Visietekst stage derde jaar arts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visietekst stage derde jaar arts"

Transcriptie

1 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 1 Visietekst stage derde jaar arts ONTWERP! Inleiding Stage is een belangrijk en essentieel onderdeel van de opleiding tot arts. Zeker nu de eindtermen van de basisarts geformuleerd zijn als competenties. (zie visietekst Basisarts als finaliteit van de vorming tot arts ). Deze competenties geven aan dat vaardigheden en attitudes geïntegreerd deel uitmaken van de opleiding tot basisarts naast het theoretische pakket. Deze vaardigheden en attitudes kunnen het best aangeleerd worden in praktijksituaties, zoals de stage er één is. Deze tekst is opgebouwd uit twee delen. In een eerste deel wordt de specifieke betekenis van het stagejaar voor de vorming tot basisarts verduidelijkt. In een tweede deel wordt ingegaan op de richtinggevende principes voor de organisatie van het stagejaar. Situering Tijdens deze opleiding doorloopt de student verschillende stagemomenten (zie Figuur 1). Algemene informatie over de doelen en organisatie van deze stages gedurende de eerste vijf opleidingsjaren staat in de Gids Praktisch Klinisch Onderwijs (zie: Figuur 1 Stages doorheen de artsenopleiding Kandidaatsjaren Artsjaren 1stejaar 2dejaar 3de jaar 1ste jaar 2dejaar 3de jaar 4de jaar STAGELIJN 1. Verpleegstage 2. Patiëntenzorgstage 3. Gezondheidszorgstage 4. Klinische stage heelkunde 5. Prestage huisartsenpraktijk (in het 1ste of 2de jaar arts) 6. Stage 3de jaar arts 7. Huisartsstage /Co- assistentschap / Maatschappelijke gezondheidszorg Tijdens het derde jaar arts, dit is het voorlaatste jaar van de opleiding tot basisarts volgen de studenten gedurende 12 maanden stage. Deze stage omvat 4 maanden inwendige geneeskunde, 4 maanden heelkunde, 2 maanden verloskunde-gynaecologie en 2 maanden kindergeneeskunde. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat de studenten gedurende 1 week ook ervaring opdoen in NKO (gekoppeld aan heelkunde), dermatologie (gekoppeld aan verloskunde/gynaecologie), neurologie (gekoppeld aan inwendige) en oftalmologie (gekoppeld aan kindergeneeskunde). Bedoeling Het overgrote deel van alle klinische ervaring tijdens de opleiding wordt in het stagejaar opgedaan. Dit jaar vervult dus een essentiële rol in het verwerven van de basiscompetenties.

2 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 2 Vandaar dat de doelstellingen van het stagejaar omschreven worden vanuit de 4 competenties van de basisarts. Het stagejaar heeft vanuit een heel specifieke invalshoek een essentiële bijdrage in: 1) de ontwikkeling van medische basiscompetentie bij de student; 2) de wetenschappelijke vorming van de student; 3) de student leren functioneren in de organisatie van de gezondheidszorg; 4) de student leren reflecteren over zichzelf en zijn/haar eigen professioneel functioneren. Deze vier competenties worden in figuur 2 visueel weergegeven. figuur 2 : Competenties van de basisarts 1) De ontwikkeling van medische basiscompetentie bij de student Het hoofddoel van het stagejaar is de student zich het medisch denken en handelen eigen maakt. Gedurende de eerste 5 jaar van de basisopleiding verwerft de student een breed medisch kennispakket en brede medische 1 en communicatieve (basis)vaardigheden. Nu krijgt de student volop de kans om deze kennis en vaardigheden geïntegreerd aan te wenden bij het aanpakken van medische problemen. Tijdens de stage leert de student redeneren vanuit symptomen/klachten naar pathologieën, daar waar in de voorgaande jaren de klemtoon meer lag op kennisvergaring vertrekkend vanuit ziektebeelden. De student leert de variabiliteit in het normale zien en het afwijkende herkennen. Hij/zij verwerft routine in een aantal belangrijke klinische en communicatieve vaardigheden. 1 De medische (instrumenteel-technische en semeiologische) basisvaardigheden worden gedurende de opleiding in kleine groep aangeleerd en voor de aanvang van de stage getoetst, zodat de student goed voorbereid aan de stage begint. Een overzicht van de aangeleerde instrumenteel-technische, semeiologische en communicatieve vaardigheden staat in de Gids Praktisch Klinisch Onderwijs (zie:

3 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 3 Verder heeft de stage als doel dat de student de vereiste basisattitudes ontplooit met betrekking tot omgang met patiënten en diens familie en de omgang met andere hulpverleners 2. 2) De wetenschappelijke vorming van de student De stage in het derde jaar arts vormt het ideale moment om eerder verworven wetenschappelijke kennis en vaardigheden (principes en methodologie van Evidence Based Medicine) in de praktijk toe te passen bij de aanpak van medische problemen. Van een aantal vakken zal de student nu pas de relevantie inzien. Het is de bedoeling dat de student tijdens de stage volop teruggrijpt naar eerder verworven kennis en deze beter fundeert en verankert door de opgedane praktijkervaringen. Daarnaast zal de student de nood voelen om bepaalde theoretische kaders aan te scherpen en op basis van de praktijk opnieuw op zoek te gaan naar theoretische legitimering. 3) De student leren functioneren in de organisatie van de gezondheidszorg Eigen aan stage is dat de student zich inschakelt in de toekomstige werkplekken. Door het rotatiesysteem (verschillende ziekenhuizen en verschillende diensten per ziekenhuis) leert de student regionale varianten kennen, verschillen in organisatiecultuur zien, enz. De studenten die stage lopen in het buitenland, krijgen een unieke kans om kennis te maken culturele verschillen in de organisatie van de gezondheidszorg. Het is tevens de bedoeling dat de student zich bewust wordt dat hij/zij deel uitmaakt van de gezondheidszorg gedragen door een gemeenschap en dat hij/zij tijdens het klinisch handelen ook leert rekening te houden met financiële en economische implicaties voor die gemeenschap en de leden ervan. Tijdens de stage wordt de student geconfronteerd met de deontologie en ethiek van het beroep en het beroepsgeheim. Hij/zij zal ongetwijfeld ook in aanraking komen met ethische dilemma s. De student zal op dat moment leren een eigen moreel standpunt in te nemen en te verantwoorden tegenover patiënten en collega s. De stage vormt een belangrijke stap in de beroepssocialisatie, met name in de transformatie van student-arts naar basisarts. 4) De student leren reflecteren over zichzelf en zijn/haar eigen professioneel functioneren. De stage in het derde jaar is het moment waarop de student kennismaakt met de verschillende deelgebieden van de geneeskunde en de eigen interessevelden en capaciteiten ivm toekomstige professionele oriëntatie kan aftasten. De stagiair stuit tijdens de stage zeker ook op de eigen grenzen als persoon: bv. op vlak van communicatie, assertiviteit, onmacht bij bepaalde situaties, In die zin bieden de stages 2 Als uiting van het belang dat de Faculteit hecht aan het verwerven van ethische en humane kwaliteiten, wordt elk jaar aan een student(e) die zich op dit vlak onderscheidt de prijs Prof de Groote uitgereikt.

4 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 4 volop mogelijkheden te reflecteren over zichzelf en het eigen professioneel functioneren. We hanteren hierbij het concept van reflectie in de breedte en diepte 3. Met reflectie in de breedte wordt bedoeld dat deze breder is dan het nadenken over medisch-technische handelingen. De student wordt gestimuleerd om ook stil te staan bij de emotionele, ethische en politieke dimensies van de beroepsuitoefening. Reflectie in de diepte verwijst naar het feit dat de student niet alleen nadenkt over het professioneel handelen maar ook de achterliggende opvattingen, theoretische uitgangspunten en vooronderstellingen mee in vraag stelt. De stage draagt tot slot bij tot de persoonlijkheidsvorming van de stagiair: ontwikkelen van assertiviteit, een levenslange leerattitude, zelfevaluatie, reflectie Richtinggevende principes bij de uitwerking van de stage De uitwerking van de stage sluit aan bij het principe van Begeleide zelfstudie zoals de onderwijsvisie van de K.U. Leuven dit omschrijft (Zie: 1) Combinatie van leren en werken 4 Daar waar in het verleden de stage in het derde jaar arts als een werkstage werd gezien, wil de Faculteit deze stage meer profileren als een leerstage. Kenmerkend voor dit leren is dat het een leren aan ervaring is. De profilering van leren gecombineerd met werken heeft volgende implicaties: < De student onderdompelen in de praktijk De Faculteit opteert ervoor om stagiairs gedurende een langere tijd onder te dompelen in een praktijksituatie. De stagiair maakt op die manier kennis met alle aspecten van het beroep en krijgt de kans om een diversiteit aan ervaringen op te doen (zoals het contact met patiënten, diversiteit in klinisch handelen bij verschillende artsen, het eigen klinisch handelen, omgaan met verantwoordelijkheid, ) < De student wordt opgenomen als volwaardig lid van het medisch team 5 De stage is geen kijk -stage waarbij de stagiair maar een zeer beperkte handelingsruimte krijgt. De stagiair dient aanzien te worden als een volwaardig lid van het medisch team. Dit impliceert dat de stagiair onder supervisie medische handelingen verricht bij het onderzoek van patiënten, het stellen van diagnoses en het bepalen van de beste behandeling. De stagiair maakt actief deel uit van een team en moet aldus ook aan alle activiteiten van de dienst meewerken (zoals bv. dossierbeheer, raadpleging doen, meedraaien in wachten, opnemen van routinetaken ). Omdat de stagiair zich nog in een opleidingssituatie bevindt, krijgt hij/zij voldoende ondersteuning en feedback bij het uitvoeren van die taken, voldoende tijd om deze taken op zijn/haar tempo/niveau uit te voeren en voldoende tijd om fysiek te 3 Kelchtermans, G. (2001). Reflectief ervaringsleren voor leerkrachten. Een werkboek voor opleiders, nascholers en stagebegeleiders (Cahiers voor Didactiek, 10). Deurne: Wolters Plantyn. 4 Voor dit en volgend principe wordt gebruik gemaakt van een analyse van de theorie-praktijkkloof in: Kelchtermans, G. (2003) De Kloof voorbij. Naar een betere integratie van theorie en praktijk in de lerarenopleiding. Rapport opgesteld in opdracht van de Vlaamse Onderwijsraad. Brussel: VLOR 5 Dit impliceert echter NIET dat de stagiair als onontbeerlijk voor de dienst mag aanzien worden. De aanwezigheid van een stagiair kan in geen geval een werkkracht uitsparen.

5 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 5 recupereren. Dit betekent ook dat aan de stagiair gradueel meer verantwoordelijkheid gegeven zal worden. De stagiair ervaart dat het uitoefenen van geneeskunde een multidisciplinaire en multiprofessionele aangelegenheid is, waarbij het contact en de interactie tussen de verschillende spelers in het veld een wezenlijk onderdeel is 6. < Aandacht voor reflectie vanuit de vaststelling dat ervaring opdoen niet automatisch leidt tot leren. In welke mate ervaringen opgedaan tijdens de stage werkelijk bijdragen tot leren, heeft te maken met wat de stagiair met deze ervaringen doet. Leren vatten we op als een actief proces waarbij de stagiair nieuwe kennis/ervaringen integreert met vroegere ervaringen, gebruik makend van de reeds aanwezige kennis (bv. uit theoretische cursussen). Om dit te bereiken dient de stagiair zelf te reflecteren op de ervaringen. < Leerervaringen bij studenten uitlokken via stimulerende interventies. Leerrendement tijdens stages wordt sterk verhoogd wanneer de stagiair de kans krijgt leerervaringen uit te wisselen. Het is belangrijk dat gedurende het stagejaar verschillende informele en formele uitwisselingsmomenten met collega-stagiairs, stagebegeleiders en verantwoordelijken georganiseerd worden. De stagiair kan hierbij ondersteund en uitgedaagd worden door stimulerende interventies van bijvoorbeeld stagebegeleiders op kransjes of van professoren tijdens terugkomdagen. Opdat ervaringen zouden leiden tot diepe leerervaringen is het belangrijk dat deze op een hoger niveau gebracht en geïntegreerd worden. De Faculteit biedt hierbij ondersteuning door de opleiding van bekwame stageleiders en een goede integratie van de terugkomdagen. (zie ook punt 3). 2) Combinatie van praktijk en theorie Tijdens het stagejaar maakt de student gebruik van de theoretische kennis opgedaan in de vorige jaren om, het medisch klinisch denken en handelen te verwerven. Omdat praktijksituaties meestal veel complexer zijn dan de theorie suggereert, ligt het eenvoudigweg toepassen van de theorie (opgedane kennis) bij het medisch-klinisch handelen niet voor de hand. Dikwijls is het in de praktijk niet eenduidig wat in een concrete situatie de meest effectieve aanpak is. Een arts moet in de hier-en-nu situatie, rekening houdend met de context voortdurend beslissingen nemen. Een student kan toegang krijgen tot het denken van de stagebegeleider door gericht vragen te stellen. Een goede stagebegeleider zal via hardop denken zijn/haar klinisch redeneren zichtbaar maken voor de stagiair. De voortdurende wisselwerking tussen praktijk en theorie in de stage leidt tot een betere fundering, kadering van de vroegere theoretische kennis (ook wel kennisencapsulering genoemd). < Kransjes en Stagewerk 6 Niet alleen artsen, maar ook verpleegkundigen, (co-)assistenten, therapeuten maken deel uit van de dienst. Stagiairs kunnen van deze mensen heel veel zinvolle zaken leren en er moet nagegaan worden in welke mate ze ingeschakeld kunnen worden in de opleiding van de stagiair.

6 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 6 Van de stagiair wordt verwacht dat hij/zij participeert aan verschillende besprekingen, ook wel kransjes genoemd (op niveau van de dienst, in het ziekenhuis of tijdens een CREMEC-bijeenkomst) en minstens één keer zelf een casus voorstelt. Verder maken studenten een stagewerk dat betrekking heeft op één of meer klinische gevallen of problemen uit de stage. Met dit stagewerk toont de student dat hij/zij erin slaagt op een nauwkeurige en toch overzichtelijke wijze een ziektegeval of een reeks ziektegevallen te analyseren en te beschrijven en de gegevens te toetsen aan recente literatuur. <Halve dag voor wetenschappelijk werk Omdat, naast het praktisch klinisch handelen ook studie en reflectie een belangrijk onderdeel vormen van de stage moet hiervoor vanuit de stageplaats ook voldoende tijd voorzien worden. De Faculteit dringt erop aan dat de student per week een halve dag krijgt voor wetenschappelijk werk waarin de stagiair opzoekwerk kan verrichten in het kader van het stagewerk of de stageopdrachten, al dan niet opgegeven door de stagebegeleider. <Terugkomdagen Tijdens de stage ervaren stagiairs de behoefte aan theoretische diepgang en reflectie. Ze stellen vast dat vroeger geleerde theoretie niet altijd klopt, of verschillend geïnterpreteerd wordt in de praktijk. Ze willen de praktijkervaringen opnieuw toetsen aan theoretische kaders. De terugkomdagen hebben als doel om de studenten te laten uitwisselen over hun stageervaringen, deze te toetsen aan de mening van experten en zeer praktijkgerichte informatie op te doen waardoor ze nog meer voorbereid zijn op de klinische praktijk. 3) Een gedeelde verantwoordelijkheid van Faculteit, perifere stagebegeleiders èn student De Faculteit en stagebegeleiders zijn samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleiding tijdens de stage. Deze gedeelde verantwoordelijkheid komt tot uiting in hun complementaire rollen bij de begeleiding en de beoordeling van de stagiair. Dit neemt niet weg dat ook de stagiair zelf een verantwoordelijkheid draagt voor de kwaliteit van zijn/haar leerproces. Dit komt tot uiting in de stage-attitude en het benutten van het stagewerkboek als leerinstrument. < Duidelijke eindtermen Het leerrendement tijdens een stage mag niet afhankelijk zijn van het toevallige aanbod van een bepaalde stageplaats. Elke student heeft recht op een minimum aan stage-ervaringen, onafhankelijk van de stageplaats waarin hij/zij terecht komt. Vandaar dat de Faculteit deze minimumvereisten uitgeschreven heeft in eindtermen. Vooreerst zijn er een aantal algemene eindtermen geformuleerd. Deze eindtermen dienen in elke stageperiode voldoende aan bod te komen èn progressief doorheen de stage beter verworven te worden. Deze eindtermen geven aan dat de student doorheen de rotatie binnen verschillende disciplines opgeleid wordt tot Basisarts. Daarnaast moeten in elke stageperiode de door de Faculteit vastgelegde disciplinegebonden eindtermen bereikt worden. Elke discipline moet een voldoende breed aanbod hebben om deze eindtermen te garanderen. Ook deze eindtermen zijn zo geformuleerd dat ze de basis van een discipline omvatten. Het is niet de bedoeling de stagiair nu reeds op te leiden tot specialisten. Op de stageplaats wordt een tussentijds begeleidingsgesprek en een afsluitende evaluatie voorzien waarin wordt nagegaan of de eindtermen werden behaald.

7 Ontwerp visietekst stage derd e jaar arts ADK/ ES dec03 7 De student zelf noteert in welke mate hij/zij de beoogde eindtermen reeds kon oefenen. Dit wordt met de stagebegeleider besproken tijdens tussentijdse begeleidingsgesprekken. < Stagemap als begeleidingsinstrument Tijdens de stage zal een stagiair een heel gamma aan ervaringen opdoen en hierdoor veel te weten komen over zichzelf als stagiair, over zijn/haar eigen kunnen en beperktheden als toekomstig arts, over zijn/haar unieke kwaliteiten, over zijn/haar relatie met andere zorgverleners, over zijn/haar toekomstige beroepspraktijk, enz. De stagemap is een hulpmiddel om al deze ervaringen te bundelen en hierin klaarheid te brengen. Beperkte stageopdrachten kunnen het leerrendement verhogen. Het is de bedoeling dat de documentatie van het leerproces verzameld in de stagemap de basis vormt voor begeleidingsgesprekken met de stagebegeleiders en voor de contacten met de Faculteit, bijvoorbeeld bij de Terugkomdagen en Klinische examens. < Evaluatie van de stagiair (nog in ontwikkeling) 4) Ondersteuning door de Faculteit < Concrete profielen Voor de diverse stagebetrokkenen Cremecbestuur, stagecoördinator, stageleider en stagiair worden profielen ontwikkeld. In dit profiel worden de verwachtingen van de faculteit ten aanzien van de stagebetrokkene gespecifieerd en diens taakomschrijving geconcretiseerd. < Opleidingsmodules voor stagebegeleiders De Faculteit biedt opleidingsmodules aan zodat de regionale stagebegeleiders zich kunnen bijscholen in het coachen van de stagiairs en het creëren van een krachtige leeromgeving. < Bewaking van de kwaliteit van de stage(plaats) en terugkoppeling van deze informatie naar de desbetreffende stageplaatsen Door een continue evaluatie van de kwaliteit van de stageplaatsen bewaakt de Faculteit het kwaliteitsniveau in de verschillende stageplaatsen. Deze kwaliteit wordt in kaart gebracht aan de hand van een uitgebreide en repetitieve bevraging van stagiairs. Dit resulteert in een Medisch Wetenschappelijke Perceptie (MWP)-score per stageplaats. Deze score wordt gebruikt voor de selectie van toekomstige stageplaatsen. De verkregen resultaten worden ook teruggespeeld naar de stageplaatsen zodat ze zelf de kwaliteit van de stage nog kunnen optimaliseren. Ze kunnen hierbij een beroep doen op ondersteuning vanuit de Dienst Onderwijs van de Faculteit. < Goed uitgebouwd communicatieforum Hoewel de stage zich hoofdzakelijk afspeelt in het veld verspreid over heel Vlaanderen en zelfs in het buitenland, mag dit geen geïsoleerd gebeuren zijn. Een stage-webstek en een e- Nieuwsbrief zijn de kanalen om de contacten tussen de periferie en Leuven te onderhouden. De webstek derde jaar arts is te bereiken via: > Vanuit deze webstek kan men doorklikken naar de e-nieuwsbrief die vier keer per jaar verschijnt.

De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding

De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding Prof. dr. Paul Van Royen Decaan Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Professionalisme en professioneel gedrag Verschillende definities?

Nadere informatie

2. LOGBOEK. 2.1 Administratieve gegevens stageplaats. Periode van de verpleegstage: Introductiesessie gevolgd op : 2.2 Logboek stageactiviteiten

2. LOGBOEK. 2.1 Administratieve gegevens stageplaats. Periode van de verpleegstage: Introductiesessie gevolgd op : 2.2 Logboek stageactiviteiten Verpleegstage 1 2. LOGBOEK 2.1 Administratieve gegevens stageplaats Naam Student: Periode van de verpleegstage: Introductiesessie gevolgd op : Ziekenhuis: Beëindigd studiejaar: Afdeling: 2.2 Logboek stageactiviteiten

Nadere informatie

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Opleiding. Geïntegreerde competentieverwerving 2. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot GMW Geïntegreerde competentieverwerving 2 AD2 40 n.v.t. 220 JA aanvragen

Nadere informatie

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding

De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding De verantwoordelijkheid over de klinisch-gebonden opleiding Prof. dr. Dirk Van Raemdonck Bestuurslid KAGB Programmadirecteur, bachelor- & masteropleiding geneeskunde, 7 oktober 2017 7 oktober 2017 De

Nadere informatie

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen.

Voor elke competentie dient u ten eerste aan te geven in welke mate deze vereist is om het stageproject succesvol te (kunnen) beëindigen. FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSWETENSCHAPPEN NAAMSESTRAAT 69 BUS 3500 3000 LEUVEN, BELGIË m Stageproject bijlage 1: Leidraad bij het functioneringsgesprek Naam stagiair(e):.. Studentennummer:. Huidige opleiding

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

Kwaliteit van opleiding

Kwaliteit van opleiding Bedoeling Card 1 Kwaliteit van opleiding De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel en een noodzakelijk onderdeel van onze professie. Aios hebben voldoende mogelijkheden nodig voor werkplekleren

Nadere informatie

Verwacht niveau in de co-schappen

Verwacht niveau in de co-schappen Verwacht niveau in de co-schappen Het gehele co-schap is verdeeld in vier fasen. Enerzijds verschillende deze fasen inhoudelijk van elkaar omdat ze bij verschillende afdelingen en specialismen plaatsvinden,

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding economie

Specifieke lerarenopleiding economie Specifieke lerarenopleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject

Nadere informatie

FACULTEIT GENEESKUNDE. Patiëntenzorgstage. KU Leuven.

FACULTEIT GENEESKUNDE. Patiëntenzorgstage. KU Leuven. FACULTEIT GENEESKUNDE Patiëntenzorgstage KU Leuven stagesgeneeskunde@kuleuven.be Wat is de patiëntenzorgstage? De patiëntenzorgstage zorgt voor een eerste kennismaking van de student met de patiënt in

Nadere informatie

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten

PR V1. Beroepscompetentie- profiel RBCZ therapeuten PR 180724 V1 Beroepscompetentie- profiel Afgeleid van de niveaubepaling NLQF, niveau 6 heeft RBCZ kerncompetenties benoemd voor de complementair/alternatief therapeut. Als uitgangspunt zijn de algemene

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE PRAKTIJKGIDS JAAR 3 VOORWOORD Als stageteam Toegepaste Psychologie zijn wij zeer verheugd dat uw instelling onze student(en) een stageplaats biedt en zo participeert in het opleiden

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

Organisatie van de substages tijdens de stage in het derde jaar arts

Organisatie van de substages tijdens de stage in het derde jaar arts Organisatie van de substages tijdens de stage in het derde jaar arts Na overleg met de diensthoofden van de universitaire diensten, grondige discussies in de stagewerkgroep en bespreking met de Cremec

Nadere informatie

Deze steekkaart maakt deel uit van het boek "Steekkaarten doceerpraktijk" van Mieke Clement en Lies Laga (Eds.), uitgegeven door Garant.

Deze steekkaart maakt deel uit van het boek Steekkaarten doceerpraktijk van Mieke Clement en Lies Laga (Eds.), uitgegeven door Garant. Stage Omschrijving Tijdens een stage komen studenten in contact met het concrete werkveld. Studenten krijgen de kans de verworven kennis te confronteren met de praktijk in het werkveld. Stages laten toe

Nadere informatie

Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland

Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland Licentieregeling Reddingsbrigade Nederland Voorwoord Reddingsbrigade Nederland introduceert per 1 september 2015 de Licentieregeling. Door middel van de licentieregeling wil Reddingsbrigade Nederland een

Nadere informatie

Competentiegericht Onderwijs

Competentiegericht Onderwijs Competentiegericht Onderwijs Verband tussen economische groei en innovatie van een land en het competentiebeleid en levenslang leren van een land Vlaanderen > koppeling kan beter en proactiever Hefboom

Nadere informatie

Specifieke leraren - opleiding economie

Specifieke leraren - opleiding economie COMBINEER MET BACHELOR / MASTER Specifieke leraren - opleiding economie Leuven Brussel Antwerpen Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit

Nadere informatie

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR

OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR OPLEIDING VERPLEEGKUNDE IN EEN NIEUW JASJE NATHALIE SCHEPENS - OPLEIDINGSCOÖRDINATOR C are C ock tail KORTE HISTORIEK September 2015 Beslissing minister September 2016 Eerste jaar nieuwe curriculum September

Nadere informatie

Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum)

Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum) Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum) Inleiding In deze brochure krijg je meer informatie over de LIC-stage in UZ Leuven. Verschillende afdelingen bieden deze stagevorm aan om

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Module Code Lestijden Studiepunten Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot Graduaat Maatschappelijk werk Samenwerkingsvaardigheden AC2 40 n.v.t.

Nadere informatie

Begeleidingsdocument

Begeleidingsdocument Student naam FOTO voornaam hogeschool Stagebegeleider naam voornaam Stageplaats instelling afdeling Stagementor naam voornaam Stageperiode van tot PAGINA 1/20 2. INDIVIDUEEL STAGETRAJECT Schrijf neer welke

Nadere informatie

Module 2. Van start naar eindmeet: Hoe de stagiair begeleiden? Doelstellingen van de stage. Doelstellingen van de stage (1)

Module 2. Van start naar eindmeet: Hoe de stagiair begeleiden? Doelstellingen van de stage. Doelstellingen van de stage (1) Module 2 Begeleide zelfstudie: De doelstellingen Van start naar eindmeet: Hoe de stagiair begeleiden? MODULE 2 DE Doelstellingen van de stage Doelstellingen van de stage (1) 1. Afleveren van geneesmiddelen

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Klinisch onderwijs (Z09426) 1. Stage-opdracht

Klinisch onderwijs (Z09426) 1. Stage-opdracht Klinisch onderwijs (Z09426) 1 Thomas More Kempen Stage-opdracht C A M P U S Turnhout Unit Gezondheidszorg Verpleegkunde OPO Klinisch onderwijs VE 3 (Z15425) VE BRUG VRVE NW (Z15432) VE BRUG NW (Z15396)

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we ons programma van toetsing ontworpen. Het programma van toetsing is gevarieerd en bevat naast kennistoetsen en beoordelingen

Nadere informatie

Algemene informatie afstudeerfase

Algemene informatie afstudeerfase De Haagse Hogeschool Faculteit voor gezondheid, voeding en sport Opleiding HBO-Verpleegkunde - Afstudeerfase Algemene informatie afstudeerfase 1 Inhoudsopgave 1 Algemene informatie afstuderen... 3 2 Proeve

Nadere informatie

STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR Stagegids voor de cursisten studiejaar , blz. 1

STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR Stagegids voor de cursisten studiejaar , blz. 1 STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR 20092010 Stagegids voor de cursisten studiejaar 20002010, blz. 1 Het stagejaar: leren uit doen Het stagejaar schept een ruimte waarin de cursisten de opgedane

Nadere informatie

2. Leeftijd jaar 10 59% jaar 2 12% jaar 1 6% > 31 jaar 4 24%

2. Leeftijd jaar 10 59% jaar 2 12% jaar 1 6% > 31 jaar 4 24% 17 reacties Overzicht Complete reacties bekijken Algemene gegevens 1. Welke module volg je momenteel? module 1 0 0% module 2 0 0% module 3 8 47% module 4 5 29% module 5 optie AGZ 0 0% module 5 optie GGZ

Nadere informatie

Zuyd Opleiding en Training, Gezondheidszorg, organiseert in 2012 de Inter-professionele Opleiding Oncologie/ Z11118

Zuyd Opleiding en Training, Gezondheidszorg, organiseert in 2012 de Inter-professionele Opleiding Oncologie/ Z11118 INTER-PROFESSIONELE OPLEIDING ONCOLOGIE Zuyd Opleiding en Training, Gezondheidszorg, organiseert in 2012 de Inter-professionele Opleiding Oncologie/ Z11118 De boodschap; U heeft kanker komt meestal onverwachts

Nadere informatie

EVALUATIEDOCUMENT VAN DE STAGEMEESTER/-PLAATS door de Stagiair Algemeen Tandarts

EVALUATIEDOCUMENT VAN DE STAGEMEESTER/-PLAATS door de Stagiair Algemeen Tandarts FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDSBEROEPEN EN CRISISBEHEER OPLEIDING ALGEMEEN TANDARTS ERKENNING ALGEMEEN TANDARTS Erkenningscommissie

Nadere informatie

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld 1 Wat is werkplekleren? Werkpleklerenstaat voor leren op en via de leeromgeving

Nadere informatie

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH

Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Onderwijs & Onderzoek Interdisciplinair postgraduaat deskundige NAH Auteurs: Annemie Spooren (Hogeschool PXL) Els Knippenberg (Hogeschool PXL) Frederik Houben (Hogeschool PXL) 1 INDEX 1. Doelstellingen

Nadere informatie

De volledig uitgewerkte stageleerlijn vind je op deze zelfde omgeving (Algemene documenten stageleerlijn)

De volledig uitgewerkte stageleerlijn vind je op deze zelfde omgeving (Algemene documenten stageleerlijn) Visie op stage Uitgangspunten De invoering van de basiscompetenties was voor de opleiding kleuteronderwijs een grote uitdaging. Niet alleen attitudes, vaardigheden en kennis kregen een prominentere plaats

Nadere informatie

De leerlijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan over opleidingen heen: persoonlijke reflectie en ontwikkeling in relatie tot interprofessioneel handelen

De leerlijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan over opleidingen heen: persoonlijke reflectie en ontwikkeling in relatie tot interprofessioneel handelen De leerlijn Persoonlijk Ontwikkelingsplan over opleidingen heen: persoonlijke reflectie en ontwikkeling in relatie tot interprofessioneel handelen Lieselot Van Droogenbroeck Hans Forceville Doelstellingen

Nadere informatie

Vakdidactiek: inleiding

Vakdidactiek: inleiding Vakdidactiek: inleiding Els Tanghe 1 1. Inleiding Een specialist in de wiskunde is niet noodzakelijk een goede leraar wiskunde. Een briljant violist is niet noodzakelijk een goede muziekleraar. Een meester-bakker

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen:

Deze vraagstelling is nader toegespitst op de volgende sub-vragen: Samenvatting Dit proefschrift gaat over ervaringen en leerprocessen in de ontwikkeling van de theorie en praktijk van Moreel Beraad als methode van ethiekondersteuning in de gezondheidszorg. Hoofdstuk

Nadere informatie

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490 Stageplan Máxima Medisch Centrum Marijke Bax / 2142490 2 Adresgegevens Naam: Marijke Bax Adres: Kouwbergen huisnummer: 4 Postcode: 6027 NS plaats: Soerendonk Huistelefoon: 0495-495065 Mobiel:06 57 31 12

Nadere informatie

Stageconcept en -planning

Stageconcept en -planning Stageconcept en -planning 2017-2018 Bachelor in het onderwijs: Secundair Onderwijs lichamelijke opvoeding Eerste jaar fase 1 - praktijk deel 1 Het vernieuwde stageconcept is gericht op werkplekleren, aangevuld

Nadere informatie

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde

Academiejaar 2008-2009. Programmagids. Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Academiejaar 2008-2009 Programmagids Verpleegkunde (PBA) 1eBa verpleegkunde Opleidingsonderdeel Groep Stp Semester Deeltijds (OO)Filosofie - ethiek - recht 7.0 2 (OA) Filosofie 2.0 2 1282008 2 6 Opleidingsonderdeel

Nadere informatie

Uni-form historiek visie doelstellingen. Over Uni-form

Uni-form historiek visie doelstellingen. Over Uni-form Over Uni-form Ontstaan Vanuit de sector ouderenzorg kwam de vraag om uniformiteit te brengen in stagedocumenten voor de begeleiding van leerlingen verzorging. Voorzieningen werkten met evenveel verschillende

Nadere informatie

VERANDERINGEN BINNEN HET

VERANDERINGEN BINNEN HET VERANDERINGEN BINNEN HET VERPLEEGKUNDIG LANDSCHAP Verpleegkunde en Geestelijke Gezondheidszorg Trends Vermaatschappelijking van zorg Individualisering van zorg, patiënt wordt mondiger GGZ-problemen komen

Nadere informatie

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen.

De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Competentie 1: Creërend vermogen De student kan vanuit een eigen idee en artistieke visie een concept ontwikkelen voor een ontwerp en dat concept tot realisatie brengen. Concepten voor een ontwerp te ontwikkelen

Nadere informatie

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten

1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten HUMANE WETENSCHAPPEN 1 Extra-murosactiviteiten: Een vat vol opportuniteiten Inleiding Vanuit de pedagogische begeleidingsdienst pleiten we om leerlingen mee te voeren in rijke en gevarieerde leeromgevingen.

Nadere informatie

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Om de kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te behouden en te verbeteren worden met ingang van december

Nadere informatie

Kinderopvang Heyendael

Kinderopvang Heyendael Hoofdstuk: 5.5 (Personeel) Titel: Werkwijze en beleid tav stagiaires Procesbewaker: Praktijkopleider Bladzijden: 1 t/m 4 Kinderopvang Heyendael Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Soorten stageplekken 3. Organisatie

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

BEGELEIDINGSDOCUMENT STAGE

BEGELEIDINGSDOCUMENT STAGE IDENTIFICATIEGEGEVENS STUDENT student: Onderwijsinstelling: FOTO Student Opleidingsjaar: Module: Reeds doorlopen stagetraject PERIODE STAGEPLAATS (instelling) STAGEPLAATS (afdeling) DOMEIN Ontwikkeld in

Nadere informatie

Infosessie stage Communicatiewetenschappen. Prof. dr. An-Sofie Claeys

Infosessie stage Communicatiewetenschappen. Prof. dr. An-Sofie Claeys Infosessie stage Communicatiewetenschappen Prof. dr. An-Sofie Claeys ansofie.claeys@kuleuven.be Master Communicatiewetenschappen 2 Overzicht 1. Introductie 2. Voorwaarden 3. Verloop 4. Leerdoelen 5. Stagerapport

Nadere informatie

Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U.

Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U. NVFO 2009 Een conceptueel kader voor de implementatie van praktijkgericht onderzoek in de opleiding van studenten farmaceutische wetenschappen aan de K.U.Leuven V. Foulon, S. Simoens, G. Laekeman en P.

Nadere informatie

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren Project evalueren studenten in het UZA Nancy Van Genechten Katrien Van den Sande Yvonne Gilissen Werkgroep mentoren en Hogescholen Hoe is dit gegroeid?? Mentorendag 2010 Hoe verder na vraag Mentoren hadden

Nadere informatie

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen

TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING. Professioneel Handelen TRAINING EN TOETSING BINNEN DE OPLEIDING 1 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Doelstellingen competenties Structuur en éénduidigheid Uniformiteit in formulering 2 LEERRESULTATEN EN COMPETENTIES Generieke competenties

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 60

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 60 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Management & Organisatie Code C2 Lestijden 60 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

2. Leeftijd jaar 4 50% jaar 0 0% jaar 1 13% > 31 jaar 3 38% 3. Vooropleiding/tewerkstellingsproject ASO 1 13% TSO 3 38%

2. Leeftijd jaar 4 50% jaar 0 0% jaar 1 13% > 31 jaar 3 38% 3. Vooropleiding/tewerkstellingsproject ASO 1 13% TSO 3 38% 8 reacties Overzicht Complete reacties bekijken Algemene gegevens 1. Welke module volg je momenteel? module 1 0 0% module 2 0 0% module 3 0 0% module 4 0 0% module 5 optie AGZ 8 100% module 5 optie GGZ

Nadere informatie

Stage in de gezondheidszorg. Een geïntegreerd model om continue competentiegroei te stimuleren

Stage in de gezondheidszorg. Een geïntegreerd model om continue competentiegroei te stimuleren Stage in de gezondheidszorg Een geïntegreerd model om continue competentiegroei te stimuleren Mieke Embo 43 ste week van verpleegkundigen 21/03/2017 Deel 2: workshop Medbook http://medbook.im006.be Rollen

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Algemene Marketing Code A5 Lestijden 160 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR Stagegids voor de cursisten studiejaar , blz. 1

STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR Stagegids voor de cursisten studiejaar , blz. 1 STAGEGIDS VOOR DE STUDENTEN VAN KAIROS STUDIEJAAR 20152016, blz. 1 Het stagejaar: leren uit doen Het stagejaar schept een ruimte waarin de cursisten de opgedane kennis omtrent inhoud en processen te gelde

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

Programma van toetsing

Programma van toetsing Programma van toetsing Programma van toetsing Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding In samenwerking met onderwijskundige experts hebben we een nieuw programma van toetsing ontworpen. We zijn afgestapt van

Nadere informatie

Kwaliteitsvol praktijkvoeren OLA Het klinisch consult. Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht KU Leuven

Kwaliteitsvol praktijkvoeren OLA Het klinisch consult. Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht KU Leuven Kwaliteitsvol praktijkvoeren OLA Het klinisch consult Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht KU Leuven Medische ethiek van theorie naar praktijk Eerste semester Modellen en methoden in medische ethiek

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject

Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject Tien jaar master(s) in het sociaal werk en sociaal beleid Een blik op het verleden, heden én de toekomst! Resultaten onderwijsproject Inhoud 1. Bekendheid van de opleiding 2. Algemene tevredenheid over

Nadere informatie

STAGEPORTFOLIO POLITIEKE WETENSCHAPPEN BACHELOR IN DE POLITIEKE WETENSCHAPPEN EN SOCIOLOGIE

STAGEPORTFOLIO POLITIEKE WETENSCHAPPEN BACHELOR IN DE POLITIEKE WETENSCHAPPEN EN SOCIOLOGIE STAGEPORTFOLIO POLITIEKE WETENSCHAPPEN BACHELOR IN DE POLITIEKE WETENSCHAPPEN EN SOCIOLOGIE Met de stage politieke wetenschappen willen we je in de eerste plaats een boeiend en leerrijk (eerste) contact

Nadere informatie

Plan van aanpak. Module Verdieping in de beroepspraktijk. Preventie en behandeling van het delier bij klinische patiënten van 70 jaar en ouder.

Plan van aanpak. Module Verdieping in de beroepspraktijk. Preventie en behandeling van het delier bij klinische patiënten van 70 jaar en ouder. Plan van aanpak Module Verdieping in de beroepspraktijk Preventie en behandeling van het delier bij klinische patiënten van 70 jaar en ouder. Naam : Renate Agterhof Student nummer : 1002628 E-mailadres

Nadere informatie

Infosessie voor mentoren van werknemers die de werkstage in PJK volgen

Infosessie voor mentoren van werknemers die de werkstage in PJK volgen Overzicht infosessie werkstage Infosessie voor mentoren van werknemers die de werkstage in PJK volgen Dinsdag 7 oktober 201 I. Kennismaking met de opleiding IV. Praktische informatie 2 WAAROM EEN NIEUW

Nadere informatie

1 Leren op de werkplek

1 Leren op de werkplek 1 Leren op de werkplek Wat is leren op de werkplek? Om dit te verduidelijken onderscheiden we in dit hoofdstuk twee vormen van leren: formeel en informeel leren. Ook laten we zien welke vormen van leren

Nadere informatie

LEERZORGCENTRUM WELKOMSTWOORD NIEUW OPLEIDINGSCONCEPT VOOR VERPLEEGKUNDIGEN

LEERZORGCENTRUM WELKOMSTWOORD NIEUW OPLEIDINGSCONCEPT VOOR VERPLEEGKUNDIGEN LEERZORGCENTRUM NIEUW OPLEIDINGSCONCEPT VOOR VERPLEEGKUNDIGEN 1 WELKOMSTWOORD Frieda Corstjens Lector verpleegkunde Katholieke Hogeschool Limburg Leerzorgspecialist Ziekenhuis Oost-Limburg 2 1 I. KLOOF

Nadere informatie

WERKBEGELEIDING. Stage opdracht leerjaar 4. Mellisa van der Linden Studentennummer: 500637385

WERKBEGELEIDING. Stage opdracht leerjaar 4. Mellisa van der Linden Studentennummer: 500637385 WERKBEGELEIDING Mellisa van der Linden Studentennummer: 500637385 Klas: LV14-4ST2 Docentbegeleider: Jose Harmsen-Goossens Onderwijsonderdeel: 4500PWE13 Studieonderdeel: 4513OPWEOP Stage opdracht leerjaar

Nadere informatie

Innovatieve stagevormen

Innovatieve stagevormen Innovatieve stagevormen Bacheloropleiding verpleegkunde 3 jarige opleiding, niveau 6 niveau 5=HB05 niveau 4=secundair Bacheloropleiding verpleegkunde Generalistisch diploma: verantwoordelijk algemeen ziekenverpleger

Nadere informatie

Modules voor studenten in de afstudeerfase

Modules voor studenten in de afstudeerfase Modules voor studenten in de afstudeerfase Afstudeerstage, LIO stage of Educatieve Master Gedurende het laatste jaar van je lerarenopleiding loop je zelfstandig stage op de werkplek. Om het leren op de

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen. Stagereglement masteropleidingen

Faculteit der Geesteswetenschappen. Stagereglement masteropleidingen Faculteit der Geesteswetenschappen Stagereglement masteropleidingen Inhoud Inleiding...3 Verantwoordelijkheid en taakverdeling...3 Aantal studiepunten...3 Plaats in de opleiding...3 Leerdoelen...3 Soort

Nadere informatie

Dit document bevat 5 delen:

Dit document bevat 5 delen: Faculteit Geneeskunde en Farmacie Vakgroep Huisartsgeneeskunde Department of Family Medicine Gebouw K, 1 e verdieping Laarbeeklaan 103 1090 Brussels (Belgium) Tel: Fax: Mail: Web: +32-2-477 43 11 +32-2-477

Nadere informatie

Afdelingsbrochure Sociale dienst

Afdelingsbrochure Sociale dienst Afdelingsbrochure Sociale dienst Studenteninformatie Versie 1.0 Beste student Binnenkort vat je je stage aan in ons ziekenhuis. Deze brochure bevat alle praktische en nuttige info over de dienst waar je

Nadere informatie

Competentieprofiel kaderhuisarts

Competentieprofiel kaderhuisarts profiel kaderhuisarts Versie 2017 Inleiding De kaderhuisarts is het antwoord op de vraag van het werkveld naar huisartsen met specifieke bekwaamheden. Voor huisartsen, specialisten, voorzieningen, instellingen,

Nadere informatie

Competentieprofiel van de opleider CHVG

Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider per competentiegebied 0. Competentiegebied: handelen als expert De opleider beantwoordt aan het competentieprofiel van de betreffende

Nadere informatie

Communicatieve vaardigheden Ac 1

Communicatieve vaardigheden Ac 1 Communicatieve vaardigheden Ac 1 HIK Hoger Instituut der Kempen Afdeling Graduaat Maatschappelijk Werk Academiejaar 2008-2009 Els Boven en Lize Vandereycken Module: A Sociaal werk Ac1 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V.

Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Programma van toetsing tot september 2015 Programma van toetsing tot september 2015 Versie 1.1 Con Amore B.V. Inleiding Voor studenten die zijn begonnen met het curriculum voor september 2015 is het oude

Nadere informatie

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013

Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Bijlage 7: Het onderwijsprogramma van de opleidingen Pedagogiek mei 2013 Visie opleidingen Pedagogiek Hogeschool van Amsterdam Wij dragen als gemeenschap en daarom ieder van ons als individu, gezamenlijk

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG

Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG Hoger Beroepsonderwijs STUDIEGEBIED GEZONDHEIDSZORG Opleiding Kaderopleiding Nursing BO GZ 001 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 15 Inhoud 1 Opleiding... 4 1.1 Relatie opleiding referentiekader... 4 1.2 Inhoud...

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Reflectie is de weerkaatsing van licht in bijvoorbeeld een spiegel. Reflectie zoals je dat in deze opdracht zult leren is eigenlijk

Nadere informatie

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend.

Toelichting De kerncompetentie vakinhoudelijk handelen vormt de rode draad van elke leerweg. De andere kerncompetenties zijn daarbij ondersteunend. Kerncompetenties Kerncompetentie 1 Vakinhoudelijk handelen De beroepsbeoefenaar integreert alle vakinhoudelijk kennis en vaardigheden en een professionele attitude t.b.v. optimale patiëntenzorg en werkprocessen.

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij

10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10 Masteropleiding Filosofie & Maatschappij 10.1 Inleiding Dit hoofdstuk bevat gedetailleerde informatie over de doelstellingen, eindkwalificaties en opbouw van de Masteropleiding Filosofie & Maatschappij.

Nadere informatie

Systematisch verpleegkundig redeneren (SVR)

Systematisch verpleegkundig redeneren (SVR) Systhematisch verpleegkundig redeneren (SVR) 1 Thomas More Kempen Systematisch verpleegkundig redeneren (SVR) Bundel voor studenten Regulier: fase 2-3 C A M P U S Turnhout Domein Gezondheidszorg Verpleegkunde

Nadere informatie

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017

Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Deel 1 Evaluatie opleider: checklist tussentijds evaluatiemoment versie 2017 Introductie Dit is de checklist voor de aios en opleider om halverwege de periode samen te bespreken hoe het opleiden gaat.

Nadere informatie

DEFINITIE VAN DE BEGRIPPEN FUNCTIEPROFIEL EN COMPETENTIEPROFIEL

DEFINITIE VAN DE BEGRIPPEN FUNCTIEPROFIEL EN COMPETENTIEPROFIEL Huis voor Gezondheid vzw Lakensestraat 76 bus 7 1000 Brussel t. 02 412 31 6 f. 02 412 31 69 info@huisvoorgezondheid.be www.huisvoorgezondheid.be ond. nr. 821.4.683 DEFINITIE VAN DE BEGRIPPEN FUNCTIEPROFIEL

Nadere informatie