YFU verwacht dat een vrijwilliger motivatie en enthousiasme uitstraalt. De vrijwilliger is hét uithangbord van de organisatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "YFU verwacht dat een vrijwilliger motivatie en enthousiasme uitstraalt. De vrijwilliger is hét uithangbord van de organisatie."

Transcriptie

1 VRIJWILLIGER BIJ YFU Voel jij er ook wat voor om onze internationale studenten wegwijs te maken in Vlaanderen, vertrekkende Vlamingen in te wijden in het uitwisselingsleven of gewoon samen met ons zoveel mogelijk mensen warm te maken voor onze programma s? Aarzel dan niet om je plekje in ons team in te nemen. YFU bied je de mogelijkheid om vrijwilliger te worden binnen de organisatie. Iedereen, ex-yfu er of niet, is welkom! In dit boekje vind je alle informatie over vrijwilliger zijn bij YFU! Met de internationale studenten op uitstap naar Parijs. Vlnr: Jana uit Duitsland, Macarena uit Chili en Eva uit Duitsland Youth for Understanding (YFU) is een vrijwilligersorganisatie. Dit betekent dat YFU niet zou kunnen bestaan zonder de vrijwillige medewerking van heel wat mensen die zich belangeloos inzetten. De leuze van YFU is vrijwilligerswerk op maat. Als vrijwilliger kies je die taken uit die je het beste liggen en waarvoor je tijd en ruimte kan vrijmaken. Wat je goed kan, doe je het best! Ook al is vrijwilligerswerk niet vergoed, het is niet vrijblijvend! YFU heeft een aantal minimale vereisten waar elke vrijwilliger aan moet beantwoorden: YFU verwacht van vrijwilligers dat ze zich betrokken voelen bij de doelstellingen en de werking van YFU. Zelf uitwisselingsstudent of gastgezin geweest zijn is zeker positief, maar geen vereiste. YFU zoekt vooral mensen die open willen staan tegenover andere culturen en mensen die YFU hoog in het vaandel dragen. YFU verwacht van zijn vrijwilligers een engagement. YFU wil op jou kunnen rekenen. Daarom vragen we een engagement van minstens een jaar, vooral als je een functie binnen YFU opneemt. YFU verwacht dat een vrijwilliger motivatie en enthousiasme uitstraalt. De vrijwilliger is hét uithangbord van de organisatie. YFU verwacht dat vrijwilligers deelnemen aan trainingen en vormingen die worden georganiseerd voor alle vrijwilligers. Je leert er veel bij en komt in contact met andere vrijwilligers van YFU. YFU verwacht je aanwezigheid op de provinciale vergadering. Wil je je betrokken voelen en op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rond YFU, dan kan dit door om de 4 à 6 weken je oor te luisteren te leggen op de vergadering in jouw provincie.

2 MIJN YFU-COMITÉ Als je vrijwilliger wil worden bij YFU, kan je eerst en vooral terecht binnen je eigen provincie. In elke provincie is een YFU-comité actief. Het provinciale YFU-comité is er voor elke vrijwilliger, deelnemer, student, gastouder of zendouder uit de provincie. Iedereen die bezig is of wil bezig zijn met YFU, is welkom! Het provinciale YFU-comité staat in voor: - provinciale vergaderingen (om de 4 à 6 weken) - samenkomsten voor vrijwilligers, deelnemers, studenten en ouders (Get-togethers) - promoactiviteiten om YFU in de kijker te zetten - schoolbezoeken en infosessies in de provincie - interviews met deelnemers - luchthaven begeleiding - de zoektocht naar gastgezinnen in de provincie - de begeleiding van internationale studenten en hun gastgezinnen Mijn YFU-comité! YFU Limburg YFU Antwerpen YFU Vlaams-Brabant YFU Oost-Vlaanderen YFU West-Vlaanderen Je kan binnen het provinciale comité meedraaien als losse medewerker of je kan ervoor kiezen een bepaalde functie op te nemen: Voorzitter: je leidt de provinciale vergaderingen en communiceert met de vrijwilligerscoördinator op het YFU-kantoor. Je bent de algemene contactpersoon voor het YFU kantoor en zorgt voor de verdere communicatie binnen je provincie. Student counselor en familie counselor: je gaat op zoek naar gastgezinnen en begeleidt gastgezinnen en internationale studenten. Interviewverantwoordelijke: je regelt de interviews voor vertrekkende studenten, je doet hiervoor beroep op interviewers uit de provincie. Interviewers: je interviewt de vertrekkende studenten bij hun thuis. Get-togetherverantwoordelijke: je organiseert een leuke activiteit in de eigen provincie voor vrijwilligers, studenten en gezinnen. Promoverantwoordelijke en promo-medewerker: Je bezoekt festivals, beurzen, scholen, info-avonden,... Je tracht via lokale publiciteit (poster/flyeracties, lokale media,... ) YFU meer bekendheid te geven, gastgezinnen te werven, studenten te werven om aan onze programma s deel te nemen.

3 YFU NATIONAAL Als vrijwilliger kan je ook deelnemen aan de nationale activiteiten en weekends. Deze activiteiten worden door het kantoor georganiseerd, maar voor de begeleiding ervan stellen we telkens een team samen voor het goede verloop van de activiteit. Als vrijwilliger neem je deel aan de voorbereidende vergadering waar taken verdeeld worden en de workshops voorbereid worden. Tijdens de activiteit begeleid je één of meerdere workshops of activiteiten en begeleid je de studenten. Er zijn activiteiten voor de INBOUND studenten (internationale studenten op uitwisseling in Vlaanderen), en activiteiten voor de OUTBOUND studenten (Vlaamse jongeren die deelnemen aan een YFU-programma). INBOUND Oriëntatieweek Deze week vindt plaats half augustus, net na aankomst van de nieuwe lichting internationale zomerstudenten. Al deze studenten komen 6 dagen samen om zich voor te bereiden op hun uitwisselingsjaar. Elke dag staat er een Nederlandse les op het programma en worden er leuke sessies gegeven om hen stil te laten staan bij de Vlaamse cultuur en hun uitwisselingservaring,... Verder is het ook een groepsvormende week waarin een band tussen de studenten ontstaat en de vrijwilligers de studenten leren kennen. De laatste namiddag worden alle gastgezinnen uitgenodigd voor een infomoment en kan het uitwisselingsjaar écht van start gaan. Voor de winterstudenten houden we een Orientatiemoment. Dit is een weekend in januari. Follow-up weekend Tijdens dit weekend in november blikken studenten vooruit op wat nog komen gaat en evalueren ze wat geweest is. Hoe gaat het op school, hoe lukt het om de taal te leren, maakt de student vrienden, hoe lukt het binnen het gezin,... Voor de winterstudenten houden we een follow-upweekend in mei. Re-entry weekend Tijdens dit weekend in mei wordt het uitwisselingsjaar van de Leana uit Estland zorgt voor blijvende studenten geëvalueerd en worden ze stilaan voorbereid op herinneringen. hun terugkeer naar huis. Voor de winterstudenten houden we een follow-upweekend in november. OUTBOUND Kandidatenweekend, cultuurdag en landeninfo Tijdens dit weekend en deze dagen in april/mei staan de studenten stil bij hun komende uitwisselingservaring. In leuke workshops leren ze over hun eigen cultuur, interculturele communicatie, de cultuurshock en krijgen ze informatie over tal van praktische zaken. Op de landeninfo krijgen studenten informatie over hun uitwisselingsland en kunnen ze met ex-uitwisselingsstudenten praten over hun uitwisselingsland en al hun vragen afvuren. Homecoming weekend Op dit weekend in augustus komen de studenten terug samen na afloop van hun uitwisselingsprogrogramma. Ze blikken samen terug op hun ervaringen. Dit weekend loopt samen met de Orientatieweek van de nieuwe inboundstudenten. Dé gelegenheid om hen al wat beter te leren kennen indien de studenten actief willen blijven bij YFU.

4 YFU BIEDT JOU... Als je vrijwilliger wordt bij YFU, doet YFU ook iets voor jou: Interessante provinciale vergaderingen Met de andere vrijwilligers uit je provincie kom je om de 4 à 6 weken samen om te vergaderen. Dit gaat meestal door in een vergaderzaaltje boven een café, zodat er nadien nog gezellig nagepraat kan worden. Op de agenda staat het wel en wee van de internationale studenten en de gastgezinnen, organisatie en deelname aan de komende activiteiten en de promo-activiteiten in je provincie. Data en locaties van de volgende vergaderingen vind je op Nuttige infomappen en draaiboeken We sturen je niet ongewapend op pad. Elke vrijwilliger krijgt de nodige infomappen en draaiboeken voor het uitvoeren van een functie of het organiseren van een activiteit. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt. Je kan ook een kijkje nemen op het intranet voor vrijwilligers, daar vind je ook al deze informatie, zoals infomappen en draaiboeken kunnen vinden, maar ook adressenlijsten, een uitgebreide kalender, foto-galerij en forum. De nodige vormingen YFU biedt heel wat vormingen aan die je helpen bij het uitvoeren van je functie of bij het organiseren van een activiteit. Soms zijn de vormingen heel praktisch (vb. interviewtechnieken, presentaties geven), soms zijn ze meer algemeen (vb. interculturele communicatie, ontspanningstechnieken). We proberen zoveel mogelijk thema s aan bod te laten komen, zodat niemand op zijn honger blijft zitten. Gezellige get togethers Minimaal éénmaal per jaar wordt er een provinciale get together georganiseerd. Niet enkel kom je op deze momenten in contact met andere vrijwilligers, maar ook vertrekkende kandidaten, zendouders, gastgezinnen en de buitenlandse studenten worden uitgenodigd. Voorbeelden van vorige get togethers: historische wandeling in Gent, Bloedprocessie in Brugge, stripwandeling in Brussel, bezoek aan het chocolademuseum, brouwerijbezoeken, bezoek aan de Tongerse gevangenis, bijwonen van de opnames van Hoe?Zo!. Nationale vrijwilligersactiviteiten Twee maal per jaar organiseert het YFU-kantoor een samenkomst voor alle vrijwilligers: de dag van de vrijwilliger in maart en het vrijwilligersweekend in oktober. Op het programma staan interessante workshops en lezingen en een algemene vergadering. Het ideale moment om bij te praten en ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers. Het kernoverleg Eén maal per jaar komen alle voorzitters samen met de vrijwilligerscoördinator van het YFU-kantoor om het afgelopen jaar te evalueren en plannen te maken voor de toekomst. Hier wordt besproken hoe het gaat in het provinciale comité en worden nieuwe ideeën op tafel gegooid. Een onkostenvergoeding Neem je de trein, bus, metro of ga je op weg met je eigen wagen, dan kan je je onkosten vergoed krijgen door YFU. Moet je veel rondbellen om interviews te regelen, te overleggen met je teamleden of maak je veel kopies voor het komende weekend, dan kan je dit allemaal invullen op je onkostennota. Dit formulier vind je achterin deze brochure, maar je kan het ook via mail opvragen en dan sturen wij het met veel plezier door. Een unieke ervaring Als vrijwilliger bij YFU steek je heel wat op. Je leert samenwerken in een team, activiteiten organiseren, vergaderen en overleggen, sessies begeleiden, promotie voeren en spreken voor een groep. Bij YFU kom je in contact met verschillende mensen van alle leeftijden en alle culturen. Een ware verrijking!

5 DE ALGEMENE VERGADERING De algemene vergadering of AV staat aan het hoofd van YFU. De AV komt twee maal per jaar samen, in oktober op de dag van de vrijwilliger en in maart op het vrijwilligersweekend. Op deze vergadering legt de Raad van Bestuur onder andere een financieel verslag, een begroting en een jaarlijks voortgangsrapport voor ter goedkeuring. De AV kiest de leden van de Raad van Bestuur. Wie is lid van de algemene vergadering? Alle vrijwilligers die een lang engagement opnemen binnen YFU zijn lid van de AV. Een lang engagement betekent dat je een actieve functie opneemt binnen de organisatie voor minstens 1 jaar. Je kan natuurlijk ook vrijwilliger zijn bij YFU zonder lid te zijn. Dit houdt in dat je geen stemrecht hebt op de AV. Nam je één van de volgende provinciale functies op, dan ben je automatisch lid van de algemene vergadering: voorzitter gezinscounselor studentcounselor interviewverantwoordelijke get-togetherverantwoordelijke promoverantwoordelijke Wat houdt dat in, lid zijn? Als lid van de Algemene Vergadering kan je mee beslissen over het wel en wee van YFU. De Raad van Bestuur legt verantwoording af aan jou en vraagt om jouw goedkeuring van de begroting, de resultatenrekening, het voortgangsrapport, de beleidsnota, de prioriteiten voor het komende jaar... Je beslist wie in de Raad van Bestuur komt en wie niet. Met andere woorden: jij hebt het laatste woord! Samen met je collega-leden wel te verstaan! Ook als niet-lid ben je welkom op de algemene vergadering, je hebt enkel geen stemrecht. IK DOE MEE! Wil je graag vrijwilliger worden of heb je nog enkele vragen, laat het weten aan onze vrijwilligerscoördinator op het YFU-kantoor: Lisa Crisostomo volunteers@yfu.be 015/ Zij bezorgt je dan alle nodige informatie en brengt je in contact met andere vrijwilligers. We kijken ernaar uit om jou te verwelkomen als YFUvrijwilliger!

6 ORGANISATIENOTA In het kader van de wet betreffende de rechten van de vrijwilligers brengt Youth For Understanding Vlaanderen vzw (YFU) zijn leden op de hoogte van de volgende zaken in de vorm van een organisatienota. Deze bekendmaking via de organisatienota is een wettelijke verplichting. De sociale doelstelling en het juridisch statuut YFU is een vrijwilligersorganisatie en een vzw, die erkend is als landelijk jeugdwerk door de Vlaamse overheid. Het doel van YFU is jongeren over de hele wereld voor te bereiden op hun verantwoordelijkheden en mogelijkheden in een veranderende maatschappij, waarbinnen mensen uit verschillende landen en culturen steeds meer van elkaar afhankelijk worden. Verzekering voor vrijwilligers YFU heeft een verzekering afgesloten voor zijn vrijwilligers op het vlak van - burgerrechtelijke aansprakelijkheid tijdens de uitvoering van de activiteiten - lichamelijke ongevallen - tijdens de uitoefening van vrijwillige activiteiten en op weg naar en van deze activiteiten - rechtsbijstand Onkostenvergoeding voor vrijwilligers YFU vergoedt zijn vrijwilligers voor reële onkosten. Geheimhoudingsplicht (artikel 458 van het Strafwetboek) Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat of beroep kennis dragen van geheimen die hun zijn toevertrouwd, en deze bekendmaken buiten het geval dat zij geroepen worden om in rechte (of voor een parlementaire onderzoekscommissie) getuigenis af te leggen en buiten het geval dat de wet hen verplicht die geheimen bekend te maken, worden gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van honderd frank tot vijfhonderd frank. Irene uit Ghana leert Nederlands tijdens de oriëntatie. Zoë uit USA, Jana uit Duitsland en Macarena uit Chili op stap in Parijs Vrijwilliger Glenn de Jong en deelnemer Charlotte Bongaerts op kandidatenweekend.

O R GA N I SA T I E N O T A

O R GA N I SA T I E N O T A O R GA N I SA T I E N O T A Rechten en plichten van de organisatie en de vrijw illiger 1. Organisatie vzw Multiple Sclerose Liga Vlaamse Gemeenschap of vzw MS Liga Vlaanderen Adres Boemerangstraat 4 3900

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Feitelijke vereniging.

INFORMATIENOTA. Feitelijke vereniging. INFORMATIENOTA 1. Organisatie Adres Tel.nr e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut Voorbeelden: VZW-IVZW (internationaal) Gemeente, OCMW, gemeentelijke VZW Stichting/Instelling van Openbaar Nut Intercommunale:

Nadere informatie

INFORMATIE-NOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

INFORMATIE-NOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger INFORMATIE-NOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Organisatie Adres Krokuslaan 15 2980 Zoersel Tel.nr 03 383 60 10 e-mail secretariaat@bczoersel.be De vereniging heeft tot doel

Nadere informatie

Alvast bedankt, we appreciëren dat we op je kunnen rekenen, Welzijnsraad Leopoldsburg, Werkgroep Buitenbeenpop, Verantwoordelijke Vrijwilligers

Alvast bedankt, we appreciëren dat we op je kunnen rekenen, Welzijnsraad Leopoldsburg, Werkgroep Buitenbeenpop, Verantwoordelijke Vrijwilligers Beste Buitenbeenpop vrijwilliger, Op vrijdag 31 Augustus is het weer zover. De NEGENTIENDE editie van Buitenbeenpop. We hopen dat jij, ondertussen een vaste waarde van het festival, er bij kunt zijn. Dus

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST

VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST VRIJWILLIGERSOVEREENKOMST Beste vrijwilliger Je hebt ervoor gekozen je te engageren als vrijwilliger bij de. We willen jou hiervoor dan ook van harte danken. Het engagement van al haar vrijwilligers is

Nadere informatie

INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4

INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4 INHOUDSTAFEL INFORMATIENOTA VOOR DE VRIJWILLIGERS 1. O RGANISATIE 2 2. S OCIALE DOELSTELLING 3 3. J URIDISCH STATUUT 3 4. T AKENPAKKET VAN DE VRIJWILLIGER 4 5. V ERZEKERINGEN 5 6. O NKOSTENVERGOEDINGEN

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde

Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Vrijwilligersovereenkomst stad Vilvoorde Proficiat U engageert zich als vrijwilliger voor de stad Vilvoorde. Wij appreciëren uw inzet enorm. Goeie afspraken maken goeie vrienden en daarom zetten we deze

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK (Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers; B.S. 29.08.2005; decreet van 3 april 2009 betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw - VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam: Voornaam: Straat: Huisnummer: Woonplaats: Telefoon: GSM: E-mail: Geboortedatum: Rekeningnummer:

Nadere informatie

ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO

ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO ENGAGEMENTSVERKLARING vzw LEJO Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam:. Voornaam: Woonplaats: Verblijfplaats Telefoon:.. GSM: E-mail: Geboortedatum:.../.../... Opleiding/beroep:

Nadere informatie

Gemeentebestuur Oostrozebeke. informatienota voor vrijwilligers. Een informatienota voor vrijwilligers

Gemeentebestuur Oostrozebeke. informatienota voor vrijwilligers. Een informatienota voor vrijwilligers gemeentebestuur Oostrozebeke informatienota voor vrijwilligers Een informatienota voor vrijwilligers De wet betreffende de rechten van vrijwilligers legt organisaties die werken met vrijwilligers een informatieplicht

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERS - VERVOER Bevestiging van afspraken tussen Thuisopvang Brabant v.z.w. Mussenstraat 17-19 1000 BRUSSEL 078/15.60.30 Contactpersoon : Koen Michiels, Thuisopvang Brabant, Stationsstraat

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen?

Vrijwilligerswerk. Wie kan er op jou rekenen? Vrijwilligerswerk Wie kan er op jou rekenen? Alles over vrijwilligerswerk Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk tel. 03 218 59 01 www.vrijwilligersweb.be www.vrijwilligerswetgeving.be Provinciale Steunpunten

Nadere informatie

School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n. e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen ORGANISATIENOTA

School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n. e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen ORGANISATIENOTA e voor studiebegeleiding van zieke leerlingen School & Ziekzijn S&Z - afdeling Oost-Vlaanderen vzw n Vrijwilligersorganisatie voor studiebegeleiding van zieke leerlingen Poolse-Winglaan 27 9051 Sint-Denijs-Westrem

Nadere informatie

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger

Informatienota : Rechten en plichten van de vrijwilliger 1 Organisatie Naam Adres Onafhankelijk Leven vzw Groot Begijnhof 14 A 9040 Sint-Amandsberg Tel.nr 09/395 55 10 e-mail info@onafhankelijkleven.be Onafhankelijk Leven wil ervoor zorgen dat alle personen

Nadere informatie

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie

Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie Afsprakennota Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. rganisatie Naam Gemeente Schoten: Gemeentelijke Academie Adres Correspondentie: Verbertstraat 3, 2900 Schoten Hoofdschool: Jozef

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83

1. Organisatie. Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel. Tel.nr 02/411-68-83 1. Organisatie Naam Adres JES vzw Werkhuizenstraat 3, 1080 Brussel Tel.nr 02/411-68-83 e-mail Sociale doelstelling Juridisch statuut info@jes.be Het doel van de vereniging is tweeërlei: enerzijds het ondersteunen

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. 1.Organisatie. Stad en OCMW Bree. OCMW Bree Peerderbaan 37 3960 Bree Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be

INFORMATIENOTA. 1.Organisatie. Stad en OCMW Bree. OCMW Bree Peerderbaan 37 3960 Bree Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be INFORMATIENOTA Stad en 1.Organisatie 1.1.Contactgegevens Vrijthof 10 Tel. 089 84 85 00 E-mail info@bree.be Peerderbaan 37 Tel. 089 84 85 00 E-mail ocmw@bree.be 1.2.Doelstelling 1.2.1 De gemeente regelt

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

Als je een taakstraf hebt gekregen

Als je een taakstraf hebt gekregen Als je een taakstraf hebt gekregen De rol van de Raad De Raad voor de Kinderbescherming regelt je taakstraf. Als je een taakstraf opgelegd hebt gekregen krijg je een gesprek met iemand van de Raad, een

Nadere informatie

WZC HERDERSHOVE VZW Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede Oude Oostendsesteenweg 95 8000 BRUGGE PE 121 Tel. 050/45.40.50 Fax. 050/45.40.

WZC HERDERSHOVE VZW Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede Oude Oostendsesteenweg 95 8000 BRUGGE PE 121 Tel. 050/45.40.50 Fax. 050/45.40. Informatie - nota vrijwilligerswerk WZC Herdershove 2012 Dit document verschaft informatie met betrekking tot de rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger. 1. Algemene inlichtingen betreffende

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst animator Spelewijs

Vrijwilligersovereenkomst animator Spelewijs naam: voornaam: O access OK Vrijwilligersovereenkomst animator Spelewijs Westhoek Vrijetijd Anders vzw 057 21 55 35 info@wvavzw.be spelewijs@wvavzw.be Correspondentieadres: Spelewijs Rijselstraat 98 8900

Nadere informatie

verzekering vrijwilligerswerk

verzekering vrijwilligerswerk verzekering vrijwilligerswerk Inleiding Vrijwilligerswerk is niet weg te denken uit onze samenleving. Het vult het werk van beroepskrachten perfect aan en het verhoogt de onderlinge solidariteit in de

Nadere informatie

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

INFORMATIENOTA. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger INFORMATIENOTA Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Gegevens organisatie Speelplein Hest is een gemeentelijk initiatief dat gecoördineerd wordt vanuit de gemeentelijke jeugddienst.

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

Vrijwilligersovereenkomst

Vrijwilligersovereenkomst Vrijwilligersovereenkomst Vergeet de Kinderen Niet! vzw Naast deze vrijwilligersovereenkomst wordt er ook een individuele afsprakennota opgemaakt, besproken en meegegeven. Zowel de vrijwilliger als de

Nadere informatie

Help mensen met een psychische kwetsbaarheid uit hun isolement. word onze nieuwe. buddy

Help mensen met een psychische kwetsbaarheid uit hun isolement. word onze nieuwe. buddy Help mensen met een psychische kwetsbaarheid uit hun isolement word onze nieuwe buddy Wat is een buddywerking? Buddywerking brengt een vrijwilliger (de buddy) in contact met een persoon met psychische

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gelre ziekenhuizen

Tevredenheidsonderzoek onder vrijwilligers Gelre ziekenhuizen ALGEMENE VRAGEN 1. Op welke locatie doet u vrijwilligerswerk? Gelre ziekenhuizen Apeldoorn Gelre ziekenhuizen Zutphen beide locaties 2. Hoe bent u in aanraking gekomen met vrijwilligerswerk bij Gelre ziekenhuizen?

Nadere informatie

Informatienota vrijwilligerswerk. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger

Informatienota vrijwilligerswerk. Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger Informatienota vrijwilligerswerk Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1 Organisatie Vrijwilliger Naam en adres Naam en adres OCMW Borgloon Graethempoort 3A 3840 Borgloon Sociale doelstelling

Nadere informatie

BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT?

BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT? BIJ VRIJWILLIGER VDS VLAAMS-BRABANT? hoi speelbeest! VOORWOORD De vrijwilligersploeg van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Vlaams-Brabant bestaat uit een bende enthousiastelingen met maar 1 missie: het

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Informatie voor kandidaat-vrijwilligers

Informatie voor kandidaat-vrijwilligers Versie: 22/06/2018 Informatie voor kandidaat-vrijwilligers Inhoud Visie & aanpak Lumi... 1 Basishouding vrijwilligers... 2 Rechten & plichten als vrijwilliger... 2 Contact coördinatoren... 3 BIJLAGE 1:

Nadere informatie

KANKER HAIR PROFESSIONAL BEROEPSGEHEIM. Omgaan met vertrouwelijke informatie

KANKER HAIR PROFESSIONAL BEROEPSGEHEIM. Omgaan met vertrouwelijke informatie KANKER HAIR PROFESSIONAL 2016-2017 BEROEPSGEHEIM Omgaan met vertrouwelijke informatie AANDACHT VOOR DE PRIVACY Als Kanker Hair Professional kom je veel van mensen te weten Je ziet veel, hoort veel, leest

Nadere informatie

Zorg voor een ander begint bij jezelf!

Zorg voor een ander begint bij jezelf! Zorg voor een ander begint bij jezelf! Zelfzorg voor mantelzorgers Zelfzorg Zorg je thuis voor iemand die je dierbaar is? Of voor iemand in je omgeving? Dan ben je waarschijnlijk een mantelzorger. Mantelzorg

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Trends binnen de verschillende pijlers van diabeteszorg = prikkels tot gedeelde kwaliteitszorg

Trends binnen de verschillende pijlers van diabeteszorg = prikkels tot gedeelde kwaliteitszorg Trends binnen de verschillende pijlers van diabeteszorg = prikkels tot gedeelde kwaliteitszorg Gent, 8 november 2011 Jan Vande Moortel Advocaat Lector recht en ethiek Wie is verantwoordelijk en waarvoor?

Nadere informatie

Handboek Rotary Texel, deel 2 Exchange students outbound

Handboek Rotary Texel, deel 2 Exchange students outbound Handboek Rotary Texel, deel 2 Exchange students outbound Jaaruitwisseling Voor wie Dit programma van Rotary International is bestemd voor scholieren uit het Voortgezet Onderwijs. Het is de bedoeling dat

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

PRAATPUNT MOL. Informatiebrochure vrijwilligers

PRAATPUNT MOL. Informatiebrochure vrijwilligers PRAATPUNT MOL Informatiebrochure vrijwilligers Inhoud Wat is praatpunt?... 2 Hoe werkt Praatpunt?... 3 Ben jij onze ideale Praatpunt-vrijwilliger?... 4 Waarom vrijwilliger worden bij Praatpunt?... 5 Hoe

Nadere informatie

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Met EVS naar het buitenland Met deze factsheet willen wij je informeren voordat je met EVS naar het buitenland vertrekt. Er staat informatie

Nadere informatie

Afsprakennota vrijwilligers Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Campus Spermalie

Afsprakennota vrijwilligers Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Campus Spermalie Afsprakennota vrijwilligers Begeleidingscentrum Spermalie Het Anker Campus Spermalie Begeleidingscentrum (BC) Spermalie Het Anker (vzw De Kade) is erkend door het VAPH en biedt zorg en ondersteuning aan

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met

Brochure vrijwilligerswerk. in samenwerking met Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PAB en PGB p.3 Wetgeving rond vrijwilligerswerk p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie

Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Cree er duidelijkheid omtrent het vrijwilligerswerk in jouw organisatie Aan de hand van enkele vragen geven we je stapsgewijs inspiratie en praktische aanknopingspunten. We willen je een flinke aanzet

Nadere informatie

Onthaalbrochure vrijwilligers LDC ZIAC. vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn.

Onthaalbrochure vrijwilligers LDC ZIAC. vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn. Onthaalbrochure vrijwilligers LDC ZIAC vrijwilligers worden niet betaald. Niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn. Bedankt dat je vrijwilliger wil worden bij Ziac! In ons lokaal

Nadere informatie

Provinciale Verzekering vrijwilligerswerk. Ingrid De Cuyper Belfius Verzekeringen

Provinciale Verzekering vrijwilligerswerk. Ingrid De Cuyper Belfius Verzekeringen Provinciale Verzekering vrijwilligerswerk Ingrid De Cuyper Belfius Verzekeringen Verzekering vrijwilligerswerk aangeboden via Vlaamse Provincies Korte historiek Het reglement: voor wie is deze verzekering?

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Word leermeester Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring mee maar zoek je een inspirerende manier

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD VRIJE BASISSCHOOL GODSHEIDE

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD VRIJE BASISSCHOOL GODSHEIDE HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD VRIJE BASISSCHOOL GODSHEIDE Context Waar mensen zich verenigen en willen samenwerken zijn basisafspraken noodzakelijk. Dit om een vlotte werking te waarborgen. Volgens

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Verslag beheerraad Overpeltse sportraad van 3 september 2013 (VS13090002)

Verslag beheerraad Overpeltse sportraad van 3 september 2013 (VS13090002) Verslag beheerraad Overpeltse sportraad van 3 september 2013 (VS13090002) Aanwezig : : G. Janssen, voorzitter, D Drieskens, ondervoorzitter, J. Wilms, DC. Grzesiak, P. Vandersanden, L. Swinnen, G. Evens,

Nadere informatie

slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45

slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45 slim aan de slag de vrijwilligerswet in een handomdraai klapboekje_def2.indd 1 18/06/2009 15:07:45 klapboekje_def2.indd 2 18/06/2009 15:07:45 Hallo vrijwilliger, Al van de vrijwilligerswet gehoord? Roept

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

Samenwerking in regio s en burensportdiensten

Samenwerking in regio s en burensportdiensten Samenwerking in regio s en burensportdiensten SPORTREGIO KEMPEN IV Samenwerking tussen 11 gemeenten Veel verschil tussen de gemeenten: Inwonersaantal Sportdienst - werking Beschikbare infrastructuur Goede

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB/PAB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?!

Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Spring eens binnen vrijwilliger, iets voor jou?! Paraat. Altijd, overal. 2 Vele ouderen die nog thuis wonen, hebben het niet gemakkelijk. Sociale interactie verloopt moeilijk, het verplegend of verzorgend

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw

VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw - VRIJWILLIGERSCONTRACT Vonk! vzw Rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger 1. Vrijwilliger Naam: Voornaam: Straat: Huisnummer: Woonplaats: Telefoon: GSM: E-mail: Geboortedatum: Rekeningnummer:

Nadere informatie

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren

Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Veiligheid en Justitie Leerstraf So-Cool Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf So-Cool volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we

Nadere informatie

Info Vrijwilligerswerk

Info Vrijwilligerswerk Info Vrijwilligerswerk Wat is vrijwilligerswerk? wanneer mensen zich inzetten in een organisatie die geen winst nastreeft; ze dit onbezoldigd doen: vrijwilligerswerk wordt nooit betaald. Vrijwilligers

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Medisch beroepsgeheim. Artikel 458 Strafwetboek. Art. 458 Sw.: medisch beroepsgeheim

Medisch beroepsgeheim. Artikel 458 Strafwetboek. Art. 458 Sw.: medisch beroepsgeheim Medisch beroepsgeheim René Heylen, M.D., Ph.D. Licentiaat in de Rechten Medisch Coördinator Urgentiegeneeskunde Ziekenhuis Oost-Limburg Artikel 458 Strafwetboek Geneesheren, heelkundigen, officieren van

Nadere informatie

Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016

Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016 Belgisch comité voor UNICEF: Informatienota voor vrijwilligers 2016 Inhoudstafel 1. Nut van een informatienota 2. De vrijwilliger en UNICEF België 3. Statuut van de organisatie 4. Strategie 2016-2018 en

Nadere informatie

doorheen de metaal welkom!

doorheen de metaal welkom! doorheen de metaal welkom! Welkom bij de metallo s Welkom op je nieuwe job in de metaalsector. Spannend? Allicht wel en misschien ben je ook een beetje onwennig tijdens de eerste dagen. Dat is normaal.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Brochure vrijwilligerswerk

Brochure vrijwilligerswerk Brochure vrijwilligerswerk in samenwerking met INHOUDSTAFEL Richtlijnen vrijwilligerswerk binnen PVB p.3 Wat zegt de wet over vrijwilligerswerk? p.4 Wie mag vrijwilligerswerk doen? p.5 Hoe inschrijven

Nadere informatie

DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK

DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK DE WET OP HET VRIJWILLIGERSWERK QUIZ Jan is administratief medewerker en doet na zijn uren vrijwilligerswerk binnen de organisatie waar hij werkt. Als vrijwilliger is hij begeleider op kampen die zijn

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Handboek TMO. Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten. SKSG Kinderopvang

Handboek TMO. Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten. SKSG Kinderopvang Handboek TMO Tussen de middagopvang voor overblijfkrachten SKSG Kinderopvang Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 1. Wat is TMO? 4 2. Verloop van een TMO uur 4 3. Je taken 4 4. Regels voor kinderen 5 5. Regels

Nadere informatie

Juridische aspecten van het omgaan met gezondheidsgegevens. 9 maart 2017 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel

Juridische aspecten van het omgaan met gezondheidsgegevens. 9 maart 2017 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel Juridische aspecten van het omgaan met gezondheidsgegevens 9 maart 2017 Stefaan Callens deeltijds gewoon hoogleraar KULeuven advocaat te Brussel I. Inleiding: van geheim naar informatie en (big) data Bij

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem

Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem Vrijwilligerswerk OCMW en Gemeente Anzegem ONZE VISIE Anzegem leeft en is voortdurend in beweging! Om die reden werkt het gemeentebestuur en het OCMW, naast hun vaste beroepskrachten, nauw samen met enthousiaste

Nadere informatie

Beste vrijwillig(st)er,

Beste vrijwillig(st)er, Niet vergeten! Provinciaal bestuur? lees meer op pag 2 Wie? lees meer op pag 3 Kandidaat stellen? lees meer op pag 4 Verkiezingen lees meer op pag 5 Timing lees meer op pag 6 lees meer op pag 7 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Zeg ik het of zeg ik het niet?

Zeg ik het of zeg ik het niet? Zeg ik het of zeg ik het niet? De praktijk van het beroepsgeheim Vijand of bondgenoot van de triade? Prof. Frank Hutsebaut Ter inleiding Kernvraag: hoe zorgvuldig communiceren in het kader van de triade

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN

WERVINGSPLAN EN MIDDELEN WERVINGSPLAN EN MIDDELEN De wervingscirkel: doel doelgroep boodschap middelen organisatie Als je aan werving wilt doen, wil je mensen overtuigen dat jouw organisatie hen graag als vrijwilliger zou willen.

Nadere informatie

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out

SCHOOL TIME-OUT. Lang programma. School Time-out SCHOOL TIME-OUT Lang programma School Time-out Op één of andere manier raak ik altijd in confl ict met de leerkrachten. Er zit zoveel in mijn hoofd dat ik me niet kan concentreren op school. Als ik de

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils

VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils VRIJWILLIGER BIJ DE SENIORENDIENST Voor elke senior wat wils www.bilzen.be AMBASSADEURS Senioren die zich op de één of andere manier verdienstelijk willen maken in de maatschappij, moeten hiervoor alle

Nadere informatie

ADMINISTRATIEMAP. Stamnummer: Parochie/wijk: Gemeente:

ADMINISTRATIEMAP. Stamnummer: Parochie/wijk: Gemeente: ADMINISTRATIEMAP CHIRO Stamnummer: Parochie/wijk: Adres: Gemeente: Een woordje uitleg Bij een Chirogroep runnen, komen er veel belangrijke administratieve taken kijken. Chirojeugd Vlaanderen wil jou daarbij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

Gratis Verzekering Vrijwilligerswerk

Gratis Verzekering Vrijwilligerswerk Gratis Verzekering Vrijwilligerswerk Ben je een vrijwilligersorganisatie in de provincie Antwerpen, uit om het even welke sector, dan kan je bij je provinciebestuur terecht voor een gratis vrijwilligersverzekering.

Nadere informatie

Rotary International. Internationale jeugduitwisseling. Long Term Youth Exchange Program. Hartelijk welkom op het oriëntatieweekend

Rotary International. Internationale jeugduitwisseling. Long Term Youth Exchange Program. Hartelijk welkom op het oriëntatieweekend Internationale jeugduitwisseling Hartelijk welkom op het oriëntatieweekend Rotary International Long Term Youth Program Sabine Vergroesen Zondag 24 november 2013 orientatieweekend Internationale jeugduitwisseling

Nadere informatie

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren Leerstraf Tools4U Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf Tools4U volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom

Nadere informatie

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten

Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs. voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten Handleiding ster 1: FairTradeAmbassadeurs voor trekkersgroepen van FairTradeGemeenten 1 Inleiding Word een 5 sterren FairTradeGemeente Een gemeente die de titel FairTradeGemeente behaald heeft, komt in

Nadere informatie

Geniet in alle rust van je baby.

Geniet in alle rust van je baby. Geniet in alle rust van je baby. Volle Maan. De dienst kraamzorg van Familiehulp. Kraamzorg Volle Maan. Extra thuiszorg voor jou en je baby. Ben je in blijde verwachting? Of ben je net de trotse ouder

Nadere informatie

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld.

Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Tips om geld in te zamelen voor Dokters van de Wereld. Naast de sportieve uitdaging van bijna 500 kilometer te fietsen naar Amsterdam en terug, wacht er nu nog een tweede uitdaging: zoveel mogelijk geld

Nadere informatie

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten

Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Wat doet Kind en Gezin voor jou en je gezin? Ontdek ons ruime aanbod aan gratis diensten Je bent zwanger Een unieke, spannende tijd breekt aan. Jouw gevoel is meestal een prima raadgever. Vertrouw op jezelf

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM

DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM DE CIJFERBEROEPEN & HET BEROEPSGEHEIM DE WETGEVING ALGEMEEN ART 458 SW : Geneesheren, heelkundigen, officieren van gezondheid, apothekers, vroedvrouwen en alle andere personen die uit hoofde van hun staat

Nadere informatie

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt

Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Persoonsgerichte bewindvoerders als vriend en vertrouwenspersoon in het herstel van de cliënt Marianne De Boodt Similes juridisch adviseur Martine De Moor Similes coördinator Kenniscentrum persoonsgerichte

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT

VRIJWILLIGERSWERK INFORMATIEPLICHT VRIJWILLIGERSWERK Sinds 1 augustus 2006 is de hernieuwde wet op het vrijwilligerswerk van kracht. Deze wet legt vast wat onder de vorm van vrijwilligerswerk mogelijk is en op welke manier dit dient te

Nadere informatie

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS

SURPLUS. het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw. Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS SURPLUS het clubbegeleidingsproject van de Vlaamse Liga Gehandicaptensport vzw Blijf niet surplace maar kies voor SURPLUS Uitgangspunt Club staat centraal in de werking van de federatie Sterke clubs Steeds

Nadere informatie