Kwaliteit van opleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kwaliteit van opleiding"

Transcriptie

1 Bedoeling Card 1

2 Kwaliteit van opleiding De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel en een noodzakelijk onderdeel van onze professie. Aios hebben voldoende mogelijkheden nodig voor werkplekleren en echte zelfstandige beroepsuitoefening. Excellente opleidingen met goede onderwijsmogelijkheden zijn het fundament van goede zorg in de toekomst.

3 Bedoeling Card 2

4 Kwaliteit van zorg De kwaliteit van zorg in het hier en nu is ons primaire doel. Opleidingen zijn ondergeschikt aan de huidige patiëntenzorg. De opleidingsgroep stelt voorbeeld voor uitmuntende zorg.

5 Strategie Card 3

6 How Standaardisatie Onze afdeling heeft duidelijke afspraken over opleidingsstandaarden gebaseerd op het opleidingsplan. Deze afspraken leiden tot een goede kwaliteit van opleiding.

7 Strategie Card 4

8 How Collegiaal proces Implementatie van het landelijk opleidingsplan is een collegiaal proces. Ik zorg ervoor dat wij als medische staf ideeën met elkaar delen voor een goed bestuur van de opleiding en passende begeleiding. Dit is het fundament voor een optimale implementatie.

9 Strategie Card 5

10 How Zelf-evaluatie Ik promoot herhaaldelijk zelf-evaluatie van de opleiding. De zelf-evaluatie moet leiden tot een analyse van de sterke en zwakkere punten gevolgd door een verbeterplan. Continue kwaliteitsverbetering zal leiden tot optimale prestatie.

11 Strategie Card 6

12 How Verantwoording Ik zorg ervoor dat mijn team zeer transparant verantwoording aflegt aan de maatschappij voor een excellente kwaliteit van opleiding.

13 Strategie Card 7

14 How Teach-the-teachers Om onze onderwijsvisie te realiseren moeten mijn collega s worden opgeleid in medisch onderwijs en vaardigheden. Ik draag zorg voor adequate teach-the-teachers cursussen.

15 Strategie Card 8

16 How Personeel en middelen Opleiding kost veel tijd en vereist de nodige middelen. Ik draag zorg voor voldoende personeel en middelen ten behoeve van de opleiding. Met deze randvoorwaarden ingevuld is pas echte kwaliteitsverbetering mogelijk.

17 Inhoud Card 9

18 Kern De belangrijkste missie is om de opleiding te verzorgen volgens het afgesproken plan voor de kern van het vak. Dit opleidingsplan geeft goed weer wat de competenties zijn die iedere medisch specialist in deze discipline moet behalen.

19 Inhoud Card 10

20 Differentiatie Tegenwoordig is het essentieel voor een medisch specialist om op een aandachtsgebied te focussen.

21 Inhoud Card 11

22 Generieke competenties en soft skills Om te excelleren in opleiden is het noodzakelijk dat onderwijs in generieke competenties en soft skills is geïntegreerd in de medische praktijk.

23 Inhoud Card 12

24 Wetenschappelijk onderwijs en evidence based medicine Onderwijs in onderzoeksvaardigheden, wetenschappelijk beargumenteren en dit omzetten in evidence based medicine is onmisbaar voor de moderne medisch specialist.

25 Plan Card 13

26 How Klinische ervaring Ik draag zorg voor een ideale omgeving in de kliniek waarin aios volgens het opleidingsplan worden opgeleid met voldoende blootstelling aan ziektebeelden en behandelingen die ze moeten leren.

27 Plan Card 14

28 How Simulatieonderwijs Een ideale opleiding bestaat uit een combinatie van cursussen, simulatieonderwijs en praktijk. Ik draag zorg voor optimaal simulatieonderwijs waarin aios gestructureerd onderwijs krijgen.

29 Plan Card 15

30 How Optimale feedback en supervisie Het draait allemaal om de feedback cultuur. Ik draag zorg voor optimale supervisie en feedback op de klinische werkplek. De combinatie van ervaring opdoen en continue feedback krijgen is state of the art opleiden.

31 Plan Card 16

32 Reflectie How op handelen Optimaal opleiden gaat over reflecteren op handelen. Ik draag zorg voor een kritische blik op de gezondheidszorg met behulp van herhaaldelijke reflectieve discussies in ons team over de geleverde zorg.

33 Plan Card 17

34 How Interprofessioneel onderwijs Samenwerking staat centraal in een excellerende opleiding. Ik draag zorg voor aios die samen leren met verpleegkundigen, paramedici en patiënten voor het optimaal beheersen van team competenties.

35 Plan Card 18

36 How Mentoren Een goede mentor is onmisbaar voor werkplekleren. De mentor bespreekt de persoonlijke ontwikkeling vanuit een breder perspectief en biedt ondersteuning bij het aangaan van de uitdagingen gedurende het leertraject. Ik draag zorg voor een goede mentor voor iedere aios.

37 Plan Card 19

38 How Beoordeling Optimaal opleiden wordt gestimuleerd door toetsing en beoordeling. Ik draag zorg voor een beoordelingssysteem dat excelleren in leren bevordert.

39 Plan Card 20

40 How Bekwaamverklaren De opleiding is bedoeld om zelfstandige beroepsuitoefening te bereiken. Ik draag zorg voor een driemaandelijkse bespreking van aios portfolio s om bekwaamheid te bepalen. De geleidelijke bekwaamverklaring zal bijdragen aan het zelfvertrouwen van aios en hen motiveren om te focussen op onderwerpen waarop zij zich nog moeten ontwikkelen.

41 Spelers Card 21

42 How Aios Aios zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun opleiding. Ik draag zorg voor een opleiding waarin aios worden betrokken bij het besturen en verbeteren van de opleiding.

43 Spelers Card 22

44 How Opleidingsgroep Motivatie van de opleidingsgroep is fundamenteel voor de opleiding. Ik draag zorg voor docentprofessionalisering van alle leden van de groep. Bovendien zullen motivatie en vaardigheden in onderwijs leiden tot carrièremogelijkheden voor stafleden.

45 Spelers Card 23

46 How Verpleegkundigen en paramedici Verpleegkundigen en paramedici hebben een grote invloed op de kwaliteit van opleiding. Ik draag zorg voor maximale ondersteuning van de opleiding door verpleegkundigen en paramedici.

47 Spelers Card 24

48 How Opleidingsziekenhuis Het ziekenhuis en de afdeling moeten de opleiding faciliteren om het opleidingsplan mogelijk te maken. Ik draag zorg voor voldoende budget wat geïnvesteerd wordt in de opleiding.

49 Spelers Card 25

50 How Maatschappij Wij dienen het maatschappelijk belang. Ik draag zorg voor betrokkenheid van de maatschappij bij de governance en evaluatie van de opleiding.

51 In brederhow perspectief Card 26

52 How Innovatie Ik monitor de veranderingen en innovaties in medisch onderwijs en zorg, omdat het belangrijk is dat de moderne medische vervolgopleiding up-to-date is en goed aansluit op deze nieuwe ontwikkelingen.

53 In brederhow perspectief Card 27

54 How Maatschappelijke behoeften Het is mijn plicht om het publiek belang te dienen. Ik monitor de veranderende behoeften en eisen van onze maatschappij om de opleiding hierop aan te passen.

55 In brederhow perspectief Card 28

56 How Change agent Ik zorg ervoor dat aios klaargestoomd worden voor de rol van change agent in gezondheidszorgsystemen. Veranderaars zijn nodig om de opleiding continu te moderniseren.

57 In brederhow perspectief Card 29

58 How Integratie Mijn taak is maar een onderdeel van het medisch onderwijs continuüm. Ik draag zorg voor een goede integratie van de opleiding met de rest van het continuüm betreffende de geneeskundeopleiding en de levenslange professionele ontwikkeling.

59 In brederhow perspectief Card 30

60 How Een toekomstbestendige professie Ik draag zorg voor de juiste variatie van medisch specialisten met de nodige vaardigheden aangepast aan de zorg van de toekomst en de toekomstige behoeften van de maatschappij.

61 Joker Card 31

62 Joker: Ik ben verantwoordelijk voor een goede opleiding

63 Joker Card 32

64 Joker: Ik ben verantwoordelijk voor een goede opleiding

65 Joker Card 33

66 Joker: Ik ben verantwoordelijk voor een goede opleiding

Kwaliteit van opleiding

Kwaliteit van opleiding Waarom Card 1 Kwaliteit van opleiding Ik ben toezichthouder. De kwaliteit van de opleiding is ons primaire doel. Excellente opleidingen met goede onderwijsmogelijkheden zijn het fundament van goede zorg.

Nadere informatie

INDIVIDUELE PROFILERING

INDIVIDUELE PROFILERING INDIVIDUELE PROFILERING EN ACTUELE THEMA S IN DE MEDISCHE VERVOLGOPLEIDING Op weg naar de specialist van de toekomst Inhoudsopgave 2 1. Inleiding 4 1.1 Gezondheidszorg in verandering 4 1.2 Vakoverstijgende

Nadere informatie

Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding

Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding Werkplekleren: professionalisering van de opleiders in de artsenopleiding Prof. dr. Lieve Van den Block Vakgroep Huisartsgeneeskunde Vakgroep Klinische Wetenschappen VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL (VUB) Centraal

Nadere informatie

EPA s en individualisering, nu praktisch

EPA s en individualisering, nu praktisch EPA s en individualisering, nu praktisch Drs. Liesbeth Adelmeijer, onderwijskundig adviseur Dr. Sesmu Arbous, anesthesioloog-intensivist, opleider IC OPLEIDINGSSYMPOSIUM, 12 APRIL 2016, LEIDEN Entrustable

Nadere informatie

Workshop: Lokaal opleidingsplan

Workshop: Lokaal opleidingsplan Workshop: Lokaal opleidingsplan 9 oktober 2009 Dr. Paetrick M. Netten, internist opleider Prof. Dr. Rijk. O.B. Gans, internist opleider en voorzitter van de werkgroep modernisering CCMS Workshop: Lokaal

Nadere informatie

Opleiding Heelkunde 2012. De worsteling met de implementatie van de modernisering

Opleiding Heelkunde 2012. De worsteling met de implementatie van de modernisering Opleiding Heelkunde 2012 De worsteling met de implementatie van de modernisering Herziene opleiding: van huidig naar nieuw Huidig Vage criteria leiden tot globale feedback onvoldoende (zelf)sturing van

Nadere informatie

Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk

Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk Op EPA-gebaseerde opleidingen Van theoretisch kader tot toepassing in de praktijk Inge Pool, beleidsadviseur Onderwijscentrum UMC Utrecht Marieke van der Horst, onderwijskundige Programma 1. Wat zijn EPA

Nadere informatie

Hoe hebben de Aios alle stafleden van de afdeling gemiddeld beoordeeld? (N= totaal aantal Aios-beoordelingen van alle stafleden van de afdeling)

Hoe hebben de Aios alle stafleden van de afdeling gemiddeld beoordeeld? (N= totaal aantal Aios-beoordelingen van alle stafleden van de afdeling) NAAM OPLEIDER/SUPERVISOR: Dr. A. DATUM EVALUATIE: DE GEGEVENS BETREFFEN PERIODE: : Aios-: : Groeps: Groeps: Hoe heeft u uzelf beoordeeld? Hoe hebben de Aios u gemiddeld beoordeeld? Standaarddeviatie van

Nadere informatie

Van verplichting naar ondersteuning Van sturen naar regie krijgen en nemen Van inhoud naar context. Een nieuwe kijk op digitaal leren.

Van verplichting naar ondersteuning Van sturen naar regie krijgen en nemen Van inhoud naar context. Een nieuwe kijk op digitaal leren. Van verplichting naar ondersteuning Van sturen naar regie krijgen en nemen Van inhoud naar context Een nieuwe kijk op digitaal leren. Noordhoff Health en ProfPortaal Zorg; samen beter Het in co-creatie

Nadere informatie

Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis

Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis Haal alles uit je por.olio: meer lusten dan lasten? Hans Hoekstra (decaan) en Esther Jansen (aios) Jeroen Bosch ziekenhuis Wat vindt u? Het portfolio: Lasten? Lusten? Wat is het portfolio? Portare = dragen

Nadere informatie

Competentieprofiel kaderhuisarts

Competentieprofiel kaderhuisarts profiel kaderhuisarts Versie 2017 Inleiding De kaderhuisarts is het antwoord op de vraag van het werkveld naar huisartsen met specifieke bekwaamheden. Voor huisartsen, specialisten, voorzieningen, instellingen,

Nadere informatie

Het werken vanuit profielen binnen erkende medische specialisaties wordt op termijn opgeheven.

Het werken vanuit profielen binnen erkende medische specialisaties wordt op termijn opgeheven. De ro en ontra s van een keuze tussen Forensisch Geneeskundige Specialist of Arts Maatschappij en Gezondheid, aandachtsgebied Forensische geneeskunde/oggz. Datum: 06-06-2016 1. Inleiding. Het bestuur van

Nadere informatie

Teaching on the Run. verbeter uw opleidingsvaardigheden voor dokters door dokters korte modules

Teaching on the Run. verbeter uw opleidingsvaardigheden voor dokters door dokters korte modules Teaching on the Run verbeter uw opleidingsvaardigheden voor dokters door dokters korte modules Teaching on the Run Teaching on the Run (TOTR) is een beknopte versie van het Teach the Teachers programma

Nadere informatie

De aios als supervisor:

De aios als supervisor: workshop De aios als supervisor: see one do one teach one Suzanne Wever Paetrick Netten Laima Nadery - Siddiqi Margriet Schneider Opzet Wat wilt u van ons? Wat willen wij van jullie: aios en opleiders?

Nadere informatie

Begeleidingsdocument

Begeleidingsdocument Student naam FOTO voornaam hogeschool Stagebegeleider naam voornaam Stageplaats instelling afdeling Stagementor naam voornaam Stageperiode van tot PAGINA 1/20 2. INDIVIDUEEL STAGETRAJECT Schrijf neer welke

Nadere informatie

Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016)

Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016) Terugkoppeling resultaten workshop Toezicht en Maatschappelijke Verantwoording (onderdeel Masterclass voor onderwijskundigen op 2 en 3 maart 2016) In dit document zijn de resultaten opgenomen van de bespreking

Nadere informatie

Fedde Scheele. Halverwege de implementatie: uitdagingen tweede helft

Fedde Scheele. Halverwege de implementatie: uitdagingen tweede helft Fedde Scheele Halverwege de implementatie: uitdagingen tweede helft 2013 BOEG 10 jaar op weg 2011 2009 2007 2005 2003 CGS Erkenningen CanBetter DiesDiemDocet Etalage In VIVO BBOV HOOG CCMS Enthousiaste

Nadere informatie

De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan

De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan De toekomst van de verpleegkundig specialist Een verpleegkundig specialist doet dat wat een dokter niet kan Drs. Riet van Dommelen Opleidingsmanager MANP/ Hoofdopleider Verpleegkundig specialisten Inhoud

Nadere informatie

Samen Beslissen: een effectief trainingsmodel

Samen Beslissen: een effectief trainingsmodel Samen Beslissen: een effectief trainingsmodel Trudy van der Weijden Angelique Timmerman Esther Giroldi Anouk Baghus Vakgroep Huisartsgeneeskunde, Universiteit Maastricht In samenwerking met: 1 Disclosure

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie

Inhoudsopgave. 3 Introductie. 4 Procedure. 5 Voorbereiding. 7 Vraag & antwoord. 8 Informatie. 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 2 Inhoudsopgave 3 Introductie 4 Procedure 5 Voorbereiding 7 Vraag & antwoord 8 Informatie 9 Vragenlijst ter voorbereiding op de visitatie 3 Introductie : informatie voor aios Kwaliteit staat bij de medische

Nadere informatie

PMO Workshop Programmatisch toetsen, hoe doe je dat?

PMO Workshop Programmatisch toetsen, hoe doe je dat? PMO Workshop Programmatisch toetsen, hoe doe je dat? Situatie bij A-KO Sylvia Heeneman Studieprogramma Arts-Klinisch Onderzoeker SAM Programmatisch toetsen : toetsing van alle competenties in portfolio

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier

Toelichting bij het formulier Voor het leren van de VS i.o. is het essentieel dat hij/zij frequent feedback ontvangt op zijn/haar functioneren, ook als er geen sprake is van een formeel beoordelingsmoment. Toelichting bij het formulier

Nadere informatie

MATRIX en QUICKSCAN EEN GEZOND OPLEIDINGSKLIMAAT. Helderheid over rollen, verantwoordelijkheden en belangen

MATRIX en QUICKSCAN EEN GEZOND OPLEIDINGSKLIMAAT. Helderheid over rollen, verantwoordelijkheden en belangen MATRIX en QUICKSCAN EEN GEZOND OPLEIDINGSKLIMAAT Helderheid over rollen, verantwoordelijkheden en belangen 2 3 1. Inleiding De individualisering van de medisch-specialistische vervolgopleidingen heeft

Nadere informatie

Page 9 of 15 EVALUATION AND FEEDBACK FOR EFFECTIVE CLINICAL TEACHING De EFFECT is bedoeld om input te geven voor een gesprek tussen A(N)IOS en hun klinisch opleiders en supervisoren over hun kwaliteiten

Nadere informatie

College Geneeskundig Specialismen

College Geneeskundig Specialismen College Geneeskundig Specialismen Besluit van. houdende de aanvullende opleidings- en erkenningseisen voor het medisch specialisme urologie (Besluit urologie) Het College Geneeskundig Specialismen, gelet

Nadere informatie

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE?

- Geplaatst in VISUS EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? - Geplaatst in VISUS 4-2017 - EBM IN DE OPTOMETRIE: HOE PAS JE HET TOE? Om de verschillen tussen de kennis uit het laatste wetenschappelijk bewijs en de klinische praktijk kleiner te maken is de afgelopen

Nadere informatie

Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid

Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid Domein 1 Visie en kwaliteitsbeleid Subdomein Thema s Indicatoren 1a. Visie - Actueel document visie en beleid - Raadplegen aios, opleiders en medewerkers 1a.1 Missie,

Nadere informatie

Meerjarenplan KFTU

Meerjarenplan KFTU Samenvatting Meerjarenplan KFTU 2017-2022 Kinderfysiotherapie Uithoorn GHC Waterlinie Koningin Maximalaan 30 E 1421 LE Uithoorn Inleiding Dit is het Meerjarenplan 2017-2022 van Kinderfysiotherapie Uithoorn.

Nadere informatie

Het Dedicated Schakeljaar

Het Dedicated Schakeljaar Het Dedicated Schakeljaar Bezien vanuit de medisch specialistische vervolgopleiding Fedde Scheele Vumc/SLAZ/VU Verschillende perspectieven Professioneel Juridisch Onderwijskundig Veranderkundig Financieel

Nadere informatie

Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Op weg naar 2020

Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Op weg naar 2020 Verpleegkundige Vervolgopleidingen Op weg naar 2020 Kader Visie en Missie Antonius Academie De digitale uitdaging in het onderwijs 1 Meer behandeling en begeleiding chronisch zieken Rondom de patiënt gecentreerde

Nadere informatie

En nu verder initiatieven van de WV s. Regio opleiden orthopedie OORZON. Heleen Staal, opleider orthopedie MUMC

En nu verder initiatieven van de WV s. Regio opleiden orthopedie OORZON. Heleen Staal, opleider orthopedie MUMC 1 En nu verder initiatieven van de WV s Regio opleiden orthopedie OORZON Heleen Staal, opleider orthopedie MUMC Opleiding Orthopedie Waarom de opleiding veranderen? Intern: Verandering van zorgpallet Subspecialisatie

Nadere informatie

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft als doel kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen bij iedere uroloog ten gunste van iedere patiënt.

Nadere informatie

Voortgangsgesprekken, POP en portfolio. Paul Brand, kinderarts-opleider Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMCG

Voortgangsgesprekken, POP en portfolio. Paul Brand, kinderarts-opleider Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMCG Voortgangsgesprekken, POP en portfolio Paul Brand, kinderarts-opleider Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMCG Overzicht workshop Inleiding: het nieuwe opleiden herhaling: toetsen en

Nadere informatie

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur

Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken. Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Toekomstbestendig verplegen Samen het verschil maken Jolanda ter Sluysen Regiehouder zorg Opleidingsdirecteur Ontwikkelingen Veranderende zorgvraag Zorglandschap verandert Personeelstekorten in de zorg

Nadere informatie

TTT: Starten met EPA s

TTT: Starten met EPA s TTT: Starten met EPA s MSc. Paula Broersen, onderwijskundig adviseur 27 MAART 2018 Competentie gericht onderwijs Competentie based medicine Maar Wanneer is iemand competent? Wereldwijde worsteling! 3 Insert

Nadere informatie

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1

Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Intern toetsingskader CGS voor een landelijk opleidingsplan 1 Ingevuld voor LOP: De wetenschappelijke verenigingen in de zorg stellen voor de eigen geneeskundige vervolgopleiding een landelijk opleidingsplan

Nadere informatie

De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding

De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding De ontwikkeling tot professional binnen de artsenopleiding Prof. dr. Paul Van Royen Decaan Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Professionalisme en professioneel gedrag Verschillende definities?

Nadere informatie

Functieomschrijving Circulation Practitioner

Functieomschrijving Circulation Practitioner Functieomschrijving Circulation Practitioner Landelijke Vakgroep van Circulation Practitioners Definitie functie specialistisch verpleegkundige IC 1 /CC 2 specialisatie binnen het aandachtsgebied van de

Nadere informatie

Leerplan profileringstage management en supervisie algemene kindergeneeskunde

Leerplan profileringstage management en supervisie algemene kindergeneeskunde Leerplan profileringstage management en supervisie algemene kindergeneeskunde W. Tjon A Ten, kinderarts L. Niers, kinderarts en opleider kindergeneeskunde F. Halbertsma, kinderarts-neonatoloog en plv opleider

Nadere informatie

Innovatieve stagevormen

Innovatieve stagevormen Innovatieve stagevormen Bacheloropleiding verpleegkunde 3 jarige opleiding, niveau 6 niveau 5=HB05 niveau 4=secundair Bacheloropleiding verpleegkunde Generalistisch diploma: verantwoordelijk algemeen ziekenverpleger

Nadere informatie

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman

Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Samenvatting HOOP 2.0 Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er is geen overgangsregeling. HOOP 2.0 is dus zowel van

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding. Structuur van de opleiding

Samenvatting. Inleiding. Structuur van de opleiding Samenvatting HOOP 2.0: Tweede Herziening Opleiding en Onderwijs Psychiatrie Mario Braakman Inleiding Het landelijke opleidingsplan psychiatrie (HOOP 2.0) is met ingang van 1 januari 2016 van kracht. Er

Nadere informatie

Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1

Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1 Opleiden in de klinische praktijk Paul Brand Kinderarts Amalia kinderafdeling Isala klinieken Zwolle Hoogleraar klinisch onderwijs UMC Groningen 1 Leerdoelen Aan het einde van deze middag: Kent u de principes

Nadere informatie

ZiN en kwaliteitsbeleid

ZiN en kwaliteitsbeleid ZiN en kwaliteitsbeleid Ineen Werkconferentie kwaliteit 24 april 2014 Prof Niek J de Wit, huisarts Lid advies commissie kwaliteit achtergrond Agenda Organisatie ZiN Visie op kwaliteit Kwaliteitsregister

Nadere informatie

Verpleegkundig specialist (MANP)

Verpleegkundig specialist (MANP) Verpleegkundig specialist (MANP) Naam van de opleiding en opleidingsinstituut Door welk orgaan wordt deze opleiding erkend? Master Advanced Nursing Practice GSW, Inholland, Amsterdam NVAO = Nederlands/Vlaams

Nadere informatie

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist vastgesteld door het CSV op 17 november 2014 I Werkbegeleiding II Toetsing en beoordeling III Coördinatie en organisatie Begeleidt de vios

Nadere informatie

WERKSTRUCTUUR VOOR DE ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO NOORD-EN OOST NEDERLAND

WERKSTRUCTUUR VOOR DE ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO NOORD-EN OOST NEDERLAND WERKSTRUCTUUR VOOR DE ONDERWIJS-EN OPLEIDINGSREGIO NOORD-EN OOST NEDERLAND Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen Het eerste concept voor de werkstructuur werd verspreid in juni 2006. In de afgelopen

Nadere informatie

Competentieprofiel van de opleider CHVG

Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider CHVG Competentieprofiel van de opleider per competentiegebied 0. Competentiegebied: handelen als expert De opleider beantwoordt aan het competentieprofiel van de betreffende

Nadere informatie

Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet?

Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet? Begeleider of beoordelaar: wanneer draagt u welke pet? dr. Anneke Landstra (Kinderarts-opleider, decaan Leerhuis Ziekenhuis Rijnstate) Monique Bolung, trainer/coach Achtergrond Opleider: met name evaluatiegesprekken

Nadere informatie

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering

Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Visitatie: 6 indicatoren Feedbackformulier Kwaliteit praktijkvoering Indicator 1 Criterium 1 2 3 4 Toelichting op score Kwaliteitsbeleid De praktijk voert een actief beleid, consistent met het kwaliteitsbeleid

Nadere informatie

Achtergrond Aanvraag

Achtergrond Aanvraag Onderwerp Contactperso on Inleiding Uitvoering Electronisch afnemen en verwerken van vragenlijsten voor evaluatie van opleidingsklimaat en opleiders (2010) Prof. Dr. Paul Brand, kinderarts en hoofd medisch

Nadere informatie

Reglement NOV Geaccrediteerd Fellowship Orthopedie

Reglement NOV Geaccrediteerd Fellowship Orthopedie 1 Reglement NOV Geaccrediteerd Fellowship Orthopedie 2 Preambule 1. Een NOV Fellowship Orthopedie is een geaccrediteerde verdieping na de opleiding tot orthopedisch chirurg, in een bepaald aandachtsgebied.

Nadere informatie

Leerplan profileringsstage kinderneurologie

Leerplan profileringsstage kinderneurologie Leerplan profileringsstage kinderneurologie Inleiding Tijdens de stage algemene kindergeneeskunde in het MMC krijg je de gelegenheid om je te verdiepen in neurologische stoornissen bij kinderen en in de

Nadere informatie

De Voortgangsgesprekken

De Voortgangsgesprekken Spoedeisende hulp De Voortgangsgesprekken AIOS, SEH. Versie oktober 2017 OLVG Oosterpark 9 1091AC Amsterdam T (020) 5999111 F (020)5992996 www.olvg.nl Wat moet ik doen Je word ingeroosterd voor een voortgangsgesprek.

Nadere informatie

Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing

Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing Domein 3 Onderwijsprogramma en toetsing Subdomeinen Thema s Indicatoren 3a. Inhoud - Dekking competenties, KBS en BA - Verdieping in het onderwijs - De opleiding

Nadere informatie

Domein 2 Academisch niveau

Domein 2 Academisch niveau Domein 2 Academisch niveau Domein 2 Academisch Niveau Subdomeinen Thema s Indicatoren 2a. Onderwijsprogramma - Onderwijs aan aios in EBM. 2a.1 Onderwijs aios in EBM in alle opleidingsjaren 2b. Wetenschappelijk

Nadere informatie

Huisartsopleiding. Kennismakingsbrochure. Huisarts: specialist in veelzijdigheid! a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Huisartsopleiding. Kennismakingsbrochure. Huisarts: specialist in veelzijdigheid! a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Kennismakingsbrochure Huisartsopleiding a a a a a a a a a a 1 Huisarts: specialist in veelzijdigheid! Je maakt hele

Nadere informatie

3/2/2016. Inhoud. Waarom EPA s? Wat zijn EPA s? Basis beroepsactiviteiten van de internist. EPA s en Competenties

3/2/2016. Inhoud. Waarom EPA s? Wat zijn EPA s? Basis beroepsactiviteiten van de internist. EPA s en Competenties sals handvat voor AIOS en opleidingsteams Inhoud 1. Waarom s? 2. Wat is een? Pilot gericht opleiden 3. Proces ontwikkeling IG 4. Opzet Pilot gericht opleiden Maart t/m september 2016 1 2 Waarom s? Theorie

Nadere informatie

Toekomstbestendige verpleegkundige zorg en de rol van de leidinggevenden. Tineke Holwerda 20-11-2015

Toekomstbestendige verpleegkundige zorg en de rol van de leidinggevenden. Tineke Holwerda 20-11-2015 Toekomstbestendige verpleegkundige zorg en de rol van de leidinggevenden Tineke Holwerda 20-11-2015 Waarom deze ontwikkeling? Omdat de patiëntenzorg er om vraagt Omdat uit onderzoek blijkt dat de functiemix

Nadere informatie

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017

Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Evaluatie van opleiders door aios LUMC: inleiding voor opleiders versie 2017 Om de kwaliteit van de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te behouden en te verbeteren worden met ingang van december

Nadere informatie

Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen

Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen 24 mei 2005 Jaarbeurs Utrecht Verpleegkundige functies Op zoek naar grenzen Drs. M. de Wee Verpleegkundig hoofd Oncologie TweeSteden ziekenhuis Tilburg Aanleiding tot taakherschikking Tekort aan medisch

Nadere informatie

Besluit van <datum> houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme keel- neus - oorheelkunde

Besluit van <datum> houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme keel- neus - oorheelkunde Besluit van houdende de aanvullende opleidings-, erkenningseisen voor het medisch specialisme keel- neus - oorheelkunde (Besluit keel- neus- oorheelkunde) Het College Geneeskundige Specialismen,

Nadere informatie

AIOS Inwerken. 38 uur per week, plus 10 uur opleidingsuren. versie november 2014. Spoedeisende hulp

AIOS Inwerken. 38 uur per week, plus 10 uur opleidingsuren. versie november 2014. Spoedeisende hulp Spoedeisende hulp AIOS Inwerken versie november 2014 Contract voor: In dienst per: Uit dienst per: 38 uur per week, plus 10 uur opleidingsuren 1 januari xxxx 31 december xxxx OLVG Oosterpark 9 1091AC Amsterdam

Nadere informatie

Modern opleiden: hoe visiteren?

Modern opleiden: hoe visiteren? donderdag 30 september 1999 Vrijdag 9 oktober 2009 Modern opleiden: hoe visiteren? Corry den Rooyen, onderwijskundige Paul Blok, secretaris MSRC Introductie Maatschappelijke veranderingen Project modernisering

Nadere informatie

HR Performance Management

HR Performance Management HR Performance Management Door: Bernadette van de Laak Inleiding Bij Performance Management (PM) gaat het erom dat menselijk kapitaal binnen een organisatie dusdanig wordt georganiseerd, dat stijging van

Nadere informatie

INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX

INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX INTRAPROFESSIONEEL LEREN MET ARTS-ASSISTENTEN BINNEN DE KINDZORG ONTWIKKELING VAN EEN TOOLBOX O. PROJECTOPZET Algemene gegevens Instelling: Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis Titel initiatief: Intraprofessioneel

Nadere informatie

Visiteren = implementeren

Visiteren = implementeren Visiteren = implementeren Ralph Kupka Opleider psychiatrie Altrecht GGZ, Utrecht MSRC-lid Corry den Rooyen Onderwijskundige Paul Blok secretaris MSRC NVMO congres 12 november 2009 Ralph Kupka Opleider

Nadere informatie

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk

De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk De CBP: Competentie Beoordeling Praktijk Op de HBOV van de Hogeschool Leiden wordt sinds het studiejaar 2013-2014 gewerkt met CBP s, Competentie Beoordelingen in de Praktijk. Gedachte hierachter is, dat

Nadere informatie

Page 1 of 15 EVALUATION AND FEEDBACK FOR EFFECTIVE CLINICAL TEACHING Deze vragenlijst is bedoeld om klinisch opleiders en supervisoren feedback te geven op hun kwaliteiten als opleider/supervisor in de

Nadere informatie

OOR ZON MMV congres Vrijdag 9 december 2016

OOR ZON MMV congres Vrijdag 9 december 2016 Dr. Cindy Noben Roel Haeren Vincent Bulthuis Dr. Mariel ter Laak Prof. dr. Laurents Stassen Prof. Dr. Frank Smeenk De beste kwaliteit voor de beste prijs OOR ZON MMV congres Vrijdag 9 december 2016 Disclosure

Nadere informatie

Workshop. Wat u moet weten over het nieuwe opleidingsplan! Yves Smets Hanne de Vries Jacqueline de Graaf 1

Workshop. Wat u moet weten over het nieuwe opleidingsplan! Yves Smets Hanne de Vries Jacqueline de Graaf 1 Workshop Wat u moet weten over het nieuwe opleidingsplan! Yves Smets Hanne de Vries Jacqueline de Graaf 1 Waarom een nieuw opleidingsplan? De opleiding voor de internist van de toekomst Strategische visie

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

COC revised: = 3

COC revised: = 3 Bijeenkomst COC besturen COC revised: 1 + 1 = 3 dr. J. K. Götz Wietasch Hoogleraar Innovatie in de Opleiding Opleider Anesthesiologie uit: Het Coachboek voor opleiders Opleiden doe je samen: Zo Opleiden

Nadere informatie

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019

Landelijk opleidingsplan Interne geneeskunde 2019 Consultenstage Deel 2: Nederlandse Internisten Vereniging Inhoud Consultenstage 3 Aanleiding 3 Begripsbepaling van de consultenstage 3 Leermiddelen 4 Eisen te stellen aan supervisie 4 Eisen te stellen

Nadere informatie

Raamplan Artsopleiding 2009

Raamplan Artsopleiding 2009 Raamplan Artsopleiding 2009 Prof. dr. Roland Laan UMC St Radboud Nijmegen Onderwerpen - Historie en Doel - Student wordt Arts; wordt Specialist - Rollen en competenties - Kennis, vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Visitatie: instrument voor evaluatie. Collegiale toetsing van specialisten ouderengeneeskunde en hun vakgroep

Visitatie: instrument voor evaluatie. Collegiale toetsing van specialisten ouderengeneeskunde en hun vakgroep Visitatie: instrument voor evaluatie Collegiale toetsing van specialisten ouderengeneeskunde en hun vakgroep Visitatie als kwaliteitsinstrument Goede behandelresultaten, tevreden patiënten, soepele samenwerking

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren, anders doen

Anders kijken, anders leren, anders doen Anders kijken, anders leren, anders doen Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk HOOFDLIJN 4 Hoofdlijn 4. De praktijk in het onderwijs en onderwijs in de praktijk

Nadere informatie

MMV CONGRES 2018 HAAL MET JE IOP ALLES UIT HET VOORTGANGSGESPREK

MMV CONGRES 2018 HAAL MET JE IOP ALLES UIT HET VOORTGANGSGESPREK MMV CONGRES 2018 HAAL MET JE IOP ALLES UIT HET VOORTGANGSGESPREK Edith van Esch, aios Gynaecologie, De Jonge Specialist Elize Berg, Longarts UMCU--Antonius Maike Ouwerkerk, Schola Medica Disclosure belangen

Nadere informatie

STRATEGIENOTA. VASTGESTELD OP 20 NOVEMBER IN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING STZ Utrecht

STRATEGIENOTA. VASTGESTELD OP 20 NOVEMBER IN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING STZ Utrecht STRATEGIENOTA VASTGESTELD OP 20 NOVEMBER IN DE ALGEMENE LEDENVERGADERING STZ Utrecht Missie STZ is de vereniging van voorhoedeziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg. Visie STZ wordt gedreven

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Onderwijskundigen, 3 oktober 2017 Digitaal Portfolio

Netwerkbijeenkomst Onderwijskundigen, 3 oktober 2017 Digitaal Portfolio Netwerkbijeenkomst Onderwijskundigen, 3 oktober 2017 Digitaal Portfolio Marijn Soeteman Marieke van der Horst Marieke Bolk Programma (13.00u 15.30u) 1. Welkom en update status landelijke opleidingsplannen

Nadere informatie

Najaarscongres VMP/VHMZ. Nijkerk, 19 november 2015 Dr. Wilma van der Scheer

Najaarscongres VMP/VHMZ. Nijkerk, 19 november 2015 Dr. Wilma van der Scheer Najaarscongres VMP/VHMZ Nijkerk, 19 november 2015 Dr. Wilma van der Scheer Thema s 1. Setting of the scene: veranderende visie op zorg enzo... 2. Consequenties voor beroepsbeoefenaren (vier trends) 3.

Nadere informatie

Symposium Water & Health

Symposium Water & Health Symposium Water & Health Jelle Prins, Decaan MCL Academie Medisch Centrum Leeuwarden Onderzoek en Innovatie MCL Topklinisch opleidingsziekenhuis In Leeuwarden en Harlingen met een regiofunctie voor acute,

Nadere informatie

Symposium Water & Health

Symposium Water & Health Symposium Water & Health Jelle Prins, Decaan MCL Academie Medisch Centrum Leeuwarden Onderzoek en Innovatie Presentatie Jelle Prins 1 MCL Topklinisch opleidingsziekenhuis In Leeuwarden en Harlingen met

Nadere informatie

Juni 2015 Spaarne Gasthuis versie 6 1

Juni 2015 Spaarne Gasthuis versie 6 1 STAGE MEDISCH LEIDERSCHAP voor aios Titel Tags Ziekenhuis Locaties Specialisme Korte beschrijving stage Reactie aios Praktijkstage medisch leiderschap voor aios Medisch leiderschap, ziekenhuisorganisatie,

Nadere informatie

Bernhoven Droom. Een maatschappelijk verantwoord zorgmodel 1 juni 2017 Ingendael Discours

Bernhoven Droom. Een maatschappelijk verantwoord zorgmodel 1 juni 2017 Ingendael Discours Bernhoven Droom Een maatschappelijk verantwoord zorgmodel 1 juni 2017 Ingendael Discours Bernhoven: een korte introductie Algemeen regionaal ziekenhuis in Uden 115.000 unieke patienten 200 mln omzet 380

Nadere informatie

LED & de integratie in slimme netwerken met diverse sensoren, bieden nieuwe kansen voor openbare verlichting,

LED & de integratie in slimme netwerken met diverse sensoren, bieden nieuwe kansen voor openbare verlichting, / solution partner of the at TU/e De vraag Samenhangende vraagstellingen mbt openbare verlichting: Mogelijke vervanging van 21.000 lichtmasten in de stad Strategie die breder kijkt dan energiebesparing

Nadere informatie

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus

Samen naar een individueel opleidingsplan. Anouk Straus Samen naar een individueel opleidingsplan Anouk Straus Opzet workshop Theorie individueel opleidingsplan. Het individueel opleidingsplan in de praktijk Oefenen met IOP gesprek tussen aios en opleider Aan

Nadere informatie

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies

Dedicated Schakeljaar Vitale Functies Dedicated Schakeljaar Vitale Functies 1. Inleiding Het schakeljaar vormt de verbinding tussen de studie geneeskunde en de vervolgopleidingen. De student leert te functioneren op het niveau van een beginnende

Nadere informatie

evaluating the effectiveness of an e- learning based clinically integrated basic EBM course Sjors Coppus Ben Willem Mol

evaluating the effectiveness of an e- learning based clinically integrated basic EBM course Sjors Coppus Ben Willem Mol A cluster randomised controlled trial evaluating the effectiveness of an e- learning based clinically integrated basic EBM course Namens de EU-EBM EBM Unity Sjors Coppus Ben Willem Mol Vaardigheidstest

Nadere informatie

RICHTLIJN OPSTELLEN LEERWERKPLAN OPLEIDING IGT

RICHTLIJN OPSTELLEN LEERWERKPLAN OPLEIDING IGT RICHTLIJN OPSTELLEN LEERWERKPLAN OPLEIDING IGT Voor de borging van de opleiding IGT in de opleidingsinrichtingen en voor de erkenning en/of herregistratie als opleidingsinrichting is de opleidingsinrichting

Nadere informatie

Reflectiegesprek: toekomstbeelden

Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1 Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1. Mastercampussen: nog sterkere excellente partnerschappen in gezamenlijke opleidingscentra (VDAB West-Vlaanderen) 2. Leertijd+: duaal leren van de toekomst (Syntra

Nadere informatie

Resultaten rondje voorzitter COC langs de opleiders

Resultaten rondje voorzitter COC langs de opleiders Resultaten rondje voorzitter COC langs de opleiders Lambert de Bont Voorzitter Centrale Opleidingscommissie UMCG Aanleiding KNMG workshop over functioneren COC Nieuwe kaderbesluit Doel Stilstaan bij functioneren

Nadere informatie

La nouvelle pédagogie et formation des assistants en anesthésie

La nouvelle pédagogie et formation des assistants en anesthésie La nouvelle pédagogie et formation des assistants en anesthésie Symposium APSAR 19/01/2019 Dr Jean-Luc Demeere Opleiding professionaliseren? Van de stagediensten tot de self-training? 1. Stagemeester

Nadere informatie

onze strategische koers

onze strategische koers onze strategische koers o n ze s t ra t e g i s c h e ko e rs Leidraad voor denken en doen Dit is onze strategische koers, ons kompas dat richting geeft aan de keuzes die we maken en de activiteiten die

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling

(potentiële) belangenverstrengeling Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU

Functieprofielen Belang en landelijke implementatie. Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Functieprofielen Belang en landelijke implementatie Dewi Stalpers PhD, RN-ICU Wie ben ik? Van 2003-2011: IC-verpleegkundige St. Antonius Ziekenhuis en Gezondheidswetenschappen (ibmg) Van 2011-2016: promotietraject

Nadere informatie

De implementatiefase van het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts 2017

De implementatiefase van het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts 2017 De implementatiefase van het landelijk opleidingsplan bedrijfsarts 2017 Het LOP op basis van NVAB visie, uitgangspunt voor de opleiding tot BA te implementeren in de (opleidings)praktijk Modernisering

Nadere informatie