglement Ouderraad Heilig Graf Nijverheidstraat Inhoudstafel 1. Benaming 2. Zetel 3. Doelstelling 4. Samenstelling van de ouderraad 5. Bestuurssamenstelling en vertegenwoordigingen 6. Bevoegdheden

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

Kaas met gaten of gaten met kaas

Kaas met gaten of gaten met kaas Kaas met gaten of gaten met kaas Wat blijft nog over van het beroepsgeheim? Sofie Royer Instituut voor strafrecht 19 februari 2018 De Morgen De Standaard De Standaard Art. 458 Sw. Geneesheren, heelkundigen,

Nadere informatie

ORGANISATIE NOTA VZW JONGERENANIMATIE

ORGANISATIE NOTA VZW JONGERENANIMATIE ORGANISATIE NOTA VZW JONGERENANIMATIE Organisatie nota versie februari 2011 1 ORGANISATIE NOTA VZW JONGERENANIMATIE INLEIDING. Met de nieuwe wet op vrijwilligerswerk is er een informatieplicht die erin

Nadere informatie

YFU verwacht dat een vrijwilliger motivatie en enthousiasme uitstraalt. De vrijwilliger is hét uithangbord van de organisatie.

YFU verwacht dat een vrijwilliger motivatie en enthousiasme uitstraalt. De vrijwilliger is hét uithangbord van de organisatie. VRIJWILLIGER BIJ YFU Voel jij er ook wat voor om onze internationale studenten wegwijs te maken in Vlaanderen, vertrekkende Vlamingen in te wijden in het uitwisselingsleven of gewoon samen met ons zoveel

Nadere informatie

Klachtenregeling voor cliënten

Klachtenregeling voor cliënten Klachtenregeling voor cliënten www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld.

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Informatienota voor vrijwilligers Informatienota voor vrijwilligers 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Organisatie... 3 3. Wat bieden we?... 5 4. Waarvoor ben je verzekerd?... 6 5. Jouw taken... 7 6. Wederzijdse

Nadere informatie

Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016

Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016 Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016 Inhoudstafel 1. Nut van een informatienota 2. De vrijwilliger en UNICEF België 3. Statuut van de organisatie 4. Strategie 2016-2018 en

Nadere informatie

Wegwijs in het beroepsgeheim

Wegwijs in het beroepsgeheim Wegwijs in het Actuele ontwikkelingen in zorg en welzijn 1 april 2019 RWOD Dendermonde Anne-Sophie Versweyvelt I. Situering Beroepsgeheim in woelige tijden Beroepsgeheim in woelige tijden Beroepsgeheim

Nadere informatie

ZET SEPTEMBER OKTOBER 2016

ZET SEPTEMBER OKTOBER 2016 DE ZET SEPTEMBER OKTOBER 2016 2 WELKOM! I N D I T N U M M E R : Welkom! 3 Informatie en vorming 4 Ontmoeting en recreatie 7 Gezondheid en beweging 10 Creatief 12 Ziac 40 jaar jong! 13 Expo 13 Diensten

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

Klachtenbehandeling bij Zorgverzekeringen

Klachtenbehandeling bij Zorgverzekeringen Klachtenbehandeling bij Zorgverzekeringen Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33 Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 33 33 www.aevitae.com info@aevitae.com Inhoudsopgave pag. Informatie voor

Nadere informatie

DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK

DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK QUIZ Jan is administratief medewerker en doet na zijn uren vrijwilligerswerk binnen de organisatie waar hij werkt. Als vrijwilliger is hij begeleider op kampen die zijn

Nadere informatie

Lokaal dienstencentrum. VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert. Lokaal dienstencentrum.

Lokaal dienstencentrum. VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert. Lokaal dienstencentrum. Lokaal dienstencentrum De Symfonie VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert Lokaal dienstencentrum De Symfonie Juni 2016 Tel: INHOUD VOORWOORD 3 IN DE KIJKER

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Lokaal Dienstencentrum ZIAC

Jaarverslag 2014. Lokaal Dienstencentrum ZIAC Jaarverslag 2014 Lokaal Dienstencentrum ZIAC 1 Dit jaarverslag is gebaseerd op het sjabloon van het Zorgbedrijf Antwerpen. Waarvoor onze dank. 2 Voorwoord Aan de leden van de Centrumraad, de Raad van Bestuur,

Nadere informatie

Vrijwilligers: een nieuwe toekomst voor de politie?

Vrijwilligers: een nieuwe toekomst voor de politie? Vrijwilligers: een nieuwe toekomst voor de politie? Inhoud Inzet vrijwilligers politie België: wettelijk kader Mogelijkheden inzet vrijwilligers bij politie in België Politie in bijberoep Conclusie 1 Hoge

Nadere informatie

Klachtenbehandeling. Hebt u een klacht? Vertel het ons. Inhoudsopgave. Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33. Postbus 2296 5600 CG Eindhoven

Klachtenbehandeling. Hebt u een klacht? Vertel het ons. Inhoudsopgave. Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33. Postbus 2296 5600 CG Eindhoven Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33 Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 33 33 Klachtenbehandeling www.aevitae.com info@aevitae.com Inhoudsopgave pag. Informatie voor klanten van Aevitae:

Nadere informatie

Juridische aspecten van het omgaan met gezondheidsgegevens. 9 maart 2017 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel

Juridische aspecten van het omgaan met gezondheidsgegevens. 9 maart 2017 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel Juridische aspecten van het omgaan met gezondheidsgegevens 9 maart 2017 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel I. Inleiding: van geheim naar informatie en (big) data Bij

Nadere informatie

Hoe vul ik een schadeaangifte in?

Hoe vul ik een schadeaangifte in? Hoe vul ik een schadeaangifte in? Inhoud Wat te doen bij een schadegeval?... 2 Algemene richtlijnen... 2 Aangifte doen bij KLJ Nationaal... 2 Richtlijnen van KBC-verzekeringen... 2 Enkele belangrijke tips...

Nadere informatie

ACTIVERING SAS (Sociaal - Actief - Samenwerken)

ACTIVERING SAS (Sociaal - Actief - Samenwerken) ACTIVERING SAS (Sociaal - Actief - Samenwerken) Psychiatrisch Centrum Bethanië Andreas Vesaliuslaan 39 2980 Zoersel Tel. 03 380 30 11 pcbethanie@emmaus.be www.pcbethanie.be Binnen en buiten met aandacht

Nadere informatie

Informatienota voor vrijwilligers

Informatienota voor vrijwilligers Informatienota voor vrijwilligers www.malle.be Antwerpsesteenweg 246 B-2390 Malle Een informatienota voor vrijwilligers? De wet over de rechten van vrijwilligers legt organisaties die werken met vrijwilligers

Nadere informatie

Zeg ik het of zeg ik het niet?

Zeg ik het of zeg ik het niet? Zeg ik het of zeg ik het niet? De praktijk van het beroepsgeheim Vijand of bondgenoot van de triade? Prof. Frank Hutsebaut Ter inleiding Kernvraag: hoe zorgvuldig communiceren in het kader van de triade

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

Veilig online hulp aanbieden. Wat zegt de wet? Annemie Van Looveren, SAM vzw

Veilig online hulp aanbieden. Wat zegt de wet? Annemie Van Looveren, SAM vzw Veilig online hulp aanbieden. Wat zegt de wet? Annemie Van Looveren, SAM vzw Congres Onlinehulp voor welzijn en gezondheid 28 maart 2019 Privacy-discretie-beroepsgeheim Brandend actueel! Raakt aan oa:

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid Werkgroep Verder

Vrijwilligersbeleid Werkgroep Verder Vrijwilligersbeleid Werkgroep Verder Dit is een uitgave van Werkgroep Verder Beertsestraat 21 1500 Halle info@werkgroepverder.be www.zelfmoord1813.be/nabestaanden www.werkgroepverder.be 1 Inhoud 1. Over

Nadere informatie

4. Dienstverlening in het centrum

4. Dienstverlening in het centrum 4. Dienstverlening in het centrum Elke middag serveren we een warme maal jd in het social restaurant. U kunt zich bij ons ook eens goed laten verzorgen met een manicure of pedicure. Wie een moeilijke periode

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2016

Financieel Jaarverslag 2016 Financieel Jaarverslag 2016 Naam: Stichting Lonely Lochem Kamer van Koophandel: 64795985 RSIN/fiscaal nummer: 855850668 Contactgegevens: Walsteeg 20 7241 BG Lochem Telefoon: 06-4047090 E-mailadres: info@lonelylochem.nl

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over kosteloze rechtsbijstand. uitgave 2010

Voor kinderen die meer willen weten over kosteloze rechtsbijstand. uitgave 2010 Voor kinderen die meer willen weten over kosteloze rechtsbijstand uitgave 2010 ... jongeren en hun advocaat Als je jonger bent dan 18 jaar ben je minderjarig. Omdat je minderjarig bent, moet je volgens

Nadere informatie

Lokaal dienstencentrum De Symfonie

Lokaal dienstencentrum De Symfonie Lokaal dienstencentrum De Symfonie VZW Curando O.L.V. van 7 weeën Ruiselede Curando Zuid Gauwelstraat 24, 8551 Heestert Lokaal dienstencentrum De Symfonie Februari 2016 Tel: (056)64 44 01 Fax: (056)64

Nadere informatie

Niet tevreden. over onze zorg? Laat het ons weten!

Niet tevreden. over onze zorg? Laat het ons weten! Niet tevreden over onze zorg? Laat het ons weten! U als cliënt staat centraal bij Lelie zorggroep. We zetten ons met hart en ziel in om u goede hulp en zorg te bieden. Toch kan er wel eens iets misgaan

Nadere informatie

WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK

WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK 1.1. DEFINITIES: Vrijwilligerswerk: Feitelijke vereniging: dient verricht te worden ten behoeve van andere personen, een groep, een organisatie of de samenleving in zijn geheel

Nadere informatie

Mensen in Nood - Geel

Mensen in Nood - Geel Mensen in Nood - Geel M.I.N. Geel staat voor Mensen in Nood die in Geel wonen. Het is een V.Z.W, die opgericht werd in 1991. Momenteel zijn er twaalf vrijwilligers. Het doel van de vereniging is om mensen

Nadere informatie

Klachtenreglement SWV

Klachtenreglement SWV Klachtenreglement SWV Oktober 2015 1. Visie en doel reglement Voor de Stichting Welzijn Vianen (SWV) geldt als uitgangspunt dat iedereen binnen de organisatie zijn werk zo goed mogelijk, zo verantwoord

Nadere informatie

Belgisch Comité voor UNICEF Informatienota voor vrijwilligers 2019

Belgisch Comité voor UNICEF Informatienota voor vrijwilligers 2019 Belgisch Comité voor UNICEF Informatienota voor vrijwilligers 2019 Inhoud 1. Nut van een informatienota... 3 2. De vrijwilliger en UNICEF België... 3 3. Statuut van de organisatie... 4 4. Communicatie...

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

Kick-off voor presidia

Kick-off voor presidia Kick-off voor presidia 13.05.2014 JURIDISCH STATUUT EN AANSPRAKELIJKHEID VAN EEN STUDENTENVERENIGING Stad Antwerpen/ juridische dienst Inhoud 1. Feitelijke vereniging vs. vzw 2. Aansprakelijkheid feitelijke

Nadere informatie

Op 21 september 1992 trad artikel 95 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst in werking.

Op 21 september 1992 trad artikel 95 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst in werking. Landverzekeringsovereenkomst Doc: a074010 Tijdschrift: 74 p. 25 Datum: 16/11/1996 Origine: NR Thema's: Beroepsgeheim Verzekeringen van de patiënt Landverzekeringsovereenkomst ADVIES OVER ARTIKEL 95 VAN

Nadere informatie

Afsprakennota vrijwilligers Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Campus Spermalie

Afsprakennota vrijwilligers Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Campus Spermalie Afsprakennota vrijwilligers Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Campus Spermalie Begeleidingscentrum (BC) Spermalie Het Anker (vzw De Kade) is erkend door het VAPH en biedt zorg en ondersteuning aan

Nadere informatie

Informatiebrochure vrijwilligers

Informatiebrochure vrijwilligers Informatiebrochure vrijwilligers Inhoud 1. Het OCMW, een sociaal huis voor alle Truienaren 2. Waarom vrijwilligerswerk bij het OCMW? 3. Voor wie? 4. Wat kun je van ons verwachten? 5. Bij welke diensten

Nadere informatie

Charter collectieve rechten en plichten

Charter collectieve rechten en plichten Charter collectieve rechten en plichten Van Begeleid Wonen Zennestreek vzw het voor Personen met een ( VAPH) (erkenningsnummer 409200333) Ons adres: In dit charter leggen we duidelijk uit hoe we werken

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid ASZ

Vrijwilligersbeleid ASZ Vrijwilligersbeleid ASZ Versie vastgesteld in de bestuursvergadering van 8 juli 2013. Doelgroep: (1) bestuurders en (2) geïnteresseerde leden/vrijwilligers van de ASZ Waarom vrijwilligersbeleid? De Algemene

Nadere informatie

AGENDA Lokaal Dienstencentrum Aksent EVERE

AGENDA Lokaal Dienstencentrum Aksent EVERE AGENDA Lokaal Dienstencentrum Aksent EVERE maart - april 2019 NL Openingsuren Maandag 12.00u 17.00u Dinsdag 09.00u 17.00u Woensdag 12.00u 17.00u Donderdag 09.00u 17.00u Vrijdag 09.00u 17.00u Zaterdag en

Nadere informatie

DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGER EN PLICHTEN VAN DE ORGANISATIE. 1. Situering algemene informatie over het aantal vrijwilligers

DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGER EN PLICHTEN VAN DE ORGANISATIE. 1. Situering algemene informatie over het aantal vrijwilligers DE RECHTEN VAN DE VRIJWILLIGER EN PLICHTEN VAN DE ORGANISATIE 1. Situering algemene informatie over het aantal vrijwilligers 2. Wettelijke initiatieven 1) wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

WELKOM VRIJWILLIGER 1

WELKOM VRIJWILLIGER 1 WELKOM VRIJWILLIGER 1 INHOUD WELKOM 3 DE KERN VAN ONS VRIJWILLIGERSBELEID 4 SOORTEN VRIJWILLIGERSWERK 5 WAT VRAGEN WE VAN JOU? 6 WAT BIEDEN WE? 8 RANDVOORWAARDEN EN FACILITEITEN 10 2 WELKOM VAN HARTE WELKOM

Nadere informatie

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst

de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst de Mee-ander thuisbegeleidingsdienst In deze brochure willen wij informatie geven over de werking van de thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander. Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Gasthuisstraat 19 9500

Nadere informatie

Juridisch statuut van studentenverenigingen

Juridisch statuut van studentenverenigingen Juridisch statuut van studentenverenigingen Inleiding & Structuur Wat Feitelijke Vereniging VZW 29-9-2016 2 Feitelijke vereniging Kenmerken Vanaf moment dat twee of meer personen het idee ontwikkelen om

Nadere informatie

Juridische aspecten ivm geld en genot

Juridische aspecten ivm geld en genot TABOES IN DE OUDERENZORG Juridische aspecten ivm geld en genot AXIOMA S 1. We leven in een rechtsstaat 2. De wet is niet altijd zoals ze zou moeten zijn Structuur wetgeving VERDRAG GRONDWET KB nummer =

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011. Dienstencentrum ZIAC vzw. Zeels Informatie en Advies Centrum Zwaanstraat 7 9240 Zele tel/fax: 052/44.61.31. info@ziac.be www.ziac.

JAARVERSLAG 2011. Dienstencentrum ZIAC vzw. Zeels Informatie en Advies Centrum Zwaanstraat 7 9240 Zele tel/fax: 052/44.61.31. info@ziac.be www.ziac. JAARVERSLAG 2011 Dienstencentrum ZIAC vzw Zeels Informatie en Advies Centrum Zwaanstraat 7 9240 Zele tel/fax: 052/44.61.31 info@ziac.be www.ziac.be Voorwoord Aan de leden van de Centrumraad, de Raad van

Nadere informatie