1 Leren op de werkplek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Leren op de werkplek"

Transcriptie

1 1 Leren op de werkplek Wat is leren op de werkplek? Om dit te verduidelijken onderscheiden we in dit hoofdstuk twee vormen van leren: formeel en informeel leren. Ook laten we zien welke vormen van leren op de werkplek zoal voorkomen. 1.1 Formeel en informeel leren Bij leren denkt men vaak aan leren op school. Toch leren met name verpleegkundigen ook veel op de werkplek. Maar wat is leren op de werkplek? Om dit te verduidelijken, kan men twee vormen van leren onderscheiden: formeel leren; informeel leren. Formeel leren is een vorm van leren die sterk voorgestructureerd is. Het is het soort leren dat vooral plaatsvindt tijdens cursussen en trainingen. Informeel leren is de tegenhanger van formeel leren. Het is het spontane leren dat zich dagelijks op de werkplek afspeelt. Verpleegkundigen leren veel tijdens de dagelijkse gebeurtenissen op de werkplek. De term informeel leren laat dan ook zien dat veel van just working ook leren is. In de wetenschap omschrijft men leren op de werkplek ook wel als informeel leren. Deze vorm van leren kent twee belangrijke kenmerken: het is niet gestructureerd; de controle over het leren ligt in handen van degene die leert. Een belangrijk kenmerk van informeel leren is dat het in belangrijke mate impliciet gebeurt. We leren veel van onze ervaringen zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

2 4 Anders leren, beter werken Hoewel bij informeel leren de controle over het leren vooral bij de lerende ligt, is dit nooit helemaal het geval. Zo hebben bijvoorbeeld het werk dat men doet en de leidinggevende ook een belangrijke invloed op het leren. 1.2 Verschillende vormen van leren Op de werkplek kan men verschillende vormen van leren onderscheiden: leren door ervaring; leren door sociale interactie; leren door theorie; leren door reflectie. Leren door ervaring Het leren van ervaring is een krachtige vorm van leren. Deze vorm van leren kent twee varianten. Leren door mee te maken Men leert door mee te maken wat er op de werkplek gebeurt. Bijvoorbeeld door waar te nemen hoe de werkplek is ingericht. Of bijvoorbeeld door de werkplek te ondergaan en er deel van uit te maken. Leren door te handelen Men leert door te handelen. Bijvoorbeeld door zelf dingen te doen en daarbij te leren van wat er goed en fout gaat. Een hardnekkig vooroordeel van leren door ervaring is dat dit altijd positief is. Dit hoeft niet het geval te zijn. Het kan voorkomen dat men de verkeerde conclusies trekt uit een bepaalde ervaring. Het lastige hierbij is dat men zich hiervan vaak niet bewust is. Tabel 1.1 Voorbeelden van leren door ervaring op de werkplek (Van der Werf, 2004). werkervaring leren door te doen, leren van fouten observeren van collega s Door naar collega s te kijken, hoe zij dingen aanpakken en hoe zij met patiënten omgaan. contact met patiënten en familie Elke patiënt is weer anders en daardoor zie je bij elke patiënt ook weer andere dingen waarvan je leert. Hoe je ermee omgaat en hoe je bepaalde dingen aanpakt en oppakt.

3 1 Leren op de werkplek 5 Leren door sociale interactie Leren door sociale interactie vloeit voort uit de actieve interactie tussen mensen. Het is het leren van, met en door elkaar. Men kan de volgende vormen van sociale interactie onderscheiden: alledaagse conversatie, waarin allerlei ideeën en opvattingen op een terloopse wijze worden uitgewisseld; informatie vragen en geven; dialoog: samen verkennen van en zoeken naar nieuwe benaderingen, ideeën en oplossingen; brainstorm; discussie; samenwerken aan een bepaalde activiteit, taak of probleem; het omgaan met en/of oplossen van conflicten. Leren door sociale interactie doet zich in veel situaties voor. Er is vaak geen vooropgezet leerdoel. Ook worden er niet altijd wenselijke leerresultaten mee bereikt. Als het weinig doordacht gebeurt, kan men allerlei dingen leren die minder gewenst zijn. Tabel 1.2 vragen stellen Voorbeelden van leren door sociale interactie op de werkplek (Van der Werf, 2004). aan collega s, coaches, artsen, andere afdelingen, andere ziekenhuizen: Wij hebben van de afdelingopleiding iemand die elke week komt om iets te vertellen over het vak zelf. Wat systematisch verpleegkundig handelen nu is, wat doe je, waarom doe je het en hoe verantwoord jij dat. Met name heeft dat te maken met dossiervorming. Zij komt dus elke week een uur. Daar kun je allerlei vragen inbrengen. kennis en ervaringen uitwisselen afdelingsoverleg/werkoverleg, thema-avonden, ziekenhuisbrede werkgroepen, visites, patiëntenbesprekingen, multidisciplinair overleg, werkbegeleidersoverleg, overdracht van patiënten leren van nieuwe ontwikkelingen door piramide: Je begint met één iemand die de kennis heeft en die verspreidt het weer en die gaat het dan ook weer verspreiden. aandachtsvelders: En je hebt ook collega s die een eigen specialisme hebben. Die geven ook klinische lessen enzo. Dan kan één iemand ook op dat gebied alles zoveel mogelijk bijhouden in nieuwe ontwikkelingen en dan weet iedereen ook van dan kan je bij die terecht als je daar vragen over hebt.

4 6 Anders leren, beter werken feedback krijgen van collega s, coaches, leerlingen, artsen, patiënten en familie leren onder begeleiding We beginnen binnenkort met een nieuw coachingstraject waarbij de revalidatiemethode op de werkplek wordt aangeleerd. Ze gaan dan naar een patiënt toe en ze gaan samen die patiënt verzorgen volgens het revalidatieproces. bed-side teaching Dat houdt niet meer of minder in dan dat iemand meeloopt eigenlijk met je en ziet wat jij doet en je geeft daar uitleg over. Leren door theorie Voordeel van het leren door theorie is dat de informatie zo abstract is, dat het in veel verschillende situaties toegepast kan worden. Kennis van theorie kan ervoor zorgen dat de situaties die men in de praktijk tegenkomt ergens aan opgehangen kunnen worden. Zij krijgen hierdoor meer betekenis. Het moeilijke van het leren door theorie is dat er vaak een grote afstand is tussen theorie en praktijk. Hierdoor kan het moeilijk zijn een vertaalslag te maken naar de praktijk. Tabel 1.3 Voorbeelden van leren door theorie op de werkplek (Van der Werf, 2004). opzoeken in de verschillende media schriftelijk verslag van nieuwe ontwikkelingen, vakliteratuur, folders, protocollen, informatie op de computer informatiebijeenkomsten klinische les, symposia Leren door reflectie Door na te denken bij activiteiten leert men ervan. Dit kan op drie manieren: vooraf; tijdens de activiteit; en achteraf. Leren door reflectie komt tot stand doordat men zichzelf en elkaar vragen stelt. Reflectie kan betrekking hebben op het eigen referentiekader, het eigen leerproces en actuele (leer)ervaringen. Door reflectie is er ruimte voor het vernieuwen en ter discussie stellen van vanzelfsprekendheden. Reflectie kan ook gebruikt worden om impliciete kennis meer expliciet te maken.

5 1 Leren op de werkplek 7 Tabel 1.4 Voorbeelden van leren door reflectie op de werkplek (Van der Werf, 2004). structureren van de eigen kennis en gedachten door zelf als coach op te treden bij de begeleiding van leerlingen Als je iets aan een leerling wilt overbrengen, moet je het eerst voor jezelf goed op een rijtje hebben, anders dan kun je het niet goed overbrengen. Doordat je zelf zo geroutineerd bent in bepaalde dingen ben je automatisch gewend om het zo te doen terwijl leerlingen soms aan je vragen waarom doe je dit zo of hoe doe je dat dan. Dan ga je erover nadenken dat doe ik zo en zo en waarom doe ik dat en daar leer je dan ook wel weer van. Als je een bepaalde dienst hebt, s avonds, dan heb je ook een coachende rol. Dan moet je het overzicht hebben over de hele afdeling en heb ik zelf geen patiënten. En als je dus s avonds tegen bepaalde dingen aanloopt van daar wil ik graag wat van terug horen, dan wordt wel gevraagd daar een reflectie van te schrijven, van die avond. Even kort hoe het verlopen is en hoe je hebt gehandeld. evaluatie We hebben nou zeker de laatste tijd elke middag de dagevaluatie om half twee. Dan kun je gewoon de dingen aangeven waar je die dag tegenaan gelopen bent. Dus dan evalueer je met z n allen zo van nou hoe is het vandaag gegaan en hoe ging dit of hoe ging de patiëntentoewijzing of de visite. Alle dingen worden dan eigenlijk doorgenomen van die dag.

6 8 Anders leren, beter werken Literatuurtips Bolhuis, S.M., & Simons, R.P.J. (2001). Leren en werken. Alphen aan den Rijn: Samsom. Werf, M. van der (2004). Leren door coaching? Een onderzoek naar de bijdrage van coaching aan verschillende manieren van leren op de werkplek van verpleegkundigen. Doctoraalscriptie. Tilburg: Universiteit van Tilburg. Woerkom, M. van (2003). Critical reflection at work: bridging individual and organizational learning. Proefschrift. Enschede: Universiteit Twente.

Cultuur opbouwen: open en veilig

Cultuur opbouwen: open en veilig Hoofdstuk 10 83 HOOFDSTUK 10 Cultuur opbouwen: open en veilig Het rommelt een beetje in de groep van Joel. De kinderen zijn vaak onrustig, luisteren matig en werken maar weinig mee. Joel vermoedt dat dit

Nadere informatie

Logboek Instituut voor brein leiderschap

Logboek Instituut voor brein leiderschap Logboek Instituut voor brein leiderschap logboek instituut voor breinleiderschap Beste deelnemer, Je hebt je ingeschreven voor de Basistraining Breinleiderschap. Het is onze goede gewoonte om deelnemers

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Cursusspel. GGNet Communicatie

Cursusspel. GGNet Communicatie Cursusspel Bij GGNet worden verschillende dingen (activiteiten) gedaan om mensen te helpen. Bepaalde therapieën (zo word het wel genoemd om je ergens mee te leren omgaan) of cursussen. Denk aan muziektherapie,

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan!

Onderwijstechnieken.nl. Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! Opbrengstgericht Werken zonder Groepsplan? Dat Kan! 1 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Inleiding pagina 4 Hoofdstuk 1 Hoe een middel een doel werd pagina 5 Hoofdstuk 2 Waar het eigenlijk om gaat pagina

Nadere informatie

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd thema 70 Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd 1 Inleiding Als pedagogisch medewerker jeugdzorg ondersteun je jongeren bij werk, scholing en vrije tijd. Bij de uitvoering kun je een aantal hulpmiddelen

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

"Als je snel wilt gaan, moet je alleen lopen, maar als je ver wilt komen, moet je samengaan." Inhoudstafel

Als je snel wilt gaan, moet je alleen lopen, maar als je ver wilt komen, moet je samengaan. Inhoudstafel Gezocht: Gemotiveerde, vitale en betrokken medewerkers. Die samen de Zavel maken. Met respect en waardering naar elkaar. En dat gedurende hun hele loopbaan. Klinkt goed, nu nog de praktijk. Hieronder vind

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

Cursus Panelgesprekken

Cursus Panelgesprekken University of Twente Programmabureau Onderwijsvernieuwingen Cursus Panelgesprekken Irene E. Steens en Charlotte Oude Alink University of Twente 16-9-2013 www.utwente.nl/evaluatie Op verzoek van een aantal

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Coachend leiderschap: leren aan twee kanten Adrie van den Berge en Ina Ahuis

Coachend leiderschap: leren aan twee kanten Adrie van den Berge en Ina Ahuis Coachend leiderschap: leren aan twee kanten Adrie van den Berge en Ina Ahuis Veel coachend leidinggevenden zien coachen als een eenzijdige ontwikkelingsactiviteit. Het zijn hun medewerkers die iets te

Nadere informatie

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat?

Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Meegaan in de veranderende werkelijkheid, kan ik dat? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen

Nadere informatie

www.kwaliteit.com minder bureaucratie meer kwaliteit

www.kwaliteit.com minder bureaucratie meer kwaliteit Dit rapport krijg je toegestuurd door Kwaliteit.com. Kwaliteit.com helpt organisaties in de professionele dienstverlening verbeteren. Behalve het artikel Sleutel Tot Betere Samenwerking is in dit rapport

Nadere informatie

Moeten we het rijbewijs al afpakken?

Moeten we het rijbewijs al afpakken? Moeten we het rijbewijs al afpakken? Dilemma's bij dementie. Handleiding voor het gesprek met mantelzorgers. In een viertal films vertellen 10 mantelzorgers over 4 dilemma's die spelen bij de zorg voor

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Meedoen& Meetellen Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Samenstelling trainingsmodule Eline Roelofsen Roel Schulte www.verwondering.nu Illustratie

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Differentiëren. zonder label

Differentiëren. zonder label Differentiëren Mensen worden niet met een label geboren. Het is voor ouders, om te beginnen, maar ook in de samenleving heel gewoon dat mensen verschillen. Als coach op het voetbalveld of als leraar in

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Van evalueren kun je leren

Van evalueren kun je leren Van evalueren kun je leren Voorwoord Wie zich bezighoudt met cliëntenparticipatie doet er goed aan om van tijd tot tijd stil te staan bij de praktijk van dat moment. Cliëntenparticipatie is niet iets wat

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Ik: de leerling. Meester en leerling. De meester in zijn wijsheid gist. De leerling in zijn waan beslist. A.C.W. Staring

Ik: de leerling. Meester en leerling. De meester in zijn wijsheid gist. De leerling in zijn waan beslist. A.C.W. Staring Ik: de leerling Meester en leerling De meester in zijn wijsheid gist. De leerling in zijn waan beslist. A.C.W. Staring Een bijdrage aan de kwaliteit van zorg in de instelling waar ik werk Anneke Koers

Nadere informatie

Communicatiemodel. Communicatieniveaus

Communicatiemodel. Communicatieniveaus Download #06 Een fantastisch communicatiemodel trainingmodule Communicatiemodel Mensen uiten hun gevoelens op verschillende manieren. De een laat meteen zien hoe hij zich voelt bij een situatie, terwijl

Nadere informatie